Page 1

03 Януари 2014 ▪ брой I

Вивиан Рединг и Оли Рен: ЕС ще преживее икономически подем, ако продължи с реформите Европа ще преживее икономически подем, ако продължи да въвежда реформи, посочват еврокомисарите по правосъдието Вивиан Рединг и по икономическите и валутни въпроси Оли Рен за германския в. „Ханделсблат“, предаде БТА. „Ако задържим курса към реформи, през тази година и следващите Европа може да се надява на засилващо се икономическо възстановяване“, посочват те. За много граждани трудностите все още не са отминали, „но въпреки това в началото на 2014 година европейците имат няколко причини да очакват бъдещето с надежда“, според Рединг и Рен. Най-новите данни за безработицата показват промяна в тенденцията, като точно в страните в криза като Ирландия и Португалия се

отчита растеж на заетостта. „От лятото в Европа се наблюдава икономическо възстановяване, което би трябвало да се ускори през 2014 година“, отбелязват еврокомисарите, като допълват, че европейската спасителна политика от последните години започва да показва резултати. Вивиан Рединг и Оли Рен обаче предупреждават, че трябва да бъдат положени още усилия и държавите да продължат структурните реформи. Европа има нужда освен това от добре работеща банкова система, за да стимулира инвестициите и да финансира необходимите структурни промени. Чрез банковия съюз ще бъде гарантирана стабилността на европейските банки и ще бъдат подкрепени

икономическият растеж и създаването на работни места, отбелязват те. „Имаме нужда и от солидни рамкови правила за европейска икономическа и финансова политика“, допълват еврокомисарите.

През есента на 2013 г. Европейската комисия за първи път провери проектобюджетите на страните членки, което Рединг и Рен определят като „голяма стъпка към координация на икономическата политика“, отбелязва „Ханделсблат“.

Най-интересните изобретения от последната година

Как се развиха технологиите през изминалата година и кои са най-интересните изобретения от последните 12 месеца? Компания от Сан Франциско създаде игра, в която количките могат да се надбягват самостоятелно една с друга. Играчите могат да задават и контролират скоростта и позициите им през iPad или iPhone. „Вражеските“” колички пък могат да се програмират така, че да се състезават толкова умело, сякаш ги ръководят хора. Кронът – това е храната, която се превърна в истинска мания през 2013

г. Сладкишът, направен от тесто за кроасани, крем за пълнеж и глазура, накара жителите на Ню Йорк и туристите да полудеят, след като готвачът Доминик Ансел създаде кронъта през май. Рецептата му вдъхнови милиони по цял свят, а клиентите бяха готови да чакат с часове и дни, за да го опитат.

ва преминаващата през него вода, а интересната му форма отделя различни коридори за различни дейности. Творението на архитектите Дон Пин Вон, Арчи Лий Гоутс и Джефри Франклин ще позволи на местните жители да поплуват на открито в чиста вода за пръв път от 100 години.

Бяха създадени и очила, които възстановяват частично зрението на хора, болни от retinitis pigmentosa – заболяване, което води до ослепяване. В устройството е вградена изкуствена ретина и видеосистема, която позволява на пациента да вижда силуети и контрастни образи.

Mission R е електрическият мотоциклет, който може да се зарежда от всеки контакт – дори у дома. Има мотор от 160 конски сили, който ви изстрелва от 0 до 120 км/ч за три секунди. Максималната му скорост е 240 км/ч и може да измине 225 км с един резервоар. Най-хубавото е, че освобождава нула вредни емисии, не ръмжи оглушително и разполага с контролен панел с дигитален тъчскрийн.

Tower Infinity в Южна Корея ще стане първият небостъргач в света, който ще изчезва за няколко часа на ден. С помощта на LED технология и 18 устойчиви на времето HD камери, фиксирани на фасадата, на минувачите ще изглежда, сякаш от определени ъгли сградата е невидима. Птиците и самолетите обаче ще могат да я виждат, така че инциденти не се очакват. Проектът ще бъде завършен до 3-4 години.

Летателният апарат на Virgin Galactic ще превозва богатите земляни до Космоса още през 2014 година – на цена от 250 хиляди долара за билет. Корабът е с мотор на ракета, който го изстрелва през атмосферата. Той е надеждата на Virgin да стане водещото име в космическия туризъм и да сложи край на монопола на правителствата върху извънземното пространство.

Басейн с олимпийски размери и форма на „плюс“ беше създаден, за да плува във водите на нюйоркската East River. С един куршум два заека – пречиства речните води и дава на нюйоркчани чудесна възможност да поплуват. Уникалната му система за филтриране пречист-

3Doodler рисува в три измерения, вместо в две. Устройството работи буквално като 3D принтер, като топи и охлажда цветна пластмаса, за да създава твърди структури във всяка възможна форма – просто я нарисувайте във въздуха.


■ BG ЛондОН

www.e-vesti.co.uk

4 Октомври - 11 Октомври 2013

2

Британската преса: Прогнозите за орди българи и румънци не се сбъднаха Британското издание цитира изявленията на няколко българи, пристигнали вчера във Великобритания, включително две студентки, които казват, че имат намерение да си потърсят работа на непълен работен ден.

Въпросът за очакваната масова имиграция от Румъния и България във Великобритания след вдигането на ограниченията от 1 януари е една от главните теми за британския печат. Акцентът е върху несбъдналите се прогнози, че Обединеното кралство ще бъде залято от румънци и българи, които ще натоварят британската система за социални помощи. Полупразни самолети влакове пристигаха вчера във Великобритания и нямаше никаква инвазия от румънци, около която се вдигаше такъв шум, пише британският вестник „Мирър“, обобщавайки ситуацията на някои от големите летища и гари на Обединеното кралство на 1 януари. Изглежда съвсем малко румънци и българи са решили да се възползват от възможността за неограничен достъп до британския трудов пазар в първия ден от новите европейски правила, пише изданието и добавя, че не са се оправдали предсказанията за огромна вълна от имигранти. Очакваните „орди от румънци и българи“ не се появиха и консерваторите и Партията за независимост на Великобритания бяха остро разкритикувани за разпалваната досега „истерия“, пише вестник „Мирър“, позовавайки се на реакцията на проимигрантски настроени сдружения.

„Гардиън“ отбелязва, че всички апокалиптични картини, описвани от някои десни политици, са останали само въображаеми. Това е лесно обяснимо, продължава изданието, защото и румънците, и българите отдавна, още от 2007 г., имат право да живеят и работят в ЕС, и 150 хил. вече работят във Великобритания. Изданието посочва, че раздухваната истерия около наплива на имигранти е била политически мотивирана, че консерваторите са използвали имигрантската карта, опасявайки се от засилващата се подкрепа за Партията за независимост на Великобритания. Политиците „правят стойки“, защото не могат да контролират миграцията в ЕС, но имат нужда от изкупителна жертва за спадането на жизненото равнище, свиването на обществените услуги и недостига от общински жилища, пише коментаторът на „Гардиън“. Ксенофобската и антиимигрантска реторика само ще укрепи позициите на националистите, но ще влоши обществения живот и ще подкопае икономическото възстановяване, пише авторът. Авторитетният „Файненшъл таймс“ насочва вниманието си към кампанията за изборите за Европейски парламент през май, в която въ-

ЕК приветства отмяната на ограниченията за българи и румънци Европейската комисия приветства отмяната за граждани на България и Румъния от 1 януари 2014 г. на ограниченията за работа в странитечленки на ЕС. Това каза европейският комисар по заетостта Ласло Андор, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от Агенция „Фокус”.

Европейската комисия не очаква масово мигриране на работни сила към страните-членки на ЕС.

просът за имиграцията от Румъния и България ще е доминиращ, тъй като се очаква, че на тези избори добре ще се представят националистическите партии, включително Партията за независимост на Великобритания. Силното представяне на тази партия на изборите за Европейски парламент ще разтревожи още повече Консервативната партия, година преди парламентарните избори в Обединеното кралство, подчертава изданието. Вестник „Индипендънт“ избира различен поглед към темата, като обръща внимание не на полетите от Източна Европа до Великобритания в първия ден от новата година и от отпадането на ограниченията за британския трудов пазар, а на един полет от лондонското летище „Хийтроу“ за Букурещ. Вестникът пише за британци, работещи в Румъния, като 30-годишен преподавател по английски от Лондон, който казва, че в Румъния има голяма британска общност, че заплатите са високи спрямо цените и че затова там му е по-добре, отколкото във Великобритания. Може би тогава по-скоро румънците трябва да се притесняват от наплив на британци, а не обратното, иронично пита „Индипендънт“. Новите имигранти няма да източват британската социална система, а вероятно ще внасят в хазната, пише в един от блоговете си авторитетното британско списание „Икономист“. От неотдавнашни доклади става ясно, че мигрантите плащат повече като данъци, отколкото получават като социални помощи, защото новите мигранти са предимно млади и

искат да си намерят работа, се казва в публикацията. Разказвайки за първия румънски имигрант, кацнал вчера във Великобритания, списанието отбелязва, че Виктор Спиресау работи в строителството и цитира уверенията му, че той не идва да „ограбва“ Великобритания, а да спечели достатъчно пари, с които да се върне в родината си. Въпросът, който сега тревожи британците, е дали хора като Спиресау ще са определящи за политическите дискусии за имиграцията през 2014 г., или ще се окаже, че в крайна сметка новите имигранти от по-бедните страни на бившия източен блок ще източват социални помощи и обществени услуги, пише в блога на „Икономист“.

„Аз съм тук тази сутрин, защото моята партия, консерваторите – ние

www.e-vesti.co.uk

BG ЛондОН

4 Октомври - 11 Октомври 2013

Българският евродепутат Ивайло Калфин заяви в ефира на БНР във вторник, че насаждането на негативно отношение към българи и румънци има политически и предизборен характер, но въпреки това, не бива да се спира с усилията да се противодейства на тази кампания. Въпреки че няма как да бъдат предприети чак такива „драконовски мерки“, за които се говори, остава едно незаслужено петно върху всички български граждани и затова трябва да има много остра реакция.

Калфин подчерта, че от 1 януари 2014 година българите няма да имат абсолютно никакви ограничения да пътуват в цяла Европа, да започват работа, където и да било в Европа, без някакво специално разрешение, и да учат, където и да било в Европа. Според него би имало проблем само за тези, които разчитат да отидат в друга държава, за да получават подобри социални помощи, отколкото в България.

„Ако имат проблем, българите задължително да се обръщат към българското посолство в съответната страна. Знам, че някои от тях не са особено очаровани от това нещо, но това е институцията, която би трябвало да защити правата им“, посъветва Калфин.

80% от източноевропейците в Лондон работят

В края на публикацията се прави изводът, че британската система на социално подпомагане едва ли ще бъде много натоварена от евентуална нова вълна имигранти. Буди обаче загриженост липсата на съответствие между начина, по който тя е изградена, и практиката в социалното подпомагане в други европейски страни, дори ако парите, които са заложени на карта, да не са много, пише „Икономист“.

направихме обещание, че ще намали имиграцията от стотици хиляди на десетки хиляди тази година. И моето опасение е, че ако дойдат голям брой хора от Румъния и България, това ще ни отдалечи от поставената цел и обещанието към електората“, каза той.

Калфин: Българи със засегнати права в ЕС да реагират остро

Според публикацията Великобритания страда обаче от една „аномалия“ на социалната си система, която е сравнително щедра към новопристигащите, защото е базирана на преценка дали доходите на искащия помощ са под определени равнища, а не толкова на принципа за приноса, разпространен в други европейски страни, които оценяват дали искащият помощи е работил преди и дали е допринасял за системата.

Британски депутат следи броя на българите и румънците на летището в Лутън Депутатът консерватор Марк Реклес придружи Кейт Ваз на летище Лутън, заявявайки, че е обезпокоен че голям брой румънци и българи може да дойдат във Великобритания, съобщава „Ай Ти Ви“.

3

80% от източноевропейците, които живеят в Лондон, имат работа, докато средният брой на заетите сред гражданите в британската столица е 62%. Това сочат данните на Центъра за помощ на източноевропейци, предоставени на bTV. Вече 30 години Центърът помага на мигранти от региона да се справят с трудностите във Великобритания. Организацията провежда първото по рода си изследване за условията, в които живеят мигрантите от Централна и Източна Европа в Лондон. Проучването е направено от май до октомври 2013 г. сред 512 мигранти и тяхното обкръжение, като представителна извадка за над 370 000 души от Централна и Източна Европа в Лондон. Според резултатите 83% от анкетираните живеят на квартира, в сравнение с 49% средно за Лондон. 86% от хората, които наемат жилища,

го правят директно от хазяи, в сравнение с 50% средно за Лондон. Едва 14% от източноевропейците живеят в социални жилища. 70% от хората, които наемат квартири се оплакват от лоши условия в жилището, пренаселеност на помещенията и невъзможност да си възстановят депозита. Статистиката на Центъра за помощ на източноевропейци сочи, че най-малък шанс да се реализират на пазара на труда имат мигрантите между 50 и 64 години, които не говорят английски. Най-сериозните пречки в търсенето на работа за мигрантите са ниско нивото на владеене на английски, липсата на умения за търсене на работа, липсата на професионален опит във Великобритания, както и невъзможност за признаване на квалификациите, придобити в родната държава.

40% от участниците в проучването са преживели сериозни проблеми на работното място: всеки пети е бил експлоатиран, всеки десети е имал задържани надници, 7% са били тормозени на работното място, а 5% са били неправомерно уволнени. Доходът на мигрантите от региона идва изключително и само от заплати. Много малка част получават помощи, още по-малко имат спестявания или инвестиции. Изследването показва, че 20% от източноевропейските мигранти имат трудности да се издържат с доходите си. 30% поне веднъж са изживявали финансова криза в Лондон – не са имали пари дори за храна и лекарства. Статистика, събирана от благотворителни организации, показва, че 30% от бездомниците са от Централна и Източна Европа, а населението от този регион съставлява едва 5% от цялото население на Великобритания.


■ ЛондОН

Според експерти във Великобритания ще емигрират предимно българи и румънци от елита

www.e-vesti.co.uk

Когато България и Румъния се присъединяват към Европейския съюз, британските власти прогнозират, че 15 000 души ще идват на Острова годишно, но статистиката сочи, че за всичките седем години във Великобритания са емигрирали милион и половина, съобщи БНР. Според румънския евродепутат Петру Лохан кампаниите и изказванията на политици във Великобритания насаждат ксенофобия. „Много политици във Великобритания използват темата, за да печелят гласове. Но стигат толкова далеч, че насаждат ксенофобия и расизъм“, подчерта той. Експертът по миграция Клаус Баде обяснява, че ще имигрират предимно хора от елита. „Общият брой на имигриралите от Румъния и България няма да са бедни, а хора от елита. От имигрантите, живеещи в Германия, 80 процента имат работа. 46 процента са квалифицирани, 22 на сто с висока квалификация и академична степен“, коментира той.

