Page 1

Vi aner en sommer der fremme

Nr.3

Mai

2010

6.책rgang 1


Innhold:

Forsiden: Foto; 2mas Redaksjon: Redaktør Øyvind Laundal 38 04 51 20 e post adr.: olaun@broadpark.no Sigrunn Mjøs Blakseth 38 04 44 82 Sigmund Skjerve 38 04 60 77 Ingrid Wisløff Jæger 915 60 339 Tomas D. Gabrielsen 38 06 38 02 Annonser Thor Hardeland 38 04 72 46 Har du stoff til Bladet vårt kan du ta kontakt med en i redaksjonen, eller bruk e-post:

bv@saltis.net Neste utgivelse er 7.september Siste innlevering av stoff til 23.august

2

Min Sang

Side

Prestens side………..3 Norges største katastrofe…………………...4 Kveldsmåltid skjærtorsdag……………….5 Perlene i Kristuskransen………………….. 5 Gammeldags basar…6 Det lille ordet takk….7 Familiegudstjeneste...8 og årsmøte Hånes Kirke……………………...9 3 kvarter +…………10 Med egne krefter…..11 Savner du bibelgrupe...12 40 dager……………….13 Hvem er du……………14 Tankestreken………….15 Bokhjørnet…………….15 Hvordan lese Bibelen..16 Bispevisitas i Tveit…...16 Konfirmanter Tveit…...17 Konfirmanter i Hånes.17 Soknepresten slutter…17 Givergleden på Hånes18 Misjonsprosjekt Mali..18 Stil: Flerbrukshall…...19 Arenatur, Gautefall….19 DINA stiftelsen……….20 Helge Flatøy………….20 Faste programmer…..21 Fra kirkebøkene……..22 Stabsendring i Tveit…22 Menighetskontorer, stab og telefonnummer for Tveit og Hånes……….23 Gudstjenester………...24

Jeg har valgt sangen: Kom. innspilt av Melhus Soul Children. Vi synger den i Tveit Soul Children, og jeg lærte den på Kristiansand soul tweens festival nå i år. Kom er en rolig og veldig fin sang som gjør meg glad. Jeg er glad for at Jesus har åpnet Himmelens port for meg, og håper at flere vil bli kristne.

KOM

Marie Valseth

Kom å bli med Syng i kor, rop ut Herre vår Gud er stor. La jubelen slippe fri Dansen til Ham vi vil gi Syng halleluja, kom bli med!

Kom, kom, kom synger en sang synger den gang på gang

Kom, kom, kom synger en sang synger den gang på gang Kom, kom, kom jubler for Ham priser Hans navn

Jesus har åpnet, Jesus har åpnet, Jesus har åpnet himlens port

Himmel og jord rop det ut frihet og glede er gitt av Gud Han gir av sin kjærlighet Troner i all evighet Jesus har åpnet himlens port

Kom, kom, kom jubler for Ham priser Hans navn

Kom, kom, kom Synger en sang synger den gang på gang Kom, kom, kom Jubler for Ham Priser Hans navn Tormod Leithe

Datoer for utgivelser i 2010 Kommer ut 6 ganger i året. Opplag 3100: 1400 til Tveit - 1700 til Hånes. Trykk: Bjorvand & Skarpodde Distribusjon Hånes: NorPost.

Nr.4 :Ut 7.09.. Innlev.av stoff 23.08 Nr.5 : ” 26.10. ” ” 12.10 Nr.6 : ” 07.12 ” ” 23.11


Prestens Side :

Tveit -en fantastisk menighet.

1. søndag etter påske hadde jeg Det var etter høytidsgudstjenesfri. Vikar var sokneprsten i Domten første påskedag i nye Bykle kirken, Aud Sunde Smemo. Da jeg kyrkje 2005. En begeistret venntraff henne senere strålte hun. Det døl kom bort til meg og sa følgenhadde vært så godt å komme til de: Du er i grunnen en fantastisk Tveit. Fin menighet. prest. Joda, selvfølgelig ble jeg Jeg har vært allright prest mange smigret. Jeg takket for komplisteder. Noen menigheter har vært mangen og sa at det var vel i mestopp, andre litt sifua. Det teller te laget, men jeg er helt allright. mest. Av og til, spesiellt ved dåp, Men la jeg til, det betyr så lite har det vært slik når jeg har sett på hvordan presten er. Han var helt uenig, det var så viktig hvordan menigheten at jeg har vært litt presten er. Så sa jeg at jeg kunne flau. Ikke så mye å vise frem likbevise at jeg hadde rett. Like etter som. Søndag skred jeg i prosesjon skulle jeg et annet sted å holde frem til alteret, stolt som en hane. samme preken, samme tekster og Først speideren, så dåpsverten, så salmer, men kunne garantere en tre dåpsbarn. Jeg sa det ikke, men helt annen opplevelse. Det er menigheten det kommer tenkte: an på. Soknepresten proudly presents Tveit menighet. Nok en hyggelig gudstjeneste med derpå følgende kirkeTveit er en fantastisk menighet med en helt allright kaffe som stakk seg over halvannen time. prest, en virtuos organist, flott kirketjener, hyggelige frivillige. Da blir det bra. En menighet som deltar i Arbeid er hverdagens gudstjeneste, gudstjeneste er bønn, sang og innlevelse. En menighet som ser, ink- søndagens arbeid. Prioriter den. Vi ber om vekkelse i luderer og engasjerer. menigheten og håper den kommer. Jeg er redd det ikke blir på bedehusene, de er blitt for perifere for Langfredag hadde vi nok en fin gudstjeneste i Tveit. folk flest. Men kirka samler folk. I glede og sorg. Til Det er Ruth som har laget de gudstjenestene. Etter hverdag og fest. Og da er det hyggelig for dem å møte engasjerte folk som vet på hva de tror. For eksempel messa kom en fra Hånes som hadde pratet med en som tilfeldigvis var innom. Det hadde vært en av de deg. flotteste gudstjenestene hun hadde vært på. Jeg kunne si amen til det. Så husket jeg to år tilbake der en kom God sommer. Håper badebuksa og bikinien passer. etter samme gudstjeneste og takket for den flotte preMvh Theis kenen jeg hadde holdt. Vær så god svarte jeg, smilte litt og tenkte så rart. Jeg holdt ingen preken den dagen. Bare lest Jesu syv ord på korset. Men pyntingen i kirka, Astrid Staalesen som las dikt og kirkekoret som sang, ja helheten ga en god opplevelse.

Sitatet: “Vil Gud ikkje vera bygningsmann, me fåfengt på huset bygga. Vil Gud ikkje verja by og land, kan vaktmann oss ikkje trygga. Så vakta oss Gud , så me kan bu i heimen med fred og hygga.” Elias Blix. Fedrelandssalmen vers 6.

3


Norges største katastrofe etter 2. verdenskrig Alexander L. Kielland. 30 år etter katastrofen servering og køyeskift. Torsdag kveld begynte middagen kl 18.00. Det var syv retter på menyen. Like ved siden av messa lå en liten og en stor kinosal. I den store hørte vi at ” The Rose” ble spilt. Vinden var kommet opp i stiv kuling og bølgene var på seks meter. Når tjuefem menn sitter og spiser, blir det mye støy. Av

27. mars er det tretti år siden Norges største katastrofe etter krigen. Jeg var selv om bord da det skjedde og menighetsbladets redaktør har bedt meg skrive en artikkel om den lange natten. Først litt opptakt. I mai 1979 tok jeg første avsnitts eksamen i teologi. Da var det tre semester før den avsluttende embetseksamen. Jeg orket ikke tanken på bare å sitte på en lesesal i halvannet år. Ut på høsten ba jeg om arbeid i Nordsjøen, og det var lett å få, for lønna var elendig. 5500 kr/ mnd som inkluderte alt. Selv bevegelige helligdager. 20. desember tok jeg toget fra Farsund til Stavanger. Sikkerhetskurset tok to minutt. Bruk hjelm når du er på dekk.

Messemann, teologistudent Theis Salvesen , var blant de 89 som ble reddet. 123 omkom 27.mars 1980

Så fant vi en brannøks, hogg over wiren og kom oss løs. Alle de andre livbåtene ble smadret til pinneved. Vi la båten opp mot været og hadde det svært ubehagelig. Fem grader og kortermet hvit skjorte, de fleste spøy og gjorde ellers sitt fornødne. Ti minutter etter veltet plattformen helt rundt. Rundt midnatt hørte jeg lyden av et helikopter. Jeg så ut av ventilen i den overbygde livbåten, og der lå det en redningsmann i vannet med lys på seg fra helikopteret. Selv om det var like før påske fikk jeg julefornemmelser. Jul, Jesus låres ned fra Himmelen for å dra oss alle til seg. Kl.06.30 ble jeg som sistemann heist opp i helikopteret og fløyet til Ekofisk hotellet. Da først begynte vi å ane omfanget av tragedien. 123 mann var omkommet, 89 overlevde. De fleste av dem ble sykemeldt og gikk i hundene. Jeg klarte meg bra. Jeg hadde ikke tid til å tenke for mye på min egen elendighet. Vi skulle gifte oss i august og til jul skulle jeg ta embetseksamen. Men engstelig var jeg. På Kielland følte jeg meg som på trygg grunn. Men den brast. Jesus sier: Himmel og jord skal forgå, men mine ord skal aldri forgå. Paulus sier: Ingen kan legge en annen grunnvoll en den som er lagt, Jesus Kristus. Sannheten i disse ordene opplevde jeg da og i dag. Og antar til evig tid.

