a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 1

Fra skrot til kunst

Barnas gateaksjon

Med besteforeldre i byen

Bli med to Kunstpiloter på kunstreise

Dagen da barna tok gaten og uteleken tilbake

Dagens besteforeldre er ikke som før!

80

Gjør barndommen litt rikere BERGEN VINTEREN 2018/19

! e k a b l i t a t a g a T BARNEFAMILIENES GUIDE TIL GODE OPPLEVELSER • AKTIVITETSKALENDER • LANG LEVETID • TA VARE PÅ MEG!


2

BARN I BYEN • BERGEN • NR 80 • NOVEMBER 2018 – JANUAR 2019

LEDER

Hyllest til Hausten Og så kom dagen då eg skulle skrive min aller fyrste leiar. Eg kjende at eg eigentleg vart litt stressa av heile greia. Kva i alle dagar skulle eg skrive om? Under tittelen «leiar», og for ei så staseleg avis som Barn i Byen? Skulle eg skrive noko om fordelane med leksefri skule? Endeleg få sjansen til å skryte uhemma av tantebarna mine? Skrive eit fl ammande innlegg om behovet for innskrenkingar på mobilbruk hos både vaksne og born? Snike inn eit politisk bodskap i Barn i Byen? Eg hadde eit hav av ulike tema og vinklingar, det er sjeldan problemet er at eg har for få val, heller at eg har for mange, og så klarar eg ikkje å velje berre eit. Men så var eg på veg heim frå ei veninne på Paradis, eg hadde gløymd ladar, og mobilen var tom for batteri. På Bybana mot sentrum, sat eg og tenkte som det knaka. Og då slo det meg! Sjølvsagt! Er det nokon som fortener ære, uhemma skryt og rosande ord, så må jo det vere hausten! Den stakkars hausten som får så mange negative kommentarar. No var tida inne for å skrive om alt det kjekke og fine ein kan finne på om hausten! Og det skal seiast, denne kvelden var det ein av desse nydelege perfekte haustdagane, der lufta var krisp og klar. Bakken var dekka av tørre fine lauv i hopetal, som berre ba om å bli sparka rundt, strødd rundt omkring, og ikkje minst: hoppa i. På sånne dagar er det vanskeleg å ikkje elske hausten. Men her kjem det nokre tips og litt hyllest av alle typar haustdagar, både dei fine og dei litt kjipe: • For om hausten kan du vere innandørs med godt samvit, du kan dra med deg dyna inn i sofaen, krølle deg saman til ein ball og sjå filmmaraton på TVen.

• Du kan lage varm O’boy med H-melk i store krus, og putte bittesmå mjuke marshmallow på toppen, og servere til besteforeldre, vener og til deg sjølv. • Du kan fylle stove eller kjøkkenet med stearinlys, og slå av alt elektrisk lys og late som om alt lyset er gått på ordentleg. • Du kan spele brettspel; Den forsvunne Diamant, Cluedo eller Ticket to Ride, og drøyme deg bort til alle dei spanande plassane som finns der ute. • Du kan gå tur i nydeleg haustvær, og berre sjå på alle dei vakre fargetonane som hausten ber med seg. Av og til kan ein til og med oppleve dei sjeldne dagane på Vestlandet der ein kan både gå med solbrille og hue, samtidig! Komplett lukke! • For ein endå triveligare dag: Ta med deg ei korg, og plukk fine kongle, fine lauv, steinar eller kantarellar. (OBS! Her må du ha med deg ein soppkjennar)

• Du kan lære deg å strikke. Kanskje kjenner du nokon som kan lære deg eit handarbeid? • Du kan endeleg gå med ull igjen, strikkagensarar, tjukke heimestrikka labbar og store ullsjal. • Du kan velje deg den gråaste måndagen i månaden og inviter nokon du ikkje har sett på lenge, eller nokon du alltid har hatt lyst til å finne på noko med, men aldri har spurt før, til stilig middag Eller endå betre, be dei om å bli med å lage middagen saman med deg. • Og ikkje minst er også hausten tida då ein så smått kan byrje å gle seg til vinteren. Og ikkje den vinteren der snøen ligg som eit grått og regntungt teppe over byen. Men den vinteren som er som henta ut av ein amerikansk julefilm. Der snøen er mjuk og kvit og vakker. Men no aller fyrst skal vi gle oss over hausten og alt det fine den har å by på.

• Men du kan og velje og gå tur ein dag eller kveld det er skikkeleg ruskevær. Kle deg i regntette klede, fylle lommane med ting du finn og hoppe i alle søledammar du møter på din veg. Bli skikkeleg kliss-klass-våt og så hoppe rett i dusjen eller i badekaret når du er komen heim, og slentre rundt resten av kvelden i morgonkåpe.

For flere høsttips, se www.barnibyen.no/detskjer

• Du kan tørke dei finaste lauva du finn, og presse dei mellom sidene på ei bok. • Du kan gå på biblioteket og spørje ein av bibliotekarane om dei kan anbefale noko spanande, enten noko som er heilt nytt eller kanskje ein gamal klassikar?

Renate Rivedal Redaktør

HELE FAMILIENS INNGANGSBILLETT TIL DEN KLASSISKE MUSIKKENS VERDEN

FAMILIESERIEN LØRDAGER I GRIEGHALLEN

2018-2019

KL.13.00 Aktiviteter og åpen kafé i foajeen KL.14.00 Konsert 8. desember Musikalske julekort 16. februar Tidstyven 27. april Musikalsk eventyrstund Hver konsert varer ca. én time. Ingen pause. Fra 5 år.

Serie med 3 familiekonserter kr. 295 pr. person Grieghallens billettkontor 55 21 61 50 www.harmonien.no

Familiekonserter

2018-2019

Barn kr. 100 • Voksne kr. 200 Grieghallens billettkontor 55 21 61 50 www.harmonien.no

MUSIKALSKE JULEKORT LØRDAG 8. DESEMBER KL. 12.00 OG KL. 14.00 I GRIEGHALLEN

Kom i julestemning med tegnefilmen Snømannen og julemusikk. Det er tradisjon at tegnefilmen Snømannen står på programmet når julen nærmer seg. I tillegg lover vi stemningsfull julemusikk både i foajeen og i konsertsalen. Åpen kafé og musikalske aktiviteter i foajeen fra kl. 11.00. Konserten varer ca. en time. Ingen pause. Fra 5 år.

MUSIKKSELSKAPET HARMONIEN


BARN I BYEN • BERGEN • NR 80 • NOVEMBER 2018 – JANUAR 2019

KOLOFON

BARN I BYEN • BERGEN

INNHOLD NR 80

Ansvarlig utgiver: Barn i Byen Kulturformidling AS Org.nr.: 983 201 652 mva Bellgården 1 – Bryggen 5003 Bergen post@barnibyen.no www.barnibyen.no www.facebook.com/barnibyen Redaktør: Renate Rivedal r_rivedal@hotmail.com

26

6

Ansvarlig redaktør: Siri Breistein: 934 99 869 siri@barnibyen.no Kreativ leder/AD: Lasse Totland: 951 52 773 lasse@barnibyen.no Kalenderansvarlig: Anders Skogrand: kalender@barnibyen.no Redaksjon: Ann Helen Lien, Elin Reisæter, Einar Grieg, Kristi Guldberg, Hege Rognøy Fossåskaret, Marianne Lid Iversen, Solveig Wivestad, Lasse Totland Anders Skogrand, Siri Breistein,

4

Andre bidragsytere: Tove K. Breistein, Reidar Staalesen, Gunnar Staalesen og Nhu Diep.

«Det er ikke din skyld om noen voksne gjør deg vondt»

Forsiden: Lars og Linus vil ta gaten tilbake. Foto: Tove K. Breistein Trykk: Schibsted Trykk Bergen Distribusjon: Schibsted Opplag: 39 000

Takk for støtte: Bergen kommune – Byrådsavdeling for klima, kultur og næring ØMERKE ILJ T M

24

59

1

9

Trykksak

12

9

34

10

4: Kunstpilotenes kreative verden 6: Dagen da barna tok gaten tilbake 8: Mobbeombudets råd om god skolehverdag 9: Til: Alle barn Fra: Rune Andersen 10: Museumstips: Bryggen og Schøtstuene 12: Backstage med barnekulturlivets edderkopp 14: Skråblikk: Dagens besteforeldre 17: Opplevelseskalenderen 26: Skrekk & fryd: Vi tester trampolineformen 28: Søstrenes Trættebergs julegave til barn 29: Hvem Hva Hvor 30: Smaksverksted og kveldsmat 33: Opp ned operaen 34: Boktips: To bergens-forfattere står bak bok og teater 36: Byens viktigste fakkeltog 37: Spilltips: FIFA-glede 38: Egner-dager og nytt musikalteater

ALLE BARN HAR RETT TIL GODE KULTUROPPLEVELSER: Barn i Byens visjon er å synliggjøre mangfoldet av kultur- og aktivitetstilbud for alle barn og barnefamilier i Bergen, og inspirere dem til å ta det i bruk.

REDAKSJONENS TIPS

Kristi Guldberg Spesialkonsulent på Loddefjord bibliotek

Marianne Lid Iversen Kommunikasjonsrådgiver, SIU

Siri Breistein Sjefsredaktør, Barn i Byen

Solveig Wivestad Lærer, International School of Bergen

Hege Rognøy Fossåskaret HR-sjef, Studentsamskipnaden på Vestlandet

Ann Helen Lien Prosjektkoordinator, Smaksverkstedet

En søndagskole ikke som andre

Pling våken

Ta årets julefoto

Noen ganger er det bare helt umulig å sove? Øynene bare spretter opp uansett hvor hard man prøver. Akkurat sånn har Klara det i den nye barneboken «Pling vaken«, veldig morsom og bittelitt skummel og med gjenkjennelsesfaktor for både små og store. Anbefaler som alltid også kalenderen vår – god vinter med barnibyen.no!

Det nærmer seg tiden for julebrev og julefotografering. Hvorfor ikke ta årets julefoto av barna og familien sammen med Snøprinsessen på Bryggen? Finn plass i sleden, smil, knips – og årets julefoto er i boks. I tillegg får du oppleve byens fineste julegater, ekte historisk julestemning, verksteder og rampete Bryggenisser. Alt på ett sted. Jul på Bryggen skjer i år den 1. og 2. desember.

Comeback for brettspill

Søndagstur vest i havet

Ekte jul i Gamle Bergen

Brettspill har fått en renessanse her i huset, der Ludo eller Den forsvunne diamant spilles daglig. Det er kjekt for alle, siden begge spilles nesten kun på flaks. Tenn kubbelys når høstmørket kryper inn i stuen og ha det gøy sammen!

Ein halv times busstur ut av sentrum ligg Fjell festning. Her kan du gå på oppdagingsferd i historisk skog, speide etter båtar på det vide havet og ete is i kafé med 360 graders utsikt. I tillegg får du oppleve korleis livet var på ei av dei største festningane i Europa under 2. verdskrigen. Ope heile året, men opningstider varierer etter sesong. Sjå nettsida for meir info: www.fjellfestning. museumvest.no.

Reis tilbake i tid og sikre deg julestemning første søndag i advent. På Gamle Bergen Museum kan du oppleve førjulsstemning fra gamle dager. Du kan lage egne pepperkaker i det gamle bakstehuset eller kjøpe julegodt i den gamle butikken på hjørnet. Søndag 2. desember, fra 12–16.

På søndagsskolen til S12 får du hverken bibelhistorier på flanellografen eller gullstjerner i boken. Derimot får barn fra 5–17 år lov til å prøve seg på glassblåsing, trygt assistert av fantastiske glasskunstnere. En magisk søndagsaktivitet som anbefales på det varmeste!

3


4

BARN I BYEN • BERGEN • NR 80 • NOVEMBER 2018 – JANUAR 2019

KUNST FOR ALLE

KUNSTPILOTENE

1

2

3

4

5

6


BARN I BYEN • BERGEN • NR 80 • NOVEMBER 2018 – JANUAR 2019

Pilotene som vil ha alle med En Kunstpilot gir seg aldri. Alle sikkerhetsnett rives ned for de vil ha alle med seg inn i kunsten – både barn og voksne. TEKST OG FOTO: Tove K. Breistein

Klokken har så vidt passert elleve en lørdag formiddag og Landås Bibliotek er ved å fylles av morgenfriske barn og foreldre, ivrige etter å utforske havets hemmeligheter i regi av Kunstpilotene. Mellom overfylte bokhyller har Kunstpilotene med enkle virkemidler forvandlet en del av biblioteket til et havmiljø. På en blå presenning på gulvet er det et salig kaos av fargestifter og blanke ark, broderier og garnnøster, fargerike og myke puter. I bakgrunnen høres den dyssende lyden av bølger som slår mot land. Nysgjerrige barn titter forsiktig inn gjennom de provisoriske fiskenettene som er festet til taket. WOW-effekten – Hvis barn kommer til et sted hvor det er stemning, så setter de seg ned, sier André Marandon. Rundt halsen hans dingler et skilt hvor det står Kunstpilot André. – Men det må være kult, skyter makker Annette Marandon inn. – Ja, «WOW»-effekten er viktig og at du rykker ut av det vanlige, fortsetter André. – Kunst handler jo om å fristille seg, og vi skaper et miljø hvor du kan rive deg løs fra det vanlige. Siden 2001 har ekteparet skapt uvanlige rom både i byen og i naturen, så vel som på skoler, barnehager, biblioteker og museer. Med klare trekk til installasjonskunstbegrepet, skaper de verksteder som med årene har befestet deres posisjon som en av byens mer innovative kunst-og kulturaktører. Med Annette sin kunsthistoriske bakgrunn og formidlerentusiasme og Andrés virke som både kunstner, designer og arkitekt, er de en dynamisk duo.

KUNST HANDLER JO OM Å FRISTILLE SEG, OG VI SKAPER ET MILJØ HVOR DU KAN RIVE DEG LØS FRA DET VANLIGE – Hva kan vi gjøre hvor alle kan delta og føle en mestring og som i tillegg er stilig? Hvor det ikke er så lett å se forskjell på de som er fingernemme og de som ikke er det, fordi det er ikke vi så opptatt av. Vi er opptatt av tanken, ikke det håndverksmessige, forklarer André mens han hjelper Mali (7) til å brodere en fantasifigur med tråd. Skrot, kunst og samspill Noen dager tidligere treffer jeg dem hjemme i loftsleiligheten på Nordnes med utsikt over Byfjorden. På veggen henger det en original Kjartan Slettemark tegning. Snart skal de også holde verksted på Barnas kulturhus inspirert av Slettemark sin arbeidsmetode. Skrot skal bli til skulpturer. – Jeg har møtt Slettemark, og han var gæren på akkurat den gode måten, sier André og ler. De har hatt flere prosjekter med fokus på ulike kunstnere, som Joan Miro og japanske Haruki Murakami på Barnas kulturhus. Prosjektene deres har etter hvert blitt utallige og mangfoldige. – På hvilken måte opptrer kunst? Og hvordan har de som møter kunst mulighet til å delta? spør André ettertenksomt. En rekke av prosjektene utforsker nettopp hvilken rolle vi kan ha på museet utover betrakterrollen, og

stiller spørsmål ved kunstrommets selvfølgeligheter og autoriteten til museene. – Kunsten er jo et felleseie. Det er ikke et eie for noen få, sier Annette, og etterlyser både mer åpenhet fra kunstinstitusjonen og mer samspill og dialog mellom de ulike kultur-aktørene i byen. – Kulturlivet i Bergen er kjempeviktig, men hvordan kan vi bli enda bedre sammen? spør hun ivrig. – Hadde vi sett hverandre mer og villet hverandre bedre, så tror jeg mye hadde vært annerledes, sier hun. Å delta gir følelsen av å eie – Folk besøker det offentlige rommet og tenker at det er ikke de som eier det. Men vi ønsker å lage en sammenheng som gjør at folk kan delta og eie. Hvis du kan delta, eier du også stedet. Ellers er du bare besøkende, sier André. Over en lengre periode arbeidet de med prosjektet «Meg på Museum – Mitt Museum» hvor de blant annet inviterte publikum til å sette sitt personlige preg på Sjøfartsmuseet. Et utstillingslokale på museet ble fylt med publikums maritime gjenstander og minner, og på den måten skapes et samspill med de øvrige historiske gjenstandene. – Jeg har veldig tro på å betrakte gjennom å gjøre, sier Annette. Formidlingsgleden har fulgt henne hele livet. Allerede som liten jente på Møhlenpris på 60-tallet var hun flittig bruker av Sjøfartsmuseet. Hun pleide å gå dit alene og formidle historier til dukkene og bamsene sine. – Da de åpnet i 1962 var det et nytt og moderne museum hvor de faktisk hadde ting man kunne trykke på og en motor begynte å gå, sier Annette og ler. Ingen sikkerhetsnett – Mange voksne sier at de ikke er kreative, men da har de skrudd ned forventningene. Mange barn driver også med selvsensur, men når det kommer til kunsten, er det ikke noe sikkerhetsnett. Vi må ta noen sjanser, se hva som skjer, sier André . Etter 21-års ekteskap og mange år som arbeidskolleger, virker de fremdeles genuint opptatt og stolte av hverandre, men avslører samtidig at de ikke trenger å være enige om alt. – Hvis vi skulle vært enig om alt, hadde vi sikkert skåret vekk en god del som ellers ville ha fungert, sier André og smiler. – Det er et demokratiprosjekt vi holder på med, og vi er kun tilretteleggerne. Vi skaper en mulighet for kreativitet uten å si hvordan, hvor barn kan lære å være i kunsten sammen med voksne. Alle har den lysten til å undersøke i seg, påpeker Annette. Deres engasjementet for kunst og formidling er en altoppslukende kraft, men også en heltidsjobb uten de feteste lønningsposene. Noen ganger er den økonomiske støtten så liten at de må være kreative i forhold til materialbruk. Allikevel er de to opptatt av at det de gjør skal være gratis for alle. – Det er såpass mye arbeid at minimumskravet er at vi har det gøy. Visste du forresten at André designet OL-fakkelen under Lillehammer i 94? Da tjente han litt penger, sier Annette og ler. – I hvert fall uvant mye for meg, sier André og smiler.

G KUNSTPILOTENE består av ekteparet André og Annette Marandon. Kunstpilotene inviterer til medskaping og utprøving av omgivelser og kreativitet. Som frilansere uten fast tilholdssted, tilbyr de pop up verksteder og utstillinger. Det handler om å leke, lage og utforske kunst. Kanskje har du allerede deltatt i kunsthendelser i regi av Kunstpilotene? De har gjort prosjekter blant annet på Bibliotekplassen, Fløyen, Barnas kulturhus og Bergens Sjøfartsmuseum. Møt Kunstpilotene under Maritime Familiedager på Bergens Sjøfartsmuseum. Her kan du være med på «Camp Sjøfartsmuseet» – et deltakende verkstedsinstallasjon. Lørdag 10.11 og søndag 11.11. Dropp inn kl. 11–15. Kunstpilotene har prosjekter både i Den Kulturelle skolesekken (DKS) og i Den kulturelle Bæremeisen (DKB). Et av prosjektene i høst/vinter er «NaturLAB» – lek, lag og utforsk kunst i natur = relasjonelt Land Art prosjekt med skoler i Hordaland. Kunstpilotene vil også arrangere «KunstCamp Nordnesparken» = Urban Land Art flere helger i 2019. Sjekk www.barnibyen.no/detskjer for datoer.

7

1. Vi liker å leke og tulle. Da blir ting ufarlige, men samtidig viktig, sier Annette. Siden 2001 har hun og ektemannen André vært Kunstpiloter. 2. Inspirert av Kjartan Slettemark, skal skrot bli til kunst på Barnas Kulturhus 3. De minste har på en måte de kuleste idéene fordi de tenker ikke på hva som ikke går an, mener André. 4. Kunstpilotene er opptatt av et verksted skal inngå i en større sammenheng. Vi er opptatt av tanken, ikke det håndverksmessige, påpeker Annette. 5. Kunst handler om å fristille seg og rykke ut av det vanlige. 6. Mia (5 år) maler fritt med en mopp på Kunstaktivisme med KjARTan verkstedet. 7. Mia ser muligheter i alminnelig skrot hvor resultatet skal bli en skulptur.

5


6

BARN I BYEN • BERGEN • NR 80 • NOVEMBER 2018 – JANUAR 2019

BARN OG NÆRMILJØ

4

1

5

Ta tilbake gaten! Det er en av de strålende høstdagene på Minde og hadde du sett ut av vinduet akkurat da, ville du fått et lite glimt av elleve barn og fire voksne marsjere kampglade opp Søndre Skogveien for å ta tilbake gaten. TEKST: Solveig Wivestad FOTO: Tove K. Breistein

2

3

Da jeg vokste opp på 80-tallet var gaten det naturlige møtestedet. Spenningen var uutholdelig da jeg en gang kom solbrent tilbake fra påskeferie og gikk inn i gaten der han jeg var så uendelig forelsket i bodde. Var han ute og hang? Hjertet galopperte i brystet da jeg så ham kaste på sin lyse lugg i solskinnet.

har travle liv med aktiviteter som lagspill, teater, svømming og lekser. Lek etter barnehage og skole, er også blitt mer foreldrestyrt og organisert. Skjerm og Internett får mye av skylden – og er en av de største konkurrentene for uteleken blant den oppvoksende generasjonen. Her har de venner pålogget og spennende spill, Youtube og uendelige muligheter. Forelskelse, epleslang og slåball. Alt Det er mye nyttig og bra man kan oppleve skjedde i gaten; fra første kjærlighet, gjennom skjermen, og intensjonen er første brudd, vennskap, ikke å svartmale nåtiden uvennskap og latter, HVA ER EPLESLANG eller forherlige det masse latter. Vi spilte forhenværende. Bare slåball i Trymsvei, klatret FOR NOE? utvide mulighetene. i trærne på Ramstad gård og lekte cowboy og indianer i Skiparviken, Dritten i midten. Håvard, vår nabo og der prisen var 5 kr. gangen, fordi jeg venn, kommer med idéen om å vise barna var jente. Vi gikk på epleslang én gang, gaten igjen, slik at det kan bli et reelt siden min far fersket oss og vi måtte gå alternativ etter skolen. For å få dette til kanossagang opp til Fru Aga i det gule må vi rotte oss sammen og prøve å skape huset og levere tilbake byttet. Da jeg de gode opplevelsene, der ute. Vi bor midt fortalte denne historien til mine barn kom i et tre km langt strekk på «hyggesiden», spørsmålet: hva er epleslang for noe? mellom Minde og Ny-Kronborg skole. – Vi er dritten i midten, humrer vår Så hva har forandret seg siden vår nabo. Her er det smale gater, ofte uten generasjon vokste opp? Hvorfor er ikke fortau og ingen lekeplasser. barna ute i gaten lenger? Barn nå til dags – Området har mye gjennomtrekk


BARN I BYEN • BERGEN • NR 80 • NOVEMBER 2018 – JANUAR 2019

7

6

1: Fra venstre foran: Clara, Linus, Iris, Eivind. Fra venstre bak: Liv Naledi, Alva Marang, Lars, Ulrik, Mikkel og Marius – nå skal endelig gaten tas tilbake til barna! 2: Alva Marang, Eivind, Mikkel og Linus er på lag mot voksne. 3: Anlaug, Alva Marang, Clara, Linus, Ulrik, Iris og Mikkel har funnet en fotballøkke fri for bruk. 4: Clara og Iris bruker lørdagen på utendørs gatelek. 5: Eivind har den i god gammeldags utelek. 6: Linus, Lars, Mikkel og Ulrik løper frem fra gjemmestedene sine.

G Bli med inn i bakgården I forestillingen «Bakgårdskatter», som spilles på Barnas kulturhus 10. november kl. 13, blir du invitert inn i en verden med fengende musikk, dans og akrobatikk. Her blir det både god gammeldags paradishopping (på hendende!) og breakedance mellom mors klesvask. Med Andreas Roksvåg, Piero Issa og Ane Evjen Gjøvåg. Etter forestillingen lærer danserne bort noen kule triks. Fra 3 år.

Det siste vi gjør denne dagen er å spille slåball. Noen av barna klatrer opp på målet og inntar rollen som publikum, mens andre tester ut trompetpotensialet i en oransje kjegle. Det blir full konsentrasjon når Linus (7) skal slå ballen. – Linus, du klarer det! Med tungen godt plassert i munnviken, et stivt blikk og så, på tredje forsøk, fyker ballen av Grus, svette og bitte litt blod. Nettopp sted. – Løp! Linus gir gass og kommer en slik lomme finner vi midt i Søndre til andre kjegle før ballen kastes inn. Skogveien der det er en fotballbane, Vi fortsetter å leke og henge her noen gamle fine trær, i Søndre Skogveien en forlatte plantekasser og BARN NÅ TIL DAGS stund til, før solen dekkes to benkebord. Perfekt for til av triste skyer og oss. Gjengen har lyst til HAR TRAVLE LIV regnet kommer forsiktig, å starte med fotball og MED AKTIVITETER men insisterende. På det blir bestemt at det vei hjemover spør jeg er barna mot de voksne. SOM LAGSPILL, barna om hva som var det Temperaturen stiger i med dagen. Alva TEATER, SVØMMING kjekkeste takt med spillet og det syntes gjemseltikken var blir grus, svette og bitte OG LEKSER gøyest, mens for Clara og litt blod. Eivind var høydepunktet å – Jeg blør neseblod! klatre på målet. Linus likte best slåball. Den første skaden er et faktum, og med ett barn mindre fortsetter vi voksne Gaten er deres! Det er klart at denne å få juling – og det er ordentlig gøy. ene gangen ikke er nok til at barna stikker ut noen ettermiddager i uken – Dette er den beste lørdagen. Etter litt på egen hånd, men det er en god start. vann og en pust i bakken, vil barna leke Nå må vi foreldre fortsatt holde trykket gjemseltikken. Liv (10) forklarer denne oppe, så vil det kanskje gå av seg selv avarten av gjemsel; én teller, de andre på sikt … Barn har godt av å bevege gjemmer seg. Den som blir funnet blir seg, være ute i nabolaget sammen med tatt og «har den». På denne måten vet venner og kanskje bli kjent med nye? ikke de andre som gjemmer seg hvem som har den, og leken blir spennende. Så; alle barn i byen, kom dere opp av – Løp Mikkel, Adriana kommer! sofaen og ta tilbake gaten, for den er deres! De fleste blir funnet og det løpes om kapp for å unngå å bli tatt. Marius (11) kommer etter hvert til syne etter å ha gjemt seg så godt at han aldri ble funnet. – Jeg er sulten, kan vi spise lunsj nå? Mens stillheten senker seg rundt utebordet, utbryter Linus: – Dette er den beste lørdagen!

BursdagsFlip -10% TILBUD: Få 10% rabatt ved bestilling av bursdagsfeiring på FlipZone. Gjelder ved bestilling på nett innen utgangen av november. NB! Bruk rabattkode «barnibyen1».

av småbarnsfamilier, og derfor er det vanskelig å tromme sammen et godt foreldreinitiativ for å etablere og utbedre uteplassene. Men dersom vi voksne trår til og gjør en innsats, kan det hende barna våre velger uteleken over andre aktiviteter. Vi må finne lommene der uteleken kan foregå og bruke dem, foreslår Håvard.

FriFlip: 2 for 1 TILBUD: Kjøp en hoppetime, så spanderer vi time nummer to. Gjelder ved bestilling på nett innen utgangen av november. NB! Bruk rabattkode «barnibyen2».

FlipZone: Liamyrane 16, 5132 Nyborg • T: 55 60 93 80 • post@flipzone.no Åpningstider: Mand–fred kl. 10–22, lørd–sønd kl. 11–22. MiniFlip: Lørdag–søndag kl. 10–11 www.flipzone.no Følg @flipzonebergen i sosiale medier


BARN I BYEN • BERGEN • NR 80 • NOVEMBER 2018 – JANUAR 2019

8

Fortsatt ledige billetter! 13 000 solgte allerede!

MOBBEOMBUDETS SPALTE

Du har rett til å ha det bra! Harry Potter er elev på en skole som heter Galtvort. Hvis Galtvort lå i Norge, ville Harry hatt de samme rettighetene som andre elever i Norge. TEKST: Mari-Kristine Morberg

For at du skal få vite mer om retten din til et godt skolemiljø, vil jeg fortelle litt om Harry Potter og skolemiljøet på Galtvort. Alle elever har rett til et trygt og godt skolemiljø. Det står i loven som gjelder for skolene. Det er viktig å vite hva du har rett på, selv om det kan være vanskelig for både barn og voksne å skjønne hva som står i loven. For å ha et godt skolemiljø, betyr det at du ikke skal oppleve krenkelser. En krenkelse er noe negativt som gjør deg lei deg, sint, skamfull eller fl au. På Galtvort skjer det mange ting som ikke er greit. Hvis Galtvort hadde fulgt norsk lov, så skulle alle som jobber på Galvort ha fulgt nøye med på om elevene hadde det bra. McSnurp, Slur, Nask og Gygrid må følge med og rektor Humlesnurr må følge med.

