Page 1

e-dojencek

Pravi vodič v prvem letu otrokovega življenja

Zlatenica novorojenčka Dojenčkova koža Pralne ali bombažne plenice

Kapljice AD3 Novorojenčkov prvi dan Kako nastaja materino mleko Otroška domača lekarna Gripa in otrok Lajšanje porodnih bolečin Uvajanje goste hrane Kolike


Metode za lajsanje porodne bolecine ključne besede: porod, lajšanje bolečin

Klikni tukaj z

a ogle na sple d članka tni str ani

Avtor:Jure Rainer

Bolečina je univerzalna, kompleksna in edinstvena. Spremljamo jo skozi čas, od odtisov zob na fosilnih ostankih, do lekarniških polic polnih analgetikov. Za bolečino lahko trdimo, da je dobronamerna, saj opozarja na poškodbe in izzove podzavestni telesni refleks, ki telo zaščiti še pred hujšimi posledicami poškodbe. Za večino nosečnic je pojmovanje poroda povezano s pojmovanjem bolečine. Ni dvoma, bolečina je del porodnega procesa – porodni popadki izzovejo bolečino, vendar pretirane zgodbe o porodu, pri nosečnicah povzročajo nepotrebne skrbi. Ženske se v svojem življenju srečujete z različnimi stopnjami bolečine, na osnovi katerih določite svoj prag bolečine. Kakorkoli, porodna bolečina je edinstvena že zaradi tega, ker ne signalizira da je nekaj narobe, ampak jo povzročajo kontrakcije maternice, odpiranje materničnega vratu v drugi fazi širjenja porodnega kanala, žličke in vagine, zato ni podobna nobeni drugi bolečini.Za lajšanje porodnih bolečin obstajajo številne dostopne metode. Razmislite in se s porodničarjem pogovorite o prednosti in pomanjkljivosti vsake metode. Če ste se odločili roditi po naravni poti, se pozanimajte o vadbenih tehnikah, ter vadbenih pripomočkih, ki jih je vredno imeti. Kljub odlični informiranosti in »pripravljenosti« na porod vedite, da vas lahko bolečina popadkov vseeno preseneti.

Lajšanje bolečin po naravni poti

Naravne (alternativne, nefarmakološke) protibolečinske metode umirjajo in sproščajo, vendar bolečine v celoti ne preprečijo. Manjši pritisk poviša prag bolečine v organizmu. Nekatere tehnike je potrebno prakticirati že v nosečnosti.

Premikanje

Spreminjanje položaja v rani fazi poroda lahko pomaga pri lajšanju bolečin v križu. Med popadki poskušajte čim večkrat spremeniti položaj, pri iskanju najbolj primernega položaja si pomagajte z blazino ali žogo.

Voda

V zadnjih nekaj letih narašča število porodov v vodi. Ne glede na to, ali ste v kadi, ali v porodnem bazenu voda podpira in sprošča telo, ter nudi dobrodošlo sprostitev po devetmesečni nosečnosti. Topla voda stimulira produkcijo endorfina, ki podobno kot opij aktivira telesna čutila in tako zmanjša občutek bolečine. Porod v vodi se odvija

2


pod nadzorom babice, ali zdravnika, ki sta specializirana za to vrsto poroda. V kolikor otrok potrebuje nenehen CTG nadzor, ali v primeru epiduralne analgezije porod v vodi ni možen. Za to, koliko časa lahko naenkrat preživite v vodi, morate slediti babičinim in zdravnikovim navodilom. V švicarskih porodnišnicah pred porodom v vodi opravijo še preiskavo za hepatitis in AIDS.

Sprostitvene tehnike

Z učenjem fizičnih in psihičnih sprostitvenih tehnikah boste ublažile napetost in tesnobo. Telesno in umsko sproščene boste s porodnimi popadki lažje sodelovale, kar je veliko bolje kot delovati proti njim. Na ta način boste lažje pretrpele bolečino. Osredotočene na dihanje boste zmanjšale občutek tesnobe in bolečino ob popadku. Z različnimi dihalnimi tehnikami v različnih fazah poroda se boste seznanile v materinski šoli. V zadnjem trimesečju nosečnosti dihanje redno vadite.

Aromaterapija

Tehnika temelji na uporabi eteričnih zeliščnih olj. Lahko jo uporabimo v kombinaciji za masažo, ki še poveča učinek.

Masaža

Z masažo povišamo temperaturo v podkožnem tkivu, predpostavlja se, da se povečuje tudi vsebnost endorfina, ki je biološki »krotilec« bolečine. Masažo lahko nudi vaš partner, ali poklicni maser. V prvi fazi poroda zna biti masaža vratu, hrbta in ramen zelo sproščujoča. V kasnejši fazi so zelo koristne tehnike krožne masaže v predelu sakralnega hrbtnega področja.

Akupunktura

Je starodavna kitajska terapija, ki zajema vbadanje igel v točno določena mesta na telesu. Igle stimulirajo telo, da ta prične proizvajati endorfin.

Refleksologija

Vključuje pritiskanje točno določenega mesta na stopalu.

Hipnoza

Temelji na moči sugestije. Če verjamete, da lahko kontrolirate bolečino boste manj preplašeni, boste pa vzne-

www.bambino.si

mirjeni z dejstvom, kako se vam bo uspelo spoprijeti z dejansko bolečino.

TENS (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulator)

TENS je majhna električna napravica nameščena na hrbtu, ki proizvaja podkožne električne dražljaje. Deluje na principu blokiranja bolečih popadkov. TENS je postal zelo popularno blažilno sredstvo, ki ga je moč kombinirati s farmakološkimi protibolečinskimi metodami.

Farmakološke protibolečinske metode

Obstajajo tri glavne metode lajšanja porodnih bolečin: Petidin (ali drugo omamno sredstvo), Tramal (ali drug opijat, ki ne izzove omame) in epiduralna analgezija.

Zrak in plin

Z inhalacijo mešanice 50% dušikovega oksida in 50% kisika dosežemo hiter protibolečinski učinek, vendar bolečina ne izgine v celoti. Pri nekaterih porodnicah je lajšanje bolečih porodnih popadkov na ta način premalo učinkovito. Slabost in vrtoglavica sta običajna stranska učinka.

3


Petidin (ali drugi opijat)

Sintetični opijat Petidin je zelo podoben morfiju. Lajša, ter spodbuja »bolečinske« receptorje v možganih in hrbtenjači. S prejetjem injekcije (intramuskularno) protibolečinsko delovanje občutite po 20 minutah. Še posebno uporaben je pri porodnicah, ki ne želijo prejeti epiduralne analgezije. Stranski učinki Petidina vključujejo zaspanost, vrtoglavico, izgubo zavesti, slabost in bruhanje. Petidin lahko vpliva tudi na zaspanost in lenobo otroka. Če je porod že napredoval, petidina najverjetneje ne boste prejele. Lahko se pojavijo tudi težave pri začetku dojenja. Detajlne neurobihevioralne raziskave kažejo, da so Petidinu izpostavljeni otroci zaspančki, so redkeje dojeni in imajo šibkejši sesalni refleks.

Tramal

Tramal ali Tramadol je sintetično sredstvo za lajšanje bolečin, ki ne omamlja. Lahko ga prejmete na dva načina: z injekcijo (intramuskularno), ali oralno, delovati pa prične dvajset minut po prejetju. Glede na to, da ne omamlja prihaja v konflikt z endorfini, ki so fiziološki blažilci bolečin. Čeprav so stranski učinki manj nevarni, tako za mamo kot otroka, lahko pogosto povzročajo slabost in otežujejo začetek dojenja.

