Page 1

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΓΓΕΛΙΑΝΩΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ:ΑΤΣΑΛΗ ΑΝΝΑ


Ι∆ΕΟΘΥΕΛΛΑ“BRAINSTORMING”-ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙ∆Ι(ΠΑΙΧΝΙ∆Ι ΡΟΛΩΝ) •

Αφόρμηση: Περιγραφή εμπειριών των παιδιών από την ποδηλασία που έκαναν τις ημέρες εκείνες.

Καταιγισμός ιδεών από την πλευρά των παιδιών σχετικά με τον τρόπο που κυκλοφορούν στο δρόμο και σχετικά με τις ακόλουθες θεματικές ενότητες.

• Επιμέρους θεματικές ενότητες: • 1)ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΣ • 2)ΕΓΩ ΩΣ ΠΕΖΟΣ (Συμπεριφορά στο δρόμο, αναγνώριση σημάτων κυκλοφορίας) • 3)ΕΓΩ ΩΣ ΕΠΙΒΑΤΗΣ ΚΑΙ ΩΣ Ο∆ΗΓΟΣ (Εγώ στο αυτοκίνητο, γνωρίζω το αυτοκίνητο, στο αυτοκίνητο με ασφάλεια, εγώ και το ποδήλατο μου, ατυχήματα. • Θεατρικό παιχνίδι «ο δημοσιογράφος» προκειμένου να συμπληρώσουμε και άλλα στοιχεία στην ιδεοθύελλα.


ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΑ ΜΕΣΑ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΜΑΘΑΙΝΩ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΩ ΕΓΩ ΩΣ ΕΠΙΒΑΤΗΣ ΚΑΙ ΩΣ Ο∆ΗΓΟΣ

ΕΓΩ ΩΣ ΠΕΖΟΣ


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΠΟΠΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΟΥ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (Ανθρωπογενές περιβάλλον)-ΓΛΩΣΣΑ (προφορική επικοινωνία-γνωριμία με κάποιες αγγλικές λέξεις) – ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ (χρώματα)-Η/Υ (Ο Η/Υ ως υποστηρικτικό εργαλείο για τις δραστηριότητες που αναπτύσσουν)

• Ξεκινήσαμε λοιπόν με τα παιδιά ένα πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής στις 7/5/12 το οποίο το ονομάσαμε από κοινού «Μαθαίνω να κυκλοφορώ» και το ολοκληρώσαμε στις 19/5/12. • Κατά την σχετική κουβεντούλα που ακολούθησε αμέσως μετά την ιδεοθύελλα παρουσιάστηκε σχετικό εποπτικό υλικό και σχετικό βίντεο με τον κύριο Κ.Ο.Κ στο ίντερνετ. • Μέσα από την προβολή του βίντεο τα παιδιά ήρθαν σε μια πρώτη επαφή με τον Κ.Ο.Κ και με κάποιες αγγλικές λέξεις(“red”, “yellow”, “green”) επαληθεύοντας τις γνώσεις τους ως προς τα χρώματα.


ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ •

Ύστερα από την παρουσίαση του εποπτικού υλικού για τα Μέσα Μαζικής Συγκοινωνίας και εστιάζοντας πια στο αυτοκίνητο πρότεινα στα παιδιά να παίξουμε ένα γνωστό τους παιχνίδι (το παιχνίδι «Έχω ένα αυτοκίνητο που όλο όλο τρέχει και που θα σταματήσει;»). Προηγουμένως βέβαια είχα αναφέρει ότι ο Κ.Ο.Κ διέπει την κίνηση όλων των αυτοκινήτων του κόσμου, ενώ παράλληλα τους έδειξα ένα χάρτη της Ευρώπης πάνω στον οποίο κλήθηκαν, αφού είχαμε εντοπίσει την Ελλάδα να παίξουν το παιχνίδι αυτό και να καταλήξουν στην Ελλάδα. Ακολούθως εντοπίσαμε την Κρήτη και το χωριό Αγγελιανά όπου βρισκόμασταν και μεταφερθήκαμε με το αυτοκινητάκι στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής για να βρούμε το μεγάλο αυτοκίνητο του πάρκου που τα περίμενε, καθώς και κάποια ποδήλατα των παιδιών που τους είχαν φέρει οι γονείς τους για το σκοπό αυτό.


ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ) ∆ΗΜΙΟΥΡΙΑ-ΕΚΦΡΑΣΗ-Θεατρικό παιχνίδι (εκφραστική κίνηση) •

Αφού μεταβήκαμε στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής που βρισκόταν στον αυλείο χώρο του σχολείου και αφού τους είπα να φανταστούν ότι βρίσκονται στους δρόμους της πόλης, τα ρώτησα τι ήθελαν να κάνουμε με το αυτοκίνητο και τα ποδήλατα. Εκείνα μου ζήτησαν να τους εξηγήσω πώς θα κυκλοφορήσουν. Αφού τους εξήγησα τα σήματα του πάρκου τις διαβάσεις, τους ποδηλατόδρομους, εκείνα άρχισαν να κυκλοφορούν, αφού βέβαια χωρίστηκαν σε ομάδες (ομάδα πεζών, ομάδα ανθρώπων που θα περίμεναν στη στάση του λεωφορείου, ομάδα οδηγών ποδηλάτου, οδηγός αυτοκινήτου) κινήθηκαν στο πάρκο πιστοί στο ρόλο τους και προσέχοντας πάντα τη σηματοδότηση, και τις διαβάσεις. Κάποια στιγμή ένα παιδί άρχισε να φωνάζει στα άλλα παιδιά- ποδηλάτες να προσέχουν γιατί θα τρακάρουν. Αφού συζητήσαμε τις συνθήκες που θα προκαλούσαν ένα ατύχημα ανακαλώντας τις γνώσεις των παιδιών από τις πρόσφατες σχετικές συζητήσεις προβήκαμε στην αναπαράσταση ενός εικονικού ατυχήματος με αυτοκίνητο και ενός ατυχήματος με ποδήλατο.


ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ) Τα παιδιά όντας ενθουσιασμένα με το πάρκο και με αφορμή δυο φυτά που έφερε μια γυναίκα από το χωριό τα φύτεψαν και συνέχισαν να τα φροντίζουν βγάζοντας τα χόρτα-παράσιτα για αρκετές μέρες.


∆ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗ -ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ (Έννοιες «μέσα-έξω», χρώματα) Τα παιδιά-αυτοκίνητα τρέχουν στον αυλείο χώρο. Τα μπλε αυτοκίνητα με το σφύριγμα καλούνται να μπουν στα μπλε στεφάνια και τα κόκκινα στα κόκκινα στεφάνια.


∆ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ-ΕΚΦΡΑΣΗ-ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ (έννοιες «μακριά –κοντά», απαρίθμηση, «περισσότερα- λιγότερα») Τα παιδιά στοχεύουν στα σήματα με πετραδάκια από κοντινό και μακρινό σημείο και ακολούθως απαριθμούν τα πετραδάκια. Όποια ομάδα έχει τα περισσότερα πετραδάκια στο στεφάνι της είναι και η νικήτρια.


∆ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ-ΕΚΦΡΑΣΗ-ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ (Έννοιες «μέσα-έξω-κατευθύνσεις, «περισσότερα- λιγότερα», απαρίθμηση) 1)Τα παιδιά υποδύονται τα αυτοκίνητα τα οποία ανάλογα με τις εντολές που θα πάρουν από το Σταμάτη και το Γρηγόρη περνάνε μέσα από το τούνελ προσπαθώντας παράλληλα να μην ακουμπήσουν τα τοιχώματά του. Νικητής αυτός που θα προχωρήσει ευθεία στο τούνελ χωρίς να ακουμπήσει τα τοιχώματα. 2)Τα παιδιά υποδύονται τα φορτηγά με αρκετό φορτίο (τα μαξιλάρια) στις πλάτες τους. Όποια ομάδα ρίξει λιγότερα μαξιλάρια μέχρι να φτάσει στο στόχο-σήμα είναι νικήτρια.


∆ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ-ΕΚΦΡΑΣΗ-ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ (εντοπισμός αριθμών, στενός-φαρδύς δρόμος, αποκωδικοποίηση συμβόλων) • Τα παιδιά υποδύονται τα αυτοκίνητα που περνάνε κάποια εμπόδια όπως στενούς δρόμους, χωματόδρομους, δρόμους με παγίδες (οι παγίδες είναι συγκεκριμένοι αριθμοί που δεν πρέπει να πατήσουν). Πρέπει να διανύσουν τη διαδρομή ακολουθώντας ότι τους υποδεικνύουν κάποια σήματα. Όποιο παιδίαυτοκίνητο προσπεράσει τα εμπόδια και φτάσει γρήγορα στο STOP, είναι νικητής.


