Page 1

Verksamhetsberättelse

2017

NR 2 2018 – ÅRGÅNG 30 – ISSN 2001-3329


En oförglömlig resa! Kära faddrar och livräddare!

Innehall

2 Ledare

3 Årets stora händelser

En av de största förmåner man har som Barnmissionens ledare är att få besöka våra missionsfält. Inget land är det andra likt, men något som alltid är detsamma är de söta, underbara barnen. Oavsett var man är på jordklotet så finns de där med sina behov av tak över huvudet, vatten, mat, kärlek och utbildning.

4–6 Utbildning

Spännande flygning

7–9 Hälsa

Jag har precis kommit hem från en av mina mest exotiska och spännande missionsresor. Jag har varit i Kenya och besökt vårt missionsarbete i Lokichoggio i Turkana, nära den sydsudanska gränsen. Här har Kea och Birgitta Arnlund byggt upp ett fantastiskt arbete som bland annat består av en stor fin skola och yrkesutbildningar för föräldrar. Bara att ta sig hit var en stor och spännande utmaning. Jag fick för första gången flyga med MAF:s små missionsflyg. Eftersom jag är så stor fick jag krypa in i det lilla planet och innan vi skulle starta flygningen vände piloten sig om och sa: ”Innan vi startar denna flygning ska vi be till Jesus tillsammans om beskydd.” Det kändes underbart att ha en troende pilot och kunna be tillsammans, detta brukar man ju få göra helt själv i sitt säte och nu kändes det extra bra i detta lilla plan.

10–11 Samhälls­ utveckling och entreprenörskap 12–13 Humanitära insatser 14–15 Opinionsbildning 16–17 Webbshop 18–19 Ekonomi i korthet VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2017 Stiftelsen Skandinaviska Barnmissionen Strömgatan 14 212 25 Malmö Tel: +46 (0)-689 30 40 www.barnmissionen.se PG 901080-2 BG 901-0802 Swish 9010802 ANSVARIG UTGIVARE: Bo Wallenberg bo.wallenberg@barnmissionen.se REDAKTÖR: Eva Ruderstam eva.ruderstam@barnmissionen.se FORMGIVNING: PCG Malmö www.pcgmalmo.se TRYCK: Kepa Tryck Kävlinge GLOBALA MÅLEN Barnmissionen arbetar tillsammans med många andra för en bättre och mer hållbar värld. I Agenda 2030 har världen antagit 17 globala mål, och flera av dem arbetar Barnmissionen för att förverkliga. I verksamhetsberättelsen visar vi de globala mål som vi arbetar för inom våra olika verksamhetsområden.

Ofattbar fattigdom Jag har mött många utsatta människor genom mina snart 30 år i Barnmissionens tjänst. Jag har varit i katastrofarbete efter tyfoner, tsunamis, vulkanutbrott och jordbävningar. Jag har mött människor som bor på soptippar och livnär sig av andras avfall, men jag tror faktiskt aldrig tidigare att jag har sett så här utsatta människor och så svåra omständigheter. Det stora grundläggande problemet är torkan, här finns nästan inget vatten! Utan vatten kan man inget odla och djuren och människorna har svårt att hitta mat och vatten. Barnen och deras familjer är hänvisade till små vattensamlingar där vattnet är så smutsigt att jag hade hamnat på sjukhus om jag hade jag tagit en klunk.

vatten och kunnat borra en brunn! Detta är helt livsförvandlande för skolan, föräldrarna, odlingarna, djuren, ja allt. Aldrig har jag druckit så mycket vatten som jag gjorde här! Det var så otroligt varmt och jag njöt och var tacksam för varje klunk. Samtidigt som jag tänkte på dem som inte hade samma förmån. Kea och Birgitta tog mig till en by några mil från vår skola. Där bodde 60 familjer som flytt från gränsen mot Uganda efter att djuren och en del människor drabbats av sömnsjukan som spreds av flugor. När vi kom dit med lite hjälp, blev kvinnorna så glada att de välte mig och bar mig hela vägen in i byn samtidigt som de sjöng. Det var en speciell upplevelse och jag kände mig väldigt liten när de visade så stor tacksamhet över den hjälp vi gav. Kvinnorna bar mig till en liten hydda där 60 utmärglade barn satt med små smutsiga vattenflaskor. De var så slut att många av dem låg raklånga på golvet i dammet och sov. Hur ska vi kunna hjälpa dessa människor? Vi behöver finna vatten och borra en brunn. Min önskan är att våra givare ska förstå hur viktigt det är med rent vatten och ge en gåva via vår webbshop till vattenprojekt så att vi kan hjälpa dessa barn och deras familjer.

Läxor klockan 04.00 En annan sak som tog mitt hjärta var när jag fick höra att barnen var så lyckliga över att vi ordnat boende till dem på vår skola. Flera barn hade sagt: ”Nu kan vi stiga upp klockan 04.00 och göra våra läxor för vi har ju ljus!” Varje morgon väcker jag och min fru våra barn klockan 06.30. Jag kan inte minnas att de någonsin varit tacksamma för att bli väckta eller att de vaknat tidigare för att göra sina läxor. Vi lever i olika världar och det som vi tar för givet tar andra som en stor förmån. Den tidning som du nu håller i din hand är en verksamhetsberättelse för 2017. Här kan du läsa om allt vi gjort tillsammans. Jag hoppas du blir glad och stolt över vårt gemensamma arbete. Tack för allt du betyder för Barnmissionen!

En oas i öknen Vår skola i detta område är som en oas mitt i öknen. Genom ett Guds under har vi funnit

BO WALLENBERG GENERALSEKRETERARE


Stora händelser under 2017 Januari Skola i Indien. I januari startade Barnmissionen ett nytt samarbete med en skola i Indien, i samarbete med ABC. Många av de 220 barnen på skolan blir den första generationen i sin familj som får gå i skola. Skola i slumområde. Skolan Mathare Childrens Education ligger i ett slumområde i Nairobi, Kenya. Barnmissionens samarbete med Mathareskolan inleddes under hösten 2016, men från och med 2017 samarbetar vi fullt ut, genom ABC.

Juni Ny matsal. En ny matsal med plats för 150 barn invigdes på Kitetika-skolan i Uganda. Lokalen används också som provsal vid nationella prov. Matsalen har kommit till tack vare hjälp från Barnmissionen/ABC och en biståndsorganisation från Nya Zeeland. Juli

Skola hos massajerna. Under januari 2017 skrev Barnmissionen, i samarbete med ABC, avtal med Imbaruetin Community Complex School i kenyanska Namelok. Det här är massajernas skola, där 400 elever får sin grundutbildning.

Sommarkonferens på Öland. Open Heart Conference hölls på Löttorps camping, Öland. Missionsledare från tre kontinenter mötte volontärer, butiksansvariga för second hand-butiker, understödjare och vanliga semesterfirare för en vecka med seminarier på dagarna och väckelsemöten på kvällarna. Juni–Augusti Sommarläger i Ukraina. 1 614 barn från utsatta familjer fick en drömsommar på lägergården Dubechno i Ukraina. Lägret gav ljusa sommarminnen för barn som lever i en mörk vardag.

Mars Konferens i Uganda. När Learning Journey hölls i Uganda samlades alla Barnmissionens afrikanska partner till en konferens. Partnerorganisationerna fick presentera sina verksamheter och berätta vad som fungerat bra. Alla delade med sig av erfarenheter och lärdomar. Mars–Maj Svält och matdistribution. Långvarig torka ledde till svält i flera afrikanska länder. Boskapen dog och matbristen blev akut. Barnmissionen drog igång en insamling till de svältdrabbade i Lokichoggio, Kenya, och delade ut mat till över 2 700 hushåll.

Augusti Översvämning i Bangladesh. När kraftiga monsunregn drabbade Bangladesh stod Barnmissionens skola och internat Home of Peace i vatten. Skolans grönsaksodlingar förstördes och matpriserna steg kraftigt. Barnmissionens insamling hjälpte skolan ur krisen och gav även mat till 2 000 familjer. Oktober

Maj Ny skiva. Tre Barytoners nya skiva ”Väckelsesånger” kom ut. All vinst från skivan går till Barnmissionens arbete. Tre Barytoner, som består av Bo Wallenberg, Mikael Joumé och Mikael Järlestrand, har regelbundet konserter i kyrkor runt om i Sverige. Då berättar de om Barnmissionens arbete, samlar in pengar och värvar nya faddrar.

25 år i Ukraina. I slutet av oktober firade Barnmissionen i Ukraina 25-årsjubileum. Under åren har fem miljoner människor fått hjälp med bland annat kläder, skor, medicin, möbler och leksaker. Mer än 8 000 ton humanitär hjälp har distribuerats och tusentals barn har fått medicinsk behandling. December Julprogram för utsatta. I flera länder, bland andra Ukraina och Filippinerna, gav Barnmissionen julglädje till utsatta, i form av julfester, matpaket, julmiddag på sjukhus och julklappar till barn som annars hade blivit utan. Bara i Ukraina nådde julsatsningen ut till 33 000 personer.

www.barnmissionen.se3


UTBILDNING

Utbildning Utbildning är en av de viktigaste investeringarna man kan göra för att minska fattigdom och utsatthet, både för ett enskilt barn och för ett lands framtid. Barnmissionen gör det möjligt för tusentals barn och unga att gå i skolan, från förskola till yrkesutbildningar. Genom våra partner i olika länder ger vi stöd till skolavgifter och skolmat, skoluniformer och studiematerial. Vi ser också till att utbildningen håller bra kvalitet. KENYA

E-learning till lärare och elever I Kenya har regeringen sedan något år tillbaka satsat på introduktion av datorer och läsplattor till statliga skolor. Men den trista sanningen är att tiotusentals, kanske hundratusentals datorer och annan IT-utrustning ligger inlåsta i skåp på rektorernas kontor. Varför? Jo, det saknas framför allt undervisning i hur man använder utrustningen och i många skolor på landsbygden saknas det även nödvändig elektricitet. E-learning är ett helt system med läsplattor och datorer som är uppkopplade trådlöst mot en server laddad med tusentals böcker, övningar i läsning,

matte och naturämnen, lexikon och mycket, mycket annat. Som ett första steg mot införandet av e-learning på Barnmissionens skola i Lokichoggio, träffade Kea och Birgitta Arnlund i höstas två damer som jobbar med Virtual Learning Solutions. De förklarade att utan rätt utbildning av lärare som ska använda tekniken i sin undervisning, kommer hela projektet att misslyckas. Under 2017 utbildades skolans 15 lärare i e-learning. Nu kan eleverna på skolan få ett fantastiskt hjälpmedel och komplement i undervisningen.

