__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

NR 90 • BERGEN • VINTER/VÅR 2021 • GJØR BARNDOMMEN LITT RIKERE

BARNEFAMILIENES GUIDE TIL GODE OPPLEVELSER 2001–2021


LEDER

Hverdagsopplevelser på 1-2-3 – Da er det bomgjemsel! Jeg kan stå, og jeg begynner å telle nå. 1-2-3 … Med ett er øvre del av Nygårdsparken full av hoppende hodelykter som forsvinner bak trær, busker og lyktestolper. Sammen med 11 barn, har orienteringstreneren inntatt byens grønne lunge som treningsområde, for hvem sier at o-løp ikke også kan foregå gatelangs på grå asfalt og i byparkene.

tidlig i pandemien nye samværsformer og erobret plutselig naturen med hengekøyer – og på 1-2-3 oppstod en organisk hengekøyefestival rundt om på byfjellene. Mange familier har også oppdaget nye samlingspunkter i sitt eget nærmiljø. Når vi har egen by og bydel som utfartsmål, dukker det opp små hverdagsoverraskelser; en kveldstur med hodelykt på, bålbrenning under månehimmelen, et utendørs kveldsbad.

Kanskje er dette den viktigste lærdommen fra de siste 11 månedene. For det handler om å snu seg raskt rundt, oppdage nye spor og nytt terreng. Selv om vår radius er kraftig snevret inn, og kohortene begrenser hverdagsrommet, kan det dukke opp nye opplevelsesrom. Flere har også dyrket frem nye interesser og hobbyer, akkurat som de tre barna som stilte for første gang på vinterorientering. I stedet for å tenke på alt det som ikke lar seg gjøre, ser vi i denne utgaven av Barn i Byen på alle mulighetene.

Med denne utgaven gir vi 10 trygge tips som gir inngang til nye rom. Og husk å invitere med dere en bestefar, en onkel, en kusine, en nabo, en skolekamerat – for aldri har det vært viktigere å dele trygge opplevelser med andre.

For vi trenger ikke å savne hverandre og meningsfulle stunder, det handler om å få øye på nye måter å være sammen på. Ungdommen oppdaget allerede

3. Finn frem skøytene – og ta til Skansedammen eller Slåtthaug isbane – eller en islagt tennisbane i bydelen.

1. Oppdag vinterbading og få islandsk stemning i egen by – vi har delt utendørs vinterbadeglede på Nordnes sjøbad. 2. Lag din egen byorienteringsløype eller meld deg på et av byens turorienteringslag.

4. Lag nabolagets snodigste snømann – og bli med i Barn i Byens snømannkonkurranse og vinn en dag for hele familien på VilVite. 5. Bruk naturen på nye måter – inviter på leirbålstemning i skogen eller har du noen gang spist kake i et tre. Følg utetipsene til Barnas Turlag. 6. Opplev Digital kulturfest i egen stue. Når vi ikke kan komme til kulturlivet, kommer aktørene rett hjem til oss. Under trygg digital veiledning fra VilVite-verter, fremkalte vi kjemieksplosjoner på eget kjøkkenbord. Nå venter digital Fantasifest på Litteraturhuset. 7. Reis på lekeplass-safari. Barn i Byen har i snart 20 år jaktet på lekende utearealer, og i disse dager tryller Barnas Byrom frem nye fantasifulle uteplasser. Få tips til safarien på barnibyen.no/ bergen/forslag-til-aktivitet

9. Dra på oppdagelsestur til et bibliotek du aldri har vært på før. Bergen har fått to funklende nye bibliotek på Laksevåg og i Åsane med interiør som gir ekstra farge til leseopplevelsen – og kanskje du vil låne med deg hjem vårt boktips. 10. Utendørs kulturopplevelser – bli med Eventyr i Parken på teater i Nygårdsparken, inviter noen du kjenner til utendørs aktivitetsløype på Bergenhus Festning eller ta de eldste barna med på historisk teatermagi med forestillingen «950 år på 95 minutter» med Bymuseet. Og på 1-2-3 har du sporet opp nye opplevelser i egen by. Trenger du flere tips, bla om til vår opplevelseskalender eller sjekk en alltid oppdatert kalender på barnibyen.no Siri Breistein Ansvarlig redaktør

8. Vinterdestinasjonen Fløyen er alltid åpen – og byr på byens største lekepark, natursti med rebus og åpne arrangementer. I vinterferieuken inviteres alle til naturskole.

Fredag 19. februar kl. 17 og 19 i Grieghallen Et musikalsk eventyr basert på «Snødronningen» av H.C. Andersen. Sammen med forteller Ingeborg Ekeland tar vid dere med til en verden av snakkende kråker, skumle snøkrystaller, snille sommerhekser og oppfinnsomme bruksområder for tørket klippfisk. På reisen får du høre musikk av bl.a. Grieg, Ravel, Vivaldi, Tsjaikovskij og Prokofiev. Billetter Barn 100,- Voksne 200,Telefon 55 21 62 28 Hverdager 9-15 marked@harmonien.no www.harmonien.no

2

BARN I BYEN I BERGEN I NR 90 I FEBRUAR – APRIL 2021

MUSIKKSELSKAPET HARMONIEN


BARN I BYEN • BERGEN • NR 90 • VÅREN 2021

ØMERKE ILJ T M

INNHOLD

24

59

1

9

Trykksak

Ansvarlig utgiver: Barn i Byen Kulturformidling AS Org.nr.: 983 201 652 mva Bellgården 1, Bryggen – 5003 Bergen post@barnibyen.no www.barnibyen.no www.facebook.com/barnibyen Ansvarlig redaktør: Siri Breistein: 934 99 869 / siri@barnibyen.no

20

Redaktør: Nhu Diep nhubergen@yahoo.com Kreativ leder: Lasse Totland 951 52 773 / lasse@barnibyen.no Kalenderansvarlig: Anders Skogrand: kalender@barnibyen.no

10

Barn i Byen Junior: Anna Richter Lorentzen, Aksel Richter Lorentzen Alvilde Linnea Skogen, Levi Friis-Urhaug Molly Eklund Kjellberg, Moa Eklund Kjellberg, Isabella Mathea Løberg Reiertsen, Eivind Bremnes Andersen, Shanaya Avantika Ranasinghe og Isha Amalie Ranasinghe.

Her i huset er det kun treåringen som har legekoffert 4

22

Redaksjon: Marianne Lid Iversen, Kristi Guldberg, Solveig Wivestad, Renate Rivedal, Ann Helen Lien, Ragnhild Friis-Ottessen, Nhu Diep, Lars Haugen Aardal, Anders Skogrand, Mette Paust-Andersen, Siri Breistein, Tove K. Breistein, Lasse Totland

Andre bidragsytere: Hanna Torsdotter Husabø, Atle Kårstad, Ina Grung, Hild Fjermestad Aase Forsiden: Nhu Diep

24

4: Isende badeglede på Nordnes 6: O-løperne på høyden 8: Lekende møteplasser til alle årstider 13: Kulturkalender 10: Ti tips til familieuteliv 20: Folkets nye plass på Laksevåg 22: Skråblikk: Fritidslegen 24: Barn i Byen junior møter Monstertegneren 26: Fantasifest til sultne barnehoder 28: Teaterskole, trommeverksted og heksejakt 29: BARK-tid 30: Suverene søndager på S12 Galleri 31: Boktips: Gi meg en klem 32: Billedreportasjen: Pudderalarm i snøbyen 35: Skøyteglede på tennisbanen

Trykk: Schibsted Trykk Bergen Distribusjon: Schibsted Opplag: 37 500

Takk for støtte: Bergen kommune, Byrådsavdeling for klima, kultur og næring.

ALLE BARN HAR RETT TIL GODE KULTUR­OPPLEVELSER: Barn i Byens visjon er å synlig­gjøre mangfoldet av kultur- og aktivi­tetstilbud for ALLE barn og barnefamilier i Bergen, og inspirere dem til å ta det i bruk.

REDAKSJONENS TIPS

Eivind Bremnes Andersen Barn i Byen junior

Renate Rivedal kunstformidler og kunstrådgiver

Anna og AkselRichter Lorentzen Barn i Byen juniorer

Nhu Diep Redaktør, illustratør, barnebokforfatter

Marianne Lid Iversen Kommunikasjonsrådgiver, Diku

Bruk biblioteket

Opprydding!

Mimrestund

Følg Barn i Byen!

Et fint tips er å gå på biblioteket. Nå er det koronatider og det er trist. Så vi lurer på om biblioteket er åpent. Vi fant ut at det er åpent til kl. 20 mandag til torsdag og til klokken 16 fredag til søndag. Jeg anbefaler dette fordi: 1: Man kan lære seg bedre å lese og 2: Fordi det er gøy og 3: På grunn av når du blir voksen blir du bedre til å lese for barn i barnehagen og på skolen.

februar kan vere ein litt kjedeleg måned. Kva med å gå i gong med ein skikkeleg opprydning i skap og skuffer. Lag system i det du har, reparer holete bukser, gje bort klede som er blitt for små, eller legg ut for salg på Tise, Finn.no eller på Markedplace på Facebook. Plutseleg sit du igjen med ein liten slant som du kan spare til noko du ynskjer deg skikkeleg!

Sett deg ned i sofaen sammen med noen familiemedlemmer. Ta frem gamle bilder og videoer og se på de sammen. Vi så på bilder og videoer fra da vi var små på TV-skjermen, mens bilder fra da mamma og pappa var små, er i fotoalbum. Det var veldig morsomt å se oss selv som små. En video syns vi var veldig morsom, for der var vi på ski. Men vi klarte ikke så bra å stå på ski, så derfor så satt vi oss bare ned og drakk kakao.

Frokost-lunsj-middag på sengen Vi elsker lange søndagsmorgener. Da panneflater vi ut en « ­ pizzadeig» på 1-2-3 (uten heving), steker den lett på begge sider og strør over søndags­magi: et egg oppi det ene hjørnet, sjokolade og nøtter i det andre, og i det tredje hjørnet, noe digg ost og kjøttpålegg. Deretter er det på med lokk og gjespe litt til alt er stekt og smeltet. Så legger vi oss tilbake i hver vår seng med hver vår pizza og sees ikke før mid­dagen er fortært. Slik forlenger vi søndagen. Eller vi later som, i hvert fall.

Mitt tips for vinterutgaven: Følg oss! Det er mye som skjer, men ikke alltid like lett å få oversikten. Min varmeste anbefaling denne vinteren er å følge Barn i Byen på nett, Facebook og Instagram. Da får du helt ferske tips til aktiviteter for små og store. Ta vare på hverandre, ha det gøy – og god vinter med Barn i Byen.

BARN I BYEN I BERGEN I NR 90 I FEBRUAR – APRIL 2021

3


Iskald badeglede Flere ganger i uken gjennom hele vinteren hiver Georg (9) og Didrik (11) seg i den iskalde Puddefjorden – helt frivillig!

Forklaringen er like enkel som den er eksotisk; det er vinterbading på Nordnes Sjøbad. Det er kaldt og mørkt, men fra sjøbadet strømmer det musikk fra høyttalerne. Belysningen er dempet, det ryker fra det varme bassenget og alle gjestene har et bredt smil rundt munnen.

30 grader – til og med når det er minusgrader i luften. – Men det er lurt å gå litt og litt ut i sjøen sånn at man blir vant til det. Om sommeren hopper vi uti og svømmer langt. Det gjør vi ikke om vinteren, da bruker vi trappen, forklarer Georg. – Det er også lurt å ta med lue, legger Didrik til. – Den kan du til og med ha på mens du bader. Hvis du ikke tar hodet under vann, da.

Gøyere å bade om vinteren Midt blant de badeglade gjestene finner vi familien Helle Bruås. Mamma Kjersti Helle, pappa Pål Bruås og sønnene Georg og Didrik Helle Bruås er Dukkert i 5 grader faste gjester på sjøbadet. Som Nordnes-beboere kan de gå den korte veien Familien koser seg på Nordnes Sjøbad. Både Didrik og Georg svømmer, dykker til tuppen av Nordnes. og leker i bassenget. De står til og med på hender under vann! Innimellom – Vi er heldige og bor like i nærheten, men tilbudet om vinterbading tar de seg en forfriskende dukkert i sjøen. passer for familier fra hele Bergen, forteller mamma – Det er kanskje fem grader i vannet nå, forklarer Kjersti. de før begge dukker hodet under det iskalde sjøvannet. Det er nesten gøyere På spørsmål om hvor ofte de bader nå om vinteren, Men hvis det blir for kaldt, tar de seg bare en varmende svarer Didrik og Georg i kor: her om vinteren enn om tur i badstuen. – Flere ganger i uken! Det er nesten gøyere her – Det er to badstuer her og vi har prøvd begge, sommeren om vinteren enn om sommeren, understreker Didrik. forklarer Didrik. – Det er noe med stemningen som er helt spesiell – Den som står ute på kaien er litt kaldere enn den og at det er mørkt. En dag var vi her om morgenen, og da så vi soloppgangen. som er inne. Men den som er ute er best. Den har et stort vindu sånn at man Det var skikkelig fint! kan sitte inne og se ut på vannet og de som hopper fra stupebrettet. Tips til nybegynnere Didrik og Georg har blitt erfarne vinterbadere, og gir gode tips til alle som er nysgjerrige på å bade ute om vinteren, men som ikke har prøvd før. – Alle bør prøve å bade i sjøen. Selv om det er kaldt går det fint, for man kan gå rett i det varme bassenget etterpå. Bassenget måler nemlig over 4

BARN I BYEN I BERGEN I NR 90 I FEBRUAR – APRIL 2021

Håper på helårsåpent Med nytt fjernvarmeanlegg kan bassenget på Nordnes holdes varmt hele året. – I vintersesongen 2021 er det åpent tre dager i uken; tirsdager, torsdager og lørdager, sier badevert Ine Stenfeldt Nilsen. Hun jobber på Nordnes Sjøbad og merket allerede i fjor at det ble populært med vinterbading.


Nordnes Sjøbad: Nordnesparken 30. Januar–mai: Åpent tirsdag 7–13, torsdag 16–21 og lørdag 10–16. Bassenget holder ca. 30 grader. Sjekk www.nordnessjobad.no for billettpriser og oppdatert åpningstid. TEKST: Hanna Torsdotter Husabø FOTO: Atle Kårstad

– Da var det flest voksne og studenter, men i år ser vi at mange barn også har begynt. Alle barn er velkommen til vinterbading. Men de må ha med seg foreldrene sine hvis de er under tolv år eller ikke kan svømme, understreker hun. Bruk sjøbadet! Fra mai til september har sjøbadet åpent hver dag. På sikt er målet å ha åpent hver dag hele året. Da er de avhengige av økonomisk støtte fra Bergen Kommune. Og ikke minst er de avhengige av at både barn og voksne vil benytte seg av sjøbadet, også om vinteren. Georg og Didrik er ikke i tvil om hva de håper på: – Vi vil at det skal være åpent hver eneste dag. Mange vet kanskje ikke at det er åpent om vinteren, men vi oppfordrer alle barn til å ta med seg foreldrene sine hit og teste vinterbading!

2

1

1: Didrik og Georg dykker gjerne under vann i sjøbadet, også selv om det minusgrader i luften. 2: Familien Helle Bruås er faste gjester hele året i Nordnes sjøbad. 3: Didrik og Georg liker seg enda bedre i vannet om vinteren, og anbefaler alle foreldre om å ta barn med på vinterbading på Nordnes.

TIPS TIL VINTERBADING: • Bad ikke alene. • Venn deg til livet som vinterbader gradvis – start gjerne i august. • Unngå å hoppe uti når vannet er kaldt. Senk deg rolig og kontrol lert ned i vannet – ved å vasse eller fra badetrapp. • Ikke vær ute i vannet for lenge! • Sørg for rask oppvarming. Forskning viser at sauna etterpå er sunt for hjertet. • Mange vinterbadere har gjerne på seg lue og badesko for å holde litt på varmen. 3

BARN I BYEN I BERGEN I NR 90 I FEBRUAR – APRIL 2021

5


Med kart og kompass

1

på Nygårdshøyden

Kanskje lurer du på hvorfor det hver tirsdag kveld dukker opp lysende hodelykter i Nygårdsparken? Da erobrer unge o-løpere parken – og det er plass til flere. Tekst: Ragnhild Friis-Ottesen FOTO: Siri Breistein

Klokken 18 en tirsdag kveld. Det er mørkt og stjerneklart. Barn i Byen er på vei til HF-fakultetet for å treffe byens nyeste orienteringsgruppe for barn. Nygårdshøyden er kanskje ikke det stedet man først forbinder med orienteringsløp, men snart ser vi en gruppe barn sittende under halvtaket. 11 stykker har møtt opp, klare for å finne poster midt i Bergen by. Orientering i nærområdet Jenter og gutter, nybegynnere og erfarne løpere er samlet under taket. – Orientering er verdens kjekkeste sport! Det er sosialt, man får være ute i naturen og det er god trening, forklarer treneren, Torhild Eide Torgersen, smilende. – Vi skulle egentlig trene inne i Vikinghallen nå på vinterhalvåret, men når covid-19 gjorde at hallen stengte, la vi treningen til Nygårdshøyden. Utover våren håper vi å kunne dra til ulike steder hvor det er skogsløyper, og få deltatt i ulike konkurranser og løp, men enn så lenge så bruker vi nærområdet vårt. Orienteringsgruppen er en del av TIF Viking, og for å kunne delta på løpene som er mellom påske og høstferiene, må barna melde seg inn i klubben.

6

Nord peker alltid samme vei Det er ikke noe å si på humøret til gruppen, og tre av barna er med for første gang. – I dag skal vi starte med en øvelse hvor man skal øve seg på å holde kartet samme vei, forklarer Torhild, og på spørsmål om hvorfor det er viktig, skyter det en haug med hender i været: – Fordi nord peker alltid samme vei, forklarer Ole, som er en dreven o-løper. Han og søsknene Harald og Sigrid har gått på orientering siden det startet i høst. Henrikke (10) og Sigrid (11) har også begge gått på orientering siden det startet. På spørsmål om hva de liker svarer Henrikke: – Både at vi har konkurranser og løp, men og at vi er ute i naturen. – Da løper vi ofte sammen, og det er ekstra gøy, legger Sigrid til. – Før var vi inne i hallen, men jeg liker bedre når vi er ute her. Det er veldig nært der vi bor. – Det er ikke så vanskelig som det ser ut som, forklarer Henrikke. – Når vi er på løp er det hjelperåder og sånn som viser hvor løypen er, og siden det er mange som løper er det enkelt å se hvilken vei man skal. På spørsmål om dette er noe som andre barn bør prøve, er svaret

BARN I BYEN I BERGEN I NR 90 I FEBRUAR – APRIL 2021

et rungende «JA!» fra jentene før de løper tilbake til oppvarmingen. Å finne den tryggeste løypen Aksel og Anna er begge nybegynnere. – Det er ikke helt riktig, Anna har prøvd fordi hun var med Levi sist uke, retter Aksel. – Men jeg har ikke prøvd før. Og jeg hadde lyst å prøve fordi Anna sa det var gøy, også har jeg flere venner som går her, fortsetter Aksel mens Anna nikker bekreftende. Dagens siste nybegynner er Nora. Lillebror Felix har allerede gått en stund, og i dag ville Nora også prøve. – Jeg hadde lyst å prøve noe nytt, og det ser veldig gøy ut. Jeg har ikke prøvd å bruke kompass og kart før, men jeg tror det skal gå fint, sier hun optimistisk. – Nå skal vi bevege oss FORSIKTIG mot Nygårdsparken, sier Torhild til gruppen. – Og grunnen til at jeg sier forsiktig er at det er glatt, og at en o-løper alltid tenker ut den tryggeste løypen. Det er det vi skal øve på i dag, at når dere står på posten og skal finne den neste, så skal dere tenke ut den beste og tryggeste løypen. Dette er viktig når vi skal begynne å trene ute i skogen. Rett løypevalg er noe av det viktigste

vi skal lære oss og kan bety mange minutters forskjell. – Jeg kan gå med de nye, roper Ole, og viser både Aksel og Nora litt kompassbruk. Gruppen går, hopper og danser på rekke over høyden med stø kurs mot Nygårdsparken. Orientering i «Mesternes mester» Livia er en av de som har med eget kompass, og bruker veien bort til å vise og fortelle hvordan det virker: – Kompass er ikke så vanskelig å lære seg, og hvis vi trenger hjelp så spør vi bare hverandre. Asbjørn som går ved siden av skyter inn at det faktisk er en o-løper med i NRK-serien «Mesternes mester» i år. Dette er det flere av barna som har fått med seg, og det er ingen tvil om at det har gitt god reklame til sporten. – Jeg gleder meg til løpene begynner, for da kan jeg få pokal! utbryter Felix på veien. Fremme i parken finner Torhild frem kart, kompass og hodelykter. Ivrige o-løpere deler seg opp i grupper og er straks i gang med å finne de første postene. Det diskuteres høylytt hvilke sløyfer som er den beste. Anna har lyst å prøve seg på


Dyrisk kul bursdag på Akvariet! Kombinasjonen av Bergens kuleste gjesteliste og tacos huskes lenge! Slå deg gjerne sammen med andre venner som fyller år (inntil tre bursdags-barn per selskap).