BARNAS DNS FOLK OG RØVERE I KARDEMOMME BY

TA FAMILIEN MED PÅ TEATERET!

Et kjempekoselig teaterbesøk for både små og store! Les mer og bestill billetter på dns.no

Bestill billetter www.dns.no 55 60 70 80 dns@dns.no

I «Harry Potter og Ildbegeret» ser læreren Alastor «Galøye» Bister, at Malfang og vennene hans plager Harry. Galøye griper inn og stopper Malfang. Akkurat som han skal! Men, Galøye forvandler Malfang til en ilder! Det er ikke lov i Norge! Voksne som jobber på skolen har ikke lov til å latterliggjøre eller tråkke på elever. Hvis Galøye jobbet på en norsk skole, skulle han ha stoppet plagingen og så gitt beskjed til Humlesnurr om det som hadde skjedd. Hvis en elev har opplevd noe som ikke er greit, må skolen undersøke det. For å undersøke kan en lærer snakke med elevene, spørre hva som har skjedd, hun kan bruke en klassemiljøundersøkelse eller hun kan observere samspillet mellom elevene (det betyr å følge ekstra nøye med). Harry er redd for å fortelle lærere eller Humlesnurr om mye av det som skjer på skolen. Noen ganger vil ikke Harry si noe, fordi han da først må fortelle at han selv har brutt reglene eller gjort noe dumt. Andre ganger gjør arret til Harry vondt hvis Voldemort er i nærheten. Harry sier ikke noe om dette fordi han vil være modig og sterk, og fordi han ikke har bevis eller han tror han innbiller seg ting. Sånn har ganske mange barn og unge det også. Det kan være vanskelig å bevise at noen alltid snur seg når du kommer, ikke svarer når du sier noe eller sender deg stygge blikk når ingen voksne ser det. Men selv om det er vanskelig å bevise, eller om du er usikker på hva som skjer selv – så skal skolen ta deg på alvor. Så hver gang Harry ikke tør eller vil fortelle om det vanskelige som skjer, så tenker jeg: «Gi beskjed! Du må gi beskjed for å få hjelp! Dette er ikke trygt for deg!» Når skolen vet hva som skjer, så skal de lage en plan for hvordan du kan få det bedre. Det heter en aktivitetsplan. På Galtvort bruker for eksempel Humlesnurr

ekstra vakthold og ekstra forhekselser, så ingen skal kunne komme ut eller inn av skoleområdet. Når Humlesnurr får vite at Voldemort kommer inn i tankene til Harry, bestemmer han at Harry må trene på psykoblokkering: å holde Voldemort ute av hodet sitt. Av og til er det godt med tips og råd til hva du kan gjøre for å hjelpe deg selv, men det er kjempeviktig at de voksne på skolen jobber med hele klassemiljøet og skolemiljøet for at det skal bli bedre og trygt for alle. Det kunne de gjort mye mer av på Galtvort og faktisk på mange norske skoler også.

HVIS GALTVORT HADDE FULGT NORSK LOV, SÅ SKULLE ALLE SOM JOBBER DER HA FULGT NØYE MED PÅ OM ELEVENE HADDE DET BRA Skolen må gjøre alt som står i planen de har laget og så må de sjekke at planen virker. Det betyr at elevene som ikke har det bra får det bedre! Hvis det ikke virker, da må skolen gjøre noe annet. Hvis det fortsatt ikke hjelper, så kan du klage til Fylkesmannen i Hordaland. De skal passe på at skolene følger loven. HUSK! Skolen skal følge med! Men du bør gi beskjed hvis du eller noen andre på skolen din ikke har det bra. Da skal skolen ta deg på alvor og de skal gjøre alt de kan for å hjelpe deg! Skolen må jobbe hele tiden for at alle elevene skal ha det bra. Det er rektor sin jobb å passe på at loven følges. Mobbeombudet i Hordaland har fått sin egen spalte i Barn i Byen, og her skriver hun direkte til barna. Neste gang får du råd om hva du kan gjøre for at alle skal ha det bra! Mari-Kristine Morberg er Hordalands første mobbeombud. Hun er mobbeombud for alle som går i barnehage og på skole i Hordaland. Alle kan ta kontakt med mobbeombudet. Har du spørsmål om barnehage/skolemiljø, lurer på hva slags rettigheter du har eller er usikker på hvordan du kan gå frem for å få hjelp? Ta kontakt! SMS/mobil: 404 01 557. Epost: mobbeombod@hfk. no. www.facebook.com/mobbeombodet Snapchat: mobbeombod Nyttige sider: www.hordaland.no/mobbeombod www.nullmobbing.no www.fylkesmannen.no/hordaland


BARN I BYEN • BERGEN • NR 80 • NOVEMBER 2018 – JANUAR 2019

TIL BARNA

Æ

hedår Rune. De fleste av dere vet ikke hvem jeg er. Jeg er komiker. En som står på scenen med mikrofon i hånda og snakker og synger. Jeg er ganske gammel. Over 50. Jeg har en sønn som går i 9.klasse og som heter Edvard. Han er den fineste gutten jeg vet om. For jeg er jo pappaen hans, så selvfølgelig er han det!

stå på sånne hvite bannere som hang over veien.

Jeg gikk lærerskolen for mange år siden og ble lærer. Men før det, lenge før det, var jeg elev på barnetrinnet. Akkurat som dere. Jeg begynte på skolen i Kristiansand i 1. klasse. Jeg var den minste på heile skolen. Og jeg sa minst også. Jeg var helt stille, egentlig. Det er litt rart, siden jeg snakker i mikrofon i dag foran tusenvis av mennesker. Men grunnen til at jeg var stille, var at det jeg kunne ha sagt den gangen, det ville jeg ikke si. Ikke da. Fordi jeg trodde jeg var den eneste på skolen som hadde det sånn. Hjemme.

Jeg valgte å tro på Reidar, på læreren min. Verdens beste lærer.

DET VAR INGEN SOM EGENTLIG SÅ MEG OG HØRTE MEG. UNNTATT LÆREREN MIN Vi bodde i blokk i 6. etasje. Jeg hadde verdens beste mamma. Og tre søstre som jeg var så glad i, og som var glade i meg. Og mormor og morfar som var helt fantastiske og som jeg kunne være hos så ofte jeg ville. Jeg var egentlig ganske heldig. Og litt uheldig. For jeg hadde en pappa også. Han var en sabla flink sjømann. Han var kongen på havet. Han var mye på sjøen, og når han kom hjem fikk vi presanger fra heile verden.

Men det var bare det at det var ingen som egentlig så meg og hørte meg. Unntatt læreren min. Han hette Reidar og var verdens beste lærer. Han kunne jeg snakke med og han hjalp meg. For det var ikke min skyld at pappa slo, sa han. Jeg sa ikke dumme og teite ting, sa han.

Rune Andersen og Eva Marie Gjertsen første skoledag. Foto: Privat

Hei, alle barn Alle de andre ongane var litt misunnelige på oss. Jeg fikk en cowboyvest fra Texas ei gang. Det var det ingen andre i gada som hadde. Pappa var rik når han var hjemme. Hadde mye penger. Han drakk øl. Det var litt rart, for han blei annerledes når han drakk øl. Han blei sinna. På oss ongane og på mamma. Vi hadde lengta etter han heile tida mens han var borte og ønska at han skulle komme hjem, men nå lengta vi plutselig til at han skulle reise igjen. For han slo når han drakk og blei sinna. Da slo han meg, søstrane mine. Og han slo mamma. Snille mamma. Jeg tenkte at det var meg som gjorde pappa sinna, og at han slo fordi jeg var dum og sa teite ting. At det var min skyld at han slo mamma så hun blødde neseblod. Mamma sa alltid at det ikke var noe farlig og at det skulle gå over. Og vi trodde det.

Men det gikk aldri over. Når det ringte ut fra skolen, var jeg redd for å gå hjem.

DET ER IKKE DIN SKYLD OM NOEN VOKSNE GJØR DEG VONDT Pappa var hjemme fra sjøen, og han drakk øl og var sinna, kanskje. Hvis jeg sa noe dumt eller teit, så ville kanskje alle få juling? Mamma og søstrene mine også? Jeg lukka døra forsiktig opp hjemme. Det lukta litt rart. Øl. Jeg hørte pappa harke: «Hallo?» Jeg lukka døra forsiktig og løp ned trappane og spilte fotball på løkka sammen med kameratene mine. Vi skulle bli fotballproffer. I alle fall skulle vi spille for Start! Eller jeg skulle bli køntrisanger! Kanskje jeg skulle komme ridenes på en hest med cowboyhatt og synge i mikrofon på høyttalere i heile gada så alle kunne høre meg? «Welcome home, Rune», skulle det

Fordi jeg hadde verdens beste lærer, mamma, søstre og mormor og morfar, så kan jeg skrive dette til dere og fortelle om det. For det er ikke din skyld om noen voksne gjør deg vondt. Uansett hvordan de gjør deg vondt. For det er mange måter å gjøre vondt på. For hvis du opplever det, så skal du vite at vi er veldig mange som har opplevd det før deg, og som opplever det i dag. Og det er ikke din skyld. Det er aldri, aldri barnets skyld. Du, flotte skoleelev som leser eller hører dette: Si ifra om noen voksne slår deg eller gjør vonde ting med deg. For det har de ikke lov til. Og hvis du forteller det til læreren din på skolen, eller barnehagelæreren din så kan de hjelpe deg! Nå har jeg fortalt min historie. Håper du vil fortelle din. Fra Rune Andersen

Rune Andersen i dag. Foto: Dag Magne Søyland.

RUNE ANDERSEN er født 19.juni 1962 i Kristiansand. Utdannelse: Adjunkt, Kristiansand Lærerhøgskole 1987. Yrke: Komiker, humorist, tekstforfatter. Bakgrunn: Tangakavalerene, Løgnaslaget, Soloforestillinger, NRK «Hallo i Uken» og mye annet. Gift med Hanne. En sønn Edvard (14), og bonusdøtre Embla (5) og Oda (23). Bor i Kristiansand.

TRENGER DU NOEN Å SNAKKE MED? Alarmtelefonen for Barn og Unge: 116 111 En gratis nødtelefon for barn og unge. I ukedager er den åpen fra kl. 15 om ettermiddagene til kl. 8 neste morgen. I helgene er den åpen hele døgnet.

Aktuell med forestillingen «Lykkeliten» for voksne. Vises på Oseana Kunst- og kultursenter 7. desember kl 19.

Oversikt over andre aktuelle nettsteder, får du også på www.116111.no

Denne saken sto først på trykk i Barn i Byen – Kristiansand nr. 13, høsten 2018.

9


BARN I BYEN • BERGEN • NR 80 • NOVEMBER 2018 – JANUAR 2019

10

Julegaver Gøye og engasjerende fra VilVite

MUSEUMSOPPDAGERNE

BRYGGEN I BERGEN

Opplevelsesdag

Årskort - gaven som begeistrer hele året Barn og voksne får både glede og læring med årskort til VilVite. Besøk oss så ofte dere vil – alle aktiviteter er inkludert. Velger du Vi2-kortet får du fleksibiliteten til å velge hvilken voksen som følger barnet fra gang til gang. Tips: kjøp årskort og gavekort på vilvite.no

1

En tur i de historiske passasjene på Bryggen og Schøtstuene byr på tørrfisk-ridetur, trillebårkonkurranse, lykkehjul og gul badeand. TEKST OG FOTO: Elin Reiseter

Victoria (7) og Hedda Martine (8) har takket ja til å være med på en opplevelsestur til Bryggen i Bergen. Bryggen har litt av hvert å by på og er på UNESCOs verdensarvliste. Området har 61 fredede bygninger på rekke og rad, og det er ingen som krever inngangspenger. Programmet for dagen er todelt. Først ser vi hva vi kan finne på selv, og etterpå skal vi på museum. Råttent? En oppdagelsesferd bør inneholde muligheter for å bestemme noe selv. Da er det praktisk med en ønskebrønn. Victoria stiller seg skeptisk til at noe sånt kan oppdrives sånn helt uten videre, men vi går likevel inn i en av passasjene på Bryggen og begynner å lete. Jentene merker seg at her inne er det mye som er skakt og skjevt. Tømmeret virker veldig gammelt - og kanskje litt råttent? Vi studerer tegn som noen har risset inn i en stolpe. Mon tro hvor gamle de er? Kanskje mange hundre år? Er det runer? Ingen i opplevelsesfølget finner gode svar

på dette, men det skaper et historisk sus, og sansene våre er vekket. Ridetur på tørrfisk Vi finner ønskebrønnen på Bryggestredet. Her deler vi ut mynter. Vi har akkurat nok til ett hemmelig ønske og ett ønske for dagen. Det siste må vi dele med hverandre. Plassert midt i Norges første kulturarvsted, og kanskje den mest besøkte turistattraksjonen i Norge, faller ønsket for dagen på frozen youghurt. Ingen kan protestere på et så godt ønske. Vi skjerper appetitten med en ridetur på en syv meter lang tørrfisk skåret ut av en gedigen trestamme. Skulpturen er laget av Alessandro Pavone og symboliserer tørrfiskens betydning for Bryggen. Tretørrfisken er blitt en skikkelig turistmagnet og et populært fotopunkt. Tran og gravstøtter Etter møtet med tørrfisken syns de voksne i følget at en samtale om bybranner, tørrfisk og handel på Bryggen er på sin

Velkommen, alle danseglade barn! Finn julegavene i VilFinne – vitensenterbutikken

Vårsemesteret starter 21. januar Påmelding for nye elever fra 1. desember.

Butikken er full av kreative leker, eksperimenter og byggesett for små og store. Våre hyggelige medarbeidere hjelper deg å finne de riktige gavene. Se vilvite.no eller bli inspirert på Instagram @vilfinne

Åpningstider VilFinne 1.-23. desember: Man-fre 9-16 Lør-søn 10-17 Ordinært: som VilVite

Foto: Guri Rognskog

Tips: Vi har også kalendergaver!

Danselek (fra 2 år), preballett (6 år), klassisk ballett, jazzdans og hiphop (fra 7 år) Info/påmelding: bergen-dansesenter.no / post@bergen-dansesenter.no


BARN I BYEN • BERGEN • NR 80 • NOVEMBER 2018 – JANUAR 2019 11

på Bryggen

1: Victoria og Hedda kaster mynter i ønskebrønnen. Skal tro om det virker? 2: Jentene gjør nærstudier av Bryggens gamle tømmer. 3: Victoria prøver lykken, mens Hilde forteller Hedda mer om livet på Bryggen før vår tid. 4: Konsentrasjonen er helt på topp når armbrøstet kommer frem og de gode venninnene blir skarpe konkurrenter. 5: Victoria er glad for at denne straffemetoden er gått av moten. 6: På gravplassen ved Mariakirken studerer vi de gamle gravstøttene.

2

plass. Her skal det lures inn kunnskap om nordlandshandel og hansatid. Hanseatene på Bryggen byttet til seg tørrfisk og tran av fiskere fra Nordland som kom til Bergen med varer. Fiskerne trengte korn, øl og varer de ikke hadde tilgang på selv. Foredraget om livet på Bryggen faller direkte på steingrunn, og enetalen dør ut ... Til nå har vi har vandret mer eller mindre på måfå på Bryggen. Jentene viser ingen vilje til mytteri, så oppdagelsesferden på Bryggen går videre til Schøtstuene. På den korte veien dit klarer vi å gå oss fast i en av passasjene på Bryggen, vasse i tørt høstløv mens vi lurer på hvor Bergens eldste bevarte bygning, Mariakirken, er blitt av. Plutselig står den der, og Victoria og Hedda undersøker de flotte gravstøttene og plukker nøtter som er falt på bakken. En stopp her passer fint siden dette var kirken til de tyske kjøpmennene i Bergen. Skrekkskolen Nå ser jentene skygger som beveger seg under den porten til Schøtstuene og de banker på døren. Hilde Grotnes Arnesen, som er konsulent og driftsleder, tar imot oss. Victoria og Hedda lytter oppmerksomt til Hildes fortellinger om livet slik det artet seg for de tyske kjøpmennene fra Hansaforbundet. Schøtstuene var hanseatenes forsamlingshus. I vinterhalvåret ble de varme måltidene servert her, ellers ble

3

bygningene brukt til både undervisning og som festlokale. Victoria og Hedda får sitte i høysetet i det staselige rommet. De lytter med store øyne når Hilde forteller om datidens disiplinering av skolebarna. De får høre om at det ble gitt bøter for dårlig oppførsel og får prøve hvordan håndhygienen ble praktisert. Jentene ser på hverandre medsjokk og vantro, når de får vite hva skolemesterens pisk er laget av. Hilde ler hjertelig og tilbyr en ny runde i vaskevannsfatet. Kjøkkenet er laget av stein på grunn av den store brannfaren i Bryggens tette trehusbebyggelse. Schøtstuene var de eneste bygningene man hadde tillatelse til å varme opp. Etter mange og skjebnesvangre branner, var det ingenting hanseatene fryktet mer enn brann. Victoria, Hedda og Hilde kokkelerer sammen et måltid på gamle dagers vis, før den flinke guiden vår bestemmer at nå er det nok alvor. Det er på tide med konkurranser og å måle krefter med de historiske tyskerne på Bryggen. Lykkehjul-lykke Hedda får tildelt en trillebår beregnet til å trille tørrfisk i. Victoria legger seg på hjul og tar henne nesten igjen. – Er det tungt, da? spør Hilde. – Næh! svarer jentene i kor, mens muskler og kjever strammer seg. Vi får prøve armbrøst, og alle gjør sitt beste for å skyte ned en liten gul

4

badeand. Til tross for stor innsats, står anden like trygt. Barn og voksne er omtrent på samme nivå, og alle forstår at dette kunne engasjere hardtarbeidende hanseater når de hadde fri. Etter noen runder på lykkehjulet, som ble laget til den populære serien Anno, forlater vi fortiden og går ut i 2018. Vi har sett mye gammelt og hørt mange spennende historier, undret oss over skakke bygninger og vedovner som ikke har dører. – Beste dagen ever, sier Victoria når hun går til ro denne kvelden. 5

G JUL PÅ BRYGGEN: Opplev historisk julegater, ta årets julefoto med Snøprinsessen, møt de rampete julenissene og de syngende Musikaljentene, vær med på Smaksverksted og andre verksteder – og få julestemningen sammen med hele familien. I Bryggens bakgater, Jacobsgården/Bellgården og Bredsgården. 1. og 2. desember kl. 10.30–15. Gratis! JUL PÅ BRYGGENS MIDTHUS (Jacobsfjorden) med Det Hanseatiske Museum og Schøtstuene: 24. november, 8. og 15. desember: Lag din egen julepynt. Kl. 12–15. Gratis! 1. og 2. desember: Lag din egen papireske og dekorer julepynt. Kl. 12–15. Gratis! Julemarked på Schøtstuene: Byens kunstnere inntar de historiske lokalene på Schøtstuene med salg av kunsthåndverk. Egen kafe. 8.–9. desember. Fredag 11–18, lørdag og søndag 11–17.

6

Lørdag 1. og søndag 2. desember

kl. 11–16 Vi kan love god julestemning i våre unike sjøboder ved Sandvikstorget. Det blir salg av kunsthåndverk, tradisjonelt håndarbeid, trearbeid, lokalproduserte narturprodukter, spiselige julegaver og mye mer.

JULEMARKED OG JULEVERKSTED PA NORGES FISKERIMUSEUM

Juleverksted for barna. Det blir julemusikk og salg av julegrøt hos Bod 24. Museets utstillinger er åpne. Gratis inngang!

Kom i julestemning hos oss!

Sandviksboder 23–24, museumvest.no Norges Fiskerimuseum


12 BARN I BYEN • BERGEN • NR 80 • NOVEMBER 2018 – JANUAR 2019

BACKSTAGE

JAN HOLDEN

1

I Jan sitt hus er det mange rom Regissør, skuespiller, dukkefører, dukkemaker, lysmann og prosjektleder. Jan Holden er edderkoppen i byens barnekulturliv og scenekunstmiljø. Barn i Byen fulgte ham fra scene til scene en helt vanlig arbeidsdag.  TEKST: Anders Skogrand FOTO: Tove K. Breistein

– Jeg jobber for verdensfreden sier han, river gråpapir og limer bitene lag for lag på et neseskjellett. Teknikken kalles «cachering». Han bruker to dager på en nese. Over arbeidsbordet henger oransje neser til tørk. På veggen er det utallige bilder av fuglenebb. Han maler nesesnorens ender inne ved neseroten. Det er detaljene som teller.

utenfor ruver et enormt fuglebur på en kasse. Jan åpner buret, måler, setter inn pinnen som passer perfekt.

– Jeg liker å tenke at når jeg går hjem for kvelden, så hopper dukkene ned fra veggen og har party. Jeg blir glad i dukkene mine. Jeg stod bak scenen på siste forestilling for «Den magiske skogen» og så ned på reven min, og da kjente jeg takknemlighet: Dukketeaterverkstedets blå dør står åpen og slipper Du har gitt meg mat på bordet i flere måneder! Jan har drevet med teater i mange år, har turnert solen inn. Her inne blant dukkehoder, innrammede teaterplakater og styltekostymer er multikunstner Jan i inn- og utland og deltatt i utallige produksjoner. Med sitt arbeid har han vært Holden sin base. med å skape tradisjoner. – Jan, kan du komme Som forestillingen «Juleog se her litt? Jan tusler JEG LIKER AT DENNE BYEN evangeliet» på Barnas bort. Det er få dager til nok SETTER KULTUR SÅ HØYT. VI HAR Katedral, musikalen «Julens en deadline. Marte Synnevåg har POLITIKERE SOM PRIORITERER OG Magi» på Cornerteateret og en årlig familiedag på klippet grå og hvite stoffbiter, LEGGER TIL RETTE FOR ET BREDT Siljustøl. og festet de med nåler i nakken på et isopor–hode. KULTURLIV VilVite er neste stopp. Inne – Ser bra ut. Fester dere bitene i økende størrelse nedover som en fjærdrakt? i Skaperhagen prater Jan med sine medarbeidere. – Jeg er arbeidsleder for innredningen av Jan holder en liten plastfugl i håndflaten. sommerprosjektet. I fjor hadde jeg ansvaret for alt her – Den trenger noe å stå på. Han tar seg en slurk te. Går inn i grovverkstedet. alene, men i år har jeg folk som jeg setter i gang for dagen. Jan oppdager noen bolter som må strammes, Finner noen runde pinner, måler med fingrene. Dewaltsagen kapper. Jan holder uten hansker. Runder av diskuterer hvordan et nett skal henges opp. Vi går opp hjørnene på den store båndsagen. «Husk og bruk på et roterom og leter etter noe boss de kan bruke i godkjent verneutstyr» står det på et skilt. I gangen installasjonen.

– Det er rart å ha en skygge, sier Jan og kikker på Barn i Byens utsendte. – Jeg er vant til å gå overalt og gjøre mine ting. Senere på dagen vender Jan tilbake til VilVite, denne gangen for å klargjøre scenen i vitenteateret. Han senker trosseriggen, leter i ledninger, skyver på spaker, kobler, tester, skrur og sjekker. – Jeg elsker å jobbe med lys. Leke, skru litt. Det handler om å skulpturere scenen. Jan sier han er hypersensitiv for lyd. Etter travle dager med mange barn og styr og ståk i en produksjon, kan han sitte om nettene og programmere lys. YT står det på det grønne bilskiltet. Jan kjører rundt i en godt brukt Mercedes Vito-varebil. Innsiden av førerdøren er åpen og mekket på. – Jeg kom hjem etter en lang arbeidsdag, klokken var over 12 på natten. Da oppdaget jeg at bilvinduet ikke lot seg lukke. Jeg kjørte tilbake til verkstedet, demonterte hele døren og fant frem til en midlertidig mekanisk løsning som holder vinduet oppe. Det holder inntil han finner tiden til å kjøre bilen på verksted. Ved siden av ham ligger en mappe. «Walkers, Jan Holden». – Jeg skal spille i en thriller, min første langfilm. Regissøren har skrevet hovedrollen til meg. Det er en litt «spooky» film, men denne gang skal jeg for en gang skyld spille «The Good Guy».


BARN I BYEN • BERGEN • NR 80 • NOVEMBER 2018 – JANUAR 2019 13

G JAN NEAL CHRISTOPHER HOLDEN (52): Skuespiller, regissør, dukkemaker og buddhist. Ansatt i Skuespillerog dansealliansen. Han har base på Dukketeaterverkstedet i Bergen. Jobber for Kompani13. Har jobbet på ulike steder som DNS, Hordaland Teater og Nordland teater, figurteateret i Nordland. Turnert i inn- og utland med forestillinger.

3

Aktuell med: «MARERITTET» på Cornerteateret, en musikal med Musikaljentene. 26.10–2.11. Fra 6 år. «DEN MAGISKE SKOGEN». Figurteater med Kompani13 i Nykirken. 12.–14.11. 0–3 år.  «JULEEVANGELIET» i Nykirken. Figurteater av og med Dukkenikkerne. 3–10 år. lørdag 15. desember kl. 13 og kl. 15. Kr. 100/150 «JULENS MAGI». 5-års jubileum på Fana Kulturhus og Cornerteateret. Musikal med Musikaljentene. 8.12–20.12. For alle. 2

4

5

6

1: GJØGLER PÅ ALVOR. Jan er troende buddhist og er opptatt av at alt har sine ringvirkninger. Det handler om å være seg selv, la det som skjer bare komme og være bra nok i kraft av den du er. 2: BYENS GEPETTO: Dukkemakeren får et forhold til sine dukker. – Jeg er takknemlig for at de gir meg brød på bordet. 3: GROVVERKSTEDET. I det innerste rommet er det store og små verktøy. Alt har sin plass. – Barn får ikke lov å bruke de store maskinene, forsikrer Jan. 4: TÅLMODIGHET. Å lage dukker tar sin tid. Midt i deadline og tusen gjøremål må hver ting gjøres ordentlig. 5: MARIONETTER. Dukker fra mange ulike forestillinger henger på rekke og rad på veggen. 6: PÅ SCENEN. Jan i hovedrollen som den skumle Dorion i Musikaljentenes forestilling «Marerittet» (Foto: Janneche Strønen).

Cornerteateret glir forbi bilvinduet. Jans hjerte stoff og forklarte hvordan han skulle bruke maskinen. Og han ble sysjefen i produksjonen, og fortsatte å sy banker for dette teaterhuset på Møhlenpris. – Jeg elsker huset. Alt som skjer der, møtene, bukser og annet etter at vi var ferdige med operaen. mulighetene. Siden jeg har vært med siden starten, Hvorfor jeg viste han symaskinen? Intuisjonen, tenkte er jeg godt kjent og mange ønsker at jeg skal hjelpe at det kunne gjøre gutten litt nysgjerrig. Jan flyttet som tenåring fra England til Gjøvik og dem. Jeg liker å si ja. Mitt ord er sterkt! sier Jan med møtte et skolesystem som var alt for begrensende for en fast stemme. – Jeg er til å stole på! Tilbake i Dukkemakerverkstedet har fire ungdommer ham. Han ble den rare engelskmannen som falt utenfor, men som ble reddet av en teatergruppe. slått seg ned. De klipper stoff, gjør lekser og prater. – Jeg skulket skolen og var heller på teateret. – Tenk at det er seks år siden vi satt her sammen, Jeg fulgte med og lærte hvordan ting fungerte. Lys, og dere la fram ideer om en musikal. Jan har vært med Musikaljentene hele veien: fra miksebord og kulisser. Jeg har alltid likt å skru og finne ut av ting. manus til sying av kostymer, rekvisitter som er tenkt ut og bygd. Musikaljentene JEG HAR ALLTID LIKT Han slentrer gjennom byen med kurs jobber nå med sin tredje musikal. mot Verftet og Bergen Dansesenter. I «Julens Magi» skal settes opp for Å SKRU OG FINNE UT sekken ligger små neser til ballettfugler femte år på rad på Cornerteateret. og lange nebb til svarte hip hop I musikalen «Marerittet» er Jans AV TING fugler. Barn og ungdom får på seg marionette-dukker en viktig del av handlingen, og selv spiller han hovedrollen, som hver sin nese. Noen skyter med nesestrikken. To barn begynner å nebb–fekte. Jan sitter på huk i mylderet drømmefangeren Dorian. av unge ballettdansere. Han hjelper med å sette på Jan bryr seg om dem han møter. Med rolig dempet nesene riktig. Så setter han seg inntil speilveggen stemme forteller han om hvor viktig det er og ta seg og ser instruktørene lede barna gjennom den avtalte koreografien. Tidligere på dagen har Jan vært innom tid og se den enkelte. – Vi var ute på en skole med prosjektet «Skriv en Banco Rotto og hentet festivalpass til hver av deltagerne. – Jeg liker at denne byen setter kultur så høyt. Vi Opera», der en skoleklasse skal lage en opera på bare tre uker. En gutt ville ikke bidra, han ville bare ut og spille har politikere som prioriterer og legger til rette for et fotball. Da viste jeg gutten en symaskin, ga ham noe bredt kulturliv.