prat og bestikk mot tallerken. Kl. 18.25 hørte vi et brak og plutselig stoppet alt opp. Den sjøen var kraftig tenkte vi, men halvminuttet etter var alt i gang igjen. Så kom det et nytt brak og hele plattformen la seg på ca 15 grader. Fra skapene veltet innholdet, fra komfyrene seilte grytene, og de som hadde sittet og spist lå nå og kavet i et hjørne. De to første turene hadde jeg på Eko- Men de kom seg opp og begynte å løpe. fisk hotellet eller ”Tanken” som det Det gjorde jeg også. Med joggesko på kaltes. Der er det åtte plattformer som fikk jeg godt grep og kom meg til en Theis er forbundet med gangvei. De to siste livbåt. Da båten var fylt opp med 26 turene hadde jeg på Kielland. Det var mann begynte vi å låre den. Det gikk en boreplattform som var bygget om til fint. Problemene oppsto da vi skulle fri Artikkelen var skrevet til nr.2, men ved boligplattform og vi lå seks mann i en curie falt den ut ved sideombrekking. livbåten fra plattformen. Vi dro og dro i hver container. en utløsemekanisme, men vi var fanget. Egentlig var vår skiftperiode over ons- De høye bølgene smelte båten mot dag 26., men vi var bedt om å stå to plattformbeinet og den begynte å knudager ekstra. En fra Flekkefjord og en se. Da var jeg sikker på at dette endte fra Lyngdal fikk overbevist meg om at med døden. det ble god butikk, så vi svarte ja. Ingen av dem kom levende hjem. Jeg husker to tanker fra de øyeblikkeJeg var jo ikke ute som prest, men som messemann. Vask, oppvask, mat-

4

ne: nå blir Marit enke før vi blir gift, men det er godt å være sammen med deg Jesus. En fabelaktig fred og styrke.


Kveldsmåltid Skjærtorsdag

Det var høytid også denne skjærtorsdags kveld i Hånes kirke. Et enkelt dekket bord var satt sammen av mindre til et stort kors. Hver eneste stol rundt bordet ble brukt. På alterbordet stod brød og vin. Ved siden, på en anretning, sto vannmugge, vaskevannsfat og handkle. Flere hadde brakt med det som sto på bordet for å spise sammen i fellesskap. Vi lyttet til skjærtorsdags tekst, til sang og dikt stemningsfylt fremført av menighetens egne krefter. Sterke inntrykk som stillferdig førte den store forsamlingen nær bibelens påskeberetning om Jesu vasking av disiplenes føtter, brøds brytelsen og vinen: ”Dette er mitt legeme. Dette er mitt blod” . Jesus hadde gitt oss eksempelet: ”Gjør dette til minne om meg.” Innstiftelsesordene ble sagt fra alteret før brødet og alterbegrene ble sendt rund ved bordet. Ordene ble gjentatt av den enkelte rundt bordet som meddelte nattverden til den

som satt ved siden av og som igjen ga den videre. Vi ba sammen, vi takket sammen. Vi hadde opplevelse av den hellige stillhetens under hvor tro og tanke fikk leve sammen til styrke og fred. Altersølvet og rosene ble båret ut. - Det sorte klede ble lagt over alteret , lysene slukket og alle gikk stille ut og bega seg på hjemveg. Frelsens under var ved å bli fullført. Øyv.L

Perlene i Kristuskransen Torsdag 15. april ble en flott opplevelse for de som tok turen til HåK. Johansen leste ”Mitt hjerte” av nes Kirke. Jens Bjørnebo, et dikt som omhandler noen av de vanskelige sideVi fikk være sammen i toner, ord og stillhet. Hånes og Tveit Kirke- ne ved det å være menneske og kor sang 5 sanger som understreket medmenneske. hver sin perle. Vi fikk høre Unni Overgangen til Kirkekorets ”Kyrie” Sætren lese Salme 39, om den plas- ble sterk. Kyrie som er vårt rop til sen vi alle har i Guds hender. Mette Gud om hjelp. Vi fikk rope både på

egne og andres vegne. Kvelden gav noe der og da, noe man kan ta med seg og forhåpentligvis var det noen som fikk øynene opp for perlene i Kristuskransen og som ble inspirert til å bruke den i sitt eget bønne- og andaktsliv. ABØ

5


Folk møter opp på denne “dugnaden” år etter år. De gir gaver og bruker mye penger på å kjøpe lodder og årer, og mange er heldige og vinner fine gevinster. I år kom det inn 35.000 kroner. Basarkomiteen er godt fornøyd og sender en hjertelig takk til alle som bidro på en aller annen måte. llen Najmy Mørch, som representerte Menighetsrådet, takket hjertelig for god økonomisk støtte, og uttalte bl. a : “Dere skal vite at pengene kommer Nils Røinaas klar med ”seddelbunken” for lodd på boka. Agnes Kristin- godt med til arbeidet menigheten ne Vangen og Randi Bøhn er klare med pennen! Fine gevinster på bord driver.” og vegg. Og basarkomiteen sier: Velkommen igjen til neste år! Trekning er alltid spennende. Selv de blideste kan få et investerings moment i utrykket ..

Om en ikke vinner er det gøy allikevel!

Det lille ordet takk.

Det kan forandre meg selv. Det kan gjøre meg til et takknemmelig menneske, som åpner mine øyne for det Det er bare et lite ord. Men når det gode, så jeg ikke blir fastlåst i skufer sagt, kan det bevirke store ting. felser. I mange situasjoner kan det være Takk kan utvide vårt synsfelt. Jeg som en solstråle etter regnet. tenker på alle mennesker som finnes i min nærhet, de som følger meg og Ordet som jeg får følge, familie, gode takk venner og naboer. kan Det vi trenger er syn for det gode i gjøre livet, og så lærer jeg å kjenne menmer. nesker som utstråler takknemlighet med et smil. Tror jeg kan si, nå jeg

Befaring / info:

Geir Sundstøl

6

Panasonic Varmepumpe Telf. 90895634

sitter i kirken under en Gudstjeneste, da er jeg takknemlig for å kunne sitte sammen med min mann, å synge, og ta imot ordet som blir talt. Dette blir mye takk, og du spør: Er du slik? Ja, i alle fall når jeg holder vårt barnebarn på fanget, sier det inne i meg. Takk Jesus! Takk for at jeg ikke må slepe på gårsdagen, den legger jeg bak meg, en ny uskrevet dag venter meg. Hilsen Agnes Kristine Vangen


Tveit menighet holder trofast på gode tradisjoner, slik også i år, og derfor ble det samling for Vi over 60, mandag 15. mars. Det er mye erfaring og visdom som er samlet når 30-40, godt voksne mennesker, kommer sammen og koser seg med god mat, i hyggelig lag med gode venner og naboer.

Ikke alle var over 60, -det er godt å ha ungdommelige medhjelpere

Nyvalgt leder i Diakoniutvalget, Marit Salvesen, flankert av Roald Pedersen, som spilte piano og ledet festen, og sokneprest Theis, som kåserte om “prestens hverdag” fra sin tid som prest i Nord-Norge. reningen i Tveit, som vel i utgangspunktet ble stiftet for å støtte Astrid og Finns misjonsarbeid. ”Kunne du huske alt dette etter alle de Hun sitter i stolen årene som er gått siden dere kom hjem sin ute i Randefor siste gang,” sier jeg og blar i boka, sund, liten og tynn, finner bilde av det første sykehus på men med glimt og Haydom. Det var ikke rare greiene smil i øynene. Hun sammenlignet med det som står der i hilser begeistret dag. når jeg kommer inn, og viser meg gjerne boka hun ”Jeg har alltid skrevet,” sier Astrid. skrev og fikk utgitt i 2003. ”Jeg har notert på lapper og ark, notert for å huske forskjellige episoder og ting Boka heter :”Løftene holder” Den som hendte. Jeg hadde en plastpose kunne ikke hete noe annet. Det er det full. Det var ikke bare å få sortert alt hun har levd etter hele livet, det at Guds stoffet, men det gikk.” Og så ler hun. løfter holder. Det er det hun sier hver ”Og så var jeg jo bare så vidt 80 da jeg gang jeg besøker henne. Hvem jeg fikk skrevet boka .” snakker om? Astrid Espegren, selvføl- Boka handler om barndom og oppvekst, gelig. om da hun fikk misjonskall, traff Finn, Astrid har skrevet boka om sitt liv , og om årene og utfordringene i Tanzahjemme og som misjonær i Tanzania nia. En rød tråd gjennom det hele er sammen med sin mann Finn. Mange av hennes sterke overbevisning om oss har hørt henne fortelle, fra årene at:”Løftene holder”. ute, ikke minst i ”Nyskudd”, misjonsfo- På bokas bakside står en fin oppsum-

Løftene kan ikke svikte.

