Page 1


Storial Evolutie Logo Design Introductie: Hoe zagen mobiele telefoons er pak ‘m beet tien jaar geleden ook al weer uit? De nieuwste modellen hadden een camera (die hele vage foto’s maakte), een kleurenscherm, bluetooth en WAP. Tien jaar later zijn de mogelijkheden van de nieuwste smartphones eindeloos. Net zoals de mode voor kleding elk jaar verandert, zo moet ook een logo met zijn tijd meegaan. Het logo kan de eerste indruk van een bedrijf zijn en dus van groot belang. Logo’s zijn er in allerlei verschillende vormen (en maten). In de afgelopen jaren lijken veel bedrijven (meermaals) hun logo te hebben aangepast. Soms is het een subtiele upgrade en soms verandert de complete huisstijl. Al met al moet een logo herkenbaar zijn en op verschillende platforms in verschillende afmetingen te gebruiken zijn. Een korte blik langs de logo’s van een aantal internationale grootmachten leert ons dat logo’s veel minder complex ogen dan een halve eeuw geleden. In de loop der jaren zijn de logo’s van grote merken al diverse keren aangepast. Vaak gaat het hier om een kleine aanpassing zodat het logo weer up-to-date is. De opkomst van de digitale cultuur heeft ervoor gezorgd dat er andere eisen aan logo’s worden gesteld. Complexe en gedetailleerde logo’s lijken plaats te hebben gemaakt voor strakke en heldere logo’s. Maar hoe blijft een logo toch herkenbaar? Welke gedachte zit er achter de soms minieme veranderingen die worden doorgevoerd. In het verhalende deel van mijn Storial ga ik in op de geschiedenis van logo’s en ga ik per periode aangeven waar een logo destijds aan moest voldoen. Ook zal ik een gedeelte invullen met informatie over het maken van een herkenbare huisstijl. Ik wil graag een tutorial maken waarmee een huidig logo helemaal up-to-date wil maken. Door het logo bijvoorbeeld aan te passen aan het flat-design dat nu wordt gebruikt op Ios7. Een magazine is de meest voor de hand liggende optie voor de vorm van mijn Storial. Ik hoop gedurende het maken van mijn Storial echter nog wel een creatieve ingeving te krijgen waardoor ik met een originelere vorm ga gebruiken. Voor het ontwerpen van mijn logo ga ik het programma Adobe Illustrator CC gebruiken. Wordt vervolgd!

Allereest neem ik u mee terug in de tijd en werp ik een blik op de historie van logo’s. Historie: Historie en theorie De eerste logo’s, zoals we die nu nog kennen, duiken aan het begin van de vorige eeuw op. Bedrijven proberen een eigen huisstijl te ontwikkelen. Ze gebruiken niet meer enkel de bedrijfsnaam. Langzaam komen er steeds beter grafisch ontworpen logo’s. Vanaf de jaren ‘60 wordt er veel aandacht besteed aan het ontwerpen van een krachtig logo. Veel logo’s zoals we die nu kennen zijn toen ontstaan.


Op het internet en op je mobiele telefoon zie je steeds vaker logo’s verschijnen. Met 1 druk op het logo word je doorgestuurd naar de desbetreffende website of start de applicatie. Het is dus van belang dat het logo zowel op een groot beeldscherm als op het kleine scherm van een mobiele telefoon herkenbaar en helder is. Veel tekst en complexe figuren in het logo zie je vandaag de dag niet veel meer. Grafisch designer Milton Glaser zei over logo’s het volgende: “The logo is the entry point to the brand.” Het logo representeert vaak het merk en wordt vaak als eerste gezien (en beoordeeld). “The logo or trademark is without a doubt the ultimate ‘branding’ tool.” aldus identiteit designer Alison Hulett. Een goed logo is dus van cruciaal belang. Er zijn twee vormen van design, die gebruikt kunnen worden bij het maken van een logo, die ik graag kort wil toelichten; skeuomorfisch design en flat design. Bij skeuomorfisch design wordt een fysiek object uit de echte wereld gebruikt binnen het logo. De elementen binnen het logo vertonen dus overeenkomsten met de werkelijkheid. Dit zorgt voor herkenning bij de gebruiker. De tegenhanger van skeumorfisch design is flat design. Dit is een minimalistische stijl waarbij geen diepte en schaduwen worden gebruikt. Je krijgt dus een erg strak en helder logo. Echter gaan eenvoud en helderheid niet altijd samen met uitstraling en karakter. Voor een treffend voorbeeld gaan we terug naar 2005. Een groep Ajax-supporters had de wens om het oude clublogo weer in ere te herstellen. Dit betrof echter een complex logo dat niet makkelijk te kopiëren valt. Ajax wees het verzoek dan ook af vanwege de typografie, indeling en compositie. In het huidige tijdperk is het oude logo niet meer geschikt voor de merchandising van Ajaxproducten. Een eenvoudig en helder logo voor een applicatie op de mobiele telefoon gaat boven een getekend en karaktervol logo.

