Page 1

10 planete infricosatoare Spatiul: frontiera finala. Misterioasa frontiera care ne-a fascinat secole de-a randul, pe care visam sa o intelegem si cucerim. Insa, inainte de orice plan de expansiune intergalactica, trebuie sa intelegem un lucru: spatiul poate fi un loc infricosator. Cele mai multe planete nu sunt deloc ospitaliere si fac pana si vizita unei simple sonde de cercetare aproape imposibila. Site-ul listverse a alcatuit un top cu 10 planete infricosatoare pe care nu ai vrea sa te afli acum. Iata care sunt:


10. Planeta de carbon

9. Neptun

Vantul pe Neptun sufla cu aproape 2.500 de kilometri pe ora, o forta in fata carei corpul uman cu siguranta nu ar rezista. Puterea cu care bate vantul pe planeta Neptun este de doua ori mai puternica decat viteaza necesara pentru a sparge bariera sunetului. Nu este greu de imaginat ca in fata unei asemenea forte corpul uman ar fi sfasiat pe loc. Ramane inca un mister pentru oamenii de stiinta cum si de ce se formeaza aceste vanturi deosebit de puternice pe Neptun, mai ales ca planeta se afla departe de Soare si beneficieaza de putin a caldura interna.

In centrul galaxiei noastre, unde carbonul este de „n” ori mai abundent decat oxigenul, se afla ceea ce oamenii de stiinta numesc „planete de carbon”. In lumea de carbon, cerul diminetii nu seamana deloc cu ceea ce vedem noi in fiecare zi. Imaginati-va o ceata galbuie prin care se intrezaresc nori negri de funingine. Sub ea, mari de titei si smoala. Exotic, nu-i asa? Suprafata planetei arde in continuu si, din aceasta cauza, un miros greu de metan se simte in atmosfera. Prognoza meteo nu arata nice ea prea bine: ploua cu benzina si asfalt. Exista, totusi, si un lucru bun in tot acest iad. Da, ati ghicit, fiind o planeta de carbon, diamantele se gasesc la tot pasul, spun oamenii de stiinta.


8. Gigantul 51 Pegasi b

7. COROT exo-3b

COROT exo-3b este cea mai densa si cea mai masiva exoplaneta (n.r. planeta extrasolara, care isi are orbita in jurul altei stele decat Soarele) cunoscuta pana acum. Ca sa intelegeti, COROT exo-3b are dimensiunile sexy ale planetei Jupiter, insa masa sa este de 20 de ori mai mare. Ceea ce inseamna ca aceasta planeta este de doua ori mai densa decat plumbul. Cu o astfel de masa, presiunea exercitata asupra unui om care al calca pe suprafata planetei ar fi de nesuportat. Si asta pnetru ca pe COROT exo-3b un om ar cantari de 50 de ori mai mult decat pe Pamant. Spre exemplu, daca o persoana cantareste pe Pamant 60 de kilograme, pe aceasta planeta ar cantari 3000.

Numita dupa Bellerophon, eroul grec care l-a imblanzit pe Pegas, Gigantul 51 Pegasi b este de 150 de ori mai mare decat planeta noastra si alcatuit in cea mai mare parte din hidrogen si heliu. Fiind foarte aproape de steaua sa, pe Gigantul 51 Pegasi b temperaturile ating cote infricosatoare. 1.000 de grade celsius este temperatura medie pe aceasta planeta. Asta nu inseamna, insa, ca din cauza temperaturilor extrem de ridicate nu ploua niciodata. Oh, ba, ploua, pentru ca Gigantul 51 Pegasi b este o planeta capricioasa. Din cauza temperaturii, fierul care compune planeta se vaporizeaza, se ridica in atmosfera si, la fel ca apa pe Terra, se intoarce sub forma de precipitatii. Precipitatii cu fier topit, bineinteles.


6. Marte

Pe Planeta Rosie, o furtuna de praf se poate form a in cateva ore si poate acoperi intreaga planeta in cateva zile. Aici se formeaza cele mai puternice si violente furtuni din intreg sistem ul solar. In timpul acestor furtuni se produc uneori vartejuri inalte cat muntele Everest, iar vantul bate cu 300 km /h. Exista mai m ulte teorii care explica formarea acestor super-furtuni. Oam enii de stiinta spun ca originea acestor furtuni este un crater de im pact. Hellas Basin, de exemplu, este cel mai adanc din Sistemul Solar. Temperaturile de pe fundul Bazinului Hellas sunt cu 10 gr ade m ai mari decat cele de la suprafata craterului. Diferenta de temperatura hraneste vantul care genereaza, astfel, o super-furtuna.

