__MAIN_TEXT__

Page 1

UITGAVE 3 - 2017

Magazine voor Waalwijkers Mooie foto's en boeiende verhalen van én over ondernemers en inspirerende mensen uit de gemeente Waalwijk.

Voormalig olympisch kampioen Maarten van der Weijden 'Ik ben niet alleen die jongen die leukemie kreeg en goud won'

Vrijwilliger Margriet van Loon 'Zonder vrijwilligers geen 80'

Stichting Kindermusicalgroep De Notenkrakers 35 jaar De Notenkrakers ‘Passie en discipline’


Welkom Na twee succesvolle edities van Gewoon Waalwijk treft u hierbij onze 3e editie aan. Wederom een magazine vol met interessante verhalen van ondernemers en inwoners uit de gemeente Waalwijk. Bijzonder in deze editie is onder andere het verhaal van zwem­icoon en voormalig Olympisch kampioen Maarten van der Weijden die onlangs nog het kanaal tussen Frankrijk en Engeland twee keer overstak. Daarnaast besteden we ook aandacht aan Nieuwenhuizen Vlaggen & Masten uit Sprang-Capelle die dit jaar 125 jaar bestaan en zijn bekroond met het predicaat ‘Hofleverancier’. Ik wens een ieder veel leesplezier!

Rolf Balkenende

Inhoud Voorwoord 2

A.P. Schalken Nachtveiligheidsdienst

38

Colofon 3

CON Camera Observatie Nederland

38

Nieuwenhuizen Vlaggen en Masten

4

Fitnesscentrum Below

39

Maarten van der Weijden

6

Slagerij Van Roessel B.V.

41

Restaurant De Koning

9

Profielfilm.nl 42

Only for Men

11

Bistro JAN by De Luwte

43

Ready Set Go

12

Niels van der Pluijm

44

Verzenden24 13

Foto De Bont

48

PLUS Stephan van Engelen

14

ICT Advantage B.V.

49

Stassar Optiek

21

Maton Groep

51

RaceRoom-Benelux 22

Schouten Parket

52

Margriet van Loon

24

Twan van de Wiel Administratieve Beg.

54

Praktijk Verliesbegeleiding De Zeester

28

Van de Mierden

55

Jan Bakkers Schildersbedrijf

29

Gemeente Waalwijk

56

Bureau van de Wiel

31

Gero Interieur

58

Lightronics 32

Big Bazar Mandjes

59

By MODO Kappers

34

Anneke Jansen Schakelring

60

PH Personal Training

35

Digital MKB

62

De Notenkrakers

36

Rabobank De Langstraat

64

2 |

gewoon waalwijk.


Colofon Dit magazine is een uitgave van Balkenende Media Rolf Balkenende T 06 - 53815027 info@balkenendemedia.nl

Fotografie Anke van Daelen www.eigengeraaid.nl Tekst Mireille Kleijngeld www.mireilleschrijft.nl Vormgeving/DTP Schellekens Creatieve Communicatie www.schellekens.nl Druk Drukkerij Moderna www.moderna.be Druk- en zetfouten voorbehouden.

gewoon waalwijk.

| 3


Vlaggen & Masten Nieuwenhuizen Van De 80 van de Langstraat tot Lowlands

Wat hebben De 80 van de Langstraat, Koningsdag 2017 Tilburg en Lowlands gemeen? Op al deze evenementen wapperen de vlaggen van de firma Nieuwenhuizen uit Sprang-Capelle. ‘Zelfs op het ADE (Amsterdam Dance Event), het grootste dancefeest ter wereld, kom je onze banieren en vlaggen tegen. Daar mogen we als Sprangs familiebedrijf best trots op zijn.’ John Nieuwenhuizen nam achttien jaar geleden het textielbedrijf van zijn vader over. De geschiedenis vertelt dat in 1892 overgrootvader Koos Nieuwenhuizen, aannemer te Sprang, hertrouwt met Ida Kooimans. Een Waalwijkse onderneemster in manufacturen, garen en band. John: ‘Een pittige dame die met de hondenkar deur aan deur haar koopwaar probeerde te slijten.’ Na het huwelijk vestigt Ida zich aan de Nieuwstraat te Sprang. De timmerwerkplaats van Koos en broer Willem blijft aan de achterkant bestaan. Aangezien de textielindustrie aan het begin van de vorige eeuw hoogtij viert, gaan de zaken van de Sprangse firma goed. De tweede generatie Kees Nieuwenhuizen transformeert na 1929 de winkel tot een textielwinkel. 4 |

gewoon waalwijk.

Eigen koers ‘Mijn vader Koos en moeder Lina zien bij de overname in 1964 nog meer kansen en breiden uit met een afdeling woningtextiel.’ Naast dames- en herentextiel, woninginrichting en later ook babykleding, besluit vierde generatie John in 1999 zich helemaal toe te leggen op vlaggen. ‘Het was zeker niet vanzelfsprekend mijn vader op te volgen. Ik voer mijn eigen koers en ging naar de MDS. Daarna besloot ik te gaan werken bij sportzaak A.C. van de Ven in Waalwijk. Wegens drukte vroeg mijn vader of ik tijdelijk wilde bijspringen in de zaak.’ John zag kansen en samen met zijn echtgenote Esselyne verruilen ze de woninginrichting in voor een moderne collectie babyartikelen en -kleding. John heeft een bijzondere interesse voor etaleren en reclame- en grafische technieken. ‘We verkochten altijd al vlaggen of vlaggenmasten. Bedrijven als RKC en de PTT (voormalig KPN) bestelden hun bedrijfsvlaggen al jaren bij ons. De vraag hiernaar groeide behoorlijk. Commercieel bekeken én de combinatie met zijn liefde voor het ontwerpen doen John in 2004 besluiten zich volledig toe te leggen op vlaggen en masten. Het blijkt een gouden greep.


Nieuwenhuizen Vlaggen en Masten Van der Duinstraat 82 5161 BR Sprang-Capelle T 0416 - 272498 www.nieuwenhuizen.nl

Vlaggen en Masten ‘Het was voor de mensen in de Sprang-Capelse gemeenschap wennen. Met de verkoop van ondergoed en babykleding waren we namelijk al ruim 100 jaar een begrip in Sprang-Capelle. De vlaggentak leek voor de buitenwereld een ondergeschoven kindje. Maar wij wisten wel beter.’ Nieuwenhuizen ontwikkelt zich vanaf dat moment met vlaggen en masten steeds verder door. Niet alleen op het gebied van fabricage en het plaatsen en onderhouden van vlaggen en masten, maar het familiebedrijf krijgt ook een eigen ontwerpafdeling die er steeds weer in slaagt oplossingen op maat te bedenken voor elke opdracht. ‘Het is vaak passen en meten. Vooral voor grote evenementen is het noodzaak om creatief mee te kunnen denken. Voor Koningsdag 2017 in Tilburg zorgden we voor de aankleding van het hoofdpodium, banieren en dranghekdoeken. Daarnaast bekleedden we diverse grote gebouwen met spandoeken. Allemaal maatwerk dat tot in de puntjes moest kloppen.’ Hofleverancier Eerder dit jaar werd de 125-jarige bestaande vlaggen­ specialist bekroond met het predicaat ‘Hofleverancier’. ‘Een kroon op ons werk. Een erenaam die je niet zomaar ontvangt, maar wél een aanduiding dat we goed bezig zijn. We mogen ons ook een landelijke speler noemen op het gebied van vlaggen en masten.’ Maar het echte succes is volgens John en Esselyne te danken aan hun Brabantse mentaliteit. ‘Vooral in de grote steden zoals Amsterdam merken we dat onze no-nonsense aanpak erg gewaardeerd wordt.

Het is een klein wereldje binnen de vlaggenindustrie. Maar als je laat zien dat je flexibel bent en kunt meedenken zonder arrogant te zijn, heb je al snel een streepje voor. Bij Amsterdamse evenementen hoorden we dat ze over ‘die Brabanders uit Sprang’ heel erg te spreken waren.’ Trots John en Esselyne zweren bij de kracht van de kleinschaligheid van hun bedrijf. ‘Groter dan dit hoeven we niet te worden. We leveren dan wel steeds meer bedrijfsvlaggen en vlaggenmasten voor particulieren en bedrijven, maar één enkele vlag of spandoek is voor ons nét zo belangrijk als een order van 500 of 1000 stuks. We zijn trots op ons resultaat en vinden het beiden heel belangrijk dat de onderlinge sfeer binnen het team goed is en blijft. Iedereen gaat er voor de volle honderd procent voor. Op Koningsdag was er door onze opdrachtgever een berekeningsfout gemaakt en pasten de doeken niet. Zonder aarzeling sprong al het personeel de nacht bij om alles in orde te maken. Dat werd door de organisatie van Koningsdag 2017 beloond met bloemen en chocolade­ bollen. Dan voel ik me echt trots.’

‘‘Het moet tot in de puntjes kloppen’’ gewoon waalwijk.

| 5


I k dank het

goud aan mijn wiskundig inzicht 6 |

gewoon waalwijk.


Maarten

In gesprek met...

Weijden van der

Ik ben niet alleen die jongen die leukemie kreeg en goud won

‘Elke dag leven alsof het je laatste is, vind ik niet genoeg. Dat is leven zonder doel en eigenlijk heel saai.’ Nadat zwemicoon Maarten van der Weijden (Warmenhuizen, 1981) in 2001 werd getroffen door acute lymfatische leukemie besloot hij zich te gaan richten op het zwemmen. ‘Mezelf een doel stellen gaf aan dat ik leefde.’ In 2008 pakte hij het goud tijdens de Olympische Spelen in Peking. De in Waspik woonachtige Maarten is grootgebracht in een gezin waarin presteren belangrijk was. ‘Op mijn achtste begon ik met zwemmen. Een prima keuze die waarschijnlijk door mijn ouders is gemaakt. Ik bleek talent te hebben en al snel begon het zwemmen serieuze vormen aan te nemen. Warmenhuizen werd te klein en ging ik op mijn 17e in Barneveld op kamers wonen waar ook mijn toenmalige zwemclub was.’ Twee jaar later wordt Maarten getroffen door een zeer ernstige vorm van kanker. Lymfatische leukemie. Zijn overlevingskansen waren niet hoog. ‘Een mokerslag die ik nu kan zien als pure pech. Ik heb een half jaar in het ziekenhuis gelegen en een heel intensief traject van chemobehandelingen afgelegd. Ook een stamceltransplantatie volgde. Ik ben van origine erg lui aangelegd. Dat klinkt misschien raar uit mijn mond, maar ik heb mijn ziekte gewoon ondergaan. Ik lag in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam vooral vanuit mijn bed toe te kijken hoe medepatiënten tussen de chemo’s door allerlei fitnessoefeningen deden om fit te zijn om de volgende behandeling weer aan te kunnen. Ik dacht daar toen anders over. Ik had sport niet nodig om me beter te voelen.’ Olympische Spelen Het herstel duurde lang. ‘Ik heb echt een vreselijke tijd meegemaakt. Mijn lichaam werd ziek gemaakt door de zware chemo’s en heeft maanden nodig gehad om te herstellen. Eenmaal beter realiseerde ik me dat ik geluk had gehad. Zo simpel is het gewoon. Je hebt pech of je hebt geluk. Het is geen strijd zoals je vaak hoort. Dat zou betekenen dat diegenen die het niet redden iets verkeerd hebben gedaan. Het is gewoon domme pech. Het staat los van jezelf en wat je gedaan hebt.’ Maarten vervalt zoals veel anderen die genezen van kanker in de modus van ‘genieten van het leven’. ‘Dat hield voor mij in dat ik zou gaan reizen en mijn bucketlist af zou werken. Ik realiseerde me dat dat een heel saai leven zou worden. Ik was begin twintig en besloot voor mezelf een aantal doelen te stellen. Eén daarvan was om me klaar te maken voor de Olympische Spelen in 2008. Het heeft vier jaar geduurd om met mijn zwemprestaties op dit niveau te komen.’ Haast Maarten ging ervoor en won Olympisch goud op de 10 km openwaterzwemmen in Peking. ‘Niet lang daarna besloot ik te stoppen met zwemmen. Juist door het besef dat het leven zo vergankelijk is zag ik in dat ik nog een aantal dingen in het leven wilde doen. Het gevoel van ‘haast te hebben’ omdat het zo over kan zijn. Ik weet nu dat het leven niet maakbaar is.

gewoon waalwijk.

| 7


De kinderlijke gedachte dat je het eeuwig leven hebt, is er niet meer. Als je iets wil doen, moet je het nu doen, anders kan het zomaar eens te laat zijn. Hierdoor heb ik het leven wel leren waarderen. Dit besef heeft mij niet alleen ontzettend dankbaar maar ook menselijker gemaakt. Ik ben ervan overtuigd dat ik zonder deze vreselijke ervaring een heel ander en minder gelukkig mens zou zijn geworden.’ Inspireren Anderhalf jaar geleden is de olympisch kampioen uit Waspik gestopt bij zijn werkgever Unilever. ‘Ik heb heel bewust mijn baan als financieel manager en onder andere verantwoordelijk voor Ahold, opgezegd. Veel van mijn collega’s verklaarden me voor gek. Ik had een prachtige carrière met nog heel veel mogelijkheden. Tripjes naar het buitenland: New York en London. Wat wil je nog meer zou je denken. Ik maakte lange dagen en dan kom je dus toch weer terug op hetgeen je hebt doorgemaakt: het verlies in het geloof van de maakbaarheid van het leven. Omdat ik zo gelukkig ben dat ik hersteld ben, wil ik dat graag uitdragen naar anderen. Andere kankerpatiënten helpen. Naast mijn baan ben ik al een aantal jaren actief als spreker op evenementen. Ik heb een enorme drive om mensen met mijn verhaal te kunnen inspireren. Ik wil wat terugdoen aan de maatschappij om mijn dankbaarheid te tonen. Daarnaast vind ik het heel belangrijk om tijd door te brengen met mijn vrouw en twee meiden.’ Sinds 2016 is het gezin Van der Weijden woonachtig in Waspik. ‘Voor mijn bezigheden is dit een prima uitvalsbasis. Wij vinden het ook heerlijk dat onze kinderen opgroeien in een dorpse en landelijke omgeving zoals wijzelf ook gewend zijn.’

Zwemmarathon De goede doelen zijn altijd gelinkt aan zijn eigen ambitie. In mei van dit jaar probeerde hij eerst het wereldrecord 24-uur zwemmarathon te verbeteren. Met de actie werd geld opgehaald voor kankeronderzoek. Maarten moest 102 kilometer zwemmen in het 25-meter bad om het record te verbeteren. Hij haalde het net niet binnen de tijd. Zijn actie was wel goed voor 99,5 kilometer. ‘Het herstel van deze actie duurde 3 à 4 weken. Precies genoeg om op 24 en 25 juni 2017 van Amsterdam naar Rotterdam te zwemmen. ‘Een loodzware tocht. Ondanks dat is het een geweldige ervaring om lange stukken te zwemmen. Na een tijd kom je in een bepaalde cadans terecht die hetzelfde effect heeft als een meditatie. Het voelt zo fijn dat ik mentaal helemaal tot bezinning kom. Tijdens deze zogenaamde ‘steady state’ kan ik gewoon rustig doorzwemmen langs de dorpen en steden. Het herhalende ritme brengt me weer terug naar de basis. Die is blanco. Hier vanuit kan ik weer heel helder zien waar ik sta en alles een plekje geven. De dagelijkse stress van me af te schudden en bedenken waar ik heen wil.’ Lichttherapie De zwemtocht van 80 kilometer duurde 24 uur. Het herstel dit keer maar een week. (Als we Maarten spreken is het een week na de tocht, red.) ’Voor mij is het voor nu even aankijken hoe ik herstel. Ik merk dat mijn spierpijn in ieder geval al weg is. Het scheelt dat ik beschik over de beste begeleiding en meest innovatieve technieken. Een voedingscoach voor de juiste verhouding eiwitten en koolhydraten, mijn coach Marcel Wouda die me ook begeleidde in Peking. Daarnaast een fysiotherapeut en speciaal voor deze tocht had ik een lichtbril. Middels lichttherapie werd mijn bioritme getriggerd, zodat ik door kon zwemmen zonder door slaap te worden overvallen.’ Accepteren Waar Maarten had gestaan als hij niet ziek was geworden? ‘Ik denk dat ik een carrière zou hebben als professor in de wiskunde. Druk doende met het oplossen van wiskundige vraagstukken. Mijn wiskundeknobbel is me gelukkig nog altijd goed van pas gekomen hoor. Door mijn berekendheid ben ik zover gekomen. Ik dank mijn titel van 2008 voor het grootste deel aan het schaakspel in het open water. Het in de gaten houden van mijn tegenstanders en daar een strategie op loslaten.’ Naast zijn boek ‘Beter’ in 2009, schreef Maarten ook zijn eigen theatershow in 2016. ‘Iedereen krijgt te maken met tegenslagen in zijn of haar leven. Wat doe je als je met deze pech te maken krijgt? Ik wil mensen echt iets wezenlijks meegeven. Niet alleen die jongen zijn die leukemie kreeg en toch goud won. Het leven is geen strijd, je moet geluk hebben. Wat ik wil aangeven is dat je de tegenslagen in je leven zult moeten accepteren. Leef je leven met je eigen wensen en doelen. Probeer niet na te streven wat ervan je verwacht wordt, maar kijk wat je zelf wilt. Ik ben blij dat ik mijn leven nu heb ingericht zoals ik dat wil. Dat geeft rust voor nu. Want ik weet dat het morgen weer heel anders kan zijn.’

8 |

gewoon waalwijk.


Restaurant

met een verhaal

In gesprek met... Restaurant De Koning Winterdijk 12 5141 KE Waalwijk

‘Jongeren zijn trots op hun prestatie en wij zijn enorm trots op hen en op deze plek. Restaurant De Koning in het voormalig Schipperscafé in Waalwijk biedt niet alleen topkwaliteit horeca, maar heeft daarnaast een bijzonder verhaal.’