В Европа българският глас не се чува нито по срамната дискусия за ромската миграция, нито по обидното отношение към онези, които биха се възползвали от възможността да работят почтено в чужбина, коментира Мария Стоянова, анализатор и дългогодишен кореспондент в Германия за кампанията в западни медии заради отпадането на трудовите ограничения за българи и румънци от 1 януари 2014 г., предаде „Фокус“. „Политиците във Великобритания не загубиха от инерцията, която събират вече от години, и продължиха дори още по-енергично да насъскват

трите мускулест красавец зовеше „Аз оставам в Полша – елате всички тук“. Този силен PR получи широк отзвук из целия свят“, коментира Стоянова.

По думите ѝ след 10-те държави от първата вълна на присъединяването на страните от Източна Европа към ЕС България и Румъния също са се превърнали в символ на арогантността и олицетворение на безсъвестността, която се шири на континента.

„За съжаление, ние в България не се поучихме от това. Никакъв български водопроводчик нито строител, нито дори някакъв социално слаб хитрец показахме, в отговор на популистката лавина“, подчерта тя.

„Преди няколко години, когато се вдигнаха несправедливо спуснатите бариери на трудовите пазари в благосъстоятелните държави, мишена за обемни популистки фрази бяха предимно поляците. От тях трепереха в Холандия, страхуваха се в Австрия, във Франция изтръпваха само при мисълта как полският водопроводчик, въоръжен със своите щрангове и маркучи, ще щурмува страната им. Британски журналисти дори стояха на границите, за да предават директно трудовата атака от Полша. На всичко това полското туристическо министерство реагира с безпрецедентна кампания – на фона на Та-

В Македония средната работна заплата е една пета от средната работна заплата във Великобритания. Безработицата е 28%, което е три пъти повече от Великобритания, пише още „Дейли телеграф“.

Според нея добре, че е българският посланик в Лондон Константин Димитров, който „уверено, аргументирано и настойчиво отблъсква всички словесни атаки срещу българите, които се очаква да залеят британската социална система след 1 януари 2014″. „В западната част на континента бълват една след друга атаки срещу нас, водят се цели дискусии, в които нашите официални представители за жалост не участват. Всъщност надеждата е, че се включват, но вероятно го правят толкова тихо и тайно, че публично реакцията им не се регистрира“, коментира още анализаторът.

Фараж се закани да разтърси британската политика Камерън иска Шотландия да остане част от Великобритания

Британският вестник „Дейли телеграф“, известен с антиевропейската си насоченост, също съобщи, че все още има свободни места в полетите от Румъния и България за Великобритания тази седмица. Изданието обаче открива нов проблем след вдигането на ограниченията за българите и румънците на трудовия пазар в ЕС, предаде БТА.

Някои оценки показват, че две трети от цялото македонско население от 2 милиона души може да поиска българско гражданство и по този начин де факто и европейско гражданство. Официалните данни за 2012 г. показват, че над 22 000 македонци са поискали български паспорт.

4

обществеността на Острова срещу т.нар. евтина работна ръка от източна Европа“, подчерта Стоянова, която е и член на СЕМ.

Нов страх - от македонци с български паспорти

Румъния и България дават паспорти на граждани на страни, които не са от ЕС, като Молдова и Македония. Историческите връзки означават освен това, че някои сърби, украинци и турци също могат да искат издаването на паспорти в тези страни, което ще им позволи да работят където си поискат в ЕС, коментира изданието.

4 Октомври - 11 Октомври 2013

Гласът на българските власти не се чува при атаки от западни медии, заяви експерт

Ограниченията за работа в ЕС за българи и румънци отпадат от днес. Това е една от водещите новини за агенциите и медиите, особено сред британските. Кореспондентът на Би Би Си в Букурещ отбелязва, че автобусните компании не планират допълнителни курсове, а самолетните билети до Лондон не са разпродадени, както беше обявено от британски медии.

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън призова Шотландия да остане част от Великобритания в новогодишното си обръщение, съобщиха световните медии.

Лидерът на Партията за независимост на Великобритания Найджъл Фараж обеща в статия в евроскептичния вестник „Дейли телеграф“, че неговата партия ще разтърси британската политика през 2014 г. Това се случва в момент, в който данните показват, че членовете на партията са се увеличили с близо две трети. Така тя сега има 32 000 членове, докато в началото на 2013 г. имаше едва 19 500 членове. Фараж подчерта, че кризата с безсилието на управляващата коалиция е възможност за неговата партия да спечели най-много гласове сред британските партии по време на европейските избори през май. Подобно силно представяне на вота ще разтърси страшно много британския политически пейзаж, в който сега доминират три основни партии.

„През май аз ще направя всичко възможно да превърна изборите за Европейски парламент в почти референдум за европейското членство на Великобритания и очаквам неудовлетворения от настоящето електорат, който се надява на бъдещи промени, да гласува масово за партията ми“, заяви Фараж, цитиран от британския вестник. Той разкритикува и непоносимата имиграционна политика на правителството и подчерта, че тя ще привлече още повече гласове за неговата партия на изборите за Европарламента през май. Според Фараж неуспехът на Дейвид Камерън да се справи с европейската имиграция е „асфалтът по пътя към по-ниските заплати, бедността и безработицата във Великобритания“.

Очаква се шотландците да решат на 18 септември на референдум дали да станат независима суверенна държава, с което да сложат край на около 300-годишния съюз с останалата част на Великобритания. „Тази година, нека посланието да отиде отвъд Англия, Уелс и Северна Ирландия и да достигне до всеки в Шотландия. Искаме да останете – заедно можем да изградим едно Обединено кралство, по-силно от всякога, за нашите деца и внуци“, заяви Камерън. Правителството в Единбург, ръководено от Алекс Салмънд, предрича, че получаването на самостоятелност ще донесе икономически и социални облаги за петте милиона шотландци. Въпреки това, социологическите проучвания показват, че мнозинството шотландци не подкрепят независимостта.

5

www.e-vesti.co.uk

ЛОНДОН

4 Октомври - 11 Октомври 2013

Последната Коледа на умиращата кралица, според сп.“Глоуб“ съобщила, че й остават едва шест месеца живот, предава Нова телевизия. В първия си за 2014 година брой списание „Глоуб“ разказва за тежкото физическо състояние на кралицата и оставащите й според лекарите, едва шест месеца живот. Изданието отбелязва, че Елизабет Втора сама е признала за фаталната диагноза пред Уилям и съпругата му Кейт. Съкрушително признание е направила кралица Елизабет II пред принц Уилям и съпругата му Кейт. Докато младите родители се радват, че синът им принц Джордж посреща първото си Рождество Христово, кралицата е

През последната година кралица Елизабет страда от редица сериозни и не чак толкова сериозни болежки. Най-сериозната сред тях беше проблем със сърцето. Някои дори изразиха страхове, че тя няма да доживее появата на принц Джордж.

Избухна пожар на ферибот край бреговете на Великобритания

В статията със заглавие „Последната Коледа на умиращата кралица“ „Глоуб“ дава и подробности от Коледата в семейството на британските монарси. Всички са посетили църковна служба в Норфолк. Кралица Елизабет е пристигнала за службата в „Света Мария Магдалена“, облечена в оранжево палто и кафява шапка. Била е придружена от внучката си Зара Филипс, която е бременна с първото си дете. В традиционното си обръщение към нацията Кралицата обърна внимание на това, че когато има много ангажименти, човек лесно забравя да поспре и да обърне внимание на важните хора. Обръщението е записано

Кралицата записва радио обръщения към нацията от 1952 година, а за телевизията от 1957. Това е един от редките случаи, в които Елизабет Втора изказва своето собствено мнение без предварителни консултации с правителството.

Дейвид Камерън се сблъска с гневни пострадали от наводнеинията Британският премиер Дейвид Камерън се сблъска с гнева на хората, пострадали от наводненията и бурята, които помрачиха празнуването на Коледа на хиляди хора във Великобритания, съобщи “Гардиън”.

Избухна пожар на борда на ферибот в Северно море край бреговете на Великобритания, съобщи “Скай Нюз”.

Съобщава се, че пожарът е локализиран. 6 души са били откарани в болница с хеликоптер , но бреговата охрана по-рано заяви, че е седем.

В спасителната операция участват два хеликоптера на Кралските военновъздушни сили.

Един пътник е заподозрян за запалването на огън на борда на ферибота.

Камерън посети едно от селищата в графство Кент, което бе силно засегнато от предизвиканите наводнения.

Инспектор Андрю Диксън каза: “Не е известно дали пожарът е започнал съзнателно или случайно. В резултат на този инцидент лицето, заподозряно за причиняване на пожара, е било задържано от персонала на кораба.”

Местна жителка нападна премиера, като заяви, че въпреки че много хора са останали без електричество, жителите не могли да получат помощ и е трябвало да се справят сами, тъй като местните власти са излезли в почивка.

На борда на ферибот MS King Seaways се намират 946 пътници и 130-членен екипаж. Фериботът MS King Seaways плава между британския град Норт Шилдс и холандския пристанищен град Аймьойден.

в началото на месеца в синята зала на Бъкингамския дворец. Масата, на която седи 87-годишният монарх, е покрита със снимки на семейството й. В него тя прави и ретроспекция на важните събития от изминалата година – от отбелязването на 60 годишнината от короноването й до раждането на принц Джордж.

Силните ветрове и дъждовете предизвикаха наводнения и транспортен хаос във Великобритания. Хиляди домакинства бяха с прекъснато електричество.

Да изразиш загриженост за имиграция от ЕС във Великобритания не е расизъм След четири дни границите на Великобритания ще се отворят за колкото и българи и румънци да решат, че е по-добре да дойдат в Обединеното кралство, отколкото да останат в своята родина, пише “Дейли Експрес”. Последният път, когато отворихме границите си по подобен начин през 2004 година, тогавашното правителството на лейбъристите настояваше, че няма да има повече от 15 000 поляци и други източноевропейци, които да се възползват от свободата си

на движение в ЕС и да се населят в Обедненото кралство. Всеки, който тогава предположи, че това е абсурдно подценяване на ситуацията, бе заклеймен като расист, разпространител на паникьорски слухове. Този път коалицията може и да отказва да предприеме нещо повече от символични жестове за разрешаването на проблема, но поне признава, че проблем има. Местните общини няма да се справят с нов наплив на имигранти, който ще подложи на натиск жилищното настаняване и училища-

та, предупреждават местни лидери. Което е дори по-лошо, с наплива на имигранти ще пристигне и социалният смут, от трафика на хора до проституция и джебчийство. Новите правила, прокарани от премиера Дейвид Камерън, означават, че имигрантите ще могат да претендират за социални помощи, само ако са работили в страната над три месеца. Това обаче едва докосва повърхността на проблема. Няма нищо чудно в това, че 82% от хората смятат мерките на правителството за недостатъчни, по-

каза социологическо проучване от тази седмица. Очевидно е защо Партията на независимостта, единствената политическа сила, която се противопоставя на политиката на отворени граници, се справя толкова добре. Така че, нека да не се обявява за расизъм желанието да се въведе ред в системата относно имигрантите и притесненията за следващия месец от потенциален наплив от България и Румъния.


7

Пробвайте нашите бързи услуги с ниска такса Изпратете пари до България само за £4.99*

www.e-vesti.co.uk

БЪЛГАРИЯ ■

4 Октомври - 11 Октомври 2013

2014: Брюксел, Москва и Вашингтон ни дърпат конците

След годината на разделението ще дойде ли тази на помирението? Как ще свърши „мачът“ между Улицата и властта? Колко пъти ще ходим на избори през 2014-а? Ще се родят ли нови лидери и ще погребем ли изхабени политици и партии през новата година? С тези въпроси „Стандарт“ потърси най-добрите БГ анализатори. Днес ви предлагаме мненията на политолога Борис Попиванов и на социолога Юлий Павлов. Всеки, който прави политически прогнози днес, трябва първо си спомни какви предвиждания е правил през декември 2012 г. И колко от тях са се сбъднали. Прогнозите са доста рисковано начинание още повече в динамичната среда в България в момента. При всяко положение обаче някои неща ми се струват ясни отсега. През 2014-а дистанцията между политическия елит и обществото ще остане трайно голяма, с висока степен на недоверие – както към политиците, така и към институциите, със скептици-

зъм и дори с апатия. Разочарованието вероятно няма да намалее. За разлика от повечето наблюдатели, които смятат, че ни очаква голяма протестна вълна, съчетаваща социални и морални протести, в края на зимния сезон, смятам, че никак не е изключено да станем свидетели на друго нещо – на умора и претръпване, които по-скоро да затворят хората и да не доведат до прогнозираните от мнозина изблици. Разбира се, протести ще има и то постоянно. Но без появата на нов, голям и значим политически субект те едва ли ще постигнат масовостта и ефективността на тези от 2013-а. Защото след дългите месеци на участие и най-малкото – на наблюдение на случващото се в България, хората вече свързват промяната не със събуждане на гражданското общество, а с наличието на нова и силна политическа оферта. Малко е вероятно да я видим обаче през 2014-а, защото дори и тези нови политически субекти, които сега „загряват“, нямат потенциал да се превърнат в електорална стихия и ураган. Централно събитие през следващата година ще бъдат изборите за Европейски парламент. Още през първите седмици на 2014 г. ще навлезем в политическа предизборна кампания и хората вече ще оценяват различните действия на протестиращи, управляващи и опозиция. Но не през призма-

та на гражданско несъгласие, а точно през предизборната политическа програма, в която, както е известно, всичко е позволено и в която, според масовото мнение, винаги има задкулисие. Ще надигнат сила дискусиите за промяна на политическата система. Ще се водят все повече спорове за това какво не работи с днешната конституция, с институциите и правомощията им, с механизмите за контрол, какво куца не просто в съдебната система, а изобщо в Президентството и правителството, за връзките на политиката с бизнеса, за проблемите на медиите и т.н. Същевременно перспективата на настоящото правителство ще зависи не толкова от протестите, а от няколко неща. На първо място, от това как ще се развият събитията в три важни за България центъра, а именно – Москва, Вашингтон и Брюксел и каква ще бъде конфигурацията там след изборите за Европарламент, която между другото има и пряко отношение към политическата среда на Сергей Станишев. Вашингтон и Москва са ключови от гледна точка на новата вълна, която се създава на Запад след изборите и за това до каква степен България ще бъде въвлечена в чужди геополитически игри – по-силно, отколкото досега, или не. На второ място, значение за българите ще имат икономическите лагери на големите групировки у нас. А на трето, е волята на самите управляващи и как те ще

оценят изпълнимостта на бюджета за 2014-а към началото на второто полугодие. До каква степен събираемостта на приходите, която става ясна при най-големите плащания през месеците април и май, ще покрие поне от части прогнозите или напротив – няма да се случи, а това може да даде тласък на съвсем други действия. Във вътрешнополитически план за стабилността на управляващите важна ще е кондицията на основната опозиционна сила – ГЕРБ Ако ГЕРБ започне трайно да се разцепва да се рони и да върви по нанадолнището, то тогава не е изключено да възникнат скрити и временно забравени противоречия вътре в лагера на управляващите. Те биха могли да разцепят самото управление. Но общата ми прогноза е, че към края на декември 2013-а вероятността за предсрочни парламентарни избори през цялата следваща година ще е под 50%, тоест намалява. Доверието към правителството ще остане ниско, независимо какво прави то. Защото хората вече са единни в мнението си, че положението в България е лошо и дори да има видими признаци за икономическо съживяване и за повисоки доходи, което е съмнително, българите ще продължават да са убедени, че управляващите, които и да са те, не се справят.

