Page 1

ALGUNS ENLLAÇOS: Comentari sobre El desig de Kianda http://www.mallorcaweb.net/arc46/cultura/kianda.html

Biblioteca Barceloneta – La Fraternitat  El Deseo de Kianda Pepetela Data tertúlia: 27 de març9* 2012 Hora: 19 hores Conductor: Jordi Cerdà


El autor Angola i les utopies ensorrades De totes les històries de la història la més trista sens dubte és la d'Angola, perquè acaba malament. Així podríem començar, estrafent un poema de Jaime Gil, la tercera etapa (i darrera) del viatge per la literatura africana en portuguès. Angola mai ha conegut la pau. La guerra d'alliberament nacional, primer, i una interminable guerra civil han devastat el territori i els homes i dones que l'habiten. En tractarse d'un dels països més rics en recursos naturals del continent africà (sobretot diamants i petroli) ha fet que els conflictes s'hagin enquistat fins a extrems inimaginables. Pepetela és el nom de ploma d'Artur Pestana (Namibe, 1941), un dels escriptors més reconeguts d'Angola. De jove va participar en la guerrilla del MPLA, dirigida per Agostinho Neto, aquell que va ser el primer president de la República Socialista d'Angola. Pepetela va assumir altes responsabilitats polítiques en els primers governs, essent, per exemple, viceministre d'educació. Aviat, però, per la deriva autoritària del règim, es refugia cada cop més en la creació literària i esdevé una veu crítica, dissident, dins del país pel qual va lluitar i va ajudar a construir. Com a guerriller va tenir l'encàrrec de relatar la història d'Angola. Podríem dir que no ha deixat mai de fer aquesta comanda. Les seves novel·les intenten explicar les diverses vicissituds d'un poble en què creu i el desitja sobirà. O desejo de Kianda (El desig de Kianda, 1995) és una narració basada en una parella d'excombatents, alts funcionaris governamentals, destacades figures de l'aparell del partit i, sobretot, és la història d'uns personatges dissortats. La utopia de la lluita juvenil s'ha convertit en un present de corrupció i d'un dels mercadeigs més fastigosos, el de les armes. Paral·lelament, aquests personatges i situacions tan ajustades a la realitat més candent d'Angola, s'han d'enfrontar a un succés insòlit: els edificis de Luanda s'ensorren sense cap explicació. El realisme màgic iberoamericà té la seva formulació africana, el animisme màgic o com la presència constant del món dels morts en el dels vius articula un món ben diferent al nostre occidental.

El desig de Kianda es va escriure anys després de la caiguda del mur de Berlín i abans de l'ensorrament de les torres bessones de Nova York. L'ensulsiada d'un món, de les ideologies o de les falses seguretats també s'ha viscut amb intensitat al continent africà. En la història més local, en un espai tan aparentment llunyà com és Angola, trobem claus per entendre un món que s'acaba i les bases d'un futur –sempre-- incert. El món global no és cap abstracció.

Bibliografia Pepetela (Artur Carlos Maurício Pestana dos Santos) El deseo de Kianda , Alianza Editorial | 1999. Mayombe , Aleph Editores | 2010. El tiempo de los flamencos , Texto editores | 2006. La generación de la Utopía, Txalaparta | 2003 . Jaime Bunda, agente secreto, Dom Quixote | 2002. Mayombe ,Txalaparta Argitaldaria | 2002. Parábola de la vieja tortuga , Alianza Editorial | 1999.

Pepetela. El deseo de Kianda  

Fitxa de lectura del llibre Pepetela. El deseo de Kianda pel Club de lectura de la biblioteca Barceloneta-La Fraternitat

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you