__MAIN_TEXT__

Page 1

juni–augusti 2016

V  arsågod! Här kommer en tidning fullastad med

familjeaktiviteter. Vi guidar dig till mysiga museer, kuliga kulturhäng, soliga båt- och bad-utflykter och tips för regniga dagar i

Sommarstockholm. Missa heller inte två barnvänliga festivaler, gratis parkteater och skön allsång för barn!


ledare

Det är bara att gratulera – du är precis på rätt plats! Nu är det sommar, du är med största sannolikhet i Stockholm och du har troligtvis lite mer tid över för roligheter än vanligt. Du kanske till och med har semester! Och du läser Barn i stan – din guide till Sommarstockholm med barn! Det är bara att gratulera – du är på precis rätt plats! Den här staden bubblar av kul saker att göra för barnfamiljer. Vi på redaktionen kan knappt bärga oss med att få tipsa er om allt spännande som är på gång! Vad sägs om två gratisfestivaler, en magisk 1800-talsvecka, massor av skön teater och musik, ett antal spring- och cykellopp samt ett knasigt OS? Förutom allt detta kan en alltid åka på båtutflykt, bada

eller gå på museum. Visste du förresten att Stockholm är den mest museitäta staden i Europa? Vi har valt att tipsa om hela 45 museer i detta nummer. Museer som alla gillar att få besök av barnfamiljer extra mycket! Oavsett om du är ny i stan eller en gammal urinvånare så kan du alltid upptäcka något nytt! Har du dessutom lyxen att få se och uppleva staden via ett barns ögon så får du lite nya perspektiv och dimensioner på köpet. Att ta en båttur till Djurgården och åka spårvagn tillbaka är faktiskt ett äventyr i sig! ha en finfin sommar! hälsningar från barn i stan-redaktionen

¤ redaktionens tre sommarfavvisar Lisa

Jenni

HELENE TIPSAR: På Riksidrottsmuseet kan man testa udda sporter i Knas-OS eller låna en korg med sportprylar för en match eller två i parken. Läs mer på sidan 78. 2

Helene

Ulf

JENNI TIPSAR: Isbrytaren Sankt Erik vid Galärvarvet öppnar till sommaren, och har både dramavisningar och knopskola ombord. Läs mer på sidan 72.

Louise

ULF TIPSAR: Åk ut till Häringe Slott över dagen! Häng vid poolen, spela tennis, kolla på utomhusteater och låtsas att du är utomlands ... Läs mer på sidan 14.


ON ANIMATION STUDIOS PRESENTERAR

EN SPÄNNANDE HISTORIA FYLLD AV VÄNSKAP OCH ÄVENTYR

E n f i l m av

MARK OSBORNE

© 2015 - LPPTV - LITTLE PRINCESS - ON ENTERTAINMENT - ORANGE STUDIO - M6 FILMS - LUCKY RED

Ku n g F u P a n d a

SVENSKA RÖSTER:

CHRISTIAN

LAURA

LEON PÅLSSON

SANNA

ANDREAS

FREJ

KIM

JONSTOIJ BERG WIKLUND SUNDQVIST ROTHLIN SVENSSON LINDQVIST SULOCKI ON ANIMATION STUDIOS PRESENTS “THE LITTLE PRINCE” BASED ON “LE PETIT PRINCE” BY ANTOINE DE SAINT-EXUPERY JEFF BRIDGES RACHEL MC ADAMS PAUL RUDD BUD CORT MARION COTILLARD BENICIO DEL TORO JAMES FRANCO RICKY GERVAIS PAUL GIAMATTI RILEY OSBORNE WITH ALBERT BROOKS AND MACKENZIE FOY MUSIC BY HANS ZIMMER & RICHARD HARVEY FEATURING CAMILLE LINE PRODUCERS JEAN-BERNARD MARINOT CAMILLE CELLUCCI EXECUTIVE PRODUCERS JINKO GOTOH MARK OSBORNE COPRODUCER ANDREA OCCHIPINTI PRODUCED BY ATON SOUMACHE DIMITRI RASSAM ALEXIS VONARB ORANGE STUDIO LPPTV M6 FILMS LUCKY RED COPRODUCTION INTERNATIONAL SALES ORANGE STUDIO WILD BUNCH HEAD OF STORY BOB PERSICHETTI ORIGINAL SCREENPLAY BY IRENA BRIGNULL & BOB PERSICHETTI DIRECTED BY MARK OSBORNE CRÉATION :

FEX

BIOPREMIÄR 10 JUNI – I 2D OCH 3D

/CinemaSverige


innehåll

sommarmåsten

Båtutflykter

46

Teater, musik & dans

48

Sommarsporta! Kör ett mtblopp, spela fotbollsgolf, delta i ett knasigt OS eller något helt annat sportigt! Läs mer på sidorna 116–120.

Konsthallar 56 Museum 60 Kulturhus & andra sköna häng

88

Se en föreställning under bar himmel! Parkteatern bjuder på ett digert program för alla barn – hela sommaren lång. Gratis för alla! Läs mer på sidan 54.

Kulturfestivalen 96 Bebisplask 100 Bad 106 Lekland 112 Sportiga grejer

116

Djur & natur

122

Barnvänliga båtturer. Ta en dagstur ut i skärgården eller brygghoppa inne i stan. Läs mer på sidorna 46–47.

mera skoj 1800-talsveckan på Torekällberget

Barnfestivalen Drömland – en helt ny festival för barn med föreställningar, workshoppar och pop up-bokhandel. Läs mer på sidan 89.

6

En dag på Häringe Slott

14

Åka buss på vattnet!

22

Barnens allsång på Skansen! Ayla Kabaca och Tobbe Trollkarl leder allsången tillsammans med gästartister. Läs mer på sidan 49.

Minisemester 29 55

Alla tre på förskolan Ärtan

81

Är du föräldraledig? Leta upp symbolen så hittar du tips för dig och bebben!

4

Gör en tidsresa till 1800-talet! På Torekällberget i Södertälje väcks historien till liv under några dagar i sommar. Läs mer på sidorna 6–12 och 86.

Foto: Nordiska museet

Vinn VIP-biljetter till Barnens allsång!

Gå på Kulturfestivalen! Full rulle på Norrbro för alla barn när stans största festival drar igång i augusti. Läs mer på sidorna 96–97.


Ta färjan för 95 kr i sommar!

Priset avser vuxen enkel resa och gäller på massor av avgångar perioden 20 juni -21 augusti. Välkommen ombord!

www.destinationgotland.se


Barnpatrullen

6


1800-talsveckan – när den sörmländska historien vaknar till liv! Under tre dagar i juli förvandlas Torekällberget i Södertälje till en historisk sörmländsk småstad. Barnpatrullen gör ett besök för att få uppleva hur det var att leva förr. text & foto: helén bjurberg

Redan vid ingången välkomnas vår Barnpatrull, bestående av Rasmus, 11 år, Klara, 10 år, och Nova, 10 år, av en uniformerad 1800-talspolis. – Vad kul att alla är utklädda, säger Rasmus glatt, och försöker ta en groupie med stadsfiskalen, som först tittar lite skeptiskt på mobiltelefonen, men sedan smilar upp. I strålande sol strosar Barnpatrullen genom parken. De möts av kringelförsäljare och spelemän i tidsenliga dräkter. Vid en rödmålad timmerstuga en bit in på området ansluter de sig till en teatervandring som just börjat. Här får de följa familjen på bondgården, lösdrivaren och skolfröken Anna och se hur de levde förr. Vandringen går genom en lantlig bygd, förbi lador och torp, på grusade stigar kantade av stenrösen och gärdsgårdshägnade hagar. Klockan 13 börjar varietésällskapet Karneval sin föreställning. Barnpartullen tar plats som publik i gröngräset, men blir snart en del av showen när sällskapets magiker trollar bort Rasmus 50-lapp och trollar fram den igen – ur ett ägg! Uppe på lekvallen leker vuxna och barn gammeldags lekar. Rasmus, Nova och Klara förenar sig med de andra och skrattar snart så de nästan kiknar när de snubblar och rullar runt i gräset.

7


Det var bättre fÜrr ...

8


9


barnpatrullen

Nu behövs en paus. På torget ligger kaféer och handelsbodar med mat och hantverk. Vid ett torgstånd köper Barnpatrullen varsin kringla, bakverken som Södertälje gjort sig kända för, och avnjuter dem till kasperteatern Kringelgummans tolkning av Rödluvan och vargen. – Han är asrolig, viskar Klara entusiastiskt, samtidigt som hon slickar kringelsmulor från läpparna, och pekar

på teaterdirektör Gustav Gälsing som styr sina dockor. Nere vid den lilla sjön hörs orgelspel och sång. Några änder simmar i vattenbrynet. Det är fridfullt på 1800-talsberget, som Barnpatrullen snart ska lämna. – Jag längtar redan tillbaka, det var typ roligare än Gröna Lund, säger Nova. Hon kastar en blick mot hästarna som stillsamt betar i hagen och går sedan ut genom grinden – tillbaka till framtiden.

“– Jag längtar redan tillbaka, det var typ roligare än Gröna Lund, säger Nova.“

11


barnpatrullen

rasmus, 11 år:

nova, 10 år:

klara, 10 år:

Det var ett perfekt ställe för en perfekt dag, väldigt mysig och lantlig miljö med gamla hus och sådant. Och så gillade jag att alla hade coola kostymer. Teatervandringen var allra bäst.

Loppcirkusen och varietén var jätteroliga – jag kunde inte sluta skratta! Nästa år vill jag åka tillbaka hit igen. Det var typ roligare än Gröna Lund.

Alla var så snälla och ville verkligen att vi skulle ha roligt. På föreställningarna var de noga med att barn skulle sitta långt fram för att kunna se bra, och så involverade de oss i själva teatern – det var kul!

1800-talsveckan på Torekällberget

Läs mer på 1800talsveckan.se

Under tre dagar i juli väcks 1800-talet till liv igen på Torekällbergets friluftsmuseum i centrala Södertälje. I tidstypisk miljö och med hjälp av skådespelare får besökarna följa med på en magisk resa tillbaka i tiden och uppleva, smaka, studera och prova på hur livet var i staden för 150 år sedan. I år blir det ännu mera barnfokus med massor av lekar, musik och uppträdanden. Varenda kotte kommer att hitta något roligt! En nyhet i år är att Förstlingen, det första ånglok som byggdes och användes i Sverige, är på besök från Eskilstuna. Var: Torekällberget, Södertälje. När: 1–3 juli kl. 11–17. Fri entré. 12


GRATIS

BUFFÉ BARN 0–5 ÅR

TID FÖR TILLSAMMANS Ta med barnen på en härlig minisemester med massa bus och mysiga stunder. Kryssa 23 timmar bland kobbar och skär mellan Stockholm–Åbo eller följ med till Helsingfors med två kvällar ombord och en dag i land. Upplev Kidz Club Summer Center 12.6–10.8. Här finns bollhav, spel och roliga leksaker.

FAMILJEKRYSSNING HELSINGFORS

FAMILJEKRYSSNING, 23 TIM BALTIC PRINCESS / GALAXY

fr 610:– per hytt

fr 220:– per hytt

Ingår: C-hytt för 1–4 personer (2 vuxna + 2 barn).

Ingår: E-hytt för 1–4 personer (2 vuxna + 2 barn). Morgon- och kvällsavgång.

Boka på silja.se

I

08–22 21 40*

*Serviceavgift 70:– per bokning tillkommer, boka online så bjuder vi på den. Begränsat antal platser. Ej specialkryssningar.


en dag på slottet Är man kvar i stan under sommaren finns det massor av mysiga utflykter man kan göra. En av dem är att åka till Häringe Slott över dagen, och bada och äta gott. Får man mersmak kan man sova över några nätter och få en riktig minisemester.  text & foto: ulrika palmcrantz

14


15


“Vi är lite hungriga redan när vi kommer fram och börjar med lunch på slottsterrassen. Vi är tre barn, tre vuxna – och en hund. På Häringe Slott älskar man nämligen hundar!“

– I dag ska jag åka till ett slott, säger Moa, 5 år, när vi sätter oss i bilen för att åka till Häringe. Bara en dryg halvtimmes bilväg från stan väntar en helt annan värld. Ett slott med en vacker utomhuspool, gungor i träden och en massa annat kul. Där det dessutom spökar sägs det … Vi är lite hungriga redan när vi kommer fram och börjar med lunch på slottsterrassen. Vi är tre barn, tre vuxna – och en hund. På Häringe Slott älskar man nämligen hundar! De får till och med en egen meny att beställa från. Vår whippet Parker beställer ”kockens mellanstora tallrik” och tycker att han har hamnat i himmelriket när skålen kommer in. Han låter sig väl smaka, och det gör alla vi andra – av våra tallrikar med människomat – också. – Goda köttbullar, fast farmors potatismos är faktiskt lite godare, säger William, 8 år, efter att ha ätit upp all sin mat. Moa äter sig mätt på pannkakor och går sedan och lägger sig i en hammock en bit bort och gungar lite. Alfred, 3 år, hoppar från mammas knä till egen stol och tillbaka igen, och undrar när vi egentligen ska bada? Man blir ju så sugen när man ser andra barn hoppa ner i det turkosa vattnet strax nedanför terrassen … Snart, snart, men först ska vi gå en liten tur inne i slottet och se om vi ser några spöken. En bred stentrappa med väl nedgångna trappsteg leder upp till Stensalen, slottets största sal. Golvet här består av vacker öländsk kalksten och har legat sedan 16

slottet byggdes för cirka 350 år sedan. Stenplattorna ligger på ett lager sand, och tillsammans väger sten och sand tjugo ton. Moa hittar ett par plattor som är lite lösa och som vickar när man går på dem. Alla vill genast prova hur det känns att gå på just de plattorna. Det finns ett badrum i guld häruppe också och en av de tidigare


17


18


“Repen är långa och det går att gunga i så långa svep att det riktigt suger till i magen.   – Mer fart! ropar Moa till mamma Karin.“

ägarna, Torsten Kreuger, hade en rutschbana härifrån ner till poolen. Tyvärr tyckte en senare slottsfru inte att det passade med en rutschbana, så hon lät ta bort den. – Kolla här vad coolt! säger William, när han får syn på en rustning i ett hörn. Ho-hoo, någon där? Han knackar lite försiktigt på den, men sedan går vi snabbt vidare – man vet ju aldrig om man råkar reta upp någon … I det gotiska rummet på övervåningen är väggarna klädda med mörk träpanel, som fraktades hit från ett kloster i Skottland en gång i tiden. Det sägs att en munk följde med i flytten, och att denne munk fortfarande sitter i en stol i det här rummet. – Han kan bli lite sur om man snubblar på hans fötter eller råkar sätta sig på honom, berättar en av de anställda för oss. Ingen av barnen vill prova att sätta sig i stolen. Ingen av mammorna heller. Vi går ut i solen igen istället. Det känns riktigt skönt att komma bland människor igen. – Nu ska vi bada! ropar Alfred. Och nu finns det ingenting som kan stoppa honom. Barnen hinner nätt och jämt få av sig kläderna innan de hoppar i. Ingen tvekan här inte. Mammorna Åsa och Karin däremot, säger ”sedan kanske … lite senare”. Just nu vill de mest bara sitta och ha det lite skönt i gräset bredvid poolen.

Efter massor av hopp ner i vattnet får faktiskt även den här badsugna lilla trion nog och kryper in i sina sköna badrockar ett tag. Vi sitter och vilar en stund, och samlar lite kraft inför att spela bowling på Sveriges äldsta bevarade bana. Den är från 1928 och finns i en smal byggnad i parken. Den består av två vackra träbanor. Käglorna får man själv ställa upp när de åkt omkull. En sinnrik konstruktion i form av en sluttande bana är specialbyggd för att returnera de tunga kloten. Barnen tycker att det är kul att springa fram och tillbaka, ställa upp käglor och rulla tillbaka tunga klot. Annat var det förr i tiden, då stod det betjänter längst fram och skickade tillbaka kloten och ställde upp käglorna. Champagnedrickande var obligatoriskt vid spelandet … Vi spelar på tills det värker i armar och fingrar av att ha kånkat på kloten åtskilliga gånger. Sedan går vi ut i slottsparken igen och hittar ett par gungor i träden en bit bort. Repen är långa och det går att gunga i så långa svep att det riktigt suger till i magen. – Mer fart! ropar Moa till mamma Karin. Alfred och William får syn på en annan gunga en bit bort och har springtävling till den. Så småningom vankas det teater i rotundan, där Jessica Gustafsson från teatergruppen Wall & Vivien kör en interaktiv pjäs om Den blå fen och Pinocchio. 19


20


Vi bänkar oss i de framställda stolarna och fen uppmanar snart hela publiken att fylla i med ljudeffekter eftersom hennes magiska trollstav tyvärr laddat ur: – Så om jag säger ”hunden skäller”, då skäller ni, okej? – Voff, voff! kommer det genast från barnen, och fen ser nöjd ut. Ljudeffekterna kommer som på beställning under hela föreställningen; den här publiken är inte särskilt nödbedd. – Jag vill se den igen! Teatern var kul, säger Alfred efteråt. Vi går tillbaka upp i Stensalen och slår oss ner i en av de sköna soffgrupperna. Vi ska dricka ”Afternoon tea”. Snart får vi in både te och ett härligt fat i flera våningar, fyllt med scones och andra godsaker. – Det var faktiskt riktigt bra på det här slottet, säger William, och stoppar in en kaka till i munnen.

sommarlov på Häringe Slott

Läs mer på haringeslott.se

Somrarna på Häringe är magiska. Orangeriet, poolen, den soliga verandan. Det finns mycket man kan göra i det vackra naturreservatet kring slottet. Känner man sig mer inne på ett havsbad ligger bryggan bara några hundra meter från slottet. Hänga på Häringe Slott över dagen Slottet och poolen är det perfekta stället för en somrig dagsutflykt. Njut av en lång lunch på terrassen, några timmar med din favoritbok i en solstol vid poolen och härliga utflykter i slottslunden. Här finns också en utomhusbar med glass, enklare mat och somriga drycker. Semester! Utomhuspool: vuxna 100 kr, barn 5–12 år 50 kr, barn 0–4 år gratis. Hyra av badlakan 50 kr. Tennis: 125 kr/person och timme. Lov på slottet Under skolloven erbjuder Häringe Slott konceptet Lov på slottet med boende, familjemiddagar, aktiviteter för barn och extra bra priser så att man kan stanna en extra dag eller två. Lov på slottet är perfekt för familjer och vänner som vill njuta av några lediga dagar tillsammans. läs mer på sidan 89.

21


barnpatrullen

Åka buss på vattnet! Tänk dig en buss som helt plötsligt glider ut på vattnet och blir till en båt … Det låter overkligt, men Barnpatrullen tog en tur med Ocean Bus som gör just precis det. text & foto: ulrika palmcrantz

Sigge, 8 år, Ella, snart 6 år och Egil, 9 år, sitter på var sitt säte i bussen och ser förväntansfulla ut. Det är inte vilken buss som helst de sitter i, utan en amfibiebuss som kan åka både på land och vatten. – När åker bussbåten? nästan ropar Ella efter ett tag, när väntan börjar kännas olidlig. – Snart, snart, säger mamma Annika lugnande. Det är några minuter kvar bara. – Sex minuter kvar! säger Egil som har koll på tiden. Ocean Bus väcker uppståndelse redan på land, när

22

den åker omkring på Stockholms gator. Dels är den hög och dels har den en lite annorlunda form vilket gör att folk vänder sig om och tittar efter den när den åker förbi. Men det är ingenting emot de blickar den snart kommer att få, när den ger sig ut på vattnet … Paul Ekwall är vår guide på färden och det är han och hans bror Max som har startat Ocean Bus. De hade sett amfibiebussar utomlands och tänkt att det vore perfekt att ha en sådan i Stockholm, där det finns så mycket vatten. De köpte en Volvo-lastbil som de


Foto: Bo Svensson

barnpatrullen

23


barnpatrullen

tog till USA och lät bygga om till en amfibiebuss. En dröm blev verklighet. – Välkomna till den här två och en halv timmar långa turen, säger Paul och ser allvarlig ut. Folk i bussen hajar till och tittar ömsom på varandra, ömsom på Paul. – Nä, jag bara skojar, 75 minuter är det, säger Paul och får, som han kommer att få så många gånger under den här turen, alla att skratta. Man får lära sig en hel del på en åktur med Paul. När vi åker förbi Stureplan berättar han om ”stekare” och ”brats” och undrar om det är någon som vet vad skillnaden är. Ella, Egil och Sigge har ingen aning, de är dessutom fullt upptagna med att titta ut genom fönstret mest hela tiden, och de utländska turisterna på bussen har förstås heller ingen aning. – Jo, säger Paul, en stekare har tjänat sina pengar själv, bratsen har fått hjälp hemifrån. Men vi får även en hel del ”seriös” information också, som att bussen är döpt till Estelle, väger tio ton, är 3,6 meter hög på land respektive 2,5 meter i vattnet. När Paul går runt i bussen passar Egil på att 24

fråga hur det egentligen går till det här, med en buss som kan åka på vattnet? – Ja, det är det som är frågan, säger Paul och ser lite mystisk ut. Jag ska berätta sedan, säger han och ler. Vi kommer ut till Villa Källhagen vid Djurgårdsbrunnsvägen, och här slingrar sig bussen in på en grusväg ner mot vattnet. – Är ni redo? ropar Paul, och lägger till att han gjort det här minst hundra gånger, men att han aldrig riktigt vänjer sig. Chauffören Johnny saktar först ner, innan han gasar på och kör rakt ut i vattnet. Det skriks och ropas runt om i bussen, och sedan börjar allt gunga lite fridfullt, precis som på en båt. Några hundägare ute på promenad står och ser perplexa ut vid strandkanten. – Den är på vatten nu! ropar Ella förtjust och lutar sig ut för att se om det verkligen är sant. Paul säger att nu är chaufför Johnny plötsligt vår kapten istället och sätter på honom en vit kaptensmössa. – Nu kan kapten Johnny styra båten med en joystick som är kopplad till ett roder längst bak, säger


barnpatrullen Paul. Men vill han, kan han också fortfarande snurra på ratten, och vrida på framhjulen. Den vanligaste frågan Paul får är ”vad som händer med hjulen i vattnet?”. Svaret är ”ingenting”, de fälls alltså inte upp. Paul går bak i bussen och öppnar en sidodörr som finns precis framför sätet där Sigge och Egil sitter. Där nedanför glimmar vattnet. – Ingen som vill bada? frågar Paul och tittar på killarna som frenetiskt skakar på sina huvuden. Inte det? Jag var helt säker på att ni ville hoppa i, säger han och stänger dörren. Vi åker förbi Vasamuseet, och Paul berättar om varför skeppet Vasa sjönk: – Den var för hög, för smal och för stor – precis som den här bussen …

Vid det här laget har alla förstått att Paul är en riktig skämtare, så det är nog ingen som blir direkt orolig. Vi närmar oss land igen, och nu ska propellern med all kraft få upp den tio ton tunga bussen på land igen. – Håll tummarna! ropar Paul glatt. Och kom ihåg att det är kaptenens andra tur någonsin! Det gick bra förstås och när vi kliver av bussen lite senare inspekterar Sigge, Egil och Ella bussens hjul. Lite vått sjögräs hänger på sina ställen, som ett bevis på att vi faktiskt har varit nere i vattnet. Det känns redan lite overkligt.

“Vid det här laget har alla förstått att Paul är en riktig skämtare, så det är nog ingen som blir direkt orolig."

25


barnpatrullen

ella, 6 år: Det är ingen buss. Det är en båt. Eller? Det är en bussbåt! Det roligaste var när vi åkte ner i vattnet. Det var inte lika kul när vi åkte upp igen.

egil, 9 år: Jag tyckte inte att det var läskigt, mest konstigt. Konstigt med en buss som åker på vattnet. Men sedan var det nästan ännu konstigare när vi åkte upp på land igen.

sigge, 8 år: Jag tycker att det var lite läskigt när båten åkte ner i vattnet, man trodde inte att den skulle flyta då. Men sedan var det kul. Som att åka båt. Jag tyckte det var konstigt att inte däcken var blöta efteråt. Men jag såg att det satt sjögräs fast mellan hjulen.

26


barnpatrullen

Foto: Bo Svensson

Läs mer på oceanbus.se

fakta Ocean Bus Sightseeing i Stockholm på både land och vatten. Det är en upplevelse när den tio ton tunga bussen kör ner i vattnet och förvandlas till en båt. En tur tar cirka 75 minuter. Turen börjar och slutar vid Operakällaren, Strömgatan 10, City, och passerar bland annat Dramaten, Kungliga slottet och Gröna Lund. Ungefär 35 procent av turen går på land och 65 procent på vatten. När: Alla dagar juni–augusti, röda dagar samt helger mars–maj och september– november. Se tidtabell på oceanbus.se. Pris: vuxna 260 kr, barn från 2 år 260 kr, barn under 2 år gratis. Boka på oceanbus.se, betalning sker före avfärd vid bussen med kort eller kontant.

27


Fotograf: Hugo

EN TIMME FRÅN STOCKHOLM. EN CENTIMETER FRÅN DITT FEJS.

På Parken Zoo kommer du djuren riktigt nära. För att visa det, lät vi myrsloken Hugo fota den här annonsen. Köp dagsbiljetten Parkenpasset och hälsa på! Då ingår även karuseller, bad och årets nyhet – Lemurernas Värld. Här kliver du in hos tre olika lemurfamiljer. Kanske kommer de fram och sniffar på dig? Läs mer på parkenzoo.se.

VÄLKOMMEN TILL EN NÄRA-DJUR-UPPLEVELSE.


minisemester

  – bege er ut på äventyr för en dag eller två

Även om vi på Barn i stan fullkomligt älskar vår stad och allt kul som finns att göra här i Stockholm så är det kul att ge sig iväg utanför stan och uppleva nya miljöer. Så packa väskan och bege er ut på äventyr för en dag eller två!

Träffa Pettson och Findus på Julita gård. Läs mer på sidan 31.

Gå på utställning i Borås med minstingarna. Läs mer på sidan 41.

Res i tiden på Vallby museum! Läs mer på sidan 37. 29


minisemester

I krokarna kring Södermanland →

ETT HÄFTIGT BESÖKSMÅL På Arsenalen upplever du en historisk resa både bland fordon och liv. Det finns många spännande saker både för vuxna och barn att ta del av. Unika fordon, evenemang, kafé, butik och lekrum. Arsenalen, Strängnäs www.arsenalen.se

FÖR ALLA BARNASINNEN I Skaparverkstan på Barnkulturcentrum har barn och vuxna roligt tillsammans. Här finns också Gripes Modellteatermuseum – en unik och magisk teatervärld i miniatyr. Barnkulturcentrum & Gripes Modellteatermuseum www.nykoping.se/barnkulturcentrum

FAMILJESEMESTER Avkoppling för dig och mycket att upptäcka för barnen. Trädgården är gjord för lek och bus. Inomhus hittar ni relaxen med pool, bastu och sällskapsspel.

Blommenhof, Nyköping www.blommenhof.se

EN DAG PÅ LANDET OCH VID HAVET NÄRA STAN På Gålö hittar du djur och aktiviteter på mjölkgården Stegsholm. Gålö Havsbad erbjuder bad, vattenaktiviteter och boende vid havet.

Gålö havsbad, Haninge www.galohavsbad.se 30

UPPLEV ESKILSTUNA I SOMMAR! Träffa alla världens djur på Parken Zoo, nöjespark och bad. Under sommaren finns ett stort lekrum på hotellet och plättar till frukost.

Best Western Plaza Hotel Eskilstuna www.plazahotel.nu

SPÄNNANDE OCH TOPPHEMLIGT Gömd i berget under naturreservatet Femöre i Oxelösund finns Femörefortet – en kärnvapensäker jätteanläggning som skulle försvara mot ett anfall under kalla kriget. Femörefortet, Oxelösund www.femorefortet.se

LOV PÅ SLOTTET Unna er en lyxig minisemester med övernattning för familjen! Klubbhus med pyssel, poolhäng, spökpromenader, boule och mycket mer! Lekledare håller i aktiviteter för barnen. "Family dinner" och frukost ingår i priset. Häringe Slott, Västerhaninge www.haringeslott.se


Foto: Peter Segemark, Nordiska museet

minisemester EN PLATS FÖR LEK OCH UPPTÄCKTSFÄRD! Här finns mycket att se och upptäcka för stora och små. Träffa Pettson och Findus, delta i skaparverkstaden och följ med på barnvisning i Stora huset. Julita gård, Katrineholm www.nordiskamuseet.se/julita-gard

UPPLEV INDUSTRIHISTORIA, TRAKTORER OCH MASKINER PÅ NÄRA HÅLL På museet finns det många unika maskiner och det är tillåtet att klättra upp och låtsasköra. På vår minigrävare kan barnen testa sin grävartalang. Munktellmuseet, Eskilstuna www.munktellmuseet.volvo.com

ETT PARADIS FÖR BARNFAMILJEN På Nynäs finns något för hela familjen. Gå på slottets familjevisning, klappa får, bada, paddla eller fiska. Besök utställningar och ta en fika på kafét eller restaurangen. Nynäs slott och Sörmlands museum www.nynasslott.se

VÄLKOMMEN PÅ ÄVENTYR Kom på ett besök till skogen fullt med äventyr, gemenskap, lek och lugn. Bo i härliga och unika stugor utan elektricitet och rinnande vatten. Lek och busa på Palstorps hage. Palstorps Skogsby www.palstorpsskogsby.se

VÄLKOMMEN TILL LÅDBILSLANDET En heldag för familjen. I Lådbilslandet kör du bil på riktigt. Bilarna har riktiga motorer och körs på asfalterade vägar i en uppbyggd miniatyrstad med broar, rondeller och vägkorsningar. Lådbilslandet Nykvarn www.ladbilslandet.nykvarn.com

UPPLEV NYKVARN Nykvarn är som gjort för en dagsutflykt. Frossa bland utsökta kakor, besök populära Lådbilslandet eller åk på utflykt med Slott & Ånga.

Nykvarns kommun www.upplevnykvarn.se

FAMILJEÄVENTYR Välkommen på ett besök till hagen där bus och äventyr blandas med mys och gemenskap. Utmana dig i hinderbanorna, gå naturstigen, åk linbanor, mys runt eldstaden och mycket mer.

Palstorps Hage lek- och upplevelsegård www.palstorpshage.se

LYXIGT MYS PÅ LANDET NÄRA STAN Ett barnvänligt hotell med roliga och mysiga aktiviteter för alla åldrar. Lekplats, skoghinderbana, träsktrollsstig, äventyrsgolf och fotbollsgolf. Alpackorna, hästarna och hönsen är här året runt. Siggesta Gård , Värmdö www.siggestagard.se 31


minisemester SOMMAR PÅ SLOTTET Dramatiserade familjevisningar, nationaldagsfirande i slottsparken, tornerspel i dagarna tre, riddarläger samt specialvisning med vägledning i ridderlig verksamhet.

Skoklosters slott www.skoklostersslott.se

SLOTT OCH ÅNGA Roliga färdmedel, spännande slott och ljuvliga kakor – upplev både sommarstaden Mariefred, Gripsholms slott och kakslottet Taxinge – allt på en och samma dag!

Visit Sörmland www.visitsormland.se

I krokarna kring Uppland →

SOMMAR PÅ VIDBYNÄS Ta med ungarna till Vidbynäs och checka in i våra fina familjerum. Vakna upp till mysig frukostbuffé. Välj mellan att besöka Tom Tits Experiment eller Lådbilslandet . Vidbynäs, Nykvarn www.vidbynasgard.se

MÖT SKOGENS KONUNG Starta med lilla viltvårdstigen, här gissar du bland annat djurens bajs och mäter din styrka med ett älghorn. Möt sedan skogens konung på riktigt i Wildlife Park.

Öster Malma Wildlife Park www.jagareforbundet.se/Oster-Malma

LINNÉS HEM OCH TRÄDGÅRDAR Ett av Uppsalas främsta utflyktsmål. Gå vilse i barockträdgården, göm dig bakom strama häckar, gå på holkjakt eller besök det tvåhundraåriga orangeriet med kaktusar och medelhavsväxter. Botaniska trädgården, Uppsala www.botan.uu.se

SOMMAR PÅ FRILUFTSMUSEET DISAGÅRDEN! Upplev historien med alla sinnen! Följ med på spännande barn och familjevisningar på friluftsmuseet Disagården.

Friluftsmuseet Disagården, Gamla Uppsala www.upplandsmuseet.se/Sidor/Hem/DISAGARDEN 32

FYRISHOV Välkommen till Uppsala, härligt poolområde med ”vädergaranti”. Utomhuspooler, tropiskt äventyrsbad, simhall, stugby och serveringar. Öppet alla dagar!

Fyrishov, Uppsala www.fyrishov.se


SOMMARSKOJ för hela familjen!

Öppet alla dagar 20 juni –14 augusti Minitåg i parken Lekytor för barn Åk tåg till museet Uteservering och mycket mer! Rälsgatan 1, Gävle. Fri entré för barn trafikverket.se/jarnvagsmuseum


LIV

r I N sto ET L YN ra EKE ÄS som R HA sm M å N

RESA I SMÅL ANDSTID. M IT T I NA T URE NS M Å NG FALD

Nynäshamn | 26-27 augusti

Den 26-27 augusti bjuder vi in till en upplevelsehelg med massor av aktiviteter för att visa hur det är att bo, leva och driva företag i Nynäshamns kommun. Besök mässan och hitta ert drömboende med naturen och havet som grannar, upptäck nya smultronställen och alla andra fördelar som skärgårdsidyllen Nynäshamn har att erbjuda.

Lämna vardagen och glid ut i den småländska vattenvärlden. Här finns äventyren nära och naturreservaten är många. Klassiskt friluftsliv i skog och mark. Kanotturer och fiskelycka bland hundratals sjöar och vattendrag. Kustlivet i Östersjöns skärgård. Hitta balansen mellan ro och motion i Smålandstid.

Välkommen till Nynäshamn!

Ladda ner Smålandsappen! ÅK ÅNGTÅG (endast lördag) ALT. PENDELTÅG, EGEN BÅT ELLER BIL (väg 73, 30 min från Globen). PROGRAM & INFO:

WWW.BOLEVAETABLERA.SE

visitsmaland.se

Välkomna till Astrid Lindgrens Vimmerby. Hitta sommarens lekfulla aktiviteter hos oss! www.vimmerby.com - info@vimmerby.com


minisemester GENUIN LEKMILJÖ I LÖVSTABRUK Fantasifulla lekar i vacker 1700-talsmiljö. Här finns smedsbostad, gruvgångar och smedja i lekformat skapad av Sven Nordqvist och Leif Högström.

Foto: Per Myrehed

Lövstabruk, Stiftelsen Leufsta www.lovstabruk.nu

UPPLEV LANTSLOTTET SKÅNELAHOLM Upptäck lantslottet Skånelaholm och alla de föremål Herbert Rettigs samlat från olika århundraden; vagnar, böcker, konst, leksaker, vykort och cigarrer! Skånelaholms slott, Rosersberg www.vitterhetsakad.se

I krokarna kring Västmanland och Närke →

KÖR MODELLTÅG PÅ VÅR GÅRD! Mellan Uppsala och Roslagskusten ligger vår gård. I den renoverade ladugården får alla vara lokförare för en dag. En levande utställning med många olika modelljärnvägar att se och köra med! Modelljärnvägens Hus, Alunda www.modelljarnvagenshus.se

GUIDNINGAR OCH UPPLEVELSER I UPPSALA Upplev Uppsala! Gå en Pelle Svanslösvandring och se Vasaborgen Uppsala slott – Museum med kalla kårar. Fika och lunch på nya Café Slottet.

UPPsala Experience www.uppsalaexperience.se

KONSTUPPLEVELSE FÖR HELA FAMILJEN En konstupplevelse som även engagerar barn. Hela familjen får ta del av Ivan Aguéli’s spännande konst och livsäventyr tillsammans med en kunnig guide.

Aguélimuseet, Sala www.aguelimuseet.se

LEK OCH SKOJ I SALA STADSPARK Kom till Salas härliga stora lekpark mitt i Stadsparken. Häftiga klätterställningar, klätterväggar och gungställningar. Servicebyggnad, uteservering och matsäcksplatser. Företagarcentrum i Sala och Sala kommun www.sala.se

ÄVENTYRET SALA SILVERGRUVA Besök oss i sommar och upplev denna ”Svea Rikes skattkammare”. Joakim Netterqvist ”Arn” besöker tillsammans med riddare och hantverkare Silvergruvans dagar 2–3 Juli. Kom du också! Sala Silvergruva www.salasilvergruva.se 35


Välkommen till

Västerås

Västerås sjuder av liv. Vi har Sveriges första actionbad, ett undervattenshotell samt en fantastisk skärgård och allt bara en timme från Stockholm.

på h l h erna oc til lm ling ttur e oc er, tik r pa pp bå rand på de ko rrenpalmLäerna a bu er, un avavunde RK de elle avko ysiggstoch ivalr till av la PA pplin bå tybåde eller lakopp . UR h m Fe en båttu Dj eller och öar ppnbad föret för i ci Scity r oc G et om de och skärgård ko et ingning i Actio YN rio EMANARKårLäran Njut av . KOKPUNKTENler adskoåk SB butiker, lle DjURP MÄLAREN NG SBYNS nb oåkn KUNG EN ster mysiga STAD r el ioSkrid ga EVrior egen playa BARNENS . ikfeoch Festivaler, ct nskvälja.. KU ora galle Västerås h öa Abarne ty hande. Här rid lja får Stora bl rutsc ci MANG St oc EN SkSHOPP väING r EVENE om. våghalsigt Östra Holmen?rd KT djur. NG örföcity.r pu er året PI ande STAD rni en utanf set OP utan rera publikfest ärgå KPUN S både ba .och erar badparadi väntar 300skspänn SH lever EN h ve r KO önska rås här få Väste a. BARN nor, ur i oc ås le t avduaykan lekfullt, du juallt . tsare är dj pl idrot N fulla här hittar och de ? H nde både ster en EN galor eg chan olmen änna ska r, Vä AR ÄL ås ts H sp ön no M re n ster ru ra 0 Vä alsigt Öst ar 30 du ka rottsa et nt lt id gh vå adis r vä al lla du fu ar hä ar h dp ba ullt, hitt r oc r lo lekf hä ga

Västerås Magasin 2016

MÄLAREN Njut av skärgård och öar eller koppla av under palmerna på Västerås egen playa. KOKPUNKTEN Actionbadet för både avkoppling och våghalsigt rutschande. BARNENS STAD Skridskoåkning i city eller en båttur till badparadiset Östra Holmen? Här får barnen välja. KUNGSBYNS DjURPARK Lärande och lekfullt, här väntar 300 spännande djur. SHOPPING Stora gallerior och mysiga butiker, här hittar du allt du kan önska både i och utanför city. EVENEMANG Festivaler, galor och fulla idrottsarenor, Västerås levererar publikfester året om.