Sinds september 2015 timmert De Koning aan de Gedempte Haven in Waalwijk stevig aan de weg. Gief van Schijndel en Carolien Vos vertellen enthousiast: ‘Inmiddels weten particulieren en bedrijven ons te vinden voor de lunch, diner, bruiloften en (bedrijfs)feesten.’ Uitganspunt van De Koning is jongeren met een functiebeperking of (ernstige) leerproblemen klaar te stomen voor een plaats in de reguliere horeca. ‘Inmiddels zijn er - sinds de start in september 2015 - negen jongeren doorgestroomd naar horecabedrijven zoals eetcafé City, Hema, Grillig, James, Proeverij, Zidewinde, NH Waalwijk en Woonexpress.’ Leermeester Carolien die de jongeren begeleidt: ‘Wij hebben vroeger ook alle kansen gekregen. Deze jongeren hebben misschien wat meer tijd nodig, maar functioneren uiteindelijk hetzelfde.’ Speciaal MBO in Bedrijf Het restaurant in Waalwijk maakt onderdeel uit van de Tilburgse organisatie Prins Heerlijk. Voor oprichter en directeur Gief van Schijndel was zijn pleegzoon de directe aanleiding een horecaonderneming te beginnen. ‘Hij heeft problemen met leren en liep vast op het speciaal onderwijs.

T 0416 - 745049 www.dekoningwaalwijk.nl

Hij had veel interesse in de Horeca maar was niet in staat een reguliere MBO-opleiding te volgen.’ Reden genoeg om samen met De Rooi Pannen een aangepast opleidingsprogramma te ontwikkelen voor jongeren met een beperking. Zo ontstond ‘Speciaal MBO in Bedrijf’. Het bleek een gat in de markt. Vanaf de vliegende start in Tilburg in 2008, waar het eerste leerwerkbedrijf lunchcafé Prins Heerlijk begon, zijn er inmiddels vier lunchcafé’s/restaurants, een leescafé en twee eetwinkels geopend. Vrienden voor het leven Tijdens het intakegesprek worden leerlingen grondig aan de tand gevoeld. Gief: ‘Ze moeten uiterst gemotiveerd zijn voor het leerwerktraject. Vanuit hun sterke kanten gaan we met hen de slag.’ Zowel Carolien als Gief vinden het werken met de leerlingen geweldig. ‘Ik heb verschillende paden bewandeld in mijn werkzame leven. Van docent economie tot directeur bij de Diamantgroep. Maar dit werk is het mooiste wat me is overkomen. Mooi te zien hoe ze zich ontwikkelen en groeien in de omgang met elkaar. En als ze je enthousiast vertellen dat ze hier vrienden voor het leven hebben gekregen, vind ik dat prachtig.’

gewoon waalwijk.

| 9


in Waalwijk draait alles om een unieke winkelbeleving. Je kunt gratis parkeren voor de deur en er zijn vele topmerken en shopin-shops. Only for Men hanteert mannelijke openingstijden met

naast een omvangrijke collectie eigentijdse kleding met talloze topmerken in casual, jeans en kostuums – ook aandacht is voor schoenen, accessoires en persoonlijke verzorging.

WAALWIJK WAALWIJK WAALWIJK WAALWIJK Only Only for for Men Men is is een een one-stop-shop one-stop-shop voor voor de de moderne moderne man. man. Onder Onder één dak vind je alles op het gebied van mode én meer. In de Only for Men is een one-stop-shop voor de moderne man. Onder één dak vind je alles op het gebied van mode én meer. In de winkel winkel in Waalwijk draait alles om een unieke winkelbeleving. Je kunt éénWaalwijk dak vind je allesalles op het van mode én meer. In deJewinkel in draait omgebied een unieke winkelbeleving. kunt Only for Men is een one-stop-shop voor de moderne man. Onder gratis parkeren voor de deur en er zijn vele topmerken en shopin Waalwijk draait alles om een unieke winkelbeleving. Je kunt gratis parkeren voor de deur en er zijn vele topmerken en shopOnly forvind Menjeisalles een op one-stop-shop voor de moderne man. Onder één dak het gebied van mode én meer. In de winkel in-shops. Only for Men hanteert mannelijke openingstijden gratis parkeren voor de deur en er zijn vele topmerken en shopin-shops. Only for Men hanteert mannelijke openingstijden met met één dak vind je allesalles op het van mode én meer. In deJewinkel in Waalwijk draait omgebied een unieke winkelbeleving. in-shops. Only for Men hanteert mannelijke openingstijden kunt met in Waalwijk draait om een unieke winkelbeleving. kunt gratis parkeren vooralles de deur en er zijn vele topmerken enJeshopgratis parkeren voorMen de deur en ermannelijke zijn vele topmerken en shopin-shops. Only for hanteert openingstijden met in-shops. Only for Men hanteert mannelijke openingstijden met

iedere iedere zondag zondag open open en en vier vier koopavonden koopavonden per per week. week. Kortom Kortom een totaalconcept op het gebied van mannenmode – iedere zondag open en vier koopavonden per week.waarin Kortom een totaalconcept op het gebied van mannenmode waarin – naast een omvangrijke collectie eigentijdse kleding met talloze een totaalconcept op het gebiedeigentijdse van mannenmode waarin – naast een omvangrijke collectie kleding met talloze iedere zondag open jeans encollectie vier koopavonden peraandacht week. Kortom topmerken in casual, en kostuums – ook is voor naast een omvangrijke eigentijdse kleding met talloze topmerken in casual, jeans en kostuums – ook aandacht is voor iedere zondag open en vier koopavonden per week.waarin Kortom een totaalconcept opjeans het gebied van verzorging. mannenmode – schoenen, en topmerken in casual, en kostuums – ook aandacht is voor schoenen, accessoires accessoires en persoonlijke persoonlijke verzorging. een totaalconcept op het gebied van mannenmode waarin – naast een omvangrijke collectie eigentijdse kleding met talloze schoenen, accessoires en persoonlijke verzorging. naast een omvangrijke collectie eigentijdse kleding met is talloze topmerken in casual, jeans en kostuums – ook aandacht voor topmerken in casual, jeans en kostuums – ook aandacht is voor schoenen, accessoires en persoonlijke verzorging. schoenen, accessoires en persoonlijke verzorging.

WAALWIJK Hoogeinde 40 T (0416) 65 26 69 ZIE ONLYFORMEN.NL VOOR ALLE ADRESSEN EN OPENINGSTIJDEN VAN ONZE 15 VESTIGINGEN

WAALWIJK WAALWIJK Hoogeinde 40 WAALWIJK Hoogeinde 40 T (0416) (0416) 65 26 26 69 Hoogeinde 4069 T 65 WAALWIJK T (0416) 65 26 69 WAALWIJK Hoogeinde 40 Hoogeinde 4069 T (0416) 65 26 ZIE EN OPENINGSTIJDEN VAN ZIE ONLYFORMEN.NL ONLYFORMEN.NL VOOR VOOR ALLE ALLE ADRESSEN ADRESSEN EN OPENINGSTIJDEN VAN ONZE ONZE 15 15 VESTIGINGEN VESTIGINGEN T (0416) 65 26 69 ZIE ONLYFORMEN.NL VOOR ALLE ADRESSEN EN OPENINGSTIJDEN VAN ONZE 15 VESTIGINGEN ZIE ONLYFORMEN.NL VOOR ALLE ADRESSEN EN OPENINGSTIJDEN VAN ONZE 15 VESTIGINGEN ZIE ONLYFORMEN.NL VOOR ALLE ADRESSEN EN OPENINGSTIJDEN VAN ONZE 15 VESTIGINGEN

10 |

gewoon waalwijk.


No-nonsense

winkelen voor mannen 15 jaar Only for Men

In gesprek met... Only for Men

‘Mannelijke’ openingstijden, parkeren voor de deur, een uitgebreide collectie eigentijdse kleding én schoenen. En dat allemaal onder één dak. De ideale mix voor mannen die over het algemeen - in tegenstelling tot de dames geen shopaholics zijn. ‘Only for Men streeft ernaar net wat meer te bieden, ook op het gebied van lifestyle. We willen graag spraakmakend zijn.’

‘Naast een goede prijs-kwaliteitverhouding vinden we het belangrijk om eerlijk en ongedwongen advies te geven’, zegt store-manager Ed Breugelmans. ‘Een gevarieerd aanbod van eigentijdse casual kleding, jeans, overhemden, accessoires, schoenen en (zakelijke) kostuums van top­ merken als PME Legend, Superdry, Drykorn, Giorgio en Tommy Hilfiger en onze eigen merken (onder andere Campbell en Victim) geven een juiste mix. Ik ben ervan overtuigd dat dit ons tegen de stroom in door economische slechtere tijden heeft geholpen.’ Volgens Ed klopt dan ook het hele plaatje. ‘Een drankje, kopje koffie, een nuchter oog voor persoonlijke verzorging en laagdrempeligheid. Deze no-nonsense uitstraling past bij mannen van deze tijd.’ De Smaeck van Only for Men volgt met aandacht lifestyletrends zoals ambachtelijke voeding en bewegen. ‘We organiseren regelmatig events waarbij we samen met lokale ondernemers de handen ineen slaan. Tijdens ‘De Smaeck van’ is er een ambachtelijke proeverij van delicatessen uit de regio en afgelopen juni hebben we ‘Get Fit’ georganiseerd. Klanten kunnen dan kosteloos kennismaken met gezonde voeding- en beweegtips.’

Hoogeinde 40 5142 GC Waalwijk T 0416 - 652669 www.onlyformen.nl

Piet Feenstra Piet Feenstra richtte in 2002 de eerste Only for Men Store in het Noord-Brabantse Reusel op. Inmiddels bestaat het merk uit vijftien fysieke winkels met een Nederlandse en Belgische webshop. Piet is nog steeds betrokken bij zijn zaak, zijn zoon Arthur is mededirecteur sinds 2003. In 2005 opende Only for Men de vestiging in Waalwijk. Ed begon zijn loopbaan bij Peter van Holland en SetPoint. Na zijn diensttijd volgde de Roosendaalse store-manager zijn vader die werkzaam was bij het toen nog in Essen gevestigde modeconcern Van Gils.‘ De mode is mij met de paplepel ingegoten. Het was vanzelfsprekend dat ik hierin terecht zou komen. Het is erg leuk om mannen te adviseren en aan te kleden. Ik vind het geweldig als ze uiteindelijk tevreden met een complete outfit de deur uit gaan.‘

Koopavonden: dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag Voor overige openingstijden: www.onlyformen.nl/winkels/4/waalwijk

gewoon waalwijk.

| 11


In gesprek met... Ready Set Go Berkhaag 36 5161 CC Sprang-Capelle T 0416 - 769068 www.ready-set-go.nl

A andacht voor iedereen ‘Dankzij de kleinschaligheid van Ready Set Go hebben we persoonlijke aandacht voor iedereen. Ongeacht of ze nu één of vijf dagen per week sporten. Daar hoort ook het gezellig na kletsen met een kopje koffie na afloop bij.’

‘Die laagdrempeligheid willen Thomas en Carina van der Kolk graag waarborgen in de toekomst. ‘Groter hoeven we niet te worden. We willen wel nét dat stapje extra zetten voor onze sporters, door een steeds wisselend aanbod te bieden.’ Naast fitness, spinning, personal training en verschillende groepslessen zoals boks training, biedt de sportschool in Sprang-Capelle ook fysiotherapie en sportmassage aan. ‘In januari gaan we starten met 'The Challenge'. Een reeks van vier weken waarin in kleine groepjes een bepaald lichaamsgebied wordt aangepakt. Dat varieert van buikbillen-benen tot algehele conditie.’ Tevens bestaat de mogelijkheid deel te nemen aan Body Support. Een eventueel los te volgen voedingsprogramma van 12 weken dat erop is gericht om dagelijks drie gezonde maaltijden op tafel te zetten. Proefsporten en dans Om sporten laagdrempelig te maken bestaat de mogelijkheid om vier weken onbeperkt te proefsporten. ‘Voor e 10,- per maand kunnen sporters kennismaken met onze sportschool. Zo kunnen ze de sfeer proeven en ervaren of het bij hun behoefte aansluit.’ Bij Ready set Go kan ook gedanst worden. Inmiddels zijn er op vrijdag en zaterdag zes 12 |

gewoon waalwijk.

dansgroepen actief. ‘Onder leiding van Danouk Konings kunnen kinderen vanaf 4 jaar bij ons terecht om de coolste dansjes te leren. Daarnaast vindt er twee keer een optreden plaats.’ Intensieve begeleiding Naast de reguliere sportactiviteiten organiseert Ready Set Go ook wandelingen, wieler- of mountainbiketochten, een gezellige barbecue, kerstworkshops en nemen ze regelmatig gezamenlijk deel aan activiteiten in de omgeving. De jaarlijkse Rebel Run is inmiddels wel bekend als de obstacle run uit de regio. De uitdaging binnen de sportschool is voor Carina vooral het persoonlijk motiveren van de sporters. ‘Juist de kleine succesjes zijn ons heel veel waard. De omgang met mensen waarbij we voor ieder op hun eigen niveau het maximale eruit proberen te halen. Bijvoorbeeld het verhaal van een sporter die we onlangs hebben klaargestoomd om deel te kunnen nemen aan de 1/8e triatlon. Deze dame had een conditionele achterstand door ziekte. Na een intensieve begeleiding is het haar gelukt om alle onderdelen af te werken. Na afloop bedankte ze ons enthousiast dat ze het dankzij onze hulp had gered. Dat vind ik een heel mooi compliment.’


Plezier in je werk

In gesprek met... Verzenden24 Professor Eykmanweg 25 5144 ND Waalwijk T 0416 - 532272 www.verzenden24.nl

‘Standaard dozen, verhuisdozen, gebruikte dozen. Een doos lijkt een saai product, maar je hebt ze in allerlei soorten en maten én het is een onmisbaar artikel. Producten moeten voor verzending nu eenmaal verpakt worden. Hierdoor zal de dozenhandel altijd blijven bestaan.’ Viereneenhalf jaar geleden dacht Paul Oomen (46) van Verzenden24 dat hij het allemaal alleen kon blijven doen. Orderpicken, klanten bezoeken en de administratie. ‘Maar mijn onderneming groeide toch sneller dan verwacht en inmiddels zijn we met z’n drieën binnen het bedrijf.’ Ook het pand in Kaatsheuvel is verruild voor een groter magazijn aan de Professor Eykmanweg in Waalwijk. ‘Doordat Jessica en Jesse erbij zijn gekomen houd ik meer tijd over voor mijn bedrijfsvoering en het uitwerken van nieuwe plannen. Visitekaartje ‘Inmiddels verkopen we naast standaard dozen ook gepersonaliseerde dozen en verpakkingen. Je ziet deze trend en verschuiving bij onze klanten. Terwijl het vroeger niets mocht kosten, is de opdrachtgever zich er vandaag de dag van bewust dat de verpakking ook als visitekaartje kan worden gezien. Er wordt dus duidelijk steeds meer aandacht geschonken aan de (verzend) verpakking van producten. We willen meer uitstraling alsof het een cadeautje betreft.’

Paul ziet ook toekomst in de gebruikte dozen. ‘Hergebruik is een nieuwe tak binnen Verzenden24. Je ziet steeds meer bedrijven die omwille van duurzaamheid gedeeltelijk overstappen op gebruikte dozen. Tweedehands dozen die bijvoorbeeld uit een restpartij komen, hebben niks geleden. Ze verkeren nog in een goede staat en zijn om die reden prima geschikt om te hergebruiken. Zo draag je ook nog eens bij aan het behoud van ons milieu.’ Bedruktetapefabriek.nl Paul ziet nog genoeg kansen. ‘Dozen en tape zijn onlos­makelijk met elkaar verbonden. Drie jaar geleden ben ik om die reden naast Verzenden24 gestart met bedruktetapefabriek.nl, voor onder andere tape voorzien van logo en/of bedrijfsgegevens.’ Persoonlijk contact met zijn klanten vindt Paul het allerbelangrijkste. ‘Juist in deze tijd waar heel veel online geshopt wordt, moet je daar alert op blijven. Ik vind het belangrijk om met de klant mee te denken hoe zaken anders kunnen. Snel naar oplossingen zoeken bijvoorbeeld. Omdat we een relatief klein bedrijf zijn, kunnen we gelukkig heel flexibel inspelen op de vraag. Ik merk dat dat enorm gewaardeerd wordt.’

‘‘Dozenhandel zal altijd blijven bestaan’’

gewoon waalwijk.

| 13


We hebben

het succes aan hen te danken

Plus Stephan van Engelen

Het was een hele omwenteling toen twee jaar geleden het slechts 25 man personeel tellend team van de Mozartlaan naar het nieuwe pand aan de Reigerbosweg verhuisde. Stephan van Engelen: ‘Inmiddels hebben we 120 medewerkers. En wat ben ik trots op hen wat we samen hier hebben neergezet.’ 14 |

gewoon waalwijk.