∆ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ-ΕΚΦΡΑΣΗ-ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ (μετρήσεις) Τα παιδιά χρησιμοποιούν το μαξιλάρι ως τιμόνι και υποδύονται τα αυτοκίνητα. Όταν εγώ πω έναν αριθμό αυτά καλούνται γρήγορα να τρέξουν και να τον πατήσουν. Όποιο δε φτάσει στο στόχο βγαίνει από το παιχνίδι.


∆ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ-ΕΚΦΡΑΣΗ-ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ, ΓΛΩΣΣΑ (Παιχνίδι «Το πάρκιγκ». Ανάγνωση. Συλλαβισμός) • Αφού γράψαμε τον τίτλο που αποφασίσαμε να δώσουμε στο πρόγραμμα μας («Μαθαίνω να κυκλοφορώ») και παίξαμε παιχνίδι ανάγνωσης απομονώσαμε την τελευταία λέξη («κυκλοφορώ») και τη κόψαμε σε συλλαβές. Σκορπίσαμε τις συλλαβές στην αυλή και έπειτα με το πρώτο χτύπημα του ταμπουρίνου τα παιδιάαυτοκίνητα καλούνταν να παρκάρουν στην πρώτη συλλαβή της λέξης κυκλοφορώ («κυ»), με δύο χτυπήματα στη δεύτερη («κλο»), με τρία χτυπήματα στην τρίτη («φο») και τέλος με τέσσερα χτυπήματα στην τέταρτη («ρώ»). Αν πάρκαραν σε λάθος θέση θα έπεφταν στο κενό και θα έχαναν


∆ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ-ΕΚΦΡΑΣΗ-ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ, ΓΛΩΣΣΑ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ (Τρέξιμο, προφορική επικοινωνία, ανάγνωση, ομαδοποίηση)

Στην αυλή υπάρχουν διάσπαρτα σήματα τα οποία υποτίθεται ότι τα έχει πάρει ο αέρας από την πόλη του κυρίου Κ.Ο.Κ, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μην μπορούν να κυκλοφορήσουν σωστά. Τα παιδιά καλούνται να τα βρουν και να τα πάρουν. Αφού καταφέρουν και πάρουν ο καθένας από ένα προσπαθούν να περιγράψουν τι φανερώνει το κάθε σχήμα. Αν τα πουν σωστά αμέσως η πόλη του κυρίου Κ.Ο.Κ θα επαναλειτουργήσει. Έπειτα τα ομαδοποιούμε και τα χωρίζουμε στην κατηγορία του «επιτρέπεται» που θα μπει στο μπλε χαρτόνι το οποίο γράφει «επιτρέπεται» και του απαγορεύεται στο κόκκινο χαρτόνι, στο χαρτόνι του «απαγορεύεται»


∆ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗ-ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ-∆ΡΑΜΑΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ (Παντομίμα), ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ (Χρόνος μουσικές αξίες-ολόκληρο –μισό -τέταρτο)

• Παρεμφερές είναι και το παιχνίδι του κύκλου του Κ.Ο.Κ. Τα παιδιά παρατάσσονται σε κύκλο. Ορίζεται ένα ως κύριος Κ.Ο.Κ. Παράλληλα κάποιο παιδί παίζει το ταμπουρίνο αρχικά αργά μετά πιο γρήγορα και μετά ακόμη πιο γρήγορα (στηρίζοντας το ρυθμό στις μουσικές αξίες ολόκληρου, μισού, τέταρτου). ΄Ο κύριος Κ.Ο.Κ τρέχει γύρω από τον κύκλο με τη φορά του ρολογιού. Όταν σταματήσει ο ρυθμός, ο κύριος Κ.Ο.Κ ακουμπάει το παιδί που βρίσκεται μπροστά του, το οποίο προσπαθεί να περιγράψει μέσω παντομίμας το σήμα που κρατάει και έπειτα το αποκαλύπτει.


ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ, ∆ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ-ΕΚΦΡΑΣΗ-∆ΡΑΜΑΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ (Ανάγνωση αριθμών, απαρίθμηση, αντιστοίχηση, περισσότερα – λιγότερα-ανισότητες, αντιστοίχηση-ισότητες, πρόσθεση, αφαίρεση, γραφή αριθμών, κουκλοθέατρο)

Ο Σταμάτης και ο Γρηγόρης ξαφνικά εμφανίζονται και μας λένε ότι έχασαν το δρόμο τους για το σπίτι τους το φανάρι και για να τον ξαναβρούν ζητούν από τα παιδιά να λύσουν κάποιους γρίφους. Τα παιδιά προβαίνουν στην επίλυση μαθηματικών προβλημάτων (απαρίθμηση επίλυση προβλημάτων- πρόσθεση, αφαίρεση, περισσότερα-λιγότερα, έννοια ισότητας και ανισότητας).