Magasinet ger dig tips och inspiration om vad du kan se och göra i Västerås. Hämta dit eget ex på Västerås Tourist Center.

Kungsbyns Djurpark Åk traktor och vagn genom vilthägn, mata älgar, klappa ormar och gå bland lemurer.

Vallby Friluftsmuseum Ett av Sveriges största friluftsmuseum med hus, hantverk, djur och restaurang. Sommartid är det full aktivitet med levandegjorda museimiljöer.

Prison Island I kluriga och roliga celler tävlar du med kompisar och familj.

Löga Skejtpark En helt ny stor betongpark för skejt-, kickbike-, och bmx-åkare. Den ligger vid Västerås Gästhamn precis intill Västerås Cabelpark.

Lögastrand – central badstrand Härlig badstrand med stora bryggor, sandstrand, flytbrygga, hopptorn och gräsytor. Njut!

Kokpunkten – Sveriges enda actionbad Känn badrenalinet i Sveriges enda actionbad. Byggt i åtta våningar i ett 100 år gammalt hus.

Tur med Elbafärjan Vår egen hop on hopp off båt som tar dig till både öar, camping och populära Öster Mälarstrand.

Besök Västerås Tourist Center! Vi finns på Kopparbergsvägen 1. Ring 021-39 01 00 eller maila till visit@vasteras.se. visitvasteras.se

visitvasteras.se


Foto: Kristoffer Hasselberg

minisemester VÄLJ VÄSTERÅS! Actionbad i åtta våningar, höghöjdsbanor, giftiga ormar på Kungsbyn och utmanande celler på Prison Island. Och dessutom ett rikt kulturliv. Kom till Mälarstaden Västerås!

Visit Västerås www.visitvasteras.se

EN PLATS FÖR ALLA! Här finns allt ifrån tama älgar, gigantiska visenter, söta kaninungar, studsiga lemurer och slingriga ormar. Det bjuds på traktor & vagn, älgmatning, ormförevisning, ponnyridning och massa andra spännande aktiviteter. Kungsbyns djurpark, Västerås www.kungsbyn.se

SKATTJAKT MED KORPEN FENJA Fenja är en korp som bott i Köping i tusentals år. Med en liten sagobok kan du följa med Fenja på äventyr. Leta efter runor och få en hemlig present.

Köpings Turistbyrå, Köping www.koping.se/uppleva-gora

KOKPUNKTEN I VÄSTERÅS Kokpunkten är Sveriges första actionbad och innehåller en rad nya och unika attraktioner med tydlig actionkaraktär.

Kokpunkten i Västerås www.kokpunkten.se

RES I TIDEN PÅ VALLBY FRILUFTSMUSEUM Här är det lätt att resa i tiden! Besök gamla hus och gårdar, hälsa på alla djur och prova på gammaldags lekar, matlagning, hantverk och hushållssysslor.

Vallby Friluftsmuseum www.vallbyfriluftsmuseum.se

LOST CITY – SVERIGES STÖRSTA UPPLEVELSEBAD! En helt tematiserad asiatisk djungelmiljö, fylld med ljus och ljudeffekter, sju olika vattenrutschbanor med mera. Äventyret börjar här!

Gustavsvik – Lost city, Örebro www.gustavsvik.se

Läs mer om alla minisemestrar på barnistan.se

37


minisemester

I krokarna kring Östergötland, Småland & Öland →

DET VAR HÄR ALLT BÖRJADE Astrid Lindgrens Näs är platsen där Astrid Lindgren föddes och där hennes författarskap tar sin början. Här hörde hon de berättelser som sedan bildade grunden i hennes böcker. Astrid Lindgrens Näs www.vimmerby.com

MER ÄN 300 ÅRS HISTORIA OM ETT VARUMÄRKE OCH EN FABRIK Husqvarna Museum visar Husqvarna AB:s historia och produkter sedan 1600-talet och fram tills idag.

Husqvarna Museum www.husqvarnamuseum.se

UPPTÄCK BARNENS KARLSHAMN! Åk på spännande vildmarkssafari eller upptäck vetenskapens värld. I Karlshamn finns mycket kul att göra – oavsett vad man gillar.

Karlshamns Turistbyrå www.visitkarlshamn.se

LILLA OCH STORA GLASSKOLAN Visningar och prova- på-aktiviteter för barn och unga. Museet har också en ateljé där man kan måla glas och pyssla samt en lekstuga.

The Glass Factory – Boda glasbruk www.theglassfactory.se 38

KUNGLIGT KUL FÖR ALLA BARN På sommaren förvandlas Kalmar Slott till barnens eget slott. Här får barnen utmana Svarte Riddaren, gå på skattjakt och träffa slottets prinsessa.

Kalmar Slott www.kalmarslott.se

KUNGAFAMILJENS SOMMARPARADIS På Solliden finns många platser och aktiviteter som passar särskilt bra för våra yngre besökare. I år anordnas det idéträdgårdar i Slottsparken med temat ”Trädgård för barn”. Sollidens slott, Öland www.sollidensslott.se

ASTRID LINDGRENS VIMMERBY I SMÅLAND! Upplev sommaren i lekfulla Vimmerby och ta del av Astrid Lindgrens sagor och andra spännande besöksmål för hela familjen. Välkomna till Vimmerby! Vimmerby www.vimmerby.com


UPPLEV NYKVARN Direkt i mobilen!

Gör så här:

1 2

EVENEMANG & AKTUELLA NYHETER

Ladda ner en gratisapp som läser QR-koder eller sök efter ”Upplev Nykvarn” i din App Store Scanna vår QR-kod

3

BO SE ÄTA GÖRA SHOPPA

Låt äventyret börja! www.upplevnykvarn.se

Hitta dina favoriter! STADSLIV ELLER NATUR. LUGN ELLER ACTION. GÄVLE HAR NÅGOT FÖR ALLA.

visitgävle.se

FRÅN

Familje p

aket

450 kr Boka p

å

kokpun k

ten.se


Välkommen till vår

Djurpark! Öppet alla dagar kl 10-18

Restaurang och café finns i parken.

Upplev ormar, ödlor, spindlar och lemurer i vårt terrarium

140

E18 139

Västerås

Irsta

Flygplats M ot

ng

Ä

Vi finns mellan Enköping och Västerås. Bara 1 timme från Stockholm

Tel: 021 212 50 • www.kungsbyn.se • Öppettider: Alla dagar 10 - 18


minisemester TILL SAGORNAS OCH LÄGERELDARNAS TID Kliv in bland sagorna och äventyren i Småland. Här träffar du både Pippi och cowboys. Du kan också vandra genom ett Sverige i miniatyr och uppleva spännande möten med skogens konung. Visit Småland www.visitsmaland.se

VÄSTERVIK Skärgårdsstaden i Småland med familjeskoj på Lysingsbadet och familjeparadiset Hasselö med Gotland ynka två timmar bort.

Västervik www.vastervik.com

I krokarna kring Västergötland och Bohuslän →

UPPTÄCK – UPPLEV – UTFORSKA Visualiseringscenter C är ett digitalt science center i Norrköping med interaktiva utställningar, kupolformad biograf med film i 360°, restaurang och butik. Visualiseringscenter C www.visualiseringscenter.se

ÖLANDS DJUR- OCH NÖJESPARK Djurpark, nöjespark och karuseller. Jättevattenland med pooler, vattenrutschbanor och en Pirate Island. Bo i stugby mitt på savannen.

Ölands Djur- och Nöjespark www.olandsdjurpark.com

KAN SJÄLV! En ljudupplevelse och interaktiv utställning där de allra minsta barnen kan skapa, utforska och upptäcka ljud på sina villkor.

NATURUM KOSTERHAVET Ett lustfyllt besökscenter för Sveriges första nationalpark för havet. Välkommen ut till Kosteröarna!

Naturum Kosterhavet www.kosterhavet.se

UPPTÄCK NORDENS ARK – DE HOTADE DJURENS PARK Möt amurtiger, mindre panda, japansk trana, varg, gutefår, järv, utter, snöleopard och många fler.

Foto: Tom Svensson

Borås konstmuseum www.boras.se/konstmuseum

Nordens Ark, Hunnebostrand www.nordensark.se 41


minisemester

Turistrådet Västsverige www.vastsverige.com/vastgotaturen

I krokarna kring Dalarna, Gästrikland & Jämtland→

KARLSBORGS FÄSTNINGSMUSEUM En upplevelse för hela familjen – fylld med spännande utställningar, berättelser och föremål som visar fästningens, hembygdens och den militära enhetens historia.

Karlsborgs Fästningsmuseum www.fastningsmuseet.se

UTSTÄLLNING OM FALU GRUVAS STORHETSTID Här får du känna, prova på, lukta och lära dig mer om gruvan. I Lilla Gruvbyn kan du leka dig fram till kunskap om metaller och mineraliska produkter.

Falu gruva, Falun www.falugruva.se

FAMILJESPA FÖR HELA FAMILJEN I TÄLLBERG FamiljeSPA för hela familjen i Tällberg. Stor pool, klätterlekrum, minigolf och trampbilbana. Kom tidigt och åk sent, njut och ha kul!

First Hotel Tällberg www.firsthotels.se/tallberg

SAMLA PÅ SOMMARMINNEN PÅ IDRE FJÄLL Idre Fjäll erbjuder härliga fjällupplevelser, roliga aktiviteter och skön avkoppling. Här är det enkelt att hitta något som passar alla i familjen.

Idre Fjäll www.idrefjall.se 42

SOMMARSEMESTER FÖR HELA FAMILJEN Bo på bergssluttningen ovanför Rättvik med fantastisk utsikt över Siljan, nära till sommarrodel, bad samt Orsa Björnpark och Leksands Sommarland.

Fyrklöverns Stugby, Rättvik www.stugby.se

SOMMAR PÅ JÄRNVÄGSMUSEUM Fri entré för alla barn. Åk tåg till museet varje dag 20 juni–14 augusti (stängt midsommar). Museitåget ingår i entrén. Minitåg, lekar från förr och mycket mer.

Järnvägsmuseum, Gävle www.trafikverket.se/jarnvagsmuseum

Foto: Jeanette Hägglund.

VÄSTGÖTATUREN – FAMILJEÄVENTYR I FEM DELAR Skandinaviens största vattenpark, ett sagoslott, en spännande fästning, en vindlande kanal och Sveriges bästa äventyrsbad och massa andra skojigheter däremellan.


minisemester FARTFYLLT OCH UNIKT SOMMARÄVENTYR Rättviks sommarrodel – 725 meter åkglädje med härlig utsikt över Siljan. Roligt för både barn och vuxna. Dessutom Segway-åkning och sommarkafé med glassbuffé. Rättviksbacken www.rattviksbacken.se

ÅRE MOUNTAIN FESTIVAL Äventyrsvecka i Åre för stora och små. Testa sommar-Åre med bland annat cykling, vandring, forsränning och yoga. Ett festivalband, massor av äventyr.

SOMMARÄVENTYR I ÅRE Familjevänligt boende nära fjället med vandring, cykling och massor av andra roliga aktiviteter. Slutstäd går att välja till. Du får mer semester, helt enkelt.

Åre – AGO Mitt i Åre www.mittiare.se

b

Glad sommar!

Åre Destination www.aremountainfestival.se

Se mer och fler på www.barnistan.se/minisemester

43


annons

Minisemester på Siggesta Gård på Värmdö


annons Träffa träsktrollen, utmana varandra i skogshinderbanan eller varför inte spela äventyrsgolfen Värmdö Runt? Minisemester på landet – fast nära stan! Siggesta Gård är ett hotell för alla! Siggesta Gård är ett barnvänligt hotell med roliga och mysiga aktiviteter för alla åldrar. Här finns det en fin lekpark med sandlåda och flera kuliga aktiviteter. Passa på att utmana varandra i den populära fotbollsgolfen! På gården bor även höns, getter, hästar och fina alpackor. Runt gården finns det fina stigar och vandringsleder för alla åldrar. På hotellet finns flera familjerum med 3–4 bäddar, avkopplande och vackra. Man kan också hyra en hel flygel tillsammans med vänner och barn. I en flygel finns 12 ordinarie bäddar och ni har huset för er själva med ett gemensamt utrymme där man kan umgås och spela spel. I sommar kan du ta med dig familj och vänner på en minisemester, med boende mitt i veckan onsdag– fredag, så får ni tre nätter till priset av två! På sommarlovet har Restaurang Ladugården kvällsöppet onsdag–söndag. Där lagas det mat på det som växer och betar runt omkring gården och där är det en självklarhet att ta vara på örterna i örtträdgården, ogräset som växer fritt, rapsen som odlas på åkrarna och hjortarna som springer i skogen. Restaurangen serverar dagens lunch, brunch, festmåltider och barnens egen buffé.

Besök det vackra Café Orangeriet på en fika eller kika in i Siggesta Deli och handla en gårdsproducerad delikatess. För barnen finns även den underbara och charmiga Godisbutiken med många olika smaker glass och godis att välja mellan.

trevlig sommar!

ERBJUDANDE Minisemester på sommarlovet där alla som bokar boende onsdag– fredag får bo tre nätter – men endast betala för två. Dessutom bjuds alla som bokar på ett aktivitetsband för hela familjen. Erbjudandet gäller hela sommarlovet! Pris: från 400 per barn och 850 per vuxen inklusive frukost. Hur: Boka på 08-562 80 120. Uppge Barn i stan vid bokning för att ta del av erbjudandet. Var: Siggesta Gård, Siggesta, Värmdö. Läs mer på: www.siggestagard.se


båtutflykter Vad är det för skillnad på en Fender och en fender? FJÄDERHOLMARNA är Stockholms närmaste skärgårdsö och ligger knappt en kilometer öster om Djurgården och 25 minuters båtresa från Slussen eller Nybroplan.

FENDER är ett instrumentmärke mest känt för sina gitarrer som spelas och spelades av bland andra Bob Dylan, Paul McCartney, Bruce Springsteen, Jimi Hendrix och Kurt Cobain. FENDER är också ett föremål som förhindrar att en båt skrapar mot en kaj, brygga eller annan båt – som en krockkudde.

EN FYR är en anläggning för att sprida ljus eller andra signaler för sjöfarten, som varning vid grund eller som hjälp att kontrollera geografisk position.

Båtsman Det är ju en hund i boken om Saltkråkan? Men hunden fick sitt namn från ett yrke som heter båtsman. En båtsman arbetar som förman på däcksavdelningen på större handelsfartyg. TIPS! Ta en båttur till Norröra – Tjorvens Saltkråka och gå i Båtsmans tasspår.

Tillsynsmannen tipsar! Finnhamn är en fantastiskt grön ö som lämpar sig väldigt bra för långa promenader. Här kan man verkligen vandra. Speciellt vackert är det på försommaren då artrikedomen syns som bäst. Ek är det dominerande träslaget på Finnhamn vilket gör ön mycket speciell i skärgården då ek annars är mycket ovanligt här.

Tre sköna båtutlykter:

Brunnsviken – brygghopp, sevärdheter och parkkaféer. 46

Siaröfortet – klippor, salta bad och ett militärfort.

Utö – cykling, sanddyner och skärgårdsmat.


BÅTTUR TILL ARTIPELAG Följ med på en naturskön resa till konsthallen Artipelag. Artipelag har en egen ångbåtsbrygga precis nedanför anläggningen. När: Under perioden 5/5–19/6 & 27/8 –25/9 lördagar–söndagar från Nybrokajen. Obs! Endast enkelresa, hemresa på egen hand med exempelvis SL-buss. Under perioden 28/6–21/8 tisdagar–söndagar Nybrokajen–Artipelag tur och retur. Läs mer: barnistan.se/artipelagtur

• • • • • • • • • • • • BLI TURIST FÖR EN DAG! Hoppa på en Hop-On-Hop-Off-båt och ta dig runt bland stans sevärdheter på ett lätt och smidigt sätt i sommar. I biljetten ingår obegränsat antal på- och avstigningar under ett dygn. Turen startar från Nybroplan men går via Vasamuseet, Skeppsholmen, Djurgården, Viking Line/ Masthamnen, Fotografiska, Gamla Stan och Slottet. När: Dagliga turer med avgångar var 20:e–30:e minut, start kl. 10. Läs mer: barnistan.se/hoponhopoff

• • • • • • • • • • • • BRYGGHOPPA I BRUNNSVIKEN Ta den fina mahognybåten M/S Stegeholm mellan bryggorna i Brunnsviken vid Hagaparken. På vägen passerar du flera mysiga parkkaféer och sevärdheter som bjuder till sköna promenader eller ett dopp vid någon av parkens klippor. Du kan hoppa av och på så mycket du vill. När: Under perioden 9/7–14/8 dagliga turer varje hel timme mellan kl. 12 och 15 från Haga Södra (nedanför Stallmästargården). Läs mer: barnistan.se/brygghoppa

• • • • • • • • • • • • BÅTUTFLYKT TILL VIKINGATIDEN Heldagsutflykt till Birka. I priset ingår resa tur och retur, entré till Birkamuseet samt guidad visning av fornlämningsområdet. Båtresan tar cirka 2 timmar. När: Under perioderna 1/5–25/6 & 15–24/8 turer utvalda dagar, under perioden 26/6–18/8 dagliga turer från Stadshusbron. Läs mer: barnistan.se/birkatur

DJURGÅRDEN RUNT Ta med barnen på båtturen och låt dem lyssna på när Markoolio berättar om Stockholm. För vuxna berättar Hasse Alfredsson. Båtresan tar 50 minuter. När: Dagliga turer från Strömkajen varje hel timme från kl. 10.30. Läs mer: barnistan.se/djurgardenrunt

• • • • • • • • • • • • DROTTNINGHOLM Gör en dagsutflykt till Drottningholm och upplev en historisk miljö av högsta klass. Njut av den vackra slottsparken och dess picknickvänliga omgivning. Båtresan tar cirka 1 timme. När: Dagliga turer från Stadshusbron. Läs mer: barnistan.se/drottningholmstur

• • • • • • • • • • • • FINNHAMN Naturskönt med vackra blomsterängar och lövsalar, sköna klippbad och barnvänliga små sandstränder. Möjlighet att hyra roddbåt och fiska runt hela ön. Båtresan tar cirka 2–3 timmar. När: Dagliga turer från Strömkajen och Strandvägen. Läs mer: barnistan.se/finnhamn

• • • • • • • • • • • • FJÄDERHOLMARNA Åk till Stockholms närmaste skärgårdsö med flera restauranger, kaféer och glasstuga. Missa inte trädgården mitt på ön med ”hitta vilse-stig”, boule, badminton och kaniner. Möjlighet att hyra skrinda. Båtresan tar cirka 30 minuter. När: Dagliga turer från Nybrokajen/ Strandvägen och från Slussen. Läs mer: barnistan.se/fjaderholmarna

• • • • • • • • • • • • GRINDA Naturreservat med långgrund barnvänlig strand. Lanthandel nära stranden med ”ta med-mat”. Uthyrning av kajaker. På ön finns stugby, tältplats, vandrarhem och lanthandel. Båtresan tar cirka 1–2 timmar. När: Dagliga turer från Strömkajen och från Strandvägen. Läs mer: barnistan.se/grinda

Skepp ohoj! NORRÖRA – TJORVENS SALTKRÅKAN Åk till Snickargården där Saltkråkan spelades in. Kom och se var Melker trillade i vattnet och var getingboet satt som irriterade honom så mycket. När: Söndagar under perioden 3/7–21/8 från Strömkajen. Läs mer: barnistan.se/norrora

• • • • • • • • • • • • SANDHAMN En klassisk badort med vackra stränder och fina bad med flera restauranger och kaféer. Möjlighet till fiske och kajakuthyrning. Båtresan tar cirka 1–2 timmar. När: Dagliga turer från Stavsnäs och Strandvägen. Läs mer: barnistan.se/sandhamn

• • • • • • • • • • • • SIARÖFORTET På Kyrkogårdsön ligger Siaröfortet – ett äventyr för hela familjen. Familjeguidning runt fortet vissa dagar. När: Dagliga turer från Strömkajen. Läs mer: barnistan.se/siarofortet

• • • • • • • • • • • • UTÖ Ön med de underbara vita, långgrunda sandstränderna. Minigolf, hästar, kajaker, naturstig med frågor för barn, cykeluthyrning. Många matställen. När: Dagliga turer året runt från Årsta havsbad. Under sommarmånaderna även båtturer från Strömkajen. Läs mer: barnistan.se/uto

• • • • • • • • • • • • VAXHOLM Liten mysig skärgårdsstad med butiker, restauranger och kaféer. Badmöjligheter mitt i stan samt trevligt hembygdsmuseum. Båtresan tar cirka 1 timme. När: Dagliga turer från Strömkajen och Strandvägen. Läs mer: barnistan.se/vaxholm

C 47


teater, musik & dans Premiär:

GALEN I EUROVISION SONG CONTEST? Missa inte nya utställningen Good Evening Europe! på ABBA The Museum – en hyllning till världens äldsta årliga tv-sända tävling! Läs mer på sidan 62.

Orkestermysteriet. En unik föreställning skriven av LasseMaja-författaren Martin Widmark – bara för Junibacken! Föreställningen spelas utomhus i Junibackens trädgård i sommar. Lär mer på sidan 51.

Varför gräver man ner de döda i marken om de lever i himlen? Victor, 4 år.

Premiär: Sikelej, sa kamelen heter en av Parkteaterns föreställningar för den yngre publiken i sommar. Du hittar hela Parkteaterns program med fokus på barn och unga på sidan 54.

Premiär: 48

Den mystiska rotundan i Häringe slottspark har förvandlats till en sagoskog där vi får träffa välkända sagofigurer i sommar. Bröderna Grimm är en klassisk berättelse med teater och musik för hela familjen. Läs mer på sidan 55.

Pettson och Findus på Mälarhöjdens friluftsteater. Varje morgon vaknar Pettson av att Findus hoppar i sängen. Pettson blir tokig. Kanske är det bästa att Findus flyttar ut till dasset? Läs mer på sidan 52.


Premiär: Karlsson på taket flyger in på Dramatens stora scen! Missa inte sommarens stora teatersatsning med Krister Henriksson som Karlsson och Nour El Refai som lillebror. Läs mer på sidan 50.

BABYSALSA PÅ MOSEBACKE Ta med bebben och sjung, dansa och spela maracas till svenska barnvisor i salsatakt! Babysalsan pågår hela sommaren. Läs mer på sidan 50.

punkens dag Den 7 juni är det Punkens dag och den 13 juli firas Internationella Rock'n'roll-dagen!

Missa inte

onsdagskul i sommar i Hågelbyparken! Varje onsdag kl. 13 blir det teater, dans, musik eller clowneri på den mysiga scenen i parken. Läs mer på sidan 51.

BRÖDERNA LINDGREN är tillbaka med en sprillans ny rymdshow för hela familjen. Se den helt gratis när de gästar Kulturfestivalen i sommar! Läs mer på sidan 97.

Missa inte Barnens allsång på Skansen Allsångsledaren Ayla Kabaca håller igång med Tobbe Trollkarl, Krumelurorkestern och barnkören Spektrum. Dessutom finfina gästartister varje söndag. ÅRETS GÄSTARTISTER ÄR: 3/7 Isa 10/7 SaRaha 17/7 Lisa Ajax 24/7 Dolly Style

Drottningholms Slottsteater fyller 250 år och firar med en jubileumsföreställning där man får se teaterns unika scenmaskineri arbeta för fullt. Läs mer på sidan 50. Psst! Drottningholms Slottsteater är en del av Världsarvet Drottningholm – Sveriges första kulturobjekt på Unesco:s lista över platser som anses vara av omistligt värde för mänskligheten.

31/7 Panetoz 7/8 Samir & Viktor 14/8 Markoolio 21/8 Boris René 49


teater, musik & dans CARAMBA Baby Salsa Rytmik handlar om att stimulera det rytmiska sinnet och motoriken hos de riktigt små barnen genom att föräldrar och barn dansar, sjunger, spelar på instrument och klappar takten. Brännkyrkagatan 19 och Mosebacke terrass, Södermalm Telefon 0704-25 34 18 Läs mer: barnistan.se/caramba Drop in babysalsarytmik på Mosebacke med Maria Llerena Vi sjunger, dansar och spelar maracas till svenska barnvisor i salsatakt på Mosebacke terrass. Medföljande mor- och farföräldrar går in gratis. Vid dåligt väder flyttar vi in under taket eller inomhus. Passar 0–3 år. Mosebacke terrass, Södermalm När: måndagar & onsdagar kl. 13 i juni–augusti. Obs! 1/6, 6/6, 20/6 & 22/6 utgår. Familjebiljett: (2 vuxna + 1 barn eller 1 vuxen + 2 barn) 100 kr.

• • • • • • • • • • • • DRAMATEN Unga Dramatens föreställningar riktar sig till en ung publik (från 5 år och uppåt), ända upp till ung vuxen ålder. Nyskriven svensk dramatik, men också klassiker i nytolkning. Nybroplan, Östermalm Telefon 08-667 06 80 Läs mer: barnistan.se/dramaten Karlsson på taket Astrid Lindgrens berättelse om den rebelliska Karlsson och hans vän Lillebror ges i en härlig, högtflygande familjeföreställning som sätter snurr på det mesta. Passar från 6 år. När: 1–2/6 kl. 18, 3/6 kl. 13, 9–10/6 kl. 18, 11/6 kl. 13 & 17, 12/6 kl. 16, 16–17/6 kl. 18, 18/6 kl. 13 & 17, 19/6 kl. 16, 21–23/6 kl. 18, 30/6–1/7 kl. 18, 2/7 kl. 13 & 17, 3/7 kl. 16, 6–8/7 kl. 18, 9/7 kl. 13 & 17. Pris: vuxna 100–300 kr, barn 100–300 kr.

50

DROTTNINGHOLMS SLOTTSTEATER Drottningholms Slottsteater från 1766 är en spännande teaterbyggnad för alla åldrar och är så speciell så att den finns med på UNESCO:s världsarvslista. Teatern fyller 250 år 2016 – det ska vi fira! Drottningholm, Ekerö Telefon 08-556 931 00 Läs mer: barnistan.se/drottningholmsslottsteater Jubileumsinvigning 6 juni Drottningholmsteatern fyller 250 år! Öppet hus 6 juni med sång, musik, dans, pyssel och överraskningar för hela familjen. Hör 5-minutersopera, åk häst och vagn, dansa 1700-talsdans och mycket annat. Passar alla åldrar. När: 6/6 kl. 11–17. Pris: Visningen I Gustavs fotspår vuxna 80 kr, barn 40 kr. Pysselmaterial/sminkning 30 kr. Allt annat är gratis i dag! Rokokomaskineriet Jubileumsopera för hela familjen. Operan handlar om födelsedagsbarnet Drottningholmsteatern och 1700-talets hantverkare. En "rokokomusikal" med en rosaklädd ekorre i en av rollerna ... Passar från 11 år. När: 7/6 kl. 19.30, 9/6 kl. 19.30, 11/6 kl. 19, 12/6 kl. 16, 14/6 kl. 19.30, 16/6 kl. 19.30, 18–19/6 kl. 16. Pris: vuxna 225–895 kr, barn 125–450 kr. Esprit! Jubileumsspektakel Teatern fyller 250 år och vill visa upp allt vad den kan! Kom och se teaterns unika scenmaskineri arbeta – kulisserna skiftar, vågorna rullar och molnen kommer ner från taket. Till sång och musik! Passar från 8 år. När: 12–16/7 kl. 16, 19–23/7 kl. 16. Pris: vuxna 175 kr, barn 60 kr.

LasseMajas Detektivbyrå Sommarmysterierna

Barnteater för hela familjen

WWW.TEATERSAT.SE

ENSKEDESPELET Enskedespelet är en kultur- och teaterförening som bildades 1981 utifrån en önskan att dokumentera Enskedes historia. Sedan dess har föreningen uppfört 16 kritikerrosade spel i Margaretaparken. Margaretaparken, Enskede Läs mer: barnistan.se/enskedespelet Alice i underlandet Alice är ett barn i mellanåldern, i glappet mellan barndom och vuxenvärld tumlar hon igenom sina egna drömmar och fantasier. Det blir en svindlande berättelse om mod och identitet. Passar från 6 år. När: 3/6 kl. 19, 4–5/6 kl. 16, 7–9/6 kl. 19, 11–12/6 kl. 16, 14–17/6 kl. 19. Pris: vuxna 200 kr, barn 100 kr.


HÅGELBYPARKEN Öppen folkpark i herrgårdsmiljö vid sjön Aspen med djur, barnvänliga Wärdshuset LM med bruncher för alla smaker, stora som små och mysigt kafé med eget bageri. Stora gräsytor för springiga ben och sommarteater. Hågelbyparken, Botkyrka, Tumba Telefon 08-599 07 100 Öppet dagligen. Fri entré. Läs mer: barnistan.se/hagelbyparken

Onsdagskul: Sing du med mej! Den 13 juli kommer vi alla att skråla loss tillsammans med Tony och Anna när "Sing du me´mej" kommer till Onsdagskul. Det är hela familjens allsång! Upprockade och poppiga varianter av barnens favoriter, några överraskning och ketchup som pruttar. Och vi kommer till dig i publiken så du får sjunga med. Passar 3–9 år. När: 13/7 kl. 13. Pris: vuxna 40 kr, barn 40 kr, barn under 2 år gratis.

Onsdagskul: Äta Själv! Hela sommarlovet presenterar vi varje onsdag barnteater i Hågebyparken. Premiär med Äta själv! – ett måltidsäventyr om konsten att lyckas med något för första gången. Passar 2–7 år. När: 15/6 kl. 13. Pris: vuxna 40 kr, barn 40 kr, barn under 2 år gratis.

Onsdagskul: Vår version av Askungen Så här kul har Askungen aldrig varit! Med beat på rim, ramsor, tramsor och fysisk komik. Vad har jag egentligen för skostorlek? Och vad är väl en bal på slottet? Passar 5–11 år. När: 20/7 kl. 13. Pris: vuxna 40 kr, barn 40 kr, barn under 2 år gratis.

Onsdagskul: Varför gråter pappan? Utanför staketet vid Alvis och Hamsas skola står en pappa och gråter. Varför gör han det? En detektivresa genom de stora känslornas landskap. Föreställningen bygger på den hyllade boken med samma namn. Passar 3–8 år. När: 22/6 kl. 13. Pris: vuxna 40 kr, barn 40 kr, barn under 2 år gratis.

Onsdagskul: Vad är du bra på? Alla är bra på något! Hasse är bra på att hitta på saker, Kenneth är bra på att spela fiol och Louice kan prata baklänges. Teater Gulasch kommer med musik och glädje att blir våra coacher en stund! För du är bra! Passar 4–7 år. När: 27/7 kl. 13. Pris: vuxna 40 kr, barn 40 kr, barn under 2 år gratis.

Onsdagskul: Sagan om det prickiga Snabeldjuret En poppig, varm och medryckande musikal om att vara annorlunda. Färggrann saga och modern musik med mycket dans. Följ med på jakt efter Snabeldjurskompisar, för inte kan det finnas bara ett snabeldjur? Passar 4–10 år. När: 29/6 kl. 13. Pris: vuxna 40 kr, barn 40 kr, barn under 2 år gratis.

Onsdagskul: Clownerna Cozmoz & Cravatt Det blir komisk magi och lite galenskaper när clownerna kommer till parken. Cozmoz & Cravatt bjuder på galna upptåg och många skratt. Passar 3–8 år. När: 3/8 kl. 13. Pris: vuxna 40 kr, barn 40 kr, barn under 2 år gratis.

Onsdagskul: Kalas i parken Clowner utan Gränser ställer till med kalas i parken. Alla är bjudna och en särskild inbjudan riktas till våra medmänniskor på asylboenden. När melodier från hemlandet, grannlandet, drömlandet slingrar sig ut över parken blir det fest och dans i parken. Passar alla åldrar. När: 6/7 kl. 13–16. Fri entré.

• • • • • • • • • • • • JUNIBACKEN Visste du att varje dag som vi har öppet spelas det fem föreställningar på Junibacken? För aktuellt dagsprogram besök vår hemsida www. junibacken.se. Passar 2–8 år. Galärvarvsvägen 8, Djurgården Telefon 08-587 230 00 Öppettider: 1–30/6 mån–sön 10–17, 1/7–14/8 mån–sön 10–18, 15–31/8 mån–sön 10–17. Entré: vuxna 159 kr, barn 139 kr. Läs mer: barnistan.se/junibacken

teater, musik & dans Vem hämtar vem? Föreställningen bygger på Karin Cyrén och Siri Ahmed Backströms bok med samma titel. Passar 4–8 år. Koko och Bosse Missa inte vår teaterföreställning för de minsta – om barn och föräldrar, och om olika viljor ... Efter boken med samma namn av Lisen Adbåge. Passar 0–4 år. Bokstavsbageriet Bokstavsbageriet är en fartfylld och improvisatorisk lek med alfabetet. En föreställning med mycket musik, ordoch bakglädje. Passar 2–8 år. Hur gick det sen? Kom och se vår föreställning som bygger på bilderboksklassikern med samma namn av allas vår älskade Tove Jansson! Passar 2–8 år. Musikbussen Följ med på ett musikaliskt äventyr med både välkända och mindre kända rim och ramsor av Lennart Hellsing! Passar 2–8 år. Orkestermysteriet En unik föreställning skriven av LasseMaja-författaren Martin Widmark – bara för Junibacken! Föreställningen spelas utomhus i Junibackens trädgård i sommar. Passar alla åldrar. När: 1–31/7, se hemsidan för exakt tid.

• • • • • • • • • • • • KUNGLIGA OPERAN Sveriges nationalscen för opera och balett. Här kan du upptäcka musik, sång och dans i ett vackert operahus. Unga på Operan öppnar operans och balettens värld för barn och unga. Gustav Adolfs torg 2, City Telefon 08-791 44 00 Läs mer: barnistan.se/operan Nationaldagsfirande på Haga Fira nationaldagen med allsång, dans och musik. Prova på att spela instrument, prova kostymer och tåskor, göra masker och måla vid stafflier. Passar alla åldrar. Hagaparken, Solna När: 6/6 kl. 11–16. Fri entré.

51


teater, musik & dans

Hej clown! Tre fina föreställningar – för den som inte har clownskräck! 1. Vart tog du vägen? med Dotterbolaget på Dieselverkstaden 4/6. Läs mer på sidan 89. 2. Ett rent nöje med Clownen Manne & Co på Parkteatern från 7/6. Läs mer på sidan 54.

LILLA PARKEN OCH TEATER SAT En utbildande barnteater för hela familjen, framtagen tillsammans med pedagoger kring värdegrund. Med mycket musik, sång, dans och färgglada och talande kostymer ger vi en upplevelse att minnas. Augustendalsteatern, Huvudstaallé 21, Solna Telefon 070-236 00 00 Läs mer: barnistan.se/lillaparken LasseMajas Detektivbyrå och sommarmysterierna Det är tredje dagen på sommarlovet och fortfarande har ingenting hänt. Plötsligt ringer polismästaren till Lasse och Maja och berättar att det är tredje gången Caféet blivit rånat och han behöver deras hjälp … Passar 5–12 år. När: 6–7/8 kl. 13.30, 13–14/8 kl. 13.30, 20–21/8 kl. 13.30, 27–28/8 kl. 13.30. Pris: vuxna 160 kr, barn 160 kr. Gruppbiljetter för 4 eller fler finns på biljettmonster.se från 110 kr.

3. Kalas i parken med Clowner utan gränser i Hågelbyparken 3/8. Läs mer på sidan 51.

MITTIPRICKTEATERN Mittiprickteatern är en av de äldsta fria teatrarna i Sverige och tar den uppväxande människan på allvar. Spelar på egna scenen Påfågeln, som delas med Pantomimteatern, samt runt om i landet. S:t Eriksgatan 84, Vasastan Telefon 08-15 33 12 Läs mer: barnistan.se/mittiprick Lilla Kritcirklen Vems är dockan? Bella fick den av sin pappa, lekte med den, tröttnade på den och glömde den i regnet. Paca hittade den, lagade den och tog hand om den. Kom till Husby Gård – se berättelsen och döm sjäv. Passar från 5 år. Husby Gård, Husbystigen 8, Husby När: 4–8/7 kl. 17, 11–15/7 kl. 17. Fri entré.

Hela sommaren Hela Stockholm Alltid fri entré! Se allt som spelas för barn i sommar på kulturhusetstadsteatern.se/parkteatern

52

MÄLARHÖJDENS FRILUFTSTEATER En naturnära belägen teater med utsikt över Mälaren, mellan Mälarhöjden och Bredäng i södra Stockholm. Båtmanskroken 11, Mälarhöjden Telefon 0705-79 73 70 Läs mer: barnistan.se/malarhojdens Pippi på allsång Kom och sjung sånger från Pippis värld och lite till. Pippi och kapten Efraim leder allsångskvällen på sitt alldeles egna speciella sätt. Passar alla åldrar. När: 3/7 kl. 15. Biljetter köps via ticnet.se eller i mån av plats innan föreställningen börjar. Pettson och Findus Varje morgon vaknar Pettson av att Findus hoppar i sängen. Pettson blir tokig. Kanske är det bästa att Findus flyttar ut till dasset. Men så när Findus ska gå och lägga sig blir han lite orolig för räven ... Passar 3–8 år. När: 6–7/8 kl. 15, 13–14/8 kl. 15, 20–21/8 kl. 15, 27–28/8 kl. 15. Pris: vuxna 150 kr, barn 100 kr. Biljetter köps via ticnet.se eller i mån av plats innan föreställningen börjar.


l för familjen Alltid massor med ku

– öppet alla dagar

Barnens sommar på Skansen Lekar från förr • Djurmatning • Hjälp till i hus och gårdar Ponnyridning • Lill-Skansen med Lill-Skansenteatern Barnens allsång med kända gästartister • Galejans tivoli

15/6 Äta själv!

BARNTEATER I HÅGELBYPARKEN I Hågelbyparken har vi Onsdagskul hela sommarlovet – med teater för hela familjen på vårt stora dansgolv under segeldukstak. Om solen skiner starkt eller om regnet droppar spelar ingen roll. Här är det alltid kul! Föreställningarna börjar kl 13. Entré 40 kr för alla över 2 år. Mer information och möjlighet till förköp av biljetter på www.hagelby.se/barnteater

I Äta själv kämpar vår hjältinna Lisa med maten och pappa behöver inte alls hjälpa till! (fr 2 år)

22/6 Varför gråter pappan?

Utanför Alvis och Hamsas skola står en pappa och gråter. Varför det?