Epiduralna analgezija

Pri epiduralni analgeziji prejmete injekcijo v epiduralni prostor (prostor, ki obkroža mozeg v srednjem in spo-

4

dnjem delu hrbtenice). Najprej majhno količino lokalnega anestetika vbrizgamo v spodnji del hrbtenice. Nato tanko votlo iglo vbodemo v epiduralni prostor, nanjo nataknemo tanko cevko (kateter) skozi katero vbrizgavamo anestetik. Delovanje epiduralne analgezije traja nekoliko ur. Količino anestetika dodajamo po potrebi. Epiduralna analgezija deluje tako, da omrtviči živčevje v spodnjem delu telesa in tako prepreči bolečine. Postopek, ki do začetka delovanja traja 20-30 minut, izvaja in spremlja anesteziolog. Glede na to, da lahko epiduralna analgezija povzroči padec krvnega tlaka se poslužujemo dodajanja tekočine po intravenozni poti. Na ta način vzdržujemo normalni krvni tlak. Popadki se konstantno spremljajo s pomočjo CTG-ja, prav tako se med in po postopku meri in spremlja srčni utrip otroka. Epiduralno analgezijo uporabimo pri vaginalnem porodu in carskemu rezu. Priporoča se predvsem takrat, ko je porodnica že preveč izčrpana, če jo muči visok krvni tlak in pred pričakovanjem dolgega poroda. Slaba stran epiduralne analgezije je ta, da so porodnice zaradi nezmožnosti premikanja nog pogosto »privezane« na posteljo. V nekaterih porodnišnicah nudijo »mobilno epiduralno analgezijo« v kateri je vrsta anestetika, ki blokira bolečino, vendar dovoljuje premikanje. Ta metoda se koristi zelo redko in ni poznana vsem anestezistom.


www.bambino.si

5


Novorojenckov

prvi dan ključne besede: porod, lajšanje bolečin

Klikni tukaj z

a ogle na sple d članka tni str ani

Avtor: Dr. Irena Štucin Gantar, dr. med. in Helena Mole, dr. med.

Po mesecih pričakovanj je končno prišel trenutek, ko starši prvič uzrejo svojega otroka. Kadar gre za rojstvo prvega otroka, je predstava staršev o novorojenčku, ne glede na učne ure v materinski šoli in prebiranju najrazličnejše literature, pogosto drugačna od resničnega izgleda novorojenčka v prvih urah po rojstvu. Namesto nasmejanega rdečeličnega novorojenčka je pred nami drobno bitje s podolgovato glavo, modrikasto kožo, ki je pogosto prekrita z mastno belo oblogo (verniksom), sluzjo in krvjo. Pa vendar je to najlepše bitje, kar smo jih kadarkoli uzrli. Večina novorojenčkov takoj po rojstvu spontano ali pa ob blagem drgnjenju po dlaneh in podplatih glasno zajoka. Babica ali porodničar takoj po rojstvu položita novorojenčka na materin trebuh, s čimer poleg ugodnega

6

psihološkega učinka dosežemo tudi, da novorojenček od matere dobi zaščitno kožno baterijsko floro. V starosti ene in petih minut babica ali zdravnik za hitro oceno novorojenčkovega stanja ocenita njegove vitalne znake in odzivnost. Zbir petih kazalcev (bitje srca, dihanje, barva kože, mišični tonus in odzivnost) da najvišjo možno oceno 10 in jo imenujemo ocena po Apgarjevi. Ocena po Apgarjevi ni šolska ocena in


nima nobene napovedne vrednosti za prihodnost, ampak samo služi medicinskemu osebju kot orientacija, kdaj novorojenček potrebuje dodatne ukrepe kot na primer dodatek kisika ali predihovanje preko maske. Nižja ocena po Apgarjevi je najpogosteje posledica protibolečinskih zdravil med porodom, ki zaradi prehoda preko posteljice uspavajo tudi novorojenčka in tako zmotijo normalno prilagajanje po rojstvu. Prav tako imajo nižjo oceno tudi vsi prezgodaj rojeni otroci, čeprav ne potrebujejo nobenih dodatnih ukrepov po rojstvu. V izjemno redkih primerih novorojenček potrebuje po rojstvu pravo oživljanje. Rojstvo v porodnišnici ima prednost prav v tem, da je v redkih primerih, ko se nosečnost in porod tako zapleteta, da so potrebni dodatni ukrepi, takoj na razpolago tako izkušeno osebje kot ustrezna oprema. Medtem ko osebje oskrbuje mamo po porodu, babica novorojenčka odnese na ogrevano previjalno mizico, kjer oskrbi popkovino, ga stehta, izmeri njegovo dolžino in obseg glavice. Za zaščito oči pred morebitno gonokokno okužbo, novorojenčki po rojstvu dobijo kapljice srebrovega nitrata. Čeprav le-te delujejo protivnetno, lahko kemično nadražijo novorojenčkovo očesno veznico, tako da v prvih 24 urah pogosto povzročijo nastanek vodenega ali vodeno-gnojnega izcedka iz oči. Tak izcedek ne potrebuje zdravljenja. Vsi novorojenčki takoj po rojstvu prejmejo tudi preventivno odmerek K vitamina v obliki injekcije v zadenjsko ali stegensko mišico. Možen način dajanja K vitamina je tudi z zaužitjem, vendar je pri taki obliki uporabe zaščita manj učinkovita. K vitamin pomaga pri normalnem strjevanju krvi in preprečuje pojav hemoraške bolezni novorojenčka s krvavitvami v katerikoli organ.

prvi poskusi dojenja. Tudi če novorojenčka samo položimo na materin trebuh, se bo le-ta sam postopoma prerinil do materine dojke in poskusil sesati. Niso pa vsi novorojenčki enako živahni sesalci. Nekateri na začetku potrebujejo nekaj spodbude. V prvih 48 urah mleko šele začenja nastajati. Prvo mleko, ki ga je količinsko manj, je lahko videti vodeno ali pa močno rumene barve, vedno pa je (ne glede na barvo) bogato s protitelesi, ki novorojenčka ščitijo pred okužbami. Ob prvih poskusih podoja je dovolj, da novorojenček le nekajkrat dobro in pravilno povleče. To je stimulacija, s katero bo v naslednjih dneh nastalo dovolj mleka. Novorojenčki, ki med nosečnostjo primerno rastejo, imajo dovolj zalog, da lahko brez težav preživijo prvih 48 ur tudi z manjšimi količinami mleka. Prve ure po rojstvu se pri novorojenčkih zaradi poroda pogosto pojavja slabost, zaradi katere neredko bljuvajo plodovnico. V teh primerih novorojenček dojenje pogosto odklanja, kar pa ni nič hudega. Slabost bo postopoma minila in dojenje bo steklo tako kot pri novorojenčkih, ki jih ta nadloga ne doleti. Izjeme pa so novorojenčki, ki so zaradi slabšega delovanja posteljice svoje zaloge porabili že med nosečnostjo in je njihova porodna teža nižja. Ti novorojenčki za vzdrževanje normalne koncentracije krvnega sladkorja, ki je nujna za normalno delovanje centralnega živčevja, potrebujejo tudi v prvih dneh poleg materinega še dodatek prilagojenega mleka, v redkih primerih pa tudi nadomeščanje glukoze v obliki infuzije. Nekateri novorojenčki so v prvih 24 urah precej budni, medtem ko drugi prve ure po rojstvu v glavnem prespijo. Oboje je normalen odziv novorojenčka takoj po rojstvu. V prvih 24 urah bo novorojenčka pregledal tudi zdravnik-pediater. Pri večini novorojenčkov je pregled brez posebnosti in nadaljnje zdravniške kontrole do odpusta niso več potrebne. Če pa bo vaš novorojenček potreboval dodatno opazovanje, preiskave ali kontrole, vam bo zdravnik vse potrebno razložil. Naj bo prvi dan prav poseben dan. Uživajte sobivanje z novorojenčkom in se ne obremenjujte z zapiski iz učnih ur materinstva; narava je poskrbela, da se te razvijejo same. Če vas karkoli skrbi, vprašajte medinsko osebje, ki vam je vedno na voljo za odgovore in pomoč.

Takoj po začetni oskrbi gre novorojenček nazaj k mami in začnejo se

www.bambino.si

7


Kaj bos pa ti, ko bos velik?

Otroci hitro rastejo in tudi vaš nadebudni malček bo še prehitro postal mladostnik na pragu odraslosti. Življenje si bo začel graditi sam, vi pa mu lahko pot v svet samostojnosti olajšate. Da bi vašim otrokom, vnukom in nečakom omogočili brezskrbnejše šolanje, smo v NLB Viti, življenjski zavarovalnici pripravili štipendijsko zavarovanje NLB Vita Razigrana. Kako NLB Vita Razigrana deluje?

NLB Vito Razigrano smo zasnovali izredno fleksibilno. Izbirate lahko med: • Zavarovanjem z zajamčenim donosom na privarčevani del sredstev. Zajamčen donos trenutno znaša 2,75 odstotka na leto, poleg tega pa imate možnost udeležbe v presežku. • Zavarovanjem z naložbo v vzajemne sklade družbe NLB Skladi. Donosnost je odvisna od gibanja vrednosti enot premoženja izbranih vzajemnih skladov.

