Page 1

Pravi vodič za starše

Dolgo vroče

poletje

Potovalna lekarna Pravilno sončenje Izboljšajte si finančni položaj

Hura, počitnice so tu!

8 načinov kako preprečiti vlom v vaš dom


Tim strokovnih sodelavcev: Bern Jurečič, astrolog, Spletna stran: www.astrology.si kontakt: bern@astrology.si

Nataša Rijavec Klobučar, specialistka zakonske in družinske terapije, Spletna stran: www.stik.si kontakt: info@stik.si

Sara Jerebic, Družinski inštitut Bližina Spletna stran: www.blizina.si Kontakt: info@blizina.si

Dejan Kilar, Finačni svetovalec in senior partner Kontakt: dejan.kilar@asista-skupina.si

Damir Dabranin Dr.Med.Spec. Pediater, zasebna pediatrična Ambulanta Spletna stran: www.zpa.si kontakt: dabranin@zpa.si

Tina Teršek, vizažistka, Kozmetika Fresh Look Spletna stran: www.drumla.si Kontakt: info@drumla.si

Anže Avbelj, Osebni trener, Trener.si Spletna stran: www.trener.si Kontakt: info@trener.si Studio splet, Pot na brod 12, 1433 Radeče Urednica: Vanja Rainer Grafično oblikovanje: Andraž Dermota @ ozona.si Oglasno trženje: Natalija Premužič Fotografije: stockxpert, sxc, osebni arhiv

Špela Leskovic, Uni. dipl. inž. Arhitekture Spletna stran: www.aksl.org Kontakt: info@aksl.org

3


Kaj storiti, ko vas opeče sonce? Ker je sonce že precej močno, se vam lahko zgodi, da se s smučanja ali poležavanja na plaži vrnete rdeči kot kuhan rak. In kaj storiti? Po prvo pomoč se lahko zatečete v domačo lekarno. Opečeni predel kože natrite s kokosovim oljem, če tega nimate, lahko uporabite tudi olivno olje ali pa olje, v katerem ste namočili šentjanževko. Če vam takšen način ne ustreza, lahko opeklino hladite tudi jogurtovimi obkladki ali pa si pripravite obkladke iz rezin bučk, kumaric, lubenic ali melon. Če vam nobeden izmed teh nasvetov ne pomaga, poskusite še z raztopino sode bikarbone.

Online rezervacija počitnic Če radi potujete in ste si domači z računalnikom, ste gotovo že kdaj naleteli na ugodne in mamljive ponudbe s čudovitimi fotografijami plaž in hotelov s petimi zvezdicami. A vseeno niste imeli dovolj poguma da bi kliknili gumb ‘Rezervirajte zdaj’. Predstvljamo vam 7 prednosti online rezervacij: • počitnice lahko rezervirate kadarkoli, 24 ur na dan, vse dni v tednu • prihranite čas ker vam ni potrebno za vaše počitnice letati od agencije do agencije • online rezervacija je hitra, enostavna • ni nepotrebnega in zamudnega čakanja v vrstah • za obisk agencije ni potrebno prevoziti pol mesta da najdete prikirni prostor, • prihranite, ker vam ni potrebno plačevati parkirnine • udobno lahko svoje počitnice rezevirate iz domačega naslonjača. • Več kot dovolj razlogov da letos svoje počitnice rezervirate online.

Zmerna izpostavljenost UV-žarkom pomaga preprečevati raka Redna zmerna izpostavljenost UV-žarkom pripomore k preprečevanju raka na dojkah, prostati in debelem črevesu ter celo ne-Hodgkinovih limfomov (ene izmed dveh vrst raka na limfnih vozlih). Ekipa nizozemskih znanstvenikov, ki jo vodi Han von der Rhee iz haaške klinične skupine “Hagaziekenhuis” in z Univerze v Rotterdamu, je do tega zaključka prišla v študiji, ki jo je objavila strokovna revija “European Journal of Cancer Prevention”. V članku se von der Rhee in kolegi navezujejo na dejstvo, da vedenje javnosti o vplivih izpostavljenosti UV-žarkom zaostaja za trenutnimi znanstvenimi dognanji. “Delo nizozemskih raziskovalcev kaže, da izpostavljenost UV-žarkom pozitivno vpliva na človeško zdravje. Potencialne nevarnosti prekomerne izpostavljenosti so splošni javnosti dobro znane. Po drugi strani pa se zdravju dobrodejne vidike zmerne izpostavljenosti UV-žarkom na prostem ali v solariju premalo izpostavlja v javnosti dostopnih informacijah”, pojasnjuje Ad Brand iz organizacije Sunlight Research Forum (SRF). V študiji je nizozemska raziskovalna skupina sistematično pregledala in ocenila trenutno dostopna znanstvena odkritja, ki se osredotočajo na povezavo med izpostavljanjem UV-žarkom in rakom notranjih organov.

Nosečnice, izogibajte se UV žarkom

POTUJ NEKAM, d.o.o. Vodnikova 155 SI - 1000 Ljubljana http://www.potujnekam.com info@potujnekam.com t: 01 600 80 35

V nosečnosti se je najbolje izogibati močnemu ultravijoličnemu sevanju, poroča nemška zdravniška zbornica. Nosečnice morajo še posebno pozornost nameniti trajanju in moči UV sevanja v solariju, v svojem poročilu opozarjajo nemški ginekologi. Zaradi povišanih hormonov nosečnice pogosto dobijo temnejše pigmentne pikice na koži. Dodatno ultravijolično sevanje pa samo še poveča število pikic. Občutljiva koža lahko z alergijo ali iritacijo reagira na sonce. Zdravniki menijo, da bi se morale nosečnice zadrževati v senci, saj je to edini način, da se po porodu rešijo temnih kožnih pikic nastalih med nosečnostjo.


S korenjem in paradižnikom do temnejše polti Vitamin D je ključen za delovanje možganov Raziskava znanstvenikov iz University of Manchester je ponudila nove dokaze o pomebni vlogi vitamina D, ki pri ljudeh v tretjem življenskem obdobju spodbuja delovanje možganov. S spremljanjem več kot 3.000 oseb starih med 40-timi in 82-timi leti so znanstveniki potrdili, da imajo osebe z višjo vsebnostjo vitamina D znatno boljše rezultate na testih spominskih sposobnosti in sposobnostih obdelave informacij, poroča Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatriy. Znanstveniki rezultate povezujejo z zaščitno vlogo vitamina D pri ključnih signalnih procesih v možganih. Glavni vir vitamina D so sončni žarki, najdemo pa ga tudi v ribah. Predhodne raziskave so pokazale, da vitamin D znižuje tveganje za nastanek artritisa in frakture povezane z osteoporozo, ter pri boleznih srca in nekaterih oblikah raka.

Uživanje s karotenom bogatih živil kot so, korenje, paradižnik, lubenice, špinača in agrumi z rdečim mesom, potemnijo polt. Sončni žarki pripomorejo k splošnemu boljšemu počutju in prav zaradi boljšega počutja organizem učinkovitejše absorbira vitamine, minerale in druge dragocene sestavine. Profesor Hademar Bankhofer opozarja, da je zaradi vse tanjšega ozonskega plašča, porjavitev po naravni poti vse nevarnejša. S karotenom bogata živila, z minimalnim sončenjem povzročijo temnejšo polt, ki traja dlje. Če se kljub vsemu zgodi, da vas ožge sonce, za lajšanje pekočin uporabite naravne proizvode kot sta jogurt, ali obkladek iz hladnega črnega čaja. Uporaben je tudi naravni sok aloe vere, ki ga vtremo na opečene dele telesa.

Varna naravna zaščita pred komarji Naravni izdelek iz eteričnih olj pelargonije, limonske trave, sivke, litseje in poprove mete predstavlja učinkovito zaščito nežne otroške kože pred komarji in muhami. Je popolnoma nestrupen, saj ne vsebuje kemičnih substanc in je tako primeren že za najmlajše. Je prijetnega vonja, ne masti in ne draži kože. Velika poletna akcija! Za varno in brezskrbno uživanje ob nakupu dveh Zanzijev - darilo Rokavčki! www.sanofarm.si

S soncem nad težave s plodnostjo Celo tretjina moških ima težave s plodnostjo, ker imajo prenizko vsebnost vitamina D v organizmu. Pari, ki imajo zaradi težave z moško plodnostjo spočeti otroka, bi morali več časa nameniti sprehodom v naravi, piše DailyMail. Najnovejša raziskava je odkrila, da ima kar tretjina moških zaradi pomanjkanja vitamina D, težavo s plodnostjo. Strokovnjaki pravijo, da vsebnost vitamina D uspešno dvignemo z desetminutnem sončenjem v majici s kratkimi rokavi. Organizem proizvaja vitamin D med izpostavljanjem močni svetlobi, najdemo ga tudi v ribah in jajcih. Ne samo, da deluje na moško plodnost, pomemben je tudi pri omogočanju zdrave nosečnosti. Težavi pomanjkanja vitamina D so izpostavljeni predvsem moški, ki delajo v pisarnah. Že male spremembe življenjskih navad lahko naredijo pomembno razliko.