4 w w w . b a r n m i s s i o n e n . s e


UTBILDNING

BANGLADESH

Sonjita får både mat och utbildning

Sonjita Malo är elev i klass fyra på Barnmissionens skola Home of Peace i Bangladesh. – Min pappa är dagarbetare. Jag vet inte hur mycket han tjänar, men jag vet att jag tillhör en riktigt fattig familj och mina föräldrar har inte tillräckligt med pengar för att kunna betala skolavgifter, berättar Sonjita. – Mina föräldrar är så glada för att jag får bo här och gå i skola på Home of Peace. De inser att jag kommer att få en bra utbildning här. Jag är också jätteglad för att

jag får vara här. Lärarna är snälla och jag får äta mig mätt varje dag. Jag tackar Gud för att jag har fått komma till Home of Peace, fortsätter Sonjita. Home of Peace ordnade under 2017 skolgång för 415 barn från årskurs två till årskurs tolv. Det är en internatskola där barnen inte bara undervisas, utan även bor och äter på skolan. Förutom vanliga ämnen lär sig eleverna yrkeskunskaper som datakunskap, sömnad och odling, så att de kan försörja sig när de slutar skolan.

UGANDA

Faham får studera vidare Faham har gått i Barnmissionens/ABC Children’s Aid’s skola i Kasangati, Uganda. 2017 tog han examen från grundskolan med goda betyg. Fahams pappa ville att sonen skulle gå till en koranskola för att enbart studera Koranen under fyra år, men mamman vägrade. Pappan, som har flera fruar, drog då in underhållet till familjen. Faham drömmer om att utbilda sig till läkare. Genom Barnmissionen/ABC har han fått ett stipendium så att han kan studera vidare.

Barnmissionens skolor 2017 »» BURKINA FASO – en skola genom ABC »» UGANDA – en skola genom ABC »» INDIEN – en skola genom ABC samt sponsorship till elever på andra skolor »» KENYA – tre skolor samt sponsorship genom ABC och Ledo »» BANGLADESH – en skola »» FILIPPINERNA – tre egna skolor och sponsorship till elever på andra skolor »» MOLDAVIEN – läxhjälp

www.barnmissionen.se5


UTBILDNING

FILIPPINERNA

Från förskola till universitet Children’s Mission Philippines bedriver tre egna skolor, från förskola och upp till årskurs sex, med totalt 384 elever. Men det finns även andra möjligheter till utbildning. Genom sponsorship-program får underprivilegierade barn möjlighet att gå i skolan. Programmet vänder sig till

barn och ungdomar från förskoleklass till och med universitet. Under 2017 fick 486 barn och ungdomar stöd till skolgång. Unga vuxna som inte har möjlighet att studera på universitet kan istället få utbildning i någon av de kortare yrkeskurser som Barnmissionen driver.

Det är kurser i hårvård, massage, bakning, svetsning, datorkunskap, sömnad, skrädderi och skönhetsvård. Under 2017 påbörjade 234 elever olika kurser. 227 av dem slutförde kursen de antagits till och 178 klarade ett yrkestest och fick diplom från en statlig myndighet.

FILIPPINERNA

Mary vill bli lärare Mary Mae Linao är nio år gammal och går i årskurs två på en av Barnmissionens skolor i utkanten av Manila på Filippinerna. Mary Mae bor tillsammans med sin familj och fem syskon i ett 40 kvadratmeter stort hus som familjen inte äger själva. Föräldrarna gör sitt bästa för att försörja familjen, men en bra dag kan de tillsammans bara tjäna ihop motsvarande 120 svenska kronor. Det räcker

inte långt när man har sex barn som behöver mat, kläder och skolgång. Tack vare stöd från Barnmissionens faddrar kan Mary Mae gå i skolan. Hon är mycket duktig och siktar på att själv en dag bli lärare. På grund av familjens dåliga ekonomiska situation har Mary Mae stannat av i sin vikt- och längdutveckling. För att hjälpa henne att växa ser Barnmissionen till att hon får äta lunch i skolan varje skoldag.

6 w w w . b a r n m i s s i o n e n . s e


Hälsa Barnmissionen arbetar med både förebyggande och vårdande insatser med fokus på barn, ungdom och famil­ jer. Vi jobbar också för att människor ska få tillgång till mat och vatten, sjukvård och medicin. FILIPPINERNA

Sommar gav minnen för livet Många barn och ungdomar fick minnen för livet under sommaren 2017. Collegeungdomar från sponsorshipprogrammet fick delta i tre dagars läger i bergen, medan 120 barn i åldrarna 1013 år, som deltagit i Kiddy Bible Class, hade läger på Hills of Grace. Det var mycket uppskattade läger, men samtidigt pirrigt för många

eftersom de flesta aldrig hade sovit borta tidigare. Att få uppleva kärlek och gemenskap, att få mat i magen flera gånger varje dag och att dessutom ha roligt tillsammans med andra barn var en lyx och ett minne för livet. På Barnmissionens center Shining Light ordnades ett musikläger för

mellanstadieungdomar, tonåringarna i barnbyn kunde sommarjobba och under sommaren ordnades också sommarskola för elever som halkat efter i skolan eller barn som snart ska börja skolan. Givetvis blev det också gott om tid för att leka, sporta och njuta av några veckors ledighet.

FILIPPINERNA

Mobila kliniker och sjukvård På Filippinerna driver Children’s Mission Philippines två kliniker, men för att nå ut till soptippsområden och mer avlägsna byar och samhällen används två halvdagar i veckan till den Mobila kliniken. Tack vare insatser från sjuksköterskor, en volontärläkare och en volontärtandläkare har cirka 13 000 patientbesök genomförts under 2017. Barnmissionen på Filippinerna samverkar också med sjukhus i Manila och kan därmed hjälpa barn med mer allvarliga eller kroniska sjukdomar. Ett exempel är barn som föds med läpp- och gomspalt. Tack vare samverkan är alla operationer för dessa barn gratis. Barnmissionen ser till så att föräldrarna och barnen kan ta sig till sjukhuset och hjälper till med kostnader för läkemedel, hjälpmedel och näringsriktig mat. – Sjukvård på Filippinerna är dyrt, eftersom den i hög utsträckning inte är skattefinansierad. Men det finns hjälp att få om man bara vet hur. Därför hjälper och stöttar sjuksköterskorna på klinikerna många föräldrar, så att de får del av de förmåner som finns i form av finansiellt stöd, berättar Eva-Mari Blomqvist. www.barnmissionen.se7


UKRAINA

Drömsommar för ukrainska barn

U

nder tre sommarmånader har 1 614 ukrainska barn fått uppleva en drömsommar på en lägergård i Dubechno. Det är barn som har en väldigt svår situation. Det kan handla om alkoholism och drogmissbruk i familjen, familjer som flytt från kriget eller som lever i svår fattigdom. På anläggningen finns allt man kan önska sig. Stora lekområden, en linbana, pool och en bra badsjö. Varje dag ordnas roliga aktiviteter och i matsalen serveras god och hemlagad mat.

– Det är som en liten bit av paradiset på jorden. Alla som kommer hit märker att det är en speciell atmosfär i Dubechno, en atmosfär av Guds kärlek och frid, men också av glädje och förståelse, berättar Barnmissionens missionsledare i Ukraina, Lyudmila Lonyuk. Tack vare Barnmissionens stora sommarinsamling kan barn från väldigt svåra förhållanden få några veckor där de byter ut sin jobbiga vardag mot en drömsommar.

UKRAINA

Vård av sjuka barn Barnmissionens givare har under 2017 sponsrat den medicinska behandlingen av 382 svårt sjuka barn i Ukraina. Missionen har också hjälpt till med mat till barnen på barnsjukhuset i Lutsk. TBCsjuka barn på sanatorium har fått hjälp, liksom handikappade barn och barn som lider av psykiska sjukdomar.

8 w w w . b a r n m i s s i o n e n . s e


FILIPPINERNA

Hjälp till undernärda barn De första 1000 dagarna i livet, det vill säga från början av en kvinnas graviditet till barnets andra födelsedag, kallas ”the window of opportunity” (möjligheternas fönster). Under denna tid är näringsbehoven för mor och barn är extra höga. – Forskning har visat att undernäring under de första 1000 dagarna leder till oåterkalleliga försämringar i fysisk tillväxt och kognitiv utveckling. Att garantera tillgång till rätt kost under denna tid är avgörande. Därför är en stor del av vårt hälsoprogram på Filippinerna inriktat på att hjälpa barn upp till två år samt kvinnor som är gravida eller ammar, berättar EvaMari Blomqvist.

Hon berättar att 289 underviktiga barn deltog under 2017 i olika aktiviteter för att hjälpa dem att öka i vikt och längd. 32 barn med mycket låg vikt deltog i ett måltidsprogram under 120 dagar, där deras föräldrar fick lära sig att laga billig men näringsriktig mat. Även 16 gravida eller ammande kvinnor fick hjälp med mat för att säkerställa att både de och deras barn skulle utvecklas på ett så optimalt sätt som möjligt. – Tack vare gott samarbete med BioGaia har vi även haft möjlighet att ge dessa barn Probiotica. Det har lett till att barnen fått bättre peristaltik, bättre aptit och färre infektioner.

KENYA

Menskoppar får tjejer att stanna i skolan Många fattiga flickor stannar hemma från skolan när de har mens eftersom de inte har råd med mensskydd. Under hösten 2017 introducerades menskoppar bland flickorna på Barnmissionens skola i Lokichoggio. – Flickor måste få samma möjlighet som pojkar att gå i skolan och inte behöva stanna hemma på grund av ett problem som rör oss alla, säger Birgitta Arnlund som tillsammans med sin man KeA leder Barnmissionens arbete i Lokichoggio. Under hösten knöts kontakter med organisationen The Cup Foundation. De har kommit till Loki och introducerat menskopparna för chefer och byledare, men också skolflickor, föräldrar och andra kvinnor från stan. Kopparna är gjorda av silikon. De samlar upp blodet och töms regelbundet under menstruationsperioden. Koppen återanvänds och samma kopp kan användas i upp till fem år. I anslutning till att kopparna delas ut får ungdomarna också utbildning om menskoppar, menstruation och hygien.

Vi stödjer Barnmissionen! “Husbil ger en känsla av frihet. Tack vare vår positiva utvecklingstrend och lojala kundkrets kan vi hjälpa utsatta barn att genom en trygg tillvaro få en framtid där drömmar, mål och frihet är möjligt. Vi stödjer därför Barnmissionen i deras livsviktiga arbete att hjälpa barnen – vår framtid.”

VD, Aner Engstrand

www.hymercenter.se

www.barnmissionen.se9


Samhällsutveckling och entreprenörskap Att hjälpa människor att bli självförsörjande är grunden för Barn­missionens arbete med samhällsutveckling. Vi ser entrepre­ nörskap som en väg ut ur fattigdom och arbetslöshet och en möjlighet att skapa ett värdigt liv. Vad är Devent? Devent är Barnmissionens arbete med entreprenörskap och samhällsutveckling. Tillsammans med lokala partner tränas människor till att starta och utveckla företag som skapar försörjning för dem själva, för sin familj och för sina anställda.