Z majhnimi prihranki v sedanjosti lahko otroku zagotovite štipendijo, ki jo bo dobival v času srednje šole ali študija. V dobi varčevanja ste starši življenjsko zavarovani v korist otroka, nezgodno zavarovan pa je tudi otrok, z možnostjo, da se dodatno življenjsko ali nezgodno zavarujete. Se ne morete odločiti? Poglejmo informativna izračuna za obe možnosti!

Mati, stara 30 let, je pripravljena 17 let vplačevati mesečno premijo 35 EUR in se življenjsko zavarovati v korist otroka z zavarovalno vsoto 7.140 evrov. V dobi varčevanja je za primer nezgodne smrti in popolne trajne invalidnosti, z enako zavarovalno vsoto zavarovan tudi otrok. Otrok bo: • v primeru sklenitve NLB Vite Razigrane z zajamčenim donosom 3 leta prejemal mesečni znesek štipendije (izračun je informativen): - 225 evrov, ob upoštevanju letnega zajamčenega donosa oziroma - 263 evrov, ob upoštevanju letnega zajamčenega donosa in predvidenega presežka. • v primeru sklenitve NLB Vite Razigrane z naložbo v sklade pa bo v dobi izplačevanja prejemal naslednje mesečne zneske štipendije v evrih (izračuni so informativni)

Katere so še ostale prednosti?

• Odločite se lahko za enkratno ali postopno plačevanje premij. • Višino premije določite sami. Najnižja premija znaša 35 evrov mesečno, oziroma 3.000 evrov v primeru enkratnega vplačila. • Glede na vašo finančno situacijo imate vedno možnost vplačati dodaten znesek premije ali začasno prenehati z vplačevanjem. • Izplačilo štipendije je vašemu otroku zagotovljeno tudi, če vas ta izgubi. V primeru nastanka zavarovalnega primera zavarovalnica sama dopolni vrednost zavarovalne police do višine dogovorjene zavarovalne vsote.

Kje do dodatnih informacij in sklenitve zavarovanja?

• obiščite nas v poslovalnicah Nove Ljubljanske banke in Banke Celje • vabljeni na našo spletno stran http://www.nlbvita.si/brezskrbnosolanje • pišite nam po elektronski pošti info@nlbvita.si

8


Zlatenica

novorojencka ključne besede: novorojenček

Klikni tukaj z

a ogle na sple d članka tni str ani

Avtor: Dr. Irena Štucin Gantar in Helena Mole, dr.med.

V prvih dneh po rojstvu koža velikega dela zdravih, donošenih novorojenčkov postane vsaj nekoliko rumenkasto obarvana. Količina rumenega barvila (bilirubina) pri novorojenčkih poraste zaradi krajše življenjske dobe rdečih krvničk, padca hemoglobina in nezrelosti encimov v jetrih, ki skrbijo za izločanje bilirubina iz telesa. Vse to je del normalnega prilagajanja na življenje izven maternice in tako pri večini novorojenčkov zaznamo povišane vrednosti bilirubina med tretjim in petim dnem. kaj tednov povzroča rahlo, praviloma postopno vedno manjšo obarvanost kože – nazadnje le še obraza ter beločnic. Novorojenčki, ki so polno dojeni, imajo lahko blago povišane vrednosti bilirubina tudi še cel prvi mesec, saj snovi v materinem mleku upočasnijo izločanje bilirubina. Dojenja zaradi tega ne prekinjamo. Zelo redko so dodatne preiskave potrebne pri dolgotrajni zlatenici in ob prisotnih drugih znakih na primer redkih prirojenih presnovnih bolezni ali bolezni jeter. Kadar pa novorojenček poleg rumenice kože izloča neobarvano blato in temno obarvan urin, je to znak, da nujno potrebuje Zdravljenje zlatenice pričnemo še preden bi lahko do- dodatne preiskave. segla izjemno visoke vrednosti, ki bi lahko trajno škodovale otročku. Ob pričetku zdravljenja z obsevanjem z Potreba po zdravljenju zlatenimodro lučjo (fototerapija) poskrbimo tudi za zadostno ce pri novorojenčku pogosto hranjenje otroka. To sicer lahko začasno nekoliko zmo- prinese za sabo daljše bivanje ti začetni ritem dojenja, večinoma pa se le-to povsem v Porodnišnici. Da v takih primebrez težav nadaljuje. Obsevanje z modro lučjo tako rih ne bi teklo preveč solza, imejte preoblikuje bilirubin, da ne povzroča več škodljiv učin- v mislih, da zlatenica novorojenčka kov. Kljub temu da novorojenčka obsevamo z modro lu- ni bolezen, ampak le prehočjo, le-ta ves čas ostane zraven mame. V izjemno redkih dno stanje, ki pa ga moramo primerih, predvsem kadar je vzrok za zlatenico neskladje premostiti z ustreznim med materino in otrokovo krvjo, obsevanje z modro lu- zdravljenjem, da čjo in zadostna tekočinska preskrba nista dovolj, ampak bo v prihodnosti ena skrb manj. je potrebno bilirubin odstraniti z delno izmenjavo krvi. Medicinska sestra v porodnišnici ob odvzemu krvi za presejalne teste tretji dan po rojstvu, če je potrebno, odvzame tudi vzorček krvi za določitev vrednosti bilirubina. Le pri majhnem številu novorojenčkov je potrebno opraviti dodatne preiskave glede možnega vzroka zlatenice. Tedaj iščemo morebitno neskladje med materino in otrokovo krvno skupino ali pa preverimo vrednosti laboratorijskih znakov za okužbo pri otroku. Posebno pozorni smo, če se zlatenica pojavi zgodaj ali zelo hitro naraste do relativno visokih vrednosti.

Vrednosti barvila v serumu kontroliramo enkrat ali dvakrat dnevno in glede na kontrolne vrednosti odredimo nadaljevanje ali začasno ali dokončno prekinitev fototerapije. Ob zaključku zdravljenja zlatenice se glede na potek le-te lahko dogovorimo še za dodatne kontrole. Običajna zlatenica novorojenčka lahko namreč še newww.bambino.si

9


Dojenckova koza

Klikni tukaj z

ključne besede: dojenček, nega

a ogle na sple d članka tni str ani

Avtor: Jure Rainer

Dojenčkova koža je ob rojstvu prekrita z rumeno-mastnim premazom imenovanim sirasti maz (vernix caseosa), ki se v 26. tednu nosečnosti tvori pod vplivom dejavnih placentarnih hormonov in služi kot zaščita plodove kože pred amnijsko tekočino v posteljici. Dojenčki, ki so se rodili na PDP (predviden datum poroda), imajo sirasti maz samo še na pregibnih površinah, pri dojenčkih rojenih po 42. tednu pa maza ni. Pri prenesenih dojenčkih je koža suha in pogosto prhljajasta. Koža predčasno rojenih otrok pa je nežna, prozorna in prekrita z lanugo dlačicami. Sirasti maz se takoj po rojstvu izpere s kopanjem. Koža otroka zaradi razširjenih kapilar postane intenzivno rdeča in je podobna rdečim izpuščajem, ki spontano izginejo v dveh do treh dneh. Koža mnogih dojenčkov v tem obdobju se suši in lušči, luščenje je podobno prhljaju. Posebna nega ni potrebna. Dojenčkova koža bo v nekaj dneh gladka, sijoča in sveža. Nekateri dojenčki se rodijo prekriti z nežnimi tankimi dlačicami, ki so bolj izrazite na obrazu, čelu in hrbtu. Te dlačice v nekaj dneh izpadejo. Dlakavost dojenčka je proporcionalna z njegovo razvitostjo: manj razvit dojenček - bolj dlakav dojenček. V nekaj prvih mesecih izpade tudi del las, še posebej, če se je otrok rodil z bujnimi lasmi. Mnogi dojenčki imajo na nosu, obrazu, bradi in čelu majhne rumenkasto-bele mehurčke t.i milije, ki so v bistvu zamašene lojne žleze. V nekaj tednih tudi milije spontano izginejo. Mongolske pege (temne lise na hrbtu in zadnjici) in kapilarni hemangiomi (predel čela) s časom spontano izginejo. Dojenčkova koža je znatno tanjša, metabolizem esencialnih maščobnih aminokislin, ceramidov, sterolov se komaj razvija, zato je hidrolipidni sloj kože še posebej občutljiv. Otroška koža rada dehidrira in se hitro razdraži. Ključni faktor pri izbiri izdelkov za nego otroške kože naj bo blaga kisla vrednost pH – 5,5, ki pospešuje razvoj zaščitnega sloja še nerazvite otroške kože.