София 2014: Нови улици, мостове, фонтани ще радват столичани

Изпратете пари он-лайн днес на

Добрата новина за софиянци е, че и догодина местните данъци и такси няма да скачат. Въпреки това Столична община през 2014 г. ще има рекорден бюджет в размер на 1 млрд. 421 млн. и 340 хил. лв. Това е с около 230 млн.лв. повече от миналогодишния.

moneygram.co.uk

Общината очаква от собствени приходи 64 млн. лв. повече от предходната година благодарение на затегнатия контрол при събираемостта на данъците. Капиталовата програма на общината ще е за близо 700 млн. лв. или с над 30% повече от инвестираните средства през 2013 г. От държавата в хазната на София ще влязат 8,9 млн. лева, но реално от тях могат да се ползват само 95%. От заложените общо 696 млн. лв. инвестиционни разходи на столицата близо 470 млн. лв. ще дойдат по оперативни програми. В общата сума се включва и заемът от 118 млн. лв. за столичния завод за боклук, както и собствените средства в размер на около 98 млн. лв. През следващата година трябва да започне работа по основната инсталация на завода за боклука, както и ще продължи строежът на метрото до летището и ул. „Сребърна“, като 67% средствата за тях се предоставят безвъзмездно по оперативните програми на ЕС. През 2014 г. софиянци ще се возят и на нови 126 автобуса, 50 тролея и 20 трамвая. Цената им е общо 50 млн. лв, като парите за тях идват по оперативна програма „Околна среда“.

**

CS7078

0800 026 0535 moneygram.co.uk

*Към таксите за паричен превод ще бъдат прилагани такси според обменните валутни курсове,определяни от MoneyGram или неговия представител. **За пълния списък с таксите за он-лайн преводи, моля посетете www.moneygram.co.uk. Всичките места, упоменати по-горе, представляват MoneyGram International Limited по отношение на парично-преводните услуги. Post Office и съответните лога са запазени марки на Post Office. MoneyGram и глобусът са запазени марки на MoneyGram. Всички други марки са притежание на техните съответни собственици. MoneyGram International Limited е оторизирана и регулирана от страна на Financial Conduct Authority. ©2012 MoneyGram. Всички права запазени.

Изпращате пари от:

Получавате пари от:

И навсякъде, където видите знака на MoneyGram

Столична община си е поставила и CS7078_Bulgarian_A4_poster_update_aw.indd 1

20/06/2013 10:09

доста амбициозен план за развитието на града. Предвидено е изпълнението на мащабна програма за реконструкция, изграждане и разширение на улици и булеварди, за което е планирано да бъдат похарчени 71 милиона лева – ремонт на инфраструктурата около Руски паметник, булевардите „Сливница“, „Арсеналски“ и „Ботевградско шосе“; рехабилитация на участък от „Цариградско шосе“, ул. „Г. С. Раковски“ и бул. „Братя Бъкстон“; изграждане на кръстовище на две нива на бул. „Пейо Яворов“ до Семинарията, естакада при бул. „Акад. Иван Ев. Гешов“ и бул. „България“, както и ново кръстовище на Лъвов мост. Ремонтът на Руски паметник предвижда цялостно подновяване и реконструкция на канална инфраструктура, водопровод, тръбна мрежа за електрически кабели, ново улично осветление, велотрасе, преместване на трамвайното трасе. Предстои и рехабилитация на бул. „Цариградско шосе“ от бул. „Г. М. Димитров“ до бул. „Александър Малинов“, ремонтът на бул. „Слив-

ница“ ще в района на Захарна фабрика.

Столичната община предвижда пълно обновление и на седем фонтана през 2014 г. Набелязани за ремонт са фонтаните пред президентството, в градина „Буката“, която се намира в район „Триадица“, пред районната администрация в „Изгрев“ и по две водни съоръжения в парк „Заимов“ („Оборище“) и в град Банкя. Предвижда се да бъдат подменени хидроизолацията, системата за ел. инсталация, облицовъчните плочи, да бъдат монтирани нови дюзи и нова водна архитектура. На фонтаните ще бъде поставено и ефектно осветление.

През 2014 г. Столичната община планира ремонт на бул. „Арсеналски“, рехабилитация на бул. „Никола Мушанов“ от бул. „Възкресение“ до ул. „Житница“, рехабилитация на бул. „Овча купел“, рехабилитация на ул. „Г. С. Раковски“ между бул. „Княз Ал. Дондуков“ и ул. „Козлодуй“. Догодина предстои да бъде довършена рехабилитацията на бул. „Братя Бъкстон“ от бул. „Тодор Каблешков“ до бул. „Цар Борис Трети“. Идната година ще бъде ремонтиран бул. „Ботевградско шосе“ и ще бъде довършен ремонтът на надлез „Надежда“. Планирани са кръстовището на две нива при бул. „Пейо Яворов“ и ул. „Стоян Михайловски“ (до Семинарията), естакадата при бул. „Акад. Иван Ев. Гешов“ и бул. „България“ (до Центъра по хигиена), както и кръстовището на Лъвов мост. В програмата е заложен и ремонт на осем мостови съоръжения и няколко подлеза.

Следващата година предстои да отвори врати Музеят за история на София, за което в бюджета на СО са заделени 713 хиляди лева, а държавата ще даде още 206 хиляди. От няколко години насам цветята в центъра на София се сменят всяка пролет и есен и заради това дори и парите за озеленява на града през следващата година са увеличени от 18 на 21 хиляди лева. Прогнозните разходи за транспорт са 95 милиона лева, за почистване – около 89 милиона лева, за отпадъци – почти 30 милиона лева. В същото време разходите за общинската администрация са намалени с почти 5 милиона лева. Заради недостига на места в детските градина и догодина общината продължава да строи забавачки. През 2014 г. ще отворят врати 13 нови детски градини, ще бъдат открити 67 нови групи, а в столичния район „Кремиковци” предстои да бъде открито ново училище.


■ СВЯТ

www.e-vesti.co.uk

4 Октомври - 11 Октомври 2013

8

Сърбия трябва да се подготви за Европа, заяви премиерът

„Европа вече не е предизборно послание и предизборна лъжа, за да стигнем до повече гласове. Това сега е реалност и сега трябва да се обърнем към Сърбия, за да подготвим Сърбия за Европа“, заяви сръбски-

ят премиер Ивица Дачич, говорейки пред високопоставени официални лица на тържествен прием по повод официалното започване на преговори за присъединяване на страната към Европейския съюз, съобщава белградският вестник „Политика“, цитиран от БТА. Преди това, на заседание на правителството, открито за обществеността и посветено на евроинтеграцията, Дачич заяви, че решението на 21 януари да се проведе първата междуправителствена конференция с ЕС представлява края на едно на-

чало и същевременно ново начало - начало на окончателния процес за пълноправно членство на Сърбия в ЕС, а целта на преговорите не е само членството, но и нормалният живот на гражданите. В края на януари председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой потвърди официално решението на лидерите на ЕС да започнат присъединителни преговори със Сърбия. Отварянето на първите глави от преговорите се очаква през втората

„Зюддойче цайтунг“: Евроизборите ще накарат цялата политика през 2014 г. да застине изборите за Европейски парламент събитие, което ще замрази цялата политика“, пише „Зюддойче цайтунг“.

Изборите за Европейски парламент ще накарат цялата политика през 2014 г. да застине, прогнозира в коментарен материал германският вестник „Зюддойче цайтунг“, цитиран от БТА. Под заглавие „Между неравни“ изданието сравнява политическите календари за 2014 г. и отминалата 2013 г. и констатира, че когато се очаква ключово събитие, свързаните с него надежди и тревоги създават психологическа преграда, която пречи на вземането на политически решения. „Това, което бяха за 2013 г. изборите за Бундестаг, през 2014 г. ще бъдат

Вестникът смята, че последната среща на върха на Европейския съюз през миналата година е дала добра предварителна представа за това, което ще се случва в европейската политика през тази година - „големи теми, малки действия“. „Европа е асиметричен континент“, пише „Зюддойче цайтунг“, отбелязвайки възхода на подкрепата за крайнодесни партии в ЕС и надигането на сепаратизма в Шотландия и Каталуня. „Така, както политическите страсти са неравномерно разпределени, така има и неравновесия в благосъстоянието и растежа, в самоувереността и способността за действие“, коментира германското издание. „Зюддойче цайтунг“ разсъждава върху ролята на Германия в ЕС, посочвайки, че макар в сегашната си-

Държавният глава изрази надежда,

Паралелно с тях ще бъде отворена и глава 35 (разни въпроси), в която ЕС е включил нормализирането на отношенията между Белград и Прищина. Рамката предвижда също в края на процеса на преговори Белград и Прищина да подпишат „правно обвързващо споразумение“.

Светът празнува Нова година, не и Саудитска Арабия

туация Федералната република да изглежда като център на влияние в съюза, „колкото повече такт влага Германия в общността, толкова повече съпротива предизвиква“. „Кой би искал да направи силния още по-силен? Политическата класа в Европа не се тревожеше от нищо друго повече, отколкото от германската доминация. И макар че това влияние се разглежда като препятствие от самото федерално правителство, то не може така просто да бъде прекратено“, коментира „Зюддойче цайтунг“. Изданието заключава: „Как може една общност да функционира, при положение че един е толкова силен, а много други са толкова слаби? Как Европа ще се помири с Германия и Германия - с Европа? В годината, когато се отбелязва стогодишнината от европейската архикатастрофа - Първата световна война, това не е лош въпрос.“

Гръцкият президент предвижда, че 2014 г. ще е по-добра за страната му

Новата година ще е по-добра от предишните години за Гърция, тъй като нещата ще вървят по-добре. Това заяви гръцкият президент Каролос Папуляс след среща с политическото ръководство на страната за размяна на новогодишни пожелания, предаде радио „Атина“, цитирано от БТА.

половина на 2014 г., а приетата преговорна рамка предвижда първо да бъдат отворени глави 23 и 24, отнасящи се за правосъдието, полицията и основните човешки права.

че Гърция ще се пребори с кризата и че в страната ще има политическо спокойствие, тъй като по думите му „политическите сътресения не са в интерес на никого“.

ции за Гърция и Европа, и добави, че това, което всички констатират, е, че Атина е възвърнала доверието към партньорите си и уважението, което страната заслужава.

Папуляс призова за решителен отпор на корупцията. Ударете корупцията, като изземете парите на корумпираните, казал държавният глава. Междувременно по повод ротационното председателство на Съвета на ЕС премиерът Андонис Самарас заяви, че Гърция го поема с позитивни постижения, първичен бюджетен излишък и очакван икономически растеж.

Под заглавие „Рулетката на 2014 за правителство и партии“ вестник „Етнос“ отбелязва, че предизвикателствата за управляващата коалиция ще започнат със завръщането на „тройката“ кредитори от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд в Атина на 15 януари, че опозицията смята, че 2014 ще е година на избори в Гърция и че отварянето на урните ще зависи от много фактори.

Това ще е председателство на надеждата за по-добра Европа, каза Самарас, представяйки приоритетите на гръцкото председателство в Брюксел. Той подчерта, че гръцкото председателство започва с по-добри индика-

Германското списание „Шпигел“ в своя статия пита дали Гърция е надежден европейски играч. В нея се прави паралел между предишното гръцко председателство на ЕС през 2003 г., когато тогава е стоял въпро-

Рияд. Комисията за поощряване на добродетелта и предотвратяването на греха в Саудитска Арабия забрани на жителите да отбелязват Нова година на 31 декември, предаде IBtimes. На тази дата се отбелязва настъпването на новата година по григорианския календар.На жителите на Саудитска Арабия се забранява на 31 декември и 1 януари дори да изразяват публично радост по повод настъпването на новата година, а на местните магазини им се забранява да продават празнични подаръци и цветя. Забраната се основава на това, че мюсюлманите не следват григорианския календар. Комисията е отговорна за прилагането на строги ислямски закон за 30-те милиона жители на кралството, което го прави от името на управляващата Дома на Сауд. Саудитска Арабия използва различен календар от съседите си в Персийския залив и почита мюсюлманския лунен календар. Според него Нова година настъпва през октомври. Забрана на Саудитска Арабия за празненства осуетява планираните хепънинги в съседен Дубай, където рекорден брой фойерверки за 400 000 щатски долара ще украсят празника. Друг празник, забранен в кралството е Денят на Свети Валентин. сът за членството на страните от Балканите и когато Атина се е готвела за олимпийските игри, а икономиката ѝ се е развивала по-бързо от останалата еврозона, и сегашното председателство, когато Гърция е призвана да се справи с огромни вътрешни проблеми. „Шпигел“ цитира източници от Брюксел, които очаквали гръцкото председателство на ЕС да бъде трудно.

9

www.e-vesti.co.uk

БИЗНЕС

4 Октомври - 11 Октомври 2013

Очаквано енергийният регулатор намали цената на тока от 1 януари След закрито заседание Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е взела окончателно решение за намаление на цените на електроенергията от 1 януари 2014 г. Решението е публикувано на сайта на комисията. То е съобразно с предварително обявеното намерение на комисията дневната тарифа, да бъде намалена с 1%, а на нощната - с 10 на сто. Решението от днешното заседание е дълго 18 страници и може да се види в прекачения файл. Според ДКЕВР резервът за поевтиняването е в намаляването на нормативно признатите технологични разходи на електроразпределителните и топлофикационните дружества. Намалението на дневната тарифа варира в малки граници за трите електроразпределителни дружества - за ЧЕЗ то е 0.9%, за Енерго-Про – 0.8%, а за ЕВН – 1.5%. Нощната тарифа поевтинява за всички с около 10 на сто.

