Page 1

» Dossier

de premsa

29 de setembre de 2011

Comença una gran aventura lúdica a la Barceloneta • 21 jocs per redescobrir el barri jugant es posen en marxa a través del web www.etslostia.cat en un gran concurs col·lectiu orquestrat des del Pla de Barris de la Barceloneta i per la Biblioteca Barceloneta – La Fraternitat • Els quarts de casa, el ta-ka-tà, les escultures del barri, la història, els coros o les onades del mar, són alguns dels elements protagonistes dels jocs • El Projecte Franja del centre cívic de la Barceloneta, grups de joves, entitats, i els centres educatius s’hi aboquen en un projecte

www.bcn.cat/media


» Dossier de premsa Comença una gran aventura lúdica a la Barceloneta

que persegueix la dinamització social i cultural del barri mariner de Barcelona

Per Sant Miquel, a jugar! El 29 de setembre, coincidint amb la festivitat de Sant Miquel, patró de la Barceloneta, comença en aquest barri una gran aventura lúdica, orquestrada des del Pla de Barris i per la Biblioteca Barceloneta – La Fraternitat dins de l’apartat de programes de dinamització social i econòmica. Es posen en marxa 21 jocs socials al portal web www.etslostia.cat que en conjunt configuren un gran concurs obert i dinàmic que vol aplegar a través d’Internet joves i grans amants i descobridors del barri. El lema comú de tots aquests jocs és “ens estimem la Barceloneta, que és l’òstia”, una frase bastant barcelonetina, i des d’aquest sentiment es desgranen una àmplia gamma de partides, algunes d’elles col·lectives, altres individuals, que permetran anar acumulant punts, en aquest cas grans de sorra, per aconseguir guanyar algun dels grans premis que es lliuraran quan acabi, el 30 de novembre, el període de concurs d’aquesta experiència. Tots els jocs estan vinculats entre ells. Per una banda, perquè tots permetran als participants anar sumant (o anar perdent!) grans de sorra, la unitat de puntuació d’aquesta proposta lúdica. També tenen en comú que tots els jocs estan inspirats en aspectes culturals, històrics, socials, de la Barceloneta. En alguns casos caldrà anar-hi, en altres caldrà conèixer, o descobrir el barri. Tots estan pensats, en tot cas, per esdevenir una redescoberta lúdica i divertida del barri. L’últim tret que uneix els 21 jocs és que hi haurà partides en els quals no es podrà jugar sense haver passat primer per altres partides.

www.bcn.cat/media

2


» Dossier de premsa Comença una gran aventura lúdica a la Barceloneta

El primer portal de jocs

El Pla de Barris i la biblioteca són el marc de la creació d’aquesta proposta de dinamització lúdica, social i cultural. Però en aquest projecte s’hi ha implicat els joves del barri, a través dels centres educatius de secundària i del Projecte Franja del centre cívic de la Barceloneta, les entitats cíviques i socials de la Barceloneta, el grup de cultura... Per tant, d’entrada, és ja un projecte col·lectiu que ha supervisat un expert en la creació d’aquest tipus de jocs, Oriol Comas. Aquest és el primer portal de jocs d’aquestes característiques que es crea. Si bé Oriol Comas n’ha estat el supervisor tècnic, han estat els joves del barri els que han posat nom, i han imaginat com volien jugar aquests jocs: per això en el portal es troben tant minivideojocs, laberints, jocs d’estratègia, mots encreuats, tetris, jocs de coneixement, de lògica. Tots ells, que en conjunt formen una trama molt complexa d’activitat que aprofita al

www.bcn.cat/media

3


» Dossier de premsa Comença una gran aventura lúdica a la Barceloneta

màxim les potencialitats de la xarxa 2.0, ja que utilitzaran totes les xarxes socials (facebook, youtube, flyckr...) per poder desenvolupar-se i avançar en el joc. El concurs col·lectiu es posa en marxa el 29 de setembre. Cal registrar-se per començar a jugar, i la participació és lliure en cadascun dels jocs. N’hi ha alguns que s’activen només un dia, i s’hi ha de jugar aquell dia si es vol puntuar. Altres seran oberts durant tota la fase de concurs. Aquesta fase es tanca el 30 de novembre. Posteriorment restaran actius en el portal i de forma indefinida alguns dels jocs, altres es tancaran, i una “vincloteca”, és a dir, un apartat amb tots els recursos actualment existents a internet sobre la Barceloneta.

Els 21 jocs Si bé els jocs estan vinculats entre ells, es pot jugar amb cada joc de forma independent. Cadascun té la seva home i s’hi accedeix identificant-se. Els 21 jocs són els següents: Î “On són els coros” Videojoc en el qual s’han d’associar adreces dels locals amb els estendards dels cors corresponents en un mapa google de la Barceloneta. Caldrà conèixer els cors per poder associar-los tots correctament, cosa que es podrà fer en el mateix web del joc. Î “Adjectineta” Aquest és un joc d’empatia que s’activarà dos cops durant 24 hores. S’avisarà prèviament els participants perquè estiguin alerta cadascun dels dies en què es posi en marxa. És un joc col·lectiu en el qual cada participant haurà de triar, en el primer cop, 12 adjectius que per ell descriguin la Barceloneta, d’una llista de cinquanta. En la segona ocasió caldrà que triïn les millors tapes de la Barceloneta. Com més coincidències amb altres participants tinguin les tries de cadascú més punts es faran. Î “Roba estesa” En aquest joc caldrà anar despenjant peces de roba segons característiques, colors...

