Page 1

2011

Wat zijn drivers?

Bart Raets Syntra Genk


Wat zijn drivers? Een moderne computer is een behoorlijk universeel apparaat. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een radio, die gemaakt is om geluid over te brengen en ook niets anders zal doen, zijn computers in staat tot veel verschillende taken. Ze kunnen net als de radio geluid overbrengen (mits er een geluidskaart geplaatst is), men kan er televisie op kijken (wanneer de computer is uitgerust met een tv-tuner kaart) of er kan bijvoorbeeld een fax mee verstuurt worden (wanneer daarvoor een faxmodem is geplaatst). Al deze uitbreidingskaarten (geluidskaart, tvkaart, modem) worden gemaakt door andere leveranciers. Om met de computer te kunnen communiceren, gebruiken ze ook allemaal hun eigen 'taal'. Wanneer er in een computer een nieuwe geluidskaart wordt geplaatst, is het voor die computer zelf onmogelijk om te weten volgens welke regels er met deze kaart moet worden gecommuniceerd. Hier is een stukje software, een programma, voor nodig dat de computer verteld wat hij moet doen. Zo'n stukje software dat de computer verteld hoe te communiceren met randapparatuur wordt een driver genoemd. Zo'n driver wordt normaal gesproken meegeleverd bij het aanschaffen van de hardware.

Uitpakken van drivers Wanneer u een driver download van Driver.nl, komt deze aan als een bestandje met het achtervoegsel (extensie) .arj. Deze bestanden zijn 'ingepakt' met een compressieprogramma. Op die manier wordt de bestandsgrootte enigszins beperkt, wat de downloadtijd vermindert. Om de drivers te installeren moeten deze eerst weer 'uitgepakt' worden. Hiervoor is een speciaal programmaatje nodig, zoals bijvoorbeeld WinZip. U kunt WinZip downloaden op www.winzip.com (Soms kan het voorkomen dat een driver dubbel ingepakt is, en u in het arj bestandje nog een arj of zip bestand tegenkomt. Dubbelklik in dit geval ook weer op het tweede bestand om dit ook uit te pakken.) U kunt de bestanden uitpakken naar een tijdelijke locatie op de harddisk, en ze vanuit die map installeren. Hoe dat installeren precies in zijn werk gaat is afhankelijk van het type driver, een aantal tips kunt u hier vinden.

Bij Driver.nl zijn we niet in staat om iedereen persoonlijk te hulp te staan bij de installatie van drivers, hiervoor hebben we niet voldoende tijd en hardware. Hieronder vind u wel een aantal algemene installatietips. Hoe het installeren van een driver precies in zijn werk gaat is afhankelijk van het type driver. Om erachter te komen wat voor type driver u heeft gedownload, kunt u naar de achtervoegsels (extensies) in de bestandsnamen kijken, dus de laatste drie letters van de naam. EXE bestanden Sommige drivers worden geleverd in de vorm van een .exe bestand. In dat geval is het meestal voldoende om op dit bestand te dubbelklikken, waarna de installatie gestart wordt. Er start dan een programma dat soms nog een aantal vragen stelt (bv. over de locatie waar de bestanden op de harddisk geplaatst moeten worden) maar zich meestal vanzelf wijst. INF, SYS bestanden Sommige drivers bestaan alleen maar uit een bestandje met een achtervoegsel als .inf of .sys. Om deze bestanden te installeren kunt u ze het beste eerst op de gewenste plaats op de harddisk zetten (de juiste map) en vervolgens Windows laten zoeken naar de driver.

Bart Raets – Syntra Genk

Hoofdstuk: Wat is een driver?