Therese Gabrielsen gledet oss med vakkert fløytespill

mering av bokas innhold. Jeg siterer: ”Astrid Espegren ble en hverdagsmisjonær, ikke minst gjennom sin nærhet til de afrikanske kvinnene. Gjennom fellesskapet delte de en inderlig omsorg for hverandre og en trygg tillit til Gud.” ”Løftene holder er en levendegjort misjonshistorie sett gjennom en misjonærkones mangeartede opplevelser og jordnære blikk.” Når de var hjemme på ferie, og etter at de kom hjem for godt, delte Astrid villig sine opplevelser, tanker og tro med alle som ville. Hun har en fortellerstil som er klar og overbevisende og som også iblant bobler av humor. Les boka, og opplev levende tro. Astrid er fortsatt misjonær. Hun sitter i stolen sin på Randesund eldresenter og ber for alle sine, for folk i Tveit og og Tanzania og andre steder, og for alt som ligger henne på hjertet. Det er også misjonsarbeid. IWJ

LANT ERNEN Telefon: 38 09 29 60

Ta turen om Hamresanden Middag, grillretter, smørbrød

Det intime spisested i maritimt miljø

7


Kirkerommet var dekorert med røde hjerter i bølgerekker på begge langvegger opp til koret og viste til dagens tema: Det gode hjertet.. Alle fikk utdelt et hjerteklistremerke. Kirka var fylt av barn, foreldre og Familiegudstjeneste inviterer til gudstjeneste på barnas premisser. Vi opplever slike gudstjenester som både verdifulle og givende. Ikke minst fordi barna selv får oppgaver de selv gjennomfører så fint. Denne gang var vi imponert over barnekoret med menighetens kontorleder, Tone Schalla, som dirigent. De sang så friskt, engasjert og klart at også vi eldre som svekkes på hørsla forsto ordene de sang! I tillegg var de også akkompagnert

mange andre som sto smilende og tok imot barnekoret i det de kom smilende inn for å ta plass i på det nye alterpartiet. Kateket Anne Øvensen ønsket vel møtt til familiegudstjeneste i det nyrestaurerte kirkerom.

av de nye guttebandet..

gode tanker. Noen har sine nærmeste eller gode venner å tale med. Da Kateket Anne B. Øvensen ledet er det også godt å vite at vi har en gudstjenesten og talte om dagens Jesus, en Gud som vet akkurat hvortema Det gode hjertet. Hun viste til dan vi har det. Han kan vi tale med de mange erfaringer som både voks- om alt det vi har på hjertet. ne og barn har: Dårlige og onde De gode tanker gir et glad hjerte, det tanker gjør en mørk til sinns slik at sorte hjerte var nå rødt. ens indre hjerte oppleves mørkt og svart. Illustrert med et stort hjerte Guttebandet spilte et friskt postlusom var malt svart. dium til avslutning før forsamlingNår en har det slik er det godt å en gikk videre til kirkekaffe og årssnakke med noen som kan gi en møte. Øyv.L

Menigheten var tallrik under kirkekaffen og det var god oppslutning til det påfølgende årsmøte.årsm

8


ringer og renovering i kirkerommet. Når økonomien tillater et videre arÅse Loland Fredheim, den nye leder beid, foreligger det godkjente planer av menighetsrådet, ønsket velkommen for endringer av lesepult, alter og døpefont slik at disse står i stil med det omog gikk gjennom de faste prosedyrer bygde alterparti. for møtet. Ventilasjonsanlegget for kirkerommet og den øvrige del av det eldste kirkeI løpet av 2009 var det bygget brøt sammen i 2009. Det vil bli flere forhold fornyet i 2011 så i mellomtiden benytsom gjorde ter en seg av vanlig lufting. seg gjeldende. Det var Menighetsarbeidet. Det er mange aksom kjent tiviteter i menighetsarbeidet som hver Menighetsrådets leder valg av nytt for seg fortjener flere spalter i Bladet råd 13. og vårt, men her nevner vi først 14. september. Valgdeltakelsen ble denne gang 14% mot 3-4% forrige ved Gudstjenestene. I fjor var det 49 gudstjenester på sønforrige valg. En del nye medlemmer ble med for å ta ansvar for vår kirke og og helligdager i Hånes kirke. Menigheten har benyttet ulike gudstjemenighet. nestetyper og denne praksisen er også Staben fikk ny kontorleder da Linn R. videreført. Det var to høymesser og en Mørland sluttet i mars og Tone Schalla familiegudstjeneste kl.11.00 og en kveldsgudstjeneste kl.20.00 i måneden. ble tilsatt i stillingen. Denne stillingen er arbeidskrevende Det er jevn god søkning til kirka, men med mange oppgaver. Likevel ble den i en håper gjerne at enda flere finner veien dit. I den forbindelse leste 2006 redusert fra 75% til 50% fordi fellesrådet fikk pålegg fra kommunen Per Moseid fra brevet til Hebreerne 10, om innsparing. Stillingen omfatter fort- 25: ”Og la oss ikke holde oss borte når satt oppgaven som ungdomsdiakon og vår menighet samles, slik noen pleier å gjøre. La oss heller oppmuntre hverhar et tillegg på 20% for det.. andre, så mye mer som dere ser dagen Leder for menighetsrådet 2009 og nå- nærme seg.” Søndagens gudstjeneste ser vi som menestleder, nighetens hovedsamling og ønsker at Per Moseid, preflest mulig av oss kan møtes da. Vi sentere årsmeltrenger hverandre i fellesskapet! dingen. Han ga utrykk for menigFrivillighetskoordineringen. hetens glede over den fine staben kir- For tredje året har to personer hatt oppgaven med å rekruttere andre frivillige ka har. De har et godt arbeidsfelles- til tjeneste i menigheten. Det er en viktig oppgave som har gitt fin avlastning skap hvor alle bifor daglig leder og menighetsrådet i drar og hjelper arbeidet. hverandre. Det var en innholdsrik årsmelding for 2009 menighetsrådet fremla søndag 18.april.. Interessert og aktiv deltakelse fra det godt besøkte møtet oppmuntret både råd og stab.

Kirkebygget har fått enkelte forbed-

Fra aktivitetene nevner vi noen av de

gode medarbeidere som betyr så meget. Kirkekoret styrker menighetslivet ved å delta på gudstjenester og med egne konserter. De har et nært samarbeid med Tveit kirkekor. Barne- og ungdomsarbeidet. Det er barnekor for alder fra 4 til ca. 9 år, Hånes Soul Children fra 10-15 år og en egen Bandgruppe som er ny av året. Arena er menighetens ungdomsklubb med lav terskel og medlemskap. Søndagsskole er det på de fleste gudstjenester. Parafinklubben møtes annenhver tirsdag. Der drar barn og ledere ut i skog og mark til forskjellige aktiviteter. ”Kulturforum” arrangerer kveldsmøter for voksne. Vi over 60 samles hver siste tirsdag i måneden kl 11 i kirkas festsal. Det er stabil oppslutning om arrangementet. Bibelgruppene er viktige seller i menighetslivet. Det er 7 slike og de samles privat og varier litt i medlemstall med 6 - 10 i hver gruppe. Samarbeid menighet og misjon: Menigheten støtter Normisjons prosjekt med menighetsbygging i Mali. Diakoniarbeidet i menigheten er fortsatt en utford- Kontorleder Tone ring. Foreløpig Schalla orienterte strander dette på og svarte på spørsøkonomien for å mål. ha en fast ansatt i lederstilling. En håper jo på at ansvarsfølelse og giverglede vil finne hverandre til felles løft for dette viktige arbeidet. Det er noe frivillige som er besøkere/samtalepartnere hvor kontakt formidles gjennom presten. Forts. neste side-

9


Søndag 18. april var det på nytt 3 kvarter + i Tveit menighetshus. Tema var: ”Rik og kjent, men penger skaper ikke lykke! ” Som vanlig var en gjest invitert, denne gang investor Kurt Mosvold, som ble intervjuet ut fra temaet.

han alltid hadde vært kristen. Han og hans nærmeste familie bor i Randesund og er aktive medlemmer Investor Kurt Mosvold i samtale med i Randesund MisjonTorgeir Wadseth skirke. Han har mange interesser, og er bl.a leder i gitt mer til de som trenger hjelp. Det var Torgeir Wadseth som ledet Tiende er et godt utgangspunkt for Strømmestiftelsens råd, og hans samtalen med kveldens gjest. Klart “hjerte banker godt” for Start, som hvor mye vi bør gi. og enkelt fortalte Kurt Mosvold Min ønskesang (Kor): Min Jesus han har støttet i mange år. (44) om at han hadde vokst opp i et lever, derfor vil jeg leve.” kristen hjem i Kristiansand, og at I stikkords form er dette noe av innKurt Mosvold hadde fine inspill i holdet i samtalen som “Tre kvarter” samtalen og vi sam- arrangementene har fast program med allsang, både lovsanger og let noen i en del gladsanger, og intervju med stikkord: “For penger kan du “kjente” personer som har mye erfaring og livsvisdom å fortelle om. kjøpe noe som gir deg kortsiktig lykke. Tre kvarter har blitt et interessant Har du mange gode og populært arrangement, som vi anbefaler på det beste. Det passer venner da er du for alle. “rik.”

Ekte kjærlighet gir lykke. Legg dagen og arbeidet ditt i Guds hånd. I Norge er det I 3 kvarter + hører også med ett kvarter med allsang før og etter intervjuet. Forsangere med band mange som er rike ledet allsangen med full “glød” til glede for alle. på penger og eiendom, og som kunne

Forts. årsmøte i Hånes kirke . Bønnetjenesten fungerer bra ved at det hver dag er en person som en time ber for menighet og innsendte bønneemner. Givertjenesten økte inntekten til kr.446.000 i fjor. Det var en økning på kr.14.000 fra året før. Kirkeringens innsats og inntekt er viktig for menigheten. På sin julebasar i november fikk de inn over kr.70.000. - En stigning på ca. kr.9.000 fra 2008. Frivillige medarbeidere er det mange av i Hånes menighet. De er kirkeverter, klokkere og kirketjenere. Der er også flere med i renhold av bygget, hovedsakelig i arealer i det nye tilbygget. Mange er med i ulike utvalg, aktiviteter og foreninger.

10

Takk til Torgeir Wadseth & Co (10 gode unge medarbeidere) som har kommet med noe nytt og godt i menighetslivet i Tveit. Vi ser fram til mange slike møter i framtida. S.S

:

Årsmeldingen avsluttes slik: Menighetsrådet vil takke alle frivillige og ansatte for det arbeidet som gjøres for menighetsfellesskapet og for å nå videre ut. Vi trenger hverandre i arbeidet med å bygge Guds rike. Vi ber Gud velsigne både ansatte og frivillige i tjenesten. Undertegnet ved lederen i 2009, Per Moseid. Øyv.L


Hånes og Tveit kirkekor med solister ga den 14. mars en fin musikalsk opplevelse for en stor forsamling i Hånes kirke . Kantor i Tveit , Ruth Sandvik, hadde valgt et rikholdig og variert program som vekslet mellom fiolin soloer, korsang, opplesning, solister, fellessang og gitarsolo. Organist i Hånes, Sølve Eggebø, satt ved pianoet.