Deltagarna får grundläggande kunskaper i affärsteknik, marknadsföring och ekonomi. De erbjuds mentorskap och hjälp till finansiering. Devent arbetar också med att utveckla samhället genom beteende- och hälsofrågor på gymnasie och högskolenivå samt påverkansarbete och dialog med beslutsfattare.

FANTASTISKA FAKTA »» 3 092 personer utbildades i entreprenörskap under 2017. »» 180 personer utbildades till att bli mentorer i affärsutveckling under 2017. »» 1 295 personer genomgick specifik yrkesinriktad utbildning eller träning, i kombination med entreprenörskapsträning under 2017. »» Sedan starten 1997 har Devents arbete skapat mer än ett nytt arbetstillfälle varje dag i 20 år! Upp emot 2 000 företag har startats. Tillsammans har de genererat mer än 8 500 nya arbetstillfällen. »» Devent finns i Burkina Faso, Elfenbenskusten, Etiopien, Filippinerna, Kamerun, Kenya, Kongo Brazzaville, Malawi, Moldavien, Nigeria och Uganda. »» Läs mer om entreprenörskapsutbildning och samhällsutveckling på Devents hemsida www.devent.co.

FILIPPINERNA

KENYA

Entreprenörskap för barn

Gymnasieelever lär sig om livet

Entreprenörskap är något som bör introduceras redan i skolan för att fostra fram goda entreprenörer. Barnmissionen på Filippinerna har under 2017 inkluderat entreprenörskap i läroplanen för sina skolor och i några klasser är barnen i full gång med inkomstbringande aktiviteter. Children’s Mission Philippines driver också utvecklingsprogram för barn. Tre team utbildar volontärer och pastorer i lokala kyrkor att samla barn i sina områden för att utbilda dem i bibelkunskap, hälsovård och samhällsinformation. Det är ett tolv-

Under 2017 startade Barnmissionen upp ett nytt SEAL-projekt i Kenya. SEAL står för de fyra områdena Sexuell och reproduktiv hälsa, Ekonomisk självständighet, Adekvat utbildning och Ledarskap och förvaltning. Genom projektet får gymnasie- och high schoolelever kunskaper för livet. Hittills har över 200 skolor i Kenya fått ta del av den här utbildningen. Det nya projektet startades upp med stöd från Svenska Missions­ rådet efter ett års paus.

veckorsprogram där teamen utbildar volontärerna samtidigt som de gör olika aktiviteter för barnen. Satsningen avslutas med ett tvådagars läger. Under 2017 deltog totalt 3 758 barn, 469 volontärer och pastorer från 42 olika kyrkor.

10 w w w . b a r n m i s s i o n e n . s e


FILIPPINERNA

Utbildning, gemenskap och stöd Sedan 2009 bedriver Children’s Mission Philippines ett utvecklingsarbete som kallas Unite, Learn, Empower. Programmet vänder sig i första hand till fattiga kvinnor i tre olika geografiska områden i utkanten av Manila, men totalt 1 000 kvinnor och män deltar i projektet. Deltagarna bildar små grupper som samlas en gång i veckan för utbildning, gemenskap och stöd. De får lära sig om olika samhällsnyttiga saker som hur valsystemet fungerar, vilka rättigheter och skyldigheter de har som medborgare, jämställdhetsfrågor, familjerätt och bibliska principer för ett bra liv. En baslärdom är vikten av att spara pengar och det är ett måste för att få vara med. Det sparade kapitalet kan tillsammans med ett lån motsvarande den sparade summan användas för att starta någon form av inkomstgenererande verksamhet.

ELFENBENSKUSTEN

Under 2017 startade de ett treårigt projekt med ekonomiskt stöd från Svenska Missionsrådet. Det nya är ännu mer fokus på utbildningar och färdighetsträningar som ska leda till fler entreprenörer som jobbar med kooperativt eller självständigt företagande. Programmet innehåller även en mentorsskola där medlemmarna erbjuds en mentor som har erfarenhet av eget företagande.

Samuel satsar på giftfri odling Samuel har tränats i entreprenörskap av Barnmissionens/Devents partner i Elfenbenskusten. Han har utvecklat ett företag som odlar ekologiska grönsaker som tomater, chili, kålrot, aubergine och vattenmeloner. Samtidigt utbildar han andra bönder i giftfri odling. Samuel odlar också kassava. Efterfrågan har blivit så stor att han idag säljer den på rot. Samuel har anställt 13 ungdomar i sitt företag, men han drömmer om att utöka sitt företag ännu mer. Potentialen är enorm. Han odlar bara upp 7 hektar av de 110 hektar som han arrenderar. Hans nästa mål är att spara tillräckligt mycket pengar så att han kan investera i en traktor och på så sätt kunna odla ännu mer. Visionen på lång sikt är att odla all den mark som han arrenderar.

KENYA

Företag höjer självkänslan Så här glada och engagerade är kvinnorna i ANA Women’s Group i Lokichoggio. Kvinnorna driver ett bageri och en smyckeverkstad och får utbildning i management, bokföring och administration. De har också veckomöten där de får undervisning i Bibeln,

får lära sig att relatera i grupp och chans att växa andligen. Kvinnorna har egna bankkonton och får en liten lön varje månad genom affärsverksamheterna. Detta gör att deras självkänsla ökat och de kan betala skolavgifter, mat och mediciner till sina barn.

w w w . b a r n m i s s i o n e n . s e  11


Humanitära insatser Varje år inträffar händelser som är svåra att förutse. Vid naturkatastrofer, torka och olyckor går Barnmissionen in med kort varsel och hjälper människor i nöd. Vi arbetar också med humanitär hjälp och skickar regelbundet hjälpsändningar till Ukraina och Rumänien. Särskilt utsatta familjer kan även få hjälp med matpaket och inför julen kraftsamlar vi för att ge julglädje och humanitär hjälp till behövande. KENYA

Matpaket till utsatta familjer Faith är ett av de 95 utsatta barn i Lokichoggio, Kenya, som fick sponsrade matpaket. Hennes pappa dödades av Topoza, Turkanas fiendestam och mamman som har alkoholproblem har svårt att få ihop mat till sina barn. Matpaketet ger hopp och trygghet för den lilla familjen.

KENYA

Svält och nödhjälp Långvarig torka fick under våren 2017 katastrofala följder i flera afrikanska områden. Boskapen dog och matbristen blev akut för flera miljoner människor. Till Lokichoggio, där Barnmissionen har verksamhet, sökte sig svältande människor för att få hjälp. KeA och Birgitta Arnlund, som arbetar i området, fick se högar med djurkadaver och mötte männis­ kor som inte fått någon mat på flera dagar. Barnmissionen drog igång en in-

samling till de svältdrabbade. Responsen blev snabb och enorm. 450 000 kronor kom in och säckar med majs, bönor, ris och olja förmedlades till över 2 700 hushåll. Framför allt prioriterades gamla, sjuka, funktionshindrade, barn och gravida kvinnor. – Många tappar hoppet när det inte verkar finnas någon utväg och då ger en matutdelning människor nytt hopp. Det blir tydligt att någon tänker på dem och gör så att de får hjälp, säger Birgitta Arnlund.

KENYA

Malariautbrott skördade liv Under hösten 2017 drabbades Barnmissionens skola i Lokichoggio, Kenya av en svår malariaepidemi. Två elever dog och många blev sjuka. Det ledde till att Barnmissionen startade en insamling av pengar till myggnät och mediciner. – Vi har förlorat två fina små pojkar i den hemska sjukdomen. Och många

andra, både barn och vuxna, har fått sätta livet till. Det är så sorgligt att se alla sjuka barn. Mitt hjärta gråter. Många kommer för sent till kliniken och många har inte pengar till de mediciner som behövs. Vilken orättvis värld vi lever i, sade Birgitta Arnlund som arbetar på plats i Loki för Barnmissionens partnerorganisation Ledo.

12 w w w . b a r n m i s s i o n e n . s e


UKRAINA

Julprogram och matpaket I samband med julen kraftsamlar Barnmissionen för att ge julglädje och humanitär hjälp till utsatta familjer. I Ukraina hölls 300 julfester i åtta olika regioner. 5 014 familjer fick matpaket och Barnmissionen skapade en underbar julmiddag för 4 280 sjuka personer på sjukhus. Dess-

utom distribuerades hela 6 983 paket med godis, leksaker och nya kläder. Aktiviteterna ledde till att fler än 33 000 personer fick uppleva julglädje. Men det är inte bara i samband med julen som matpaket delas ut. En del av hjälpen sparas för att användas löpande över året.

BANGLADESH

Kraftiga översvämningar I augusti månad drabbades Bangladesh av kraftiga monsunregn som översvämmade floderna. Barnmissionens skola Home of Peace stod i vatten. Vattnet förde med sig farliga sjukdomar och giftiga ormar. Skolbarnen tvingades stanna inomhus och skolan höll stängt. Samtidigt förstördes alla skolans odlingar, som gav mat till skolan. Skolan tvingades köpa in mer mat, samtidigt som priserna på mat steg kraftigt. Barnmissionen gjorde en insamling till mat för skolans elever och till att

återställa skolans odlingar. Pegarna räckte också till nödhjälp till drabbade familjer i området som fått hus och hem förstörda och sin arbetsförlorad. Närmare 2 000 familjer fick matpaket med basvaror. – Vi är så glada och tacksamma till Barnmissionens givare för all hjälp till översvämningsoffren. Hjälpen har inneburit en stor välsignelse för dessa utsatta människor, säger Albert Mridha, som leder Barnmissionens arbete i Bangladesh.

UKRAINA

Hjälpsändningar Barnmissionen skickar regelbundet hjälpsändningar med humanitär hjälp till Ukraina och Rumänien. Hjälpen kommer från Sverige, Norge, Danmark och Färöarna, men också via tyska hjälporganisationen Humedica. I Ukraina är det vår egen organisation, Children’s Mission Ukraine, som ansvarar för att hjälpen når fram till de som behöver den. I Rumänien samarbetar vi med Prison Fellowship för att hjälpen ska nå de som bäst behöver den. Kläder, skor, köksutrustning, möbler och rehabiliteringsutrusning finns med i hjälpsändningarna. Under året har vi också fått tolv containrar från försvarsmakten som är inredda med mobila toaletter, duschar och handfat.

Ett mirakel för Olga

Barnsjukhuset i Lutsk, Ukraina, har under året fått en laserutrustning skänkt från ett danskt företag som utvecklar den typen av utrustning. Från Sverige skickade Barnmissionen under fjolåret 131 050 kilo humanitär hjälp till Ukraina och 34 621 kilo till Rumänien. Under år 2017 har Children’s Mission i Ukraina distribuerat ut 209 815 kilo humanitär hjälp. De har också delat ut 92 ton mat som köpts lokalt. Totalt har 276 520 personer fått hjälp och 7 119 matpaket har delats ut.