1

3

4

1: Når idrettshallen er stengt, finner o-løpere sporene ute. Orientering i vintermørket gjør det ekstra spennende for tre unge o-løperne. 2: Klar for å finne sløyfer i byens gater. 3: Trener Torhild viser nybegynner Anna hvordan kartet leses. 4: O-løp på vinterstid krever lommelykt-syn.

Medlemskap i TIF Viking koster kr. 500 per halvår. Ved siden av dette er det 550 for en emit brikke og kompass. Denne trengs for å løpe løpene. Orienteringsgruppen til TIF trener hver tirsdag klokken 18 til 19. Det er lurt å ha en hodelykt og en refleksvest i vinterhalvåret. Har du lyst til å prøve orientering, så ta kontakt på tifviking@tifviking.no

Koronavennlig familieidrett En avstandsvennlig alternativ i perioder med mye smitte er turorienteringen. Her kan du alene eller sammen med familien, fritt velge kart med et antall poster – etter egen dagsform, eget tempo, vær og motivasjon. Det er gratis å registrere seg og du finner gratis kart med poster og turer tilpasset ulike nivå. Se: turorientering.no

egenhånd, og vil gå første sløyfe alene. Heldigvis er det en pappa med som kan gå litt i bakgrunnen for å svare på spørsmål. Med hodelykt på, leser hun kart og kompass som om det er det mest naturlige i verden. En sport for hele familien Rundt i parken dukker det nå opp lys fra hodelykter som beveger seg på kryss og tvers. – Orientering er en sport som kan gjøres av alle uavhengig av alder. Det er virkelig en sport for hele familien, sier Torhild som er en erfaren o-løper. Hun løper med både far, bror og egne barn. Og entusiasmen hennes smitter både på barna og Barn i Byen-fotografen som begynner å vurdere om ikke dette er en sport for henne. – Vi startet denne avdelingen av Viking i høst, forklarer Torhild, så vi har bare fått med litt av løpssesongen, også ha vi trent. Så det blir kjekt når våren kommer og vi kan dra til Os, Fana, Askøy og Fløyen. Det er litt ulikt hvor løpene er, men det er da man får den skikkelige løpsopplevelsen. Flere av klubbene i Bergen har orientering for barn, så vi håper jo det er mange som blir med på konkurransene. Levi dukker opp, og sier seg ferdig etter en av to sløyfer.

Andre klubber med orientering for barn/familier i Bergensområdet: Varegg Fana IL Askøy O-lag Bergen Turnforening Gneist

Les mer på: akvariet.no/bursdag Bestill selskap: post@akvariet.no

– Vis meg hvordan du ville gått den andre sløyfen her på kartet, sier Torhild. De to blir sittende med kartet å lese sammen. Selv om området er godt kjent, krever det en del fin-tenking. – Der er det en mur, så der må du finne en annen vei, sier Torhild. Og etter en stund er de to enige om en løype. Bom for deg og Bom for meg Felix og Harald kommer etter hvert løpende. De har løpt full fart begge sløyfene og har spurtet i mål. Etter hvert kommer det flere barn til møtestedet, og dagens siste aktivitet kan ta i gang. – Da er det bomgjemsel! Jeg kan stå, og jeg begynner å telle nå! roper Torhild, og lukker øynene. Vips, så er 11 o-løpere borte i den mørke parken, og kvalte fnis høres bak trær og busker. Jeg spør om det går an å få en prøvetime for barn som har lyst til å prøve seg på orientering. – Selvfølgelig! Vi vil gjerne ha med flere. Orientering er verdens beste idrett! Du får trent både hjernen og kroppen, OG du får være ute i naturen!

Gratis oppgavehefte for barn på KODE 3. Ta med hele familien på oppdagelsesferd i Rasmus Meyers Samlinger.

Se utstillingen på KODE 2 «Thomas Pihl. Sight Specific» - en utstilling fylt av gode farger, rare skulpturer og spennende tegninger! Alle verkstedsarrangementer og familieomvisninger er innstilt inntil videre grunnet smittevernhensyn. KunstLab er stengt.

BARN I BYEN I BERGEN I NR 90 I FEBRUAR – APRIL 2021

7


GOD UTDANNING

OVASJON OG ASTRUKTUR

MINDRE ULIKHET

PÅ ND

FRED OG RETTFERDIGHET

LIKESTILLING MELLOM KJØNNENE

RENT VANN OG GODE SANITÆRFORHOLD

FN’s bærekraftmål nr. 11 ANSVARLIG FORBRUK OG PRODUKSJON

Bærekraftige byer og lokalsamfunn

SAMARBEID FOR Å NÅ MÅLENE

Den levende byen

= en møteplass for barn og voksne Når en møteplass er så mye mer enn en humpedisse og sandkasse. TEKST: Nhu Diep FOTO: Tove K. Breistein

plass i Bergen sentrum kan etableres. I tillegg til pop-up lekeplasser har også Barnas Byrom vært travel med å oppgradere, samt utvide eksisterende lekeplasser. Jeg vil vite mer om denne satsingen, og drar til Damsgård lekeplass i Laksevåg for å se på pågående arbeid og møte menneskene bak byggeprosjektet.

Mange har nok lagt merke til de midlertidige lekeplassene som poppet opp i Bergen sentrum på tampen av fjoråret. Var dere blant dem som trikset syklene bortover rullebanen i Marken før den rullet videre til Åsane? Eller balanserte dere kanskje galant (eller ugalant) på plankene og kastet fargerike bocciakuler og blanke perler i den fine bocciabanen i Byparken? Hva ble det, – tårn, borg eller vollgrav i sandbassenget ved Lysverket?

En lekeplass – et landskapsrom med masse muligheter Solen skinner, kulden biter og alt rundt er dekket med et hvitt vinterteppe. Også lekeparken rett foran meg. Bortsett fra de neonkledde mennene i hjelm som graver, bygger, flytter og dytter, og et høyt oransje lekeapparat midt på lekeplassen, er det lite som minner om en aktiv lekeplass. Men jeg har sett plantegningene, og vet at det kommer til å bli kjempefint!

Pop up-lekeplasser For å finne den perfekte oppskriften til en sentral og levende lekeplass, satte Barnas Byrom som er en del av Bymiljøetaten, opp flere testprosjekter i form av midlertidige lekeplasser. På den måten skal de finne ut hvor, når og hvordan en stor leke-

Det skal være enkelt å slenge seg ned, selv om du ikke kjenner de som allerede sitter der

Tiltaksgrense

Bak lekeplassen, på toppen av trappen, ruver majestetiske Damsgård hovedgård under en klar himmel. En hund løper gjennom gårdsplassen. En mann løper etter. Jeg vender blikket nedover og forbi lekeplassen igjen, og ser sjøkanten funkle i Kirkebukten på den andre siden. Mellom gården og sjøen er en svær akebakke som rask fylles opp av barn og ungdommer. Her går det unna! Også en ballbane skimtes på høyre side. Dette er faktisk et raust og fint område med masse boltreplass

Alexandra Altermark fra Barnas Byrom, Katrine Myklestad og Kari Monstad fra Norconsult og Mats Fromreide fra Boasson AS tester ut «maneten». Plantegninger: Landskapssnitt og utomhusplan. Norconsult as.

bakenforliggende: eksisterende trappeforbindelse til Kringsjåveien sitteopphold i ulike nivå: tre og betong asfaltdekke

nytt terreng plasstøpt gummidekke

1,74 3,3

8

eksisterende terreng

0,89

BARN I BYEN I BERGEN I NR 90 I FEBRUAR – APRIL 2021

som byr på mange muligheter for folk i alle aldre. Damsgårdprosjektet er nødt til å bli en suksess. Barnas Byrom Prosjektleder for Barnas Byrom, Alexandra Altermark, og landskapsarkitektene Katrine Myklestad og Kari Monstad fra Norconsult har alle tatt på seg vernehjelm, og sammen med en av arbeidskarene fra Boasson AS, prøver de ut klatrestativet. Det går faktisk helt fint å være fire voksne i et klatrestativ. I hvert fall én oppi og tre under. Barnas Byrom skal gjøre våre bystrøk attraktive for barn og unge og utvikler nye uterom for barn og unge. – I disse dager nærmer vi oss slutten på bygging av Solheim nærmiljøanlegg, Løvstakklien, Lien og denne som vi nå står på, Damsgård lekeplass, forteller Alexandra Altermark. Til våren vil alle lekeplassene være klare til å ta i bruk. Den glade leken i rokokkostil Da Barnas Byrom begynte å lage planer for flere lekeplasser samtidig, var målsettingen å gi hvert av stedene en egenart, en forankring til stedet. Dette ble videreformidlet som en del av oppgaven til landskapsarkitektene. På Damsgård lekeplass var det forbindelsen til lyststedet Damsgård hovedgård fra 1700-tallet som ble vektlagt. «Lyststedet» har vært med på å styre fargevalg og noen av aktivitetselementene som er lagt inn i planen, som ulike typer karuseller, huskestativer og rutsjebane som skal gi en følelse av «den glade leken». Midt på lekeplassen står et høyt tårn som man kan klatre oppi. – Da vi valgte det, tenkte vi mest på en Tiltaksgrense

SE


FNs Bærekraftsmål 11: Bærekraftige byer og lokalsamfunn: Gjøre byer og lokalsamfunn inkluderende, trygge, robuste og bærekraftige.

I samarbeid med Fana Sparebank tar Barn i Byen for seg FNs bærekraftsmål sett med barnas øyne. Hva betyr bærekraftsmålene for oss – i hverdagen, familien og Bergen? Hva kan vi gjøre for å bidra til en bedre og mer bærekraftig fremtid?

glassmanet med forankring til sjøen, som en del av Damsgård. Men etter hvert slo det også inn som krinoline, spilene under skjørtet, forklarer Kari Monstad og former et skjørt med hendene. – Vi har også et annet lekeelement som vi dro inn fra et maleri som også var i rokokkostil. Husken skulle gi den lette og lekfulle følelsen av å huske i et tre. Det skal plantes trær inntil dissen for å gi bilde av en slengdisse som henger i et tre, inspirert av maleriet «The Happy Accidents of The Swing» fra samme tid som oppføringen av Damsgård hovedgård. Belysning som skaper liv og trygghet, er viktig – i tillegg til vegetasjon. Rundt lekeplassen blir det plantet frukttrær som epletrær og bærbusker. En gjengang i alle prosjektene er å ha fokus på nyttige og spiselige planter. Folk kan komme og forsyne seg.

1: Hva liker du aller best med byen din? 2: Har du en favorittuteplass som du vil dele med andre barn? 3: Hvis du kunne bestemme over din egen lekepark, hvordan ser den ut og hva inneholder den?

Ære være ærlige bergensere —Under åpningen legger vi ut sandleker i sandkassen – på samme måte som ble gjort på Lysverket. Det ønsker vi å gjøre i alle våre prosjekter. Det synes vi er en fin måte å overlevere et prosjekt på – da er bordet dekket! Vi har lært mye av testprosjektene som vi hadde i byen tidligere. De fortalte oss at bergensere stort sett er ærlige mennesker, røper Alexandra:

Olivia Søvik Litleskare (9) Jeg synes Bergen er så fin! Jeg liker veldig godt Stemmemyren fordi jeg også trener fotball der, og det er gøy! Jeg har ingen favorittplass, men hvis jeg kunne bestemme, så hadde jeg hatt disser, rutsjebane og klatrestativ på lekeparken min. Og en trampoline i bakken.

Vi håper at med disse prosjektene kan vise hvilke kvaliteter vi oppnår, og det tror jeg publikummet vårt både fortjener og etter hvert forventer

Et møtested for folk i alle aldre, i alle årstider – Når arbeidene er ferdige vil uterommet også ha flere sambrukselementer, som fellesgrill, beplantning, amfi, opphold- og spisesoner, forklarer Alexandra. Akebakken på Damsgård har vært et viktig moment å bygge videre på. Her samles mange naboer, foreldre som følger sine barn, og foreldre som også aker. På ønskelisten deres var et møtested med oppholdssoner der de kan sette seg ned. Resultatet blir et lite fugleberg, et amfi med sittefl ater i tre. Det skal være enkelt å slenge seg ned, selv om du ikke kjenner de som allerede sitter der. «Et møtested for folk i alle aldre», er også vektlagt i planen. Det skal etableres et langbord med benker som man kan sitte sammen rundt, et bord der man kan spise og feire bursdag.

Ellinor Dancke Molvik (11) Jeg liker museer, levende dyr, Akvariet og Klatreparken i Nygårdsparken. Jeg har vært på et sted der de har klatrestativ med sånne rom som man kan klatre inn og ut og oppover. Sånn lekepark vil jeg ha! Da vil jeg ikke ha altfor vanlige apparater, men nye opplevelser, som en hinderløype med forskjellige vanskelighetsgrader.

– Det ble overraskende mye mindre svinn enn fryktet. Alle klinkekulene forsvant, så de måtte vi fylle på to ganger. Kanskje vi må sette i gang en skattejakt happening når våren kommer? For å redusere plastbruken valgte vi en dyrere løsning, metallbøtter i stedet for i plast. Vi var bekymret for at folk skulle stjele dem, men det gikk overraskende bra. – Vi håper at vi med disse prosjektene kan vise hvilke kvaliteter vi kan oppnå i våre felles uterom, og det tror jeg publikummet vårt både fortjener og etter hvert forventer. Det er ikke bare en grusbane med en humpedisse på, som vi skal bygge byen rundt, sier Alexandra Altermark.

Fokus på universell utforming og miljø Elementer som finnes i lekeplassen som karusellen, er rullestoltilpasset. Rutsjen er bred nok dersom en voksen vil sette seg med barnet sitt om barnet ikke kan gå selv. Alle barn kan leke sammen i de samme apparatene, uavhengig av funksjonsevne. Det er trinnfri adkomst inn på plassen med videre tilgang til alle apparatene og det er forserbart hele veien rundt.

Vi ønsker å være en plastfri kommune med høyt fokus på minst mulig mikroplast, og det har vi prøvd å gjøre i alle anleggene – I tillegg til elementene som er satt inn, skapes det en aktivitet i form av plasseringen, med at man får en løype rundt til løping eller sykling. Og med det klarer vi også å skape taktile forskjeller som er viktig for synshemmede. Man får et skifte i dekkebelegg, asfalt og gummi, så man kan orientere seg dersom man er svaksynt eller blind, forklarer Alexandra. – Samtidig reduserer vi bruk av syntetisk fallunderlag som gummi. Vi ønsker å være en plastfri kommune med fokus på minst mulig mikroplast, og det har vi prøvd å gjøre i alle anleggene.

5 PÅ GATEN:

– Vi prøver å se nye anlegg i sammenheng med hva som finnes i området, hva skal vi supplere med slik at besøkende får et bredest mulig aktivitetstilbud, sier Alexandra.

Ragnhild Dancke Molvik (8) Jægermyren liker jeg veldig godt. Der har de fontener som spruter vann om sommeren! Og Gamle Bergen, der er det gøy å være. Jeg hadde hatt lekepark nærmere byen så alle kan bruke. (En akebakke! Det er det vi vil ha!, roper pappa fra siden) Alexander Do (8) Det beste med Bergen er Brannlaget! Jeg liker best «Demmen» i Svartediket. Der har de trampoline, skatebane, basketballbane og fotballbane. Min lekepark har to veier inn, og der skal det være fotballbane, skatebane, basketballbane og trampoline.

17

18

Også ungdommen er med – Man kan dessverre ikke treffe alle med alt. Men vi har tro på at det store elementet (maneten) blir et fint sted å henge for større ungdommer. Lekeplassen ligger i nærheten av idrettsplassen med fotballplass og basketballbane. I Kirkebukten, på nedsiden av lekeplassen er det tilrettelagt med mer plass, med klatrestativ og bordtennisbord som inviterer til mer aktiv lek. Tegningsnummer

L-40-00-03

gressbakke/ akebakke 19

19

+18,9

39

19 amfi

grill snuplass

+19,75

+19,35

+19,25

+19,75

benker og bord

+19,30

5 1:1 +19,35 +19,67 +20 1:13

20

+19,1

154/518

+19,4 tråkkstein (gjenbruk) ved bærbusker

karusell eksisterende ballplass

1:30

huske

klatrenett

21 +19,8

eks. lysmast 22

21

20

eksisterende trapp

1:25

"N:\519\81\5198144\BIM\Landskap\Arkfil\\5198144_plan_DG.dwg - KaMon - Plottet: 2020-06-24, 16:45:32 - LAYOUT = L-10-00-03 - XREF = T_kart_Damsgård, Damsgård lekeplass, Tegnforklaring_felles"

154/51

20

karuseller +20,27

eks.kum flyttes

Tegningsnummer

+19,8

Revisjon

L-10-00-03

+19,9 +21,8

23

F01

+19,7

a-a' Kringsjåveien

Nicolai Schilbred (8) Det beste med byen er fotballgleden blant barn! Jeg liker å være i hagen vår og «Demmen». Også liker jeg Haukeland skole, for der har de fått ny fotballbane. Min lekepark har gress, blomster, dissestativer og fotballmål, og jeg hadde plassert den på Fløyen. Der mangler de fotballbane!

154/316

Tegnforklaring

Barnas Byrom er en programpakke for tiltak som skal gjøre sentrale bystrøk attraktive for barn og barnefamilier. trær - eks.

eiendomsgrense 21 +19,1

F01

2020-06-25

Rev.

Dato

Konkurransegrunnlag

KaMon

Beskrivelse

Utarbeidet

KM

KM

Fagkontroll

Godkjent

Dette dokumentet er utarbeidet av Norconsult AS som del av det oppdraget som fremgår nedenfor. Opphavsretten tilhører Norconsult AS. Dokumentet må bare benyttes til det formål som oppdragsavtalen beskriver, og må ikke kopieres eller gjøres tilgjengelig på annen måte eller i større utstrekning enn formålet tilsier.

tiltaksgrense

terrenghøyder

trær- nye

plantefelt- eks.

grus/ støtsand/ sandkassesand

plantefelt- nytt: busker, bær, stauder, prydgress

plasstøpt gummidekke, 3 farger

gressplen

benker og bord

snitthenvisning

asfaltdekke

1:100

Lekeplassutforming i by

eksisterende mur malt mønster på asfaltdekke

Damsgård lekeplass gbnr.:154/518 LANDSKAPSPLAN

Barnas Byrom omfatter blant annet utvikling av lekeplasser/ temaparker i sentrum og bydelene. I disse dager nærmer det seg slutten på bygging av Solheim nærmiljøanlegg, Løvstakklien, Lien og Damsgård lekeplass – alle i Årstad bydel.

ny terrengkote

Målestokk (gjelder A1)

Bergen kommune

Oppdragsnummer

5198144

Tegningsnummer

L-10-00-03

Revisjon

F01

Revisjon

F01 BARN I BYEN I BERGEN I NR 90 I FEBRUAR – APRIL 2021

9


TURTIPS

Bli med, spis kake i et tre! 1

Kakefest i et tre, fødselsdag i skogen eller fotosafari? Få 10 tips til et rikt familieuteliv. TEKST OG FOTO: Hild Fjermestad Aase

Vi har nå en tid vært mer hjemme enn noensinne, og det gir desto større grunn til å komme seg ut når muligheten er der. Hvorfor sitte inne når naturen byr på så mye kjekt som vi kan gjøre ute? Her får dere 10 tips til utendørsaktiviteter som de fleste kan finne på i sitt nærmiljø.