En nesten fullsatt kirkesal lyttet til kjente og mindre kjente toner i et fint balansert repertoar i Hånes kirke. Blant annet fiolinisten Ragnhild Ek Zeiler, opplesning av Astrid Stålesen, solosang ved Karsten Bakke og Tor Harveland som akkompagnerte seg selv på gitar .

Musikalsk velkomst til første arrangementet etter at kirkerommet var restaurert med nytt kor, ny alterring og gulvteppe. Senere skal også det nye orgelet komme på plass, antakelig i løpet av sommeren. At dette var første samling ble ikke spesielt markert med eget innslag denne kvelden, men det var fint å være tilbake i kirkerommet og lytte til nydelig korsang igjen. Konserten åpnet med Kyrie hvor Mette Kirkhus Johansen var solist. Ellers vekslet det med folketoner og vakkert fiolinspill ved Ragnhild Ek Zeiler akkompagnert av Sølve Eggebø, fra salme av Elisas Blix,

Gabriellas sång av P. Bäkman hvor Kristin Timenes var solist og til sanger av Tor Thomassen hvor Karsten Bakke og Tor Hardeland sang solo. Astrid M. Staalesen leste opp og ga oss tankefulle tekster. Det gir noe spesielt når en også kan høre de ”eldre” salmer og sanger som: Med Jesus vil eg fara og O, bli hos meg mellom andre toner og nyere tekster. Vi er så takknemlige for at det er så mange gode lokale talenter i våre to menigheter. De ga oss rett og slett en fin kveld i Hånes kirke. Øyv.L

Meglerhuset Sædberg as

Statsautorisert eiendomsmeglerfirma MNEF

Markensgt. 4b 4610 Kristiansand Telefon 38 17 89 00 www.sedberg.no

11


Savner du en Bibelgruppe? I Hånes menighet er det en del bibelgrupper som imøtekommer et behov for fellesskap og samtaler om bibeltekster Bibelgrupper er ikke et nytt tiltak i menighetens innsats for å styrke fellesskapet. Slike grupper har det vært på Hånes og i de fleste menigheter i mange år. Noen går ut og inviterer folk til å bli med i en slik gruppe, andre oppfordrer de som ønsker å bli med, å kontakte menighetskontoret på kirka. Det siste er oppfordringen fra Hånes kirke.

rening.” En bibelgruppe har gjerne et medlemstall fra 6 til 10, noen kanskje flere. Men antallet begrenser seg selv fordi en gjerne har sammenkomstene i medlemmenes hjem. Det er som regel meget enkel servering . å bli bedre kjent med innholdet i det, for å styrke troen på Jesus og Av hjelpemidler for bibelgruppear- for å finne næring for et enda bredebeid er det gitt ut flere hefter og stu- re fellesskap med de en ellers bare Menigheten henvendte seg i sin tid diebøker som den enkelte gruppe er ”på nikk med” i og utenfor kirka. til Asta Haanes Tønnessen og selv kan velge fra. Det er svært alspurte om hun ville være koordina- minnelig at en har kommende søn- Det har tidligere vært noen fellestor for bibelgruppene. Hun svarte ja. dags bibeltekst som tema. Derved samlinger for bibelgruppene, men Hun er godt kjent i menigheten fra får en fin anledning til å forberede det har det ikke vært i de senere år. flere sammenheng. Men i de siste seg for gudstjenestens tema og inn- Asta registrer nå de grupper som er i gang slik at en bedre kan ha kon21 år har hun vært en av bærebjel- hold. takt for et fellesforum når det er akkene i ”Vi over 60”. Det arrangeEn bibelgruppe er ikke en diskutuelt. mentet startet hun sammen med sjonsgruppe hvor en kårer vinnere Øyv.L Ingolf Revheim som var initiativta- og tapere. ger til ”Hånes Kirkes pensjonistfo- Det er en samling om Livets ord for Fakta om 40 dager: Sted: Kristiansand Frikirke Tidspunkt: Hver fredag fra kl. 0900 til 1500. Oppstart tredje uke i august. Mer info: www.40dager.no eller ring Kristiansand Frikirke 40 DAGER er et praktisk kurs om Jesus Kris- Påmelding: Søknadspapirer lastes ned på www.40dager.no, tus, hvor målet er å bli mer lik Han, kjenne Gud og bli utrus- eller fåes ved å kontakte kontoret i Kristiansand Frikirke, tet til liv og tjeneste. Kurset starter hvert år ved skolestart i telefonnr. 38121030. Opptak skjer fortløpende. august og varer 40 fredager (dagtid) fram til første uka i juni. I løpet av disse 40 dagene får du hjelp til å… Dette er sagt om kurset fra deltakere på 40 dager: kjenne Guds kjærlighet ”Utfordrende og variert undervisning. Mange troverdige leve Åndens nye liv vitnesbyrd” Svein Sætren følge Jesu eksempel i hverdagen ”Dette er det beste jeg har gjort i dette skoleåret” Merete slik at vi blir formet etter Hans bilde Syvertsen ”Guds ledelse? Trygghet? Disippel? Åpenhet? Energi? BedVi vet ikke hva slags bilde du har av Jesus, men har du re medmenneske? Bedre kollega og ansatt? Alt dette og mye lyst til å bli bedre kjent med Ham som viser oss hvem mer har 40dager gitt meg. Tusen takk!” Mei Lian Gud er, kan dette være noe for deg. Du har kanskje ”Kjente at det var viktig for meg å ta en stopp sammen med kunnskap om den kristne tro? Dette kurset vil hjelpe deg Gud for å finne ut hva jeg dypest sett ønsker å gjøre med videre i anvendelse av din kunnskap til liv og tjeneste. livet mitt. I så måte har ”40 dager” vært et perfekt stoppested”. Lasse Harv Hva er spesielt med dette kurset? ”Unner alle å gå 40dager, det har gitt meg så mye, mer inDet er en praktisk anvendelse av Matteus evangeliet. spirasjon til å leve nærmere Gud og gleden med å høre han Du får personlig veiledning i grupper og i personlige samta- til.” Grethe Svendsen ler. ”40dager har vært en erfaring av Guds kjærlighet, det har Undervisning som utfordrer til etterfølgelse berørt, utfordret og motivert for endring og helhet” Du vil erfare en kreativ og varm atmosfære. Kirsti Kalleberg

40 DAGER KURS FOR UTRUSTNING TIL LIV OG TJENESTE

12


GOD MAT - BALSAM OG HJERTELIG TAKK ! kan stå som overskrift for festen Menighetsrådet arrangerte for om lag 50 medarbeidere i Tveit Menighet Kjellerstua i Menighetshuset var pyntet til fest, og middagen som ble servert var helt eksellent. Det gikk rykter om at Theis hadde jobbet med sausen i tre dager, for å få den så god som mulig!

Sang- og musikkgruppa Balsam holdt en feiende og flott konsert, med ungdommelig lydstyrke. Helt profesjonelt ! Det er ikke alle som er så gode i språk, derfor hadde det vært ønskelig med noen sanger på Til bildene ovenfra : “morsmålet.” Alle fikk et grønt takkehjerte som minne fra festen. Lederen for menighetsrådet, Marit Jøssang, holdt en fin takketale for Maten smaker ekstra godt oss som “jobber på golvet.” Det ble når bordene er pyntet til fest. nesten for mye takk og ros, men vi De mange unge trakk gjenhører det så gjerne, og tar det til oss. nomsnittsalderen noe ned.. Så er det vår tur til å takke for en gjennomført fin fest. Det gjør godt for oss alle å komme sammen, og føle at vi er mange som “spiller sammen på det gode menighetslaget”.

Ellen Najmy - Tonhild og Svein hadde kjøkkentjeneste. Anne Lise var som oss andre godt fornøyd med sausen.

Sang- og musikkgruppa Balsam holdt en feiende og flott konsert, med ungdommelig lydstyrke. S.S..

Arrengerer lørdag 12. juni tur til Lista. Vi stopper på fyret, helleristningene på Penne, strendene og skal besøke et av Sørlandets mest spektakulære hageannlegg. Så må jeg selvfølgelig få vise frem min fødeby Farsund. Vi har bestilt minibuss som jeg kan kjøre, men den rommer bare 16. På et styremøte fant vi at vi skulle invitere med oss alle menighetsbladets lesere!

Da kan vi fylle en 45- seters buss. Hagelaget skal ikke tjene noe på denne turen. Derfor er prisen avhengig av hvor mange som blir med. Den vil ikke overstige kr 250,00 + mat. Er du interessert kan du ringe meg for nærmere informasjon på 99563376. Påmelding skjer til Aud Kjevik. Hun treffer du på 91300589. Håper vi sees. Mvh Theis

13


Hvem er du?

. En av våre faste bidragsytere til Bladet vårt er Otto P. Aasdal. Mest lest gjennom ”Tankestreken”. Noen av leserne kjenner han, andre spør hvem han er. Vi gikk rett på med vårt spørsmål: ”Hvem er du?”

finner turløyper også utenfor Norge, særlig i Spania.