5


Čezmerno sončenje je škodljivo

Izogibanje vročinskim udarom

Eva Kalbheim, predsednica društva za boj proti raku v Nemčiji, pravi, da se moramo začeti zavedati, da rjava polt ni ne lepa ne zdrava. Marsikomu so morje, sonce, urejena plaža in zagorelost najpomembnejše sestavine dobrih počitnic. Vendar pa podatki kažejo, da vsako leto odkrijejo kar 22 tisoč rakavih obolenj, ki so posledica čezmernega izpostavljanja soncu. Strokovnjaki pravijo, da je nujno treba poskrbeti za spremembo miselnosti ljudi in za pravo zaščito kože. Po besedah Eve Kalbheim je pretirana zagorelost posledica naravne obrambe kože, ki začne zaradi izpostavljenosti UVžarkom tvoriti več melanina, ki daje koži rjav ten. Pretirana izpostavljenost sončnim žarkom poškoduje DNK kožnih celic in lahko povzroči kožnega raka. Zaščitne kreme bi morali uporabljati redno in jih nanašati na telo že na poti na plažo. Dermatolog Hans-Georg Dauer priporoča tudi zatemnjenje prozornih avtomobilskih stekel, posebej ko vozimo v avtu otroke, mlajše od treh let.

Bliža se poletje in z njim visoke temperature, ki lahko zaradi pretiranega izpostavljanja soncu povzročijo tudi vročinski udar. Ukrepajte hitro: svetujemo spiranje telesa z gobo, ki ste jo namočili v hladno vodo, v katero ste zamešali žličko rožne vode. Oseba naj veliko pije, pripravite pa tudi napitek iz dveh mangov in dveh kozarcev vode. Zavrite, precedite in popijte pol kozarca vsake pol ure.

Olivno olje za lepo polt Olivno olje so za maziljenje telesa uporabljali že grški športniki. Je eno najdragocenejših in najučinkovitejših olj, uporabljajo ga tudi v sodobni kozmetiki, saj ponuja zaščito pred sončnimi žarki, ščiti pred opeklinami, preprečuje nastanek alergij ter mehča in pomirja kožo. Hladno stisnjeno olivno olje lahko uporabljate tudi pri sončenju, prav tako mandljevo, jojobino in avokadovo olje. Najboljša pa je mešanica, sestavljena iz 1/2 olivnega olja in 1/2 olja pšeničnih kalčkov. Za lepo zagorelo barvo mažite telo z mešanico olivnega olja in zelenih orehovih lupin: zelene orehove lupine zdrobite (roke zaščitite z rokavicami, ker orehove lupine puščajo barvo), z njimi do polovice napolnite steklen kozarec in kozarec do vrha napolnite s hladno stisnjenim olivnim oljem. Kozarec zaprite in ga za najmanj 14 dni postavite na sonce. Orehove lupine se bodo skorajda razkrojile, vi pa boste dobili odlično olje za sončenje. Manjši drobci orehovih lupin sicer ostanejo; če vas motijo, olje precedite. Vsako leto pripravite sveže olje. Za lepo zagorelo polt bo poskrbela tudi mešanica 1/4 hladno stisnjenega olivnega olja, v katerega kanete 10 kapljic jodove tinkture in sok 1 limone.

6


Potovalna + lekarna Kaj vzeti s seboj na počitnice? Katera zdravila potrebujem? Na kaj moramo biti še posebej pozorni?

Osnovna potovalna lekarna:

• zdravstvena izkaznica oziroma kartica • ustrezno potrdilo o zdravstvenem zavarovanju in cepljenju (če je to potrebno) • tablete proti povišani telesni temperaturi in bolečinam • tablete proti driski • tablete za zdravljenje zaprtja • tablete proti potovalni slabosti • prašek za nadomeščanje izgubljenih mineralov in preprečitev izsušenosti ob driski in bruhanju • zdravilo proti alergiji • tablete za čiščenje vode (v kolikor imamo alergijo) • sterilna obveza za rane • obliži, povoji, gaze, razkužilo • škarjice • elastični povoj • termometer

Na kaj moramo pomisliti, če jemljemo predpisana zdravila? • Če uporabljate zdravila, ki jih je potrebno na cilju prijaviti carini ali če ste sladkorni bolnik in imate s seboj igle in brizge, prosite ležečega zdravnika za pisno potrdilo, drugače lahko pride do neprijetnih zapletov. Še prej se posvetujte z zdravnikom, če je načrtovano potovanje sploh primerno za vas. • Kje naj shranimo zdravila, ki smo jih vzeli s seboj na potovanje? Zdravila shranite na enem mestu, najbolje v priročni torbici, in na varnem pred otroci. Preden si pripravite torbico z zdravili, preverite datum njihove uporabe. Zdravila naj ostanejo v originalni embalaži, skupaj z navodilom za uporabo. Pazite, da ne bodo shranjena pri temperaturi, višji od sobne (25°C). Zaščitena naj bodo pred svetlobo in vlago. Pozorni bodite tudi na shranjevanje tistih zdravil, ki zahtevajo posebne pogoje shranjevanja.

7


Kaj pa lekarna za potovanje z otroci? Otroška potovalna lekarna naj vsebuje: 1. Sredstvo proti povišani telesni temperaturi in bolečinam (za otroke je najprimernejši paracetamol, ki je na voljo pod različnimi zaščitenimi imeni in v različnih oblikah) ter termometer. 2. Sredstvo proti driski (različni probiotiki, suhe borovnice,...) in rehidracijska sol. 3. Sredstvo proti zaprtju – do njega lahko pride zaradi spremenjenega ritma, okolja, prehrane. Pomembno je da otroci dovolj pijejo, če pa zaprtje traja več dni in ima otrok tudi bolečine v trebuhu lahko večjim otrokom daste svečke za odvajanje ali pa sirup z laktulozo. Nikoli ne dajajte otrokom odvajalnih čajev, ker povzročajo krče. 4. Zdravilo proti alergiji in pikom žuželk – sirupi ali tablete, ki vsebujejo antihistaminike in se jih odmerja glede na otrokovo starost oz. težo, za lajšanje kožnih težav pa mazila, ki lajšajo srbenje in vnetje oz. sredstva za preventivo pred piki. 5. Izdelke proti potovalni slabosti. 6. Zdravila, ki jih morate redno jemati. 7. Obliže, povoje, (sterilne) gaze, razkužilo, škarjice. 8. Potrjeno zdravstveno kartico, ustrezno potrdilo o zdravstvenem zavarovanju in če je potrebno potrdilo o cepljenju. Pa ne pozabite na sončno kremo in rokavčke za vaše najmlajše!

CSC_oglas_bionect_Bambino_210x148.5_tisk.pdf

1

4/26/10

2:29 PM


8 načinov kako preprečiti vlom v vaš dom

Večina se nas ne zaveda kako pogosti so vlomi v domove. 18% vseh tovrstnih kriminalnih dejanj se zgodi ravno na domu. Berite naprej, če želite izvedeti nekaj preprostih trikov, s katerimi boste lahko preprečili morebitno krajo na vašem domu.

1. Lažen napis

Čeprav je avdio-video oprema za nadzorovanje doma zelo učinkovita, je tudi precej veliko breme za vašo denarnico. Uporabite pa lahko cenejšo alternativo in prelisičite morebitnega vlomilca tako, da na dvorišče postavite napis ‘Objekt je pod video nadzorom’, pa če tudi to ni res. Tako si bo vlomilec gotovo premislil in si morebiti izbral drugo, ‘lažjo’ žrtev. Naj se sliši ostro a na prvem mestu je varnost vašega doma, bližnjih in vaše lastnine.

2. Garaže

Garaže so pogostokrat vstopna točka za vlomilce, zato bodite pozorni, da so vrata garaž vedno zaklenjena, če ste odsotni. Nikar jih ne puščajte odprta, saj lahko tako potencialni vlomilec in tat hitro vidi nek predmet, ki ga utegne ‘potrebovati’. Vaša garaža naj torej ne bo izložba za mimoidoče. Dostikrat se zgodi, da opazite, da so vas okradli šele takrat, ko točno ta predmet potrebujete. Takrat pa je že prepozno, saj ne boste vedeli kdaj se je kraja sploh zgodila. Zato bodite dosledni pri zapiranju in zaklepanju vrat. Tako boste zmanjšali verjetnost neljubih dogodkov, kot so izginotje električnih škarij, ravno, ko hočete porezati živo mejo.

3. Bodite dober sosed

Ohranjanje dobrih medsosedskih odnosov je zelo pomembno, ne le zaradi dobrega vzdušja v vaši okolici, temveč tudi kadar pride do obravnavanih neljubih dogodkov. Če se dobro razumete s sosedi, je večja možnost, da pokličejo vas ali morda policijo, če vidijo nepoznano, sumljivo osebo, ki se potika po vašem dvorišču ali stanovanju. Tudi ko oddidete na počitnice bodo z veseljem preverili kakšne sumljive dogodke in vas o tem obvestili. V takih trenutkih je dobro imeti sosede, ki jim zaupate, zato se potrudite ohraniti dobre odnose.

9


4. Spalnica

Vlomilec se ponavadi najprej poda v spalnico, saj so tam največkrat shanjene stvari z večjo vrednostjo, kot so nakit, denar, dokumenti in podobno. Zakaj bi mu vse to nastavili direktno pred nos? Vse svoje vredne predmete hranite v kakšnem drugem prostoru, ki ni tako zelo očiten in morda vlomilec niti ne bo imel časa, da preišče vse prostore, saj ga bodo zalotili vaši dobri sosedje!

