Page 1

Opplev

Et annonsebilag for Visit Faroe Islands

FÆRØYENE En ferieopplevelse utenom det vanlige

VINN EN REISE FOR TO Side 20

Internasjonale kokker elsker

Verdensstjerner kledd i

færøysk mote

den råtne, færøyske smaken

Færøyene er

live-musikkens mekka Europamester i brygging Et av Europas beste øl kommer fra Færøyene

NATIONAL GEOGRAPHIC TRAVELER HAR KÅRET FÆRØYENE TIL VERDENS VAKRESTE OG MEST UNIKE ØYRIKE


2

visitfaroeislands.com

Et annonsebilag for Visit Faroe Islands

Utforsk det

UOPPDAGEDE

Færøyene og finn deg selv

3.775,-

NOK

Fra

Inkl. flyreise, tre netter på 3-stjerners hotell og leiebil

ATLANTIC.FO


visitfaroeislands.com

Et annonsebilag for Visit Faroe Islands

16

Færøysk symfoniorkester tross alt

14 Verdensstjerner kledd i færøysk mote

10

8

Hvorfor estetikk?

9

Flat kanin gjør lykke

16

Europas beste øl?

Ferieopplevelse utenom det vanlige Nordmenn var det første nordiske folket som bosatte seg på Færøyene rundt det 9. århundre. I følge en færøysk legende var en gruppe nordmenn på vei til Island, men på grunn av at de ble sjøsyke, stoppet ferden på Færøyene. Disse menneskene endte med å bosette seg i øyriket. I dag trenger du heldigvis ikke å bekymre deg for å bli sjøsyk når du skal reise til Færøyene. Flyplassen vår er bygget ut, så nå kan du reise til Færøyene med store, behagelige Airbus-fly flere ganger om dagen. Den store nyheten er at det fra 30. mars går fire direktefly i uken fra Bergen til Færøyene. Bare én time etter flyavgang kan du gå ut i den friske færøyske luften. Har du lyst til å komme sjøveien, kan du seile med den moderne bilfergen “Norrøna” som går mellom Danmark og Færøyene hele året. Det er enkelt å komme til Færøyene, men den virkelige opplevelsen starter først når du har kommet hit. Bratte, grønne fjellsider, idylliske innsjøer, dype grotter og mørkeblått hav ser ut som noe som er hentet fra fjerne tider, og Færøyene byr på en ferieopplevelse helt utenom det vanlige. Vi har en sprek musikkultur med massevis av pop og rock, samt vårt eget symfoni­orkester, profesjonelt teater, et stort litteraturmiljø, dyktige atleter, fantastiske

restauranter, Europas beste øl og rask og enkel transport til og fra øyene. Vil du bo på vandrerhjem, eller foretrekker du fine hoteller? Vil du gå på vandreturer, kjøre egen bil eller er moderne offentlig transport mer for deg? Ønsker du fish and chips eller lekker ny nordisk mat på førsteklasses restauranter? Foretrekker du fuglesang i naturen, eller vil du høre musikk i kulturhusene? Eller vil du ha sol, regn og tåke på én og samme dag? Alt dette og mye mer kan du oppleve på de grønne klippeøyene våre. Norske vikinger ble så forelsket i øyene for mer enn 1000 år siden at de slo seg ned her og bygget opp et helt samfunn fra grunnen. Et samfunn som i dag består av et folk som er kultivert, høyt utdannet og særdeles gjestfritt. Bla videre og les om noe av det vi kan tilby når du besøker oss. Kom til et spennende og unikt sted. Kom til Færøyene. Guðrið Højgaard Direktør Visit Faroe Islands

12

Internasjonale kokker elsker den råtne, færøyske smaken

3


4

visitfaroeislands.com

Den perfekte

bilferien

Et annonsebilag for Visit Faroe Islands

Du kan faktisk beholde Louboutin-skoene på og samtidig oppleve de fleste færøyske attraksjonene. Øyriket har nemlig 1000 kilometer godt asfalterte veier, tunneler og broer, samt behagelige bilferger som gjør bilferien til en lek. Videre kan du ta en helikoptertur til de mest avsidesliggende øyene. Det er full mobildekning på øyene, og Færøyene er et av verdens tryggeste land. Her er det verken vulkaner eller jordskjelv, og øyriket er et av stedene i verden med minst kriminalitet

GJÓGV SAKSUN

KLAKSVÍK

MYKINES

VIÐARLUNDIN KIRKJUBØ

SAKSUN Færøyingene elsker denne perlen som ofte står øverst på listen når de skal oppleve eget land. Bebyggelsen ligger i en veldig frodig dal på Streymoy, og i enden av dalen finner du en lagune med stor sandstrand. I hundrevis av år har det blitt drevet jordbruk her. En del av bygningene i middelalderstil er fredet og utgjør nå et regionsmuseum. Det er også en vakker, gammel kirke her.

HVANNHAGI


visitfaroeislands.com

Et annonsebilag for Visit Faroe Islands

5

KIRKJUBØ Vikinglandsbyen utenfor Tórshavn med den gamle ruinen, Magnuskatedralen (“muren”, en høygotisk katedral fra ca. år 1300), er intet mindre enn magisk. Stedet er fullt av historie, og i tillegg til ruinen finner du Færøyenes største jordbruk her. Gårdens eldste deler er fra år 1000. Den tidligere katolske domkirken, Olavkirken, som er øyas eldste kirke, er fra 1200-tallet. Her har der vært presteskole og bispesete og norske kong Sverre vokste opp her. Man har lenge ment at Magnuskatedralen aldri ble bygget helt ferdig, men nyere forskning antyder at den kanskje allikevel ble ferdigstilt.

MYKINES Den vestligste øya er kjent for sin dramatiske natur. Øya er frodig, og man har dyrket både bygg og havre her. Mykines er forbundet med Mykines Holm med en 40 meter lang bro. På holmen er det et fyrtårn, og det er det eneste stedet på Færøyene der den staselige sjøfuglen, Sulen, bygger rede. På den nordlige delen av Mykines ligger Korkadalur – den såkalte steinskogen – med sine enorme basaltsøyler. Den første store færøyske kunstmaleren, Sámal Joensen-Mikines, ble født på Mykines i 1906.

KLAKSVÍK VIÐARLUNDIN - PARK Tórshavns og Færøyenes største park er nesten en liten skog i hjertet av hovedstaden. Beboerne i Tórshavn ser på parken som et verdifullt paradis, og det er skrevet flere lovsanger til den. Her fikk mange sitt første kyss, her klatret man i trær som barn, og her går pensjonistene tur og fôrer ender og svaner. I parken vokser nesten 100 forskjellige arter og typer trær og busker.

GJÓGV

Gjennom en undersjøisk tunnel med flott lysshow, kommer du til Færøyenes fiskerihovedstad som med sine 5.000 innbyggere er øyrikets nest største by. Klaksvík på Borðoy har sin egen rustikke sjarm, og innbyggerne er kolossalt stolte av byen sin. Det er hotell, fine kafeer, spisesteder, shoppingmuligheter, svømmehall og sykehus, samt en stor fiskehavn her. Byen har en av øyas største musikkfestivaler som hvert år får besøk av verdenskjente artister. Fra Klaksvík kan du enkelt komme deg videre til resten av Nordøyene, blant annet til den lille, uberørte skogen på Kunoy og naturskjønne Viðareiði der den beryktede prestekonen/-enken Beinta levde en periode av livet sitt. Hun var inspirasjonskilde til Jørgen-Frantz Jacobsens berømte romanfigur, Barbara. Også øya Kallsoy med den nye, imponerende skulpturen av Selkvinnen og den fantastiske turen til fyrtårnet ved Kallurin, er verdt å få med seg.

Du føler nesten at du er i Alpene når du kjører den svingete fjellveien som går nesten opp i skyene og du nærmer deg dette utfluktsmålet. På veien passerer du Færøyenes høyeste fjell, Slættaratindur, som strekker seg nesten en kilometer opp i været. Fiskeværet Gjógv på Eysturoy er i ferd med å utvikle seg til et sommerhusområde for tórshavnerne. Men du finner også hotellet, Gjáargarður, som kan minne om en sveitsisk chalet her. De ufattelig søte lundefuglenes reder finner du like i nærheten.