Aktiv i menigheten Otto P. har i alle år vi har kjent ham vært glad i vår kirke og latt seg engasjere i ulike sammenheng. Da kirkas kulturforum ble stiftet, var han Han forteller fort at han er vestlen- en opplagt kandidat til å bli med ding, en ”utlending” fra Bergen, bor der. Han har vært med i bibelgrupi Bringebærveien på Hånes, er gift per i lang tid og gruppeleder i Alfa med Else Wallem og har 3 barn og kurs. Har også vært frivillig klokker og kirketjener på Hånes i perioder. 5 barnebarn. Når de er i Spania er de fast i minnekirken ved Solgården. Der er Otto Du er jo pensjonist nå, men hva også med som kirkevert og tekstlehar du holdt på med? ”Jo, jeg valgte å slutte mens leken ser. var god, og savnet derfor jobben til Hva kan du vise til som har satt å begynne med. Er nå pensjonert lektor/rådgiver fra Katedralskolen. sitt preg til dine holdninger, tanOpprinnelig var naturvitenskapene kegods og tro? og særlig biologi nærmest mitt hjer- ” Nå må jeg tenke meg om, men kan nevne at jeg var med i styret i gymte. Men fra 1990 kom menneskene mer naslaget i Bergen. Var nok med og i sentrum. Jeg ble rådgiver fra 1990 bidro til at laget hadde en lav tershvor samtaler med elevene og deres kel og stor romslighet. Jeg husker vi ble en gang advart mot å høre Jaulike problemer engasjerte meg cob Jervell, men det resulterte i at sterkt. Det førte igjen til at jeg tok etterutdanning i 2000 ved Diakon- alle i styret gikk og hørte han. hjemmets høyskole i psykisk helse- Jeg var aktivt med i studentlaget i arbeid og familieterapi for å kvalifi- Bergen. Drev også ungdomsklubb i Sand i Ryfylke der vi arrangerte det sere meg bedre til samtalene med første klubbmøtet på et danselokale elevene. hvor det aldri tidligere hadde vært Vi var tre studenter der som var kristne arrangementer. Vi har reist dobbelt så gamle som de øvrige!” mye og har venner rundt om i Europa, i Australia, New Zealand og i Musikk og friluftsliv Vi vet at familien er glad i musikk. USA. Det var også interessant å tilhøre en minoritets kirke i et år , Otto spiller klarinett, ofte akkomen Luthersk kirke, i Mormonerland, pagnert av sin Else ved klaveret. Utah, USA. De er ivrige friluftsmennesker og

Telefon: Hamresanden

14

38 09 43 30

Hva engasjerer deg mest? ”Samtaler med mennesker, blant annet i Kirkens SOS. Der har nattevakter allerede utfordret både min erfaring og faglige ballast. Det er helt spesielt å lytte til de mennesker som bruker denne mulighet for å søke hjelp natte tider.” Her skjønner vi at der er et oppkomme av tanker som gir grobunn for ettertenksomhetens undring og gode muligheter for å se videre fremover. ”Tankestreken” Når vi leser ”Tankestreken” fra Otto, fornemmer vi hver gang denne gode nerven som får oss til stanse opp litt, lese den en gang til og tenke litt dypere. Det er så lett og lande i den sørlandske dialekt med et ”Ja vel” når vi har lest en artikkel. Men ”Tankestreken” inspirer til å nå litt videre enn kun reportasjenes korte tilbakeblikk. Vi er meget takknemlige for de faste og gode bidragsytere våre lesere får møte i Bladet vårt. Øyv.L Velkommen til vår 1000m2 bokhandel

Espen Isak Egeland Bedemand og daglig leder Vakttelefon hele døgnet: 38 02 24 44

Dette har gitt oss mye og det bidrar stadig slik at vi kan utvide vår horisont og forstå mer.”

Telefon: 38 10 70 00

Vakt: 982 82 959

RIBE’s elektro as Tlf. 37 27 41 34

Mobil 908 45 790

B&M Bok & Media Markensgt 42

Tlf 38 12 05 60


Tankestreken nevrologisk perspektiv understre”I BEGYNNELSEN ER KROPPEN”. ker noe av det samme. Kroppen husker mye mer og mye lengre og Dette var tittelen på en snart 30 år gammel liten vakker mange flere detaljer enn vår litt bok av Sonja Lid. Minnet dukket opp da jeg nylig ble flyktige hjernehukommelse kan bestefar for femte gang. Det er vår, det er nydelig å se hanskes med. Følelsene har en hvordan et lite individ utvikler seg, og i begynnelsen er tendens til å manifestere seg i ja nettopp kroppen, det jo bare kommunikasjon via kroppen. Det er å sove hvem kjenner ikke til stive skuldre eller har kjent og å spise som er hovedsakene på programmet, og der klumpen i magen når følelsene overtar styringen. Men boktittelen fikk meg også til å tenke på den nydegråten må til for å tiltrekke seg oppmerksomhet fra lige prologen i Johannes evangeliet som begynner mor eller far. med: ”I begynnelsen var ordet. Ordet var hos Gud og orI den samme perioden har jeg fått leke mye med den det var Gud.” litt over to år gamle storebroren som i tillegg trener på å beherske språket særlig ved å gjenta og gjenta for på Vi har nettopp feiret påske og kan godt minnes om den måten å utvide vokabularet. Han liker også å utvik- ”begynnelsen” i Johannes sin nydelige språkdrakt. le ritualer som for eksempel å se på båtene, eller å lese Men det viktige elementet er at der finnes et perspektiv visse blader, sammen med meg. som strekker seg ut over kroppen. Ha en god vår i

En annen grunn til at den gamle boktittelen dukket opp

kroppen og med ordet.

er at jeg holder på å lese en fagbok som fra et moderne

Otto P.

forakt for egen kulturell tilhørighet, er at mennesker har mistet tryggheten i egen tradisjonsrike nasjonalitet og forankring i det kristne kulturelle fundamentet.”

Forfatteren berører en rekke problemstillinger som det ikke er plass for å kommentere her. Men har man interesse av å følge med hva som foregår på den kulturelle og religiøse plan i det norske samfunnet så er denne boken Det har foregått en verdioppløsning av absolutt verdt å lese. Den egger i det dimensjoner etter 60 – årene. Vi finner minste til debatt. ALARM – tanker om en kultur i dag en rekke sykdomstrekk i et sami krise funn, som har lagt ensidig vekt på ma- Hanne Nabintu Herland Alarm – er tittelen på en sterk samterielle verdier og tilsvarende neglisje- ALARM Tanker om en kultur i krise funnskritisk bok av Hanne Nabintu ring av kulturelle og religiøse røtter. Herland, med undertittelen: tanker om Norge er i likhet med de øvrige land i Luther forlag en kultur i krise. Europa blitt ekstremt sekularistisk, Boken er et sterkt forsvar for de kultu- hevder forfatteren. Religionene/ relle og religiøse tradisjonene som Eu- kristendommen har blitt fortrengt fra ropa har bygget på i generasjoner, men det offentlige til det private rom, i en som nå er i krise. Forfatteren legger tid hvor den religiøse tro er på fremikke skjul på sitt eget verdikonservati- marsj i andre deler av verden, - bl.a. i ve ståsted. Hun går bl.a. til angrep på Afrika og Asia. Derfor det sterkt behov degraderingen av de gamle samfunns- for en debatt om religionenes og etikkens stilling i det flerkulturelle samfunautoritetene som lærere, prester og Omtalt av Svein lensmenn og hudfletter den nesegruse net. Herland støtter seg i særlig grad til Sætren beundringen for alt som kommer fra den tyske sosialfilosofen Jürgen Haberandre kulturer. mas, som åpner opp for en revitalisering av religionenes plass i kulturen. ”Konsekvensen av de kulturradikales

15


Hvordan leser jeg Bibelen? Av Hallvard Hagelia

Veiledning til bibellesning To skapelsesberetninger Bibelen har to skapelsesberetninger i begynnelsen av 1 Mosebok. Den første omfatter kapittel 1,1-2,3, den andre omfatter resten av kapittel 2 og er del av Eden-fortellingen, som omfatter kapittel 2,4-3,24. Det finnes også andre skapelsstekster andre steder, både i Det gamle og Det nye Testamente. Denne gang skal jeg kommentere den første skapelsesberetning, hvor Gud skaper verden på 6 dager og hviler på den syvende dag. Det er denne tekst folk flest tenker når det tales om Skapelsesberetningen i bestemt form.

Guds ånd svevde over vannet.” Dette er en kaosbeskrivelse. Vannet og havet representerer i Bibelen kaoskreftene. Noen oversettelser sier at ”en Guds vind blåste over vannet” (f. eks. den nye svenske Bibel 2000). Oversettelsen er mulig, men Bibelselskapet har ikke valgt denne. Åtte skapelseshandlinger Så begynner de seks skapelsesdagene, hvor kaos ikke fjernes, men hvor det opprettes en slags ”lomme”. Kaoskreftene presses til side, slik at det oppstår et levelig ordnet univers med vann over og under (se vers 7, sammenlign f. eks. Salme 104). Gradvis legges det gjennom de seks dagene til rette for at det kan leve mennesker på jorden, slik at mennesket skapes på den sjette dag. Disse skapelsesdagene er ordnet slik at første dag svarer til fjerde dag, andre dag til femte dag og tredje dag til sjette dag. Hver dag er der én skapelseshandling, men tredje og sjette dag er der to skapelseshandlinger, slik at det i alt blir åtte skapelseshandlinger.

