Page 1

Wanneer heb je winterbanden echt nodig? Vaak wordt gedacht dat in Nederland winterbanden niet per se nodig zijn. Een winterband doen mensen denken aan sneeuw en ijzel. Of aan wintersport met sneeuwkettingen om de banden heen. Toch zijn winterbanden al betrouwbaarder en veiliger dan all season banden bij een temperatuur van onder de 15 graden Celsius. En onder de 15 graden wordt het nog wel eens in Nederland. Daarnaast doen veel banden het ook beter met regenval dan hun tegenhanger die het hele jaar door onder de auto blijft. Zijn winterbanden verplicht? Nee, in Nederland zijn ze niet verplicht. Ga je naar het buitenland dan kan je op de site van de ANWB opzoeken of een winterset verplicht is. In onderstaand artikel geven we je handvaten wanneer je toch echt een paar speciale banden moet aanschaffen en wanneer je prima met je all season set kan blijven rijden.

De disclaimer bij dit artikel is dat we je ten alle tijden aanraden om je eigen winter set aan te schaffen. Natuurlijk is het prijzig om twee sets banden te hebben. Toch is het zoveel veiliger om een aparte set voor de zomer en winter aan te schaffen. Daarnaast krijg je ook minder slijtage en zal je langer met deze banden doen. Situatie 1: “Ik rijd alleen maar in het weekend naar mijn dochter 20km verderop” Mocht je echt jarenlang alleen maar je auto gebruiken voor deze kleine stukjes dan kan je weg komen met een alle seizoenen set. De kanttekening is wel dat als het sneeuwt in het weekend als je je dochter wilt bezoeken dat we je dan aanraden om je auto te laten staan. Je kan dan bijvoorbeeld gebruik maken van het ov. Is dit geen optie, ga dan toch voor de winterbanden. Situatie 2: “Mijn auto gebruik ik alleen voor werk” Dan heb je winterbanden nodig. De meeste mensen werken vijf dagen per week van 9 tot 5. Gevolgen hiervan zijn dat vaak in de file staat en in die drukke tijden gebeuren de meeste


ongelukken. Zeker bij veel regen, sneeuw, ijzel en andere winterse omstandigheden rijden mensen als gekken. Een stel banden dat bij deze wintersituaties een kortere remweg heeft kan net het verschil maken. Situatie 3: “Mijn auto gebruik ik vooral ’s nachts aangezien ik nachtdiensten draai” Je raadt het al, winterbanden zijn dan een essentieel onderdeel van je auto. Naast koelvloeistof voor in de winter en een winterkrabber ga je met een set winterbanden de winter veilig tegemoet. Het is een aankoop die je er snel uit hebt aangezien jij de meest rare mensen op de weg tegenkomt. Autobestuurders die moe zijn of net van het uitgaan komen, dat zijn mensen waarmee jij de weg deelt. Situatie 4: “Ik ga nooit op wintersport” Veel mensen vragen zich af ‘waar kan ik winterbanden huren?’. Mocht je eenmalig op wintersport gaan en daarnaast maar kleine stukjes met je auto rijden dan kan je wegkomen met autobanden huren. Maar voldoe je niet aan voorgaand stukje dan raden we je aan om je eigen set te kopen. Winterbanden hoef je niet in de garage te verwisselen, veel mensen doen dit thuis. Het enige wat u hiervoor nodig heeft is een krik. Het zal even oefenen zijn maar dan kunt u jaar in jaar uit zelf uw banden verwisselen. Jaar in, jaar uit worden de winterbanden van Michelin verkozen tot de beste in zijn soort. Twee banden die wij je aanraden zijn de Michelin Pilot Alpin a4 voor kleine auto’s en de Michelin Alpin 5 voor grotere auto’s! Blijf veilig en in geval van twijfel, schaf een paar winterbanden aan!

Wanneer heb je winterbanden echt nodig  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you