In gesprek met... PLUS Stephan van Engelen Reigerbosweg 2 5144 MA Waalwijk T 0416 - 337569 www.plus.nl/stephanvanengelen

Helikoptervlucht ‘We zoeken steeds naar nieuwe uitdagingen. Dat kan een ludieke actie zijn waar mensen echt blij van worden. Denk maar aan de spaaractie voor de helikoptervlucht eerder dit jaar. Klanten konden sparen voor een helikoptervlucht boven Waalwijk. Dat werd echt gewaardeerd. Maar natuurlijk doen iedere dag al onze collega’s hun stinkende best het onze klanten naar de zin te maken. We stellen steeds opnieuw de vraag wat we kunnen om de klant met het beste gevoel de winkel uit te laten gaan. De consument ziet hier alles. Het is daarom ook belangrijk dat je altijd in je rol blijft. Dat kan wel eens lastig zijn; misschien gaat het thuis een keer niet lekker. We zijn allemaal maar mensen. Wij willen hen inspireren en op deze manier samen een fijne werkomgeving creëren. Verder moeten zij het zelf doen. Maar je net een beetje extra inspannen voor een klant met een lach of een praatje, dat maakt het werk ook leuk.’ Uitdaging Tamara van Es (28) begon twee jaar geleden als versmanager en maakte een jaar later de stap als bedrijfsleider bij de supermarktketen. ‘Ik werk hier nu twaalf jaar, ben begonnen als vakantiewerker. Tijdens mijn studie SPH ben ik altijd parttime blijven werken. Toen Stephan mij in 2014 vroeg of ik als assistent bedrijfsleider in de nieuwe winkel wilde komen werken, heb ik niet meteen ja gezegd. Uiteindelijk heb ik toch de stap genomen en daar ben ik blij om. Ieder dag is voor mij weer een uitdaging en verrassing. Het werk heeft uiteindelijk veel raakvlakken op sociaal gebied. Dag in dag uit heb ik met mensen te maken. Mijn achtergrond zie ik ook zeker als een voordeel.’ Stephan: Tamara is daarnaast heel praktisch ingesteld. De dynamiek in de winkel is heel hoog. Ze springt soms bij als er vakken gevuld moeten worden of staat achter de kaasafdeling als een collega pauze heeft.’ Eigen kracht Tamara: ‘We kijken naar wat de medewerker te bieden heeft. Niet iedereen is hetzelfde. Sommige medewerkers moeten een drempel over om klanten aan te spreken. Een jong en verlegen medewerker begint niet meteen aan de kassa. We gaan die drempel verlagen door daarin te investeren. We kijken daarbij naar ieders kracht. Voorheen werd meer gestuurd om zo snel mogelijk de brood­ machine goed te bedienen. Nu vinden we het belangrijk dat ze zich vooral sociaal goed kunnen bewegen in de winkel. Daarin hebben we wel een ontwikkeling gemaakt. Tijdens het kennismakingsgesprek kijken we vooral naar hun motivatie en eigen initiatief.’ Naast de bevlogenheid voor zijn medewerkers heeft Stephan ook een zwak voor alles wat er in de gemeente Waalwijk gebeurt. ‘Van huis heb ik altijd meegekregen dat je je moet inzetten voor een ander. Je bent niet alleen verantwoordelijk voor jezelf, maar ook voor je omgeving. Ik vind het daarom ook leuk om verschillende sportverenigingen zoals Neo, Baardwijk en het WSC meisjesteam te sponseren. Maar ook de kleinere clubjes zoals de Racefiets 60+ en de plaatselijke biljartvereniging draag ik een warm hart toe. Tamara: ‘Dat vind ik ook mooi aan Stephan. Hij geeft vanuit zijn hart. Het maakt niet uit hoe groot of hoe klein iets is. Dat zie ik ook in zijn houding naar het personeel. Die verantwoordelijkheid die hij voor iedereen neemt is zo natuurlijk. Dat straalt hij ook uit: iedereen is gelijk. Dat druppelt door in alle lagen van onze supermarkt. Ik krijg ook vaak te horen dat ze dat erg waarderen.’ Succes Stephan en zijn vrouw Helmi, die vooral achter de schermen actief is, zijn enorm trots op de gemotiveerdheid van hun mensen. ‘Ik weet dat ik de lat voor hen best hoog leg. Wij zetten de koers uit maar zij moeten het doen. Wij kunnen bedenken hoe we het willen, maar zonder hun medewerking gebeurt er niets. De onlangs verkregen onderscheiding voor de beste zelfstandige supermarktondernemer van Noord-Brabant is mooi en ook zeker te danken aan hen. Ik ervaar een ongekende saamhorigheid: een betrokkenheid naar elkaar toe én naar onze klanten. Daar ben ik dankbaar voor. Tenslotte is het succes van onze winkel iets van ons allemaal.’

gewoon waalwijk.

| 15


Stephan van Engelen: ‘‘Inmiddels hebben we 120 medewerkers’’

16 |

g ewoon waalwijk.


gewoon waalwijk.

| 17


In gesprek met... Stefan

Toen Stefan 3,5 jaar geleden na de slagersvakschool bij Plus kwam werken dacht hij al het nodige te weten van het vak. ‘Ik verbaasde me dat er toch echt nog wel wat te leren viel. Bij Plus gaan we veel dieper op het vak in. Ik heb veel van Rien geleerd. Hij is een echte vakslager. Plus onderscheidt zich hiermee echt van andere supermarkten. We hebben veel acties en een mooi assortiment met lokale producten.‘

Rien

Slager Rien (63) zit al 45 in het slagersvak. ‘Ik ben als chef­ slager begonnen in Raamsdonksveer. Vervolgens heb ik in Best als zelfstandige gewerkt. Bij Super de Boer Verschure aan de Mozartlaan ben ik sinds 1994 werkzaam. Vak­ technisch is er weinig veranderd. Bij Plus staan we voor een goed stuk vlees en vakmanschap. Ik ben enorm trots op onze eigen Rienky broodjes en -hamburgers. En natuurlijk onze heerlijke eigen gemaakte huzarensalade.’

Yvonne

Als afdelingsmanager van de afdeling vleeswaren is Yvonne helemaal in haar element. ‘Dit werk is echt mijn ding. Ik ben ooit begonnen in de horeca en ik kom tot leven als ik met eten en drinken bezig ben. Ik heb hier voor bij verschillende supermarkten gewerkt. De sfeer bij Plus vind ik gemoedelijk en vooral persoonlijk. Stephan zorgt ervoor dat je je op gemak voelt en privéaangelegenheden zijn altijd bespreekbaar. Ik kan echt zeggen dat ik trots ben dat ik hier mag werken. Plus is echt een winkel die staat: met goede producten en een goede organisatie.’

Zoë

De 20-jarige Zoë werkt parttime op de broodafdeling. ‘Ik probeer mijn werk bij Plus te combineren met mijn HBO-studie in Rotterdam. Mijn vriend zegt wel eens dat ik lid ben van de Plus Fanclub. Dat typeert mijn enthousiasme voor het werk. Stephan is een enorme motivator en er heerst daardoor altijd een gezellige sfeer. Hierdoor is ieders inzet groot. Ik voel me dan ook enorm betrokken bij het werk.’

Joy

Joy (21) werkt sinds de opening in 2015 bij Plus. ‘Ik heb gesolliciteerd naar aanleiding van de vacatures op Facebook. Naast de broodafdeling werk ik ook op de Vleeswarenafdeling. We zien veel vaste klanten terug. Dat is een goed teken denk ik. Klanten kunnen altijd rekenen op kwaliteit en de laagste prijs.’

Laura

Voor Laura (22) is de afwisseling in haar werk heel belangrijk. ‘Je staat geen moment stil en geen één dag is hetzelfde. Mijn ouders gingen altijd al naar Plus en waren tevreden over de supermarkt. Ik vind het heerlijk om ervoor te zorgen dat op de afdelingen waar ik voor werk (vleeswaren/kaas/ brood en slagerij) alles netjes is. Klanten helpen en persoonlijk advies geven hoort daar ook bij. De kracht van Plus vind ik de ambachtelijk bereide producten.’

Mirjam

Afdelingsmanager Mirjam ervaart de saamhorigheid als een pluspunt. ‘De betrokkenheid is groot. We proberen net dat beetje extra te geven zoals te adviseren over het brood. Het ‘brood zoals vroeger’ bijvoorbeeld. Daar komen sommige klanten speciaal voor. Er is hier geen dag hetzelfde. Maar we hebben altijd een oplossing voor welk probleem dan ook. Dat geeft ook steeds weer een kick, dat het toch is gelukt.’

‘‘Je net een beetje extra inspannen voor een klant met een lach of een praatje, dat maakt het werk ook leuk.’’ 18 |

gewoon waalwijk.


Erik

Jarno

Monique

Sander

Afdelingschef Erik rolde in het vak via een buurjongen. ‘Bij Plus Verschure ben ik in 1999 begonnen. Plus is een fantastische ruime en overzichtelijke winkel. We hebben en mooie formule waar we altijd het voordeel voor de klant uithalen. Kwaliteit staat bij ons hoog in het vaandel.’

Hoofdkassière Monique is nipt begonnen in haar functie. ‘Maar ik voel me er al helemaal bij horen. Ik ben jaren werkzaam geweest bij Jumbo Waalwijk en Drunen. Plus is voor mij een welkome verandering. Wat ik tot nu toe ervaar is een mooie ruime winkel waar een prettige sfeer hangt. Ik heb er alle vertrouwen in dat het een leuk team van mensen is waar ik mee ga werken.’

Cynthia

Kassière Cynthia Guldemond is sinds 2007 werkzaam bij Plus. ‘Ik kom dus nog uit de oude winkel en vond de overgang naar de nieuwe locatie in eerste instantie best groot. Als snel merkte ik dat alles alleen maar beter werd. Een groot team brengt ook veel meer gezelligheid met zich mee. Stephan geeft me de mogelijkheid om mezelf te ontwikkelen binnen mijn werk. Zo heb ik inmiddels een cursus Sociale Hygiëne mogen volgen en ben ik nu bezig voor Verkoopspecialist niveau 3. Geweldig toch?’

Jarno (20) medewerker Groente en fruit: ‘Na mijn opleiding detailhandel op de MET ben ik via een stage bij Plus gaan werken. Ik stond eerst op de zuivelafdeling, maar nu bij de groente. Een fijne afdeling waarbij ik samen met collega’s de kwaliteit in de gaten houdt.‘

Sander (24) begon op zijn 14e bij Plus in Waspik. ‘In de supermarkt van mijn ouders begon ik in de vulploeg. Met het oog hun bedrijf over te nemen ben ik een studie HBO Small Business & Retail Management gaan volgen. Als KW manager verzorg ik bij Plus in Waalwijk de bestellingen, het voorraadbeheer en de commercie van de winkel. Daarnaast ontvang ik onder andere vertegenwoordigers en vrachten en doe ik het personeelsbeleid. Onlangs werd ik aangesproken door een tevreden klant die enthousiast vertelde dat ze ons ruime assortiment en klantvriendelijkheid opvallend vond. Ze was al bij veel supermarkten geweest maar niets kon aan onze winkel tippen. Ze verzekerde me altijd bij ons terug te komen. Dat is toch waar je het uiteindelijk voor doet.’

Alice

Alice (54) werkt al sinds 2000 bij Plus, eerst op de bakkerij en nu aan de servicebalie. De variatie in haar werk spreekt haar vooral aan. ‘Ook de onderlinge sfeer en de omgang met klanten is prettig. Iedere dag proberen we hen met een goed gevoel de winkel te verlaten. Toen Stephan vroeg of ik mee wilde naar de ‘nieuwe supermarkt’ om het team te blijven versterken én ik ook nog een nieuwe functie kreeg, vond ik dat een enorm compliment.’

‘‘Je staat geen moment stil en geen één dag is hetzelfde.’’

gewoon waalwijk.

| 19


Van Caem Transporten BV Spuiweg 16, 5145 NE Waalwijk | T 0416 - 56 71 00 | www.vancaemtransporten.nl

Mobiliteit op Maat g

Wegener 130 br x 96 h.indd 1 20 Advertentie | ewoon waalwijk.

04-09-17 21:02


O ogmode en

oogzorg op maat voor jong en oud

In gesprek met... Stassar Optiek Stationsstraat 52

Goed kunnen zien is niet vanzelfsprekend. Bij Stassar Optiek Waalwijk smelt techniek en mode samen voor een individuele oplossing naar beter zicht. ‘Mensen hebben vaak geen benul van de mogelijkheden. Wij bieden graag een oplossing op maat. Want goed zien is erg belangrijk.’

Het is volgens Monique Houtermans, eigenaresse van Stassar Optiek Waalwijk, en collega’s Michael, Chris en Annelies belangrijk tijdig een oogtest uit te laten voeren. ‘Juist bij veelvuldig gebruik van schermen als tv, smart­phone en tablets. Een tijdige oogtest voorkomt klachten als hoofdpijn, brandende en tranende ogen.’ Stassar Optiek biedt kwaliteit en mode voor een goede prijs. Luxe merken zoals Lunor, Marccain, en Silhouette, maar ook complete hippe monturen inclusief glazen vanaf e 99.-. En: vandaag gekozen, dezelfde dag nog dragen!’ Topmerken als Porsche, Chloé, Ray Ban, Woodies en State of Art behoren onder andere ook tot het assortiment. ‘Het is een uitdaging mensen een andere look te geven met een bril. We adviseren daarbij graag maar de keuze is uiteindelijk geheel aan de klant.’ Optometrist op afspraak Het dragen van lenzen voor mensen met een leesprobleem is een alternatief waarvan mensen niet altijd op de hoogte zijn. ‘Vaak wordt een goedkope leesbril aangeschaft die continu op en af gaat. Dat hoéft helemaal niet.’

5141 GG Waalwijk T 0416 - 332648 www.stassarwaalwijk.nl

Multifocale lenzen zijn een prima oplossing , geen gedoe meer met een leesbril.’ In opkomst, met name bij kinderen, is de nachtlens. ‘De sterkte wordt ’s nachts gecorrigeerd waardoor overdag het zicht gegarandeerd is. Geen bril of lenzen meer nodig bij bijvoorbeeld het sporten. Met optometrist Chris Muskens in huis biedt Stassar Optiek volledige oogzorg. ‘Onze optometrist kan zonder tussenkomst van een oogarts een optometrisch onderzoek uitvoeren. Denk daarbij aan controle op staar, hoge oogdruk, macula degeneratie of een diabetes netvlies­ controle. Indien noodzakelijk wordt u uiteraard door­ verwezen naar een oogarts. Het optometrisch onderzoek kan gedeclareerd worden bij uw zorgverzekeraar.’ Een bezoek aan een opticien is meestal een serieuze aangelegenheid. ‘Toch maken we ook heel grappige dingen mee. Een kwijtgeraakte lens bleek bijvoorbeeld over de andere lens in één oog te zitten. Of bij een controle roept de klant: ik zie vandaag zó goed! Blijkt hij een harde nachtlens over een zachte daglens te dragen.’

gewoon waalwijk.

| 21


E en levensechte ervaring 22 |

gewoon waalwijk.


RaceRoom-Benelux Brasem 47 4941 SE Raamsdonksveer T 0162 - 691020 www.raceroom-benelux.nl

Rick Visscher, Barry de Wit & Dirk Govers

Raceroom Benelux

Een concept van Duitse makelij dat door haar populariteit in korte tijd een groot deel van de wereld veroverde. Rick Visscher (57), Barry de Wit (41) en Dirk Govers (25) haalden met RaceRoomBenelux het concept naar Nederland. RaceRoom is een racegame met levensechte auto’s en racecircuits. Met behulp van RaceRoom-Benelux raken simulatie en realiteit elkaar bijna aan. Je zit in een racestoel met een stuur in je handen, een remen gaspedaal onder je voeten, surround sound en een HD scherm voor je neus. ‘Het mooie is dat alle circuits altijd up-to-date zijn’, aldus Barry, ‘laatst stond een bekende racer met zijn mond vol tanden toen hij opmerkte dat aanpassingen aan een baan van drie weken daarvoor al in de game verwerkt waren.’ RaceRoom is nu ook al druk bezig met ontwikkelingen als geurverspreiding – van verbrand rubber bijvoorbeeld – en simulatie van autoschade om het spel nog dichter bij de realiteit te brengen. Max Verstappen Ook Max Verstappen himself racet met de simulatoren van RaceRoomBenelux. Onder andere om de circuits waarop hij gaat racen goed te leren kennen. Dirk: ‘Het is mooi om te zien dat Max met zijn talent het racen weer populair heeft gemaakt in Nederland. Mensen krijgen meer feeling met de sport en we hebben er een nationale held bij. Het mooie aan RaceRoom is dat het mogelijk is om in principe tegen Max te racen, verbeter jij z’n tijd in Barcelona? Dan mag jij jezelf een kampioen noemen hoor. Haha!’ Jong en oud RaceRoom-Benelux is relatief nieuw in de regio, maar ondanks dat zijn er al een flink aantal mooie evenementen geweest waar al snel rijen voor de trailer – met acht racestoelen – stonden. Wie erop afkomt hangt vaak van het evenement af waar RaceRoom staat, maar volgens Rick is het echt een spel voor jong en oud: ‘Het komt vaker voor dat een kind van een jaar of dertien tegelijkertijd racet met een man van rond de vijftig. als ze dan allebei zichtbaar van het spel genieten is dat een mooi gezicht.’ Waalwijk als primeur Omdat RaceRoom-Benelux steeds populairder wordt, is er in samenwerking met Waalwijk.nieuws.nl besloten een evenement te starten waar het echt allemaal om racen draait. Met drie voorrondes op verschillende locaties en een uiteindelijke finaledag op het Raadhuisplein in Waalwijk is dit het eerste competitieve evenement in Nederland dat met RaceRoom-Benelux opgezet wordt.

gewoon waalwijk.

| 23


In gesprek met...

E en leuk leven

heb je zelf in de hand

24 |

gewoon waalwijk.


Margriet

80

Vrijwilliger van Loon

Zonder vrijwilligers geen 80

Acht jaar geleden zette vrijwilliger Margriet van Loon met een aantal vrijwilligers de Werkgroep Vrijwilligers op. Hiermee stroomlijnde ze alle hand- en spandiensten die met de organisatie van De 80 zijn gemoeid. ‘Van het ontvangen van VIPs, het verzorgen van de logistiek, broodjes smeren, tot het regelen van centralisten, verkeersregelaars en masseurs.’ ‘Mijn broer en toenmalig voorzitter van De 80 Cees van Loon, vroeg mij in 2009 of ik hem wilde helpen. In de maand september had ik altijd enkele weken vakantie en hij zocht een vrijwilliger voorbepaalde activiteiten zoals op de vrijwilligerscentrale. Vanzelfsprekend wilde ik dat doen. Het was om vijf uur in de ochtend en op dat tijdstip was er geen hond te zien natuurlijk. Ik dacht nog:‘dat doe ik dus nooit meer’. Ik voelde me er eigenlijk behoorlijk ingeluisd maar vond de saamhorigheid van het evenement zo mooi dat ik in 2012 besloot toe te treden tot het bestuur en het vrijwilligersbeleid op te zetten. Ik had het behoorlijk druk met mijn baan als sociaal beheerder bij een wooncorporatie in Uden, maar dit werk kon ik er wel bij doen.’ Leefbaarheid Margriet geniet van de sfeer die De 80 met zich meebrengt. ‘Het leeft echt in de vier gemeentes. Niet alleen in Waalwijk, zoals in de prachtig versierde Antoniusstraat en Putstraat waar de buren samen een gezellige sfeer maken. Maar ook in de Hoeven waar jaarlijks aan de hand van een thema een feestje wordt gevierd en Kaatsheuvel waar ontbijtjes geserveerd worden. Verder zijn er overal leuke dingen te beleven in Drunen en Elshout. De interactie die het evenement teweeg brengt tussen inwoners is prachtig. En hoe eenvoudig kun je dus met vrijwilligers een dergelijk volksfeest opzetten. In Nederland wordt veel geld uitgetrokken om de leefbaarheid in steden te vergroten. Ik denk dat De 80 een mooi voorbeeld is van hoe het óók kan. Echte saamhorigheid tussen actief betrokken buurtbewoners heeft een positieve invloed op het vergroten van de leefbaarheid binnen een gemeenschap.’ Vrijwilligers stimuleren Het indelen van een slordige 700 vrijwilligers is een behoorlijke klus die in de week vooraf geklaard moet zijn. Tijdens het ‘rondje’ dat ze maken in de nacht van De 80 van de Langstraat vindt ze het vooral erg belangrijk om de vrijwilligers te stimuleren. ‘We lopen de route af en bij elke post proberen we te stoppen

en een praatje te maken. Heel belangrijk vind ik dat. Ik weet uit ervaring hoe het is om je waardevol en gewaardeerd te voelen.’ De vrijwilliger is in de loop van de tijd veranderd volgens Margriet. ‘Voorheen was het veelal een familie­ aangelegenheid om als vrijwilliger te werken. Bijvoorbeeld omdat de ouders het ook deden. Nu is het nu vaak een heel ander verhaal. Veel mensen hebben een fulltime baan en hierdoor minder tijd. Wat je nu wel ziet is dat mensen zich graag nuttig willen maken of omdat het gewoon goed op het cv staat. Ze doen graag werkzaamheden met een ‘kop- en staartfunctie’. Bijvoorbeeld een CAD-tekenaar die routes uittekent. Hier zie je een duidelijke afbakening.’ Kanker Margriet kampt helaas al jaren met chronische aandoeningen zoals evenwichtsstoornissen en oorsuizen (Tinnitus). Daarbij komt nog dat ze sinds 3,5 jaar is gediagnostiseerd met kanker. ‘Ik heb een niercelcarcinoom met uitzaaiingen in één van de bijnieren. De eerste prognose was slecht. Ze gaven me maximaal een jaar. Ik ben uiteindelijk geopereerd aan mijn nier en daarbij is per ongeluk de andere bijnier gesneuveld. Hierdoor heb ik de ziekte van Addison (een auto-immuun­ ziekte waarbij de bijnierschors niet genoeg hormonen meer produceert) gekregen. Doordat mijn lichaam geen stress­ hormoon hydrocortison aanmaakt, kan ik bij de minste aanleiding doodziek worden. Ik heb ook nog de pech dat onlangs bij mij twee stents zijn geplaatst naar aanleiding van een hartinfarct.’ Bucketlist Ondanks haar lichamelijke gebreken blijft Margriet optimistisch en vooral broodnuchter. ‘Bij de diagnose kanker gaan veel mensen achteroverleunen en raken in paniek. Zo zit ik niet elkaar. Ik ben realistisch en weet donders goed dat het leven eindig is. Een arts vroeg me ooit of ik een Bucketlist had. ‘ Nou nee’, was mijn antwoord. Ik hoef niet zonnodig uit een vliegtuig te vallen. Wat ik wel doe is genieten van mijn familie en vrienden en van mijn lieve meisjes die mij oma noemen. Daarnaast word ik erg blij van de bloemen in mijn tuin, een fijn gesprek of een lieve glimlach. Het is zo eenvoudig eigenlijk; de wereld is kleiner dan je denkt. Daarnaast moet je er zelf iets van maken: een leuk leven heb je zélf in de hand. Zoek het lekker dichtbij en vier je leven. Iedere dag weer.’

gewoon waalwijk.

| 25


26 |

gewoon waalwijk.