Sjuåriga Olga och fyraårige Serhiy lever i en familj där båda föräldrarna har alkoholproblem. När Barnmissionen i Ukraina först mötte familjen var barnen både smutsiga och hungriga. Sedan dess har de fått regelbundna besök och hjälp och situationen börjar förbättras. Barnen har fått mat, kläder, skor och leksaker och det har blivit många och långa samtal med föräldrarna. En tid senare ringde rektorn från Olgas skola till Barnmissionen för att tacka för den hjälp familjen får. ”Olga har förändrats så mycket. Hon ser ut som en liten prinsessa i sina nya kläder. Hon är ren och hon har en ny skolväska. Barnmissionen har verkligen gjort ett mirakel för henne”, sa rektorn.

w w w . b a r n m i s s i o n e n . s e  13


OPINIONSBILDNING

Opinionsbildning Barnmissionen arbetar för att stärka människors självkänsla och ge dem ett liv i vär­ dighet. Att stå upp för mänskliga rättigheter och att bekämpa korruption är viktiga delar för att nå visionen om en värld där alla människor kan leva ett värdigt liv.

No Corruption Generation No Corruption Generation handlar om att lära den unga generationen goda värderingar och att fatta etiskt kloka beslut. Samtidigt vill vi visa vad korruption innebär för ett samhälle och för dess invånare. – Korruption är en av de största orsakerna till fattigdom. Då kan vi

inte bara jobba med symptomen på fattigdom utan även med roten, säger generalsekreterare Bo Wallenberg och tillägger: – Korrupta ledare börjar med korruption i liten skala när de är yngre. Vi måste bryta ner korruption på ett barns nivå. Vårt mål är att skapa en

generation som starkt står upp mot korruption. Barnmissionen arbetar idag aktivt med No Corruption Generation i alla verksamhetsländer. Men eftersom de olika länderna har olika förutsättningar arbetar man på lite olika sätt.

14 w w w . b a r n m i s s i o n e n . s e


OPINIONSBILDNING

BANGLADESH

Undervisning om korruption På Barnmissionens skola Home of Peace i Bangladesh är arbetet mot korruption en viktig del av skolans vardag. Barnen får lära sig att vara uppmärksamma på tecken på korruption och att motverka korruption, både i stort och smått. Under 2017 har Home of Peace ordnat tre workshops om No Corruption Generation, mänskliga rättigheter och barns rättigheter. I små grupper, där alla barn fick kom-

ma till tals, diskuterade eleverna frågor som Vad är korruption? Hur kommer det sig att människor ger efter för korruption? Vilken påverkan har familjen? Vad kan vi som unga göra för att bygga ett samhälle utan korruption? En bra början är att undvika korruptionens rötter, som att stjäla, ljuga och skada andra. Efter workshopen märkte lärarna att eleverna verkligen försökte att undvika att ljuga.

de känner sig inte så bekväma där. För barnens budskap är starkt, säger Lyudmila Loniuk, verksamhetsledare för Barnmissionen i Ukraina. Medlemmar från No Corruptionklubbarna har också besökt flera städer, bland annat Kiev, Lviv, Ostroh och

Rivne, för att hålla seminarier, workshops och diskussioner kring korruption. De har manifesterat sitt budskap på torg och vid myndighetsbyggnader genom plakat, sånger och slogans. De har till och med fått möjlighet att prata med Kievs borgmästare.

UKRAINA

Barn påverkar vuxna Barnmissionen i Ukraina jobbar aktivt mot korruption, bland annat genom skolklubbar på flera skolor. Under 2017 har Barnmissionen genomfört sju barnfestivaler som engagerat 400-600 barn per gång. Med hjälp av uppträdanden, seminarier och tävlingar får barnen lära sig vad korruption är och hur det påverkar samhället. – Atmosfären på de här festivalerna kan inte beskrivas i ord, den måste upplevas. Vi skulle så gärna vilja att myndighetspersoner kom dit för att höra vad nästa generation har att säga om korruption. Det händer att myndighetspersoner kommer, men

FILIPPINERNA

Marsch mot korruption Sedan några år tillbaka arbetar Barnmissionen på Filippinerna aktivt mot korruption. Mest handlar det om att medvetandegöra barn, ungdomar och vuxna om vad korruption är och vad det kan leda till. De mindre barnen har bland annat fått undervisning om korruption och dess negativa följder genom en dockteater om Bibelns berättelse om Sackaios. Den 29 september genomfördes en manifestation mot korruption i Rodriguez. Mer än 200 barn och ungdomar från Barnmissio-

nens tre skolor och några studenter från sponsorprogrammet samlades till en marsch och andra aktiviteter för att proklamera att de vill vara en generation som säger nej till korruption. Många av eleverna bidrog med egenhändigt gjorda affischer och olika slagord som användes under manifestationen. I november 2017 undervisades all personal om vad korruption är och vilken effekt det har på samhället.

w w w . b a r n m i s s i o n e n . s e  15


WEBBSHOPEN

1,7

Presenter som gör skillnad

miljoner k Utbetalt un 2017

Barnmissionens webbshop Gå in på vår hemsida idag och gör din beställning! www.barnmissionen.se/shop Eller beställ via e-post: info@barnmissionen.se eller ring på tel: 040-689 30 40

Vet du inte vad du ska köpa för presenter till vänner och bekanta? Köp presenter i vår webbshop så får du fina gåvo­ intyg som du kan ge bort till dina vänner. Då hjälper du samtidigt utsatta barn till ett drägligare liv.

66 %

av av alla w ebbgåvor under 2017 var getter.

Produkt

der

Utbetalt 2017 (kr)

Andel

1 123 653

66 %

166 879

10 %

Kycklingar

96 224

6%

Grisar

72 662

4%

Latriner

70 741

4%

Skoluniformer

42 770

3%

Bikupor

35 305

2%

Rent vatten

29 778

2%

Utsäde

18 252

1%

Leksaker

13 996

1%

Mikrolån

11 172

1%

Myggnät

8 245

1%

Skolbänkar

2 025

0%

Klänningar

1 755

0%

1 693 457

100 %

Getter Kor

TOTAL

r

Mission i Missionen All hjälp som Barnmissionen förmedlar ges alltid oavsett ras, religion eller etnisk tillhörighet. Barnmissionen tror på att hjälpa människor till kropp, själ och ande. Mission i missionen kallas den del av Barnmissionens verksamhet som handlar om att hjälpa och stödja lokala församlingar i deras arbete.

När detta sker handlar det inte om faddergåvor eller vanliga biståndspengar utan om pengar som är öronmärkta till just denna typ av arbete, exempelvis när Barnmissionen får gåvor från församlingar i Sverige som vill att pengarna ska gå till att stödja kyrkor och församlingar i deras lokala arbete.

Genom Mission i Missionen underhåller vi evangelister och pastorer. Vi kan stödja multifunktionella byggnader som på vardagarna används som skola, på lördagarna som byns samlingslokal och på söndagarna som gudstjänstlokal. Vi kan också stödja inköp av biblar och annan kristen litte­ ratur.

16 w w w . b a r n m i s s i o n e n . s e


WEBBSHOPEN

UGANDA

Getter blev kor och egen försörjning Amina Namusobja är änka sedan tio år tillbaka och försörjer fem barn. 2011 fick hon två getter via Barnmissionens webbshop. När getterna förökade sig sålde hon av getter för att kunna köpa en kalv. Idag har hon nio getter och två kor. Tack vare djuren och den inkomst hon får från försäljning av mjölk kan hon idag betala barnens skolavgifter. Hon har även lagt cement på golvet i familjens hus. KENYA

Kläder till 232 barn Genom pengar som kommit in till Barnmissionens webbshop för klänningar och shorts under 2017 kommer 116 flickor och 116 pojkar i Lokichoggio att få nya kläder. Glädjen är stor då de får prova de nya kläderna. 50 klänningar och shorts har redan sytts av syprojektet i Loki och delats ut och resten ska sys och delas ut innan jul som julklappar till barnen. UGANDA

Bin, grönsaker och tegelstenar Elijah har fått ta emot fyra bikupor från Barnmissionens webbshop. Nu har han precis skördat sin första honung, på fyra liter. Den säljer han för motsvarande 62 kronor per liter. För att försörja sig, sin fru och de sex barnen odlar Elijah också tomater, majs och bönor. Dessutom tillverkar och säljer han tegelstenar. KENYA

20 latriner på plats Under 2017 tillverkades 20 latriner som distribuerades i olika byar runt Lokichoggio. Arbetet genomfördes tillsammans med mottagarna som fick gräva hål, föra fram sand och ballast och hjälpa till med annat praktiskt arbete när latrinerna installerades.

Ökad försäljning på Öppna Hjärtat Second Hand-trenden håller i sig och det märks inte minst i Öppna Hjärtats butiker som under 2017 haft ytterligare ett år av ökad försäljning. Sedan starten för 25 år sedan har Öppna Hjärtats överskott oavbrutet gått till Barnmissionens hjälparbete. När du handlar i någon av Öppna Hjärtats butiker gör du skillnad på flera sätt. Du är en del av en återvinningskedja som gynnar miljön, du ser till att vi får fortsätta vara en bra arbetsplats som ger många arbetstillfällen. Du gör dessutom skillnad på andra platser i världen genom ditt inköp då överskottet hjälper många nödlidande barn och familjer genom Barnmissionens arbete. Du är med och räddar både liv och miljön! www.oppnahjartat.se

w w w . b a r n m i s s i o n e n . s e  17


Ekonomi i korthet I den här verksamhetsberättelsen för 2017 väljer vi att presentera en lättöverskådlig bild av Barnmissionens intäkter och kostnader. Vi tillämpar Svensk Insamlingskontrolls redovisningsprinciper där vi till skillnad från årsredovisning enligt regelverket K3, får uppta värdet av naturagåvor (materiellt bistånd). Detta gör vi för att visa att materiellt bistånd är en betydande del av Barnmissionens totala verksamhet. En fullständig förvaltningsberättelse och årsredovisning publice­ ras på hemsidan www.barnmissionen.se i början av juni. Intäkter Våra faddrar är ryggraden i verksamheten. Av årets totala intäkter på 45 miljoner kronor, varav naturagåvor utgör ett värde på 9,7 miljoner kronor, kommer 19 procent från privatpersoner. På Barnmissionen är vi tacksamma för det fantastiska förtroende våra faddrar visar oss år efter år! Andra betydande intäkter är våra systerorganisationer i Norden (28 %), SMR/Sida (14 %), kyrkor och andra organisationer (9 %) och företag (4 %). I posten kyrkor och andra organisationer ingår Barnmissionens stödförening Öppna Hjärtat Second Hand, som bidrog med 1 450 000 kronor. Vi tackar alla kunder som genom att skänka kläder, skor, leksaker, möbler och andra saker samt genom att handla i våra butiker, bidrar till Barnmissionens viktiga arbete ute i världen.