Mange kommer innom Dukketeaterverkstedet i løpet av arbeidsdagen. Noen skal låne kostymer, andre trenger et råd, en trenger en klem og en annen en kopp kaffe. Asbjørn Sundal fra gruppen Papagøyene er bare innom i et friminutt, han er ringevikar på en skole. Sammen undersøker de et forsterket oppheng til en svær lydinstallasjon, som spiller de første tonene i Sæveruds Rondo Amoroso. – Jan er gull i gullets rette verdi. Uten ham ville det ikke vært noe fritt scenekunstmiljø i byen! utbryter Asbjørn, før han forsvinner tilbake til sin lærerjobb. Hjemme venter noen marmorblokker, et skrin med vakre steiner, et buddhistalter og en dykkerdrakt. Jan meldte seg på et steinhoggerkurs, men måtte avlyse på grunn av en alt for høy strømregning. – Jeg har et par marmorblokker som jeg vil begynne å hogge på. I et skrin gjemmer han vakre steiner. – Steinene har en spesiell betydning for meg. Det er godt å ha de der. På fritiden elsker Jan å dykke. Han har tatt mange kurs og har sertifikat til dypvannsdykking. – Det er fantastisk å la seg drive av strømmene. Det er som om jeg flyr.


14 BARN I BYEN • BERGEN • NR 80 • NOVEMBER 2018 – JANUAR 2019

SKRÅBLIKK

kommer og skal føre livet og tilværelsen videre når vi andre etter hvert blir borte. Samværet med barnebarna blir som en repetisjon av den gangen vi selv var mye yngre og hadde egne barn. Men begeistringen er like stor – enten det nå er over de første ordene, de første stegene, de første barnetegningene, alt det som skal læres, alle de grensene som skal forseres utvides. Hva besteforeldre kan tilby sine barnebarn av tilstedeværelse og engasjement, veksler selvsagt både mellom anlegg og anledning. Noen barn vokser opp på landet og har besteforeldre som kan ta dem med seg i fjøset, på stølen, ute i frukthagene eller grønnsaksbedene. Noen blir med bestefar ut på fiske i fjorden eller med bestemor på fjelltur. De plukker sopp og bær og lærer seg å leve nær naturen. Andre – i våre dager de fleste – vokser opp i byer eller tettsteder og har et bredt tilbud av både kunnskap, underholdning og opplevelser rundt seg hele året.

DET ER EN VELBRUKT KLISJÉ Å SI AT BARNEBARN ER LIVETS DESSERT. MEN KLISJEER HAR NESTEN ALLTID EN KJERNE AV SANNHET I SEG

Besteforeldre i byen SKRÅBLIKK AV Gunnar Staalesen ILLUSTRASJON: Nhu Diep

Jeg så aldri min egen morfar i noe som kunne minne om dongeribukser og t-skjorter – besteforeldrelivet nå til dags har forandret seg. Tidene skifter, og alt var bedre i gamle dager. Det er vel noe ikke bare besteforeldre føler innimellom. Men vi som tilhører de store barnekullene født rett etter siste verdenskrig har for lengst blitt både foreldre og besteforeldre, noen sikkert oldeforeldre også, og vi har iallfall sett store endringer, både i livet og i verden rundt oss. Da vi var små, var det bare radio å høre på, i all hovedsak NRK. TV dukket ikke opp før vi var tenåringer, og i mange år var det bare NRK som gjaldt der også. Datamaskiner og flygende biler var noe som bare fantes i science fictionfortellinger. Mobiltelefoner tror jeg ikke vi tenkte oss muligheten av; vi hadde jo knapt nok fasttelefon. Selv var jeg tolv før vi fikk noe sånt. De flygende bilene har ennå ikke materialisert seg, men halve befolkningen går med blikket ned i

mobiltelefonen, der de blant annet søker etter Pokemons høyt og lavt. Besteforeldre har vel også forandret seg. Jeg så aldri min morfar (som var den eneste av besteforeldrene mine som levde) i noe som kunne minne om dongeribukser og t-skjorter. I dag vekker vel besteforeldrene oppsikt om de kommer i noe annet, iallfall til hverdags. Og så lever vi stort sett lenger enn våre egne besteforeldre gjorde, med mer tid til overs – innbiller vi oss – når vi er blitt pensjonister, eller NAV-stipendiater, som mange av oss foretrekker å kalle det. Familielivet har også forandret seg. Da vi vokste opp, var mor i all hovedsak hjemme. I dag er både mor og far i jobb. Vi ble sendt ut i gatene rundt der vi bodde for å leke, da vi var tre-fire år gamle. Nå har alle barn rett på barnehageplass fra

de er ett år gamle, og der er de ofte fra åtte til fem, før mor eller far kommer og henter dem, tar dem med hjem, lager middag, ser kanskje litt barne-tv, og så er det til sengs, iallfall for de minste. Livet er garantert mer hektisk enn det var i min generasjons «gode, gamle dager». Dermed blir også besteforeldres rolle ny. Mange besteforeldre rykker inn som barnevakter, ikke bare på kveldstid, men også hvis et av barnebarna blir sykt og mor eller far ikke alltid har anledning til å skofte jobben. Heldige de som har besteforeldre i byen eller nærområdet og som ikke må ty til mer vilkårlig assistanse i slike situasjoner. Det er en velbrukt klisjé å si at barnebarn er livets dessert. Men klisjeer har nesten alltid en kjerne av sannhet i seg. Det er en glede å se at nye generasjoner

For besteforeldre i Bergen som vil gjøre noe med sine barnebarn, vil nok deres egne interesser ofte lage menyer. De færreste besteforeldre løper vel rundt og samler på Pokemons, selv om de sikkert burde gjort det når man ser hvor mange kilometere et barnebarn eller to kan legge bak seg med denne aktiviteten. Teaterforestillinger, kinobesøk, besøk på museer, kunstgallerier med egne opplegg for barn, Akvariet – utvalget er ofte større enn at man på noe vis rekker over alt. I Bergen er vi dessuten begunstiget med Byfjellene. En tur på et av fjellene står høyt på listen over de aktiviteter jeg selv har glede av, både alene og i selskap med barnebarn. En vandring i kulturløypen innerst i Isdalen er et annet tilbud. Besøk på åpne gårder i nærområdet et tredje. Utfordringen for både besteforeldre, foreldre og barnebarn er vel i hovedsak den samme: å få tid nok til å være sammen. Selv om arbeidsdagen til far eller mor var lenger før, var det som om det var mer tid til rådighet likevel da vi selv var små, men det er nok en feilerindring av samme slaget som den som vil få våre egne barnebarn til å si, når de selv engang blir besteforeldre, at alt var bedre i gamle dager. Tidene skifter, men menneskenes haltende hukommelse er stadig den samme. Det beste er nok å følge det gamle romerske rådet: Carpe diem! Grip dagen.

G Gunnar Staalesen er forfatter og dramatiker fra Bergen. Han skriver mest for voksne, men har utgitt tre ungdomsromaner: «Vikingskattens hemmelighet» (1990), «Vikingskattens forbannelse» (1992) og «Vikingskattens voktere» (1994).


No rs kD

es ig n

10 0

%

M er in ou ll

15

Foto: Ann- Cathrin Buchardt

Vi har åpnet NY butikk på

Nesttun!

WoolLand er laget av den fineste 100% Merinoull for å gi deg den mykeste ullkvaliteten som hverken stikker eller klør! Ulltøy til hverdag, fest og sport til alle i hele familien!

woolland.no

SKAL DU ARRANGERE BURSDAG? Vi tør å påstå at alle elsker å hoppe! Gjør bursdagen til en fest, og legg feiringen til Rush! Våre bursdagsfeiringer gir spretne opplevelser man sent vil glemme.

MINISPRETT PÅ RUSH!

Er du klar for Bergens herligste start på dagen? Lattermilde og spente barn, avslappede voksne og nydelig bakgrunnsmusikk. Velkommen til Minisprett (0-6 år) på søndager fra 09.00-10.00 og tirsdager 11.00-12.00.


16

Husker du gleden over ditt første bankkort? Friheten du opplevde? Alle barn over 7 år kan få sitt eget Visa Electron 7+. Og det er superenkelt å bestille! Les mer på spv.no

VI ER FAMILIEBANKEN. VI FØLGER DEG HELE LIVET.

Foto: Anne Lise Norheim

NYHET! Bestill kort i mobil- eller nettbank

07

DITT FØRSTE


BARN I BYEN • BERGEN • NR 80 • NOVEMBER 2018 – JANUAR 2019 17

Førjulsdag i Gamle Bergen, søndag 2. desember. Foto: Tove K. Breistein

OPPLEVELSESKALENDER HØSTEN 2018

ONSDAG 31.10. Bergen og Hordaland turlag 11: Trilletur Sletten–Nesttun. Møt opp kl 11 på bybanestoppet ved Sletten Senter. Gratis. FlipZone Trampolinepark 17–22: Halloween–uke. Fear the Night. Mindre hyggelige skikkelser inntar parken. Den Nationale Scene 16.30: Folk og røvere i Kardemomme by. Fra kr 225/195. Historisk museum 18–21: Halloween på museet. Besøkt et mørklagt museum utkledd i ditt skumleste kostyme. Rebus, sårsminke, heksebrygg m.m. Husk lommelykt! Vestnorsk Utvandringssenter 18–20: «Halloween i prærielandsbyen». Spennende og småskummel kveld i Prærielandsbyen. Kle deg ut og bli med. Kr 50/fam kr 180. Høyt & Lavt Bergen 17–20: Mørkeklatring. Kle deg ut og ta med hodelykt. Kr 250. Cornerteateret 19: Marerittet. Med Musikaljentene. Fra 6 år. Kr 200. Åsane Storsenter 19: GarasjeJAM og graffiti. Åpen scene for breakdance, dancebattles og DJíng. P–garasjen, bygg A.

Åsanehallen 17–21: Discokids. Spektakulære oppvisninger, idrettsaktiviteter og disco med lysshow. 5. – 7. trinn. Kr 80 for ikke medlemmer.

FREDAG 02.11. Human–Etisk Forbund Hordaland 11–11.30: Babysang i Human–Etisk forbund. Åpent for alle. Gratis. Ungdomshuset U82 11: Perlejakt. Bli med kunstner Kristin Salomon–Hammersland på perlejakt i skogen. Myrdalskogen 39b. Bergen kino Gordon & Paddy – nøttemysteriet i skogen. Premiere. Gåsehud 2: Monsterkvelden. Premiere.

Nygårdsparken 17–20: Sjakklubb i Parken. Paviljongen i Øvre del. Dropp inn. Alle aldre. Gratis.

FlipZone Trampolinepark 17–22: Halloween–uke. Fear the Night. Mindre hyggelige skikkelser inntar parken.

LØRDAG 03.11. Midtbygda sykehjem 12.30–15: Internasjonal kafé på Kafé Koppen. Retter kr 40.

Litteraturhuset i Bergen 11–15: Lillelørdag litteraturkafè. Høytlesning, tegnesaker og grøt. 0–8 år. Kr 30. 12–13: Lillelørdag: Hannemone og Hulda. Forfattertreff med Jenny Jordahl. Fra 3 år. Gratis. 14–15: Grønne greier. Forfattertreff med Jenny Jordahl og Ole Mathismoen. Fra 5 år. Gratis.

BARNELØRDAG I BYDELENE Ny–Krohnborg kultursenter 14: Astrid og eg. Ved Krabatene Teaterkompani. Forestilling om forfatteren Astrid Lindgren. Fra 3 år. Kr 50. Ådnahall kulturverksted 12–15: Kunstverksted og kafè. Med Arna Verk før og etter forestilling. Alle aldre. Gratis. 14: Orango Yogatango. Ved Skromlehjulet Figurteater. Fra 3 år. Kr 50.

Nygårdsparken 11–15: Hjertefredcafé i Paviljongen. KODE 4 11–16.30: Familieverksted: Trykk i vilden sky! Prøv enkle trykketeknikker. Alle aldre. Kr 120/gratis.

Åsane bibliotek 11: Barnekino. Gratis. Åsane bibliotek 14: Under ein stein – bok og verkstad. Møt illustratør Inger Lise Belsvik. Insekstverksted. Fra 4 år. Gratis.

Rush Trampolinepark 9–10: Minisprett. 0–6 år. En voksen og ett barn sammen kr 160. FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. En voksen og en smårolling. 0–6 år. Kr 149. 11–17: Enjoy the Day. Barnevennlig, 4 år og oppover. Møt den gode heksen. 17–22: Fear the Night. Mindre hyggelige skikkelser inntar parken.

Barnas kulturhus 13: Reveenka. Asbjørnsen og Moes eventyr i jazzversjon. Haldis Bårdsen, Ugo Santangelo og Elisabeth Vannebo. Fra 3 år. Kr 50. 13.45–16: Åpne verksteder. Gratis. Kunstaktivisme med KjARTan 0.5: Maleri–installasjon med kunstpilotene. Fra 3 år. Kunstaktivisme med KjARTan 0.6: Skulpturinstallasjon. Vi lager skulpturer av innsamlet skrot og plast. Kunstpilotene. Fra 3 år. KLAKX: Arkitektur og byplanlegging på en ny måte. Uten formidler. Fra 3 år.

Arna Verk 11–17: Julemarked i Kyrkjelydshuset i Indre Arna (Lakslia 21). Juleverksted for barn i samarbeid med Arna Verk. Cornerteateret 14: Marerittet. Med Musikaljentene. Fra 6 år. Kr 200.

VilVite 10–17: Lek og lær i utstillingene. 11 og 13: LitenViten «Vilmer og Heks Agons tårn». 12 og 15: Vitenshow «KjemiMagi med farger». 13,14 og 15.30: Kreativt verksted i Skaperhagen. Kr 155/185/580 KODE 4 11–16.30: Familieverksted: Trykk i vilden sky! Prøv enkle trykketeknikker. Alle aldre. Kr 120/gratis. Nygårdsparken 11–15: Hjertefredcafé i Paviljongen. Løvstakken Frivilligsentral 12–15: Familiebibliotek på Ny–Krohnborg. Bøker for barn og unge, brettspill, lekekrok for de minste. Alle aldre. Gratis.

OVERSIKT

Norsk Trikotasjemuseum 12–17: Aktiviteter i kafeen. 12.30: Omvisning med sauen Bændik. Fra 4 år. Kr 90/gratis.

PÅ MOBIL www.barnibyen.no

Hovedbiblioteket 14: Konsert– Tøyen fil og klafferi. Arrangementet er en del av KRAPYL, nyMusikk Bergens–serie for barn og unge. Alle aldre. Gratis.

SØNDAG 04.11.

Loddefjord bibliotek 11: Under ein stein – bok og verkstad. Illustratørmøte med Inger Lise Belsvik og insektsverksted. Fra 4 år. Gratis.

Kulturhuset Danckert Krohn 11–15: Trilogi mat – kultur – folk. Spennende matretter, aktiviteter og underholdning. Gratis.

Rush Trampolinepark 20–22: Rush After Dark. Discostemning, glow armbånd, selvlysende ansiktsmaling. Kr 250. Påmelding anbefales.

Horisont kjøpesenter 13–16: Smaksverkstedet. Lag ditt eget fruktspyd med snål frukt. Gratis.

Bergen kino Den store kinodagen. Kinofilmer til halv pris. Førpremiere på «Grinchen» og på «Nabospionen». Aktiviteter, ansiktsmaling, vafler.

Cornerteateret 18: Marerittet. Med Musikaljentene. Fra 6 år. Kr 200.

TORSDAG 01.11.

Den Nationale Scene 16.30: Folk og røvere i Kardemomme by. Fra kr 225/195.

VilVite 10–17: Lek og lær i utstillingene. 11 og 13: LitenViten «Vilmer og Heks Agons tårn». 12 og 15: Vitenshow «KjemiMagi med farger». 13, 14 og 15.30: Kreativt verksted i Skaperhagen. Kr 155/185/580.

FlipZone Trampolinepark 17–22: Halloween–uke. Fear the Night. Mindre hyggelige skikkelser inntar parken.

Bergen kino Nøtteknekkeren og de fire konge– rikene. Premiere.

Ytrebygda Kirke 13: Babysang. Dropp inn. Gratis. 16: Familiedag i Ytrebygda. Musikklek, kor, musikkverksted, Knøttekafè. Alle aldre. Gratis.

FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. 0–6 år. Kr 149 voksen og et barn. 11–17: Halloween–uke. Enjoy the Day. Barnevennlig, Møt den gode heksen. Fra 4 år. 18 og 20: Halloween–party. Scare maze (labyrint) og kåring av beste kostyme. Kr 199.

Den Nationale Scene 15: Folk og røvere i Kardemomme by. Fra kr 225/195

Den Nationale Scene 12–14: Familiefest i Egners eventyrverden. Bli med på verksteder og møt flere kjente Egner–karakterer. Alle aldre. Gratis.

Sætregården 12–16: Åpen besøksgård. Gratis inngang.


18 BARN I BYEN • BERGEN • NR 80 • NOVEMBER 2018 – JANUAR 2019

OPPLEVELSESKALENDER

VINTEREN 2018/19

Arna Verk 13–17: Julemarked i Kyrkjelyds– huset i Indre Arna (Lakslia 21). Juleverksted for barn i samarbeid med Arna Verk. S 12 Galleri og Verksted 13–16: Familieverksted . Skap bilder, figurer og bilder i glass. Alle aldre. Kr 250. (for 4 personer). Kr 50 for ekstra person eller tilleggsbilde. Hovedbiblioteket 13.30: Under ein stein – bok og verkstad. Illustratørmøte med Inger Lise Belsvik og insektsverksted. Fra 4 år. Gratis. Åpen hall 10–13: Åpen hall i bydelene. Idrettshallen er åpen for lek for barn med foreldre. Gratis. Vikinghallen 12–16: Åpen hall for foreldre og småbarn. Med forbehold, sjekk Vikinghallen på Fb. Gratis.

OPPDATERT

Bergen Kino 12: Babykino. For voksne. Den Nationale Scene 16.30: Folk og røvere i Kardemomme by. Fra kr 225/195.

ONSDAG 07.11. Bergen og Hordaland turlag 11: Trilletur Svartediket– Fjellveien. Oppmøte på turparkeringen ved Svartediksdemningen. Gratis. Fana bibliotek Nordisk spilluke. Program se nett. Barnas Røde Kors (BARK) 16–17.30: ByBARK. Gymsal og ekskursjoner. Sted: Fellesverket i Sverresgt 3. Fra 6–13 år. Gratis. Barnas Røde Kors (BARK) 17–18.30: BARK Sletten. Gymsal og ekskursjoner. Oppmøte: Gymsalen Slettebakken skole. Fra 9–13 år. Gratis.

TORSDAG 08.11.

KALENDER

Fana menighetshus 13: Babysang. Dropp inn. 0–1 år. Gratis.

www.barnibyen.no

Fana bibliotek Nordisk spilluke. Program se nett.

MANDAG 05.11. Bergen Kino 12: Babykino. For voksne. Fana bibliotek Nordisk spilluke. Program se nett. Ulriken bydelssenter 15.30–18.30: Sofus kreative verksted. Dropp inn. 10–12 år. Gratis. Barnas Røde Kors (BARK) 17–18.30: BARK Fyllingsdalen. Gymsal og ekskursjoner. Fra 6–13 år. Oppmøte: Sælen skole. Gratis. Den Nationale Scene 16.30: Folk og røvere i Kardemomme by. Fra kr 225/195. Piksel Studio 207 5.11–9.11: Piksel KidZ Lab. DIY Trafikklys for luftforurensing. Gratis. Påmelding.

Krohnhagen kafé og veksthus 17–19.30: Prosjekt Calavera arrangerer De dødes dag barnas kino: Coco. Meksikansk tamales, varm sjokolade, vafler, pølser og popcorn. Gratis inngang.

FREDAG 09.11. PLANLEGGINGSDAG FOR SKOLER OG BARNEHAGER VilVite 9–16: Lek og Lær på planleggingsdagen. Kr 145/175/550. Rush trampolinepark 10–21: Planleggingsdag med utvidet åpningstid. Fana bibliotek Nordisk spilluke. Program se nett. Human–Etisk Forbund Hordaland 11–11.30: Babysang i Human–Etisk forbund. Gratis. Den Nationale Scene 16.30: Folk og røvere i Kardemomme by. Fra kr 225/195. Nygårdsparken 17–20: Sjakklubb i Parken. Paviljongen i Øvre del. Dropp inn. Alle aldre. Gratis.

TIRSDAG 06.11. Bergen kino 12: Babykino. For voksne. Fana bibliotek Nordisk spilluke. Program se nett. Rush Trampolinepark 11–12: Minisprett. 0–6 år. Voksen og ett barn sammen kr 160.

VilVite 10–17: Lek og lær i utstillingene. 11 og 13: LitenViten «Vilmer og Heks Agons tårn». 12 og 15: Vitenshow «KjemiMagi med farger». 13, 14 og 15.30: Kreativt verksted i Skaperhagen. Kr 155/185/580.

Krohnhagen kafé og veksthus 17–19.30: Prosjekt Calavera arrangerer Mini–Dødes dag og discokveld med DJ Patl. Ansiktsmaling, papir blomster verksted, piñata med godteri og DJ Patl discokveld + boble fest for barn. Gratis inngang.

LØRDAG 10.11. BI Marineholmen 9.30–16: Regional finale i FIRST LEGO League. BI på Marineholmen. Alle aldre. Gratis.

Fana bibliotek Nordisk spilluke. Program se nett. FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. 0–6 år. Kr 149 for en voksen og et barn.

Vikinghallen 12–16: Åpen hall. Gratis. Vitalitetsenteret frivilligsentral 12–15: Åpen hall. Gratis. Fløyen 13–14: Reggae med Stig van Eijk, en musikalsk reise. Reggaeverksted. Fra 3 år. Gratis. Barnas kulturhus 13: Bakgårdsskatter. Fysisk forestilling med breaking og samtidsjazz. Med Andrea Roksvåg, Piero Issa og Ane Evjen Gjøvåg. Fra 3 år. 13.45–16: Åpne verksteder. Gratis. Oppdag bakgården. Utforsk scenografien og musikken. Med Ane Evjen Gjøvåg. Fra 3 år. Opp ned. Triks innen dans, breaking og akrobatikk. med Andreas Roksvåg. Fra 3 år. Lek med rytmer med Piero Issa. Fra 3 år.

Loddefjord bibliotek 10: Nordisk spilldag. Brettspill, kortspill, konsoll og konkurranser. Gratis. Bergens Sjøfartsmuseum 11–15: Maritime familiedager. Aktiviteter, skattejakt, utstillere, skipskostkafé, sang og musikk, m.m. Kr 120/60. Kafé og aktiviteter inkludert i prisen. KODE 4 11–16.30: Familieverksted: Trykk i vilden sky! Prøv enkle trykketeknikker. Alle aldre. Kr 120/gratis.

Norges Fiskerimuseum 11–15: Sjømatbyen Fin City. Jakt på Silja Sild. Dra på fisketur på loftet. Kr 90/barn gratis.

BARNELØRDAG I BYDELENE Ny–Krohnborg kultursenter 14: Jubelblues med Good Times Charlie. 2–10 år. Kr 50.

Åsane kultursenter 14: Leketøys med Klovnen Knut. Fra 3 år. Kr 50.

Åsane bibliotek 11–15.30: Nordisk spilldag. Aktiviteter for barn. Gratis. Bergen Internasjonale Kultursenter 11–18: Prosjekt Calavera arrangerer De Dødes familiedag. Ansiktsmaling, piñata med godteri, salg av latinamerikanske retter, konsert med Latinmoon og meksikansk folkedans. Gratis inngang.

Bergen Undervisningsgård 11–15: Åpen gård. Hesteaktiviteter og lørdagsgrøt. Klippekort med 4 klipp til hesteaktiviteter kr 99. Med forbehold, sjekk Bergen Undervisningsgård på Fb. Oasen bibliotek 12–15.30: Nordisk Spilldag. Brettspill, kortspill, konsoll og konkurranser. Gratis.

Rush Trampolinepark 9–10: Minisprett. 0–6 år. Voksen og ett barn sammen kr 160. FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. 0–6 år. Kr 149 for en voksen og et barn. Akvariet 10–18: Foringer, utstilling, film. 12 og 15: Sjøløvetrening. Kr 275/190/765. VilVite 10–17: Lek og lær i utstillingene. 11 og 13: LitenViten «Vilmer og Heks Agons tårn». 12 og 15: Vitenshow «KjemiMagi med farger». 13, 14 og 15.30: Kreativt verksted i Skaperhagen. Kr 155/185/580.

Bergens Sjøfartsmuseum 11–15: Maritime familiedager. Aktiviteter, skattejakt, utstillere, skipskostkafé, sang og musikk, og mye mer. Kr 120/60. Kafé og aktiviteter inkludert i prisen. KODE 4 11–16.30: Familieverksted: Trykk i vilden sky! Prøv enkle trykketeknikker. Alle aldre. Kr 120/gratis.

Åsane bibliotek 11: Barnekino. Gratis.

Åsane kultursenter 12–15: PopLAB. Eksperimenter med ulike materialer og teknikker. Tilrettelagt for utviklingshemmede. Åpent for alle. Gratis.

SØNDAG 11.11.

Norges Fiskerimuseum 11–15: Jakt på Silja Sild i museet. Spill deg gjennom sjømatbyen «Fin City». Prøv fiskedammen inne.

Kulturhuset Danckert Krohn 11–15: Trilogi mat – kultur – folk. Spennende matretter, aktiviteter og underholdning. Gratis. Litteraturhuset i Bergen 11–15: Lillelørdag litteraturkafè. Høytlesning, tegnesaker og grøt. 0–8 år. Kr 30.

Den Nationale Scene 15: Folk og røvere i Kardemomme by. Fra kr 225/195

Nygårdsparken 11–16: Matparken. Familievennlig kafé med kreative gratisverksteder eller gatemat pop–ups. Gratis. Påmelding eller dropp inn til barneverksted. S 12 Galleri og Verksted 12–17: Søndagsskolen. Glassblåsing. Dropp inn eller påmelding. Fra 5 –17 år. Kr 100.

Opplev i helgene • Lekende læring i utstillingen • Vitenshow • LitenViten for de yngste • Kreative verksteder i november og januar • Juleverksted i Juletreskogen i desember vilvite.no Fana bibliotek 10: Nordisk litteraturuke: Morgengry. Høytlesningsstund fra boken «Håndbok for superhelter» av Agnes Våhlund og Elias Våhlund. 7–9 år. Gratis. Påmelding for grupper: fanabarn@bergenbibliotek.no. Barnas Katedral Den magiske skogen. Figurteater med Kompani13. Påmelding. Bergen Kino 12: Babykino. For voksne. Ulriken bydelssenter 15.30–18.30: Sofus kreative verksted. Dropp inn. 10–12 år. Gratis. Barnas Røde Kors (BARK) 17–18.30: BARK Fyllingsdalen. Gymsal og ekskursjoner. Fra 6–13 år. Oppmøte: Sælen skole. Gratis. Åsane bibliotek 12: Babykino. For voksne med baby. Alle aldre. Gratis.

Norsk Trikotasjemuseum 12–17: Aktiviteter for barn. 12.30: Omvisning med sauen Bændik. Fra 4 år. Kr 90/gratis.

Piksel Studio 207 12.11–16.11: Piksel KidZ Lab City– Tech: SONORATEC! Eksperimenter med ledlys, strømkretser, lyd, grafikk, kreativ skriving m.m. Fra 8 år. Gratis. Påmelding.