29/6 Sagan om det prickiga Snabeldjuret

Poppig och varm musikal om att vara annorlunda.

6/7 Kalas i parken

Clowner utan Gränser ställer till med kalas i Hågelbyparken med cirkuskonster och musik från hela världen. Fri entré.

13/7 Sing du med mej!

Sjung med av hjärtats lust i allsångsshowen. (fr 3 år)

20/7 Vår version av Askungen

Med beat på rim, ramsor och fysisk komik. (fr 5 år)

27/7 Vad är du bra på?

Teater Gulasch kommer med musik och glädje att bli våra coacher en stund!

3/8 Clownerna Cozmoz & Cravatt Clownerna bjuder på upptåg och skratt!


teater, musik & dans PARKTEATERN Parkteatern bjuder på teater, konserter, dans och cirkus för stockholmare i alla åldrar. Hela Stockholm. Hela Sommaren. Alltid fri entré. Telefon 08-506 20 200 Fri entré. Läs mer: barnistan.se/parkteatern Ett rent nöje med clownen Manne & Co Dans, musik och clowneri med Olle, Maria och clownen Manne. Ett återkommande och högt älskat inslag i Sommarstockholm. Med tal och teckenspråk, för hörande och döva. Leksaksbyte med Retoy före och efter föreställningen 9–11/6 och 14–18/6 kl. 10–13. Passar från 4 år. När och var: 7/6 kl. 11 (Vårbergstoppen), 8/6 kl. 11 (Bandängen, Bandhagen), 9/6 kl. 11 (Grynkvarnsparken, Årsta), 10/6 kl. 11 (Maltesholmsbadet), 11/6 kl. 11 (Vinterviken), 14/6 kl. 11 (Åkeshovs slottspark), 15/6 kl. 11 (Blecktornsparken), 16/6 kl. 11 (intill Skarpaby Parklek i Skarpnäck), 17/6 kl. 11 (Eggeby gård), 18/6 kl. 11 (Rålambshovsparken), 20/6 kl. 11 (Norra stadsparken) och 21/6 kl. 11 (Bredäng). Fågel, fisk och mittemellan med Marionetteatern En saga från en jordhög. Vad kom först – ekollonet eller eken? Var med när jorden, djuren, växterna och den allra första människan växer fram. Efter föreställningarna på Waldemarsudde blir det friluftsmåleri för den som vill. Begränsat antal platser! Passar 4–6 år. När och var: 11–12/6 kl. 12 & 14 (Waldemarsudde, Djurgården), 16/8 kl. 13 & 14.30 (Parkleken Akalla By), 17/8 kl. 13 & 14.30 (Parkleken Rinken, Rinkeby), 19/8 kl. 13 & 14.30 (Parkleken Kulan, Skärholmen), 20/8 kl. 13 & 14.30 (Vasaparkens parklek, Odenplan), 23/8 kl. 13 & 14.30 (Parkleken Nybygget, Farsta), 24/8 kl. 13 & 14.30 (Parkleken Spånga by, Tensta), 26/8 kl. 13 & 14.30 (Aspuddsparken), 27/8 kl. 13 & 14.30 (Parkleken Blacken, Blackeberg).

54

Lilla kritcirkeln med Mittiprickteatern Berättelsen om den övergivna dockan. Till Husby Gård kommer ett resande teatersällskap för att uppföra den gamla berättelsen om Kritcirkeln. En berättelse om rättvisa. Passar från 5 år. Husby Gård, Husby När: 4–8/7 kl. 17, 11–15/7 kl. 17. Ur-föreställningar om tid med Cafèz-lek för ändring "Tiden, tiden, vi måste tala om tiden" sjunger det utomvärldsliga lilla sällskapet. De rör sig sakta i takt med rytmen från trummor och telefonlurar. Följ med på en musikalisk lek om tid! Tillsammans skapar vi ett urverk. Passar från 6 år. Mitt 127 Festivalen, Bredängs allé, Skärholmen När: 7/7 kl. 13. Sikelej, sa kamelen Sång- och danslekar från hela världen. Kom till Parkteatern och sjung och dansa med Nadin, Gabriel och Susanne på svenska, engelska och arabiska. Passar från 5 år. När och var: 11/7 kl. 13 & 15 (Farstaängen, Farsta), 13/7 kl. 13 & 15 (Bandängen, Bandhagen), 14/7 kl. 13 & 15 (Kulan, Sätra), 18/7 kl. 13 & 15 (Hässelängen, Hässelby gård), 20/7 kl. 13 & 15 (Rinken, Rinkeby). Gatstenspoesi med Caféz – lek för ändring En interaktiv teater. I vår nybyggda vagn drar vi ut i parken, redo att fyllas av era berättelser och sagor. Ett rullande internet, fast på riktigt! Vi ses, hörs å leks! Spelas på Mitt 127 Festivalen. Passar från 7 år. Mitt 127 Festivalen, Parkleken Vårgården, Vårberg. När: 21/7 kl. 15. Musikaliska pärlor med Unga på Operan Tycker du om musik? Lyssna när pianisten Daniel Hormazábal spelar några av sina favoriter. Vad tyckte och tänkte du? Vad fick musiken dig att känna? Välkommen till en familjekonsert som också samtalar med sin unga publik. Passar från 6 år.

När och var: 27/7 kl. 13 & 15 (Årsta torg), 28/7 kl. 13 & 15 (Skarpnäcks kulturhus), 29/7 kl. 13 & 15 (Vintervikens trädgård), 30/7 kl. 13 & 15 (Hässelby gårds centrum). Janne min vän med Kulturhuset Stadsteatern Skärholmen Den 31 augusti 1954 kl 18.32 förändrades allting. Då prejade sig den kaxige cykelvirtuosen Janne in i Krilles värld. Och sen var ingenting sig likt. En berättelse om identitet och tillit. Spelas på skolgårdar. Passar från 12 år. När och var: 2–3/8 kl. 16 (Skarpnäcks nya skola i Kärrtorp), 4–5/8 kl. 16 (Ärvingeskolan – Kista grundskola, Kista), 9–10/8 kl. 16 (Abrahamsbergsskolan, Bromma), 11–12/8 kl. 16 (Eriksdalsskolan, Södermalm). Var är vargen? En annan Rödluvan med Marionetteatern Megafonen ljuder: ”Teater, teater, kom och se teater. Ni har väl hört sagan om Rödluvan? Ja visst, den känner alla till”. Rödluvans korg är packad med godsaker och mormor ligger nedbäddad i sängen. Men var är vargen? Passar från 4 år. När och var: 2/8 kl. 13 & 14.30 (Bandängens parklek, Bandhagen), 3/8 kl. 13 & 14.30 (Parkleken Erikslund, Tensta), 5/8 kl. 13 & 14.30 (Sätrabadet, Skärholmen), 6/8 kl. 13 & 14.30, (Parkleken Hässelängen, Hässelby gård), 9/8 kl. 13 & 14.30 (Parkleken Lugnet, Västertorp), 10/8 kl. 13 & 14.30 (Parkleken Farstaängen, Farsta), 12/8 kl. 13 & 14.30 (Björklunds Hage, Norra Ängby, Bromma), 13/8 kl. 13 & 14.30 (Parkleken Rågdalen, Rågsved). Trupp Trunk Tre entusiastiska akrobater ska spela en cirkusföreställning med förstklassiga tricks, men allt går inte riktigt som de tänkt sig … Föreställningen samarbete med Dansistan. Passar från 5 år. Vitabergsparken, Södermalm När: 24/8 kl. 12.30.

• • • • • • • • • • • • SKANSEN På Skansen finns något för barn i alla åldrar. Besök Lill-Skansen som har öppet inomhus året runt, hälsa på i hus och gårdar eller häng med på ponnyridning och se när djuren matas.


Djurgårdsslätten 49-51, Djurgården Telefon 08-442 80 00 Öppettider: 1–23/6 mån–sön 10–18, 24/6 kl. 10–22, 25/6–31/8 mån–sön 10–20. Obs! 6/6 kl. 10–20. Entré: vuxna 100–180 kr, barn 6–15 år 60 kr, barn 0–5 år gratis. Läs mer: barnistan.se/skansen Lill-Skansenteatern Lill-Skansenteatern ger mellan maj och september två olika föreställningar fyra gånger varje dag. Häng med på en spännande dag i Lilla Kotts liv där publiken också får vara med! Passar 2–8 år. Barnens Allsång Allsångsledaren Ayla Kabaca håller igång med Krumelurorkestern, Tobbe Trollkarl och barnkören Spektrum. Dessutom fantastiska gästartister. Passar alla åldrar. När: 3/7– 21/8 söndagar kl. 14–15.

• • • • • • • • • • • • TEATER BAMBINO Kvalitativ barnteater som presenteras med värme, humor, musik och ett igenkännande för åldrarna 2–7 år. Obs! Biljettpriset inkluderar entré till Spårvägsmuseet och Leksaksmuseet.

Leksaksmuseet, Spårvägsmuseet, Tegelviksgatan 22, Södermalm Telefon 08-641 00 18 Läs mer: barnistan.se/bambino Nicke Nyfiken på äventyr Välkomna att träffa Nicke Nyfiken och hans vän. I en mängd olika upptåg med musikaliska inslag får vi följa Nicke och vara nyfiken. 30 min. Passar 2,5–6 år. När: 19–21/8 kl. 14, 26–28/8 kl. 14. Pris: vuxna 85–90 kr, barn 85 kr, barn under 1 år gratis.

• • • • • • • • • • • • TEATER TRE En teaterpralin på Söder för alla mellan 6 månader och 18 år. Teatern startades 1979 och är en mimbaserad visuell teater där text, rörelse och musik blandas. Teater Tre är även en gästspelsscen. Rosenlundsgatan 12, Södermalm Telefon 08-669 00 60 Läs mer: barnistan.se/tre Ska vi va? I den enkla frågan "Ska vi va?" ryms allt möjligt: vänskap, olikheter och rätten att vara för sig själv. Att va eller inte va ... det är frågan. Passar 4–8 år. När: 31/8 kl. 9 & 10.30. Pris: vuxna 100 kr, barn 100 kr.

teater, musik & dans

WALL & VIVIEN KULTURPRODUKTION Teater Wall & Vivien gästar Häringe Slott för att spela sommarteater. Häringe Slott, Västerhaninge Telefon 08-31 75 31 Läs mer: barnistan.se/wall Bröderna Grimm Den mystiska rotundan i slottsparken hyser välkända sagofigurer bland slingerväxter och pelargångar. Intill den gamla kopparbrunnen möter ni Hans och Greta, Rödluvan, LyckoHans, Snövit och många fler. En klassisk berättelse med teater och musik för hela familjen! Passar 4–12 år. När: 19–22/7 kl. 16, 24–28/7 kl. 16, 29/7 kl. 15, 31/7–5/8 kl. 16. Pris: vuxna 110 kr, barn 110 kr, barn under 2 år gratis, familjebiljett 395 kr (4 personer. Obs! Endast vid köp via Ticketmaster.se).

C

Vinn VIP-platser till premiären av Barnens allsång! Allsång på Skansen har varit svenskarnas sommarfavorit i över 50 år, men på Barnens allsång tar barnen över! Genom att sjunga, dansa och hålla rätt på alla rörelser, får de hela Sollidenscenen att koka av glädje. Ayla Kabaca och Tobbe Trollkarl rockar loss tillsammans med Krumelurorkestern, barnkören Spektrum och en massa spännande gästartister. Nu kan du vara med och tävla om VIP-platser till premiären av Barnens allsång den 3 juli kl. 14! Då är det Isa som gästar allsången. Vinsten inkluderar även backstagepass, entrébiljetterna till Skansen och en picknickkorg för hela sällskapet. Vinsten gäller för max två vuxna och tre barn.

Tävlar gör du genom att klicka in dig på webbsidan barnistan.se/vip-barnens-allsang och svarar rätt på en busenkel fråga! Lycka till! Pssst! Skynda dig att tävla – vinnaren dras redan måndagen den 19/6. 55


konsthallar Få koll på skulpturer!

Hämta ett gratis häfte och en penna i receptionen på Millesgården och ge dig ut på jakt i skulpturparken. Läs mer på sidan 57.

Graffitivandring med Stadsmuseet. Följ med gatukonstexperten Tobias Barenthin Lindblad på en tur i Sveriges graffititätaste områden. Läs mer på sidan 84.

Visste du att ... ... en konsthall oftast inte har permanenta utställningar likt ett museum, utan visar hellre tillfälliga utställningar. Inriktningen är vanligtvis samtida konst.

Skapa konst i sommar: • Evighetspraliner i lerverkstan i Marabouparken. Läs mer på sidan 57. • Silkscreentryck à la Andy Warhol på Artipelag. Läs mer på sidan 57. • Prickig konstverkstad på ArkDes och Moderna Museet. Läs mer på sidan 62 & 72.

Arty baby! Yayoi Kusama – I oändligheten Babyvisning på Moderna Museet. Läs mer på sidan 72. 56

HÅLL KOLL PÅ DE AKTUELLA KONSTUTSTÄLLNINGARNA:

Arvet efter Andy Warhol Bärselevisning på Artipelag. Läs mer på sidan 57.

Samlade verk! 30 år med Maria Bonnier Dahlins stiftelse Babytorsdag på Bonniers Konsthall. Läs mer på sidan 57.


ARTIPELAG En unik plats där konst möter skärgård. I Bådan Buffet & Café finns det lunchbuffé på vardagar och brunch på helger. I restaurangen serveras à la carte. Tipspromenad i naturen med kuriga frågor! Artipelagstigen 1, Värmdö Telefon 08-570 130 00 Öppettider: Se hemsidan. Entré till konsthallen: vuxna 150 kr, barn gratis. Fri entré till byggnaden. Läs mer: barnistan.se/artipelag Arvet efter Andy Warhol En färgsprakande utställning, med flera interaktiva inslag, om Andy Warhols konstnärskap och hans inverkan på konst, design, reklam och musik. På lördagar kl. 13 ges en kort barnvänlig introduktion till utställningen. Passar från 6 år. Bärselevisning Vår motsvarighet till barnvagnsvisningar. Under 30 min får ni följa med på en guidad tur av utställningen Arvet efter Andy Warhol. Bärselar att låna. Passar 1–24 månader. När: tisdagar kl. 11.30–12. Silkscreen-workshop Silkscreen-tryck var en av Warhols främsta tekniker. Ta chansen att själv skapa konstverk med samma teknik! Passar från 8 år. Se hemsidan för information, bokning och kostnad.

• • • • • • • • • • • • BONNIERS KONSTHALL En plats för samtidskonst i hjärtat av Stockholm. Den 22 maj 2016 nyöppnar vi efter en ombyggnation. Nu visas utställningen "Samlade verk! 30 år med Maria Bonnier Dahlins stiftelse". Missa inte vårt barnvänliga kafé! Torsgatan 19, Vasastan Telefon 08-736 42 48 Öppettider: från 22/5 mån–tis stängt, ons 12–20, tor–sön 12–17. Fri entré. Läs mer: barnistan.se/bonnierskonsthall Babytorsdag på Bonniers Konsthall En visning för vuxna, men barnvagnar och barnljud är helt tillåtna. Efter visningen har vi sångstund i lekhörnan. Passar 0–1 år. När: 16/6 kl. 12–14, 21/7 kl. 12–14, 18/8 kl. 12–14.

Familjelördag: Teater Carpa En dramatiserad visning av utställningen med Teater Carpa. Obs! Begränsat antal platser. Biljetter hämtas från kl. 12 samma dag i konsthallen. Passar 5–12 år. När: 4/6 kl. 13–14. Familjelördag: Sannah Salameh Barnfavoriten Sannah Salameh visar utställningen. Obs! Begränsat antal platser. Biljetter hämtas från kl. 12 samma dag i konsthallen. Passar 5–12 år. När: 20/8 kl. 13–14.

• • • • • • • • • • • • LILJEVALCHS Tillfälliga utställningar med olika innehåll. Allt från samtida konst, via klassiker, till design och hantverk. På grund av renovering finns vi under sommaren på Djurgården med en utomhusutställning mellan Junibacken och Vasamuseet. Galärvarvsparken, Djurgården Telefon 08-508 31 330 Öppettider: från 4/6 mån–sön 12–16. Obs! 24–26/6 stängt. Fri entré. Läs mer: barnistan.se/liljevalchs Döden – en utställning om livet En tillfällig sommarutställning om gravar och minnesplatser. Nio konstnärer har skapat verk utifrån tankar kring hur minnet av våra döda kan få finnas i vårt offentliga rum. Barnspår i utställningen hämtas i infodisken kl. 12–16. Utställningen är utomhus och tillgänglig dygnet runt. Passar alla åldrar.

• • • • • • • • • • • • MARABOUPARKEN Marabouparken konsthall ligger i före detta kakaolaboratoriet i Marabouparken. Konsthallens aktiviteter för barn och unga går under namnet Monsterklubben och pågår varje söndag samt under lov. Löfströmsvägen 8, Sundbyberg Telefon 08-29 45 90 Öppettider: ons 12–20, tor–sön 12–17. Entré till konsthallen: vuxna 50 kr, barn gratis. Läs mer: barnistan.se/marabou

Monsterklubben Missa inte våra fantastiska Monsterklubbar med allt från moppmåleri till serieworkshops. Passar från 6 år. När: 5/6 kl. 13–16, 12/6 kl. 13–16. Obs! 15–16/6 & 22–23/6 se hemsidan för tid. Pris: 50 kr per barn och tillfälle eller terminskort 150 kr. Sommaraktiviteter i parken Sagoyoga för barn och vuxna (11/6, 16/7, 13/8), föreställning i parken med Vattenmannen & Speed (6/8). För mer info se hemsidan. Passar 2–11 år. När: 11/6 kl. 14–15, 16/7 kl. 14–15, 6/8 kl. 14–15, 13/8 kl. 14–15. Fri entré. Lerverkstad I augusti håller lerverkstaden öppet. Gör evighetspraliner på löpande band! Passar 6–14 år. När: onsdagar och söndagar i augusti kl. 13–16. Pris: 50 kr per barn och tillfälle eller terminskort 150 kr.

• • • • • • • • • • • • MILLESGÅRDEN Skulptören Carl Milles magiska skulpturpark med skulpturer, fontäner och rabatter! Året runt kan du gå på skulpturjakt i parken. Herserudsvägen 32, Lidingö Telefon 08-446 75 90 Öppettider: mån–sön 11–17. Entré: vuxna 150 kr, barn gratis. Läs mer: barnistan.se/millesgarden Jakten på änglarna! Ser du änglarna? De finns i skulpturparken och kanske hittar du någon i museet? Hjälp oss hitta Milles änglar! Liten belöning väntar. Passar 6–15 år. Millesgårdens mönstervärld Upptäck en värld av mönster! I museets golv, i Josef Franks tyger och i skulpturparken. Hitta dem och skapa egna fantasifulla mönster. Hämta gratis stencil i receptionen. Lycka till! Passar 5–15 år. Skulpturjakt på Millesgården Gå runt i skulpturparken och jämför skulpturerna som finns i häftet med de stora i parken. Rita sedan i det som fattas. Lycka till! Passar 6–15 år.

C

57


Barnens Siljan - sommar f Sommartid är aktivitetsutbudet stort och evenemangen löser av varandra. Avstånden är nära och du kan lätt fylla en sommarvecka med alla ingredienser som gör en lyckad familjesemester – bad, shopping, tid att umgås, äventyr och nya upplevelser. Vid och runt Siljan finns flera långgrunda stränder med friskt och klart vatten. Ta en paus från solstolen och handla en lokalproducerad glass, promenera upp till en höjd och beundra utsikten och avsluta sedan dagen med att prova fiskelyckan i en stilla insjö. Föreställ dig familjen sittandes på trappan till stugan i dalaromantisk stil, med hallonsnåren precis utanför dörren. Hur känns pirret i magen när ni kastar er utför rodelbanan? Hur reagerar barnen när ni färdas genom historien, från medeltiden till 1800-talet, på Zorns gammelgård? Och vilken färg får er häst vid besöket på dalahästtillverkningen i Nusnäs? Sök svaren själva i sommar.

Delad glädje är du bbel glädje. Och ännu roligare är överraska barnen det att med spännande ak tiviteter. I Siljans är det lätt att fy bygden lla sommarlovet med familjevänlig levelser – varmt a up pvälkomna till ert nästa semesterä ventyr!


för små och stora i Dalarna Det stora sommaräventyret På bara några få mils avstånd ligger parkerna som adderar en stor dos spänning till besöket vid Siljan. Orsa Rovdjurspark arrangerar i sommar Camp Care. Tillsammans med en djurvårdare får barnen träffa några av parkens rovdjur på nära håll och hjälpa till med matning – precis som barnen i Wild Kids. I skogarna vid Gesundaberget lurar trollen och mellan träden dansar älvorna. Sagolandet Tomteland ger i sommar heldagsäventyret Rock´n´Troll med sång, dans och teater. Nappen och önskelistan tar Tomten tacksamt emot. Innanför grindarna till Leksands Sommarland väntar det mest blöta och galna äventyret. Här finns karuseller som får det att kittla i magen, motorland med snabba gokarts och ett härligt poollandskap med rutschkanor, forsar och fritt fall.

Boka prisvärda b oe på barnenssiljan ndepaket .se eller ring Siljan T urism 0248-79 7 2 00.


©YayoiKusama

museum

mer info på barnistan.se

Tut, tut, tutelitut! Polismuseets trafiklekplats håller öppet hela sommaren. Hyr din trampbil och ge dig ut i ”trafiken”. Läs mer på sidan 77.

VAD MENAS MED ATT ”PARISA”? Gå en dramatiserad visning på Polismuseet i sommar, med den patrullerande polisen Karl Johansson från förr, för att ta reda på det! Läs mer på sidan 77.

GÅ PÅ PRICKJAKT! Missa inte Yayoi Kusama – I oändligheten – en ny prickig utställning på Arkitekturoch designcentrum och Moderna Museet i sommar. Läs mer på sidorna 62 & 72.

Bygg din egen spårvagn eller buss i modellbyggarverkstaden på Spårvägsmuseet i sommar! Läs mer på sidan 88.

den 6 Juni är det Sveriges nationaldag Tillbaka till 1800-talet! Missa inte 1800-talsveckan på Torekällberget, med varieté, kasperteater, musik, torghandel, lekar, karusell, ett riktigt ånglok och en loppcirkus! Läs mer på sidan 86. 60

På slak lina till Vaxholms Kastell Nu har det blivit lättare att uppleva Kastellet i Vaxholm! I slutet av april invigdes den nya eldrivna linfärjan mellan fastlandet och ön. För mer båtutflykter ånga tillbaka till sidan 46.


Hipp hipp hurra! Postmuseums fina barnverksamhet fyller 20 år och firar hela sommaren med extra pyssligt pyssel! Läs mer på sidan 78.

Tre slott med familjevisningar

Gör en egen tändsticksask i Snusoch Tändsticksmuseums mysiga barnverkstad. Museet ligger i det fina gröna huset, som kallas Gubbhyllan, till vänster när man kommit en bit innanför entrén på Skansen. Läs mer på sidan 80.

Gripsholms slott. Läs mer på sidan 65. Foto: Jens Mohr

Foto: Martin Botvidsson

© Kungahuset.se

Lär dig om en liten drottning, ridderlighet och en extra fin födelsedagspresent!

den 6 Juli är det den Internationella kyssdagen

Alexis Daflos-Kungl. Hovstaterna

Skoklosters slott. Läs mer på sidan 80.

I sommar kan du gå på miniexpedition på Naturhistoriska riksmuseet. Kom och leta småkryp, träd och fåglar på museets gård och i skogsbacken! Läs mer på sidan 72. Kina slott. Läs mer på sidan 63.

Missa inte Knas-OS i sommar! På Riksidrottsmuseets gård kan du i sommar skapa ett eget OS med lite mer udda grenar som baklängeslöpning, dragkamp och stående längdhopp. Läs mer på sidan 78. 61


museum ABBA THE MUSEUM Se Sveriges absolut största popunder genom tiderna – ABBA – och ta del av över 400 andra svenska artister i populärmusikens historia som Avicii, Max Martin och Robyn. Walk in. Dance out! Djurgårdsvägen 68, Djurgården Telefon 08-121 328 60 Öppettider: mån–sön 10–20. Entré: vuxna 195 kr, barn 7–15 år 65 kr, barn 0-6 år gratis, familjebiljett (max 2 vuxna och upp till 4 barn) 520 kr. Läs mer: barnistan.se/abbathemuseum Bli den femte ABBA-medlemmen! Dansa och sjung med ett av världens mest populära pop-band, ABBA. Prova deras scenkläder och sjung karaoke i Polarstudion, eller prova trummorna i vårt musikrum. Walk in. Dance out! Passar från 4 år.

Pengalabbet Spela och lär om ekonomi Fri entré

Ny utställning om Eurovision Song Contest: Good Evening Europe! Missa inte nya utställningen om Eurovision Song Contest! Testa dina kunskaper om Eurovisions Song Contest i ett interaktivt quiz, sjung dina favoritlåtar på Eurovisionscenen och se originalkläder. Passar alla åldrar.

• • • • • • • • • • • • AQUARIA VATTENMUSEUM Följ med på en upptäcktsfärd genom fuktig regnskog, tropiska hav och färgsprakande korallrev. Kryp genom hajtunneln och se hajar, Nemo och alla andra häftiga djur och fiskar som bor i våra akvarier. Falkenbergsgatan 2, Djurgården Telefon 010-708 72 00 Öppettider: tis–sön 10–16.30. Obs! 6/6 10–16.30, 23/6 10–15, 24–26/6 stängt, 27/6–31/8 mån–sön 10–18. Entré: vuxna 100 kr, barn 3–15 år 60 kr, barn under 3 år gratis. Läs mer: barnistan.se/aquaria

• • • • • • • • • • • • ARKDES, ARKITEKTUR- OCH DESIGNCENTRUM På ArkDes möts alla åldrar i ett pågående samtal om arkitektur, design och rummets plats i staden. ArkDes har en permanent utställning, Arkitektur i Sverige och visar även tillfälliga utställningar. Exercisplan 4, Skeppsholmen Telefon 08-520 235 00 Öppettider: tis 10–20, ons–sön 10–18. Obs! 24/6 stängt. Fri entré. Läs mer: barnistan.se/arkdes Rita prickar, frön och mönster Med svart papper och färgpennor framme, står ArkDes Ateljé öppen för eget skapande med inspiration från utställningen "Yayoi Kusama – I oändligheten". Rita prickar, frön och mönster. Passar 4–12 år.

myntkabinettet.se

62

Följ @barnistan på Facebook, Twitter och Instagram!

Prickjakt Någon har förlorat sina prickar! Gå på ett äventyr på egen hand och hitta prickarna i utställningen "Yayoi Kusama – I oändligheten". För barn tillsammans med vuxen. Passar 4–14 år.

Bygga Bo Kom och bygg modeller med olika sorters papper och limpistoler. Hur vill du bo i framtiden? Här får du fantisera fritt och testa idéer för framtidens hem. Passar 4–12 år. När: 5/6 kl. 13–15. Skapa rum Skapa ett eget rum med prickar, former och färger. Vi inspireras först i en visning av utställningen Yayoi Kusama – I oändligheten innan vi går till ArkDes Studio för att skapa tillsammans. Passar 4–14 år. När: från och med 12/6 söndagar kl. 13–15.

• • • • • • • • • • • • ARMÉMUSEUM Vandra genom Sveriges historia från 1500-tal till nutid! Följ män, kvinnor och barn i krig och fred. I museets utställningar ryms både stora och små frågor. Barnvisningar, barnspår och lovaktiviteter. Riddargatan 13, Östermalm Telefon 08-519 56 300 Öppettider: tis 11–20, ons–sön 11–17. Obs! 24–26/6 stängt. Fri entré. Läs mer: barnistan.se/armemuseum Barnspår: Jakten på krigsbytet! Snoka runt i museet, leta efter ledtrådar och klara kluriga frågor som leder dig fram till krigsbytet. Passar 6–10 år. Barnvisning på Armémuseum Kungar, soldater, segrar och nederlag. Upplev vardagslivet i fält på museets barnvisningar! Visningen håller på cirka 30 minuter. Se hemsidan för veckans tema. Passar 6–10 år. När: 4–5/6 kl. 14, 11–12/6 kl. 14, 18–19/6 kl. 14.


museum BERGIANSKA TRÄDGÅRDEN Spännande botanisk trädgård med växter från hela världen. I växthusen hittar du insektsfångande växter, kaktusar och jättenäckrosor. Edvard Andersons växthus är öppet året runt. Victoriahuset är öppet maj–sept.

Annorlunda filmtips för en regnig dag:

Gustafsborgsvägen 4, Frescati Telefon 08-16 35 00 Öppettider: mån–sön 11–17. Obs! 24–25/6 stängt. Entré Edvard Andersons växthus: vuxna 80 kr, barn gratis. Entré Victoriahuset: vuxna 20 kr, barn gratis. Läs mer: barnistan.se/bergianska

• I Cino4 på Tekniska museet visas filmer som känns i hela kroppen! 3D-film med stolar som rör sig, vindpustar och andra överraskningar – alla sinnen får uppleva film om vetenskap och teknik. Läs mer på sidan 84.

Barnvagnspromenera i Edvard Andersons växthus Gå på egen hand med din bebis till Medelhavet, öknen och regnskogen i det stora växthuset! Med barnvänligt växthuskafé och butik. Passar 1–12 månader.

Upplev djurens värld Kom närmare vilda djur än ni trodde var möjligt! Här står ni öga mot öga med en älg, en björnmamma med hennes små och fantasidjuret skvadern – hälften tjäder, hälften hare. Passar alla åldrar.

Edvard Andersons växthus Alltid bra väder i växthuset! Upplev naturen vid Medelhavet, vilda västern och tropikerna året runt! Med barnvänligt växthuskafé och fin presentbutik. Passar alla åldrar.

• • • • • • • • • • • •

Victoriahuset med jättenäckrosor I Victoriahuset råder ett tropiskt klimat och här finns massor av spännande växter att upptäcka. När mörkret faller slår jättenäckrosorna ut. Öppnar för säsongen den 1 maj. Passar alla åldrar. Öppettider: mån–ons 11–17, tor 11–20, fre–sön 11–17. Obs! 24–25/6 stängt. Entré: vuxna 20 kr, barn 0–15 år gratis (2 barn i betalande vuxens sällskap).

• • • • • • • • • • • • BIOLOGISKA MUSEET Biologiska museet ligger på Djurgården intill Skansen. Museet är uppfört i fornnordisk stil med drakslingor. Utöver den permanenta utställningen visas ibland också tillfälliga utställningar. Hazeliusporten 2, Djurgården Telefon 08-442 82 15 Öppettider: mån–sön 11–16. Entré: vuxna 65 kr, barn 6–15 år 25 kr, barn 0–5 år gratis. Läs mer: barnistan.se/biologiskamuseet

• I kupolbiografen Cosmonova på Naturhistoriska riksmuseet visas filmer från jordens alla hörn, i världens största filmformat. Läs mer på sidan 75.

CARL ELDHS ATELJÉMUSEUM Upptäck skulptören Carl Eldhs ateljé! I huset på berget arbetade Carl Eldh tills han blev 80 år. Vandra bland hans verk – stora och små. Leta skulpturer i trädgården och få en liten gåva. Lögebodavägen 10, Vasastan Telefon 08-612 65 60 Öppettider: tis–sön 12–16. Obs! 24–25/6 stängt. Entré: vuxna 80 kr, barn gratis. Läs mer: barnistan.se/carleldhs Hittar du flickan i guld och pojken med snäckan? Låna bilder i ateljémuseets entré. Kika runt i den spännande ateljéträdgården. Hittar du skulpturerna? När du letat klart väntar en liten gåva. Passar 4–10 år.

• • • • • • • • • • • • DANSMUSEET Upptäck ett museum i rörelse! Följ med på en resa i världen, till olika danskulturer. Dra ut lådor som rymmer härlig musik, magiska masker och vackra instrument! Drottninggatan 17, City Telefon 08-441 76 51 Öppettider: tis–fre 11–17, lör–sön 12–16. Obs! 23–25/6 stängt. Fri entré till museets utställningar. Läs mer: barnistan.se/dansmuseet

DROTTNINGHOLMS SLOTT Sveriges bäst bevarade kungliga slott uppfört på 1600-talet. Här finns även det exotiska lustslottet Kina slott, slottsteatern och den storslagna slottsparken. Slottet och parken är öppna året om. Drottningsholm, Ekerö Telefon 08-402 62 80 Öppettider: mån–sön 10–16.30. Entré: vuxna 120 kr, barn 60 kr. Läs mer: barnistan.se/drottningholm Barnens Flora och Fauna Två bildjakter för barn där man får leta efter detaljer i slottets salar på temat ”flora och fauna”. Belöning till alla deltagande barn. Passar 4–12 år. Guldjakt och lejonsafari Två olika bildjakter för barn där man får leta efter detaljer i slottets salar. Belöning för alla deltagande barn. Passar 4–12 år. Familjevisning på Kina slott Följ med på en spännande familjevisning och upptäck historien bakom det exotiska lilla lustslottet. Passar 5–12 år. När: 11/6–14/8 kl. 11. Entré: vuxna 100 kr, barn 7–17 år 50 kr, barn 0–6 år gratis. Bildjakt på Kina slott Bildjakt i lustslottets färggranna salonger. Belöning till alla barn som deltar. Passar 4–12 år. Öppettider: mån–sön 11–16. Entré: vuxna 100 kr, barn 7–17 år 50 kr, barn 0–6 år gratis.

63


Ett utflyktsmål för hela familjen.

#megamindsthlm

Kom och kolla nya Fantomenutställningen med dödskallegrottan och leta efter Fantomens onda märke. Utställningen pågår t.o.m 2 oktober.

Nöje för nyfikna Mån-sön 11-16 • Bålsta • 08-411 00 40 www.abergsmuseum.se • www.abergsshop.se

Ö ppet:

VÄCK VILDHJÄRNAN I DIG UPPLEV SOMMARENS TEMA ELD OCH LÅGOR


DROTTNINGHOLMS SLOTTSTEATER Drottningholms Slottsteater från 1766 är en spännande teaterbyggnad för alla åldrar och är så speciell så att den finns med på UNESCO:s världsarvslista. Teatern fyller 250 år 2016 – det ska vi fira! Drottningholm, Ekerö Telefon 08-556 931 00 Läs mer: barnistan.se/drottningholmsslottsteater I Gustavs fotspår Familjevisning i lille Gustav III:s spår, vi börjar med att klä oss i 1700-talskostym. Biljetter i Teaterboden. Passar 5–13 år. När: 5/6 kl. 14, 26/6 kl. 14, 1–29/7 kl. 14, 31/7 kl. 14, 7/8 kl. 14, 14/8 kl. 14, 28/8 kl. 14. Pris: vuxna 80 kr, barn 40 kr. Jubileumsinvigning 6 juni Drottningholmsteatern fyller 250 år! Öppet hus 6 juni med sång, musik, dans, pyssel och överraskningar för hela familjen. Hör 5-minutersopera, åk häst och vagn, dansa 1700-talsdans och mycket annat. Passar alla åldrar. När: 6/6 kl. 11–17. Pris: Visningen I Gustavs fotspår vuxna 80 kr, barn 40 kr. Pysselmaterial/sminkning 30 kr. Allt annat är gratis i dag!

• • • • • • • • • • • • ETNOGRAFISKA MUSEET Hela världen finns hos oss. Följ med och upplev Asien, Afrika, iskalla Arktis och brännheta Australien. Fortsätt till Verkstan för att skapa. Djurgårdsbrunnsvägen 34, Gärdet Telefon 010-456 12 00 Öppettider: tis 11–17, ons 11–20, tor– sön 11–17. Obs! 24–25/6 stängt. Fri entré. Läs mer: barnistan.se/etnografiska Barnspår: Prärieäventyret Följ med siouxflickan Winona genom utställningen Nordamerikas indianer. Hon har lånat och slarvat bort sin morbrors pilbåge. Passar 5–12 år. Familjespår: Magiska Magasinet Låna en surfplatta gratis i receptionen och följ familjespåret in bland Magasinets tusentals föremål! Passar 5–12 år.

museum Familjesöndagar: Japan – bland dockor och cosplay! Följ med och upptäck utställningen om Japan! Vi tittar på japanska dockor och fantastiska cosplay-dräkter. I Verkstan kan du göra en egen kokeshi-docka. Familjevisning kl. 12.30. Passar 5–12 år. När: 5/6 kl. 12.30–16, 12/6 kl. 12.30–16. Materialkostnad: 50 kr. Sommarlov: I samurajernas värld! Följ med på familjevisning där vi tittar på samurajrustningar och pratar om samurajens träning, utbildning med mera. I Verkstan viker vi samurajhjälmar av papper. Passar 5–12 år. När: 28–30/6 kl. 12.30–16, 3/7 kl. 12.30–16, 5–7/7 kl. 12.30–16, 10/7 kl. 12.30–16, 12–14/7 kl. 12.30–16, 17/7 kl. 12.30–16, 19–21/7 kl. 12.30–16, 24/7 kl. 12.30–16, 26–28/7 kl. 12.30–16, 31/7 kl. 12.30–16, 2–4/8 kl. 12.30–16, 7/8 kl. 12.30–16, 9–11/8 kl. 12.30–16, 14/8 kl. 12.30–16. Materialkostnad: 50 kr.

• • • • • • • • • • • • GRIPSHOLMS SLOTT Besök den spännande vasaborgen Gripsholm med höga torn, tjocka murar och mörka valv! Se Prinsessans våning, Fängelset och Övre rustkammaren med kanoner, riddarrustningar och lejonet Leo. Gripsholms slott, Mariefred Telefon 0159-101 94 Öppettider: mån–sön 10–16. Entré: vuxna 120 kr, barn från 7 år 60 kr, barn 0–6 år gratis. Läs mer: barnistan.se/gripsholmsslott Familjevisning på Gripsholms slott Med familjevisningen (för barnfamiljer!) får ni en spännande upplevelse med kungar, en åttaårig drottning, en hovteater i vitt, rött och guld och lejonet Leo. Passar 6–10 år. Öppettider: 14/5–12/6 lör–sön 13– 13.45, 15/6–15/8 mån–sön 13–13.45, från 16/8 lör–sön 13–13.45. Obs! 6/6 kl. 13–13.45. Entré vuxen 120 kr + visningsbiljett 20 kr, barn 7–18 år endast entré 60 kr, barn under 7 år gratis.