В бюджета са постъпили 900 000 лева от акциз върху домашния алкохол

От платени акцизи през тази година в държавната хазна са влезли около 900 000 лева, съобщи Нова телевиция, позовавайки се на информация от Агенция „Митници“. Ако се съди по данъците, през 2013-та най-много домашна ракия е била сварена в пловдивска област. Освен срещу акциза, много от домакинствата роптаят и срещу ограничението до 30 литра от произведената ракия за лична консумация да се облага с по-нисък данък – 2.20 лева, а за всеки следващ литър да се плаща двоен акциз – 4.40 лева. За да не укриват акциз ракиджийниците, собственикът на тези предлага у нас да се въведе моделът, който в момента действа в Гърция. Хората да заплащат акцизната такса направо в митницата или в общината. По данни на Агенция „Митници“ все още у нас продължават да действат незаконни казани за варене на ракия. 185 такива са били хванати от началото на годината досега.

За да бъде постигнато новото намаление на цените, регулаторът „свива“ технологичните разходи на трите дружества с 2% и те стават 8% за ЧЕЗ и ЕВН и 9% - за Енерго-Про. Намаляват се и разходите на топлофикациите при производството на електроенергия по комбиниран способ, както и цените за разполагаемост на повечето централи. При изготвянето на първите сметките за ток ще бъде отчетена промяната в цените, като до 31 декември 2013 г. консумираната енергия ще се изчислява по старите цени, а от 1 януари 2014 г. - по новите. Според експерти от сектора сумарно намалението на цената на тока ще бъде около 2 до 3% в зависимост от това дали се ползва повече дневна или нощна енергия, прогнозира БТА. Дружеството ЧЕЗ, което обслужва Западна България, предупреди, че ще обжалва решението на ДКЕВР в съда. Всички засегнати компании възразиха срещу намалението на тарифите, което се предприема за трети път тази година, при това без мотиви и диалог.

Бедността в Италия е на рекордни равнища Бедността в Италия достигна поне 16-годишен максимум на фона на икономическата криза, която доведе до увеличаване на безработицата и намаляване на възнагражденията, предаде „Ройтерс“. Относително бедни (според определението - семейство, което живее с месечен доход от 991 евро или помалко) са 12.7 процента от семействата. Това е най-високото равнище, откакто се води подобна статистика от 1997 година, сочи доклад на статистическата служба Истат (Istat). Докладът, който обхваща данни за множество сфери - от безработицата до демографията, сочи, че бедността се е задълбочила във всички италиански региони между 2011 г. и 2012 година. Делът на относително бедните е нараснал от 4.9 на сто до 6.2 на сто в по-богатия Север и от 23.03 на сто до 26.2 на сто в по-бедния Юг. „Като една от страните, засегнати най-тежко от кризата, Италия отчита прогресивен спад по основните макроикономически и социални показатели през 2012 година“, каза министърът на труда и бивш ръководител на Истат Енрико Джованини при представянето на доклада. „Въпреки това социалната кохезия се запази, давайки възможност на страната да подкрепи жертвите, насочени към възстановяване на финансовата стабилност и провеждането на важни реформи“, каза той.

Производството на стомана в България е най-ниското сред страните от ЕС което все пак е с 5.6% повече от същия период на миналата година. Добивът на стомана в ЕС е нараснал с 5.7 на сто до ноември спрямо същия период на миналата година, показват данните. Най-голям обем на производството има Германия – 3.662 милиона тона стомана или увеличение от 5.7% на годишна база. В България производството на стомана за единадесетте месеца на годината е най-ниско сред 27-те страни, членки на ЕС, сочат данните на Световната асоциация на черната металургия (Worldsteel), цитирани от руския специализиран сайт steelland. ru. До миналия месец страната ни е произвела 45 000 тона от материала,

За единайсетте месеца на тази година най-голям спад на производството има в Унгария - с една трета от 117 000 тона през ноември 2012 година до 83 000 тона през ноември 2013 година. Чехия отчита най-голямо годишно увеличение - с 26.3% до 443 000 тона.

Автомобилният пазар в Испания е нараснал с 3.3 % през 2013 г. Испанският автомобилен пазар е нараснал през 2013 година и новите регистрации са се увеличили след две години спад, което е признак за леко възстановяване, въпреки че продажбите остават много слаби, предаде Франс прес. За цялата година са продадени 722 703 нови коли, или 3.3 на сто повече в сравнение с 2012 година, обяви Националната асоциация на производителите на автомобили (Anfac). Само през декември новите регистрации са скочили с 18.2 процента до 60 513 броя. Тези данни контрастират с големите спадове през 2011 (-17.7 на сто) и през 2012 година (-13.4 на сто), когато четвъртата икономика в еврозоната затъваше в рецесия са втори път в продължение на пет години.

Несъмнено основен двигател през 2013 година са били правителствените планове в подкрепа на сектора, главно премиите за предаване на стара кола за скрап от началото на октомври 2012 година, продължена наскоро за четвърти път с допълнителен бюджет от 70 милиона евро, се казва в съобщение на асоциацията. „Но от гледна точка на дистрибуторите не може да се каже, че годината е била добра“, изтъква Хауме Роура, председател на търговската асоциация „Факонауто“ (Faconauto) - по думите му мрежите на концесионерите са направени за продажба на над 1 милион коли, а при малко над 700 000 регистрации през 2013 година все още сме далеч от очакванията. Преди кризата, през 2007 година, в Испания бяха продадени 1.7 милиона нови коли.


■ МУЗИКА

www.e-vesti.co.uk

4 Октомври - 11 Октомври 2013

10

Забраниха на Роби Уилямс да скача на сцената Фил Колинс се завръща?

11

www.e-vesti.co.uk

39-годишният певец признава, че с течение на времето тялото му се е поизхабило и неговият хиропрактик го е посъветвал да забави темпото. Хиропрактиката е терапветична процедура за облекчаване на болките в гърба и мускулите на гърба, която е много популярна във Великобритания. „Това е

доста крайно за мен. Някои части на тялото ми са се износили от прекалена употреба”, казва певецът.

си чичо Бърнард с бялата коса и жилетката. Не е същото. Смята, че хората стават все по-млади”, казва Роби.

Роби Уилямс, който победи наркотиците и алкохола, не съжалява за начина, по който е „износил” тялото си и иска да „се довлачи до гроба”.

Певецът разкрива, че иска да се подложи на липосукция, след като навърши 40 на 13 февруари, за да се подмлади. „Ще си направя всичко. Искам фейс лифтинг, поправка на брадичката, липосукция. Теорията за кризата на средната възраст ме е завладяла от известно време”, казва Уилямс.

Певецът признава, че иска да се подложи на редица пластични операции, макар че не се чувства остарял. „Не зная какво е да си стар. Спомням

Лейди Гага пя в дует за „Мъпет шоу” Видеозапис на изпълнението може да се види в YouTube. За пръв път песента е била изпълнена от автора й през 1944 г. Той я изпял заедно с жена си Лин Гарлънд. По-късно композиторът продал правата върху песента на Ем Джи Ем. Впоследствие песента е изпълнява от Луи Джордън и Ела Фицджералд, Рей Чарлз и Бети Картър, Самми Дейвис-младши и Кармен Макрей, Уили Нелсън и Нора Джоунс, Джон Траволта и Оливия Нютън-Джон. В специалното издание на „Мъпет шоу” участваха още Елтън Джон, актрисата Кристън Бел и Ру Пол, който пресъздава изпълнения на жени. Заедно с Лейди Гага те изпълниха нейната песен „Fashion”. Певица изпя дуети и с някои от куклите в шоуто.

Лейди Гага изпя дует с актьора Джоузеф Гордън Левит по време на специално издание на „Мъпет шоу”

по телевизия Ей Би Си. Двамата изпяха песента на Франк Лосър „Baby It`s Cold Outside”.

През март 2014 г. по екраните ще излезе филма „Мъпети 2” („Muppets Most Wanted”), в който една от ролите се изпълнява от Лейди Гага.

Бившият фронтмен на Genesis, който преди време отрече всякаква възможност някога отново да се качи на сцената, сега споделя пред „Гардиън“, че напоследък се замисля дали да не запише нещо ново. „Започнах да се замислям да запиша нещо ново… да направя няколко шоута, дори с Genesis. Всичко е възможно. Може да направим турне в Австралия и Южна Америка. Не сме били там”, споделя музикантът. През 2011-а Фил Колинс обяви, че се оттегля от музиката, за да се отдаде на бащинсвото. Музикантът има и здравословни проблеми, които също подпомогнаха решението му да се пенсионира.

Тайният албум на Бионсе чупи рекорди Изненадващият албум на американската певица Бионсе се продава изключително добре. Албумът, озаглавен „Beyonce“, бе пуснат рано сутринта в петък единствено в онлайн магазина iTunes (айТюнс). В САЩ са продадени 617 213 копия на албума, а в света – 828 773. Бионсе изненада феновете си с „визуалния“ албум, включващ 14 песни и придружен от 17 видео материала, които са заснети в Ню Йорк, Париж, Рио де Жанейро, Хюстън и Сидни.

Бионсе си навлече гнева на НАСА Поп звездата Бионсе си навлече гнева на НАСА, след като използва в своя песен аудиозапис, направен малко след като космическата совалка Challenger (Чалънджър) се взриви през 1986 година, при което загинаха седем души на борда. Певицата използвала думите „голяма неизправност“ от аудиозаписа в песента си, в която се говори за провалена връзка. Това обаче не се сторило много забавно на Американската космическа агенция, посочва БГНЕС.

„Инцидентът с Challenger е важна част от нашата история, трагично напомняне, че изследването на Космоса е рисково и никога не трябва да бъде тривиализирано. НАСА работи всеки ден, за да почита наследството, оставено от нашите загинали астронавти, докато изпълняваме мисията си да достигаме нови висини и да изследваме Вселената“, посочи агенцията в комюнике. Макар да не се е извинила официално, Бионсе публикува съобщение, в което заяви, че причиненото страдание не е било умишлено. „Сърцето ми

е със семействата на загиналите хора при трагедията с Challenger. Песента ХО беше записана с найискреното намерение да помогне за излекуването на тези, които са загубили любими същества, и да ни напомни, че се случват неочаквани неща, затова трябва да обичаме и ценим всяка минута, която имаме с най-важните за нас хора. Композиторите включиха аудиото в знак на почит към самопожертвувателната работа на екипажа на Challenger с надеждата те никога да не бъдат забравени“, се казва в комюникето на певицата.

Идва свръхестествения Септември 2015 идва екшън “Избави ни от злото” “Заразно зло 6” През есента на 2012-та година сценарист-режисьора Скот Дериксън постигна завиден успех с нискобюджетния си хорър “Греховен”, който успя да натрупа приходи в световен мащаб от близо 100 милиона долара. Няколко седмици след официалната премиера на филма Дериксън заяви, че подготвя нов игрален проект в който ще участват актьорите Ерик Бана (“Блек Хоук”) и Едгар Рамирес (“Домино”). Продукцията бе озаглавена “Пази се от нощта”, а от студиото Сони Пикчърс отпуснаха бюджет за снимки от около 30 милиона долара.

Хиропрактикът на Роби Улиямс го посъветват да не скача на сцената, защото тялото му било много изхабено от годините под прожекторите.

КИНО

4 Октомври - 11 Октомври 2013

Снимачният период на лентата протече изцяло в Ню Йорк Сити и първоначалното намерение на продуцентите беше световната й преми-

ера да се състои през 2015-та година. През изминалите няколко месеца обаче бяха направени значителни промени, свързани със заглавието на продукцията и плановете за киноразпространение. От Сони Пикчърс заявиха през есента, че новото заглавие на свръхестествения екшън е “Избави ни от злото” и заедно с тази информация оповестиха, че световната премиера ще се състои не през 2015-та година, а през летния сезон на 2014-та. По всичко изглежда, че от студиото имат големи очаквания по отношение на бокс офиса, тъй като през летните месеци по кината тръгват тези филмови заглавия, които имат най-големи шансове за зрителски успех.

Братът на Пол Уокър взема ролята в „Бързи и яростни“ ше в порше на приятел, забивайки се с висока скорост в дърво по улиците на Санта Кларита, Калифорния.

По-малкият брат на загиналия актьор Пол Уокър – Коуди, е бил помолен да го замести на снимачната площадка на „Бързи и яростни 7“. 40-годишната звезда почина драматично на 30 ноември, докато се возе-

Брат му Коуди е каскадьор по професия, а външната им прилика е накарала продуцентите да го посочат като точния човек за ролята. Пол вече беше започнал да се снима за лентата, когато инцидентът се случи. Филмовият екип смята, че героят му трябва да остане в екшъна и той да бъде завършен от собствения му брат.

Продълженията на „Аватар“ ще се снимат в Нова Зеландия

Трите филма ще излязат в три поредни години от 2016-а. Джеймс Камерън ще снима трите продължения на „Аватар“ в Нова Зеландия. Трите филма ще бъдат снимани един след друг без прекъсване и ще излязат последователно през 2016г., 2017г. и 2018г. Първият „Аватар“ излезе през 2009 г. и се превърна в хит в световния бокс-офис. Всеки един от филмите ще разполага с бюджет от най-малко 500 милиона новозеландски долара (300 милиона евро). Първият „Аватар“ беше отчасти сниман в Нова Зеландия, а специалните му ефекти бяха дело на новозеландската компания Weta Digital, базирана в Уелингтън. Компанията работи и по „Властелинът на

пръстените“ и „Хобитът“ на Питър Джаксън. „Много съм щастлив да обявя официално, че ще отведем филмите „Аватар“ в Нова Зеландия“, заяви Джеймс Камерън пред журналисти. Режисьорът избрал тази страна заради професионализма на снимачните екипи, познанията на хората там в областта на специалните ефекти и субсидиите, предоставяни от държавата, в размер на до 25% от бюджета на филма, уточни Камерън. Привличането на продълженията на „Аватар“ на новозеландска земя „ще покаже на света, че Нова Зеландия е прекрасно място за правене на филми“, заяви премиерът на страната Джон Кей.

готов за премиерата си през месец септември, 2014-та година. В продължение на близо четири месеца липсваше нова информация за статута на “Заразно зло 6”, но сега източници близки до проекта обявиха, че работата по сценария все още продължава и поради тази причина продуцентите планират да отложат премиерата с една година. От Screen Gems все още не коментират въпроса и за момента единствената официална информация от студиото е, че филма е в период на пре-продукция. През изминалия пролетен сезон беше разпространена новината, че Мила Йовович със сигурност ще изиграе главната женска роля в шестия филм от стартиралата през 2002-ра година екшън-поредица “Заразно зло”. Създателят на първата част Пол У.С. Андерсън потвърди намерението си да режисира лентата, а от компанията Screen Gems разкриха, че ще отпуснат бюджет за снимки от около 70 милиона долара.

Но имайки предвид факта, че снимките тепърва предстоят да започнат няма да бъде изненадващо ако наистина премиерата на лентата бъде отложена. Според неназовани източници близки до сайта furiousfanboys. com “Заразно зло 6” ще тръгне по кината през месец септември, 2015та година, но поне за момента тази информация не е потвърдена от студиото.