Få eventyrstemning og skriv et eventyr sammen med barna. Bruk fantasien og grav frem egne barndomsminner. Du kan gjerne lage en bok av det og få barna til å stå for illustrasjonene. Det gir best resultat i skumringen og aller best når det er litt tåke. Skimter du noe der nede i dypet?

1. Sove ute Hva med å sove utendørs i hengekøye, lavvo, tre-telt, en tarp eller under åpen himmel? Det kan være slitsomt med små barn, men det er absolutt verdt det! Og når de først sovner så sover de som regel godt. I år er programmet til Barnas Turlag fullt av fine teltturer.

4. Spis kake i et tre Hvorfor er det slik at man bare skal unne seg noe godt i helgene? I disse tider er det ekstra viktig å skape gode minner sammen med barna. Lag en kake kvelden før og spis kaken oppe i et tre. Det kommer de alltid til å huske!

2. Fotosafari på tur Barn elsker å ta bilder! Gi et kamera til barna med oppgave om å finne tall eller bokstaver i naturen. Eller bare finne fine naturelementer. Det er fascinerende hva barna ser, de finner motiver som du sannsynligvis aldri hadde tenkt på selv. Sett gjerne flere bilder sammen i en collage og det blir et kunstverk.

2

3. Dra på eventyrtur Eventyr finner du ofte rett utenfor døren din bare du ser godt etter. Har du sett trollet på fjellet der du bor? Eller de små skogsnissene som bor i fjellsprekker og stubber? Ta deg en tur ut og se etter trær, mosegrodde steiner og mørke myrer som skjuler små hemmeligheter.

5. Bursdagsfeiring i skogen Er du heldig har du bursdag nå i denne mørke tiden. Det er spennende med bursdagsfeiring i skogen! Ta med hengekøyer, sitteunderlag og fyr opp et bål. Heng gjerne opp litt lyslenker om du har og skap ekstra fin stemning. Har du tilgang på en prosjektor kan du henge opp laken i skogen og kjøre film. Husk popkorn!

Kulturkarusell er et flerfaglig og forpliktende kvalitetssamarbeid mellom Bergen kulturskole og SFO, og handler om å tilby elever i SFO kunst- og kulturaktiviteter av høy kvalitet innen musikk, dans, teater, animasjon, arkitektur og visuell kunst. Kulturkarusell er et nybrottsarbeid i både nasjonal og nordisk sammenheng, og bygger på aksjonslæringsmetoden. To kunstnere fra to ulike kunstfag kommer til SFO hver uke, i ca. 12 uker. I Kulturkarusell skaper vi noe unikt sammen, der alle er involvert og har eierskap, både elever, SFO-tilsette og kunstnere. Alle SFO-er får tilbud om samarbeid for kommende skoleår, og det er SFO som søker. Søknadsfristen er 01. april 2021. Det er gratis å delta. Vi ser frem til inspirerende og gode samarbeid!

www.bergen.kommune.no/kulturskolen

10

BARN I BYEN I BERGEN I NR 90 I FEBRUAR – APRIL 2021


6. Vær en superhelt på tur! Alle barn er superhelter. Ta på deg en superhelt-drakt eller lag deg en kappe av noe du har hjemme – og få superkrefter til å gå en lengre fjelltur. Jeg lover at det går fort da superheltene nærmest flyr oppover i terrenget. Pass på så det ikke går like fort ned igjen! 7. Spise deilig frokost ute Det er jo alltid en slager å ta middagen ute, men hva med å ta frokosten ute i stedet, eventuelt i tillegg? Hoppe rett i kjeledressen med pysjen på? Ikke styr med avanserte menyer, det er mer enn godt nok med brødskiver og pålegg og gjerne litt kakao med krem. Det er alltid spennende for barn å bryte rutiner, dette skaper gode minner uansett! 8. Vinterbad Hva med å ta et forfriskende bad i sjøen en vinterdag med hele familien? Vannet er ekstra klart

3

2

og fint nå i denne kalde tiden. Det anbefales å sjekke ut en av Bergen og Omland Friluftsråd sine mange og flotte badeplasser. Kombinere det med et godt bål og et varmt måltid. Husk badesko, morgenkåpe og varm kakao! Til høsten inviterer Barnas Turlag deg med på friske utebad. Tør du? 9. Planlegg egen fritidsklubb Er dere mye ute sammen med barna og liker varierte aktiviteter i all slags vestlandsvær? Kanskje du og naboene vil gjøre mer av dette nå når vi må være mer utendørs? Det er en fin tid til å planlegge å starte opp en egen Turboklubb, en egen fritidsklub, med fokus på enkelt og naturvennlig friluftsliv. Turlaget vil hjelpe dere med oppstart. Ta kontakt om du er nysgjerrig på Turboklubbene. 10. Lørdagsgodt med dyrelyder Har du prøvd å gå i skogen om kvelden mens det er helt stille? Ta med lørdagsgodt og barna og dra til skogs. Mens de er opptatt av å spise godteri fra hengekøya slår dere av hodelykter og lytter. Vi hører ofte kattugla her, flaggermus og ... KNAK! Kanskje det var et troll? God tur, og ha det gøy sammen med gjengen din ute!

4

1: Hvorfor ikke? Spise kake i et gammelt tre. 2: Ta på en superheltdrakt og få superkrefter til motbakkene. 3: Kle deg godt og chill i hengekøye. 4: Inviter en pappa til å klatre i et tre. Forleng opplevelsen med nistepakke og en god bok.

Nysgjerrig på mer moro ute? Barnas Turlag har turer og aktiviteter for barn fra 0–12 år. De arrangerer både turer i nærmiljøet og høyere til fjells. Et medlemskap i Barnas Turlag koster 140,- for hele 2021. Sjekk ut tilbudet på bergenoghordalandturlag.no og følg med på Facebook og Instagram.

Kom deg ut-dagen 2021 Inviter med venner, familie, naboer og kjentfolk med ut for å leke og gå på tur! Vinterens kom deg ut dag, vil i år skje på eget initiativ, i ditt eget nærmiljø. Bergen og Hordaland Turlag henger opp naturstier på mage fine turområder i Bergensområdet. Alle stedene vil bli listet opp på komdegut.dnt.no når det nærmer seg.

Turboklubbene Fritidsklubber for barn i nærmiljøet (med fokus på friluftsliv). Bergen og Hordaland Turlag har 12 Turboklubber. Alle aktivitetene er gratis og driftes av foreldre/frivillige. Det er plass til mange flere klubber, hva med å lage en Turboklubb i ditt nærmiljø?

Hva skjer i Bymuseet i vinterferien? Se program for uke 8 og 9 her:

bymuseet.no

BARN I BYEN I BERGEN I NR 90 I FEBRUAR – APRIL 2021

11


Aktiviteter for barn og ungdom Kulturetaten i Bergen kommune driver en rekke tilbud til barn og ungdom i alle bydeler: • • • • • • • •

Bergen kulturskole Barnelørdag i bydelene PopLAB Juniorklubber Ungdomsklubber Kurs og verksteder Øvingsrom for band Utlån av lokaler til ungdoms egenorganiserte aktiviteter

Vi overholder til de til enhver tid gjeldende restriksjoner for å hindre spredning av Covid-19. Derfor holder noen av våre tilbud stengt, eller har endret åpningstid, innhold eller regler. Noen tilbud har digitale alternativer til fysisk oppmøte. Du finner alltid oppdatert informasjon om Kulturetatens tilbud på Bergen kommunes nettsider. Bruk søkefeltet for å finne det du leter etter.

www.bergen.kommune.no

www.adoarena.no

Å p n in gs tid er : H ve rdag e r 0 6 . 1 5 - 2 1 . 0 0 12

BARN I BYEN I BERGEN I NR 90 I FEBRUAR – APRIL 2021

@ adoarena

fe ri e / he l g

10.00 - 18.00


365 PINGVINAR med Open Window Theatre. Spilles på hovedbiblioteket under LitFestBergen MINI, lørdag 13. og søndag 14. februar.

Opplevelseskalender Vinter/vår 2021

NB! Grunnet koronasituasjonen kreves det forhåndspåmelding til de fleste aktivitetstilbudene – også de som er gratis. Svært mange planlagte forestillinger er foreløpig avlyst frem til påske. Oppblomstring i koronasituasjonen kan føre til ytterligere avlysninger og nedstengninger. Hold deg oppdatert om mulige endringer på barnibyen.no. På bergen.kommune.no/hvaskjer/kultur-og-idrett kan du følge med på hvilke kommunale tilbud som er åpne. Sjekk også de enkelte tilbydernes egne nettsider.

ONSDAG 3.2. Barnas Røde Kors (BARK) 16–18: ByBARK.Gymsal og ekskursjoner. 6–13 år. Fellesverket i Sverresgt 3. Gratis. Påmelding: 483 96 218. Barnas Røde Kors (BARK) 17–18.30: BARK Sletten. Gymsal og ekskursjoner. 9–13 år. Oppmøte: Gymsalen Slettebakken skole. Gratis. Påmelding: 483 96 279. Den Nationale Scene 17: Miss Tatis Eyemba. Konsertforestilling. Fra 5 år. Kr 50.

TORSDAG 4.2.

Rush Trampolinepark 9–10: Minisprett. 0–6 år. Kr 160 for voksen og ett barn. 10–19: Parken er åpen. 1 t kr 160. 1.5 t kr 220. Bergen kino Bergen Ser festivalen. 10–17.30: Minecraft-turnering. Kr 90. Påmelding. Litteraturhuset 11–15: LilleLørdag litteratur– kafe. Høytlesning og grøt. Fra 0–8 år. Kr 30. Schøtstuene 14: Utendørs familieomvisning på Bryggen og Schøtstuene. Kr 130/gratis. Påmelding. Den Nationale Scene 15: Miss Tatis Eyemba. Konsertforestilling. Fra 5 år. Kr 50.

Den Nationale Scene 17: Miss Tatis Eyemba. Konsertforestilling. Fra 5 år. Kr 50.

SØNDAG 7.2.

FREDAG 5.2.

Bergen og Hordaland Turlag 11–15: Kom deg ut dagen. Turer i nærområdet. Gratis. Mer info: bergenoghordalandturlag.no

Den Nationale Scene 17: Miss Tatis Eyemba. Konsertforestilling. Fra 5 år. Kr 50.

LØRDAG 6.2. FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. En voksen og et barn i alderen 0-6 år. Kr 165. 11–20: Parken er åpen. 1 t kr 165. 1.5 t kr 225.

Fløyen 10–12: Gratis Fløybane. Kom deg ut–quiz på toppen. Bergen og Hordaland Turlag 10–16: «60 grader nord» i Alvøskogen. Finn veien via poster. Sett opp lag og meld deg på før 2.2. Gratis. Påmelding. Bergen kino Bergen Ser festivalen. 10–14.30: Fortnite-turnering. Kr 90. Påmelding. FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. En voksen og et barn i alderen 0-6 år. Kr 165. 11–20: Parken er åpen. 1 t kr 165. 1.5 t kr 225. Rush Trampolinepark 9–10: Minisprett. 0–6 år. Kr 160 for voksen og ett barn. 10–19: Parken er åpen. 1 t kr 160. 1.5 t kr 220. S 12 Galleri og Verksted 12–16: Kreativ søndagsskole. Glasskunst. Familieverksted. Fam kr 300. Kr 100 for ekstra person/bilde. Schøtstuene 14: Utendørs familieomvisning Kr 130/gratis. Påmelding.

MANDAG 8.2. Bergen kino 12: Babykino. For voksne. Barnas Røde Kors (BARK) 17–18.30: BARK Fyllingsdalen. Gymsal og ekskursjoner. 6–13 år. Oppmøte: Sælen skole. Gratis. Påmelding: 483 88 481.

TIRSDAG 9.2. Bergen kino 12: Babykino. For voksne.

ONSDAG 10.2. Barnas Røde Kors (BARK) 16–18: ByBARK.Gymsal og ekskursjoner. 6–13 år. Fellesverket i Sverresgt 3. Gratis. Påmelding: 483 96 218. Barnas Røde Kors (BARK) 17–18.30: BARK Sletten. Gymsal og ekskursjoner. 9–13 år. Oppmøte: Gymsalen Slettebakken skole. Gratis. Påmelding: 483 96 279.

Hovedbiblioteket 11.30–15.40: LitFestBergen MINI. Bergen Internasjonale litteraturfestivals barneprogram: 11.30 - 12.10: Kim Friele – ein ekte helt! Med Ida Hegazi Høyer. Forfattermøte. Fra 5 år. 12 og 14: 365 PINGVINAR med Open Window Theatre. Figurteater. 13-13.45: Reis til oldtida med Kokotopia! Med Simon Stranger. Forfattermøte. 6–12 år. 14–14.45: Kan du finne dyra? Bildesafari med Line Renslebråten. Fra 5 år. 15-15.40: Nyskrive tingingsverk med Romskip. Konsert. For alle. Forbehold om evt endringer. Mer info på litfestbergen.no.

FREDAG 12.2. Rush Trampolinepark 20–22: Rush After Dark. Kr 199.

FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. En voksen og et barn i alderen 0-6 år. Kr 165. 11–20: Parken er åpen. 1 t kr 165. 1.5 t kr 225. Rush Trampolinepark 9–10: Minisprett. 0–6 år. Kr 160 for voksen og ett barn. 10–19: Parken er åpen. 1 t kr 160. 1.5 t kr 220. Schøtstuene 14: Utendørs familieomvisning på Bryggen og Schøtstuene. Kr 130/gratis. Påmelding. Hovedbiblioteket 13.30–15.40: LitFestBergen MINI. Bergen Internasjonale litteraturfestivals barneprogram: 13.30–14: Janne og Muskat. Med Janne Starup Bønes. Forfattermøte. Fra 3 år. 14: 365 PINGVINAR med Open Window Theatre. Figurteater. 15–15.40: Nyskrive tingingsverk med Romskip. Konsert. For alle. Forbehold om evt endringer. Mer info på litfestbergen.no.

Bergen kino Bien Maja og det gyldne egget. Premiere.

LØRDAG 13.2. Rush Trampolinepark 9–10: Minisprett. 0–6 år. Kr 160 for voksen og ett barn. 10–19: Parken er åpen. 1 t kr 160. 1.5 t kr 220. Schøtstuene 14: Utendørs familieomvisning på Bryggen og Schøtstuene. Kr 130/gratis. Påmelding.

FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. En voksen og et barn i alderen 0-6 år. Kr 165. 11–20: Parken er åpen. 1 t kr 165. 1.5 t kr 225.

SØNDAG 14.2. Fløyen 11–14: Familiedag på valentinsdag, morsdag og fastelaven. Natursti. Lag fastelavensris.

BARN I BYEN I BERGEN I NR 90 I FEBRUAR – APRIL 2021

13


KULTURKALENDER

VINTER/VÅR 2021

Faste åpningstider i helgene

MANDAG 15.2. Bergen kino 12: Babykino. For voksne.

NB: Aktører kan være stengt pga korona-restriksjoner, sjekk aktørens nettside eller Fb for oppdatering.

LØRDAGER Robin Hood Huset 11–16: Aktivitet og utflukt. Påmelding. Gratis.

UrbanZoo 11–15: Innendørs mini-dyrehage. Kr 100.

Bergen Klatresenter 9–18: Buldring for alle. Eget barnerom. Dropp inn. Kr 125/85.

KODE 3 11–17: Oppdag Rasmus Mejers Samlinger. Oppgavehefte. Kr 150/barn gratis.

VilVite 10.15–13.15 og 14–17: Lek og lær i utstillingene. Vitenshow, LitenViten og film. Kr 165/190/620. Forhåndskjøp.

KODE 2 11–17: Se utstillingen «Thomas Phihl. Sight Specific». Kr 150/barn gratis.

Akvariet i Bergen 10–18: Foringer, show, film, utstilling. Kr 295/195/810. FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. En voksen og et barn i alderen 0-6 år. Kr 165. 11–20: Parken er åpen. 1 t kr 165. 1.5 t kr 225. Rush Trampolinepark 9–10: Minisprett. 0–6 år. Kr 160 for voksen og ett barn. 10–19: Parken er åpen. (10–20 fra 8. mars). 1 t kr 160. 1.5 t kr 220. Leos Lekeland 9–19: Lekeland er åpent. Kr 215/ Voksne gratis. Forhåndsbetaling. Osbadet For åpningstider og priser se osbadet.no Vestkanten opplevelser Ishall, badeland, bowling og mingolf. Åpningstider/priser: vestkantenopplevelser.no Slåtthaug Kunstisbane 12–14 og 14.30–16: Må booke plass på forhånd. Info/åpningstider se ishaller og isbaner på bergen.kommune.no Leos Lekeland For åpningstider og priser se leoslekeland.no Fangene på Fortet Opplevelsessted med celler med oppgaver og Megazone med lasertag/laserspill. For åpningstider og priser se fangenepafortet.no AdO arena 10–18: Åpen svømmehall. Kr 145/80/40.

Bryggens Museum 12–15: Jeg fant jeg fant! Utstilling. Kr 120/barn gratis. Håkonshallen 12–15: Symbol på en storhetstid. Korte introduksjoner når kapasitet. Kr 120/gratis. Utendørs aktivitetsløype. NB: Håkonshallen er stengt pga arrangementer: 11., 12., 24. - 28.02.3.03, 17.03 og 26.03. Schøtstuene 11–15: Oppdag Bryggens hemmeligheter. Skattekart. Kr 130/gratis. 14: Utendørs familieomvisning på Bryggen og Schøtstuene. Kr 130/gratis. Påmelding. Norges Fiskerimuseum 11–15: Spill deg gjennom sjømatbyen «Fin City». Prøv fiskedammen inne. Opplev Verden under vann. Inngang kr 100/gratis. Universitetsmuseet Naturhistorisk (dyremuseet) og Kulturhistorisk (Historisk Museum).Planlagt gjenåpning 7.2, se universitetsmuseet.no. Ordinære åpningstider: tirslør: kl. 10-16, søndag: kl. 11-17. Voksen: kr 150/100 (butikk/online). Barn gratis. Bergen Kunsthall 11–17: Jef Geys. Løs oppgaver og bli kjent i utstillingen. Kr 50/gratis.