GUSTAVSBERGS PORSLINSMUSEUM En keramisk skattkammare med omfattande samlingar från Gustavsbergs porslinsfabriks 170-åriga verksamhet. Här finns målarsal och keramikverkstad för stora och små. Odelbergs väg 5, Värmdö Telefon 08-570 356 58 Öppettider: mån–fre 10–17, lör–sön 11–16. Obs! 24–25/6 stängt. Entré: vuxna 65 kr, barn gratis. Läs mer: barnistan.se/gustavsbergsporslinsmuseum Måla ditt eget porslin! Porslinsmålning alla dagar museet har öppet. Kom till målarsalen på museet och testa att måla med äkta porslinsfärger på en mugg, tallrik eller kakel. Passar alla åldrar. Pris: vuxna 70–255 kr, barn 70–255 kr. Keramikverkstad Prova på keramik! Äntligen kan man känna på leran. Kom och prova på att arbeta i lera med våra duktiga keramiklärare. Bränning och glasering ingår. Drop in! Passar alla åldrar. När: söndagar kl. 12–16. Obs! 29/6–7/8 tor–sön 12–16. Pris: vuxen 195 kr, barn 195 kr.

• • • • • • • • • • • • HALLWYLSKA MUSEET Ett palats mitt i Stockholm. Här finns allt från vardagssaker som glassmaskin, tandborstar till biljardbord och spännande takmålningar. Familjeguiden hjälper er att på egen hand upptäcka museet. Tillfälle till pyssel i palatset dagligen. Hamngatan 4, City Telefon 08-402 30 99 Öppettider: tis 12–16, ons 12–19, tor– sön 12–16. Obs! 24–25/6 stängt & från den 1/7 tis–sön 10–19. Fri entré. Läs mer: barnistan.se/hallwylska Familjevisning Följ med på en familjevisning i det stora palatset och få en bild av livet i en rik familj för hundra år sedan. Passar från 7 år. När: 1/7–31/8 tis–sön kl. 12.30. 65


museum HISTORISKA MUSEET Historiska museet är ett barnvänligt museum. Vuxna i sällskap med barn i alla åldrar är väldigt välkomna! Narvavägen 13-17, Östermalm Telefon 08-519 556 00 Öppettider: mån–sön 11–18. Obs! 24–25/6 stängt. Fri entré. Läs mer: barnistan.se/historiska Historiedetektiverna Följ det historiska spåret i museets vikingautställning. Barn och vuxen går tillsammans och inspirerar varandra. Passar 4–10 år. Arkeoteket Ett ställe där hela familjen får gräva och utforska fynd vid olika stationer. Kommer ni lösa uppdraget? Kom och gräv, granska och grunna. Passar 7–12 år. Sagoträdet Yggdrasil Kom till oss och upplev gamla och nya sagor under sagoträdet. Här kan du själv läsa, lyssna och bläddra i vikingatida sagor. Passar 3–10 år. Familjevisning om vikingarnas liv Kom och lyssna på berättelser om vikingarnas liv, bland annat i handelsstaden Birka. Och lär känna Birkaflickan Disa. Passar 6–12 år. När: 4–5/6 kl. 12, 11–12/6 kl. 12, 18–19/6 kl. 12.

Viking för en dag! Prova vikingatida hantverk, lekar och spel. Besök en handelsresandes tält och grädda ditt eget vikingatida bröd. Passar alla åldrar. När: 20/6–28/8 mån–sön 11–17. Obs! 24–25/6 stängt.

• • • • • • • • • • • • JUNIBACKEN Upplev Sagotåget och Astrid Lindgrens fantastiska sagor. Här får även andra berömda sagofigurer liv – möt klassiska karaktärer såsom Mumintrollen, Pettson & Findus och många, många fler! Välkomna! Galärvarvsvägen 8, Djurgården Telefon 08-587 230 00 Öppettider: 1–30/6 mån–sön 10–17, 1/7–14/8 mån–sön 10–18, 15–31/8 mån–sön 10–17. Entré: vuxna 159 kr, barn 139 kr. Läs mer: barnistan.se/junibacken Mumin på Junibacken Kom och stek plättar, se en stjärnhimmel, regissera skuggspelsteater, åk rutschkana, se föreställningen "Hur gick det sen?" och mycket mer. Passar 2–8 år. Sagotåget Sagotåget på Junibacken tar dig med på en fantastisk resa genom Astrid Lindgrens underbara sagor, visste du att det är Astrid själv som guidar dig på resan? I din entré ingår såklart en tågtur! Passar alla åldrar.

Junibackens sångstund Sjung och rocka loss allt du orkar tillsammans med Junibackens ensemble! Se hemsidan för exakt klockslag för sångstunden under dagen. Passar 2–8 år.

• • • • • • • • • • • • KUNGLIGA MYNTKABINETTET Lär er mer om pengars betydelse! Här finns mynt och sedlar från hela världen och alla tider. Se världens första mynt och prova era krafter på världens största mynt! Guidade visningar under sommaren. Slottsbacken 6, Gamla stan Telefon 08-519 553 04 Öppettider: mån–sön 11–17. Obs! 24–25/6 stängt. Fri entré. Läs mer: barnistan.se/myntkabinettet Pengalabbet Nytt rum för barn och unga. Lek och lär om ekonomi. I ett spel får ni prova på att vara olika personer med olika lön och se hur långt pengarna räcker under en månad. Gå från hus till hus och betala. Passar 8–14 år. Skattjakt Upptäck museets gömda skatter genom att följa våra ledtrådar som finns utspridda i huset. Samla på matematiska tecken, räkna tillsammans och lös vår matterebus. Passar 7–12 år. När: 11/6–31/8 mån–sön 11–17.

• • • • • • • • • • • • KUNGLIGA SLOTTET Upptäck Kungens slott med stora gyllene salar och dunkla slottsvalv! Se kunga- och drottningkronorna, modeller av den gamla borgen Tre Kronor, Silvertronen, Kungens vakter och mycket mer. Slottsbacken 1, Gamla stan Telefon 08-402 61 30 Öppettider: mån–sön 10–17. Entré: vuxna 160 kr, barn från 7 år 80 kr, barn 0–6 år gratis. Läs mer: barnistan.se/kungligaslottet

ELD OCH LÅGOR! I sommar blir det mer eldigt än vanligt kring det stora experimenthuset i Södertälje när de har sprakande eldshower och massor av experiment som stimulerar alla sinnen. Läs mer på sidan 84. 66


Bygg din egen spårvagn Verkstan står öppen under juli månad.

nyfiken på

Ta en glass på Isbrytarkaféet ombord Kolla in andra coola fartyg Lär dig om knopar och ångmaskiner Galärvarvet bakom Vasamuseet

Fri entré för alla!

www.sjohistoriska.se

sparvagsmuseet.sl.se

Viking för en dag 20 juni – 28 augusti

sjohistoriska.se

SOMMARVISNINGAR

VARJE DAG 20 JUNI –14 AUGUSTI Stängt 24 – 25 juni

PRATA POLIS

Barnvisning om polisen kl 12.30

PÅ PATRULL

Dramatiserad familjevisning kl 14

Fri entré Narvavägen 13–17 Stockholm historiska.se

www.polismuseet.se


WWW.GRONALUND.COM


museum

– Att jag inte gör som du vill är för att jag har skit i öronen. Cornelia, 4 år.

Magasin III – Violettas konstjakt Följ med Violetta på en spännande konstjakt! Löser du alla kluriga frågor, får du en liten present. Passar 5–10 år.

• • • • • • • • • • • • LIVRUSTKAMMAREN Historiespaning för stora och små, upplev Sveriges kungliga historia i stämningsfulla källarvalv – Livrustkammaren i Kungliga Slottet. Slottsbacken 3, Gamla stan Telefon 08-402 30 30 Öppettider: 1–30/6 mån–sön 11–17, 1/7–31/8 mån–sön 10–18. Obs! 24–25/6 stängt. Fri entré. Läs mer: barnistan.se/livrustkammaren Gå en egen visning Låna slottsmusens hemliga skrin och bege dig på egen hand ut i museet. Passar 4–12 år. Pris/tur: 20 kr. Lek- och lärrum i Livrustkammaren Två familjerum som handlar om kröningar, sköna riddare och tappra prinsessor. Kom och lek, rita och läs! Passar 4–12 år. Så gör prinsessor och prinsar Prinsessan är en orädd typ som i och för sig älskar rosa och har 1000 klänningar, men inte räds att rädda prinsen från en farlig drake … En utställning baserad på Per Gustavssons böcker om prinsessor och prinsar. Passar 3–6 år. Tidig musik för barn Stockholm Early Music Festival är Nordens största evenemang för musik från barock, renässans och medeltid. Med "Tidig musik för barn" satsar festivalen på den yngre generationen med egenproducerade föreställningar eller gästspel. Sagolik musik och dans med historiens vingslag! Passar från 5 år. När: 4–6/6 kl. 10.30–11.15. Pris: vuxna 90 kr, barn 12–17 år 90 kr, barn 0–12 gratis.

Öppet slott 6 juni Nationaldagen firas med Öppet slott. Tema: Kunglig audiens för all världens sändebud. Aktiviteter och fri rundvandring i Livrustkammaren, Kungliga Slottet och slottets museer. Passar alla åldrar. När: 6/6 kl. 10–17. Fri entré. Nationaldagen med Riddarklubben Riddarklubben genomför den största massdubbningen av unga riddare sedan Kalmarunionens undertecknande. Passar från 4 år. När: 6/6 kl. 13–15. Pris: Gratis för Riddarklubbens medlemmar, övriga barn 20 kr. Riddarens bästa vapen Varför har riddaren en mussla på knät? Vad är en svärdsknapp? Var sitter slagpunkten? Du får svar på alla dina frågor i Riddarklubbens specialvisning av riddarens bästa vapen i Livrustkammaren. Passar från 4 år. När: 18/6 kl. 15. Pris: Gratis för Riddarklubbens medlemmar, övriga barn 20 kr.

• • • • • • • • • • • • MAGASIN III MUSEUM & FOUNDATION FOR CONTEMPORARY ART Ett av Europas ledande museum för samtida konst. Hos oss kan du göra en spännande konstjakt. Löser du frågorna, får du en liten present. Frihamnsgatan 28, Gärdet Telefon 08-545 680 40 Öppettider: tor 11–19, fre–sön 11–17. Entré: vuxna 80 kr, barn gratis. Läs mer: barnistan.se/magasin3

MEDELHAVSMUSEET Möt kulturerna kring Medelhavet! Hör om myter, gudar, kejsare, arkeologer och mumier. Lär känna antika greker och romare. Följ med på vandring genom 7 000 år av Egyptens historia. Fredsgatan 2, City Telefon 010-456 12 00 Öppettider: tis–fre 12–20, lör–sön 12–17. Obs! 24–25/6 stängt. Fri entré. Läs mer: barnistan.se/medelhavsmuseet Egypten – Mumien är tillbaka! Följ med på en vandring genom Egyptens 7 000 år långa historia och lär känna människorna vid Nilen! Passar alla åldrar. Audioguide: Gravens hemlighet En man är oskyldigt anklagad för gravplundring i det gamla Egypten. Följ barnen Merit och Bes när de försöker rädda honom. Passar 4–12 år. Pris/tur: 20 kr. Barnspår: Sfinxspåret Om du var farao i Egypten – hur skulle du se ut då? Be om aktivitetshäftet Sfinxspåret i receptionen och rita dig själv som farao. Passar från 4 år. Barnspår: Bronsdolkens tid Möt delfiner, krigare i hästdragna vagnar och egyptiska slavar. Med inspiration från Michelle Pavers populära bokserie Bronsdolken. Passar 4–12 år. Familjelördagar: Egyptiska gudar och skapelsemyter Visste du att det fanns en fornegyptisk gud som hade till uppgift att göra natt till dag, och en annan som ansvarade för dödsriket? Passar 4–12 år. När: 4/6 kl. 13–16, 11/6 kl. 13–16. Materialkostnad: 40 kr.

69


Junibacken har nügot att berätta!

1


Annons

Sommar på Junibacken! Välkommen till en magisk dag i det sagolika huset på Djurgården, mitt i Stockholm! Upplev Sagotåget och Astrid Lindgrens fantastiska berättelser, men även andra barnbokskaraktärer som Alfons Åberg, Pettson & Findus, och hälsa på hos Muminfamiljen som flyttat in med en stor lekmiljö. Varje dag spelar vi dessutom fem teaterföreställningar. Nu i sommar har vi premiär för föreställningen Orkestermysteriet, som Martin Widmark specialskrivit för Junibacken. Här får du tillsammans med LasseMajas detektivbyrå lösa mysteriet med den utpressade orkestern … Föreställningen spelas utomhus i Junibackens nya trädgård.

VÄLKOMMEN TILL JuNIBACKEN! Junibacken är barnkulturhuset på Djurgården, mitt i Stockholm. I sommar öppnar vi vår nya trädgård i anslutning till huset och där spelar vi både musik och teater! Gå in på www.junibacken.se och läs mer och se föreställningsschemat.

2


museum MEDELTIDSMUSEET Underjordiskt museum som skildrar Stockholms tidiga historia. Här finns Gustav Vasas stadsmur, en kyrkogård och en flyktväg från Slottet. Här blir Stockholms medeltid levande igen! Strömparterren 3, City Telefon 08-508 317 90 Öppettider: tis 12–17, ons 12–20, tor– sön 12–17. Obs! 6/6 kl. 12–17, 24–26/6 stängt. Fri entré. Läs mer: barnistan.se/medeltid Guidad visning Alla dagar har vi visning av museet kl. 13. Se arkeologiska föremål, gå i vår kyrkobyggnad och hör om hur man levde på medeltiden i Stockholm. Passar alla åldrar. När: tis–sön 13–13.30. Nationaldagsöppet 6 juni Vi har extraöppet under nationaldagen! Kom med på skattjakt och visning av Svartbrödraklostret eller tillverka mönster och mosaik i Hantverkstan. Passar alla åldrar. Vandring i Gamla stan: Glömda drakar och skatter Med hjälp av en karta och ledtrådar ur historien går turen tillsammans med vår guide genom smala prång och gränder i Gamla stan. Obs! Förköp. Passar 6–15 år. Samlingsplats är Gamla stan, mer detaljer framgår av biljetten. När: 6/6 kl. 15–16.30. Pris: vuxna 50 kr, barn 50 kr.

•••••••••••• MODERNA MUSEET Här finns en av världens främsta samlingar av konst från ca 1900 till i dag. På söndagar kan barn och vuxna möta konsten med en pedagog och sedan skapa tillsammans i Verkstan. Även babyvisningar. Exercisplan, Skeppsholmen Telefon 08-520 235 00 Öppettider: tis 10–20, ons–sön 10–18. Obs! 6/6 stängt, 24–25/6 fre stängt, lör 10–18. Entré: vuxna gratis till alla utställningar förutom "Yayoi Kusama – I oändligheten" 150 kr, vuxna betalar även entré för barnverksamhet 150 kr, barn 0–18 år gratis. Läs mer: barnistan.se/moderna 72

hej hopp! Babyvisningar på Moderna Museet Visning i lugn takt för vuxna med barn i åldern 0–15 månader. Vi ser utställningen, sedan målar vi tillsammans med babyn i Verkstan. Passar 1–15 månader. När: 2/6 kl. 15–17, 30/6 kl. 15–17. Pris: vuxna 150 kr inkl. material, barn gratis. Familjesöndag på Moderna Museet Visning och verkstad för små och stora barn. På söndagar ser vi på konsten i museet och arbetar med olika material och gör egna alster i Verkstan. Passar 2–14 år. När: söndagar kl. 11–16. Pris: vuxna 150 kr inkl. material, barn gratis.

NATIONALMUSEUM Nationalmuseum renoverar och finns just nu med utställningar och butik på Konstakademien och i Kulturhuset Stadsteatern. Utställningar, barnvisningar och ateljé. Fredsgatan 12, City Telefon 08-519 543 00 Öppettider Konstakademien: tis 10–20, ons 10–17, tor 10–20, fre–sön 10–17. Obs! 6/6 stängt, 23–25/6 tor 10–16, fre–lör stängt. Fri entré. Läs mer: barnistan.se/nationalmuseum

• • • • • • • • • • • • NATURHISTORISKA RIKSMUSEET Gör en upptäcktsresa med hela familjen! Möt gigantiska dinosaurier, testa dina sinnen, se Sveriges spännande djur och upplev arter från hela världen på Sveriges största museum.

Prickigt sommarlov på Moderna Museet – Jorden, månen, solen och stjärnorna är alla prickar. Du och jag är prickar. Pricken är en symbol för kosmos, säger Yayoi Kusama och målar mönster i oändlighet. Visning och färgstark verkstad. Passar 4–14 år. När: 28/6–3/7 kl. 12–16, 5–10/7 kl. 12–16, 12–17/7 kl. 12–16, 19–24/7 kl. 12–16, 26–31/7 kl. 12–16, 2–7/8 kl. 12–16, 9–14/8 kl. 12–16. Pris: vuxna 150 kr inkl. material, barn gratis.

Frescativägen 40, Frescati Telefon 08-519 540 00 Öppettider: tis–sön 10–18. Obs! 6/6 kl. 10–18, 24–25/6 stängt, 27/6–21/8 mån–sön 10–18. Fri entré. Läs mer: barnistan.se/naturhistoriska

• • • • • • • • • • • •

Fossil och evolution Dinosaurierna är tillbaka! I utställningen får du lära dig om flygödlor, hur månen bildades och hur djur och växter förändrats genom miljarder år. Passar från 4 år.

MUSEIFARTYGEN Vid museipiren kan man gå ombord på isbrytaren Sankt Erik och fyrskeppet Finngrundet varje dag. Vi har dagliga familjevisningar av båda skeppen kl. 11.30. Vissa av visningarna kommer att vara dramavisningar. Missa inte heller sommarens knopskola ombord på båtarna! Isbrytarpiren, Galärvarvet, Djurgården Telefon 08-519 549 00 Öppettider: 27/5–4/9 mån–sön 11–18. Obs! 24–25/6 stängt. Fri entré. Läs mer: barnistan.se/museifartygen

Djuret människan En spännande utställning om människan. Här lär du dig allt om kroppen. Testa dig själv och utmana dina kompisar – vem hänger lika länge som en apa? Passar från 4 år.

Gå vårt Mullespår! Mulle har tappat sin röda fjäder – gå vårt spår och hjälp till att hitta den. På vägen får du lära dig om Sveriges många djur. Passar 4–6 år. Laxe och hans vänner Gå Laxes roliga spår! Här möter du bland andra blanklaxen, havskatten och den stora jättebläckfisken. Passar 6–11 år.


FAMILJENS HEMMA-

ARENA ALLA DAGAR FOTBOLLS-EM

en!

Upplev stämning

Gruppspel 10 juni 21.00: Frankrike-Rumänien 11 juni 15.00 Albanien-Schweiz 18.00 Wales-Slovakien 21.00 England-Ryssland England12 juni 15.00 Turkiet-Kroatien 18.00 Polen-Nordirland 21.00 Tyskland-Ukraina 13 juni 15.00 Spanien-Tjeckien 18.00 Irland-Sverige 21.00 Belgien-Italien 14 juni 18.00 Österrike-Ungern 21.00 Portugal-Island 15 juni 15.00 Ryssland-Slovakien 18.00 Rumänien-Schweiz 21.00 Frankrike-Albanien 16 juni 15.00 England-Wales 18.00 Ukraina-Nordirland 21.00 Tyskland-Polen 17 juni 15.00 Italien-Sverige 18.00 Tjeckien-Kroatien 21.00 Spanien-Turkiet

FAM I LJ E ER

18 juni 15.00 Belgien-Irland 18.00 Island-Ungern 21.00 Portugal-Österrike

BJ U DAN D E

5 JU LI - 14 AU G U ST

19 juni 21.00 Schweiz-Frankrike 21.00 Rumänien-Albanien

Gratis mat för barn under 13 år *

20 juni 21.00 Slovakien-England 21.00 Ryssland-Wales

I

21 juni 18.00 Ukraina-Polen 18.00 Nordirland-Tyskland 21.00 Kroatien-Spanien 21.00 Tjeckien-Turkiet 22 juni 18.00 Ungern-Portugal 18.00 Island-Österrike 21.00 Italien-Irland 21.00 Sverige-Belgien Slutspel

TOLV

25-27 juni åttondelsfinaler 30 juni-3 juli kvartsfinaler 6 juli och 7 juli semifinaler 10 juli 21.00 Final

* För varje ätande vuxen, äter två barn gratis. Se webbplats för öppettider.

NORRTULL

SVEAVÄGEN 143 OLEARYS.SE/NORRTULL

TOLV TELE2 ARENA OLEARYS.SE/TOLV


Familjekryssa med Cinderella

100:prisex per hytt

Dagskryssa

119:Äventyr i sikte!

prisex per person inkl frukost och buss

Kryssa med en jättebåt i skärgården, vad kan vara roligare på sommarlovet? Gör en dagstur med nyaste fartyget Viking Grace eller var borta ett helt dygn med Viking Cinderella. Vi har laddat upp med massor av bus för hela familjen!

Alltid bäst pris på Vikingline.se Vid bokning på 08-452 40 00, butik/terminal tillkommer serviceavgift.


• • • • • • • • • • • • forts. Naturhistoriska riksmuseet Dramavisning med Dino-Doris Träffa museets passionerade och blivande dinosaurieforskare som berättar om sitt absoluta favoritämne! En 25 minuter lång dramatiserad visning i utställningen "Fossil och evolution". Passar 6–10 år. När: lördagar kl. 12, 13 & 14. Obs! 25/6 utgår. Forskarfnatt Museets forskning på nära håll! Möt våra forskare som dyker upp i museet och visar spännande och oväntade saker. Varje tillfälle har ett speciellt tema. Passar från 5 år. När: 3/6 kl. 13–15, 1/7 kl. 13–15, 5/8 kl. 13–15. Visning: Tio favoriter Fantastiska föremål! Vi visar museets topp-tio – de extra sevärda föremålen du inte får missa under ditt besök. 30 minuters guidad tur över hela museet. Passar från 6 år. När: 5/6 kl. 12, 13 & 14, 12/6 kl. 12, 13 & 14, 19/6 kl. 12, 13 & 14. Odla staden – sommarutställning om stadsodling Smaka, spana och softa! Kom och häng på vår gård och lär dig om stadsodling! Gå på tiprsundan, rulla kruka, vik fröpåse och spana efter insekter. Passar från 5 år. Öppettider: 27/6–14/8 mån–sön 12–16. Nyhet! Miniexpedition på Naturhistoriska Ekar, myror och ett skepp i skyn! Häng med vår expeditionsledare ut på spännande upptäcksfärd i naturen. Klara expeditionsuppdraget – leta småkryp, träd och fåglar på museets gård och i skogsbacken! Passar 6–12 år. När: 29/6– 17/8 onsdagar kl. 12 & 14. Fladdermusspaning En spännande helkväll som börjar i Cosmonova och slutar ute bland fladdermössen i Nationalstadsparken. Obs! Endast förköp. Passar från 8 år. När: 27/8 kl. 19–23. Pris: vuxna 150 kr, barn 50 kr.

NATURHISTORISKA RIKSMUSEET – COSMONOVA Upplev känslan av att vara mitt i äventyret! På kupolbiografen Cosmonova visas filmer från jordens alla hörn, i världens största filmformat IMAX. Missa inte Sveriges största filmupplevelse! Naturhistoriska riksmuseet, Frescativägen 40, Frescati Telefon 08-519 540 00 Öppettider: tis–fre 10–15, lör–sön 11–17. Obs! 6/6 kl. 11–17, 23/6 kl. 11–17, 24–25/6 stängt, 27/6–21/8 mån–fre 11–17. Entré: vuxna 100 kr, barn 50 kr. Läs mer: barnistan.se/cosmonova Astronomi x2 Res ut i vårt solsystem och upplev häftiga väderfenomen och enorma kollisioner i: ”Solsystemets värsta väder” och ”Kollisioner i kosmos”. Passar från 8 år. När: Se hemsidan för information och bokning. En resa bland korallreven Följ med pojken Jawi på en resa genom ö-riket Västpapua, paradiset med flest marina arter på jorden. Under resan möter vi många fascinerande djur! Passar från 5 år. När: Se hemsidan för information och bokning. Galapagos 3D – En magisk värld Följ med till en plats som inte liknar någon annan. Ute i havet bland vulkanöarna möter vi leguaner, pingviner och gigantiska sköldpaddor. Passar från 5 år. När: Se hemsidan för information och bokning. Osynliga mysterier Runt omkring oss finns en värld vi inte kan se. Den här filmen visar det osynliga. En fartfylld film med spännande specialeffekter. Passar från 5 år. När: Se hemsidan för information och bokning. NYHET! Familjesöndagar på Cosmonova Se alla filmer för halva priset! Ta med dig dina nära för en upplevelse i världens största filmformat på Cosmonova. Obs! Gäller söndagar i juni. Passar från 5 år. När: 5/6 kl. 11–17, 12/6 kl. 11–17, 19/6 kl. 11–17, 26/6 kl. 11–17. Pris: vuxna 50 kr, barn 25 kr.

museum • • • • • • • • • • • • NOBELMUSEET Upptäck och lär dig mer om de olika Nobelprisområdena! Gör skattjakten och få ett pris. Missa inte Bubbelkammaren, familjevisning och vår öppna verkstad! Stortorget 2, Gamla stan Telefon 08-534 818 00 Öppettider: mån–sön 9–20. Obs! 24/6 stängt. Entré: vuxna 100 kr, barn gratis. Fri entré tisdagar kl. 17–20. Läs mer: barnistan.se/nobel Öppen verkstad: Molekyler och kristaller Upptäck naturvetenskapen genom att experimentera och pyssla i museets verkstad. Barnen får titta närmre på molekyler och bygga egna modeller. Prova på att vara kemist och gör riktiga kristaller! Passar 6–11 år. När: 5/6 kl. 13–16, 28/8 kl. 13–16. Familjevisning: 900 i taket! Följ med på visning i Nobelmuseet där vi berättar om gammalt mögel, dynamit och dyrbara medaljer. Se alla 900 Nobelpristagare i museets tak. Passar 6–11 år. När: 5/6 kl. 14, 28/8 kl. 14.

• • • • • • • • • • • • NORDISKA MUSEET Här kan barn och vuxna utforska hur människor har bott, ätit och klätt sig sedan 1500-talet och framåt. I den populära Lekstugan får barn leka och uppleva livet på landet på 1890-talet. Djurgårdsvägen 6-16, Djurgården Telefon 08-519 545 50 Öppettider: mån–tis 10–17, ons 10–20, tor–sön 10–17. Entré: vuxna 100 kr, barn gratis. Läs mer: barnistan.se/nordiska Barnens audioguide Låna Barnens audioguide och häng med Gustav Vasa till spännande föremål och platser i museet. Audioguiden ingår i entrépriset. Passar 6–12 år. Museijakten – Hitta den försvunna nyckeln! Nyckeln till Nordiska museets stora port har försvunnit och din uppgift är att leta rätt på den. Passar 7–11 år. 75


museum forts. Nordiska museet Lekstugan Lekstugan är en fantasivärld om livet kring 1890. Det är en uppbyggd miljö med bland annat kök, handelsbod och rekvisita som står redo för barnens lek. Passar 5–12 år. Öppettider: mån–fre 11–17, lör–sön 10–17. Obs! 11/6–4/9 mån–sön 9–18. Entré till lekstugan: 20 kr. Familjevisning i Dukade bord Vad åt man när det var fest på 1500-talet? Fanns det glass på 1600-talet? Följ med Mor i stugan på familjevisning i Dukade bord! För de modiga blir det provsmakning ... Passar 4–12 år. När: 5/6 kl. 13–13.30 & 15–15.30, 12/6 kl. 13–13.30 & 15–15.30, 19/6 kl. 13–13.30 & 15–15.30, 26/6 kl. 13–13.30 & 15–15.30.

Svindersviksdagen Stor 1700-talsdag på sommarnöjet Svindersvik i i unik miljö för hela familjen med musik, lekar och prova på-aktiviteter! Passar alla åldrar.

Barnutställningen Polis, polis ... Kom till Polismuseets polisstad fylld med lek och lär! Klä dig i polisuniform, kör polismotorcykel, lös spännande uppdrag eller hamna i arresten. Passar 4–10 år.

Svindersvik, Svindersviksvägen 15, Nacka När: 11/6 kl. 12–16. Fri entré.

Hitta Vilse på Polismuseet Krama ett träd? Klä en gran? Vet du vad som gäller ifall du råkar gå vilse? Om inte, kom till Polismuseet och följ spåret efter lilla Lo! Passar 6–10 år.

• • • • • • • • • • • • POLISMUSEET Kom och lös knepiga fall, Hitta Vilse, kör polisbil och prata polis. Lär dig tänka som en kriminaltekniker och fundera över din bild av polisen. Du vet väl att unga upp till 19 år går in gratis! Museivägen 7, Gärdet Telefon 010-56 38 000 Öppettider: tis–fre 12–17, lör–sön 11–17. Obs! 20/6–14/8 mån–fre 12–17, lör–sön 11–17, 24–25/6 stängt. Entré: vuxna 60 kr (årskort 200 kr), studerande och pensionärer 40 kr, barn under 19 år gratis. Läs mer: barnistan.se/polismuseet

Andra sidan murarna En utställning av och med barn vars förälder sitter i fängelse. Här lyfts barnets perspektiv och erfarenheter fram. Passar från 7 år. Utryckning! Radiopolisen från fot till fart Utställning där du följer svensk radiopolis från starten. Titta på radiobilar och radioutrustning, testa en polisväxel och kliv in i en modern fullt utrustad polisbil. Passar från 7 år.

Hurra för Skansen 125 år! Skansen är världens äldsta friluftsmuseum och fyller nu 125 år. Vill du läsa om vad som har hänt under de här 125 åren? På 125.skansen.se har Skansen samlat sina egna – och besökares – minnen och upplevelser, samt utblickar till världen runt omkring. Gå in och kika bums vettja!

Dela dina Skansenminnen på 125.skansen.se!

76

Foto: Nordiska museet

Skansen vill väldigt gärna att just DU delar med dig av DIN Skansenberättelse. På plats på Skansen finns det en knallorange berättarbod där du kan spela in ditt Skansenminne i en kort film eller ljudupptagning – väldigt poppis hos yngre besökare! Berättarboden är endast öppen vissa dagar under året och öppettiderna hittas på skansen.se/125. Men på 125.skansen.se kan du dela dina minnen med text, bild eller film – dygnet runt hela året!


Ungdomsutställningen Polisen i dina ögon Polismuseets utställning vill att du ska bli berörd och fundera över vad som påverkar din alldeles egna bild av svensk polis. Passar från 12 år. Barnvisning om polisen Lär dig mer om polisen! Kom och prata polis. Se vad poliser har för utrustning. Passar 4–10 år. När: 4–5/6 kl. 12–12.30, 11–12/6 kl. 12–12.30, 18–19/6 kl. 12–12.30, 20–23/6 kl. 12.30–13, 26–30/6 kl. 12.30–13, 1/7–14/8 kl. 12.30–13, 20–21/8 kl. 12–12.30, 27–28/8 kl. 12–12.30. Utryckning! Dramatiserad familjevisning på Polismuseet Polismuseet söker radiopoliser! Är du orädd och listig? Då kanske du har vad som krävs. Gå på radiopoliskurs med Polismuseets egen polis från förr. Passar 4–11 år. När: 4–5/6 kl. 15–15.30, 11–12/6 kl. 15–15.30, 18–19/6 kl. 15–15.30, 20–21/8 kl. 15–15.30, 27–28/8 kl. 15–15.30.

På patrull – Sommarens dramatiserade familjevisning Träffa Karl Johansson – Polismuseets patrullerande polis från förr. Han tar er med till gamla tider och lär er allt en polis behövde veta. Passar från 4 år. När: 20–23/6 kl. 14–14.30, 26–30/6 kl. 14–14.30, 1/7–14/8 kl. 14–14.30. Kör trampbilar på Polismuseets trafiklekplats Hyr din trampbil och ge dig ut i "trafiken" utanför Polismuseet. Men glöm inte att hålla koll på vägskyltar och trafikregler. Passar 3–11 år. Öppettider: mån stängt, tis–fre 12–17, lör–sön 11–17. Pris/tur: 20 kr.

• • • • • • • • • • • • POSTMUSEUM Kom och lek post och pyssla i Lilla Posten. För de lite äldre barnen finns HEJ! – om kommunikation och det skrivna ordet. Din Post och Skattkammaren är också värda ett besök med familjen.

museum Lilla Nygatan 6, Gamla stan Telefon 010-436 44 39 Öppettider: tis–sön 11–16. Obs! 24–25/6 stängt. Entré: vuxna 80 kr, barn gratis Läs mer: barnistan.se/postmuseum Din Post Hur var det att rida med brev på 1600-talet? Hur har dagens brevbärare det? Provsitt en elbil, prova uniformer och skicka ett vykort med dig själv på. Passar alla åldrar. Hej! Här kan du prova på att skriva spegelvänt, tyda chiffer, öva handstil och skriva på skrivmaskin. Välkommen till en utställning om kommunikation! Passar alla åldrar. Skattkammaren Följ det svenska frimärkets utveckling från 1855 och framåt. I utställningen kan du bland annat se den unika Gula Treskillingen och lyssna på 14-årige George som fick ärva den av sin morfar. Passar alla åldrar.

söndagar

Lilla Posten fyller 20 år

kl 11– 16

Vi firar hela sommarlovet!

14.6–14.8 tisdagar–

Kom och gör kalaskort och knappar med Lilla Posten-pippin Välkommen!

Lilla Nygatan 6, Gamla stan www.postmuseum.se

SOMMARDAGAR PÅ HÄRINGE SLOTT UTOMHUSPOOL SOLTERRASS MED SERVERING LÄCKER MAT FÖR STORA & SMÅ SOMRIGA AKTIVITETER FAMILJETEATER HUNDVÄNLIGT LÄS MER PÅ HARINGESLOTT.SE

KOM ÖVER DAGEN POOLENTRÉ Vuxna 100:Barn 5-12 50:Barn 0-4 Gratis

ERBJUDANDE FÖR BARNFAMILJER Under somrarna sänker vi priserna på boende och inkluderar aktiviteter för barn och middag för hela familjen. 77


museum forts. Postmuseum Lilla Posten Postmuseums barnutställning och skrivarverkstad är öppen helger och skollov. Vi pysslar på olika teman varje månad. Varmt välkommen till Lilla Posten! Passar 1–8 år. Öppettider: lör–sön 11–16 samt skollov. Lilla Posten 20 år! I år fyller Lilla Posten 20 år! Vi firar under hela vårt sommarlov. Kom och pyssla med oss på Lilla Posten! Passar alla åldrar. Öppettider: 14/6–14/8 tis–sön 11–16. Kort med Kryp i Lilla Posten Det kryllar av nyfikna nyckelpigor och snorkiga spindlar i Lilla Posten. Kom och gör kort med kryp. Alla barn får ett gratis frimärke! Passar alla åldrar. När: 1–31/7 tis–sön 11–16. Sommarstrand i Lilla Posten Sand mellan tårna och soliga dagar är temat i juni. Glöm inte att skicka ett vykort till någon du tycker om! Vi bjuder på frimärket! Passar alla åldrar. Öppettider: 1–12/6 lör–sön 11–16, 13–30/6 tis–sön 11–16. Obs! 24–25/6 stängt. Stockholmshälsning i Lilla Posten Har du sommarlov i stan? Nu kan du göra ditt eget Stockholmsvykort, skicka en hälsning och berätta vad du gör. Alla barn får ett gratis frimärke. Passar alla åldrar. Öppettider: 1–14/8 tis–sön 11–16, 15–21/8 sön 11–16, 22–28/8 lör–sön 11–16.

• • • • • • • • • • • • PRINS EUGENS WALDEMARSUDDE Ta med barnen till Waldemarsudde! Upptäck prinsens underbara park och trädgård med det vackra slottet från förra sekelskiftet. Prins Eugens Väg 6, Djurgården Telefon 08-545 837 00 Öppettider: tis–ons 11–17, tor 11–20, fre–sön 11–17. Entré: vuxna 120 kr, barn gratis. Läs mer: barnistan.se/waldemarsudde 78

På upptäcktsfärd med prinsen En lekfull vägledning till slottet på Waldemarsudde. Upplev fängslande konstverk, lär känna prins Eugen och en omvälvande tid i vår historia. Passar 5–11 år. Skattjakt på Waldemarsudde Följ med på en äventyrlig skattjakt genom prinsens trädgård. Lös uppdragen som leder dig fram till slottets hemliga skatt! Passar 5–11 år. Familjesöndagar: Friluftsmåleri och ljusets magi Vi inleder med barn- och familjevisning av utställningen Ljusets magi. Därefter går vi ut i parken och målar av landskapet runt omkring. Vi inspireras av de omgivande träden, ängarna och vattnet. Passar från 5 år. När: 5/6 kl. 13–15. Materialkostnad: 50 kr. Teater med friluftsmåleri: Fågel fisk eller mittemellan – en saga från en jordhög Vad kom först – ekollonet eller eken? Var med när jorden, djuren, växterna och den allra första människan växer fram … Efter föreställningen bjuder vi på måleri vid stafflier i vår vackra park. Passar 4–6 år. När: 11–12/6 kl. 12–13.30 & 14–15.30. Fri entré.

• • • • • • • • • • • • PYTHAGORAS INDUSTRIMUSEUM Ett museum för hela familjen! Lek och lär i Barnens Pythagoras, besök ett arbetarhem från 1940-talet, lyssna på en spännande radioteater i audioguiden och insup atmosfären i en riktig, gammal fabrik. Verkstadsgatan 6, Norrtälje Telefon 0176-100 49 Öppettider: tis–sön 12–16. Obs! 24–26/6 stängt, 27/6–14/8 mån–sön 12–16. Entré: vuxna 80 kr, barn 4–17 år 50 kr, barn 0–3 gratis. Läs mer: barnistan.se/pythagoras Lek och lär om teknik och mekanik I en gammal motorfabrik finns nu ett museum med något kul för hela familjen! Upptäck roliga lekar och uppfinningar i Barnens Pythagoras med bakgård, och lyssna på en spännande radioteater i audioguiden. Passar alla åldrar.