5. Vlomilcu privlačni domovi

Vlomilci vedno iščejo takšne domove, kjer je na dvorišču veliko drevo ali dosti grmičevja, saj ima tako več možnosti, da izpelje svoj načrt. Če imate dvoje vhodnih vrat, se prepričajte, da so vsaj ena vedno zaklenjena, četudi ste doma, kajti tat ima raje tista stanovanja, v katera lahko neopaženo vstopi in hitro tudi odide, zato mu nikar ne ‘pomagajte’ pri stvari.

6. Senzorji gibanja

Prižgana luč je dobro svarilo za tatove, še posebej ponoči. Zato strokovnjaki svetujejo, da na dvorišče namestite luči na senzor, ki se avtomatsko prižgejo, ko gre kdo mimo. Nikoli ne veste, morda bo pa ravno to odgnalo vsiljivca.

7. Pes – čuvaj

Zadnje kar hočejo vlomilci, je povzročanje hrupa. Psi so odlični pri opozarjanju, da se po njihovem in vašem teritoriju potika neznana oseba. Zato ne bodite jezni na svojega ljubljenca, če začne iznenada lajati, morda je pravkar prestrašil vsiljivca!

8. Policija

Vsi bi torej morali poznati osnove, kako se zavarovati pred vlomi in krajami. Za tiste bolj zahtevne pa strokovnjaki priporočajo, da se povežejo z lokalno policijo in jih prosijo naj naredijo hiter pregled, medtem ko ste vi na dopustu. Zapomnite si, pomembna je vaša varnost in prepričanje, da je doma vse v najlepšem redu.

www.vovko.si


Piki in ugrizi

Pomladi in poleti narava kar buči od zvokov žuželk. Da bi zmanjšali možnost pikov, je pametno že vnaprej ukrepati: • Otroka naučite, naj bo previden, ko pije iz skodelic ali kozarcev, še posebno, če je pijača sladka in privlači žuželke. Čebelji ali osji pik v predelu ustne votline pa je izjemno boleč in lahko tudi hudo nevaren. Če se to vseeno zgodi, naj otrok takoj začne lizati ledeno kocko in odpeljite ga k zdravniku. • Poskrbite, da v bližini, kjer se zadržujete, ne bo smeti, ker privlačijo mrčes. • Če le ni prevroče, naj so otroci obuti in oblečeni v majičke z dolgimi rokavi. • Začnite redno uporabljati repelente, ki so primerni za otroke. • Če v bližini doma najdete osje ali sršenje gnezdo, ga nujno uničite, pri tem pa bodite izjemno previdni. Če poznate strokovnjaka, naj vam pri tem pomaga.

Pozor!

Nekateri otroci lahko razvijejo alergično reakcijo na pike, še posebno, če je v družini že kakšen primer tovrstne alergije. Pri teh otrocih lahko piki povzročijo anafilaktični šok, ki je življenjsko nevaren. Znaki šoka: • rdeča, lisasta koža z oteklinami • zatekanje obraza in vratu • težave z dihanjem • pospešen srčni utrip • slabost in omotičnost V takem primeru je treba otroka takoj odpeljati v najbližjo zdravstveno ustanovo.

11


Torbica za prvo pomoč pomladi in poleti

Kadar se odpravljate v naravo, je prav, da s sabo vzamete tudi nekaj osnovnih pripomočkov za prvo pomoč. Torbica naj vsebuje: • kremo za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem • antihistaminik v kremi ali razpršilu • paracetamol za otroke • antiseptično kremo • vato • povoje • obliže • pinceto


Se vaša koža prehitro stara?

Morda se niti ne zavedate, da s svojim ravnanjem dopuščate, da se vaša koža stara hitreje kot bi se sicer. Ne ogrožajte več svoje kože! Ker se želimo izogniti kurativi v obliki krem proti staranju ali obiskov pri dermatologu rajši poskrbimo za preventivo. Piling: Res je, da piling pospešuje obnovo kože in gladi gube, vendar pa morate vedeti, da prekomerna uporaba pilinga poškoduje vrhnjo plast kože, poruši ravnovseje vlažnosti in poškoduje teksturo kože. Zatorej odkorakajte v kopalnico in preverite kako agresiven je vaš piling. Takšni z mletimi koščicami in semeni so zelo grobi, uporabljajte ga le enkrat mesečno. Pogosteje na policah drogerij najdemo nežnejše pilinge, ki delujejo podobno kot kozmetični postopek mikrodermabrazia, ta s posebno tehniko odstrani mrtvo zgornjo plast kože in vzpodbudi nastanek novih celic. Če je vaša koža suha potem je za vas odlična izbira piling, ki vsebuje oljčno olje ali shea maslo. Sončna očala: Le glejte, da jih imate vedno v torbici, saj nikoli ne veste kdaj jih boste potrebovali. Saj veste kaj se zgodi ko jih ne nosite in vam močno sonce sije naravnost v obraz...začnete se pačiti, to pa prinaša nove gubice na čelu in okoli oči. Zato ne boste zgrešili, če si izberete velika očala v slogu Jackie Onassis; so modna, povrhu pa si boste tako najbolje zaščitili oči pred nevarnimi UVA in UVB žarki. Dodatno lahko nežno kožo okoli oči zaščitite s kremo za okoli oči. Rdeča barva: Imate večino časa rdeča lička? Tudi takrat kadar ne nosite rdečila? Če je naravno vaša koža na obrazu ves čas rdeča to pomeni, da je šibka. Vsekako ima tu prste vmes lahko dednost, vendar pa nekoliko prispevajo tudi slabe življenjske navade v obliki stresa in izpostavljanja soncu. Izogibajte se prevelikemu izpostavljanju soncu in drugim škodljivim dejavnikom, ki vplivajo na nastanek rdečice, to je začinjena hrana, alkohol, vroči napitki, v katerih je kofein.

13


Pravilno sončenje

Koža je največji organ človeškega telesa in ima številne naloge, katerim je kos samo, če je zdrava. Je tudi ovoj, ki obdaja telo in bistveno sodeluje pri naši socijalni komunikaciji z okoljem. Med številnimi škodljivimi vplivi okolja so gotovo na prvem mestu ultravijolični (UV) žarki. Ti predstavljajo majhen del sončnih žarkov, ki dosežejo zemljino površino. Sonce, ki pošlja svoje žarke na zemljo že miljone let ima številne ugodne vplive na telo in bi lahko bilo naš prijatelj in zaveznik, žal pa ga spremenjen način življenja, več prostega časa, modni trendi, ki narekujejo potrebo po zdravem zagorelem videzu, na drugi strani pa poškodovana ozonska plast okoli zemlje, vse bolj spreminjajo v nevarnost, ki nas ob neupoštevanju nekaterih pravil resno ogroža. Posledice lahko postanejo vidne šele čez desetletja in tedaj škode ni več mogoče popraviti. Sončni žarki so del spektra elektromagnetnega valovanja. Zemljino površino dosežejo toplotni, svetlobni in del ultravijoličnih (UV) žarkov. Ozonska plast, ki obdaja zemljo je sila pomembna, saj absorbira žarke kratkih valovnih dolžin. Ti, najbolj usodni, nas tako k sreči ne dosežejo. UV žarki razdelimo glede na valovno dolžino in s tem povezanim biološkim učinkom na: • UV-C: So žarki kratkih valovnih dolžin, ki jih v celoti absorbira atmosfera in ne pridejo do zemlje. Ti žarki sicer delujejo smrtno na celice in ubijajo mikroorganizme tako, da jih umetno proizvajamo za sterilizacijo. • UV-B: To so žarki srednjih valovnih dolžin, ki deloma dosežejo površino našega planeta. Prodirajo v zgornje plasti kože, kjer povzročajo vnetje in sončne opekline. Posledica delovanja teh žarkov je večina zgodnjih nezaželjenih vplivov sonca. So tudi dokazano kancerogeni. • UV-A: So dolgovalovni žarki, ki prodirajo globje v kožo. Povzročajo zaželeno porjavelost kože. Zadnja leta strokovnjaki opozarjajo na nevarnosti teh žarkov, katerih škodljive posledice se navadno pojavijo šele čez desetletja in to brez takojšnjih vidnih sprememb, kot so vnetja ali opekline. Pretirano izpostavljanje lahko zaradi globinskega delovanja poškoduje elastin in kolagen. Škodljivo vplivajo tudi na t.i. jedrne kisline celic in poškodujejo dedno zasnovo celice.

14


Nevarnosti sončenja moramo razdeliti na zgodnje in pozne. Prve se pojavijo neposredno po pretiranem sončenju, pozne, ki so nevarnejše in dokončne, pa šele po več letih izpostavljanja UV žarkom. Celice seštevajo tekom let povzročeno škodo, ki je lahko velika tudi če nismo bili nikoli opečeni.