Åpen hall 10–13: Åpen hall i bydelene. Idrettshallen er åpen for lek for barn med foreldre. Gratis.

Den Nationale Scene 16.30: Folk og røvere i Kardemomme by. Fra kr 225/195.

Vikinghallen 12–16: Åpen hall for foreldre og småbarn. Med forbehold, sjekk Vikinghallen på Fb. Gratis. Sætregården 12–16: Åpen besøksgård. Gratis inngang. Oseana Kunst – og kultursenter 15: Labyrintar –med Karoline Krüger. Fru Nitters Rytmeorkester Musikantene kjem! Basert på André Bjerke sine rim og reglar. 5–12 år. Kr 195/145.

Åpningstid ordinært Tirs-fre 9-15 Lør-søn 10-17 Mandag stengt Jul/romjul: se vilvite.no

Hovedbiblioteket 13.30: Mørkefestival med Zombie– moro! Zara og dei. Fortelling og film med Bjørn Sortland. Fra 5 år. Gratis. Grieghallen 18: Fargespill «D eg E». Om identitet. Fra kr 260 – kr 345.

MANDAG 12.11. Piksel Studio 207 12.11–16.11: Piksel KidZ Lab Elektrotekstil. 10–18 år. Gratis. Påmelding.

TIRSDAG 13.11. Rush Trampolinepark 11–12: Minisprett. 0–6 år. Voksen og ett barn sammen kr 160. Bergen Kino 12: Babykino. For voksne. Barnas Katedral Den magiske skogen. Figurteater med Kompani13. Påmelding. Den Nationale Scene 16.30: Folk og røvere i Kardemomme by. Fra kr 225/195.

ONSDAG 14.11. Bergen og Hordaland turlag 11: Trilletur Odontologen – Nygårdsparken – BKB. Oppmøte kl. 11 ved Odontologisk institutt i Årstadveien. Gratis.

Har du Aktivitetskortet?

Da har du mye spennende i vente! Dans, museumsbesøk, konserter, teater eller flotte naturopplevelser – i vinter trenger du ikke kjede deg! Vi har mange spennende tilbud: Hva med å oppleve Fargespill, Kardemommeby eller Astrid Lindgrens verden? Eller benytt deg av et av Bergens mange fine muséer? Ta Fløibanen gratis til topps og utforsk stier og lekeapparat? Eller bli med å heie når Brann spiller kamp! Mulighetene er mange med Aktivitetskortet! BARNAS KULTUR

HUS

MUSIKKSELSKAPET HARMONIEN

Finn informasjon på www.barnibyen.no/aktivitetskortet eller på Facebook.


BARN I BYEN • BERGEN • NR 80 • NOVEMBER 2018 – JANUAR 2019

19

OPPLEVELSESKALENDER

VINTEREN 2018/19

Barnas Katedral Den magiske skogen. Figurteater med Kompani13. Påmelding. Bergen og Hordaland turlag 17.30: Kveldsmattur til Olavsbu/ Løvstien. Oppmøte kl. 17.30 Krambua på Fjøsanger. Gratis.

Litteraturhuset i Bergen 11–15: Lillelørdag litteraturkafè. Høytlesning, tegnesaker og grøt. 0–8 år. Kr 30. 12–13: Lillelørdag: Robinhund. Forestilling med Heidi Marie Vestrheim og Jarl Flaaten. Fra 3 år. Gratis.

Barnas Røde Kors (BARK) 16–17.30: ByBARK. Gymsal og ekskursjoner. Sted: Fellesverket i Sverresgt 3. Fra 6–13 år. Gratis. Barnas Røde Kors (BARK) 17–18.30: BARK Sletten. Gymsal og ekskursjoner. Oppmøte: Gymsalen Slettebakken skole. Fra 9–13 år. Gratis. Bergen kino Fabeldyr– Grindewalds forbrytelser. Premiere.

TORSDAG 15.11. Ytrebygda Kirke 13: Babysang. Dropp inn. Gratis. 16: Familiedag i Ytrebygda. Musikklek, kor, musikkverksted, Knøttekafè. Alle aldre. Gratis.

FREDAG 16.11. Fana bibliotek 11: Den magiske kofferten. Fortellerstund. Fra 3 år. Gratis. Påmelding. Human–Etisk Forbund Hordaland 11–11.30: Babysang i Human–Etisk forbund. Åpent for alle.

Vikinghallen 12–16: Åpen hall. Gratis.

Pepperkakebyen i Bergen 10: Pepperkakebyen åpner! Sentralbadet. Kr 100. Gratis for barn under 12 år og alle som har bidratt.

Hovedbiblioteket 12: Barnekino. Gratis. Fana bibliotek 12–15.30: Høst– og helteverksted. Hobbybordet er dekket. Dropp inn. Gratis. 13: Fortellerforestilling Lille frosk. Med Sindre T. Westgård. 3–6 år. Gratis.

ROBIN HOOD HUSET Robin Hood Husets aktivitetstilbud i vinter – helt gratis! Utflukter og aktiviteter for barn i følge med en voksen hver lørdag. Turer, teater, museum, kino m.m. Påmelding: Hege Mikkelsen på sms: 47644348 / epost hege@robinhoodhuset.no Åpen familiekafé på Robin Hood Huset kl. 12–16. Søndager: 4.11, 11.11, 18.11, 2.12, 9.12, 16.12, 6.1, 13.1, 20.1.

Loddefjord bibliotek 11: Fortellerforestilling Lille frosk. Med Sindre T. Westgård. 3–6 år. Gratis. Fyllingsdalen teater 12 og 15: Dyrene i Hakkebakkeskogen. Fra kr 285/240.

Fredagstaco og spillkveld på Robin Hood Huset kl. 17–20. 23.11 og 25.1. Juleferien på Robin Hood Huset! 27.12, 28.12 og 29. 12. Påmelding: Hege Mikkelsen på epost hege@robinhoodhuset.no eller sms: 476 44 348 Juletrefest på Robin Hood Huset 30.12 kl. 12–16! Hele familien er velkommen. Rush Trampolinepark 9–10: Minisprett. 0–6 år. Voksen og ett barn sammen kr 160. FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. 0–6 år. Kr 149 for en voksen og et barn.

FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. 0–6 år. Kr 149 for en voksen og et barn.

KODE 4 11–16.30: Familieverksted: Trykk i vilden sky! Prøv enkle trykketeknikker. Alle aldre. Kr 120/gratis.

SØNDAG 18.11.

Åsane bibliotek 11: Barnekino. Gratis.

VilVite 10–17: Lek og lær i utstillingene. 11 og 13: LitenViten «Vilmer og Heks Agons tårn». 12 og 15: Vitenshow «KjemiMagi med farger». 13, 14 og 15.30: Kreativt verksted i Skaperhagen. Kr 155/185/580.

Foreningen Trykkeriet 11–15: Silketrykksverksted. Ta med hvit T–skjorte eller trykk på papir. Adresse: Fjøsangerveien 70 A. Dropp inn. 8–18 år. Gratis.

Magneten kunstkollektiv 14: Geitemor. Fortellerteater ved Ramona Sulen. Fra 3 år. Kr 50.

Vitalitetsenteret frivilligsentral 12–15: Åpen hall. Gratis.

Nygårdsparken 17–20: Sjakklubb i Parken. Paviljongen i Øvre del. Dropp inn. Alle aldre. Gratis.

LØRDAG 17.11.

Arna Industrihus 14: Litle pipen. Musikalsk forestilling ved Silje Solberg og Tuva Bolstad. Fra 3 år. Kr 50.

Tidsreiser 11–16: Eventyrspill Langeskogen. Levende rollespill i en fantasy– verden. Oppmøte p–plass Øvre kråkenes 17. Fra 8 år. Kr 260. (Grupperabatt 230/200).

Den Nationale Scene 16.30: Folk og røvere i Kardemomme by. Fra kr 225/195.

Rush Trampolinepark – Kokstad 20–22: Rush After Dark. Discostemning, glow armbånd, selvlysende ansiktsmaling. Kr 250. Påmelding anbefales.

BARNELØRDAG I BYDELENE

Barnas kulturhus Scenekunstfest BARN Scuba 13: Den lille store reisen. Med Open Window Teatre – Dominika Minkacz–Sira. Fra 2 år. 13.45–16: Verksted/sanserom: Fra 2 år. Festivalpass kr 50.

Akvariet 10–18: Foringer, utstilling, film. 12 og 15: Sjøløvetrening. Kr 275/190/765. VilVite 10–17: Lek og lær i utstillingene. 11 og 13: LitenViten «Vilmer og Heks Agons tårn». 12 og 15: Vitenshow «KjemiMagi med farger». 13, 14 og 15.30: Kreativt verksted i Skaperhagen. Kr 155/185/580.

Akvariet 10–18: Foringer, utstilling, film. 12 og 15: Sjøløvetrening. Kr 275/190/765.

Norges Fiskerimuseum 11–15: Jakt på Silja Sild i museet. Spill deg gjennom sjømatbyen «Fin City». Prøv fiskedammen inne.

Norges Fiskerimuseum 11–15: Jakt på Silja Sild i museet. Spill deg gjennom sjømatbyen «Fin City». Prøv fiskedammen inne.

KODE 4 11–16.30: Familieverksted: Trykk i vilden sky! Prøv enkle trykketeknikker. Alle aldre. Kr 120/gratis.

Kulturhuset Danckert Krohn 11–15: Trilogi mat – kultur – folk. Aktiviteter for barn. Gratis.

Nygårdsparken 11–16: Matparken. Alternativt Julemarked: Fokus på gjenbruk, kunsthåndverk og lokal mat.

Robin Hood Huset Utflukter og aktiviteter. Påmelding.

Norsk Trikotasjemuseum 12–17: Aktiviteter for barn. 12.30: Omvisning med sauen Bændik. Fra 4 år. Kr 90/gratis.

Nygårdsparken 18.30–21: Utekino. Billetter på bergenkino.no. Bergen Undervisningsgård 11–15: Åpen gård. Hesteaktiviteter og lørdagsgrøt. Klippekort med 4 klipp til hesteaktiviteter kr 99. Med forbehold, sjekk Bergen Undervisningsgård på Fb. Landås bibliotek 11: Dyreeventyr med Liv Brita Brodal. Bli med inn i dyrenes rike. Fra 3 år. Gratis.

Oasen bibliotek 13: Dyreeventyr med Liv Brita Brodal. Bli med inn i dyrenes rike. Fra 3 år. Gratis. Bergen Internasjonale Kultursenter 12–16: Internasjonalt julemarked. Kunsthåndverk og kafe m.m.

Sætregården 12–16: Åpen besøksgård. Gratis inngang. Fyllingsdalen teater 12 og 15: Dyrene i Hakkebakkeskogen. Fra kr 285/240. S 12 Galleri og Verksted 12–17: Søndagsskolen. Glassblåsing. Dropp inn eller påmelding. Fra 5 –17 år. Kr 100.

Lørdag 24. nov. 11-17 Søndag 25.nov. 12-18

(Bodene stenger kl 17)

Hjertelig velkommen til * Utstilling av elevarbeider * Skuespill og dukketeater * Konserter * Kunsthåndverk * Økologisk matbod * Mange fristende spisesteder! Rieber Mohnsvei 15, Paradis. Se oppdatert program på

www.facebook.com/RudolfSteinerskolen


20 BARN I BYEN • BERGEN • NR 80 • NOVEMBER 2018 – JANUAR 2019

OPPLEVELSESKALENDER

VINTEREN 2018/19

Fyllingsdalen teater 17.30: Dyrene i Hakkebakkeskogen. Fra kr 285/240.

FREDAG 23.11. Human–Etisk Forbund Hordaland 11–11.30: Babysang i Human–Etisk forbund. Åpent for alle. Gratis.

PEPPERKAKEBYEN

Den Nationale Scene 16.30: Folk og røvere i Kardemomme by. Fra kr 225/195

Åpningstider: 17.11–23.12: Man–fre: 9–21, lør–søn: 9–20. 24.12: 9–13, 27.12–30.12: 9–21. 31.12: 11–15. 25.12 og 26.12: Stengt

Nygårdsparken 17–20: Sjakklubb i Parken. Paviljongen i Øvre del. Dropp inn.

Sted: Sentralbadet Pris: Kr 100. Gratis for barn under 12 år og alle som har bidratt.

VilVite 10–17: Lek og lær i utstillingene. 11 og 13: LitenViten «Vilmer og Heks Agons tårn». 12 og 15: Vitenshow «KjemiMagi med farger». 13, 14 og 15.30: Kreativt verksted i Skaperhagen. Kr 155/185/580.

USF Verftet 11–15: Familiedag på USF. Barnevognparkering. Diskotek. Portrettfoto ved OK Foto. Kr 100. 11.30 og 12.45: Folkemusikk og dans ved Bergen Ul Ervingen. 3–5 år. Gratis. 12–14: Cinemateket. 12–13: Danselek på Bergen Dansesenter. 13–14: Parkour ved Przybys Paz. Gratis. 12.30 og 14: Konsert Bajazz: Good Time Charlie plateslipp, passer for alle. Kr 85. Bergen Kunsthall 13: Familieomvisning i gruppeutstillingen On Circulation. Kr 50/barn gratis. Hovedbiblioteket 13.30: Dyreeventyr med Liv Brita Brodal. Bli med inn i dyrenes rike. Fra 3 år. Gratis.

FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. 0–6 år. Kr 149 for en voksen og et barn.

Barnas kulturhus Scenekunstfest BARN Scuba. 13: Den lille store reisen. Med Open Window Teatre – Dominika Minkacz–Sira. Fra 2 år. 13.45–16: Verksted/sanserom: Reis i rom og tid, undrer sammen og skaper egne universer. Fra 2 år. Festivalpass kr 50.

Barnas Røde Kors (BARK) 17–18.30: BARK Fyllingsdalen. Gymsal og ekskursjoner. Fra 6–13 år. Sælen skole. Gratis.

Akvariet 10–18: Foringer, utstilling, film. 12 og 15: Sjøløvetrening. Kr 275/190/765. Vikinghallen 12–16: Åpen hall. Gratis. Vitalitetsenteret frivilligsentral 12–15: Åpen hall. Gratis.

Bergen Kino 12: Babykino. For voksne.

Norges Fiskerimuseum 11–15: Jakt på Silja Sild i museet. Spill deg gjennom sjømatbyen «Fin City». Prøv fiskedammen inne.

Oseana Kunst – og kultursenter 16.30: RIKSTEATRET: Karius & Baktus. Fra 3 år. Kr 245.

Kulturhuset Danckert Krohn 11–15: Trilogi mat – kultur – folk. Aktiviteter for barn. Gratis.

ONSDAG 21.11.

Robin Hood Huset Utflukter og aktiviteter. Påmelding.

Bergen og Hordaland turlag 11: Trilletur: Sandviksbatteriet. Oppmøte kl 11 ved parkeringsplass Sandviken Sykehus. Gratis.

Bjarghallen 10–16: Julemarked i Bjarghallen på Stend. Marked med egenproduserte varer.

Den Nationale Scene 16.30: Folk og røvere i Kardemomme by. Fra kr 225/195.

Bergen Undervisningsgård 11–15: Åpen gård. Hesteaktiviteter og lørdagsgrøt. Klippekort med 4 klipp til hesteaktiviteter kr 99. Med forbehold, sjekk Bergen Undervisningsgård på Fb.

Barnas Røde Kors (BARK) 17–18.30: BARK Sletten. Gymsal og ekskursjoner. Oppmøte: Gymsalen Slettebakken skole. Fra 9–13 år. Gratis. Nygårdsparken 18–21: Get Drawy Cristmas Edition! Vi tegner julen inn.

Litteraturhuset 11–15: Språkkafè. Fransk og norsk. 0–8 år. Gratis. Steinerskolen på Paradis 11–17: Steinerskolens julemarked. aktiviteter, opplevelser, skuespill ved 9.klasse, dukketeater, julegavehandel, økologisk matbod med mer. Åsane bibliotek 11: Barnekino. Gratis.

Fana menighetshus 13: Babysang. Dropp inn. 0–1 år. Gratis.

Midthuset på Bryggen 12–14: Juleverksted i butikken til Det Hanseatiske Museum. Lag din egen julepynt! Sted: Midthuset i Jacobsfjorden på Bryggen. Alle aldre. Gratis.

Den Nationale Scene 16.30: Folk og røvere i Kardemomme by. Fra kr 225/195.

Fyllingsdalen teater 12 og 15: Dyrene i Hakkebakkeskogen. Fra kr 285/240.

TORSDAG 22.11.

Ytrebygda kultursenter 14: Alt og Ingenting. Figurteater med Monica Solheim og Frida Solheim Hansen. Fra 3 år. Kr 50.

Leaparken 12–16: Julemarked. Secondhand og kafe.

Bergen Julemarked 17: Offisiell åpning med underholdning. Sted: Festplassen.

Steinerskolen på Paradis 12–18: Steinerskolens julemarked. Aktiviteter, opplevelser, skuespill ved 9.klasse, dukketeater, julegavehandel, økologisk matbod m.m.

Fyllingsdalen teater 17.30: Dyrene i Hakkebakkeskogen. Fra kr 285/240.

Hovedbiblioteket 13.30: Fortellerforestilling Lille frosk. Med Sindre T. Westgård. 3–6 år. Gratis. Fakkeltoget på Løvstakken 15.30–19.30: Fakkeltoget på Løvstakken. Fyrverkeri med mer på toppen samt servering og besøk av nissen. Fra kr 50. Påmelding.

MANDAG 26.11. Bergen Kino 12: Babykino. For voksne.

Gnisten 14: Trommesirkel. Familietrommesirkel. Ved Lars Kolstad. Fra 3 år. Kr 50.

Ulriken bydelssenter 15.30–18.30: Sofus kreative verksted. Dropp inn. 10–12 år. Gratis. Barnas Røde Kors (BARK) 17–18.30: BARK Fyllingsdalen. Gymsal og ekskursjoner. Fra 6–13 år. Oppmøte: Sælen skole. Gratis.

FREDAG 30.11. Human–Etisk Forbund Hordaland 11–11.30: Babysang i Human–Etisk forbund. Åpent for alle. Gratis. Bergen kino Gubben og katten – Findus Flytter Ut. Premiere. Den Nationale Scene 16.30: Folk og røvere i Kardemomme by. Fra kr 225/195 Grieghallen 16.30 og19: Putti Plutti Pott. Av Per Asplin. Fra kr 340. St. Jakob kirke 17: Elle melle, englespill. Musikkteaterforestilling med Kristin Trætteberg, Sigrid Trætteberg Fahlvik og Hilde Trætteberg Serkland. Fra 4 år. Kr 165.

Åsane bibliotek 12: Babykino. For voksne. Gratis. Bergen Sentrum 16: Lysfesten. Festplassen og rundt Smålungeren. Alle aldre. Gratis.

SØNDAG 25.11. Rush Trampolinepark 9–10: Minisprett. 0–6 år. Voksen og ett barn sammen kr 160.

VilVite 10–17: Lek og lær i utstillingene. 11 og 13: LitenViten «Vilmer og Heks Agons tårn». 12 og 15: Vitenshow «KjemiMagi med farger». 13, 14 og 15.30: Kreativt verksted i Skaperhagen. Kr 155/185/580. Bjarghallen 11–16: Julemarked i Bjarghallen på Stend. Marked med egenproduserte varer.

Den Nationale Scene 16.30: Folk og røvere i Kardemomme by. Fra kr 225/195

TIRSDAG 27.11. Rush Trampolinepark 11–12: Minisprett. 0–6 år. Voksen og ett barn sammen kr 160. Bergen Kino 12: Babykino. For voksne. Den Nationale Scene 16.30: Folk og røvere i Kardemomme by. Fra kr 225/195.

ONSDAG 28.11. Bergen og Hordaland turlag 11: Trilletur Gravdal – Kvarven.. Oppmøte kl 11 på parkeringsplass ved Gravdalsbakken. Gratis. Den Nationale Scene 16.30: Folk og røvere i Kardemomme by. Fra kr 225/195

Bergens Sjøfartsmuseum 11–15: Maritime familiedager. Aktiviteter, skattejakt, utstillere, skipskostkafé, sang og musikk, m.m. Kr 120/60. Kafé og aktiviteter inkludert i prisen. KODE 4 11–16.30: Familieverksted: Trykk i vilden sky! Prøv enkle trykketeknikker. Alle aldre. Kr 120/gratis. Nygårdsparken 11–16: Matparken. Streetfood of the world, Flerkulturell og fler–kontinental gatemat. Norsk Trikotasjemuseum 12–17: Aktiviteter for barn. 12.30: Omvisning med sauen Bændik. Fra 4 år. Kr 90/gratis. S 12 Galleri og Verksted 12–17: Søndagsskolen. Glassblåsing. Dropp inn eller påmelding. Fra 5 –17 år. Kr 100. Sætregården 12–16: Åpen besøksgård. Gratis inngang. Åpen hall 10–13: Åpen hall i bydelene. Idrettshallen er åpen for lek for barn med foreldre. Gratis. Vikinghallen 12–16: Åpen hall for foreldre og småbarn. Med forbehold, sjekk Vikinghallen på Fb. Gratis. Fyllingsdalen teater 12 og 15: Dyrene i Hakkebakkeskogen. Fra kr 285/240.

Rush Trampolinepark – Kokstad 20–22: Rush After Dark. Discostemning, glow armbånd, selvlysende ansiktsmaling. Kr 250. Påmelding anbefales.

FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. 0–6 år. Voksen og en smårolling. Kr 149. VilVite 10–17: Lek og lær i utstillingene. 11–16: Juleverksted i Juletreskogen. 12 og 15: Julevitenshow «Nisse– duellen». Kr 155/185/580. KODE 4 11–16.30: Vinterverksted: Fargerike Stjerner. Lag papirposestjerner. Fra 4 år. Kr 120/gratis. Akvariet 10–18: Foringer, utstilling, film. 12 og 15: Sjøløvetrening. Kr 275/190/765. Kulturhuset Danckert Krohn 11–15: Trilogi mat – kultur – folk. Aktiviteter for barn. Gratis.

Robin Hood Huset Utflukter og aktiviteter. Påmelding.

Håkonshallen 17–19: Jul på festningen. Konsert, juletregang og Festningsnissen. Barnas Røde Kors (BARK) 16–17.30: ByBARK. Gymsal og ekskursjoner. Sted: Fellesverket i Sverresgt 3. Fra 6–13 år. Gratis. Barnas Røde Kors (BARK) 17–18.30: BARK Sletten. Gymsal og ekskursjoner. Oppmøte: Gymsalen Slettebakken skole. Fra 9–13 år. Gratis.

TORSDAG 29.11.

Bergen Undervisningsgård 11–18: Jul på gården. Aktiviteter og juletretenning. Loddefjord bibliotek 10.30: Familiekino på Loddefjord bibliotek. Gratis. Hovedbiblioteket 12: Barnekino. Gratis. Jul på Bryggen 10.30–15: Marked, bryggenisser, Hils på Snøprinsessen m.m. Smaksverksted hos Barn i Byen. 12–15: Papirklipp, lag og dekorer din egen eske. Sted: Midthuset, Det Hanseatiske Museums butikk. 14: Smakebiter fra «Julens Magi». Gratis inngang.

Ytrebygda Kirke 13–13.30: Babysang. Dropp inn. Gratis. 16: Familiedag i Ytrebygda. Musikklek, kor, musikkverksted, Knøttekafè. Alle aldre. Gratis. Den Nationale Scene 16.30: Folk og røvere i Kardemomme by. Fra kr 225/195.

BERGEN JULEMARKED Bergen Julemarked på Festplassen er åpent hver dag fra 29.11–22.12 kl 10–21. Pariserhjul og Hestekarusell. Kr 50 pr aktivitet.

St. Jakob kirke 11, 13 og 15: Elle melle, englespill. Musikkteaterforestilling med Kristin Trætteberg, Sigrid Trætteberg Fahlvik og Hilde Trætteberg Serkland. Fra 4 år. Kr 165. Åsane bibliotek 11: Den grønne votten av Alf Prøysen. Fortellerforestilling med Siri Ingul og Håkon Moe. Fra 5 år. Gratis. Fyllingsdalen teater 12 og 15: Dyrene i Hakkebakkeskogen. Fra kr 285/240. Den Nationale Scene 12 og 15: Folk og røvere i Kardemomme by. Fra kr 225/195. Oasen senter 12–15: PopLAB. Gratis kreativt verksted for alle, tilrettelagt for utviklingshemmede. Alle aldre. Gratis. Vikinghallen 12–16: Åpen hall. Gratis.

Barnas kulturhus 13: Teskjekjerringa jul. Figurteater med Lys Levende Adele. Fra 3 år. 13.45– 16: Åpne verksteder. Gratis. fra sølvtråd til julepynt. Fra 4 år. Vinterlandskap. Lag julekort. Fra 3 år. Månen. Lekeinstallasjon uten formidler. Fra 1 år.

LØRDAG 01.12.

Nygårdsparken 12–16: Pepperkakeverksted med Hallaisen. Gratis.

Norges Fiskerimuseum 11–15: Jakt på Silja Sild i museet. Spill deg gjennom sjømatbyen «Fin City». Prøv fiskedammen inne.

Oasen bibliotek 11–14: Juleverksted. Lag julekort og enkel julepynt. Alle aldre. Gratis.

Vitalitetsenteret frivilligsentral 12–15: Åpen hall. Gratis.

Litteraturhuset 12–13: Foreldrerådet: Lengselen etter et barn. Silje Stavrum Norevik møter Julianne Nygård og Martha G. Eide til samtale. Fam kr 75.

Akvariet 10–18: Foringer, utstilling, film. 12 og 15: Sjøløvetrening. Kr 275/190/765. KODE 4 11–16.30: Familieverksted: Trykk i vilden sky! Prøv enkle trykketeknikker. Alle aldre. Kr 120/gratis.

Barnas Røde Kors (BARK) 16–17.30: ByBARK. Gymsal og ekskursjoner. Sted: Fellesverket i Sverresgt 3. Fra 6–13 år. Gratis.

BARNELØRDAG I BYDELENE

FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. 0–6 år. Kr 149 for en voksen og et barn.

Ulriken bydelssenter 15.30–18.30: Sofus kreative verksted. Dropp inn. 10–12 år. Gratis.

Rush Trampolinepark 11–12: Minisprett. 0–6 år. Voksen og ett barn sammen kr 160.

Nygårdsparken 12–15: PopLAB. Nissesprell! Lag nisser og troll av greiner og torv. Tilrettelagt for utviklingshemmede. Gratis.

Den Nationale Scene 11: Octavia– vandreforestilling. 5–12 år. Kr 85. 12–14: Juleverksted. Lag julegaver, hør juleeventyr og gå rundt juletreet. 15: Folk og røvere i Kardemomme by. Fra kr 225/195.

MANDAG 19.11.

TIRSDAG 20.11.

Hovedbiblioteket 12: Barnekino. Gratis.

LØRDAG 24.11.

Fana folkehøgskole 17: Peter Pan. Forestilling med elever på Fana folkehøgskule. Fra 12 år. Gratis.

Bergen Kino 12: Babykino. For voksne.

Åsane bibliotek 11: Barnekino. Gratis.

Kulturhuset Sentrum 13 og 17: Jul i Blåfjell. Med Bergen Musikkteater. Fra 3 år. Kr 275. Grieghallen 12, 15 og 18: Putti Plutti Pott. Av Per Asplin. Fra kr 340. Barnelørdag i bydelene Ny–Krohnborg kultursenter 14: Mjau.En mikromusikal med Krabatene teaterkompani. Fra 3 år. Kr 50. Fana kulturhus 14: Den Lille store reisen. Interaktivt figurteater av Open Window Theatre i samarbeid med DNS. 1–4 år. Kr 50. Fana bibliotek 14: Den grønne votten av Alf Prøysen. Fortellerforestilling med Siri Ingul og Håkon Moe. Fra 5 år. Gratis. Hovedbiblioteket 14: Biblioteksmusikken: Meidells Musikkmaskin – En interaktiv konsertinstallasjon. Med komponist og gitarist Stephan Meidell. Alle aldre. Gratis. USF Verftet 14 og 19: Oppnedpassasjen. Opera for barn og unge. Av Ursus Produksjoner og bit teatergarasjen. Kr 100/50/fam kr 200. Hordaland Teater i Logen 15: Juleønske. Forestilling og snøkrystall– verksted. Med Oda Alisøy. og Knut Olaf Elvik. Fra 3 år. Kr 150. Siljustøl Museum 16.30: Førjulsfest i skogen på Siljustøl. Lysfest, juletregang og servering av gløgg og klementiner. Alle aldre. Gratis.