Kostnader och nyckeltal Under året har 89 procent av insamlade medel gått till vårt arbete för utsatta barn och familjer ute i världen, så kallade ändamålskostnader. Insamlings- och informationskostnaderna uppgick till 7 procent medan administrationskostnaderna utgjorde 5 procent. På Barnmissionen är vi stolta

över insamlings- och administrationskostnaderna som vid en branschjämförelse ligger på en låg nivå.

Burkina Faso Elfenbenskusten

Utbetalningar till partnerorganisationer Under 2017 har Barnmissionen samverkat med partners i 13 länder på tre kontinenter – i Afrika, Asien och Östeuropa. Utbetalning per kontinent har skett enligt följande fördelning: »» Afrika 17,2 miljoner kronor (48 %) »» Östeuropa 11,2 miljoner kronor (31 %) »» Asien 7,6 miljoner kronor (21 %) Barnmissionens äldsta arbetsfält är Filippinerna och dit gick också det enskilt största penninganslaget på 5,7 miljoner kronor, motsvarande 16 procent av totalt utbetalade medel. Barnmissionen Ukraina är en viktig partner sedan många år, inte minst inom materiellt bistånd. Under året uppgick värdet på utbetalningarna, inklusive naturagåvor, till 8,0 miljoner kronor, vilket motsvarar 22 procent av totalt utbetalade medel. Utbetalningar till SMR/Sidafinansierade insatser i primärt Afrika uppgick till totalt 6,4 miljoner kronor. Det motsvarar 14 procent av utbetalda medel. Barnmissionen stöder flera projekt som är kopplade till olika produkter i webbshopen, bland annat inom djuruppfödning och jordbruksutveckling.

18 w w w . b a r n m i s s i o n e n . s e


Ukraina Rumänien

Moldavien

Pakistan

Bangladesh Indien Filippinerna

Etiopien Uganda

Intäkter (45 Mkr) Kenya

Systerorganisationer Naturagåvor Privatpersoner SMR/Sida Kyrkor, föreningar m fl Webbshop Företag

Zambia

28 % 21 % 19 % 14 % 9% 4% 4%

Kostnader (45 Mkr)

Utbetalning per land (inklusive naturagåvor) Land

89 % 7% Administrationskostnader: 5 % Insamling och information:

Fördelat 2017 (Mkr)

Kenya

9,9

Ukraina

8,0

Filippinerna

5,7

Uganda

4,3

Rumänien

2,9

Burkina Faso

2,1

Bangladesh

1,0

Pakistan

0,7

Zambia

0,5

Moldavien

0,4

Elfenbenskusten

0,2

Indien

0,2

Etiopien

0,2

Totalt

Ändamålskostnader:

36,1

w w w . b a r n m i s s i o n e n . s e  19


Stort tack! För att ni gör Barnmissionens arbete möjligt genom ert engagemang och era gåvor! Tillsammans räddar vi liv! Ge din gåva via Swish 9010802 eller Plusgiro 901080-2. Följ oss gärna på www.barnmissionen.se och på www.facebook.com/barnmissionen

Betala med Swish, Visakort eller Mastercard.
Barnmissionens förvaltningsberättelse 2017

Styrelsen för Stiftelsen Skandinaviska Barnmissionen avger härmed årsredovisning för räkenskapsåret 2017-01-01 – 2017-12-31

Stiftelsen Skandinaviska Barnmissionen Org nr 846002-8734

1


F Ö R V A L T N I N G S B E R Ä T T E L S E

2 0 1 7

Allmänt om verksamheten Stiftelsen Skandinaviska Barnmissionen, härefter kallad Barnmissionen, bär på visionen om En värld där alla kan leva ett värdigt liv. Utifrån en kristen värdegrund bedrivs biståndsarbete i över tio länder på tre kontinenter. Stiftelsens juridiska namn är Skandinaviska Barnmissionen. Styrelsen har beslutat att stiftelsen skall marknadsföras och kommuniceras under det förkortade namnet Barnmissionen. Barnmissionen finns representerad via syster- och partnerorganisationer i hela Norden. Från och med 2015 har Barnmissionen ingått ett fördjupat samarbete

med mångåriga partnern ABC Island, härefter kallad ABC. Barnmissionens värdegrund återger följande begrepp som skall genomsyra verksamheten: »» »» »» »» »»

Öppenhet Delaktighet Värdighet Hållbarhet Lärande

Barnmissionen har tio anställda varav två utlandsstationerade, samt ett flertal volontärer. Från huvudkontoret i Malmö koordineras verksamheten som är indelad i tre enheter; Insamling och kommunikation, Internationella

avdelningen samt Ekonomi och administration. Verksamheten finansieras i huvudsak genom insamlade privata medel från faddrar och enskilda givare i de nordiska länderna.
 Som medlemmar i Svenska Missionsrådet (SMR) finns möjlighet att söka bidrag från Sveriges biståndsmyndighet, Sida. Under 2017 utgjorde bidraget från SMR/Sida 18 procent av de totala intäkterna. Ett betydande ekonomiskt stöd kommer från Second Handbutikskedjan Öppna Hjärtat som är en stödförening till Barnmissionen.

Stiftelsens ändamål Stiftelsens ändamål är att på evan­ gelisk kristen grund bedriva hjälpverksamhet bland nödlidande barn och ungdom i utvecklingsländerna samt evangelisera i dessa länder, vissa öststater och de nordiska länderna. Hjälpverksamheten skall präglas av kontinuitet och kan exempelvis utgöras av medverkan till byggandet och drift av barnhem, dagbarnhem,

kliniker och skolor samt ge stöd till sjukvårdsinrättningar mm. Verksamheten skall dock företrädesvis innefatta ansvar för barns, lärares och evangelisters uppehälle. Punktinsatser i katastroffall för familjerna till barn som åtnjuter vår missions omsorg kan även förekomma. Med barn, ungdom och familjer i fokus och i samverkan med lokalt

etablerade partners arbetar Barnmissionen inom följande sektorer: »» »» »» »» »» »»

Hälsa/Omsorg Utbildning Samhällsutveckling/Entreprenörskap Humanitärt arbete Opinionsbildning/Påverkansarbete Mission

Exempel på effekter av våra insatser Hälsa » På Filippinerna driver Barnmissionens partnerorganisation Children’s Mission Philippines (CMP) två sjukvårdskliniker, men för att nå ut till soptippsområden och mer avlägsna byar har man även en mobilklinik. Egen sjukvårdspersonal samt volontärläkare och volontärtandläkare har genomfört cirka 13 000 patientbedömningar och/eller behandlingar. CMP samverkar med statliga sjukhus i Manila och kan därmed hjälpa barn med mer allvarliga eller kroniska sjukdomar.

2

Ett exempel är barn som föds med läpp- och gomspalt. Tack vare samverkan är alla operationer för dessa barn gratis. Barnmissionen ser till att föräldrarna och barnen kan ta sig till sjukhuset samt hjälper till med kostnader för läkemedel, hjälpmedel och näringsriktig mat. » Många fattiga flickor stannar hemma från skolan under menstruationen. Det gör att de halkar efter i utbildningen, vilket ofta leder till avhopp. Under hösten 2017 introducera-

des menskoppar bland flickorna på skolan i Lokichoggio, Kenya. Kopparna är gjorda av silikon. De samlar upp blodet och töms regelbundet under menstruationsperioden. Koppen återanvänds och samma kopp kan användas i fem år. Organisationen The Cup Founda­ tion anlitades för introduktion och utbildning inom hantering och hygien. Kopparna blev snabbt en succé och nu slipper flickorna missa viktig undervisning.

Stiftelsen Skandinaviska Barnmissionen Org nr 846002-8734
Entreprenörskap & samhälls­ utveckling » Devent är en del av Barnmissionen med fokus på entreprenörskap och samhällsutveckling. Tillsammans med lokala partnerorganisationer tränas människor för att kunna starta och utveckla företag som leder till försörjning för dem själva, deras familjer och för sina anställda. Deltagarna får grundläggande kunskaper i affärsteknik, marknadsföring och ekonomi. De erbjuds också mentorskap och hjälp till finansiering. Under 2017 genomgick 3 092 personer entreprenörsutbildning. Sedan starten 1997 har Devent bidragit till att över 2 000 företag har startats. Tillsammans har de genererat mer än 8 500 nya arbetstillfällen! » Ett exempel bland många är Samuel i Elfenbenskusten, en bonde som genomgått entreprenörskapsträning. Han har utvecklat ett företag som odlar ekologiska grönsaker såsom tomater, chili, kålrot, aubergine och vattenmeloner. Samuel har också startat ett konsultföretag som utbildar andra bönder i ekologisk odling. Genom ny kunskap skapas förutsättningar för ett hållbart jordbruk som tar ansvar för klimat och miljö.

Utbildning » Digitaliseringen är en global verklighet, inte minst i utbildningsvärlden genom så kallad E-learning.

Barnmissionens förvaltningsberättelse 2017

I Kenya har regeringen sedan några år satsat på introduktion av datorer och läsplattor som ett kompletterande undervisningsverktyg i skolorna. Tekniken bygger på datorer och läsplattor som kopplas upp trådlöst mot en server som rymmer tusentals böcker, läsövningar, matte och naturorienterande ämnen, uppslagsverk med mera. Det ligger helt rätt i tiden, men implementeringen går långsamt. Den rikstäckande kunskapsnivån bland skolledning och lärare är fortfarande låg och i vissa områden på framför allt landsbygden, saknas nödvändig elektricitet. På Barnmissionens skola i Lokichoggio utbildades under 2017 skolans 15 lärare i systemen för e-learning, vilket innebär att de 400 eleverna nu har tillgång till ett fantastiskt komplement och hjälpmedel i undervisningen. » I Filippinerna anordnar Barnmissionens partnerorganisation yrkesutbildningar som riktar sig särskilt mot personer som inte har möjlighet att studera på universitet. I kursutbudet återfinns bland annat hårvård, massage, svetsning, skrädderi och datorkunskap. Under 2017 påbörjade 234 elever olika kurser. 227 av dem slutförde sin utbildning och 178 klarade ett statligt yrkestest och diplomerades.