SØNDAGER Bergen Klatresenter 9–20: Buldring for alle. Eget barnerom. Dropp inn. Kr 125/85. Slåtthaug Kunstisbane 12–15 og 16–19: Må booke plass på forhånd. For info/ åpningstider se ishaller og isbaner på bergen.kommune.no Robin Hood Huset 11–16: Aktivitet og utflukt. Påmelding. Gratis. VilVite 10.15–13.15 og 14–17: Lek og lær i utstillingene. Verksted, aktiviteter, vitenshow. Kr 165/190/620. Forhåndskjøp. Akvariet i Bergen 10–18: Foringer, show, film, utstilling. Kr 295/195/810. FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. En voksen og et barn i alderen 0-6 år. Kr 165. 11–20: Parken er åpen. 1 t kr 165. 1.5 t kr 225. Rush Trampolinepark 9–10: Minisprett. 0–6 år. Kr 160 for voksen og ett barn. 10–19: Parken er åpen. (10–20 fra 8. mars). 1 t kr 160. 1.5 t kr 220. Leos Lekeland 9–19: Lekeland er åpent. Kr 215/ Voksne gratis. Forhåndsbetaling. Osbadet For åpningstider og priser se osbadet.no Vestkanten opplevelser Ishall, badeland, bowling og mingolf. For åpningstider og priser se vestkantenopplevelser.no Leos Lekeland For åpningstider og priser se leoslekeland.no Fangene på Fortet Opplevelsessted med celler med oppgaver og Megazone med lasertag/laserspill. For åpningstider og priser se fangenepafortet.no

UrbanZoo 11–15: Innendørs mini-dyrehage. Kr 100. Bryggens Museum 12–15: Jeg fant jeg fant! Utstilling. Kr 120/barn gratis. Bergen Kunsthall 11–17: Jef Geys. Løs oppgaver og bli kjent i utstillingen. Kr 50/gratis. KODE 3 11–17: Oppdag Rasmus Mejers Samlinger. Oppgavehefte. Kr 150/barn gratis. KODE 2 11–17: Se utstillingen «Thomas Phihl. Sight Specific». Kr 150/barn gratis. Rosenkrantztårnet 12–15: Hvordan var det å være fange i middelalderen. Besøk fangehull. Kr 120/gratis. Utendørs aktivitetsløype. Universitetsmuseet Naturhistorisk (dyremuseet) og Kulturhistorisk (Historisk Museum).Planlagt gjenåpning 7.2, se universitetsmuseet. no. Ordinære åpningstider: tirs-lør: kl. 10-16, søndag: kl. 11-17. Voksen: kr 150/100 (butikk/online). Barn gratis. Norges Fiskerimuseum 11–15: Spill deg gjennom sjømatbyen «Fin City». Prøv fiskedammen inne. Opplev Verden under vann. Inngang kr 100/gratis. Schøtstuene 11–15: Oppdag Bryggens hemmeligheter. Skattekart. Kr 130/gratis. 14: Utendørs familieomvisning på Bryggen og Schøtstuene. Kr 130/gratis. Påmelding. Bergens Sjøfartsmuseum 11.30-14.30: Barnas søndag. Aktiviteter. Kr 100/gratis. Tekstilindustrimuseum 13.30: Barneomvisning med sauen Bændik. Museet er åpent 12–17. Inngang kr 90/ gratis.

AdO arena 10–18: Åpen svømmehall. Kr 145/80/40.

Håkonshallen 12–15: Kongens hall. Omvisninger og korte introduksjoner. Utendørs aktivitetsløype. Kr 120/gratis.

Barnas Røde Kors (BARK) 17–18.30: BARK Fyllingsdalen. Gymsal og ekskursjoner. 6–13 år. Oppmøte: Sælen skole. Gratis. Påmelding: 483 88 481.

TIRSDAG 16.2. Bergen kino 12: Babykino. For voksne. Bergen og Hordaland Turlag 17: Skileik og bål på Frotveit Gratis, men krever påmelding bergenoghordalandturlag.no

ONSDAG 17.2. Bergen og Hordaland Turlag 17.30: Kveldsmattur til Knappenfjellet. Gratis, men krever påmelding.Mer info: bergenoghordalandturlag.no. Barnas Røde Kors (BARK) 16–18: ByBARK.Gymsal og ekskursjoner. 6–13 år. Fellesverket i Sverresgt 3. Gratis. Påmelding: 483 96 218. Barnas Røde Kors (BARK) 17–18.30: BARK Sletten. Gymsal og ekskursjoner. 9–13 år. Oppmøte: Gymsalen Slettebakken skole. Gratis. Påmelding: 483 96 279.

FREDAG 19.2. Bergen Filharmoniske Oorkester 17 og 19: Snødronningen. Musikalsk forestilling basert på H.C. Andersens eventyr. Møt snakkende kråker, skumle snøkrystaller og snille hekser. Forteller: Ingeborg Ekeland. Musikk av bl.a. Grieg, Ravel, Vivaldi, Tsjaikovskij og Prokofiev. Grieghallen. Kr 100/200,-

LØRDAG 20.2. FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. En voksen og et barn i alderen 0-6 år. Kr 165. 11–20: Parken er åpen. 1 t kr 165. 1.5 t kr 225. Rush Trampolinepark 9–10: Minisprett. 0–6 år. Kr 160 for voksen og ett barn. 10–19: Parken er åpen. 1 t kr 160. 1.5 t kr 220. Litteraturhuset 11–15: LilleLørdag. Høytlesning og grøt. Fra 0–8 år. Kr 30.

SØNDAG 21.2. FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. En voksen og et barn i alderen 0-6 år. Kr 165. 11–20: Parken er åpen. 1 t kr 165. 1.5 t kr 225. Rush Trampolinepark 9–10: Minisprett. 0–6 år. Kr 160 for voksen og ett barn. 10–19: Parken er åpen. 1 t kr 160. 1.5 t kr 220. S 12 Galleri og Verksted 12–16: Kreativ søndagsskole. Design – varmt glass. 5–17 år. Kr 150. Schøtstuene 14: Utendørs familieomvisning på Bryggen og Schøtstuene. Kr 130/gratis. Påmelding. Bryggens Museum 12–15: Jeg fant! jeg fant! Utstillingen Under Jorden med hørespill. Aktivitetshefte og tegnekonkurranse. Kr 120/gratis. Rosenkrantztårnet 12–15: Konger og kanoner. Spørsmålshefte. Utendørs aktivitetsløype. Kr 120/gratis.

Håkonshallen 12–15: Kongens hall. Omvisninger og korte introduksjoner. Utendørs aktivitetsløype. Kr 120/gratis. Oseana Kunst– og Kultursenter 12: Når Valen danser. Konsertforestilling med Annabel Guiaita og Lars Kolstad. 5–10 år. Kr 50.

MANDAG 22.2. Bergen og Hordaland Turlag 17.30: X-ung Bergen Vest: Snølek (11–13 år. Gratis, men krever påmelding. Mer info: bergenoghordalandturlag.no Bergen kino 12: Babykino. For voksne.

Bergens Sjøfartsmuseum – livet på de syv hav Kanoner, skipsmodeller, fullskala båter og skatter fra dypet. Hos oss finner du alt dette, og mere til. Alltid et aktivitetstilbud for barn: rottejakt, «barnas søndag», vinterferie i museet og påskenøtter.

OPPDAGELSESFERD PÅ SJØFARTSMUSEET

I april feirer vi 100 år og gir gratis adgang for alle besøkende hele måneden! Hold deg oppdatert på museumvest.no og på vår facebookside. Haakon Sheteligs plass 15 Sjofartsmuseum |

14

BARN I BYEN I BERGEN I NR 90 I FEBRUAR – APRIL 2021

Sjofartsmuseum | museumvest.no


KULTURKALENDER

VINTER/VÅR 2021

Barnas Røde Kors (BARK) 17–18.30: BARK Fyllingsdalen. Gymsal og ekskursjoner. 6–13 år. Oppmøte: Sælen skole. Gratis. Påmelding: 483 88 481.

Bryggens Museum 12–15: Jeg fant! jeg fant! Utstillingen Under Jorden med hørespill. Aktivitetshefte og tegnekonkurranse. Kr 120/gratis.

Håkonshallen 11–14: Kongens hall. Omvisninger og korte introduksjoner. Utendørs aktivitetsløype. Kr 120/gratis.

Rosenkrantztårnet 11–14: Konger og kanoner. Spørsmålshefte. Utendørs aktivitetsløype. Kr 120/gratis.

FREDAG 26.2.

TIRSDAG 23.2.

Rosenkrantztårnet 12: Kongen i tårnet. Eventyromvisning. Kr 120/60. Påmelding.

Bergen kino 12: Babykino. For voksne. Bergen og Hordaland Turlag Skileik og bål på Frotveit Gratis, men krever påmelding bergenoghordalandturlag.no.

Bryggens Museum 12–15: Jeg fant! jeg fant! Utstillingen Under Jorden med hørespill. Aktivitetshefte og tegnekonkurranse. Kr 120/gratis.

Bryggens Museum 12–15: Jeg fant! jeg fant! Utstillingen Under Jorden med hørespill. Aktivitetshefte og tegnekonkurranse. Kr 120/gratis.

Rosenkrantztårnet 11–14: Konger og kanoner. Spørsmålshefte. Utendørs aktivitetsløype. Kr 120/gratis.

Håkonshallen 11–14: Kongens hall. Omvisninger og korte introduksjoner. Utendørs aktivitetsløype. Kr 120/gratis.

Bergen og Hordaland Turlag Vinterferie fast opphold på Alexander Grieg hytten. 26. februar – 7. mars. Krever påmelding. Bergenoghordalandturlag.no

Håkonshallen 12 og 13: Barnekongen Håkon Håkonsson. Fortellerstund for barn. Kr 120/60. Påmelding.

Bryggens Museum 12–15: Jeg fant! jeg fant! Utstillingen Under Jorden med hørespill. Aktivitetshefte og tegnekonkurranse. Kr 120/gratis. Rosenkrantztårnet 11–14: Konger og kanoner. Spørsmålshefte. Utendørs aktivitetsløype. Kr 120/gratis. Barnas Røde Kors (BARK) 16–18: ByBARK.Gymsal og ekskursjoner. 6–13 år. Fellesverket i Sverresgt 3. Gratis. Påmelding: 483 96 218. Barnas Røde Kors (BARK) 17–18.30: BARK Sletten. Gymsal og ekskursjoner. 9–13 år. Oppmøte: Gymsalen Slettebakken skole. Gratis. Påmelding: 483 96 279.

Rosenkrantztårnet 12: Kongen i tårnet. Eventyromvisning. Kr 120/60. Påmelding.

Rush Trampolinepark 9–10: Minisprett. 0–6 år. Kr 160 for voksen og ett barn. 10–20: Parken er åpen. 1 t kr 160. 1.5 t kr 220.

VilVite 10.15–13.15 og 14–17: Lek og lær i utstillingene. Verksted, aktiviteter, vitenshow. Kr 165/190/620. Forhåndskjøp.

Bryggens Museum 12–15: Jeg fant! jeg fant! Utstillingen Under Jorden med hørespill. Aktivitetshefte og tegnekonkurranse. Kr 120/gratis.

Bergen og Hordaland Turlag Vintertur til Vending. 27. februar – 28. februar. Krever påmelding. Bergenoghordalandturlag.no

Akvariet i Bergen 10–18: Foringer, show, film, utstilling. Kr 295/195/810.

Rosenkrantztårnet 12–15: Konger og kanoner. Spørsmålshefte. Utendørs aktivitetsløype. Kr 120/gratis.

FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. En voksen og et barn i alderen 0-6 år. Kr 165. 11–20: Parken er åpen. 1 t kr 165. 1.5 t kr 225.

Nygårdsparken 11.30 og 13: Heksejakten. Vandreteater med Eventyr i Parken. Påmelding.

Rush Trampolinepark 9–10: Minisprett. 0–6 år. Kr 160 for voksen og ett barn. 10–20: Parken er åpen. 1 t kr 160. 1.5 t kr 220.

Bergen Internasjonale Kultursenter 14.30: Bergen Vista Social Club. familiekonsert. Kr 150/50. Billetter på ticketco.no.

Bergens Sjøfartsmuseum 11.30-14.30: Barnas søndag. Aktiviteter. Kr 100/gratis.

MANDAG 1.3.

Rosenkrantztårnet 12–15: Konger og kanoner. Spørsmålshefte. Utendørs aktivitetsløype. Kr 120/gratis. Akvariet i Bergen 10–18: Foringer, show, film, utstilling. Kr 295/195/810.

Bryggens Museum 12–15: Jeg fant! jeg fant! Utstillingen Under Jorden med hørespill. Aktivitetshefte og tegnekonkurranse. Kr 120/gratis. Litteraturhuset 11–15: LilleLørdag litteratur– kafe. Høytlesning og grøt. Fra 0–8 år. Kr 30. 12–13: Fantasifest. NB: Digitalt arrangement: Med Ingebjørg Berg Holm og Therese G. Eide. Gratis.

Barnas Røde Kors BARK Pluss med aktiviteter. Gratis. Påmelding til barkpluss. bergenrk@gmail.com

Norges Fiskerimuseum 11–15: Spill deg gjennom sjømatbyen «Fin City». Prøv fiskedammen inne. Opplev Verden under vann. Inngang kr 100/gratis.

Norges Fiskerimuseum 11–15: Spill deg gjennom sjømatbyen «Fin City». Prøv fiskedammen inne. Opplev Verden under vann. Inngang kr 100/gratis.

Håkonshallen 11–14: Kongens hall. Omvisninger og korte introduksjoner. Utendørs aktivitetsløype. Kr 120/gratis.

Schøtstuene 14: Utendørs familieomvisning på Bryggen og Schøtstuene. Kr 130/gratis. Påmelding.

Åpningstider i vinterferien Barnas Røde Kors BARK+: Fritidstilbud i vinterferien. Gratis. Påmelding. Akvariet Åpent hver dag kl 10–18. Foringer, show, film, utstilling. Kr 295/195/810. VilVite Åpent lør og søn kl 10.15–13.15 og 14–17: Lek og lær i utstillingene. Vitenshow, LitenViten og film. Kr 165/190/620. Forhåndskjøp. Urban Zoo Liten innendørs dyrehage. Åpent man–fred 11–16 (etter avtale). Lør og søn kl 11–16. Kr 100.

TORSDAG 25.2.

SØNDAG 28.2.

Fjell festning 11–15: Sporløype ute i vinterferien.

VilVite 10.15–13.15 og 14–17: Lek og lær i utstillingene. Verksted, aktiviteter, vitenshow. Kr 165/190/620. Forhåndskjøp.

Tidsreiser 11–16: Eventyrspill i Langeskogen. Levende rollespill i en fantasy–verden. Oppmøte p-plass Øvre kråkenes 17. Fra 8 år. Kr 260. (Grupperabatt 230/200). Påmelding.

Fjell festning 11–15: Sporløype.

Rush Trampolinepark 20–22: Rush After Dark. Kr 199.

Rosenkrantztårnet 12: Kongen i tårnet. Eventyromvisning. Kr 120/60. Påmelding.

Tekstilindustrimuseet 13.30: Barneomvisning med sauen Bændik. Museet er åpent 12–17. Inngang kr 90/gratis.

FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. En voksen og et barn i alderen 0-6 år. Kr 165. 11–20: Parken er åpen. 1 t kr 165. 1.5 t kr 225.

Bergen og Hordaland Turlag Familietur: Vintertur til Hallingskeid. 26. – 28. februar. Krever påmelding. Bergenoghordalandturlag.no.

ONSDAG 24.2.

Schøtstuene 14: Utendørs familieomvisning på Bryggen og Schøtstuene. Kr 130/gratis. Påmelding.

LØRDAG 27.2.

Leos Lekeland For åpningstider og priser se leoslekeland.no Rush Trampolinepark Alle dager 10–20. Minisprett lørd. og sønd. 9–10. Fra kr 160.

Flip Zone Trampolinepark Man–ons 11–21. Tors–søn 11–22. Inngang fra kr 160. MiniFlip lørdag og søndag 10–11 Kveldshopp med kanonballturnering alle dager 17–20. kr. 199,-

Bergen Klatresenter Åpent man, tirs, ons 9-22, tors: 7-22, fre 9-21, lør 9-18, søn 9-20. Inngang kr 125/85.

Vestkanten opplevelser Ishall, badeland, bowling og mingolf. For åpningstider og priser se vestkantenopplevelser.no

Osbadet For åpningstider og priser se osbadet.no

Slåtthaug Kunstisbane Må booke plass på forhånd For info/åpningstider se ishaller og isbaner på bergen.kommune.no Fangene på Fortet Opplevelsessted med celler med oppgaver og Megazone med lasertag/laserspill For åpningstider og priser se fangenepafortet.no

Bergen Kunsthall Åpent tir–søn kl 11–17, tor 11–20: Jef Geys. Løs oppgaver og bli kjent i utstillingen. Kr 50/gratis.

AdO Arena Åpent hver dag kl 10–18 Kr 145/80/40.

KODE 3 Oppdag Rasmus Mejers Samlinger. Oppgavehefte. Åpent tir–fre kl. 11–16, tor 11–20, lør og søn kl. 11–17. Kr 150/barn gratis.

Bryggens Museum Åpent tirs–søn 12–15. Inngang kr 120/gratis. Håkonshallen Åpent 20.-23. februar, 1.-3. mars og 6.-7. mars: Ukedager kl. 11-14, lør og søn kl. 12-15. Inngang kr 120/gratis. Rosenkrantztårnet Åpent 21. feb., 24.-28. feb., 4.-7. mars: Ukedager kl. 11-14, lør og søn kl. 12-15. Inngang kr 120/gratis.

KODE 2 Se utstillingen «Thomas Phihl. Sight Specific». Åpent tir–fre kl. 11–16, lør og søn kl. 11–17. Kr 150/barn gratis. Bergens Sjøfartsmuseum Åpent hver dag 11.30–14.30, aktiviteter for barn f.o.m. 27 februar t.o.m. 7. mars. Inngang kr 100/gratis.

Norges Fiskerimuseum Åpent hver dag kl 11–15. Inngang kr 100/gratis. Schøtstuene Åpent hver dag kl 11–15. Oppdag Bryggens hemmeligheter. Kr 130/gratis. Utendørs familieomvisning i helgene kl 14. Universitetsmuseet Naturhistorisk (dyremuseet) og Kulturhistorisk ( Historisk Museum). Planlagt gjenåpning 7.2, se universitetsmuseet.no. Ordinære åpningstider: tirs-lør: kl. 10-16, søndag: kl. 11-17. Voksen: kr 150/100( butikk/online). Barn gratis. Fjell festning åpent hver dag 27.2–7.3 kl 11–15. Sporløype ute.

Tekstilindustrimuseet 28.02–07.03: ons–fre 11–16, søn 12–17. Barneomvisning kl 13.30. Inngang kr 90/gratis.

Norges Fiskerimuseum – for hele familien!

#STEDERSOM

BETYRNOE

Åpningstider Tirsdag til søndag kl. 11-15 Vinterferien: hver dag kl. 11-15 • Produser fisk i den virtuelle sjømatbyen «Fin City»

LEKENT OG LÆRERIKT PÅ NORGES FISKERIMUSEUM

• Prøv fiskedammen og lær mer om artene • Møt kjempekrabben «Oluf» • Ta en matpause i vår koselige kafé Bod 24 Hold deg oppdatert på museumvest.no og på vår facebookside. Sandviksboder 23–24 Norges Fiskerimuseum |

Norges Fiskerimuseum | museumvest.no

BARN I BYEN I BERGEN I NR 90 I FEBRUAR – APRIL 2021

15


KULTURKALENDER

VINTER/VÅR 2021

Fjell festning 11–15: Sporløype ute i vinterferien.

Fjell festning 11–15: Sporløype ute i vinterferien. Fløyen Naturskole. Natursti og Rebus. Se floyen.no for detaljert program og påmelding. Bergens Sjøfartsmuseum 11.30-14.30: Vinterferie med aktiviteter. Kr 100/gratis.

Fløyen Naturskole. Natursti og Rebus. Se floyen.no for detaljert program og påmelding.

Fløyen Naturskole. Natursti og Rebus. Se floyen.no for detaljert program og påmelding. Bergens Sjøfartsmuseum 11.30-14.30: Vinterferie med aktiviteter. Kr 100/gratis. Norges Fiskerimuseum 11–15: Spill deg gjennom sjømatbyen «Fin City». Prøv fiskedammen inne. Opplev Verden under vann. Inngang kr 100/gratis.

Bergens Sjøfartsmuseum 11.30-14.30: Vinterferie med aktiviteter. Kr 100/gratis. Norges Fiskerimuseum 11–15: Spill deg gjennom sjømatbyen «Fin City». Prøv fiskedammen inne. Opplev Verden under vann. Inngang kr 100/gratis.

Barnas Røde Kors BARK Pluss med aktiviteter. Gratis. Påmelding til barkpluss. bergenrk@gmail.com

Norges Fiskerimuseum 11–15: Spill deg gjennom sjømatbyen «Fin City». Prøv fiskedammen inne. Opplev Verden under vann. Inngang kr 100/gratis.

Tekstilindustrimuseet 13.30: Barneomvisning med sauen Bændik. Museet er åpent 11–16. Inngang kr 90/gratis.

Bergen kino 12: Babykino. For voksne.

TIRSDAG 2.3.

