Page 1

Banatul Montan GHID TURISTIC Autor :Prof.univ.dr. GHEORGHE POPOVICI

Parcul tematic nr. 8. REDESCOPERIREA OMULUI: Festivalul Răchiei din Banat DEGUSTARE CÂND RĂCHIA DĂ ÎN FLOARE Anual, în luna octombrie, la Băile Herculane se desfăşoară Festivalul Răchiei din Banat Banat, ajuns la cea de-a XV-a ediţie în 2012. Este sărbătoarea producătorilor de răchie de prune, mere, pere, caise şi fructe de pădure din mai mult de 25 de sate din Valea Timişului, Valea Almăjului, Valea Bistrei, Valea Caraşului, Valea Cernei, Valea Bârzavei şi Clisura Dunării. Veţi vedea expuse în raza soarelui sticlele pline cu licoarea pur românească şi fiecare cu o poveste unică din: Armeniş, Băuţar, Bolvaşniţa, Bucova, Caraşova, Cornereva, Consatantin Daicoviciu, Dezeşti, Domaşnea, Fârliug, Feneş, Gârlişte, Glimboca, Goruia, Mehadica, Prigor, Radimna, Ramna, Sicheviţa, Soceni, Teregova, Vălişoara, Verendin, Zăvoi şi Zorlenţu Mare. Producătorii bănăţeni arată turiştilor prezenţi întregul circuit „al prunei din natură

până la curgerea răchiei la cazan”. Sunt şi secrete însă pe care le păstrează doar ei: cât se ţin prunele să fiarbă, cum primeşte răchia o culoare de aur, cum să fie cea mai bună răchie din sat. Fabricarea răchiei în Banatul Montan

este o adevărată artă, transmisă din

generaţie în generaţie. Tradiţional, ea se obţine din prune de vară şi de toamnă, lăsate la macerat, după care „comina” se distilează la cazane din cupru (aramă). Când „se frige” la cazan, mai întâi se aprinde un foc domol, dar numai din lemn de stejar. Apoi, focul trebuie să ardă mocnit, nici prea slab, nici prea tare, că altfel răchia „se afumă” şi iese acră şi tulbure. Răchia obţinută nu are mai mult de 45 de grade, însă prin păstrare în butoaie de lemn de salcâm, stejar sau dud, ea primeşte o culoare şi un gust unic. Căutaţi răchia „bătrână” care poate avea o vechime de aproape 40 ani. Luaţi ca souvenir originalele sticle cu răchie cu pară crescută în sticlă şi cu dop de „tuleu”. Încercaţi să trageţi răchia din „buce” sau din „damigeană” cu „trăgula” şi să o puneţi în pahare fără ca nici măcar un strop să nu cadă pe alături, un obicei tradiţional în gospodăriile bănăţenilor. Dacă reuşiţi, veţi fi răsplătiţi cu o cană de lut de „răchie profriptă”, aşa cum primesc doar oaspeţii de seamă la nedeia sau ruga

satului. Dacă

vă este frig, fiind toamnă, căutaţi găleata cu „răchie fiartă” şi beţi o înghiţitură cu

Veni Veniţţi în Banatul Montan, De dragul experien experienţţei ! www.banatul-montan.ro FACEBOOK: BANATUL MONTAN - Ghidul tau turistic!


Banatul Montan GHID TURISTIC Autor :Prof.univ.dr. GHEORGHE POPOVICI

„caugul” (polonicul !) din vrej.

Localnicii şi turiştii, tineri sau mai în vârstă, cu toţii stau la cozi pentru a degusta câte puţin din răchia de Banat pentru a simţi din ce este făcută, cât este de veche şi câte grade are. Şi, pentru ca gustul licorii să nu fie confundat de la un producător la altul, între un pahar de băutură, se mănâncă din produse tradiţionale oferite: mălai, pită coaptă în ţăst, slănină afumată, brânză de vacă, oaie sau capră, cârnaţi şi ceapă. Fiecare ediţie are drept motto două versuri măiastre, pe care doar pana poetului bănăţean Octavian Doclin le putea scrie: ânt ă, Doamne, anotimpul când peste sat răchia dă în floare ” „Binecuv Binecuvâ ntă floare”

Asociaţia Producătorilor de Răchie din Banatul de Munte, unică în România, vrea ca Răchia din Banat să fie un adevărat „ambasador” al tradiţiei curate, iar acest simbol nealterat, alături de brânză şi clisă, să fie cunoscut în toată lumea. La sfârşitul festivalului, de fiecare dată, veţi avea dovada că ţăranii bănăţeni au adus ce au avut mai bun acasă şi, deşi răchia a fost la discreţie, ea a fost prea puţină pentru iubitorii de licori.