HVANNHAGI Dette hemmelige jordbærstedet ved den sydligste øya Suðuroy’s største by, Tvøroyri, er høyt elsket av byens innbyggere. Hit drar du hvis du vil oppleve hvor liten du er midt i naturens storhet. Tvøroyri er den færøyske industrialismes vugge, og byen bærer fremdeles preg av de enorme rikdommene som ble samlet og lagret her på 1800-tallet. Byen er også det perfekte utgangspunktet for å oppleve hele Suðuroy. Reiser du nordover gjennom et par tunneler, kommer du til den frodige bygda, Hvalba, som er kjent for sine kullgruver, og Sandvík med sin utrolig vakre sandstrand. Reiser du sørover kommer du til øyas nest største by Vágur og Sumba med sitt dramatiske fuglefjell Beinisvørð og Færøyenes sørligste bebyggelse.


6

visitfaroeislands.com

Et annonsebilag for Visit Faroe Islands

mekka

Færøyene er live-musikkens

Det er ingen tilfeldighet at inter­ nasjonale navn som Elton John, Ronan Keating, Westlife og Bryan Adams har spilt på Færøyene. Det blir nemlig hvert år solgt titusener av billetter til live-arrangementer på Færøyene.

INTERNASJONAL HEDER Festivalen som gikk av stabelen for første gang i 2002, har stor innflytelse på det færøyske musikklivet. Programmet består hvert år av imponerende 40-50 konserter som er likt fordelt mellom færøyske og utenlandske artistnavn. Responsen fra utlandet har vært overveldende. I 2011 kåret selveste BBC G! Festival til én av tre ”må-se”-festivaler den sommeren, og festivalen har også fått toppkarakter hos f.eks. CNN, Travel Channel, The Telegraph, New York Times, Financial Times, Billboard og Wired.

P

robably the wildest event on the festival calendar” har den britiske avisen The Guardian skrevet om G! Festival som blir arrangert i slutten av juli hvert år. Kaizers Orchestra, Gåte, Europe, Nephew, Kashmir, Travis, Natasha Bedingfield og Lisa Ekdahl er blant de mange internasjonale artistene og bandene som har opptrådt på stranden i den lille byen, Gøta.

NORDMENN HAR OPPTRÅDT PÅ G! FESTIVAL I fjor år spilte gruppen Moddi en hyggelig og intim konsert. Den produktive og unge vokalisten Pål Moddi Knutsen som kommer fra Senja, er en dyktig artist og fikk raskt kontakt med publikum. Hvert år invaderer 5-6.000 glade gjester byen som til vanlig har bare 500 innbyggere. De få av lokalbefolkningen som ikke er direkte involvert i festivalens praktiske maskineri, setter opp hus og legger gressplener til glede for de festende gjestene. I tillegg til det mangfoldige musikktilbudet byr festivalen på ekte finsk badstue, varme svenske villmarksbad, færøysk mat, fest i de lyse sommernettene og sand mellom tærne.

ELTON JOHN OG ”CONCERTO GROTTO” I 2004 ble mainstream-festivalen, Summarfestivalurin, i Klaksvík grunnlagt. Det selges 10.000 billetter til festival­­en og The Scorpions, Westlife, Mika og Brian McFadden er blant de som har opptrådt. I år er den svenske popduoen Roxette et av hovednavnene. De siste to årene har hovedstaden Torshavn hatt sin egen festival. Festivalen Voxbotn arrangeres i hjertet av hoved­ staden. Med kjente hovednavn som Medina og L.O.C. har festivalen vært utsolgt begge årene. Som om ikke

det var nok, har andre arrangører stått for konserter med selveste Elton John og Bryan Adams på hoved­stadens nasjonale fotballstadion. Færøyene byr også på en rekke mer intime musikalske opplevelser; alt fra jazzfestivalen i Tórshavn i slutten av januar til anti-mainstreamarrangement­et Summartónar der sam­tidsmusikk og klassisk musikk blir fremført i blant annet eldgamle kirker og dype grotter hele sommeren. ”Concerto Grotto” som grottekonsertene heter, har etablert seg som en verdifull begivenhet for de mest kresne og nysgjerrige musikk- og naturentusiastene. Nordens Hus i Tórshavn er sentrum for den klassiske musikken og kammermusikken, ikke minst på grunn av Færøyenes aktive symfoniorkester under ledelse av den internasjonalt erfarne færøyskislandske dirigenten Bernharður Wilkinson, som har en fortid i Westminster Abbey. Talentkonserter som Asfalt og Sement i Tórshavn er arenaer der nye artistnavn til de større festivalene blir skapt.


visitfaroeislands.com

Et annonsebilag for Visit Faroe Islands

7

Stuekonserter viser deg den

M

færøyske folkesjelen

usikkfestivalen HOYMA som består av hjemme­konserter som blir holdt i vanlige hjem i den lille bygda, Gøta, er også en åpen dør inn til den færøyske folke­sjelen. Ti helt ordinære hjem har frivillig åpnet sine dører og stuer og er arena for hjemme­konserter der noen av Færøyenes ledende musikere opptrer uten elektron­iske hjelpemidler av noe slag. Blant gjest­ene hjemme hos Julia og Jóni Lamhauge denne kvelden er den kjente dansksyriske legen, Haifa Awad. Turnusen hennes brakte henne den lange veien fra krigsherjede Syria til fredelige Færøyene. ”Det er første gang jeg er på en slik hjemmekonsert, og jeg synes det er et utrolig fint konsept. Hjemmekonserter er et fenomen som har begynt å dukke opp forskjellige steder i verden, så det er kult at Færøyene også har fanget opp trenden. ” I følge Haifa Awand gjør HOYMAkonsept­­et musikk­opplevelsen mye mer intim og hyggelig. HOYMA er også en god innføring i færøysk kultur for en som

kommer utenlands fra. Jón Tyril er mannen som står bak HOYMA. Han står også bak det færøyske svaret på Roskilde Festivalen, G! Festival, som blir arrangeret på sandstranden i Gøta hver sommer. ”Ideen til HOYMA oppsto fordi det ofte er de små og intime konsert­ opplevelsene som er de sterkeste, og det er det vi prøver å dyrke videre med HOYMA.”

TILBAKE TIL TRADISJONENE HOYMA er også en måte å søke tilbake til den gamle færøyske tradisjonen der man gikk fra hus til hus og samlet seg ved peisen. Det var slik folk på de isolerte og forblåste øyene sosialiserte seg i de små bygdene i flere hundre år. ”Den tradisjon­ en har gått litt tapt i vår moderne tid der vi lever med facebook og satellitt-TV. Du kan gjerne si at HOYMA er et forsøk på å gjenopplive tradisjonen som har spilt en svært sentral rolle i opp­byggingen av færøysk identitet og samfunn,” filosoferer Jón Tyril.

propellos.dk

Musikkoplevelse

Tórshavn miniferie

G! Festival - en unik festivalopplevelse

Smak på Færøyene

Har du lyst til å prøve noe totalt annerledes? Da er det på tide å besøke Færøyene og bli med på den uslåelige G! Festival. Her får du oppleve færøysk kultur og kjenne på den unike fellesskapsfølelsen – færingenes viktigste kulturarv – i en helt ny setting.

fra 5.800

NOK

Inkl. fly fra/til Bergen, festivalpass, 5 netter på privat B&B.

Ta en miniferie i Færøyenes sjarmerende hovedstad, Tórshavn, og opplev den fantastiske smaken av noen av verdens beste råvarer. Bo på det nyoppussede Hotel Hafnia i hjertet av byen og la deg skjemme bort med sanselige matopplevelser på byens restauranter.

fra 4.595

NOK

Inkl. fly fra/til Bergen, 4 netter på 4-stjerners hotell. Tillegg: Middag på restaurant KOKS, Áarstova og/eller Barbara.

Les mer om disse og alle våre andre reisetilbud på www.62n.fo


8

visitfaroeislands.com

Et annonsebilag for Visit Faroe Islands

færøysk mote Verdensstjerner kledd i

ambassadør for håndstrikkede gensere og skjerf i knallfarger skapt av designer Jóhanna av Steinum. I dag har det færøyske strikke-merket STEINUM, showroom i Milano og selges i 17 butikker i Danmark og i sju andre land. 40 ukrainske kvinner og noen færøyske jobber iherdig med garn og rundpinner for å møte etterspørselen. På Færøyene er vinterkveldene – som ellers i Norden – lange, og det er tradisjon å bruke kveldene til å strikke. Slik var det også i designer Jóhanna av Steinums familie. Som barn satt hun på fanget til sine sju strikkende tanter og ene strikkende onkel. – Det er fantastisk hva man kan skape av en enkel ulltråd, sier den 31 år gamle strikkedesigneren som til vanlig bor i København, men som for kort tid siden flyttet til Ukraina for å følge strikkeproduksjonen på nært hold.