Håkonshallen 12 og 13: Barnekongen Håkon Håkonsson. Fortellerstund for barn. Kr 120/60. Påmelding.

Bergen kino 12: Babykino. For voksne. Barnas Røde Kors BARK Pluss med aktiviteter. Gratis. Påmelding til barkpluss. bergenrk@gmail.com

16

ONSDAG 3.3. Fjell festning 11–15: Sporløype.

Fjell festning 11–15: Sporløype. Barnas Røde Kors BARK Pluss med aktiviteter. Gratis. Påmelding til barkpluss. bergenrk@gmail.com Fløyen Naturskole. Natursti og Rebus. Se floyen.no for detaljert program og påmelding. Tekstilindustrimuseet 13.30: Barneomvisning med sauen Bændik. Museet er åpent 11–16. Inngang kr 90/gratis. Bergens Sjøfartsmuseum 11.30-14.30: Vinterferie med aktiviteter. Kr 100/gratis. Norges Fiskerimuseum 11–15: Spill deg gjennom sjømatbyen «Fin City». Prøv fiskedammen inne. Opplev Verden under vann. Inngang kr 100/gratis.

Bryggens Museum 12–15: Jeg fant! jeg fant! Utstillingen Under Jorden med hørespill. Aktivitetshefte og tegnekonkurranse. Kr 120/gratis. Håkonshallen 11–14: Kongens hall. Omvisninger og korte introduksjoner. Utendørs aktivitetsløype. Kr 120/gratis.

TORSDAG 4.3.

Bryggens Museum 12–15: Jeg fant! jeg fant! Utstillingen Under Jorden med hørespill. Aktivitetshefte og tegnekonkurranse. Kr 120/gratis. Bryggens Museum 12–15: Jeg fant! jeg fant! Utstillingen Under Jorden med hørespill. Aktivitetshefte og tegnekonkurranse. Kr 120/gratis. Håkonshallen 11–14: Kongens hall. Omvisninger og korte introduksjoner. Utendørs aktivitetsløype. Kr 120/gratis. Bryggens Museum 11 og 13: Barnas egen teatervandring. Gaven er borte! Fra 4 år. Kr 200/100. Påmelding.

BARN I BYEN I BERGEN I NR 90 I FEBRUAR – APRIL 2021

Rosenkrantztårnet 11–14: Konger og kanoner. Spørsmålshefte. Utendørs aktivitetsløype. Kr 120/gratis.

Fløyen Naturskole. Natursti og Rebus. Se floyen.no for detaljert program og påmelding. Tekstilindustrimuseet 13.30: Barneomvisning med sauen Bændik. Museet er åpent 11–16. Inngang kr 90/gratis. Bergens Sjøfartsmuseum 11.30-14.30: Vinterferie med aktiviteter. Kr 100/gratis. Norges Fiskerimuseum 11–15: Spill deg gjennom sjømatbyen «Fin City». Prøv fiskedammen inne. Inngang kr 100/gratis. Bryggens Museum 12–15: Jeg fant! jeg fant! Utstillingen Under Jorden med hørespill. Aktivitetshefte og tegnekonkurranse. Kr 120/gratis. Rosenkrantztårnet 11–14: Konger og kanoner. Spørsmålshefte. Utendørs aktivitetsløype. Kr 120/gratis. Rosenkrantztårnet 12: Kongen i tårnet. Eventyromvisning. Kr 120/60. Påmelding.

LØRDAG 6.3. Akvariet i Bergen 10–18: Foringer, show, film, utstilling. Kr 295/195/810.

Rosenkrantztårnet 12: Kongen i tårnet. Eventyromvisning. Kr 120/60. Påmelding.

Fløyen Naturskole. Natursti og rebus. Se floyen.no for detaljert program og påmelding.

FREDAG 5.3.

Bergens Sjøfartsmuseum 11.30-14.30: Vinterferie med aktiviteter. Kr 100/gratis.

Fjell festning 11–15: Sporløype.

VilVite 10.15–13.15 og 14–17: Lek og lær i utstillingene. Verksted, aktiviteter, vitenshow. Kr 165/190/620. Forhåndskjøp.

Norges Fiskerimuseum 11–15: Spill deg gjennom sjømatbyen «Fin City». Prøv fiskedammen inne. Opplev Verden under vann. Inngang kr 100/gratis. Bryggens Museum 12–15: Jeg fant jeg fant! Utstilling. Kr 120/barn gratis. Håkonshallen 12–15: Symbol på en storhetstid. Korte introduksjoner. Kr 120/gratis. Utendørs aktivitetsløype. Universitetsmuseet Naturhistorisk (dyremuseet) og Kulturhistorisk (Historisk Museum). Planlagt gjenåpning 7.2, se universitetsmuseet.no. Ordinære åpningstider: tirs-lør: kl. 10-16, søndag: kl. 11-17. Voksen: kr 150/100 (butikk/ online). Barn gratis. Litteraturhuset 11–15: LilleLørdag litteratur– kafe. Høytlesning og grøt. Fra 0–8 år. Kr 30. Bryggens Museum 12–15: Jeg fant! jeg fant! Utstillingen Under Jorden med hørespill. Aktivitetshefte og tegnekonkurranse. Kr 120/gratis.


KULTURKALENDER

VINTER/VÅR 2021

Årstad bibliotek Landås 11: Christine Sandtorv forteller om Pelle Propell. Fra 3 år. Påmelding. Gratis.

Bryggens Museum 12–15: Jeg fant jeg fant! Utstilling. Kr 120/barn gratis. Rosenkrantztårnet 12–15: Hvordan var det å være fange i middelalderen. Besøk fangehull. Kr 120/gratis. Utendørs aktivitetsløype.

Fana bibliotek 14: Christine Sandtorv forteller om Pelle Propell. Fra 3 år. Påmelding. Gratis.

Universitetsmuseet Naturhistorisk (dyremuseet) og Kulturhistorisk ( Historisk Museum). Planlagt gjenåpning 7.2, se universitetsmuseet.no. Ordinære åpningstider: tirs-lør: kl. 10-16, søndag: kl. 11-17. Voksen: kr 150/100(butikk/online). Barn gratis.

Fjell festning 11–15: Sporløype ute i vinterferien.

Bergens Sjøfartsmuseum 11.30-14.30: Barnas søndag. Aktiviteter. Kr 100/gratis.

Rosenkrantztårnet 12–15: Konger og kanoner. Spørsmålshefte. Utendørs aktivitetsløype. Kr 120/gratis.

Schøtstuene 14: Utendørs familieomvisning på Bryggen og Schøtstuene. Kr 130/gratis. Påmelding.

Håkonshallen 12–15: Kongens hall. Omvisninger og korte introduksjoner. Utendørs aktivitetsløype. Kr 120/gratis.

Tekstilindustrimuseum 13.30: Barneomvisning med sauen Bændik. Museet er åpent 12–17. Inngang kr 90/gratis.

Schøtstuene 14: Utendørs familieomvisning på Bryggen og Schøtstuene. Kr 130/gratis. Påmelding.

S 12 Galleri og Verksted 12–16: Kreativ søndagsskole. Glasskunst. Familieverksted. Fam kr 300. Kr 100 for ekstra person/bilde.

Bergen Internasjonale Kultursenter 13: Vilde Virus og den hemmelige invasjonen av Laryngoland. Vilde har nettopp kommet til verden gjennom et fryktelig nys, og er helt alene. Hun ønsker seg viruskamerater.

SØNDAG 7.3. Bergen Klatresenter 9–20: Buldring for alle. Eget barnerom. Dropp inn. Kr 125/85.

Fløyen Naturskole. Natursti og Rebus. Se floyen.no for detaljert program og påmelding. VilVite 10.15–13.15 og 14–17: Lek og lær i utstillingene. Verksted, aktiviteter, vitenshow. Kr 165/190/620. Forhåndskjøp. Akvariet i Bergen 10–18: Foringer, show, film, utstilling. Kr 295/195/810.

Fjell festning Sporløype ute i vinterferien. Bryggens Museum 12–15: Jeg fant! jeg fant! Utstillingen Under Jorden med hørespill. Aktivitetshefte og tegnekonkurranse. Kr 120/gratis.

Hovedbiblioteket 13.30: Christine Sandtorv forteller om Pelle Propell. Fra 3 år. Påmelding. Gratis.

MANDAG 8.3. Bergen og Hordaland Turlag 17.30: X-ung Bergen Vest: Snølek (11–13 år. Gratis, men krever påmelding. Mer info: bergenoghordalandturlag.no

Barnas Røde Kors (BARK) 17–18.30: BARK Fyllingsdalen. Gymsal og ekskursjoner. 6–13 år. Oppmøte: Sælen skole. Gratis. Påmelding: 483 88 481.

Rush Trampolinepark 9–10: Minisprett. 0–6 år. Kr 160 for voksen og ett barn. 10–20: Parken er åpen. 1 t kr 160. 1.5 t kr 220. Norges Fiskerimuseum 11–15: Spill deg gjennom sjømatbyen «Fin City». Prøv fiskedammen inne. Opplev Verden under vann. Inngang kr 100/gratis.

LØRDAG 13.3.

Schøtstuene 14: Utendørs familieomvisning på Bryggen og Schøtstuene. Kr 130/gratis. Påmelding.

Bergen og Hordaland Turlag 10.30–16: Skidag på Kvamskogen. Gratis, men krever påmelding. Mer info: bergenoghordalandturlag.no. Oseana kunst & kultursenter 11–16: Nøkkelen til min verden. Utstilling med arbeider av elever ved Bergen og Bjørnafjorden kulturskoler.

TIRSDAG 9.3. Bergen kino 12: Babykino. For voksne.

ONSDAG 10.3. Barnas Røde Kors (BARK) 16–18: ByBARK.Gymsal og ekskursjoner. 6–13 år. Fellesverket i Sverresgt 3. Gratis. Påmelding: 483 96 218.

ALLTID OPPDATERT: barnibyen.no

Oseana kunst & kultursenter 11–16: Nøkkelen til min verden. Utstilling med arbeider av elever ved Bergen og Bjørnafjorden kulturskoler.

MANDAG 15.3. Bergen kino 12: Babykino. For voksne. Barnas Røde Kors (BARK) 17–18.30: BARK Fyllingsdalen. Gymsal og ekskursjoner. 6–13 år. Oppmøte: Sælen skole. Gratis. Påmelding: 483 88 481. Oseana kunst & kultursenter 11–16.30: Nøkkelen til min verden. Utstilling med arbeider av elever ved Bergen og Bjørnafjorden kulturskoler.

Litteraturhuset 11–15: LilleLørdag litteratur– kafe. Høytlesning og grøt. Fra 0–8 år. Kr 30. 13–14: LilleLørdag med Erlend Loe. Forfattermøte. Kriminalmysterium i Agatha Christie-ånd. Gratis. Påmelding. Laksevåg bibliotek 11: Mormor og de åtte ungene med Adele Lærum Duus. Fra 3 år. Påmelding. Gratis.

TIRSDAG 16.3. FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. En voksen og et barn i alderen 0-6 år. Kr 165. 11–20: Parken er åpen. 1 t kr 165. 1.5 t kr 225.

Litteraturhuset 11–15: LilleLørdag litteratur– kafe. Høytlesning og grøt. Fra 0–8 år. Kr 30. 12–13: Fantasifest. NB: Digitalt arrangement: Med Ingebjørg Berg Holm og Therese G. Eide. Gratis. Loddefjord bibliotek 11: Geitekillingen som kunne telle til ti — musikalsk fortellerteater med Peder Opstad, Grimsborken teater. Fra 3 år. Påmelding. Gratis.

Håkonshallen 12–15: Kongens hall. Omvisninger og korte introduksjoner. Utendørs aktivitetsløype. Kr 120/gratis.

Bergen kino 12: Babykino. For voksne.

FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. En voksen og et barn i alderen 0-6 år. Kr 165. 11–20: Parken er åpen. 1 t kr 165. 1.5 t kr 225.

Hovedbiblioteket 13.30: Geitekillingen som kunne telle til ti — musikalsk fortellerteater med Peder Opstad, Grimsborken teater.Fra 3 år. Påmelding. Gratis.

Rush Trampolinepark 9–10: Minisprett. 0–6 år. Kr 160 for voksen og ett barn. 10–20: Parken er åpen. 1 t kr 160. 1.5 t kr 220.

Rosenkrantztårnet 12–15: Konger og kanoner. Spørsmålshefte. Utendørs aktivitetsløype. Kr 120/gratis. Robin Hood Huset 11–16: Aktivitet og utflukt. Påmelding. Gratis.

Barnas Røde Kors (BARK) 17–18.30: BARK Sletten. Gymsal og ekskursjoner. 9–13 år. Oppmøte: Gymsalen Slettebakken skole. Gratis. Påmelding: 483 96 279.

Bergen kino 12: Babykino. For voksne.

Schøtstuene 14: Utendørs familieomvisning på Bryggen og Schøtstuene. Kr 130/gratis. Påmelding. Bergen Internasjonale Kultursenter 13–15: RytmeLAB. Konsert og trommeverksted. Med Abu Adonaba. 3–10 år md voksne. Gratis. Påmelding.

SØNDAG 14.3. FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. En voksen og et barn i alderen 0-6 år. Kr 165. 11–20: Parken er åpen. 1 t kr 165. 1.5 t kr 225.

Barnas Røde Kors (BARK) 17–18.30: BARK Fyllingsdalen. Gymsal og ekskursjoner. 6–13 år. Oppmøte: Sælen skole. Gratis. Påmelding: 483 88 481.

TIRSDAG 23.3. Bergen kino 12: Babykino. For voksne.

ONSDAG 24.3. Barnas Røde Kors (BARK) 16–18: ByBARK.Gymsal og ekskursjoner. 6–13 år. Fellesverket i Sverresgt 3. Gratis. Påmelding: 483 96 218. Barnas Røde Kors (BARK) 17–18.30: BARK Sletten. Gymsal og ekskursjoner. 9–13 år. Oppmøte: Gymsalen Slettebakken skole. Gratis. Påmelding: 483 96 279. Oseana kunst & kultursenter 11–16.30: Nøkkelen til min verden. Utstilling med arbeider av elever ved Bergen og Bjørnafjorden kulturskoler.

Bergen og Hordaland Turlag 17: Skileik og bål på Totland Gratis, men krever påmelding Bergenoghordalandturlag.no. Oseana kunst & kultursenter 11–16.30: Nøkkelen til min verden. Utstilling med arbeider av elever ved Bergen og Bjørnafjorden kulturskoler.

ONSDAG 17.3. Barnas Røde Kors (BARK) 16–18: ByBARK.Gymsal og ekskursjoner. 6–13 år. Fellesverket i Sverresgt 3. Gratis. Påmelding: 483 96 218. Barnas Røde Kors (BARK) 17–18.30: BARK Sletten. Gymsal og ekskursjoner. 9–13 år. Oppmøte: Gymsalen Slettebakken skole. Gratis. Påmelding: 483 96 279. Oseana kunst & kultursenter 11–16.30: Nøkkelen til min verden. Utstilling med arbeider av elever ved Bergen og Bjørnafjorden kulturskoler.

Fyllingsdalen bibliotek - Oasen 13: Geitekillingen som kunne telle til ti — musikalsk fortellerteater med Peder Opstad, Grimsborken teater.Fra 3 år. Påmelding. Gratis.

Oseana kunst & kultursenter 11–16.30: Nøkkelen til min verden. Utstilling med arbeider av elever ved Bergen og Bjørnafjorden kulturskoler.

TORSDAG 18.3.

Oseana Kunst- og Kultursenter 14: Jubelblues med Good Time Charlie. Kr 150.

TORSDAG 25.3.

Schøtstuene 14: Utendørs familieomvisning på Bryggen og Schøtstuene. Kr 130/gratis. Påmelding.

Oseana kunst & kultursenter 11–16.30: Nøkkelen til min verden. Utstilling med arbeider av elever ved Bergen og Bjørnafjorden kulturskoler.

SØNDAG 21.3.

FREDAG 26.3

FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. En voksen og et barn i alderen 0-6 år. Kr 165. 11–20: Parken er åpen. 1 t kr 165. 1.5 t kr 225.

Bergen og Hordaland Turlag Påskeferie, fast opphold på Alexander Grieg hytten 26.mars – 5. april Krever påmelding. Bergenoghordalandturlag.no

Rush Trampolinepark 9–10: Minisprett. 0–6 år. Kr 160 for voksen og ett barn. 10–20: Parken er åpen. 1 t kr 160. 1.5 t kr 220. Oseana kunst & kultursenter 12–18: Nøkkelen til min verden. Utstilling med arbeider av elever ved Bergen og Bjørnafjorden kulturskoler. USF Verftet 11–15: Familiedag. Konsert, innendørs hesteridning, diskotek og kunstverksteder.

Bergen og Hordaland Turlag 17: Skileik og bål på Totland. Gratis, men krever påmelding. Bergenoghordalandturlag.no. Oseana kunst & kultursenter 11–16.30: Nøkkelen til min verden. Utstilling med arbeider av elever ved Bergen og Bjørnafjorden kulturskoler.

FREDAG 19.3. Oseana kunst & kultursenter 11–16.30: Nøkkelen til min verden. Utstilling med arbeider av elever ved Bergen og Bjørnafjorden kulturskoler.

Nygårdsparken 11.30 og 13: Reveenka. Vandreteater med Eventyr i Parken. Påmelding. S 12 Galleri og Verksted 12–16: Kreativ søndagsskole. Design – varmt glass. 5–17 år. Kr 150. Hovedbiblioteket 13.30: Mormor og de åtte ungene med Adele Lærum Duus. Fra 3 år. Påmelding. Gratis. Schøtstuene 14: Utendørs familieomvisning på Bryggen og Schøtstuene. Kr 130/gratis. Påmelding.

LØRDAG 27.3. Litteraturhuset 11–15: LilleLørdag litteratur– kafe. Høytlesning og grøt. Fra 0–8 år. Kr 30. Åsane bibliotek 11: Ønskefortelling med Sindre T. Westgård. Fra 3 år. Påmelding. Gratis. Loddefjord bibliotek 13: Ønskefortelling med Sindre T. Westgård. Fra 3 år. Påmelding. Gratis. Oseana kunst & kultursenter 11–16: Nøkkelen til min verden. Utstilling med arbeider av elever ved Bergen og Bjørnafjorden kulturskoler.

BARN I BYEN KOMMER UT MED NYTT MAGASIN 19. MARS GOD PÅSKE!

LØRDAG 20.3.

Oseana kunst & kultursenter 12–18: Nøkkelen til min verden. Utstilling med arbeider av elever ved Bergen og Bjørnafjorden kulturskoler.

FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. En voksen og et barn i alderen 0-6 år. Kr 165. 11–20: Parken er åpen. 1 t kr 165. 1.5 t kr 225.

Rush Trampolinepark 9–10: Minisprett. 0–6 år. Kr 160 for voksen og ett barn. 10–20: Parken er åpen. 1 t kr 160. 1.5 t kr 220.

Rush Trampolinepark 9–10: Minisprett. 0–6 år. Kr 160 for voksen og ett barn. 10–20: Parken er åpen. 1 t kr 160. 1.5 t kr 220.

MANDAG 22.3. Bergen og Hordaland Turlag 17.30: X-ung Bergen Vest: Vil du lære å lage mat ute? Gratis, men krever påmelding. info: bergenoghordalandturlag.no. Bergen kino 12: Babykino. For voksne.

MED FORBEHOLD OM FEIL OG ENDRINGER Hold deg oppdatert: barnibyen.no

BARN I BYEN I BERGEN I NR 90 I FEBRUAR – APRIL 2021

17


Er du interessert i dans, teater, mus Bergen kulturskole tilbyr opplæring for barn og unge i nærheten av der du bor.

