Page 1

Pravi vodič za starše

Zvončki in trobentice

Nazaj k naravi Kaj je organsko? Biti ‘eko’ tudi pri izbiri igrač

Nasveti za poučevanje otrok – kako biti eko

Zeleno varčevanje

Krasen dopust za mlade družinice na otoku Krku! Zdravite seneni nahod brez zdravil


KAZALO Eko novičke ............................................................................................................................................................................................................5 Nasveti za poučevanje otrok – kako biti eko ..............................................................................................................................................7 Kaj je organsko?.....................................................................................................................................................................................................9 Biti »eko« tudi pri izbiri igrač...............................................................................................................................................................................10 Zdravite seneni nahod brez zdravil..................................................................................................................................................................11 Nazaj k naravi..........................................................................................................................................................................................................13 Lunette: Rešitev v času menstruacije.............................................................................................................................................................15 Zeleno varčevanje.................................................................................................................................................................................................16 Bivanje v zavetju narave .....................................................................................................................................................................................19 Krasen dopust za družinice na otoku Krku..................................................................................................................................................21 Sol, vsepovsod sol.................................................................................................................................................................................................22 Chariot – kolesarska prikolica in voziček v enem… tudi za dva otroka...............................................................................................24

2


Tim strokovnih sodelavcev: Bern Jurečič, astrolog, Spletna stran: www.astrology.si kontakt: bern@astrology.si

Nataša Rijavec Klobučar, specialistka zakonske in družinske terapije, Spletna stran: www.stik.si kontakt: info@stik.si

Sara Jerebic, Družinski inštitut Bližina Spletna stran: www.blizina.si Kontakt: info@blizina.si

Dejan Kilar, Finačni svetovalec in senior partner Kontakt: dejan.kilar@asista-skupina.si

Damir Dabranin Dr.Med.Spec. Pediater, zasebna pediatrična Ambulanta Spletna stran: www.zpa.si kontakt: dabranin@zpa.si

Tina Teršek, vizažistka, Kozmetika Fresh Look Spletna stran: www.drumla.si Kontakt: info@drumla.si

Anže Avbelj, Osebni trener, Trener.si Spletna stran: www.trener.si Kontakt: info@trener.si Studio splet, Pot na brod 12, 1433 Radeče Urednica: Vanja Rainer Grafično oblikovanje: Andraž Dermota @ Ozona.si Oglasno trženje: Natalija Premužič Fotografije: stockxpert, sxc, osebni arhiv

Špela Leskovic, Uni. dipl. inž. Arhitekture Spletna stran: www.aksl.org Kontakt: info@aksl.org

3


Starši, otroci, narava

Pustimo zato zemeljsko „Pandoro“ živeti, odprimo ji srce, prepustimo se njenim zdravilnim in čustvenim učinkom.


eko novičke Kako sami naredimo kefir?

Učinkovita naravna čistila

Kefir lahko naredimo iz kateregakoli surovega mleka: kozjega, kobiljega, kravjega ali ovčjega. Katerokoli vrsto že izberete je važno, da je to surovo, neobdelano mleko.

Predstavljamo vam nekaj hitrih in enostavnih receptov, za naravna čistila, ki vam bodo v pomoč pri čisčenju vaših bivalnih prostorov brez kemikalij.

Kefir ustvarja želatinaste bele ali rumene granulatne delce. To ga dela posebnega, saj nobena druga mlečna kultura ne ustvarja takšnih granul. Te granule sestavlja mešanica bakterij/kvasovk, ki jih povezuje kazein (mlečne beljakovine) in sestavljeni sladkorji, ki fermentirajo mleko in z vnosom svojih prijateljskih organizmov ustvarijo to kultivirano živilo. Te granule pred zaužitjem odstranimo s cedilom in jih dodamo novi količini svežega, surovega mleka.

Tisti, ki ste bolj občutljivi, morate vedno prej preizkusiti novo uporabljeno čistilo, še posebej če vsebuje kako novo snov ali dišeča olja, kajti nekateri ljudje so bolj sprejemljivi za razne alergije. Enostavno kapnite nekaj čistila na kožo zapestja in počakajte 24 do 48 ur. Če se pojavi kakršna koli reakcija čistila ne uporabljajte. Čistilo za vse površine: zmešajte kis in sol in nanesite na krpo iz naravnih materialov. Čistilo za posode: groba sol dela čudeže pri drgnenju bakrenih posod in keramičnih posod za peko. Razkužilno sredstvo: pol skodelice boraksa (natrijev borat) zmešajte s približno 3,5 do 4 litri tople vode, dodajte nekaj kapljic dišečega olja sivke, rožmarina ali timijana in shranite v steklenico, ki jo seveda označite z nalepko vsebine za kasnejšo uporabo.

Čas in temperatura sta pomembna dejavnika, ki določata gostoto in okus vašega kefirja. V toplejših poletnih mesecih je kefir pripravljen za uživanje po 18 urah. Če ga pustimo predolgo na sobni temperaturi, se bo zgostil in se sčasoma začel spreminjati v sir in sirotko. Če je vaš kefir “grudast” in prekisel, ste ga pustili zunaj predolgo. Biti mora kremast in “pitek” …rahlo gostejši od mleka. Na tej točki ga dobro pretresite in shranite v hladilnik. Rahlo se bo še zgostil, saj se kultura razvija naprej, vendar veliko počasneje. Pri vsaki količini, ki jo naredite, prilagodite čas dokler ne dobite takšnega, kakršnega želite. Ko naredite svojo prvo skledo kefirja, lahko uporabite odstranjeno kulturo za izdelavo druge sklede. Koliko je uporabiti, vam bo postalo jasno po nekaj poskusih. Če uporabite preveč kulture, bo postopek nastanka kefirja prehiter in bo prekisel. Več o kefirju in njegovih lastnostih na www.bodieko.si/kefir

Čistilo tal za trdovratne madeže: uporabite pralno sodo in dobro zdrgnite. Za manj trdovratne madeže zmešajte 1 skodelico pralne sode s 4 litri tople vode. Dodajte nekaj žličk kisa ali limoninega soka za dodaten sijaj. Poliranje pohištva: skodelico limoninega soka zmešajte zmešajte z 1 žlico olivnega olja in 1 žlico vode. Nanesite na pohištvo s mehko krpo. Pustite nekaj minut in nato spolirajte površino. Tapete: če se na tapetah pojavijo madeži, jih zdrgnite s sredico belega kruha. Madeži bodo izgini ali vsaj zelo zbledeli. Doma narejena naravna čistila lahko seveda odišavite z vašim najljubšim vonjem dišečega olja. Dodajte ga nekaj kapljic za prijeten vonj.

Postani eko tudi ti! klikni na

www.bodieko.si


eko novičke Regrat kot hrana ali za zdravje Izbira varčne žarnice Regrat, navadni (Taraxacum officinale), je dobro znano živilo in preizkušeno ljudsko zdravilo (baje preprečuje tudi staranje). V prehrani ga največkrat najdemo v juhah in solatah.