KLER OPP LENNY KRAVITZ Færøysk mote er mye mer enn bare ull. Stilikonet og musikeren Lenny Kravitz og bandet hans har opptrådt på verdensturné i klær skapt av den færøyske avantgarde-designeren, Barbara í Gongini.

Hva har supermodellene Naomi Campbell og Helena Christensen til felles med stilikonet Lenny Kravitz? De går alle i færøyske moteklær.

N

aturfargede, økologiske ullgensere er ikke det man først og fremst forbinder med glamour, champagne og high fashion. Allikevel har den færøyske designerduoen Guðrun & Guðrun plassert Færøyene og øyenes mange sauer på moteindustriens verdenskart. Strikkeeventyret startet i 2000 da Guðrun Rógvadóttir som er utdannet cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet, så massevis av ull og lammeskinn som var blitt til overs, bli brent. Det gikk inn på Rógvadóttir – stor tilhenger av ull – som startet det lille klesfirmaet, Guðrun & Guðrun, sammen med landsfellen, designer Guðrun Ludvig. – Som færøying har jeg lært at vi har begrenset med ressurser, og de vi har, skal brukes fornuftig, sier Guðrun Rógvadóttir. Til å begynne med var designer Guðrun Ludvigs mor den eneste som strikket for firmaet. Men hun fikk det vel travelt da Guðrun & Guðrun fikk en bestilling på 70 ullgensere fra en japansk innkjøper på den første mote­messen de deltok på. Med den danske TV-serien, Forbrytelsen, startet visekriminalkommissær Sarah Lund alias Sofie Gråbøl en voldsom etterspørsel etter den snart verdensberømte genseren fra Færøyene.

Det er solgt mange tusen håndstrikkede eksemplarer av genseren som koster rundt 2.625 kroner. Det hjelper nok også på salget at superstjerner som Helena Christensen lufter Sarah Lund-genseren sin i New Yorks gater. Også selveste Naomi Campbell har kjøpt klær fra designerduoen. I dag danser strikketøyet i hendene til 100 strikkende kvinner på Færøyene, i Jordan og i Peru. Firmaet har hovedkontor og butikk i Tórshavn og har økt omsetningen fra 600.000 kroner i 2006 til 11 millioner kroner i 2013.

Fra firmaets hovedkontor i København kreerer Barbara í Gongini skulpturelle buksedrakter i sorte og grå toner, strikkekjoler med ståltråd og T-shirts med påskriften: Hvor ble det av alle de eldre? – Jeg er inspirert av geometriske former, Færøyenes melankoli og det til tider temperamentsfulle været, forteller Barbara í Gongini i en pause fra arbeidet med hennes neste store catwalk-kolleksjon. Firmaet selger hvert år 12.000 klesplagg fra 80 butikker i 40 byer i hele verden – flest i Italia og Asia.

Jóhanna av Steinum

Guðrun & Guðrun har også eksempelvis skapt stormaskede ullkjoler og klær til den verdensberømte ballettmesteren Stephen Petronio og hans danseteater i New York. For de aller beste strikkerne tar det en hel dag å strikke en genser. Derfor kan ikke klærne konkurrere med lavpriskjedene. Til gjengjeld har klærne i følge Guðrun Rógvadóttir en autentisitet. – De fleste har etter hvert blitt kjent med begrepet slow food, men slow clothing er nok fremdeles ukjent for flertallet. Kvinnene som strikker for oss legger masse tid og følelser inn i strikkeprosessen. I det ene øyeblikket kan hun være glad, i det neste sint. Det blir synlig i strikkeplaggene – hvert eneste er unikt.

FÆRØYSKE STRIKKEPLAGG I MATPROGRAM Den færøyske TV-kokken Gutti Winther lager mat ute i den frie natur på de 18 færøyske øyene i sitt svært populære program. Han har vært en fantastisk

Guðrún Ludvig (tv) og Guðrún Rógvadóttir.


visitfaroeislands.com

Et annonsebilag for Visit Faroe Islands

9

Flat kanin Færøyske barnebøker vekker oppsikt

gjør lykke

Færøyene har verdensrekord i bokutgivelser sett i forhold til innbyggertallet. Det gis ut fire-fem bøker på færøysk hver eneste uke, hele året.

F

ærøyene slår dermed Island som bare gir ut 3-4 ganger så mange bøker som færøyingene, selv om de er 6-7 ganger så mange mennesker. I fjor ble det utgitt 55 færøyske barnebøker – og stadig flere blir oversatt til andre språk. Bildeboken ”Den flate kaninen” av Bárður Oskarsson ble nominert til Nordisk Råds Litteraturpris og barnebokkritiker Morten Haugen i Aftenposten skrev at “det er en leken refleksjon over hvordan man håndterer døde dyr med verdighet. Vi anbefaler boken, både til naive og til tenksomme.

Historiene kan helt klart være umoralske. Et eksempel er historien om hunden, katten og musa som lever i fred og fordragelighet – men også i kjedsomhet – og som får det mye bedre når de lever ut sine instinkter og rampete behov for å erte hverandre. En annen god bildebokserie er den om ”Storemonster og Veslemonster” som den færøyske forfatteren Rakel Helmsdal har skrevet sammen med svenske Kalle Güettler og islandske Áslaug Jónsdóttir. Gjennomgangstema er sjalusi og dårlig selvtillit, og bøkene handler om hvordan et vennskap kan vokse frem på tross av – og på grunn av – store forskjeller.

BÁRÐUR OSKARSSON

Barnebøkene er en av grunnene til en formidabel utvikling i færøysk forlagsvirksomhet. I 2013 ble 235 færøyske bøker utgitt, 78 av dem er registrert som barnebøker. Det er altså ikke minst på barnebokfeltet Færøyene har opplevd suksess de siste årene. Suksessen måles ikke bare i antall utgivelser, men også i det faktum at utlandet har fått øynene opp for bøkene.

Bárður Oskarsson ble født i Tórshavn i 1972 og er utdannet i Danmark på skolen for billedkunst. Han debuterte som forfatter i 2004 med ”En hund, en katt og ei mus” som skaffet ham Vestnordisk Råds Barne- og ungdomslitteraturpris 2006, samt en ”White Raven” Special Mention fra International Children`s Digital Library. Bárður Oskarssons bøker på norsk: ”Den flate kaninen”, Orkana, 2013. “En hund, en katt og ei mus”, Orkana, 2013.

En hund

og ei rot te finner en flat ka Hva gjø Skulle de r man med en fla nin på veien... t gå forbi og late som kanin? ingenting? … en vir kelig fin Fortalt me histor d en tilba kelent ku ie om ikke bare å la lhet og en Jyllands-P helt egen det stå til. osten / Ka un ren Lise Bárður Sønderg derlighet og varm Oskarsso aard Bran e. n Han deb (f. 1972) er en dt uterte av Fæ som

OSKARS

SON

DEN FL ATE

som for røyenes ble tildelt fatter i Ves «White 2004 me mest anerkjent Raven» tnordisk Råds e bildebo Barne- d En hund, en Special kforfatter og Ungdo katt og Mentio e. ei n fra Int ernational mslitteraturpri mus, s 200 Children’ s Digital 6 og en Library.

KANIN

EN

www.or

kana.no

ORKANA ORKANA

Boken har fått de beste kritikker fra begeistrede anmeldere, som har kalt Bárður Oskarsson en mester i filosofiske, underfundige, historier med tilbakelent kulhet og varm empati. Det er en usedvanlig herlig og rar historie om å tørre å overskride egne grenser, og om å gå utenom det nære og vante. ”Det er ganske usannsynlige historier der du kan stå igjen med flere spørsmål etter å ha lest dem enn da du startet,” sier Bárður Oskarsson om bøkene sine. Det er viktig å skape spørsmål i leserens hode, mener Oskarsson. Det kan være en av grunnene til at bøkene hans fremstår som veldig åpne når det gjelder både struktur og budskap, som ikke inneholder spor av moralske poenger.

Bárður Oskarsson har flere forbilder, og de fleste er amerikanere som arbeider med tegnefilm: ”Jeg vet ikke om du kan se det i bøkene mine, men jeg elsker Tom & Jerry, Droopy Dog, Phineas og Ferb, Dexters Laboratorium og mange andre små tegnefilmer med vanvittig høyt tempo. Om jeg skal trekke frem én av tegnerne må det bli Tex Avery som tegnet figurer for WB og MGM, og som blant annet skapte figuren Droopy Dog”. Bárður Oskarsson mener at det universelle er hans bøkers styrke. Hans kommende bok, forklarer han, handler om helt vanlige ting som en søt skurk, en kanin som ikke vil være med og kjedelige superhelter av typen som lever alle steder – også på Færøyene.