ÅSANE

BERGENHUS/ÅRSTAD • Band: vokal, el.gitar, el.bass og trommesett • Gitar og el. gitar individuell • Billedkunst, animasjon, keramikk og kreativ dokumentarfilm • Harpe, fiolin, bratsj, cello, kontrabass og hardingfele • Musikkteknologi • Musikkterapi • Piano, rytmisk piano, keyboard, kirkeorgel, akkordeon og trekkspill • Sang og storgruppesang • Klassisk slagverk for korps og orkester, slåttetromme, perkusjon og trommesett • Blåseinstrument og storband • Teater og teater med film • Fordypning dans, teater, musikk og billedkunst

FYLLINGSDALEN/LAKSEVÅG • Billedkunst (tegning, maling m.m.) • Blåseinstrument • Fiolin, bratsj og cello • Gitar • Klassisk ballett, jazzdans, moderne dans/samtidsdans og hip-hop • Piano • Teater • Musikalfag

FANA/YTREBYGDA • Billedkunst (tegning, maling m.m.) • Blåseinstrument • Fiolin, bratsj, hardingfele og cello • Gitar • Jazzdans og hip hop • Musikalfag • Piano og kirkeorgel • Sang • Klassisk slagverk for korps og orkester • Teater • Trommesett

ARNA/ÅSANE

BERGENHUS

LAKSEVÅG ÅRSTAD FYLLINGSDALEN

YTREBYGDA

• Band: vokal, el.gitar, el.bass og trommesett • Billedkunst (tegning, maling m.m.) • Fiolin, bratsj og cello • Gitar • Hip hop • Piano og rytmisk piano • Trommesett individuell • Blåseinstrument • Teater og musikalfag • Film/animasjon • Sang

UNDERVISNINGSTEDER: Fana/Ytrebygda: Apeltun skole, Aurdalslia skole, Fana kulturhus, Hop skole, Kirkevoll skole, Kringlebotn skole, Midtun skole, Fyllingsdalen/Laksevåg: Vadmyra skole, Alvøen skole, Bjørndalsskogen skole, Bønes arena, Bønes skole, Damsgård skole, Fjellsdalen skole, Fyllingsdalen vgs, Haugatun, Lone skule, Mjølkeråen skole, Rolland skole, Salhus skule, Tertnes skole, Ulsetskogen skole, Ådnamarka skule, Åsane kulturhus. Årstad/Bergenhus: Landås sko 18


sikk eller visuelle uttrykksformer?

ARNA

FANA

LEDIGE ELEVPLASSER NÆR DEG! Finn mer informasjon om tilbudet i ditt nærområde: www.bergen.kommune.no/kulturskolen

Søknadsfrist 1. april

, Nattland skole, Paradis skole, Rådalslien skole, Skjold skole, Skranevatnet skole, Steinerskolen i Bergen (Storetveit), Søråshøgda skole, Ulsmåg skole. , Kjøkkelvik skole, Løvås skole, Mathopen skole, Varden skole. Arna/Åsane: Li skole, Eidsvåg skole, Garnes skule, Haukedalen skole, Kalvatræet skole, Kyrkjekrinsen skole, ole, Christi Krybbe skole, Grieghallen, Haukeland skole, Hellen skole, Nordnes Bydelshus, Ny Krohnborg skole, Rothaugen skole, Slettebakken skole, Strømgt 19. 19


LITTERATUR

NYTT BIBLIOTEK

1

Biblioteket er tilbake på Laksevåg! Etter 16 år uten bydelsbibliotek, har laksianerne endelig fått tilbake en savnet folkeplass. Her venter bøker, spill, tegnebord og en gul kran på å bli tatt i bruk. TEKST: Hanna Torsdatter Husabø FOTO: Tove K. Breistein

Lokale ildsjeler har kjempet i 16 år for å få biblioteket tilbake på Laksevåg. Nå har de endelig fått ønsket sitt oppfylt; nye Laksevåg bibliotek har åpnet dørene inn til rom med god plass til både lek, bøker og mennesker. Synlig i bybildet Biblioteket holder til i samme hus som før, i det gamle kommunehuset på Laksevåg. Men til forskjell fra forrige gang, er det nå plassert i byggets førsteetasje. Nettopp det å være synlig i bybildet har vært viktig i planleggingen av det nye biblioteket, forteller avdelingsleder Merete Greve Løberg. – Det å være på bakkeplan er avgjørende. Det er viktig at folk enkelt kan finne oss og stikke innom. Nå har vi store vinduer mot gaten og er lett

20

tilgjengelige. Dessuten er vinduskarmene dype og perfekte for boklesing.

Mange har ønsket seg et sted å være, samles, diskutere, spille spill og ha boksirkel

Alt fra intervju til idémyldring og tipsvegg har vært gjennomført – og laksianerne har vært ivrige med å komme med sine ønsker og ideer. – Noen ville ha svømmebasseng og diskotek, de har nok dessverre ikke fått ønskene sine oppfylt, ler avdelingsleder Greve Løberg. – Men mange har ønsket seg et sted å være, samles, diskutere, spille spill og ha boksirkel.

Har involvert lokalbefolkningen Det bergenske designbyrået Haltenbanken har stått for utforming og design av det nye biblioteket. Både for dem og prosjektleder Håvard Legreid i Bergen Bibliotek, var innspill fra lokalbefolkningen avgjørende når de skulle finne ut hvordan det skulle se ut og hva de skulle prioritere plass til.

Plass til mer enn bare bøker Det har de fått. Boksamlingen er liten i forhold til antall kvadratmeter, et bevisst grep fra biblioteket, nettopp for å gi plass til andre aktiviteter som også er viktige på et bibliotek. – Det skal være rom for mennesker her, ikke bare bøker, forteller avdelingslederen.

BARN I BYEN I BERGEN I NR 90 I FEBRUAR – APRIL 2021


Laksevåg Bibliotek Damsgårdsallmenningen 1 Åpent mandag–torsdag 10–19, fredag 10–16.30, lørdag 10–16. Instagram: @laksevagbibliotek. Facebook: Laksevåg Bibliotek Tilbud i vinter 2021: 20. mars kl. 11: «Mormor og de åtte ungene». Opplesning med Adele. 10. april kl. 11: «Zara og deg» med Bjørn Sortland 17. april kl. 11: Heavykatten. Musikkforestilling.

2

3 på biblioteket 1: Hva syns du om det nye biblioteket på Laksevåg? 2: Hva gleder du deg mest til å bruke biblioteket til? 3: Hva liker du best med å bo på Laksevåg? Ali Oguz Demir (10) 1: Veldig bra! Det er vanskelig å hele tiden dra til byen for å låne bøker. Og det blir veldig dyrt å kjøpe alle bøkene jeg har lyst å lese. Nå kan jeg bare gå den korte veien hit i stedet for. 2: Jeg gleder meg til å lese nye bøker og til å spille dataspill eller kode. 3: Vi har veldig gode naboer og skoler. Alle hjelper hverandre og sier hei når vi møter hverandre på gaten.

3

«Det skal være rom for mennesker her, ikke bare bøker»

Adam Mohammed (10) 1: Det er fint. Ganske spesielt og moderne. Og de har mange kule og nye bøker som jeg tror mange vil lese. 2: Jeg gleder meg mest til å spille videospill – og til bøkene, da! Jeg liker best å lese tjukke bøker. Eventyr og fantasi og noen ganger historiebøker. 3: Biblioteket. Og at jeg har så kort vei at jeg kan gå hit alene og være her helt til klokken seks. Aysen Oguz Demir (8) 1: Kult! Gleder meg til å være her og leke masse. I dag har jeg lånt med meg to bøker hjem.

4

5

1: Ali setter pris på den nye korte veien til biblioteket og bøkene. 2: Biblioteket på Laksevåg er tilbake, denne gang på gateplan. 3: Selvsagt har Laksevågs signatur, den gule kranen, fått plass i det etterlengtede biblioteket. 4: Avdelingsleder Merete Greve Løberg ønsker velkommen til Laksevågs nye samlingsted. 5: Adam liker best å lese tjukke bøker.

– Bøker kan bestilles lett fra alle våre avdelinger og hentes her dagen etterpå. Derfor trenger vi ikke fylle alle gulvene med bokhyller, men kan gi plass til tegnebord, gode stoler, lekekran, brettspill og dataspill. En gul kran er blitt en hit Nettopp barn, ungdom og barnefamilier har vært et viktig satsingsområde i planleggingen av biblioteket. Barneavdelingen er stor og inviterer til både lesing og lek. – For å rekruttere lesere og bibliotekbrukere er det viktig å lære barn gode vaner allerede fra de er små, forteller Greve Løberg. Her kan barn komme alene eller sammen med venner, foreldre og besteforeldre. I tillegg til masse barne- og ung-

2: Gleder meg til å trekke forslag fra forslagspostkassen. Der kan alle legge oppi forslag til ting de har lyst å gjøre på biblioteket. Jeg har foreslått dans, gjemsel, pusle puslespill, lese bok, se film og perle. 3: Jeg har mange venner her, også liker jeg skolen, biblioteket og de snille lærerne mine. Jeg liker å leke i parken og å gjøre lekser på biblioteket.

domsbøker blir det egen kodeklubb og mulighet til å låne dataspill med seg hjem. En miniversjon av den kjente gule kranen på Laksevåg er allerede en hit blant bibliotekets yngste brukere.

Nå er det bare opp til alle dem som bor her å vise at det var verdt å kjempe for! Uten det enorme og langvarige engasjementet til lokalbefolkningen hadde det nok ikke blitt noe nytt bibliotek på Laksevåg, tror Merete Greve Løberg. – Nå er det bare opp til alle dem som bor her å vise at det var verdt å kjempe for!

BARN I BYEN I BERGEN I NR 90 I FEBRUAR – APRIL 2021

21


SKRÅBLIKK

FRITIDSLEGEORDNINGEN

Fritidslegeordningen Vi lærte på medisinstudiet at man ikke skal være lege for egne barn. Men å være rådgivende lege for andres barn må jo være greit? SKRÅBLIKK AV Ina Grung ILLUSTRASJON: Nhu Diep

Som lege opplever jeg stadig vekk å bli gitt en enorm tillit fra foreldre og barn. Ikke bare når jeg er på jobb på legevakt, fastlegekontor eller luftveisklinikk, men også privat: På fritiden. Det siste gjelder spesielt i helger og ferier når det naturlig nok er vanskelig å få tak i fastlegen. Alle som er velsignet med å få barn har fått oppleve at med denne velsignelsen følger en forbannelse: Frykten for å miste det kjæreste du har. For barn blir syke, og de skader seg rett som det er. Som oftest går det jo helt fint med barnet, men alle har vel hørt skrekkhistorier om de gangene det ikke gikk bra. Hvordan vet man hva som går over av seg selv, og hva som trenger blålysutrykning? Altså om man

22

da ikke er utdannet innen helse – og kanskje til og med da.

kan jeg jo kjapt legge til noen svært sjeldne og aldeles fryktelige diagnoser, som andre aldri ville kommet på å bekymre seg for, selv ikke etter ustrakte søk på internettet.

Jeg vet godt hvor redd man kan bli. Som ung førstegangsforelder var jeg ved enkelte anledninger nærmest lammet av frykt for å miste gullet i Men da er det så godt å kunne be om armene mine. Første gangen det lille hjelp. Selv har jeg ofte brukt strategien nurket klaget over «ring en venn» smerter i nakken, (takk, Ingrid!). Hvordan vet man hva med over 40 i feSammen har vi som går over av seg ber, slapp og fjern vurdert og resoni blikket. Første selv, og hva som trenger nert, og kommet gangen han falt frem til hvorvidt blålysutrykning? og slo seg hardt vi kan benytte i hodet. Kuttet ekspektans (som seg i pannen. Fikk utslett over hele egentlig bare betyr å se det an), eller kroppen. Tro meg, det hjelper ikke om det bør tas affære. alltid med medisinstudier på baken når det er ditt eget avkom det gjelder. Som student trodde jeg at jeg burDet er minst like skummelt! Som lege de kunne alt; jeg tok på meg altfor

BARN I BYEN I BERGEN I NR 90 I FEBRUAR – APRIL 2021

mye ansvar og «fritok» foreldre fra å dra til legevakt. Så ble jeg liggende våken om natten og fikk angst for å å begynne å jobbe som lege. Tenk å stå med dette ansvaret: Noen kan jo dø om jeg gir feil råd! Med årene har jeg blitt flinkere til å fortelle folk at de må oppsøke fastlege eller legevakt. Og med mer erfaring har jeg også blitt bedre på å vurdere når jeg kan berolige og trøste, og når det haster med å komme til behandling. Det er rart med det, man kan faktisk bli vant til tvilen, usikkerheten og risikoen; den er der jo hele tiden, for det er få absolutte sannheter i medisinen. Og for så vidt også i livet for øvrig. Vi må vel bare gjøre så godt vi kan alle mann, ut fra de forutsetningene vi har.


Så når jeg opplever at det tikker inn bilder av de søte små på telefonen min, iført en stor kul, et vondt kutt, et litt skummelt symptom – med meldinger som: «Hjelp, han har fått fl ått!», «Er dette utslettet farlig?», «Vepsestikk!», «Ser denne føflekken ondartet ut?» og «Kommer barnet mitt til å dø?!» – ja, da er det med stor ydmykhet og omsorg at jeg prøver å hjelpe til så godt jeg kan. Etter at koronaen kom til landet ble henvendelsene mye mindre varierte. «Kan det være korona?» «Hvor lenge bør jeg vente før jeg tester meg?» «Kan jeg gå ut av huset når jeg har karantene?» «Hva med barna? Og kjærestens barn som er nærkontakter?» «Når kan jeg sende yngstemann i barnehagen igjen?» Det ble på mange måter lettere å svare på disse spørsmålene, nå fantes det jo (etter hvert, i alle fall) retningslinjer opp og ned på temaet. Problemet var bare at retningslinjene sprikte; Verdens Helseorganisasjon, Folkehelseinstituttet og Bergen Kommune hadde på et tidspunkt ulike anbefalinger. Så der var tvilen igjen da; skulle jeg gi råd som lege, norsk lege eller som bergenser?

n e l e k k Nømin verden til

UTSTILLING

Velkommen til en verden av farger, former lek og fantasi. Laget av 270 elever i alderen 7–19 år fra visuelle kunstfag ved Bergen og Bjørnafjorden kulturskole. Oseana Kunst & Kultursenter 13. mars–5. april 2021 Tirsdag–fredag: 11–16.30 Lørdag: 11–16. Søndag: 12–18

Her i huset er det kun treåringen som har doktorkoffert Korona eller ei, det er for det aller meste en stor glede å få lov til å være en som blir kontaktet når noen er i nød, eller lurer på om barnet deres er det. Å være til nytte, å være en som kan hjelpe, å motta takknemlighet – det er ingen selvfølge å få tilfredsstilt slike psykologiske grunnbehov. Selvsagt passer det ikke alltid like godt. Noen ganger er lyden på telefonen slått av. Ofte har jeg mer enn nok med egne utfordringer – kanskje har minstemann et bakeprosjekt på gang, mens de to eldste slåss i etasjen over og den ene katten har stukket av. Kanskje er jeg bare opptatt med helt vanlige ting som å lage middag. Uansett, jeg svarer så ofte og så godt jeg klarer, og setter faktisk etter hvert pris på denne tilliten jeg får av venner og familie. Men bare så det er sagt, om noen skulle lure etter å ha lest dette: Kommer du på døren min med et blødende sår fra hodet, vil du raskt bli geleidet videre til legevakt eller sykehus. Her i huset er det kun treåringen som har doktorkoffert. Helsetilbudet i Bergen kommune er altfor godt til at jeg har tenkt å påta meg noen landsbylegerolle. Og for ordens skyld: Mistenker du akutt, alvorlig sykdom hos deg selv eller barnet ditt, ikke nøl med å ringe nødnummeret, 113. Er det litt mindre akutt og alvorlig, ring legevakten på tlf. 116 117. Hjelpen er nær!

Figur: Eirik Mikkelsen Torbergsen, 12 år, stop motion (streng/leire/tekstil)

Drømm er du om å bli danser ell er skuespill er? Eller har du bare lyst til å danse

masse eller bli trygg i å stå på scenen foran et publikum?

Bergen kulturskole har fordypningsprogram i dans og teater Vi har plass til flere til opptaksprøve! Frist for søknad til fordypning er 1. februar, men vi tar også imot søknader etter dette. Ta kontakt på bergen.kulturskole@bergen.kommune.no eller ring 55 56 80 50!

Ina Grung er trebarnsmor, lege, forsker, doktorgradstipendiat og en viktig brikke i aksjonsgruppen Bergens Mødre.

BARN I BYEN I BERGEN I NR 90 I FEBRUAR – APRIL 2021

23


BARN I BYEN JUNIOR MØTER FORBILDER

DRØMMER

1

Monsterfabrikken Hun tegner brølende, illsintre monstre – men ikke be henne om å tegne et tog eller en maskin. INTERVJU AV Moa Eklund Kjellberg SEKRETÆR: Siri Breistein FOTO: Tove K. Breistein

Har du alltid likt å tegne? – Jeg har likt å tegne så lenge jeg kan huske, og mamma har fortalt at jeg likte det før jeg kan huske også. Da jeg var liten tok jeg tak i det jeg fant og skriblet rundt med det. Jeg liker å tegne følelser, og i monstrene mine kan jeg dra følelsene av å være lei seg eller glad litt lengre. Jeg liker å overdrive. Hvordan oppdaget du at du kunne ha tegning som jobb? – Det var ikke en aha-opplevelse, jeg merket det gradvis at noen hadde lyst til at jeg skulle tegne ting for dem. Det kom litt etter litt – og så skjønte jeg etterhvert at jeg kunne leve av det. Hvordan kom du på å åpne butikk? – Det var helt tilfeldig. Jeg hadde kontor her inne på Bryggen i 2.etasje, og så var det en dag en som hadde butikk i første etasje kom opp til meg og sa hun skulle flytte og lurte på om jeg ville flytte inn. To timer senere hadde jeg butikk. Hva jobber du med akkurat nå? – Litt forskjellig ting, jeg har akkurat laget en poster der du skal gjette hvilke sopper som er ekte og hvilke som er falske – og den er akkurat ferdig. 24

BARN I BYEN I BERGEN I NR 90 I FEBRUAR – APRIL 2021

Hvordan kom du på den ideen? – Mamma og bestemor tok meg med på sopptur helt siden jeg var liten og da fant vi mye rart, så interessen for sopp har vært der hele tiden. Jeg skal jobbe litt med Fløyen fremover som skal lage en naturskole for barn og unge med en naturfagslærer, og da har vi snakket sammen om å lage illustrasjoner som kanskje kan brukes i den sammenheng. 2 Hva er det gøyeste oppdraget du har hatt? – Oi, det er mange, ofte er det gøyeste med jobben å få jobbe med gøye folk. Det gøyeste pleier å være det siste prosjektet jeg har jobbet med. Akkurat nå er det soppene. Men jeg har flere prosjekter som jeg synes er morsomt å jobbe med, som at jeg nå lager munnbind som mamma syr; munnbind med bakterier på. Hva er drømmeoppdraget ditt? – Å designe brettspill, som stigespill, og få jobbe mer med spillbransjen enn det jeg gjør nå. Hvilken bok ville du gjerne ha illustrert? – Jeg har et eventyr som jeg gjerne ville ha illustrert, jeg tror det er et


Gunvor Rasmussen har jobbet som illustratør for bøker og aviser i 15 år. Hun lager tegningene sine for hånd med blekk og akvarell, og du kan treffe på henne i galleriet og studioet hennes i Midthuset på Bryggen. www.gunvor.no Instagram: @gunvorr

For øyeblikket arbeider Gunvor med en bok om barn og smak. Forfatter er Frida Felicia Vennerød-Diesen som har skrevet doktorgrad om hvorfor barn spiser som de gjør; for hvorfor er det så godt med søtt, hvorfor liker ikke barn brokkoli, hvordan begynne å like tomat? Det kan du snart finne ut …

1: Gunvor og Moa utenfor Gunvors studio på Bryggen. 2: Gunvor viser Moa soppene sine – hun tegner ut ifra ekte sopper: Skal jeg vise deg et veldig fint navn på en sopp som høres ut som en karakter? spør Gunvor til Moa: «Amanita Muskaria» som er fluespopp – høres det ikke ut som en karakter i en bok? 3: Noen av tegningene til Gunvor skal ikke bli til noe bestemt, andre er bestillinger av kunder.

r f e s va l e n ti

med b a r n o g

g un

e f ra ole

r sk

Teate

tu

ul k n e g er

B

202

1

Fana kulturhus 13.-25. mars Gratis adgang

Festivalprogram: www.bergen.kommune.no/kulturskolen (arrangementkalender)

3

eventyr av H.C. Andersen som heter «Rosenalven». Det er en ganske trist og skummel historie, men veldig vakker om en alv som vokser opp i en rose som vokser opp av en hodeskalle. Eventyret skremte meg litt da jeg var liten, men jeg husker det veldig godt. Det er i hvert fall ikke en snill Disney-versjonen. Hva er det vanskeligste du tegner? – Tog! Jeg ble bedt om å tegne et tog, og det er kanskje det vanskeligste jeg har gjort. Jeg brukte så mange timer på det. Om det er natur og noe organisk, som blomster og mennesker og tekstil, så går det fint. Men, tog og maskiner, sykler og biler synes jeg er vanskelig. Til slutt får jeg det til, men det tar mye lengre tid.