Zgodnje posledice sončenja

• rdečina kože (dermatitis solaris) je posledica vnetja, ki ga povzročijo UV žarki • sončne opekline (combustiones solaris), koža je vneta, pojavijo pa se tudi mehurji. Gre za posledico delovanja UV-B žarkov • toksični dermatitis, se pojavi ponavadi po sončenju na mokri travi. Iz trave se namreč sproščajo snovi, ki zelo povečajo učinek delovanja UV žarkov na kožo. Na mestih, kjer je prišlo do kontakta se pojavijo mehurji, kljub temu, da s sončenjem nismo pretiravali. Podobno lahko fototoksično delujejo nekatere dišave, zato se nikoli ne sončimo nadišavljeni • alergijski dermatitis lahko izgleda precej različno in se pojavi pri tistih ljudeh, ki so na UV žarke preobčutljivi

Pozne posledice sončenja

• gube so posledica propadanja kolagenskih in elastičnih vlaken, k emur čUV žarki znatno prispevajo • atrofija (stanjšanje), teleangiektazije (vidne žilice) in kseroza (suhost) kože so prav tako česta kasna posledica pretiranega sončenja • sončne pege (lentigo solaris) se pojavljajo na mestih, ki so bila leta veliko na soncu, predvsem po ramenih, zgornjem delu hrbta in po hrbtiščih rok, ter po podlakteh. So navadno svetlo rjave, nepravilnih oblik, lahko neenakomerno obarvane. Redko se iz njih razvije nevarna oblika kožnega raka, maligni melanom • prekanceroze (predstopnje kožnega raka) se razvijejo zaradi kancerogenega delovanja UV žarkov na jedrne kisline celic kože, ki se spremenijo v rakaste. Iz prekanceroz se velikokrat razvije • kožni rak, ki je najhujša pozna posledica sončenja. Kar 90 % karcinomov kože nastane zaradi škodljivega delovanja sončnih žarkov. Asist. mag. Igor Bartenjev, dr. med.,

15


Otroci morajo nositi sončna očala! Nekako nam je znanost uspela dokazati in vcepiti, da se brez zaščitnih sončnih krem, lahkih oblačil in pokrival ni najbolj pametno nastavljati močnim poletnim sončnim žarkom. Pametno pa je ‘obvezni opremi’ pridati tudi sončna očala. Poletje se bliža in z njim visoke temperature, nevarni UV žarki pa so že prisotni. Še enkrat poudarjam, čeprav nekateri kljub vsem opozorilom nasvetov ne jemljejo resno, UV žarki povzročajo opekline, prezgodnje staranje kože, v primeru deformacije kožnih celic tudi težje bolezni (melanom, epitelijom,…) prav tako pa lahko dolgotrajno in nevarno poškodujejo vid. Oči so v primerjavi s kožo desetkrat bolj občutljive na nevarne UV žarke, trdijo v Eyecare Trustu, sporočilo pa so objavili v Daily Mailu. V največji nevarnosti so otroške oči, ki imajo širše zenice in občutljivejši leči, tako da pri otrocih kar 70% več UV žarkov prodira na očesno mrežnico.

Kreme za sončenje ja, kaj pa sončna očala?

Kljub vsemu raziskave kažejo, da se celo 93% Britancev ne zaveda poškodb oči povzročenih z UV sončno svetlobo. Strokovnjaki sončna očala, ne glede na letni čas, priporočajo tako otrokom kot odraslim. Bolj previdni strokovnjaki priporočajo nošenje sončnih očal tudi v oblačnem vremenu. Bolj so izpostavljeni svetlolasi in modrooki ljudje, saj imajo manj pigmenta, kar pomeni, da so občutljivejši na sončne UV žarke. »Nevarno ‘sončenje oči’ v kasnejšem življenju povzroča številne očesne spremembe. Najresnejše in najnevarnejše so poškodbe rumene pege, ki je najobčutljivejši del očesa,« pravi Rob Lamont angleški oftalmolog. Lanskoletna raziskava Eyecare Trusta je pokazala, da 79% staršev in otrok uporablja zaščitno kremo za sončenje, 44% pa nikoli ne poskrbi za zaščito otroških oči. Uživanje listnate zelenjave špinače, zelja in graha ščiti oči. Omenjena zelenjava vsebuje lutein, ki v očesni steklovini pomaga pri filtriranju škodljive UV svetlobe. Svetloba težje doseže očesno mrežnico, zato ima lutein vlogo naravnih sončnih očal. Morda se sliši smešno pa vendar, sončna očala so od začetka leta 2009 obvezen del šolske uniforme avstralskih osnovnošolcev.

Kvalitetna otroška očala dobite v BAMBI CENTER TRGOVINI

16


Hura, počitnice so tu! Počitnice in dopusti nam že trkajo na vrata. Teh se najbolj veselijo naši otroci, ki komaj čakajo, da bodo odložili šolsko torbo in se brezskrbno predali užitkom…Morje, izleti v naravo, kolonije in druge aktivnosti otroke že vabijo. S starši, prijatelji, sorodniki ali v organizaciji s taborniki, kolonijami ipd. bodo preživeli teden ali dva, ki jim bo prehitro minil ali pa tudi ne.

Ponudite različne izbire

Vsak otrok si slej ko prej želi na počitnice brez staršev. Če ne prej, vas bo vaš najstnik prepričeval, da mu dovolite na morje brez vas. Dokazoval in morda celo izsiljeval bo na različne načine: s primerjanjem z drugimi, z jezikanjem o starokopitnežih, ki ne sledijo sodobnosti…Zakaj mu torej ne bi ponudili različne možnosti, ki so za vas sprejemljive? Če si želi počitnice preživeti sam ali v družbi prijateljev, preglejte tiste variante, ki so za vas dopustne...Poiščite organizirane oblike, kot so npr. kolonije, taborjenje…Naj otrok sam pobrska po svetovnem spletu ali naj se obrne za reklamami v šoli ipd. Skupaj izberita tisto možnost za letovanje, ki se obema zdi primerna. Tu je potrebno upoštevati otrokove interese in ga ne siliti v počitnikovanje, ki mu ne ustreza. Zakaj bi otoka na vsak način vpisali v tečaj angleščine in mu po vašem mnenju veliko omogočili, če otroku ni do učenja tujih jezikov, in bi se rajši celo poletje namakal v bližnji reki? Seveda pa ne popuščajte in ne dovolite tistega, kar je za vas nedopustno. Da boste mirni, ko bo odšel vaš otrok na počitnice sam, se pozanimajte, kdo od odraslih bo ob otrocih, kako je poskrbljeno za varnost in povprašajte znance, kakšne izkušnje imajo z določenim organizatorjem. Imate vso pravico izvedeti čimveč informacij o potovanju in bivanju, zato se ne bojte, da boste preveč vsiljivi. Gre za varnost vašega otroka! Marsikateri otroci se radi odpravijo na počitnice s svojimi prijatelji in njihovimi družinami. Tako ste lahko mirni za otrokovo varnost, saj ste prijateljeve starše zagotovo že spoznali, hkrati pa je otroku omogočite korak v samostojnost. Pogajanja, ki so v teh dneh pred vami, predstavljajo dobro priložnost za krepitev medsebojnih odnosov, za učenje samostojnosti in prilagajanja.

Kaj pa naj midva počneva?

Ko odide otrok sam na počitnice, ostanejo starši sami. In nemalokrat se zgodi, da so starši tisti, ki se nelagodno počutijo...Ne zgolj, da jih se strah za otroka, temveč čutijo neko praznino, negotovost, stisko. Vprašati, ali sva midva pripravljena pustiti otroka v samostojnost? Počitnice so gotovo velika priložnost za otrokov razvoj. Počitnice, ki so organizirane, kjer je poskrbljeno za varnost in kjer odrasla oseba skrbi…Torej iz tega zunanjega vidika vas nima kaj skrbeti…Koliko pa je v tem najinega strahu? Posebno, če se je prej vse vrtelo okrog otroka…Kako pa bova midva preživela teh deset dni? Koliko je meni, kot mami nelagodno, da bo moj otrok stran od mene, kako negotovo se jaz počutim, ker ga puščam v svet? In kje sem jaz kot oče ujet v ženine solze, ko pospremi prvič otroka na pot? Kaj lahko jaz kot oče dam temu otroku, ko pakirava kovčke za prvo potovanje? Mu lahko dam varnost, zaupanje in trdnost, da bo zmogel sam preživeti teden dni sam (a vendarle ne osamljen) v družbi vrstnikov, prijateljev in vzgojiteljev? Se bova morda midva kar naenkrat počutila osamljena, ko ne bo običajnega vreščanja okrog hiše? Pa čeprav le za nekaj dni… Mnogokrat se namreč zgodi, da so starši v večji stiski, kot otroci, ki se med svojimi vrstniki kaj hitro znajdejo, čeprav v drugem kraju, ob drugih odraslih ljudeh…In velikokrat starševski klici in morda celo nenapovedani obiski, le spodbudijo občutke domotožja, ki se ob prvem počitnikovanju brez staršev, rado prikrade. Kaj je torej najboljše? Poklicati ali nepoklicati…ko nas pa tako zelo skrbi… Možnosti je seveda veliko…Že ob pogovoru z organizatorjem, ste se verjetno dogovorili, kako in na kakšen način boste izvedeli, kako so vaši otroci. Včasih celo po medijih slišimo sporočila staršem, da so otroci varno prispeli na mesto počitnikovanja. Ena izmed možnosti je, da otroku prepustite pobudo zato, da vas pokliče. Nikar ga s telefonskimi klici in sporočili ne posiljujte večkrat na dan. Vprašajte se, kako se počutite v tistem trenutku, ko začutite potrebo, da bi po eni uri spet poslali sporočilo. Kaj se z vami takrat dogaja? In zakaj se ne morete s partnerjem pogovoriti o teh občutjih? In ko vas prime, da bi se kar odpeljali na nenapovedan obisk v letovišče, pomislite, kako bi se vi kot otrok počutili, če bi sredi čudovitega poletnega dopoldneva, ko ravno čofotate s prijatelji po vodi, pridrvela vaša starša in vas stiskala v objem? Razlika seveda je, ali vas otrok pokliče in želi

17


domov, ker ga daje domotožje, takrat se ne obirajte, temveč pohitite ponj, drugače pa je v primerih, ko je v resnici nam hudo, otrok pa na morju brezskrbno uživa…

Domotožje

V tujem, oddaljenem kraju, stran ob mame, očeta in najbližjih, se nehote pojavijo občutki razdraženosti, jokavosti, osamljenosti, negotovosti, ki jih pravimo domotožje. Ne glede, da je otrok na počitnicah skupaj s svojimi sošolci in prijatelji, s katerimi preživi tudi v domačem okolju proste popoldneve, in ob učiteljih, vzgojiteljih, ki so do njega prijazni in topli, otrok čuti, da mu manjkajo starši, bratje in sestre. Otrok pogreša tiste, ki jih ima rad, in v tujem kraju, kjer rutine in običajne navade zamenjajo nove dogodivščine, se občutki izgubljenosti in negotovost le povečajo.

