Page 1

NR 4 2012 – ÅRGÅNG 24 – ISSN 2001-3329

Alla barn drömmer om

en härlig jul!


Har jag varit snäll i år?

N

på gatubarnens drömmar gör Barnmissionen stora ansträngningar både på missionsfälten och här i Norden. Nu går motorerna för högvarv och den ena kampanjen avlöser den andra i kampen för att ingen skall behöva stå utanför. Vi anordnar julfester för nästan 100 000 gatubarn och fattiga familjer runt om på våra missionsfält. Det är utdelning av matpaket till fattiga familjer, julfester, julklappar, drama om Jesus födelse mm.

u närmar sig julen med stormsteg och alla barn fylls med förväntan. Jag minns när våra barn Henrik och Lina var små och hur de var helt uppspelta lång tid innan jul. Jag minns hur de önskade sig saker, skrev listor och lovade att vara snälla. Nu har Henrik och Lina vuxit upp och fokus har övergått från paket till gemenskapen och meningen med julen, men eftersom vi är familjehem för tre små barn så påminns jag ständigt om hur spännande och viktigt det är med julklappar. Höjdpunkten är när julgranen kommer på plats och barnen får lägga paketen under granen. Jag kan se dem framför mig, hur de klämmer och känner på alla paketen. Jag tror många känner igen sig i min beskrivning och blir lika varma i hjärtat som jag.

Vi är svaret på barnens drömmar!

Många barn har större problem än längtan efter julklappar och samhörighet – de för en kamp på liv och död: ”Kommer jag att överleva kylan tills i morgon? Kommer jag att bli utnyttjad på själva julafton? Orkar min kropp kämpa mot hungern ännu en natt?”.

Jag skulle önska att ni fick möta ett barn som får sin första julklapp i livet! När ni ser hur barnet öppnar sitt paket och ögonen fullständigt strålar av glädje, då skulle ni förstå hur mycket Er extra julgåva betyder. Jag vädjar till Er alla att ge en riktigt generös extra julgåva, för det är storleken på våra julgåvor som avgör hur många som kan vara med. Det är vi tillsammans som blir svaret på barnens drömmar! Till sist vill jag tacka Er alla för allt det ni redan gör för Barnmissionens arbete! Jag önskar Er alla en riktigt välsignad jul och ett Gott Nytt År!

Ingen skall behöva stå utanför

Bo Wallenberg

Vår verklighet är inte deras! Sedan finns det en annan verklighet och det är alla gatubarn som år efter år drömmer om att tomten skall komma och att de skall få sin första julklapp i livet. Ofta befinner sig dessa barn mitt ibland oss, de tittar in i julfönstren och drömmer sig bort. Alla barn har drömmar och de fattiga och utsatta barnens drömmar är att få bli en del av julens firande och inte stå utanför och titta på. Jag undrar hur många av dem som ställer sig frågan: ”Är det mitt fel att tomten inte kommer, har jag inte varit snäll?”. Jag undrar hur många barn på vår jord som gråter sig till sömns på julafton?

TIDNINGEN GES UT AV Stiftelsen Skandinaviska Barnmissionen Strömgatan 14, 212 25 Malmö Tel: +46 (0)40 – 689 30 40 Fax: +46 (0)40 – 54 50 88 www.barnmissionen.se PG 901080-2 PG 900143-9 (endast OCR-nummer) BG 901-0802 ANSVARIG UTGIVARE Bo Wallenberg bo.wallenberg@barnmissionen.se

Det är här Barnmissionens stora julsatsningar kommer in och förvandlar mörker till ljus! Vi vill att alla barn skall få uppleva julens glada budskap och Jesus öppna armar. För att kunna bli svaret

REDAKTÖR Anders Olsson anders.olsson@barnmissionen.se REDAKTION Bo Wallenberg och Anders Olsson SKRIBENTER I DETTA NUMMER Anders Olsson, Bo Wallenberg, Albert Mridha, Jessy Mpupulwa FORM OCH TRYCK PCG Malmö, www.pcgmalmo.se +46 (0) 40 611 37 00 OMSLAGSBILD: Bo Wallenberg

MISSIONSCHEF


J

U

L

K

L

A

P

P A

R

S

O

M

G

Ö

R

S

K

I

L

L

N

A

D

Nytt hopp I maj fick min familj en ko från en person som vi aldrig har mött. Det var som att bli träffad av en blixt – det var helt ofattbart!

M

in make och jag är daglönare och vår yngste son går i skolan. Efter att ha varit utan arbete under en längre period, var vi rädda att vi inte längre skulle klara av att betala skolgången för vår son. Vi var beredda att avsluta utbildningen och skicka honom på arbete.

Kan fortsätta sin skolgång

Getter förändrar liv Suzan har aldrig träffat sina föräldrar. Hennes mamma dog vid förlossningen. Bara några månader tidigare hade pappan gått bort i aids. Hela sitt liv har Suzan varit beroende av sin gamla mormor.