SPRÅK På 1800-tallet ble den danske skriftspråks­tradi­ sjonen avløst av færøysk skriftspråk. Siden den første færøyske boken ble utgitt i 1822, er det registrert totalt 6.417 færøyske bøker (2013). Blant dem er oversettelser av en lang rekke verdens­ klassikere. Det finnes ikke noe språk – på størrelse med færøysk – det blir utgitt flere bøker på. I tillegg er det stor produksjon av aviser, tidsskrifter, radio- og TV-programmer, samt musikk på færøysk. Eksempelvis finnes både Google og Facebook på færøysk.


10

visitfaroeislands.com

Et annonsebilag for Visit Faroe Islands

Hvorfor estetikk?

H

Hansina Iversen – en av Færøyenes mest talentfulle kunstmalere – ønsker å vekke betrakterens nysgjerrighet med sin kunst. Hennes siste separatutstilling, “Anything is a Mirror”, i Færøyenes Kunstmuseum, blir av mange sett på som årets beste utstilling i 2014. Utstillingen var satt sammen av 23 nye nonfigurative malerier med organiske former i klare farger som delvis flyter og fyller betrakterens bevissthet med følelser som truer med å sprenge bilderommet. Det er malerier skapt av en særdeles kompetent kunstmaler som rent teknisk er kapabel til å utføre alle utfordringene hun gir seg selv.

un er dypt konsentrert i arbeidet med steinen der hun står i Steinprent, Færøyenes Grafiske Verksteds sydlige hjørne. Hun er i ferd med å lage et årslitografi til grafikkforeningen Steinbrás medlemmer. 45 år gamle Hansina har bodd i København, men i 2011 flyttet hun hjem igjen til føde­­byen, Tórshavn. Det er her på verkstedet ved lystbåt­havnen hun intenst studerer den malte steinen som om den kunne besvare alle hennes spørsmål. Hun er spinkel, lyshåret og virker alvorlig – nesten mutt – i arbeidsprosessen, mens hun i virkeligheten er en latter­mild, generøs og humoristisk person. Hansina Iversen synes ikke selv at hun kan noe annet enn å være billedkunstner. Det er det beskjedne og ydmyke svaret hun gir på spørsmålet om hennes kunstneriske drivkraft. Billedkunsten har blitt en del av henne, og hun ville ikke følt seg som en hel person uten hver dag å forholde seg til farger, bevegelse, tilstander, stemninger og lys på en bildeflate. Hansina er alltid opptatt av estetikk og persepsjon; hva påvirker oss visuelt og hvorfor har vi behov for estetikk?

de færøyske kunstnerne. Han har virkelig forsket i maleriet som uttrykksmiddel.

NYTT SYN PÅ OMGIVELSENE

Færøysk kunst er høyst levende og befinner seg akkurat nå i en sann gullalderperiode. Allikevel blir de store, avdøde kunstnerne ofte nevnt når det blir snakket om færøysk kunst. Pioneren Sámal Joensen-Mikines begynte på kunstakademiet i 1928, så den færøyske kunsthistorien må sies å være forholdsvis kort. Den er til gjengjeld fylt med kunst av høy kvalitet og en pasjon som for eksempel gjennomstrømmer Ingálvur av Reynis storslåtte landskapsapoteoser som stadig inspirerer yngre kunstnerkollegaer. Maleriet spiller hovedrollen i færøysk billedkunst, men den er også beriket med få, men betydningsfulle skulpturelle bidrag. Spesielt verdt å nevne er Hans Pauli

Hansina Iversen håper å vekke betrakterens nysgjerrighet i så stor grad at hun eller han føler trang til å stille spørsmål og til slutt våger å se annerledes på omgivelsene. Hun fikk æren av å utsmykke Lagtings­ huset i 2006. Hun er utdannet på Kunstakademiet i Helsinki og på Island, men kunstnere fra hennes hjem­land har satt sitt preg. – Ingálvur av Reyni og Ruth Smith har påvirket meg i langt større grad enn Mikines. Ruth er så umåtelig følsom, poetisk og så intelligent og skjør som maler. Ingálvur av Reyni er etter min oppfatning den største av

KRETSER RUNDT DET SUBLIME Hansina beundrer billedkunstnere som Nina Roos, Anna Ancher, Helena Schjerfbeck og Pipilotta Rist. Kunstverket hun nå er i gang med i Steinprent, er et nonfigurativt litografi som ser ut til å kretse rundt det sublime, rundt fargens kraft som graderes og fremheves slik at den fremstår med forskjellig romvirkning på bildeflaten. Hansina Iversen arbeider usedvanlig grundig med sine penselsstrøk og har en fantastisk fornemmelse for malingens uttrykksmuligheter. De vekselsvis gjennomsiktige og ugjennomsiktige fargeflatene smyger seg inn og ut av hverandre i organiske formasjoner i en evig prosess, mens det i betrakterens bevissthet flyktig danner seg figurative elementer som fordamper og samles på nytt.

FÆRØYSK GULLALDERKUNST

Olsens virtuost utførte naturalistiske figurer i kon­sept­ uelle sammensetninger. Også på det grafiske området opplever vi nå en revitalisering på Færøyene, anført av litografen Jan Andersson og hans partner, Fríða Matras Brekku. De har med like store deler kompetanse og kvalitets­ bevissthet lykkes i å plassere Steinprent blant Nordens ledende grafiske verksteder. Blant de mange kunst­ nerne med tilknytning til verkstedet, er både tradisjons­ skapere og klassiske modernister som Zacharias Heinesen og Tróndur Patursson, samt fornyere som Rannvá Kunoy og Tóroddur Poulsen hvis kunstneriske originalitet og diversitet er eksempler på vitaliteten, kvaliteten og mangfoldet som preger den aktuelle færøyske samtidskunsten i dag.


visitfaroeislands.com

Et annonsebilag for Visit Faroe Islands

11

Færøyenes hovedstad har et stort spekter av utesteder. Sunneva startet utestedet Sirkus etter et opphold i London.

Tórshavns egen

hipster-mama

Sunneva Háberg har skapt sitt eget lille stykke London midt i Tórshavn

D

et å ha et miljø – som jeg selv har bygget opp fra grunnen – her i hjertet av Tórshavn, har vært av uvurderlig betydning for meg”. Den 30-årige bareieren og Tórshavns ukronede hipster-mama, Sunneva Háberg Eysturstein, er den hjemvendte igangsetteren, som droppet ut av videre­ gående skole og forlot Færøyene som 19-årig til fordel for Reykjavik og et kortere opphold i London.

DET FRIE SINNETS FRISTED ”Da jeg kom hjem i 2006, fant jeg fort ut at det ikke fantes et sosialt liv som appellerte til meg og min omgangskrets her. Vi var tilknyttet musikkfestivalen G! og bestemte oss for å etablere et nytt klubbkonsept der du kan være den du er”, forklarer Sunneva, som også har vært i New York for at la seg inspirere. Det nye konseptet besto først og fremst av elektronisk musikk og en urban hipster-kultur à la London som bare

hadde forekommet svært fragmentert på Fær­øyene. Sakte men sikkert tok det nye kulturfenom­enet form og etablerte seg som en sosial, selvbevisst og uorganiseret bevegelse. De nye trendsettende outsiderne hadde imidlertid ingen faste fysiske rammer i starten. De hadde ikke noe hus å utfolde seg i, og derfor leide de seg inn i andre klubber og barer, diverse lagerbygninger, båthus og nedslitte, forlatte bygninger.

Ved spesielle anledninger ble elektronikamusikkens blinkende fester holdt under åpen himmel. ”Det var nytt, morsomt og spennende, men livet som “omreisende” holdt ikke i lengden. Ikke bare på grunn av den upraktiske transporteringen av anlegg, scene, osv., men også på grunn av stil, innredning og kunstneriske arrangementer”. Sunneva benekter imidlertid at Sirkus utelukkende omfatter et eksklusivt hipster-miljø som består av elektronika-tilhengere og et veldefinert, alternativt kultur­segment. ”Min visjon har hele tiden vært å etablere et frisinnet, morsomt og fredsforherligende sted som er åpent for alle som bare vil være seg selv. Det strekker seg langt utover det stereotype segmentet. Jeg satser på et publikum som forstår begreper som frihet, respekt og toleranse. Og så kan det være det samme med resten”.