Sint-Clemenskerk De Sint-Clemenskerk in Baardwijk stamt uit 1896 maar werd pas een jaar later in gebruik genomen. Boven de hoofdingang van de kerk bevindt zich een beeld van paus Clemens I waarnaar de rooms-katholieke kruisbasiliek in neogotische stijl is vernoemd. Het gebouw valt onder de rijksmonumenten; in de jaren tachtig is de toren gerestaureerd. Vandaag de dag worden er geen diensten meer gehouden, wel zijn doop-, trouw- en rouwplechtigheden mogelijk. Bron: Wikipedia

Fotografie: Anke van Daelen, Eigengeraaid

gewoon waalwijk.

| 27


V erlies is omgaan met liefde en verbinding

In gesprek met... Praktijk Verliesbegeleiding De Zeester Woeringenlaan 35 5144 CH Waalwijk T 06 - 30360877 www.verliesbegeleidingdezeester.nl

‘Door een scheiding, ziekte of verlies van een dierbare kun je het gevoel hebben vast te lopen in je leven.’ Karin Spapens van praktijk Verliesbegeleiding ‘De Zeester’ begeleidt kinderen en volwassenen die te maken hebben met verlies. ‘Samen kijken we wat nodig is om weer verder te kunnen.’ Karin: ‘Er zijn veel vormen van verlies. Bij rouwen denk je vaak aan het verdriet om een overleden dierbare. Maar je kunt ook rouwen om het verlies van gezondheid (ziekte) of om je scheiding. De impact van scheiding in een gezin is vaak veel groter dan wij denken. Vooral bij kinderen. Zij willen loyaal zijn aan beide ouders en door zichzelf weg te cijferen kunnen problemen ontstaan. Voor rouw staat geen tijd. Verdriet mag er zijn, maar soms loop je vast en kunnen er bijvoorbeeld lichamelijke klachten ontstaan.’ Alles wordt anders Na een verlies ziet de wereld om ons heen er ineens heel anders uit. Alles is anders. ‘Ons zoontje Rob kreeg een hersentumor, werd blind en moest afscheid van het leven nemen. Voor zijn 11e verjaardag wilde hij graag een gitaar en schreef het lied ‘Alles wordt anders’. Treffender dan deze woorden kon hij het niet omschrijven. Zijn overlijden en de rouwfase die ons gezin moest doormaken vormen uiteindelijk de basis van mijn praktijk. Tijdens zijn laatste levensfase werden we bijgestaan door orthopedagoog/rouwtherapeut 28 |

gewoon waalwijk.

Annet Weijers. Zij heeft mij enorm geïnspireerd om mijn ervaring om te zetten en zelf hulp te bieden als rouwbegeleidster.’ Zeester ‘Door in gesprek te gaan en gebruik te maken van verschillende werkvormen, sta ik samen met mijn cliënt stil bij hun gevoel en verdriet. Ik kan de pijn niet wegnemen, maar wel een stukje met hen meelopen. Samen kijken op welke manier ze weer de balans hervinden om verder te gaan met hun leven. De symboliek van het verhaal van de zeester gaat hierover. Er liggen er duizenden op het strand. Al kun je er maar eentje redden, weer laten genieten van het leven. Dat geeft enorm veel kracht. Het gevoel dat ik door het verdrietige verlies van mijn zoon uiteindelijk dit werk kan doen, is met geen pen te beschrijven.’

Rouwcafé Praktijk De Zeester Vanaf oktober 2017 organiseert Karin op zaterdag verschillende lotgenotencontactdagen over een bepaald thema (m.b.t. verlies). Locatie: Bibliotheek Waalwijk. Vrije inloop. meer info: www.verliesbegeleidingdezeester.nl


K lanten

verdienen onze aandacht

In gesprek met... Jan Bakkers Schildersbedrijf Grotestraat 345 5142 CA Waalwijk

‘Net dat stapje extra zetten. Dáár zit onze kracht. Dat zie je ook terug in de jarenlange band die we met onze klanten hebben opgebouwd.‘

In 1937 zette opa Jos Bakkers zijn eerste schreden als zelfstandig schilder in Waalwijk. Op zijn 23e nam zoon Jan het stokje over en al snel groeide het familiebedrijf uit naar zo’n 16 werknemers. Zoon Joost besloot de HEAO te gaan volgen in plaats van het schildersvak te beoefenen. ‘Mijn studie verliep echter anders dan gepland en ik belandde toch in de zaak. Hier heb ik achteraf geen moment spijt van gehad.’ Na acht jaar zelf geschilderd te hebben werd vader Jan in 1995 ziek. ‘Hij is een half jaar uit de running geweest en ik kreeg het behoorlijk voor mijn kiezen. Ik werd voor de leeuwen gegooid. Vanaf die dag moest ik de bedrijfsvoering zelf doen. Een bewogen tijd. Deze periode heeft ons bedrijf uiteindelijk ook veel gebracht: we zijn geautomatiseerd en hebben door mijn andere aanpak ook een heel nieuwe klantenkring opgebouwd.’ Vertrouwen Bakkers richt zich vooral op particulieren, bedrijven en aannemers. ‘We zijn met name gespecialiseerd in onderhoudsschilderwerk, maar verzorgen vanzelfsprekend ook het schilderwerk van een enkele kamer, glaszetten

T 0416 - 332497 www.bakkers-schildersbedrijf.nl

bij verbouwingen en nieuwbouw.’ Naast het leveren van kwaliteit vindt Joost het contact met de klanten en de persoonlijke aanpak erg belangrijk. ‘We werken met een vaste kern mensen. Voor sommige opdrachtgevers werken we zelfs al 40 of 50 jaar. Op basis van vertrouwen hebben we zelfs van een aantal de sleutel, of we verrichten schilderwerk terwijl ze op vakantie zijn. Dat krediet vind ik heel belangrijk.’ Oplossingen bedenken Loyaal zijn zorgt ook voor wederzijdse tevredenheid. ‘We komen graag bij klanten, niet alleen om zaken te doen, maar ook om gezellig een praatje te maken. Onze medewerkers gaan hierin mee. Ik durf te zeggen dat we een familiebedrijf zijn met een bevlogen en hecht team. Daarnaast zijn we altijd bereid om flexibel en snel te kunnen reageren op vragen of om oplossingen te bedenken. Deze manier van werken past ons als een jas. Na de economische crisis kreeg ons gezin het ook persoonlijk voor de kiezen. Heel waardevol dat mijn vader en het hele team op zulke momenten kunnen bijspringen.’

gewoon waalwijk.

| 29


Nieuw in centrum Kaatsheuvel

Betaalbare merken

Transfer | One two Luxzuz Dayz | 2nd one | Maryley G-maxx | Sophia Perla Rblz | Luxxury | Cream Kaffe | Demm Twenty5 A’dam Crème de la crème Hebbeh | X-Works

Fashiontrends met een stoere twist Onlangs opende Dual-C haar deuren. Eigenaresse Claud Mulders vertelt over haar zaak: “Als inwoonster van Kaatsheuvel weet ik waar nog behoefte aan is op modegebied. Doordat ik al ruim 20 jaar in de mode werk, weet ik de leukste trends op fashiongebied te vinden.”

Advies op maat, ook al is het maatje wat groter “Stylisten zeggen vaak: ‘Ook al past de kleding, het zit nog niet altijd goed’. Twijfel je ook wel eens tijdens het shoppen? Of draag je vaak een zelfde kledingstijl? Kom dan eens naar Dual-C. Wij inspireren je om eens wat anders te proberen. Hierbij geven we eerlijk advies. Bij Dual-C vind je kleding van maat 34 t/m 46. De kleding stylen we af met leuke accessoires.” Hoofdstraat 62A | 5171 DE Kaatsheuvel | Volg ons via Facebook: Trendz by Dual-C

30 |

gewoon waalwijk.


Onafhankelijk,

deskundig en scherp In gesprek met...

30 jaar Bureau van de Wiel

Bureau van de Wiel Marijkestraat 9 5142 HX Waalwijk T 0416 - 333579 www.bureauvandewiel.nl

‘Zaken doen is een kwestie van wederzijds vertrouwen. Verwacht bij ons altijd een eerlijk, open en betrouwbaar advies.’ Toine van de Wiel is er heel stellig in. ‘Onze klanten zijn geen nummer. Persoonlijk contact en maatwerk staan bij ons hoog in het vaandel. ’ Toine schuwt schreeuwerige advertenties. ‘Door goed advies te leveren dat mond-tot-mondreclame oplevert bereik je veel meer. ‘ Dertig jaar geleden begon hij in Waalwijk het hypotheek- en assurantiekantoor in zijn ouderlijk huis in de Burgemeester van Heijstlaan en verhuisde in 2001 naar de huidige locatie aan de Marijkestraat 9. Alles onder één dak ‘Op verzekeringsgebied bieden wij goede voorwaarden tegen scherpe premies en regelen wij bij een schade alles voor onze klanten. Op het gebied van hypotheken werken wij met bijna alle geldverstrekkers in Nederland en kunnen daardoor optimaal maatwerk en een

lage rente aanbieden. De kosten die wij in rekening brengen voor onze advisering behoren tot de laagste in de regio. Voor bedrijven kunnen wij de complete administratie verzorgen en voor particulieren de belastingaangifte. Tenslotte kunnen wij door onze kleinschaligheid ons optimaal inzetten voor de verkoop van een woning of de aankoop van een nieuwe woning en ook dit tegen een zeer concurrerend tarief.’ Transparant Toine en zijn team vinden een goed advies geven veel belangrijker dan alleen maar een product verkopen. ‘Onze transparante manier van werken en openheid naar onze klanten toe dragen we graag uit. Ondanks de veranderingen in de markt bij onze eigen policy blijven: laagdrempelig, persoonlijk en kleinschalig. Daarnaast zijn wij een onafhankelijk bureau en die identiteit is vandaag de dag best een uniek gegeven dat veel voordeel kan bieden.’

gewoon waalwijk.

| 31


In gesprek met... Lightronics Spuiweg 19 5145 NE Waalwijk T 0416 - 568600 www.lightronics.nl

32 |

gewoon waalwijk.


Jos

Lightronics Spapens

Smart lighting is de toekomst

Op afstand (buiten) verlichting beïnvloeden via smartphone, tablet of PC. Middels Smart Lighting kun je het licht van elke ruimte aanpassen. Een pilot in opdracht van de gemeente Waalwijk op het Halve Zolenpad, ter hoogte van de fietstunnel in Waalwijk is daar een mooi voorbeeld van. ‘Dit zogenaamde intelligente verlichtingssysteem zorgt voor een veiligere leefomgeving met licht.’ Directeur Jos Spapens (Loon op Zand, 1968) van Lightronics in Waalwijk ziet een grote toekomst voor deze vorm van verlichting. ‘Smart lighting zal ook in de industrieverlichting een grote plek gaan innemen. Door gebruik te maken van slimme verlichtingsoplossingen in bedrijfshallen of kantoorruimtes door onder andere geïntegreerde bewegingsmelders, daglichtregelingen en communicatiesensoren aan te brengen, kunnen bedrijven soms wel 50% besparen op energiekosten.’ Marktleider Lightronics (voorheen Hogro) aan de Spuiweg in Waalwijk ontwerpt en produceert creatieve lichtoplossingen, bewegingssensoren, armaturen en communicatiemiddelen voor verlichting voor openbare ruimtes, woning- en utiliteitsbouw. Sinds 2016 maakt het Waalwijkse bedrijf deel uit van de Engelse beursgenoteerde onderneming FW Thorpe Group. Samen met onder andere Philips Lighting mag Lightronics zich zelfs marktleider noemen op het gebied van woningverlichting.

Crisis Jos’ carrière begint in de schoenen. ‘Na de havo werkte ik als logistiek medewerker in een schoenenmagazijn. In 1994 kwam ik in contact met Hans de Groot van Hogro waar ik als manager operations aan de slag ging. Op 30 september 2008 tekende ik mijn participatiecontract met Lightronics en werd ik algemeen directeur. Een historische datum, gezien de val van de Lehman Brothers, het grootste faillissement van de geschiedenis. Ondanks dat vanaf deze dag de hele wereld in brand stond - de bouwwereld stortte compleet in- bleven wij innoveren. Lightronics legde de focus op straatverlichting en de zogenaamde ‘hufterproof’-verlichting voor gevangenissen en tunnels. Een strategische zet die ons succesvol door de crisis leidde.’ Oude Maastrichtse Armaturen Lightronics wil graag duurzaam ondernemen. ‘Goede verlichting met een lange levensduur is tegenwoordig een vereiste. Led-verlichting laat middels een terugverdienmodel zien hoe interessant het is. Aansprekende projecten op het gebied van Led heeft het bedrijf genoeg. ‘De authentieke armaturen in Maastricht (o.a. Vrijthof)bijvoorbeeld. Deze OMA (Oude Maastrichtse Armaturen) zie je in een conventionele uitvoering ook in Heusden. De straatverlichting bij Piet Klerkx, het lint in Loon op Zand en zo’n tienduizenden armaturen van ons vind je ook terug in Amsterdam. Maar in de 70-jarige geschiedenis van Lightronics zijn er natuurlijk ook veel projecten opgeleverd met conventionele verlichting. De Efteling en de gekleurde buizenarmaturen van Westpoint in Tilburg zijn daar een voorbeeld van.’

gewoon waalwijk.

| 33


In gesprek met... By MODO Kappers Veerstraat 13 5165 VG Waspik T 0416 - 315403 www.bymodokappers.nl

Blijf bij jezelf Ze houden van natuurlijke looks en dat zie je ook terug in hun producten. Francy (61) en Renske (32) Euwe. Moeder en dochter runnen samen de trendy by MODO kappers in Waspik. ‘Blijf bij jezelf, dan ben je het mooist.’

‘We kijken bij een nieuwe klant wat bij hem of haar past, vinden het belangrijk om daar uitgebreid de tijd voor te nemen. Vanzelfsprekend is het uitgangspunt om het beste en het mooiste in hen naar boven te halen. Maar het moet wel kloppen.’ Renske vult aan: ‘Internetfoto’s van trendy kapsels zijn vaak niet realistisch. Ze zijn gefotoshopt óf het kleurverloop heeft een aantal beurten nodig gehad om dit effect te krijgen. Daar zijn we dan ook eerlijk in.’ Warm welkom Francy en Renske startten 4 jaar geleden by MODO Kappers. Francy zit al 46 jaar in het kappersvak, dochter Renske volgde haar moeder na de Havo en kappersopleiding. ’Ik heb ruime ervaring opgedaan bij Elbers Coiffures in Waalwijk en Ixxi Hairstudio in Drunen. Toen ik ambulant ging werken heb ik een grote klantenkring opgebouwd waardoor we uiteindelijk besloten om samen by MODO (wat staat voor MOeder DOchter) te beginnen.’ Hun klanten komen niet alleen uit Waspik. ‘Het grootste deel komt uit Waalwijk en daarnaast hebben we veel klanten van daarbuiten. Door veel mond-tot-mondreclame komen ze zelfs speciaal uit 34 |

gewoon waalwijk.

Amsterdam en Baarn naar ons.’ Samen met totaal zes medewerkers willen ze bij by MODO hen dan ook een warm welkom geven. Francy: ‘Gastvrijheid vinden we erg belangrijk. Een kopje koffie en een praatje. We doen er alles aan om het hen in onze stijlvol ingerichte salon naar de zin te maken.’ Naturel De huidige trend varieert van blond, pasteltinten en kleurnuances ‘Balayage’. ‘Dit geeft een natuurlijk effect aan je haarkleur. Hierdoor lijkt het heel naturel.’ De productkeuze van by MODO is dat ook. ‘We werken met Maria Nila, een exclusieve productlijn uit Stockholm. Veganistisch en bovendien dierproef-, sulfaat- en parabeenvrij.’ Over een paar jaar hoopt Francy de salon over te dragen aan haar dochter. ‘Renske is een geboren kapster met enorm veel feeling voor styling. Daarnaast kan ze haar opgedane kennis op bewonderingswaardige wijze overdragen aan haar collega’s. Wat dat betreft heb ik daar meer dan vertrouwen in. Wel verwacht ik dat ik tegen die tijd moeite zal krijgen met loslaten. Het is ook zo’n geweldig vak.’