Raba v prehrani Regrat se rabi se v glavnem v solatah in juhah, pražene korenine in njihovi izvlečki pa so kavni nadomestek. Vsebuje več vitamina A kot korenje. Svet Evrope ga razvršča v skupino naravnih začimb N2, te se lahko dodajo živilom v majhni količini z možno omejitvijo zeliščnih učinkovin, a za regrat še niso določene. Pri nas spada v kategorijo H, ki ima enak pravni položaj kot hrana.

Zeliščna raba Je diuretik, žene na vodo, laksativ, spodbuja odvajanje blata, holagog, spodbuja izločanje žolča, in antirevmatik, zdravi revmo. Po ljudskem izročilu se uporablja proti zastoju seča in ledvičnim kamnom, saj močni sečni tok potegne ledvični pesek s seboj, prebavnim motnjam in zaprtju zaradi lenega črevesja in slabega izločanja prebavnih sokov, saj pospešuje delo vseh izločevalnih žlez: v želodcu se izloča več kisline, v dvanajstnik pa se izceja več žolča iz jeter in sokov iz trebušne slinavke, žolčevodnim in jetrnim boleznim, tudi ob žolčnih kamnih, vnetju žolčnika, zlatenici in za lajšanje začetnih stopenj ciroze jeter ter mišičnemu revmatizmu, obrabljenim sklepom, ledvenemu useku in vnetju išiasa.

Verjetno vsi uporabniki vemo, da varčna žarnica ne sveti na enak način, kot navadne. Vendar zakaj je temu tako? Ali obstaja varčna žarnica, ki sveti enako učinkovito kot navadna? Sobno svetlobo lahko opišemo na dva načina – to je barva temperature, in kako se le-ta odbija od ostalih predmetov v sobi. Barvo temperature merimo v kelvinih (K) – večja kot je vrednost, bolj hladna je svetloba. Drugi faktor pa govori o tem, kako žive so barve na objektu, ko ga osvetlimo. Pod žarečo sobno svetlobo so na primer vaše obleke in koža žive barve, pol ulično svetilko pa izgledajo bolj blede. Ta faktor je poimenovan kot (IBV) indeks barvnega videza (CRI - Color Rendering Index). Navadne žarnice imajo navadno ta indeks 100, varčne pa 70. Problem z varčnimi žarnicami je v tem drugem faktorju, saj se svetloba od objektov ne odbija nazaj v tolikčni količini, kot pa pri navadni žarnici. Vendar pa niso vse varčne žarnice takšne. Torej, katere so najboljše?

Odmerek za odrasle Čajni napitek, pripravljen kot poparek iz 4 do 10 gramov posušenih listov oziroma kot poparek ali prevretek iz 2 do 8 gramov posušenih korenin do 3-krat na dan.

Novejša dognanja Na živalih so preverili nekatere farmakološke lastnosti, to pa še ne pomeni, da so pri ljudeh enako izrazite. Listni izvlečki močneje ženejo na vodo kakor koreninski, oboji pa so po učinku primerljivi sintetičnemu diuretiku furosemidu. Učinkujejo zmerno protivnetno. Znižajo krvni sladkor s spodbujanjem beta celic trebušne slinavke podobno kot sintetični antidiabetik tolbutamid. Delujejo tudi protitumorno, najbrž na enak način kot protitumorni polisaharidi, na primer lentinan. Pri ljudeh so z mešanico čajev, katerih sestavina je bil tudi regrat, zdravili virusni hepatitis, virusno vnetje jeter. Več o regratu si lahko preberete v članku: http://www.bodieko.si/regrat-kot-zivilo-in-zdravilo

Večina uporabnikov pri varčnih žarnicah res zmoti, da oddajajo slabšo svetlobo kot navadne žarnice. Zato je najbolje, da se pozanimate pri prodajalcu, katere varčne žarnice oddajajo podobno svetlobo, kot navadne. Najbolje je, da vzamete varčne žarnice, ki zagotavljajo ‘toplo belo’ barvo, saj ima takšen tip žarnic indeks barvnega videza okoli 82. Pomembno je, da vse več uporabljamo varčne žarnice, saj te žarnice porabijo opazno manj energije kot pa navadne. Tehnologija pa je prišla že tako daleč, da nam varčne žarnice lahko že skoraj zagotovijo enako svetle prostore, kot pa navadne žarnice. Zato ne odlašajte in čim prej zamenjajte stare žarnice z varčnimi!

Postani eko tudi ti! klikni na

www.bodieko.si


Nasveti za poučevanje otrok

– kako biti eko

Biti eko je način življenja, kar pomeni način življenja tudi za vaše otroke. Ne glede na njihovo starost, se lahko vaši otroci začnejo učiti kaj pomeni živeti zdravo in bolj okolju prijazno življenje. Izluščili smo nekaj najboljših načinov, da vključite svoje otroke v ta proces. Najverjetneje sploh ne bodo imeli občutka, da se učijo, ker se bodo ob tem zabavali, z njimi pa tudi vi. Pa tudi, če se vaši otroci že zdaj naučijo živeti okolju prijazno, obstaja velika verjetnost, da bodo tudi v odrasli dobi živeli zdravo v vseh pomenih te besede. Preberite si nekaj nasvetov kako začeti živeti zdravo z naravo, skupaj in takoj.

Otroci v vrtcu

• Voda: Naučite jih, naj bo curek vode le za svinčnik debel, ko uporabljajo korito. • Energija: Recite jim naj izklapljajo luči, ko zapustijo sobo in ne dovolite, da se luči čez dan prižiga po nepotrebnem. Naravna sončna svetloba je običajno dovolj. • Izpostavljenost različnim strupom: Umivanje malih, umazanih ročic? Ne uporabljajte agresivnih antibakterijskih mil. Dokazano je bilo, da le ta povzročijo več škode kot koristi, saj uničijo še tiste bakterije, ki so koristne, pa če prav se sliši še tako nenavadno. To lahko vodi tudi v povišano odpornost ‘slabih’ bakterij na milo. Mila za roke, ki vsebujejo sestavine kot so trietanolamin lahko poškodujejo jetra in ledvice. • Odpadki: Reciklirajte časopis, revije in neželene pošte. To je lahko zabavna igra za otroke, ki vključuje sortiranje različnih vrst odpadkov. Določite poseben dan v tednu, ko boste potrebovali pomoč svojih malčkov pri razvrščanju odpadkov. • Prehrana: Naučite svoje predšolarčke, kako izbrati zrelo sezonsko sadje in zelenjavo za njihove prigrizke in obroke. Pokažite jim, da se lahko ostanke sadja in zelenjave kompostira in jih vključite v to dejavnost. Navadite jih, da ostanki hrane niso le smeti, ampak se jih lahko uporabi kot naravno gnojilo, kot hrana za zemljo, da rastline v njej lepše rastejo. • Transport: Hodite kolikor morete in kadarkoli je mogoče. Nakupovanje si splanirajte za cel teden in določite dan, ko boste odšli vsi skupaj peš v najbližjo trgovino.