NATTENS KONKURRENTER Selv om Sirkus ikke har gjort Sunneva til millionær, har det blitt hennes stabile levebrød. Men den færøyske

hipster-mama’en har absolutt konkurranse. I en by med 20.000 innbyggere er konsentrasjonen av barer, kafeer, restauranter, klubber og diskoteker i Tórshavns sentrum helt unik. Ett minutt til fots fra Sirkus ligger den fasjonable lounge­ baren, Hvonn, som nok er byens mest folksomme bar de første kveldstimene før festen flytter videre til Sirkus eller de større diskotekene, Lux, Rex, Bassalt eller Valhøll. De som foretrekker et roligere miljø, velger klassiske Irish Pub nede ved havnen eller den gamle færøyske puben, Café Natur, som etterhvert har blitt en institusjon i det tórshavnske nattelivet og nekter å gi opp tross konkurranse fra mer moderne krefter. Mimir, Tórshøll, Glitnir og Cleopatra er noen av de i alt 18 stedene som året rundt serverer både stamkunder og mer sporadiske gjester. Det er vanskelig å skjønne at alle disse stedene overlever år etter år. Det gjør de blant annet fordi 80% av alle færøyinger bor bare et par timers biltur fra Tórshavn sentrum og dermed utgjør en stor del av kundegrunnlaget. Alle stedene er med på å gjøre Tórshavns natteliv til et sammensatt lappeteppe av tilbud, fra internasjonal progressivitet til lokal minimalisme. Og for de som ønsker en kosmopolitisk atmosfære – et aldri så lite stykke Soho på Færøyene – er Sirkus et godt sted å starte.


12

visitfaroeislands.com

Et annonsebilag for Visit Faroe Islands

Internasjonale kokker elsker

den råtne, færøyske smaken

Det er ikke uvanlig at det vi på engelsk kaller “acquired taste” (tilpasset smak) etter hvert blir en delikatesse. Det har også skjedd på Færøyene der fermentert mat har blitt så populær at den skaper internasjonal oppmerksomhet.

N

ordiske stjernekokker elsker den, og deres kollegaer fra det enda større utland er også begeistret. Det dreier seg om den helt spesielle færøyske fermenterte smaken som ligger et godt stykke utenfor det man kan forestille seg. Opprinnelsen til ”de halvråtne herlighetene” er litt av en tilfeldighet. Jóan Pauli Joensen som er professor ved det færøyske universitetet og utdannet folkelivsforsker med stor interesse for matkultur, sier at Færøyenes spesielle fermenteringskunst skyldes tvingende nødvendighet og spesielle værforhold. ”I gamle dager måtte man konservere maten, og det ble som regel gjort ved å salte den. I Norden hadde vi ikke så mye salt, så man fant ut at det var mulig å tørke både kjøtt og fisk uten å bruke salt. Når maten var halvtørr – fermentert – og helt tørr, tilsatte man bare litt salt som krydder”, forteller Jóan Pauli Joensen. Da nordmenn kom til Færøyene rundt år 850, hadde de med seg tørketeknikken, og det viste seg at det var spesielt gunstige forhold for fermentering og tørking på

øyene. Forholdene som gir den spesielle færøyske smaken, er en blanding av luftfuktighet, temperatur som ikke er så høy, vind og saltinnhold i luften.

PÅ VERDENSKARTET Da manifestet til Det Nye Nordiske Kjøkken ble nedtegnet, rettet man blikket mot de nordiske regionene: “Det Nye Nordiske Kjøkken skal uttrykke renheten, friskheten, enkeltheten og etikken som vi ønsker skal bli forbundet med vår region”. I den sammenhengen er hele Færøyene en matregion. Størst internasjonal oppmerksomhet har færøysk mat fått når det dreier seg om de halvråtne herlighetene, spesielt de av får. Danske stjernekokker som René Redzepi fra Noma og Claus Meyer har vært gode ambassadører for færøysk mat. Den lokale helten, kokken Leif Sørensen, har også bidratt sterkt til å sette den spesielle færøyske maten på verdenskartet. Hvert år besøker mange internasjonale kokker Færøyene for å lære seg å bruke de spesielle fermenterte færøyske råvarene.

NORDIC WHITE GUIDE Den nye "WHITE GUIDE Nordic Restaurants 2014" ble lansert i Oslo i midten av desember. Guiden gir deg en oversikt over de 250 beste restaurantene i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island og Færøyene. Restaurant KOKS i Torshavn er omtalt som en “nordatlantisk perle” og er rangert som # 32.

FAKTA Fermentering er en gjæring der mikro-organismer i f.eks. kjøtt og fisk frigjør kjemisk energi ved å bryte ned det organiske materialet, uten bruk av oksygen. Fermentering har blitt brukt for å konservere mat siden oldtiden. Gode restauranter som serverer færøyske spesialiteter og gode færøyske råvarer, er restauranten på Hotel Hafnia, som er kjent for sin fantastiske fiske-buffet om sommeren, Áarstova som er kjent for sine nydelige lammeretter og den nyåpnede fiskerestauranten Barbara.

”Heimablídni”:

Spis hjemme hos færøyinger

Den beste måten å oppleve en kultur skikkelig på, er garantert å bli kjent med lokalbefolkningen. Og finnes det en bedre måte å gjøre nettopp det på enn over et lekkert, tradisjonelt færøysk måltid? På alle øyene kan du få autentiske og intime mat­­­opplevelser hjemme hos færøyinger. I tillegg til å bli servert tradisjonell hjemmelaget færøysk mat, vil du få høre interessante

historier fra den enkelte landsbyen eller landsdelen. Disse “underground”-restaurantene gir deg muligheten til å smake på ukjente retter (ofte ulik maten som blir servert på restaurantene) i personlige omgivelser som gir deg et ordentlig innblikk i den færøyske kulturen. Noen ganger kan en fremmed bli den beste middagsverten.

FAKTA Det færøyske uttrykket "heimablídni" kan oversettes direkte til "hjemme-gjestfrihet.”


visitfaroeislands.com

Et annonsebilag for Visit Faroe Islands

13

Smaken av færøysk I motsetning til laks fra andre steder i verden, blir færøysk laks oppdrettet helt uten bruk av antibiotika. Det har sikret fisken stor suksess i USA.

år du spiser sushi på en finere restaurant i Los Angeles, er det svært sannsynlig at laksen kommer fra Færøyene. De første forsøkene på lakseoppdrett på Færøyene skjedde i 1967, og i dag er oppdrettslaks Færøyenes største enkelteksportvare. I 2014 representerte laks rundt halvparten av Færøyenes fiskeeksport. Villaks fra hele Europa søker hvert år mot de enestående naturforholdene og havet rundt Færøyene. Også de færøyske lakseoppdretterne har fått øynene opp for de unike naturforholdene og utnytter de mange fordelene plasseringen midt i Atlanter­havet gir. Golfstrømmen sikrer stabil og høy temperatur i havet hele året, og de mange fjordene skaper naturlige oppdelinger av oppdrettsanleggene. Havet rundt Færøyene er blant verdens reneste, og de sterke strømmene sikrer en konstant strøm av nytt, rent vann inn i fjordene der laksen blir oppdrettet. Alle disse faktorene bidrar til at laksen stortrives i de færøyske fjordene, og at sluttproduktet holder høy kvalitet.

FAKTA I 2009 slo Færøyenes første sushi-restaurant, Etika, opp dørene i Tórshavn. Restauranten kombinerer japanske mattradisjoner med færøyske råvarer, og antall gjester stiger hvert år.

BAKKAFROST PÅ OSLO BØRS

STRENG LOVGIVNING

I mars 2010 ble den færøyske bedriften, Bakkafrost, noteret på Oslo Børs. Børsnoteringen var høydepunktet i familiebedriftens historie siden den ble grunnlagt 43 år tidligere da to brødre bygget den første fabrikken. Marinert sild var Bakkafrosts opprinnelige produkt. Med 700 ansatte og en årlig omsetning på 2,7 mia DKK er Bakkafrost i dag en tungvekter både i færøysk og nordisk sammenheng. De færøyske lakse­opp­dretterne er fast bestemt på å være ledende når det gjelder innovasjon og bærekraft og tilstreber konstant å forbedre laksens leveforhold og kvalitet. I 2003 implement­erte Færøyene som første oppdrettsland den såkalte “all in – all out-strategien” som innebærer at hele bestanden slaktes dersom det blir påvist sykdom. Uten diskusjon.

Takket være denne strategien er færøysk lakseoppdrett blant verdens mest bærekraftige. Antibiotika som er mye brukt i lakseoppdrett, brukes ikke i det hele tatt på Færøyene. I tillegg er den veterinære lovgivningen for fiskeoppdrett en av verdens mest omfattende og strenge, hvilket sikrer at den færøyske laksen trives og blir oppdrettet på en bærekraftig måte. De unike, naturlige rammene for lakseoppdrett sammen med begrenset produksjon har ført til at de færøyske oppdretterne produserer laks av toppkvalitet. Produktet har vakt stor interesse spesielt i USA, og i dag ender hver tredje færøyske laks i USA der den har et godt rykte og selges til en høy pris.