”I begynnelsen skapte Gud..” Teksten begynner med det som helst kan kalles en overskrift: ”I begynnelsen skapte Gud himmelen og jorden.” (Bibelsitatene er etter den nye oversettelsen som kommer ved slutten av 2011, og som finnes på Bibelen.no.) I motsetning til diverse utenombibelske skapelsesmyter sies det ikke noe om hvordan Gud ble til. Han bare er der ved den absolutte begynnelse, før noe annet er blitt til. I det andre verset kommer en tilstandsbeskrivelse, hvordan utFremstillingen er skjematisk, gangspunktet var: ”Jorden var øde kjennetegnet av en rekke formelle og tom, mørke lå over dypet, og gjentakelser ved hver enkelt dags

Bispevisitas i Tveit Biskop Olav Skjevesland kommer til Tveit på visitas. Visitasen åpner på bygdekvelden onsdag 2.juni. Fra kl. 18-19 kan du møte biskopen på menighetsrådets stand, og der vil han svare på spørsmål folk måtte ha. Torsdagen går med til diverse møter med ansatte, råd og utvalg, og andakt på Kvales Minne. Fredag besøker han noen av bygdas bedrifter, og Karl Y. Kristensen har lovet solmodne jordbær! 16

skapelseshandling. Dagene er kalenderdager, uten at det tvinger oss til å tro at verden faktisk ble til på syv dager. Teksten vil ikke fortelle oss hvordan verden er blitt til rent naturhistorisk. I så fall kommer vi i konflikt med skapelsesberetningen i kapittel 2, som forteller en helt annen historie. Fordi mennesket skulle legge jorden under seg og råde over skaperverket (vers 28), har vi mandat til på vitenskapelig vis å forske på hvordan verden er blitt til. I fagteologien sier vi at den første skapelsesberetning er ”prestelig”. Skapelsen settes inn en kultisk eller liturgisk ramme, fordi den ender opp med at Gud hvilte på den syvende dag. Dermed blir sabbaten eller hviledagen begrunnet skapelsesteologisk og satt inn i en skapelsesteologisk ramme. Naturen er blitt til som et guddommelig verk og hviledagen er helliget av Guds hvile. Hallvard Hagelia Professor og forfatter, Ansgar Teologiske Høgskole

Ellers blir det skolegudstjeneste, og biskopen møter ungdomsskolen i gymsalen på Ve skole. Søndag er det visitasgudstjeneste i Tveit kirke der biskopen preker. Kirkekoret deltar, og Olav Skjevesland holder sitt visitasforedrag. Etter gudstjenesten blir det enkel kirkekaffe. (Skogsmessa ved Drangsholtvann, som vanligvis er første søndag i juni, blir pga visitasen søndag 13. juni)


Det er konfirmasjonsgudstjenester kl.10.30 og kl.12.30 ved sokneprest Theis Salvesen denne søndagen. Vi må komme tilbake til foto da bildet av de 29 konfirmantene ble først tatt etter at ”Bladet vårt” var i trykken. Helena Bjornes Stian Torvik Bjørkelid Ørjan Fidje Therese Drangsholt Gabrielsen Tina Grevsen Torbjørn Hangeland Kenneth Hansen Marlene Hillesdal Bernt Erik Jaksa Kristin Karlsen Martin Kristensen Joachim Krossen Mathias Langfeldt Lerstad Karen Helene Bøhn Melhus Vilde Marie Bøhn Melhus Malene Rustad Nygaard Ken Stefan Mollestad Pedersen Ida Malene Røinaas Julie Petrikke Skjømming Elisabeth Sletten Katarina Staalesen Kristoffer Strandbakken Bastian Willem Stålesen Strang Karoline Søllesvik Nina Tonstad Sondre Bjorvand Tronstad Benjamin Sigurd Tvedt Eirik Wroldsen Vestøl Kristopher Kjevik For informasjon om konfirmasjon, påmelding m.m.i 2011: se internettsiden megaklubben.info

Det var to konfirmasjoner i vår menighet: kl.12.00 og kl.14.00 denne lørdagen. Vi gratulerer våre 32 konfirmanter, sokneprest prest, kateket og ungdomsarbeider.

Astrid Carolina Sierra, Sondre Osenbroch Kallevik, Alexander Jones, Anne Westby Rodahl, Amalie Ødegaard, Selma Tvedt. Tredje rad fra venstre: Thor Mikal Foss, Glen Skeie, Emma Emilie Furø, Laila Yvonne Simonsen, Fredrik Nilsen Ose, Annika Udengaard Kristensen, Lise Maria Isaksen, Malene Michaelsen, Yngve Arnold Bondø Bjørnestad, Vetle Waag.

Første rad fra venstre: Anine Hirst Salvesen, Maren Mikalsen Edvardsen, Magnus Hornnes, Sokneprest Asle Eivind Bjorvatn, Kateket Anne Bjørnholmen Øvensen, Tina Kristine Gundersen, Elise Skaim Alvær, KathBakerste rade fra venstre: Margrethe rine Løining Kjeldsen. Bergan Hokland, Henrik Andre´ Liknes, Marius Njærheim, Tommy Van Andre rad fra venstre: Viktor Diaz Gooswillingen, Ann-Charlotte VigMørka, Balder Severin August vold Larsen, Ungdomsarbeider Marc Bragdø, Oscar Skauge Eriksen, ThoSchneider. mas Jahnsen, Mani Marie Baadstø, Foto: Arne Lunde

Vår sokneprest skal skifte fag. Som kjent skal vår meget avholdte sokneprest tiltre som kinosjef i Kristiansand på sensommeren i år. En slik nyhet kunne vi ikke la Bladet vårt gå forbi i stillhet, selv om avskjeden med soknepresten i menigheten kommer senere. Men som han selv sa under dugnaden 28. april på kirka, da vi også fotograferte ledsagende foto av ham: ”Dere beholder meg som frivillig dugnadsmann og medlem i menigheten!” Selv om vi med blandede følelser gra-

tulerer ham, forstår vi også at når muligheten passer, oppleves det naturlig å skifte ”beite”. ”Jeg lukker ikke porten til kirken. Jeg går meg bare en tur.” sa han i følge Vårt land. Nå blir det annen rytme i familielivet, mer normalt, og det unner vi familien Bjorvatn så vel. Ennå har han flere gudstjenester igjen hos oss.. Øyv.L

17


Givergleden på

av lønnsmidler til kateket og ungdomsarbeider, renter og avdrag på lån, og til det nevntemsjonsprosjekHånes inspirerer tet vårt. I 2009 gav 66 givere (108 personer) til sammen kr 446.000,-. Faste Givere i Hånes Menighets For 2010 har vi budsjettert med kr Givertjeneste er utrolig trofaste ved 473.000,- fra 65 givere (104 persoat beløpene blir innbetalt år etter år ner) dvs. en økning på 6%. Den vesom avtalt. Dette er selvfølgelig sentligste økningen kommer fra svært viktig siden midlene går til ”hundrelappaksjonen” vi hadde i forpliktelser for menigheten i form fjor høst, og som i år vil gi uttelling Hånes Menighets Givertjeneste bidrar i kampen mot spedbarnsdødelighet i Mali Gjennom et misjonsprosjekt i regi av Normisjon, gir Hånes Menighets Givertjeneste viktige bidrag i kampen mot spedbarnsdødelighet. Anita Haugsjå i prosjektet forteller fra Mali: Hvert tiende sekund dør et nyfødt barn. En fødende kvinne dør hvert minutt. Fire av ti småbarnsdødsfall, skjer allerede i de fire første leveukene. Derfor er det viktig å få gjøre noe med nyfødtdødeligheten. Hva har vi gjort til nå i prosjektet PSAT for å redusere nyfødt dødeligheten? Kontinuerlig bevisstgjøring til befolkningen for å få kvinnene til å føde

på fødestuen Øke kunnskapen og kompetansen på fødsel. Vi har utdannet 4 sykepleiere med fødselslære og 7 fødselshjelpere til malinkée-området Bygget flere fødestuer, utstyrt og gått sammen med fødselsehjelperne og komiteen som skal styre fødestuen. Dette for å få fødselshjelpen til den fødende nærmere og lettere tilgjengelig så avstanden fra hjemsted til fødested blir kortere Nå kan helsemyndigheten tilby 1) svangerskapskontroller og oppdage infeksjoner og lav blodprosent 2) fødsel med assistanse når fød selen stopper opp så mor slipper å ligge 2 døgn i fødsel og 3) oppfølging etter fødselen for å se etter sykdom, evt. ammehjelp og se på den generelle helse -

Tveit: 3.- 5. september 2010 arrangerer Tveit menighetsråd

superweek- end I alle år har vi jo hatt menighetstur, men forsøker i år en ny vri. Det blir billigere og ikke så styrete. Programmet er ikke helt fasttømret enda. Men vi tenker oss et ungdomsarrengement på fredagskvelden. Lørdagen blir fylt av forskjellige aktiviteter. Noe skal brukes for å få gjort søndagsudstjenesten til en fest. Følg med, ny info kommer.

Men sett allerede nå av helga. 18

for hele året. Antallet givere er svært stabilt, noen få slutter eller har et opphold av ulike grunner, men vi får også noen nye givere. Har du lyst til å være med som Fast Giver eller tips til hvem vi kunne henvende oss til med spørsmål om å bli med, vil vi sette stor pris på dette. Ta kontakt med vår kasserer Vidar Iversen på telefon: 90 20 99 38, eller mail: vidar.i@online.no. til standen til mor\barn Full vaksinering der særlig tetanus \ stikrampevaksinen har vært viktig satsing. Vår siste satsing blir opplæring i kunstig pustehjelp med ren luft for å blåse opp lungene, og få opp slim med manuelt sug til den nyfødte. Dette er når den nyfødte er sliten, har dårlig gråt, farge og pust. Dette er noe en ofte ser blant nyfødte siden det Ikke sjelden forekommer fødsler som går over døgn. Les mer på: www.haugsjaa.blogspot.com og www.tambaga.net.

INSPIRASJONSKVELD i Hånes kirke Kryss av i kalenderen TORSDAG 2. september allerede nå og sett av kvelden! Da kommer Per Arne Dahl for å inspirere og oppmuntre oss til full innsats i menigheten. Videre informasjon vil bli gitt på gudstjenestene i august, og gjennom annonser i Fædrelandsvennen

Følg godt med, og vær VELKOMMEN!