RIKSIDROTTSMUSEET Upptäck Riksidrottsmuseet – perfekt för familjen som får chansen att lära sig mer om svensk idrott och prova på idrottsaktiviteter i SportLab. Djurgårdsbrunnsvägen 26, Gärdet Telefon 08-699 60 10 Öppettider: tis–fre 12–17, lör–sön 11–17. Obs! 6/6 stängt, 24–25/6 stängt. Fri entré. Läs mer: barnistan.se/riksidrottsmuseet SportLab Hur känns det när du rör dig? Svindlande och härligt eller långtråkigt och arbetsamt? Laborera med din kropp och prova olika sportaktiviteter. Passar alla åldrar. Utmaning: femkamp i SportLab Femkamp i SportLab. Testa balans, styrka, reaktion, snabbhet och rörlighet. Varje lördag och söndag. Alla deltagare får diplom. Kostnadsfritt. Passar 5–12 år. När: lör–sön 11–17. Idrottsdag i en korg Gratis utlåning av utflyktskorg med sportiga tillbehör som fotboll, hopprep, brännbollsträ och bouleklot. Det går att låna korgen utan kostnad under ordinarie öppettider. Passar från 4 år. Knas-OS Den 28 maj öppnar utställningen "Olympiska spel – idrott, samhälle, världen". På gården kan du 1/6–30/8 hålla ditt eget knas-OS med udda grenar som baklängeslöpning, dragkamp och stående längdhopp. Passar från 5 år. När: 1/6–31/8, se hemsidan för exakt tid. Barbros bollskola Barngympa i gröngräset på vår mysiga utegård. Rörelseskola med bollar under ledning av Barbro Hultman. Roliga och trixiga övningar och rörelseglädje. Obs! Föranmälan. Passar 3–6 år. När: 5/7 kl. 13–14, 12/7 kl. 13–14, 19/7 kl. 13–14.


Lek mer, Städat städa med rent mindre samvete Boka familjens abonnemang nu så bjuder vi idag på och Boka städabonnemang städutrustning till för ett värde kr* få städutrustning 650krav på550 köpet.

✓ ✓ ✓

Kollektivavtal Alltid samma städare Vi talar svenska

✓ ✓ ✓

*gäller städning varje eller varanna

*gäller städning varje eller varannan vecka. Mer info på hemsidan.

010 – 516 4 3 0 0

A K BO ! NU

w w w.vardagsfrid.se


museum SJÖHISTORISKA MUSEET Följ med på äventyr över haven. Lär dig mer om vår värld, om myter och verklighet och om livet till sjöss i våra utställningar. Vi har rum för lek och skapande och kafé med kanonutsikt. Djurgårdsbrunnsvägen 24, Gärdet Telefon 08-519 549 00 Öppettider: tis–sön 10–17. Obs! 24–25/6 stängt. Fri entré. Läs mer: barnistan.se/sjohistoriska Kartor & klot I utställningen "Kartor & klot" kan du se urgamla kartor och vackra glober. Du kan också följa ett barnspår med museets maskotar. Gratis audioguide! Passar 4–12 år. Lekrummet Saltkråkan Dingla med benen från bryggan, ratta en Vaxholmsbåt och handla i handelsboden. Passar 0–8 år.

• • • • • • • • • • • • SKANSEN På Skansen finns något för barn i alla åldrar. Besök Lill-Skansen som har öppet inomhus året runt, hälsa på i hus och gårdar eller häng med på ponnyridning och se när djuren matas. Djurgårdsslätten 49-51, Djurgården Telefon 08-442 80 00 Öppettider: 1–23/6 mån–sön 10–18, 24/6 kl. 10–22, 25/6–31/8 mån–sön 10–20. Obs! 6/6 kl. 10–20. Entré: vuxna 100–180 kr, barn 6–15 år 60 kr, barn 0–5 år gratis. Läs mer: barnistan.se/skansen Hjälp till i hus och gårdar på Skansen Hur levde man förr? Hur bodde man och vad behövde göras på en svensk gård? På Skansen kan du resa bakåt i historien och få vara med och hjälpa till i flera av våra hus och gårdar. Passar alla åldrar. Nationaldagen på Skansen Kom och fira nationaldagen med oss! Program hela dagen och kvällen. Passar alla åldrar. När: 6/6 kl. 10–20.

80

Fira midsommar på Skansen! Midsommar firas i tre dagar på Skansen med fest, lek och dans kring midsommarstången. Barnen får hjälp att binda björklövskransar vid Orsakullen. Passar alla åldrar. När: 24/6 kl. 10–22.

• • • • • • • • • • • • SKOKLOSTERS SLOTT Besök ett av världens främsta barockslott i naturskön miljö vid Mälarens strand, nära Arlanda. Ett storslaget utflyktsmål! Skoklosters slott, Skokloster Telefon 08-402 30 60 Öppettider: 1/6–31/8 mån–sön 11–17. Fri entré. Läs mer: barnistan.se/skokloster Skoklosters slotts nationaldagsfirande Nationaldagsfirande i slottsparken med marknad, musik och aktiviteter för hela familjen. Dramatiserad musikföreställning, ponnyridning och invigning av sommarens utställning Prakt och Makt. Passar alla åldrar. När: 6/6 kl. 11–17. Fri entré. Familjevisningar med dramainslag Dramatiserade familjevisningar om familjen Brahe, som ägde slottet under nästan 250 år. Passar från 7 år. När: 2/7 kl. 14, 9/7 kl. 14, 16/7 kl. 14, 23/7 kl. 14, 30/7 kl. 14, 6/8 kl. 14, 13/8 kl. 14. Pris: vuxna 120 kr, barn 40 kr. Tornerspel i dagarna tre Kom till medeltidsmarknaden där man kan hitta allt från smycken till maträtter och sötsaker. Prova riddarrustningar eller testa att rida med lans på trähästen Lisa. Skoja med gycklare som kommer till slottet. Passar alla åldrar. När: 29–31/7, se hemsidan för exakt tid. Fri entré. Kostnad för vissa aktiviteter. Den lille riddaren Under Tornerspelsdagarna den 29 till 31 juli visar vi gömda delar av slottet, samtidigt som vi pratar om ridderlighet och vägleder i denna ädla konst. Passar 8–12 år. När: 29–31/7 kl. 13.30. Pris: barn 95 kr.

SNUS- OCH TÄNDSTICKSMUSEUM Ett industri- och kulturhistoriskt museum. Upptäck våra spännande utställningar om 1800-talets tändsticksindustri och om de kvinnor och barn som arbetade i fabrikerna. Gubbhyllan, Skansen, Djurgårdsslätten 49-51, Djurgården Telefon 08-442 80 26 Öppettider: mån–sön 11–17. Entré till museet ingår i Skansens entrépris: vuxna 180 kr, barn 6–15 år 60 kr, barn 0–5 år gratis. Läs mer: barnistan.se/ snus-och-tandsticksmuseum Pyssla och gör dina egna tändsticksaskar I vår barnverkstad är alla, stora som små besökare, välkomna att tillverka egna tändsticksaskar, pyssla och rita. Passar 4–11 år.

• • • • • • • • • • • • SPÅRVÄGSMUSEET Allt om spår och bussar för den lille upptäckaren. Kom och provsitt bussar och spårvagnar och ta en tur i minitunnelbanan runt om i museet. Tegelviksgatan 22, Södermalm Telefon 08-686 17 60 Öppettider: mån–fre 10–17, lör–sön 11–16. Entré: vuxna 50 kr, barn från 7 år 25 kr, barn 0–6 år gratis. Läs mer: barnistan.se/sparvagsmuseet Åk minitunnelbana Åk barnens gröna minitunnelbana genom vår utställning. Obs! Ingen minitunnelbana första måndagen i varje månad. Passar alla åldrar. Pris/tur: 10 kr. Modellbyggarsommar Kom till vår modellbyggarverkstad under sommaren och bygg en buss eller spårvagn. Under juli håller vår modellbyggarverkstad öppet vardagar kl. 14–16. Passar 3–10 år. När: 1–31/7 mån–fre 14–16. Materialkostnad: 20 kr.


...

  vr ju

e int

alla tre på Ärtan Illustratören och barnboksförfattaren Maria Nilsson Thore är aktuell med två nyutkomna böcker om de tre vännerna på förskolan Ärtan – Alla tre slutar med napp och Alla tre inne på förskolan Ärtan. Böckerna passar de allra yngsta bokslukarna i åldern 2–5 år. fokuserar lite mer på själva förskolan. Vi får titta in i alla roliga rum och vrår och titta på pekuppslag med saker man kan hitta på Ärtan. Förhoppningsvis massor av igenkänning för förskolebarn!

hej maria! vilka är de tre vännerna? – De heter Idde, Valle och Ester och är ungefär tre år. I böckerna stöter de på knepigheter som kan uppstå när flera barn ska samsas på en förskola. Ofta är det de vuxnas försök att hålla ordning som ställer till det, men Ester, Idde och Valle återställer oordningen på sitt egna sätt. Jag har själv tre barn och deras personligheter syns ganska tydligt avspeglas i Alla tre-barnen … berätta lite om de nya böckerna! –Alla tre slutar med napp är den femte boken i samma format och stil som de tidigare Alla tre-böckerna. Den handlar om Idde som nästan har slutat med napp, och om hur Ester suktar efter Iddes napp eftersom hon inte hade någon när hon var bebis. Valle har slutat för länge sedan, men tittar man noga så ser man att han har annat i munnen hela boken igenom ... Alla tre inne på förskolan Ärtan har ett något större format och

vilken är din favorit i alla tre-serien? – En av de första jag gjorde var Alla tre vilar och det var då jag knådade fram minspel, kroppsspråk och personligheter. Så för mig känns den extra kul. Det var också fantastiskt roligt att göra Alla tre inne på förskolan Ärtan med alla rum, prylar och översiktskarta. varför ska man läsa böckerna om alla tre? – Jag tänker att det är roligt för barn och föräldrar att sitta tillsammans och läsa böcker om de stunder som de inte delar på dagarna. Och så tycker jag själv att det är roligt att barnen i böckerna får hitta egna lite lagom tokiga lösningar på sina vardagsproblem. kommer det fler böcker om alla tre? – Japp! Det har kommit två nya varje vår, tre år i rad, och det kommer nytt även nästa år … och förhoppningsvis ännu fler! Både i den vanliga Alla tre-formen och i den nya lite större varianten. Jag har en hel lista med idéer, så vi får se vilka som kommer härnäst. text: lisa sandegård  foto: ulrica zwenger

TÄVLA OM EN BILDERBOK OM OM ALLA TRE! I samarbete med barnboksförlaget Bonnier Carlsen ger vi nu tio läsare möjligheten att vinna varsitt exemplar av en av de två nyutkomna böckerna om de tre vännerna på förskolan Ärtan – Alla tre inne på förskolan Ärtan och Alla tre slutar med napp. Tävlingsfråga: Vad heter de tre vännerna som hittar på upptåg i böckerna om förskolan Ärtan? Ditt svar samt ditt fullständiga namn och adress mejlas till tavling@barnistan.se senast den 21/8. Skriv gärna vilken av de två titlarna du skulle vilja ha om det blir just du som vinner! Vinnarna dras den 22/8 och meddelas per mejl kort därefter. Vinnarnas namn publiceras sedan på Barn i stans blogg. Lycka till! Bonnier Carlsen är ett barnboksförlag som ger ut böcker för barn och unga i alla åldrar, med olika intressen, behov och förmågor.

81


Stockholms Kulturfestival

Maxat på Norrbro 16–20/8 Fullspäckat familjeområde för stora och små


Världens bästa festival fyller elva år och firar genom att förvandla Norrbro till ett jättelikt veckolångt äventyr med familjeföreställningar hela vägen från Gustav Adolfs torg till Skeppsbron! Var med i ett fyrverkeri av upplevelser och aktiviteter när länken mellan Operan och Slottet fylls till bredden med föreställningar, workshops och prova-på. En maxad festivalvecka på en av Stockholms vackraste platser som bjuder på både energi och lugna stunder, både för minisar och maxisar! Hela programmet: www.kulturfestivalen.stockholm.se

STOCKHOLMS KULTURFESTIVAL GENOMFÖRS I SAMARBETE MED:


museum STADSMUSEET Stadsmuseet gör stadsvandringar på stan i samarbete med Medeltidsmuseet. Leta glömda drakar och skatter i Gamla stan, gå på råttvandring eller följ med på sagovandring i Vasastan. Museet är stängt för renovering, vi syns istället på stan! Telefon 08-508 31 620 Läs mer: barnistan.se/stadsmuseet Graffitivandring i Snösätra Följ med gatukonstexperten Tobias Barenthin Lindblad på en tur i Söderort där vi besöker Sveriges graffititätaste område. Passar från 8 år. När: 27/6 kl. 18–19.45. Pris: vuxna 100 kr, barn gratis. Obs! Förbokning. Stadsmuseet på plats i Östberga Grillkvällar med pyssel i Backens parklek i Östberga Ta med något att grilla, vi står för material för tillverkning. Tema: bollar 8/6, kasperdockor 13/7, drakar 17/8. Passar från 3 år. Östbergatorget 21, Älvsjö När: 8/6 kl. 14.15–17, 13/7 kl. 14.15–17, 17/8 kl. 14.15–17. Fri entré.

• • • • • • • • • • • • TEKNISKA MUSEET Välkommen till Tekniska museet – alla små geniers favoritställe! Här kan du utforska och upptäcka hur allting egentligen hänger ihop. En spännande resa från industrins barndom till framtidens storslag.

84

Ateljé dataspel Upplev spelarnas egna tolkningar och kärleksfyllda hyllningar till dataspelens världar. Målningar, teckningar, hantverk och mycket mer! Passar från 4 år. En skruvad värld – teknik i miniatyr Kliv in i en värld av stort och smått. Likt Alice i Underlandet bjuds du in i en surrealistisk miljö där teknikens lagar spelar dig ett spratt. Passar från 4 år. Gruvan Följ med ned i underjorden och 900 år tillbaka i tiden och utforska Gruvan. Passar från 5 år. MegaMind – nöje för nyfikna Måla med ögonen, styr med tankekraft och forma i luften. I MegaMind kan du göra saker du inte trodde var möjligt! Passar 3–15 år. Hinderbanan Utmana dina nära och kära i vår sportiga och fysiska del i MegaMind: Hinderbanan! Vem hoppar högst och vem dansar bäst? Passar från 5 år. Teknoleket Testa olika experiment och upptäck hur spännande och roligt teknik och naturvetenskap är. Här finns även en del för de allra yngsta genierna! Passar alla åldrar. Uno Miltons modelljärnväg Se Uno Miltons unika, handbyggda modelljärnväg med naturtroget landskap och 50 meter räls. Dagliga visningar (cirka 15 minuter) av järnvägen. Passar alla åldrar.

• • • • • • • • • • • •

Museivägen 7, Gärdet Telefon 08-450 56 00 Öppettider: mån–tis 10–17, ons 10–20, tor–sön 10–17. Obs! 24–25/6 stängt. Entré: vuxna 150 kr, barn 7–19 år 100 kr, barn 0–6 år gratis. Läs mer: barnistan.se/tekniska

TEKNISKA MUSEET – CINO4 I Tekniska museets 4D-bio Cino4 visas filmer som känns i hela kroppen! 3D-film med stolar som rör sig, vindpustar och andra överraskningar – alla dina sinnen upplever film om vetenskap och teknik.

100 innovationer Grävmaskinen, skateboarden eller Spotify – vilka tycker du är världens bästa uppfinningar? Utforska 100 innovationer och rösta på din favorit. Passar från 6 år.

Tekniska museet, Museivägen 7, Gärdet Telefon 08-450 56 00 Öppettider: Se hemsidan. Pris: vuxna 80 kr, barn 4–19 år 40 kr. Läs mer: barnistan.se/cino4

Bära eller Brista Följ med på byggandet av de mest fantastiska konstruktionerna genom tiderna. Passar från 4 år. När: Se hemsidan för information och bokning. Flyg! Se hur det kommer sig att fåglar kan flyga och hur människan lärde sig behärska tekniken. Passar från 4 år. När: Se hemsidan för information och bokning. Rymdresan Följ med på ett äventyr rakt ut i universum där vi utforskar rymden, solsystemet och planeterna! Passar från 7 år. När: Se hemsidan för information och bokning. Vulkaner Titta in i vår planet och se elden och glöden i 3D. Följ med på en resa genom en aktiv vulkan. Passar från 7 år. När: Se hemsidan för information och bokning.

• • • • • • • • • • • • TOM TITS EXPERIMENT Tom Tits Experiment lyfter på locket till en miljö där du väljer om du vill dyka ner i en blandning av kreativitet och kunskap eller att dra fingertopparna över ytan. Storgatan 33, Södertälje Telefon 08-550 22 500 Öppettider: mån–fre 10–17, lör–sön 10–18. Obs! 23/6 10–15, 24–26/6 stängt, 27/6–14/8 mån–sön 10–18. Entré: vuxna 225 kr, barn 3–14 år 175 kr, barn 0–2 år gratis. Läs mer: barnistan.se/tomtit Drivkraft Fantasi + kunskap = lösning. Tänk som en ingenjör! Upptäck ny teknik och nya lösningar. Passar från 4 år. Makerspace En plats där besökarnas egen kreativitet får ännu mer utrymme. Här kan du hänge dig åt att utforska material eller låta något förbrukat få nytt liv. Passar från 7 år.


© Ryter.se

DEN SÖRMLÄNDSKA HISTORIEN VAKNAR TILL LIV SMAKA, PROVA, KÄNN HISTORIEN – EN MAGISK RESA TILLBAKA I TIDEN

FRI

È! R T EN

MÅLSMÄN ANSVARAR FÖR SINA BARN PÅ MUSEIOMRÅDET

LSV W W W. 1 8 0 0 TA

E

N.S CKA

E


museum forts. Tom Tits Experiment Park fylld av upptäckter Upptäck vår stora park full av roliga och utmanande experiment för både stora och små! Hissa upp dig själv i en gigantisk jo-jo eller irra runt i en spännande labyrint! Passar alla åldrar.

Sven Palmes väg 2, Tumba Telefon 08-519 553 46 Öppettider: lör–sön 11–16. Obs! 24–25/6 stängt. Fri entré. Läs mer: barnistan.se/tumbabruksmuseum

Eld & lågor på Tom Tits I sommar bjuder vi tillsammans med gycklargruppen TRiX på sprakande eldshow och härliga experiment som stimulerar alla sinnen. Passar 4–12 år. När: 27/6–14/8 mån–sön kl. 14–14.15.

Spruthuset – gamla brandstationen på Tumba Bruksmuseum För alla som är nyfikna på brandkårens arbete förr och nu är den gamla brandstationen ett måste att besöka. Passar alla åldrar.

• • • • • • • • • • • •

Säkrare sedlar – se och lär om våra nya pengar Varför behöver Sverige nya sedlar? Nu kan du se sedlarna och få veta mer om deras spännande säkerhetsdetaljer i vår nya utställning. Passar från 7 år.

TOREKÄLLBERGET Högt uppe på ett berg i centrala Södertälje ligger friluftsmuseet Torekällberget. Ett besök här är en gång in i den sörmländska historien. Här finns gamla hus och gårdar och lantrasdjur. Torekällberget, Södertälje Telefon 08-523 014 22 Öppettider: mån–sön 10–17. Fri entré. Läs mer: barnistan.se/torekallberget Lek och sagoläsning på Lilltorpet Fantastisk lekmiljö för barn. Lek i torpet, hoppa i halmen och klappa djuren i hagen. Du kan också leka "inte nudda marken" och lyssna på sagor. Sagoläsning helger kl. 15. Passar 0–12 år. Öppettider: mån–sön 10–17. Lek och pyssel i Lillboden Vår nya roliga lek- och lärmiljö Lillboden slår upp dörrarna. Lek handelsbod. Handla och sälj. Väg och lasta. Baka i kringelgummans kök. Gör strutar och paket i pysselrummet. Passar 1–12 år. Öppettider: mån–sön 11–16.45. 1800-talsveckan på Torekällberget I sommar väcker vi 1800-talet till liv. Smaka, prova och känn på historien. Se ett riktigt ånglok, varieté, kasperteater, musik, torghandel, lekar, karusell, loppcirkus och mycket mera. Missa inte artikeln på sidan 6! Passar alla åldrar. När: 1–3/7 11–17. Fri entré. 86

TUMBA BRUKSMUSEUM Fyra familjevänliga hus med utställning om tillverkningen av sedlar och hur människorna levde på bruket.

Prova att göra ditt eget papper! I anslutning till den guidade visningen kan du prova att göra ditt eget papper. Pappret skickas hem till dig när det torkat. Passar från 4 år. När: tis–sön kl. 11–15. Materialkostnad: 50 kr. Kort, sedlar och mynt – vad är pengar? En familjevisning med efterföljande pysselstund om historiska och nutida betalningsmedel. Passar 6–9 år. När: 11–12/6 kl. 13–14.

• • • • • • • • • • • • ULRIKSDALS SLOTT Ulriksdals slottsområde bjuder på många spännande saker att se. Vandra genom slottets salar, titta på skulpturerna i orangeriet, upptäck drottning Kristinas kröningsvagn och gå på tur i slottsteatern. Slottsallén, Ulriksdal, Solna Telefon 08-402 62 80 Öppettider: 1–30/6 mån–fre stängt, lör–sön 12–16, 1/7–31/8 mån–sön 12–16. Obs! 24/6 stängt. Entré: vuxna 100–170 kr, barn 7–17 år 50 kr, barn 0–6 år gratis Läs mer: barnistan.se/ulriksdalsslott

Bildgåtor på Ulriksdals slott Det kryllar av spännande föremål på slottet och en del kan vara svåra att upptäcka. Kom och hjälp oss lösa bildgåtorna! Passar alla åldrar. Ulriksdals Parkkul Quiz Klara, färdiga, gå! Prova på en lärorik och spännande tips- och aktivitetsrunda i slottsparken för små och stora barn med mycket spring i benen. Passar 4–12 år.

• • • • • • • • • • • • VASAMUSEET Upptäck Vasa! Världens enda helt bevarade 1600-talsskepp, till 98% bestående av originaldelar och prytt med hundratals snidade skulpturer. Filmer, visningar, familjeaktiviteter, utställningar och mer. Galärvarvsvägen 14, Djurgården Telefon 08-519 548 00 Öppettider: mån–sön 8.30–18. Entré: vuxna 130 kr, barn gratis. Läs mer: barnistan.se/vasamuseet Familjespåret Upptäck museet på egen hand. Ta med en vuxen och gå på en tur tillsammans genom Vasas historia. Fråga efter spåret i informationsdisken. Passar 6–12 år. Film: Vasagrisen Den prickiga grisen Lindbom fick en dag lämna sin lerpöl och ge sig ut på ett riktigt äventyr – att segla med Vasa. Filmen är baserad på boken med samma namn, 17 minuter lång och visas dagligen varje hel- och halvtimme. Passar 3–8 år. Vasagrisens spår Ett familjespår att göra när du sett filmen om Vasagrisen som visas i museet. Vi följer med grisen Lindbom genom museet och ställs inför kluriga frågor som är baserade på filmen. Passar 3–8 år. Familjevisning om Vasa Spana in världens enda helt bevarade 1600-talsskepp! Vasa har funnits i snart 400 år och har massor att berätta. Följ med och hör om Vasas ovanliga historia. Passar 4–10 år. När: 1/6–31/8, se hemsidan för tid.


VAXHOLMS KASTELL Välkommen till Vaxholms Fästnings Museum som skildrar skärgårdsförsvarets historia under femhundra år. Gratis barnaktivitet erbjuds dagligen under museets öppettider varje år. Kastellet Vaxholm, Vaxholm Telefon 08-541 311 10 Öppettider: Se hemsidan. Entré: vuxna 80 kr, barn gratis. Läs mer: barnistan.se/kastellet Melker Mullvads spionskola På sommarlovet kan du gå i Kastellets egen spionskola som är full med hemliga aktiviteter för dig att upptäcka. Kan du dessutom hjälpa oss att avslöja en spion som finns på museet så får du en belöning. Passar 4–12 år. Barnens dag på Vaxholms Kastell Få en kickstart på sommaren med en fullspäckad aktivitetsdag på Vaxholms Kastell för hela familjen. Barnteater, hoppborg, spionjakt, prova på dans med mera. Passar alla åldrar. När: 5/6 kl. 11.15–16. Fri entré. 1800-talsdag på Kastellet Upplev hur det var på fästningen år 1890. Det blir musik, dans och lekar på 1800-talsvis. Kom gärna utklädda i sekelskifteskläder. Passar alla åldrar. När: 19/6 kl. 11–16.

• • • • • • • • • • • • ÅBERGS MUSEUM Ett Muskul Buseum för alla glada barn. Trazankojan i tre våningar passar alla leksugna med hemliga Arnes laboratorium, Olyckans garage och rutschbananen. Kalmarvägen 10, Bålsta Telefon 08-411 00 40 Öppettider: mån–sön 11–16. Entré: vuxna 80 kr, barn 3–15 år 50 kr, barn under 3 år gratis, familjebiljett (2 vuxna + 2 barn) 220 kr. Läs mer: barnistan.se/abergs Den vandrande vålnaden En utställning om Fantomen på Åbergs Museum med serieoriginal och konst. Kolla in i vår lilla döskallegrotta och leta Fantomens onda märke i utställningen för att få ett "ont märke" med dig hem. Passar alla åldrar.

museum

vågar du kika på skorpionen Pulmonoscorpius? Den här skorpionen är inte som andra skorpioner. Visst, den fångar djur med klorna, som den sedan dödar med giftet från sin tagg, men vet du vad som gör den annorlunda? För att se det måste du nästan komma hit och titta!

Häng med Dino-Doris på en dramatiserad visning i Naturhistoriska riksmuseets utställning Fossil och evolution – varje lördag kl. 12, 13 och 14! Då berättar hon massor av spännande om dinosaurier. Vi ses!

Trazankojan Kom och lek i djungelkojan med tre våningar, besök Olyckans garage och titta in i Hemliga Arnes laboratorium, åk rutsch-banan, våga dig ut på hängbron eller sätt dig och rita lite i rithörnan. Passar alla åldrar.

• • • • • • • • • • • • ÖSTASIATISKA MUSEET Kamelkaravaner, indiska gudar och drakar. Följ med på familjevisningar om Kina, Japan, Korea och Indien. I Ateljé Draken kan du pyssla, klättra på lyckodraken eller spela memory med asiatiska föremål på en vägg. Tyghusplan, Skeppsholmen Telefon 010-456 12 00 Öppettider: tis 11–20, ons–sön 11–17. Obs! 24–25/6 stängt. Fri entré. Läs mer: barnistan.se/ostasiatiska Ateljé Draken på Östasiatiska Ett familjerum för kreativt skapande och spännande upptäckter av Asiens kulturer. Läs sagor, prova dräkter eller spela memory över en hel vägg. Passar 4–12 år.

Barnens stenåldersby i miniatyr I miniatyrbyn kan du utforska hur människorna levde i Kina för 5 000 år sedan. Passar 4–12 år. Barnspår: Flickan och tranan Kan du hitta alla tranorna i utställningen om Japan? Följ med flickan Otsuro och möt samurajer, köpmän och hantverkare från Edo-perioden. Passar 4–12 år. Barnspår: Jakten på drakskatterna Leta drakar i en av museets mörka och spännande utställningar. Hittar du alla och klurar ut lösenordet kanske en fin belöning väntar? Passar 4–12 år. Barnspår: Sagor och legender Besök museets Skulpturhall med ditt häfte och läs de fantastiska sagorna och legenderna om Buddha, elefantguden Ganesha och den vise mannen Lao Zi. Passar 4–12 år. Pysselset: origami eller solfjäder Vill du pröva japansk origami eller göra en kinesisk solfjäder? Köp ett pysselset i receptionen. Passar från 4 år. Materialkostnad: 20 kr.

C

87


kulturhus

& andra sköna häng Tre nationaldagsfiranden som är lite extra barnvänliga: SOMMARTID = VIKINGATID Besök vikingagården Gunnes gård. Läs mer på sidan 93. Bli viking för en dag på Historiska museet. Läs mer på sidan 66.

Riddardubbning i Livrustkammaren. Läs mer på sidan 69. Skattjakt och mosaikverkstad på Medeltidsmuseet. Läs mer på sidan 72. Allsång och kostymprovning med Operan i Hagaparken. Läs mer på sidan 51.

Båtuflykt till vikingatiden på Birka. Läs mer på sidan 47. POOLHÄNG PÅ HÄRINGE SLOTT I SOMMAR Njut av en lunch på terrassen, massor av bad i den stora slottspoolen och kanske några minuter med din favoritbok i en solstol vid poolen. Läs mer på sidan 89.

MISSA INTE BOSSE & JULIA – EN DANS PÅ TIVOLIT PÅ GRÖNA LUND I SOMMAR! Hiphopgänget möter balettgänget i en rafflande danskamp två gånger om dagen hela sommaren på Lilla Scen! Läs mer på sidan 89.

Visste du att … … om alla 70 000 leksaker som barn bytt hos Retoy istället skulle ha köpts nya, hade det resulterat i cirka 210 ton växthusgasutsläpp. Det motsvarar nästan 28 varv runt jorden med bil!* * Beräknat på utsläpp från en mellanstor bil samt att det är cirka 4 000 mil runt jorden. Källa: Retoy.

88

Schack matt! Spela schack under sommarens schackvecka med Barnkonsten på Vårby bibliotek. Läs mer på sidan 95.


Visste du att … … Winterviken ligger i Alfred Nobels gamla dynamitfabrik.

DRÖMLAND Drömland är ett samarbete mellan den kreativa mötesplatsen Kulturfyren, barnkulturmuseet Junibacken och kulturskaparna Helena Pernow, Ida Kjällquist, Hannah Arnesen och Anna Pajak. c/o Kulturfyren, Slupskjulsvägen 26A, Skeppsholmen Telefon 070 922 35 63 Läs mer: barnistan.se/dromland Barnkulturfestivalen Drömland Drömland är en barnkulturfestival där barn och vuxna deltar i en gemensam kulturupplevelse med en interaktiv utställning, föreställningar, workshoppar och pop up-bokhandel. På Drömland möts olika konstformer, kulturer, åldrar och experimenterar och utforskar tillsammans. Passar 0–10 år. När: 6–27/7, se hemsidan för tider. Entré: vuxna 40 kr, barn 40 kr.

• • • • • • • • • • • • GRÖNA LUND Gröna Lund är Sveriges äldsta tivoli som slog upp sina portar första gången 1883. Nöjesparken har i dag 30 attraktioner för såväl stora som små, rädda som modiga. Lilla Allmänna Gränd 9, Djurgården Telefon 010-708 91 00 Öppettider: Se hemsidan. Entré: vuxna 110 kr, barn fån 7 år 110 kr, barn 0–6 år gratis. Läs mer: barnistan.se/gronalund Bosse & Julia – en dans på tivolit En humorfylld kärlekshistoria med spektakulär dans och svängig musik. Föreställningen spelas på Lilla Scen, där hiphopgänget möter balettgänget i en Romeo och Julia-inspirerad berättelse. Gör dig redo för en rafflande danskamp! Passar alla åldrar. När: 1–24/6 kl. 14 & 16, 25/6 kl. 14, 26–30/6 kl. 14 & 16, 1/7–21/8 kl. 14 & 16, 27–28/8 kl. 14 & 16.

HERON CITY Kom hit och bowla, gå på bio och 5D-bio, spela arkadspel eller gå på lekland! Dialoggatan 2, Kungens kurva Telefon 08-505 60 000 Öppettider: mån–tor 6.30–24, fre 6.30–1, lör 7.30–1, sön 7.30–24. Läs mer: barnistan.se/heroncity

• • • • • • • • • • • • HÄRINGE SLOTT Häringe Slott är ett fint bevarat 1600-talsslott som ligger i Västerhaninge. Slottet är öppet för alla och gjort för att njutas av. Häringe slott, Västerhaninge Telefon 08-504 204 40 Se hemsidan för information och bokning. Läs mer: barnistan.se/haringe Lov på slottet Unna er en lyxig minisemester med övernattning för hela familjen i sommar! Klubbhus med pyssel, poolhäng, spökpromenader, boule och mycket mer! Lekledare håller i aktiviteter för barnen 2 ggr/dag. I priset ingår "family dinner" och frukost. Passar alla åldrar. Prisexempel: 1 900 kr/rum för en 1 natt, 2 800 kr/rum för 2 nätter, 4 200 kr/rum för 3 nätter, 5 600 kr/rum för 4 nätter och 6 000 kr/rum för 5 nätter. Erbjudandet gäller sön–tor under vecka 26–32. Poolhäng på slottet Slottet och poolen är det perfekta stället för en somrig dagsutflykt. Njut av en lunch på terrassen, massa bad i den stora slottspoolen och kanske några minuter med din favoritbok i en solstol vid poolen. I juli och augusti visas även sommarteater av Wall & Vivien som spelar Bröderna Grimm. När: 27/6–14/8, se hemsidan för öppettider. Pris: vuxna 100 kr, barn 5–12 år 50 kr, barn 0–4 år gratis. Hyra av badlakan 50 kr.

KULTURHUSET DIESELVERKSTADEN Dieselverkstaden är en plats där man kan träffa vänner, umgås med familjen, aktivera sig, konsumera kultur eller bara sitta ensam och softa en stund. Marcusplatsen 17, Sickla Telefon 08-718 82 90 Öppettider: mån–fre 10–19, lör 11–17, sön 12–17. Läs mer: barnistan.se/dieselverkstaden Babymålning: en tå i det blå Känn färgen med fingrar, gör avtryck med tå och fot, smaka på färgen, prova vad som händer när du blandar olika kulörer! Oömma kläder och en handduk rekommenderas. Passar 0–3 år. När: 1/6 kl. 11.30, 8/6 kl. 11.30. Pris: vuxna 90 kr, barn 90 kr. Sommarteater: Vart tog du vägen? – Dotterbolaget Tre väckarklockor skräller och ur varsin färggrann låda, pyntade med blommor, sticker händer och fötter ut ur olika öppningar. En ny dag gryr för två clowner i sakletarbranschen. En livsbejakande föreställning om vänskap. Passar alla åldrar. Marcusplatsen, Nacka När: 4/6 kl. 13–13.40. Fri entré. Verkstaden Låt fantasin flöda och släpp kreativiteten fri varje lördag i Nacka konsthall. Alla är välkomna – gammal som ung! Passar alla åldrar. När: 4/6 kl. 13–15. Skapande söndag: Bild och form Välkommen att prova bild och form! Inga förkunskaper krävs! Passar från 5 år. När: 5/6 kl. 13–15. Sommarteater: Gatstenspoesi – Caféz Ett rullande bibliotek, en ateljé, en levande bild, en lekande teaterföreställning, en mötesplats och happening i ett. En interaktiv teater/ konst och musikföreställning. Passar alla åldrar. Marcusplatsen, Nacka När: 2/7 kl. 13–13.45. Fri entré.

• • • • • • • • • • • •

89


kulturhus & andra sköna häng KULTURHUSET STADSTEATERN I Kulturhuset Stadsteatern finns barnbiblioteken Rum för Barn och TioTretton, här ingår även teaterscenerna Marionetteatern, Parkteatern och barn- och ungdomsscenen i Skärholmen. Sergels torg 5, City Telefon 08-506 20 200 Öppettider: mån 9–19, tis–fre 9–19.30, lör–sön 11–17. Fri entré. Läs mer: barnistan.se/kulturhusetstadsteatern Rum för Barn På Rum för Barn finns ett spännande bibliotek fullt av böcker och en bildverkstad där du kan måla och bygga i olika material. Passar 0–10 år. Öppettider: mån–fre 13–17, lör–sön 11–17. Obs! 13/6–7/8 mån–fre 11–17, lör–sön 11–16 & 16–20/8 stängt. TioTretton En biblioteksoas full med böcker bara för dig mellan 10 och 13 år. Kura in dig i de mysiga läsplatserna, rita, pyssla eller bara ta det lugnt. Passar 10–13 år. Öppettider: mån–tor 15–19, fre 14–19, lör–sön 11–17. Obs! 13/6–13/8 mån– fre 13–18, lör–sön 11–16. Var är Vargen? – en annan Rödluvan Marionetteaterns föreställning om Rödluvan är en busig, otämjd enmansföreställning i typisk handdocktradition. Passar 4–10 år. Kafé Sjöstugan, Pipers väg 22, Bergshamra, Solna När: 27/8 kl. 16–16.45. Fri entré.

• • • • • • • • • • • • MUNTRABARN En ny sorts kreativ mötesplats för barn och vuxna med olika pysselgöra att välja på varje dag, anpassat efter olika åldrar, preferenser och prisnivåer. Speciella pysselaktiviteter inför storhelger.

90

Stockholmsvägen 60, Lidingö Telefon 08-410 49 111 Öppettider: tis–fre 11–18, lör 10–16. Obs! 24–25/6 stängt, för öppettider 5/7–6/8 se hemsidan. Läs mer: barnistan.se/muntrabarn Pyssla loss! Älskar du pyssel? Kom förbi oss! Här står glädje och kreativitet i fokus, och barn och föräldrar är välkomna att pyssla och umgås tillsammans. Skapa prylar till egna rummet, presenter eller något att leka med. Passar 3–14 år. Pris: 30–200 kr. Sommarfest! Vi fyller 2 år och det firar vi med en stor sommarfest! Den 5/6 är ni välkomna på somriga och färgglada pyssel, korvgrillning, saft och spännande överraskningar! Passar alla åldrar. När: 5/6 kl. 12–16. Pris: 50–200 kr. Aktiviteter och pyssel betalas på plats.

• • • • • • • • • • • • PAINT IT EASY Paint It Easy arrangerar keramikmålningsaktiviteter både för barn och vuxna. Du kan komma till oss i Dieselverkstaden, men vi kan även ordna kalas hemma hos er eller vart ni vill. Bara måla och ha kul! Experimentgatan 17, Sickla Telefon 073-573 23 45 Läs mer: barnistan.se/paint-it-easy Barnavtryck på keramik Skapa dina egna ovärderliga minnesföremål i keramik med barnens handavtryck eller fotavtryck! Passar alla åldrar. När: 4–5/6 kl. 13–16, 18–23/6 kl. 13–16, 13–17/8 kl. 13–16. Pris: 100–500 kr. Dekorationsmålning på keramik Vår keramikmålning passar både vuxna och barn. Under workshopen får du upptäcka att det är ganska enkelt att måla fin keramik. Bara måla och ha kul! Passar från 6 år. När: 4–5/6 kl. 13–16, 18–23/6 kl. 13–16, 13–17/8 kl. 13–16. Pris: 100–500 kr.

RETOY Ta med leksaker som du inte leker med längre och byt till nya hos Retoy! Du kan även leka och pyssla kring dina rättigheter, skapa i Retoy Lab eller skänka leksaker. Kul för både barn och miljö! Läs mer: barnistan.se/retoy Byt leksaker med Retoy i samband med Clownen Mannes Parkteaterföreställningar Ta med leksaker du inte leker med längre och byt till roligare. Du kan även leka och pyssla kring dina rättigheter. Leksakbytet är före och efter föreställningen. Passar 0–8 år. När och var: 9/6 kl. 10–13 (Grynkvarnsparken i Årsta), 10/6 kl. 10–13 (Maltesholmsbadet), 11/6 kl. 10–13 (Vinterviken), 14/6 kl. 10–13 (Åkeshovs slottspark), 15/6 kl. 10–13 (Blecktornsparken), 16/6 kl. kl. 10–13 (intill Skarpaby Parklek i Skarpnäck), 17/6 kl. 10–13 (Eggeby Gård), 18/6 kl. 10–13 (Rålambshovsparken). Fri entré. .