Otroci so različni

Otroci se bodo na različne načine prilagodili novemu okolju. Nekateri otroci bodo z navdušenjem preživeli vse dni na letovanju, drugi se bodo že od domačih težko poslovili in s cmokom v grlu sedli na avtobus, pri tretjih se bo bodo prvi znaki domotožja pokazali v prvih dneh bivanja v letovišču. Pomembno je, da otroku dovolimo pokazati domotožje. Če je otrok pri tabornikih, naj se pogovori s starejšimi taborniki ali vodjem, ki so imeli podobno izkušnjo. Načeloma so vodje kolonij, taborov in letovanj zelo odprti in poslušni ter znajo otroka potolažiti. Otroku je lahko v pomoč tudi, če pokliče domov. Ni pa to pravilo. Takrat, ko so starši sami v stiski in strahu, kako je z otrokom, pa tega ne znajo ali ne zmorejo spregovoriti v svojem odnosu s partnerjem. Takrat nehote ob otrokovem klicu prebudijo še v otroku večje domotožje. Otroka morda začne skrbeti za starše in jih začne še bolj pogrešati. Ko pa roditelja zmoreta zadržati pri sebi občutke, ki se prikradejo, ko otrok odide na počitnice sam, lahko tudi otoka neobremenjeno vprašata, kako se ima, kaj vse je počel, videl, doživel….In nikar otroku ne očitajte, da si je vendarle sam želel v kolonijo. Razumite ga v njegovih čustvih. Seveda pa je utrip počitniških dni odvisen od naših odnosov. Kaj pomenijo otroku prosti dnevi ali letovanje preživeto v najdražjem hotelu, če pa v njem ni prostora za veselje, razposajenost in brezskrbnost…Če je otroku naporno, ker živi v ozračju polnem prepirov, negodovanja in napetega vzdušja. .. Med dopustniškim časom je gotovo veliko priložnosti, da se obrnemo drug k drugemu in počnemo vse tisto, za kar nam med letom zmanjkuje časa. Pa če so to prijetni sprehodi v naravi ali skupno prebiranje Včasih ni potrebno veliko denarja, da nam je lepo. Finance znajo biti zgolj izgovor zato, da se ne potrudimo približati drugemu. Včasih je dovolj le malo domišljije, pristnega objema in malo več sproščenosti, da nam je lepo. Nataša Rijavec Klobučar, spec. zakonske in družinske terapije Družinski center Stik (www.stik.si)

Glasbena založba Panika v slovenskem glasbenem prostoru že desetletje velja za sinonim kvalitetne avtorske produkcije za otroke, izvajalci kot so Romana Krajnčan, Svetlana Makarovič, Janez Bitenc, Melita Osojnik, Klarisa Jovanovič, Sten Vilar, Mira Voglar, Mojca in Kaličopko, Damjana Golavšek, Čarovnik Grega idr. pa predstavljajo vrhunec slovenskega ustvarjanja za najmlajše. Naj se pohvalimo: smo edina glasbena založba, ki še vlaga v kakovostno otroško produkcijo - držimo se preprostega dejstva, da je le najboljše dovolj dobro za naše najmlajše!!! Več informacij in ugoden nakup na www.panika.si.


Tabori in otrok Tabori so za otroka odlična priložnost, da se nauči samostojnosti in neodvisnosti od staršev. Navadno je tako, da ob prihodu na tabor otrok cveti od zadovoljstva in ponosa. Tako je tudi prav. Tabori pa nudijo otroku še dodatne možnosti, ki se jih pravzaprav niti ne zaveda, jih pa sprejema z velikim veseljem. To so znanja in veščine, ki jih razvije in se jih nauči v sodelovanju z vaditelji in drugimi otroki približno iste starosti. In nenazadnje je odhod otroka na tabor tudi za starše dobrodošel, saj si lahko vzamejo nekaj časa le zase. Tabori so organizirani na sto načinov in z zelo različnim številom udeležencev. Lahko rečemo, da so boljši in slabši. Zagotovo pa je boljši tisti, ki bolj odgovarja vašemu otroku.

Prava starost, oz. kdaj na tabor?

Katera je prava starost, da se bo otrok dobro počutil? Splošno mnenje pravi, da je za otroke pod starostjo 10 let boljši dnevni tabor. Torej je pri mlajših otrokih bolje začeti z dnevnim taborom, da se proti večeru vračajo domov. Pri starosti 10 ali 11 let so otroci že dovolj samostojni, da so pripravljeni na enotedenski tabor, 12-letniki pa uživajo celo na tritedenskem taboru. Pred vpisom otroka na počitniški tabor je dobro, da se s svojim partnerjem pogovorite o naslednjem: • Zakaj želiva poslati otroka na tabor? • Kaj želiva s tem doseči oz. kakšni so cilji? • Kakšen tabor želiva za otroka?

Kakšen tip tabora?

Izbira tabora torej sloni na vaših ocenah in željah. Ali predvsem želite, da bo otrok le užival počitnice in se zabaval, ali da izpopolni določene veščine, športne, umetniške? Želite, da v taboru vlada predvsem tekmovalnost, ali da so dejavnosti na izbiro prepuščene otroku samemu? Da je v taboru veliko njegovih dosedanjih prijateljev ali predvsem neznanih otrok? Vam je morda najpomembneje kdo organizira tabor? Ne pozabite, dragi starši, da je odločitev tudi otrokova, saj se bo tabora udeležil on. Torej se z njim pogovorite, kaj bi želel.

19


Kako najti pravi tabor?

Ko enkrat veste, kaj želite za otroka in kakšen tabor iščete, šele začnite iskati. Velikokrat vam brošure in obvestilni letaki o taborih povedo malo, oz. se nanje ne morete čisto zanesti. Zato se pogovarjajte s prijatelji in znanci, s starši otrokovih sošolcev, sosedi… Prav tako je priporočljivo, da po telefonu pokličete organizatorja in ga povprašate po detajlnih informacijah, ki so za vas pomembne. Zagotovo so ena pomembnejših stvari vaditelji, njihove reference, izkušnje, znanja in sposobnosti za delo z otroki. Prav tako tudi sam prostor, kjer se odvija tabor. Je varen? Kakšne dejavnosti otroci izvajajo in kako so zavarovani pri tem? Imajo čelade pri jahanju, rešilne jopiče pri plavanju? Kakšen je program in koliko možnosti za izvedbo tega programa organizator dejansko nudi? Ima otrok pri izbiri programa kasneje še kakšno možnost spremembe? Kakšne so možnosti za otroka, ki je bolj zaprt sam vase, da aktivno in enakovredno sodeluje v skupnih aktivnostih? Ali je otroku zagotovljeno, da ne bo odrinjen na stran in, da bodo vaditelji upoštevali njegove lastnosti ter mu pomagali, da se aktivno vključi v igro? Vodstvo tabora povprašajte tudi o izjemnih situacijah, npr. če otrok zboli in se ne more vključiti v termin, za katerega je prijavljen. Kako rešujejo spore med otroci? Skratka, povprašajte o vsem, kar se vam zdi pomembno za dobro počutje in varnost vašega otroka.