SØNDAG 02.12. Rush Trampolinepark 9–10: Minisprett. 0–6 år. Voksen og ett barn sammen kr 160. Litteraturhuset i Bergen 11–15: Lillelørdag litteraturkafè. Høytlesning, tegnesaker og grøt. 0–8 år. Kr 30. Norges Fiskerimuseum 11–16: Julemarked med juleverksted. Juleaktiviteter. Kanskje kommer bodnissen.Gratis.

FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. 0–6 år. Kr 149 for en voksen og et barn. VilVite 10–17: Lek og lær i utstillingene. 11–16: Juleverksted i Juletreskogen. 12 og 15: Julevitenshow «Nisse– duellen». Kr 155/185/580.


EN D R O J

LLGÅRDEN E B • •

BR ED S EN RD GÅ

JAC OB SF

21

Lørdag 1. desember og søndag 2. desember kl. 10.30–15 er gangene og bakgatene på Bryggen pyntet til det tradisjonsrike familiearrangementet

Jul på Bryggen Velkommen til vårt tradisjonsrike julemarked i helt spesielle omgivelser. Ta årets julekort-foto sammen med Snøprinsessen i sleden, opplev unike kunstboder, deilige julesmaker, kreative juleverksteder, stemningsfull musikk og ertende smånisser. Tradisjonen tro kommer Musikaljentene og synger fra Julens magi. Kommer du? Vi garanterer ekte julestemning!

WW

 .JUL

PA A B R Y G G

E

N.N

O Foto: Gunvor Rasmussen

W


22 BARN I BYEN • BERGEN • NR 80 • NOVEMBER 2018 – JANUAR 2019

OPPLEVELSESKALENDER

VINTEREN 2018/19

KODE 4 11–16.30: Vinterverksted: Fargerike Stjerner. Lag papirposestjerner. Fra 4 år. Kr 120/gratis.

Ole Bull Teater 12: Trollala & julen som forsvant! Musikalsk jueleventyr med Stig van Eijk og andre. Kr 250.

Åpen hall 10–13: Åpen hall i bydelene. Idrettshallen er åpen for lek for barn med foreldre. Gratis.

Akvariet 10–18: Foringer, utstilling, film. 12 og 15: Sjøløvetrening. Kr 275/190/765.

Vikinghallen 12–16: Åpen hall for foreldre og småbarn. Med forbehold, sjekk Vikinghallen på Fb. Gratis.

Jul på Bryggen 10.30–15: Marked, bryggenisser, Hils på Snøprinsessen m.m. Smaksverksted hos Barn i Byen. 12–15: Papirklipp, lag og dekorer din egen eske. Sted: Midthuset, Det Hanseatiske Museums butikk. 12: Smakebiter fra «Julens Magi». Gratis inngang.

Nygårdsparken 12–14: Matparken. Smaksverksted for barn i regi av Folkelig.

Bergen Undervisningsgård 12–17: Jul på gården. Aktiviteter og juletretenning. Norges Fiskerimuseum 11–16: Julemarked med juleverksted. Juleaktiviteter. Kanskje kommer bodnissen.Gratis. Øvre–Eide gård 11 og 14: Julegårdsbesøk på Øvre –Eide gård. Ridning, julegrøt, hils på dyrene, juletregang. Kr 180 pr person. Påmelding. Edvard Grieg Museum Troldhaugen 12–16: Jul på Troldhaugen. Juleaktiviteter, gode dufter og smaker og varierte kulturopplevelser. Kr 100/barn gratis.

Fløyen 11–14.30: 1. søndag i advent på Fløyen. 11–13: Juleverksted i Peisestuen. Kr 50. 13: Lystenning på platået. Gratis. 13.45–14.15: Utdrag av «Jul i Blåfjell» med Bergen Musikkteater. Utendørs, Amfiet. Kr 50.

Fyllingsdalen teater 12 og 15: Dyrene i Hakkebakkeskogen. Fra kr 285/240. Gamle Bergen Museum 12–16: Førjulsdag i Gamle Bergen. Juleverksted og pepperkakebaking. Levende museum. 16: Julegrantenning. Voksen kr 100/ Barn kr 50. Løvstakken Frivilligsentral 12–15: Familiebibliotek på Ny–Krohnborg. Bøker for barn og unge, brettspill, lekekrok for de minste. Alle aldre. Gratis. Norsk Trikotasjemuseum 12–17: Aktiviteter for barn. 12.30: Omvisning med sauen Bændik. Fra 4 år. Kr 90/gratis.

Grieghallen 12, 15 og 18: Putti Plutti Pott. Av Per Asplin. Fra kr 340. Ole Bull Teater 12: Trollala & julen som forsvant! Musikalsk jueleventyr med Stig van Eijk og andre. Kr 250. S 12 Galleri og Verksted 13–16: Familieverksted . Skap bilder, figurer og bilder i glass. Alle aldre. Kr 250. (for 4 personer). Kr 50 for ekstra person eller tilleggsbilde. Hovedbiblioteket 13.30: Den grønne votten av Alf Prøysen. Fortellerforestilling med Siri Ingul og Håkon Moe. Fra 5 år. Gratis. Hordaland Teater i Logen 15: Juleønske. Forestilling og snøkrystall– verksted. Med Oda Alisøy. og Knut Olaf Elvik.Fra 3 år. Kr 150.

MANDAG 03.12. Bergen Kino 12: Babykino. For voksne. Ulriken bydelssenter 15.30–18.30: Sofus kreative verksted. Dropp inn. 10–12 år. Gratis. Barnas Røde Kors (BARK) 17–18.30: BARK Fyllingsdalen. Gymsal og ekskursjoner. Fra 6–13 år. ,Sælen skole. Gratis. Den Nationale Scene 16.30: Folk og røvere i Kardemomme by. Fra kr 225/195.

Bergen og Hordaland turlag 11: Trilletur: Eidsvåg – Munkebotn. Oppmøte ved parkeringen ved gravplassen på Eidsvåg kl 11. Gratis.

Har du lyst til å hogge ditt eget

juletre

og oppleve ekte julegårdstemning? Sjekk www.barnibyen.no

TIRSDAG 04.12. Den Nationale Scene 9.30: Octavia– vandreforestilling for barn. 5–12 år. Kr 85.

Den Nationale Scene 16.30: Folk og røvere i Kardemomme by. Fra kr 225/195 Barnas Røde Kors (BARK) 16–17.30: ByBARK. Gymsal og ekskursjoner. Sted: Fellesverket i Sverresgt 3. Fra 6–13 år. Gratis. Barnas Røde Kors (BARK) 17–18.30: BARK Sletten. Gymsal og ekskursjoner. Oppmøte: Gymsalen Slettebakken skole. Fra 9–13 år. Gratis.

TORSDAG 06.12. Hordaland Teater i Logen 10.30 og 12.15: Juleønske. Forestilling og snøkrystall– verksted. Med Oda Alisøy. og Knut Olaf Elvik.Fra 3 år. Kr 150.

Den Nationale Scene 16.30: Folk og røvere i Kardemomme by. Fra kr 225/195. Hordaland Teater i Logen 10.30 og 12.15: Juleønske. Forestilling og snøkrystall– verksted. Med Oda Alisøy. og Knut Olaf Elvik. Fra 3 år. Kr 150. Rush Trampolinepark 11–12: Minisprett. 0–6 år. Voksen og ett barn sammen kr 160. Bergen Kino 12: Babykino. For voksne.

ONSDAG 05.12. Hordaland Teater i Logen 10.30 og 12.15: Juleønske. Forestilling og snøkrystall– verksted. Med Oda Alisøy. og Knut Olaf Elvik. Fra 3 år. Kr 150.

Fana bibliotek 11: Den magiske kofferten. Fortellerstund. Fra 3 år. Gratis. Påmelding. Human–Etisk Forbund Hordaland 11–11.30: Babysang i Human–Etisk forbund. Åpent for alle. Gratis. Den Nationale Scene 16.30: Folk og røvere i Kardemomme by. Fra kr 225/195. Nygårdsparken 17–20: Sjakklubb i Parken. Paviljongen i Øvre del. Dropp inn. Bergen kino The house with a clock in its walls. Fra 9 år. Premiere.

LØRDAG 08.12. FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. En voksen og en smårolling. 0–6 år. Kr 149. VilVite 10–17: Lek og lær i utstillingene. 3D–film. 11–16: Juleverksted i Juletreskogen. 12 og 15: Julevitenshow «Nisseduellen». Kr 155/185/580.

Den Nationale Scene 16.30: Folk og røvere i Kardemomme by. Fra kr 225/195. Fyllingsdalen teater 17.30: Dyrene i Hakkebakkeskogen. Fra kr 285/240.

FREDAG 07.12. Hordaland Teater i Logen 10.30: Juleønske. Forestilling og snøkrystall– verksted. Med Oda Alisøy og Knut Olaf Elvik. Fra 3 år. Kr 150.

Schøtstuene Julemarked med kunsthåndtverk laget av byens kunstnere. Kafé. Gimmeland Juletreskog 10–16: Juletrehogst og fjøsnisse. Ri. Hils på dyrene. Hogg eller kjøp juletre. Fam kr 200. Juletrekunder vil få samme sum i avslag på 1 stk juletre til en pris over kr 450.

De gode opplevelsene er bare ett klikk unna!

Slik laster du ned Barn i Byens hurtigknapp til mobilen din: På Iphone gjør du følgende: 1. Åpne safari og gå til barnibyen.no. 2. Trykk på firkant-ikonet nederst på skjermen som har en pil som peker oppover 3. Trykk på «Legg til på Hjem-skjerm» På Android telefon gjør du følgende: 1. Åpne Chrome og gå til barnibyen.no 2. Trykk på de tre prikkene øverst til høyre 3. Trykk på «Legg til startsiden»

På Bergen Kino fra 25. desember


BARN I BYEN • BERGEN • NR 80 • NOVEMBER 2018 – JANUAR 2019 23

OPPLEVELSESKALENDER

VINTEREN 2018/19

Langegården 12–15: Åpen gård med juletresalg. Gratis inngang.

TrommeLars 13–13.50: Familietrommesirkel på Fana Kulturhus. Fra 2 år. Kr 50/35.

Vikinghallen 12–16: Åpen hall. Gratis.

BARNELØRDAG I BYDELENE

Vitalitetsenteret frivilligsentral 12–15: Åpen hall. Gratis. Kafe Ambrosia 12–17: Julemarked i Trikkesløyfen ved Kafe Ambrosia (Minde).

Kultursalen på Vannkanten 14: Teatertigrenes «Folk og røvere». Teatertigrene er en teatergruppe som er spesielt tilrettelagt for personer med utviklingshemminger. Alle aldre. Kr 50.

USF Verftet 11–15: Familiedag på USF. Portrettfoto. Ok Foto. kr 100. Cinemateket. 11.30 og 12.15: Yoga for barn. 12–13: Danselek. Bergen Dansesenter. 12.30 og 14: Bajazz konsert. Mads Bervens Julelåteri. For alle. Kr 85.

Åpen hall 10–13: Åpen hall i bydelene. Idrettshallen er åpen for lek for barn med foreldre. Gratis.

Akvariet 10–18: Foringer, utstilling, film. 12 og 15: Sjøløvetrening. Kr 275/190/765.

Vikinghallen 12–16: Åpen hall for foreldre og småbarn. Med forbehold, sjekk Vikinghallen på Fb. Gratis.

Hovedbiblioteket 12: Barnekino. Gratis.

Åsane kultursenter 14: Det mystiske pianoet. Forestilling av og med Karin Stautland og Mai Goto. Fra 3 år. Kr 50.

Bergen Undervisningsgård 11–15: Åpen gård. Hesteaktiviteter og lørdagsgrøt. Klippekort med 4 klipp til hesteaktiviteter kr 99. Med forbehold, sjekk Bergen Undervisningsgård på Fb. Landås bibliotek 11: Den grønne votten av Alf Prøysen. Fortellerforestilling med Siri Ingul og Håkon Moe. Fra 5 år. Gratis. Litteraturhuset 11–15: Lillelørdag litteraturkafè. Høytlesning, tegnesaker og grøt. 0–8 år. Kr 30 12–13: Lillelørdag: Den lille jeg er meg. Forfattertreff med Esben Esther Pirelli Benestad. Fra 3 år. Gratis.

Cornerteateret 13 og 17: Jul i Blåfjell. Med Bergen Musikkteater. Fra 3 år. Kr 275. Grieghallen 11: Åpen kafé og musikalske aktiviteter i foajeén. 12 og 14: Musikalske julekort. Familiekonsert med Bergen Filharmoniske Orkester. Tegnefilmen Snømannen og julemusikk. Fra 5 år. Kr 200/100.

Fana Kulturhus 14 og 17: Julens Magi. Med Musikaljentene. Kr 260.

Bergen Dansesenter 12, 13.30, 15.30 og 17: Juleforestillinger. Elevforestilling. Kr 100/barn kr 50. Det Hanseatiske Museum 12–14: Juleverksted i Midthuset. Lag din egen julepynt! Sted: Midthuset i Jacobsfjorden på Bryggen. Alle aldre. Gratis inngang. Den Nationale Scene 12 og 15: Folk og røvere i Kardemomme by. Fra kr 225/195. Fyllingsdalen teater 12 og 15: Dyrene i Hakkebakkeskogen. Fra kr 285/240. Barnas kulturhus 13: Teskjekjerringa jul. Figurteater med Lys Levende Adele. Fra 3 år. 13.45– 16: Åpne verksteder. Gratis. fra sølvtråd til julepynt. Fra 4 år. Vinterlandskap. Lag julekort. Fra 3 år. Månen. Lekeinstallasjon uten formidler. Fra 1 år. Cornerteateret 13 og 17: Jul i Blåfjell. Med Bergen Musikkteater. Fra 3 år. Kr 275.

Fana Kulturhus 14 og 17: Julens Magi. Med Musikaljentene. Kr 260.

SØNDAG 09.12. Rush Trampolinepark 9–10: Minisprett. 0–6 år. En voksen og ett barn sammen kr 160. FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. En voksen og en smårolling. 0–6 år. Kr 149. Schøtstuene Julemarked med kunsthåndtverk laget av byens kunstnere. Kafé. Gimmeland Juletreskog 10–16: Juletrehogst og fjøsnisse. Ri. Hils på dyrene. Hogg eller kjøp juletre. Fam kr 200. Juletrekunder vil få samme sum i avslag på 1 stk juletre til en pris over kr 450. Langegården 12–15: Åpen gård med juletresalg. Gratis inngang.

S 12 Galleri og Verksted 13–16: Familieverksted. Skap bilder, figurer og bilder i glass. Alle aldre. Kr 250. (for 4 personer). Kr 50 for ekstra person eller tilleggsbilde. Hordaland Teater i Logen 15: Juleønske. Forestilling og snøkrystall– verksted. Med Oda Alisøy og Knut Olaf Elvik. Fra 3 år. Kr 150.

MANDAG 10.12. Bergen kino 12: Babykino. For voksne. Åsane bibliotek 12: Babykino. For voksne med baby. Gratis. Den Nationale Scene 16.30: Folk og røvere i Kardemomme by. Fra kr 225/195.

TIRSDAG 11.12. Den Nationale Scene 9.30: Octavia– vandreforestilling for barn. 5–12 år. Kr 85. Rush Trampolinepark 11–12: Minisprett. 0–6 år. Voksen og ett barn sammen kr 160. Bergen kino 12: Babykino. For voksne. Den Nationale Scene 16.30: Folk og røvere i Kardemomme by. Fra kr 225/195.

TORSDAG 13.12. Den Nationale Scene 16.30: Folk og røvere i Kardemomme by. Fra kr 225/195.

Fyllingsdalen teater 17.30: Dyrene i Hakkebakkeskogen. Fra kr 285/240.

FREDAG 14.12. Cornerteateret 18: Julens Magi. Med Musikaljentene. Kr 260.

Den Nationale Scene 16.30: Folk og røvere i Kardemomme by. Fra kr 225/195. Hordaland Teater i Logen 16.30: Juleønske. Forestilling og snøkrystall– verksted. Med Oda Alisøy. og Knut Olaf Elvik.Fra 3 år. Kr 150. Nygårdsparken 17–20: Sjakklubb i Parken. Paviljongen i øvre del. Dropp inn. Kr 85. Rush Trampolinepark 20–22: Rush After Dark. Discostemning, glow armbånd, selvlysende ansiktsmaling. Alle aldre. Kr 250. Påmelding anbefales.

LØRDAG 15.12. FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. En voksen og en smårolling. 0–6 år. Kr 149. FlipZone Trampolinepark 20–22: Julefest med discostemning. DJ, konkurranser, black lights, lys og røykshow. Egne billetter. Frotveit Gård 12–19: Juletrehogst med hesteskyss. Oppmøte ved parkeringsplassen ved start lysløype på Frotveit. Fam kr 650, inkl tre, ridning m.m.

ONSDAG 12.12.

Sæterdals juletreskog 10–16: Sæterdals juletreskog. Juletrehogst. Julenissen er på låven. Gratis inngang.

Bergen og Hordaland Turlag Nisseunger alene på tur/jule– padling. 10–14 år. Påmelding. Den Nationale Scene 16.30: Folk og røvere i Kardemomme by. Fra kr 225/195.

Fløyen 11–14.30: 3. søndag i advent. 11–13: Juleverksted i Peisestuen. Kr 50. 13.15–13.30: Tenning av adventslys på platået. 13.45–14.15: Julefortellingen «Bygda som glemte det var jul». Peisestuen på Fløien Folkerestaurant. Skuespillerne Pål Louis og Stine Svellingen. Kr 50. Rush Trampolinepark 9–10: Minisprett. 0–6 år. En voksen og ett barn sammen kr 160. FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. En voksen og en smårolling. 0–6 år. Kr 149. Gimmeland Juletreskog 10–16: Juletrehogst og fjøsnisse. Ri. Hils på dyrene. Hogg eller kjøp juletre. Fam kr 200. Juletrekunder vil få samme sum i avslag på 1 stk juletre til en pris over kr 450. Sæterdals juletreskog 10–16: Sæterdals juletreskog. Juletrehogst. Julenissen er på låven. Gratis inngang. Langegården 12–15: Åpen gård med juletresalg. Gratis inngang. Cornerteateret 14 og 17: Julens Magi. Med Musikaljentene. Kr 260.

Det Hanseatiske Museum 12–14: Juleverksted i Midthuset. Lag din egen julepynt! Sted: Midthuset i Jacobsfjorden på Bryggen. Gratis inngang. Fana bibliotek 12–15.30: Juleverksted. Lag julekort og enkel julepynt. Alle aldre. Gratis. Fyllingsdalen teater 12 og 15: Dyrene i Hakkebakkeskogen. Fra kr 285/240.

KODE 4 11–16.30: Vinterverksted: Fargerike Stjerner. Lag papirposestjerner. Fra 4 år. Kr 120/gratis.

Bergen og Hordaland turlag 17.30–19: Kveldsmattur i Åsane. Oppmøte kl 17.20. Oppmøtested, se nett. Gratis.

Barnas Katedral 13 og 15: «Juleevangeliet» . Figurteater av og med Dukkenikkerne. 3–10 år. Kr 150/100.

Hordaland Teater i Logen 16.30: Juleønske. Forestilling og snøkrystall– verksted. Med Oda Alisøy. og Knut Olaf Elvik.Fra 3 år. Kr 150.

Gimmeland Juletreskog 10–16: Juletrehogst og fjøsnisse. Ri. Hils på dyrene. Hogg eller kjøp juletre. Fam kr 200. Juletrekunder vil få samme sum i avslag på 1 stk juletre til en pris over kr 450.

Fløyen 11–14.30: 2. søndag i advent. 11–13: Juleverksted i Peisestuen. Kr 50. 13.15–13.30: tenning av 2. adventslys på Platået. Gratis. 13.45 – 14.30: «Julemysteriet om den forsvunne Fjellnissen». Start i Peisestuen, deretter utendørs. 3–7 år. Kr 50.

Cornerteateret 14 og 17: Julens Magi. Med Musikaljentene. Kr 260.

Litteraturhuset 11–15: Lillelørdag: Juleavslutning. Julegrøt og julefortellinger med julegjest Christine Hope. 0–8 år. Kr 30.

Hordaland Teater i Logen 16.30: Juleønske. Forestilling og snøkrystall– verksted. Med Oda Alisøy. og Knut Olaf Elvik. Fra 3 år. Kr 150.

Bergen og Hordaland turlag 11: Trilletur i Langeskogen. Møt opp kl 11 ved Kiwibutikken på Fjøsanger. Gratis.

Robin Hood Huset Utflukter og aktiviteter. Påmelding.

Hovedbiblioteket 12: Barnekino. Gratis.

VilVite 10–17: Lek og lær i utstillingene. 11–16: Juleverksted i Juletreskogen. 12 og 15: Julevitenshow «Nisse– duellen». Kr 155/185/580.

Akvariet 10–18: Foringer, utstilling, film. 12 og 15: Sjøløvetrening. Kr 275/190/765.

Akvariet 10–18: Foringer, utstilling, film. 12 og 15: Sjøløvetrening. Kr 275/190/765.

Åsane bibliotek 11: Barnekino. Gratis.

Norsk Trikotasjemuseum 12–17: Aktiviteter for barn. 12.30: Omvisning med sauen Bændik. Fra 4 år. Kr 90/gratis.

Hordaland Teater i Logen 15: Juleønske. Forestilling og snøkrystall– verksted. Med Oda Alisøy. og Knut Olaf Elvik. Fra 3 år. Kr 150.

Åsane kultursenter 12–15: PopLAB. Eksperimenter med ulike materialer og teknikker. Alle aldre. Gratis.

Ole Bull Teater 12: Trollala & julen som forsvant! Musikalsk jueleventyr med Stig van Eijk og andre. Kr 250.

Fyllingsdalen teater 12 og 15: Dyrene i Hakkebakkeskogen. Fra kr 285/240.

Oasen bibliotek 14: Den grønne votten av Alf Prøysen. Fortellerforestilling med Siri Ingul og Håkon Moe. Fra 5 år. Gratis.

Åsane bibliotek 11: Barnekino. Gratis.

Kafe Ambrosia 12–17: Julemarked i Trikkesløyfen ved Kafe Ambrosia (Minde). Nygårdsparken 12–16: Skillingsbolle Verksted med Hallaisen og Vaxthus Surdeigsbakeri. Gratis.

Robin Hood Huset Utflukter og aktiviteter. Påmelding.

Oseana Kunst – og kultursenter 17.30 og 19.30: Fjøsnissen Borg tek farvel. Kr 150/under 3 år gratis.

Bergen Dansesenter 12, 13.30, 15.30 og 17: Juleforestillinger med danseelever. Kr 100/50.

KODE 4 11–16.30: Vinterverksted: Fargerike Stjerner. Lag papirposestjerner. Fra 4 år. Kr 120/gratis.

Åsane bibliotek 11: Barnekino. Gratis.

Hordaland Teater i Logen 16.30: Juleønske. Forestilling og snøkrystall– verksted. Med Oda Alisøy. og Knut Olaf Elvik. Fra 3 år. Kr 150.

Bergen Internasjonale kultursenter 12.30–15: BarneB med FantasiLab. Kunstverksted og familiekafé. Juleverksted. Alle aldre. Gratis. Barnas kulturhus 13: Teskjekjerringa jul«. Figurteater med Lys Levende Adele. Fra 3 år. 13.45– 16: Åpne verksteder. Gratis. Hattemakeri. Fra 3 år. Vinterlandskap. Lag julekort. Fra 3 år. KLAKX: Arkitektur og byplanlegging på en ny måte.Uten formidler. BARNELØRDAG I BYDELENE Ulriken bydelssenter 14: Mjau. En mikromusikal med Krabatene teaterkompani. Fra 3 år. Kr 50. Magneten kunstkollektiv 14: Litle pipen. Musikalsk forestilling ved Silje Solberg og Tuva Bolstad. Fra 3 år. Kr 50. Fjell Kulturhus 14 og 16.30: Alene. Musikal av og med Bella Musikalteater. Fra 3 år. Kr 100. Grieghallen 14: MgP Jr Julekonsert. Kjente julesanger, kombinert med finalistene sine egne sanger fra MGPjr. Den Nationale Scene 15: Folk og røvere i Kardemomme by. Fra kr 225/195.

Øvre Eide gård 11: Julegårdsbesøk på Øvre –Eide gård. Ridning, julegrøt, hils på dyrene, juletregang. Kr 180. Åpen hall 10–13: Åpen hall i bydelene. Idrettshallen er åpen for lek for barn med foreldre. Gratis. Vikinghallen 12–16: Åpen hall for foreldre og småbarn. Med forbehold, sjekk Vikinghallen på Fb. Gratis. Den Nationale Scene 16.30: Folk og røvere i Kardemomme by. Fra kr 225/195. Hordaland Teater i Logen 15: Juleønske. Forestilling og snøkrystall– verksted. Med Oda Alisøy. og Knut Olaf Elvik.Fra 3 år. Kr 150. Fyllingsdalen teater 12 og 15: Dyrene i Hakkebakkeskogen. Fra kr 285/240. Fjell Kulturhus 15 og 17: Alene. Musikal av og med Bella Musikalteater. Fra 3 år. Kr 100. Åsane kultursenter 15 og 17: Juleselskap med Nøtteknekkeren. Med elever fra Åsane ballettskole. Kr 190/90.

MANDAG 17.12. Bergen kino 12: Babykino. For voksne. Den Nationale Scene 16.30: Folk og røvere i Kardemomme by. Fra kr 225/195.

TIRSDAG 18.12. Oseana Kunst – og kultursenter 18: Dei unge sin nøtteknekkar. Med danseelever ved Bergen Kulturskole. Kr 250/150.

Hordaland Teater i Logen 15: Juleønske. Forestilling og snøkrystall– verksted. Med Oda Alisøy. og Knut Olaf Elvik. Fra 3 år. Kr 150. Midtbygda sykehjem Jakten på juletyven. Teaterforestilling om Ulla Krulle. Fra 3 år. Kr 50, kontant i døren. Rush Trampolinepark 11–12: Minisprett. 0–6 år. Voksen og ett barn sammen kr 160.

Langegården 12–15: Åpen gård med juletresalg. Gratis inngang. VilVite 10–17: Lek og lær i utstillingene. 11–16: Juleverksted i Juletreskogen. 12 og 15: Julevitenshow «Nisse– duellen». Kr 155/185/580. KODE 4 11–16.30: Vinterverksted: Fargerike Stjerner. Lag papirposestjerner. Fra 4 år. Kr 120/gratis.

Med forbehold om feil og endringer

SØNDAG 16.12. Frotveit Gård 12–19: Juletrehogst med hesteskyss. Oppmøte ved parkeringsplassen ved start lysløype på Frotveit. Fam kr 650, inkl tre, ridning m.m.

Se www.barnibyen.no for oppdatert og enda flere arrangementer og aktiviteter i Kristiansand


24 BARN I BYEN • BERGEN • NR 80 • NOVEMBER 2018 – JANUAR 2019

OPPLEVELSESKALENDER

VINTEREN 2018/19

Bergen kino 12: Babykino. For voksne. Den Nationale Scene 16.30: Folk og røvere i Kardemomme by. Fra kr 225/195. Cornerteateret 18: Julens Magi. Med Musikaljentene. Kr 260.

ONSDAG 19.12. Den Nationale Scene 16.30: Folk og røvere i Kardemomme by. Fra kr 225/195. Oseana Kunst – og kultursenter 18: Dei unge sin nøtteknekkar. Med danseelever ved Bergen Kulturskole. Kr 250/150. Cornerteateret 18: Julens Magi. Med Musikaljentene. Kr 260.

TORSDAG 20.12. Den Nationale Scene 16.30: Folk og røvere i Kardemomme by. Fra kr 225/195. Fyllingsdalen teater 17.30: Dyrene i Hakkebakkeskogen. Fra kr 285/240. Cornerteateret 18: Julens Magi. Med Musikaljentene. Kr 260.

FREDAG 21.12. Den Nationale Scene 16.30: Folk og røvere i Kardemomme by. Fra kr 225/195. Fyllingsdalen teater 17.30: Dyrene i Hakkebakkeskogen. Fra kr 285/240. Nygårdsparken 17–20: Sjakklubb i Parken. Paviljongen i Øvre del. Dropp inn.

Akvariet 10–18: Foringer, utstilling, film. 12 og 15: Sjøløvetrening. Kr 275/190/765.