Et totalt skille mellom laksegenerasjoner i fjordene, en rekke strenge regelverk vedrørende klekking, slakting, m. m. har ført til at færøysk lakseoppdrett har oppnådd de beste resultatene i bransjen når det gjelder utnyttelse av fôr (fôrfaktor), lav dødelighet og høy produktivitet.

Når vi har med førsteklasses fiskeråvarer å gjøre, kommer vi ikke utenom sushi. Det å servere rå laks stiller ekstra krav til laksens kvalitet, og derfor har laks fra Bakkafrost og den andre store færøyske leverandøren, Hiddenfjord, blitt særdeles populært hos sushi-kokker over hele verden. En stor del av laksen som eksporteres til USA, ender derfor opp som sushi hos sluttbrukerne.

Kongsbondegården i Kirkjubø

SPAR 500,V

ed beStil innen 3 ling . APRil 2015

Velkommen til Færøyene GreenGate Incoming er Færøyenes ledende reisebyrå. Vi tilbyr autentiske opplevelser for individuelle og grupper. Våre erfarne og engasjerte reisekonsulenter brenner for å yte den beste service. DEN KLASSISKE ruNDrEISEN

FærøyENE på KrySS oG tVErS

8 dager/7 netter Inkl. fly/Billeie/overnattinger/utflukter

8 dager / 7 netter Inkl. fly/overnattinger, utflukter med guide

Færøyene byr på enestående natur, spennende historie og et rikt kulturliv. Ta sansene med på denne kjør selv-ferien.

På vår rundreise kan vi tilby de beste natur- og kulturopplevelser. Vi tilrettelegger alt, så du kan konsentrere deg om å oppleve. Du blir guidet av lokal reiseleder.

For priser og ytterligere informasjon se vår hjemmeside. Ta en prat med Runa

Se også vår nye katalog med spennende reiser og opplevelser på www.greengate.fo

F O - 1 0 0 T ó r s h av n · F æ r ø y e n e · T e l + 2 9 8 3 5 0 5 2 0 · i n F O @ g r e e n g aT e . F O · w w w. g r e e n g aT e . F O


14

visitfaroeislands.com

Et annonsebilag for Visit Faroe Islands

E

t symfoniorkester? Med alle musikerne, instrumentene, arrangementene og fasilitetene det krever? Kan man virkelig etablere et symfoniorkester i et så lite land som Færøyene er med sine 50.000 innbyggere? I tillegg er alt rundt instrumenter forholdsvis nytt.

Man hadde en stemme man sang med og føtter som trampet takten til de endeløse færøyske dansekvadene. Og det var det hele frem til slutten av 1800-tallet. Men for rundt hundre år siden kom en baker, Georg Caspar Hansen, fra Bornholm. Bakeren skulle vise seg å være svaret på drømmene til det voksende borgerskapet. Hansen slo seg ned i Tórshavn, men sluttet ganske fort å bake siden han var god til noe helt annet, nemlig å spille.

HEINESENS LÆRER Hansen ble lærer for borgerskapets barn, blant annet for Færøyenes verdensberømte forfatter, William Heinesen, som til gjengjeld gjorde ham til musikklærer Boman i sin roman ’De fortapte spillemenn’. Han var så musikalsk at han kunne spille på alle

S O M M A R E N SHOTEL M EHAFNIA ST RIKHALDIGE

FISKEBORD med eit breidt og spennande utval av fisk, skalldyr og dessertar SUNLEIF RASMUSSEN Komponist

HOTAL HAFNIA / 4-10 ÁARVEGUR / FO-100 TÓRSHAVN WWW.HAFNIA.FO / HAFNIA@HAFNIA.FO TEL: +298 313233

Det var lyden av vann som grep ham som barn i landsbyen Sandur på Sandoy: Vannet i grøfter og bekker, havet og bølgene som slo inn mot kysten. Dette ble senere blant mye annet til den første færøyske symfonien,

’Oceanic Days’, som ble urfremført i Nordens Hus og i 2002 ga ham Nordisk Råds Musikkpris. Sunleif Rasmussen, født i 1961, kom fra det rytmiske miljøet i Tórshavn og studerte ved Musik­ konserva­toriet i København 1990-95. Der ble han spesielt interessert i å kombinere elektronisk og akustisk musikk. Eksperimenterende og inspirerende som han er, også som korleder, er han av stor betydning for dagens færøyske musikkliv


visitfaroeislands.com

Et annonsebilag for Visit Faroe Islands

15

Færøysk symfoniorkester

tross alt Som en musikalsk humle flyr Færøernes Symfoniorkester snart inn i sitt fjerde tiår. Orkesteret er like usannsynlig som de mange færøyingene som preger X Factor og internasjonal pop.

instrumenter som fantes, forteller William Heinesen, i tillegg til på en hel del av dem som ennå ikke var oppfunnet. Det førte blant annet til at det gode hornorkesteret GHM (Georg Hansens Minde) ble dannet, og det var horn og trommer som dominerte musikklivet på Færøyene mange år etter hans død. Det oppsto også grupper som spilte kammerkonserter én eller to ganger i året, og det ble et vendepunkt da det rundt 1980 forsøksvis ble etablert landsdekkende musikkskoler med fast ansatte lærere – noen av dem hentet fra utlandet. I mai 1983 ble Nordens Hus på Færøyene grunnlagt, og plutselig hadde man fått lokaler med en sal på høyt teknisk og akustisk nivå. Færøernes Symfoniorkester ble dannet og holdt sin første konsert i Nordens Hus den 19. juni samme år. Dermed ble Færøyene fra 1983 et av verdens minste land med eget symfoniorkester. Orkesteret er voldsomt populært og holder rundt 20 konserter i året, blant andre den tradisjonelle nyttårskonserten.

FÆRØYSK PARTITURMUSIKK I snart tre tiår har orkesteret utviklet seg med et repertoar som i tillegg til klassisk musikk også omfatter nyskrevet færøysk partiturmusikk. Musikkskolens lærere, de dyktigste elevene og eksterne musikere – blant dem unge færøyinger som utdanner seg i utlandet – har tross meget stramme økonomiske rammer etablert et fellesskap som har løftet musikk­gleden opp på et drømmenivå. Orkesterlederen gjennom de siste årene, den færøysk-islandske dirigenten, Bernhardur Wilkinson, har med sitt vennlige og inspirerende temperament vist, at det som burde være umulig, er mulig; ikke bare musikerne, men også tilhørerne, sitter nå henført og fortapt. Også gatebildet har forandret seg siden musikken tok tak for alvor, og hver dag ser man barn og unge som etter skoletid beveger seg mellom husene som snegler eller skildpadder med store pukler på ryggen. Med sine instrumenter er de på vei til nye spilletimer.

første fiolin i hjembyen Vestmanna da hun var tre år gammel. Som fjortenåring reiste hun til Reykjavik for å lære mer. I 2004 flyttet hun til Malmø, og derfra dro hun til København der hun avsluttet sin utdannelse på Musikkonservatoriet i 2007.

ANGELIKA NIELSEN Fiolin og bratsj

Angelica Archangelica er det latinske navnet på den høye skjermplanten, Kvann. På Færøyene var Kvann – under erkeengelen Mikaels beskyttelse – den viktigste legeplanten i katolsk tid. Angelika Nielsen, født i 1984, fikk sin

Angelika Nielsen er ung, men spiller på mange strenger. I tillegg til å undervise spiller hun i Fær­øernes Symfoniorkester og i kammer­musikkgruppen Aldubáran. Hun spiller også rytmisk musikk. I gruppen med det færøyske navnet, Hvonn (Kvann), spiller hun folkemusikk. Gruppen er oppkalt etter henne – og erkeengelens legende plante.

RÚNI BRATTABERG

Stemmen ble lagt merke til mens han utdannet seg til fotograf i København, og han fikk sin første profesjonelle sang­under­visning på Sibelius Akademiet i Finland med Elisabeth Schwarzkopf og Ventzeslav Katsarov som lærere.

Vágur er en av byene lengst sør på Færøyene og har lang tradisjon for korsang. Her sang Rúni Brattaberg, født i 1966, først som tenor, men senere utviklet han sin særegne, fyldige bass.