Ondernemen is topsport

Pas 23 is ze. Pien Holleman runt inmiddels al een jaar haar eigen bedrijf als personal trainer en sportmasseur. ‘Ik ben een aanpakker en heb al jong geleerd mijn eigen keuzes te maken.’ Vanaf haar 16e hockeyt ze op topniveau. Begonnen als jeugdspeelster bij KMHC Waalwijk, meisjes A1 bij HC Den Bosch en Hockeyclub Amsterdam. Inmiddels zit ze sinds twee jaar bij Dames I HC Bloemendael. ‘Na mijn havo diploma ben ik Fysiotherapie gaan studeren en vervolgens heb ik de Opleiding sportmassage en Personal Trainer aan de AALO gevolgd. Ik ben heel erg fanatiek. In Amsterdam haalden we met Dames I binnen- en buitenlandse titels en zelfs een Europese. Heel gaaf natuurlijk, maar ik wilde meer dan 80% van de tijd op de bank zitten. Voor mij reden om naar Bloemendaal te gaan, waar ik bovendien onder leiding van hoofdcoach Teun de Nooijer veel kan leren.’ Massage De topsport heeft haar gevormd en vroeg volwassen gemaakt. ‘Ik heb veel klappen van de zweep gehad, maar

In gesprek met... PH Personal Training Spuiweg 22 5145 NE Waalwijk T 06 - 27343430 www.personaltrainers.nl

juist die ervaringen kan ik goed gebruiken in mijn huidige werk als Personal Trainer. Ik weet precies wat ik wil en welke keuzes ik hierbij moet maken. Ik ben enorm gedreven. Uiteindelijk is ondernemen ook een vorm van topsport. Op deze manier leg ik het mijn klanten, veelal ondernemers, ook uit. Ik ben van mening dat je door op tijd te ontspannen je beter in je vel zit, wat ook belangrijk is voor je onderneming. Je bent dan weer voor 100% goed gefocust.’ De combinatie massage en trainen is volgens Pien ideaal. ‘Een massage kan een aanvulling zijn op fitness of krachttraining. Maar ook bij een blessure of als onderdeel van de warming-up kan een massage uitstekend van pas komen.’ Doel Voor Pien is het een uitdaging om samen met de sporter naar een doel te werken. ‘Ik werk graag met mensen die toegewijd zijn om hun persoonlijke ambitie te halen. We werken individueel aan zowel coördinatie, balans, kracht en conditie. Het fitter worden is al een streven op zich. Je ziet daarnaast ook nog dat ze beter functioneren op het werk en in het dagelijkse leven. Daar krijg je toch een boost van.’

gewoon waalwijk.

| 35


Passie en discipline 35 jaar De Notenkrakers Kindermusicalgroep

Kerstmis 1981. Een kou op de stembanden van schoolhoofd Jan van Boxtel van de Mariaschool is het indirecte begin van de oprichting van een kinderkoor in de Clemenskerk. De broers Frans, John en Toine van de Wiel zouden met enkele vrienden de zesdeklassers muzikaal begeleiden. In 1982 nemen ze het instuderen met de kinderen van het schoolhoofd over. In 1982 is kinderkoor De Notenkrakertjes een feit. Vijfendertig jaar verder is de kindermusicalgroep niet meer weg te denken uit het Waalwijkse en viert de musicalgroep hoogtij. Trots vertelt Toine van de Wiel over zijn uit de hand gelopen hobby en het koor dat in eerste instantie gezins­ missen verzorgde in de Clemenskerk. In eerste instantie hadden de kinderliedjes een kerkelijke inslag. ‘We merkten na een jaar of tien dat de kerk leeg liep en wilden een ander podium voor ons clubje. Het werd De Ouwe Toren waar we ook ons repertoire - naar wereldse liedjes en kleinschalige musicals hebben aangepast. In 1982 trad het koor op met ‘De geheime piratenzender’ in De Ouwe Toren in Baardwijk.’ 36 |

gewoon waalwijk.

Het 15-jarig bestaan van de Notenkrakers werd gevierd in de Leest. ’Met het ‘Geheim van Opulentes’ hebben we echt een klapper gemaakt en definitief een volgende weg ingeslagen.’ Vanaf dat moment struint hij alle theaters in Nederland en België af op zoek naar input en inspiratie. In 2000 brengen ze met succes ‘De Tovenaar van Oz’ op de planken en tilt het creatief team onder leiding van Toine de groep naar een steeds hoger niveau. Maar liefst zestien musicalproducties volgen: van ‘Pinokkio’ tot ‘Jungleboek’, van ‘De Chinese Nachtegaal’ tot ‘Sjakie en de Chocoladefabriek’. Perfectionisme ‘Door mijn perfectionisme moet alles tot in de kleinste details zijn uitgewerkt. Vooral geluid- en lichttechniek zijn enorm belangrijk, dus de kinderen spelen onder andere met headsets zodat ze goed te verstaan zijn.’ De Notenkrakers worden in de loop der jaren steeds professioneler mede door het creatief team dat Toine om zich heen verzamelt. ‘Tot 2003 is Marianne Steenbeek als dirigente verbonden aan de kindermusicalgroep. Inmiddels is Ruud Verkoeijen


De Notenkrakers Toine van de Wiel T 0416 - 333579 www.denotenkrakers.nl

muzikaal leider , waardoor de kwaliteit aanzienlijk omhoog is gebracht. De kinderen moeten een passie voor musical hebben en een bepaald niveau wat zingen en dansen betreft. Hiermee hebben we de audities ingevoerd. In 2004 telt de groep 60 leden en hebben we een wachtlijst van 160 kinderen.’ Vanaf 2010 neemt dochter Aukje naast de choreografie, die ze al vanaf 2003 op zich heeft genomen, ook de rol van regisseuse over. ‘Het is natuurlijk heel bijzonder als je dochter ook zo gepassioneerd is en er zelfs haar beroep van maakt. Aukje heeft als kind bij ons op de planken gestaan. Ik vind het prachtig om te zien hoe ze zich tussen de kinderen beweegt en er toch professioneel boven staat.’ Toine is verantwoordelijk voor het script en de liedteksten, de muziek en het toneelbeeld. ‘We willen échte decors en geen projecties. Dat kost veel werk en inspanning. Gelukkig hebben we altijd vaders, moeders en andere vrijwilligers die ons helpen.’ Amateur Musical Award In Musicalland zijn De Notenkrakers niet onopgemerkt gebleven. In 2014 ontvangen ze in Amsterdam de Eerste Amateur Musical Award voor Kap en Grime voor hun productie van De ‘Aristokatjes’. Daarnaast een nominatie in de categorie choreografie. ‘Een mooie erkenning. De kinderen mochten optreden in het Amsterdamse DeLaMar Theater, wat ze natuurlijk geweldig vonden.’

Ook in 2016 ontvingen De Notenkrakers een Award voor het beste decor met de productie ‘Anna en de Koning van Siam’. Daarnaast een nominatie voor beste kleding en beste musical. Het succes achter de kindermusicalgroep heeft volgens Toine te maken met passie en discipline. ‘We gaan voor kwaliteit. Als je kiest voor de Notenkrakers kies je voor 100% ervoor gaan. Dat houdt in dat je er ook zaken voor zult moeten laten en rekening met elkaar moet houden. We hebben respect voor elkaar, allen met dezelfde passie: musical. Of je nu groot, klein, blond of bruin bent.’ Zorgen om onderkomen Het onderkomen voor de Notenkrakers baart Toine wel zorgen. ‘Samen met de andere verenigingen die in De Leest repeteren en optreden zouden we graag een bouw- en opslagruimte gaan bouwen. We weten dat we niet lang in ons huidige onderkomen in de voormalige Karwei kunnen blijven. We hopen dat de gemeente een geschikte locatie kan vinden.’ Inmiddels zijn de repetities van de nieuwste productie van ‘De Kleinen Prinses’ voor januari 2018 in volle gang. ‘Ondanks de onzekerheid van onze huisvesting blijven we doorgaan. Het is heerlijk om te doen. Met de juiste mensen om ons heen, het creatieve team, de vrijwilligers en het bestuur. Alle neuzen dezelfde kant op. Want daarmee red je het wel.’

gewoon waalwijk.

| 37


B ig brother is

watching you

In gesprek met... A.P. Schalken Nachtveiligheidsdienst CON Camera Observatie

In de vorige eeuw reden Nol Ravenstein en later in 1963 Jos Schalken op hun fiets in de avonduren rond op het bedrijvenpark en in de stadskern van Waalwijk om te checken of de kust veilig was. Bedrijven zoals Landis & Gyr, Wildeman, Verwiel - van Loon en Maiburg waren trouwe opdrachtgevers. De mannen trotseerden weer en wind. ‘Met een laagje kranten en een oude pyjama onder de broek tegen de kou en een boterhammetje mee voor onderweg.’ Inmiddels is A.P. Schalken uitgegroeid tot een beveiligingsbedrijf met zo’n 22 werknemers.

Inmiddels is de fiets van vader Jos en zijn voorganger Nol, grondlegger van het beveiligingsbedrijf in 1931, door zoon Roland ingeruild voor bedrijfsauto’s. Karin Schalken: ‘In de beginjaren bleef Roland de controle per fiets, brommer of scooter doen. Dan viel ie niet zo op. Maar door het groeiend aantal opdrachtgevers was dit niet meer mogelijk.’ Het Waalwijkse beveiligingsbedrijf beschikt sinds drie jaar naast de nachtveiligheidsdienst ook over een observatiedienst die middels (bestaande) camerasystemen preventief toezicht houdt op gebouwen, bedrijventerreinen, winkels en particuliere woonhuizen. Mede-eigenaar René Dingemans: ‘Met CON is het inzetten van beveiligingsmedewerkers en alarmdiensten nu nog makkelijker en zeer efficiënt. Wij maken gebruik van camerasystemen die dagelijks live uitgekeken kunnen worden in onze toezichtruimte.’ Politie Middels een geavanceerd monitor computersysteem kan CON snel handelen indien nodig. ‘Hierdoor kunnen beveiligings­medewerkers efficiënter worden ingezet en 38 |

gewoon waalwijk.

Nederland Cartografenweg 2 5141 MT Waalwijk T 0416 - 334224 www.schalken.nl

alarmdiensten direct gealarmeerd worden. We kunnen gebruik maken van bestaande of nieuw aan te schaffen camerasystemen. ‘ In nauwe samenwerking met de politie kan CON met virtuele surveillancerondes meteen alarm slaan. ‘Door live mee te kijken zijn we preventief bezig: de pakkans is vele malen groter en hierdoor blijft de schade binnen de perken.’ Groeiende markt Naast het beveiligen middels camera’s op bedrijventerreinen en bedrijfspanden kiezen ook steeds vaker particulieren voor camerabewaking rondom de woning. Een groeiende markt volgens Roland en René. ‘Naast het feit dat camera’s ook een veilig gevoel geven, is preventief aan de voorkant werken natuurlijk altijd beter dan puinruimen achteraf. Bovendien heb je je bij een daadwerkelijke voorval ook bruikbare bewijslast. Zaak is wel dat de beeldkwaliteit goed is. Camerakeuze en de opstelling daarvan is natuurlijk ook van belang. Wij kunnen ondernemers en particulieren hierin heel goed adviseren.‘


B egrip voor In gesprek met...

onbegrepen doelgroep

Fitnesscentrum Below Elzenweg 33c 5144 MB Waalwijk T 0416 - 660007 www.belowfitness.nl

‘Voor veel fysieke en mentale klachten bestaan allerlei clubjes of cursussen. Voor vrouwen in de overgang is nauwelijks iets te vinden waar ze met hun klachten naar toe kunnen. Terwijl dit toch een grote groep is in onze samenleving.’

Volgens Melvin betreft het een onbegrepen groep vrouwen. ‘Terwijl elke vrouw op middelbare leeftijd hiermee te maken krijgt: de overgang. De klachten variëren van een verstoorde nachtrust en dito hormoonhuishouding, stemmings­wisselingen, vermoeidheid tot overgewicht en opvliegers. Kortom een lichaam dat je in de steek laat. Vrouwen stuiten in hun omgeving vaak op onbegrip. Bij Below merkte ik dat er behoefte was om wat meer in te gaan op overgangs­verschijnselen.’ Vital Women Vrouwen in de overgang of menopauze kampen met veel ongemakken. Een daarvan is dat het lichaam verandert. ‘We werken samen met orthomoleculair therapeut Frank van den Heuvel, die gespecialiseerd is in overgangsklachten en hierover goed advies kan geven.’ Below maakt met Frank een programma op maat waarbij per persoon wordt gekeken wat nodig is om de klachten en ongemakken te verminderen. Dit varieert van conditieverbetering, fysieke krachttraining tot ontspanning en suppletie- en voedings­advies. ‘Het programma Vital Women behelst 12 weken. Hierbij kunnen de dames twee keer per week sporten en krijgen ze drie keer een consult bij de therapeut.’

Lezingen Below organiseert tevens lezingen voor deze groep vrouwen zodat ze meer inzicht krijgen in wat er gebeurt tijdens de overgang. Ook aan de mannen is gedacht. Die zijn van harte welkom om tijdens de consulten mee te gaan met hun vouw. ‘Ook voor hen is het handig te weten wat er tijdens zo’n hormoonschommeling in een lichaam gebeurt. Op deze manier ontstaat er ook bij de omgeving meer begrip voor de situatie waarin deze groep vrouwen verkeert. Er is mijns inziens te weinig besef over wat er zich in het lichaam van een vrouw kan afspelen en wat de impact kan zijn.’ Voeding tijdens de overgang is ook belangrijk. ‘Vrouwen kunnen anders reageren op bepaalde voedingsstoffen. Overgewicht is een vaak gehoorde klacht. Een standaard dieet werkt in de regel niet. Een voedingsadvies behoort daarom tot de mogelijkheden. Met de persoonlijke begeleiding wordt in ieder geval een stuk bewustwording gecreëerd. We willen hen daarnaast graag een houvast geven. Enkele handvaten toereiken om de klachten die de overgang met zich mee brengt, te verminderen. Dat scheelt al een heleboel stress.’ Bel voor meer informatie: 0416 - 660007 of kijk op onze website: www.belowfitness.nl of op onze Facebookpagina.

gewoon waalwijk.

| 39


De Rabo Woonweken, open voor jouw woonwensen. Loop binnen zonder afspraak Van wonen in het centrum tot uitzicht over de weilanden. Loop met jouw woonwensen tijdens de woonweken vrijblijvend bij ons binnen. Dan beantwoordt onze adviseur je woonvragen, zodat jij direct weet waar je aan toe bent.

Kijk voor locaties en tijden op Rabobank.nl/woonweken. Een aandeel in elkaar

40 |

gewoon waalwijk.


Slagerij Van Roessel B.V. Grotestraat 197 5141 JS Waalwijk T 0416 - 337707 www.slagerijvanroessel.nl

Terug naar de

Basis

‘Geen concessies doen aan ambachtelijkheid en weten wat de herkomst is van ons vlees. Daar staan wij voor, al zes generaties lang. Met de gehele productie in eigen beheer én onze ’eigen’ koeien is de cirkel rond.’

Dennis van Dun (43) is er heel duidelijk over: ‘De hang naar ambacht is niet zomaar een trend. Ik geloof dat in de toekomst het ambacht en het waarborgen van de oorsprong van het vlees alleen maar belangrijker wordt voor de consument. De vleesproductie staat al jaren behoorlijk onder druk en de vraag naar authentieke producten van een duidelijke herkomst neemt alleen maar toe. Dat komt door meer bewustwording van de afnemers. Wij hebben geen eigen boerderij, we kijken de koeien én de boer in de ogen.’ 140 jaar Familiebedrijf Van Roessel viert volgend jaar het 140-jarig bestaan. Sinds 2001 staat Dennis van Dun als 6e generatie, samen met zijn ouders Anneke van Dun-Van Roessel en vader Jan van Dun aan het roer. ‘Het was absoluut niet vanzelfsprekend dat ik het slagersvak in zou rollen. Mijn ouders motiveerden me altijd mijn hart te volgen. Na de slagersvakschool ben ik Levensmiddelentechnologie aan de HAS gaan studeren. Een stage in een vleeswaren­fabriek

opende mijn ogen: wat wij thuis doen is zo veel mooier! Het onpersoonlijke en de massale productie stond me enorm tegen en ik heb op dat moment besloten de stap naar de zaak van mijn ouders te wagen.’ Terug naar de basis De verhuizing naar de Grotestraat in 2010, tijdens de crisis, heeft hen geen windeieren gelegd. ‘Er was vanuit het Waalwijkse veel kritiek op deze locatie. Maar we hadden behoefte aan een eigen identiteit. Uiteindelijk werd dit gewaardeerd. De verschillende afdelingen zoals de toonbanken van vleeswaren­bereiding, slagerij en traiteur zijn bewust zo gemaakt dat je vrij kunt shoppen.’ Naast de vraag naar ambachtelijke producten, verse en verantwoorde maaltijden ziet Dennis dat er weer een duidelijke behoefte is aan huiselijkheid. ‘Mensen genieten graag thuis. Met heerlijke hapjes, gourmet of een BBQ is dat extra gemoedelijk. Daar zie je ook weer het verlangen naar de basis. Mooi dat we daar met ons ambacht en vakmanschap wat in kunnen betekenen.’

gewoon waalwijk.

| 41


Eén beeld zegt meer

dan duizend woorden Er wordt massaal gekeken naar online video’s. Omdat we erg visueel zijn ingesteld zijn deze hapklare filmpjes erg geliefd. ‘Geschreven berichten worden snel gescand en door ons jachtige bestaan wordt bewegend beeld daarom steeds belangrijker. Ook om je bedrijf te promoten zie je steeds vaker online video’s op websites.’ Profielfilm maakt sinds 2012 bedrijfs- en profielfilms. Dat er steeds vaker gecommuniceerd wordt middels film of video heeft dus volgens eigenaar Bob Meulmeester vooral te maken met onze visuele instelling. ‘Een bewegend beeld zegt meer dan duizend woorden. Een video heeft als eigenschap dat het de emotie beter weergeeft dan geschreven informatie. Je kunt laten zien wie je bent door je verhaal op een persoonlijke manier te vertellen. Door jezelf te laten zien schep je een band met je potentiële klant. Je verhaal heeft dan al direct een eerlijke boodschap. Dat is ook wat we allemaal willen. Terug naar de echte verhalen. Wie is de mens achter het bedrijf? Met muziek als ondersteuning voor het juiste gevoel. Online video is dus een handige tool voor ondernemers om hun boodschap op een krachtige manier bij hun publiek onder de aandacht te brengen.’ 42 |

gewoon waalwijk.