Akvariet 10–18: Foringer, utstilling, film. 12 og 15: Sjøløvetrening. Kr 275/190/765.

Åsane bibliotek 11: Barnekino. Gratis.

Pepperkakebyen 9–21: Minityrhus i tusenvis. Sentralbadet. Kr 100/gratis.

Hovedbiblioteket 12: Barnekino. Gratis. Vikinghallen 12–16: Åpen hall. Gratis. Vitalitetsenteret frivilligsentral 12–15: Åpen hall. Gratis. FlipZone Trampolinepark 20–22: Julefest med discostemning. DJ, konkurranser, black lights, lys og røykshow. Egne billetter.

FREDAG 28.12.

Bergen og Hordaland turlag 17.30: Kveldsmattur til Nattlandsfjellet. Følg med på nett for oppmøtested. Gratis.

Slåtthaug isbane Åpen skøytebane. Kr 50/30. Akvariet 10–18: Foringer, utstilling, film. 12 og 15: Sjøløvetrening. Kr 275/190/765.

LØRDAG 05.1. FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. En voksen og en smårolling. 0–6 år. Kr 149.

Akvariet 10–18: Foringer, utstilling, film. 12 og 15: Sjøløvetrening. Kr 275/190/765.

Gimmeland Juletreskog 10–15: Juletrehogst og fjøsnisse. Ri. Hils på dyrene. Hogg eller kjøp juletre. Fam kr 200. Juletrekunder vil få samme sum i avslag på 1 stk juletre til en pris over kr 450.

Pepperkakebyen 9–21: Minityrhus i tusenvis. Sentralbadet. Kr 100/gratis.

Frotveit Gård 12–19: Juletrehogst med hesteskyss. Oppmøte ved parkeringsplassen ved start lysløype på Frotveit. Fam kr 650, inkl tre, ridning m.m.

Iskanten 10–20: Åpen skøytebane. Kr 80/65.

KODE 4 11–16.30: Familieverksted: Lysende papirhus. Maling, tråd og aluminiumsfolie. Alle aldre. Kr 120/gratis.

Bergenshallen 10–14: Skøytebanen er åpen. Kr 50/30/fam kr 120.

SØNDAG 06.1.

Sæterdals juletreskog 10–16: Sæterdals juletreskog. Juletrehogst. Gratis inngang.

JULAFTEN Pepperkakebyen 9–13: Minityrhus i tusenvis. Sentralbadet. Kr 1000/gratis.

1. JULEDAG Bergen Kino Troll kongens hale. Premiere.

Slåtthaug isbane Åpen skøytebane. Kr 50/30.

Nygårdsparken 17–20: Sjakklubb i Parken. Dropp inn. Gratis.

LØRDAG 29.12. VilVite 10–17: Lek og lær i utstillingene. 11–16: Juleverksted i Juletreskogen. 12 og 15: Julevitenshow «Nisse– duellen». Kr 155/185/580. Akvariet 10–18: Foringer, utstilling, film. 12 og 15: Sjøløvetrening. Kr 275/190/765.

Slåtthaug isbane Åpen skøytebane. Kr 50/30.

Pepperkakebyen 9–21: Minityrhus i tusenvis. Sentralbadet. Kr 100/gratis.

2. JULEDAG

Slåtthaug isbane Åpen skøytebane. Kr 50/30.

Slåtthaug isbane Åpen skøytebane. Kr 50/30.

Iskanten 10–18: Åpen skøytebane. Kr 80/65.

Iskanten 12–18: Åpen skøytebane. Kr 80/65.

SØNDAG 30.12.

Frotveit Gård 12–19: Juletrehogst med hesteskyss. Oppmøte ved parkeringsplassen ved start lysløype på Frotveit. Fam kr 650, inkl tre, ridning m.m.

Akvariet 10–18: Foringer, utstilling, film. 12 og 15: Sjøløvetrening. Kr 275/190/765.

Sæterdals juletreskog 10–16: Sæterdals juletreskog. Juletrehogst.

27.12. VilVite 10–17: Lek og lær i utstillingene. 11–16: Verksted i Juletreskogen. 12 og 15: Julevitenshow «Nisse– duellen». Kr 155/185/580.

VilVite 10–17: Lek og lær i utstillingene. 11–16: Juleverksted i Juletreskogen. 12 og 15: Julevitenshow «Nisse– duellen». Kr 155/185/580. Akvariet 10–18: Foringer, utstilling, film. 12 og 15: Sjøløvetrening. Kr 275/190/765.

Rosenkrantztårnet & Håkonshallen - gratis for barn under 16 år! Gjennom smale dunkle trappeganger beveger man seg gjennom tårnet. I kjelleren ligger det beryktede fangehullet. Like ved ligger Håkonshallen som er en kongelig festsal fra middealderen. Hallen ble først brukt da Magnus Håkonsson Lagabøte giftet seg med prinsesse Ingeborg i 1261. Her kan både store og små forestille seg hvordan det var å være kongelig i middelalderen. Julegavene finner du i vår museumsbutikk! Voksen 80,- |

TIRSDAG 01.1.

Akvariet 10–18: Foringer, utstilling, film. 12 og 15: Sjøløvetrening. Kr 275/190/765.

FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. En voksen og en smårolling. 0–6 år. Kr 149.

KODE 4 11–16.30: Vinterverksted: Fargerike Stjerner. Lag papirposestjerner. Fra 4 år. Kr 120/gratis.

Bergenshallen 10–14: Skøytebanen er åpen. Kr 50/30/fam kr 120.

ONSDAG 09.1.

Fløyen 13.10–13.30: Tenning av 4. julelyset. På platået. Alle aldre. Gratis.

LØRDAG 22.12.

Gimmeland Juletreskog 10–16: Juletrehogst og fjøsnisse. Ri. Hils på dyrene. Hogg eller kjøp juletre. Fam kr 200. Juletrekunder vil få samme sum i avslag på 1 stk juletre til en pris over kr 450.

Iskanten 10–20: Åpen skøytebane. Kr 80/65.

40,- (inntil 2 voksne)

Håkonshallen: Daglig 12-15 | Rosenkrantztårnet: Tir-søn 11-15

Bergen kino 12: Babykino. For voksne.

Slåtthaug isbane Åpen skøytebane. Kr 50/30.

VilVite 10–17: Lek og lær i utstillingene. 11–16: Juleverksted i Juletreskogen. 12 og 15: Julevitenshow «Nisse– duellen». Kr 155/185/580.

SØNDAG 23.12.

Slåtthaug isbane Åpen skøytebane. Kr 50/30.

VilVite 10–17: Lek og lær i utstillingene. 11–16: Juleverksted i Juletreskogen. 12 og 15: Julevitenshow «Nisse– duellen». Kr 155/185/580.

Slåtthaug isbane Åpen skøytebane. Kr 50/30.

NYTTÅRSAFTEN

VilVite 10–17: Lek og lær i utstillingene. 11 og 13: LitenViten «Vilmer og Heks Agons tårn». 12 og 15: Vitenshow «KjemiMagi med farger». 13, 14 og 15.30: Kreativt verksted i Skaperhagen. Akvariet 10–18: Foringer, utstilling, film. 12 og 15: Sjøløvetrening. Kr 275/190/765.

Rush Trampolinepark 9–10: Minisprett. 0–6 år. En voksen og ett barn sammen kr 160. FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. En voksen og en smårolling. 0–6 år. Kr 149. VilVite 10–17: Lek og lær i utstillingene. 11 og 13: LitenViten «Vilmer og Heks Agons tårn». 12 og 15: Vitenshow «KjemiMagi med farger». 13, 14 og 15.30: Kreativt verksted i Skaperhagen. KODE 4 11–16.30: Familieverksted: Lysende papirhus. Maling, tråd og aluminiumsfolie. Alle aldre. Kr 120/gratis. Akvariet 10–18: Foringer, utstilling, film. 12 og 15: Sjøløvetrening. Kr 275/190/765.

MANDAG 07.1. Bergen ungdomslag Ervingen (BUL ) 17: Juletrefest i Gimle. Barnelaget i Bergen ungdomslag Ervingen. For alle. Gratis. Bergen kino 12: babykino. For voksne.

TIRSDAG 08.1. Rush Trampolinepark 11–12: Minisprett. 0–6 år. Voksen og ett barn sammen kr 160.

LØRDAG 12.1. FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. En voksen og en smårolling. 0–6 år. Kr 149.

ONSDAG 16.1. Bergen og Hordaland turlag 11: Trilletur Svartediket– Fjellveien. Oppmøte på turparkeringen ved Svartediksdemningen kl 11. Gratis.

TORSDAG 17.1. Bergen og Hordaland turlag 17: Skileik på Frotveit i Fana. Oppmøtested: Parkeringsplass på Frotveit. Alle aldre. Gratis.

VilVite 10–17: Lek og lær i utstillingene. 11 og 13: LitenViten «Vilmer og Heks Agons tårn». 12 og 15: Vitenshow «KjemiMagi med farger». 13, 14 og 15.30: Kreativt verksted i Skaperhagen. Akvariet 10–18: Foringer, utstilling, film. 12 og 15: Sjøløvetrening. Kr 275/190/765. KODE 4 11–16.30: Familieverksted: Lysende papirhus. Maling, tråd og aluminiumsfolie. Alle aldre. Kr 120/gratis. Bergen Undervisningsgård 11–15: Åpen gård. Hesteaktiviteter og lørdagsgrøt. Klippekort med 4 klipp til hesteaktiviteter kr 99. Med forbehold, sjekk Bergen Undervisningsgård på Fb.

SØNDAG 13.1. Rush Trampolinepark 9–10: Minisprett. 0–6 år. En voksen og ett barn sammen kr 160. FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. En voksen og en smårolling. 0–6 år. Kr 149. VilVite 10–17: Lek og lær i utstillingene. 11 og 13: LitenViten «Vilmer og Heks Agons tårn». 12 og 15: Vitenshow «KjemiMagi med farger». 13, 14 og 15.30: Kreativt verksted i Skaperhagen.

LØRDAG 19.1. FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. En voksen og en smårolling. 0–6 år. Kr 149. VilVite 10–17: Lek og lær i utstillingene. 11 og 13: LitenViten «Vilmer og Heks Agons tårn». 12 og 15: Vitenshow «KjemiMagi med farger». 13, 14 og 15.30: Kreativt verksted. Akvariet 10–18: Foringer, utstilling, film. 12 og 15: Sjøløvetrening. Kr 275/190/765. Bergen og Hordaland Turlag Familietur: Skitur til Livarden. Mer info på nettet. KODE 4 11–16.30: Familieverksted: Lysende papirhus. Maling, tråd og aluminiumsfolie. Alle aldre. Kr 120/gratis. Bergen Undervisningsgård 11–15: Åpen gård. Hesteaktiviteter og lørdagsgrøt. Klippekort med 4 klipp til hesteaktiviteter kr 99. Med forbehold, sjekk Bergen Undervisningsgård på Fb.

KODE 4 11–16.30: Familieverksted: Lysende papirhus. Maling, tråd og aluminiumsfolie. Alle aldre. Kr 120/gratis.

Barnas Kulturhus 13: Forestilling. Kr 50. 13.45–16: Åpne verksteder. Gratis.

Akvariet 10–18: Foringer, utstilling, film. 12 og 15: Sjøløvetrening. Kr 275/190/765.

SØNDAG 20.1.

TIRSDAG 15.1. Rush Trampolinepark 11–12: Minisprett. 0–6 år. Voksen og ett barn sammen kr 160. Bergen kino 12: Babykino. For voksne. Bergen og Hordaland turlag 17: Skileik på Frotveit i Fana. Oppmøtested: Parkeringsplass på Frotveit. Alle aldre. Gratis.

Rush Trampolinepark 9–10: Minisprett. 0–6 år. En voksen og ett barn sammen kr 160. FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. En voksen og en smårolling. 0–6 år. Kr 149. VilVite 10–17: Lek og lær i utstillingene. 11 og 13: LitenViten «Vilmer og Heks Agons tårn». 12 og 15: Vitenshow «KjemiMagi med farger». 13, 14 og 15.30: Kreativt verksted i Skaperhagen. KODE 4 11–16.30: Familieverksted: Lysende papirhus. Maling, tråd og aluminiumsfolie. Alle aldre. Kr 120/gratis.


BARN I BYEN • BERGEN • NR 80 • NOVEMBER 2018 – JANUAR 2019

OPPLEVELSESKALENDER

VINTEREN 2018/19

Akvariet 10–18: Foringer, utstilling, film. 12 og 15: Sjøløvetrening. Kr 275/190/765.

KODE 4 11–16.30: Familieverksted: Lysende papirhus. Maling, tråd og aluminiumsfolie. Alle aldre. Kr 120/gratis.

TIRSDAG 22.1.

Akvariet 10–18: Foringer, utstilling, film. 12 og 15: Sjøløvetrening. Kr 275/190/765.

Rush Trampolinepark 11–12: Minisprett. 0–6 år. Voksen og ett barn sammen kr 160. Bergen kino 12: Babykino. For voksne. Bergen og Hordaland turlag 17: Skileik på Frotveit i Fana. Oppmøtested: Parkeringsplass på Frotveit. Alle aldre. Gratis.

ONSDAG 23.1. Bergen og Hordaland turlag 11: Trilletur i Hordnesskogen. Møt opp kl 11 på parkeringsplass i Skeieveien. Gratis.

TORSDAG 24.1. Bergen og Hordaland turlag 17: Skileik på Frotveit i Fana. Oppmøtested: Parkeringsplass på Frotveit. Alle aldre. Gratis.

SØNDAG 27.1. Rush Trampolinepark 9–10: Minisprett. 0–6 år. En voksen og ett barn sammen kr 160. FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. En voksen og en smårolling. 0–6 år. Kr 149.

ONSDAG 30.1. Bergen og Hordaland turlag 11: Trilletur: Spelhaugen – Tennebekken. Oppmøte på p–plass ved Spelhaugen barnehage kl 11. 0–2 år. Gratis.

SØNDAG 03.2. Akvariet 10–18: Foringer, utstilling, film. 12 og 15: Sjøløvetrening. Kr 275/190/765.

KODE 4 11–16.30: Familieverksted: Lysende papirhus. Maling, tråd og aluminiumsfolie. Alle aldre. Kr 120/gratis.

LØRDAG 26.1. FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. En voksen og en smårolling. 0–6 år. Kr 149.

Fargespill 18: Fargespill «D eg E». Om identitet. Fra kr 260 – 345.

VilVite 10–17: Lek og lær i utstillingene. 11 og 13: LitenViten «Vilmer og Heks Agons tårn». 12 og 15: Vitenshow «KjemiMagi med farger». 13, 14 og 15.30: Kreativt verksted i Skaperhagen.

TIRSDAG 29.1. Rush Trampolinepark 11–12: Minisprett. 0–6 år. Voksen og ett barn sammen kr 160.

FAMILIEJULEBORD

Ta med små og store til familiejulebord i vår restaurant Aquila. Søndag 2. og 9.desember serverer vi fullt julebord med innholdsrik kaldmatbuffet og all den tradisjonsrike julematen. Husk å spar plass til vår anerkjente dessertbuffet med hjemmelagde fristelser fra vårt konditori! Vår julebuffet står klar fra kl. 14.00-17.00.

VilVite 10–17: Lek og lær i utstillingene. 11 og 13: LitenViten «Vilmer og Heks Agons tårn». 12 og 15: Vitenshow «KjemiMagi med farger». 13, 14 og 15.30: Kreativt verksted i Skaperhagen.

Akvariet 10–18: Foringer, utstilling, film. 12 og 15: Sjøløvetrening. Kr 275/190/765.

Bergen Undervisningsgård 11–15: Åpen gård. Hesteaktiviteter og lørdagsgrøt. Klippekort med 4 klipp til hesteaktiviteter kr 99. Med forbehold, sjekk Bergen Undervisningsgård på Fb.

Bergen kino 12: Babykino. For voksne.

25

Vi viser barnefilmer og nissen kommer med gaver til de minste. Velkommen til familiejulebord på Scandic Ørnen! Rush Trampolinepark 9–10: Minisprett. 0–6 år. En voksen og ett barn sammen kr 160. FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. En voksen og en smårolling. 0–6 år. Kr 149. Bergen og Hordaland Turlag 11–15: Kom deg ut dagen på Fløyen. Vinterens lekedag. Smaksprøver på lavterskel friluftslivaktiviteter. Gratis. VilVite 10–17: Lek og lær i utstillingene. 11 og 13: LitenViten «Vilmer og Heks Agons tårn». 12 og 15: Vitenshow «KjemiMagi med farger». 13, 14 og 15.30: Kreativt verksted i Skaperhagen. KODE 4 11–16.30: Familieverksted: Lysende papirhus. Maling, tråd og aluminiumsfolie. Alle aldre. Kr 120/gratis.

Pris per person kr 545,Barn mellom 4-12 halv pris. (barn under 4 år gratis)

ØRNEN Scandichotels.no/ornen Lars Hilles gate 18 +47 55 37 50 21 meeting.ornen@scandichotels.com ENHET FOR KULTURFORMIDLING OG DELTAKELSE ENHET FOR KULTURFORMIDLING OG DELTAKELSE

BARNELØRDAG BARNELØRDAG FORESTILLINGER I BYDELENE FORESTILLINGER I BYDELENE OG PÅ BARNAS KULTURHUS OG PÅ BARNAS KULTURHUS

Julemarkeder i Bergen 3. OG 4. NOVEMBER: Julemarked i Kyrkjelydshuset i Indre Arna (Lakslia 21). Juleverksted for barn i samarbeid med Arna Verk. Lørdag 11–17, søndag 13–17. 17. NOVEMBER: Internasjonalt julemarked på Bergen Internasjonale Kultursenter. Kunsthåndverk, kafe m.m. Kl. 12–16. 18. NOVEMBER Alternativt julemarked i Matparken, Nygårdsparken. Fokus er på lokalmat, spiselige julegaver, gjenbruk og kunsthåndtverk. Kl. 11–16. 24. OG 25. NOVEMBER Julemarked i Bjarghallen på Stend. Marked med egenproduserte varer. Lørdag 10–16 og søndag 11–16. 24.–25. NOVEMBER: Julemarked på Steinerskolen. Dukketeater, konserter, kunsthåndtverk og kaféer. Lørdag kl 11–17 og søndag kl 12–18. 25. NOVEMBER: Julemarked i Leaparken med secondhand og kafe. Kl. 12–16.

29. NOVEMBER – 22. DESEMBER Bergen julemarked på Festplassen. Mat og utstillere. 1. OG 2. DESEMBER Jul på Bryggen. Julemarked i historiske omgivelser med underholdning, konsert med Julens magi, Smaksverksted, kunstboder mm. Arrangør: Barn i Byen og Bryggefelleskapet. Kl. 11–15. 1. OG 2. DESEMBER Julemarked og juleverksted på Norges Fiskerimuseum. Begge dager kl. 11–15. Salgsboder, verksteder. Gratis inngang. 8. OG 9. DESEMBER: Julemarked i Trikkesløyfen ved Kafe Ambrosia (Minde). Kl. 12–17. 8. OG 9. DESEMBER: Julemarked på Schøtstuene: Byens kunstnere inntar de historiske lokalene på Schøtstuene med salg av kunsthåndverk. Egen kafe. Fredag 11–18, lørdag og søndag 11–17.

Finn programmet: Finn programmet: -bergen.kommune.no/kultur -bergen.kommune.no/kultur -Facebook.com/barnelordag -Facebook.com/barnelordag


26 BARN I BYEN • BERGEN • NR 80 • NOVEMBER 2018 – JANUAR 2019

SKREKK OG FRYD

VI TESTER TRAMOLINEPARK

Å hoppe etter Spiderman Diskokule, delfin, back flip, sveitte, endorfiner og sommarfuglar i magen. Klarer vi å gjøre det umulige og ta en baklengs saltomortale for aller første gang? TEKST: Renate Rivedal FOTO: Reidar Staalesen

1

«Utan mat og drikke duge helten ikkje», tenkte vi og starta dagen med ein solid frukost. Vi skulle nemleg på «Superhelthaustferieveke» på FlipZone i Åsane. «Vi» var; tante Renate (ein ganske pysete og lite erfaren trampolinehoppar på 33 år), og dei trampolineerfarne tanteborna Jakob (15 år), Inga (12 år) og Alma (9 år). Lite visste eg kva eg hadde i vente. Møte med spretten Spiderman Vi vart møtt i resepsjonen av ein smilande gjeng, som forklarte litt om reglane og delte ut fargesterke sokkar. Ut av høgtalarane kom det poppete songar, i taket var det til og med ei diskokule. Her kunne eg føle meg heime. I tillegg vart vi møtt av ingen ringare enn «Spiderman», skikkeleg hyggeleg og ikkje minst utruleg spretten type. Han visar oss rundt i dei ulike delane i Trampolineland. Vi kjem inn i eit gedigent rom som rommar endelause rekker med trampoline, det her er det som vert kalla «Main Court» på fagspråket, meir enn 50 samanhengande trampolinar på golv og veggar. Her finnes det trampolinar i alle størrelsar og den lengste er på over 20 meter. I tillegg har dei «Ninja Warrior Course» kor ein må kjempe seg gjennom hinderløypa på raskast mogeleg tid for å bli den ultimate Ninja Warrior. Kanonball, som var min favoritt-friminuttsaktivitet på Sunde barneskule i Førde, får ein litt ny vri på Trampolineland. Her har dei valt å kalle det for den engelske versjonen

«Dodgeball». Vidare viser Spiderman fram skumhavet, kalla «Foam Pit» – eit enormt skumbasseng, fylt med hundrevis av mjuke firkanta skumdingsar. Oppvarming Vi får beskjed av Spiderman om å varme opp på Main Court. Det går i det store og det heile ut på og hoppe rundt omkring på alle trampolinane. Eg kjenner latteren boble opp i meg, og kjennes litt som om det her er noko eg kunne gjort dagleg. Ein føler seg lett og glad, og når eg ser rundt meg, smiler absolutt alle! Eg begynner å fabulere om ei framtid som profesjonell trampolinehoppar, finnes det sånne? Kunne eg blitt den fyrste eventuelt? Dødeleg hopp Men så kjem alvorets time. Spiderman meina at eg kan lærast opp til å ta ein «Back flip». Spiderman forsikra om at han er ein erfaren sikrar og vil passa på meg heile vegen rundt til eg landar trygt i skumhavet. Igjen turnar Spiderman rundt og det ser så leikande lett ut når han gjer det. Draumen om å bli profesjonell trampolinehoppar forsvinn raskt, eg ser at det er andre her som er hakke nærare den draumen. Og for dei som er like uerfaren som meg står det her på Wikipedia: «En saltomortale (salto) – av ital. salto, «hopp», og mortale, «dødelig» – er et hopp med minst 270 graders rotasjon enten framover, bakover eller sidelengs. I løpet av utførelsen vil alltid føttene peke oppover.»

Det Spiderman meina er altså at eg skal ta ein baklengs saltomortale, mens Spiderman tar ein dobbel frontflip med skru for å deretter ta seg tida til å helse på små og store fans rundt om i rommet. High five, klemmar og selfies blir delt ut. Spiderman har ein enorm fanskare, og det er ikkje rart. Ein hyggeligare Spiderman har eg aldri møtt. Hopp først, tenk etterpå! Snart er Spiderman nok ein gong tilbake. Han er den same på innsida av drakta, men har forandra seg til Venom, den onde

EG PRØVER Å LAUSRIVE MEG FRÅ TANKANE OM EIN LITT FOR STIV KROPP SOM SKAL KLARE MESTERSTYKKET OG HOPPE BAKLENGS SALTO versjonen av Spiderman! Og gir beskjeden: «Ikkje tenk, berre hopp!» etterfølgt av: «Hopp først og tenk etterpå!». Eg prøver å lausrive meg frå tankane om ein litt for stiv kropp som skal klare mesterstykket og hoppe baklengs salto. Vi blir einige om å telle til 3. Der eg på talet 3 skal ta sats og som ein romrakett (det er vertfall min ide) skytast ut og bakover i rommet og ned i skumhavet. Og vi tel, mens eg hoppar 1-2-3!

Og så er det som om hovudet mitt gaular NEEEEI! Vi prøvar igjen og igjen og igjen. Eg kjenner eg begynner å bli veldig varm og raudrosa i ansiktet. God underhaldning Ein anna grunn til mitt raudrosa ansikt er at det er begynt å samle seg ein del nysgjerrige. Barna er mest opptatt av Venom som triksar og sjarmera, mens dei vaksne derimot ser ut som dei synest det er god underhaldning å sjå om eg klarar mesterstykke. Ungane heiar: «Vi trur på deg, tante Renate», «Det går så fint», «Det gjer ikkje vondt altsååå». Og eg hoppar 1-2-3, og neeeei! Det går ikkje. Venom er tolmodigheten sjølv og er framleis sikker på at det her, det skal vi få til saman. Mine tre musketerar tar sats, kanskje dei kan vise tanta at det ikkje er skummelt? Alle tre er erfarne trampolinehopparar, med trampoline heime og mange år på turn. Men ikkje alle har prøvd «back flip» før. Jakob, eldstemann er først ute. 1-2-3 og hopp! Og der landa han mjukt i skumhavet. Og vips! der har både Inga og Alma tatt sin fyrste back flip. Eg er så imponert! Og eg kjenner at eg får ny giv! No skjer det tenker eg, no berre gjer eg det. 1-2-3 og neeeei! Det går ikkje. Venom er like blid. Er det ein del av det å vere superhelt kanskje? Mulig det står i arbeidsbeskriving for ein superhelt: Må vere blid i alle situasjonar, sjølv når tolmodet ditt vert sett på prøve.


BARN I BYEN • BERGEN • NR 80 • NOVEMBER 2018 – JANUAR 2019

27

G FLIPZONE TRAMPOLINEPARK Hver dag: 10–22. Miniflipp: 0–6 år. Trampolinekurs: fra 5 år og oppover. Eget bursdagsflip-opplegg. Halloween-uke 26. oktober til 4. november. Halloween-party 3. november kl. 18 og 20. Hele desember: Møt FlipZone-nissen hver lørdag og søndag kl. 11 og 17. 15. og 22. desember: Julefest med discostemning kl. 20–22 (egne billetter).

RUSH TRAMPOLINEPARK Mandag–torsdag: 14–21. Fredag: 12–21. Lørdag: 10-21. Søndag:10–21. Minisprett (0–6 år), 11–12 på alle tirsdager (utenom skoleferier og planleggingsdager) og søndager 9–10. Rush After Dark, 20–22: 2. november, 16. november, 30. november og 14. desember. Planleggingsdag 9. november: Åpent 10–21. www.rushtrampolinepark.no

Opplev den første snøen sammen.

www.flipzone.no

Foto: Norway Mountain Guides

Bynære aktiviteter i Bergensregionen I en travel førjulstid kan det være godt å samle familien og ta en timeout fra mas og jag. Ta deg tid til en pust i bakken sammen med barna. Lag gavene selv på juleverksted, gå på julemarked og opplev den gode stemningen i mørketiden. Eller hva med å gå på trugetur og lage maten selv på bålet? Få oversikt over aktivitetene i regionen her.

2

3

Ein delfin? No er det siste runde for meg. – Berre lat som du er ein delfin, Renate, og strekk deg bakover, ropar resepsjonisten, Rebecca, oppmuntrande! Delfin tenker eg, er det nokon i dyrerike eg kjenne eg ikkje kan identifisere meg med må jo det vere delfinen.

«BERRE LAT SOM DU ER EIN DELFIN, RENATE, OG STREKK DEG BAKOVER» 1-2-3. Oohhhvvvæææ! Eit slags merkeleg rart hopp, ikkje ein back flip, men eg har

4

hoppa med ryggen først og med beinet i ein slags merkverdig stilling. Ikkje heilt back flip, vertfall ikkje særskilt delfinaktig, men kanskje noko som kan likne på eit omvendt svalestup om ein har god fantasi. 3,5 time med hopping er unnagjort. Eg er gjennomsveitt, raud i ansiktet og gåen i kroppen. Sorry Spiderman/Venom, eg må kapitulere, seier eg. Men eg lovar at eg skal komme tilbake og prøve å «hoppe først og tenke etterpå». Når vi køyrar ifrå FlipZone seier eg med mi mørkaste superheltstemme: «With great power comes great responsibility», ta på dokke sikkerhetsbelta, folkens, no skal vi heim og ete middag!