Въпреки това от Screen Gems изявиха надежда, че филма ще бъде

Освен режисьор на филма Пол У. С. Андерсън е и сценарист, а очакванията са, че към вече потвърдената Мила Йовович ще се присъединят познатите от предишните части актьори Али Лартър, Сиена Гилори, Спенсър Лок и Уентуърт Милър.Смята се, че до няколко месеца ще стане ясно точно кога ще започнат снимките на “Заразно зло 6” и кога ще се състои световната премиера на лентата.

Джулия Робъртс ще се откаже от киното?

„Приятели“ се събират догодина?

Първоначалните очаквания бяха, че снимките на “Заразно зло 6” ще започнат през есента на 2013-та година, но натоварените графици на Мила Йовович и Пол У.С. Андерсън промениха плановете на продуцентите.

Джулия Робъртс обмисля да спре да работи, за да може да прекарва повече време с децата си. Звездата от „Хубава жена“, омъжена за оператора Даниел Модър, признава, че й е било трудно да остави близнаците си Хейзъл и Финеъс, за да върне на работа през 2004г. Първите й опити да бъде майка и работеща жена не са толкова успешни. „Първият път, когато започнах работа след като вече имах Фин и Хейзъл, беше една пиеса в продължение на четири месеца. Те бяха на година и половина и в театъра имаше едно местенце, където те да могат да си играят, а синът на Пол Ръд беше по-малък от тях. Изглеждаше перфектно, „аз да съм на работа, докато те спят и нищо в живота ни няма да се промени“. „Работих 18 години, когато родих Хейзъл и Фин преди почти девет години. Почувствах, че съм заслужила това време у дома си, в моят кухня и по цял ден в леглото с тези две малки човечета. Почувствах, че това е моят подарък за самата мен. Имах късмета да работя много, работех усърдно и бях посветена на това и тогава спечелих тази кутийка за бижута живот и почувствах, че имам това право.“

Дженифър Анистън ще се срещне с колегите си от комедийния телевизионен сериал „Приятели“ следващата година, съобщи Contactmusic. Откакто напусна поредицата през 2004 година, Анистън развива успешна филмова кариера. Все пак създателите на „Приятели“ са я убедили, че ще е добре през 2014 година да се срещне отново с Кортни Кокс, Лиса Кудроу, Мат Лебланк, Матю Пери и Дейвид Шуймър. Тогава сериалът ще чества две годишнини – 20 години от излизането си на екран и 10 години от края на поредицата. Източник, близък до екипа, е споделил пред сп. ОК, че не е тайна колко ангажирана е Анистън с филмовата си кариера, но тя ще е в центъра на проекта. Звездата е дала съгласието си за участие. Все още не е решено дали ще става дума за отделен, специален епизод или за по-голям проект.


■ ЛАЙФСТАЙЛ

www.e-vesti.co.uk

4 Октомври - 11 Октомври 2013

12

Французойката – вечната американска мечта В САЩ успехът на френската жена е неувяхващ, поне по книжарниците. Неизменно тънка, винаги шик с малко пари, майка на послушни деца, отглеждани с броколи, тя остарява със стил, без лифтинг. „Французойките не си правят лифтинг” е провокативното заглавие на книгата на Мирей Гилиано, французойка-пионер в кулинарната литература, книгите за модата и стил, които американките могат да копират от французойките. За американката „Франция винаги е била страната на шика, на модата, на съблазънта, уменията и чара”,

обяснява г-жа Гилиано, която е написала още „Французойките не напълняват”, пожънала още с излизането си през 2004 г. огромен успех в САЩ.

може нещо да се направи по-добре или по различен начин.

Не искам да създам впечатлението, че ние сме по-добри или най-добрите, уверява Гилиани, бивш генерален директор на шампанското „Вьов Клико”. 67-годишната дама, омъжена за американец, дели времето си между Ню Йорк, Париж и Прованс.

Заглавията обаче следват едно след друго и възхваляват французойката по отношение на мода, красота, любов, възпитание. Само през последните седмици излязоха книгата с рецепти за сладкиши на Люсинда Сегнери „О-ла-ла, опитът!”, „Фокусите” на французойката (Мари-Ан Льокьор) и др.

Не става дума кой е прав и кой не, опитвам се само да кажа, че има и други възможности и правя предложения, казва тя и уточнява: Американката е любопитна да разбере как

Миналата година американката Памела Дръкърман с книгата „Да отгледаш бебе” предизвика национален дебат за възпитанието на малките французи, които между другото поз-

дравяват и ядат зеленчуци. Ние не сме завистливи, а само любопитни, казва младата американка Дженифър Л. Скот, която разкри 20те тайни на стила, които научила, живеейки в Париж. Французойките не изглежда да се интересуват от модите или какво мислят другите за тях. Човек би казал, че за тях не е проблем стилът, начинът на живот и стареенето. На това всички ние трябва да се възхищаваме, категорична е тя.

Нещата, с които жените плашат мъжете почти до смърт Има много жени, които се оплакват, че не разбират силния пол, колкото и да се опитват. Един от въпросите, който често вълнува дамите, е с какво точно отблъскват мъжете и защо не могат да изградят дълга, сериозна връзка с нито едно от гаджетата си.

му вдигали. Настоящият ви приятел определено ще се стресне от подобни истории, така че по-добре му ги спестете, дори да се гордеете с някои от тях.

Част от тези жени не разбират защо всеки път, само след няколко срещи, мъжът спира да им се обажда и изчезва безследно от живота им.

Напълно логично и нормално е една жена да поиска деца в даден момент, но това не е тема за началото на която и да е връзка. За мъжете бащинството е деликатна тема, на която те се решават, когато се почувстват готови. Самата мисъл, че можете да ги изненадате с положителен тест за бременност, докато още не са сигурни в чувствата си към вас, може да ги накара да побягнат през глава. Освен това се усеща нотка на отчаяние, когато тази тема се засегне твърде рано в една връзка. Дори да мислите за бебета, запазете го за себе си, поне през първите 7-8 месеца.

Затова ви представяме няколко вида женско поведение, които могат искрено да изплашат мъжа и да му послужат за аларма да се оттегли възможно най-бързо. Спрете да правите тези грешки в общуването си с другия пол и ще видите, че ще успеете да задълбочите следващата си връзка. А ето и 6-те най-често срещани неща, с които жените плашат мъжете почти до смърт: 1. Разговори за бившия

2. Планове за забременяване

3. Желание да го запознаете с родителите си Официалната среща на гаджето с родителите ви е важна и сериозна стъпка, към която трябва да прибегнете, едва след като отношенията ви са станали сериозни. За мъжа подобна среща означава, че вие декларирате пред майка си и баща си „Ние с него сме двойка!“. Това е ранна стъпка, ако излизате с мъжа едва от няколко седмици. Не прибързвайте да го запознавате с родителите си, ако не искате да изглеждате в неговите очи, отчаяна в идеята да си хванете сериозен приятел. 4. Опит да го контролирате Някои жени искат да се намесят

Бившите гаджета са тема, която трябва да запазите за приятелките си. Няма мъж, който да желае да бъде детайлно информиран за отношенията ви с предишното ви гадже, както и за причината за раздялата ви. Освен това в подобни разкази можете да се увлечете толкова много, че да издадете без да искате някои свои неприятни черти от характера. Например да разкриете как сте проверявали телефона на кръшкача, как сте го хващали в крачка и какви точно скандали сте

във всяка една ситуация и да вземат контрола над нея в свои ръце. Това поведение отблъсква момчетата. Не се опитвайте да избирате дрехите на гаджето си, да му казвате какво да яде, как точно да спортува, къде да си намери работа и т. н. Приемете мъжа такъв, какъвто е и не се опитвайте да го променяте още от самото начало на връзката ви. 5. На третата среща си сменяте статуса във Facebook на „обвързана“ Три-четири срещи не са достатъчни, за да се представите пред света като двойка. Ако побързате да се изфукате пред приятелите си във Facebook с това, че вече сте „обвързана“, по-скоро можете да пропукате крехката връзка с новия си приятел. По-добре се насладете на старта на този свой роман и оставете публичните заявки за по-напред във времето. 6. Споделяте сексуалната си история Миналите секс преживявания са деликатна тема и често са неудобен разговор дори между двойки с дългосрочни отношения. Представете си колко странно би било да разкажете сексуалната си история на новото си гадже след няколко срещи! Абсолютно задължително е в някакъв момент да засегнете тази тема, но по-внимателно, без интимни подробности за сексуалните ви подвизи с други мъже. Същото важи и за броя на сексуалните ви партньори – не споделяйте каквито и да е цифри.

13

www.e-vesti.co.uk

МАТРИЦА

4 Октомври - 11 Октомври 2013

Киберсигурност, онлайн шпионаж, още умни устройства… или технологиите през 2013 г. През 2013 г. светът на технологиите беше доминиран от темите, свързани с киберсигурността и онлайн шпионажа, които ще останат сред водещите проблеми и въпроси и през 2014г. Сноудън: Шанс за обществото Безспорно най-голямата тема са разкритията на бившия сътрудник на американската Агенция за национална сигурност (NSA) Едуард Сноудън. В началото на лятото чрез вестниците Guardian и The Washington Post Сноудън започна да разкрива практиките на NSA и нейните мащабни програми за онлайн шпионаж. Неговите документи посочваха и някои от най-големите технологични компании като преки помощници на Сноудън. Представителите на NSA и останалите държавни регулатори на САЩ като цяло защитиха действията на агенцията. Разкритията на Сноудън обаче продължават и до днес и предоставят все по-големи детайли за точните методи на работа на NSA. Някои от тях създадоха и известни търкания между САЩ и европейските си партньори, които не останаха особено доволни от това, че техните граждани редовно са следени от NSA, поне от гледна точка на активност в интернет. „Аз вече спечелих. Щом журналистите получиха възможност да работят, всичко, което се опитвах да сторя, бе потвърдено. Защото, спомнете си, не исках да променям обществото, исках да дам на обществото шанс да реши дали иска само да се промени“, коментира Сноудън в интервю за „Вашингтон поуст“ преди Коледа. Мобилна мания Макар и доста големи и сериозни,

скандалите около NSA не успяха да изместят фокуса и от другите големи теми. Една от тях е продължаващият интерес към смартфоните и увеличаващото се търсене на таблети. През 2013 г. на пазара се появиха нови играчи, като платформата Firefox OS на Mozilla например. Китайската Huawei пък изрази амбициите си да се превърне във водещ световен производител на смартфони. Паралено с това годината ще се запомни и със залеза на BlackBerry. Канадската компания направи всевъзможни опити да се задържи сред предпочитаните от потребителите. Но нито нейното ребрандиране, нито новите й дългоочаквани смартфони помогнаха. След като не успя да си намери и купувач сега BlackBerry търси да се превърне в нишова фирма. 2013 г. ще влезе в историята и със закупуването на бизнеса с мобилни устройства на Nokia от Microsoft. Софтуерният гигант е твърдо решен да следва новата си стратегия, заложена от изпълнителния й директор в оставка Стив Балмър, който през септември обяви, че ще се пенсионира в рамките на година. Въпреки това Microsoft продължава с основната си цел - да се превърне в компания за устройства и услуги и придобиването на бизнеса с мобилни устройства на Nokia е сериозна стъпка в тази посока. Междувременно основните играчи, Android и iOS платформите, също продължават своето уверено развитие. iOS на Apple преживя тотално обновяване с нова визия. Android стана още „по-сладък“, като увеличи пазарния си дял до над 80%. Windows Phone на Microsoft пък се възползва

Китайската компания Tencent пуска безплатни 10 терабайта облак ранение на облак в САЩ в началото на 2014 г. Компанията също така ще стартира в следващите две до три седмици и английска версия на Story Camera – подобно на Instagram фото приложение, особено популярно в Китай.

Международните потребители скоро могат да се докопат до 10TB безплатно съхранение на данни върху облак от китайската компания Tencent. Китайският интернет гигант има намерение да раздава смайващите 10TB (терабайта) безплатно съхранение върху облак на своите международни потребители в най-скоро време, тъй като се стреми да пусне англоезична версия на своя облак за съхранение на данни през следващата година. Питър Женг, вицепрезидент на базираната в Шенжен social network група Tencent, казва че компанията ще започне своето предлагане за съх-

С огромното пространство от 10TB, което компанията се кани да предоставя, спокойно слага в малкия си джоб досегашни топ играчи като Dropbox, Box и Microsoft, които спокойно могат да се засрамят. Максималните количества безплатно пространство, които Dropbox предлага, варират между 25-50GB като част от промоционални сделки с Samsung и HTC; Box предлага 50GB безплатно пространство, а Microsoft увеличи пространството за съхранение на своя SkyDrive Pro от 7GB до 25GB.

Междувременно основните играчи, Android и iOS платформите, също продължават своето уверено развитие. iOS на Apple преживя тотално обновяване с нова визия. Android стана още „по-сладък“, като увеличи пазарния си дял до над 80%. Windows Phone на Microsoft пък се възползва Всички поумняват Годината отбляза и първите стъпки в сферата на мобилните аксесоари. Очила с добавена реалност, умни часовници и гривни започнаха постепенно да стават реалност. Въпреки това тенденцията все още е в зародиш. Умният часовник Samsung Galaxy Gear например накара мнозина да се съмняват в необходимостта от подобно устройство, което да допълва смартфона. Въпреки това може уверено да се прогнозира, че все още не сме видяли края на мобилните аксесоари и тепърва предстои да привлекат сериозно вниманието на потребителите. На фронта на гейминг индустрията, първите от над седем години изцяло нови гейм конзоли на Sony и Microsoft. Playstation 4 и Xbox One поемат по малко по-различни пъте-

ки, но с еднаква крайна цел - да бъдат предпочетени от възможно най-много хора. Според Sony пътят към това е фокус върху игрите. Microsoft смята, че конзолата трябва да е център на домашната мултимедия. За сега състезанието е сравнително равно, като продажбите и на двете предложения бързо прехвърлиха 2 млн. бройки. Пари, пари, виртуални пари Виртуалната валута Bitcoin пък се превръна в своеобразен феномен. Тя продължи да привлича интереса на все повече хора към себе си и покачи цената си до над хиляда долара за една виртуална монета. Тя обаче предизвика и спорове за валидността си като валута. Китай забрани на финансовите институции да работят с нея, а Тайланд - на всички граждани и компании в страната си. Множество обири на виртуални трезори също повлияха на репутацията на Bitcoin. Много хора, компании и инвеститори обаче продължават да се вълнуват от нея. Bank of America например наскоро прогнозира добро бъдеще за Bitcoin.