In gesprek met... Profielfilm.nl Anton van Duinkerkenstraat 2 5146 EG Waalwijk T 06 - 15478692 www.profielfilm.nl

Effectief Bob geeft daarnaast aan dat het gebruik van professionele video in websites duidelijk in de lift zit. ‘Zo willen veel ondernemers geen statische website meer. Ze kiezen voor minder tekst en meer bewegend beeld. Een bedrijfs- of instructiefilm, beursverslag of video-testimonial leent zich ook uitstekend om op een website te plaatsen.’ Bob ziet dan ook gouden kansen voor ondernemers om met online video hun (commerciële) boodschap neer te zetten. ‘Bovendien heeft een video een enorm bereik. Op Facebook zie je dat het delen van filmpjes heel effectief is, momenteel is life video erg in opkomst. Bedrijfsmatig zie je ook steeds vaker digitale personeelsadvertenties op internet verschijnen. Veel ondernemers kiezen bijvoorbeeld voor een wervingsfilm en sollicitanten presenteren zich door middel van een promotiefilm. En wist je dat Youtube na Google de grootste zoek­machine is? Ik begrijp dat er bedrijven zullen zijn die niet weten waar ze moeten beginnen. Ik zou willen zeggen: wees niet bang, doe het en laat Profielfilm je daarbij helpen.’


N iet stil

blijven zitten

In gesprek met... Bistro JAN by De Luwte

Altijd op zoek naar nieuwe ideeën, boordevol plannen. Eigenaren van Bistro JAN, Manon en Maurice, zitten nooit stil. ‘Leuke koffiekopjes, unieke waterglazen of aparte theezakjes. Maar ook nieuwe gerechtjes of een andere twist aan de opmaak. Wij vinden het leuk om hiermee onze gasten steeds opnieuw te verrassen.’

Ruim acht jaar geleden namen eigenaren Manon en Maurice restaurant De Luwte over. Vorig jaar besloten ze het roer drastisch om te gooien en een nieuwe formule te starten. De Luwte werd omgedoopt in Bistro JAN en hiermee was de trend gezet naar een meer laagdrempelige koffie, borrel, lunch- en eetgelegenheid. ‘We vinden het belangrijk dat iedereen zich thuis voelt. Of je nu 20 of 80 jaar bent, we willen dat iedereen zich thuis voelt bij ons.’ In een ‘back-to-basics’ sfeer met een bourgondische touch kunnen gasten genieten van een heerlijk stukje vlees, vis of gevogelte. ‘We serveren onze producten zo puur mogelijk, soms met een Aziatisch tintje.’ Foodtrends Eigenaar/chef-kok Maurice volgt nieuwe ontwikkelingen en foodtrends op de voet. ‘Via social media en artikelen via vakbladen kun je vandaag de dag alles bijhouden. Ik ben hierin een perfectionist. Een gerecht moet voor mij voor 100% perfect zijn alvorens we het aan de gasten presenteren.’ Manon vult aan: ‘We blijven ook steeds inspelen op de vraag en behoefte van de gasten. Lang of kort tafelen. Uitgebreid of met kleine gerechtjes

Kloosterwerf 23 5141 Gn Waalwijk T 0416 - 349481 www.janwaalwijk.nl

of snelle hapjes. Alles is mogelijk. Vanaf nu staat er dan ook Finger Food op onze kaart. Lekkere bites, voorafgaand aan het diner. Ongedwongen borrelen met een hapje er bij.’ Blijven verrassen Manon merkt op dat gasten kritischer zijn geworden. ‘Alles moet sneller, er is veel keuze en mensen experimenteren zelf op het gebeid van voeding en eten. Voor ons een uitdaging natuurlijk om hen steeds weer te blijven verrassen. Buiten dat we het fijn vinden om steeds nieuwe dingen uit te proberen, is het in deze tijd ook echt noodzaak. We kunnen niet stil blijven zitten. En dat blijft gelukkig niet onopgemerkt. Onlangs zijn we vernoemd in de glossy Marie Claire en VT Wonen. Ook verscheen er een artikel in het eetmagazine Foodies, waar we gespot zijn en tot de Top 10 behoren van unieke eetlocaties. Dat is toch top?’

‘‘ We vinden het belangrijk dat iedereen zich thuis voelt’’

gewoon waalwijk.

| 43


44 |

gewoon waalwijk.


Niels van der Pluijm

Voorzitter 80 Samen maken we De 80

De 37e editie van De 80 van de Langstraat zit er op. Dit jaar voor het eerst met een succesvol feest in het Waalwijkse centrum. Tot groot genoegen van voorzitter Niels van der Pluijm. ‘Het is gelukt om gezamenlijk iets moois in het centrum neer te zetten.’ Het had wat voeten in de aarde om het feest van de grond te krijgen, maar het is gelukt om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Gezamenlijk (het bestuur van De 80 en de Tavenu met de horecaondernemers in het centrum) hebben we ervoor gezorgd dat er een prachtig en feestelijk evenement heeft plaatsgevonden. Die samenwerking, dát is waar het om draait.’ De samenwerking is volgens Niels ook een doel op zich. ‘Het inzetten van alle 700 vrijwilligers is een hele kluif. Geweldig dat het toch iedere keer weer lukt om met onze gezamenlijke inzet al het werk te verzetten. Met elkaar dezelfde lijnen uit te zetten en te behouden. Dat levert ook bijzondere contacten onderling op.’ 80 virus Geboren en getogen Waalwijker Niels van der Pluijm (43) voelt zich al jaren verbonden met De 80. ‘Twintig jaar geleden raakte ik besmet met het ‘80 virus’. Ik heb hem drie keer helemaal uitgelopen. Een geweldige ervaring. Het is lastig uitleggen, maar mensen die het zelf hebben ervaren, weten waar ik het over heb.’ Ook daar heb ik goede herinneringen aan dat het allemaal goed geregeld was. Maar nu is het nog veel beter. Zo wordt er steeds meer automatisering toegevoegd aan De 80; een app, tracking van de loper, integratie met social media, videostreams, maar ook veel meer vrijwilligers.’ In de jaren die volgden sponsorde Niels met zijn toenmalig bedrijf het evenement. In de zomer van 2014 zag hij de vacature van voorzitter. ‘Het leek mij een enorme uitdaging. Het was net voor aanvang van De 80, zo kreeg ik de kans om mee te draaien. Het werd een soort stage achter de schermen.’ Eén doel Volgens de voorzitter is het steeds weer de kunst om met verschillende partijen één doel na te streven. ‘Een mooie samensmelting van allerlei mensen die, omdat ze het leuk vinden, zich inzetten voor dit prachtige evenement. Wat we uiteindelijk willen bereiken is om van De 80 een prachtig evenement te maken voor de wandelaars.

Het moet vooral voor hén een bijzondere belevenis zijn. Dat je als deelnemer getrakteerd wordt op leuke feesten in het centrum van Waalwijk, vervolgens een pleinfeest in Drunen, daarna nog eens een ontbijt in Kaatsheuvel en niet te vergeten de vele spontane buurtfeesten langs de route, dat maakt het echt speciaal. Als we niet door een straat in Drunen of Sprang-Capelle komen wegens bijvoorbeeld wegwerkzaamheden zijn bewoners oprecht teleurgesteld.’ Goede doelen ‘Vorig jaar waren we zoekende naar een goed doel. Lokaal of landelijk? Klein, groot, sportief of ter bestrijding van een ziekte. Na lang wikken en wegen kwamen we toch uit op een lokaal goed doel; actief en verbonden met De Langstraat. Een actieve organisatie vonden we in Inloophuis Toon. We worden tegenwoordig zo vaak geconfronteerd met kanker in onze omgeving. Praten met lotgenoten of het delen van ervaringen kan dan erg fijn zijn. Daarom is het heel goed dat dit Inloophuis er is, wij als De 80 organisatie doen daarom graag ons best deze organisatie te steunen. Veel van onze wandelaars lopen ook voor Inloophuis Toon en laten zich persoonlijk sponsoren. Een voorbeeld hiervan is wethouder Ronald Bakker echt heel bijzonder.’ Vertrouwen ‘Samenwerken blijft altijd de kracht. Dat is niet altijd even makkelijk en vanzelfsprekend. Ik denk dat het succes van een goede samenwerking te maken heeft met vertrouwen hebben in elkaar en steeds in gesprek te blijven. Zo zijn we enorm trots op de samenwerking met onze sponsoren en in het bijzonder onze hoofdsponsor. Rabobank De Langstraat is al voor het zesde jaar een belangrijke partner. Ook hier geldt dus dat vertrouwen belangrijk is om met elkaar samen te werken. Want samen maken we De 80!’

‘‘ De Rabobank 80 van de Langstraat’’ gewoon waalwijk.

| 45


Halvezolenlijn ’t Halve Zolenpad ‘Halve Zolenpad - De Langstraatspoorlijn - dankt haar naam aan de spoorlijn waarover in de periode tussen 1886 en 1890 voornamelijk leer en aanverwante artikelen van en naar de Langstraat werd vervoerd. De treinverbinding liep tussen 's-Hertogenbosch en Lage Zwaluwe. In augustus 1950 werd het traject gesloten voor reizigersvervoer, in 1972 stopte ook het goederenvervoer. Inmiddels wordt een deel van het traject gebruikt als fietsen wandelroute. Bron: Wikiwijs en Wikipedia

Fotografie: Anke van Daelen, Eigengeraaid

46 |

gewoon waalwijk.


gewoon waalwijk.

| 47


F otografie is

een specialisme 80 jaar Foto De Bont In gesprek met... Foto De Bont

Foto De Bont bestaat 80 jaar. Vanaf 1998 staat de derde generatie Joost en Henriëtte de Bont aan het roer in de uitgebreide fotospeciaalzaak aan de Markt in Waalwijk. ‘Er is ontzettend veel veranderd binnen de fotografie. We stapten in de zaak in het analoge tijdperk. De digitale camera stond nog in de kinderschoenen.’

‘Fotografie is altijd mijn hobby geweest, daarnaast is muziek maken een grote passie. Na mijn studie geschiedenis heb ik 4,5 jaar als docent gewerkt. Als parttime docent en fotograaf volgde ik de Fotovakschool. Eind jaren negentig nam ik de zaak van mijn vader en oom over. Het was de tijd van de negatieven in de doka afdrukken. Een toen nog chemisch proces.’ Nadat Henriëtte jaren gewerkt had in de internationale handel, transport en bij een taleninstituut, kwam zij in 2000 bij Joost in de zaak. ‘We hebben de hele revolutie van analoog naar digitaal meegemaakt. Een heel andere manier van werken. Het blijven focussen op ons specialisme bleek onze kracht. Het gaat erom dat je de juiste camera adviseert: voor wie is de camera bestemd en wat verwacht je ermee te doen? Tegen deze service kan geen online verkoop op.’ Naast de verkoop van camera’s en accessoires, is studio­ fotografie een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden. ‘Groepen-, portret-, newborn- , baby-, kinder-, en social mediashoots alles is mogelijk. Onze medewerkster Myhra is gespecialiseerd in zwangerschaps- en kinderfotografie.’ De Bont is gecertificeerd voor het maken van officiële pasfoto’s. ‘Klanten uit de verre omgeving komen voor onze 48 |

gewoon waalwijk.

Markt 6 5141 GP Waalwijk T 0416 - 332396 www.fotodebont.nl

pasfotoservice. We maken deze met een geavanceerd systeem, geschikt voor officiële documenten voor buitenlandse paspoorten en visa voor meer dan vijftig landen.’ Hun printservice is er in diverse prijsklassen: vakprints’ (handmatig gecorrigeerde foto’s ), ‘direct klaar’ prints en de ‘meerdaagse’ service.‘ Ook zijn we gespecialiseerd in het reproduceren en bewerken van oude foto’s en omzetten van onder andere analoge films en videotapes naar DVD. We hebben een ruim assortiment lijsten in allerlei maten en snijden passe-partouts op maat. Foto’s kunnen ook geleverd worden op canvas en plexiglas.’ Workshop op Maat Joost geeft individuele workshops op maat. ‘Er is behoefte aan juiste voorlichting. Wat zijn de mogelijkheden van de spiegelreflexcamera en hoe kun je er optimaal resultaat uit krijgen? Ik kijk wat de behoefte is en maak hiervoor een programma. De cursisten krijgen opdrachten die we een volgende keer bespreken.’ Henriëtte vult aan: ‘We krijgen veel enthousiaste reacties. De één op één aandacht en het maatwerk wordt erg gewaardeerd. Ook het feit dat de uitleg helder is. Joost is fotograaf en docent. Dat blijkt een waardevolle combinatie.’


V eilig in

de cloud In gesprek met... ICT Advantage B.V.

Cloud Computing is bij veel ondernemers nog een onbekend gebied. ‘Maar dé toekomst als het gaat om controle te houden over je bedrijfsgegevens en de risico’s te beheren.’ Eric Klomp biedt met ICT Advantage B.V. cloudoplossingen op maat voor ondernemers.

Na 25 jaar in de ICT werkzaam te zijn geweest heeft Eric Klomp vier jaar geleden een vliegende start gemaakt met ICT-Advantage. Samen met Carla Oosterbaan en Ben Oostdam voert het ICT bedrijf adviestrajecten uit. Niet alleen met als doel de risico’s op problemen te voorkomen, maar ook om de productiviteit en dus omzet binnen organisaties te verhogen. ‘Ondernemers kunnen ervoor kiezen hun ICT geheel of gedeeltelijk in de cloud onder te brengen. Het maken van een cloud back-up is vaak de eerste stap. Een server in een bezemkast is uit en een veelgemaakte denkfout is dat een back-up opeen tape, disk of stick veilig is. Hierbij is juist het risico van diefstal, verlies of datalekken groot en de financiële gevolgen voor de ondernemer niet te overzien.’ Veiligheid/365back-up ‘Een praktijkcase: Stel een bedrijf met 20 consultants ligt door een dataprobleem drie dagen stil. Een schade van 480 manuren à e 100,- bedraagt dan maar liefst e 48.000,-. Een zogenaamde 365Back-up dienst van e 600,- per jaar kan hiervoor al een oplossing zijn, de data wordt toegankelijk gemaakt vanuit de cloud.’ De kosten wegen niet op tegen de risico’s.’

Capelsedreef 22 5161 RS Sprang-Capelle T 0416 - 544405 www.ict-advantage.nl

Waarom zou je met de bedrijfsgegevens naar de cloud gaan? ‘Ze vinden de huidige situatie vaak prima. De server werkt nog goed en is in de cloud werken wel zo veilig? Als je een server in het beton stort en tien meter onder de grond plaatst is je data inderdaad veilig, maar het nadeel is dat je niet meer bij je gegevens kunt. Dat is het voordeel van de cloud. Veilig, schaalbaar en altijd toegankelijk.’ Gdaas/Office 365 ‘We bekijken per situatie hoe de ICT-omgeving verbeterd kan worden. Maar ook het gemak dient de mens. Met Office 365 kan de productiviteit verhoogd worden en werken we bijvoorbeeld met GDaas werkstations, een cloud werkplek voor organisaties die gebruik maken van CAD, CAE, GIS of 3D. Een unieke en ideale oplossing voor aannemers, architecten of grafische bedrijven. Hierdoor is een werkplek overal en altijd toegankelijk. Flexibel en veilig.’

Via onze website kan een gratis testaccount uitgeprobeerd worden: www.365back-up.nl.

gewoon waalwijk.

| 49


Jouw bedrijf een vliegende start?

Doe mee met Starter van het Kwartaal!

Ben jij onze nieuwe Starter van het Kwartaal? Vier keer per jaar kiest Rabobank De Langstraat een nieuwe Starter van het Kwartaal. Winnaars ontvangen een pr-boost. Een kwartaal lang zorgen we voor publiciteit voor je bedrijf en helpen we je bij het vergroten van je zakelijke netwerk. Doe mee!

rabobank.nl/delangstraat Een aandeel in elkaar

50 |

gewoon waalwijk.


Maton Groep Van Hilststraat 5 5145 RK Waalwijk T 0416 - 281468 www.matongroep.nl

Maton Groep Deze kans moest ik pakken

‘Recycling en sloop zitten me in het bloed. Als ik op vakantie afvalcontainers ruik weet ik meteen wat voor afval het is.’ Directeur Bas Oprins, sinds 2016 algemeen directeur naast eigenaar Harry Maton, zou eigenlijk de advocatuur in gaan. Maar het liep uiteindelijk anders.

‘Tijdens mijn rechtenstudie ben gaan werken bij Maton. Bij Harry kreeg ik de kans mezelf te ontwikkelen en werd uiteindelijk zijn rechterhand. Toen de crisis toesloeg heb ik afscheid moeten nemen van het Waalwijkse sloopbedrijf en bij een aantal andere bedrijven gewerkt. Na ruim vier jaar was Harry op zoek naar iemand die het roer na verloop van tijd kon overnemen. Ik voelde me daar nog veel te jong voor, was midden dertig. Hij zei: ‘Het gaat er niet om hoe vaak je op je bek gaat, maar om de manier waarop je weer opstaat.’ Dát gaf voor mij de doorslag om de uitdaging aan te nemen.’ Gevelrenovatie Maton Groep is vooral bekend op het gebied van sloop­ werken, containerservice, recycling, betonboor, asbest­ sanering en zaagwerk. ‘Wat vooral particulieren niet weten is dat we gevelrenovatie voor woningen verzorgen. Dat doen we al jaren in opdracht van gemeentes en woningbouwverenigingen, maar ook voor de particuliere sector. Onderhoud van gevels is vaak een ondergeschoven

kindje maar geeft een pand niet alleen een betere uitstraling maar ook meer woongenot. Er kunnen vochtproblemen in huis ontstaan doordat voegwerk in de loop der jaren is aangetast door weers- en milieu-invloeden. Door eventueel voegwerk te vervangen en/of te impregneren, kan veel leed worden voorkomen.’ Duurzaam Sloopafval heeft volgens Bas vaak een negatieve associatie. ‘Bij Maton Groep gaan wij hier op en duurzame manier mee om. Alle werkzaamheden die wij verrichten worden op een milieuvriendelijke manier uitgevoerd. Of het nu om de inkoop, het werkproces of recycling gaat. Bij alle dagelijkse werkzaamheden wordt continue toezicht gehouden op milieubewust handelen.’ Bas geeft aan dat Maton ook veel waarde hecht aan betrokken en bevlogen medewerkers. ‘Werkplezier is een belangrijke factor als het gaat om duurzame inzetbaar van medewerkers. Je zit tenslotte een groot deel van je tijd op je werk. Dan moet de onderlinge sfeer ook goed zijn.’

gewoon waalwijk.

| 51


Een vloer

moet je ervaren 52 |

gewoon waalwijk.