Kort oppsummert: • Born er som regel ALLTID tøffare enn dei vaksne • Superheltar er VELDIG snille og EKSTREMT tolmodige • Eg har LOVA tanteborn, Spiderman/Venom og Rebecca i resepsjonen at eg skal komme igjen og prøve og ta ein ordentleg back flip, og det gler eg meg til allereie! • Skumhav er supermjukt • Trampolinehopping er supergøy, litt skummelt – og skikkelig hard trening • Men huks alle vaksne! Bli med og hopp dokke også, ikkje berre sjå på, det er då det blir moro! Notis! Ingen menneske, verken små eller store, fekk varige men av hoppinga under denne reportasjen. Det kan berre rapporterast om store smil. Men kvinne 33 år hadde litt problem med å stå, gå og sitte dagen etterpå på Barn i Byen sitt kontor grunna SVÆRT stiv muskulatur.

1: Første møte med Spiderman. 2: Hyggeleg passiar med Rebekka og Venom. 3: 1-2-3-Hopp! 4: Ikkje akkurat Backflip, men landa vertfall på mjukt.

Sushikurs for Barn Biologen Akvariet - Akvariet i Bergen Mandag 5. november kl. 17.00-18.30 Pris kr 195,- per barn. Inngang Akvariet kr 50,- per barn om du er påmeldt / gratis for årskort Anbefalt alder: fra 7 år

«Juleverksted» på Herdla museum og Herdla fort Herdla, Askøy, 2. desember kl. 12.0015.00. Under juleverkstedet kan du lage julepynt, små gaver og få gode ideer. I kaféen serverer vi kakao og kaker. Pris kr. 50,- pr. person.

Bajazz: Good Time Charlie Oseana, Os, lørdag 17. november kl. 13.00. Bluesveteraner med bluesdialekt. Arne Hjelmeland sang, munnspill Steinar Karlsen gitar, sang Einar Olsson trommer, sang Morten Skage bass, sang. Oppstemt bluesrundtur med Good Time Charlie. Konserten passer for voksne, barn, folk med sunnfjordsdialekt, og med humoristisk sans der publikum blir tatt med på en inkluderende musikalsk reise. Pris. 100,-.

Bajazz: Bervens Julelåteri Oseana, Os, 8. desember 2018, kl. 13.00 Tradisjoner er fint å ha når det nærmer seg jula og Bervens Julelåteri er i ferd med å bli en skikkelig fin tradisjon. Mads Berven er ikke fremmed for Bajazz og Bergen Jazzforums publikum. Han tar med seg en gjeng gode venner for høytid og moro, kaos og spillekyndig kappleik inn mot julestria. Juleklassikere i ny drakt, jazz, pop, ska, rock, fest og ellevill blanding. Julestemning, allsang og en passe mengde galskap. Pris 100,-.

«Fugledag» på Herdla museum og Herdla fort Herdla, Askøy, 18. november kl. 12.0015.00. Snart er det vinter og det kan være vanskelig for fuglene å finne mat. Her kan du hjelpe til. Under fugledagen kan du lage både fuglebrett og fuglemat. Kanskje kommer det en ugle innom? Åpen kafé. Pris kr. 50,- pr. fuglebrett. Juleverksted og åpen smie på Kystmuseet i Øygarden Lørdag 24. november kl. 12-16 er det juleverksted på museet, smia er åpen, julegrana tennes og det blir film i kinosalen og i kafeen kan man kjøpe deilig julegrøt og annet godt. Etter at juleverkstedet er avsluttet samles vi på steinalderboplassen for tenning av julegrana. Bli med på denne koselige førjulstradisjonen! Inngang kr 50 som dekker alle aktiviteter. Julemarked på Glesvær Velkommen til Julemarked på Glesvær 25. november. 13.00-16.30: Julemarked med utstillere og hesteridning for barn. 16.30-17.00: Julegrantenning med barnekor. Julenissen kommer! Parkering i Porsvika, det er satt opp buss mellom Porsvika og Glesvær. Førjulsmarked og juleverksted på Lyngheisenteret Søndag 25. november kl. 12-15. Tradisjonen tro blir det julemarked, pepperkakebaking og juleverksted, og kanskje treffer du nissemor og nissefar.

Opplev den første snøen sammen! Norway Mountain Guides. Har dere som foreldre liten erfaring med ski, men ønsker å forsøke en vinter aktivitet? Vi tilbyr TRY-IT «langrenn stjerne» for en dag. Krever ingen forkunnskaper. Vi står for alt utstyr og instruksjon. Er det ikke kommet snø i nærheten av Bergen, oppsøker vi nærmeste plass det er snø, Trengereid, Gullfjellet etc. Passer barn fra 5 år og oppover. Enda lettere er trugetur! Vi tar deg med gjennom urørt snø, med flott utsikt. Vi tenner bål og koser med en liten leir, når det er tid for pause. Turene er tilpasset barn fra 9 års alderen til voksne. Periode: november-april. Påmelding og mer informasjon: www.norwaymountainguides.com. Pris fra 300-790,-. Familiejulebord i havgapet Panorama Hotell & Resort, hver søndag fra 25. november. Vi serverer tradisjonsrik julematbuffet og tilbyr aktiviteter for barn. Pris, voksen: kr 565,- | barn, kr 265,-. Bestill bord på www.panoramahotell.no Barna kan glede seg til å møte julenissen, og gjøre hyggelige aktiviteter sammen. Vi klipper og limer julelenker, tegner og spiser pepperkaker og mandariner.

Med forbehold om prisendringer og feil. Se mer på www.visitBergen.com/hva-skjer


28 BARN I BYEN • BERGEN • NR 80 • NOVEMBER 2018 – JANUAR 2019

JUL I BYEN

HVA – HVEM – HVOR MUSEUM – KUNST

MUSEUM – KUNST

Bergen Kunsthall

KODE

Aktiv og engasjerende formidling av samtidskunst. Gratis omvisning for barnehage og skole i utstillingene, med påfølgende verksted.

KunstLab er KODE sin egen museumsfløy for barn. Her er utstilling for barn, verksted og ikke minst et laboratorium hvor man kan utforske kunst gjennom lek og eksperimenter. Nå vises utstillingen Drømmedryss - en hyllest av billedboken som kunstopplevelse. Familieaktiviteter I KunstLab er det alltid tegneutstyr og papir tilgjengelig for barn som vil utfolde seg kreativt. Her er sofaer og bildebøker tilgjengelig dersom man ønsker å lese sammen med barna. Hver helg og i skoleferiene tilbyr museet familieaktiviteter. Verkstedet har nytt tema hver måned. Verkstedene arrangeres etter «Dropp innom»-prinsippet, der man kan komme og gå som man vil.

For bestilling: Kontakt Hilde Marie Pedersen, E: formidling@kunsthall.no T: 940 15 056 Åpningstider: Tirsdag–søndag 11–17. Torsdag 11–20. Omvisninger: Hver søndag i utstillingsperioden kl. 14. Første søndag etter utstillingsåpninger er det omvisning for barnefamilier kl. 13. Rasmus Meyers allé 5, 5015 Bergen T: 55 55 93 10 / 940 15 056 E: formdling@kunsthall.no www.kunsthall.no

Følger museets åpningstid: Familieverksted helg kl. 11-16.30 www.kodebergen.no

Søstrene

TRE SØSTRE. Sigrid, Kristin og Hilde flytter snart inn i St.Jakob kirke med julemusikalen «Elle melle englespill».

MUSEUM – HISTORIE

Det Hanseatiske Museum og Schøtstuene

TEKST OG FOTO: Siri Breistein

Det er fredag og øvingsdag for søstrene Trætteberg. Kristin, Hilde og Sigrid Trætteberg fant ut at det var best å ha en fast dag i uken for å planlegge, koordinere og produsere forestillinger til bruk i kirke, skole og barnehage. For det blir fort en røre av tanker og innspill, både privat og på jobb, når alle fire søstre jobber i samme produksjonsselskap. Ulempen nå er at søstrene krangler om de samme barnevaktene. Søstrene Trætteberg står bak flere revyer for voksne, men da de fikk barn selv, 13 i alt, bestemte de seg for også å lage noe for barn. To av søstrene har i dag sitt eget klovnefirma, og den siste tiden har tre av søstrene vært fullt opptatt av å ferdigstille juleforestilling «Elle melle englespill». Med forestillingen henter søstrene frem sin egen barndomskatt; Simon Flem Devolds «Simons adventsbok». Nå deler de barndommens leseopplevelse med dagens barn. Forestillingen er blitt til over flere år, og det er etterhvert lenge siden de første gang tok kontakt med Flem Devold. – Vi spurte Simon om vi kunne bruke hans bok og han svarte: Å, ja, så fint. Dette er den fineste boken jeg har laget. Gjør hva dere vil, det eneste jeg vil er å komme på premieren. Det fikk han dessverre ikke anledningen til. Simon Flem Devold døde i 2015, da var han 86 år, men den varme adventsfortellingen og den lune humoren i boken har de tatt godt vare på. Fortellingen er basert på tre barns opplevelser; den vimsete engelen Ariel, Sara som er datteren til en av de tre vise menn og som samler på alt

mulig hun finner på sin vei og derfor går seg vill hele tiden og den mørkeredde Jacob som er den aller yngste gjetergutten. – Barna har sine svakheter, men de hjelper hverandre og sammen finner de veien til stallen lenge før de voksne, forteller de tre søstrene. – Og her i stallen synger selvsagt engelen Ariel feil, men han får Jesubarnet til å le og det blir fint likevel, fremhever Sigrid. Søstrene er tro mot Flem Devolds verk, men da boken ikke er særlig lang, har de skrevet den litt ut og forsterket barnas personligheter. Søstrene står for manus, regi og egenkomponert musikk – syv sanger i alt som Hilde har skrevet. Med seg på scenen har de to musikere Eivind Waage Austad på piano og Øyvind Stømer på trommer og saksofon. Forestillingene spilles i St.Jakob kirke. – Dette er en historie som barna kan kjenne seg igjen i. Samtidig får de møte ekte musikere og høre live musikk, fremhever tre snart premiereklare søstre.

G «ELLE MELLE ENGLESPILL» av og med Brønn Produksjoner. Spilles i St. Jakob kirke. Åpne familieforestillingene: Fredag 30. november kl. 17 og lørdag 1. desember kl. 11, 13 og 15. Spiller også skoleforestillinger under Den Kulturelle Skolesekken.

Bergens Sjøfartsmuseum Skatter fra dypet, kuler og kanoner, vikingskip, seilskuter og dampskip. Hvorfor kalles Norge en sjøfartsnasjon? Kom til oss og finn ut selv! 15. mai – 31. august: man–fre 10–16, lør–søn 11–16 1. september – 14. mai: alle dager 11–15

Trættebergs jul Et vaskekte søsterfirma står bak en av årets juleforestillinger. En julemusikal med engler som synger feil, mørkredde gjetere og prinsesser som går seg vill.

MUSEUM – HISTORIE

BERGENS SJØFARTSMUSEUM www.sjofartsmuseum.no

MUSEUM – HISTORIE DET HANSEATISKE MUSEUM: Bryggen, Finnegården 1A Muséet er stengt for rehabilitering, og skal etter planen åpnes igjen i 2024.

Norsk Trikotasjemuseum

SCHØTSTUENE: Øvregaten 50: Muséet er stengt fram til 1. mai 2019. Følg med våren 2019 for oppdateringer! MIDTHUSET: Jacobsfjorden, Bryggen Vi holder åpent i Midthuset fra 19. november til 22. desember 2018, kl. 11–15. T: 53 00 61 10 E: hanseatisk@museumvest.no www.museumvest.no

MUSEUM – HISTORIE

Universitetsmuseet i Bergen

Korleis kan ull bli til sokkar? Bli med inn i den gamle Salhus Tricotagefabrik (1859-1989). Sjå, høyr og lukt korleis det er i ein ekte tekstilfabrikk. Alle søndagar har vi omvising for barn med sauen Bændik kl. 12.30, og barnekrok med aktivitetar. Kafe med heimebakte rundstykke, kaker, vaflar og is. Stengt fra 9.12.18–27.01.19. Norsk Trikotasjemuseum Museumssenteret i Hordaland Salhusvegen 201 (Kun 10 min. frå Åsane) www.muho.no

Besøk Historisk museum og se ekte vikingsverd, brudekroner, mumier og mye mer i våre utstillinger. Vi har skattekart som tar deg med på en spennende jakt etter museets skatter. Besøk aktivitetsrommet hvor du kan dra på tokt, møte Midtgardsormen og andre spennende eventyr. Ta gjerne turen ut i Muséhagen eller til Arboretet og botanisk hage på Milde og se nydelige vekster fra hele verden. Åpent: Tirs–fre 10-15 (1.6.–31.8.: 10–16) Lør–søn: 11–16 Priser: Voksne kr. 60,-/barn gratis. Historisk museum: Haakon Sheteligsplass 10 T: 55 58 31 40 www.uib.no/universitetsmuseet www.facebook.com/universitetsmuseet


BARN I BYEN • BERGEN • NR 80 • NOVEMBER 2018 – JANUAR 2019 29

DANS

KULTURHUS

C dansestudio

Barnas kulturhus

Fyllingsdalen, Askøy, Sotra, Åsane, Loddefjord og Måløy

Barnas kulturhus tilbyr et bredt utvalg av aktiviteter for byens barnefamilier, barnehager og skoler. Kunstsjangre: arkitektur, teater, dans, musikk, film og visuell kunst. Vi tilbyr også verksteder knyttet opp mot disse fagområdene. Åpent for barnefamilier lørd kl 13-16.

Glad i å danse? Start din dansereise sammen med oss :) Danseundervisning for barn, ungdom og voksen fra 2 år oppover, gutter og jenter. VI TILBYR: • Barnedans • Barneballett • Klassisk ballett • Minibreak • Jazzdans • Showdans • Hip hop • Breakdance • Dance voksen 16 år + • Brudevals • Dansebursdag • Utdrikkingslag. Semesterstart i januar og august Påmelding via www.cstudio.no

Kalmargaten 6, 5011 Bergen T: 53 03 82 30 (hverdager 9-15) E: barnaskulturhus@bergen.kommune.no bergen.kommune.no/barnaskulturhus

BARNEHAGE

Åpne barnehager i sentrum: Nykirken Åpen barnehage Fredriksbergsgt. 4 Mandag og tirsdag kl 9–14.30 Onsdag kl 9–17.30 Mariakirken Åpen barnehage Absalon Beyersgt. 1 Torsdag kl 9–18 Fredag kl 9–15.30

www.bergendomkirke.no

BARNAS KULTUR

Bergen Dansesenter Danseskole på USF Verftet, Nordnes

Et pedagogisk tilbud til barn i følge med en voksen

Er du glad i å være ute? Liker du å være på tur med andre barn og barnefamilier? Barnas Turlag er for barn mellom 0–12 år, og morsomme aktiviteter man kan være med på er hytteturer, fjelleirer, turbouker, fotturer, skiturer, padlekurs, klatredager, kveldsmatturer og mange andre aktiviteter i Bergen og Hordaland.

Mandag 9–15, tirsdag og torsdag 9–14 Barnehagen følger skoleruten. Vi ønsker små og store hjertelig velkommen! Kjelleren i Fana meninghetssenter Fanaveien 320 – T: 958 54 606 Facebook: Fana åpen barnehage

KUNSTSKOLE

Kveldsskole i tegning og maleri. Semestrene avsluttes med elevutstillinger på Bryggen. 4 grupper: 6-9, 10-12, ungdom og voksne.

Kontakt oss på 55 33 58 10 eller bht@dnt.no Bugården 15, 5003 Bergen T: Jette Meyer 915 45 376 E: kontakt@bryggenkunstskole.no www.bryggenkunstskole.no

BARNEHAGE

SPILL – BURSDAG

UNDERVISNING

Stjernen Åpen barnehage

Bergen Kulturskole

Barnas kulturkirke med teater, familiegudstjenester, kunstprosjekt og installasjoner.

Kom når det passer deg. Driften er basert på at de voksne som kommer sammen med barna selv er en del av bemanningen, rydder etter seg selv, og tar aktivt del i det daglige arbeidet.

Undervisningstilbud innen musikk, dans, teater, visuelle kunstfag, talentprogram, musikkterapi og «Kulturkarusell».

Familiegudstjenester, babysang, skolebesøk: Hilde Tetlie, epost: ht652@kirken.no T: 55 59 32 63 E: barnaskatedral@bergen.kirken.no www.barnaskatedral.no Følg oss på Facebook

Danseundervisning for barn: danselek 2-6 år, preballett 6 år, klassisk ballett, hiphop og jazzdans fra 7 år, samtidsdans fra 13 år.

- Babysang - Babymassasjekurs - Førskolegruppe - 4-årsgruppe - Samlingsstunder - Utflukter - Gymrom - Snekkerbod - Formingsaktiviteter Ingen påmelding kreves, bare møt opp. Alle er velkommen. Kun kr. 10,- pr. pers. Åpningstider: Mandag kl. 9–14.30. Onsdag kl. 9–14. Torsdag kl. 9 –14.30.

Semesterstart i januar og i august.

Bowling 1 – Vestkanten

Strømgt. 19, 5015 Bergen. T: 55 56 80 50 www.bergen.kommune.no/kulturskolen

Musikk Teater Visuelle kunstfag Feire bursdagen med bowling og minigolf på Vestkanten!

Se månedsplaner på facebook eller www.aasanekirke.no T: 917 24 471

Bergen Dansesenter tilbyr som eneste danseskole i Hordaland gradering i klassisk ballett etter den internasjonale standarden RAD.

Følg oss på Facebook og på www.bergenoghordalandturlag.no/barnas-turlag/ Besøk oss i Markens tverrgate 4-6; man-fre: 10-16, tors: 10-18, lør 10-15.

Barnas Katedral

Teater, kunst, installasjoner: Anne Marthe Havikbotn, epost: ah482@kirken.no

Regionalt kompetansesenter for dans, åpent for henvendelser fra publikum

Barnas Turlag

Bryggen Kunstskole

HUS

KULTURHUS

Fana Åpen barnehage

Gratis for alle barnefamilier Lunsj, lek, læring og nettverk

ROM FOR KOMPETANSE

DANS

FRILUFTSLIV

BARNEHAGE

Dans

T: 55 32 08 66 / 482 49 269 E: post@bergen-dansesenter.no bergen-dansesenter.no

Garantert moro for alle aldre! T: 55 50 77 80 E: bowling@vestkanten.no www.bowling1vestkanten.no

DANS

Åsane Ballettskole Undervisning for barn og unge i danselek, barnedans, preballett, barneballett, klassisk ballett, repertoar, moderne dans og jazzdans. Åsane kulturhus i Åsane Senter Info/påmelding: www.aasaneballett.com Monique Verneuil T: 55 22 04 44 /900 65 742 post@aasaneballett.com

DANS

Step In Dansestudio Fyllingsdalen og Nesttun

Danseundervisning for barn, ungdom og voksne fra 4 år.

FORENING

Popcorngjengen søndagsskole

IDRETT

Centrum Taekwondo

Vannkanten Klin umulig å kjede seg på Vannkanten

Fra 4 år og oppover

Vannkanten er Vestlandets største badeland. Et flott anlegg med herlige bassenger – inne og ute, tre susende vannsklier, boblebad og egen voksenavdeling.

Kreativ formidling av Bibelens budskap. Fellesskap, lek og moro. Et miljø der hvert enkelt barn blir sett og verdsatt. Sang/drama/forming/spill/utflukter. Hver søndag kl 11, bortsett fra i skoleferier. Bergen Misjonsmenighet, Lille Øvregate 31 (ved Domkirken) T: 458 54 391

BADING

BLI MED PÅ TAEKWONDO Taekwondo-lek 5–7 år Spesielt tilpasset barn fra 5 til 7 år, med mye lek og moro kombinert med enkle teknikker fra taekwondo.

Klassisk Ballett, Jazz, Hip Hop, House, Moderne, Stepp og Dansebursdag.

Ordinære barnetreninger Taekwondotrening for barn fra 8 til 11 år. Gøy og allsidig trening som passer alle, der både kropp og hjerne blir utfordret.

www.stepindansestudio.no kontak@stepindansestudio.no

Tid: Onsdager kl 18 Sted: Fysak, Vilhelm Bjerknesvei 42 Påmelding: E-post: centrumtkd@hotmail.com eller ved fremmøte på trening. www.centrumtkd.no Følg oss også på Facebook

MUSIKK – KONSERT

Musikkselskapet Harmonien FAMILIEKONSERTER I GRIEGHALLEN: Skaff deg de beste setene til neste sesongs familiekonserter nå. I Familieserien får du hele fire konserter for kr 395,-.

Får du lyst til å kombinere badeglede med shoppingtrang, ligger 110 butikker vegg i vegg.

Bli også med på de gøye aktivitetene i forkant av hver konsert. Fra 5 år.

Se våre nettsider for åpningstider og priser

E: marked@harmonien.no T: 55 21 62 28

Lyderhornsv. 2, 5171 Loddefjord T: 55 50 77 77/55 50 77 99 E: post@vannkanten.no www.vannkanten.no

www.harmonien.no


30 BARN I BYEN • BERGEN • NR 80 • NOVEMBER 2018 – JANUAR 2019

SMAKSVERKSTEDET

KVELDSMAT

G SMAKSVERKSTEDET er et lavterskel etterskoletidstilbud. Her lærer barna å lage spennende, sunn og bærekraftig mat. På Smaksverkstedet droppes oppskriftene og nye råvarer utfordres. Her er det lov å leke med maten! Følg også Smaksverkstedet på Facebook og Instagram. BLI MED SMAKSVERKSTEDET OG LEK MED MATEN: LØRDAG 3. NOVEMBER 13–16: Lag ditt eget fruktspyd med snål frukt sammen med Smaksverkstedet, på Horisont kjøpesenter. Gratis! LØRDAG 1. DESEMBER KL. 12–14: Jul på Bryggen. Smaksverkstedet vil ha dropp inn på Barn i Byens kontor under Jul på Bryggen: Vær med og lag folkelige julepiker og bli med på klementinskrellekonkurranse. 1

2

SØNDAG 2. DESEMBER 12–14: Smaksverksted i Matparken (Nygårdsparken). Drop-in for barn og barnefamilier.

5

3

NYHET! Matjungelen kommer til SFO! Matjungelen er laget for at barn skal utforske en jungel av mat som er bra for kroppen og kloden. Vil du at Matjungelen skal komme til din SFO? Fortell om Matjungelen til en voksen og si at de kan lese mer på: www.matjungelen.no Matjungelen er utviklet av og ledes av Folkelig, som også driver Smaksverkstedet.

4

1: Prøv å ta kveldsmaten ute! 2 Hakk opp nøtter du liker og lag din egen musli! 3: Yoghurt med hjemmelaget musli og friske bær- tipp topp kveldsmat før leggetid. 4: Ferske scones passer perfekt til kveldsmat. Prøv deg frem med ingredienser du liker. 5: Suppe til middag i går? Den er kanskje enda bedre i dag. 6: Tør du å lage en agurkslange til kvelds?

6

Dagens siste smak Det er lurt med et lite måltid før leggetid. Da holder kroppen seg frisk og rask fra morgenen av og helt til hodet treffer puten igjen. TEKST: Ann Helen Lien Her får du tips og triks som gir deg den beste kveldsmaten før du hopper til køys. Gjør deg klar for dagens siste smak!

Rør om slik at det ikke brenner seg. Ha på litt honning og rør om. Sett stekepannen til siden og la den avkjøle seg litt. Ha yoghurt i en skål og hell over fersk, hjemmelaget musli. Resten av muslien kan du oppbevare i en lukket boks eller glass og spise til frokost eller kvelds en annen dag. Har du litt dårlig tid? Muslien kan spises uten å stekes, ferdig kveldsmat på 1-2-3.

Lukten av fersk bakst Har du smakt noe bedre enn ferske scones til kvelds? Neppe! Grove scones er enkelt og kjapt å lage fordi de hever seg med bakepulver. Det eneste du trenger å gjøre er å røre sammen en deig med det du liker. Grovt Kveldstur + kveldsmat = sant mel, havregryn, valnøtter, litt melk, olje og en skje Mat smaker alltid bra når du kan spise den ute, og den bakepulver. Se om du finner noen restegrønnsaker i smaker ekstra bra hvis du spiser den ute sammen kjøleskapet, hakk i små biter eller med andre. Spør om en venn vil riv på et rivjern og ha i deigen. VISSTE DU AT RISGRØT KAN være med deg på en kveldstur, Grønnsaker i deigen er det beste pakk med dere sitteunderlag trikset for saftige scones. Bland BLI TIL LAPPER, ELLER AT og ha på varme klær. Lag en sammen til deigen er fast, men GÅRSDAGENS WOK PASSER kveldsmatpakke med grove vafler fremdeles litt klissete. Tilsett og ha med kakao på termos. Finn eventuelt mer mel eller melk. Bruk YPPERLIG I EN OMELETT? dere en rasteplass i skogen og en skje og lag små rundstykker nyt kveldsmaten i skumringen. på en bakepapirkledd langpanne. Sett i ovnen på 200 En perfekt avslutning på dagen. grader i rundt 10–15 minutter. Voila – ferske scones til kvelds! Spør gjerne om familien din vil ha scones til Gårsdagens middag kan bli kvelds i dag kvelds også, så får dere et hyggelig måltid sammen Ta en kikk i kjøleskapet – står det noen rester der som på slutten av dagen. må spises opp? Spis de til kveldsmat. Rester blir ofte stående så lenge i kjøleskapet at vi til slutt kaster det. Det er dumt å kaste mat, så derfor er det fint å Lag din egen musli til kvelds Dersom det ikke er så lenge mellom middag og kvelds spise den opp før den blir dårlig. Spis restematen som kan du spise et lite måltid. Litt yoghurt med hjemmelaget den er, eller gjør et eksperiment og lag noe nytt av musli er super kveldsmat. Lyst å lage din egen musli? restene. Visste du at risgrøt kan bli til lapper, eller at Finn frem havregryn, nøtter og frø som du liker, for gårsdagens wok passer ypperlig i en omelett? Kjøttkake eksempel valnøtter, hasselnøtter og mandler, linfrø, eller kyllingfilet er supergodt på en grov skive med litt solsikkefrø, kokos og litt honning. Hakk opp nøtter og salat. Her er det bare fantasien som setter grenser. mandler. Finn frem en stekepanne og ha på middels varme. Ha kokos, havregryn, nøtter og frø i stekepannen. Bon appétit

Tips til foreldre: • La barna eksperimentere på kjøkkenet. La de bli kjent med råvarer og matlaging, og la de prøve og feile. Skap nysgjerrighet rundt mat. • Lag kveldsmat til hele familien sammen med barna. • Sett av tid til kveldsmat. Et felles kveldsmåltid kan bidra med mer enn det å bli mett før man skal legge seg. • Prøv å ha noen faste dager i uken hvor hele familien samles til kvelds. Det er en spesiell ro rundt kveldsmåltidet, fordi barna er ferdig med fritidsaktiviteter. Prat om hvordan dagen har vært og hva som skal skje neste dag. • Felles kveldsmåltid og kveldsprat kan bidra med kunnskap, gode holdninger og refleksjoner omkring mat og matvaner. • Hvis dere spiser sen middag kan barna få sunn snacks til kvelds. Oppkuttede grønnsaker er supert å knaske på når barna ikke er så veldig sultne. Det er også en fin måte å inkludere fem om dagen.


31

ÅRETS JULEPRESANG! KULTURHUSET SENTRUM Ytre Arna 1.des. kl. 13 og 17

oHei Hooo r god! n jule bli Ja denne kte Vi lover e ing n julestem ilien! m for hele fa

CORNERTEATERET Møhlenpris 8-9. des. kl. 13 og 17

ÅRSKORT FOR BARN GJELDER HELE 2019

o n . m i t n e v e å:

Billetter p

1550,-

Inkludert i prisen får du også tilgang til å stå på skøyter i hele 2019. (Isflaten er åpen fra skolestart i august t.o.m. 2.påskedag) Prisen gjelder for barn opptil 14 år.

Tilbudet gjelder t.o.m. 23. desember.

BERGEN MUSIKKTEATER Støttet av Bergen Kommune

For mer informasjon om Vannkanten se www.vannkanten.no

DET LYSER I HØYE GRENDER Finn julestemningen på Fløyen med juleverksted og god underholdning. 2., 9. og 16. desember fra kl. 11 – 14. (23. desember lystenning fra kl. 13.00) Sjekk fullstendig program på floyen.no

#kun6minunna


32

Dyrisk kul bursdag på Akvariet! (kanskje kommer kongepyton´en…)

Kombinasjonen av Bergens kuleste gjesteliste og tacos huskes lenge! Slå deg gjerne sammen med andre bursdagsbarn (inntil 3 bursdagsbarn i samme bursdag). Passer for 5-13 år, mulig å booke alle dager.

akvariet.no/bursdag

akvariet.no


BARN I BYEN • BERGEN • NR 80 • NOVEMBER 2018 – JANUAR 2019 33

Julete forestillinger ELLE MELLE ENGLESPILL

v/Søstrene Trætteberg (Brønn Produksjoner). Spilles i St. Jakob kirke. Fredag 30. november kl. 17 og lørdag 1. desember kl. 11, 13 og 15.