Otroci v nižjih razredih osnovne šole

• Voda: Poleg tega, da spomnite otroka, da si umije zobe, ga naučite še tega, da zapira vodo medtem ko si umiva zobe. • Energija: Uvedite pravilo, da se televizijo ugaša, ko se je ne gleda in da se računalnik izklopi tudi ponoči. • Izpostavljenost različnim strupom: Če otrok stakne uši, kemikalije iz lekarne niso edina rešitev. Poskusite z majonezo! Pred spanjem natrite lasišče z majonezo ali vazelinom in pokrijte s kapo za tuširanje. Zjutraj naj sledi intenzivno izpiranje z vodo. Na lase lahko tudi nanesete naravni balzam in jih nato skrtačite z gostim glavnikom. Potrebnih bo več ponovitev. • Odpadki: igrajte se bolj napredno igrico o recikliranju. Naj otroci ugibajo kaj se da reciklirati in kaj ne. Izzovite jih z naslednjimi vprašanji: • Vprašanje: Škatla za pico, ki je pomazana z mastjo? Odgovor: Ne, ker mast zmoti postopek recikliranja. Če je pokrov čist, se ga odtrga in se reciklira samo to. • Vprašanje: Tetrapak v katerem je mleko? Odgovor: Ne, ker je povoskan. • Vprašanje: Kovinski pokrovčki? Odgovor: Da

7


• Vprašanje: Pločevinke in konzerve (aluminij ali jeklo)? Odgovor: Da • Vprašanje: Kuverte z nalepkami? Odgovor: Da • Vprašanje: Samolepilni lističi? Odgovor: Da • Prehrana: Zapakirajte sendviče, sadje in zelenjavo v posodice za večkratno uporabo, namesto da uporabite plastične vrečke. • Transport: Če je mogoče, naj uporabijo katerokoli javno prevozno sredstvo na poti v šolo, namesto, da jih peljete vi.

Otroci v višjih razredih osnovne šole

• Voda: Naučite otroke, kako pomivati posodo. Če pomivate na roke, naj bo curek vode majhen in zapirajte vodo kadar je mogoče. Če pa uporabite pomivalni stroj, prej posodo dobro sperite, da na njej ni zasušene hrane, nato pa izberite program, ki bo pomil pri nizki temperaturi brez predhodnega spiranja. • Energija: Poskrbite, da ne puščajo vrat hladilnika ali zamrzovalne skrinje predolgo odprtih. • Izpostavljenost različnim strupom: Uporabljajo naj nestrupene in reciklažne kulije in markerje. • Odpadki: Preden pokvarjeno stvar zavržete, se prepričajte, če je ne morete popraviti sami. Če si je vaš otrok strgal nahrbtnik, ga zašijte sami ali pa se pozanimajte pri trgovcu, če vam ga popravijo oni. • Prehrana: Naj otroci sodelujejo pri nakupih in pripravi hrane. Poudarek naj bo pri nakupovanju zdrave in ekološko pridelane hrane. Skupaj odkrijte prednosti zdrave prehrane. • Transport: Če imajo šolo dovolj blizu, lahko uporabijo kolo. Prav je tudi, da otroke čim prej naučimo, da se iz vtičnic izklopi polnilnike za kamero ali telefon. Tako vi, kot vaši otroci si lahko izdelate domače šampone, mila, pilinge iz naravnih sestavin, ki jih najdete v hladilniku. Za vse to je potrebno veliko truda, potrpežljivosti in discipline, toda če imate pravšnji pristop, lahko to postane vaš način življenja.

Otroške delavnice PUJSA PEPA

Pujsa Pepa Telefon: 031 444 530 E-mail: info@pujsa-pepa.si Spletna stran: http://www.pujsa-pepa.si/

Dnevno sveže novice s področja ekologije, naravne kozmetike, zdrave prehrane in varčevanja z energijo in vodo.

postani eko tudi ti! klikni na

www.bodieko.si 8


Kaj je organsko?

Ali vas skrbijo kemikalije v vaši hrani? Kot potrošnik se vprašajte glede nevarnosti pesticidov, antibiotikov in drugih kemikalij, uporabljenih pri proizvodnji in predelavi živil. Uporaba le teh raste, z njimi pa prav tako povpraševanje po ekološko pridelanih živilih. Ekološka živila se gojijo in predelujejo brez kemikalij, dodatkov ali genskih sprememb. Zagovorniki trdijo, da je organska hrana bolj hranljiva, varnejša in bolj bogatega okusa, saj v njih ni umetnega gnojila, pesticidov, herbicidov, hormonov ali antibiotikov, pri predelavi živil, pa ni uporabljenih nobenih kemikalij. Ekološko kmetovanje se vrača k izvoru kmetijstva in temelji na dobri, naravni prsti in gnojilih za gojenje odpornih poljščin. Temeljni del ekološkega kmetovanja je gojenje pridelkov v skladu z lokalnim okoljem, da se omogoči čimbolj naravnen proces gojenja živil. Ekološko rejene živali se običajno prosto gibajo in same krmijo. Eko proizvodi niso obdelani s kemikalijami, ki lahko škodujejo ljudem in drugim živalim. Ekološka proizvodnja hrane se razlikuje od še enega trenda: kmetijske biotehnologije. Kmetijska biotehnologija se opredeljuje kot zbirka znanstvenih metod, vključno genski inženiring, ki se uporabljajo za ustvarjanje, izboljšavo ali spreminjanje rastlin, živali in mikroorganizmov. Zagovorniki biotehnologije trdijo, da se s spreminjanjem živil krepi naravne prednosti izdelka. Nekateri znanstveniki menijo, da lahko gensko spremenjena živila vsebujejo več hranilnih snovi kot njihovi naravni ekvivalenti in da se tako pridela več hrane, kar izboljša oskrbo s hrane po vsem svetu. Gensko spremenjene rastline naj bi tudi zmanjšale potrebo po uporabi nevarnih pesticidov, saj so generirana tako, da zajedalce uničijo kar same od sebe. Stroški ‘organskega’ Ekološka živila so pogostokrat dosti dražja od običajnih živil, saj zahtevajo več dela. Ekološki kmetje morajo v kmetijstvu za pridelavo hrane brez kemikalij opustiti sodobne, tehnološko napredne iznajdbe. Ponavadi so donosi od ekoloških pridelkov manjši, saj ta živila niso bila generirana, da bi povečala količino pridelane hrane.