Potrebno je spoštovati sledeče

• Higiena: kopanje in umivanje • Zaščita kože pred škodljivimi zunanjimi dejavniki • Posebna zaščita in nega občutljive kože Dojenčka lahko kopamo vsak dan, vendar to ni pravilo, ki bi se moralo slepo upoštevati. Nekje po četrtem mesecu dojenčkove starosti se na koži ustvari določeni hidrolipidni sloj, ki ga povzročajo materini hormoni na njegove žleze lojnice. V prvih nekaj tednih kopanje traja približno pet minut, kasneje z razvojem otrok v kopanju vse bolj uživa, zato je kopanje daljše.

Na kaj moramo biti pozorni pri kozmetiki za dojenčke • • • • •

10

Sredstva ne smejo vsebovati konzervansov Šamponi, mila in kreme ne smejo vsebovati dišav in umetnih barvil Ne smejo povzročati fotosenzitivnosti, ne smejo izzvati peg in osipa Morajo biti dermatološko in hipoalergijsko testirani Ne smejo povzročati solz


Laktacija:

Klikni tukaj z

a ogle na sple d članka tni str ani

nastajanje in izlocanje mleka ključne besede: dojenje

Avtor: Prim. doc. dr. Zlata Felc, dr. med., IBCLC

Nastajanje materinega mleka v dojki je zapleten proces, njegovo izločanje pa izredno občutljiv proces. Materino mleko pomeni za dojenčka veliko prednosti. Njegova sestava je vselej v skladu z dojenčkovimi potrebami. Je bolj prilagojeno delovanju otrokovih prebavil. Materini mleko vsebuje veliko elementov, ki pomagajo otroku v boju proti okužbam in alergijam. Prispeva k dobremu otrokovemu zdravju, rasti in razvoju. Med nosečnostjo in po porodu dojka dozori in postane izločevalna mlečna žleza. Zrela mlečna žleza je sestavljena iz nabreklih alveolarnih celic in razvejanih mlečnih vodov, potopljenih v vezivno in maščobno tkivo. Mlečni vodi izhajajo skozi prsno bradavico, okoli katere je krožno temnejše pigmentirano področje (areola). Mati proizvaja mleko vse od konca nosečnosti, da je otroku na voljo v stalni in primerni količini. Proizvajanje in izločanje mleka sta tesno prepleteni. Govorimo o laktaciji.

Laktacija

Izraz laktacija obsega nastajanje mleka ter vzdrževanje nastajanja mleka in njegovo izločanje. Laktogeneza pomeni nastajanje mleka. Je proces, pri katerem pridobiva mlečna žleza sposobnost proizvajanja mleka. Laktogenezo delimo v dve obdobji. Laktogeneza tipa 1 nastopi že med nosečnostjo, ko začnejo pod vplivom hormona prolaktina alveolarne celice tvoriti in izločati manjše količine kolostruma (mleziva). Po porodu nivo prolaktina pade, nato se zaradi otrokovega sesanja hitro dvigne. Mlezivo je začetno rumenkasto mleko bogato z beljakovinami, ki se tvori le v prvih dnevih po porodu. Laktogeneza tipa 2 pomeni začetek obilnejše tvorbe mleka v prvih štirih dnevih po porodu. Ko mlezivo usiha, ga sprva nadomesti prehodno, po štirinajstih dnevih pa zrelo mleko. Galaktopoeza je proces vzdrževanja nastajanja in izločanja mleka - uravnavanja laktacije

Uravnavanje laktacije

Laktacijo uravnavata hormona prolaktin in oksitocin ter lokalni dejavnik. Hormona prolaktin in oksitocin nasta-

www.bambino.si

jata v hipofizi (možganskem podvesku). Izločata se istočasno zaradi prenosa dražljajev po živcih od vzdražene prsne bradavice prek hrbtenjače v hipotalamus, ki nato pripravi hipofizo do izločanja obeh hormonov. Prolaktin je odgovoren za nastajanje mleka, pod njegovim vplivom se mleko nenehno izloča v alveole mlečnih žlez. V mlečne vode in do otroka pa lahko pride zaradi delovanja oksitocina. Torej je za uspešno dojenje potrebno usklajeno delovanje prolaktina in oksitocina. Prolaktin pomaga pri tvorbi mleka in povzroči, da so matere utrujene ter sproščene. Vsako sesanje izzove sproščanje večjih količin prolaktina v kri. V krvi ostane prolaktin povišan približno eno uro. Tako zagotovi mleko za naslednje dojenje. V 2 do 3 urah po sesanju se nivo prolaktina zniža za polovico. Ponoči je nivo prolaktina bistveni višji. Če otrok manj sesa, se zmanjša izločanje prolaktina, sledijo anatomske spremembe v mlečni žlezi. Če se dojenje prekine, ali pride do poškodbe hipotalamusa ali hipofize (npr. močna krvavitev pri porodu), lahko dojka v nekaj dneh izgubi sposobnost tvorjenja mleka.

11


Pod vplivom oksitocina mleko brizga, da ga otrok lahko sesa. Po krvi pride oksitocin v dojko in povzroči skrčenje mišičnih celic, ki obkrožajo alveole. Tako se mleka iztisne v mlečne vode. Proces začne v obeh dojkah znotraj ene minute potem, ko začne otrok sesati. Refleks dojenja je živčno-endokrine narave. Tudi če doječa mati zasliši otrokov jok, če otroka samo opazuje, že pride oksitocin iz hipofize v kri dojke. Tam izzove krčenje alveolarnih celic, zato pride do izločanja mleka v mlečne vode in njegovega iztekanja iz dojke. Ta refleks je včasih tako močan, da mati doji na eni strani, mleko pa ji teče tudi iz druge dojke.

nost), prekomernega uživanja alkohola in kajenja.

Zavora nastajanja mleka pa je lahko tudi posledica lokalnega dejavnika. Lokalna povratna zavora nastajanja mleka naj bi bila posledica kemičnega dejavnika (FIL; faktor inhibicije laktacije) v nakopičenem mleku oziroma mehanskega dražljaja ob raztezanju mlečne žleze pri prekoNastajanje in izločanje mleka je izredno občutljiv pro- mernem nastajanju mleka. ces, saj lahko izločanje prolaktina in oksitocina zavreVir: Neville MC. Anatojo mnogi dejavniki. Mati mora imeti mirno poporodno my and physiology of obdobje, da bo lahko dojila. Sproščanje prolaktina in lactation. Pediatr Clin oksitocina je lahko začasno prekinjeno zaradi materinih North Am 2001; 48: močnih bolečin (npr. razpoka na bradavici), sprošča13-34. nja stresnih hormonov (dvom, zaskrbljenost, zbega-

Pralne ali

Klikni tukaj z

a ogle na sple d članka tni str ani

plenice za enkratno uporabo? ključne besede: pralne plenice, plenice

Avtor: Jure Rainer

Že vrsto let, na praktično vseh otroškemu zdravju namenjenih forumih, teče žolčna razprava o uporabi enkratnih (imenujmo jih instant) ali bombažnih plenic. Podporniki prvih poudarjajo, da jim je izum spremenil življenje, privarčeval čas in omogočil večjo mobilnost. Drugi so menja, da so bombažne plenice bolj ekološke, kar seveda drži, saj se praktično kar 25% gospodinjskih smeti pri mladih starših nanaša ravno na plenice. Bombažne plenice so dojenčku bolj prijazne in cenejše, je najpogostejši termin njenih zagovornikov. Seveda spoštujemo odločitev vsake posameznice, sami pa smo v praksi preverili prednosti in pomanjkljivosti, ki jih s seboj prinaša izbira plenic. Nesporno je, da pleničke za enkratno uporabo privarčujejo čas in ne zahtevajo dodatne skrbi, zagotovo je tudi zmotno razmišljanje, da imajo uporabniki bombažnih plenic v dobi sušilnikov le-te razpete po celem stanovanju.

12

Sama tehnologija izdelave sintetičnih plenic se je bistveno spremenila. Vložki v predelu presredka vse bolj vpijajo dojenčkove izločke, po drugi strani pa je v njih prisotno vse več kemikalij, ki lahko iritirajo občutljivo dojenčkovo kožo. Sintetične pleničke pogosto povzročijo kožne spremembe, npr. neprijetne plenične izpuščaje. Pri dojenčkih z zelo občutljivo kožo tudi previjanje na vsaki dve uri, brez pomoči farmakoloških pripravkov, teh izpuščajev ne prepreči.