Tips bij het installeren van drivers

1


Windows laten zoeken naar een driver. Om de driver van een apparaat te installeren onder Windows kunt u Windows laten zoeken naar de driver. Dat kan door via de START-knop naar 'instellingen' (engelse versie 'settings') te gaan, en daar te kiezen voor 'configuratiescherm'. Er wordt nu een nieuw venster geopend, dubbelklik in dit venster op het onderdeel 'systeem'. Het venster dat nu geopend wordt heeft verschillende tabbladen, klik het tweede blad van links aan (apparaatbeheer) Nu wordt er een lijst zichtbaar van randapparatuur. Het kan zijn dat er naast sommige apparaten een geel icoontje met een uitroepteken staat (), dat betekend dat er met het stuurprogramma van dat apparaat iets niet in orde is. U kunt het gewenste apparaat uit de lijst selecteren en op eigenschappen drukken, waarna er weer een nieuw venster wordt geopend. Ook dit venster heeft weer meerdere tabbladen, kies ook nu het tweede van links (stuurprogramma) Hier vindt u de knop 'stuurprogramma bijwerken'. Langs deze weg kunt u Windows laten zoeken naar een betere driver.

Wat zijn Device Drivers? Device drivers zijn kleine bestanden die fungeren als 'liaisons' tussen de hardware in een computer systeem en het besturingssysteem (OS). Hardware vereist stuurprogramma's, zodat het OS kan "zien" de hulpmiddelen en effectief en efficiënt te verwerken. gemeenschappelijke componenten die nodig zijn chauffeurs toetsenborden, muizen, controllers, grafische kaarten, audio-hardware, Ethernet-hardware, draadloze kaarten, havens, kaartlezers, card slots en CD /DVD drives. Windows ™-besturingssystemen omvatten doorgaans veel stuurprogramma's standaard, zodat het OS veel soorten van desktop hardware componenten direct kunnen herkennen en implementeren functionaliteit. Hardware die later is toegevoegd zou kunnen vereisen stuurprogramma's worden geïnstalleerd voordat het kan worden gebruikt.

Soms stuurprogramma's niet werken als bedoeld of conflict met andere componenten. Fabrikanten verbeteren device drivers net als programmeurs software te verbeteren. Een bijgewerkte driver kan verzorgen grillige gedrag of "bugs" in een component. Bijvoorbeeld, als een muis niet werkt zoals verwacht of heeft intermitterende problemen, kan het nuttig zijn om de website van de fabrikant controleren of er een bijgewerkt stuurprogramma. Bestuurders kunnen gedownload worden als elke andere bestanden en zijn zelf-installeerbaar. De meeste chauffeurs komen in de vorm van een ". Exe" of uitvoerbaar bestand. Door te klikken op het bestand zal een installatie programma. Het programma controleert normaliter het systeem eerst te zorgen dat de nieuwe driver geschikt is voor de geïnstalleerde hardware.

Bart Raets – Syntra Genk

Hoofdstuk: Wat is een driver?

Device drivers voor laptops merkgebonden zijn, geïnstalleerd door de fabrikant op het moment van het bouwen. In tegenstelling tot een desktop computer, als de harde schijf van een laptop wordt afgeveegd of geformatteerd, zullen alle elementaire stuurprogramma's moeten worden ingekocht. Dit betekent meestal naar de website van de fabrikant en download ze vervolgens te installeren samen met een nieuw OS.

2


Installatie binnen enkele seconden of zelfs minder, maar een herstart is meestal nodig om te starten met behulp van de nieuwe driver. Een manier om stuurprogramma's te controleren op een Windows-systeem is om de Device Manager invoeren . U kunt Apparaatbeheer door met de rechtermuisknop te klikken op de Mijn computer pictogram, kies Eigenschappen , klik vervolgens op de Hardware tabblad. Vanuit het venster Apparaatbeheer hoogtepunt een apparaat vervolgens met de rechtermuisknop op klikken. Kies Eigenschappen weer, klik op de Driver tabblad. Hier ziet u de naam van de stuurprogramma's en versienummer. http://www.dulu.info/internet/2010/10/Wat-zijn-Device-Drivers.html