Če ima otrok domotožje

Prve dni tabora otroci pogosto občutijo domotožje. Če ni prehudo, in za otroka ni res obremenjujoče, je to povsem normalno. Pravzaprav je to znak, da ima otrok zdravo in ljubeče domače okolje. So pa otroci, ki so že sami po sebi bolj samozavestni in domotožja ne bodo občutili. Če vas otrokovo domotožje posebno skrbi, lahko to omilite na nekaj načinov. Tu govorimo seveda o stacionarnih taborih, kamor otrok odide za več dni skupaj. • Redno mu pišite, če se le da, vsak dan. Lahko pa že pred začetkom tabora napišete kakšno pismo, tako da ga otrok prejme že prvi ali drugi dan taborjenja. V sporočilih ne pretiravajte, niti z navdušenjem, da ste sami brez njega doma niti z žalostjo, kako zelo ga pogrešate. • Vodstvo tabora opozorite, da je vaš otrok prvič sam zdoma. Priporočljivo je, da prvi dan tabora otroka predstavite in preživite vsaj nekaj minut skupaj z njim in njegovim osebnim vaditeljem ali varuhom na taboru. • Če se otrokovo domotožje nadaljuje tudi drugi teden tabora, če vam še vedno piše brez žara in veselja nad svojimi novimi izkušnjami, se zavzeto in takoj pogovorite z vodstvom. Povprašajte po konkretnih stvareh, npr. koliko sodeluje pri aktivnostih, ali ima kakšne nove prijatelje, ali so mu njegovi vodniki všeč in tudi, ali ga vodniki upoštevajo in kaj bi še lahko naredili, da otroku naredijo bivanje lepše in prijetnejše. • V glavnem velja, da je eno ali dvotedenska odsotnost prava izbira za otroka, ki je prvič sam na taboru. Če se otrok izredno dobro počuti in uživa v novih dogodivščinah, mu privoščite še daljše bivanje na taboru, če vam le finančne zmožnosti to dovoljujejo. Mnogi otroci se počutijo bolj samozavestne, če gredo na tabor skupaj s svojimi prijatelji. Zato se pogovorite tudi s starši teh prijateljev. Morda bo lažje vašemu in prav tako njihovemu otroku, če bosta skupaj. Nikoli ne zamudite priti po svojega otroka. Ne pustite ga čakati v negotovosti, kdaj boste starši prišli ponj. In zadnji dan mu privoščite veselje, obiščite ga na taboru, sprehodita se skupaj po vseh kotičkih, kjer je prvič doživljal svoje avanture. Naj vam pokaže taborni prostor, ob tem vam bo ponosno pripovedoval o svojih izkušnjah in dogodkih. Tudi vi boste v tem sprehodu natančno začutili, kako se je otrok počutil na taboru. In še ena malenkost: ne oblačite otroka v drage in najnovejše obleke. Zelo verjetno se bo umazal ali pa natrgal mikico. Naj se počuti sproščeno, saj so počitnice! Otroške delavnice PUJSA PEPA

Pujsa Pepa Telefon: 031 444 530 E-mail: info@pujsa-pepa.si Spletna stran: www.pujsa-pepa.si

20


Pri pitju pijač upoštevajte

piramido tekočin

Strokovnjaki priporočajo, da bi morali vsak dan zaužiti vsaj dva litra tekočine. Več tekočine moramo spiti takrat, ko jo več izgubljamo, to je lahko v vročih dneh, ko se bolj potimo, ali med boleznijo. Več vode izgubljamo, če se zaradi visoke vročine prekomerno potimo, ali če imamo težave s prebavo, kot je na primer driska. Nekaj tekočine zaužijemo s pripravljeno hrano (juhe, kompoti ipd.), večino pa popijemo v obliki različnih napitkov. Strokovnjaki so po vzoru prehranske piramide pripravili piramido pijač - koliko neke pijače je priporočeno, da jo zaužijemo. Od spodaj navzgor si sledijo voda, čaji, kave, mleko, pijače z dodatki umetnih sladil, naravni sadni in zelenjavni sokovi s hranilnimi snovmi, alkohol ter dodatno sladkani sadni sokovi brez hranilnih snovi. Najmanj je torej priporočeno pitje alkohola in sladkanih sadnih sokov brez hranil.

Voda

Na prvem mestu je navadna voda brez dodatkov. Nima nič kalorij, a veliko koristnih snovi, med katerimi so najpomembnejši minerali. Zadnje čase je vse popularnejša ustekleničena voda, ki ima različne dodatke. Strokovnjaki se še ne strinjajo s tem, da je dobro, da pijemo vodo, ki ima dodane različne minerale in vitamine. Obstaja namreč nevarnost, da bodo ljudje zanemarili uživanje raznolike prehrane, ker bodo prepričani, da vse potrebno za rast in razvoj dobijo s pijačami z dodatki. Tisti, ki imajo neoporečne vodovode, bi morali piti vodo iz vodovoda. Če ne gre drugače, ali ko greste na pot, je primerna tudi ustekleničena voda. V medijih smo zasledili kar nekaj analiz, katera izmed ustekleničenih voda je primernejša. Verjetno bi se te analize spremenile ob vsakokratni ponovitvi. Torej je na vas, da se odločite, katero vodo boste pili. Izbira je vedno večja in ustekleničene vode so pod nadzorom ustreznih služb, torej zdravju niso škodljive.

Čaj

Čaji, ki jih ne sladkamo pretirano, so zelo priporočljivi za potešitev žeje. Na tržišču je pester izbor, od domačih, sadnih in zeliščnih, do zelenih ter črnih čajev z različnimi dodatki. Veliko čajev si lahko čez poletje pripravimo tudi sami. Pokukajte v knjige o zdravilnih zeliščih, teh najdete v knjižnicah veliko, in poiščite recept za sušenje oziroma pripravljanje plodov oziroma cvetov za čaje. Čaj, ki ga boste nabrali in pripravili sami, vam bo še posebno teknil.

Kava

Pitje kave je pri nas postalo zelo popularno. Poznamo zmerne pivce kave in že kar zasvojence s kavo. Strokovnjaki priporočajo zmernost tako pri kavi kot pri pravem čaju, ker vsebujeta kofein, ki v velikih količinah ni najbolj zdrav. Po

21


raziskavah kofein ni škodljiv, če ga ne zaužijemo več kot 400 miligramov na dan. Deciliter turške ali espresso kave ima od 40 do 75 miligramov kofeina. Torej niste življenjsko ogroženi, če popijete približno šest turških kav ali drugih črnih kav na dan. Vendar nobeno pretiravanje ni dobro, zato je zmernost pametna tudi pri pitju kave, kar pomeni, da so tri kave na dan več kot dovolj. Ni priporočljivo, da več kave spijejo nosečnice, ker je dokazano, da prekomerno pitje kave lahko povzroči spontani splav ali nižjo porodno težo pri novorojenčku.

Mleko

Mnenja o koristnosti mleka so še vedno zelo različna. Dokazano so koristnejša posneta mleka - to so mleka z manj maščobe - od 1 do 1,5 odstotka maščob. Vsekakor je mleko nepogrešljivo pri prehrani dojenčkov, otrok in mladostnikov. Nikakor pa ni priporočljivo, da mleko popolnoma izpodrinejo sokovi. Zato, če ste žejni, posezite tudi po mleku.

Pijače z dodatki umetnih sladil

Če ste žejni, velikokrat posežete po različnih kolah, koktah, orah, ledenih čajih. To so pijače z dodanimi umetnimi sladili in tudi mehurčki. Ne eno ne drugo ni najprimernejše za zdravje. Strokovnjaki opozarjajo na škodljive vplive gaziranih pijač na zobno sklenino. Vendar te vrste pijač lahko pri odraslih zamenjajo kavo ali čaj.

Naravni sadni in zelenjavni sokovi s hranilnimi snovmi

So peti po priporočljivi dnevni zaužiti količini v piramidi pijač. Naravni sadni sokovi brez dodanega sladkorja so primerni za zdravje. Če popijemo veliko dodatno oslajenega soka, se moramo zavedati, koliko kalorij zaužijemo z njim. Najnovejše ameriške raziskave so pokazale, da ljudje s pijačami zaužijejo kar 21 odstotkov vseh dnevnih kalorij, predvsem s sokom in z gaziranimi pijačami.

Alkoholne pijače

Pri alkoholu veljajo znana opozorila, da pretirano uživanje resno škodi zdravju. Kozarec vina po obroku je lahko črn ali bel, saj večje koristi črnega oziroma rdečega vina v primerjavi z belim niso toliko pomembne. Tudi raziskave, ki bi dokazale koristnost uživanja katere koli alkoholne pijače, niso znane. Čisto na repu piramide pijač so sokovi brez dodanih vitaminov, mineralov in podobnih hranil. Tem se lahko mirno odrečete. Zato bodite pozorni, ko kupujete sadne sokove. Ne glejte le na ceno, ampak poglejte predvsem sestavine. Bolje manj, a kakovostnejše.

22


Kolike - trebušni krčki Prvi meseci življenja otroka so odvisni od niza prilagajanj na zunanji svet. Z vzpostavljanjem fizioloških funkcij vseh organov, enako prilagajanje in popolnoma nov odnos zahteva tudi odnos v smeri starši – otrok. O kolikah slišimo marsikaj, zato nas misel o njih v času nosečnosti spremlja z zelo nelagodnim občutkom. Vse te izkušnje so tako nepozabne in naporne za starše, kakor tudi boleče za otroka. Kolike pri dojenčkih so kompleks pogoste nenadne pojave bolečine in močnega neutolažljivega joka drugače zdravega otroka. Najpogosteje se pojavijo v popoldanskem in večernem terminu, vsakodnevno, nekje med tretjim tednom in tretjim mesecem otrokovega življenja.

Simptomi

Simptomi so zelo značilni in nezamenljivi: zdravega in dobro razpoloženega otroka nenadoma napade neutolažljiv jok, krči, dojenček krči nogice proti trebuhi, se zvija v loku, lička mu pordečijo, okoli ust se pojavi bledica, nogice ima mrzle, dlani pa drži stisnjene v pesti. Trebušček je napihnjen in občutljiv. Neprijetni napadi lahko trajajo več ur, spremlja jih jok, ki preneha samo za trenutke. Tudi pestovanje in tolažba otroka ne pomagata. Krčki otroka popolnoma izmučijo, preznojen in izmučen otrok zaspi, nekateri pa se umirijo po stolici, ali izpuščanju vetrov.