• • • • • • • • • • • • SMÅKOCKARNA En matlagningsskola för barn, unga och föräldralediga. Matlagning ska vara roligt, inspirerande och nyttigt. Här lär man sig vad en råvara är samt hur man hanterar den enklast för att få bästa smak. Herserudsvägen 1, Lidingö Telefon 0708-93 13 13 Läs mer: barnistan.se/smakockarna Drop in-kurs matlagning Drop in på ett av våra matlagningstillfällen. Vi lär oss hur det på ett enkelt sätt går att laga god, hälsosam och ekologisk mat. Obs! I mån av plats. Förbokning till info@smakockarna. se krävs. Passar 5–12 år. När: 23/8 kl. 17.30–19, 24/8 kl. 15.30–17, 25/8 kl. 17.30–19, 30/8 kl. 17.30–19, 31/8 kl. 15.30–17. Pris: barn 495 kr/träff. Betalas via Swish eller kontant på plats.


SEMESTERSPYSSEL Raderbara tuschpennor I butik 16/6

MARTIN WIDMARK LasseMajas stora korsordsbok

BEPPE SINGER Beppe testar! 15 detektivexperiment

59:-

149:-

Roliga spel med penna och papper

79:-

STEN JOHNSON Korsord för barn 7-9 år och Korsord för barn 9-12 år

69:-/st

FIBERPENNA Frixion color

4 för 99:(29:-/st) Erbjudandet gäller 16/6 – 3/8-2016.


BiS_Halvsida_Sommar.pdf

1

2016-05-11

17:53

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

Prova gratis! Nyfikenlek och kreativt lärande för alla mellan 1 - 6 år. Starta er gratismånad på Jaramba.se

Tiden läker alla sår? Fast vill man inte vänta finns nu ® sårläkande ZALVE

För utvärtes bruk. Behandlingstiden bör inte överstiga 2-3 veckor. Läs bipacksedeln före användning.

www.zalve.se

lek & lär-app för nyfikna

Läs mer på Jaramba.se


kulturhus & andra sköna häng STOCKHOLMS STADSBIBLIOTEK Här finns många olika aktiviteter för barn. Förutom att läsa och låna böcker kan man pyssla och prata om böcker ihop. För de minsta finns sångstunder, rim och ramsor samt babybokprat med högläsning. Sveavägen 73, Vasastan Telefon 08-508 30 900 Öppettider: mån–tor 9–21, fre 9–19, lör–sön 12–16. Fri entré. Läs mer: barnistan.se/stadsbiblioteket Ramsor och sånger Kom till sagorummet i Stadsbiblioteket och ramsa och sjung med ditt lilla barn. För dig och ditt barn som ännu inte börjat krypa. Obs! Föranmälan via hemsida eller telefon. Passar 1–8 månader. När: 1/6 kl. 10.30–11, 2/6 kl. 14–14.30. Helgpyssel på Stadsbiblioteket! Under helgerna står pysselbordet uppdukat på barnavdelningen. Rita, måla, klipp och klistra, låna pysselböcker och annat kul. Pysselmaterialet kan variera från gång till gång. Passar alla åldrar. När: 4–5/6 kl. 12–16, 11–12/6 kl. 12–16, 18–19/6 kl. 12–16, 25–26/6 kl. 12–16.

TOLV STOCKHOLMS EVENTCENTER I Tele 2 Arena ligger Tolv Stockholm Eventcenter som består av 7 000 kvadratmeter aktiviteter och annat skoj. Här hittar du allt från bowling och äventyrsgolf i Stockholmsmiljö till drejning och minicurling. Dessutom finns det flera trevliga restauranger. Tele 2 Arena, Arenaslingan 6, Johanneshov Telefon 020-10 40 00 Öppettider: mån–tis 11–23, ons–tor 11–24, fre–lör 11–1, sön 11–23. Läs mer: barnistan.se/tolvstockholm Ta med barnen på sport eller kom förbi på regniga dagar Sverige deltar i både EM och OS i sommar. Vi är den bästa platsen för hela familjen att följa spänningen i sportens värld. Regniga sommardagar har vi massa roliga aktiviteter och god mat! Passar från 7 år.

VIKINGAGÅRDEN GUNNES GÅRD Gunnes gård är en rekonstruktion av en vikingatida gård från början av 1000-talet e Kr. Gården är vackert beläget i ett fornlämningsrikt område där djuren betar på gravkullarna. Ryttargatan 270, Upplands Väsby Telefon 08-590 849 28 Öppettider: mån stängt, tis–sön 10–16. Fri entré. Läs mer: barnistan.se/gunnesgard Besök vikingatiden! Lär dig mer om Vikingatiden, om djuren på gården och hur man levde och bodde. För en liten slant kan man prova på hantverk eller baka vikingatida bröd och grädda över öppen eld. Passar alla åldrar. Materialkostnad: 10–100 kr. Visningar av gården Varje lördag håller vi en gratis 20-minuters visning med olika tema. Det kan vara gårdens djur, hus och rekonstruktion, runor och runstenar, kulturlandskapet med mera. Passar alla åldrar. När: lördagar kl. 14–14.20.

Läsecirkel för dig 13+ Gillar du att läsa och samtala om böcker? Då borde du vara med i vår läsecirkel! Passar från 13 år. När: 9/6 kl. 16.30–18. Boktecknarkollo för dig som är 10–13 år Älskar du att läsa och rita? Har du en massa berättelser i huvudet? Då är boktecknarkollo något för dig! Obs! Antalet platser är begränsade. Anmäl till caroline.karlsson@stockholm.se. Passar 10–13 år. När: 13–15/6 kl. 10–16. Fri entré.

Akademibokhandeln tipsar En gång i månaden ger Akademibokhandeln sina bästa tips på aktuella barnböcker på Barn i stans webbplats. Det kan vara allt ifrån pekböcker för de minsta till spännande kapitelböcker för äldre barn, men alla med tanken att väcka läslusten och inspirera till läsning i alla åldrar. Boktipsen hittar ni på: barnistan.se/boktips.

Tack till vår bästis:

93


D D I F I R E W A T E R

www.paxskor.se

PAX FÖR SNABBA SNEAKERS I SOMMAR

UTOMHUSLEKENS TID ÄR ÄNTLIGEN HÄR. Tiden när cykeln förvandlas till en

galopperande häst, sandslottets tinnar och torn når hela vägen upp till himlen och skateboarden kör rakt in i framtiden. För i lekens förtrollade värld – och med PAX på fötterna –är allt möjligt. Våra

BULA ROSA

KLUDD VIT

BUG SVART

HEAP VIT/BLÅ

KLUDD SVART

RUSTIC ROSA

skor är designade med barnasinnet för att klara alla hisnande äventyr. Hitta dina favoriter bland snabba och sportiga sneakers på paxskor.se


kulturhus & andra sköna häng VISA STOCKHOLM Visa Stockholm gör dramatiserade och spännande guidningar anpassade för barn, barnfamiljer, förskolor/ skolor. Guidningarnas berättelser stöds av illustrationer i färg av konstnär Annika Nordenskiöld. Obs! Förbokning www.visastockholm.se. Samling vid Mynttorget, Gamla Stan eller brofästet vid Långholmsbron på Långholmen, Södermalm Telefon 070-686 90 61 Läs mer: barnistan.se/visastockholm Spöktjuven Ruttna Rovan & Bullbagare Gertrud Följ med på guidningen om Spöktjuven Ruttna Rovan & Bullbagare Gertrud på Långholmens fängelse. Visas till stora illustrationer av Annika Nordenskiöld. Auktoriserad guide Jon Sundeman. Passar 5–10 år. Samling vid brofästet vid Långholmsbron på Långholmen, Södermalm När: 5/6 kl. 11, 12/6 kl. 11, 19/6 kl. 11. Pris: vuxna 50 kr, barn 100 kr. Sjöodjur, drakar och tokiga kungamediciner En guidad visning för barn och vuxna i en spännande knasig blandning av fakta, folktro och sagor genom Gamla Stan. Visas till stora illustrationer av Annika Nordenskiöld. Auktoriserad guide Jon Sundeman. Passar 4–10 år.

Caféz gatstenspoesi – en teaterföreställning En teaterföreställning och en happening i ett! Caféz besöker Vårby bibliotek med Barnkonsten och ger oss en magisk föreställning. Passar alla åldrar. När: 3/6 kl. 14. Sommarlov på Barnkonsten – utforska med Ipaden Kom och prova på att använda Ipaden på olika sätt! Vi fotar, filmar spelar in ljud och testar på olika tekniker. Vi arbetar i Barnkonstens ateljé och i området utanför biblioteket. Ingen föranmälan. Ipads finns att låna. Passar 5–16 år. När: 14–16/6 kl. 15–16.45. Schackvecka Välkommen att delta i Vårby bibliotek och Barnkonstens schackskola den 11–15 juli. Vi avslutar veckan med små schacktävlingar och fina priser. Gratis och ingen föranmälan. Passar från 6 år. När: 11/7 kl. 13–17, 12/7 kl. 15–19, 13–14/7 kl. 13–17, 15/7 kl. 13–16.

WINTERVIKEN I vackra Vinterviken i Gröndal endast minuter från Stockholms city ligger Alfred Nobels gamla dynamitfabrik byggd 1891. I de fantastiska lokalerna driver Marcus och Erika Aujalay ett kafé. Vinterviksvägen 60, Aspudden Telefon 08-400 264 80 Öppettider: mån–sön 11–16. Läs mer: barnistan.se/winterviken Lek, sagor och mys på Winterviken Varje lördag fixar vi myshörna på fina mattan med kuddar och filtar. Vi läser sagor, bygger tågbana, pysslar, ritar och myser med våra små gäster. Vi har dessutom teckningstema och miniutställning. Passar alla åldrar. När: 4/6 kl. 11–16, 11/6 kl. 11–16, 13/8 kl. 11–16, 20/8 kl. 11–16, 27/8 kl. 11–16. Fri entré.

C

Samling vid Mynttorget, Gamla stan När: 5/6 kl. 13, 19/6 kl. 13. Pris: vuxna 50 kr, barn 100 kr.

• • • • • • • • • • • • VÅRBY BIBLIOTEK MED BARNKONSTEN Kom och upptäck Vårby Bibliotek med Barnkonsten! Hos oss händer det alltid något. Vi ligger i Vårbyhuset i Vårby gård och är Sveriges enda bibliotek som också är ett centrum för barnkonst. Vårby allé 26, Huddinge Telefon 08-535 357 76 Öppettider: mån 13–17, tis 13–19, ons 13–17, tor 13–19, fre 13–17, lör 11–15. Obs! 13/6–21/8 mån 13–17, tis 15–19, ons–tor 13–17, fre 13–16, lör–sön stängt. Fri entré. Läs mer: barnistan.se/varbybibliotek

MISSA INTE DRÖMLAND I SOMMAR! En barnkulturfestival på Skeppsholmen där olika konstformer, kulturer och åldrar experimenterar och utforskar tillsammans. Lär mer på sidan 89. 95


kulturfestivalen Vive la France!

151 200 Så många sekunder av workshops, aktiviteter, föreställningar och massa mer kulturkul kan alla ta del av under Stockholms Kulturfestival – och det bara på Maxat på Norrbro!

Årets tema på Kulturfestivalen är Frankrike med fokus på Paris, där Stockholms stad samarbetar med Institut Français de Suède och Paris stad, för kulturella utbyten städerna emellan. Kulturfestivalen kommer att myllra av fransk gatukonst – Arts de la rue – med cirkus, dans, performance och massor mer!

Visste du att …

Missa inte franska galenskaper med Romeo & Julia Kören! Läs mer på sidan 97. 96

Prova en äkta riddarrustning i Livrustkammarens tält på Norrbro. Läs mer på sidan 97.

Foto: Nadja Ekman

Foto: Björn Qvarfordt

Foto: Urban Wedin

På scenen vid Skeppsbron, ett stenkast från Norrbro, spelas föreställningar som passar både minisar och maxisar. Som Bröderna Lindgrens rockkonsert! Läs mer på sidan 97.

… det kommer att gå åt miltals av tejp och tusentals kartonger för att bygga The People's Arches – den megastora tillfälliga portalen som leder in i festival området på Norrbro? Se när den byggs och rivs! Läs mer på sidan 97.

Gör en egen animerad filmsnutt i Kulturskolans tält på Norrbro. Läs mer på sidan 97.

Foto: Jan Norman

Föreställningar på kajen!

Prova på-cirkus med Cirkus Normal på Norrbro. Läs mer på sidan 97.


STOCKHOLMS KULTURFESTIVAL För elfte året i ordningen bjuder Stockholms stad alla stockholmare och turister på en sex dagar lång kulturfestival mitt i stan – med hundratals roligheter som alla är helt gratis att uppleva! Barnområdet (0–13 år) ligger på Norrbro och kallas för Maxat på Norrbro. Festivalen har även andra fasta scener för den vuxna publiken på Gustav Adolfs Torg, Skeppsbron och Kulturhustaket. Fri entré. Läs mer: barnistan.se/kulturfestvalen Alfreds bubbliga badbomb Frankrike + Nobel = badbomb! Nobelmuseet närmar sig festivalens franska tema genom väldoftande, bubblande kemi. I deras tält får du hjälp att sätta ditt luktsinne på prov och göra en egen badbomb. Passar 5–12 år. Norrbro, City När: 16–20/8 kl. 12–19. Balettuppvisning och workshop Kom och titta på när Kulturskolan Stockholms elever dansar klassisk balett och delta därefter i en workshop där alla som vill får vara med! Passar 4–13 år. Norrbro, City När: 16/8 kl. 13.30–14. Bröderna Lindgren och Friheten – en rockkonsert Bröderna Lindgren är tillbaka med en sprillans ny rymdshow för hela familjen! Pirr i magen, tår i ögat, frihetskänsla – i rymden finns inga gränser! Passar alla åldrar. Skeppsbron, City När: 16/8 kl. 14–14.45. Cie 1 Watt: Nice Works Under den tre timmar långa gatuföreställningen "Nice Works" experimenterar den franska teatergruppen Cie 1 Watt med festivalens gator och torg. Upplev fransk gatuteater mitt i Stockholm! Passar alla åldrar. Gustav Adolfs torg, City När: 16/8 kl. 12–15, 17–18/8 kl. 14–17.

Gör en egen mask Prova på att vara någon annan – eller dig själv! Scenkonstmuseets maskmakare Adolfo Celis visar dig hur du gör din egna teatermask med fjädrar, paljetter, återvunnet material och sprakande färger. Passar 5–14 år. Norrbro, City När: 16–18/8 kl. 12–19. Prova på-cirkus Prima ballerina eller clown? Kanske både och? Cirkus Normal bjuder in alla barn och ungdomar till att prova på olika cirkusaktiviteter. Passar från 5 år. Norrbro, City När: 16–20/8 kl. 12–13.30 & 15–17.30. Tappra prinsessor och sköna riddare En garde! Vill du veta mer om tiden då riddarna och prinsessorna levde? Tillsammans med Riddarklubben provar du rustningar och vapen, skapar din egna vapensköld och får svar på alla dina frågor! Passar 4–12 år. Norrbro, City När: 16–20/8 kl. 12–19. The People's Arches På Norrbro kommer en helt monumental byggnad att förgylla stadens siluett under festivalen – helt byggd av pappkartong! Var med när en gigantisk port in till Norrbro byggs och rivs under årets festival! Passar alla åldrar. Norrbro, City När: 16–20/8 kl. 12–19. Vindla i Glaslandet I denna interaktiva föreställning, fritt baserad på Lewis Carrolls Alice i Spegellandet, får barnen hjälpa Alice genom glömskans skog, hoppande tåg och över forsande bäckar. Passar 2–6 år. Norrbro, City När: 17/8 kl. 12.30–13 & 15.30–16. Babysalsa Dansa till Maria Llerenas karibiska, afrikanska och latinamerikanska rytmer kombinerat med välkända barnlåtar och Evert Taubes sångskatt. Alla får låna musikinstrument. Passar 0–3 år. Norrbro, City När: 18/8 kl. 12–12.30.

 hör upp! Det finns massor av mer tips på grejer att se och göra – gå in på kulturfestivalen.stockholm.se för hela programmet! Psst! Allt är gratis!!!

Babydans med Dansmuseet Dansa loss med din bebis! Med mycket gung, rytm och närhet dansar du här till härligt svängig musik från olika länder i Afrika. Passar 3–15 månader. Norrbro, City När: 18/8 kl. 12.30–13 & 14.30–15, 19/8 kl. 12–12.30. Franska galenskaper med Romeo & Julia Kören I en färgsprakande musikalisk fantasi tolkar Romeo & Julia Kören på sitt helt egna sätt musik av bland annat Jean-Baptiste Lully. Passar alla åldrar. Norrbro, City När: 19/8 kl. 12–12.30 & 15–15.30. Bajsfilmen – Dolores och Gunellens värld När Gunellen bestämmer sig för att resa ut i världen blir Dolores rädd för att bli ensam kvar och berättar därför allt hon vet om hår, bajs, livet, döden och kärleken. Passar 4–12 år. Norrbro, City När: 20/8 kl. 12–12.45. Äta själv! En upplyftande familjeshow om att lyckas med någonting som är riktigt svårt. En föreställning om stolthet och det härliga i att kunna något själv. Passar 2–6 år. Norrbro, City När: 20/8 kl. 13–13.35. Animation – gör en egen filmsnutt! I Kulturskolans tält får du prova på att animera kortfilm och ge dina fantasier både fart och fötter. I mindre grupper använder ni Ipads för att animera och redigera filmer. Rekommenderad ålder från 7 år. Passar 7–10 år. Norrbro, City När: 20/8 kl. 13–15 & 16–18.

C

97


Kort resa till stora äventyr I den södra delen av Dalarna, bara två timmar från Mälardalen, finns allt för den nyfikna familjen. Här finns aktiviteterna, även­ tyren och utflykterna som ni kommer att prata om när semestern är slut. Boka boende och annat skoj på visitsodradalarna.se

Möt spännande urtidsdjur på Avesta iVisentpark och fantas fulla utställningar på Verket/Avesta Art

Avesta Art/Verket 28 maj–18 september Upplev en magisk mix av historia, konst och modern teknik. I den gamla industri­ miljön är det spännande att gå runt och upptäcka och utforska utställningarna. Skapa ett eget verk i konstverkstan eller utmana familjen på någon klurighet i Bagdads matematik.

Prisexempel med entréer boende för en familj

och

1495 kr

Foto: Jeanette Hägglund

Avesta Visentpark 22 maj–18 september Möt det ståtliga och respektingivande urtidsdjuret Visenten, öga mot öga på Avesta Visentpark. Ta en lunch eller fika i Iadugårdsfiket och låt barnen leka loss.


Cykla dressin i Vansbro Prisexempel med hyra och boende ssin dre för en familj

1750 kr

Dressin i Vansbro Tandemdressinen tar dig och familjen rakt ut i Vansbros vildmark. Längs vägen passerar ni sjöar och vattendrag med fina platser för att stanna och bada och grilla. Njut av naturen, lugnet och att bara vara med familjen. Falu Gruva Öppet året runt Gör en resa tillbaka i tiden och fascineras av mäktiga Falu Gruva. Följ med ner i gruvan och prova på hur det var att arbeta som gruvdräng förr. På Gruvmuseet kan ni utforska den nya lekfulla och interaktiva utställningen om Falu Gruvas historia.

visitsodradalarna.se


Visste du att ...

å fo p e r in n.s me nista b ar

bebisplask

... de flesta bebisar har en medfödd dykreflex som gör att de stänger ögon och mun om deras huvud hamnar under vatten, och de börjar automatiskt flaxa med armar och ben för att komma upp till ytan igen. Det här är en reflex som börjar försvinna vid sex månaders ålder.

Tips!

VISSTE DU ATT... ... plaskdammarna enbart värms upp av sol och dagstemperatur.

Nu finns det en ny digital tjänst för föräldralediga som vill hitta varandra för att ta en kaffe, gå till lekplatsen eller rulla vagn! Läs mer på rullavagn.nu.

Barn kan enkelt ta reda på hur stark solen är genom att titta på sin skugga: Flamingoparkens plaskdamm

FÖRSTA UTOMHUSDOPPET FÖR BEBBEN! Stans plaskdammar hittar du på sidorna 101–103.

KORT SKUGGA = SOLEN ÄR STARK. LÅNG SKUGGA = SOLEN ÄR INTE SÅ STARK.

Tips! ATT TA MED NÄR DU SKA BADA MED DIN BEBIS: Sköna värmande handdukar. I vissa badhus måste man gå igenom kallare luft för att komma till barndelen. Vattenflaska. Bebisar blir törstiga eftersom de kissar mer än vanligt efter bad. Täta ”olycksfria” badbyxor. De ska sitta åt ordentligt runt låren. Barnvänlig kroppslotion. Så slipper den lillas hud bli torr och irriterad efter allt badande.

100


BABYSIM BADKOMPANIETS BABYSIM Hos oss får barnen en tidig och grundläggande vattenvana i en trygg och lugn miljö. Barnen lär sig att självständigt ta sig fram i vattnet. Härlig familjelek där bägge föräldrarna har möjlighet att vara med i bassängen. Badkompaniet har utbildade siminstruktörer. Vi finns i Enskedehallen i handikappanpassade och ändamålsenliga lokaler. Passar 3–24 månader. Simlångsvägen 50, Gullmarsplan Telefon 08-91 09 13 Kursstart: Se hemsidan. Kursavgift: barn 1 540 kr, 7 tillfällen. Läs mer: barnistan.se/badkompaniet

• • • • • • • • • • • • GUSTAVSBERGSBADETS BABYSIM, MINIPLASK OCH PLASK & LEK Babysim, miniplask och plask & lek vänder sig till yngre barn, inga förkunskaper krävs. Förälder är med och badar. Åldersanpassade grupper. Passar 3–20 månader. Ösby badväg 3, Gustavsberg Telefon 08-570 470 50 Läs mer: barnistan.se/gustavsbergsbad Kursstart: Se hemsidan. Kursavgift: barn från 1 500 kr.

• • • • • • • • • • • • MONAS SIMSKOLA Monas Simskola lär ut simning steg för steg. Under simlektionerna lägger vi betoningen på att lära ut den rätta tekniken. Varje deltagare blir sedd och får individuell respons. ACTIC Kista, Beckomberga simhall, Bosön, GIH, Gångsätrahallen, Kungsholmen, Långbrohallen och Västertorpshallen Telefon 0703-73 17 82 Läs mer: barnistan.se/monassim Monas babysim Genom babysim får du och ditt barn en mysig stund i lugn miljö där vattnet är varmt och skönt. Du som förälder är med i vattnet för att ditt barn ska känna sig tryggt och få en bra upplevelse. Passar 3–24 månader. Kursstart: Se hemsidan. Kursavgift: vuxna 1 800 kr, 10 tillfällen.

Vattengympa för gravida Skonsam och effektiv träning som passar alla kroppar under hela graviditeten tack vare vattnets avlastande effekt. Kursstart: Se hemsidan. Kursavgift: vuxna 1 800 kr, 10 tillfällen.

• • • • • • • • • • • • STOCKHOLMS AKTIVITETSCENTER Stockholms Aktivitetscenter och Stockholms Simskola har många roliga aktiviteter för barn och vuxna med allt ifrån mammaträning, yoga, babysimkurs/simskola, babysim till babymassage. Allt under samma tak i nyrenoverade lokaler. Södra Agnegatan 20, Kungsholmen Telefon 076-250 86 51 Läs mer: barnistan.se/aktivitetscenter Babysim på Kungsholmen Barn och föräldrar utvecklar sina färdigheter i vattnet på ett lekfullt och roligt sätt. Från oss får alla med sig kunskap för resten av livet. Passar 3–24 månader. Kursstart: Se hemsidan. Kursavgift: barn 1 600-1 700 kr, 8 tillfällen. Bada på Kungsholmen Här kan även de allra minsta barnen följa med, vi har 34 grader i vattnet. Poolen är anpassad för barnfamiljer och lek. Det går att låna flythjälpmedel och leksaker. Obs! Se hemsidan för eventuellt ändrade öppettider. Passar 0–12 år. Öppettider: Se hemsidan. Entré: vuxna 100 kr, barn 50 kr.

TURKOSEN BABYSIM – MEDLEY Babysim i en lugn och skön miljö där båda föräldrarna får bada tillsammans med barnet. Relaxrum där ni kan ge mat eller bara koppla av. Passar 3–11 månader. Hannebergsgatan 41, Solna Telefon 0771-586 000 Kursstart: Se hemsidan. Kursavgift: barn 1 700 kr, 8 tillfällen. Läs mer: barnistan.se/medley-turkosen

• • • • • • • • • • • • TYRESÖ AQUARENA – MEDLEY I höst drar vi igång babysim hos oss. För barn från tre månader. Passar 3–12 månader. Simvägen 2A, Tyresö Telefon 0771-586 000 Kursstart: Se hemsidan. Kursavgift: Se hemsidan. Läs mer: barnistan.se/tyresobad

• • • • • • • • • • • • VATTENHUSETS BABYSIM Vattenhuset lär små barn att simma och vi finns på flera ställen runtom i Stockholm. Barn träffar välutbildade instruktörer i en lugn miljö. Passar 3–20 månader. Astrid Lindgrens Barnsjukhus, Bromma, Huddinge, Saltsjö-Boo, Sickla, Solna/Stocksund, Södertälje, Tyresö, Täby, Upplands Väsby, Älvsjö och Östermalm Telefon 08-798 50 88 Läs mer: barnistan.se/vattenhuset Kursstart: Se hemsidan. Kursavgift: barn från 1 450 kr.

• • • • • • • • • • • • TRAMPOOLINS BABYSIM OCH SIMSKOLA Genom en kurs hos oss kommer ert barn få möjligheter att utvecklas, lära känna vattnet och lära sig att simma i en trygg miljö. Passar 3–24 månader. Bromma, Danderyd, Ekerö, Handen, Kungsholmen, Södermalm, Södertälje, Täby, Upplands Bro, Upplands Väsby, Vasastan och Åkersberga Telefon 08-506 212 42 Läs mer: barnistan.se/trampoolin Kursstart: Se hemsidan. Kursavgift: barn 1 500 kr, 8 tillfällen.

PLASKDAMMAR BÅTMANSTORPETS PLASKDAMM Stor och mysig plaskdamm med ett litet vattenfall. Plaskdammen ligger i en nyupprustad park som anpassats speciellt för synsvaga och blinda. Galonvägen 40A, Bromma Telefon 08-508 060 00 Öppettider: 30/5–4/9. Fri entré. Läs mer: barnistan.se/batmanstorpetsplaskdamm

101


bebisplask PLASKDAMM I HÖGALIDSPARKEN Mysig plaskdamm i anslutning till lummiga Högalidsparkens parklek, ett stenkast från Hornstulls tunnelbanestation. Dusch finns alldeles intill dammen. Högalidsparken, Södermalm Telefon 08-508 120 02 Öppettider: 6/6–4/9. Fri entré. Läs mer: barnistan.se/plaskdammhogalidsparken

• • • • • • • • • • • • PLASKDAMM I PARKLEKEN FARSTAÄNGEN Den stora plaskdammen har en ordentlig träkant som avgränsning. Ett bra ställe att sitta i solen och doppa fötterna. Det finns en småbarnsavdelning med staket och låsbar grind, dusch och toaletter. Färnebogatan 1, Farsta Telefon 08-508 108 00 Öppettider: 6/6–28/8. Fri entré. Läs mer: barnistan.se/plaskdammfarstaangen

• • • • • • • • • • • • PLASKDAMM LOFOTEN Mysig plaskdamm omgiven av bergknallar och gräsytor med lummiga träd. Lofotengatan, Husby Telefon 08 751 51 90 Öppettider: 30/5–4/9. Fri entré. Läs mer: barnistan.se/plaskdammlofoten

• • • • • • • • • • • • AKALLA BY PLASKDAMM Det här är en perfekt plats att ta med sig picknick och sätta sig i gräset medan barnen svalkar sig i plaskdammen. Här finns även kafé, minigolfbana, stor fotbollsplan. Akalla by, Akalla Telefon 08 751 51 90 Öppettider: 30/5–4/9. Fri entré. Läs mer: barnistan.se/akallabyplaskdamm 102

BANDÄNGENS PLASKDAMM Mysig plaskdamm i en lummig park. Dammen har fantasifulla statyer att leka på och ledstång ner i vattnet. Dusch finns intill plaskdammen. Björksundsslingan 41, Bandhagen Telefon 08-508 140 00 Öppettider: 6/6–21/8. Fri entré. Läs mer: barnistan.se/bandangensplaskdamm

• • • • • • • • • • • • DRAGONTORPETS PLASKDAMM Sätt dig på den varma lilla klippan och blicka ut över den helmysiga plaskdammen. Eller bred ut picknickfilten i skuggan under ett träd och fika en stund. Gustav III:s väg 15, Abrahamsberg, Bromma Telefon 08-508 060 00 Öppettider: 30/5–4/9. Fri entré. Läs mer: barnistan.se/dragontorpetsplaskdamm

FREDHÄLLS PLASKDAMM Stor nyupprustad plaskdamm med mycket god vattenkvalitet. Ett stenkast från Kristinebergs tunnelbanestation, med liten lekplats, dusch och holkentoaletter. Fredhällsparken, Kungsholmen Telefon 08-508 090 00 Öppettider: 30/5–28/8. Fri entré. Läs mer: barnistan.se/fredhallsplaskdamm

• • • • • • • • • • • • HINDERSTORP PLASKDAMM Stor plaskdamm i lummig park nära Rinkeby centrum. Här finns stora gräsytor i både sol och skugga, samt parkbänkar kring dammen. Hinderstorp, Rinkeby Telefon 08-751 51 90 Öppettider: 30/5–4/9. Fri entré. Läs mer: barnistan.se/hinderstorpplaskdamm

• • • • • • • • • • • •

• • • • • • • • • • • •

ENBACKENS PLASKDAMM Plaskdammen ligger i Enbacksparken, söder om Bäckvägen, omsluten av bostadshus. Här finns öppna gräsytor, hällmarksparti och flera lekytor med klätterställningar, gungor och sandlådor.

KRISTALLPARKENS PLASKDAMM Plaskdamm intill Kristallen parlek som ligger i kanten av ett större naturmarksområde. Bergknallar och gräsytor inramar lekplatsen och det finns ett litet djurstall med kaniner och höns.

Cedergrensvägen 1, Hägersten Telefon 08-508 220 00 Öppettider: 6/6–21/8. Fri entré. Läs mer: barnistan.se/enbackensplaskdamm

• • • • • • • • • • • • FLAMINGOPARKENS PLASKDAMM En vattenlek som sprutar vatten då du som besökare trycker på olika knappar. Ta med baddräkten och badbyxorna och var beredd på att bli blöt! Skärholmsterrassen, Skärholmen Telefon 08-508 240 00 Öppettider: 6/6–28/8. Fri entré. Läs mer: barnistan.se/flamingoparkensplaskdamm

Sulvägen 22, Solberga, Älvsjö Telefon 08-508 210 00 Öppettider: 6/6–28/8. Fri entré. Läs mer: barnistan.se/kristallparkensplaskdamm

• • • • • • • • • • • • MARABOUBADET Plaskdamm i k-märkta Marabouparken en kort promenad från Sundbybergs centrum. En grön oas som nyttjas av såväl besökare till konsthallen och skulpturparken som för enbart rekreation och utflykter i det gröna. Marabouparken, Sundbyberg Telefon 08-706 80 00 Öppettider: 13/6–4/9. Fri entré. Läs mer: barnistan.se/maraboubadetplaskdamm


MOTALAPARKENS PLASKDAMM I lummiga Motalaparken ligger denna gömda pärla. Runt plaskdammen är det gräsytor, parkbänkar samt trappsteg som leder upp till lekplatsens gungor, rutschkana och klätterställning. Motalavägen, Hjorthagen Telefon 08-508 090 00 Öppettider: 23/5–28/8. Fri entré. Läs mer: barnistan.se/motalaparkensplaskdamm

• • • • • • • • • • • • PLASKDAMM I SPÅNGA BY PARKLEK Stor plaskdamm med soldäck och dusch i rolig parklek som är omgiven av stora gräsytor. Holmingegränd, Tensta Telefon 08-508 033 80 Öppettider: 6/6–28/8. Fri entré. Läs mer: barnistan.se/plaskdammspanga

• • • • • • • • • • • • PLASKDAMM I FYRENS PARKLEK Plaskdamm med vattenrutschkana i Fyrens parklek och öppna förskola. När öppna förskolan är på plats finns det möjlighet att använda toalett, micro och spis. Kärrtorpsvägen 12, Kärrtorp Telefon 08-508 150 00 Öppettider: 6/6–4/9. Fri entré. Läs mer: barnistan.se/plaskdammfyrensparklek

• • • • • • • • • • • • PLASKDAMM I GUSTAV ADOLFSPARKEN Mysig plaskdamm mitt i en grön och lummig park. Här finns inhägnad lekplats med klätternät, lekhus och rutschkana som står på fallskyddsmatta. Intill parklekshuset, där man kan köpa fika, finns en inhägnad småbarnslekplats. Gyllenstiernsgatan 11, Östermalm Telefon 08-508 090 00 Öppettider: 23/5–28/8 mån–sön stängt. Fri entré. Läs mer: barnistan.se/plaskdammgustavadolfsparken

PLASKDAMM I KRISTINEBERG STRANDPARK Plaskdammen ligger i parken Kristineberg strandpark med sjöutsikt och nära till kaféer och restauranger. Kristinebergs strand, Kungsholmen Telefon 08-508 090 00 Öppettider: 23/5–28/8. Fri entré. Läs mer: barnistan.se/plaskdammkristinebergstrandpark

• • • • • • • • • • • • PLASKDAMM I TEGNÉRLUNDEN Plaskdamm i den lummiga parken mitt i stenstaden. I vattnet ligger stenbumlingar man kan sitta på medan man doppar fötterna, eller för de något äldre barnen att leka kring. Tegnérlunden, Vasastan Telefon 08-508 090 00 Öppettider: 30/5–28/8. Fri entré. Läs mer: barnistan.se/plaskdammtegnerlunden

• • • • • • • • • • • • PLASKDAMM I TESSINPARKENS PARKLEK Mysig plaskdamm med utomhusdusch. Ligger intill parklek i norra kanten av parken. Blanchegatan 8, Östermalm Telefon 08-508 090 00 Öppettider: 23/5–28/8. Fri entré. Läs mer: barnistan.se/plaskdammtessinparkens

• • • • • • • • • • • • PLASKDAMM VID HUSBY GÅRD Plaskdamm med liten trappa och ledstång. Dammen ligger intill fina Husby Gård som bland annat har en konsthall, lekplats och ett kafé. Husby Gård, Husby Telefon 08-751 51 90 Öppettider: 30/5–4/9. Fri entré. Läs mer: barnistan.se/plaskdammhusbygard

• • • • • • • • • • • • PLASKDAMM VID PARKLEKEN BLACKEN Mysig plaskdamm i lummig park. En liten gångbro sträcker sig över stenbumlingar i vattnet och här kan de lite gångsäkra barnen leka. Plaskdammen är inramad av träd som skyddar från de omgivande husen.

bebisplask Grundtvigsgatan 19, Blackeberg Telefon 08-508 060 00 Öppettider: 30/5–4/9 Fri entré. Läs mer: barnistan.se/plaskdammblacken

• • • • • • • • • • • • PLASKDAMM VID RÅLAMBSHOVS PARKLEK Plaskdammen är omgiven av stora lummiga träd samt bänkar och en bred trappa man kan sitta i. Den ligger i anslutning till en öppen verksamhet där tonvikten är lagd på utomhusaktiviteter. Smedsuddsvägen 6, Kungsholmen Telefon 08-508 90 00 Öppettider: 23/5–28/8. Fri entré. Läs mer: barnistan.se/plaskdammralambshovs

• • • • • • • • • • • • SKARPA BY PLASKDAMM Plaskdamm i mysiga Skarpa By parklek. Dammen har en ramp med ledstång ned i vattnet. Parken är omringad av skog och här finns en släntrutschkana och linbana. Segelflygsgatan 30, Skarpnäck Telefon 08-508 150 00 Öppettider: 6/6–4/9. Fri entré. Läs mer: barnistan.se/skarpabyplaskdamm

• • • • • • • • • • • • VÄNGÅVANS PLASKDAMM Vid Vängåvans parklek hittar du en gömd oas. Plaskdammen ligger separat från lekplatsen som är omgiven av staket och grind med lås. Dusch finns i anslutning till dammen och i parklekshuset finns toalett. Essinge Kyrkväg 3, Stora Essingen Telefon 08-508 090 00 Öppettider: 23/5–28/8. Fri entré. Läs mer: barnistan.se/vangavansplaskdamm

C 103


annons

Tryggt strandhäng i sommar Sol, bad och lek i vattenbrynet är sinnebilden av en ljuvlig sommardag. Samtidigt innebär vistelse vid vatten risker, särskilt för yngre barn. Här ger Alexandra Gahnström, barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa, sina bästa tips för att njuta säkert tillsammans på stranden i sommar.


Foto: Sandra Rogers

annons

Alexandra Gahnström

– Att bada och åka båt är en fantastisk del av sommaren. Men det innebär också risker, särskilt med barn. Att ha uppsikt över barnen när de badar är den absolut säkraste metoden för att undvika olyckor. Små barn i vatten ska alltid vara på gripavstånd så att du direkt kan nå dem om något händer, ta chansen att ha en mysig stund med ditt barn i vattnet, säger Alexandra Gahnström. Med böcker, mobiltelefoner och solning finns mycket som upptar vuxnas uppmärksamhet på badstranden, men att ha uppsikt när barnet är vid vattnet kan vara livsavgörande. Tvärtemot vad många tror går drunkning fort och sker ljudlöst, inte genom plaskande och med rop på hjälp. – Barn ska alltid ha flytväst när man åker båt, men det är viktigt även på bryggan. Små barn rekommenderas att ha räddningsväst som vänder barnet rätt om det hamnar i vattnet, säger Alexandra. Att kunna simma är det första steget för ökad säkerhet i och vid vatten. Varje sommar stöttar TryggHansa hundratals sommarsimskolor som genomförs av Svenska Livräddningssällskapet runt om i landet. Utöver att lära sig simma får barnen kunskap om hur man beter sig när man badar och åker båt, räddar en kompis och hur man fiskar från bryggan på ett säkert sätt. För yngre barn under fyra år kan man på egen hand öva vattenvana och flytkunskap genom Trygg-Hansas program Babybojen. Allt för att göra sommarens strandhäng både tryggt och härligt.