Pri bombažnih pleničkah pa je potrebno vložiti nekaj več truda in časa, v katerega moramo všteti tudi likanje. Likanje pleničk je nujno, vsaj se le na ta način uničimo najbolj trdovratne bakterije, ki so uspele preživeti cunami pralnega in vroč gejzir sušilnega stroja. Pri vseh razpravljalkah pa se poraja vprašanje finančne strpnosti. Tudi če upoštevamo čas in energijo vloženo v pranje, sušenje in likanje bombažnih plenic, so te v prednosti. Površen izračun je pokazal, da je uporaba bombažnih pleničk družinskemu proračunu za polovico bolj prijazna. Na koncu se lahko samo vprašamo: ekonomičnost ali praktičnost? Odgovor na to vprašanje in odločitev, pa v popolnosti prepuščamo vsaki posameznici.

www.bambino.si

13


Kolike –

trebusni krci ključne besede: kolike, trebušni krči

Klikni tukaj z

a ogle na sple d članka tni str ani

Avtor: Vanja Rainer

Kolike navadno opisujejo kot napade krčevitega joka in nemirnega vedenja pri zdravem dojenčku. Ti napadi se običajno pojavljajo ob istem času tekom dneva, navadno zgodaj zvečer, in trajajo tudi tri ure ali več. Otrok joče in krči noge k trebuhu, stiska ročice in videti je, da ima bolečine v trebuhu. Kolike ima okoli 20% dojenčkov. Kolike se začnejo nekje 2 – 3 tedne po rojstvu. Vzroki za nastanek kolik niso znani, pri redkih otrocih pa so posledica alergije na kravje mleko. V primeru kolik se posvetujte z zdravnikom če:

· Se dojenček nenadoma drugače vede in joče kakor navadno. · Ima dojenček vročino, drisko ali bruha. · Je v dojenčkovem blatu kri. · Dojenček ne pridobiva dovolj teže.

Kaj lahko storite v primeru trebušnih krčev oz. kolik? · Kolike se od dojenčka do dojenčka razlikujejo, zato preizkusite različne ukrepe, da boste ugotovili, kaj pomaga vašemu dojenčku. Če ga hranite po steklenički, začnite uporabljati hipoalergeno hrano, da boste videli, ali je za težave kriva alergija na kravje mleko. Če dojite, izločite iz svoje prehrane mlečne izdelke. · Dojenega dojenčka lahko draži prevelika količina kofeina v materinem mleku, zato omejite uživanje kave in drugih napitkov, ki vsebujejo kofein. · Hranjenje vsaj dvakrat prekinite, da bo dojenček podrl kupček. Če dojenčka hranite po steklenički, preverite, ali ni luknjica v dudi prevelika ali premajhna. · Preizkusite različne načine umirjanja otroka. · Otrok bo zaznal vaše razpoloženje, če ste umirjeni in napeti. Dihalne vaje vam bodo pomagale, da boste med napadom kolike ostali mirni

Nasveti kako umiriti dojenčka, ki ima krče oz. kolike · Če je dojenček nervozen in čezmerno občutljiv za dražljaje, poskusite z umirjanjem, ustaljenimi večernimi navadami. Vzmeite si čas za kopel in hranjenje. Položite ga v posteljico v mirnem prostoru, z zasenčenimi lučkami. · Zvok v ozadju dojenčka pomirja, zato vklopite v bližini sesalec ali pralni stroj, ko ga dajete spat. Če dojenčka pomiri gibanje, ga peljite na sprehod v vozičku ali ga posadite v otroški sedež in

14

ga kratek čas vozite z avtomobilom. · Kadar je zelo hudo pokličite na pomoč sorodnike ali prijatelje. Če ste sami, ga dajte v kenguru in mu pojte, medtem ko se ukvarjate z drugimi opravili. · Dojenčku pomagajte z ustreznimi vetrovnimi kapljicami proti krčem.


www.bambino.si

V LEKARNAH IN SPECIALIZIRANIH TRGOVINAH 15


Kapljice AD3:

Klikni tukaj z

a ogle na sple d članka tni str ani

Pomembne za razvoj ključne besede: AD3 kapljice

Avtor: Damir Dabranin dr.med. specialist pediater

Dojenček raste in napreduje zelo intenzivno in zelo hitro. Predvsem je ta rast in napredovanje najbolj izkazana do prvega leta otrokove starosti. Tako pri šestih mesecih ima podvojeno porodno težo, pri 12 mesecih pa je že trikrat težji kot je bil ob rojstvu. Vse to govori kako je rast in napredovanje otroka zelo dejaven proces. Med tem intenzivnim napredovanjem otrok potrebuje veliko hranljivih snovi, poleg mleka (materinega ali adaptiranega) tudi vitamine, predvsem A in D vitamina, ki mu omogočata nemoteno napredovanje in nemoteno funkcioniranje pomembnih organskih sistemov kot so oči, koža, pljuča, kosti in centralni živčni sistem. V primeru nezadostnega dodatnega vnosa teh dveh vitaminov lahko pride do pomembne pomanjkljivosti in prizadetosti več organskih sistemov predvsem pa organskih sistemov, ki sem jih prej omenil kar v določenih primerih pomeni resno prizadetost otroka. Vitamin A ima v fiziološkem smislu pomembno vlogo v organizmu. Vitamin A je v strogem pogledu retinol. Vendar so oksidirani presnovki, retinaldehid in retinoična kislina prav tako biološko aktivni. Retinoidi so sintetične molekule, ki so kemično sorodne retinolu. Retinaldehid je oblika vitamina A, ki je kot kompo-

nenta rodopsina potrebna za normalni vid, medtem ko je retinoična kislina potrebna za normalno morfogenezo, rast in diferenciacijo celic. Retinoična kislina nima vloge pri vidu in v nasprotju z retinolom ni vpletena v reprodukcijo. Vitamin A igra vlogo pri utilizaciji železa, humoralni imunosti, T celično posredovani imunosti, aktivnosti celic ubijalk in fagocitih in še marsikaj. Zaradi pomanjkanja vitamina A so prizadeta vsa tkiva. Od bolezni, ki se pri pomanjkanju pojavljajo so znane spremembe na očeh-nočna slepota (funkcionalne spremembe v palicah retine). Zaradi prizadetosti epitela sluznice oči suhosti, izgubljenega sijaja, zadebelitev in nabiranja sluznice pride do kroničnega konjuktivitsa-vnetja očesne sluznice. Znane so Bitotove pege srebrno sivi suhi plaki, ki so tipično znamenje prizadetosti konjuktive-očesne veznice zaradi pomanjkanja vitamina A pojavljajo pa se predvsem pri dojenčkih. Ob napredovalem pomanjkanju vitamina A pride do popolne keratomalacije - zmehčanja roženice ker je povezano z trajno izgubo vida. Na koži se hipovitaminoza A kaže s folikularno hiperkeratozo, ki se pojavlja v šolski dobi ali šele v adolescenci. Koža je suha in groba kot strgalo, posebno na zadnji strani nadlahti in sprednji strani stegen, a tudi na hrbtu in prsih. Včasih se na obrazu pojavljajo akne. Epitelij respiratornega trakta, vagine, uretre in izvodil ledvic se spreminja s keratinizacijo, metaplazijo, kar se lahko kaže kot suhost nosa in ust, spremenjen glas, kašelj, pogoste respiratorne infekcije, vulvovaginitis in hematurija. Lahko se pojavljaj, vendar redko znamenja povišanega intrakranijalnega pritiska-pseudotumor cerebri. Ob tem se pojavlja močan glavobol, bruhanje in pozitivni meningealni znaki. Zaradi povečanih potreb po vitaminu D pri dojenčku zaradi že omenjene hitre in intenzivne rasti in na-

16


predovanja, pomanjkanje vitamina D pomeni zmanjšano resorpcijo kalcija in zmanjšano trdoto kosti ker primarno vodi v mehek skelet, zaostanek v rasti predvsem deformacijo dolgih kosti - Rahitis. Vitamin D se poleg vnosa z hrano lahko pridobiva z ultravioličasto svetlobo - sončenjem. Iz vsega naštetega sledi, da je zlasti v zgodnjem obdobju, obdobju dojenčka zelo pomembno, da otrok ima v prehrani zadostno količino A in D vitamina, da je zadosti na sončni svetlobi, da ima primarno in kvalitetno prehrano, da je dojen ali hranjen z adaptiranim mlekom.