Prinşi de „mirosul sâmburelui” de prună, veţi spune: „Nu există răchie rea, există

doar răchie puţină !”

Este bine de ştiut însă că răchia de prună te înveseleşte într-o

primă fază, după care îţi înmoaie picioarele şi îţi adoarme reflexele. Ca orice sărbătoare despre tradiţia bănăţeană, Festivalul Răchiei din Banat se încheie cu muzică populară bănăţeană şi muzică de fanfară în foişorul staţiunii.

Spectacolul de culori şi arome al festivalului este întregit de imaginea fructelor de toamnă, aranjate în „cotăriţe” (coşuri) şi sticlele de răchie expuse la marginea drumului de ţăranii gugulani de-a lungul celor aproape 20 km, de la Teregova la Domaşnea, pe Culoarul Timiş-Cerna al drumului european E70. Este aproape imposibil să nu fii tentant să tragi maşina pe dreapta şi să îţi oferi bucuria de a testa din aceste minunăţii ale livezilor bănăţene. Mere roşii sau galbene, prune, nuci şi struguri te îmbie să le guşti aroma. Călătorul poate alege, pe gustate, cea mai bună răchie din Banatul de munte. Dincolo de pitorescul acestei „scene” în aer liber, turistul va înţelege tâlcul vorbelor

Veni Veniţţi în Banatul Montan, De dragul experien experienţţei ! www.banatul-montan.ro FACEBOOK: BANATUL MONTAN - Ghidul tau turistic!


Banatul Montan GHID TURISTIC Autor :Prof.univ.dr. GHEORGHE POPOVICI

bătrânilor acestor locuri: „ Suntem şi vom fi totdeauna neam de ţărani, iar producerea

răchiei e cea mai frumoasă îndeletnicire, veche de când lumea, care ne transformă munca în bucurie !”. Of-ul sufletului ţăranului bănăţean în „oglinda” Răchiei din Banat nu putea fi mai bine mângâiat decât de poetul Octavian Doclin Doclin, cel care a dat poezia festivalului:

Când peste sat răchia dă în floare

Amurgul stă-n lumină astăzi oare ?

şi când iubiri încă se nasc din flori,

A dispărut vreun anotimp duios ?

mă îndoiesc că sângele mai moare

Când peste sat răchia dă în floare

nu cred că n-o să-nviu de multe ori.

Simt cum se scurge măduva din os.

Binecuvântă, Doamne, anotimpul

Vom fi în cer, cum suntem pe pământ.

când peste sat răchia dă în floare

Amurgul din lumină varsă boare.

căci ne gândim că a sosit şi timpul

Fă-ne cuvinte, Doamne, într-un Cânt

ca nu tot noi să-ţi spunem ce ne doare.

când peste sat răchia dă în floare. Octavian (Octavian „Anotimp”)

Veni Veniţţi în Banatul Montan, De dragul experien experienţţei ! www.banatul-montan.ro FACEBOOK: BANATUL MONTAN - Ghidul tau turistic!

Doclin


Banatul Montan GHID TURISTIC Autor :Prof.univ.dr. GHEORGHE POPOVICI

FESTIVALUL RĂCHIEI DIN BANAT

Veni Veniţţi în Banatul Montan, De dragul experien experienţţei ! www.banatul-montan.ro FACEBOOK: BANATUL MONTAN - Ghidul tau turistic!

Festivalul Rachiei Banatul Montan  

Producătorii bănăţeni arată turiştilor prezenţi întregul circuit „al prunei din natură până la curgerea răchiei la cazan”. Sunt şi secret...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you