In het heden is Flat design in de mode. Dit ‘platte’ design maakt niet meer gebruik van schaduwen of gradients. Je krijgt dus een ontwerp zonder diepte, maar wel maar effen kleuren en strakke lijnen. Een goed voorbeeld van deze ontwikkeling is de laatste aanpassing aan het logo van Google. In eerste instantie lijkt er niet iets te zijn veranderd. Maar wie goed kijkt ziet dat de schaduwen en kleuroverlopen zijn weggelaten en enkel zes effen letters zijn overgebleven in vier frisse kleuren. Een belangrijke reden voor deze keuze is dat logo flexibel moeten zijn. De grootte van de afbeelding moet te zijn aanpassen zonder dat dit afdoet aan de kwaliteit en zichtbaarheid van het logo. Een strak en eenvoudig logo leent zich hier beter voor.

Ook het ‘almost


Google had altijd al een simpele stijl, maar heel strak en mooi was het niet. De laatste jaren heeft Google echter langzaam al hun kernproducten opgepoetst en zijn ze over naar een “almost flat” design. Enkel de belangrijkste knoppen en de popups hebben nog enige diepte. Een erg goed voorbeeld van een metamorfose zonder identiteitsverlies. Als laatste in de rij stapte recent zelfs Apple af van het realisme en skeuomorfisme. Maar ook ontwerpkoning Sir Jony Ive gaat niet voor volledig vlak. iOS7 werkt met diepte door het simuleren van semi-transparant glas. Knoppen hebben bij Apple wel al hun diepte verloren en zijn beperkt tot enkel een tekst of een icoon. Waarom? Maar waarom gaat zelfs Apple, de meester in het realistische design, terug naar plat? Zelf claimen ze dat het om simpliciteit gaat. Toegegeven moet worden dat een goed flat design ook zeker een rustigere en simpelere uitstraling heeft, maar is de huidige iPhone en iPad nu zo ingewikkeld of rommelig? Nee, maar wel statisch. Het zijn een paar vaste schermformaten, waar een perfect plaatje voor te ontwerpen is. Die vaste schermgroottes worden echter steeds dynamischer en het populaire “responsive design” is lastig te mengen met het hyperrealisme van Apple. Kortom: ze moeten wel om.

De flexibele schermgroottes gaan ook verder dan mobiel en tablet. Google zal ook flat design gaan toepassen in hun Glasses. Microsoft heeft al Tiles ter grootte van een stoeptegel in hun Surface en Apple zal dezelfde stijl willen doorvoeren in hun iWatch en iTV die beiden al een tijdje in de geruchtenlijst staan. Een derde reden is dat gebruikers inmiddels gewend zijn aan touch-devices en aan een internet waarin vrijwel alles aanklikbaar is. Knoppen hoeven dus niet meer op knoppen te lijken, want we klikken toch al overal op zolang het er niet uit ziet als een advertentie. Nadeel van dit argument is wel dat de groeiende – maar minder ervaren – oudere doelgroep wordt vergeten.


Iedereen plat? Met deze redenen lijkt het gevolg dat iedereen over moet naar platte interfaces, maar dat valt mee! Als een site of app niet erg complex is en niet vijf jaar mee hoeft te gaan, dan kan deze nog best wat meer diepte hebben en er hip uit zien. Met name bij producten die de emotie meer moeten aanspreken is het zelfs van belang om niet te flat te worden. Snickers heeft bijvoorbeeld een goede responsive site die zeker niet plat is. Voor wie nog meer diepte wil, is een 3d site zelfs het andere uiterste. Reken dan echter wel op een vertienvoudiging van de kosten en een halvering van het bereik… Voor de grotere partijen die een corporate uitstraling ambiëren is een eendimensionaal en schaalbaar ontwerp vaak wel de beste optie voor nu en voor de toekomst. Let daarbij dan op de volgende zaken: •

Behoud de gele banaan.