Zato je pomembno izvajati redno profilakso z A in D vitamini. Ta vitamina sta na tržišču v obliki peroralnih kapljic AD3, ki se v prvih šestih mesecih dajejo in dozirajo individualno in različno glede na primarno prehrano dojenčka. V kolikor je dojenček izključno dojen se mu daje 7 kapljic AD3 vitamina na dan. V kolikor pa je dojenček na adaptirani prehrani z adaptiranim mlekom se mu količina kapljic mora prilagajati. Prilagaja se zaradi tega ker je vsebnost vitaminov A in D v adaptirani prehrani nekoliko večja in sta ta vitamina v hrani še posebej dodana, da se jih zato ne predozirata je prilagajanje individualno. V kolikor je dojenček dojen in še dodatno ob vsakem obroku umetno hranjen se mu daje 5 kapljic. V kolikor se mu poleg dojenja dodaja manj kot

www.bambino.si

polovica obrokov adaptiranega mleka je potrebno dajati 6 kapljic in v kolikor je izključno na adaptirani prehrani se mu dodaja samo 4 kapljice na dan. Po šestem mesecu starosti otroka se mu do enega leta ne glede na prehrano daje 10 kapljic AD3 vitamina na dan. Pri otrocih, ki bi naj napolnili eno leto v zimskih mesecih naj bi se nadaljevalo dajanje kapljic vsaj do poletja in sončnih dni. Daljše dajanje svetujemo otrokom z bronhopulmonalno displazijo (torej tistim, ki so bili zelo dolgo odvisni od kisika, morda celo zdravljeni s kisikom na domu). Pomembnost uporabe vitaminov A in D zlasti v tem zgodnjem dojenčkovem obdobju (do enega leta) je tako pomembna in nesporna, da je samo dejstvo, da boleznih, ki smo jim bili priča pri dojenčkih v še ne tako davni zgodovini konec in da jih več ni. Ni več nočne slepote zaradi pomanjkanja A in D vitamina ni več rahitisa, ki bi grdo prizadel lokomotorni aparat otrok jih pohabljal in jih postavljal v življenja manj vreden položaj. Zato je pomembna preventiva in je pomembno preventivno dajanja AD vitaminov, ki jim omogočajo in podarjajo enakovredno življenje, enake možnosti in enake standarde sreče.

17


18


Gripa in otroci

Klikni tukaj z

a ogle na sple d članka tni str ani

ključne besede: gripa, zdravje

Najpogostejši simptomi: visoka vročina, kašelj, glavobol, bolečine v udih, bolečine v trebuhu. Gripa (Influenca) je močno nalezljiva virusna bolezen z vročino, ki se prenaša s kapljično okužbo, na primer pri kihanju in kašlju. Predvsem pozimi se velikokrat pojavijo epidemije gripe. Tri do sedem dni po okužbi se začnejo značilni simptomi: visoka vročina, kašelj, glavobol, bolečine v udih in bolečine v trebuhu. Po približno treh dneh vročina spet izgine. Če se pojavi ponovno povišanje telesne temperature, je vzrok običajno sekundarna bakterijska okužba, kot je vnetje srednjega ušesa, bronhitis ali pljučnica. Po preboleli gripi je telo mesece ali leta imuno pred ponovno okužbo.

Ali mora otrok k zdravniku?

Če se vročina dvigne preko 39˚C ali če dobi otrok po prvem valu še enkrat vročino, morate k zdravniku.

Kako pomaga zdravnik?

· Posebnega zdravljenja proti gripi ni. Zdravnik odredi mirovanje v postelji in, če je potrebno, svečke proti vročini. · Pri bakterijski sekundarni okužbi predpiše antibiotike.

www.bambino.si

Kako simptome lajšamo sami?

· Poskrbite, da je otrok v postelji pokrit. · Vročino znižujte z obkladki ali mu dajajte svečke proti vročini. · Otroka ne pokrivajte pretoplo. · Otrok naj veliko pije, najboljši je šipkov čaj ali kamilični čaj z malo pomarančnega soka in ščepcem soli. · Otroku umijte trlo dva do trikrat dnevno z vodo (18˚C). · Preventiva: v času epidemije gripe se morate izogibati mest, kjer se zbira veliko ljudi (kino, gledališče, športne in druge javne prireditve). · Cepljenje proti gripi se trenutno priporoča samo otrokom s prirojenimi srčnimi napakami, astmo ali mukoviscidozo.

19


20


Klikni tukaj z

a ogle na sple d članka tni str ani

Uvajanje goste hrane

»Se je začel ponoči večkrat prebujati?« me je o dojenčku vprašala patronažna sestra. Ko sem prikimala, mi je nasula nekaj nasvetov o uvajanju goste hrane − »je že kar čas, da začnete«. »Le kam se vam vendar tako mudi?« pa me je skorajda oštela zdravnica, h kateri sem s sinom prišla zaradi še vedno neraziskane alergijske reakcije na eno od novih živil. »Do šestega meseca samo dojite.« Takrat sem se prvič pošteno zamislila, kaj moramo pravzaprav starši upoštevati, preden začnemo dodajati prve kašice. Začnite čim pozneje, najbolje po 4. mesecu

Zgodnje uvajanje goste hrane, pred četrtim mesecem, je bilo zelo moderno, ko so bile mlade naše matere. Medicinske raziskave pa kažejo, da prebavni sistem pri zelo majhnem dojenčku − vse od jezička, ki izpljune vsako gosto hrano, do pomanjkanja prebavnih encimov − na gosto hrano še ni pripravljen.

· Da, če otrok grabi z roko po hrani, ki jo vidi na mizi. Otrok, ki vam hoče izvleči vilice iz roke ali izbezati kruh z vašega krožnika, ki pozorno gleda in pokaže navdušenje pri vsakem koščku, ki mu ga daste, vam hoče povedati, da je željan drugačne hrane, kot je je bil vajen doslej. · Otrok že zna premikati jeziček naprej in nazaj, gor in dol.

Za gosto hrano je pomembno izbrati pravi, načeloma čim poznejši čas. Zelo zgodnje uvajanje goste hrane otroku sicer ne bo telesno škodovalo, lahko pa škoduje njegovim bodočim prehranskim navadam.

· Otrok je sposoben umakniti spodnjo ustnico navzdol, da lahko zajame hrano z žličke.

Če dojenček, ki še ni pripravljen na gosto hrano, to zavrne, lahko razburjenje na obeh straneh skodelice povzroči, da bodo morda tudi kasneje v otroštvu obroki polni napetosti. Po drugi strani pa lahko tudi prepozno uvajanje goste hrane povzroči kasnejše težave. Starejši dojenček se bo morda upiral učni uri žvečenja in požiranja, saj je bil predolgo navajen na sesanje. Tako kot navade morate dojenčku pomagati spreminjati okus. Medtem ko so štiri- do šestmesečni dojenčki še dojemljivi, pa eno leto star otrok morda ne bo pripravljen na nove gastronomske izkušnje.

V določenih primerih mora otrok, čeprav je razvojno že sposoben za gosto hrano, še malo počakati. Največkrat zaradi primera ali primerov alergije na določeno hrano v družini. Dokler ne bo o alergijah več dognanega, je pametno, da so otroci v takih družinah dojeni čim dlje (12 mesecev ali več) in da pri njih uvajate gosto hrano zelo previdno, pa še to vedno samo po eno novo jed hkrati. Praviloma začnete z manj obar-

Pozorno v primeru alergij

Je moj otrok že pripravljen na prve žličke hrane?

· Da, če že lahko drži glavo trdno pokonci. Tudi pretlačene hrane otroku ne ponujamo, dokler ne zmore, podprt v sedečem položaju, držati glavice pokonci. Hrana v koščkih mora počakati, dokler otrok zares dobro ne sedi sam, kar pa se navadno ne zgodi pred 7. mesecem. · Refleks potiskanja jezička iz ust je izginil. Otroku dajte v usta rižev kosmič, prepojen z vašim mlekom ali mlečno kašico z roba krožnička. Če se hrana takoj spet vrne iz ust in se pokaže tudi jeziček, kar se večkrat ponovi, pomeni, da je refleks še živ in da je treba z gosto hrano počakati.

www.bambino.si

21


vano zelenjavo (in ne s sadjem), nato stopnjujete do močno obarvane.