Vzroki

Vzroki, kljub napredku v medicini, še niso popolnoma razjasnjeni. Kolike se pogosteje pojavljajo pri senzibilnih otrocih, ki so lahko v kasnejšem otroštvu bolj izpostavljeni bolečinam v trebuhu, glavobolom in bolečinam različnih vrst. Pogosteje se pojavijo pri prvorojencih in moških potomcih. Kljub vsemu za nastanek obstaja več mogočih vzrokov. Bolečine se lahko pojavijo kot posledica prekomernega zaužitja zraka med dojenjem (aerokolike), ki ga povzroča pohlepno dojenje brez presledkov. Povzroča jih tudi presladka in okisana hrana matere, občutljivost na kravje mleko (lahko se pojavi tudi pri izključno dojenih otrocih), ter prekomerni obroki. Pripravki, ki naj bi blažili in celo odstranili simptome najpogosteje ne pomagajo. Tudi psihična preobremenitev, strah, jeza, utrujenost, stiska, stres… lahko privedejo do nastanka kolik pri dojenčku. Simptomi se najpogosteje pojavljajo v poznih popoldanskih urah, najverjetneje kot posledica izločanja hormonov. Utrujenost, strah in napetost matere še dodatno privede do poslabšanja simptomov, tako da je začaran krog iz katerega bo sama mater težko izstopila.

23


Posledice

Kolike največkrat ne puščajo nikakršnih negativnih posledic v kasnejšem otrokovem življenju, pustijo pa tesnobne občutke pri starših. Ob pojavi simptomov se priporoča obisk izbranemu pediatru, da izključi vzroke za morebitne druge bolezni.

Zdravljenje

Za kolike ni zdravila, ki bi lahko rešil težave vsakega prizadetega otroka. Sicer obstajajo farmakološki pripravki, ki pri nekaterih otrocih delujejo pomirjujoče, spet pri drugih pa izzovejo še hujše krčke. Kot prvo je potrebno poskrbeti za optimalne pogoje za nego, hranjenje in spanje otroka. Prav tako je pomembna relaksacija in počitek matere, da se le-ta uspešno kosa s skrbmi in odgovornostjo. Med hranjenjem velja dojenje večkrat prekiniti, tako da otrok med enim dojenjem vsak 2-3 krat »podre kopičko«. Po obroku ga nekaj minut zadržimo v pokončnem položaju, nato pa ga položimo na bok. V času napada kolik nežno pritiskamo in masiramo njegov trebušček. Tudi nekaj bolj čvrst prevez plenice okoli trebuščka, gretje s termoforom, položaj otroka preko kolen ali roke s pritiskom na trebuh, masaža trebuščka z nežnimi krožnimi gibi, naj bi lajšali posledice napada. Pomaga tudi spodbujanje stolice s pomočjo glicerinske svečice ali draženjem debelega črevesa s termometrom (enako kot pri merjenju telesne temperature). Čaji s komarčkom so se pri nekaterih otrocih izkazali za uspešno preventivo proti napihnjenosti.


Izboljšajte si finančni položaj V zadnjem času, ko smo priče nenehnim podražitvam in ko vrednost naših osebnih dohodkov realno pada, se marsikdaj sprašujemo: »Kako naj izboljšamo svoj finančni položaj?«. Situacija v Sloveniji je postala zelo resna, saj nekateri s svojo plačo komaj preživijo čez mesec. Prav vsem pa plača zaradi podražitev realno pada. Kar premislite: »Koliko ste lahko kupili pred tremi leti z isto višino denarnega dohodka?«. Če ste med tistimi ki se sprašujemo, kako izboljšati svoj finančni položaj in ste prepoznali problem, je sedaj čas za akcijo. Za vsak problem je potrebno poiskati rešitev. Torej, če niste zadovoljni s svojim trenutnim položajem je prvi korak ŽELJA PO SPREMEMBI. Dejstvo je, če boste delali to kar delate sedaj, se vaša situacija ne bo spremenila. Naslednji korak so DEJANJA. Ko se boste odločili, da resnično želite spremembe na boljše, je potrebno sprožiti določena dejanja. Vse odločitve in dejanja pa tudi niso najboljša in primerna za vsak trenutek, zato si morate določiti želene cilje. CILJI so tretji korak. Ker pa »potovanje brez zemljevida« ne bi bilo uspešno, je potrebno nenazadnje poiskati in oblikovati tudi POTI ZA DOSEGANJE ZASTAVLJENIH CILJEV (četrti korak). Ko boste vedeli kaj hočete in kako boste to dosegli, boste vedeli katere odločitve so tiste prave. Oblikujte si torej svoj »življenjski načrt«. Pri vpeljavi sprememb je pomembno pred seboj vedno videti cilj, ki ga želite doseči. To vas bo motiviralo in usmerjalo na pravo pot. Ne iščite izgovorov, da se položaja na da izboljšati! Vaš uspeh je odvisen od vas samih. Premislite, kaj bi vam omogočilo višje plačilo. Je to morda višja izobrazba? Mogoče opravljen tečaj tujega jezika ali pa računalništva? Morda potrebujete menjavo delodajalca? Ali pa je potrebno obstoječemu delodajalcu predstaviti želje in razloge za povišanje plače? »Vplivajte na svoje življenje! Ne pustite, da vas vodijo drugi!« 

Nataša Rosenstein, dipl.ekon.

©E PREHITRO BODO ZRASLI Prav zdaj v vrtcih in osnovnih πolah poteka poseben nagradni nateËaj, kjer si vaπ otrok lahko z nekaj ustvarjalnosti pridobi eno od lepih nagrad. Vpraπajte vzgojitelje ali uËitelje za vse dodatne informacije. »e imate dodatna vpraπanja o zavarovanju, si lahko po telefonu 080 555 555 na dom naroËite zavarovalnega zastopnika oziroma svetovalca, ki bo z veseljem odpravil vse vaπe dvome in vam pomagal skleniti zavarovanje.

FLEKS ZA MLADE

www.triglav.si

MogoËe je danes veliko neznank o prihodnosti vaπih otrok, eno pa je kljub temu gotovo: ob strani jim bo stal FLEKS ZA MLADE, prvo pravo investicijsko zavarovanje za otroke v Sloveniji.


Denar, (dobrega) zakona vladar Vse odločitve v zakonu so nekako povezane z denarjem - od nakupovanja (hiše, avtomobila, osnovnih življenjskih potrebščin ...) in varčevanja do zadolževanja. Koliko par zasluži, niti ni pomembno; pomembneje je, kako z denarjem eden, drugi ali pa oba upravljata. In predvsem to, da se zavedata, da so finančne težave in nestrinjanje nekaj povsem normalnega ter da denar sam po sebi ni osnova dobrega zakona, ampak pomemben dejavnik pri ustvarjanju slabega. Otroci in starši V partnersko zvezo vstopimo z različnimi predstavami o denarju in s temi predstavami smo močno čustveno povezani. Lahko nam pomeni moč, varnost, nadzor, samozavest, neodvisnost, celo ljubezen. In ker velja resnica, da smo ljudje vsota različnih koščkov svoje preteklosti, velja tudi dejstvo, da vrednote, povezane z denarjem, razvijemo že v ranem otroštvu; kar se o denarju (na)učimo od staršev in okolice, na nas naredi trajen vtis ter vpliva na naše finančno razmišljanje in odločanje v svetu odraslih. Kadar si takšne vrednote nasprotujejo ali celo tekmujejo, pridemo s partnerjem v konflikt. To je še razumljivejše v luči delitve vlog, ki jih pari v zvezi z denarjem začnejo igrati že na začetku odnosa ali skupnega bivanja: ena oseba je navadno spontani otrok (po domače: zapravljivec) in druga kritični roditelj (po domače: varčevalec). Spontani otrok bodisi zapravlja več, kot se roditelju zdi pametno, ali pa otrok v njem nenehno sitnari in prosi za denar. Na drugi strani želi roditelj zadovoljiti otroka in mu, čeprav nerad, daje dovoljenje za nakup. Takšen vzorec dolgoročno ogroža odnos, saj je osnova za še več jeze, obžalovanja in večanje razdalje, navadno pa je tudi začetek velikih težav - finančnih in čustvenih. Rešitev, kako spremeniti posameznikove finančne lastnosti (tako imenovano “finančno osebnost”), ne obstaja. Obstajajo pa oblike organiziranja finančnega dela skupnega življenja. Razlike v denarnih osebnostih namreč niso nujno usodne za zakon. Pomembno je, kako ravnamo s temi razlikami in jih obrnemo sebi v prid. Predvsem pa to, da se o denarju ter finančnih težavah (in priložnostih!) veliko - pogovarjamo.  Vir: Viva

Tako kot iz meseca v mesec raste vaš otrok, tako rastejo tudi prihranki na štipendijskem življenjskem zavarovanju NLB Vita Razigrana. Že za 35 evrov mesečne premije bo vaš otrok lahko prejemal 225 evrov mesečne štipendije.*

Za več informacij prijazno vabljeni v NLB Poslovalnice ali Banko Celje. Na vaša vprašanja pa bodo odgovorili tudi na telefonski številki 080 87 98. *Primer je informativne narave in temelji na konkretnem primeru. Štipendija je lahko višja ali nižja, glede na parametre zavarovanja (starost, višina premije, doba varčevanja...).

www.nlbvita.si

26

NLB Vita d.d., Trg republike 3, 1000 Ljubljana

Iz majhnega raste veliko!