Han debuterte i 1999 som Filip II i Verdis ’Don Carlos’ på Stara Zagora Teateret i Bulgaria, og siden har han vært tilknyttet europeiske operascener, særlig i Tyskland. Han er gift med den tyske operasanger­ innen, Suzanne Brattaberg-Jacoby.

Operasanger


16

visitfaroeislands.com

Et annonsebilag for Visit Faroe Islands

Europas

beste øl?

”Det dreier seg dypest sett om å bruke sansene sine, og om hele tiden å forsøke å perfeksjonere smaken”, sier den entusiastiske bryggeren og produksjons­sjefen, Annika Waag, som har sin utdannelse fra Tyskland og Danmark.

F

ærøyenes største bryggeri, Føroya Bjór, i Klaksvík har vunnet en rekke internasjonale priser. 38-åringen Annika Waag står i spissen for bryggeriet. Hun er svært stolt av bryggeriet som ble grunnlagt i 1888, og hun har påtatt seg oppgaven med å føre det trygt inn i det 21. århundre. Historien om Færøyenes største bryggeri er egentlig historien om en familie som elsker øl. Da unge Símun í Vági dro til Danmark i 1883 for å gå i bakerlære, lærte han samtidig å brygge øl. Fem år senere etablerte han sin egen virksomhet der han i tillegg til å drive landbruk og selge bakervarer, brygget færøysk øl. Hundre år senere dreier det seg kun om øl, brus og mer øl. ”Det dreier seg dypest sett om å bruke sansene sine, og om hele tiden å forsøke å perfeksjonere smaken”, sier den entusiastiske bryggeren og produksjonssjefen, Annika Waag, som har sin utdannelse fra Tyskland og Danmark.

I årenes løp har Føroya Bjór høstet en lang rekke internasjonale priser. Den mest prestisjefulle utmerkels­ en er gullmedaljen fra det høyt ansette belgiske dommer­­panelet ”Monde Selection – Inter­national Institute for Quality Selection”, som består av eksperter fra hele verden. På den store årlige øl-messen hos foreningen ”Danske Ølentusiaster” ble Føroya Bjórs Atlantic Summer Breeze kåret til det beste sommerølet i kongeriket i 2007. 27 andre ølprodukter deltok i konkurransen, og Føroya Bjór har også fått gullmedaljer for beste juleøl og påskebrygg av Selskab for Vestjydsk Ølkultur, der dommerpanelet består av 100 danske øl-eksperter. En lang rekke internasjonale anmeldere har besøkt bryggeriet og vært enige om at det færøyske bryggeriet er unikt. Av de nyeste gjestene fra Danmark er gastronomi-guru Claus Meyer, Nomas verdens­ berømte chef, René Redzepi, den danske kongefamilien og USAs tidligere ambassadør i Danmark, Laurie Fulton.

Føroya Bjór har en markedsandel på rundt 80% på det færøyske markedet og eksporterer også til Island og spesialbutikker i Danmark. Takket være produksjon av kvalitetsøl år etter år, har bryggeriet klart å holde verdens fjerde største bryggeri – giganten Carlsberg – på god avstand og ikke tapt markedsandeler til sin danske storesøster.

WHISKY PÅ VEI Annikas ambisjon er nå å øke eksporten til utlandet, bl.a. til Norge. ”Med de positive tilbakemeldingene bryggeriet får, er jeg overbevist om at det ligger et uutnyttet potensiale her”, forklarer Annika. ”Vi har planer om å produsere ølsnaps, dvs. øl på 30-40%, og vi har også utstyret og metodene som skal til for å produsere færøysk whisky. Det blir vårt neste prosjekt, og vi har 2-3 år på oss til å finne på et navn”, smiler Annika Waag, brygger og produksjonssjef.


17

visitfaroeislands.com

Et annonsebilag for Visit Faroe Islands

BEGIVENHETSKALENDER 2015

Les m visitfaro er på eisland s .com

Her ser du et lite utvalg av aktiviteter som skjer i 2015.

KULTURNATTEN I TORSHAVN 12. JUNI

Her er det arrangementer for hele familien, musikk i gågaten, vandreruter, shopping og mange forskjellige utstillinger. Du kan også besøke bygninger som vanligvis ikke er åpne for publikum, hager og museer.

STRIKKE FESTIVAL I FUGLAFIRÐI 16. -18. APRIL

Kom til Strikke Festival og opplev Færøyenes bemerk­ elses­verdige og tradisjonelle strikkekultur. Dette er enda en eksklusiv anledning til å møte lokalbefolkningen!

TORSHAVN MARATHON 13. JUNI

Færøyene har selvfølgelig også et maratonløp. Det er et uovertruffent løp – langt borte fra hverdagen. Påmelding på torshavnmarathon.com

FAROE ISLANDS REGATTA 2. – 5. JULI

G! FESTIVAL 16. – 18. JULI

G! Festival er en spisset festival med et alternativt program med internasjonale og færøyske band og artister. Festivalen finner sted på stranden i den hyggelige bygda, Gøta, som er omkranset av dramatiske fjell. Les mer på gfestival.com

En unik mulighet til å seile i de gamle, flott restaurerte færøyske treseilskutene og skonnertene. Turen tar deg fra Klaksvik i nord til forskjellige øyer og bygder rundt omkring på Færøyene. Om kvelden er det samling på havnen med mat og dans på brygga.

SØMANDSDAGEN I KLAKSVIK 27. AUGUST

SUMMARTÓNAR 9. JUNI – 19. AUGUST

Minst én live-konsert hver dag hele sommeren et eller annet sted på Færøyene – også på de små, isolerte øyene. Berømte Conserto Grotto er en del av Summartónar-programmet.

En fornøyelig og aktivitetsrik dag der folk samles for å ære Færøyenes viktigste tradisjonelle industri. Alle utstillinger og arrangementer er gratis, og hele familien står i sentrum. Sømandsdagen slutter med "Dans på brygga" lørdag kveld.

Uforglemmelige Hotel Føroyar

ÓLAVSØKA 28. – 29. JULI

Ólavsøka er Færøyenes nasjonaldag. På Ólavsøka feires den norske kongen, Olav den hellige, i Tórshavn, Fær­øyenes hovedstad. Ólavsøka blir bare feiret i Tors­havn, så folk fra de andre øyene og bygdene, samt uten­landske gjester samles i hovedstaden. De blir arrangert konkurranser – blant annet kapproing som er Færøyenes nasjonalsport. Du kan også gå på utstilling­ er. Tusenvis av færøyinger er kledd i nasjonaldrakt, og ved midnatt den 29. juli samles alle midt i byen til sang og færøysk dans.

HOYMA 31. OKTOBER

Landsbyen Gøta er arena for en annerledes måte å oppleve musikk på. Folk går fra dør til dør for å lytte til levende musikk som blir fremført av musikere i lokalbefolkningens hus.

fresher faroes affordable no frills hotel with free internet and low cost guest car service

Central location in Tórshavn, seaside view available from most double rooms. Breakfast included. Always.

Hotel Føroyar er det perfekte stedet for å kombinere arbeid og avspenning Hotellet ligger vakkert i terrenget over Tórshavn med utsikt over byen og havet. Bygningen er en del av den omkringliggende naturen, som om den var hugget inn i fjellet. Vi ser frem til å gjøre ditt opphold på Færøyene til en opplevelse du vil huske. · 106 værelser med havutsikt · 5* konferansefasiliteter · Restaurant KOKS, Gras Cafe & 24/7 resepsjon · Fri parkering, bilutleie & Airport shuttle service

Oyggjarvegur 45 FO-100 Tórshavn Tel +298 31 75 00 hf@hotelforoyar.com hotelforoyar.com

And with our low cost guest car service, you’re free to explore the islands the best way possible. On your terms.

yviri við strond 19 fo-110 tórshavn faroe islands

tel. +298 355 500 booking@hotelstreym.com www.hotelstreym.com

konklusion.com

Experience the Faroe Islands on your own terms. Our reasonable prices include everything you need to make the most out of your visit to the Faroes.


18

visitfaroeislands.com

Et annonsebilag for Visit Faroe Islands

SYV FINURLIGE FÆRØYSKE FAKTA

FÆRØYSKE TALENTER Ikke nok med at færøyinger har hatt sitt eget symfoniorkester i over 30 år. Også når det gjelder pop og rock klarer færøyinger seg fenomenalt godt med tanke på at det bor bare 50.000 mennesker på øyene. Teitur, Eivør og heavy metal-bandet Týr opptrer over hele verden, inklusive USA og Storbritannia, og i talentkonkurranser i nabolandene gir færøyingene konkurrentene kamp helt fram til målstreken. I Danmark har færøyinger vunnet Stjerne for en aften to ganger og X Factor én gang. Fire ganger har færøyinger fått topp 5-plassering i dansk Melodi Grand Prix. I tillegg har færøyinger fått gode plasseringer i X Factor tre ganger, samt én gang i Talent. I 2008 deltok færøyske Brandur i svensk Melodi Grand Prix, og på Island har en færøying vunnet X Factor én gang og to ganger nådd topp 4 i landets Melodi Grand Prix. Færøyinger får ikke nok av musikk, og musikkmiljøet er svært variert med alt fra klassisk til jazz og elektronisk musikk.