Dobra začetna hrana za dojenčke

Čeprav se vsi strinjajo, da je prva popolna tekočina za otroka materino mleko, pa glede tega, kakšna je idealna prva gosta hrana za otroka, mnenja niso tako enotna, celo pri pediatrih ne. Razlog je v tem, da je le malo znanstvenih dokazov, ki bi lahko zagotavljali eno in edino, najboljšo gosto hrano. Videti je, da otroci prav dobro uspevajo ob različni hrani, če je zanje le primerna. Vedite, da po otrokovih odzivih ne boste mogli takoj soditi, kaj meni o hrani, ki ste mu jo prvič dali, saj večina otrok na začetku stisne usta, pri čemer jim ni prav nič pomembno, kakšnega okusa je to, kar so dobili. Še posebej uporniški so, ko okusijo kislo. Zato nadaljujte, ko otrok spet odpre usta. Sprva bo pojedel manj kot eno žličko hrane, nekateri dve do tri, spet tretji v kratkem času več. Vse je prav. Hrana je lahko sobne temperature, kar je večini otrok najbolj všeč, ali le malo toplejša. Nekateri starši sicer hrano segrevajo, a to počnejo predvsem zaradi sebe, in ne toliko zato, ker bi bilo to všeč tudi otroku.

Dobra začetna hrana:

· riževi kosmiči, ovseni kosmiči, ječmenovi kosmiči · pretlačen krompir, korenje, por, cvetača, stročji fižol, grah, avokado · jogurt, kefir (ne dodajajte sladkorja) · sadni sokovi, jabolka, banane, breskve, hruške, melone, marelice · postopno piščanec, puran, teletina, jagnjetina, ribe

Najraje imajo, kar je podobno mleku

Bo kar držalo, da bo otrok kot svojo prvo hrano z večjo naklonjenostjo sprejel nekaj, kar je po zgradbi in okusu podobno mleku; takšna sta na primer jogurt iz polnomastnega mleka in kefir. Večina dojenčkov ju bo z veseljem sprejela brez dodatka sladkorja. Tako bodo razvili okus za kislo in nesladkano hrano, kar jim bo kasneje zelo koristilo.

Previdno s sladko banano

Številni otroci dobijo za začetek dobro zmečkano ali pretlačeno bananino kašico. Večini otrok je to zelo všeč, zato pa kasneje zavračajo vse, kar je manj sladko, kot na primer zelenjavo in nesladkane žitne kašice.

Najbolje je začeti z zelenjavo

Teoretično je zelenjava dobra začetna hrana, hranljiva je in ni sladka. Vendar je zaradi močnega in izrazitega okusa večini dojenčkov manj všeč kot riževa kašica ali sadje. Pametno je, da kljub temu začnete z zelenjavo prej kot s sadjem, saj je otrok bolj dojemljiv za nove vrste okusov. Kar je bolj ali manj rumeno, kot na primer krompir in korenček, sprejme raje kot grah ali stročji fižol. Pa še bolj hranljivo je.

žita

So pomemben vir vitaminov kompleksa B, rastlinskih beljakovin in vlaknin. Po dopolnjenem 4. mesecu starosti lahko že uvedemo

22


riž in koruzo (žita brez glutena), šele po dopolnjenem 6. mesecu lahko začnemo uvajati pšenico, rž, oves in ječmen (žita z glutenom). Vsa žita močno povečajo kalorično vrednost jedi. Žitno-mlečne kašice so kakovostna zamenjava za mlečni obrok. Žitno-sadne kašice pa pomenijo energetsko bogat obrok z malo beljakovin in kalcija.

Meso in ribe

Meso in ribe navadno uvajamo po 6. mesecu starosti. So pomemben vir živalskih beljakovin, vitaminov, železa in elementov v sledovih. Zaradi lažje prebavljivosti in manjše vsebnosti živalskih maščob imajo prednost meso mladih živali, bele ribe in perutnina. Strogo vegetarijanstvo – ve-

ganstvo (brez mleka in jajc) je za otroke zelo škodljivo, ker lahko povzroči slabokrvnost, pomanjkanje vitaminov in nizko rast.

Pozor!

Do prvega leta dojenčku ne dajemo jajčnega beljaka, svinjskega mesa, medu, orehov, lešnikov, arašidov ... Na ovitkih industrijsko pripravljenih živil (sadnih, zelenjavnih sokov, kašic, žit) so večkrat neprimerna navodila v zvezi z otrokovo spodnjo starostno mejo, ko jih lahko uvedemo v njegovo prehrano. Zato se v zvezi s tem, kdaj je kaj priporočljivo in v kakšni količini, držimo navodil, ki jih najdemo v natančno izdelanih tabelah pediatrov in dietetikov.

Otroska domaca lekarna Klikni tukaj z

a ogle na sple d članka tni str ani

Sodobna farmokologija je potrdila, da številna zdravilna zelišča vsebujejo učinkovine, ki jih ne moremo nadomestiti z nobenimi sintetičnimi pripravki. Ne da bi se zavedali imamo v kuhinji in hladilniku majhno lekarno. Dojenje

Znano je, da janežev, koromačev čaj in zeleni japonski čaj (bančo čaj) pri doječi materi povečujejo količino mleka. Podoben učinek imajo tudi sezamova semena, ki jih mati uživa potresena na kruhu, namazanim z maslom ali medom. Žajbljev čaj in peteršilj pa zmanjšujeta količino mleka.

Piki žuželk

Na mesto pika dajemo hladne obloge iz kamiličnega čaja, oprane in zmečkane liste širokolistnega trpotca, oprane in zmečkane liste zelja. Uporabimo lahko tudi čebulni sok.

Črevesni krči pri otroku

Blagodejen učinek na krče ima janežev, kamiličen, majaronov in koromačev čaj.

Bruhanje, driska

Čaj iz suhih borovic, metin, žajbljev, krvenkin in rmanov čaj

Visoka temperatura

Znižuje jo sok rdeče pese v kombinaciji s sokom grenivke, rmanov, bezgov, lipov čaj. Pomagajo tudi ovitki, namočeni v mešanico enakih delov jabolčnega kisa in vode. Staro zdravilo je tudi surov krompir. Prerezane polovice damo na dlani in podplate in ko spremeni barvo (potemni), ovitke zamenjamo.

www.bambino.si

23


Praske, žulji

Speremo jih s čajem iz ognjiča, materine dušice, timijana. Namažemo z ognjičevim ali gabezovim mazilom, v lekarni pa dobite tudi mazilo Herbion, ki vsebuje vse te setavine.

Otekline, udarnine

Na otečeno mesto dajemo obladke iz mešanice pol vode pol alkohola, oprane in zmečkane zeljnate liste, liste širokolistnega trpotca.

Sončne opekline

Opečeno kožo najprej hladimo z mrzlo vodo, nato na opečena mesta večkrat dnevno nanesemo hladen jogurt ali čisto sivkino eterično olje. Nastrgamo korenček in naredimo oblogo ali oblogo iz opranih solatnih listov. Če imamo pri roki šentjanževo olje z njim namažemo opekline. Če se naredijo mehurji jih ne prediramo, ampak prizadeto področje namažemo z ognjičevim mazilom.

Vnetje dihalnih poti

Če otrok nima vročino, večkrat dnevno naredimo inhalacije s kamiličnim čajem, skuhamo čaj iz korenin belega sleza, ki ga otrok popije 1 skodelico dnevno. Balgodejno deluje tudi timijanov čaj, čaj iz koromača. Pri vnetju žrela pomaga žajbljev čaj.

Plenični izpuščaj

Za umivanje vnete kože uporabljamo čaj iz hrastovega lubja, čaj iz ognjiča ali lipovega cvetja. Kožo vedno dobro osušimo, področje kjer je plenica, namažemo z zaščitno kremo, za močno vneto kožo pa uporabljamo ognjičevo mazilo. Nekateri izmed omenjenih čajev se vam morda zdijo nenavadni ali pa za njih še niste slišali. Vseeno povprašajte v najbližji lekarni. Zagotovo jih imajo na zalogi.

24


Tezave s popkom

Klikni tukaj z

a ogle na sple d članka tni str ani

Avtor: Jure Rainer

Po rojstvu se popkovina prereže in poveže. Ko dojenček in mati zapuščata porodnišnico je še vedno prisoten štrcelj, ki pa se ponavadi posuši in odpade nekje do desetega dneva življenja; lahko odpade že tretji dan, lahko pa se drži vse do tretjega tedna življenja. Nega kože in popka sta ozko povezani. Infekcija se lahko prenaša iz kože na popek in obratno, s popka na kožo. Zelo pomembno je, da se koža in popek poskušata vzdrževati suha. Vlažna koža je odlično mesto za razvoj mikroorganizmov. Za nego popka se najpogosteje uporablja lekarniški alkohol, nanos pa je za dojenčka neboleč.

va. V nekaterih primerih se pojavi v obliki majhne gobice. Krvavitve so redke. Granulom je potrebno večkrat na dan oskrbeti z raztopino antiseptikov, najbolje z alkoholom ali jodovo raztopino. Če je granulom na popku, se je potrebno posvetovati z pediatrom.