‘Een houten vloer is de basis van je huis. Het is sfeerbepalend voor je woning en is dus een belangrijke investering. Kies daarom een vloer die je bij je past’, is het advies van Esther van Geloven van Schouten Parket. Achttien jaar geleden namen Esther en Ron van Geloven de winkel aan het Bloemenoordplein over. ‘Ron was al werkzaam als parketteur. Aanvankelijk zou ik als filiaalmanager bij Hunkemöller aan de slag gaan. Toen ik eind 1999 samen met Ron de zaak overnam (Schouten Parket bestaat al sinds 1995), raakte ik zo enthousiast dat ik ben gebleven. Ik heb er geen moment spijt van gehad.’ Natuurproduct ‘Een houten parketvloer is een natuurproduct en heeft daardoor unieke eigenschappen. Wij vinden het daarom belangrijk om het juiste advies te kunnen geven. Wat is er mogelijk en wat is het verwachtingspatroon van de klant. Wel of geen noesten? Bent u op de hoogte dat de kleur van hout donkerder kan worden na verloop van tijd? Alle alternatieven en eigenschappen worden besproken. Dat maakt dat het uitzoeken van een juiste vloer een heel proces is. Van een oriënterend gesprek tot een gedegen uitleg over de verschillende legtechnieken, bewerking van de vloer tot aan de eigenschappen van het hout die voor latere zorg zijn.’ Exclusieve collectie Een vloer bepaalt het sfeerbeeld van je woning. ‘Het is de basis van je interieur, dus een heel belangrijk onderdeel dat zeker naar wens moet zijn. Het uitzoeken van een vloer moet je dan ook ‘life’ doen. Je moet dit zelf ervaren. Bekijk de voorbeelden bij ons in de showroom; voel, ruik en zie de verschillen. Dat is ook de reden dat wij onze klanten graag hier ontmoeten. In een speciaalzaak waar service, kwaliteit en vakmanschap belangrijk is, krijgen ze de aandacht die ze verdienen. Ik denk dat daar onze kracht ligt. We zijn geen standaard parketzaak maar wel eentje met onderscheidende en exclusieve collectie vloeren. Wij leveren naast onze traditionele vloeren en patronen een breed assortiment in het midden en hoog segment.’ Master Installer Schouten Parket is unieke dealer van Quickstep, een topspeler binnen de sector. ‘Quick-Step heeft een ruime keuze aan laminaatdesignvloeren die makkelijk in het onderhoud zijn. Hiervan zijn we Master Installer en Royal Partner. Onze erkende en ervaren parketteurs geven hierbij ook nog eens twee jaar extra garantie. Ook Z-Parket geeft net dat extra beetje met unieke dessins. We hebben hierin verschillende collecties. Daarnaast hebben we een breed scala in duoplank en traditionele hoogwaardige parketvloeren.’ Nieuwste ontwikkelingen Ron en Esther volgen de ontwikkeling van vloeren op de voet. ‘Wij staan nooit stil; het is enorm belangrijk om scherp te blijven. Speuren naar de nieuwste trends en kijken wat er speelt op het gebied van duurzaamheid. Wat zijn de technieken om een verouderingsproces na te bootsen, kleuroliën en naturel look gelakte vloeren en specifiek onderhoud ervan? Momenteel zien we op het gebied van laminaat en parket heel veel ontwikkelingen. Binnenkort zijn hiervan de nieuwste series te bewonderen in onze showroom.

In gesprek met... Schouten Parket Bloemenoordplein 42-44A

Maatwerk ‘Een parketvloer is nooit standaard. Omdat elk huis anders is, wordt iedere vloer door ons op maat gemaakt en gelegd. Daarnaast leveren we ook renovatiewerk waarbij we door schuren en opnieuw behandelen een oude vloer weer een nieuwe uitstraling geven. Een verbouwing in het verschiet? Wij leggen een bestaande parketvloer na een verbouwing in dezelfde soort door, zodat er weer één geheel ontstaat.’

5143 TC Waalwijk T 0416 - 333992 www.schoutenparket.nl

gewoon waalwijk.

| 53


Wederzijds respect Twan samen met relatiebeheerder Marcel Hoefnagel

In gesprek met... Twan van de Wiel Administratieve Begeleiding Professor Eykmanweg 5a

Weten wat er speelt bij de ondernemer is voor hem een must. Twan van de Wiel zal er dan ook alles aan doen om op de hoogte te blijven van wat de klant bezighoudt. ‘Om goed te kunnen adviseren moet je je klant goed kennen. Alleen dan maak je kans een goede relatie op te bouwen.’

‘Ik kom nog uit de tijd van de ijzeren bak met de grootboekkaarten en het handmatig uitrekenen van de loonstroken. Inmiddels is alles geautomatiseerd en weet de huidige generatie boekhouders niet eens meer hoe een berekening gemaakt moet worden.’ Twan geeft aan dat door deze tendens er juist meer tijd zou kunnen worden besteed aan de relatie met je klant. Toch is dat niet altijd het geval. ‘Dat is ook de reden waarom ik bij mijn laatste werkgever ben weggegaan. Wij gaan uit van onze eigen kracht, namelijk het persoonlijke van een klein kantoor en het kunnen bieden van de full-service diensten als MKB kantoor. Klanten kunnen terecht voor alle administratieve en fiscale zaken, zowel de starter, ZZP’er of MKB ondernemer.‘ Starterskit Twan en zijn medewerkers delen graag hun kennis. ‘Adviseren hoort bij ons vak, maar we gaan een stukje verder dan dat. Omdat we onze klant als partner zien, weten we wat er speelt. We zetten graag onze ervaring in om hun met bepaalde vraagstukken te helpen.’ Iedere woensdag is er een spreekuur voor starters. 54 |

gewoon waalwijk.

5144 ND Waalwijk T 0416 - 337793 www.twanvandewiel.nl

‘Als starter sta je er vaak alleen voor. Beginnende ondernemers weten vaak niet waar ze de nodige informatie vandaan moeten halen. Wij bieden hun gratis en vrijblijvend een adviesgesprek aan. Ze krijgen van ons een Starterskit, bestaande uit onder andere een gratis facturatie softwarepakket.’ Oplossingen De uitdaging voor Twan zit vooral in het begeleiden van klanten. ‘Wij zijn geen standaard maatpakconsultants, en altijd op zoek naar een oplossing. De tijden zijn enorm veranderd. We voelen de behoefte aan advisering omtrent cijfers en fiscale zaken. Een ondernemer is beter af met doorlopende en betaalbare begeleiding, zodat ze zich bewust zijn van hun financiële situatie. Wij kunnen tussentijds sturen in plaats van achteraf cijfers laten zien. Standaard jaarrekeningen verdwijnen, ondernemers kunnen steeds meer zelf en zijn kritischer geworden. Ik ben ervan overtuigd dat we het samen met de klant moeten doen. Met wederzijds respect, dan houd je het ‘t langste vol. Want wie goed doet, goed ontmoet.’


In gesprek met... Van de Mierden Mr. Van Coothstraat 39 5141 EP Waalwijk T 0416 - 334128 www.vandemierden.nl

O nafhankelijke

adviseur is goud goed

Persoonlijke betrokkenheid en contact met wederzijdse openheid en vertrouwen ligt voor Van de Mierden ten grondslag aan een goed advies op gebied van verzekeringen, hypotheken, pensioenen en bankzaken. ‘Bij een ongeval is onze eerste zorg de gezondheid van onze klant, om hen vervolgens zoveel als mogelijk te ontzorgen.’

Na de start van Van de Mierden in 1950 door Jos van de Mierden sloot zoon Ad zich in 1975 aan bij de zaak met de intentie deze op termijn over te nemen. ‘Maar wel op mijn manier!’ is de boodschap aan Ad. ‘Mijn vader kwam bij klanten achterom. Klanten van die tijd herinneren zich het rolletje pepermunt voor de kinderen en de betaald-stempel.’ De klantenkring was persoonlijk, werd aan huis bezocht en Ad had als kleine jongen al interesse in de materie. Hoewel het vak met de paplepel werd ingegoten was er nimmer druk tot overname. In 2011 heeft Niels van Leussen zich als compagnon aan Van de Mierden verbonden. Een stap verder De dienstverlening van Van de Mierden beslaat alle facetten van een mensenleven. ‘Onze taak is onze klanten overzicht en duidelijkheid te geven. Dat biedt mensen rust. Ons speerpunt is persoonlijk contact met een proactieve houding. We houden onze klanten op de hoogte en gaan net een stapje verder. Maar wél met een realistisch beeld.’ Ad is een sociale en ambitieuze professional die ervan

overtuigd is dat er altijd werk is voor een goed adviseur. ‘Het aanbod is groot en de klant vindt het belangrijk samen de slimste keuze te maken. Wij als professionals in het vakgebied met kennis en ervaring kijken naar de beste voorwaarden en rentes voor het vraagstuk van de klant.’ Waar compagnon Niels zich meer toelegt op financiële planningen en pensioenen, richt Ad zich meer op verzekeringen en hypotheken voor particulieren. Zij worden ondersteund door een hecht team van zes medewerkers in een stijlvol en goed bereikbaar pand in het centrum van Waalwijk. ‘Beloftes nakomen, punctueel en geordend, snel reageren en ontzorgen zit in ons bedrijfs DNA. De betrokkenheid naar onze klanten beperkt zich niet tot de voordeur of openingstijden.’ Ondanks dat er steeds meer afspraken op kantoor plaatsvinden, blijft men trouw aan de filosofie van oprichter en vader Jos. ‘Bij de mensen thuis ontstaat er toch sneller en beter persoonlijk contact.’

gewoon waalwijk.

| 55


Dankzij de boa’s Leefbaar Waalwijk Gemeente Waalwijk

Lex, Nero en Sonja zijn onderdeel van het team buitengewoon opsporingsambtenaren van de gemeente Waalwijk. Vraag ze wat ze doen en ze reageren zelf­bewust en enthousiast. 'Wij helpen Waalwijk leefbaar te houden.' Boa’s komen vaak in actie na klachten en meldingen. Dat kan gaan over van alles in de openbare ruimte. Van loslopende honden tot in de polder gedumpt afval, van verkeersdrukte met halen en brengen bij scholen, tot drankgebruik in het Wandelpark. De vraag is wat ze in die gevallen doen. Delen ze meteen bekeuringen uit? ‘Soms wel’, meldt Lex. ‘Zo weet iedere hondenbezitter dat hij de poep van zijn hond moet opruimen. Waalwijkers ergeren zich er enorm aan als dat niet gebeurt. En ja, als we je dan betrappen dan ga je ook op de bon.‘Zijn collega Nero vult hem aan. ‘In andere gevallen helpt het al om mensen aan te spreken op hun gedrag. We maken ze dan bewust van wat dat gedrag voor anderen betekent .’ Hij noemt als voorbeeld jongerenoverlast. ‘We geven bij bewoners aan dat jongeren een eigen plek nodig hebben om elkaar te treffen. 56 |

gewoon waalwijk.

Maar we maken ook aan de jongeren duidelijk dat hun gedrag overlast geeft voor omwonenden. Pratend komen we dan meestal tot een goede oplossing.’ Er zijn ook situaties waarbij mensen de gemeente vragen om op te treden terwijl ze er met wat meer onderlinge betrokkenheid zelf ook uit kunnen komen. ‘Daar gaan we wel naar toe’, vertelt Sonja. ‘Maar we proberen dan vooral het onderlinge contact te verbeteren of schakelen daarvoor het welzijnswerk in.’ Preventief Reageren de boa’s alleen op klachten? ‘We komen iedere week in alle gebieden van de gemeente, zien wat er speelt en kunnen zo preventief werken', schetst Lex. Zo zorgen boa’s niet alleen voor leefbaarheid maar dragen ze ook een belangrijk steentje bij aan veiligheid. ‘Daarom waarschuwen we als mensen een afvalcontainer buiten laten staan', stelt Sonja. ‘Inbrekers rijden die dankbaar naar een huis en gebruiken ze als opstapje naar een openstaand raam. Of mensen gooien ze uit baldadigheid op straat met alle risico’s van dien.’


Wat doet een boa? - Een boa mag jouw identiteit controleren, een procesverbaal opmaken, boetes uitschrijven en mensen aanhouden. Dat is nagenoeg hetzelfde als wat een politieagent mag. - Groot verschil is wel dat een boa geen wapens draagt. Dat is bij de gemeente Waalwijk een bewuste keuze. Zij vinden dat onze boa’s hun mond als belangrijkste wapen hebben. Anders gezegd: zij gaan altijd het gesprek aan. - Een boa heeft een gecertificeerde MBO-opleiding gevolgd. Dat boa-diploma is vervolgens vijf jaar geldig. Daarna moet het opnieuw gehaald worden, zo blijft de kennis en kunde helemaal actueel. - In die opleiding leert een boa hoe het strafrecht in Nederland werkt, hoe hij een proces-verbaal opmaakt, hoe hij moet omgaan met agressie, maar vooral hoe hij ‘lastige’ gesprekken moeten voeren. Bekeuren is in Waalwijk niet het uitgangspunt, maar soms is dat nodig om inwoners in te laten zien dat hun gedrag niet toegestaan is.

Als mensen niet goed weten waar ze met hun vraag of probleem terecht kunnen, geven de boa’s advies. Daarom kijken Nero, Sonja en Lex tevreden naar hun bijdrage aan een leefbaar en veilig Waalwijk. ‘Wij kunnen door ons werk voor sommigen net dat verschil maken.’ Waardering en kritiek Hoe reageren Waalwijkers op het optreden van de boa’s? 'Vaak gaat het prima’, meldt Sonja. 'Maar niet iedereen vindt het prettig om aangesproken te worden, laat staan een bekeuring te krijgen.’ Nero valt haar bij. 'Wij proberen altijd een respectvolle toon te houden. Als mensen zich dan toch ergeren… Laten we zeggen dat ze dan precies de ergernis ervaren die zij zelf bij anderen oproepen als ze de poep van hun hond laten liggen, afval op straat gooien, asociaal gedrag vertonen of hinderlijk parkeren.’ Een ding weten ze alle drie ook: je hebt maar weinig mensen met heel vervelend gedrag nodig, die het voor veel goedwillende mensen kunnen verpesten. 'In zulke gevallen is het belangrijk dat we grenzen stellen en optreden’, zeggen ze alle drie. Een enkele keer leidt dat tot nare geweldsincidenten tegen de boa’s. Burgemeester Nol Kleijngeld spreekt zich daar heel stellig tegen uit. 'Onze boa’s doen uitstekend werk voor de leefbaarheid in Waalwijk. Een meningsverschil hebben, dat kan. Zelfs boos worden, dat kan. Maar blijf met je handen van onze mensen af.’

Ergernissen Top 5: 1. Hondenpoep 2. Afval op straat 3. Asociaal gedrag 4. Parkeren 5. Overlast rondom evenementen

Feiten en cijfers: - Iedere week krijgt de gemeente 15 tot 2 5 meldingen over kleine ergernissen, verloedering en overlast. - Boa’s schrijven ieder gemiddeld 2 boetes per week. Op basis van wat zij tegenkomen zouden dat er zeker ieder 8 per dag kunnen zijn. - Dagelijks zijn er 2 parkeercontroleurs op pad voor de parkeercontroles in het centrum.

Hoe kun je een melding doen? Download de MijnGemeente APP in App Store of Play Store. Of ga naar www.waalwijk.nl en klik op de knop ‘melding doen’. Je kunt tijdens openingstijden ook bellen naar het stadhuis via 0416 – 683456.

gewoon waalwijk.

| 57


In gesprek met... Gero Interieurs De Hoogt 4-1 5175 AX Loon op Zand T 0416 - 785353 www.gero-interieurs.nl

O p mensen gericht

Gerwin Oerlemans moest er een jaar lang goed over nadenken. Toen waagde hij de stap en startte hij zijn eigen bedrijf: Gero Interieurs.

groeien we uit het huidige pand. In de showroom kunnen we de klanten een betere impressie geven van wat Gero Interieurs kan realiseren voor hen.’

Verschillende mensen hadden het Gerwin Oerlemans al aanbevolen: ga nou voor jezelf beginnen. Maar dat is niet iets wat je een, twee, drie doet: een flinke stap. De geboren en getogen Loon op Zander werkte voor een interieurbouwer die steeds meer productie ging leveren. Tevens werkte hij in de avonduren voor zichzelf, daar deed hij veel maatwerkoplossingen. Iets wat hem meer voldoening gaf. Door de vele aanvragen besloot Oerlemans voor zichzelf te beginnen. In 2010 hakte hij de knoop door.

Oerlemans vervolgt: ‘Gero zorgt ervoor dat het interieur van de klant zich onderscheidt van de massa. We bieden een totaaloplossing; van badkamer en keuken tot schuifwand of kantoormeubel. We werken alleen met kwalitatieve houtmaterialen. Dikker en meer solide.’

‘Ik was 26, dit was het juiste moment’, kijkt Oerlemans - nu 33 terug op de opstartperiode van zijn zaak Gero Interieurs. ‘Ik zag dat een eigen bedrijf levensvatbaar kon zijn.’ Inmiddels heeft hij twee man in dienst en wacht een forse uitbreiding van zijn bedrijf. In juni 2018 verhuist Gero Interieurs naar een pand dat een stuk groter is en een showroom krijgt. ‘Mijn bedrijf blijft zich door ontwikkelen. We groeien qua klanten en daardoor 58 |

gewoon waalwijk.

Gero Interieurs levert interieurs voor particulieren en bedrijven. Zeventig procent van het werk is voor particulieren. Qua bedrijven werkt Gero Interieurs onder meer voor school­ instelling De Rooi Pannen en Auberge du Bonheur, beide in Tilburg, en Residentie Molenwijck in Loon op Zand. Gerwin ziet ze nog allemaal. Het is onderdeel van zijn filosofie: ‘Ik ben bij elke klant betrokken, bij het hele proces van het interieurontwerp, het produceren van alle kasten en ander meubilair tot de oplevering. Ontwerpen doen wij niet vanachter een pc, we zijn heel erg op mensen gericht. Gaan naar de klanten toe. Zo willen we ervoor zorgen dat ons ontwerp matcht met het verhaal van de klant.’