Хакери превзеха официалните Twitter и Facebook акаунти на Skype В първите часове на новата година е била извършена хакерска атака срещу Twitter и Facebook акаунтите на Skype. Заедно с тях е бил превзет и официалният блог на компанията, съобщава онлайн изданието The Next Web. Отговорност за атаката пое хакерската група Сирийска електронна армия (SEA). Тя публикува призиви за спиране на онлайн шпионажа на правителствата и в трите акаунта. Най-дълго е съобщението във Facebook, което призовава хората да не ползват имейл акаунтите на Microsoft. SEA твърди, че компанията продава данните на правителствата и има допълнителни детайли,

които ще разкрие. Минути по-късно обаче Skype си върна контрола над акаунтите. „Може би сте забелязали, че нашите профили в социалните мрежи бяха атакувани днес. Данни на потребители не са компрометирани. Извиняваме се за неудобството“, казва компанията в кратко изявление. Сирийската електронна армия придоби популярност през миналата година с няколко мащабни хакерски атаки. Тя превзе за кратко и сайтовете на The New York Times, Financial TImes и др. Дори имаше и атака срещу Twitter, като придоби временна собственост над домейна на микроблога.


■ КРАСОТА

23-годишният Дан Озбърн за кратко покори британките

Той е млад, с божествено тяло, сини пронизващи очи и татуси, които го превръщат в „лошо момче“ и го извеждат от метросексуалния образ на повечето мъжки модели. Дан Озбърн е на 23 години и е „златното момче“ на модния подиум в Есекс и цяла Великобритания. Младежът популярен и от британския сериал „Towie“, наскоро пусна свой календар, в който показва тялото си на Адонис, а сега отново събра очите на жените, позирайки за мъжкия онлайн магазин за бельо BangLads. И преди да наточите лиги по него, трябва да знаете, че Дан всеки момент ще стане татко. Има ли нещо посекси от млад и опасно красив татко? Във фотосесията Озбърн представя слипове и боксерки на брандовете Diesel, Rufskin и Emporio Armani. Дан е модел от няколко години и прекарва доста време във фитнеса. Това си личи по добре оформените му бицепси. Но впечатление правят и плочките на корема му. И макар да изглежда малко див и несериозен (заради лежерния си вид и красота), хубавецът е доста отговорен. Озбърн няма търпение да стане татко. Той обаче не е с майката на детето си и е разбрал, че е бременна, малко след като са скъсали. Въпреки това Дан е готов да я подкрепя и да се грижи за детето си, което от интервю за сп. ОК се разбира, че ще е момче. „Развълнуван съм. Нямам търпение да се появи на бял свят. Не съм предполагал, че ще имам бебе от човек, с когото не съм във връзка и това не е много приятно. Малкият ще бъде една умалена версия на мен самия“, сподели красавецът.

www.e-vesti.co.uk

4 Октомври - 11 Октомври 2013

14

Красотата... Красотата не е само божествен дар. Тя зависи от физическото здраве и душевния комфорт. Ако всички части на тялото работят хармонично и мислим позитивно, излъчваме красота и най-важното – пленяваме с нея околните. Физиология на красотата Според известния американски специалист д-р Бърнард Йенсен, „няма нищо по-чудно и по-прекрасно от човешкото тяло“. На същото мнение са много поети, художници, медици и безброй мъже и жени от дълбока древност до днес. Китайците имат поговорка: ‘Човекът е чудо“. Сухите факти подкрепят тезата за чудесата, на които е способно човешкото тяло. За период от 24 часа в него се случва следното: - Използват се поне 7 млн. мозъчни клетки. - Сърцето отброява 103 689 удара. - Правят се 23 040 вдишвания и издишвания. - Кръвта преминава 1450 пъти през артериите, вените и капилярите. - Раздвижват се 750 мускула.

Психология на красотата Колко често срещаме по улиците

хора с посърнали лица, с уморени погледи и без усмивки? Твърде често. А колко пъти като се погледнем в огледалото се стряскаме от напрегнатото лице, което ни наблюдава? Забързаният начин на живот ни съсипва. Честото недоспиване, стресът и безконтролното хранене на крак, се отразяват върху здравето, а оттам и на красотата. Сенките под очите и бледият тен са едни от най-сигурните признаци на умората. Отдихът и добрият сън са незаменими източници на здраве и красота, но доброто настроение също има благотворен ефект върху организма. Усмихнатият човек изглежда много по-приветлив. Ведростта в погледа се пренася върху цялото лице, жестовете и движенията на тялото. За да постигнем душевно равновесие, трябва да се примирим, че понятие „съвършена красота“ не съществува. Идеалите са само мерни единици, а не неоспорими факти. Всяка от нас е ценна по своята същност и с индивидуалността си украсява света. Красотата на любовта Красотата е много повече от хубава външност. Телата ни са устроени така, че да ни помагат да изразим душевната си същност. Тази душевност са нашите мисли, чувства, воля, цели, специфичните ни таланти, способности и дарби. Никой не може да бъде истински красив, ако не е изпълнен с любов. Дълбоката загриженост за друго човешко същество е задължително условие за позитивизъм, крепко здраве и привлекателност. В този смисъл любовта е най-добрата козметика. Естествена красота на практика Ако сте сред милионите жени, които всекидневно се гримират, замисляли ли сте се някога защо го правите? Не се харесвате достатъчно? За да правите по-силно впечатление? Като част от ежедневните грижи за себе си? Д-р Йенсен е категорично против всички химично произведени, козме-

тични продукти, които според него са опасни за здравето. Още повече, че съществуват алтернативни методи за запазване на естествената красота. Той съветва да се научим да приемаме своите природни дадености и да харесваме лицето и тялото си такива, каквито са. Вместо с грим да прикриваме истинската си същност, просто да обичаме себе си. Като яростни защитници на качествената декоративна козметика, няма как да се съгласим напълно с д-р Йенсен. Но може да се вслушаме в думите на експерта и да следваме някои от съветите му: 1. Не пазете кремове, лосиони, течни пудри и фон дьо тен повече от 6 месеца. Ако консистенцията на продуктите на маслена основа се промени или придобие неприятен дъх, изхвърлете ги. 2. Купувайте малки спирали и очни линии, и ги изразходвайте бързо. Ако засъхнат, по-добре ги хвърлете, вместо да ги овлажнявате, за да продължите да ги ползвате. Причината е, че в тях намират добра среда за развитие бактерии, които може да инфектират зоната около очите. 3. Козметичните четки за нанасяне на грим, пухчетата и гъбичките за пудра и фон дьо тен, трябва да се измиват добре и да се почистват със спирт. За да предотвратите появата на бактерии, дръжте козметиката далеч от светлина и топлина, на хладно място. 4. За да почистите кожата и да стегнете мускулите на лицето, направете си маска с мед. На предварително почистено лице, нанесете първо топъл, а след това студен компрес с хавлиена кърпа. Изсушете кожата и я намажете с мед, като избягвате зоната около очите. Оставете меда да подейства 2-5 минути и масажирайте лицето с двете ръце. Това тонизира лицевите мускули и почиства запушените пори. Отстранете меда с хавлиена кърпа, намокрена с топла вода. Красотата е в теб – повярвай и предавай!

Жената е най-красива на 31 Учените вече доказаха, че жените стават най-красиви, когато навършат 31. Тогава повечето дами са уверени, силни и с оформена индивидуалност. А това се излъчва и действа като магнит за мъжете! Доказателството е ново изследване, според което за 70% от господата най-силният фактор да бъдат привлечени от една жена е нейната самоувереност, пише beu.bg.

65% от анкетираните дами пък признават, че самочувствието наистина идва с времето. В повечето случаи тийнейджърските години оказват негативно влияние върху личната самооценка на жената и именно около 30-годишна възраст тези комплекси се преодоляват напълно. Е, момичета, 30-те са страхотна възраст, но не чакайте да ги навършите, за да се почувствате самоуверени.

Всяка жена притежава нещо специално, което може да й даде това самочувствие, независимо от годините. Просто е! Винаги се вглеждайте в хубавите си качества, а не в негативните! Но не прекалявайте…

15

www.e-vesti.co.uk

4 Октомври - 11 Октомври 2013

КУЛТУРА ■

ПРОГРАМА НА БКИ ЛОНДОН ЯНУАРИ 2014 Г. 22 януари (сряда) – 19:00 ч. – Галерия София

Вяра, Любов и Уиски Млада българка се отказва от приказния си живот в Америка и се връща у дома при своя страстен приятел Вал, който обаче има саморазрушителни навици. Когато съвсем неочаквано в България пристига годеникът ù Скот, тя трябва да избере между уреденото бъдеще, което той ù предлага и обречената любов с Вал.

29 януари (сряда) – 14 февруари (вторник) откриване: 29 януари (сряда) – 19:00 ч. – Галерия София

Изложба Гравюри: Теодор Лихо (България) и Питър Смит (Великобритания)


■ КЛЮКИ

www.e-vesti.co.uk

Таблоид подслушвал телефоните на принц Хари и Кейт Мидълтън Телефоните на британския принц Хари и на съпругата на брат му принц Уилям – Кейт Мидълтън – са били подслушвани от хора, работили за закрития таблоид на медийния магнат Рупърт Мърдок „Нюз ъв дъ уърлд“. Това стана ясно на съдебно заседание в Лондон, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес. Прокуратурата заяви на делото за извършваните от „Нюз ъв дъ уърлд“ подслушвания, че гласови съобщения от Уилям до Кейт били открити при бившия редактор на закрития вестник Клайв Гудман и частния детектив Глен Мълкеър, пише БТА. По-рано се знаеше, че таблоидът е подслушвал телефоните на кралски сътрудници, но сега за първи път стана известно, че жертви на подслушване са били и членове на кралското семейство, отбелязва Ройтерс.

Принц Джордж ще получи старите играчки на баща си

Принц Уилям не иска да разглезва сина си Джордж и смята да не му купува скъпи играчки за празниците. Кралската особа заяви, че няма да пазарува скъпи джаджи за наследника си, а ще му даде своите стари играчки, пише ИТАР-ТАСС. Уилям смята, че за Джордж е подобре да си играе с автентичните му ръчно-изработени кончета, войници и мечета. От обкръжението на херцога на Кембридж твърдят за в. „Сън“, че 31-годишният принц Уилям с готовност ще се раздели с някогашните си любими играчки, за да ги остави в наследство на първородния си син.

Джеймс Блънт поискал ръката на София Уелсли

Певецът Джеймс Блънт се сгоди за приятелката си София Уелсли на Коледа. Двойката вече прави планове за сватба. Певецът предложил на 29-годишната си приятелка, която е внучка на херцога на Уелингтън, през коледните празници. Очаква се двойката да се ожени в имението на херцога на Хемпшир в Южна Англия. На церемонията найвероятно ще присъства и сър Елтън Джон, който има голям принос за кариерата на Джеймс. Джеймс Блънт започна да излиза със София в началото на 2012 година след като сестра му Дейзи ги запознала. „В момента съм много щастлив със София. Трябва да си много силен човек, за да понасяш някой, който се занимава с музика. Щастлив съм да я имам“, признава Джеймс.

4 Октомври - 11 Октомври 2013

16

Майкъл Дъглас и Катрин Зита-Джоунс пак заедно! Майкъл Дъглас и съпругата му Катрин Зита-Джоунс отново са се събрали, пишат американски издания. Те са били забелязани на обяд заедно с децата си, гледали са постановка на Бродуей и са ходили на кино заедно.

толкова щастлив и те решиха да се разделят, за да оценят по-добре брачния си съюз. Въпреки всичко актьорът изглеждаше обнадежден, че ще успее отново да спечели любимата си Катрин обратно.

Двойката, която е женена вече 13 години, бе забелязана заедно за първи път на 22 декември, след като звездите се разделиха през август. Те дори са носили брачните си халки. Катрин и Майкъл прекарали цял един ден, забавлявайки се в Ню Йорк заедно с децата си Дилан и Карис, допълва БГНЕС. Семейството е обядвало заедно, след това са ходили на театър и на кино.

„Катрин е чудесна. Тя се справя страхотно, днес говорих с нея и току-що получих очарователно съобщение. Наистина се надявам, че ще изгладим нещата между нас“, каза Майкъл пред журналисти на церемонията по раздаването на наградите Еми през септември.

По-рано тази година семейният живот на двойката не изглеждаше

Двамата не отбелязаха заедно годишнината от брака си на 25 септември, но актьорът продължи да вярва, че ще се съберат. Изглежда двамата отново са открили любовта.

Ще стигнат ли Дженифър Анистън и Джъстин до олтара? Анистън, че гостите ще имат негативен ефект върху романтиката във връзката им. „Той се притеснява, че това ще убие любовта им още преди сватбата.“ обяснява информаторът.

Известната двойка тъкмо приключи с ремонта на своето имение в Бел Еър, Лос Аджелис и Джъстин изобщо не останал доволен, че 80-годишният Джон и 57-годишната му съпруга ще заживеят с тях. Aнистън решила да покани баша си и доведената си майка у дома, тъй като те обявили старата си къща за продан, а все още е могат да си намерят подходящ нов дом. Близък до звездната двойка разкри, че Джъстин направо е бесен на Джен. По думите му Теру е предупредил,

Джен обаче е непреклонна. Тя дори му заявила, че заради постоянните си ангажименти, Теру дори няма право на възражения. Годеникът на Анистън напоследък прекарваше много време в снимки на другия край на континента и се притеснява (сигурно не без основание), че докато го няма Джон ще започне да се меси във връзката му с Джен. Хм, идеята младите гълъбчета да живеят заедно с родителите си никога не е била добра. От друга страна пък семейството си е семейство и не може да го оставиш в труден момент, така че Джъстин трябва да стисне зъби и да потърпи!

Принцесата на Монако стана баба Принцеса Каролина Шарлота, дъщеря на принцеса Стефани, роди първото си дете. Това е шестият по ред претендент за престола на монархията.

от филма „Полунощ в Париж“ актьор Гад Елмалех. Родителите дали на първородната си рожба името Рафаел и смятат да напълнят къщата си с още деца.

27-годишната майка е в превъзходно здраве и заедно със семейството си ще посрещне коледните и новогодишни празници в домашна обстановка. Таткото на бебето е известният

Официалното обявление за появата на детето предизвикало истинска истерия и от пресцентъра на принцесата решили да обявят двудневни тържества в Монако.

17

www.e-vesti.co.uk

4 Октомври - 11 Октомври 2013

ОБЯВИ


■ ОБЯВИ

www.e-vesti.co.uk

4 Октомври - 11 Октомври 2013

18

19

www.e-vesti.co.uk

4 Октомври - 11 Октомври 2013

ОБЯВИ


■ ЗАБАВНО

www.e-vesti.co.uk

4 Октомври - 11 Октомври 2013

20

Избери го според занаята му

По-нататък какво: Точно като принцовете преуспелите бизнесмени са малко и не стигат за всички. Затова не бива да зацикляш на тема „или той, или никой“. Не е задължително да се ожениш за богаташ. Оглеждай се наоколо и за „по-обикновени“ мъже, за да не останеш накрая съвсем сама.