Da boste z veseljem popeljale svoje sandale na sprehod Ptički, čebelice, tulipani in narcise niso edini, ki se spomladi znova prikažejo po dolgi, hladni zimi. Tudi vaši sandali si želijo znova pokukati iz omare in se nadihati svežega zraka. Če ste svoja stopala do sedaj skrivali pod debelimi nogavicami, je sedaj čas, da jim privoščite vsaj eno uro časa in malce pozornosti. Kaj potrebujete? • umivalnik tople vode • morsko sol • strgalo za suhe pete • krtačo • hranilno kremo • lak za nohte: podlago in izbrano barvo • vato Če je pedikura manj priljubljeno opravilo, vam svetujemo, da se ga lotite kar v dnevni sobi pred televizijo. Na tla postavite brisačo in umivalnik tople vode, v katero vsujete pest soli. • Udobno se namestite in si namakajte noge vsaj pol ure, da bo koža prijetno zmehčana. Nato namilite celo stopalo, tudi gležnje in vsak prst posebej, ter sperite. • Nato se s krtačo lotite nohtov, zgornje in spodnje površine. Temeljito jih skrtačite in nato nežno osušite z brisačo. • Naslednja faza je strganje odvečne kože s stopal. Vzemite topo strgalo in nežno drgnite po predelih s suho kožo, dokler se ne prikaže rožnata koža. • Noge sperite s čisto vodo in jih popolnoma osušite. Vzemite ščipalec ali škarje in si uredite nohte. Vedno jih režite naravnost in rahlo spilite robove, da ne boste trgali nogavic. Če jih boste preveč porezali, vas bo bolelo, zato pustite kakšen milimeter ali dva dolžine. To zagotovo veste tiste nesrečnice, ki ste že kdaj občutile vraščen noht. • Ko so noge popolnoma suhe, vzemite vato in si jo po delčkih zatlačite med prste, da bodo ločeni. Na nohte nanesite podlago, ko pa je suha, pa nanesite še barven lak. Če je prva plast presvetla, nanesite še eno. Če greste na poseben dogodek, vzemite lepo barvo, ki bo pristajala k obleki in sandalom. Če želite naraven videz, uporabite le prozorni lak ali tistega v barvi kože. Podobno kot na rokah potrebujejo tudi nohti na nogah malo predaha. Nohti, ki morajo neprestano prenašati močne, temne lake, pogosto porumenijo in se začnejo luščiti. Namig: Zakaj bi se sprijaznili z 1 dolgočasno barvo? Bodite razigrani in izvirni in si vsak noht nalakirajte z drugačno barvo. • Ko je lak popolnoma suh, si na noge nanesite bogato hranilno kremo, obujte si tanke bombažne nogavičke in pustite kremo, da se popolnoma vpije. Najbolje pa je, da greste z njimi spat. Zjutraj bo koža čudovito mehka in gladka, vi pa boste ponosno stopili v nove sandale.

27


Seks ... kaj je že to? “Forumaši, pomagajte, obupan sem. Z ženo, ki jo imam rad, sva skupaj 9 let in imava dva prekrasna otroka. Ubija pa me dejstvo, da živiva z ženo praktično le še kot cimra. Včasih sva imela dobro spolno življenje, oba sva dajala pobudo za seks. Zdaj pa se zdi, da sem ves čas v čakanju, pa še takrat, ko pride do tega, je vse skupaj monotono. Nisem si tako zamislil svojega življenja. Ne želim skakati čez plot, ker jo spoštujem, ampak, takšnega življenja si tudi nisem zamislil. Kaj bo z nama, ko bodo otroci odšli? Je to res vse, kar si zasluživa?” To je le eden izmed številnih posameznikov, ki so na forumu Intimate Medicine Interactive izlili svoje intimne težave. Tovrstnih težav je dandanes vse več. Tempo življenja je vse hitrejši, pričakovanja in zahteve - tako s strani drugih kot tudi do sebe - so vse večja. Časa in volje za grajenje trdnih temeljev v partnerskem odnosu pa vse manj. Tako kot prazna vreča ne more stati pokonci, se tudi spolnost v dolgoletnem razmerju ne more zdravo razvijati, če je ne nahranimo in popestrimo, in predvsem, če se partnerja ne znata pogovoriti o tem, česa si tako v odnosu kot v postelji želita, in kaj ju moti. Šele, ko se na prvem mestu naučita prisluhniti drug drugemu, in naredita načrt reševanja težav, se lahko spopadanje s posteljnimi težavami prične. Mnogi delajo veliko napako, rekoč: “Pač nimam spolne sle!” Četudi to drži, to ni pravi pristop. Pri posteljnih težavah nas namreč vse prehitro zanese v brezvestnost. Treba se je vprašati, zakaj nimam spolne sle, kaj je tisto, kar me ovira, kaj se je spremenilo, kaj bi mi lahko pomagalo? Je težava v meni, je kriv najin odnos? Gary Chapman v knjigi 5 jezikov ljubezni trdi, da ima vsak izmed nas rezervoar ljubezni, ki preneha delovati, če ga partner ne zna napolniti na način, ki ga mi razumemo kot ljubezen. Partner lahko torej izkazuje ljubezen na svoj način, a če to ni način, ki ga mi potrebujemo, bo naš rezervoar vse bolj prazen in se bomo vse bolj oddaljevali. In obratno. Najprej se moramo torej naučiti negovati odnos, potem pa je tudi spolnost lahko z leti vse boljša. Poglejmo 4 načine, kako lahko vzdržujemo spolno slo in pestre spolne odnose. Članek je delo novinarke Intimate Medicine Slovenija Izabele M.

1. Predajte se domišljiji

Sprostite vajeti, s katerimi brzdate svojo domišljijo, saj je tako imenovano vzburjanje možganov najboljši način povečevanja spolne sle. Spolne fantazije imajo celo tako veliko moč, da lahko nekateri doživijo orgazem že samo s sanjarjenjem. Mnoge raziskave kažejo, da fantaziranje pomaga številnim ženskam in tudi moškim pri vzburjanju, nič pa ni narobe tudi s fantaziranjem med samim seksom. Naj vam ne bo nerodno tudi, če fantazirate o seksu s „prepovedano“ osebo ali pa o prizorih iz pornografskega filma. Pri fantaziranju si ne postavljajte cenzure, saj tako blokirate dostop do celotnega potenciala lastne spolne energije. Svoje fantazije lahko tudi zaupate partnerju in jih skupaj poskusita uresničiti. Namen zaupanja fantazij med partnerjema ni razdiralne narave, temveč povezovalne. Nekatere fantazije podirajo meje, ki si jih je človek sam določil. Na primer, marsikdo se boji, da bo fantaziranje o določeni ‘prepovedani’ osebi pripeljalo do tega, da se bo seks s to osebo res zgodil. Vendar je to zmotno. Odkrijte svoje erotične možnosti in se z njim poigravajte sami ali v dvoje.

2. Poskusite z novostmi

Čeprav utegne biti seks s partnerjem vedno znova zanimiv, pa se vaša telo in um zagotovo ne bi branila kakšnih novosti oziroma uvedbe novih vrst užitkov. Potreba po spremembi je popolnoma naravna, zato ne imejte zadržkov pred

28


tem, da partnerju predlagate kaj novega. Brez dvoma bo predlog pozdravil z navdušenjem. Novosti so razburljive zato, ker človek nikoli ne ve, kaj se bo zgodilo, in tako puščajo odprte možnosti. Majhen korak z velikim učinkom lahko predstavlja že samo sprememba okolja ali preizkus kakega spolnega pripomočka. Pomembno je, da ste s svojo strastjo povezani in je ne cenzurirate.

3. Poskrbite za sebe

Večina ljudi, ki stežka začutijo poželenje, živijo stresno ter so telesno in čustveno izčrpani. Prav zato mora imeti za zdravo spolno življenje tudi vsakodnevno razdajanje, ki je sicer človeku pomembno in ga izpolnjuje, svoje omejitve. Zelo pomembno je, da energijo svojega telesa hranite za stvari in s stvarmi, ki vas navdajajo z veseljem in vam pomagajo občutiti ljubezen. Marsikdo, ki ne poskrbi za svojo energijo, lahko kronično zboli, ima moten spanec, je depresiven in ima majhen spolni nagon. Prav zato se je priporočeno vedno znova nahraniti z ljubeznijo, igro in negovanjem duha. Skušajte se osvoboditi stresa. Za kaj takega so lahko ključni že trenutki pod prho, ki jih izrabite za negovanje telesa in očiščenje misli.

4. Ne izgubite ‘stika’ s partnerjem

Kljub kopici vsakodnevnih obveznosti ne zanemarita svojih potreb po ljubezni, razvajanju in telesni bližini. Ob vsaki priložnosti ponudite objem, masažo, poljub ali samo zapeljiv pogled. Težave rešujta sproti in nikoli ne pozabita, da je odnos tako kot vse drugo v življenju treba negovati. Vzemita si čas zase. Otroci naj ne bodo izgovor. Kajti, le kako bosta osrečila otroka, če sta sama dva nesrečna, in če se bosta tako oddaljila, da v odnosu ne bi več mogla vztrajati? Pomislita na dober vzgled, ki ga z negovanjem odnosa dajeta.  Sanja Macur

29


www.bambino.si NASLEDNJA ŠTEVILKA VODIČA IZIDE MESECA SEPTEMBRA Se vidimo v vrtcu in šoli Želimo vam prijetne počitnice www.bambino.si

pravi vodič za starše poletje  

Pravi vodič za starše poletje

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you