Stiftelsen Skandinaviska Barnmissionen Org nr 846002-8734

Påverkansarbete » Barnmissionen arbetar för att stärka människors självkänsla och därmed bidra till ett värdigare liv. Att stå upp för mänskliga rättigheter och att bekämpa korruption är viktiga delar för att nå visionen om en värld där alla kan leva ett värdigt liv. » Konceptet och folkrörelsen ”No Corruption Generation” fortsätter att växa och utvecklas. I länder som Ukraina och Uganda har rörelsen fått ordentligt fäste och olika initiativ sprids och etableras på fler skolor. I staden Lavriv, Ukraina, har skolorna gått samman för att gemensamt adressera problemen med korruption och dess verkningar. Genom undervisning görs elever medvetna om fenomenet korruption och genom interaktiva aktiviteter såsom teater och måleri samt i ”antikorrup­ tionsklubbar” får eleverna själva beskriva hur korruption kan stävjas. Skolor men även andra offentliga miljöer utropas som korruptionsfria zoner, vilket är tydliga steg mot ett mer transparent och tillitsfullt samhälle. På skolor i Uganda har flera ”antikorruptionsklubbar” bildats och eleverna är mycket engagerade i att skapa en värderingsstyrd och transparent skolmiljö. Hela konceptet bygger på att barn lär barn och att de själva äger frågorna. 3


Barnmissionens förvaltningsberättelse 2017

Resultat och ställning De totala verksamhetsintäkterna uppgick till 35 563 tkr, vilket är en kraftig ökning jämfört med föregående år (26 225 tkr). Gåvointäkterna ökade med drygt 6 725 tkr och bidrag från SMR/ Sida ökade med 2 613 tkr. De ökade gåvointäkterna beror primärt på ändamålsbestämda anslag från ABC Island. Gåvor från andra organisationer och företag ökade också med nära 1 400 tkr. Större penninginsamlingar och enskilda större gåvor (faddrar och systerorganisationer) ökade med nära 1 500 tkr. Samtliga systerorganisationer skänkte mer än föregående år och Tre Barytoner drog in över 400 tkr. Det statistiska värdet för materiellt bistånd (gåvor in natura) upptas inte längre som en intäkt och kostnad i resultatredovisningen, men som orien-

tering kan ändå nämnas att värdet för det materiella biståndet enligt Svensk Insamlingskontrolls värderingsprinciper uppgår till 9 700 tkr. Merparten av anslaget från SMR/ Sida intäkts- och kostnadsförs direkt, detta förutsatt att sannolikheten för återbetalning bedöms vara låg. En liten del skuldförs och intäktsförs först det år berört projekt slutredovisas. Utbetalningar avseende den ideella verksamheten (ändamålskostnader) uppgick till totalt 30 290 tkr, en kraftig ökning jämfört med 2016 (22 329 tkr). Merparten är ändamålsbestämda medel från ABC Island. Barnmissionen har under året varit involverad i två humanitära insatser: Kenya (torka) och Bangladesh (översvämning). Totalt 520 tkr utbetalades för dessa båda insatser.

Stiftelsens insamlingskostnader uppgår till 2 067 tkr jämfört med 1 490 tkr 2016. Ökningen beror primärt på ökade kostnader för insamlingskampanjer i samband med de humanitära insatserna samt sommarkonferensen på Löttorp. Dessa aktiviteter bidrog dock till intäkter som sammantaget överstiger kostnaderna. Kostnaderna för information ökade till 882 tkr jämfört med 663 tkr, medan administrationskostnaderna i princip är oförändrade jämfört med 2016. Årets verksamhetsresultat är 353 tkr efter fördelning av ändamålsbestämda medel. Det positiva resultatet indikerar att Barnmissionens ekonomi är välbalanserad.

handlades bland annat Agenda 2030, projektmetodik, rättighetsarbete med mera. Konferensen faciliterades av våra medarbetare på regionkontoret Children’s Mission Africa i Nairobi och finansierades genom SMR/Sida. Under första halvåret drabbades flera länder i Afrika av en ovanligt svår torka vilket ledde till att vattenkällor sinade, skördar förstördes och både boskap och människor dog till följd av svält. Tack vare fantastisk respons från våra givare kunde Barnmissionen tillsammans med partnerorganisationen Ledo distribuera vatten och nödhjälpspaket till över 2 700 familjer i området Lokichoggio i Kenya, nära gränsen till Sydsudan. I augusti var Barnmissionen återigen involverad i en humanitär insats då partnerorganisationen Home of Peace i Bangladesh drabbades av översvämningar till följd av ovanligt kraftiga

monsunregn. Med ekonomiskt stöd från Barnmissionen åtgärdades vattenskador på byggnader och skördar och nödhjälpspaket delades ut till 2 000 familjer. I Ukraina firade partnerorganisationen Children’s Mission Ukraine 25-årsjubileum. Sedan starten har fem miljoner människor fått stöd på olika sätt genom Barnmissionens insatser, mer än 8 000 ton materiellt bistånd har distribuerats och tusentals barn har fått medicinsk behandling. Under året har det fördjupade samarbetet med ABC Island resulterat i en konsoliderad styrelsestruktur där ledamöter från både Barnmissionen och ABC tagit plats i styrelserna för båda organisationerna. I slutet av året fastställdes en strategisk plan som anger färdriktningen för perioden 2018-22. Ett möjligt nytt samarbete i Pakistan har förprojekterats, det finns goda förhoppningar om ett formaliserat samarbete från och med 2018.

Väsentliga händelser I januari inledde Barnmissionen tillsammans med ABC ett nytt samarbete med partnerorganisationen Comforter i Indien. Många av de 220 barnen blir den första generationen i sin familj som får gå i skolan. I Kenya formaliserades samarbetet med Mathare Children’s Education, en partnerorganisation som bedriver skolundervisning i ett av Nairobis mest utsatta områden. Ett nytt samarbete inleddes också med Community Complex School i regionen Namelok. Partnerorganisationen leds av massajfolket i området och utöver skolgång för 400 barn, arbetar de med samhällsutveckling och inkomstgenererande projekt. I mars genomfördes en så kallad partner summit i Uganda. Barnmissionens partnerorganisationer i Afrika bjöds in till en konferens i syfte att dela kunskaper och lärdomar samt att skapa ett utbyte syd till syd. Under några intensiva och givande dagar be-

4

Stiftelsen Skandinaviska Barnmissionen Org nr 846002-8734
Barnmissionens förvaltningsberättelse 2017

Svensk Insamlingskontroll

Finansiella instrument

Barnmissionen har 90-konto vilket är en kvalitetssäkring och garanti för att gåvorna används på rätt sätt. 90-konto utfärdas av Svensk Insamlingskontroll som årligen kontrollerar verksamheten. Enligt Svensk Insamlingskontrolls föreskrifter får högst 25 procent användas till insamling och administration. Barnmissionen har meriterat sig som en hjälporganisation där inkomna medel kommer till sitt rätta ändamål, detta utan höga administrativa kostnader. Under 2017 utgjorde ändamålskostnaderna 89 procent, administrationskostnaderna inklusive insamlingskostnaderna av de totala intäkterna uppgick till 11 procent.

Barnmissionen placerar inga pengar i fonder eller andra riskbetonade värdepapper. I fastställd finanspolicy framgår att Barnmissionen inte äger rätt att spekulera på börsen genom att införskaffa aktier, obligationer eller andra värdepapper. Om Barnmissionen emottagit gåva i form av aktier, fondandelar eller andra värdepapper åligger det styrelsen att fatta beslut om förvaltning samt avyttring av dessa medel. Utifrån etiska aspekter åligger det styrelsen att verifiera att emottagna aktier, fondandelar eller andra värdepapper inte är placerade i verksamheter som strider mot Barnmissionen värderingar eller på annat sätt kan skada Barnmissionen verksamhet. Om så bedöms vara fallet bör styrelsen överväga att inte ta emot gåvan alternativt avyttra aktierna omedelbart.

Intern kontroll

Gåvohantering

Barnmissionen har goda system för intern kontroll vilket bland annat innebär att:

Allmän gåva insatt på Plusgiro/Bankgiro förs via ett transaktionskonto vidare ut i verksamheten. Transaktionskontot är ett stabilt konto utan några nämnvärda ränteförändringar. Öronmärkta gåvor placeras på ett så kallat fondkonto. Barnmissionen använder sig av en penningmarknadsfond. Denna fond är utan risk för värdeminskning. Viss ränteförändring kan vara fördelaktig men generellt är fonden stabil. Gåvor som är skänkta för ett speciellt ändamål används i största möjliga utsträckning för det avsedda ändamålet. Om inkomna gåvor överstiger det faktiska behovet, förbehåller sig Barnmissionen rätten att använda gåvan där den bäst behövs.

»» Verksamheten årligen granskas av auktoriserad revisor, både avseende bokslutsarbete men även löpande drift genom intern kontrollgranskning. »» Endast tre personer äger rätt att genom två i förening teckna stiftelsen. »» Ingen anställd eller annan som är knuten till dess verksamhet äger rätt att enskilt ta emot kontanta gåvor. »» Gåvor skall i första hand av givaren själv insättas på stiftelsens plus- eller bankgiro. »» Alla ekonomiska förehavanden i den löpande verksamheten skall attesteras av två personer i förening. »» En controllertjänst har tillsatts i syfte att granska, utveckla och kvalitetssäkra interna processer.

Sparande och likviditet Sparandet i Barnmissionen skall vara förutbestämt och ändamålsenligt. För att säkerställa verksamhetens långsiktiga åtaganden tillämpar Barnmissionen en sparandepraxis som reglerar en lägsta likviditetsnivå. Barnmissionens lägsta likviditetsnivå får inte underskrida verksamhetskostnaderna motsvarande sex (6) månader.

Stiftelsen Skandinaviska Barnmissionen Org nr 846002-8734

Verksamhetskostnaderna baseras på upprättad budget för innevarande år. Barnmissionen strävar efter att inte överstiga ett sparat kapital motsvarande driftskostnaderna för de senaste fem (5) åren.

5


Barnmissionens förvaltningsberättelse 2017

Samarbetsorganisationer Bangladesh

Indien

Rumänien

SA MARBET SORGANISA T I ON

S AMARBET S O R G A N IS A T I O N

SAMARBETSORGANISATION

Agape Social Concern (ASC) och Free Christian Churches of Bangladesh (FCC-B), Bangladesh

The Comforter

Prison Fellowship Romania (PFR)

HU VU D S EKT O R E R

H U V U DS E KT O R E R

Utbildning

Hälsa/Omsorg

Kenya

Sverige

S AMARBET S O R G A N IS A T I O N

SAMARBETSORGANISATION

Economic Projects Transformational Facility (EPTF) I Chose Life (ICL) The Navigators Ledo Imbaruetin Community Complex School (ICCS) Mathare Children Education (MCE)

Hälsobackskyrkan, Ystad – ny partner

HU VU D S EKT O R E R

Samhällsutveckling/ Entreprenörskap

HUV UDSEKT ORE R

Utbildning Samhällsutveckling

Burkina Faso SA MARBET SORGANISA T I ON

ABC Burkina Faso EMPE/The Navigators, Burkina Faso HUV UDSEKT ORE R

Utbildning Samhällsutveckling/ Entreprenörskap

Elfenbenskusten SA MARBET SORGANISA T I ON

Fonds pour les Micro-Projects (FPMP),

Samhällsutveckling/ Entreprenörskap/ Utbildning/Påverkansarbete/Opinionsbildning

HUV UDSEKT ORE R

Samhällsutveckling/ Entreprenörskap

Etiopien

S AMARBET S O R G A N IS A T I O N

Convoy Hope

Samhällsutveckling/ Entreprenörskap

HUV UDSEKT ORE R

SA MARBET SORGANISA T I ON

Children’s Mission Philippines (CMP) HUV UDSEKT ORE R

Utbildning Hälsa/Omsorg

Globalt SA MARBET SORGANISA T I ON

Humedica HUV UDSEKT ORE R

Humanitära insatser

Tanzania SAMARBETSORGANISATION

The Navigators H U V U DS E KT O R E R

Uganda SAMARBETSORGANISATION

H U V U DS E KT O R E R

The Navigators HU VU D S EKT O R E R

Filippinerna

Hälsa/Omsorg/Mission

ABC Uganda Center for Evangelism (CFE)