Flerbrukshall i Tveit I forrige utgave omtalte vi prosjektet Ny flerbrukshall i Tveit og konkurransen stil/ leserinnlegg for ungdomstrinnet på Ve skole. Premien var båt med påhengsmotor. Vinner ble Christer André Rosseland Johannesen, i 10. klasse. Vi gratulerer! Redaksjonen fikk vinnerens tillatelse til å gjengi stilen i Bladet vårt. I Tveit har vi kun en hall som kan brukes av alle idrettene og det er skolens gymsal, og for å si det sånn, den er ikke særlig stor. Gymsalen er ikke stor nok til å brukes til aktiviteter som for eksempel håndball eller fotball. Tveit har ingen ordentlig flerbrukshall som kan bli brukt av alle foreninger og lag i bygda, grunnen til dette er for liten kapasitet. Treningsforholdene for ungdommen i 14 – 17 års alderen er svært dårlig på vinterstid. Som nevnt er gymsalen på Ve skole alt for liten for dem, og Kjevikhallen som er Forsvaret sin hall, har bare Tveit IL tilgang til en kveld i uken. Denne kvelden må lagene fordele seg i mellom. Tveit er eneste bydel uten tilgang til en skikkelig flerbrukshall, med dette blir det mindre satsing innenfor breddeidretten og i tilegg blir det få muligheter til å tilby alternative idretter til de som ikke driver med fotball eller håndball.

Det er også få muligheter til å ha Tveit som et samlingssted for kultur eller andre store arrangementer. Idrettslagene og andre foreninger har i lengre tid måtte ta i bruk andre haller i andre bydeler, som for eksempel Håneshallen. Haller med lengre avstand fra Tveit er også blitt tatt i bruk, eksempelvis har drillkorpset i bygda benyttet seg av Gimlehallen for å arrangere ”Sørlandet Tattoo”. Avstander og transport kan også være en av årsakene til at medlemmer uteblir eller faller fra i de ulike aktivitetene. Idrettslagene har heller ikke mulighet til å arrangere egne turneringer/ treningskamper i bygda, disse må utføres i andre bydeler. Med egen hall ville vi kunne få muligheten til å få mer publikum og kanskje flere som kunne tenke seg å engasjere seg ytterligere i aktivitetene. Tidligere hadde vi Soldatheimen, men denne brant dessverre ned på 80 – tallet. Den gang var dette et av bygdas samlingssteder, som ble brukt

det som eies av frikirken. Det var bedre plass, genialt med oppholdsrom som står for seg selv. Vi gjorde den erfaring at det virker som om det er guttene som dusjer mest ekstremt . Første kveld var det bare kalt vann igjen!!☺☺ Ungdomsklubben Arenea, Hånes, var Hele 2 dager i slalåmbakken var bra. For første gang var det mulig å stå i på tur 12.-14. Februar til Fjelltun bakken også på lørdag! leirste på Gautefall. - Genial innstilling: Første dagen virket Der var 22 deltakere hvorav 4 var led ere.varvarTema for turen var ”8 dager i ikke stolheisen, og det førte til en del Jerusalem”. kø. Ungdommene tok det med ro! Det ble en fin samling med flere høyde- - Bra innsats med drama. Ungdommene punkter. deltes i grupper og fikk i oppdrag å draAlle var fornøyde med det nye leirste- matisere div. Bibeltekster fra de siste 8

av de aller fleste lag og foreninger i bygda. Da denne forsvant mistet vi både konsert/kinosal, bibliotek, danseog selskapslokale med flere. For å kunne oppsøke de samme fasilitetene var man da nødt til å trekke inn mot sentrum, noe de yngste ikke kunne gjøre på egen hånd, det kunne for noen resultere i færre besøk på for eksempel kino eller bibliotek. Det er blitt satt i gang en gruppe som jobber hardt for at en flerbrukshall skal bli en realitet. Det er en prosjektgruppe i regi av Tveit IL som har fått oppgaven i å overtale politikerne i Kristiansand til å få bygget denne hallen, Tveits nye storstue. Deres mål er å få bygget en hall som ligner på hallene på Sukkevann og Flekkerøy. Den skal være en hel håndballbane med tribuneanlegg, og så bør den ha med nedsenkbar scene som kan bli brukt til store arrangementer. Den bør også ligge på en plass der den kan bli brukt på dagtid. Det er også sagt at det vil bli andre potensielle brukere av denne hallen, som Ve skole og Luftforsvarets Tekniske Skolesenter (LTS). Derfor er det egentlig ganske klart, Tveit jobber med å få en flerbrukshall her i bygda, til alle mulige arrangementer og vi trenger en hall som kan brukes til flere idretter og andre forskjellige foreninger. Er du en av dem som ønsker den beste fremtid for barn og unge i Tveit, ber jeg om at også du er med og støtter dette fantastiske prosjektet. dager før påske. De viste stor engasjement og entusiasme☺! - Vi var flere jenter i år: 7 deltakere var jenter (11 gutter) Vi takker ledrene (Svein Harald, Ole Andreas, Kristin T. og Marc) Fotos: 1): I bakken : Nils, Johannes, Nina og Vetle. 2):Aftens: Phillip, Nina, Nils, Svein, Harald, Kristin, Endre, Tom og Aase

19


grunnskole for 500 elever. Dina Stiftelsen er for tiden inne i en vekstperiode med planer om å bygge flere skoler og sentre, både i DR Dina Stiftelsen er en organisasjon som Kongo og i nabolandet BuTveit menighet er driver humanitært arbeide for flyktning- rundi. avhengig av givertjeneste for å er, katastroferammede og andre nødlikunne lønne vår menighetsarbeider. dende, uten hensyn til rase, nasjonalitet, Dina Stiftelsen arbeider også politisk oppfatning eller religion. Vi tar mot å utvide arbeidet til andKan DU tenke deg å bli fast initiativ til og deltar i programmer, pro- re land, og har for tiden stargiver? tet en klinikk for flomofre i sjekter og prosesser som tar sikte på å På den måten bidrar du til den indonesiske byen Sidoarbedre levevilkår og livsstandard for arbeidet med å jo. I 2010 vil Dina Stiftelsen befolkningsgrupper i utviklingsland, skape trygt sikre grunnleggende menneskerettighe- starte et hjem for spedalske i ungdomsmiljø i Tveit. delstaten Andrah Pradesh i ter og bidra til fred og forsoning. India og bygge ny skole i Burundi. Dina Stiftelsen bruker lokale samarbeidspartnere i sine bistandsprosjekter, For enkeltgaver eller påmelding som fast All drift av Dina Stiftelsens og er engasjert i DR Kongo, nærmere giver, ta kontakt med Tveit menighetskontor, bestemt i Goma og Bukavu. Stiftelsen arbeidet blir finansiert igjenBalchensv. 3 4656 HAMRESANDEN. nom gaver fra private og firhar bygget barnehjem for foreldreløse unge jenter og andre som har vært utsatt maer. Om du øns Telefon 38 19 68 90 for krigshandlinger i området. I tillegg ker å være med å gjøre noe Konto for gaver: drives det feltarbeid i den nordøstre igjennom Dina Stiftelsen, så 3000 40 04120 delen av DR Kongo med bl.a. pygmeer ta kontakt med oss. og blant voldtatte foreldreløse jenter. Vennlig hilsen I Bukavo er det bygget et senter for Helge Flatøy kvinner som har blitt gravide som følge Dina Stiftelsen Mail: helgef@me.com av voldtekt. Dina Stiftelsen kontrollerer også et stort Mob: +47 92080508 fjellområde innenfor Masisi. Med myndighetenes tillatelse har dette blitt et etableringsområde for pygmeene, og fra Han er medarbeider i Troen Bevis i SaHelge Flatøy - misjonær rons Dal og Dinastiftelsen som arbeider januar 2006 var det allerede ca 200 pygmé- familier som hadde bygget sine i Kongo. og Kongovenn. hus og flyttet inn. Han sier med glede at grunnlaget for hans utenlandsoppdrag, ble lagt i SønVi er også engasjert i Rwanda`s hoveddagsskolen på Hamresanden og Scanstad Kigali hvor vi i samarbeid med dalon i Tveit. lokale partnere som driver et Hiv/Aids Helge har vært misjonær i Sør Amerika, sykehus. utsendt fra Filadelfia i Kristiansand. Hans “hjertebarn”, de siste årene, er Dina Stiftelsen er også engasjert i fredsDinastiftelsen i Kongo hvor han er arbeid. I juni 2009 arrangerte stiftelsen styremedlem. en rekke fredskonferanser i Øst-Kongo, Helge Flatøy talte på møte i Tveit hvor både opprørsledere og ledere fra menighetshus 23. mars, og på anregjeringen snakket sammen. Dette var modning fra “Bladet vårt” vil han her første skritt i en prosess for å forsøke å orientere litt om Dinastiftelsen. etablere en plattform for dialog mellom de stridende gruppene, for å bygge en felles grunn for fremtidig fred og stabilitet for hele regionen. Høsten 2009 ble Dina Fredsstiftelse etablert med kontor Helge Flatøy (36) har trått sine barnei hovedstaden Kinshasa for å arbeide sko på Hamresanden og Ve skole i videre med disse prosessene. Tveit.

Givertjeneste

?

I Burundi har stiftelsen bygget en

20


Faste programtilbud i Tveit: Mandag: Mandagskafe For godt voksne i Tveit menighetshus annen hver mandag fra kl. 11 00 til kl.1300 Tveit Soul Children Koret er for barn i 4. – 9. klasse. Øvelse hver mandag fra kl. 18.00-19.30 i Tveit menighetshus. Onsdag: Maxiklubben Tveit menighetshus kl. 17.45 – 19.15 annenhver onsdag. Alderstrinn 5. – 7. klasse. Onsdagsmøter begynner kl 20.00 Se annonser i dagspressen

Vi har også samtalegrupper (Våre Hjem). Spennende små grupper for voksne. Torsdag: Tveit kirkekor Som regel er korøvelsen annenhver torsdag i Tveit kirke fra kl. 20.00-22.00. Fredag: Åpen barnehage i Tveit menighetshus hver fredag, fra kl. 09.30 –15.30 Megaklubben Hver fredag, ikke i skolens ferier, fra kl. 19.00-22.00 Stedet er Forpakterboligen, ved Tveit kirke Alderstrinn: 8. – 10. klasse Søndag: Gudstjenester kunngjøres i dagspressen

på Hånes: Tirsdag: Siste tirsdag i måneden; formiddagstreff for ”Vi over 60” kl. 11.00 –13.00 Onsdag: Kl. 17.30 – 18.15; Øvelse med Hånes Barnekor. Kl. 18.30 –20.00; Øvelse med Hånes Soul Children.