D

etta var för fyra år sedan när getprogrammet precis påbörjats. Vi fick höra talas om mormoderns situation och beslutade oss för att besöka henne. På plats berättade vi att hon skulle få två getter. Hon blev förvånad och sa först ingenting, men jag såg tårarna av glädje och tacksamhet som trillade nerför hennes ansikte. Till sist sa hon med mjuk och försiktig röst att Gud verkligen sett hennes situation. Dessa ord berörde mig och gör det fortfarande.

Ett stort leende I oktober i år gjorde jag ett återbesök hos Suzan och hennes mormor. Jag kunde knappt tro mina ögon, men när jag kom fram kunde jag räkna till tio getter på gårdsplanen utanför deras hydda. Suzan som hade vuxit och blivit stor, välkomnade oss med ett stort leende.

www.barnmissionen.se

Mormodern berättade att Getterna har gett näringsrik mjölk till dem båda och att de har kunnat sälja någon get och därmed fått lite pengar till hushållskassan. Getterna har skapat helt andra förutsättningar i deras liv.

Vår ko har skänkt oss hopp och gjort det möjligt för vår son att fortsätta sin skolgång. Genom kon får vi inkomster som täcker utbildningskostnaderna och vi får lite över till mat och andra behov.

Kon är vår bank Vi är så glada och tacksamma för denna oväntade välsignelse från en okänd person; din gåva har förändrat våra liv, skänkt hopp och stärkt oss för framtiden. Kon är vår rikedom och tillgång, den är vårt kapital och vår bank. Vi kan fortfarande inte förstå hur det kommer sig att just vi fick en ko – det är som en dröm!

En framgångssaga Jag kan inte med ord beskriva alla de människors liv som blivit förvandlade tack vare getprogrammet, men jag vill tacka alla Barnmissionens givare som gjort det möjligt! Jag önskar att ni alla skulle få träffa en familj som Suzan och hennes mormor och få dela deras glädje. Getprogrammet i Zambia är en framgångssaga! JESSY MPUPULWA, ZAMBIA

Ninami Roy är lycklig över sin ko.

V I S S T E D U AT T : » 1 av 8 människor eller 870 miljoner människor på jorden är kroniskt undernärda och vet inte om de får mat för dagen. » Över 2,5 miljoner barn dör varje år av undernäring. » Antalet hungriga och undernärda har minskat med 132 miljoner de senaste 20 åren Källa: State of Food Insecurity in the World, report from FAO, FN

3


J

U

L

K

L

A

P

P A

R

S

O

M

G

Ö

R

S

K

I

L

L

N

A

D

Barnmissionens nya

WEBBSHOP

Handla dina julklappar hos Barnmissionen!

www.barnmissionen

.se/webbshop

Julklappsinköpen är räddade!

– Ge bort presenten som är både rolig och räddar liv! Våra näringsprogram och jordbruksprojekt är en jättesuccé! Genom de presenter och julklappar du ger bort ökar förutsättningarna för tusentals människor att ta sig ur nöd och fattigdom. Familjer som får en get, ko, eller annan gåva från webbshopen ökar sin självförsörjning. Nu lanserar vi en helt ny butik med många spännande och roliga produkter som genom din hjälp kommer ge glädje och konkret hjälp till tusentals utsatta människor. G

När du köper en get eller en ko kan du själv namnge dem. Du får ett fint gåvointyg hemskickat eller så kan du själv skriva ut det.

Å

V

O

I

N

T

Y

G

Barnmissionen har mottagit en gåva för inköp av en ko till våra näringsprogram i Banglades h. Gåvogivarens önskemål är att kon skall namnges till: I Bangladesh är en ko som en bank, det är en tillgång som ger avkastning genom både mjölk och kalvar att sälja. För de pengarna kan en familj köpa skolgång till sina barn samt förnödenh eter och mediciner. Kor köps in och delas ut till fattiga familjer med stora behov, en ko förändrar en hel familjs livssituatio n.

Malmö

Bo Wallenberg Missionschef, Barnmissio www.barnmissionen nen .se

Gå in på vår hemsida idag och gör din beställning!

www.barnmissionen.se/webbshop Eller beställ via telefon: 040-689 30 40, e-post: info@barnmissionen.se

Produkter Pris (SEK) Kycklingar 100 Fotboll & Hopprep 100 Myggnät 100 Get 200 Gris 250 Skoluniform & Böcker 300 Microlån – Stöd entreprenörskap 350 Utsäde till jordbruk 400 Bikupa 500 Ko 1 000 Rent vatten – Andel i en brunn 2 000

Barnmissionen_Tidning_4_2012  
Barnmissionen_Tidning_4_2012  

Barnmissionen_Tidning_4_2012

Advertisement