www.bcn.cat/media

4


» Dossier de premsa Comença una gran aventura lúdica a la Barceloneta

Î “No et perdis” És un joc de laberints basat en la trama urbana de la Barceloneta, que caldrà recórrer de la forma més ràpida possible, i en els quals aniran apareixent obstacles com les desfilades dels cors, la roba estesa... Î “Les postals d’en Vicenç” En Vicenç Forné és un fotògraf de la Barceloneta que ha cedit per a aquest joc la seva col·lecció de postals del barri. En aquest joc, de caràcter social i col·lectiu, els participants hauran d’anar intercanviant postals amb altres participants, per poder completar una col·lecció de 25 exemplars. Î “Òstia, quina història” En aquest joc caldrà posar en ordre cronològic tres imatges històriques de la Barceloneta. Cada vegada que s’obri el joc en sortiran tres aleatòries d’una sèrie de 50. Per conèixer la progressió històrica de totes elles caldrà estar atent al diari “La Barceloneta” o anar a la biblioteca de La Fraternitat. Î “Amunt la torre” És un minivideojoc en el qual cal construir la torre de Sant Sebastià, que apareix com un munt de biques i cargorls, peça a peça, biga a biga. Î “MicroBarceloneta” És un concurs de microrelats (amb un màxim de 500 caracters) sobre la Barceloneta, que acumularan punts si els altres els voten i si ells voten altres relats, que es podran posar al facebook i promocionar-se. Î “Puzleneta”

www.bcn.cat/media

5


» Dossier de premsa Comença una gran aventura lúdica a la Barceloneta

És un trencaclosques basat en les escultures que hi ha als carrers i les places de la Barceloneta. Î “Jo he guardat fusta al moll” Els participants hauran de gravar-se un vídeo recitant un poema de Joan Salvat-Papasseit en el lloc que més els agradi de la Barceloneta. Aquests vídeos es penjaran en un canal de youtube. Î “Senyor rector, volem el canó!” Aquest és el crit de guerra de la festa major de la Barceloneta. En aquest joc, uns quants canons, grans i petits, llençaran els clàssics carmels que el jugador haurà d’anar recollint per la pantalla.

Î “Quina ventada!” Aquest joc s’activarà només durant 24h. Caldrà clicar en un mapa google de la Barceloneta els vuit vents que estan escampats en lletres enormes al voltant del Palau de Mar. Caldrà saber el lloc exacte, real, a on són “escrits” aquests noms. Î “A la vora del mar” Joc de memòria en el qual caldrà aparellar onades i llaguts en moviment. Î “Barcelonetagrama” Mots encreuats plens de definicions sobre la Barceloneta, i amb formes diverses.

www.bcn.cat/media

6


» Dossier de premsa Comença una gran aventura lúdica a la Barceloneta

Î “Quarts de casa” El famós videojoc Tetris: caldrà encabir en un quart de casa com més mobles millor en un temps rècord. Î “Fotomatón” Aquest és un concurs de fotos sobre la Barceloneta. Les fotos es podran penjar a flyckr i el sistema de votació serà el mateix que amb els microrelats. Î “Marenostrum” Joc de lògica en el qual caldrà anar recopilant totes les espècies de la Mediterrània, passant per tots els seus ports amb un vaixell carregat amb les espècies pròpies de la Barceloneta, intercanviant els productes.

Î “Ta-ka-tà” Microvideojoc basat en el popular esport que es juga a les platges de la Barceloneta. Es podrà jugar contra un altre participant o contra l’ordinador. Es faran punts amb les partides guanyades. Î “Petites coses que molen” Aquest és un joc de coneixement en el qual caldrà situar en un mapa de google detalls ornamentals de la Barceloneta. Només preguntant o observant es podrà saber a on paren en la realitat aquests petits detalls.

www.bcn.cat/media

7


» Dossier de premsa Comença una gran aventura lúdica a la Barceloneta

Î “Un tresor a la platja” Microvideojoc en què amb un llagut caldrà anar pescant a la platja de la Barceloneta, amb compte de no pescar llaunes de refresc. Î “Racons per descobrir” Espai fora de concurs on els estudiants dels centres de la Barceloneta podran publicar els seus treballs sobre aspectes desconeguts del barri.

En el marc del Pla de Barris El Joc de la Barceloneta és un projecte que s’emmarca en el Pla de Barris, aprovat l’any 2008 i que es va començar a desplegar l’any 2009. El Pla de Barris, amb una dotació de 16 milions d’euros, va planificar fins a 33 programes distribuïts en diferents àmbits d’actuació: en l’espai públic, en l’habitatge, en el medi ambient, en l’equipament comunitari, i en el camp de la dinamització social i econòmica. Entre les actuacions realitzades en el marc del Pla de Barris destaquen la construcció d’una rampa per a persones amb dificultats de mobilitat per accedir a les platges des del passeig marítim; la creació i obertura de l’Espai de Mar; l’adequació dels baixos de la Cooperativa La Fraternitat (seu de la biblioteca pública del barri); la instal·lació de l’Oficina Tècnica del Pla de Barris, que s’ha convertit en un dels centres de referència en l’atenció als veïns del barri; la rehabilitació de la Fàbrica del Sol; millores al centre cívic de la Barceloneta; la dinamització dels grups de dones; el programa de millora ambiental; la mediació comunitària i de lleure en els edificis i en l’espai obert; el programa de cultura popular; el programa de dinamització comercial; la rehabilitació dels elements comuns en 13 edificis (acabats); la creació del punt verd de la Barceloneta, entre altres.

www.bcn.cat/media

8

Dossier de premsa Etslostia.cat  

Presentació de la plataforma de jocs a internet per descobrir o redescobrir el barri de la Barceloneta

Advertisement