LIVSVIKTIG KUNSKAP FÖR FÖRÄLDRAR Att gå en kurs i första hjälpen och att kunna hjärtoch lungräddning för barn kan vara livsavgörande. Läs mer på lifeinmind.se. MER FLYT I LIVET MED BABYBOJEN Öva vattenvana och flytkunskap med ditt barn. Läs mer på babybojen.se. LÅT DITT BARN GÅ I SIMSKOLA I SOMMAR Hitta din närmaste sommarsimskola på sommarsimskola.se.


bad

Landkrabba? Då kanske du hellre vill bada i ett bollhav? Leklanden hittar du på sidan 112.

Kallt i vattnet?

Visste du att … … Upsala Simsällskap startade Sveriges första simskola och öppnade redan år 1796.

Alla tempererade bassängbad hittar du på sidorna 107–110.

VILL DU HA DET STORT OCH ÖPPET RUNT DIG ELLER GILLAR DU NÄR DET ÄR LITET OCH MYSIGT? Eriksdalsbadet är det största och Liljeholmsbadet det minsta av Stockholms stads alla inomhusbassänger.

Det finns fyra olika simsätt som används vid tävlingar: fjärilsim, ryggsim, crawl och bröstsim. Vilka kan du?

łŒœ lördag

DEN 17 JULI ÄR DET BADDRÄKTSFRIA DAGEN

Dagens ord:

Har fått sitt namn från den dagen då man lögade/tvättade sig. Kommer från fornsvenska løghardagher, av løgh som betyder tvätt/bad.

106

STÄNGT FÖR RENOVERING: Åkeshovs sim- och idrottshall. Öppnar hösten 2017. GIH-badet. Öppnar 2018. Forsgrénska. Öppnar 2019.


BAD INOMHUS ERIKSDALSBADET Badhus för hela familjen med bassänger, rutschkana, grottor och äventyrsbad. Alltid varmt i vattnet! Äventyrsbadet ca 29°C och simbassängerna ca 27°C. Hammarby Slussväg 20, Skanstull, Södermalm Telefon 08-508 40 250 Öppettider: Se hemsidan. Entré: vuxna 90 kr, barn 4–19 år 40 kr, barn under 4 år gratis, familjebiljett 130–220 kr. Läs mer: barnistan.se/eriksdalsbad

• • • • • • • • • • • • FARSTA SIM- OCH IDROTTSHALL Här finns vattenaktiviteter för både stora och små. Endast lek i stora bassängen på söndagar kl. 12–15. Alltid varmt i vattnet! Simbassängerna ca 27°C, ons–tor ca 29°C. Farstaängsvägen 3, Farsta Telefon 08-508 472 27 Öppettider: Se hemsidan. Entré: vuxna 70 kr, barn 4–19 år 20 kr, barn under 4 år gratis, familjebiljett 90–160 kr. Läs mer: barnistan.se/farstabad

• • • • • • • • • • • • GUSTAVSBERGSBADET Gustavsbergsbadet ligger i Gustavsbergs centrum. Här kan du bland annat motionssimma, äventyrsbada och träna kondition och styrka. Det finns också ett brett utbud av simskolor och babysimkurser. Ösby badväg 3, Gustavsberg Telefon 08-570 470 50 Öppettider: Se hemsidan. Entré: vuxna 120 kr, barn 0–80 kr, familjebiljett 235–330 kr. Läs mer: barnistan.se/gustavsbergsbad

HUSBYBADET En upplevelse för hela familjen med 60 meter rutschkana, vattenpist och fors. Alltid varmt i vattnet! Äventyrsbadet ca 29°C, simbassängen ca 27°C. Edvard Griegsgången 30, Husby Telefon 08-508 45 190 Öppettider: Se hemsidan. Entré: vuxna 90 kr, barn 4–19 år 40 kr, barn under 4 år gratis, familjebiljett 130–220 kr. Läs mer: barnistan.se/husbybad

• • • • • • • • • • • • KRONOBERGSBADET Kronobergsbadet är ett litet och mysigt badhus med lekbad tre dagar i veckan. Alltid varmt i vattnet! Simbassängen ca 27°C. Bergsgatan 58, Kungsholmen Telefon 08-654 44 81 Öppettider: Se hemsidan. Entré: vuxna 70 kr, barn 4–19 år 20 kr, barn under 4 år gratis, familjebiljett 90–160 kr. Läs mer: barnistan.se/kronobergsbad

• • • • • • • • • • • • LILJEHOLMSBADET Anrikt badhus på Mälaren. Obs! Måndagar endast kvinnor, fredagar endast män och lördagar endast familjebad. Alltid varmt i vattnet! Simbassängen ca 30°C. Bergsunds strand 26, Hornstull Telefon 08-668 67 80 Öppettider: Se hemsidan. Entré: vuxna 70 kr, barn 4–19 år 20 kr, barn under 4 år gratis, familjebiljett 90–160 kr. Läs mer: barnistan.se/liljeholmsbad

• • • • • • • • • • • • MÖRBYBADET – MEDLEY Mörbybadet är en bad- och friskvårdsanläggning som ger en helhetsupplevelse för både stora och små. Flodis kommer på besök varje lördag och söndag. Vendevägen 94, Danderyd Telefon 0771-58 60 00 Öppettider: Se hemsidan. Entré: vuxna 80 kr, barn 4–17 år 40 kr, barn 0–3 år gratis. Läs mer: barnistan.se/morbybad

NACKA SIMHALL – MEDLEY Här finns något för alla i familjen, oavsett om du vill bada, motionssimma eller delta i vattenträning. Flodis kommer på besök varje lördag och söndag. Griffelvägen 11, Nacka Telefon 0771-586 000 Öppettider: Se hemsidan. Entré: vuxna 60 kr, barn 7–19 år 25 kr, barn 0–6 år gratis, minigrupp (1 vuxen + 2 barn) 80 kr, minigrupp (2 vuxna + 2 barn) 140 kr (extra barn 20 kr). Läs mer: barnistan.se/nackasimhall

• • • • • • • • • • • • NÄCKENBADET – MEDLEY Välkommen till Näckenbadet, det mysiga lilla badet i Saltsjöbaden! Här trivs hela familjen i någon av våra bassänger. Flodis kommer på besök varje helg. Neglingevägen 21B, Saltsjöbaden Telefon 0771-586 000 Öppettider: Se hemsidan. Entré: vuxna 60 kr, barn 7–19 år 25 kr, barn 0–6 år gratis, minigrupp (1 vuxen + 2 barn) 80 kr, minigrupp (2 vuxna + 2 barn) 140 kr (extra barn 20 kr). Läs mer: barnistan.se/nackenbadet

• • • • • • • • • • • • SANDSBORGSBADET Sandsborgsbadet är ett trevligt badhus där alla i familjen kan bada och ha kul. Endast lek i stora bassängen på lördagar kl. 12–14, ej motionssim. Alltid varmt i vattnet! Simbassängen ca 30°C. Dalens allé 10, Enskede Telefon 08-648 92 74 Öppettider: Se hemsidan. Entré: vuxna 70 kr, barn 4–19 år 20 kr, barn under 4 år gratis, familjebiljett 90–160 kr. Läs mer: barnistan.se/sandsborgsbad

• • • • • • • • • • • • SKANSTULL – MEDLEY Välkommen till vår mysiga bassäng i Skanstull (Folksamhuset). Här erbjuder vi kurser för stora och små, allt från babysim, simskola till crawlkurser. Skansbrogatan 5B, Södermalm Telefon 0771-586 000 Öppettider: Se hemsidan. Entré: Se hemsidan. Läs mer: barnistan.se/medleyskanstull 107


bad

Tips på två kallvattenkällor i Stockholm där du kan smaka på naturligt mineralvatten: SANDAKÄLLAN vid Hellasgården i Nackareservatet. VÅRBY KÄLLA i parken vid Vårby allé i Huddinge.

STOCKHOLMS AKTIVITETSCENTER Här kan även de allra minsta barnen följa med, vi har 34 grader i vattnet. Poolen är anpassad för barnfamiljer och lek. Det går att låna flythjälpmedel och leksaker. Passar 0–12 år. Öppettider: Se hemsidan. Entré: vuxna 100 kr, barn 50 kr. Södra Agnegatan 20, Kungsholmen Telefon 076-250 86 51 Läs mer: barnistan.se/aktivitetscenter

• • • • • • • • • • • • SÄBY SIM- OCH SPORTHALL – MEDLEY En familjevänlig bad- och friskvårdsanläggning med ett brett utbud mitt i Salems centrum. Säbyvägen 30, Rönninge Telefon 010-450 90 50 Öppettider: Se hemsidan. Entré: vuxna 50 kr, barn 7–15 år 25 kr, barn 0–6 år 15 kr. Läs mer: barnistan.se/sabybad

SKOGÅSHALLEN – MEDLEY Här kan du vattenträna, gå i simskola eller badfritids. Vi har gruppträning, kafé, bastu och relax. Du kan också ha härliga badkalas! Laduvägen 2, Huddinge Telefon 08-533 348 78 Öppettider: Se hemsidan. Entré: vuxna 40 kr, barn 7–15 år 15 kr, barn 0–6 år 10 kr. Läs mer: barnistan.se/skogasbad

• • • • • • • • • • • • SKÄRHOLMENS SIM- OCH IDROTTSHALL Simhall för hela familjen med stor och liten bassäng. Lördagar kl. 8.30–10 endast kvinnor, söndagar kl. 12–17 lek i stora bassängen. Alltid varmt i vattnet! Simbassängen ca 27°C, torsdagar ca 29°C. Bodholmsgången 10, Skärholmen Telefon 08-508 488 00 Öppettider: Se hemsidan. Entré: vuxna 70 kr, barn 4–19 år 20 kr, barn under 4 år gratis, familjebiljett 90–160 kr. Läs mer: barnistan.se/skarholmensbad

108

SOLLENTUNA SIM- OCH SPORTHALL – MEDLEY En härlig och ljus badanläggning med två bassänger och ett vattenlekland som passar hela familjen. Flodis kommer på besök varje lördag och söndag.

Intensivsimskola i Salem Simfärdig i sommar? I sommar erbjuder vi flera intensivsimskolor. Passar 5–12 år. Kursstart: Se hemsidan. Kursavgift: Se hemsidan.

• • • • • • • • • • • •

Stubbhagsvägen 2, Sollentuna Telefon 08-579 225 00 Öppettider: Se hemsidan. Entré: vuxna 60 kr, barn 4–17 år 30 kr, barn 0–3 år gratis. Läs mer: barnistan.se/sollentunabad

SÖRA SIMHALL – MEDLEY I Söra simhall finns en 25-metersbassäng med 6 banor samt en undervisningsbassäng. I 25-metersbassängen är det 27°C. Flodis kommer på besök varje lördag och söndag.

• • • • • • • • • • • •

Luffarbacken 84, Åkersberga Telefon 0771-586 000 Öppettider: Se hemsidan. Entré: vuxna 70 kr, barn 7–16 år 45 kr, barn 0–6 år 20 kr, familjebiljett (2 vuxna och 2 barn) 150 kr. Läs mer: barnistan.se/sorabad

SOLSKIFTESBADET – MEDLEY På det mysiga inomhusbadet Solskiftesbadet bedriver Medley enbart schemalagd kursverksamhet. Vi erbjuder babysim, minisim och simskola. Du kan också hyra hela bassängen. Solskiftesvägen 8, Åkersberga Telefon 0771-586 000 Öppettider: Se hemsidan. Entré: Enbart schemalagd kursverksamhet. Läs mer: barnistan.se/medley-solskiftesbadet

Intensivsimskola i Österåker och på Ljusterö Simfärdig i sommar? I sommar erbjuder vi flera intensivsimskolor, både i Söra simhall och utomhus på Ljusterö. Passar 5–12 år. Kursstart: Se hemsidan. Kursavgift: Se hemsidan.


TENSTA SIM- OCH IDROTTSHALL Ett barnvänligt bad med en äventyrsbassäng för de minsta. Obs! Onsdagar endast kvinnor. Alltid varmt i vattnet! Barnäventyret ca 29°C, simbassängen ca 27°C. Hagstråket 9, Tensta Telefon 08-508 411 70 Öppettider: Se hemsidan. Entré: vuxna 70 kr, barn 4–19 år 20 kr, barn under 4 år gratis, familjebiljett 90–160 kr. Läs mer: barnistan.se/tenstabad

• • • • • • • • • • • • TIBBLEBADET – MEDLEY En stor badanläggning som erbjuder en mängd olika aktiviteter. Lek i hela 50-metersbassängen lör–sön kl. 12–15. Flodis kommer på besök varje lördag och söndag. Attundavägen 5–7, Täby Telefon 0771-586 000 Öppettider: Se hemsidan. Entré: vuxna 65–90 kr, barn 4–19 år 45 kr, barn 0–3 år gratis. Läs mer: barnistan.se/tibblebad

• • • • • • • • • • • • TURKOSEN – MEDLEY Turkosen är en liten mysig simhall nära Solna Centrum. Här finns två separata omklädningsrum och bastu. 33 grader i bassängen och aktiviteter för alla faser i livet till exempel gravidyoga och babysim Hannebergsgatan 41, Solna Telefon 0771-586 000 Öppettider: Se hemsidan. Se hemsidan. Läs mer: barnistan.se/medley-turkosen Intensivsimskola i sommar I sommar erbjuder vi intensivsimskola på Turkosen i Solna med start 7 juni. Passar 5–12 år. Kursstart: Se hemsidan. Kursavgift: Se hemsidan.

• • • • • • • • • • • • TYRESÖ AQUARENA – MEDLEY Här finns en 25-metersbassäng för bad, lek och motion, vattenrutschkana, bubbelpool samt en multibassäng med höj- och sänkbar botten. Flodis kommer på besök varje lördag och söndag.

bad Simvägen 2A, Tyresö Telefon 0771-586 000 Öppettider: Se hemsidan. Entré: vuxna 75–95 kr, barn 3–15 år 40–60 kr, barn 0–2 år gratis, familjebiljett 115–250 kr. Läs mer: barnistan.se/tyresobad

• • • • • • • • • • • • VASALUNDSHALLEN – MEDLEY En 25-metersbassäng och en 6-metersbassäng för både bad, lek och vattenträning. Badhusplanen 1–3, Solna Telefon 0771-586 000 Öppettider: Se hemsidan. Entré: vuxna 50–60 kr, barn 5–17 år 25 kr, barn 0–4 år gratis, familjebiljett (2 vuxna och 3 barn) 120 kr. Läs mer: barnistan.se/vasalundsbad

• • • • • • • • • • • • VILUNDABADET – MEDLEY Ett vattenland med vattenrutschkanor, strandbassäng och ström- och vågbassäng. Badäventyr för de alla yngsta i minibassängen. Flodis kommer på besök varje lördag och söndag. Husarvägen 29, Upplands Väsby Telefon 0771-586 000 Öppettider: Se hemsidan. Entré: vuxna 80–105 kr, barn 3–15 år 40–60 kr, barn 0–2 år gratis, familjebiljett 120–270 kr. Läs mer: barnistan.se/vilundabad

• • • • • • • • • • • • VÄLLINGBY SIM- OCH IDROTTSHALL Badhus med bassänger som passar alla i familjen. Även de allra yngsta. För lilla bassängens öppettider kontakta simhallen eller se hemsidan. Barnäventyret följer badets öppettider. Alltid varmt i vattnet! Simbassängen ca 27°C. Bräckegatan 5, Vällingby Telefon 08-508 418 20 Öppettider: Se hemsidan. Entré: vuxna 70 kr, barn 4–19 år 20 kr, barn under 4 år gratis, familjebiljett 90–160 kr. Läs mer: barnistan.se/vallingbybad

VÄSTERTORPS SIM- OCH IDROTTSHALL Bassänger och lek för stora och små. Obs! Vissa tider barnfritt. Söndagar kl. 12–15 är det lekdag i bassängen (inga motionsbanor då). Alltid varmt i vattnet! Stora bassängen ca 27°C, lilla bassängen ca 29°C. Personnevägen 90, Hägersten Telefon 08-97 60 31 Öppettider: Se hemsidan. Entré: vuxna 70 kr, barn 4–19 år 20 kr, barn under 4 år gratis, familjebiljett 90–160 kr. Läs mer: barnistan.se/vastertorpsbad

BASSÄNGBAD UTOMHUS BREVIKSBADET Tempererad utomhusbassäng och barnbassäng med omklädningsrum och bastu. Minigolf, minibilsland och simskola. Kafé- och matservering öppet vid fint väder, men korv, kaffe och glass finns alltid att köpa. Gåshagavägen 1, Lidingö Telefon 08-766 25 61 Öppettider: 28/5–28/8 mån–sön 9–19. Entré: vuxna 70 kr, barn 20–40 kr. Läs mer: barnistan.se/breviksbadet

• • • • • • • • • • • • ERIKSDALSBADET Utomhusbad med bassänger, plaskdamm, bastu, solplage, servering, beachvolleyplan och lekplats. Grillen får användas från klockan 16. Hundar ej tillåtna inom området. Hammarby Slussväg 22, Skanstull Telefon 08-508 402 50 Öppettider: 23/5–31/8 mån–tor 6.30–21, fre 6.30–19, lör–sön 9–18. Entré: vuxna 70 kr, barn 4–19 år 20 kr, barn under 4 år gratis. Läs mer: barnistan.se/eriksdalsbad-ute

109


bad HUVUDSTABADET Här finns en uppvärmd 50-metersbassäng, två barnbassänger och bastu. I anslutning till bassängerna finns omklädningsrum med bastu. Huvudstabadet har ett härligt och naturskönt läge nära Ulvsundasjön. Huvudsta Gård, Solna Telefon 0771-586 000 Öppettider: 23/5–28/8 mån–fre 7–19, lör–sön 9–19. Entré: vuxna 80 kr, barn 5–17 år 35 kr, barn under 5 år gratis. Läs mer: barnistan.se/huvudstabadet

• • • • • • • • • • • • HÄGERSTENSBADET Här finns en 25-metersbassäng, plaskdamm, omklädningsutrymmen, tempererade utomhusduschar och toaletter. Personnevägen, Hägersten Telefon 08-508 00 508 Öppettider: 13/6–21/8 mån–sön 10–18. Fri entré. Läs mer: barnistan.se/hagerstensbadet

• • • • • • • • • • • • KAMPEMENTSBADET Utomhusbassäng med 26 grader, plaskbassäng och bastu,

OBS! Små barn kan inte själva reglera kroppstemperaturen. Vänta därför med bastubad tills barnet är så stort att det själv kan säga ifrån när det blir för varmt.

110

NYTORPSBADET Badet har en 25-metersbassäng, plaskdamm, klätterställning och servering. Ulricehamnsvägens förlängning, Johanneshov Telefon 08-648 89 89 Öppettider: 13/6–21/8 mån–sön 10–18. Fri entré. Läs mer: barnistan.se/nytorpsbadet

• • • • • • • • • • • • STORA SKÖNDAL HANDIKAPPBAD OCH UTEGYM Tempererad bassäng och strandbad med brygga – allt anpassat för funktionshindrade. Obs! För icke synligt funktionshinder ta med läkarintyg. Nils Brincks väg 11, Sköndal Telefon 076-129 17 43 Öppettider: 4/6–21/8 mån–tis 10–18, ons 10–21, tor–sön 10–18. Fri entré. Läs mer: barnistan.se/handikappbad

• • • • • • • • • • • • SVEDENBADET En mycket barn- och familjevänligt bad med en 25-metersbassäng och två mindre barnpooler. Badet är omgivet av fina gräsytor för sköna solstunder, lek och motion.

Sandhamnsgatan 64, Gärdet Telefon 08-508 411 78 Öppettider: 30/5–31/8 mån 6.30–20, tis 8–20, ons 6.30–20, tor 8–20, fre 6.30–18, lör–sön 10–18. Entré: vuxna 70 kr, barn 4–19 år 20 kr, barn under 4 år gratis. Läs mer: barnistan.se/kampementsbadet

Hjortstigen, Bergshamra Telefon 0771-586 000 Öppettider: 23/5–28/8 mån–sön 9–18. Entré: vuxna 80 kr, barn 5–17 år 35 kr, barn under 4 år gratis. Läs mer: barnistan.se/svedenbadet

• • • • • • • • • • • •

ÄLVSJÖBADET Stora bassängen: 25 meter lång, 1,20–2,00 meter djup, sluttande botten. Lilla bassängen: 20 meter lång, 70–90 cm djup, sluttande botten. Vi har lek- och plaskbassäng för de minsta, grillar, boulebana, klätterställning, gungor och sandlåda.

NORSKOGSBADET En tempererad 25-metersbassäng för motionssim och en grundare bassäng för lek. Intill den stora bassängen finns det även en plaskbassäng för de allra minsta. Centralparken, Näsbypark, Täby Telefon 0771-586 000 Öppettider: 28/5–14/8 mån–tis 9–19.30, ons 7–19.30, tor 9–19.30, fre 7–19.30, lör–sön 10–17.30. Entré: vuxna 80 kr, barn 4–19 år 35 kr, barn under 4 år gratis. Läs mer: barnistan.se/norskogsbadet

• • • • • • • • • • • •

Ormkärrsvägen, Älvsjö Telefon 08-647 15 07 Öppettider: 13/6–21/8 mån–sön 10–21. Fri entré. Läs mer: barnistan.se/alvsjobadet

C


NYHET: Babysim, minisim och simskola i Folksamhuset! Vi vill dela med oss av glädjen och tryggheten i att kunna simma och ha kul i vatten. Vi är Sveriges största simskola med kurser för alla åldrar. Läs mer och boka på medley.se/skanstull

Äventyrsbad för hela familjen! Simskola, start varje vecka hela sommaren Varmt välkomna! Tfn 08-570 470 50 Ösby badväg 3 www.gustavsbergsbadet.se

Barn i stan6-8, 144x108.indd 1

2016-05-10 19.38


lekland

mer info på barnistan.se

EUROPAS STÖRSTA LEKLAND LIGGER I SVERIGE! Lek & Buslandet i Örebro är hela 7 000 kvm stort. Det är nästan lika stort som FC Barcelonas hemmaplan i Camp Nou, Europas största fotbollsarena! STOCKHOLMS STÖRSTA LEKLAND är Andy’s i Bromma med 5 500 kvm lekyta. Det är större än golvytan på Globen som är 4 950 kvm.

Räkna med att ni kommer att ha rejält svettiga barn efter ett besök på ett lekland. Ett hett tips är att ta med extra ombyten så slipper de åka hem i blöta kläder.

Ole, dole, doff…

Den 15 juni är det Chaufförens dag så varför inte fira med att ratta ett fordon på Polismuseets gård, i trafikleken i Hågelby eller på leklandet Kaatach?

Lek och utveckling Att tänka på inför leklandsbesöket: I leken får barn utvecklas. Det krävs tid för att leken ska komma igång ordentligt, därför är det viktigt att barn, så långt det är möjligt, får tid att leka färdigt utan avbrott. Källa: 1177.se.

• Skor av, strumpor på – inte barfota! • Långbyxor är bäst! Särskilt för bästa glid i rutschbanan. • Vuxna får gärna vara med och leka, men de får inte lämna barnen utan uppsikt. • Ingen egen mat eller dryck får tas med.

112


ANDY'S I BARKABY Dags för djungelexpedition – smyg bland elefanter, speja på tigrar och bestig vulkanen. Leklandet är på 2500 kvm mitt i Barkarby Handelsplats, 80 butiker – 15 minuter från Stockholm C. Passar 0–12 år. Herrestavägen 1, Barkaby, Järfälla Telefon 08-621 09 00 Öppettider: mån–fre 10–19, lör–sön 10–18. Entré: vuxna gratis, barn från 4 år 149 kr, barn 2–3 år 119 kr, barn under 2 år gratis. Läs mer: barnistan.se/andysbarkaby

• • • • • • • • • • • • ANDY'S I BROMMA Klättertokiga, leksugna och utforskare hoppar, studsar och trixar sig fram mellan världens städer. Andys' nyaste lekland är specialdesignat för lek och lär. Passar 0–12 år.

ANDY'S I SICKLA Flyg med Andy ut i rymden för att landa i klätterställningarna, rutschkanorna eller studsmattorna. Testa drop-sliden – galet knäpp! Leklandet är på 1 800 kvm och ligger praktiskt mitt i fina Sickla Köpkvarter. Passar 0–12 år. Siroccogatan 7, Sickla Telefon 08-643 18 30 Öppettider: mån–fre 10–20, lör–sön 10–19. Entré: vuxna gratis, barn från 4 år 149 kr, barn 2–3 år 119 kr, barn under 2 år gratis. Läs mer: barnistan.se/andyssickla

• • • • • • • • • • • • ANDY'S I SKÄRHOLMEN Cirkusleklandet för alla tigertämjare och eldslukare! Våga testa både Stockholms enda superjump och högsta Dropslide! Plus en jättestor lek för minstingarna. Leklandet är på 2 500 kvm mitt i Skärholmen Passar 0–12 år.

Bryggerivägen 10, Bromma Telefon 08-511 046 10 Öppettider: mån–sön 10–19. Entré: vuxna gratis, barn över 2 år 149 kr, barn under 2 år gratis för medlemmar. Läs mer: barnistan.se/andysbromma

Lillholmsgången 68, Skärholmen Telefon 08-39 55 66 Öppettider: mån–sön 10–19. Entré: vuxna gratis, barn från 4 år 149 kr, barn 2–3 år 119 kr, barn under 2 år gratis. Läs mer: barnistan.se/andysskarholmen

• • • • • • • • • • • •

• • • • • • • • • • • •

ANDY'S I LÄNNA Bubbelibubbel på det böljande leklandet! Här finns en knasigt stor klätterställning, svischiga rutschkanor och en biffig restaurangdel. Allt bekvämt beläget i Länna Köpcentrum. Passar 0–12 år.

KAATACH Välkomna till Kaatach i Tyresö, endast 15 min från city! Ett lekland på cirka 3 000 kvadratmeter sprängfullt av roligheter både inne och ute. Häng med på alla spännande barnaktiviteter och kurser!

Truckvägen 9, Skogås Telefon 08-609 09 01 Öppettider: mån–fre 10–19, lör–sön 10–18. Entré: vuxna gratis, barn från 4 år 149 kr, barn 2–3 år 119 kr, barn under 2 år gratis. Läs mer: barnistan.se/andyslanna

Energivägen 2B, Tyresö Telefon 08-400 268 80 Öppettider: mån–sön 10–18. Obs! 24/6 stängt. Entré: vuxna gratis, barn 50–120 kr, barn under 1 år gratis. Läs mer: barnistan.se/kaatach Minitivoli på Kaatach Här finns det 1 500 kvadratmeter lek utomhus med tåg, flygplan, trampoliner, innebandy, rymdland, tre karuseller och mycket mer! Passar 2–12 år. Pris/tur: 20 kr.

Vill du vara med och leka? Kom 2 för 1! I helgen den 4–5/6 har alla Barn i stan-läsare rabatt på ordinarie inträdet (120 kr) på Kaatach. Passar alla åldrar. När: 4–5/6 kl. 10–18. Entré: vuxna gratis, barn 50–120 kr, barn under 1 år gratis. Obs! Gå 2 betala för 1 gäller endast på ordinarie inträde 120 kr.

• • • • • • • • • • • • LEK & BUS I DANDERYD Ett lekland med lekyta mitt i en djungel bland palmer, tigrar och krokodiler, rutschkanor, klätterställningar, bollhav och mycket mer. Passar 1–13 år. Sunnanängsvägen 10, Danderyd Telefon 08-768 77 77 Öppettider: mån–sön 10–19. Entré: vuxna gratis, barn 2–17 år 130 kr, barn 1 år 70 kr, barn under 1 år gratis. Läs mer: barnistan.se/lekobusdanderyd

• • • • • • • • • • • • LEK & BUS I UPPLANDS VÄSBY Välkomna in på en dag full med bus och skratt! Här finns klätterställningar, rutchbanor, studsmattor, cykelbana, hoppborg, fotbolls- och basketplan och tre olika bollhav. Testa bollkanoner eller tubbyslide! För de allra minsta barnen finns ett speciellt område med eget bollhav och rutchkana. Passar 1–13 år. Kanalvägen 3B, Upplands Väsby Telefon 08-590 322 23 Öppettider: mån–sön 10–19. Entré: vuxna gratis, barn 2–17 år 130 kr, barn 1 år 70 kr, barn under 1 år gratis. Läs mer: barnistan.se/lekobusupplandsvasby

113


lekland

dagens ord: Rutschbana, eller rutschkana som vissa säger, är ett låneord från tyskan där det heter rutschebahn. Rutsch på tyska betyder ras eller skred, alltså något som kommer ner med fart.

LEK & BUS NACKA STRAND Lek & Bus i Nacka Strand, har en 4 000 kvadratmeter stor lekyta, som du och ditt barn kan leka och busa på. Babyhörna med eget bollhav för de minsta. Passar 1–13 år. Cylindervägen 4, Nacka Strand Telefon 08-716 07 00 Öppettider: mån–sön 10–19. Entré: vuxna gratis, barn 2–17 år 130 kr, barn 1 år 70 kr, barn under 1 år gratis. Läs mer: barnistan.se/lekobusnacka

LEOS LEKLAND På Leos Lekland hittar du alltid nya äventyr. Här finns något för alla. Klätterställningar, bollhav, tunnlar, trampoliner, cyklar, bollkanoner, rutschkanor och mycket mer. Välkommen till Nordens största leklandskedja! Passar 0–12 år. Mätslingan 2, Täby Telefon 08-756 05 06 Öppettider: mån–sön 10–19. Entré: vuxna gratis, barn 2–17 år 160 kr, barn 0–1 år gratis. Läs mer: barnistan.se/leoslekland

PLAYLAND STHLM Innerstans enda lekland. Hos oss umgås barn och vuxna i en trevlig miljö. Kom och fika, luncha och lek. Kafé med mycket bebisvänlig avdelning för de allra yngsta besökarna. Fridhemsgatan 49-51, Kungsholmen Telefon 070-575 61 10 Öppettider: mån–sön 9.30–17.30. Obs! 24/6–31/7 mån–sön 10–15. Entré: vuxna gratis, barn över 1 år 100 kr, barn under 1 år 50 kr. Läs mer: barnistan.se/playlandsthlm Playland STHLM:s bebisavdelning Innerstans enda lekland! Kafé med mycket bebisvänlig avdelning för de allra yngsta besökarna. Passar 1–24 månader.

C

missa inte Barn i stans app! Med Barn i stans app får du koll på allt kul som händer i veckan! Appen hittar du i App Store eller i Google Play i din mobil genom att söka på ”Barn i stan”. Appen är förstås gratis! Ladda ned bums!

114


Tjena! Det är jag som är Leo! Kom och lek på mitt lekland! På Leos Lekland hittar du alltid nya äventyr. Här finns nått för alla. Klätterställningar, bollhav, tunnlar, trampoliner, cyklar, bollkanoner, rutschkanor och mycket mer. Välkommen till Nordens största leklandskedja!

en Efter sommar t öppnar vi et nytt Leos Lekland i a ng Ku ens kurv

BiS_Halvsida_Sommar_2.pdf

1

2016-05-11

Gratis för vuxna! Bistro Gigantiskt! Öppet alla dagar 10-19

GRATIS ENTRÉ FÖR VUXNA. GRATIS PARKERING, WIFI OCH TIDNINGAR. MÄTSLINGAN 2, TÄBY. LEOSLEKLAND.SE

17:54

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

Prova gratis! Nyfikenlek och kreativt lärande för alla mellan 1 - 6 år. Starta er gratismånad på Jaramba.se

lek & lär-app för nyfikna

Läs mer på Jaramba.se


Hinderbanor högt och lågt!

Hinderbanan i utställningen MegaMind på Tekniska museet. Läs mer på sidan 84.

Den 27 juli är det Gå på styltor-dagen.

sportiga grejer

mer info på barnistan.se

VAR MED I ETT LOPP I SOMMAR … Junior Marathon 4/6 Minimaran 5/6 Lilla Bagisloppet 8/6 Lida Loop, cykellopp 11/6 Lilla Midnattsloppet och MiniMil 13/8 Bellmanstafettens familjedag 20/8 Läs mer på sidorna 117–120. … OCH SÅ NÅGRA LOPP ATT KOMMA IHÅG I SEPTEMBER: Lilla Tjejmilen 3/9 Prins Daniels lopp 11/9 Lilla Lidingöloppet och Knatteloppet 25/9

Spring i benen? Skogshinderbanan på Siggesta Gård. Läs mer på sidan 118.

Spana in leklanden på sidan 112. Där kan du springa i flera timmar …

idrott i en korg! Höghöjdsbanan i Lida friluftsområde. Läs mer på sidan 127. 116

Under sommaren kan du låna en utflyktskorg från Riksidrottsmuseet med sportiga tillbehör som fotboll, hopprep, brännbollsträ och bouleklot. Sedan kan ni ge er ut ett gäng och sporta loss på Gärdet. Läs mer på sidan 78.


BOULEBAR RÅDHUSET Boulebar Rådhuset ligger nere i tunnelbanestationen Rådhuset på Kungsholmen. Här möts du av en fransk parkatmosfär med härligt grus, sköna karaktärer och bra mat. Hantverkargatan 8, Kungsholmen Telefon 010-108 99 23 Obs! 4/7–13/8 stängt. Pris: Se hemsidan.. Läs mer: barnistan.se/boulebarradhuset Boule med brunch på Boulebar Rådhuset Spela boule, ät en bit mat och ha kul. En kul aktivitet med familjen. För de minsta finns det mjuka bouleklot att spela med. Buffé från kl. 11. Passar från 6 år. När: från 14/8 lördag–söndag kl. 10–15. Pris: vuxna 350 kr, barn 5–15 år 95 kr, barn under 5 år gratis (med betalande vuxen).

• • • • • • • • • • • • BOULEBAR RÅLAMBSHOV Lagom till sommaren slår Boulebar upp sina banor i Rålambshovsparken vid Norr Mälarstrand och bjuder på boule i solen. Smedsuddsvägen 2, Kungsholmen Telefon 010-108 94 77 Öppettider: mån–tor 15–23, fre 15–01, lör 10–01, sön 10–20. Pris: Se hemsidan. Läs mer: barnistan.se/boulebarralambshov Boule med brunch på Boulebar Rålambshov Spela boule, ät en bit mat och ha kul. En kul aktivitet med familjen. För de minsta finns det mjuka bouleklot att spela med. Buffé från kl. 11. Passar från 6 år. När: 7/5–31/8 lör–sön 10–15. Pris: vuxna 350 kr, barn 5–15 år 95 kr, barn under 5 år gratis (med betalande vuxen).

BOULEBAR SURBRUNN Vid Surbrunnsgatan 46 ligger klassikern Boulebar Surbrunn med en restaurangdel och en väl tilltagen bar. Kom ner för en kul aktivitet, ät en trevlig middag eller njut av en mysig brunch på helgen. Surbrunnsgatan 46, Vasastan Telefon 010-108 99 23 Öppettider: mån–tor 11–23, fre 11–01, lör 10–01, sön 10–22. Obs! Stängt från och med 21/6. Öppnar i nya lokaler i höst. Pris: Se hemsidan. Läs mer: barnistan.se/boulebarsurbrunn

• • • • • • • • • • • • BOULEBAR TANTO Den öde båtuppställningsplatsen vid Tantolunden förvandlas till en levande sommarpark med utomhusboule och fransk grillmeny. Tantogatan 85, Södermalm Telefon 010-108 90 64 Öppettider: Se hemsidan. Pris: Se hemsidan. Läs mer: barnistan.se/boulebartanto

• • • • • • • • • • • • KLÄTTERCENTRET I SOLNA Kom till Klättercentret och upptäck sporten som är så kul att du glömmer bort att du tränar! Banvaktsvägen 20, Solna Telefon 08-730 00 93 Öppettider: mån–fre 9–22, lör–sön 10–20. Obs! 6/6 kl. 10–20, 24–25/6 stängt. Entré: vuxna 145 kr, barn 90 kr, familjebiljett 520 kr (2 vuxna och 2 barn). Läs mer: barnistan.se/klattercentretsolna Prova på-klättring på skollov Under skolloven anordnar vi vår mycket uppskattade prova påklättring dagtid i Solna och på Telefonplan. Detta är en aktivitet som passar bra för både barn och vuxna. Passar alla åldrar. Pris: 230 kr

KLÄTTERCENTRET TELEFONPLAN Kom till Klättercentret och upptäck sporten som är så kul att du glömmer bort att du tränar! Tellusgången 22-24, Hägersten Telefon 08-730 00 93 Öppettider: mån–fre 9–22, lör 10–20, sön 10.9–20. Obs! 6/6 kl. 10–20, 24–25/6 stängt. Entré: vuxna 145 kr, barn 90 kr, familjebiljett 520 kr (2 vuxna och 2 barn). Läs mer: barnistan.se/klattercentrettelefonplan Prova på-klättring på skollov Under skolloven anordnar vi vår mycket uppskattade prova påklättring dagtid i Solna och på Telefonplan. Detta är en aktivitet som passar bra för både barn och vuxna. Passar alla åldrar. Pris: 230 kr

• • • • • • • • • • • • LASERDOME BROMMA Med sensorförsedda västar på kroppen och futuristiska laservapen i händerna jagar ni varandra genom mörka gångar. Passar från 7 år. Ekbacksvägen 32, Bromma Telefon 08-408 010 50 Öppettider: mån–tor endast bokning, fre 15–19, lör–sön 11–19. Pris: vuxna 80–250 kr, barn 80–250 kr. Läs mer: barnistan.se/laserdome-bromma

• • • • • • • • • • • • LASERDOME FARSTA Laserdomes arena i Farsta är ca 1 000 kvm. Tävla mot vänner, familj eller främlingar. Missa inte chansen att utöva den ultimata actionsporten hos oss! Passar från 5 år. Mårbackagatan 31–33, Farsta Telefon 08-121 499 99 Se hemsidan för information och bokning. Entré: vuxna 80 kr, barn 80 kr. Läs mer: barnistan.se/laserdomefarsta

117


sportiga grejer

Kollen på bollen! • Fotbollsgolf på Siggesta Gård. Läs mer på sidan 118. • Barbros bollskola på Riksidrottsmuseet. Läs mer på sidan 78. • Utomhusboule i Rålis och Tanto. Läs mer på sidan 117.