FRA TÓRSHAVN TIL BRONX HJALP BRITENE MOT HITLER

FÆRØYENES EGEN KONGE På Færøyene ser man på kong Sverre, som regjerte i Norge i 25 år til sin død i 1202, som den som kommer nærmest det å være en ekte færøysk konge. Sverre Sigurdsson ble født i Norge i 1151, men vokste opp i Kirkjubøur på Færøyene der den færøyske biskopen satte ham i prestelære. Da Sverres mor fortalte ham at han var sønn av norske kong Sigurd Munn, fikk Sverre høyere ambisjoner. Han dro til Norge for å kreve sin rett, og etter mange år og mange kamper, ble Sverre i 1177 konge i Norge. I Kirkjubøur finner du Sverreshule – en liten grotte der gutten som med årene skulle bli konge, oppholdt seg mye som barn.

Ikke mindre enn 1,5 millioner porsjoner fish & chips hver uke i fem år. Så mye utgjorde den færøyske eksporten av fisk til britene under andre verdenskrig. Ved å bidra til bespisning av britene hadde færøyingene en ikke ubetydelig rolle i kampen mot Hitler. Totalt 124 færøyske sjømenn ble i den forbindelse drept av tyskerne. Et meget stort tap for det færøyske samfunnet - for Norge ville det tilsvart at nesten 15.000 sjøfolk hadde blitt drept. Færøyene var okkupert av Storbritannia under andre verdenskrig.

DOBBELT SÅ MANGE FÅR Det bor nesten dobbelt så mange får (80.000) som mennesker (50.000) på Færøyene. Det tilsvarer omkring 57 får per kvadratkilometer, hvilket er et av de høyeste antall sauer per kvadratkilometer i verden. Tross dette importerer Færøyene stadig en stor del lammekjøtt fra utlandet. Navnet "Færøe" skal direkte oversatt bety "fårøyer".

På begynnelsen av 1600-tallet reiste den unge prestesønnen Jonas Jonasson Bronck fra Færøyene til Roskilde for å gå på skole. Senere flyttet han til Nederland, og våren 1639 dro han med sin nederlandske familie til Nord-Amerika. Han slo seg ned i området kalt Nieuw-Nederland som på daværende tidspunkt hadde rundt 400 innbyggere. Elven som rant i nærheten av gården hans, ble oppkalt etter han, og senere fikk hele området navnet Bronck’s Land. Jonas Bronck døde i 1643, men navnet ble værende. Etter hvert ble det til Broncksland eller bare Bronck’s. Selv om området skiftet eiere flere ganger, overlevde navnet som Bronx og er i dag en av New York Citys fem bydeler. I Tórshavn finner du Jónas Broncks gøta (Jonas Broncks gate), oppkalt etter den færøyske nybyggeren som endte med å gi navn til en viktig bydel i en av verdens største metropoler.

SJØSYKE NORDMENN Et færøysk sagn forteller at de første nordiske menneskene som bosatte seg på Færøyene, var nordmenn som kom i det 9. eller 10. århundre. Harald Hårfagre, Norges første konge, ble sett på som aggressiv, og det resulterte i at flere stormannsslekter utvandret til Island. Legenden sier at nordmenn på sin ferd til Island tok en stopp på Færøyene. De av nordmennene som var sjøsyke, ble igjen på Færøyene da turen skulle fortsette mot Island. Disse menneskene endte med å bosette seg på Færøyene.


visitfaroeislands.com

Et annonsebilag for Visit Faroe Islands

ubetinget frihet

visitfaroeislands.com

19


20

visitfaroeislands.com

Et annonsebilag for Visit Faroe Islands

Vinn en reise

Færøyene

for to til

Svarene på spørsmålene kan du finne på de foregående sidene.

1) H  VILKEN NORSK MUSIKER HAR SPILT PÅ G! FESTIVALEN? A: Susanne Sundfør B: Pål Moddi Knutsen

ATLANTIC AIRWAYS: Weekend-tur for to i sommer med direktefly fra Bergen, leiebil fra 62N i tre dager, samt tre over­ nattinger med frokost på det firestjerners hotellet, Hotel Hafnia, i hjertet av Tórshavn sentrum.

Send riktige svar på e-post til info@visitfaroeislands.com og delta i konkurransen om en reise for to med fly til Færøyene i sommer. Svarfrist: 6. april 2015. Vinneren får beskjed direkte og offentliggjøres på visitfaroeislands.com Husk å gi beskjed om du vil motta nyhetsbrev fra Visit Faroe Islands og partnere.

2) HVA HETER BOKEN AV DEN FÆRØYSKE FORFATTEREN BÁRÐUR OSKARSSON, SOM ER OVERSATT TIL NORSK ? A: Den flate kaninen B: Den glade hunden

3) HVILKEN NORSK KONGE ER OPPVOKST PÅ FÆRØYENE ? A: Kong Sverre B: Kong Sigurd

4) HVOR LANG ER BROEN SOM FORBINDER ØYA MYKINES MED MYKINES HOLM ?

A: 40 meter B: 85 meter

ATLANTIC AIRWAYS:

SMYRIL LINE:

MUSIKK:

Ny direkte helårsrute fra Bergen fire ganger i uken med Atlantic Airways og deres nye og moderne Airbus A319. Bare en time etter avgang stiger du ut i en annen verden med utrolig frisk luft og gresskledte fjell. Atlantic Airways er kjent for sine vennlige fly­vert­inner og tilbyr som ett av få flyselskaper i verden gratis mat – blant annet færøysk laks - og drikke på turen. Atlantic Airways har også flere daglige avganger fra København. Se mer på atlantic.fo

Smyril Line seiler med M/S Norrøna fra Hirtshals i Danmark til Færøyene med ukentlige avganger hele året. Om sommeren er det to avganger i uken til Færøyene. Hvis du liker å kjøre egen bil i ferien,er det opplagt å velge ruten som våre forfedre, vikingene, brukte, nemlig sjøveien. Turen tar ca. 36 timer, og ikke noe er mer fantastisk enn å krysse det mektige nord-­atlantiske havet og oppleve at de grønne øyene langsomt dukker opp i horisonten før du ankommer til Tórshavn. Se mer på smyrilline.dk

Musikk – alt fra de tradisjonelle balladene som synges til den færøyske dansen, til moderne musikk innen alle sjangre – spiller en veldig stor rolle i færøyingenes liv. Hele året og særlig om sommeren er det et hav av liveopptredener. Kafeer og puber har live­musikk i helgene og noen ganger midt i uken. Om sommeren bugner det av musikk­tilbud med alt fra gratis fredags­ konserter utenfor musikkbutikken Tutl i Tórshavn sentrum til store musikkfestivaler som G! Festivalen og Summarfestivalen. Også “Summartónar” har et om­fattende program over hele Færøyene med én live-konsert hver dag hele sommeren – også på Mykines, i Gjógv og på Suðuroy for at nevne noen steder.

Se mer på visitfaroeislands.com

Utgiver og ansvar Visit Faroe Islands Fotografier: Ari Magg, Birgir Kruse, Eileen Sandá, Finnur Justinussen, Guðrun & Guðrun, Heinesen Myndir, Jens Kr. Vang, Karin Beate Nøsterud/VG/NTB Scanpix, Kimberley Coole, Miriam & Janus Photography, MoMo v/ Kristfríð Tyril, Ólavur Fredriksen, Per Morten Abrahamsen, Tróndur Leivson. Sansir m.fl. Trykk: Schibsted Trykk AS. Layout: Sansir.fo

Visit Faroe Islands - Annoncebilag Norway 2015  

Ferieopplevelse utenom det vanlige. Bratte, grønne fjellsider, idylliske innsjøer, dype grotter og mørkeblått hav ser ut som noe som er hent...

Visit Faroe Islands - Annoncebilag Norway 2015  

Ferieopplevelse utenom det vanlige. Bratte, grønne fjellsider, idylliske innsjøer, dype grotter og mørkeblått hav ser ut som noe som er hent...

Advertisement