Biti ‘eko’ tudi pri izbiri igrač Pri nakupih vedno sprejemamo čimbolj racionalne odločitve glede tega kaj je najbolje za nas. Na žalost, pa svojo racionalnost pri nakupu igrač za naše malčke dostikrat pustimo doma. Za kulisjem proizvodnje igrač so dostikrat pod vprašanjem človekove pravice, pa tudi igrače niso vse primerne in ‘zdrave’ za vašega otroka, zato bodite pozorni, kaj kupite svojemu malčku.

Izposoja igrač - igroteka

Igroteka je ustanova, ki deluje podobno kot knjižnica, le da je to nekakšna ‘knjižnica’ z igračami. Otroci si lahko, v spremstvu staršev izposodijo igrače za 14 dni, seveda pa jih lahko, tako kot knjige, tudi podaljšate. Igrače v igrotekah imajo navadno vse kvalitete ‘dobre igrače’, saj spodbujajo domišljijo, izdelane so iz kakovostnih in neoporečnih materialov, so estetskih barv in oblik, in nenazadnje, so varne. Takšno igroteko lahko najdete v Knjižnici Bežigrad Ljubljana, kjer izposojajo igrače že od leta 1988.

Izogibajte se PVC plastičnih igrač

Igrače, izdelane iz plastike PVC lahko vsebujejo ftalate - motilcev hormonov, kemikalije, ki lahko povzročajo poškodbe jeter in ledvic. Poročila kažejo, da nekatere plastične igrače, proizvedene na Kitajskem, vsebujejo do 55% ftalatov, medtem ko so delavci v teh tovarnah bolj dovzetni za različne oblike rakavih obolenj. Da bi zaščitili zdravje svojega otroka, izberite raje leseno igračo.

Zavedajte se vpliva medijev

Nasilne video igre in televizijske oddaje so lahko škodljive za otroka, ki še ni sposoben ločiti dejstva od fikcije. Če je le mogoče, se čim dlje izogibajte televizije, računalniških iger in igralnih konzol, ter namesto tega spodbujajte domiselne igre.

Igra, ne delo

Pogosto je v proizvodnjo igrač v Aziji vključeno delo otrok. Mednarodna organizacija za delo (ILO) poroča, da je na svetu več kot 200 milijonov otrok, vključenih v otroško delo, 95% teh v državah v razvoju. Bodite pozorni kje je bila igrača narejena, da bo poskrbljeno, da je bila oseba, ki je izdelala igračo, pošteno plačana.

Vključite celo družino

Vsaj enkrat na teden imejte z otroci družinski večer družabnih iger.

Podaj naprej

Ko vaši otroci prerastejo igrače, jih podarite prijateljem ali sorodnikom, ki imajo otroke, ali pa jih shranite za kasnejše generacije. Lahko jih tudi podarite v dobrodelne namene, seveda, če so še v dobrem stanju.

Znebite se baterij

Baterije vsebujejo težke kovine, kot so kadmij, nikelj in živo srebro, ki pronicajo v vodni sistem, ko se jih vrže proč. Če potrebujete baterije, kupite alkalne manganove, brez težkih kovin. Ko pa se baterije izpraznijo, jih nikoli, pod nobenim pogojem ne vrzite kar v kanto za smeti. Pozanimajte se v katerih trgovinah zbirajo odpadne baterije in jih nesite tja.

cute play unikatna trgovinica za otroke

klikni tu www.cuteplay.si


Zdravite seneni nahod brez zdravil Alergija na cvetni prah ali drugače rečeno seneni nahod je lahko zelo moteča. Ponavadi ti ljudje še najbolj trpijo spomladi, ko cvetijo trave, rože in drevesa. Glede na to, kaj ga povzroča, lahko sami poskusite z različnimi naravnimi sredstvi, ki ublažijo neugodje. Torej, če vaš otrok trpi za to sezonsko boleznijo dihal, berite dalje.

Kaj je seneni nahod?

To je sezonska oblika alergijskega rinitisa. Simptomi vključujejo srbečico, rdeče boleče oči, pogosto kihanje, sinusno vnetje in neprestano izločanje nosne sluznice. Prav tako lahko povzroči utrujenost in razdražljivost. V primeru da je vaš otrok nahoden, se najprej poskusite izogibati pelodu spomladi. Naj ne hodi na območja kjer je veliko cvetnega prahu, še posebej ne zjutraj in zvečer, ko je zrak najbolj nasičen s pelodom. Pomagalo bo, če si bo splakoval obraz s hladno vodo in oči spiral s čajem.

Kaj lahko poskusite?

Na oči si lahko date (sebi ali bližnjim) aloe vera gel ali pa ohlajene vrečke čaja, ki naj bi omilile srbenje in rdečico. Nekaterim pomaga pitje meda, raztopljenega v vodi, en mesec pred sezonskih cvetenjem. Temu napitku lahko dodate tudi nekaj limoninega soka.

Pomaga lahko tudi primerna prehrana

Veliko simptomov senenega nahoda lahko odpravimo ali vsaj zdravimo s pravilno prehrano. Poskušajte vključiti naslednja živila: • Česen pomaga zmanjšati izločanje nosne sluznice. Pojejte en surov strok na dan, lahko ga nasekljate in vmešate v že pripravljeno hrano. • Živila bogata z beta karotenom, kot so rdeče in oranžno sadje in zelenjava. • Temno zelena živila so koristna, saj pomagajo izločati toksine iz telesa. Morske alge so še posebej koristne zaradi njihove visoke vsebnosti mineralov.

Aromaterapija

Preizkusite tradicionalna, pomirjujoča eterična olja, kot so sivka in kamilica. Opazujte otroka, katero olje je mu najbolj pomaga. Olja se lahko uporablja tudi pri masaži, potrebnih je le nekaj kapljic ali pa kanite kapljico ali dve na robec in vdihavajte.

Ayurveda

Kot najstarejša znanost zdravljenja alergij je Ayurveda zagovornica naravnega zdravljenja, z namenom, da bi dosegli fizično, čustveno in duhovno ravnovesje. Ayurveda nam ponuja dosti načinov, da izboljšamo počutje tistih, ki trpijo za senenim nahodom.

11


Standardno pri zdravljenju alergij je uporaba antihistaminikov in čeprav so zdravila ponavadi učinkovita, imajo tudi veliko neželenih stranskih učinkov kot so zaspanost, slabost in oslabljen imunski sistem. Zdravila lahko ob daljši uporabi postanejo neučinkovita. Ayurveda lahko ponudi naraven način blaženja alergij brez negativnih posledic za telo. Ayurveda je starodavna znanost o življenju, ki se osredotoča na sožitje z naravo in izvira iz Indije. Torej, kako preživeti alergijske sezona na naraven način? • Uživanje kuhane in lahko prebavljive hrane, mleko pijte le v manjših količinah in se izogibajte pšeničnih jedi. • Uživanje ekološko pridelanega sadja in zelenjave, predvsem pomaranče, redkev, papriko in česen. • Ustvarite svoje zeliščne čaje, ki vsebujejo ingver, kumino in cimet in popijte 5-6 skodelic na dan. • Kozarec tople vode z limoninim sokom in žličko medu je koristna pijača. • Nanesite tanko plast mandljevega, kokosovega ali sezamovega olja okrog nosu in nežno vmasirajte. • Izogibajte se zamrznjeni hrani in ledeno hladnim pijačam, vključno z alkoholom.