Лекар за страхливката Кой: По принцип за всекиго е добре да има роднина лекар. От него можеш да получиш ценни съвети за външността, здравето и начина си на живот, без да висиш пред кабинета му. Нима това не е страхотно? Но истинската прелест на съвместния живот с медицински работник могат да оценят момичетата, които страдат от неувереност и ниска самооценка. Защо: Тази жени са много раними и мнителни, постоянно мислят, че са болни, и ревностно следят за здравето си. Те се боят от бъдещето и смятат, че не ги очаква нищо хубаво. Имат нужда от човек, който може да опази най-скъпото за тях – живота и здравето им. И кой е този човек? Разбира се, лекарят! По-нататък какво: Най-важното е омъжвайки се за „бяла престилка“, да имаш предвид, че лекарите се отнасят доста хладно към въпросите на здравето – своето и чуждото. Просто те са изморени от подобни проблеми в работата си. Затова не бива да очакваш от кавалера лекар особено внимание към собствените ти проблеми. С тях ще трябва да се справяш сама. Преподавател за интелектуалката

Кой: Ако във въображението ти преподавателят ти не е старец, на

който му пада ченето, а кандидат на съвременните науки, значи корените на подчертания ти интерес към него се таят в детството ти. Защо: Момичетата, склонни да се влюбват в учителите си, от деца не са напълно доволни от живота си и го смятат за безинтересен. Вероятно в семейството си те нерядко са се сблъсквали с неразбиране и се смятат за по-изтънчени интелектуалки от роднините си. Такава жена се стреми да промени кръга си на общуване и начина си на живот, като направи съществуването си по-духовно. Единственият начин е въпросната “учителюпоклонничка” да създаде съюз с човек, който значително я превъзхожда интелектуално. Ето защо тя си мечтае за връзка с преподавателя си.

По-нататък какво: Тази връзка има повече положителни страни, отколкото отрицателни. Повечето преподаватели са интелигентни и отговорни хора със сериозно отношение към другите. Единственият минус е, че педагозите често се отличават със затвореност и закостенялост. Но ако си готова да търпиш денонощни разсъждения за превратностите на съдбата и устройството на вселената, значи няма проблеми. Късмет! Компютърджия за неформалката

Кой: С появата на компютри във всеки дом необходимостта от специалисти в тази област нарасна. За някои жени обаче е недостатъчно да викат

вкъщи такъв помощник на всеки шест месеца – те искат да си го имат за вечно ползване. Защо: Обикновено жените, които харесват компютърните специалисти и изобщо инженерите, харесват свободните професии. Те презират бита и се стремят към живот тип „хипи“. За разкрепостеността и непукизма на програмистите се носят легенди и точно това привлича вниманието на по-освободените момичета, нежелаещи да редят по пет прибора за вечеря. Те са твърде доволни да имат до себе си човек, който е в състояние дни наред да не излиза от стаята си и да нагъва сандвичи до припадък, без да го интересува друго. По-нататък какво: Съюзът с такъв мъж е твърде изгоден. От една страна, компютърджиите печелят доста добре. От друга, повечето от тях нямат особени претенции към бита и не юркат спътниците си в живота с изисквания в това отношение. Е, има и едно неудобство – непукизмът на компютърните фенове се отнася за всички сфери на живота. С времето ще разбереш, че нито можеш да го пратиш до магазина, нито да разчиташ, че когато детето ви е само с него, ще е в пълна безопасност. Олигарх за мамината щерка Кой: За преуспял бизнесмен днес не си мечтаят само много мързеливите. Но притегателната сила на богатите и преуспели мъже невинаги е свързана само с мечтата за безгрижен и красив живот. Защо: Особено силно се стремят

www.e-vesti.co.uk

СПОРТ

4 Октомври - 11 Октомври 2013

Пиронкова ще играе с японка в квалификациите в Сидни

към брак с бизнесмен жени, на които още от деца им е внушавано, че няма да постигнат нищо в този живот. Слушайки тези страшни мамини прогнози, момичетата си представят как ще трябва да мият тоалетните във влаковете и с всички сили започват да търсят завидния богат годеник. От една страна, на тях им е необходимо да покажат на роднините си, че са способни на много неща. От друга, подсъзнателно наистина се боят, че предвижданията на майките им ще се сбъднат. С една дума, майки, по-често ругайте дъщерите си и те на всяка цена ще забогатеят (шегичка!).

Нашите майки са мечтаели да се омъжат за военни. Днешните госпожици се виждат под венчило с новобогаташи. Какво тегли жените към представителите на една или друга професия?

21

Бохем за мечтателката Кой: Това са момичета, които не се интересуват от представителите на “обикновени” професии. На тях им допадат актьорите, музикантите, журналистите, изобщо бохемите. Интересно защо? Защо: Повишеният интерес към „хората на изкуството“ издава амбициите и нереализираните желания на жената да се посвети на киното, да стане модел или просто да бъде известна. В детството си всеки от нас има подобни планове, но докато някои отдавна са ги оставили зад гърба си, други продължават тайно да си мечтаят за това. Колкото по-малко вярва жената във възможността да стане известна, толкова повече я тегли към хората, постигнали слава. За нея връзката с бохем става средство за реализиране на скритите й таланти, за които не се е намерило подходящо поле за изява. По-нататък какво: Тези, които търсят подобна връзка, както и мечтаещите за богати бизнесмени, трябва да знаят, че ще е добре да се спрат навреме. Ако видиш, че не си в състояние да си намериш подходящ партньор от тези среди, обърни внимание на „реалните“ мъже от обкръжението си. Там може да срещнеш не по-малко интересни екземпляри. Любопитно: порнографията (и движението против порнографията), както ги разбираме днес, са понятия от времето на викторианската епоха (19 век). Сексуалните изображения преди това не са били табу.

Цветана Пиронкова ще се изправи срещу японката Аюми Морита в първия кръг от квалификациите от турнира на твърди кортове в Сидни. 23-годишната Морита е трета поставена в елиминациите и се намира

на 60-а позиция в световната ранглиста.

WTA от юни, когато достигна осминафиналите на „Уимбълдън“.

Пиронкова има пълен актив от три победи в досегашните си три срещи с японката – на Индиън Уелс и Токио през 2011 г. и на US Open през 2012 г. Двубоят е тази нощ, а пловдивчанката има само три успеха в последните си 15 мача.

Ако преодолее Морита, българката ще си осигури 13 точки за световната ранглиста и ще играе срещу победителката от мача между украинката Марина Заневска и представителката на домакините Тами Патерсън.

26-годишната Пиронкова не е влизала в основната схема на турнир, откакто започна да играе квалификации заради сериозната загуба на позиции през 2013 г. В същото време тя няма победа в основна схема на турнир на

Пиронкова заема 108-мо място в подреждането на WTA и ако не защити точките си от Хобарт, почти сигурно ще се раздели с възможността да попадне директно в основната схема на Australian Open.

Кой е най-богатият футболист в Англия? Уейн Рууни е най-богатият английски футболист в английската Висша лига с богатство от £ 45 милиона. Той печели на терена около £ 250 000 седмично, освен това заработва пари и от рекламни договори с компании като Nike и HarperCollins.

Плачи: Нормално е отборът да играе по друг начин спрямо лятото Селекционерът на националния отбор по волейбол Камило Плачи призна, че съставът не е на нивото от лятото. Според него обаче това е напълно нормално заради периода, в който се намира. България приключи с победа с 3:0 срещу Турция подготовката си за квалификацията за световното първенство. Националите заминават на 1 януари за Чехия, където ще срещнат домакините, Холандия и Кипър. Плачи остана доволен от посреща-

нето в контролата с Турция. „Бихме по-добър начален удар, а като цяло бяхме по-активни и на блокада. Резултатът се видя. Очевидно е, че този отбор не играе както игра преди няколко месеца. Но това е нормално. Всеки играч идва от различен клуб, с различно темпо на натоварване и игра. Имахме само пет тренировки заедно. Когато отборът играе лошо, естествено, че треньорът не е доволен. Но сега направихме една крачка напред. Дано да продължаваме така положително и в квалификацията“, каза Плачи.

Шумахер в критично състояние Състоянието на седемкратния световен шампион във Формула 1 Михаел Шумахер е критично, съобщиха от болницата във френския град Гренобъл, където германецът е настанен. Тази сутрин Шуми удари тежко главата си в камък по време на ски в курорта Мерибел и веднага бе откаран в болница в малкия град Мутие, след което е бил транспортиран към Гренобъл. При пристигането си Михаел е бил в състояние на кома и се е наложило да бъде опериран незабавно. Първоначалните данни по-рано днес бяха, че падането не е толкова тежко и няма опасност за живота на легедарният пилот, но последната информация е, че състоянието му не е никак добро. Професор Жерар Селан, който е близък приятел на Михаел и специалист по гръбначно-мозъчни травми, както и бившият му бос във Ферари Жан Тод са при него в болницата.

Утре в 12:00 часа ще се проведе пресконференция в болницата в Гренобъл, на която ще бъдат съобщени допълнителни подробности за състоянието на Шуми.

Диагоналът Цветан Соколов, който днес навършва 24 години, също отбеляза подобрение в играта. „Преди срещата си поговорихме с момчетата и си казахме, че трябва да завършим годината по най-добрия възможен начин. Раздадохме се, макар на моменти да имаше известно отпускане. Това обаче няма да се получи на световната квалификация. Там трябва да сме спокойни и да играем на максимума на възможностите си“, каза състезателят на „Тренто“. Според посрещача Тодор Скримов българският отбор е надиграл категорично съперника. „Разликата от летния сезон и сега е в малкото време, в което сега сме заедно. Нормално е да има колебания. За първи пък се събираме от дълго време и имаме кратък период за обиграване. Да се надяваме че ще съберем сили. Най-важното е да се класираме. А как ще стане трудно, лесно - важното е да отидем на световното“, заяви Скримов.

Рио Фърдинанд, Майкъл Карик и Ашли Йънг от “червените дяволи” и Франк Лампард от “Челси” също попаднаха в класацията. Най-младият футболист в списъка е полузащитникът Джеймс Милнър от “Манчестър Сити”, който е на 27 години. Ето и Топ 5 на най – богатите футболисти във Висшата лига на Англия. 1. Уейн Рууни – “Манчестър Юнайтед” 2. Рио Фърдинанд - ”Манчестър Юнайтед” 3. Франк Лампард – “Челси” 4. Джон Тери – “Челси” 5. Стивън Джерард – “Ливърпул”

“Манчестър Юнайтед” се интересува от 17-годишен български талант 17-годишният футболист е успял да стане звезда в първия отбор на „белите” и е записал срещи за младежите до 21-годишна възраст. Според източници, италианските клубове “Интер” и “Ювентус” също се интересуват в българския талант. Човек на сър Алекс ще спасява Фулъм Кагава: Трябва да подобря представянето си за Юнайтед Манчестър Юнайтед с рекордни приходи от продажби.

“Славия” ще запази Велков, който британското издание нарича “един от най-горещите таланти в България”, до края на сезона, но ще разгледа офертите за него следващото лято. Велков е играл вече 19 пъти за неговия клуб този сезон. “Той е силен във въздуха, има голям скок и е известен с добрия си поглед върху играта”, пише “Дейли Стар”.


■ СПОРТ

www.e-vesti.co.uk

4 Октомври - 11 Октомври 2013

22

„Как можеш да спреш Меси? С пистолет. Няма друг начин“, или спортните цитати на 2013 Спортните събития почти винаги са белязани и от забавни, странни, шокиращи и дори често преминаващи границата на добрия тон изказвания. 2013 не направи изключение. Ето и селекцията ни за годината (без претенции за изчерпателност):

Футбол „Германците се справят много добре икономически и ние уважаваме това. Те са единствените, които правят пари в Европа. Затова избрахме германец да събира глобите.“ - Арсен Венгер обяснява защо е избрал защитника Пер Мертезакер да събира глобите от другите играчи за нарушаване на вътрешния правилник в „Арсенал“ „Как можеш да спреш Меси? С пистолет. Няма друг начин“, или спортните цитати на 2013 „Получавам много картони заради косата си. Няма съмнение в това, защото не съм някой, който може да мине незабелязан. Аз съм висок и моята прическа е лесно разпознаваема.“ - Маруан Фелайни обвинява буйната си коса за многото жълти картони, които получава „След някои мачове този сезон дори не ми се налагаше да се къпя. Да, предполагам, че понякога е скучно да бъдеш вратар.“ - вратарят на „Байерн“ Мануел Нойер за рекордния брой чисти мрежи в Бундеслигата през миналия сезон „Как можеш да спреш Лионел Меси? С пистолет. Няма друг начин.“ - треньорът на „Ювентус“ Антонио Конте за качествата на Лионел Меси преди осминафиналния мач между „Милан“ и „Барселона“ в Шампионската лига „Нуждаехме се от пари и овцата беше там. Следващата седмица ще разиграем едно буре с бира, а може би дори мотоциклет.“ - говорителят на бразилския отбор „Санто Анжело“ Бето обяснява защо на почивката в двубой от първенството е била разиграна томбола с овца за награда „В нашия отбор девет от 23-ата футболисти са безработни. И това е най-големият ни проблем в момента. От останалите кой е куриер, кой учител по физкултура, имаме един счетоводител, а друг е треньор. Един от нашите защитници става всеки ден в 4.00 часа сутринта и работи като алпинист по сградите, а в 17.00 часа идва на тренировка.“ - селекционерът на Таити Еди Етаета за аматьорската селекция, с която страната участваше в Купата на конфедерациите „Да ме наричате магаре не ме

обижда по никакъв начин, защото магаретата са едни от най-работливите животни.“ - треньорът на „Интернасионал“ Дунга за обидите на феновете по време на двубоя от бразилското първенство срещу „Витория“ „Той почти ме уби. Явно забрави, че съм на 71 години.“ - Алекс Фъргюсън за прегръдката, която получи от Робин ван Перси, след като холандецът вкара гол срещу „Стоук сити“

Лека атлетика „Леката атлетика е микрокосмос на реалния живот. В реалния живот винаги ще има хора, които мамят. Затова е нереалистично да се очаква, че няма да има допинг в леката атлетика.“ - четирикратният олимпийски шампион Майкъл Джонсън е скептичен, че леката атлетика ще се изчисти от допинг скандалите

Снукър „От втория фрейм нататък бях изцяло фокусиран да направя максимален брейк (от 147 точки). Миналата седмица платих таксите за училище и си помислих, че ще е хубаво да припечеля малко пари за Коледа.“ - Рони О‘Съливан коментира играта си след двубой от UK Championship „Вървя нагоре-надолу като бельото на проститутка.“ - Рони О‘Съливан, след като спечели пета световна титла, въпреки че една година преди това изобщо не игра снукър, тъй като отказа да подпише задължителния договор на Световната билярд и снукър асоциация

Тенис

Мъри губеше с 0:2 сета, но обърна мача и впоследствие спечели турнира

Медът помага срещу махмурлука

- Рори Макилрой отговаря на въпрос защо не се представя силно на турнира Players Championship „Той ми каза да си извадя пръста от задника и да спечеля тази седмица.“ - Рори Макилрой разкрива какво съобщение му е изпратил неговият приятел Тайгър Уудс преди голф турнир през март

Бокс „Не знам да има много хора, които кръщават децата си Владимир заради Владимир Кличко или Виталий заради Виталий Кличко. Това е обяснимо, защото никой не иска да бъде като тях.“ - боксьорът Тайсън Фюри с една от многото си атаки срещу братята Кличко

Формула 1

- Марк Уебър коментира скандала със съотборника си в „Ред бул“ Себастиан Фетел, който му открадна победата в Гран при на Малайзия

„Не, не съм. Може би тази вечер ще му излезе късметът.“

„Световна доминация? Аз съм германец, но не бих го казал по този начин... и нямам мустак.“ - световният шампион Себастиан Фетел отговаря с ирония на въпрос на медиите дали е амбициран да наложи доминация във Формула 1 „Тази седмица ядох прекалено много пай.“ - пилотът на „Форс Индия“ Пол ди Реста коментира с усмивка дисквалификацията си в Гран при на Великобритания заради надвишено тегло на болида му

Получаване на документи от UKBA

главоболието е, че тялото изразходва много кислород за разграждането на алкохола. Срещу това неприятно състояние помага да се спи на отворен прозорец след парти, обяснява Марен Шмид от Института по натуропатия в Ерфурт. Друга причина за неразположението на сутринта след препиване е, че алкохолът и продуктите от неговото разграждане са токсични за телесните клетки.