Drivers opzoeken, chips identificeren De voorbije jaren werden wij meermaals geconfronteerd met vragen over het vinden specifieke drivers voor niet-werkende hardware. Bij het overgrote deel van die problemen volstond een standaardantwoord om personen met problemen verder te helpen. Het viel ons ook op dat gebruikers met voldoende antwoorden/begeleiding in staat zijn om zelf de desbetreffende drivers te vinden. Om het proces eenvoudiger te maken – en tijd te besparen – hebben wij een handleiding samengesteld die uitleg geeft hoe u stap-voor-stap de nietwerkende hardware herkent, de juiste drivers vindt en het probleem verhelpt. VOOR WE STARTEN: Bij nieuw aangekochte apparaten wordt (bijna) altijd software bijgeleverd die zéker werkt. Wanneer u niet meer beschikt over de bijgeleverde software, de drivers zijn te gedateerd of niet ondersteund door het besturingssysteem, kunt u gebruik maken van deze handleiding. Stap 1: Identificeren van de niet-werkende hardware Na een herinstallatie of een format van het bestaande besturingssysteem, gebeurt het wel vaker dat enkele apparaten incorrect of helemaal niet werken. Veelal is dit: Multimediacontroller (Audio of TV-kaart) Videocontroller (Grafische kaart – Beeldschermweergave) Ethernetcontroller (Netwerk, LAN, Wireless) PCI-controller (Modem, …) USB-device (USB 2.0, …) Unknown Device/Onbekend apparaat (SCSI controller, Scanner, …)

Via „Apparaatbeheer‟ is het mogelijk om te weten te komen voor welke hardware Windows geen standaarddrivers heeft – of niet herkent. Het venster apparaatbeheer kan men bekomen in Windows XP via rechtermuisklik bij Deze Computer, Eigenschappen en bij Systeemeigenschappen kiest voor het tabblad Hardware en klikt op de knop Apparaatbeheer. In Windows Vista rechtermuisklik op Computer, klikken op Beheren en bij Computerbeheer kiezen voor Apparaatbeheer. Niet-functionerende hardware wordt meestal aangeduid met een geel vraagteken of een geel uitroepingsteken (in geval van conflict). Omdat het via Apparaatbeheer niet mogelijk is om meer informatie te verstrekken over het probleem. In de volgende stap proberen we de hardware te herkennen via speciale software.

Bart Raets – Syntra Genk

Hoofdstuk: Wat is een driver?

     

3


Stap 2: Achterhalen van de fabrikant en het model In Windows XP Pro en Windows Vista zit er een systeminfo-functie ingebakken die het mogelijk maakt om meer te weten over de hardware van de computer. Via Uitvoeren (Windows-knop + R) en de volgende zin “systeminfo >>c:\sys.txt” krijg je in het tekstbestand sys.txt de gevraagde informatie. Het is mogelijk dat deze optie onvoldoende is om alle vereiste informatie te achterhalen. Om uitgebreide gegevens te bekomen van alle hardware in onze computer, zijn er enkele (gratis) softwarepakketten die ons daarbij kunnen helpen. We sommen ze even op (klikken op de naam om te downloaden): - AIDA32 - Free PC Audit - Everest Home - SiSoft Sandra Lite - PC Wizard … In deze handleiding maken we gebruik van Free PC Audit omdat het weinig resources verbruikt en er geen installatie nodig is (Als gebruiker ben je natuurlijk vrij om zelf te kiezen welk programma je gebruikt). Wanneer het programma opgestart wordt, doet het in enkele seconden een volledige scan van jouw systeem (hardware, software & processen). Achteraf wordt de volledige lijst gepresenteerd en is er een mogelijkheid om alle gegevens op te slaan in een text-file (wat handig kan zijn om alle gegevens hier op het forum te plaatsen, in geval van verdere problemen). Voor een volledige scan (met uitgebreide informatie), kun je gebruik maken van PC Wizard. Net zoals bij PC Audit heb je ook een mogelijkheid om alle informatie in een tekstbestand te bewaren. Eenmaal we voldoende informatie hebben over de hardware (fabrikant, model, specificaties, …) kunnen we op zoek gaan naar de vereiste drivers. Stap 3: De juiste driver(s) downloaden en installeren