Malawi

SA MARBET SORGANISA T I ON

Samhällsutveckling/ Entreprenörskap

H U V U DS E KT O R E R

Utbildning/ Samhällsutveckling/ Entreprenörskap

Ukraina

Moldavien

SAMARBETSORGANISATION

S AMARBET S O R G A N IS A T I O N

Lumina Lumi – Comunitatea Religioasa Biserica Crestina Penticostala HU VU D S EKT O R E R

Hälsa/Omsorg

Children’s Mission Ukraine (CMU) H U V U DS E KT O R E R

Hälsa/Omsorg Påverkansarbete/Opinionsbildning

Zambia

Nigeria

SAMARBETSORGANISATION

S AMARBET S O R G A N IS A T I O N

FLEP – Full Life Empowerment Programme HU VU D S EKT O R E R

Apostolic Church of Pentecost (A.C.O.P) H U V U DS E KT O R E R

Samhällsutveckling/ Entreprenörskap

Samhällsutveckling/ Entreprenörskap

Eget kapital 2017-12-31

Ingående balans Justerad IB Årets resultat Förändringar direkt mot eget kapital av givaren ej fördelat Utnyttjade Ändamålsbestämda medel Summa Vid årets utgång

6

Bundet eget kapital Stiftelse-kapital 311 000 311 000

311 000

Fritt eget kapital Ändamålsbest. Bal. resultat medel inkl årets resultat 2 711 947 5 875 054 2 711 947 5 875 054 37 883 1 458 089 105 967 –1 773 424 277 497 68 129 2 780 076

–1 458 089 – 1 773 424 – 353 218 6 228 272

Summa eget kapital 8 898 001 8 898 001 37 883 – 105 967 – 277 497 421 347 9 319 348

Stiftelsen Skandinaviska Barnmissionen Org nr 846002-8734
Barnmissionens förvaltningsberättelse 2017

Ledning  Styrelsen har under året haft fem (5) styrelsemöten samt fattat ytterligare beslut Per Capsulam, vilket finns noterat i ett protokoll. Styrelsen har under 2016 bestått av följande personer: Christina Backman

Nils Erik Claesson

Värnamo – Ordförande. Pastor, mångårig erfarenhet från verksamhetsledande befattningar.

Göteborg – ledamot Konsult/styrelseproffs Jurist med mångårig erfarenhet från bankvärlden. Har under tio år arbetat med stiftelsefrågor.

Maud Andersson

Tumba –Vice ordförande. Mångårig erfarenhet från ledande befattningar på PMU Interlife, bland annat åtta år som Direktor. 25 år som missionär i Kenya med tonvikt på administration och projektledning. Bo Wallenberg

Löddeköpinge – ledamot. Generalsekreterare sedan 1996. Involverad i Barnmissionen sedan stiftelsen grundades, från volontär till anställd. Mångårig erfarenhet inom fundraising, evan­ gelisation, biståndsarbete samt som visionär.

Per-Olof Edström

Mölndal – ledamot. Senior Advisor. Mångårig erfarenhet av mission och utvecklingssamarbete inom nätverket Navigatörerna. Grundare av organisationen NavPartners som sedan 2012 är en del av Barnmissionen under namnet Devent. Samúel Ingimarsson

Reykjavik – ledamot Affärschef i försäkringsbranschen. Tidigare pastor med mångårig erfarenhet inom mission och bistånd. Styrelseordförande i ABC Island.

Helga Sigurdadóttir

Kópavogi – ledamot Ekonomichef på Isländska Konsumentverket. Sedan många år verksam som ledamot i ABC Island. Thráinn Skúlason

Reykjavik – ledamot Biträdande rektor på Sjöräddningsskolan på Island. Mångårigt engagemang i ABC Island, både i styrelsen och genom operativa uppdrag. Magdalena Vogt

Åtvidaberg – ledamot till och med 2018-03-23 Gymnasielärare med magisterexamen i pedagogik och läroplansteori och förstelärare med ansvar för internationalisering. Tidigare anställd av Erikshjälpen med placering i Laos, huvudsakligen som rådgivare i utbildningsfrågor.

Revisorer Peter Cederblad

Auktoriserad revisor, KPMG

Avslut och framtid Det är med stor glädje styrelsen summerar år 2017. Barnmissionens arbete fortsätter att växa, både i volym och i kvalité, och vi når fler behövande barn och familjer än någonsin. 2017 var också det år då vi fullt ut fick se frukten av det arbete Barnmissionens och ABC:s styrelser har gjort för att fördjupa vårt samarbete, bli en gemensam organisation på styrelsenivå och nyttja kapaciteten i båda våra organisationers insamlingsarbete och fältarbete. Det har varit en resa med stora utmaningar, men drivkraften har varit att vi tillsammans kan hjälpa fler barn och familjer och göra det på ett bättre vis. Nu känner vi att vi nått detta mål och det har varit värt hela resan. Vi lever i en orolig tid med många olika konflikter och naturkatastrofer

som orsakar enormt lidande. Barnmissionen ser som en viktig del i vårt arbete att vara öppna för att kunna räcka en hjälpande hand till dessa områden när nöden kräver det. Under 2017 drabbades Afrika av svår torka och många människor och djurs liv gick inte att rädda. Vi genomförde en stor kampanj för att samla in pengar till stöd för dessa människor. Responsen bland våra givare blev stor och tusentals svältande familjer fick hjälp. I motsats till torkan i Afrika blev det översvämningskatastrof i Bangladesh och Barnmissionens skola Home of Peace blev hårt drabbad. Genom de gåvor vi fick från våra givare kunde vi rädda skolans matförsörjning, men också hjälpa många människor i skolans närområde. Det är med stor

Stiftelsen Skandinaviska Barnmissionen Org nr 846002-8734

tacksamhet vi ser våra givares stora hjärtan och generositet, och det stärker oss i att fortsätta göra dessa viktiga insatser. När vi blickar in i framtiden så tror vi på fortsatt tillväxt och utveckling för Barnmissionens arbete. Behoven av vårt arbete kommer inte att minska utan öka. Vi lever i en orolig tid och som alltid är det de fattiga och utsatta som blir hårdast drabbade. Då behövs vårt arbete mer än någonsin. Vi vill tacka alla våra fantastiska givare som plikttroget står vid vår sida. Vi vill också tacka alla Barnmissionens duktiga och hängivna medarbetare, både i Sverige och på missionsfälten. Tillsammans kommer vi närmare och närmare vår vision om en värld där alla kan leva ett värdigt liv. 7


Å R S R E D O V I S N I N G

2 0 1 7

Resultaträkning Not

2017

2016

29 066 773 6 495 527 324 35 562 624

22 316 342 3 878 179 30 000 26 224 521

2 067 025 30 290 041 881 936 2 010 965 82 690 147 937 35 480 594

1 490 325 22 328 902 662 669 2 031 953 88 650 147 937 26 750 436

82 030

–525 915

6 217 –50 365 –44 148

33 656 –7 710 25 946

Resultat efter finansiella poster

37 882

–499 969

Årets resultat

37 882

–499 969

37 883 1 773 423 –1 458 089 353 217

–499 969 1 807 320 –1 680 452 –373 101

ORGANISATIONENS VERKSAMHETSINTÄKTER Gåvor Bidrag Övrig intäkt Summa verksamhetsintäkter

ORGANISATIONENS VERKSAMHETSKOSTNADER Insamlingskostnader Ändamålskostnader Informationskostnader Administrationskostnader Övriga kostnader (evangelisation) Avskrivningar Summa verksamhetskostnader

VERKSAMHETSRESULTAT

2 3, 4, 5

RESULTAT FRÅN FINANSIELLA INVESTERINGAR Övriga ränteintäkter och liknande resultatposter Räntekostnader och liknande resultatposter Summa resultat från finansiella investeringar

Årets resultat enligt resultaträkningen (se ovan) Utnyttjande av ändamålsbestämda medel från tidigare år Ändamålsbestämning av medel Kvarstående belopp för året/balanserat kapital

8
Barnmissionens årsredovisning 2017

Balansräkning Not

2017-12-31

2016-12-31

8

0

67 125

8

223 605 223 605

304 416 371 541

110 000 63 562 1 159 394 1 332 956

61 628 1 187 094 1 248 722

4 461 616

4 203 519

4 733 895

3 939 906

Summa omsättningstillgångar

10 528 467

9 392 147

Summa tillgångar

10 752 072

9 763 688

311 000 2 780 076 5 875 055 353 217 9 319 348

311 000 2 711 946 6 248 156 –373 101 8 898 001

223 354 274 875 425 000 509 495 1 432 724

145 725 54 896 106 084 558 982 865 687

10 752 072

9 763 688

Tillgångar ANLÄGGNINGSTILLGÅNGAR Immateriella anläggningstillgångar Övriga immateriella anläggningstillgångar Materiella anläggningstillgångar Inventarier, verktyg och installationer Summa anläggningstillgångar OMSÄTTNINGSTILLGÅNGAR Kortfristiga fordringar Varulager Övriga fordringar Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter Summa kortfristiga fordringar Kortfristiga placeringar

9

Kassa och bank

Eget kapital och skulder EGET KAPITAL Stiftelsekapital Ändamålsbestämda medel Balanserat kapital Årets resultat före fördelning Summa eget kapital KORTFRISTIGA SKULDER Leverantörsskulder Övriga skulder Skuld erhållna ej nyttjade bidrag Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter Summa kortfristiga skulder Summa eget kapital och skulder

Stiftelsen Skandinaviska Barnmissionen Org nr 846002-8734

10 11

12

9


Barnmissionens årsredovisning 2017

Tilläggsupplysningar Not 1 Redovisnings- och värderingsprinciper Stiftelsens redovisnings- och värderingsprinciper överensstämmer med årsredovisningslagen och BFNAR 2012:1 (K3). Resultaträkningens uppställningsform avviker från uppställningsformen i Årsredovisningslagen. Motivet till avvikelser utgörs av stiftelsens särskilda inriktning och mottagarens informationsbehov. Följande redovisnings- och värderingsprinciper har ändrats vid övergången till K3: Erhållna naturagåvor som skänks vidare redovisas inte i resultaträkningen. En upplysning om storleken av dessa naturagåvor specificeras istället i not 2. Erhållna gåvor redovisas nu vid gåvotillfället och särvisas därefter som ändamålsbestämt medel i eget kapital.

Verksamhetskostnader Verksamhetskostnader delas in i ändamåls, insamlingsadministrations- och informationskostnader. Avskrivningar redovisas separat.