Gå inn på Hånes kirkes hjemmeside på adresse: http:www. kristiansand.kirken.no/ hanes for å få mer informasjon om aktivitetsplanen for den enkelte uke!

Torsdag: Partallsuker; Parafinklubben kl. 17.30 – 19.30. Oppmøte Timenesveien 46. Hånes kirkekor Kl. 20.00 – 22.00; Øvelse Fredag: Kl. 19.30; Arena Søndags Gudstjenestene. Les siste omslagsside i Bladet vårt og den ukentlige annonse i Fædrelandsvennen

http://www. kristiansand.kirken.no/tveit

Åpent Åpent 9-20(18) 9-22(20) Skaff Skaffdeg degmedlemskort. medlemskort. Da Dablir blirdu dumed medpå pååå dele overskuddet dele overskuddetii butikken. butikken.

Ryen

Gaven som varer et helt år ! Coffe Deal – Kun kr. 99 21


Fra kirkebøkene Tveit Døpte Emma Oliegreen Widerøe Kevin Heggland Nicholas Wiig Mats Jensen Digervold Jonas Jensen Digervold Lotte Stenberg Kjellemo

Hånes Døpte

Døde Sverre Larsen Hildur Louise Ryen Arnhild Nygaard

Forespørsel om kirkelige handlinger som dåp, vigsel, gravferd, inn/utmelding og annet:

Døde

Adrian Nattapat Mellemberg

Unni Lindbekk Magnhild Bergljot Olsen

Kirkens servicetorg 38 19 68 00 Mandag til fredag 09.00-15.00 e-post: kirkens.servicetorg@kristiansand.kommune.no

Ny daglig leder i Tveit menighet Øyvind Hope har fått avløsning av Erling Justnes

Rødehavet. Øyvind Hope har sluttet som daglig Tveit. På menighetens årsmøte ble leder i Tveit menighet. Han har fått han overrakt en gave for innsatsen. Vi fikk også treffe Erling Justnes som er tilsatt som ny daglig leder. Erling er bringebærbonde på Ryen, familien kom til Tveit for 7 år siden. Han har tidligere jobbet i bank. Vi ønsker Erling alt vel i det nye arbeidet. Menighetsrådsleder Marit Espegren Jøssang takker Øyvind Hope for innsatsen….

full stilling i ”Batteriet” som drives av Bymisjonen. Øyvind har hatt 50 % stilling her samtidig med jobben i Tveit. Vi takker for det arbeidet ….og ønsker påtroppende daglig leØyvind har lagt ned disse to årene i der Erling Justnes velkommen.

22

Jan kom hjem og fortalte hva de hadde lært i kristendomstimen. “Jødene måtte flykte i full fart fordi egypterne var så slemme mot dem. Så kom de til Rødehavet, og der…der… bygde de en svær bro…” “Hva er det du sier ?” avbrøt moren. “Det var vel ikke det læreren fortalte dere?” “Nei, men hvis jeg sa hva som virkelig hendte, ville du sikkert ikke tro meg …” Fra boka: “Å du, å du!”


Elektrotema Agder AS Barstølveien 36 4636 KRISTIANSAND Telefon 38 04 10 00 Telefax 38 04 08 91 E-post: ole@elektrotema.com elektrotema@elektrotema.com Web:http://www.elektrotema.com

W.SÆLLMANN eftf. FLYGEL- OG PIANOSENTER SØRLANDETS ENESTE FAGHANDEL: •Autoriserte pianostemmere •Pianoverksted •Kjøp/salg av brukte piano og flygel •Eneforhandler for: •Schimmel, Yamaha, Kawai, Bösendorfer, Samick

Åpent 12-17 (Torsd. 12-19) Barstølv. 5B, 4636 Kristiansand Sørlandsparken (”Borgen”) Tlf. 38 04 77 36 Mobiltlf. 959 89 399 Faks 38 04 38 48

Hånes menighet

Tveit menig h et

Øvre Brattbakken 5 4635 Kristiansand Telefax: 38 19 69 61 haanes.menighet@ kristiansand.kommune.no

Tveit menighetskontor

Hjemmeside: www.kristiansand.kirke.no ( Velg Hånes på underenhet) Ekspedisjonstid: Tirsdag - fredag 10.00-14.00. Daglig leder Tone Schalla Telefon 38 19 69 10 Sokneprest Asle E. Bjorvatn Telefon 38 19 69 13

Balchens vei 3 4656 Hamresanden tveit.menighet@ kristiansand.kommune.no Telefax 38 19 69 59 Daglig leder Erling Justnes Telefon 38 19 68 90 / 489 98 778 Sokneprest Theis Salvesen Etter avtale Telefon 38 19 68 93 / 995 63 376

Organist Sølve Eggebø Telefon 38 19 69 16

Hydro Texaco Håneskrysset DøgnÅpent Telefon 38 04 87 77

Rørleggeren i Tveit og Randesund

Kateket Anne B. Øvensen Telefon 38 19 69 12 Ungdomsarbeider Marc Schneider Telefon 38 19 69 15 / 415 86 547 Kirketjener Lillian Haanes Telefon: 38 04 15 55 Menighetsrådet Åse L. Fredheim Telefon: 38 04 67 46

Kantor Ruth Loland Sandvik Telefon 38 19 68 96 Menighetsarbeider Svein Børge Pedersen Telefon 38 19 68 95 Kirketjener Tomas D. Gabrielsen Telefon 950 62 183 Diakoniutvalget Marit Salvesen 918 84 378 Menighetsrådet Marit Espegren Jøssang Telefon 38 08 54 92

Godnattbønn Jesus la din engleskare, meg i denne natt bevare. Våk over store og små, la din engel hos meg stå! Amen.

23


Vi samles til gudstjeneste! Hånes Kristi himmelfartsdag 13.5. Eget arrangement på Dvergsnestangen. Søndag 16.5. Kl.11.00 Høymesse ved vikar -prest. Dåp. Nattverd. Offer: Blå Kors Norge 1. pinsedag 23.5. Kl.11.00 Høymesse ved Asle Bjorvatn. Dåp. Nattverd. Offer:Menighetens dåpsopplæring.

Tveit

Søndag 20.6. Kl.11.00 Høymesse ved Asle Bjorvatn. Nattverd. Enkel kirkekaffe. Offer til menighetsbladet ”Bladet vårt.” Søndag 27.6. Kl.11.00 ”Fjord-messe” på Hånes brygge ved Asle Bjorvatn. Nattverd. Offer til misjonsprosjektet. Første gudstjeneste etter sommerferie blir

Søndag 8.8. Søndag 30.5. Kl.11.00 i Hånes kirke Kl.20.00 Kveldsgudsved tjeneste ved Asle Bjorvatn. Theis Salvesen. Nattverd. Offer:Strømmestiftelsen ++++ Søndag 6.6. Kl.11.00. Høymesse ved Den videre gudstjenesteAsle liste var ikke klar da blaBjorvatn. Dåp. Nattverd. det gikk i trykken. Vi viOffer: Menighetens ungser til annonser i dagsdomsarbeid. pressen Søndag 13.6. Kl.11.00 Høymesse ved vikarprest. Nattverd. Offer: Misjonsprosjektet.

++++

Søndag 16.mai-Ingen guds- Søndag 27. juni, 5.s.e.pinse tjeneste i Tveit Ingen gudstjeneste i TveitSe Hånes Mandag 17.mai, grunnlovsdag Søndag 4.juli, 6.s.e.pinse Tveit kirke kl. 09.15 Gudstjeneste ved sokneTveit kirke kl. 11.00: prest Theis Salvesen Høymesse ved Asle Bjorvatn Søndag 23. mai, pinsedag Tveit kirke kl. 11.00: Søndag 11. juli, 7.s.e.pinse Høymesse ved sokneprest Høymesse ved Asle BjorTheis Salvesen vatn Søndag 30.mai, treenighetssøndag Tveit menighetshus kl. 11.00:

Høymesse ved Bernt Olav Karlsen Søndag 6.juni, 2.s.e.pinse Tveit kirke kl. 11.00: Visitasgudstjeneste. Biskop Olav Skjevesland preker. Kikrekoret deltar. Kirkekaffe.

Søndag 18. juli, 8.s.e.pinse Høymesse ved sokneprest Theis Salvesen Søndag 25. juli, 9.s.e.pinse Tveit menighetshus kl. 11.00: Søndag 1.august, 10.s.e.pinse Tveit kirke kl. 11.00: Høymesse ved sokneprest Theis Salvesen

Søndag 13.juni, 3.s.e.pinse Skogsmesse ved Søndag 8. august, Drangsholtvann i samarbeid ingen gudstjeneste i Tveit. med Tveit frikirke. Se Hånes ! Søndag 20. juni, 4.s.e.pinse.Ingen gudstjeneste i Tveit-Se Hånes Kirkeskyss-Tveit Vil du sitte på tur-retur strekningen Hamresanden-Tveit kirke kan du kontakte: Øivind Harket 38 04 62 25 eller Sigmund Skjerve 38 04 60 77

24

Bladet Vårt nr.3/10.  

fremme aner der Vi en 1

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you