Gemakkelijk een driver vinden voor een onbekend apparaat Wanneer men een PC opnieuw installeerd kan het zijn dat er voor specifieke hardware in de machine geen driver beschikbaar is. Een aantal maal de vermelding "Onbekend apparaat" staat dan in het Apparaatbeheer scherm. Vaak is dan het probleem "Wat voor apparaat is het nu?" Rechtermuisknop en Stuurprogramma bijwerken kan soms helpen maar de verschillende CD's telkens doorzoeken is wat lastiger. Deze blog gaat over de manier waarop hardware detectie werkt en hoe we

Bart Raets – Syntra Genk

Hoofdstuk: Wat is een driver?

Elke fabrikant beschikt heden ten dage over een website met een uitgebreide supportpagina die de meest recente drivers ter beschikking stelt. Via een zoekmachine zoals Google kunt u snel de juiste website terugvinden. Nu resteert enkel nog het juiste hardware-model te vinden en de drivers te downloaden. Eenmaal geïnstalleerd – meestal na heropstarten – zou alles perfect moeten werken!

4


gemakkelijk de juiste driver kunnen vinden voor een apparaat. Wanneer een PC opstart wordt er door de BIOS een lijst gemaakt van alle apparatuur in de PC. Zodra Windows opstart vraagt hij deze lijst op en laad de juiste drivers voor de hardware op de lijst. Wanneer er een apparaat is waar geen driver voor wordt gevonden of er is nieuwe hardware toegevoegd zal dit apparaat worden overgeslagen tot Windows volledig is gestart waarna de "Wizard nieuwe hardware gevonden" start. Deze wizard zal het unieke ID van het apparaat vergelijken met de lijsten van ID's in de driver INF bestanden. Vindt hij een match dan volgt hij de stappen in de INF file en installeert de driver. Vindt hij deze match niet dan vraagt hij de gebruiker om een CD of locatie waar de driver zou kunnen staan. Het unieke ID is in Windows met Service Pack 2 voortaan zichtbaar in apparaatbeheer. Dubbel klik maar op een apparaat in apparaatbeheer en ga naar het derde tabblad details. In de pulldown box kunnen we dan kiezen voor de term "Hardware-id's". Dit zijn de unieke id's die aan het apparaat zijn toegewezen. Dit ID is als volgt opgebouwd: BUS \ VEN_[xxxx]&DEV_[yyyy] Waar nu BUS staat zal bij uw hardware de bus staan waar het apparaat op is aangesloten. Dit is meestal PCI maar kan ook USB, HID, ACPI, ROOT is mogelijk. Bij de USB, HID, ACPI en ROOT bus kan een apparaat ook PNP[zzzzz] naam hebben. VEN staat voor VENDOR, de fabrikant en DEV staat voor het device. De xxxx en yyyy variabelen zijn hexadecimale waardes voor het unieke apparaat yyyy van de xxxx fabrikant. Nu we dat weten is natuurlijk de vraag: Handig maar hoe weet ik nu wel nummer welke vendor of apparaat is?? Hiervoor hebben we een hele handige website: www.pcidatabase.com!. Hier kunnen we de waarde van een vendor invoeren (Bijv. 8086) waar dan als antwoord uitkomt dat dit Intel Corporation is. Voeren we ook de waarde van het Device in (Bijv. 103D) dan krijgen we een mooi overzicht: Device Id 0x103D

Chip Description

Vendor Id

PRO/100 VE Network Connection 0x8086

Vendor Name Intel Corporation

Hoofdstuk: Wat is een driver?

Helaas heeft de website geen link naar de directe driver maar hierdoor weten we wel waar we bij Intel moeten zijn voor een driver van de PRO/100 VE Netwerk kaart!

Bart Raets – Syntra Genk

5

09_Wat zijn drivers  

2011 Bart Raets Syntra Genk Hoofdstuk: Wat een Bart Raets – Syntra Genk driver? is

Advertisement