Če popka ne negujemo pravilno, se pravi ne sterilno in nestrokovno, lahko povzročimo naslednje povsem nepotrebne zaplete:

Na mestu kjer izpade štrcelj pogosto ostane nezaceljena trebušna stena (nepopolno zaraščanje). Popkovna kila (hernia umbilicals) nastane kot posledica motnje zaraščanja na predelu popkovnega prstana. Kilno vrečico ustvarja potrebušnica (peritoneum), ki se je čvrsto zarasla ob kožno brazgotino umbilikusa. Pogosteje se pojavi pri prezgodaj rojenih otrocih. Odprtina otipamo kot prstan, njegova velikost pa varira od nekaj milimetrov, do treh centimetrov. V kilni vrečici je lahko tanko črevo ali omentum. Vračanje te kile je lahko, ukleščenje je izjemno redko. Večina umbilikalnih hernij do 0.5 cm spontano izgine v prvih nekaj mesecih. V kolikor je prstan velik med 0,5 do 1,5 cm se spontana ozdravitev pričakuje nekje do četrtega leta starosti. Večje kile pa se redko spontano zaprejo.

Vlaženje popka ali blenoreja

Za vlaženje popka je značilno nabiranje krvavega sekreta v predelu popkovne rane. Sicer se rana popka rada vlaži, vendar v primerih, ko stanje traja dlje obstaja verjetnost razvoja mikroorganizmov, vlaga pa preprečuje normalno celjenje rane. Zdravljenje blenoreje je učinkovito in se izvaja s pogostejšim alkoholnim čiščenjem. Če se popkovna rana dolgo vlaži njeno celjenje pa ne napreduje, je zaradi morebitne komunikacije popkovne rane in trebušne votline potrebno poiskati pomoč pediatra.

Gnojno vnetje (omphalitis, omfalitis)

Ta okužba nastane kot posledica infekcije z mikroorganizmi, najpogosteje s stafilokokom. Rana se vlaži, kasneje se iz nje priteče gnojna in krvava sluz. Okoli popka se pojavi rdečica, dojenčka pogosto prizadenejo visoka telesna temperatura, izguba apetita in bruhanje. Zdravljenja se je potrebno lotiti takoj in otroka odpeljati v najbližji zdravstveni dom, kjer se poleg terapije z antiseptiki vzame bris rane in po rezultatih določi primerna antibiotična terapija.

Granulom popka

Na površini popka se pojavi majhen izrastek granulacitnega tki-

www.bambino.si

Popkovna kila

Če se popkovna kila veča, se uklešči in otroku povzroča težave se je potrebno posvetovati s pediatrom. Običajno se ta kila operira nekaj mesecev po rojstvu. Obstajajo tudi kile srednje trebušne linije t.i. hernie linee albe. V kolikor se defekt linee albe nahaja iznad popka, jo imenujemo supraumbilikalna hernia. V tem primeru kilna vrečica ni adherirana na kožo in se za razliko od popkovne hernije ne zapre spontano. Pred drugim letom starosti je potreben operativni poseg. Če odprtino deli fibrozen trak, lahko ta vrsta kile nastane istočasno z umbilikalno hernijo. Odprtino sredinske linije med popkom in prsnim košem imenujemo epigastrična hernia. Za to kilo je značilno, da nima vrečice. Zdravljenje je izključno kirurško.

25


Klikni tukaj z

Prebavne motnje pri dojenckih

a ogle na sple d članka tni str ani

Avtor: Jure Rainer

Vsak starš se je pri svojem otroku vsaj enkrat v življenju srečal z eno od številnih prebavnih motenj, ki zaradi fizioloških in bioloških sprememb nastanejo skupaj z razvojem in rastjo dojenčka. Neredna prebava, bruhanje, polivanje… je samo nekaj motenj, ki dojenčku ‘preprečujejo’ hitrejši razvoj, staršem pa povzročajo skrbi, ki so največkrat povsem nepotrebne. Bruhanje

Bruhanje je pri novorojenčkih in dojenčkih zelo pogost pojav, lahko pa je tudi znak težke bolezni. Bruhanje se pojavi tudi v prvih minutah otrokovega življenja, kjer pogosto izbljuva popito plodovno vodo. Kasneje pri dojenju prihaja do požiranja zraka, kar ob »ne-podiranju kupčka« izzove bruhanje. Enako se zgodi ob prenajedanju, se pravi v primerih, ko je količina podojenega mleka proporcionalno višja kapaciteti želodčka. Bruhanje izzove tudi nepravilna tehnika hranjenja in dojenja otroka.

26


Bruhanje je v vseh teh primerih prehodna motnja, ki se je z malo materine pozornosti hitro reši. V primerih nenehnega bruhanja, ki ga spremlja driska, visoka telesna temperatura in bolečine v trebuhu pa poiščite zdravniško pomoč.

Polivanje

Polivanje je izločanje manjše količine popitega mleka. Pri dojenčkih se pojavlja zelo pogosto in je prehodnega karakterja. Potrebna je samo pravilna tehnika hranjenja, odgovarjajoča količina obroka in pravilen položaj otroka med obrokom in po obroku. V primeru nenehnega polivanja oz. ko otrok ne pridobiva na telesni teži, obiščite pediatra.

Ruminacija

Ruminacija je prežvekovanje že enkrat pogoltnjene hrane. Je zelo redka prehranjevalna motnja, ki se pojavlja pri dojenčkih živečih v nezdravi družinski sredini, ali pri dojenčkih, ki dolgo ostanejo v bolnišnicah. Otroci s to motnjo, ki jo spremlja kronično bruhanje, so pogosto zahirani. Zdravljenje se osredotoči na normalizacijo življenjskih pogojev in skrbnejšo nego.

Zaprtost

Zaprtje ali opstipacija je pri otrocih sorazmerno pogost pojav nerednega izločanja stolice. Tudi pri pravilno hranjenih dojenčkih se pojavi psevdoopstipacija – stolica normalnega videza in sestave, vendar se izloča, podobno kot pri lačnih dojenčkih, zgolj na 3 – 5 dni.   Ko stolica postane tako trda in se otrok muči z njenim izločanjem je znak, da je otrok zaprt. Razlogi so različni. V primerih, kjer zaprtost ni izzvana s prehrano, se poišče pomoč zdravnika. Prav tako se brez posvetovanja z zdravnikom ne sme uporabljati svečk ali klistir, saj se otroški organizem na njih hitro navadi. Na površini trde stolice se ponavadi pojavi kri. Če se to dogaja dokaj pogosto morate otroka peljati na pregled k zdravniku.

Meteorizem

Meteorizem je pojav velike količine plinov v črevesju in je samo simptom, ki spremlja biološke spremembe organizma. Najpogostejši povzročitelji meteorizma pri otrocih so: aerofagija oz. požiranje zraka, prehod na drugo prehrano, zaprtost. Terapija je odvisna od vzroka in stopnje meteorizma, ter se lahko regulira z odstranjevanjem vzrokov in zdravljenjem osnovne bolezni, ki so privedli do motnje.

Kolcanje

Kolcanje nastane zaradi požiranja zraka ali prekomernega obroka, ki povzroči pritisk želodca na diafragmo. Pojav je zgolj začasen in hitro izgine. Manjši obroki in dvigovanje otroka po obroku bo omejilo ali pa preprečilo kolcanje.

Bolečina v trebuhu

Je pogost simptom številnih obolenj med odraščanjem otrok in ima veliko diagnostično vrednost. Bolečina v trebuhu spremlja številna obolenja, osnovno bolezen pa diagnosticiramo s pomočjo kliničnih pregledov in obveznih laboratorijskih analiz, še posebej v primerih, ko bolečino spremljajo bruhanje, polivanje, motnja pri uriniranju, ali v primerih ko je bolečina kronična…

www.bambino.si

27


Studio splet, Pot na brod 12, 1433 Radeče

Urednica: Grafično oblikovanje: Trženje: Avtorji: Fotografije:

28

Vanja Rainer Sandra Kovačič Oglasno Natalija Premužič, Vanja Rainer Vika Krajšek, Vanja Rainer, Jure Rainer Istockphoto, stock.xchng, osebni arhiv

Dojencek prvo leto  

Digitalna revija o razvoju dojencka prvo leto

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you