TANTUM® VERDE se izdaja brez recepta v lekarnah! Dodatne informacije dobite pri imetniku dovoljenja za promet.

benzidamin

Sedaj tudi pastile z okusom limone!

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.


Nazaj k naravi

Kaj imajo skupnega Volteir, Jake Sully, James Camerun, Adolf Just, Al Gor…in mnogi drugi. Filozofi, zdravniki, nekateri politiki, virtualni liki in filmski režiserji, scenaristi… Vsi razmišljajo enako. Pomembno spoznavajo pomen narave za človeštvo za »Pandoro« in svojim vplivom dajejo sporočilo vsem nam, da je vrnitev k naravi in dejanski povezanosti človeka z naravo z vsakim listkom vsako trobentico, vsakim zvončkom, našim planetom usodno za naše življenje in naš obstoj. Dajejo pomembno sporočilo, da je naravo treba ohraniti takšno kot je in jo pustiti v njenem življenjskem etosu. Ohranjanjem življenja vseh vrst ohranjamo tudi svoje življenje. Vračanje k naravi, življenju in sožitju z naravo nas tudi znanost z svojimi raziskavami pritrdilno nagovarja. To ni samo neka primarna povezava življenja in narave to ni samo nekaj popolnoma samoumevnega, to je soodvisnost, simbioza, circulum vitae to je življenjska nujnost, postulat, pravilo in naša obveza hoteli mi to ali ne. Na žalost se ne moremo z naravo in našim okoljem povezati dobesedno z biološkimi povezovalnimi žilami in živci kakor na »Pandori« in naravo razumeti, čutiti, poslušati njen utrip misli in njena sporočila jo imeti v sebi. Nismo še sposobni poslušati naših Zemeljskih sporočil narave, ki z ujmami, poplavami, globalnim segrevanjem sporoča: »živite z mano v sožitju in bodite narava«! Mnoge znanstvene raziskave, ki so bile narejene v zadnjem času potrjujejo dejstva, da se k naravi moramo vrniti če ne drugače zaradi njenih blagodejnih vplivov na zdravje in življenje, zaradi njenih blagodejnih vplivov na naš utrip, duh in obstoj. Vsako poletno obdobje na zemlji ima svoj neponovljiv vpliv na nas. Tudi zima in pomlad, ki prihaja kakor tudi poletje in jesen. Naravo ne moremo gledati ločeno ampak v celoti in v vsakem poletnem obdobju moramo odkriti način popolnega sožitja. Samo na ta način se izpostavljamo zdravilnim učinkom narave-njenem zdravljenju

13


Z načinom življenjem in tehnološkim slogom smo se preveč oddaljili od sožitja z gozdovi, travo, trobenticami in marjeticami. Preveč smo se umaknili v naše udobne hiše, stanovanja nebotičnike in ostala tehnološko dovršena bivališča. Vendar verjemite, da to ni dobro. Ena od mnogih objavljenih študij, ki govori o dokazanem vplivu narave na človeško zdravje in je nekako najbolj zanimiva za prihajajoči pomladanski čas je bila narejena na Nizozemskem. V tej študiji so znanstveniki na velikem vzorcu raziskovancev potrdili absolutno dejstvo, da je narava zdravilo, da narava zdravi. Njeno bi sporočilo lahko strnili v sporočilo: »bodi del mene bodi z menoj in boš zdrav«! Odkrili so, da življenje do enega kilometra od zelenih površin - oaz pozitivno vpliva na zdravje človeka. Odkrili so, da se pomembno zmanjša število anksioznih (strahov-tesnob) motenj in depresij. Najočitnejša razlika med posamezniki, ki živijo blizu zelenega območja, in tistimi, ki ne, pa je pri otrocih mlajših od 12 let starosti. Pri teh je bilo opazno zmanjšano število duševnih motenj. To je samo ena od mnogih študij, ki znanstveno potrjuje dejstvo, ki ga tudi sami globoko čutimo v sebi (nekaj podobnega kot na „Pandori“), da je narava naš zdravnik, naše zdravilo in naše življenje. Zato se moramo vrniti k naravi, poležavati, sprehajati se in čutiti naravo, čutiti zemljo in čutiti življenje. Samo na ta način in tako bomo zdravi in recimo manj depresivni in manj podvrženi stresom. Stres je glavni gonilnik začaranih kaskad bolezni. Stres je izvir greha, pogube in našega zla. Pustimo zato zemeljsko „Pandoro“ živeti, odprimo ji srce prepustimo se njenim zdravilnim in čustvenim učinkom. DAMIR DABRANIN dr.med.specialist pediater


Lunette:

Rešitev v času menstruacije Po svetu je že dolgo prisotna menstrualna skodelica, ki je sanitarna alternativa tamponom in mesečnim vložkom. Narejena je iz medicinskega silikona, v primerjavi s tamponi in vložki, katere se po uporabi odvrže, se skodelico le spere in po potrebi dezinficira tako, da jo lahko uporabljamo več let. Je pomemben konkurent v boju proti onesnaževanju okolja. Menstrualna skodelica ne izsuši oz. ne ovira nožnične naravne sposobnosti vlaženja, ker ne posega v naravni proces čiščenja odmrlih celic in bakterij nožnice z menstrualno krvjo, predvsem pa skrbi za okolje, zato se jo čedalje bolj uporablja tudi pri nas. Danes se menstrualno skodelico Lunette dobi celo na policah drogerije DM in v nekaterih Merkator centrih po Sloveniji.

STE VEDELI?

• Povprečna ženska v svojem življenju porabi približno 17.000 higienskih vložkov. • 75 % zamašenih odtokov je povzročenih zaradi odplakovanja sredstev menstrualne zaščite • uporaba klora pri proizvodnji vložkov in tamponov je vzrok tvorjenja dioksinov v telesu, kar je zelo nevarni strup za človekovo zdravje : dioksin vpliva na pojav raka, hormonskih motenj, endometrioze, vpliva na neplodnost, razvojne motnje pri dojenčkih in otrocih, slabitev imunskega sistema,... dioksin se nalaga v telesu, že najmanjše količine pa so nevarne za zdravje. • ženski spolni organi so najbolj občutljivi del telesa na toksične substance, zato jih absorbirajo v telo hitreje kot kateri koli drug del telesa. • V Angliji vsako leto porabijo 4,3 milijarde menstrualnih pripomočkov za enkratno uporabo. V straniščnih školjkah vsak dan odplakne 2,5 milijonov tamponov, 1,4 milijona debelejših in 700.000 tanjših higienskih vložkov (podatek za leto 2006). Zato danes vedno več zdravnikov in drugih strokovnjakov priporoča uporabo alternativ. Zveza ekoloških gibanj Slovenije je izdelek podprla in priporočila širši javnosti.