JULEEVANGELIET

v/Dukkenikkerne. Spilles i Nykirken – Barnas Katedral. Lørdag 15. desember kl. 13 og 15. 3–10 år. Kr. 100/150,-

TESKJEKJERRINGAS JUL

Foto: Catarina Kippersund

v/Lys Levende Adele. Spilles på Barnas kulturhus. 1., 8. og 15. desember kl. 13. Fra 3 år. Kr. 50,-

JUL I BLÅFJELL Carmen Boveda (cello), Sigurd Fischer Olsen (bratsj), Claudia Cox (fiolin) og en lyttende Roar Sletteland.

Opp ned operaverden

v/Bergen Musikkteater. Spilles på Kulturhuset Sentrum (Ytre Arna) og Cornerteateret. 1.–9. desember. Kr. 275,-. Utdrag fra forestillingen spilles også utendørs på Fløyen 2. desember kl. 13.45.

JULEØNSKE

v/Hordaland Teater. Spilles på Logen. 1.–16. desember. Fra 3 år. Kr. 150,-

«Oppnedpassasjen» er en opera for barn og unge som skal spilles på USF Verftet i desember. Etter prøvene å dømme, blir det en TEKST: Elin Reisæter opplevelsesrik forestilling.

Temaet for «Oppnedpassasjen» er overganger og når livet blir snudd på hodet. Skillet mellom barnehage og skole kan være en slik grense man må krysse. Gjennom overraskende lyder og situasjoner, ønsker produsentene å sette fokus på følelsen av å befinne seg mellom ting, om å komme inn i ukjent farvann. I denne operaen snus situasjoner opp ned og bringer frem mange merkelige apparater og lyder. Det er noe nytt og ukjent for alle. Med egne «instrumenter» kan man gå på oppdagelsesferd gjennom oppsetningen. Alle skal ikke oppleve det

samme samtidig, og ved hjelp av objekter som publikum styrer selv, bringes lydene frem. Her kan publikum lytte gjennom trakter, det er lovet lyd fra elefanthoder – og til og med tullefransk har funnet veien til operascenen. «Oppnedpassasjen» byr på overraskende lydbilder og merkelige opplevelser. Produsentene har laget et mangfoldig musikalsk univers for barn der de kan få nye opplevelser gjennom farger og nyskapende toner. Ursus produksjoner har skapt en verden der alt er mulig og guider barna gjennom nye musikalske erfaringer på scenen. – Ursus produksjoner har planlagt en del 2 av denne operaen, forteller Sigurd Fischer Olsen. Han håper at både voksne og barn vil bli inspirert av «Oppnedpassasjen».

Ursus produksjoner har base i Bergen, og «Oppnedpassasjen» er et samarbeid med BIT Teatergarasjen. Ursus produksjoner består av Sigurd Fischer Olsen, Roar Sletteland og Lena Lundsten Buchacz, og lager ny scenekunst i skjæringspunktet mellom musikk og teater. «Oppnedpassasjen» spilles: 1. desember kl. 14 og 19. Kr. 50/100,. Sted: Studio USF, USF Verftet. Varighet: 30 minutter.

v/ Musikaljentene. 5-års jubileum. Spilles på Fana Kulturhus og Cornerteateret. 8.–20. desember. For alle. Kr. 260,-.

Foto: Janneche Strønen

Roar Sletteland i Ursus produksjoner lytter nøye til musikerne i rommet. Det er øving på familieoperaen «Oppnedpassasjen» i Nøstegaten. Claudia Cox spiller på fiolin, Carmen Boveda på cello og Sigurd Fischer Olsen på bratsj. De spiller inn nykomponerte lyder og melodier som skal brukes i den nye oppsetningen. Når prøvene blir til virkelighet på scenen i Studio USF, er det duket for nye og spennende opplevelser for publikum. Det vil oppstå magiske rom av lyd, lys og objekter. Det er planlagt flytende overganger mellom scenekunst, utøvere og publikum. Alle blir invitert til å være med å påvirke oppsetningen, også kalt interaktiv scenografi.

JULENS MAGI

TROLLALA OG JULEN SOM FORSVANT

Musikalsk juleeventyr med Trollala, Nissen, Frøken Sludder, snø og slush. Spilles på Ole Bull Scene. 2. og 9. desember kl. 12. Kr. 250,-

PUTTI PLUTTI POTT

Spilles i Grieghallen. 30. november kl. 16.30 og 19. 1. desember kl. 12, 15 og 18 og 2. desember kl. 12, 15 og 18. Fra kr. 335,-


34 BARN I BYEN • BERGEN • NR 80 • NOVEMBER 2018 – JANUAR 2019

BOKTIPS

Når bok og teater blir Adele Lærum Duus og Irene Ahnéll skaper royale og fantasifulle opplevelser – både som ANMELDT AV Elin Reiseter bok og på scenen. teksten er vakre og humoristiske. Bildene fungerer som en demper på det som kan virke skummelt, og verden oppleves fremdeles som trygg. For en voksen leser er historien interessant, morsom – og jammen kan vi visst lære litt legehistorie også. Den andre boken, «Farfars bombekrater» (2015) starter også med en oversikt over doktorboligen og hagen på Voss. Det er blitt vinter og iskalde minusgrader kan anes. Det er grytidlig morgen og måneskinn på Voss. Barnebarnet Adele og søskenbarna hennes har våknet tidlig, og krabber opp i sengen til besteforeldrene. I den lune atmosfæren får de servert lakriskarameller og historier fra krigens dager. Krigen førte russerfanger til Vossabygden. Moseng har tegnet og besjelet noen av disse, hver med sin personlighet. Adeles besteforeldre forteller om små glimt av glede i fangenes harde hverdag. Billedboken viser sild og små matpakker som forbipasserende ville gi til fangene. «Farfars bombekrater» byr på de vakreste illustrasjoner og spennende fortellinger om da nazistenes bomber tok med seg både legeboligens tak og kjellerens lager av syltetøy på glass.

Royal avslutning på utsøkt billedbok-trilogi Opp av familien Lærums doktorveske haler litteraturformidler, skuespiller og forfatter Adele Lærum Duus en fantasirik trilogi som består av historier overlevert fra generasjon til generasjon. Adeles tekster blir akkompagnert av tegninger skapt av den erfarne illustratøren Elisabeth Moseng. Illustrasjonene hever og spiller på lag med ordene, og gir rom for meddiktning og fantasi. «Oldefars ulveskinnspels» innleder den lille serien, og ble utgitt i 2012. Bokens første oppslag fremstår som en feiende fanfare for all verdens bestemødre, for sommeren og for gamle trehus. Dobbeltsiden er preget av varme og sterke farger, enorme solsikker og

en smilende dame med serveringsbrett. Dette er vårt første møte med familien Lærums doktorhus på Voss. Fra denne idyllen bærer det innover i huset, opp loftstrappen, inn i et skap og rett opp i doktorvesken til Adeles oldefar. Med innholdet og historiene som finnes i vesken, får illustratør Moseng briljere i både fargeholdning og ansiktsuttrykk. De mangfoldige tegningene i boken beriker teksten i høy grad. Adele forteller om ganske alvorlige ting fra en leges hverdag i gamle dager, men historiene blir levert i svært trygge rammer. Tegningene til

«Farmors kongehus» er sist ut i trilogien og ble utgitt høsten 2018. Handlingen er nok en gang lagt til doktorfamiliens hus på Voss. Ikke mindre enn fem generasjoner Lærum-doktorer har bodd her. Som i de to foregående bøkene, bygger historiene på familiefortellinger fra tidligere tider.

DET ER IKKE LITE SOM SKAL PÅ PLASS I ET PRIVATHJEM NÅR EN KONGE MED SITT FØLGE SKAL HUSES På 1950-tallet fikk Adeles besteforeldre kong Olav V på besøk. Det er ikke lite som skal på plass i et privathjem når en konge med sitt følge skal huses. Adele forteller morsomt om farmorens bestrebelser for å få det fint

Lørdagene 24. november, 8. desember og 15. desember kl. 12–15

JUL PA BRYGGEN MIDTHUSET

Lag din egen julepynt Lørdag 1. og søndag 2. desember kl. 12–15

Lag din egen papireske og dekorer julepynt

museumvest.no Det Hanseatiske Museum og Schøtstuene


BARN I BYEN • BERGEN • NR 80 • NOVEMBER 2018 – JANUAR 2019 35

ett nok i huset sitt. For ikke å snakke om hva i alle dager de skulle kalle toalettet for mens de prominente gjestene oppholdt seg i huset. Man sier bare ikke do til en konge! Ser man bort fra at legefamiliens hund holder på å velte kongen, er den mest dramatiske hendelsen i denne boken en hotellbrann. Med farmor og kongen som trygge voksne, ender det hele godt, både for hus og folk. Gjennom boken følger vi forberedelser og hendelser under det kongelige besøket. Som i de foregående

Pling vaken «Pling vaken» er en fantasifull billedbok som mang en barnefamilie kan kjenne seg igjen i. Klara har lagt seg, men får slett ikke sove. Moren springer frem og tilbake med vann, sang og stadig tydeligere formaninger om å sove. Så langt er historien klassisk, men så begynner det å skje mystiske ting på barnerommet. I klesskapet krasler og rasler det. Et ganske koselig monster har oppstått av rotet til Klara og er morsomt beskrevet i ord og bilder. Monsteret er redd for at det er skumle ting under sengen i barnerommet, men Klara trøster og forklarer. bøkene er det plass til både alvor og spøk, hele tiden med Mosengs stilsikre illustrasjoner som selskap. Det er en flott trilogi som Lærum Duus og Moseng har laget. Jeg ville ikke gått glipp av noen av disse solide bøkene. De tre bildebøkene er omarbeidet til teater i regi av Lys Levende Adele. Teaterstykkene hennes spilles på skoler, bibliotek, kulturhus og festivaler.

G «Oldefars ulveskinnspels» (2012), «Farfars bombekrater» (2015) og «Farmors kongehus» (2018): Tekst av Adele Lærum Duus med illustrasjoner av Elisabeth Moseng. Alle bøkene er utgitt av Mangschou forlag. Opplev de tre bøkene som teater med Adele Lærum Duus sitt teater «Lys Levende Adele». www.lyslevendeadele.no

Klara må gå inn i oppdragerrollen når det viser seg at monsteret heller ikke får sove. Verken godnattsang eller trusler om å bli forbigått i arverekken hjelper.

MOREN TIL KLARA MÅ KOMME MED MAGISKE EFFEKTER FOR Å BRINGE SØVNEN FREM DENNE KVELDEN Illustrasjonene i «Pling Vaken» tilfører historien fra barnerommet både karakter og humor. For hver gang du blar om, kommer en ny dobbeltside med artige figurer i klare farger til syne. I denne billedboken utmerker særlig gjengivelsen av kroppsspråket seg. Det hersker ingen tvil om hva som foregår mellom mor og datter. Kosebamsen Cookie følger Klara i alt hun gjør, og den ser også temmelig våken ut.

Moren til Klara må komme med magiske effekter for å bringe søvnen frem denne kvelden. Hvem sovner og i hvilken rekkefølge? Det må du lese boken for å finne ut.

G «Pling Vaken»: Tekst av Irene Ahnéll med illustrasjon av Elisabeth Moseng. Samlaget 2018 «Pling vaken» kan oppleves som teater med Krabatene. Irene Ahnéll er frilans-manusforfatter, skuespiller og kunstnerisk leder for teaterkompaniet Krabatene. www.krabatene.no Elisabeth Moseng er en erfaren illustratør, med flere utgivelser i høst.

De gode opplevelsene er bare ett klikk unna! Slik laster du ned BARN I BYENS hurtigknapp til mobilen din: På Iphone gjør du følgende: 1. Åpne safari og gå til barnibyen.no. 2. Trykk på firkant-ikonet nederst på skjermen som har en pil som peker oppover 3. Trykk på «Legg til på Hjem-skjerm» På Android telefon gjør du følgende: 1. Åpne Chrome og gå til barnibyen.no 2. Trykk på de tre prikkene øverst til høyre 3. Trykk på «Legg til startsiden»


36 BARN I BYEN • BERGEN • NR 80 • NOVEMBER 2018 – JANUAR 2019

Fakkeltog hele veien til Løvstakkens topp Søndag 25.november arrangeres fakkeltoget på Løvstakken for 4. gang – i år med fyrverkeri på toppen! Alle som deltar får startnummer, t-skjorte, medalje, samt servering av mat og drikke. Tidsskjema: Kl. 16: Utdeling av fakler i Løvstakkveien 51 Kl. 18: Fyrverkeri på toppen Kl. 18.30–20: Servering når man kommer ned fra fjellet Venstre: Fra fakkeltoget i fjor da Parveena Ahangar og Parvez Imroz mottok Raftoprisen. Foto: Magnus Skrede. Høyre: Årets prisvinner; Adam Bodnar. Foto: Kluczek/RPO.GOV.PL

NB! Husk hodelykt/ lommelykt, samt gode sko/ brodder. Kr. 50/100

Bli med i årets viktigste fakkeltog Visste du at en av verdens mest anerkjente menneskerettighetspriser deles ut i Bergen? Bli med å feire årets vinner, den polske juristen Adam Bodnar, med fakkeltog. Toget går fra DNS søndag 4. november kl. 19.15 og avsluttes med apell. Raftoprisen deles ut hver høst til noen som har gjort en spesiell innsats for menneskerettighetene. I år rettes søkelyset mot Polen. Siden 2015 har regjeringen i Polen fremmet tiltak som svekker folkets demokratiske rettigheter, spesielt for minoriteter og svake grupper. EU er sterk i sin kritikk av landets utvikling. Ombudsmannen

Adam Bodnar har med kritisk røst forsvart demokratiske rettigheter i Polen, og hans innsats gir ham Raftoprisen for 2018. Fakkeltoget er en årlig tradisjon hvor både barn og voksne kan delta. Nå kan du også ta del i et fakkeltog som retter blikket utover mot verden og betydningen av demokrati og menneskerettigheter. www.rafto.no

DANS • TEATER • MUSIKK • VISUELLE UTTRYKKSFORMER

LEDIGE

ELEVPLASSER FRA JANUAR 2019 Finn mer informasjon om ledige plasser i ditt nærområde på bergen.kommune.no/kulturskolen Søknadsfrist 1. desember

www.bergenkommune.no/kulturskolen


BARN I BYEN • BERGEN • NR 80 • NOVEMBER 2018 – JANUAR 2019

SPILLTIPS

FIFA 19 OG ROCKET LEAGUE

37

Gøy med bursdag på VilVite Du kan velge: Space-bursdag

Opplev astronautverten eksperimentere med vakuum og lage iskrem med flytende nitrogen. Dere får også tid i utstillingen.

Smett ballen i mål med føtter eller rakettfart TEKST: Jani Juhani Mattinen

Fotball er jo uten tvil noe av det mest populære vi har, både som idrett og fritidsaktivitet, og det er også sant når det kommer til spillenes verden. Spillet som troner på toppen her er klart det offisielle FIFA-spillet, som årlig kommer med en oppdatert versjon med nye spillere, spillmodus og mekanikk, samt mer og mer realistisk grafikk. I tillegg til vanlig lagspill og kamper både lokalt og online, har det i de senere år blitt introdusert en såkalt Story-Mode til FIFA-spillene. I denne en-spiller modusen følger man den unge fotballspilleren Alex Hunter og hans fotballkarriere. For mange blir det nok litt ekstra spennende med den kommende «FIFA 19», hvor vi får avslutningen på hans fortelling. Her signerer Hunter nemlig for selveste Real Madrid og kjemper i UEFA Champions League.

Slim-bursdag

Inviter til bursdagsselskap og lag spiselig slim… Dere får også tid i utstillingen.

FIFA-spillene er mye moro for spillere på alle nivå, men de har også fått en del kritikk for å ha mye ekstra innkjøps-innhold, som er både dyrt og fristende. Det ligger bare et lite tastetrykk bak hvis bankkortet er lagret på profilen det spilles med. Noe man bør være klar over hvis minsten sitter og klikker med kontrollen på egenhånd. Også fordelen med å kjøpe for eksempel de beste spillerne, kan gjøre spillet ujevnt. Utvikleren EA Sports har lovet å tydeliggjøre kjøpsvilkårene for slik handel i neste utgave. For noen år tilbake skrev vi om spillet «Rocket League» som har en litt artig variant av samme idrett. Prinsippet er det samme; få ballen i mål, men i stedet for å springe rundt på beina, så fyker man rundt på banen i biler propellert med rakettkraft! Dette er fremdeles et riktig bra spill for alle aldre, og har profetisk nok vokst seg til å bli et populært ligaspill med turneringer verden over. Det kan også nevnes at i motsetning til FIFA-spillene, er tilleggspakker og ekstra kjøpsinnhold i «Rocket League» for det meste kosmetisk uten fordeler i spill. Dette er et flott alternativ for de som vil ha en litt mer leken opplevelse i samme sjanger.

VilVite-bursdag

Inviter til bursdagsselskap med god tid til lek, gøy og utforsking i utstillingen. Hvis det passer med tidspunktet, kan selskapet også få med vitenshow.

Les mer om bursdagene og bestill på vilvite.no

FIFA 19 utgis av EA Sports og siste versjon er tilgjengelig 28. september. ROCKET LEAGUE er tilgjengelig nå. Begge spillene er til de fleste plattformer. Jani Juhani Mattinen lagde sine første spill allerede som niåring. Han underviser i spill og 3D relaterte fag på Noroff Fagskole Stavanger. Hans personlige mål er å introdusere spillmekanikk og spilling til andre områder av livet, som læring, trening, rehabilitering og mestring. Og selvsagt for å ha det gøy! Denne saken sto først på trykk i Barn i Byen – Kristiansand nr. 13, høsten 2018.

Bursdagsmeny

Hot dog eller taco fra Søtt+Salt.


38 BARN I BYEN • BERGEN • NR 80 • NOVEMBER 2018 – JANUAR 2019

Nytt barneblad gir leselyst! «Leseplaneten» er et bergensbasert gründerprosjekt startet av Camilla Skogseth Clausen. Det nye barnebladet skal fremme leselyst hos barn i tidlig lesealder (6–10 år) ved hjelp av gode leseopplevelser. Det blir et barneblad med historier, fakta, tegneserier og aktiviteter. Samtidig vises mangfoldet i norsk barnelitteratur. Ønsket er også å skape en arena for nyskapende barnelitteratur. www.leseplaneten.no

Eventyrlig Egner-dag Den Nationale Scene (DNS) inviterer til gratis familiearrangement med formingsverksted, ansiktsmaling og Egners kjente figurer! Hva har Klatremus, Kaptein Sorte Bill, røverne fra Kardemomme by og Karius og Baktus til felles? De er alle en del av Thorbjørn Egners fortellingsunivers. Denne formiddagen inviteres byens familier til en dag i Egners ånd. Møt Klatremus Lillemann fra Fyllingsdalen teater, lage pepperkakemenn i filt hos Bakermester Harepus, bli sminket som sjørøver eller et av dyrene i Afrika og lære alt om tenner av Karius og Baktus! Dørene åpnes kl 12. Aktivitetene skjer frem til kl. 13.30. Avslutning med Egner-show hvor røverne fra Kardemomme by dukker opp med Egners viser. Om du vil, så kom utkledd som sjørøver, et av dyrene i Afrika eller som en av dine favorittkarakterene fra Egners skattkammer! Du kan også teste rekvisitter fra Egner-produksjoner på teatret. «Folk og Røvere i Kardemmome by» på DNS spilles frem til 29. desember. «Dyrene i Hakkebakkeskogen» på Fyllingsdalen Teater spilles 15. november–22. desember. «Karius og Baktus» med Riksteateret spilles på Oseana 20. november kl. 16.30.

Jul på VilVite Hver eneste helg i desember frem til jul kan du være med å lage juletrepynt i Juletreskogen og se julevitenshow. Lørdager og søndager er VilVite åpent 10–17. Inngang kr. 155/185.

Jul på Fløyen De tre første søndagene i advent blir feiret på toppen av Fløyen med juleverksteder i peistuen, lystenning, julefortellinger og juleteater. Kl. 11–14.30. Kr 50,- pr aktivitet. Påmelding: www.floyen.no

Lyst å lage en forestilling?

Nytt musikalteater Musikalen «Alene» er Bella Musikalteater sin første oppsetning. Forestillingen handler om tre søsken som er forlatt av foreldrene sine, og som må finne veien frem på egenhånd. Blant de fattige er det fire rike venninner som ikke bryr seg om annet enn gutter og penger. Hva skjer når kontrastene møtes? Bella Musikalteater er en frivillig organisasjon som styres av Synne Tuv Fredriksen (20 år), Celiann Tverlid Kolltveit (21 år), Johanne Jahnsen Hus (21 år) og Julie Marie Langeteig Refsdal (22 år). De fire damene har med seg 42 skuespillere mellom 8-17 år, og øver en gang i uken. Forestillingen «Alene» spilles i Fjell Kultursal på rådhuset på Straume (Foldnesvegen 1) den 15. desember kl. 14 og 16.30 og 16. desember kl. 15 og 17. Alle busser som går til Straume terminal kan benyttes, fem minutters gange fra terminalen til rådhuset. Gode parkeringsmuligheter. Billettpris kr. 100,- Fra 3 år.

Bli med å lag en forestilling sammen med BUL Ervingen. Alle som har lyst å danse, spille og synge er velkommen til å være med. Her kan du som spiller et instrument, danser og synger/ kvelder sette sammen en forestilling sammen med andre barn og unge som vises våren 2019. Inga Myhr og Maria Skjeldrum Toppe er produsenter for forestillingen som skal ta form. Alle som har lyst å være med, er velkommen til øvinger i barnelaget og småkvedarane, som øver mandager kl. 17–18.15 og annenhver tirsdag kl. 17–18. Det blir også fellesøvinger for alle i løpet av våren 2019. Er du interessert, så ta kontakt med Bergen Undomslag Ervingen: kontoret@bergen.ungdomslag.no

Sjakk, Pop Lab og nissesprell i Nygårdsparken Ta lørdagsturen til vakre Nygårdsparken – her kan du spille både sjakk, oppleve utekino og tegne julen inn. Pop Lab i Nygårdsparken: 24. november kl. 12–15: Nissesprell! Lag nisser og troll av greiner og torv. Gjestekunstner: Torunn Halseid. Sjakklubb i parken: 2., 9., 16. og 23. november, samt 7. , 14., 21., og 28. desember kl. 17–20. Bonanza Kafé Kollektiv har sjakkbrett, brikker og klokker. Barn og voksne er hjertelig velkommen iPaviljongen i Øvre del. Utekino den 17. november ved Fontenen i Nedre del av parken. Kl. 18.30–21. Tegn julen inn den 21. november. Kl. 18–21. Paviljongen i Øvre del. Kaffe, te og pepperkaker i kafeen. Hjertefredcafe i Nygårdsparken den 3. og 4. november. Her kan du få kaker, kaffe/te, saft og annet snacks på tur i parken. Kl. 11–15.


39

BUKKENE BRUSE Bukkene Brusehistorien med figurer i tre.

GJØR HISTORIENE MER LEVENDE MED LEKER OG PUSLESPILL

KR 259,-

LEK & LÆR

Hos Sprell finner du et mangfold av kvalitetsprodukter med høy lekeverdi - for leken er viktig for barnets utvikling og læring. Vi satser på trygge leker i naturmaterialer, flott design og god kvalitet. Velkommen til vår verden av eventyrlige leker!

EVENTYR-PUSLESPILL Figurpuslespill i mange varianter.

KR 179,- PR STK

TELLESPILL SHUT THE BOX

LÆR KLOKKEN Smart klokke i tre med detaljert urskive og visere som er enkle å rotere.

Enkelt telle- og mattespill som kan spilles alene eller med flere.

KR 259,-

KR 259,GLOBUS Lærerik globus med lys og dyreillustrasjoner.

KR 599,-

BORDSTAFFELI I TRE Med krittavle på én side og magnettavle på den andre. Tall og kritt følger med.

KR 399,-

LÆR Å KNYTE SKO Sko i tre med lisser til å øve seg på åknyte skoene.

KR 135,-

BOKSTAVMAGNETER I TRE 83 fargerike bokstaver i oppbevaringseske.

KR 259,-

sprell.no

sprellbutikkene

facebook.com/sprell.no info@sprell.no 23 22 22 22

HELE VÅRT STORE UTVALG AV KVALITETSLEKER OG BARNEROMSINTERIØR FINNER DU PÅ SPRELL.NO!


ed men m URER gn sam T o v E L d e IL TR turer m ge lufte ratis. Hyggeli ialt og g s o s , lt e nk andre. E 11 sdag kl n o Hver r også TURER æreture b d e m BÆRE tsette 19? er å for der i 20 Vi ønsk le r tu e r ære bæ Vil du v REEN, BÆ G R E B LAG MER K FOR AS TUR O N R O A B B E C ED « », PÅ FA FØLG M UPPEN R G E L IL OG TR N. MASJO R O INF

S A N R A B G A L TUR EN G R E B

r: ng til tu i d l e m g på asjon o landturlag.no m r o f n i a r For me ergenoghord b . w ww DAGEN 19., 21 I HVER K E IL 2., 14., 1 SK r a u r b ., 24. Fe l 17.00 17., 22 ., 5 rotveit k 1 F / r d n a tl Janua o te: T Oppmø

let sliv. Må å friluft p , s u k en, leke ed fo iljøet m te samm u m r e r B æ B n æ v i å bb KLU sliv ved itidsklu TURBO er en fr lig friluft n n n s e e b v b r lu . natu m møte Turbok bber so naturen nkelt og e lu m k n o o r s, e b a å r r b d e og læ like tu å Lan er å lær tforske bben p ag fire u u , lu d e k i r o r in d a b d n r i h ,u med en, Tu urlag oppleve r og bli daskog aland T e a d r n m a o s K e H i o. L og en oklubb est Turb Bergen ke; Turb ergen V u B r g e v o h n rde annen . i Lysefjo en våre lubben k o b ettsiden r n u T å p b b urboklu lokale T

URER DAGST vstien tur: vsbu/Lø Familie la : O v. l o ti n 14. attur Kveldsm ilietur: sane .: Fam s g e d . 2 1 attur i Å lepadlin Kveldsm på tur-ju e n le a r eunge .: Niss 12. des år) (10-14 et r: tu ndsfjell Familie til Nattla r u tt 9. jan.: a Kveldsm tur. Familie .: n en ja . 19 l Livard Skitur ti et ilietur: penfjell .: Fam til Knap r u tt 13. feb a Kveldsm ilietur: tn (ski) Gullbo .: Fam l b ti fe r . u 3 tt 1 a Kveldsm

med pulk og d e m e båd ver 6 km øosen, på litt o amlagr r e H e tt y a n h e fr r r g u in .T lt vinte til Vend d hytten Anbefa ta turen heter ve å g li g u li r G m e e et h lek VENDIN ger er d e tur og selv. Fin vinterda e n e tt r o barn. fl tu På kan ta er med m m ti o s -4 n ar gn 3 større b d. Bere p og ne p o tt li med g tforskin r. kus på u fo d ktivitete N e a E s m v G li ilufts iliedag fr UT DA l m e G k fa E s v r D ti ak lavte KOM er til en ag! e flotte en rekk g inviter ns leked å la e r r p u r te T e v in d V prø dalan v smaks og Hor er det a n g Bergen u b r e n hold. H å Fløye og sam 1-15 p 1 l. k r, a u r 3. feb

Naturopplevelser for livet Bergen og Hordaland Turlag Tverrgaten 4 – 6, 5017 BERGEN, Tlf: 55 33 58 10, www.bergenoghordalandturlag.no

Profile for Lasse Totland

Barn i Byen Bergen nr 80  

Vinter 2018–2019. Kultur. Aktiviteter. Opplevelser. Familie. Barn. Bergen. Hva skjer? Klender.

Barn i Byen Bergen nr 80  

Vinter 2018–2019. Kultur. Aktiviteter. Opplevelser. Familie. Barn. Bergen. Hva skjer? Klender.

Profile for barnibyen
Advertisement