Ersättningar till anställda Löpande ersättningar till anställda i form av löner, sociala avgifter och liknande kostnadsförs i takt med att de anställda utför tjänster. Eftersom alla pensionsförpliktelser klassificerats som avgiftsbestämda redovisas en kostnad det år pensionen tjänas in.

Balansräkningen Tillgångar, skulder och avsättningar värderas till anskaffningsvärde om inget annat anges nedan.

Materiella och immateriella anläggningstillgångar Verksamhetsintäkter Endast det inflöde av ekonomiska fördelar som stiftelsen erhållit eller kommer att erhålla för egen del redovisas som intäkt. Intäkter värderas, om inget särskilt anges nedan, till det verkliga värdet av det som erhållits eller kommer att erhållas.

Gåvor och bidrag En transaktion i vilken stiftelsen tar emot en tillgång eller tjänst som har ett värde utan att ge tillbaka motsvarande värde i utbyte är en gåva eller ett erhållet bidrag. Om tillgången eller tjänsten erhålls därför att organisationen uppfyllt eller kommer att uppfylla vissa villkor och om organisationen har en skyldighet att återbetala till motparten om villkoren inte uppfylls, är det ett erhållet bidrag.

Gåvor Gåvor redovisas som huvudregel som intäkt när de erhålls. Gåvor i form av insamlade kläder och liknande som stiftelsen avser att skänka vidare redovisas inte som intäkt, se not 2.

Bidrag Bidrag redovisas som intäkt när villkoren för att erhålla bidraget har uppfyllts. Erhållna bidrag redovisas som skuld till dess villkoren för att erhålla bidraget uppfylls. Bidrag från Sida (SMR) intäktsförs löpande i de fall då det med hög grad av sannolikhet kan bedömas att bidraget inte kommer att återkrävas. I övriga fall intäktsförs bidrag från Sida (SMR) i samband med att projekten avslutats och slutredovisats.

10

Materiella och immateriella anläggningstillgångar värderas till anskaffningsvärde minskat med avskrivningar enligt plan. Avskrivningar sker linjärt över tillgångens beräknade nyttjandeperiod. Följande avskrivningstider tillämpas: Immateriella anläggningstillgångar Inventarier, verktyg och installationer

5 år 5 år

Finansiella tillgångar Vid anskaffningstidpunkten värderas finansiella tillgångar till anskaffningsvärde med tillägg för direkta transaktionsutgifter. Aktier och värdepapper som erhållits genom testamente eller gåva värderas till ett beräknat marknadsvärde, börskursen, vid gåvotillfället. Efter det första redovisningstillfället värderas kortfristiga placeringar enligt lägsta värdets princip, dvs till det lägsta av anskaffningsvärdet och nettoförsäljningsvärdet på balansdagen. Tillgångar som innehas för riskspridning anses ingå i en värdepappersportfölj och betraktas därmed som en post vid värdering enligt lägsta värdets princip respektive vid nedskrivningsprövning. Fordringar och skulder i utländsk valuta värderas till balansdagens kurs.

Ändamålsbestämda medel I posten Ändamålsbestämda medel i eget kapital redovisas ännu inte förbrukade gåvor och andra ändamålsbestämda medel. Se även noten till eget kapital.

Stiftelsen Skandinaviska Barnmissionen Org nr 846002-8734
Barnmissionens årsredovisning 2017

Upplysningar till enskilda poster Not 2

Gåvor och bidrag Gåvor som redovisats i resultaträkningen Penninginsamlingar och enskilda större gåvor Gåvor från övriga organisationer och företag

Bidrag från Sida / SMR Övriga bidrag

2017 23 091 403 5 975 694 29 067 097

2016 17 728 509 4 587 833 22 316 342

6 369 575 125 952 6 495 527

3 756 855 121324 3 878 179

Vinst avyttring bil

30 000 0

30 000

25 kr/kg

25 kr/kg

2017

2016

9 664 094

4 548 271

2017 197 162 197 162

2016 232 919 232 919

Intern revision/konsultation

62 906

158 127

Summa

62 906

158 127

Gåvor som inte redovisats i resultaträkningen Avser t.ex. kläder som skänks vidare. Kläder som skänkts vidare Materiella gåvor från Svenska Försvarsmakten enligt från gåvogivaren erhållen beräkningsgrund Insamlade medel (uppskattat belopp – ej redovisat i resultaträkningen) Gåvor som skänkts vidare Utöver det som specificeras i tabellen har också gåvor erhållits i form av ideellt arbete samt tjänster mm.

Not 3

Revisionsarvoden

Extern revision, KPMG Summa

Stiftelsen Skandinaviska Barnmissionen Org nr 846002-8734

11


Barnmissionens årsredovisning 2017

Not 4

Medelantalet anställda 2017 Män 4

Not 5

2017 Kvinnor 5

2016 Män 5

2016 Kvinnor 4

Personalkostnader och arvoden till styrelse

Löner har utgått med löner till Generalsekreterare till missionsledare på Filippinerna

Sociala kostnader Pensionskostnader exkl. löneskatt

2017

2016

2 307 265 480 732 359 252 3 147 249

2 151 250 464 159 354 152 2 969 561

886 129 313 743

832 009 262 224

Av pensionskostnaderna exkl. löneskatt avser 65 549 kr (58 848 kr) Generalsekreterare, Sverige. Stiftelsens styrelse i övrigt 0 kr i pensionskostnader. Ersättning till enskilda styrelseledamöter har utgått med 117 257 kr i enlighet med antagna riktlinjer för avgränsade uppdrag.

Not 6

Ändamålskostnader Posten omfattar sådana kostnader som har direkt samband med att uppfylla stiftelsens syfte och omfattar följande delposter: Direkta kostnader/utbetalningar Kostnader i samband med slutf. av projekt med bistånd från Sida, SMR Indirekta personalkostnader och sociala avgifter Indirekta kostnader i form av transport- och resekostnader och övriga indirekta kostnader Summa

Not 7

2016 14 687 524 3 815 363 2 562 239

1 272 310 30 290 041

1 263 776 22 328 902

Kostnader administration Kostnader för administration omfattar följande delposter: Personalkostnader och sociala avgifter Övriga kostnader i form av hyror, revisionsarvoden, kostnader för styrelsemöten, kommunikation resekostnader mm Summa

12

2017 19 934 819 6 464 265 2 618 647

2017 804 719

2016 853 400

1 206 247 2 010 966

1 178 553 2 031 953

Stiftelsen Skandinaviska Barnmissionen Org nr 846002-8734
Barnmissionens årsredovisning 2017

Not 8

Materiella och immateriella anläggningstillgångar Immateriella anläggningstillgångar Övriga immateriella anläggningstillgångar Ingående anskaffningsvärde Nyanskaffning Utgående ackumulerade anskaffningsvärde Ingående ackumulerade avskrivningar Årets avskrivning Utgående ackumulerade avskrivningar Planenligt restvärde Materiella anläggningstillgångar Inventarier, verktyg och installationer Ingående anskaffningsvärde Nyanskaffning Försäljningar och utrangeringar Utgående ackumulerade anskaffningsvärde Ingående ackumulerade avskrivningar Försäljning och utrangering Årets avskrivning Utgående ackumulerade avskrivningar Planenligt restvärde

Not 9

2017–12–31

2016–12–31

335 625 – 335 625

335 625 – 335 625

–268 500 –67 125 –335 625

–201 375 –67 125 –268 500

0

67 125

2017–12–31

2016–12–31

443 722 – – 443 722

321 622 309 900 187 800 443 722

–139 306 – –80 812 –220 118

–246 294 187 800 –80 812 –139 306

223 604

304 416

2017–12–31

2016–12–31

277 497 34 022 343 099 19 809 451 458 1 000 833 421 956 1 507 794 405 148 4 461 616

0 34 022 362 499 19 809 451 458 1 000 833 421 956 1 507 794 405 148 4 203 519

4 586 711

4 334 997

Kortfristiga placeringar

Placeringar (bokfört värde) Swedbank Depåkonto, aktier SEB Placeringskonto IRA SEB Placeringskonto Sjuka barn SEB Placeringskonto Andersson SEB Placeringskonto Katastrof SEB Placeringskonto Eva Kononova SEB Placeringskonto Katastrof Filippinerna SEB Penningsmarknadsfond SEB Penningsmarknadsfond

Marknadsvärde

Stiftelsen Skandinaviska Barnmissionen Org nr 846002-8734

13


Barnmissionens årsredovisning 2017

Not 10

Eget kapital

Ingående balans Utnyttjande Ändamålsbestämt av givaren Ändamålsbestämda medel Ändamålsbestämda medel ej fördelade Ändamålsbestämda medel ej fördelade Årets resultat Utgående balans

Not 11

Ändamålsbestämda medel

Balanserat kapital

Totalt eget kapital

311 000

2 711 947 –1 773 424 1 458 089 277 497 44 400 61 567

5 875 054 1 773 424 –1 458 089

311 000

2 780 076

8 898 001 0 0 277 497 44 400 61 567 37 883 9 319 348

37 883 6 228 272

Ändmålsbestämda medel

Sjuka barn Iras operation A M Andersson Övriga öronmärkta gåvor Webbshop Filippinerna Skulder ändamålsbest.medel Loki Barnby Reservfond Norge Öronmärta medel Matpaket Mottagna medel, aktier

Not 12

Stiftelsekapital

2016-12-31

Utnyttjat

261 703 34 022 85 219 24 804 1 637 197 406 300 42 401 220 300 0 0 2 711 946

–28 924

Ändamålsbestämning

–67 125 –2 333 778

2 139 244

-82 801 -367 260

58 050 428 827 44 400 277 497 2 948 018

–2 879 888

2017–12–31 232 779 34 022 18 094 24 804 1 442 663 406 300 17 650 281 867 44 400 277 497 2 780 076

Skuld, erhållna ej nyttjade bidrag Bidrag från Svenska Missionsrådet Projekt CNP Filippinerna SMR projekt 16388 Kenya

2017 425 000

2016

425 000

106 084 106 084

Inga Inga

Inga Inga

Not 13 Ställda säkerheter Eventualförpliktelser

14

Stiftelsen Skandinaviska Barnmissionen Org nr 846002-8734
Stiftelsen Skandinaviska Barnmissionen Org nr 846002-8734

Barnmissionens ĂĽrsredovisning 2017

15


16


17


Tack!

för att ni gjort Barnmissionen arbete möjligt genom ert engagemang och era gåvor.

Tillsammans räddar vi liv!

PS. Du vet väl att vi finns på Youtube www.youtube.com/user/barnmissionen och Facebook www.facebook.com/barnmissionen

Tidning 2 2018 med fullständig årsberättelse  

Barnmissionens tidning nummer 2-2018 samt den fullständiga årsberättelsen för 2017.

Tidning 2 2018 med fullständig årsberättelse  

Barnmissionens tidning nummer 2-2018 samt den fullständiga årsberättelsen för 2017.

Advertisement