Najceneje lahko Lunette menstrualno skodelico kupite v trgovini Bambi Center www.bambi-center.si

15


Zeleno varčevanje Pust je odšel in odgnal zimo. To mu vsako letu prej ali slej tudi uspe in barve v naravi se bodo postopoma spreminjale in bele v zeleno. In ravno zelena barva, je tista, ki je na finančnih trgih najbolj zaželena. Tokrat bo govora o dveh zelenih barvah. Lahko zelene naložbe obarvajo vaš portfelj zeleno?

VETER

Mlini na veter oziroma vetrnice po svetu rastejo kot gobe po dežju. Avstralija, Evropa in tudi ZDA vlagajo denar v veter kot vodilni vir obnovljive energije. Celo med kolesarjenjem po Rodosu sem opazil farmo vetrnic, s katero izkoriščajo vetrovno lego, kar samo priča o razširjenosti le-teh. Posel z vetrom ne obsega samo pridobivanje in prodajo energije, temveč tudi oblikovanje in proizvodnjo vetrnic in vetrnih turbin. Nekaj držav tudi dejansko vključuje veter za zadovoljevanje svojih potreb po energiji. Odstotek porabljene energije, pridobljene iz vetra, ki jo uporabijo je res zanemarljiv, toda dejstvo da veliko držav zanima taka možnost pridobivanja energije kaže naložbam v ta podjetja lepo prihodnost. Če vas taka naložba zanima, potem poiščite podjetja, ki se ukvarjajo s prodajo energije pridobljene z vetrom ali podjetja, ki proizvajajo vetrnice.

VODA

Voda je naš najpomembnejši naravni vir in je hkrati tudi nujna za obstanek življenja. Ob povečevanju populacije na našem planetu, se zaloge čiste vode zmanjšujejo in utemeljeno se poraja strah, da bodo ti viri sčasoma povsem usahnili. Za vlagatelje je to jasen namig, da svoj denar vložijo v podjetja, ki zbirajo, čistijo in skrbijo za distribucijo vode. Da bi si lažje predstavljali kakšno moč v sebi skriva voda, je najbolje pogledati Kitajski projekt »Three Gorges Dam«. To je kolosalen jez, ki je stal okroglih 25 biljard $ in je lociran na reki Jangce. Je največja hidroelektrarna na svetu. Hidroelektrarne pomenijo veliko tehnologije, infrastrukture in veliko energije lačnih strank. Vsako od teh področij predstavlja investicijsko priložnost.

16


SONČNA ENERGIJA

Porabniki sončne energije so naši domovi, zgradbe in različni ostali uporabniki od svetilke do radijskega sprejemnika. Ker cena fosilnih goriv vztrajno raste, njihove zaloge pa vztrajno kopnijo, je prihodnost sončne energije zelo svetla. Podjetja, ki so zanimiva za investitorje so tista, ki se ukvarjajo s proizvodnjo sončnih celic. Ta podjetja bodo povečevala svoj dobiček, če bodo lastniki domov in podjetja sprejela sončno tehnologijo.

GORIVNE CELICE

Sicer v manjšem obsegu, a vseeno znanstveniki in raziskovalci proučujejo tehnologijo gorivnih celic, da bi razvili alternativen način poganjanja motornih vozil. Ameriška in Evropske vlade upajo, da bodo avtomobili, ki jih bo poganjala taka tehnologija pogosti na naših cestah že leta 2020. Če bo tehnologija delovala in bo zanesljiva, to pomeni milijone avtomobilov – potrošnikov, ki bodo čakali v vrsti in podjetjem v tej branži prinašali dobiček.

IZKORISTEK

Vse kar pomeni pojem izkoristek lahko naravi samo dobro dene. Naprave z visokim izkoristkom energije oziroma nizko porabo le-te, zmanjšajo porabo energije v domovih, avtomobili z majhno porabo zmanjšujejo našo odvisnost od nafte. Inovativna podjetja razvijajo inovativne rešitve, ki pripomorejo k tem, da iz takega produkta dobimo kar največ, pa naj bo to učinkovita razsvetljava ali pa pisarna brez papirja. Izkoristek oziroma varčnost je beseda o kateri se veliko govori in je področje, ki bo ustvarilo tehnologije in produkte, ki jih bomo uporabljali v prihodnosti. Investitor se bo moral kar potruditi, če bo želel najti podjetje, ki se ukvarja samo s to panogo. Večina podjetij ima oddelek, ki se s tem področjem ukvarja znotraj podjetja.

NADZOR ONESNAŽENOSTI

Bistvo, ki ga želi ta panoga doseči je zmanjšanje stopnje onesnaženosti. Naj si bo spremljanje industrijskih plinov in odplak ali merjenje emisij plinov iz izpušnega sistema vašega avta- vse to je področje delovanja te industrije. Vsakič, ko se sprejme nov zakon o dovoljenih stopnjah onesnaženosti to pomeni posel za to industrijo. Investitor bo v tem področju poiskal podjetja, ki razvijajo tehnologijo za nadzor in merjenje onesnaženosti.

ZMANJŠEVANJE ODPADKOV

V zadnjih desetletjih se je veliko ljudi odločilo za recikliranje odpadkov. Stvari, ki so jih včasih vozili na smetišča se zdaj vrnejo v našo uporabo v drugačni obliki, z drugačno uporabnostjo. Ljudje se zavedamo, da se papir, kovina ali steklo lahko predela in ponovno uporabi, premalo pa se zavedamo posla, ki stoji za tem. Ponovno se da uporabiti tudi rabljeno olje, baterije, telefone, in celo dele avtomobilov. Vse to daje posel in dobiček podjetjem, ki se ukvarjajo s predelavo in recikliranjem odpadkov. Taka podjetja so lahko zanimiva za vaš portfelj.

17


BIO

»Bio« kmetije ne zagovarjajo uporabo pesticidov in skrbijo za proizvodnjo in prodajo hrane, ki je mnogokrat bolj zdrava kot hrana, ki je masovno pridelana in ima rok uporabe nekaj desetletij. Prav tako to področje vključuje drugačno ravnanje z živalmi. Ne zagovarjajo hormonov in antibiotikov, zato jih ne vključujejo v prehrambeno verigo. V bistvu gre za dobro hrano in dober posel.

NAJBOLJ ZELENI V PANOGI

Mnogo podjetij se je šele pred kratkih odločilo za bolj zeleno politiko poslovanja in ker je veliko sprememb počasnih, ne gre predolgo čakati, da bodo »umazane« industrije uvedle čiste postopke. Želite na primer investirati v podjetje, ki se ukvarja s predelavo nafte. Ker ste zeleno osveščeni ste prišli v konflikt interesov. Med podjetji, ki se ukvarjajo s to dejavnostjo poiščite tiste, ki dajo največ na ohranjanje okolja. Tako bo volk sit in koza cela.