Het moet gewoon

een feestje zijn om iets te krijgen In gesprek met... Big Bazar Mandjes Grotestraat 174 5141 HD Waalwijk T 0416 - 560237 www.bigbazar.nl

Vijftig jaar geleden zetelde in het authentieke pand de kapperszaak van opa Cor van de Wiel. Sinds 1994 is aan de Grotestraat 174 Big Bazar Mandjes gevestigd. Kleindochter Dialon Mandjes startte met een cadeauwinkel, maar inmiddels is haar winkel uitgegroeid tot een culinaire cadeauwinkel waar naast thee en koffie ook verschillende bieren, wijnen, noten en chocola, sapjes, heerlijke olijfolie en azijn worden verkocht. ‘Op internet is veel te koop. De kracht van deze producten is dat consumenten toch graag willen ervaren hoe iets ruikt, smaakt en proeft.’

Een cadeautje krijgen is leuk, maar voor Dialon steeds weer een uitdaging om het met veel aandacht en zorg in te pakken. ‘Het moet al een feestje zijn om iets te krijgen.’ De Waalwijkse houdt van mooi en authentiek. Dat is te zien aan de keur aan oude toonbanken in de winkel. ‘De eerste kaptafel van mijn opa vind je hier terug. Ook gebruik ik het oude bureau van Fre Suijs, oud-bestuurslid van de Sint Jan, als tafel. De twee glazen toonbanken zijn een erfenis van de tabakszaak uit de Grotestraat. Ik vind dat prachtig en daarnaast denk ik altijd maar - op z’n Wolluks gezegd – ‘weggooien is sund’.’ Centrum Dialon vindt het persoonlijk contact met klanten erg belangrijk. ‘Ik ben echt een mensen-mens. Vind het heerlijk om gezellig een praatje te maken.’ Daarnaast is ze actief lid van de winkeliersvereniging.

Over haar collega-centrumondernemers zegt ze: ‘We moeten er hier in Waalwijk samen iets van kunnen maken. Samen met de winkeliers én de gemeente. Ik ben bovendien van mening dat we toch niet buiten de gezelligheid en de kneuterigheid kunnen van het knusse Waalwijkse centrum. Het zijn ook de kleine dingen die ertoe bijdragen dat we het samen moeten doen. Maak je handen vuil door je eigen stoep schoon te houden of hang die ballonnen op tijdens een koopzondag. Je merkt dat juist die kleine dingen erg gewaardeerd worden. Klagers hou je altijd. Momenteel zouden we echt niet hoeven te mopperen gezien de hoeveelheid evenementen die we de afgelopen periode al hebben gehad en nog krijgen in het centrum. Dat is toch geweldig.’

‘‘Ik ben echt een mensen-mens’’

gewoon waalwijk.

| 59


60 |

gewoon waalwijk.


Schakelring Anneke Jansen Samen kun je veel bereiken

‘Mensen met dementie ondersteunen bij het blijven deelnemen aan de samenleving. Volgens Anneke Jansen Locatiemanager Schakelring, locaties Eekhof, Zonnehof en Huis van de Reit, is daar wel wat voor nodig. De door Rabobank De Langstraat gesteunde projecten, het ‘Buddyproject’ en de mobiele geheugenwerkplaats, gaan daar een belangrijke bijdrage aan leveren. Vanuit het initiatief ‘Onze Langstraat’ van de Rabobank is in maart van dit jaar de aftrap gedaan van elf projecten waarbij mensen samen uitdagingen kunnen aangaan. Verantwoordelijk hiervoor binnen Rabobank De Langstraat zijn Wim van Beuzekom en Timon Klerx. ‘Tijdens een eerste bijeenkomst ‘De Langstraat draait door op 8 maart’ is geprobeerd verschillende partijen met elkaar te verbinden. Het past binnen onze gedachte om in de Langstraat burgers, bedrijven, organisaties, verenigingen en stichtingen te helpen een probleem op te lossen. We zijn hierin slechts aanjagers, maar door ons brede netwerk en ervaring zeker in staat om te kunnen helpen.’ Vrijheid en Veiligheid voor mensen met dementie Een van de projecten is ingediend door Anneke Jansen. Het aantal mensen dat met dementie te maken krijgt groeit snel. Een op de vijf mensen krijgt dementie. Veiligheid en vrijheid zijn voor deze doelgroep belangrijke begrippen. ‘Binnen onze locaties zijn we altijd op zoek naar een manier om het wonen en leven voor onze doelgroep, mensen met dementie, zo aangenaam mogelijk te maken. Hoe brengen mensen hun dag graag door? Waar dromen zij van? Welke vorm van dagbesteding is voor hen betekenisvol? Wat blijkt is dat mensen die bij ons wonen in een beschermde, veilige omgeving, graag hun vrijheid behouden. Ze willen de dingen blijven doen, zoals ze altijd gedaan hebben. En ze willen graag in contact blijven met de mensen en omgeving waar zij vandaan komen.’ Daarnaast is de aandacht van Schakelring gericht op mensen met dementie die thuis wonen. Indicaties voor wonen in een zorglocatie worden veel minder gemakkelijk afgegeven. Hoe kunnen wij de thuissituatie van deze mensen ondersteunen zodat thuis wonen veel langer mogelijk is? Hoe kunnen we de mantelzorger ontlasten? Hoe kunnen we bijdragen aan het gevoel van veiligheid voor de bewoner en diens mantelzorger?’ Buddy De directies van de Walewyc Mavo en het Van Haestrechtcollege reageerden tijdens de bijeenkomst in maart meteen enthousiast. Anneke: ‘Het idee is om leerlingen al op school voor te bereiden op dementie en het bijbehorende ziekte-

proces. Na verloop van tijd koppelen we de scholieren aan mensen met dementie en kunnen ze een schooljaar hun buddy zijn. In dit jaar besteden leerlingen een deel van de schoolweek aan het traject in de vorm van een lintstage. Met dit traject dienen we een dubbel doel: het is betekenisvol en draagt dus bij aan het welzijn van de patiënt én mantelzorger. Tevens worden de jongeren maatschappelijk bewust gemaakt wat de problematiek is van dementie. Anneke geeft aan dat gesprekken met desbetreffende scholen hierover al in volle gang zijn. ‘Zoals het er nu naar uit ziet gaan we het dit schooljaar al starten met het project.’ Samenwerking Rabobank ondersteunt onder andere dit project van Stichting Schakelring. Wim: ‘In de Langstraat willen we graag bijdragen aan de thema’s arbeidsmarkt, leefbaarheid en leefklimaat. Er zijn in de regio honderden issues en uitdagingen die kunnen worden opgelost als we daar samen mee aan de slag gaan. Door mensen in ons netwerk met elkaar te verbinden rond zo’n probleem, gaan we aan de oplossing werken en maken we onze regio nog sterker. De bijeenkomst in maart werd door zo’n 120 mensen bijgewoond uit verschillende categorieën van de samen­ leving en bedrijfsleven. Aan ons de taak om nieuwe coalities te vormen en met elkaar te verbinden zodat er nieuwe samenwerkingsvormen ontstaan.’ Anneke haakt hier op in: ‘Door samenwerken ontstaat er zo veel moois. Samen kun je veel meer bereiken.’ Mobiele geheugenwerkplaats Een ander project van Onze Langstraat dat nog in de kinderschoenen staat is de Mobiele Geheugenwerkplaats. Dit idee borduurt voort op een van de uitgekozen beste ideeën in Loon op Zand, De Geheugenwerkplaats van Marlies Smulders (dementie consulente). Schakelring locatie Eekhof werkt hieraan mee. Wim: ‘De Mobiele Geheugenwerkplaats is een soort rondreizende informatiestand waar op een toegankelijke manier kennis over dementie wordt gedeeld. Een plek dus waar mensen met (beginnende) dementie terecht kunnen voor informatie over deze ziekte, praktische adviezen over technische hulpmiddelen, ontmoeting met lotgenoten en om verbinding te maken met mogelijke buddy’s. Een projectgroep van de Schakelring gaat hiervoor een eerste werkplaats in de Langstraat ontwikkelen om informatie ook naar belanghebbenden te brengen. Met een aantal nieuwe partners uit de regio zullen we vervolgens ook de mobiele variant van de werkplaats ontwikkelen. Alles gebeurt met hetzelfde doel: samen de Langstraat sterker maken.’

gewoon waalwijk.

| 61


In gesprek met... Digital MKB Jan Steenstraat 66 5143 GS Waalwijk T 0416 - 685801 www.digitalmkb.nl

62 |

gewoon waalwijk.


Hugo Leijtens

Digitale Spaarapp Digital MKB We willen kleine zelfstandigen helpen

De app als digitale stempelkaart, waardoor zegeltjes plakken tot het verleden behoort lijkt alleen voor grote bedrijven te zijn weggelegd. Niets is minder waar. De Waalwijkse technologiespecialist Hugo Leijtens (37) biedt met Digital MKB een digitale spaarapp voor de kleine ondernemer. Eenvoudig en vooral betaalbaar. ‘Een handige tool voor ondernemers waarmee ze door klantbinding hun omzet kunnen verbeteren.’ ‘In de retail zien we dat digitalisering voor een snelle verandering van bedrijfsvoering zorgt. Bedrijven zoals Coolblue hebben met 900 werknemers ongeveer dezelfde omzet als V&D met 10.000 man personeel had. Dit heeft ook impact op lokale ondernemers. Elk bedrijf moet de stap naar digitaal maken om te overleven, óók kleine lokale ondernemers. Maar zij beschikken vaak niet over de kennis en budgetten van die grote retailers. Daar doet Digital MKB wat aan door kleine ondernemers te helpen met hun digitale marketing. ‘De app is vooral interessant voor de kleine ondernemer die met kleine stappen de digitale wereld gaat betreden. Dat kan eenvoudig met deze omzet-verhogende technologie voor een betaalbare prijs.’ Microsoft Hugo is geen onbekende op IT gebied. Na zijn Hboopleiding informatica start hij in Waalwijk bij Ebrex. Hij groeit als IT consultant en automatiseert op zijn 23e het Bavaria hoofdkantoor. Zijn carrière raakt in een stroomversnelling, ICT-gigant Microsoft ontdekt hem en hij ontvangt voor zijn werk verschillende onderscheidingen op het gebied van Microsoft-technologieën, zoals de Global MVP Award, meerdere Gold Star Awards en een wereldwijde ‘Google Compete’ award. Daarnaast behaalt hij 18 Microsoftcertificeringen en mag hij zich op zijn 27e de op een na beste computer engineer van de wereld noemen. Een studiereis naar China brengt hem op het idee om daar een eigen softwarebedrijf te starten. ‘Het was nu of nooit. Hier moest het gebeuren. Ik leerde in zeven weken Chinees en richtte in Chengdu het IT bedrijf Nexocial op. We brachten een Enterprise 2.0-platform, een soort Facebook-in-de-Box, op de markt. Dit bleek voor veel banken en overheden een succesvolle formule.’

‘‘Eenvoudig en vooral betaalbaar’’

Npad vs Ipad De Waalwijker is ‘Breaking News’ als hij in 2010, nét voor de lancering van Apple’s Ipad, met een op Windows draaiende NPad op de proppen komt. ‘Apple was hier niet blij mee en maakte bezwaar tegen onze productnaam. We besloten de naam te schrappen omdat een juridisch gevecht tegen Apple gewoonweg niet mogelijk is. Gelukkig is het met een sisser afgelopen en hebben we toch nog honderden exemplaren kunnen verkopen.’ De media-aandacht legt hem geen windeieren. ‘We mochten overal aan tafel en Nexocial werd uitgebreid naar Hong Kong en Amsterdam.’ Sabbatical Na de verkoop van zijn bedrijf in 2014 besluit hij een sabbatical te nemen. ‘Mijn werk was klaar in China, maar zelf was ik nog niet klaar om daar weg te gaan. Ik heb rondgereisd en allerlei nieuwe ervaringen opgedaan. In de Himalaya woonde ik een tijd in de geboorteplaats van het Taoïsme. Ik maakte kennis met de monniken en heb van hen geleerd geduld te hebben. Het is heerlijk om te weten dat je er alleen maar hoeft te zijn. Deze ervaring heeft me heel veel wijsheid en passie gebracht. Het was echt een ‘wow- ervaring’. Ik merk dat mijn hele houding binnen het leven is veranderd. Ben harmonieuzer; focus op mensen, niet alleen op technologie zoals ik eerst deed. Het heeft mijn kijk op het leven veranderd. Zo kijk ik niet meer alleen naar technologie, maar vooral naar hoe we met behulp van technologie verder kunnen komen.’ Digital MKB Met de kennis van, zoals hij zelf zegt, ‘het beste van twee werelden’, ontwikkelt hij de spaarapp voor het MKB. ‘Door het bundelen van mijn kennis van IT én de ambitie om met name de kleine ondernemer te helpen om commercieel vooruit te komen, breng ik de technologie die daarvoor nodig is, binnen hun handbereik. Ik vind het belangrijk dat de technologie door iedereen goed gebruikt kan worden. Niet alleen voor de ondernemer op de hoek, maar ook voor de klant is zo’n app een uitkomst. Het scheelt voor beiden een hele hoop gedoe. De technologie van vandaag maakt het mogelijk dat kleine ondernemers hun klanten net zo goed - of zelfs nog beter - van dienst kunnen zijn als grote ondernemingen. Dat moet ook, want zonder klanten in de zaak geen verkoop. En het laatste wat we willen is een leeg winkelcentrum.’

gewoon waalwijk.

| 63


64 |

gewoon waalwijk.


Starter van het

Kwartaal We zien zoveel enthousiasme bij ondernemers

Op 18 oktober vindt voor de derde keer de verkiezing van Starter van het kwartaal van Rabobank De Langstraat plaats. Startende ondernemers krijgen de kans zichzelf te presenteren en maken kans op een media boost voor hun bedrijf. Accountmanagers MKB Lisa Kriek en Corina Eegdeman over het initiatief van Rabobank de Langstraat: ‘De achterliggende gedachte is startende ondernemingen op weg te helpen. Met de verkiezing Starter van het Kwartaal kunnen we hen een podium bieden. Als Rabobank willen we hen graag een steuntje in de rug geven.’ Vier maal per jaar wordt de verkiezing gehouden onder startende ondernemers. Voorwaarde is dat de ondernemers iets nieuws of origineels te bieden hebben. Lisa: ‘Een plan waarmee ze zich onderscheiden van de rest op het gebied van bijvoorbeeld hun business model, duurzaamheid, innovatie of hun product.’ Pitches Onder het toeziend oog van de jury, die bestaat uit accountmanagers MKB, management en directie van de afdeling Bedrijven, presenteren de genomineerde starters hun bedrijf. Corina: ‘De pitches van de genomineerden worden gehouden in ons Regiolab, een vergaderplek in de vorm van een arena, die speciaal is ontwikkeld voor iedereen om innovatieve ideeën te ontwikkelen en samen te werken. Genomineerden mogen hun eigen publiek meenemen. Dat is heel vertrouwd. Je ziet hierdoor dat ze tijdens het presenteren aan een vertrouwd publiek gaan stralen. Het geeft een unieke en intieme sfeer.’ Lisa voegt hieraan toe dat het meteen ook het doel van het Regiolab dient. ‘Bedoeld om te brainstormen met elkaar in een omgeving waarbij je ook gebruik kunt maken van elkaars expertise. Zo krijg je een win-winsituatie.’ Deze kruisbestuiving zie je ook terug tijdens de verkiezingsdag. ‘Een voorbeeld hiervan is dat na afloop van de verkiezing starters elkaar opzoeken om te helpen met het maken van een website. Daarmee bereik je meteen al het doel om mensen uit het netwerk bij elkaar te brengen.’ Volgens Corina leren de kandidaten ook van elkaar. ‘Door de laagdrempeligheid zie je ook dat ondernemers sneller geneigd zijn met vragen bij ons te komen.

Op deze manier is het ook makkelijk om met de adviseurs van de Rabobank te sparren.’ Winnaars De eerste ondernemer die zich Starter van het kwartaal mag noemen is Nicole ’t Zand. Sinds februari vangt zij jongeren op in het gezinshuis Rejoice Drunen. Lisa zegt hierover: ‘Nicole is heel ambitieus en gedreven. Ze timmert met haar gezinshuis hard aan de weg. Het was heel gaaf om haar tijdens de pitch over haar passie te horen vertellen. Ondanks de pittige concurrentie blonk ze uit met haar coöperatieve en lokaal georiënteerde idee.’ De tweede verkiezing is gewonnen door Marcel van Duinen van Synerplier B.V. Marcel wil industriële voedingsproducenten helpen met het verbeteren van productieprocessen gerelateerd aan hygiëne, door innovatieve oplossingen samen te brengen. ‘Hij kon heel goed vertalen met welke ambitie hij innovatieve bedrijven met elkaar weet te verbinden en in contact kan brengen met voedings­ producenten. Dat sluit perfect aan op de visie van de Rabobank ‘Banking for food’.’ De startende deelnemers zijn steeds verrast over de werkwijze van de Rabobank. Lisa: ‘Als bank laten we hiermee zien dat we op de achtergrond faciliteren en hiermee goodwill en publiciteit aan onze starters bieden. Het gaat tenslotte om de ondernemers, die met elkaar onze regio sterker kunnen maken.’ Pr-boost Corina: ‘Het gaat er niet alleen om de starter de prijs te overhandigen. We kijken uitgebreider naar hun behoefte en spelen daarop in. Bijvoorbeeld de netwerkbijeenkomsten waarbij ze kunnen aansluiten, of door hen de gelegenheid te bieden een presentatie te verzorgen voor een groep ondernemers. Daarnaast krijgen ze publiciteit in ons ledenmagazine Dichterbij en kunnen ze rekenen op een pr-boost. Omdat we als bank dat steentje kunnen bijdragen waardoor de startende ondernemer zijn of haar droom kan verwezenlijken, daar krijgen zelfs wij energie van.‘

‘‘Als Rabobank willen we hen graag een steuntje in de rug geven’’

gewoon waalwijk.

| 65


66 |

gewoon waalwijk.


gewoon waalwijk.

| 67


UITGAVE 3 - 2017

Profile for Balkenende Media

[03] Gewoon Waalwijk - 3 (2017-09-28)  

[03] Gewoon Waalwijk - 3 (2017-09-28)