PERFECT STRIKE BRÄNNKYRKA BOWLINGHALL Ta med familjen och utmana varandra i en bowlingmatch – det finns rännstaket för de minsta och både bowlingskor och bowlingklot ingår i priset. I sommar renoverar vi så kika in på hemsidan för korrekta öppettider. Passar alla åldrar. Tellusborgsvägen 10, Hägersten Telefon 08-199 710 Öppettider: Se hemsidan. Pris: 230–295 kr per bana och timme. Läs mer: barnistan.se/brannkyrkabowlinghall

• • • • • • • • • • • •

LASERDOME MARKVARDSGATAN Med sensorförsedda västar på kroppen och futuristiska laservapen i händerna jagar ni varandra genom mörka gångar och uppför ramper. Passar från 7 år. Markvardsgatan 16, City Telefon 08-702 09 30 Öppettider: mån–tor 11–21, fre 11–23, lör 10–23, sön 10–21. Pris: 80–250 kr, barn 80–250 kr. Läs mer: barnistan.se/laserdomemarkvards

• • • • • • • • • • • • LASERDOME SURBRUNNSGATAN Med sensorförsedda västar på kroppen och futuristiska laservapen i händerna jagar ni varandra genom mörka gångar och uppför ramper. Passar från 7 år. Surbrunnsgatan 42, City Telefon 08-16 85 10 Öppettider: mån–tis 11–21, ons–lör 11–23, sön 11–21. Pris: vuxna 80–250 kr, barn 80–250 kr. Läs mer: barnistan.se/laserdomesurbrunn

MIDNATTSLOPPET Midnattsloppet är nordens största 10 km-lopp. I Midnattsloppet spelar det ingen roll om du är nybörjare, motionär eller elit. För de yngre arrangeras Lilla Midnattsloppet och Midnattsloppets Mini-Mil. Midnattsloppet är så mycket mer än ett lopp och allt handlar om att du som löpare ska ha så roligt som möjligt. Enskedevägen 95, Enskede Telefon 0771-840 840 Läs mer: barnistan.se/midnattsloppet Lilla Midnattsloppet Det ska finnas ett Midnattslopp för alla, oavsett ålder och därför arrangeras Lilla Midnattsloppet. Nytt för i år är att sträcken är 2 000 meter. Obs! Föranmälan. 2015 stängdes anmälan till Lilla Midnattsloppet söndagen innan loppet då det blev fulltecknat. Passar 8–15 år. Start på Ringvägen utanför Zinkensdamms IP, Södermalm När: 13/8 kl. 19. Pris: barn 130 kr. Midnattsloppets MiniMil MiniMil är sann löparglädje och där alla är vinnare. Barnen springer cirka 300 meter inne på konstgräset på Runners Corner på Zinkensdamms IP. Efter målgången får barnen sina välförtjänta medaljer. Från kl. 13 finns även hoppborg, ansiktsmålning och servering. Obs! Föranmälan. Passar 1–8 år. Zinkensdamms IP, Ringvägen, Södermalm När: 13/8 kl. 14. Pris barn: 80–100 kr.

118

SIGGESTA GÅRD På Siggesta Gård finns det alltid något kul att göra. Det bästa är att det är öppet året runt. Ta med dig barnen på utomhusaktiviteter som ni alla kommer gilla och avsluta med en god lunch. Siggesta Gård, Värmdö Telefon 08-562 80 100 Öppettider: mån–sön 11–16. Läs mer: barnistan.se/siggesta Fotbollsgolf Sparka bollen ner i hålet på green! Vi har två fina niohålsbanor anlagda som riktiga golfbanor med bunkrar, dammar och hinder, med lätt och svår tee på några hål, så att alla kan utmana varandra. Passar alla åldrar. Öppettider: mån–sön 11–16. Pris: vuxna 75 kr, barn upp till 15 år 60 kr. Skogshinderbanan Klättra, balansera och ta dig fram genom skogshinderbanan med hänglinor, labyrinter, stockar och hinder! Den innehåller både enklare övningar och svårare utmaningar för alla åldrar. Passar alla åldrar. Pris: vuxna 75 kr, barn upp till 15 år 60 kr. Äventyrsgolfen Värmdö Runt En av Sveriges häftigaste minigolfbanor! 18 minigolfhål med Värmdö-tema. Varje hål har två vägar att välja mellan, en röd, svårare väg och en grön, lättare väg. Passar alla åldrar. Öppettider: mån–sön 11–16. Pris: vuxna 75 kr, barn upp till 15 år 60 kr.


Simskola

Din solskyddsbutik på nätet! www.sunmate.se 070-554 57 10

Boka nu till simskolan:

www.polisensimning.se

Badkläder med UV-skydd 50+ för hela familjen!

Vi finns på Eriksdalsbadet och Kampementsbadet i sommar!

Häng med på årets roligaste lopp! Lilla Lidingöloppet är Sveriges största terränglopp för dig mellan 7 och 15 år. Du springer på tid, i samma sköna terräng som Lidingöloppet 30 km. När du kommer i mål får du medalj, frukt och dryck och ett diplom mejlas till dig efteråt. Välkommen till en löparfest för hela familjen söndagen den 25 september! Anmäl dig på lidingoloppet.se redan idag!

Huvudsponsorer:


sportiga grejer SKOGSLUFFARNAS OK Skogsluffarnas Orienteringsklubb håller till i vackra Brotorpsstugan på randen till Nackareservatet i Bagarmossen. Klubben satsar på ungdomsverksamhet med orientering och skidträning. Bagarmossen, Skarpnäck Telefon 070-665 62 64 Läs mer: barnistan.se/skogsluffarnas-ok Lilla Bagisloppet Onsdagen den 8 juni äger Bagisloppet och Lilla Bagisloppet rum i sommarsköna Bagarmossen. Alla barn och ungdomar i grundskolan springer gratis – 1 eller 2 km. Passar från 6 år. Bagarmossens skola, Rusthållarvägen 5, Skarpnäck När: 8/6 kl. 16.20–20. Fri entré.

• • • • • • • • • • • • SOLLENTUNA BOWLINGHALL För dig som älskar bowling! För de minsta finns bumpers som gör att kloten håller sig på banan. Passar 6–11 år. Stubbhagsvägen 2, Sollentuna Telefon 08-96 46 46 Öppettider: mån 12–21, tis–tor 11–21, fre–lör 11–22, sön 11–18. Pris/bana: vuxna 250–300 kr, barn 160–240 kr, familjebiljett 240–280 kr. Läs mer: barnistan.se/sollentunabowling

Den 1 juni är det Mobilfria dagen så varför inte starta sommarens första dag med en helt mobilfri dag? Utmana dina vänner och se vem som klarar sig bäst!

SPELAPAINTBALL FARSTA Hos Spelapaintball finns det kul och spännande aktiviteter för barn från 10 år. Spelapaintball tillhandahåller bland annat inomhuspaintball och en mängd olika mångkampsaktiviteter. Mårbackagatan 31, Farsta Telefon 08-39 11 77 Se hemsidan för information och bokning. Läs mer: barnistan.se/spelapaintball Junior paintball inomhus i Farsta Det ultimata äventyret för hela familjen. En högt önskad aktivitet bland barn på den största inomhusbanan i Stockholm. Vi har utbildade instruktörer med högsta säkerhetstänk. Passar från 10 år. När: söndagar kl. 9.30–13. Pris: vuxna från 200 kr, barn från 150 kr. Spela paintball utomhus på vår drop in! Kom och spela paintball hos oss på våra häftiga skogsbanor. Förbered er på en adrenalinspäckad och otroligt kul upplevelse! Samling cirka 10.30. Passar från 12 år. Årsta Havsbadsvägen, Österhaninge Öppettider: söndagar kl. 11–15. Pris inklusive utrustning: vuxna ca 250 kr, barn ca 200 kr.

Gå loss i plurret! Simma bums vidare till alla bad på sidan 106.

120

STOCKHOLM MARATHON GRUPPEN Hässelby SK och Spårvägens FK är två friidrottsföreningar som gemensamt är Stockholm Marathon Gruppen. Vi arrangerar löpartävlingar för vuxna och barn. Exempel är Mini Maran och Lilla Tjejmilen. Telefon 08-545 66 440 Läs mer: barnistan.se/stockholm-marathon Junior Marathon För dig som är mellan 14 och 19 år och har "växt ur" Minimaran. Loppet avgörs den 4 juni, alltså samma dag, som ASICS Stockholm Marathon. Du springer 4,2 kilometer, vilket är en tiondels maraton. Passar från 14 år. Östpermalms IP, Fiskartorpsvägen 2, Östermalm När: 4/6, se hemsidan för exakt tid. Pris: barn 210 kr. Mini Maran Mini Maran är den stora löparfesten för alla tjejer och killar 5 till 13 år. Det viktiga är inte att komma först eller att få en bra tid, utan att kämpa väl. Alla får en t-shirt, medalj och en goodiebag. Passar 5–13 år. Stockholm Stadion, Östermalm, City När: 5/6 kl. 10.30–15. Pris: 300 kr. Bellmanstafettens familjedag En perfekt familjeaktivitet där de yngre familjemedlemmarna i familjen kan springa de kortare sträckorna på 2,5 km. Vi bjuder alla lag på en picknick i gröngräset. Passar från 9 år. Stora Skuggan, Djurgården När: 20/8, se hemsidan för exakt tid. Pris: 1 095 kr/lag

C


VÄLKOMMEN TILL SOMMARENS ROLIGASTE LÖPLOPP! De yngre har självklart sina egna Midnattslopp som arrangeras samma dag som Midnattsloppet den 13 augusti. Precis som i Midnattsloppet är det upplevelsen som är det viktiga och att du har kul!

FOTO: LINUS MEYER

Lilla Midnattsloppet är öppet för barn/ungdomar mellan 8 och 15 år som springer 2 km. Start på Ringvägen och mål på Hornsgatan. Första start 19:00. Föranmälan krävs.

Mer info och anmälan www.midnattsloppet.com

midnattsloppet.com

MiniMil är Midnattsloppet för knattar upp till 8 år. Banan är 300 meter inne på Runners Corner/Zinkensdamm. Första start 14:00.


Foto: Gunvor Larsson

djur & natur Visste du att kungen har ett stall mitt i stan? Gå på en sommarvisning av Hovstallet och lär dig mer om de fina hästarna och vackra vagnarna! Läs mer på sidan 124.

Missa inte när jättenäckrosorna slår ut! När mörkret faller slår väldens största näckros ut. Besök Viktoriahuset i Bergianska trädgården i sommar för att spana in denna blomma vars blad kan bära 70 kg! Läs mer på sidan 63.

Charles Dudley Warner (1829–1900).

NATURSPANING I NACKARESERVATET MED BARNVAGN! En 5 km lång slinga som funkar för barn i barnvagn där en naturguide berättar om läget i naturen. Läs mer på sidan 128.

! r e t s e m e s På

er de flesta sommaren åk i itt m or ck Några ve mmarbete. djur iväg på so as rn da år -g av 4H

Passa på att börja med den fina vanan att plocka #ettskräpomdagen för att bidra till en renare stad! Läs mer på hsr.se.

Blåbärstips!

Har du svårt att hitta blåbär? Tänk på att de trivs bäst i granskog och gärna vill ha det skuggigt.

Inte bara jordgubbar till självplock! Mellan Hoxla och Sorunda utanför Nynäshamn finns det solrosor till självplock. Det är en fantastisk syn i juli och augusti att stå där bland miljoner solrosor …

Foto: Marie Andersson

"Alla talar om vädret, men ingen gör något åt det."

Den 5 juni är det Världsmiljödagen

Nyfiken på vilda djur? Hajar och fjärilar på Haga. Björnar och vargar på Skansen. Spindlar och ormar på Aquaria.

122


AKALLA 4H-GÅRD Kom och besök djuren på Akalla 4H-gård! Gården är från 1800talet och ligger vackert belägen vid Järvafältet. Djuren finns att ses ute i sina hagar alla dagar i veckan året om. Ponnyridningen tar uppehåll veckorna 25–33. Akalla by, Akalla Telefon 08-750 81 49/0739-40 04 98 Öppettider: mån–sön 8.30–16.30. Fri entré. Läs mer: barnistan.se/akalla4h

• • • • • • • • • • • • ALBY FRILUFTSGÅRD OCH NATURRESERVAT Alby friluftsgård vid Albysjön är centrum för friluftslivet i Tyresö. Alby är ett närrekreationsområde med friluftsgård, motionsslingor, värdefull natur och mycket mera. Prästgårdsvägen 27, Tyresö Telefon 08-770 14 45 Läs mer: barnistan.se/albynatur

• • • • • • • • • • • • AQUARIA VATTENMUSEUM Följ med på en upptäcktsfärd genom fuktig regnskog, tropiska hav och färgsprakande korallrev. Kryp genom hajtunneln och se hajar, Nemo och alla andra häftiga djur och fiskar som bor i våra akvarier. Falkenbergsgatan 2, Djurgården Telefon 010-708 72 00 Öppettider: tis–sön 10–16.30. Obs! 6/6 10–16.30, 23/6 10–15, 24–26/6 stängt, 27/6–31/8 mån–sön 10–18. Entré: vuxna 100 kr, barn 3–15 år 60 kr, barn under 3 år gratis. Läs mer: barnistan.se/aquaria Havsmatning Var med när vår djurvårdare matar haj, rockor, muräna och alla andra fiskar i vårt havsakvarium. Det finns möjlighet att ställa frågor. Passar alla åldrar. När: tisdagar, torsdagar & lördagar– söndagar kl. 14.30–14.50. Lek och lär Aquarias djurvårdare låter dig träffa orm, rockor och fyrögonfiskar. Du får även följa med när fiskarna matas. Turen avslutas med ormklappning. Passar alla åldrar. När: onsdagar kl. 13.30–14.

Lilla rundvandringen Följ med vår djurvårdare när fiskarna i regnskogen, mangroveträsket och i nordiska miljön matas. Passar alla åldrar. När: tisdagar–torsdagar kl. 13.30– 13.50, lördagar–söndagar kl. 11–11.20 & 13.30–13.50.

• • • • • • • • • • • • AUGUSTENDALS 4H-GÅRD 4H-gård med hästar, får, getter, katter, kaniner och höns. Större barn kan klättra i skogen och på berget, bygga kojor eller åka linbana. De små barnen kan leka i sandlå­dan, lekstugan eller gungorna. Djuren är på sommarbete v. 27–31. Huvudsta Allé 1, Solna Telefon 08-83 69 85 Öppettider: mån–sön 8.30–16.30. Fri entré. Läs mer: barnistan.se/augustendal4h

• • • • • • • • • • • • BJÖRKLUNDS HAGE 4H-GÅRD Alla är välkomna att besöka oss och våra djur. Kaféverksamhet mån–tors 10–17, fre 10–16 och lör 11–14. För barn finns även en stor lekplats med något för alla åldrar. Ta gärna med en picknickkorg. Liljegrensvägen 5–7, Norra Ängby, Bromma Telefon 070-181 02 72 Öppettider: mån–sön 9–16. Obs! Djuren åker på semester v. 27 – 30. Fri entré. Läs mer: barnistan.se/bjorklundshage4h

• • • • • • • • • • • • EOLSHÄLLS 4H-GÅRD 4H-gården i Hägersten ligger naturskönt invid Mälaren. Gården har både hästar, kor, får, katter, höns och kaniner. Halvtimmesridning på lördagar. Obs! Förbokning. Ponnyvarv på söndagar kl. 14. Gården stänger hela juli då djuren är på bete utanför stan. Eolshällsvägen 10, Hägersten Telefon 08-646 14 12 Öppettider: mån–fre 8–17, lör–sön 11–17. Fri entré. Läs mer: barnistan.se/eolshall4h

FJÄRILSHUSET HAGA OCEAN I Haga Ocean simmar revhajar tillsammans med färgglada fiskar. Kom och möt havets vassaste tänder. Upplev fjärilarna och förundras över den tropiska regnskogen. Möt grodor, ödlor, vaktlar med mera. Haga trädgård Hagaparken, Solna Telefon 08-730 39 81 Öppettider: mån–sön 10–17. Entré: vuxna 155 kr, barn 4–15 år 75 kr, barn under 4 år gratis, familjebiljett (2 vuxna + 2 barn) 400 kr. Läs mer: barnistan.se/fjarilshuset Fiskmatning Se på när koikarparna matas. De hoppar och skvätter och är allmänt tokiga vid matningen. Matningen sker varje dag klockan 13. Passar alla åldrar. När: mån–sön kl. 13–13.30. Fjärilarna på Haga Upplev fjärilarna och förundras över den tropiska regnskogens mångfald och härliga värme. Om du har tur får du se när en fjäril kläcks och breder ut sina vingar för första gången. Passar alla åldrar. Hajarna på Haga I Haga Ocean upptäcker du havets skönheter. I det stora akvariet som rymmer 1,2 miljoner liter vatten simmar revhajar tillsammans med färgglada fiskar. Kom och möt havets vassaste tänder på nära håll. Passar alla åldrar.

• • • • • • • • • • • • FLOTTSBRO FRILUFTSOMRÅDE Här finns naturbad, vandringsleder och många friluftsmöjligheter året runt. Häggstavägen 20, Huddinge Telefon 08-535 327 00 Läs mer: barnistan.se/flottsbro

• • • • • • • • • • • • FÄRSNA 4H-GÅRD Vackert belägen 4H-gård två kilometer norr om Norrtälje med olika lantgårdsdjur som hästar, får, grisar och kaniner. Färsna 1, Norrtälje Telefon 0722-037919 Öppettider: mån–sön 10–16. Fri entré. Läs mer: barnistan.se/farsna4h 123


djur & natur GRIMSTA NATURRESERVAT Härligt stort naturreservat vid vatten och nära tunnelbanan. Grimstaskogen, Hässelby Telefon 08-508 000 00 Läs mer: barnistan.se/grimsta

• • • • • • • • • • • • GÅLÖ HAVSBAD Här finns en av skärgårdens längsta sandstränder och vackra vandringsleder mitt i naturreservatet. Härifrån tar du dig enkelt ut i Stockholms skärgård eller in till Stockholm. Skälåkersvägen 11, Haninge Telefon 08-500 338 80 Öppettider: Se hemsidan. Läs mer: barnistan.se/galohavsbad Midsommarfirande på Gålö Traditionellt midsommarfirande med dans runt midsommarstången, lekar, pannkaksätartävling och mycket mer. På torsdagen lövas stången och även midsommardagen är fullspäckad med skoj. Passar alla åldrar. När: 23/6 kl. 19, 24/6 kl. 11, 25/6 kl. 12.30. Fri entré.

• • • • • • • • • • • • HELLASGÅRDEN Stort friluftsområde nära stan med något för alla i familjen. Hellasgården omfattar ca 4 000 hektar sammanhängande skogsmark från Björkhagen i Bagarmossen i väster till Erstaviken i öster. Ältavägen 101, Nacka Telefon 08-716 39 61 Läs mer: barnistan.se/hellasgarden

HOVSTALLET Har du sett hästekipagen åka genom stan eller på tv vid de kungliga bröllopen? Se hästarna och vagnarna på Kungliga Hovstallet, som är öppet i samband med guidade visningar. Väpnargatan 1, Östermalm Telefon 08-402 61 05 Läs mer: barnistan.se/hovstallet Sommarvisningar på Hovstallet H.M. Konungens hovstall ligger sedan mer än hundra år på Väpnargatan 1 mitt i centrala Stockholm. Hela sommaren ger vi guidade visningar av vagnar, stall och seldon. Passar alla åldrar. När: 3–4/6 kl. 14–15, 28/6–1/7 kl. 12–13, 5–8/7 kl. 12–13, 12–15/7 kl. 12– 13, 18–22/7 kl. 11.30–16, 25–29/7 kl. 11.30–16, 1–5/8 kl. 11.30–16, 8–12/8 kl. 11.30–16, 15–19/8 kl. 11.30–16, 22–26/8 kl. 11.30–16, 29–31/8 kl. 11.30–16. Entré: vuxna 100 kr, studerande 50 kr, barn 7–17 år 50 kr, barn 0–6 år gratis. Stockholm Pass gäller som betalningsmedel.

• • • • • • • • • • • • HÅGELBY 4H-GÅRD Gården ligger i natursköna Hågelbyparken i Botkyrka. Här finns hästar, får, getter, minigris, höns, kaniner och katter. Under vecka 27–31 finns endast ett fåtal djur i hagarna, de andra är på sommarbete. Hågelby gård, Tumba Telefon 070-483 03 39 Öppettider: mån–sön 8.30–16. Fri entré. Läs mer: barnistan.se/hagelby4h

GÅ PÅ FLADDERMUSSPANING! Film, föredrag och vandring på Internationella fladdermusnatten! Kvällen startar i Cosmonova med filmen Flying Monsters 3D, därefter fladdermusexpert som berättar och sedan spaning efter fladdermöss i augustinatten med hjälp av ultraljudsdetektorer. Läs mer på sidan 75. 124

HÅGELBYPARKEN Öppen folkpark i herrgårdsmiljö vid sjön Aspen med djur, barnvänliga Wärdshuset LM med bruncher för alla smaker, stora som små och mysigt kafé med eget bageri. Stora gräsytor för springiga ben. Hågelbyparken, Botkyrka, Tumba Telefon 08-599 07 100 Öppet dagligen. Fri entré. Läs mer: barnistan.se/hagelbyparken Trafikleken Hågelby Kör elbil bland rondeller, signaler och trafikljus! Passar 3–8 år. Öppettider: mån–sön 9–16. Pris/tur: 10 kr. Familjebrunch på Wärdshuset LM Till helgerna dukar vi upp vår brunch bestående av kalla och varma rätter, ostar och desserter. Något för alla smaker, såväl stora som små. Passar alla åldrar. Öppettider: lör–sön 11.30–15. Pris: vuxna 285 kr, barn 9–12 år 145 kr, barn 6–8 år 90 kr, barn 2–5 år 45 kr, barn under 2 år gratis. Fira midsommar i Hågelbyparken! Välkomna till Hågelbyparken för ett traditionellt midsommarfirande! Midsommarafton firar vi med mycket tradition och glädje. Passar alla åldrar. När: 24/6 kl. 11–16. Entré: vuxna 60 kr, barn 2–15 år 30 kr, barn under 2 år gratis. Parkeringsavgift 25 kr går oavkortat till IFK Tumbas ungdomsverksamhet.

• • • • • • • • • • • • JÄRVAFÄLTET På Järvafältet finns slingrande grusvägar som inbjuder till promenader, cykelturer och motionsträning. Här finns även vandringsleder, rastplatser, raststugor och kaféer. Östra Järvafältets naturreservat, Sollentuna Telefon 08-96 43 70 Läs mer: barnistan.se/jarvafaltet


Vi på Andy’s Lekland brinner för att ge alla barn och deras vuxna mer lek i livet! Grymma lekland, bästaste kalasen och roliga aktiviteter för alla åldrar. It’s Playtime!

Ta-Daaaa!

Spana in ett av Sveriges vassaste lekland. Vad sägs om 8-filig rutschkana, 8 meter takhöjd och en grym restaurang? 5500 kvm packat med lek och lär, 15 min från city. Välkommen till Andy’s i Bromma!

Öppet 10-19 hela sommaren. Bryggerivägen 10, Bromma. andyslekland.se


SOMMARLÄSNING I butik 2/6

MIA NILSSON Hugo: Äntligen semester Från ca 3 år

149:Badboll på köpet. Gäller 16/6 – 3/8 så långt lagret räcker.

MARTIN WIDMARK LasseMajas sommarlovsbok Från ca 6 år

79:-

DAN HÖJER Arkeologdeckarna och Tors hammare Från ca 6 år

INGELIN ANGERBORN Sal 305 Från ca 9 år

129:-

129:-

J. K. ROWLING Harry Potter-böcker Från ca 9 år

199:-/st (Från 249:-/st)

(159:-)

Priset gäller för dig som medlem i Akademibokhandelns Vänner 1-31/7-2016.

Barnkurser!

Dans, musik, sång, teater och foto

kulturama.se

Priset gäller för dig som medlem i Akademibokhandelns Vänner 16/6 - 3/8-2016.

Din barnbutik på nätet med massor av härliga, unika och personliga barn- och babyartiklar, leksaker, inredningsartiklar och mycket mer.

Högsta prioritet för oss är: • Kvalitet • Högsta service • Personliga artiklar • Bra pris

VÄLKOMMEN IN I BUTIKEN! www.mykids.se


djur & natur KALLHÄLLS 4H-GÅRD Charmig 4H-gård med hästar, får, katter, getter, höns, grisar och kaniner. Djuren kan ses i sina hagar varje dag kl. 9–16. Kafé och ponnyridning på söndagar. Här finns många aktiviteter för barn/ungdomar med särskilda behov. Termovägen 2, Järfälla Telefon 070-762 43 42 Öppettider: mån–fre 9–16, lör–sön 12–16. Fri entré. Läs mer: barnistan.se/kallhall4h

• • • • • • • • • • • • KUNGLIGA DJURGÅRDEN En grön oas mitt i stan med vacker natur och fina promenadmöjligheter. Djurgården Telefon 08-402 63 60 Läs mer: barnistan.se/kungligadjurgarden

• • • • • • • • • • • • KUNGLIGA NATIONALSTADSPARKEN Ett stenkast från city hittas ett unikt landskap med parker, vackra hus, skogar, öppna marker och stränder. Promenera, cykla, fika eller lek.

Enkla äventyret på Lida Skogen är en snillrik lekplats! Här finns inga hinder för barnens fantasi och uppfinningsrikedom. Packa matsäcken och utforska skog och natur tillsammans på Lida friluftsområde. Friluftsbad Insjöbad med sandstrand och stora gräsytor som inbjuder till lek. Från sandstranden är det ganska långgrunt och därmed passande för de små barnen. Vill du simma på lite djupare vatten kan du göra det intill vår långa brygga. Passar alla åldrar. Höghöjdsbana Ta er fram på ett säkert och spännande sätt en bit ovan marken. Banan är byggd i olika nivåer anpassade för barn 4–8 år (min. 100 cm), lite äldre barn 9–15 år (min. 140 cm) och vuxna. Kom och upplev naturen ur ett annat perspektiv. Passar från 4 år. Pris: vuxna 300 kr, barn 9–15 år 200 kr, barn 4–8 år 150 kr.

Ulriksdal-Haga-BrunnsvikenDjurgården Telefon 010-223 10 00 Läs mer: barnistan.se/kungliganationalstadsparken

• • • • • • • • • • • • LÅNGÄNGEN Långängen är ett friluftsområde centralt beläget på Lidingö. Ekholmsnäsvägen, Lidingö Telefon 08-731 30 86 Läs mer: barnistan.se/langangen

• • • • • • • • • • • • NYCKELVIKENS FRILUFTSOMRÅDE Här finns Nyckelvikens gård som har visningsjordbruk med djur och en örtagård. Nyckelviksvägen, Nacka Telefon 08-718 80 00 Öppettider: Se hemsidan. Läs mer: barnistan.se/nyckelvikens

Visste du att ...

Familjevisning: Sagan om Gustav III Hör den spännande, vackra och hemska sagan om kungen som skapade Hagaparken. Vi följer i hans fotspår! Obs! Förbokning via nina.nykvist@ solna.se på Solna stad. Passar från 5 år.

... sandödlan kan tappa svansen om den blir riktigt rädd, men sedan växer den ut igen.

Hagaparken, Solna När: 28/8 kl. 10. Fri entré.

Lilla Kott tar hand om djuren på Lill-Skansen och lär dig mer om dem på Lill-Skansens webbplats www.lill-skansen.se.

• • • • • • • • • • • • LIDA FRILUFTSOMRÅDE Lida friluftsgård är det enkla äventyret för hela familjen med ett stort utbud aktiviteter både sommar- och vintertid. Lidavägen 1, Tullinge Telefon 08-778 43 80 Öppettider: Se hemsidan. Läs mer: barnistan.se/lida

Lilla Loop på Lida Välkommen till Lilla Loop, ett mountainbike XC-lopp för stödhjulsknattar och uppåt i åldrarna genom fin cykelterräng i Lida. Banorna varierar i längd beroende på ålder. Medalj och priser till alla knattar och nybörjare. När: 11/6 kl. 10–15. För anmälan och avgift: lidaloop.se.

Illu

stra tio

n: Ma

il ri a N

sso

nT

ho

re

Lill-Skansen har öppet varje dag året runt! Där kan du träffa små nordiska djur, sällskapsdjur och tamdjur inomhus. På plats finns också djurvårdare som gärna svarar på dina frågor.

127


djur & natur PARADISETS NATURRESERVAT Här finns chansen att uppleva vildmark och orördhet. Du kan ströva dit näsan pekar eller följa markerade leder. Besök och ta en paus vid Torpstugan. Vandrarstigen, Huddinge Telefon 08-535 300 00 Läs mer: barnistan.se/paradisetsnatur

• • • • • • • • • • • • SIGGESTA GÅRD På Siggesta Gård finns det alltid något kul att göra. Det bästa är att det är öppet året runt. Ta med dig barnen på utomhusaktiviteter som ni alla kommer gilla och avsluta med en god lunch. Siggesta Gård, Värmdö Telefon 08-562 80 100 Öppettider: mån–sön 11–16. Läs mer: barnistan.se/siggesta Djuren på gården Här finns alpackor, getter, får, hästar och kycklingar. Som på landet fast nära stan. Passar alla åldrar. Träsktrollens stig Gå stigen och försök hitta alla små träsktroll längs vägen som lär dig mer om djur och natur. Passar alla åldrar. Fri entré. Familjeweekend Passa på och kom ut på landet över helgen, Blanda god mat med utomhusaktivitet för hela familjen och ett riktigt lyxigt boende. Passar alla åldrar. Öppettider: mån–sön 11–16. Bakluckeloppis Kasta inte bort det du vill slänga! Rensa ut hemma, lasta in i bakluckan och sälj! Kanske fyndar du nya roliga leksaker. Passar alla åldrar. När: söndagar kl. 11–15. Fri entré.

• • • • • • • • • • • • SKANSEN På Skansen finns något för barn i alla åldrar. Besök Lill-Skansen som har öppet inomhus året runt, hälsa på i hus och gårdar eller häng med på ponnyridning och se när djuren matas. 128

Djurgårdsslätten 49-51, Djurgården Telefon 08-442 80 00 Öppettider: 1–23/6 mån–sön 10–18, 24/6 kl. 10–22, 25/6–31/8 mån–sön 10–20. Obs! 6/6 kl. 10–20. Entré: vuxna 100–180 kr, barn 6–15 år 60 kr, barn 0–5 år gratis. Läs mer: barnistan.se/skansen Lill-Skansen öppet året runt! På Lill-Skansen kan barn bekanta sig med djur och natur året om. Här finns både nordiska djur, sällskapsdjur och små tamdjur. Passar 3–9 år. Ridturer för barn På Skansen kan barnen rida alla dagar utom julafton. Ridturerna utgår från olika platser beroende på veckodag, årstid och lov. Kika in på hemsidan för exakt plats just den dagen du vill komma. Passar alla åldrar. Pris/tur: 50 kr. Prat om djur på Skansen Skansens djurvårdare visar och berättar om djuren. Lär dig mer om lappugglan kl. 13, möt vargskötaren kl. 13.30, var med på matning av gråsälar kl. 14, se Skånegårdens djur kl. 14.30 och var med Guerezaaporna matas kl. 15. Passar alla åldrar. När: mån–sön kl. 13–15. Fira midsommar på Skansen! Midsommar firas i tre dagar på Skansen med fest, lek och dans kring midsommarstången. Barnen får hjälp att binda björklövskransar vid Orsakullen. Passar alla åldrar. När: 24/6 kl. 10–22.

• • • • • • • • • • • • SPÅNGA BY 4H-GÅRD På gården med anor från 1800-talet träffar du får, getter, höns, kaniner, hästar och såklart stallkatten. Här finns även kafé, minigolf, parklek, grillplats och plaskdamm. Dagläger på skollov. Holmingegränd 8, Tensta Telefon 076-592 08 38 Öppettider: mån–lör 8.30–16. Obs! Stängt vecka 27–31 då djuren är på sommarbete. Fri entré. Läs mer: barnistan.se/spangaby4h

STORA SKUGGANS 4H-GÅRD Vackert belägen 4H-gård på Norra Djurgården i Ekoparken. Gården har mestadels lantrasdjur såsom fjällnärako, jämtget och ryafår men också hästar, kaniner, höns, katter och minigrisar. Stora skuggans väg 40, Norra Djurgården Telefon 08-16 62 06 Öppettider: mån–sön 10–15. Fri entré. Läs mer: barnistan.se/storaskuggan4h

• • • • • • • • • • • • STORSTOCKHOLMS NATURGUIDER, NATURSKYDDSFÖRENINGEN I STOCKHOLMS LÄN Storstockholms Naturguider hjälper dig att hitta till Stockholms alla naturpärlor; områden som kanske finns närmare än vad du tror. Norrbackagatan 80, Vasastan Telefon 08-644 52 70 Läs mer: barnistan.se/naturskyddsforeningen Naturspaning i Nackareservatet med barnvagn Naturguide Maria Bergström tar dig från Bagarns mosse genom skog och mark till Björkhagen och berättar mer om läget i naturen just nu. Cirka 5 km, 3 timmar. Ta med fika. Passar 1–24 månader. Samling kl. 10.30 utanför Bagarmossen T-bana När: 16/8 kl. 10.30–13.30. Pris: vuxna 100 kr, barn gratis.

• • • • • • • • • • • • TOREKÄLLBERGET Högt uppe på ett berg i centrala Södertälje ligger friluftsmuseet Torekällberget. Ett besök här är en gång in i den sörmländska historien. Här finns gamla hus och gårdar och lantrasdjur. Torekällberget, Södertälje Telefon 08-523 014 22 Öppettider: mån–sön 10–17. Fri entré. Läs mer: barnistan.se/torekallberget Mat- och pratrunda till djuren Följ med djurvårdarna på en mat- och pratrunda bland djuren på landet. Matrundan börjar vid mat- och pratrundeskylten vid stallet. Passar alla åldrar. När: lör–sön kl. 11–11.15.


djur & natur

hoppla! Ponnyridning på Torekällberget Upplev Torekällberget från hästryggen. På landet bor gotlandsrussen som gärna låter sig klappas och tar dig med på en runda bland hus och hagar. Passar 3–12 år. När: lör–sön 13–14. Pris: 40 kr/varv (kontant på plats eller med kort i handelsboden). Fira midsommar på Torekällberget Traditionell midsommarfirande med dans kring midsommarstång, folkdans, häst och vagn, karusell, lotterier och mycket mer. Passar alla åldrar. När: 24/6 kl. 11–17. Entré: vuxna 50 kr, barn gratis.

TYRESTA NATIONALPARK Stor barnvänlig nationalpark med naturum och fina grillplatser och vandringsleder som passar stora som små. Tyresta by, Vendelsö, Vendelsö Telefon 08-745 33 94 Läs mer: barnistan.se/tyresta

• • • • • • • • • • • • VALLENTUNA 4H-GÅRD Gård med traditionell 4H-gårdsverksamhet. Hästar, får och getter går att skåda i hagarna, kaniner finns att klappa i uteburar och grisen Stina går lös på gården. Ponnyridning på söndagar kl. 11. Ekebyvägen, Vallentuna Telefon 070-090 88 35 Öppettider: mån–fre 9–16.30, lör–sön 11–16. Obs! Gården är stängd hela juli då djuren är på sommarbete. Fri entré. Läs mer: barnistan.se/vallentuna4h

ÄNGSJÖ FRILUFTSGÅRD En rolig och barnvänlig friluftsgård där hela familjen kan aktivera sig året runt. Ängsjövägen 141B, Järfälla Telefon 08-583 514 03 Öppettider: Se hemsidan. Läs mer: barnistan.se/angsjo. ÖVERJÄRVA GÅRD Överjärva gård är ett spännande utflyktsmål med djur, kafé, gårdsbutiker och naturskola för barn och ungdomar. Överjärva gårdsväg, Solna Telefon 08-655 08 33 Öppettider: Se hemsidan. Läs mer: barnistan.se/overjarva

C

Helgkoll från Barn i stan! Varje torsdag skickar vi ut vårt nyhetsbrev Helgkoll där redaktionen tipsar om helgens höjdpunkter. Sms:a ordet Helgkoll [mellanslag] din e-postadress till 72 323 så får du Helgkoll redan nästa vecka!

129


vi är mer än en tidning Barn i stan växer så det knakar åt alla håll och kanter. Vi är som ni redan vet en tidning, men vi finns även på webben, som nyhetsbrev, på Facebook, Twitter, Instagram och även som app.

barnistan.se På barnistan.se hittar ni ännu fler tips, som inte fick plats i tidningen. Dessutom finner ni skön läsning, boktips, tävlingar och massor av annat skoj!

Varje torsdag skickar vi ut vårt nyhetsbrev Helgkoll där redaktionen tipsar om helgens höjdpunkter. Sms:a ordet helgkoll [mellanslag] din e-postadress till 72 323 så får du Helgkoll redan nästa vecka!

Gilla

twittra Vi har även en app för Iphone och Androider som samlar allt kul som är på igång i stan. Sök på Barn i stan och ladda ned helt gratis!

NÄSTA NUMMER KOMMER 30 SEPTEMBER

Chefredaktör och ansvarig utgivare Ulf Norrby ulf@barnistan.se Redaktionschef Jenni Norrby jenni@barnistan.se Evenemangstips Heléne Granström helene@barnistan.se Annonsförsäljning Christian Smith christian@barnistan.se

Gilla Barn i stan på www.facebook.com/barnistan och följ @Barnistan på Instagram och Twitter. Där tipsar vi om våra favoriter och lägger upp bilder samt tävlingar och erbjudanden.

Det blir ett härligt höstigt dubbelnummer som sträcker sig från första oktober till sista november och även inkluderar höstlovet. Vi tipsar om massor av aktiviteter och upplevelser som passar alla barn i stan och deras vuxna.

Redaktör och webbredaktör Lisa Sandegård lisa@barnistan.se

Fotografer Helén Bjurberg Ulrika Palmcrantz

Webbadministratör Louise Winblad louise@barnistan.se

Tryck Printr.se

Design och originalproduktion Gyllensvärd & Co hello@gyllensvardco.com

Adress Barn i stan AB Brännkyrkagatan 35 118 22 Stockholm Telefon 08-558 01 250

Tipsa redaktionen! tips@barnistan.se Välkommen till www.barnistan.se

Skribenter Helén Bjurberg Ulrika Palmcrantz

På barnistan.se/tidningen hittar du alla ställen där du kan hämta tidningen!

130


Barn och baby pĂĽ MatHem.se


Profile for Barn i stan & Welma

Bis tidning sommaren 2016  

Barn i stans sommarnummer. Från juni–augusti, 2016.

Bis tidning sommaren 2016  

Barn i stans sommarnummer. Från juni–augusti, 2016.

Profile for barnistan
Advertisement