KAKO PORTFELJ OBARVATI ZELENO?

Če vas je zeleno investiranje pritegnilo, imate na voljo tako vzajemne sklade, ETF-e, delnice, obveznice in celo denarne sklade, ki imajo svojo naložbeno politiko naravnano zeleno. Ali bo vnos tovrstnih naložb tudi dejansko obarvalo tečaj vašega portfelja zeleno bo povedal čas. Človek je že v zgodovini bil primoran postati lovec, če je želel preživeti. Biti lovec v borznem svetu pomeni iskanje novih naložbenih priložnosti. Za lov boste potrebovali pravo opremo, znanje, cilj ter odločenost. Želite biti lovec ali plen? Dejan Kilar Finančni svetovalec in senior partner dejankilar@yahoo.com

Nova KBM d.d., Ulica Vita Kraigherja 4, 2505 Maribor, marec 2010

STANOVANJSKI KREDIT

ŽE VESTE KAKO, BO ZVENEL ZVONEC VAŠEGA NOVEGA DOMA? Za obstojeËe in nove komitente smo pripravili izjemno ponudbo stanovanjskih kreditov s pribitkom samo 1,9 %.* * Velja za stanovanjske kredite nad 20.000 EUR in do 25 let, zavarovane s hipoteko ali prvovrstnim zavarovanjem, ob sklenitvi življenjskega zavarovanja kreditojemalca, dolgoroËnega varËevanja ali prostovoljnega dodatnega pokojninskega zavarovanja. Za stanovanjski kredit v višini 80.000 EUR na 25 let na dan 26. 02. 2010 je vrednost 6 meseËnega Euriborja 0,975 % (veljavnost s 1. 2. 2010), EOM pa znaša 2,95 %. V izraËun EOM zaradi trimeseËnega roka porabe niso vkljuËene interkalarne obresti. EOM se lahko spremeni, Ëe se spremeni obrestna mera, stroški odobritve in odplaËevanja kredita ter datum odobritve kredita.

Akcija velja do 31. 5. 2010 oziroma do porabe kvote. Podrobnejši pogoji na www.nkbm.si/krediti


Bivanje v zavetju narave Osnovna ideja je v Sloveniji zapolniti vrzel na področju lesene gradnje, in sicer z najčistejšo leseno konstrukcijo za gradnjo zgradb, ki ne uporablja kemičnih lepil in ne potrebuje kemične zaščite (barve, impregnacije), hkrati pa zaradi upoštevanja tradicionalnih znanj in najsodobnejše tehnologije zadostuje najvišje kriterije odličnosti gradnje (negorljivost, potresna varnost, nižji izpusti CO2, tudi ne gnitje). Podjetje Thoma iz Avstrije je patentiralo leseno konstrukcijo Holz100. To podjetje zastopamo v Sloveniji, ker ima edinstven odnos do človeka in narave. Celotna filozofija gradnje s sistemom Holz100 sloni na tradicionalnih znanjih o gradnji hiš v času, ko moderne tehnologije še niso poznali. Ljudje so takrat živeli preprosteje in so bili z naravo bolje povezani. Podjetje Thoma in podjetje Holz100 bio Hiše želita okrepiti močno vez med človekom in naravo, brez uporabe škodljivih tehnologij za človeka in naravo. Na slovenskem trgu je velika ponudba lepljenih lesenih konstrukcij, ki za spojitev lesenih elementov med seboj uporabljajo lepilo. Podjetje Thoma pa se uspešno izogiba umetnim/kemičnim materialom, ki bi lahko negativno vplivali na človekovo bivanje in/ali pa so naravi neprijazni. Lesena konstrukcija Holz100 je edinstvena v svoji vezavi, popolnoma brez lepila in kovine. Za spojitev lesenih elementov se uporablja lesene moznike narejene iz lesa bukve, kar predstavlja trajen konstrukcijski element iz enega materiala – 100% lesa. Les, uporabljen za izgradnjo Holz100 bio hiše je posekan ob točno določenem času upoštevajoč tradicionalna znanja o izboru, načinu, času sečnje lesa po luninih ciklih, transportu, sušenju, razrezu, kar ga dela naravno odpornega proti plesni in je naravni zaviralec tvorbe prahu. Prav tako pa se okrepijo naravne odpornosti lesa na ogenj, potres, zvok, vlago, škodljivce. Proizvodnja lesene konstrukcije Holz100 pa poteka popolnoma brez strupenih dodatkov. Takšne zgradbe zadovoljujejo potrebo po manjšem onesnaževanju okolja. Prvič je manj izpustov CO2 pri izdelavi elementov Holz100 in drugič sam zgrajen objekt deluje kot skladišče CO2, ki ga je les, tekom večletne rasti pri procesu fotosinteze, shranjeval v svoji strukturi. Holz100 bio hiše zadovoljujejo potrebam po bolj zdravih materialih za bivanje človeka. Les, ki je uporabljen za izgradnjo konstrukcijskega elementa Holz100, je posekan v vzdrževanih gozdovih, ki so certificirani s PEFC in FSC certifikati. PEFC certifikati so zagotovila, da les prihaja iz vzdrževanih in negovanih gozdov. FSC certifikati, pa zagotavljajo odgovorno sečnjo in spravilo lesa oz. odgovorno upravljanje z gozdovi.

19


Bivanje v takšni zgradbi blagodejno vpliva na ljudi, ki zaradi osebne izkušnje s posledicami uporabe kemičnih materialov v svojih domovih trpijo za: alergijo, astmo, kožnimi reakcijami, motnjami spanja, depresijo, idr… Rešitev je v pravem času poseka lesa upoštevajoč lunine cikle, kar ojača lastnosti lesa kot so naravna odpornost proti plesni in naravni zaviralec tvorbe prahu. Lesena konstrukcija Holz100 zadovoljuje potrebo po: • hitri postavitvi; • hitri vselitvi; • manjšem onesnaževanju okolja; • bolj zdravih materialih za bivanje človeka; • ne rabi strupenih dodatkov; • blagodejnih vplivih na ljudi z alergijami; • bolj zdravem bivanjskem okolju; • preselitvi objekta; • prihranku denarja; • nižjih stroških ogrevanja; • nizkih stroških vzdrževanja; • naravni uravnovešenosti klime prostora; • 50 letni garanciji. Jan Zavodnik s.p. T: 040 570 381 E: info@holz100.si

http://www.holz100.si/


Krasen dopust za mlade družinice na otoku Krku! Vila Amalia se nahaja v počitniškem mestecu Šilo, ki vas bo vsakič znova očaralo s svojo raznolikostjo, prekrasnimi plažami, kristalnim morjem ter z obilo možnostmi za dodatne dejavnosti. Vila je v celoti prenovljena in na novo opremljena, stoji na atraktivni lokaciji ob morju, pred njo pa se bohotijo štiri velike palme, zato je nikakor ne boste mogli zgrešiti.

