Page 1

Els Guèisers

Eric Rodríguez Muñoz 2 Eso A Agustí Puig


Que es un guèiser i com es formen?

La formació de guèisers requereix una hidrogeologia favorable que existeix només en algunes parts del planeta, pel que són un fenomen bastant estrany. Hi ha prop de 1000 al voltant del planeta, prop de la meitat estan ubicats al Parc Nacional de Yellowstone, Estats Units (Glennon, JA 2005).

Un guèiser és un tipus de font termal que eructe periòdicament, expulsant una columna d'aigua calenta i vapor en l'aire. La paraula guèiser ve de Geysir, nom d'una terme en Haukadalur, Islàndia, el nom, successivament, prové del verb islandès gjósa, "emanar".


Tipus de guèiser Erupció del guèiser White Dome, a Yellowstone. Vixen Geyser a Yellowstone Les hipertròfies produeixen alguns dels colors brillants de la Grand prismàtic Spring (Gran Font prismàtica, a causa de l'espectre de colors que es genera i pot observar) del Parc Nacional d'Yellowstone Hi ha dos tipus de guèiser: •Guèisers de font, que eruptiva d'estanys d'aigua, típicament en sèries d'intenses, fins i tot violentes, explosions. •Guèisers de con, que eruptiva de cons o monticles d'aglomerats silici (també coneguts com geiserita), habitualment en dolls estables que duren des d'uns pocs segons a molts minuts. Old Faithful, probablement el més famós guèiser del Parc Nacional de Yellowstone, és un exemple de guèiser de con.

Quins tipus de guèisers hi ha?


Les erupcions

Com son les erupcions?

1. El vapor surt de l’aigua calenta.

3. La tensió superficial es trenca.

L'activitat dels guèisers, com tota activitat de font termal, és causada pel contacte entre l'aigua superficial i roques escalfades pel magma situat subterràniament. L'aigua escalfada geotèrmica torna a la superfície per convecció a través de roques poroses i fracturades. Els guèisers es diferencien de les altres fonts termals per la seva estructura subterrània; molts consisteixen en una petita obertura a la superfície connectada amb un o més tubs subterranis que connecten amb les reserves d'aigua. 2. L’agigua es comença a desbordar.

4. L’aigua lliberada expulsada cap dalt i regrsa.


Quant duren les erupcions dels guèisers?

La duració de les erupcions i el temps entre una i altra varien segons el guèiser; Strokkur a Islàndia eruptiva un parell de segons cada 14 min, mentre que el Grand Geyser als Estats Units eclosiona durant uns 10 min cada 8 o 12 h.


El Guèiser d’Islandia

El famós Geysir d'Islàndia és el que ha donat el nom comú de Geiser a totes les fonts termals. Des de 2006, el famós Geysir està acordonat per possibles erupcions confrontants. Un altre famós guèiser que es troba a 25 m, el Strokkur, es pot veure expulsant dolls d'aigua calenta cada 14 minuts. Al parc de Haukadalur es troben un total de 6 guèisers.


Els guèisers més importants del mon

Nombre i distribució Erupció del guèiser Castle, al Parc Nacional d'Yellowstone.Los guèisers són bastant rars, requerint una combinació d'aigua i calor i fortuïtes canonades. Aquesta combinació existeix en pocs llocs de la Terra. Els sis camps de guèisers més grans del món són els següents: 1.Parque Nacional de Yellowstone, Wyoming, EUA. 2.Dolina Geiserov, Península de Kamtxatka, Rússia. 3.El Tatio, Xile. 4.Zona volcànica Taupo, Nova Zelanda. 5.Islandia. 6.Les Màquines, les maquinetes, Volcà Copahue, Argentina. Erupció del guèiser Castle, al Parc Nacional de Yellowstone


Erupcions extraterrestres Els guèisers no són un fenomen exclusiu del planeta Terra. Fonts que eruptiva nitrogen líquid han estat observades en Tritó, lluna de Neptú. Aquests fenòmens han estat anomenats com guèisers. A Tritó, els guèisers semblen ser conduïts per la calor solar en comptes d'energia geotèrmica. El nitrogen, en estat líquid per una mena d'efecte hivernacle, pot arribar a l'altura de 8 km en ser expulsat.

ELS GEISERS  

TREBALL ESO

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you