ΓΛΩΣΣΑ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ. (Ακροστιχίδα. Σύνθετες λέξεις, ανάγνωση, γραφή, απαρίθμηση) • Τα παιδιά βρίσκουν τις λέξεις-απαντήσεις των ερωτήσεων της ακροστιχίδας, συμπληρώνοντας με τα γράμματα της κάθε λέξης τα κενά της ακροστιχίδας. Μετρούν τα γράμματα της κάθε λέξης και τα σημειώνουν δίπλα παρατηρώντας ποια λέξη έχει περισσότερα και ποια λιγότερα. Αφού βρουν τη λέξη την καταγράφουν στο κενό που υπάρχει στις ερωτήσεις της ακροστιχίδας ώστε να ολοκληρωθεί η πρόταση-ερώτηση. Τέλος χωρίζουμε την κεντρική σύνθετη λέξη της ακροστιχίδας (πεζοδρόμιο) στο α’ συνθετικό «πεζός» και το β’ συνθετικό «δρόμιο» (δρόμος) και απομονώνοντας το α’συνθετικό εστιάζουμε στις λέξεις της ακροστιχίδας του.


ΓΛΩΣΣΑ (∆ιαμόρφωση αφίσας. Παιχνίδι κρυμμένης λέξης. Ανάγνωση, γραφή, ανάλυση- σύνθεση πρότασης) Τα παιδιά με τη βοήθεια του αγαπημένου τους δεινοσαυράκου ψάχνουν να βρουν την κρυμμένη λέξη της πρότασης-κανόνα σωστής συμπεριφοράς στο δρόμο, να τη διαβάσουν και να την τοποθετήσουν στο σωστό σημείο της πρότασης. Αφού προβούν στην ανάγνωση των λέξεων της κάθε πρότασης και την αναλύσουν, καλούνται να τοποθετήσουν στη σωστή σειρά τις ανακατεμένες λέξεις στην αφίσα με τις εικόνες-κανόνες, ώστε να διαμορφωθούν οι αντίστοιχοι κανόνες. Πριν προβούν στη σύνθεση των κανόνων της αφίσας καλούνται να πάρουν, μια λέξη το καθένα, από το πάτωμα και αφού τις αντιγράψουν να τις φέρουν για να συνθέσουν τους κανόνες


ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ, ∆ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗ –ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ (Αντικείμενα-αυτοκίνητα που επιπλέουν και που βυθίζονται). Τα παιδιά καλούνται να ανακαλύψουν ποια αυτοκίνητα βυθίζονται και ποια επιπλέουν. Ακολούθως τα συγκρίνουν και με άλλα αντικείμενα και να ζωγραφίσουν αντικείμενα που επιπλέουν και που βυθίζονται.


∆ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ-ΕΚΦΡΑΣΗ (ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ, ΜΟΥΣΙΚΗ), ΓΛΩΣΣΑ (Τρέξιμο, ανάγνωση λέξεων, ποίημα-τραγούδι) (Αφήγηση παραμυθιού, δημιουργία τραγουδιού με ομοιοκοκατάληκτες λέξεις) Με αφορμή τη σχετική αφήγηση παραμυθιού «Σταμάτης- Γρηγόρης» της Γαλάτειας Σουρέλη από το Ανθολόγιο του νηπιαγωγείου και εστιάζοντας σε συγκεκριμένες λέξεις φράσεις που βρισκόταν μέσα σε μπαλόνια (Σταμάτης Γρηγόρης, Κιτρινούλης, περάσω, κοιτάζω) τα οποία έτρεξαν να σπάσουν για να βρουν τις λέξεις και ύστερα από σχετική δική μου παρώθηση τα παιδιά διαμόρφωσαν το δικό τους ποίημα-τραγούδι δίνοντας του και τον τίτλο «το φανάρι»

ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ Ανάβει ένα κόκκινο και βγαίνει ο Σταμάτης Ανάβει ένα πράσινο και βγαίνει ο Γρηγόρης Ανάβει κι ένα κίτρινο και βγαίνει ο Κιτρινούλης! Που πας καλέ; Φωνάζει ο Σταμάτης. Προχώρα βρε! Φωνάζει ο Γρηγόρης. Περίμενε καλέ! Φωνάζει ο Κιτρινούλης. ∆εν ξέρω τι να κάνω και πότε να περάσω. Θα πρέπει το φανάρι για πάντα να κοιτάζω.