5. WASP-12b

Va voi spune doar atat: WASP-12b este cea mai fierbinte planeta descoperita pana acum. Fierbe la 2.200 de grade Celsius si se afla mai aproape de steaua sa decat orice alta planeta cunoscuta pana acum. Nu mai are rost sa va spunem ca orice ajunge pe WASP-12b, om sau lucru, arde instant. Ca sa intelegeti mai bine, suprafata acestei planete este de doua mai fierbinte decat suprafata Soarelui nostru. Mai mult, se invarte in jurul proprii stele cu o viteza ametitoare. Realizeaza o rotatie completa intr-o singura zi terestra.


4. Jupiter

3. Pluto

Chiar daca Pluto nu mai este de ceva vreme clasificata drept „planeta�, ci planeta pitica, aceast corp ceresc si-a castigat un loc in topul nostru.

Furtunile care se produc pe Jupiter sunt de doua ori mai mari decat Pamantul insusi. Pe Jupiter, vantul bate cu 650 km/h, iar fulgerele sunt de 100 de ori mai luminoase decat cele de pe planeta noastra. Coborand, pe suprafata planetei se afla un ocean de 40.000 de kilometri compus din hidrogen metalic lichid. Daca la suprafata hidrogenul de pe Jupiter e lichid, la fel ca si pe Terra, cu cat te apropii de miezul planetei acesta devine metal lichid, sub actiunea presiunii atmosferice. Acesta conduce electricitatea si caldura si reflecta lumina, asemeni unei oglinzi enorme.

Pluto este un loc extrem de rece, o lume alcatuita din azot inghetat si dioxid de carbon. Suprafata sa este acoperita cu o patura de metan in aproape toate cele 248 de zile plutoniene, cat dureaza un an pe aceasta planeta. Din cauza interctiunii cu razele gama venite din spatiu si de la Soarele indepartat, gheata de pe Pluto a capatat o nuanta rozmaronie. Pare feeric, dar la -228 de grade Celsius, temperatura medie pe Pluto, organismul uman ar inghetat instant.


2. CoRoT-7b

1. Venus

Temperaturile de pe aceasta planeta sunt atat de ridicate incat pot vaporiza piatra. Oamenii de stiinta care au modelat atmosfera CoRoT-7b au ajuns la concluzia ca pe aceasta planeta nu exista gaze volatile, ca dioxidul de carbon sau nitrogenul, si este compusa, cel mai probabil, din piatra vaporizata. In cazul in care aceasta planeta nu pare suficient de inospitaliera, mai aflati ca este si un cosmar vulacanic. Activitatea vulcanica pe aceatsa CoRoT-7b ar putea fi mai intensa decat pe luna lui Jupiter, Io, care are peste 400 de vulcani.

Foarte putine lucruri se stiau despre Venus inainte de lansarea programului sovietic Venera. Cand prima sonda a atins solul venusian si a inceput sa transmita date catre Pamant, savantii rusi si-au dat seama ca au de-a face cu una din cele mai periculoase planete din sistemul nostru solar. Terenul este atat de schimbator/volatil pe venus incat a durat doar 127 de minute pana ca sondele trimise sa fie simultan topite si zdrobite. Ce face ca Venus sa fie considerata cea mai periculoasa plantea? Pai, aerul este atat de toxic pe Venus, incat oricine ar ajunge acolo ar fi sufocat pe loc. Mai mult, presiunea atmosferica este de 100 de ori mai mari ca pe Terra, asa ca a merge pe suprafata acestei planete ar fi ca si cum ai incerca sa calci la o adancime de 1.000 de metri, in adancul oceanului, pe planeta noastra. Daca nici asta nu ar fi de ajuns, ai fi incinerat instant din cauza temepraturilor de 475 grade Celsius si dizolvat apoi de ploile acide care cad constant pe suprafata planetei.

10 planete infricosatoare  
10 planete infricosatoare  
Advertisement