Jeg liker å tegne følelser, og i monstrene mine kan jeg dra følelsene av å være lei seg eller glad litt lengre Gjør du noen gang feil, eller blir misfornøyd? – Ja! Ofte. Hva gjør du da? – Da kan det være at jeg tegner ting som er litt for stive. Om tegningene er for stilisert, altså for oppstilt, da blir jeg misfornøyd, men om jeg klarer å få til bevegelse som du tror på, da blir jeg veldig fornøyd. Men jeg har sølt maling utover hele bildet og jeg har veltet en hel blekk utover tegningen, og da må jeg begynne på nytt. Så jeg gjør absolutt en god del feil. Kan alle bli god til å tegne? – Jeg har arvet tegnegener fra foreldrene mine som begge er veldig flinke til å tegne. Mamma tegnet moteting og pappa tegnet troll og natur – så jeg ser deres tegninger igjen i mine. Men i tillegg så må man øve. Jeg øvde hver dag, men jeg så ikke på det som øving, jeg bare tegnet og tegnet – og så fant jeg tegninger jeg likte og så tegnet jeg av dem. Etterhvert oppdaget vi at jeg likte svarte linjer, det som heter illustrasjon, og jeg satt med kunstbøkene og tegnet etter, og så utviklet det seg. Men husk at forskjellen på å være flink til å tegne og være flink til å illustrere, er historiefortellingen. Du kan tegne en perfekt gjengivelse av et tre, men om du lager en illustrasjon av noe som skjer i det treet, da er det historiefortelling.

PÅ BERGEN KINO 12. FEBRUAR

BARN I BYEN I BERGEN I NR 90 I FEBRUAR – APRIL 2021

25


En tohodet og vortebelagt maursluker med dårlig syn og en trefot. Illustrasjon: Therese G. Eide

Fa-Fa-Fa-Fa Fantasifest! Litteraturhuset starter nyåret med nytt barnekonsept, Fantasifest, og alle er invitert! TEKST: Nhu Diep FOTO: Øyvind Valderhaug

På Litteraturhuset i Bergen har de siden mars 2020 jobbet for fullt med alternativ formidling for å opprettholde aktiviteten hos barn og voksne. Gjennom pandemien har Litteraturhuset servert barnefamilier strømmede fortellerstunder, digitale verksteder og interaktive aktiviteter. Det er ingen lett jobb, men noen må bare gjøre det. I år klinker Litteraturhuset til med premiere på nytt barneprogram-konsept, Fantasifest! Med god drahjelp fra to fantasifulle damer, Therese G. Eide og Ingebjørg Berg Holm, skal de få sultne barnehoder i full sving igjen! Therese G. Eide og Ingebjørg Berg Holm har planleggingsmøte i Boksalongen, Litteraturhuset. Interaktiv og digital fantasiforestilling Forfatter og tegneserieskaper Therese og forfatter Her inviterer de barn og familier og rollespiller Ingebjørg er de oppfinnsomme hodene bak den interaktive og digitale forestillingen til en kollektiv fantasifest der Fantasifest. Her inviterer de barn og familier til alt kan skje! en kollektiv fantasifest der alt kan skje! Gjennom avstemninger, chat og innsendinger av bilder, kan de som ser på være med og forme fortellingen i Dere leste riktig, det er barna som bestemmer! liveshowet, og duoen må bare pent tegne og for- Fantasifest finner sted i Litteraturhuset i månedene telle eventyr ut ifra barnas mange ideer og påfunn. januar, februar og mars.

26

BARN I BYEN I BERGEN I NR 90 I FEBRUAR – APRIL 2021

En tohodet vortebelagt maursluker Jeg vil også være med på festen, så jeg kontakter programlederne. Jeg slipper fantasien løs og taster inn det første jeg tenker på: En tohodet og vortebelagt maursluker med dårlig syn og en trefot! Irriterende fornøyd med eget bidrag sitter jeg og venter spent på resultatet. På en-to-tre popper et bilde opp på skjermen min. Jeg ler høyt! For på den andre siden av skjermen sitter nemlig en av Fantasifestskaperne, tegneserietegner Therese G. Eide. Det kan høres ut som jeg har tjuvstartet showet, men jeg har altså ikke det. Dette er et intervju og jeg har byttet ut en og to meteren med en telefon, bare for å komme i riktig digital modus. Så det er slik det foregår, at barna kommer med rare karakterbeskrivelser og ønskehandlinger, og du og Ingebjørg må pent kaste dere rundt og visualisere og fortelle historiene deres? Er ikke det slitsomt da? – Nei, ikke egentlig. Jeg har god og lang erfaring med live tegning. Jeg synes det er spennende og morsomt, og så blir det andre tegninger enn det jeg vanligvis lager.


Familie-

Hvordan forbereder man seg på en fantasifest der man ikke har peiling på hva som kommer til å skje? Øver du deg på masse tilfeldige kombinasjoner av ... vel, alt? – Det har vært tilfeller der jeg har sittet fast og må ty til Google, men det er ikke helt sikkert det kommer til å skje under Fantasifesten. Med tre barn som utfordrer meg støtt og stadig, har jeg lang erfaring med fantasitegninger. Ingebjørg derimot, jobber ut ifra et skjelett. Da er handlingene på en måte forhåndsbestemt, og barna, eller seerne hvis vi kaller dem det, kan velge blant disse. Ingebjørg spinner så eventyret ut ifra avstemningen. Selv om jeg har friere tøyler enn Ingebjørg, prøver jeg også å tilpasse tegningene til hennes historier.

konkurranse Bli med! Lag byens gøyeste snømann Barn i Byen inviterer barnefamilier til å bygge byens gøyeste snømann! Her er det bare å slå hodene sammen og slippe fantasien løs! Gjør som familien Bjørndal fra Sandviken: ta familiebilde sammen med snømannen og legg det ut på Instagram med familienavn og emneknagg #snømannibyen.

Med tre barn som utfordrer meg støtt og stadig, har jeg lang erfaring med fantasitegninger

Premien er en dag på VilVite for hele familien og vinnerbildet på trykk i marsutgaven av Barn i Byen. Kåringen skjer 12. mars.

Hva synes du er vanskeligst å tegne? – Maskiner! Alle typer fantasimaskiner, flygemaskiner og maskiner med rette linjer. Maskiner som spytter ut marshmallow! Og lettest? – Jeg synes det er lettest å tegne mennesker og dyr. Da begynner jeg alltid med hodet, og så bare fortsetter jeg derfra. Noen dyr er jo litt vanskeligere enn andre da ... Hvem er Fantasifesten laget for og hvordan logger man seg på festen? – Fantasifest er for alle barn med fantasi og språk, førskolealderen og oppover. Mammaer og pappaer kan også være med. Arrangementet er jo hovedsakelig for barn, men alle kan hive seg på! Therese G. Eide og Ingebjørg Berg Holm bor begge i Bergen. Therese er tegneserieskaper og Ingebjørg er forfatter. De er begge lidenskapelig opptatt av rollespill. Sammen har de utviklet konseptet Fantasifest. Fantasifest ARRANGØR: Litteraturhuset i Bergen DATOER: Premiere: Lør. 30.1, kl.12–13. Lør. 27.2, kl. 12–13. Lør. 13.3, kl. 12–13. Arrangementet foregår digitalt på Litteraturhuset i Bergens YouTube-kanal For datoer, arrangement og innloggingsinfo, og andre barnearrangementer: litthusbergen.no/arrangement/fantasifest

God byggings!

På tokt og på leting med Bymuseet Frem med kanonene, for vi har en by å beskytte! I månedene februar og mars er det spennende utendørsaktiviteter på Bryggen, Håkonshallen og festningsområdet for barn og voksne. Da kan dere reise tilbake i tid, gjennom grotter og hull, opp trapper og tårn og bli kjent med store og små konger, skumle sjørøvere og modige birkebeinere! Vil dere være med på tokt eller vandring? Eller vil dere heller være med på leting etter en gave som plutselig forsvant? Bymuseet serverer et fullspekket program i historiske omgivelser og det er bare å melde seg på! Her blir det oppdagelse av arkeologiske funn, feiring av de kongelige, vandreteatre og aktivitetsløyper på den gamle kongsgården, visning av kongens hall og kanoner, eventyromvisning i Rosenkrantztårnet og fortellerstund i Håkonshallen for de aller minste. Oppdatert info om tidspunkt og priser for de ulike aktivitetene: bymuseet.no Foto: Julie Solli

Utendørs familieomvisning på Bryggen og Schøtstuene

#STEDERSOM

BETYRNOE

Lørdager og søndager kl. 14. Hver helg i februar og mars. Varighet 45 min. Begrenset antall plasser. Fra 5 år.

LEK OG LÆR PÅ SCHØTSTUENE

Oppmøte på Schøtstuene eller kjøp billett på museumvest.no Oppdag Bryggens hemmeligheter! Besøk oss på Schøtstuene, få skattekart og finn Bryggens hemmeligheter. Barn gratis, voksne kr. 130,Øvregaten 50 Hanseatiskmuseum |

Hanseaticmuseum | museumvest.no

BARN I BYEN I BERGEN I NR 90 I FEBRUAR – APRIL 2021

27


Heksejakt

Fyll tiden med teaterskole Teaterskolen på Bergen Internasjonale Kultursenter starter snart opp igjen. På teaterskolen er det fokus på å bli trygg på seg selv, stemme- og kroppsbeherskelse og sosialt samspill. Gruppen har plass til både nybegynnere og de som har deltatt tidligere. Instruktør på teaterskolen er Tara Hiwa, som er kurdisk, og har bodd i Norge i 20 år. Hun har lang erfaring med både skuespill og sang, og med teaterkurs for barn og unge. ALDER: 7–12 år. TID: Tirsdager kl. 16–18. OPPSTART: 16. februar PRIS: Kr. 500,- (søskenmoderasjon). PÅMELDING: post@bergeninternasjonalekultursenter.no Dere finner også teaterskoletilbud på Bergen kulturskole, Vestlandske Teatersenter og Fyllingsdalen Teater.

i Nygårdsparken

Hiv dere rundt og bli med på utendørs teateropplevelser. Eventyr i Parken er et teaterkompani som skaper vandreteater for hele familien. Hovedbasen til kompaniet er Nygårdsparken. I vinter og vår blir det både heksejakt og eventyrfortellinger. Program vinter/vår 2021:

Spill trommer og lek med rytmer sammen med Abu Rytmelek for barn 3–6 år hver uke. Her får dere spille trommer og leke med rytmer, sang og dans. Abu Adonaba gir rytme- og danseglede på Bergen Internasjonale Kultursenter. TID: Mandager/torsdager: 17–17.45. START: 1./4. februar. PRIS: 500 (10 uker) INFO OG PÅMELDING: www.abuadonaba.com / abu@adonaba.com

Lag din egen tromme på gjenbruk Liker dere rytmer? Da må dere komme på RytmeLAB! Abu Adonaba inviterer til konsert, trommeverksted og trommemaking! RytmeLAB starter med en liten konsert med trommer, vekselsang og dans, hvor publikum inviteres med. Konserten går over i trommeverksted der alle får spille. Og vil dere lage deres helt egen tromme, så blir det trommemaking hvor dere kan trylle frem den fineste trommen av brukt emballasje.

28. FEBRUAR: «Heksejakten» kl. 11:30 og 13. 21. MARS: «Reveenka» kl. 11:30 og 13 (mulighet for ekstraforestilling). 25. APRIL: «Kong Håkons Ring» kl.11:30 og 13 (mulighet for ekstraforestilling). 30. MAI: «Lille Edvard» kl.11:30 og 13 (mulighet for ekstraforestilling). 20. JUNI: «Askeladden» kl.11:30 og 13 (mulighet for ekstraforestilling). NB! Forhåndsbestilte billetter. For billettbestilling og info: Følg «Eventyr i Parken» på Facebook.

TID: Lørdag 13. mars kan hele familien også være med på RytmeLAB kl. 13–15. STED: Bergen Internasjonale Kultursenter. GRATIS! ALDER: Passer fra 3 til 10 år sammen med voksne.

AKTIVITETSKORTET

FOR BARN OG UNGE - HØST 2020 / VÅR 2021

Du kan fortsatt bruke aktivitetskortet ditt! Sjekk restriksjoner for det enkelte tilbudet, hold smittevernreglene, og gjør noe du synes er gøy! Se hele tilbudet på www.barnibyen.no/aktivitetskortet ACTIVITY CARD FOR CHILDREN AND YOUTH (0–17) • AUTUMN 2020 - SPRING 2021 28

BARN I BYEN I BERGEN I NR 90 I FEBRUAR – APRIL 2021


BARK-opplevelser i vinter Barnas Røde Kors (BARK) har gratis fritidstilbud for barn mellom 6 og 13 år. Her kan alle som vil være med på aktiviteter i gymsal og skolegårder, tur/utflukt eller kulturopplevelser. BARK har åpent fritidstilbud i flere bydeler.

BARK-treff vårsemester 2021: BARK Fyllingsdalen: Tilbud til barn i Fyllingsdalen. Oppmøte på Sælen skole hver mandag 17–18.30. Påmelding: Påmelding: 483 88 481.

Finner du veien til honningkrukken? Nå er den populære Prosjekt Fantasi-utstillingen tilbake på VilVite. Her kan du utforske og prøve barn og unges egne, geniale oppfinnelser. Kom og bli inspirert!

BARK Sletten: Tilbud til barn i 4.–7. klasse fra Landås og Slettebakken. Oppmøte i gymsalen på Slettebakken skole hver onsdag 17–18.30. Påmelding: 483 96 279. ByBARK: Tilbud til barn som bor i Bergenhus og sentrumsnært. Oppmøte på Fellesverket i Sverres gate 3 hver onsdag 16–17.30. Påmelding: 483 96 218. BARK Pluss: Ekstraordinær aktivitet i skoleferiene. I vinterferien (uke 9) vil BARK Pluss ha aktivitet mandag til torsdag med tilbud i byen og utflukt med overnatting i Fjaler kommunen. Mer info, Kontakt: barkpluss.bergenrk@gmail.com, tlf: 483 96 152. NB! Som en del av smittevernstiltak, er det forhåndspåmelding til hvert BARK-treff. BARK har også en Facebook-side for andre oppdatering og info: www.facebook.com/barkbergen

Utstillingen er åpen i helgene - velg mellom: 1) 10.15-13.15 2) 14.00-17.00

Kjøp billett på vilvite.no

Vinterstemning på Fløyen Se alle våre aktiviteter på floyen.no

BARN I BYEN I BERGEN I NR 90 I FEBRUAR – APRIL 2021

29


Foto: Anne Lise Norheim

Suveren Søndag Ikke alt som blinker er gull. Noen ganger kan det være noe enda bedre! Tenk, i år faller Valentinsdag og morsdag på samme dag – 14. februar! Dagen der kjærlighet og romantikk skal feires stort og lenge, mor skal puttes oppi en dronningstol, kongestol og dragestol. Klart alle liker konfekt og duftende pollenknapper, men hva med å prøve noe nytt og annerledes for en gang skyld? Hvorfor ikke gi vekk en helt unik og underbar kreasjon av glass? Eller kanskje endra bedre, lage det sammen med noen du er glad i? Hver første søndag i måneden arrangerer S12 Galleri og Verksted en veldig annerledes og kreativ søndagsskole for barnefamilier som heter Familieverksted.

”Jaaa! Mitt eget kort! Husker du gleden over ditt første bankkort? Friheten du opplevde? Alle barn over 7 år kan få sitt eget Visa Electron 7+. Og det er superenkelt å bestille!

I et flott og industrielt bygg på Bontelabo – faktisk i et ekte profesjonelt glassverksted, inviteres barnefamilier til kreative utfoldelser hvor store og små kan få prøve seg som ekte «kunstnere». Med god veiledning fra dyktige glassmestre, kan barn og voksne arbeide sammen om å lage et vakkert bilde i og med glass. I de andre resterende søndagene tilbyr S12 Galleri et kurs som heter Design – varmt glass, som er et åpent tilbud for barn og unge i alderen 5–17 år. Her får du prøve deg som designer og få innsikt i en spennende glassblåsingsprosess. Du bestemmer form og farge, og glasblåserne tryller frem de vakreste objekter! Ta-da! SØNDAGSSKOLEN S12 tilbyr 2 ulike kurs: Familieverksted og Design – varmt glass. TID: Hver søndag, kl. 12–16. STED: S12 Glass og Verksted, Bontelabo 2. PRIS: 150,OPPDATERT INFO og tidspunkt for de ulike kursene: s12.no/sondagsskolen Alle må vaske/desinfisere hender ved ankomst og overholde minst 1 meter avstand.

Dansekurs for barn på USF Verftet

Les mer på spv.no Sammen gjør vi det bedre.

Vi har fortsatt noen ledige plasser! Danselek og preballett fra 6 år, jazzdans, ballett og hiphop fra 7 år Mer informasjon og påmelding:

bergen-dansesenter.no | post@bergen-dansesenter.no | 55 32 08 66 / 482 49 269

30

BARN I BYEN I BERGEN I NR 90 I FEBRUAR – APRIL 2021

Bergen Dansesenter Danse- og ballettskole Regionalt kompetansesenter for dans


En ekte heltinne på Litfest mini Kom og hør på historien om jenta som aldri ga opp – som bestandig har kjempet for kjærligheten, og for at alle skal få elske hvem de vil! Forfatter Ida Hegazi Høyer har skrevet bok om Kim Friele og kommer til biblioteket for å snakke om den modige og kule Kim Friele. Hun vil blant annet fortelle om hvordan Friele endret livet til flere generasjoner etter seg, og hvorfor hun er den viktigeste forkjemperen for homofile sine rettigheter i Norge. Kim Friele er en minibiografi for aldersgruppen 3–6 år. FORFATTER: Ida Egazi Høyer. ILLUSTRATØR: Øyvind Hovland. TID: Lørdag 13. februar 11.30. STED: Hovedbiblioteket, UROM. ALDER: Passer fra 5 år. INFO: bergenbibliotek.no

BOKTIPS

GI MEG EN KLEM

Misforstått, avvist og utstøytt Med klemmeforbud har aldri savnet etter en varm klem vært større, også om du er en kaktus. ANMELDT AV Hege Rognøy Fossåskaret

Valentinsdag, morsdag og fastelaven på et og samme fjell! Inviter med dere mødre og kjærester – og venner og familie for en tredobbelt feiring til fjells. Stedet er Fløyen og Skomakerdiket. Søndag 14. februar fra kl. 11 til 14 feires valentinsdag, morsdag og fastelaven med mange ulike aktiviteter. Gratis! Hva skjer med insektene om vinteren? Har du tenkt på hvor de befinner seg nå som fjellet og skogen er dekket av snø? Bli med på natursti og lær litt på veien. Kart kan dere hente i butikken og ved Skomarkerdiket og bli med i trekning av en overraskelse fra Fløyen. Lag fastelavensris og bli med å male på snøen. Fløyen stiller med utstyr, bare møt opp ved Skomakerdiket – eller hva med å overraske kjæresten med et romantisk utemåltid? Grillene holdes varme under hele arrangementet.