∆ΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ «Σταμάτης-Γρηγόρης»

Ύστερα από την αφήγηση του παραμυθιού ο Σταμάτης και Γρηγόρης τα παιδιά προβαίνουν στη δραματοποίηση του


∆ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗ-ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ (Κατασκευή σημάτων στις ελεύθερες και στις προγραμματισμένες δραστηριότητες)


∆ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΦΡΑΣΗ-ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ, ΓΛΩΣΣΑ (“Pointillage”, κατασκευή κούκλας (Σταμάτης-Γρηγόρης) ανάγνωση-γραφή) 1)Τα παιδιά προβαίνουν στη διαμόρφωση αυτοκινήτων με την τέχνη του “pointillage” και κατόπιν στην ανάγνωση και αντιγραφή του συνθήματος «Οδηγώ με ασφάλεια» 2)Τα παιδιά προβαίνουν ύστερα από σχετική αφήγηση ιστορίας του Σταμάτη και Γρηγόρη στη δημιουργία αυτοσχέδιας κούκλας.


∆ΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ-∆ΡΑΜΑΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ •

Ύστερα από την κατασκευή κούκλας (του Σταμάτη και Γρηγόρη) τα παιδιά ενθουσιάσθηκαν και θέλησαν να παίξουν κουκλοθέατρο χρησιμοποιώντας και κάποιους διαλόγους από την ιστοριούλα που τους είχα αφηγηθεί («Σταμάτης και Γρηγόρης» της Τασούλας Τσιλιμένη από το Ανθολόγιο του νηπιαγωγείου) ως αφόρμηση για την παρουσίαση του Σταμάτη και Γρηγόρη εκείνη την ημέρα.


∆ΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ-ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ, ΓΛΩΣΣΑ (Κατασκευή πρόσκλησης, ανάγνωση και αντιγραφή κάποιων φράσεων από το κείμενο της πρόσκλησης)


∆ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗ-ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ-ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ, ΓΛΩΣΣΑ. (Παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού-∆ιαμόρφωση παραμυθιού ιχνογράφημα, προφορική επικοινωνία, ανάγνωση-γραφή) •

Τα παιδιά ζωγράφισαν με κιμωλίες σε Α3 χαρτί, ελεύθερα, ότι τους έκανε εντύπωση από την αφήγηση του παραμυθιού: «Καλώς τον κύριο Κ.Ο.Κ». Έπειτα βγήκαμε έξω και χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Αφού επέλεξαν έναν αρχηγό η κάθε ομάδα, τον έβαλε να κρύψει στον κήπο τις εικόνες, ενώ τα ίδια έκλεισαν τα μάτια τους για να μην δουν που τις κρύβει. Αφού ο αρχηγός έκρυψε τις εικόνες ήρθε στο σημείο εκκίνησης των ομάδων και χτύπησε το ταμπουρίνο καλώντας έτσι την ομάδα του να τα βρει. Όποια ομάδα θα έβρισκε τα περισσότερα θα κέρδιζε. Ακολούθως τα παιδιά περιέγραψαν τι έδειχνε η κάθε εικόνα, ενώ παράλληλα εγώ κατέγραψα ό,τι μου έλεγαν. Έτσι διαμορφώσαμε μια ανάλογη ιστοριούλα στην οποία δώσαμε τον τίτλο «Η πόλη του κυρίου Κ.Ο.Κ» Στο τέλος τα παιδιά έφτιαξαν ένα ομαδικό κολλάζ για εξώφυλλο, όπου έγραψαν τα ονομάτα τους ως συγγραφείς.


∆ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ-ΕΚΦΡΑΣΗ-ΜΟΥΣΙΚΗ-∆ΡΑΜΑΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ-ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙ∆Ι-ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗ ΚΑΙ ΧΟΡΟΣ (Τραγούδι «η Σακαράκα») Τα παιδιά τραγουδούν τη Σακαράκα και αμέσως παίρνουν όργανα και κρατούν το ρυθμό, ενώ κάποια άλλα αναπαριστούν τη σακαράκα χορεύοντας σε αργούς ρυθμούς.

"Μαθαίνω να κυκλοφορώ"  

Πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων του Νηπιαγωγείου Αγγελιανών στο Ρέθυμνο. Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε στην ανοιχτή εκδήλωση "Μοιράζομαι...",...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you