Laat de belangrijkste knop(pen) wel opvallen en herkenbaar clickable zijn.

Iconen zijn vaak onbekend.

Gebruik alleen iconen zonder tekst als het icoon algemeen bekend is. •

Diepte is geen ramp.

Het “almost flat” van Google en Apple is ook een goede variant. Kleine hints die diepte geven zijn toegestaan. •

Functionaliteit gaat voor ontwerp.

Geen zaken weglaten omdat het niet mooi is. Denk altijd eerst na over de inhoud die erin moet. •

Imago gaat voor ontwerp.

Blijf in het ontwerp dichtbij het (gewenste) imago van het bedrijf of product. Anderzijds kan een goede kleine moderniseringsslag vaak wel weer goed zijn. Nog altijd niet overtuigd om plat te gaan deze zomer? Bekijk deze prachtige voorbeelden en u valt er zeker voor!

Google


Google heeft een nieuw logo. Het nieuwe logo is geen drastische verandering, slechts een nieuw kleurenpalet en iets andere vormen. Het logo blijft dus het woord 'Google' in vrolijke kleuren en een Times Roman-lettertype. Het nieuwe logo is echter 'platter' dan z'n voorganger. Dat wil zeggen effen kleuren en geen schaduwen en gradiënts meer. Het is een ontwerptaal die sterk in opkomst is. Microsoft begon er op het gebied van mobiele telefoons mee in Windows Phone. Het onlangs aangekondigde iOS 7 is ook grotendeels gebaseerd op deze ontwerpdddstijl. Het is overigens niet de eerste keer dat Google haar logo aanpast, al is het idee grotendeels hetzelfde gebleven. Google rolt het nieuwe logo de komende weken uit onder al haar producten.

Aan de slag In deze storial wil ik laten zien hoe je een huidig logo kunt aanpassen zodat het er weer volgens de laatste mode bijloopt. De afgelopen weken heb ik veel gekeken naar logo’s die ik om me heen zag. Ik heb uiteindelijk voor het logo van de koekjesfabrikant Merba gekozen. Het logo heeft naar mijn mening een vrij gedateerde uitstraling. Dit komt waarschijnlijk vooral door de complexe tekening van de man met de trommel. Wanneer je het logo bijvoorbeeld zou gebruiken voor een applicatiebutton, kun je de tekening niet meer duidelijk zien. Ook als we naar een verpakking kijken die Merba gebruikt, loopt deze niet bepaald ‘in de mode’. Ik vind het een rommelige verpakking waarin verschillende lettertypes en kleuren worden gebruikt. Echter kun je ook zeggen dat dit logo en deze verpakking een bepaalde ‘authenticiteit’ met zich meedragen. Het kan dus een bewuste keuze van Merba zijn om hun logo en huisstijl niet aan te passen aan de laatste trends. Ik ga toch proberen om een fris en strak logo te ontwerpen. Vervolgens kun je achteraf kijken of nieuwe logo geschikter is en beter bij Merba zal passen. Op de website van Merba vind ik twee passages die belangrijk zijn voor het ontwerp van het logo.

“Sinds de oprichting in 1932 is Merba een industriële koekjesfabrikant. Door een grote nadruk te leggen op innovatie en vooruitgang is de fabriek gegroeid van 5000 vierkante meter in 1979 naar 50.000 vierkante meter in 2010.” “De missie van Merba is het fabriceren van hoogwaardige koekproducten, eigentijds en modern, veelal onder private label met een zeer goede prijs/kwaliteitverhouding


door het gebruik van een modern productiepark waarbij automatisering en arbeidsreductie centraal staan in combinatie met grotere productievolumes, door groeiend mondiaal te opereren, omkaderd door hoge eisen aan voedselveiligheid en maatschappelijke duurzaamheid.�


Storial logo2  

test voor eindstorial.

Storial logo2  

test voor eindstorial.

Advertisement