Šilo je majhen kraj, primeren za družinski oddih. Od apartmajev do najbližje plaže vas loči le nekaj korakov. Del plaže je namenjen najmlajšim kopalcem, saj je iz mivke in je primerna tako za zidanje gradov kot tudi za brezskrbno poležavanje. V bližini se nahaja trgovina, zdravstveni dom, slaščičarna, restavracije,…skratka vse kar potrebujete za brezskrben oddih. Vila nudi štiri manjše Palma apartmaje, ki so prijetno, moderno in funkcionalno opremljeni in vas bodo osvojili že na prvi pogled. Nahajajo se v pritličju vile. Vsak apartma ima svoj atrij na katerem se lahko igrate s svojimi najmlajšimi ali le uživate v pogledu na morje. Čeprav so apartmaji majhni (22m2), namenjeni družini z enim ali dvema majhnima otrokoma, v njem najdete vse kar potrebujte za dobro počutje. Bivalni prostor in kopalnica sta prostorsko ločena. V bivalnem prostoru se nahaja kuhinja z jedilnico in raztegljivi dvosed. V zgornji etaži vile se nahaja Luksuzni apartma (75m2), ki je namenjen večjim družinam oz. 4 odraslim osebam. Luksuzni apartma ima dve spalnici, dve kopalnici, velik dnevni prostor in kuhinjo. Iz apartmaja lahko uživate v čudovitem pogledu na morje. Apartmaji so hlajeni s klimo, imajo televizijo ter brezplačni priključek za internet. Poskrbeli so tudi za najmlajše. Malčki do 5. leta starosti bivajo brezplačno, izposodite pa si lahko tudi prenosno posteljico in stolček za hranjenje. Dobrodošli so tudi vaši hišni ljubljenčki. Prijazna lastnika skrbita, da se gostje počutijo kar se da udobno in ustrežeta vsaki uresničljivi želji.

Vila Amalia PAVI D.O.O. Vila Amalia Pečine 6, 51515 Šilo Tel.: +386 41 610 335 E-mail: vila.amalia@gmail.com, http://www2.copia.si/silo/slo/vila_amalia.html


Sol, vsepovsod sol ... Z veseljem vam sporočamo, da smo odprli center solnih sob v Ljubljani. Sobe vas poleg svoje beline in moči soli razvajajo tudi z aromoterapijo in kromoterapijo. Prijetna temperatura, udobni ležalniki in zvoki morja vam med solnimi terapijami premagajo utrujenost, za trenutek preženejo vsakdanje skrbi in vas napolnijo z energijo in mirom. Poleg izrednega, sproščujočega učinka na telo vam terapije v solnih sobah močno izboljšajo imunsko odpornost telesa, zdravstveno stanje dihalnih poti in težav s kožnimi obolenji. V našem prvem solnem centru v Gornjem Gradu, kjer izvajamo terapije že tretje leto imamo dobre rezultate pri izboljšanju zdravstvenih težav na področju dihal in obolenj kože. Statistični podatki nam kažejo, da se je stanje zgoraj omenjenih bolezenskih težav v povprečju po 20 zaporednih solnih terapijah pri obolenjih dihalnih poti (kronični bronhitis, kronični sinusitis, astma..) izboljšalo 70-90 %, pri kožnih obolenjih (dermatitis,luskavica,akne....) pa v povprečju 70-100 %. Med solnimi terapijami vam je zagotovljena zasebnost in strokovno svetovanje za vaše obolenje. Vodja centrov ga. Vanda Hartman vas na prvem razgovoru seznani z učinki solnih terapij na telo in vam glede na vaše obolenje svetuje glede časa in števila terapij.Za naročanje na prvi razgovor oz. obisk solne sobe in v času med posameznimi terapijami smo vam na voljo na tel.št. 031-788-881. Tale novička je vzpodbudila našo družino, da smo se odpravili v Ljubljano, v bližino Kliničnega centra. »Vau, kako diši!« je vzkliknil osemletnik, ko smo vstopili v prijazen prostor. Vse zelo čisto, ozko, zanimivo, dišeče. Otroka sta bila v trenutku brez oblačil, midva sva se preoblekla v bele tanke halje, obula zelene »cogavice«. Prijazna gospa Vanda nas je povabila v »Solni tempelj«. Razložila nam je delovanje, pokazala sobe, povprašala o našem zdravstvenem stanju. Otroka sta z veseljem ostala v Palčkovi sobi, kjer sta se igrala s soljo, jo nalagala na tovornjak. Triletnik se ni mogel načuditi, da je sol na tleh in da lahko po njej hodi, da je sol na steni, na stropu. Kamorkoli se je obrnil je bila sol, čisto prava sol. Z dragim sva si privoščila 40 minut razvajanja v sobi Fantazija. Sproščujoče, romantično, zabavno in slano. Čez 10 minut je najina koža postala slana, ob koncu pa neverjetno gladka ali mehka. Naša družina je Solni tempelj obiskala iz radovednosti. Kasneje sem pediatrinjo povprašala, kaj meni o solnih terapijah in učinkovitosti. Glede na rezultate, ki jih imajo v Solnem templju, se je strinjala, da je vredno poskusiti. Sol je vedno blagodejno vplivala na dihala in kožo. Če so vaši otroci veliko bolni in ne veste, kaj bi še poskusili, če si želite sprostitve ali če ste postali samo radovedni, kliknite tukaj: http://www.solni-tempelj.com/

22


Chariot - kolesarska prikolica in voziček v enem ... tudi za dva otroka

Aktivni starši, ki sta jim kolesarjenje in tek (tudi na smučeh) v užitek in rekreacijo, se pogosto sprašujejo, kako uskladiti športne aktivnosti in potrebe malčka. Idealna rešitev so Chariot kolesarske prikolice, ki so novost na našem trgu. Otroka namestimo v prikolico, družbo mu lahko dela igračka, mogoče je kupiti prikolico-voziček za dva otroka. Če malček v prikolici zaspi, mu glava ne omahuje levo in desno. Ko prispemo na cilj, ga ni potrebno buditi ampak prikolico enostavno odklopimo in že pred nami stoji voziček.

Oglejte si http://www.freedom-center.si/prikolice/

Počitniške prikolice Hobby. All-inclusive

Vabljeni

na našo novo lokacijo v CELJU! 1.

2.

oprema - serijsko.

Šotorske prikolice Camp-let.

3.

Tri enostavni koraki.

Več na www.freedom-center.si

Mariborska 200/a, 3000 Celje, gsm: 041-739-688

CELJE center SpaceCamper


www.bambino.si nova številka Pravega vodiča za starše Dolgo vroče poletje izide meseca junija

Pravi vodic za starse  

eko nasveti za vso družino

Pravi vodic za starse  

eko nasveti za vso družino

Advertisement