Голф „Първата година, когато участвах в турнира, бях във Вегас седмица порано. Това не ми помогна. Втората година беше моят 21-ви рожден ден. Това не ми помогна. За миналата година нямам извинение.“

ПОЛЕЗНО ■

4 Октомври - 11 Октомври 2013

- Ланс Армстронг признава, че е употребявал допинг при всичките си победи в най-престижното колоездачно състезание в интервю за Опра Уинфри

- легендарният треньор Ник Болитиери за британската тенисистка Лора Робсън, след като тя се раздели с треньора си Майлс Мадаган

- бившият тенисист Грег Руседски, който e играе с лява ръка и тренираше с Анди Мъри преди двубоя му с левичаря Фернандо Вердаско в четвъртфиналите на „Уимбълдън“.

„Не е възможно да спечелиш седем пъти „Тур дьо Франс“ без допинг. Виждам тази ситуация като една голяма лъжа, която повтарях много пъти. Ще прекарам остатъка от живота си в опити да си върна доверието и да се извиня на хората.“

„Тя сменя треньорите си по-често, отколкото аз сменям съпругите си.“

„Ако Анди спечели, определено ще изтъкна заслугата си. Ако загуби, вината не е моя.“

www.e-vesti.co.uk

Колоездене

„Моят баща винаги ми е казвал, че не трябва да удрям малките момченца.“

- Анди Мъри отговаря на въпрос дали е спал с трофея в леглото си, след като стана първият британски шампион на „Уимбълдън“ след пауза от 77 години

23

Какъв прекрасен празник е Нова година. С приятни хора, хубава музика, вкусна храна и напитки. Алкохолът обаче май става малко повече в течение на вечерта, а сметката се плаща на сутринта: главоболие, тежест в стомаха, треперещи ръце. Алкохолът се разгражда в черния дроб от един ензим, наричан алкохолдехидрогеназа, и именно при разграждането възникват междинни продукти – токсични вещества като например ацеталдехид или дори формалдехид. Точно тези вещества са причината за главоболието на следващия ден. Медът е най-ефикасното средство срещу махмурлука, който ни спохожда в празничните дни, съветват британски учени от Кралското химическо дружество. Сладкият натурален продукт максимално извлича токсините от организма, въпреки голямото количество алкохол, което може да бъде поето на празничната трапеза, уточни в. “Дейли телеграф”. Основната активна съставка на антиалкохолния еликсир е фруктозата. Именно тя позволява на организма по-леко да разгради алкохола на по-безопасни съставки. Причината за неприятните усещания от препиването е, че първоначално спиртът се разлага на токсичен ацеталдехид. Но с помощна на фруктозата той се превръща в оцетна киселина, която изгаря в процеса на нормалния метаболизъм и в крайна сметка се издишва от човека. Британските учени са убедени: медът значително съкращава продължителността на махмурлука. Те също съветват преди пиене да се поеме чаша прясно мляко, което намалява токсичните вещества в организма. А обикновената вода помага за по-бързото изхвърляне на алкохола от тялото. Обичайните симптоми на махмурлука, които се проявяват няколко часа след като човек е преустановил консумацията на алкохол, са жажда, сухота в устата, умора, главоболие, гадене и повръщане. Причината за

Празнуващите хора, които въпреки взетите мерки се събудят на следващата сутрин с неприятни усещания, могат да сложат студен компрес на челото си. Той предизвиква свиване на кръвоносните съдове и противодейства на ефектите от алкохола върху тях. Експертите препоръчват за приятен охлаждащ ефект горната костна част на носа да се натрие с масло от мента или тигрова мас. Срещу главоболие помага чаша еспресо с разтворен в нея половин лимон. Не се препоръчва употребата на аспирин. Повишената киселинност може да предизвика гадене и да раздразни допълнително и без това страдащия стомах на махмурлията. Традиционна “противоотрова” срещу махмурлук е маринованата херинга, поне за тези, които са в състояние да я преглътна след тежка вечер. Рибата набавя всички изгубени от организма минерали. Алтернатива на това средство е зеленчуковата супа. Преяждане Чувството за тежест в стомаха може да се облекчи с разходка на следващата сутрин с умерено до бързо темпо, отбелязва Манфред Сингер, основател на Фондацията за биомедицински изследвания на алкохола в Манхайм. Противно на широко разпространеното схващане, аперитиви като брендито, консумирани след обилно ядене, не облекчават стомашната тежест. Истината е, че те забавят храносмилането и засилват усещането, че празничната храна тежи като тухла в стомаха. Еспресото също не помага, но кофеинът стимулира чревната мускулатура. Храносмилателните проблеми след консумацията на мазни храни могат да бъдат облекчени с билки. Етеричните масла в копъра предпазват от подуване на стомаха. Семената от растението трябва да се стрият на прах и да се запарят в гореща вода. Препоръчително е да се пие чай от копър всекидневно седмица или две преди Коледа. Подобен ефект имат чайовете от семена на анасон и кимион, които могат да се редуват. Джинджифилът стимулира храносмилането и намалява гаденето. Освен за приготвянето на чай, джинджифилът може да се използва и като подправка за празничните ястия като печена патица или гъска.

Ако искате по някаква причина да си получите документите обратно от любимата на всички ни UKBA се подгответе за яко късане на нервите Ви от доброто и качествено обслужване на служителите на агенцията. Агенцията е упоменала на сайта си, че може да Ви върне личните документи, които сте изпратили преди с апликацията Ви само ако изпратите искане за това чрез емайл на посочен от агенцията емайл. Преди 6 юни миналата година имаше телефон за връзка с агенцията, но понеже с обажданията си им пречихме да мислят и работят взеха че го резнаха точно след Диамантения юбилей на кралицата. За разкош! Моля отбележете, че ако си поискате обратно документите за самоличност апликацията остава на работната опашка на апликациите. И ако до един месец ги върнете обратно то разглеждането на апликацията Ви може да продължи без да губите реда си. На следния имейл можете да изпратите искането за връщане на документите Ви обратно: BaRCUrgentReturns@UKBA.gsi.gov. uk. Изпратения емайл трябва да са съдържа: -името на основния апликант -дата на раждане -националност

-тип на апликацията -дата на изпращане -мобилен номер за връзка с Вас -баркода от Royal Mail. Ако нямата отговор може да използвате и този емайл адрес: barcenquiries@ukba.gsi.gov.uk. Ако и от него нямате отговор трябва да повторите изпращането на емайлите няколко пъти, докато Ви отговорят. Не мога да кажа как трябва да постъпите ако нищо не се случва, никой не Ви звъни да потвърдите, че си искате документите. Системата им на комуникация с подаващите апликации е така направена, че ако няма реакция от UKBA няма никакъв начин да получите каквато и да е информация за прогреса на апликацията Ви.


■ СВЕЖО

www.e-vesti.co.uk

4 Октомври - 11 Октомври 2013

24

Какво предвиждат учени и пророци за 2014 г.? През 2014 г. гибелно космическо явление заплашва да помете нашата планетата и цялата Слънчева система. Голям киселинен облак опасно ни приближава и през юни ще достигне Земята. Предупреждението е на д-р Албърт Шервински, астрофизик от Университета в Кембридж. Ако изчисленията са правилни, ефектът ще е като изливане на вода върху изписана с мастило хартия – буквите се размазват и изчезват, обяснява ученият. Облакът убиец с диаметър 16 млн. км се е появил от черна дупка близо до центъра на галактиката. По пътя си той унищожава всичко – комети, астероиди, планети, звезди. Шервински твърди, че облакът е засечен от обсерваторията на НАСА “Чандра” още през 2010 г., но агенцията отрича, за да не всява паника. Учените говорят и за друг опасен феномен – тревожно продължава да отслабва напрегнатостта на магнитното поле на Земята, особено над южния Атлантически океан. Това може да е предвестник на предстояща инверсия на полюсите. Установено е, че този процес драматично се е засилил през последните 50 г., а от 1994 г. са започнали мощни колебания на полюсите. Магнитното поле има важна функция за земния живот. То е щит срещу обстрела с опасното космическо лъчение, което всеки ден атакува Земята, и отслабването му ни прави уязвими. Мрачни са и предсказанията на сеизмолозите. В много райони ще има земетресения, а от тях ще изригнат големи вулкани, ще се надигнат вълни цунами. Най-застрашении са Индонезия, Австралия и Индия.

те държави ще избухнат нови социални бунтове. Сделка за иранската ядрена програма вероятно ще има, но преговорите ще са дълги, трудни и на моменти опасни. Някои от най-бързо развиващите се икономики ще бъдат в Африка. За първи път в историята инфлацията в Субсахарския район ще падне под процента на растежа на брутния вътрешен продукт. Пророци: Ванга – плъзва чума на XXI век 2014 година ще е преломна в живота на човечеството. Тогава ще приключи Третата световна война – голямата конфронтация между държавите. От нея силните страни ще излязат още по-укрепнали, а слаби ще бъдат унищожени, тълкува руският сайт proГОРОДА предсказанията на българската пророчица Ванга.

Ще плъзне неизвестна досега болест – чума на XXI век. Тя ще повлияе на икономиката в много страни – от военните релси световната промишленост ще се прехвърли към търсенето на ваксина срещу нея. Но част от населението няма да устои на вируса и само някои ще развият имунитет. Според Ванга 2014 г. ще бъде пик и едновременно финал на стихийните бедствия, започнали през 2011 година. Павел Глоба: Война заради олимпиадата в Сочи, ЕС се разпада!

Синоптиците се разминават в прогнозите си за 2014 година – едни вещаят нов ледников период, други – глобално затопляне. Държавите по океанските крайбрежия ще станат жертва на урагани и потопи, зимата и лятото ще сменят местата си. Всичко това силно ще удари икономиката. От климатичните промени най-много ще пострадат Южна Америка и Европа.

2014-а носи неспокойни времена за световната политика и икономика. През март светът ще е на прага на нова война със страшни последствия. Причина за конфликта ще станат някои събития на олимпиадата в Сочи.

Някои анализатори предричат начало на глобален международен конфликт през есента на 2014 г. Ще го предизвикат САЩ. Против волята си ще бъдат въвлечени много страни, включително Русия. Прогнозите на сп. “Икономист” сочат надигане на нова вълна протести на средната класа в богатите страни срещу мерките за икономии. В бедни-

Суифт е направила много щедро дарение по случай 24-тия си рожден ден. Тя е дарила 100 000 долара на симфоничния оркестър в Нашвил, който е бил изправен пред огромни финансови проблеми през изминалата година. Певицата е помогнала и на благотворителната организация Centrepoint, която помага на млади хора, останали без дом.

Ще се ожесточи конфликтът между радикалния ислям и противниците му. Антимюсюлманското движение ще се измести от запад на изток и ще се прояви особено силно в Русия и Китай.

Метеоролози: Настъпват нечувани климатични промени

Политолози: Светът се оплита в конфликти

Тейлър Суифт правела наймного добрини

Европа и Африка ще бъдат разтърсени от революции. Във всички държави ще се усилят терористичните настроения и правителствата ще изгубят контрол над тях. В Русия започва нова икономическа криза, чийто връх ще е в края на годината и началото на 2015 г. Тя ще съсипе икономиката на страната, а възстановяването ще настъпи едва след години. Европейският съюз ще се разпадне в резултат от стихийни бедствия. Управниците там ще решат, че повече не може да се помага на други страни, когато в собствените им държави цари хаос, трусове и наводнения сриват град след град.

За втора поредна година певицата Тейлър Суифт е на челната позиция в „Топ 20 на звездите, който правят добро“, защото е участвала в най-много благотворителни кампании през 2013 г. Сайтът DoSomething.org е съставил списък на 20-те знаменитости, които да отделили голяма част от времето и парите си за благотворителни организации. Класацията „Топ 20 на звездите, които са направили добро“ за втора поредна година е оглавена от певицата Тейлър Суифт, която е участвала в най-много благотворителни кампании през 2013 г.

Миналия месец Тейлър, наред с Бон Джоуви и принц Уилям, беше гост на Зимната бяла гала вечер в двореца Кенсингтън и се включи в кампанията за подпомагане на бездомните младежи в Лондон. Певицата е участвала в повече акции от бившия си приятел Хари Стайлс и неговата група One Direction, които са на второ място в класацията. На трето място е Бионсе, която участва в благотворителен концерт в Лондон за правата на жените. Покойният Пол Уокър е на четвърта позиция заедно с организацията си Reach Out Worldwide, която помага на пострадалите от природни бедствия. В класацията също присъстват имената на Сандра Бълок, Кери Уошингтън и Раян Сийкрест.

Е-Вести 2014 Брой 1  

Нещо свежо в Лондон.Актуални новини от Лондон.Българите в Лондон

Е-Вести 2014 Брой 1  

Нещо свежо в Лондон.Актуални новини от Лондон.Българите в Лондон

Advertisement