Kom og se!

Av alle korona-restriksjonane vi lever under, er klemme-forbodet kanskje det vondaste. Besteforeldrefang har ikkje godt av å stå tomme. Og sjølv om digitale hjarta er fine til sitt bruk, kan dei aldri erstatte varmen frå mjuke armar om halsen. I denne underlege tida med 1-metersregel, ansiktsmasker og karantene, er det lett å leve seg inn i historia om den vesle kaktusen Felipe som meir enn noko anna ønsker seg ein god klem. Forskjellen er berre at medan me opplever samhald ved å halde avstand, kjenner Felipe seg heilt åleine i verda. Tittelen «Gi meg en klem» er sørgjeleg relevant i 2021, men tematikken i boka er tidlaus. Kaktusen Felipe kjem frå ein fornem og berømt familie med eit imponerande og herskapleg slektstre. Det viktigaste for familien er at alle oppfører seg skikkeleg og ser godt ut, at alt er reint og ryddig og at ingen kjem tett innpå kvarandre. Men vesle Felipe er ikkje som dei andre. Det einaste han vil ha, er ein klem. Han strekkjer dei små kaktusarmane sine ivrig i været, men uansett kor Felipe vender seg, møter han berre stikkande piggar og avvisande blikk. Felipe forstår at han ikkje høyrer heime i familien sin, og han dreg ut i verda på jakt etter nærleik. Men arva han har med seg, gjer at han hamnar i trøbbel kvar gong han kjem nokon for nære. For ein kaktus er og blir ein kaktus, sjølv om hjarta er mjukt og viljen er god.

BERGEN SER er en publikumsfestival for hele byen som kombinerer film og fest på en ny måte. I samarbeid med Bergen International Film Festival og Vestnorsk filmsenter, gir festivalen publikum det beste fra verdensfilmen akkurat nå innen kvalitetsfilm, dokumentarfilm, kortfilm og kortdokumentar, inkludert opplevelser som er nytt for kino­arenaen. Bergen Ser har også barnefilm på plakaten og E-sports­ turneringer. Her får du spille Mind Craft på et stort kinolerrete. BERGEN SER 2021 fra 5.–7. Februar på Bergen kino. Info og oppdatering: bergenkino.no

Misforstått, avvist og utstøytt tek Felipe etter kvart til å tru at han har det best åleine, og at han ikkje treng nokon andre i livet sitt. Men så møter han ei som treng nettopp han. «Gi meg en klem» er ei gripande biletbok som på tankevekkjande, og stundom uventa vis, skildrar sorga over å ikkje høyre til og lengten etter å ha nokon å vere god mot. Italienske Simona Ciraolo står bak både tekst og illustrasjonar, og boka er omsett frå engelsk til norsk av Eivind Sudmann Larssen. Boka passer best for born mellom tre og seks år, men også eldre søsken og foreldre vil ha glede av historia om Felipe. Teikningane er enkle og reine, men rike på uttrykk og detaljar som forsterkar stemninga i teksten. Det er ein leik i teikningane av den arrogante kaktusfamilien og eit alvor i illustrasjonen av einsemd, som vil fenge lesarar i alle aldrar. Gi meg en klem Originaltittel: «Hug me». Tekst og illustrasjon: Simona Ciraolo Utgitt: 2021 på Mangschou Forlag Pris fra kr. 200,- / Gratis til utlån på biblioteket

BARN I BYEN I BERGEN I NR 90 I FEBRUAR – APRIL 2021

31


BILLEDREPORTASJEN

VINTERGLEDE

PUDDERALARM 1

2

1. Unna vei! Nå er Nygårdsparken blitt forvandlet til en lang akebakke. 2. Initiativtakerne bak den nye skøytebanen på Møhlenpris er SK Djerv og ildsjeler i nabolaget. 3. Skøyteglede med utsikt. Skansen er kanskje landets vakreste skøytebane. 4. For tredje år på rad tilbyr Ole Christian Juriks leie og sliping av skøyter for både barn og voksne. Så sant været tillater det, er han på plass på Skansen hver dag fra tre om ettermiddagen til rundt åtte om kvelden. 5. Dette er Ole Christians siste vintersesong med utleie, og har nå planlagt å donere både slipemaskin og rikholdige beholdning av skøyter til Skansen Bataljon slik at de kan fortsette tilbudet. 6. Full fart ned Fløysvingene. 7. Fløibanen har fraktet mange ski- og akeentusiaster de siste ukene. Visste du at Fløibanen har egen akebillett? 8. I Sædalen samler mange barn seg i bakkene rundt Helgeseter. 6

32

BARN I BYEN I BERGEN I NR 90 I FEBRUAR – APRIL 2021


4

3

5

7

8

Akebillett på Fløyen: Voksen kr. 215,- / Barn kr. 115,- Fløibanen anbefaler alle å kjøpe akebillett i deres app, da holder den seg tørr. Med akebillett kan du ake fra Fløyen til Skansemyren/Fjellveien og ta Fløibanen opp igjen hele dagen og kvelden om du vil (siste bane går kl. 20). Tips til skøytebanene og skiløypene i Bergen, se barnibyen.no

BARN I BYEN I BERGEN I NR 90 I FEBRUAR – APRIL 2021

33


HVA • HVEM • HVOR

DANS

DANS

ÅPNE BARNEHAGER

OPPLEVELSER

KULTURHUS

Step In Dansestudio

Bergen ungdomslag Ervingen

Åpne barnehager i sentrum:

Vestkanten Opplevelser

Barnas kulturhus

Undervisning i folkedans for barn i alle aldrar: musikkdans, songdans, songleik mm. Levande musikk på øvingane.

Nykirken Åpen barnehage Fredriksbergsgt. 4 Mandag og tirsdag kl 9–14.30 Onsdag kl 9–17.30

Bergen juniorspelmannslag: for barn og ungdom som spelar hardingfele. Kong Oscarsgate 15/18, 5017 Bergen T: 55 31 74 46. E: kontoret@bergen.ungdomslag.no www.bergen.ungdomslag.no

Fyllingsdalen og Midtun

ÅPNE BARNEHAGER

Fire studio, erfarne pedagoger og kurs for alle (fra 4 år):

KFUK-KFUM Fana Åpen barnehage

Jazzdans - Hip Hop - Barnedans - Stepp Klassisk Ballett - House - Moderne www.stepindansestudio.no kontak@stepindansestudio.no

Kunstsjangre: Teater, dans, musikk, film og visuell kunst. Vi tilbyr også verksteder knyttet opp mot disse fagområdene.

Mariakirken Åpen barnehage Absalon Beyersgt. 1 Torsdag kl 9–18.30 Fredag kl 9–15.30

Åpent for barnefamilier lørd kl 13-16 i sesong.

Gratis for alle barnefamilier Lunsj - lek - læring

Kalmargaten 6, 5011 Bergen T: 53 03 82 30 (hverdager 9-15) E: barnaskulturhus@bergen.kommune.no

www.bergendomkirke.no

bergen.kommune.no/barnaskulturhus

Et pedagogisk tilbud til barn i følge med en voksen

Vestkanten er størst i Norge på shopping og opplevelser. Her finner du;

Åpent Mandag, tirsdag og torsdag 9–14. Barnehagen følger skoleruten. Små og store ønskes velkommen!

Bowling • Minigolf • Badeland • Curling Skøytebane • Butikker og restauranter Vil du feire bursdag eller ha arrangement er det bare til å ta kontakt.

Underetasjen Fana menighetssenter Fanaveien 320 – T: 900 46 107 Facebook: Fana åpen barnehage www.openbarnehage.no

For mer informasjon se vestkantenopplevelser.no

BARNAS KULTUR

HUS ROM FOR KOMPETANSE

DANS

ÅPNE BARNEHAGER

FRILUFTSLIV

UNDERVISNING

MUSIKK

Bergen Dansesenter

Stjernen Åpen barnehage

Barnas Turlag

Bergen Kulturskole

AKKS Bergen

Kom når det passer deg. Driften er basert på at de voksne som kommer sammen med barna selv er en del av bemanningen, rydder etter seg selv, og tar aktivt del i det daglige arbeidet. Velkommen!

Er du glad i å være ute? Liker du å være på tur med andre barn og barnefamilier? Barnas Turlag er for barn mellom 0–12 år, og morsomme aktiviteter man kan være med på er hytteturer, fjelleirer, turbouker, fotturer, skiturer, padlekurs, klatredager, kveldsmatturer og mange andre aktiviteter i Bergen og Hordaland.

Undervisningstilbud innen musikk, dans, teater, visuelle kunstfag, talentprogram, musikkterapi og «Kulturkarusell».

Danseskole på USF Verftet, Nordnes

Regionalt kompetansesenter for dans, åpent for henvendelser fra publikum Danseundervisning for barn: danselek 2-6 år, preballett 6 år, klassisk ballett, hiphop og jazzdans fra 7 år, samtidsdans fra 13 år. Semesterstart i januar og i august. Bergen Dansesenter tilbyr som eneste danseskole i Hordaland gradering i klassisk ballett etter den internasjonale standarden RAD.

- Babysang - Yoga for mor og baby - Stjernegruppe for 4 og 5 åringer - Samlingsstunder - Utflukter - Gymrom - Snekkerbod - Formingsaktiviteter

www.bergen.kommune.no/kulturskolen

Visuelle kunstfag Teater

Kr. 10,- pr. pers. Grunnet korona kreves det påmelding via facebookgruppen «Stjernen åpen barnehage». Instagram: stjernenaapenbarnehage www.aasanekirke.no E: kb287@kirken.no T: 917 24 471

Strømgt. 19, 5015 Bergen. T: 55 56 80 50

Dans

Åpningstider: Mandag kl. 9–14.30. Onsdag kl. 9–14. Torsdag kl. 9 –14.30.

T: 55 32 08 66 / 482 49 269 E: post@bergen-dansesenter.no bergen-dansesenter.no

Musikk

Følg oss på Facebook og på bergenoghordalandturlag.no/barnas-turlag Besøk oss i Markens tverrgate 4–6; man–fre: 10–16, tors: 10–18, lør 10–15. Kontakt oss på 55 33 58 10 eller bht@dnt.no

Musikkorganisasjon på USF Verftet, Nordnes AKKS Bergen tilbyr kurs med profesjonelle instruktører fra Bergens musikkliv for barn, ungdom og voksne. På våre kurs er det fokus på mestringsfølelse og spilleglede. Musikkundervisning for barn fra 9 til 13 år: juniorkurs i bass, elgitar, vokal, piano og trommer. Oppstart februar og april. Info og påmelding: www.akks.no/bergen E: bergen@akks.no T: 55 55 75 55

DANS

ÅPNE BARNEHAGER

IDRETT

UNDERVISNING

MUSIKK

C dansestudio

Popcorngjengen søndagsskole

Centrum Taekwondo

Bryggen Kunstskole

Bergen filharmoniske orkester

Fyllingsdalen • Askøy • Sotra

Kveldsskole i tegning og maleri. Semestrene avsluttes med elevutstillinger på Bryggen. 4 grupper: 6-9, 10-12, ungdom og voksne.

Fra 4 år og oppover Kreativ formidling av Bibelens budskap. Fellesskap, lek og moro. Et miljø der hvert enkelt barn blir sett og verdsatt.

Bugården 15, 5003 Bergen T: Jette Meyer 915 45 376 E: kontakt@bryggenkunstskole.no

Sang/drama/forming/spill/utfl ukter.

Start din dansereise sammen med oss :) Danseundervisning for barn, ungdom og voksen fra 2 år oppover, gutter og jenter. Barnedans • Ballett • Jazzdans Hip hop • Breakdance • Minibreak Heels • Commercial • Waacking Brudevals • Utdrikkingslag

Hver søndag kl 11, bortsett fra i skoleferier. Bethel Bergen Lille Øvregate 31 (ved Domkirken) T: 901 84 184

www.cstudio.no admcstudio@gmail.com

BLI MED PÅ TAEKWONDO

www.bryggenkunstskole.no

Taekwondo-lek: Spesielt tilpasset barn fra 5 til 7 år, med mye lek og moro kombinert med enkle teknikker fra taekwondo. Tid: Onsdag kl. 18

VERKSTED

Ordinære barnetreninger: Taekwondotrening for barn fra 8 til 11 år. Gøy og allsidig trening som passer alle, der både kropp og hjerne blir utfordret. Tid: Mandag og onsdag kl. 18-19 Sted: Fysak, Vilhelm Bjerknesvei 42 Påmelding: centrumtkd@hotmail.com eller ved fremmøte på trening. www.centrumtkd.no Følg oss også på Facebook

34

Barnas kulturhus tilbyr et bredt utvalg av aktiviteter for byens barnefamilier, barnehager og skoler.

BARN I BYEN I BERGEN I NR 90 I FEBRUAR – APRIL 2021

Arki`barn Semesterkurs i arkitektur for deg mellom 7 og 11 år, i regi av Bergen kommune. Onsdager eller torsdager kl. 15–16.30. Kr. 1.990,Arkitekturverksted i skoleferier: kr. 750,Påmelding og kontakt: Olivia: 416 92 991 eller arkibarn.bergen@outlook.com Adresse: Kulturhuset Danckert Krohn, Strømgaten 1, Bergen

Snødronningen: Musikalsk forestilling basert på H.C. Andersens eventyr. Møt snakkende kråker, skumle snøkrystaller og snille hekser. Forteller: Ingeborg Ekeland. Musikk av bl.a. Grieg, Ravel, Vivaldi, Tsjaikovskij og Prokofiev. Fredag 19. februar kl. 17 og 19. Grieghallen. Kr 100/200,www.harmonien.no E: marked@harmonien.no T: 55 21 62 28 (Hverdager 9–15)


BARN I BYEN JUNIOR

BYTT RACKET MED SKØYTER

KUNSTMUSEUM

MUSEUM

KODE

Bergens Sjøfartsmuseum Skatter fra havets bunn, kuler og kanoner, vikingskip, seilskuter og dampskip. Hvorfor kalles Norge en sjøfartsnasjon? Kom til oss og finn ut selv. Åpningstider: September–april: Man–søn 11–15 Mai–august: Man–fre 11-16, lør–søn 10–17 Familieaktiviteter: Let og finn skipsrottene i museet (daglig). Barnas søndag (ukentlig). Aktiviteter i skoleferiene. Voksne 100, stud. 60, barn 0–16 gratis. MERK: gratis adgang i hele april.

På KODE kan barn og voksne oppleve forskjellig kunst, fra ulike tider og i mange stilarter. I høst kan man blant annet se verk av Picasso på KODE 2 (fram til 20. september) og en nymontert Munch-samling på KODE 3. I september åpner en stor møbelutstilling på KODE 1, med eventyrlige stoler og skap fra den bergenske møbelprodusenten Chr. Knag.

www.sjofartsmuseum.no

Spør gjerne etter aktivitetshefte for barn i resepsjonen! Hele KODE 4, inkludert KunstLab holder stengt fra og med 1. september.

KUNSTMUSEUM

Bergen Kunsthall Aktiv og engasjerende formidling av samtidskunst. Gratis omvisning for barnehage og skole i utstillingene, med påfølgende verksted. Bestilling: Hilde Marie Pedersen, formidling@kunsthall.no / 940 15 056 Åpningstider: Tirsd.–sønd. kl. 11–17. Omvisninger for barnefamilier: Hver søndag i utstillingsperioden kl. 13. Rasmus Meyers allé 5, 5015 Bergen T: 940 15 050 / 940 15 056 E: formdling@kunsthall.no www.kunsthall.no

MUSEUM

Det Hanseatiske Museum og Schøtstuene

Test skøyteformen på en tennisbane Endelig kom vinteren til Bergen, og Bergen kommune var raske med å sprøyte tennisbanen på Varden slik at vi endelig fikk prøvd skøytene igjen. TEKST: Molly Eklund Kjellberg Foto: Gunn Breisnes

Rett etter skolen fikk vi være helt alene på banen, det var veldig gøy, siden det er lenge siden jeg har stått på skøyter. Jeg var litt ustødig i begynnelsen. Da er det fint å kunne øve uten at noen suser rundt deg.

MUSEUM

Universitetsmuseet

Mumier, dinosauregg, krystaller, isbjørn, vikingsmykker, apenes skrekk, skjeletter, samuraidrakt, hulebjørn, mystiske runer, plasthvalen og en labyrint du kan gå deg bort i. Alt dette kan du se om du besøker Universitetsmuseet Kulturhistorie, Naturhistorie og Muséhagene. Velkommen! Åpent: Tirs–lør 10–16. Søn: 11–17. Barn gratis. Voksne 100,-. Honnør 80,-. (gjelder billetter kjøpt på nett)

www.universitetsmuseet.no www.facebook.com/Mittmuseum

Øvelse gjør mester, og etter en stund var det akkurat som om beina husket hvordan det er å stå på skøyter igjen. Her er noen forslag til gøye ting du kan gjøre på isen: • Sisten • Hermegåsa • Øve på piruett og 8-tall • Stå på ett ben • Spille ishockey SCHØTSTUENE: Øvregaten 50: Vi ønsker velkommen til hanseatenes enestående forsamlingslokale på Schøtstuene. Her vil små og store få oppleve den hanseatiske verden, delta i morsomme aktiviteter, og få innblikk i spennende historier. Følg med for oppdateringer på Facebook eller www.museumvest.no HANSEATISKE MUSEUM: Bryggen, Finnegården 1A På grunn av restaurering er muséet i Finnegården midlertidig stengt, og etter planen åpner dørene igjen i 2024.

På vinteren pleier vi å stå på skøyter i Bergenshallen, men i år har den enda ikke åpnet. Slåtthaug isbane er åpen, men husk å booke tid i forkant. På Iskanten i Loddefjord kan du også stå på skøyter. På Bergen kommunes hjemmesider kan du sjekke din nærmeste isbane. Husk: • Hjelm • Gode hansker (om du faller mye) • Bruskasse/ noe annet til å holde balansen de første gangene • Avstand til de andre • Ha det gøy!

www.museumvest.no

BARN I BYEN I BERGEN I NR 90 I FEBRUAR – APRIL 2021

35


Foto: Hild Fjermestad Aase

KOM DEG UT - DAGEN SØNDAG 07. FEBRUAR

Bli med i en av

våre turboklubber eller bli med å start en ny! Nysgjerrig? Ta kontakt! DAGSTURER Grunnleggende turlederkurs 16. —18.04:

OVERNATTINGSTURER

27.—28.02: Vintertur til Vending 26.—07.03: Vinterferie fast opphold A. Grieg 26.—28.02: Vintertur til Hallingsskeid 26. —05.04: Fast opphold i påskeferien For informasjon og påmeldign se vår nettside: bergenoghordalandturlag/barnas-turlag-bergen

16.02: Skileik og bål på Frotveit 17.02: Kveldsmattur på Knappenfjellet 22.02: X-ung Bergen Vest: Snølek 23.02: Skileik og bål på Frotveit 08. 03: Bergen Vest: Snølek 13.03: Skidag på Kvamskogen 16.03: Skileik og bål på Totland 18.03: Skileik og bål på Totland 22.03: X-ung Bergen Vest: Mat ute

Sjekk ut våre trille- og bæreturer og bli med i vår facebookgruppe

Naturopplevelser for livet Bergen og Hordaland Turlag Tverrgaten 4‑6 5017 Bergen Tlf. 55 33 58 10 Åpningstider: mand‑fred 10 ‑ 16 torsd 10 ‑ 18 lørd 10 ‑ 15

Profile for Lasse Totland

Barn i Byen – Bergen – nr 90 – Vinter/vår 2021  

Kulturmagasin for barnefamilier i Bergen. 4: Isende badeglede på Nordnes. 6: O-løperne på høyden 8: Lekende møteplasser til alle årstider....

Barn i Byen – Bergen – nr 90 – Vinter/vår 2021  

Kulturmagasin for barnefamilier i Bergen. 4: Isende badeglede på Nordnes. 6: O-løperne på høyden 8: Lekende møteplasser til alle årstider....

Profile for barnibyen
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded