Page 1

Menighetsblad AUSTRE MOLAND - FLOSTA - STOKKEN

Lys v책kne 11-책ringer fra Flosta Nr. 1 - P책ske 2010 - 60. 책rgang 1


Kirkens kontorer og ansatte:

Fantastiske dager i det Hellige Land – sykehuspraksis i Haifa, Israel

Prestekontoret på Eydehavn er åpent: Tirsdag - fredag kl. 09.00 - 14.00 Hanne Ottersland 37 01 36 80 Hjalmar Bjerga 37 01 36 81 Steinar Nilsen 37 01 36 82 Tom Gamble 37 01 36 83 Kirkevergens kontor 37 01 35 80 Utenom kontortiden kan prestene treffes på tlf: Sokneprest Hjalmar Bjerga 370 86233 Mobiltelefon 908 28563 Sokneprest Steinar Nilsen 370 30374 Mobiltelefon 980 34568 Organist: Tom Gamble Mobiltelefon.:

370 16811 997 47494

Menighetssekretær: Hanne Ottersland

370 33299

Kirketjenere: Austre Moland: Gerald Ottersland

975 37003

Flosta: Tore Kristian Johnsen

970 05616

Stokken: Jorunn Gjertsen Mobiltelefon:

370 34335 908 20319

Menighetsbladets redaksjon: Ragni Hafsten 958 09272 Anne Ma Nyerød 907 20174 Hans Kristian Bilstad 416 30130 Hanne Ottersland 370 13680 E-post: hanne.ottersland@agderkirken.no Kontonummer

2800 24 07150

Trykkeri: Tvedestrand boktrykkeri Grenstølveien 4 4900 Tvedestrand Tlf. 37 19 68 68 Post@tvedestrandboktrykkeri.no

I høst tok jeg min sykehuspraksis på Rambam Hospital i Haifa, sammen med ni andre sykepleiestudenter fra Diakon-hjemmet i Oslo og Diakonissehjemmet i Bergen. Omkranset av palmer, sol og fargerike blomster bodde vi ved foten av Karmelfjellet, på Beit Skandinavia, bare et steinkast fra Middelhavet med sine 30oC. Her følte jeg meg raskt hjemme! Israel er et moderne land, og ledende innen medisin, sykepleie og forskning. På Rambam er de særlig spesialiserte på traume. Vi fikk veiledning av dyktige sykepleiere som ønsket å gjøre oppholdet vårt så interessant og lærerikt som mulig. Praksisen foregikk på flere avdelinger, og vi fikk dermed prøve oss innen mange felt. Sykehuset vrimlet av ulike folkegrupper. De ansatte samarbeidet svært godt på tvers av ulike religioner, og de var opptatt av å behandle pasientene likt, uansett bakgrunn. Gjestfriheten i landet var stor. Overalt inviterte folk oss hjem til seg, eller med på ting. Også praksiskoordinatoren vår arrangerte besøk hjem til jødiske og arabiske ansatte ved sykehuset, slik at vi blant annet fikk være med å feire Shabbat, og høytidene Rosh Hashana (basunenes høytid, nyttårsfesten) og Channuka (Tempelets innvielse, lysfesten). Ekteparet som dro i gang samarbeidet med Rambam, Håkon og Sidsel Wergeland, jobbet som frivillige på Beit Skandinavia under oppholdet vårt. De var gode og trygge omsorgspersoner i et land langt borte, og gav oss spennende undervisning i Israels historie og Bibelens profetier. Vi fikk virkelig se at det skjer det som står i Jeremias 16,15 om at Gud samler jødene fra alle land de er drevet bort til –

2

helt fra verdens ytterste grenser, og som Paulus skriver i Rom 11,2 at Gud ikke har forkastet sitt folk. Én dag i uka fikk vi også hebraiskundervisning –noe som kom veldig godt med. Innimellom all studeringen benyttet vi også sjansen til å oppleve andre deler av Israel. Jeg ble stadig overveldet av hvor mye dette lille landet har å by på, både av historie, kultur og vakker natur. Det var så spesielt å være på steder der Jesus vandret sammen med sine disipler! Noe av det jeg husker særlig godt fra turene var Jerusalem, sykkeltur rundt Genesaretsjøen, ridetur på Golanhøydene, snorkling i Rødehavet og besøk i Sderot. Befolkningen der lever daglig i frykt for rakettangrep fra Gazastripen. Når alarmen går har de 15 sekunder på å komme i sikkerhet. Av den grunn bygges det bomberom til alle nye hus, bussholdeplassene har beskyttende skur, og det samme har lekeplassene. På spørsmål om hvorfor de ikke bare flytter fra byen, svarer mange at da vil terroren bare følge etter, slik den gjorde da de flyttet ut av Gaza. Det gjorde inntrykk på meg å bli kjent med mennesker som lever i et land med reell frykt for krig, og som derfor er opptatt av å ta en dag om gangen og glede seg over den. Det var også oppsiktsvekkende å se hvor ensidig den norske mediedekningen er av Midtøstenkonflikten. Oppholdet i Israel var virkelig en opplevelse for livet, med stort utbytte på alle plan. For meg var det trosstyrkende og inspirerende å oppleve de Bibelske stedene. Det har blitt enda mer spennende å lese Guds Ord. Israel må bare oppleves! Jeg hadde uten tvil valgt det samme igjen. Shalom fra Berit Goderstad


Jeg har gjort død til liv for deg

Påskemorgen slukker sorgen, slukker sorgen til evig tid; den har oss givet lyset og livet, lyset og livet i dagning blid. Påskemorgen slukker sorgen, slukker sorgen til evig tid.

Som prest, er det å møte mennesker i sorg på mange måter den vanskeligste delen av det å være prest. Ønsket om å komme med de gode svarene, og de trøstende ordene i en situasjon som er preget av fortvilelse, sorg og kanskje sinne er utfordrende, og opplevelsen av komme til kort ligger der ofte. Derfor blir påskens budskap så uendelig viktig. Ikke for å ta bort sorgen, men for å gi et perspektiv i sorgen som det kristne håp og påskebudskapet bærer i seg!

Uten påskebudskapet, uten påsken ville vi ikke hatt denne verdifulle gaven med oss. Tenk hvor mye påskebudskapet egentlig betyr for oss, det er vanskelig å beskrive.

Redningsmannen er oppstanden, er oppstanden i morgengry! Helvede greder, himlen seg gleder, himlen seg gleder med lovsang ny. Redningsmannen er oppstanden, er oppstanden i morgengry!

For mange av oss betyr den alt. Jesus har gått i døden for oss og vi skal få et liv etter døden. Det er vanskelig å forstå og det er lett å tvile på det, det virker så ubegripelig. For en stund siden hørte jeg ei jente på 10 år på radioen, hun sa: ”Hvorfor er det liksom så vanskelig å tro på Gud bare fordi vi ikke kan se han, -kan du se strømmen kanskje? Kan du se telefonsignalene? De er jo der uten at vi ser dem. Du må jo tro det er der uten at du ser det.” Det gjorde inntrykk på meg. At en liten jente var så trygg i troen sin. Og ofte opplever vi at barn har en egen evne til å se alt så klart. De finner grunner og forklaringer som vi voksne har mistet på veien, eller overser. Vi har liksom stengt lukene, mens barn er åpne for alt.

Sangen toner, vår forsoner, vår forsoner til evig pris; han ville bløde for oss å møte, for oss å møte i paradis. Sangen toner, vår forsoner, vår forsoner til evig pris.

Det var en annen liten jente i en begravelse, hun hadde mistet bestemora si. Hun kikket forundret på de voksne som gråt og gråt. Dette var rett før jul, og de snakket om hvor tungt det var å miste noen i jula. ”Bestemor skal jo være med på å feire Jesus sin bursdag”, sa hun med ett, ”det er ikke noe å være lei seg for, tenk hvor heldig ho er!”. De voksne smilte, og fikk kanskje et større perspektiv bare på de få ordene ei lita jente kunne formidle. Med sin enkle barnetro ga hun trygghet til seg selv og alle rundt seg.

Bøtt er brøden, død er døden, død er døden som syndens sold!* Nå ligger graven midt i gudshaven, midt i gudshaven i Jesu vold. Bøtt er brøden, død er døden, død er døden som syndens sold.

Det er liksom det eneste halmstrået man har å holde i når man mister noen man er glad i, noen man ikke kan tenke seg å leve uten. Når man må ta avskjed med et barn, en mann, en bror, søster, en mor eller en bestemor. Da er det godt å vite at man skal få møtes igjen. Mange ganger er det akkurat det som gjør at man kommer seg videre. At man klarer å møte hverdagen, troen på at vi skal få se våre kjære igjen.

Også i møte med mennesker som ikke så tydelig definerer sin tro, kan budskapet om Jesus sitt frelsesverk gi håp. Det at andre tror på det evige liv er med på gi håp, det er som om solen slipper noen varmende stråler inn til et sørgende menneske. Når vi opplever hvor skjørt livet er, skjønner vi at det finnes viktige verdier vi trenger å ha med oss på veien. Det å kunne svare ja på at jeg tror vi en gang skal treffes igjen og peke på Jesus som har gjort død til liv for alle mennesker, gjør ikke sorgen mindre vond, men perspektivet kan endres! Siste verset i Bjørn Eidsvåg ”Eg ser” rommer noe av denne dimensjon, der smerten og håpet nesten som en livslov følger hverandre side om side. ”Eg ser at du er redd, men eg kan ikkje gå i døden for deg. Du må smaka han sjøl, men eg gjer død til liv for deg, eg gjer død til liv for deg, eg har gjort død til liv for deg!” God Påske

Mørket greder, englekleder, englekleder de er som lyn. Om enn bedrøvet smiler dog støvet, smiler dog støvet ved englesyn. Mørket greder, englekleder, englekleder de er som lyn. Se, i skarer opp vi farer, opp vi farer fra grav i sky. Tungene gløder, Herren vi møter, Herren vi møter med lovsang ny. Se, i skarer opp vi farer, opp vi farer fra grav i sky.

Bjørn Inge Holberg

T: N. F. S. Grundtvig 1843 M: Ludvig M. Lindeman 1864

3


Maja Nordlie - ungdomsarbeider i Moland

”Alt godt kommer ovenfra,” heter det. Ikke bare landet Maja trygt etter et tandemhopp i fallskjerm sist sommer. Nå er hun også trygt på plass som ungdomsarbeider i 50% stilling i de tre menighetene våre. Det som vi har jobbet og bedt for i årevis, har endelig ”falt” på plass. For noen av oss er hun ingen fremmed fugl, men hun er kanskje mer vidtflyvende enn de fleste. Som prestedatter hadde hun sine første år i Nord-Norge. Først Vardø, og så 50 mil lenger sør, nærmere bestemt Gibostad på Senja. Så ble det Høvåg og Vikkilen, før hun virkelig fikk luft under vingene, studerte i Idaho og jobbet i New York, ”grensehopper” mellom Frankrike og Geneve, altmulig-jente på operaen i Bergen og ikke minst ”julehjelpeprest” for Sjømannskirken på oljeplattformer i Nordsjøen. For å nevne noe av det hun har rukket i løpet av sine snart 30 år. Nå er Maja blitt bofast på Staubø, der hun passer huset for noen norskamerikanere hun ble kjent med ”over there”. Og er privat hjemmehjelp for en flostadame. Og fra sommeren planlegger hun å studere deltid på Diakonhjemmet i Oslo i håp om å bli sosionom om 5 år. Det lar seg greit gjøre kombinert med å være 50% ungdomsarbeider i menighetene våre. Og så håper hun å bli voksen når hun blir stor, som hun selv uttrykker det.

Du har sannelig opplevd litt av hvert? forsøker vi oss. Ja, jeg er flink til å male vegger. Jeg vet at det er fint å få hjelp når det skal bæres kasser opp og ned 5 etg. Jeg har lært at ikke alle kakerlakker er redde for lys, små rotter er også rotter, og at ingen av dem betaler husleie. Jeg prøver å tilpasse meg, og jeg prøver å lære av alle erfaringer. Noen erfaringer bruker litt lenger tid på å vise seg fra sin beste side enn jeg skulle ønske, men jeg tror det kommer en ny sving og et nytt vindu for det meste.   Hva legger du i ”svinger” og ”vinduer”? Eksempel på en god sving: Helikoptertur hjem etter jobb som offshore nisseprest for Sjømannskirken i jula. Det er fint å feire jul med familien, og en gang var det fint å prøve en julaften alene, på bar. Men to ganger har jeg hatt gleden av å reise offshore den 23. desember, for å feire høytiden sammen med mennesker på en unik måte. De opplevelsene jeg har med meg tilbake til land kan ikke kjøpes for penger. Har du noen mål for dette året, som fortsatt er relativt ferskt? Mål for 2010: Fange minst en hummer jeg kan koke og spise sammen med venner. Bli flinkere til å lære nye navn. Bruke kajakken mest mulig, fikse bilen, og huske nesten alle bursdager. Ellers gleder jeg meg veldig til å være en del av dette viktige arbeidet i menighetene. Det er en god stund siden jeg tenkte på merkeklær og siste mote, men jeg tror at livserfaringer og verdier fremdeles er viktig. Jeg håper at vi sammen kan dele disse og skape mange trygge og stabile bånd mellom barn, unge og voksne, og mellom generasjonene. Sier Maja før hun må bli ferdig med å pakke litt å ha med seg til Gran Canaria som ”hjemmehjelp”. Men hun kommer tilbake før 1.mars, for da er hun på plass i en nyetablert krok på menighetskontoret på Eydehavn. Eller aller mest, har vi mistanke om: I full fart der det skjer noe for og med de ungdommene som skal få gleden av å bli kjent med ”fyrverkeriet” Maja Nordlie. SN

En prat med Maja er en opplevelse. Med prestedatterlig dialektmix, impulsiv, kreativ og rett på sak.

Anne Birthe B. Holm trosopplæringsleder i Moland

Anne Birte er 35 år, født i Moss men oppvokst i Barbu. Hun er gift med Lars Peder, som er prest i Barbu, og har 3 barn mellom 2 og 11. De bor nå på Tromøya. Hun er utdannet sykepleier med videreutdanning i miljørettet helsevern og har grunnfag kristendom. Holder for tiden på med PPU (praktisk pedagogisk utdannelse)-studier ved UiA. Har jobbet med mye forskjellig innen kommune-helsetjenesten: Sykehjem, hjemmesykepleie, psykiatri og opptrening og har de 4 siste årene jobbet ved servicesenteret i Arendal kommune. Anne Birte har vokst opp med kristent barne- og ungdomsarbeidarbeid: barnekor, triangelklubb, speider, klubb og Ten Sing. Året etter videregående var hun på Ten-Sing prosjekt i Tsjekkia/Slovakia og arbeidet deretter ett år som barne- og ungdomsarbeider i Holmen menighet i Asker. Er for tiden nestleder i Tromøy menighetsråd. Hun brenner for at barna skal ha en naturlig plass i menighetenes gudstjenesteliv og er glad i sang og musikk. Hun har alltid sunget i kor og ønsker å begynne igjen. I møte med de utfordringene menigheten får når alle døpte 0-18 år skal få et tilbud om trosopplæring, understreker Anne Birte at om denne visjonen skal bli mulig, er ledertrening en av de viktigste satsningene. Vi kan ikke håpe på nok ledere, vi trenger å bygge ledere. Ledertrening er samtidig trosopplæring, hun har selv erfart at ledertrening gjør noe med enkeltes personlige utvikling. Ved siden av ledertrening tror hun vi må se mer på det å gjøre foreldre/ foresatte i stand til å drive trosopplæring for sine barn. Det skal mange ressurser til for å nå alle døpte fra 0-18 år. Foreldrene er svært viktige i trosopplæring! Av de tre menighetene Anne Birte skal jobbe i har hun først og fremst litt kjennskap til Flosta der hun har en del venner. Hun har hørt om det flotte arbeidet som drives

4


«Lys Våken» et landsomfattende arrangement for alle 11-åringer i regi av Den Norske Kirke

Austre Moland Helga 28. – 29. november var vi 9 spente barn og noen voksne som skulle være på årets ”Lys Våken” arrangement i Austre Moland kirke. Vi begynte kvelden med lek og moro, og konkurranse ute i mørket. Lommelykt var viktig å ha med. Kveldsmaten smakte ekstra godt etter å ha vært ute. Seinere var alle samlet i kirka, hvor Hjalmar fortalte mye interessant om englene i taket og alle profetene som er malt rundt om i kirka. Høydepunktet var nok når vi gikk den gamle, smale trappa opp tårnet. Fryktelig høy lyd i kirkeklokkene! Plutselig begynte orgelet å spille! Ungene løp ned til galleriet og fikk en strålende konsert/demonstrasjon av Simen Bjornes Nærbø. Etterpå hadde Øystein Krogstad en avdeling med leker. Dette var kjempekult!!!! Kvelden ble avsluttet med film og masse godteri i kirkestua.

Etter noen få timers søvn i kirka, var det tid for å lager engler (julepynt). Kl 11 var det en glad og noe trøtt gjeng, som var med og deltok i gudstjenesten med ulike oppgaver. Dette var et flott arrangement som både barn og voksne satte stor pris på. Til dere er som er 11 år i 2010 vil vi si: Gled dere til høsten! Hilsen en som er ”Lys Våken”; H.K. Bilstad

for eksempel i Ekko og NUF, KRIK og Toralf og vet at det finnes barnekor og søndagsskole. Hun håper at Alfred skal komme i gang igjen.

Flosta Tradisjonen tro, kan man nesten si, ble 6.klassingene i Flosta for andre gang invitert til Lys Våken, 21.-22. november 2009. Lørdagen møttes vi til sang, lek og planlegging av søndagens gudstjeneste. Vi malte bannere, og sang Lys Våken-sangen så det suste i de gamle kirkeveggene våre! (Skal si dagens ungdom kan synge!) På kvelden var det taco-fest (med god hjelp av Karen Marie på kjøkkenet) og «Kalles Buzzquizz» på storskjerm (med en særdeles ivrig dommer i Bjørn Inges skikkelse) før vi hadde vandring i mørket opp til fløyen på Narestø. Etter kveldsavslutning overnattet vi i soveposer i kirkerommet. En spennende og annerledes opplevelse! God deltakelse og enda bedre stemning førte til en trivelig samling i den fine kirka vår. Takk til alle 5.- og 6. klassingene som stilte opp, og til Karl Eyvind Lund, Bjørn Inge Holberg og Karen Marie Jensen for godt gjennomført arrangement.

Hun gleder seg til å bli kjent med nye mennesker, arbeidet som drives allerede og tenke framtidsvisjoner sammen med frivillige og ansatte. Det er en utfordring å sammen komme fram til realistiske satsninger og ikke ha for mange store forventninger før man sammen har funnet en god strategi. Vi har utfordret henne på å komme med tre ting hun ønsker av menighetene som skal ta imot henne: - Åpne for nye ideer og arbeidsformer - At det er åpenhet for å tenke sammen i menighetene, slik at jeg som ansatteressurs kan brukes på en god måte Så å håper hun at alle tre menigheter sammen skal få glede av henne som ansatt! Joh Hæhre

Kveld ved Donau

Sunniva Fowels Holberg

5


Salmestafetten

Salmekveld i Austre Moland. Søndag 21. februar kunne Karin Dalene ønske om lag 40 fremmøtte til salmekveld i kirkestua. Denne gang med Svein Ellingsen som gjest. Endelig, ja nærmest på høy tid mente han selv. Først fortalte han historien om og vi sang tre av hans kjente og ofte brukte salmer. Kona hans Ingegjerd var med og leste noen av hans dikt. I salmeboka har vi 40 salmer som Svein har skrevet tekst eller oversatt. Han tok fram tre salmer som er relativt lite brukt. Ja, på spørsmål om hvor mange som hadde sunget disse var det nesten bare Hjalmar som rakk opp handa. Men når vi sang dem var det nok flere som hadde hørt dem og sang med. Svein leste noen salmer før vi avsluttet med salme nr 708 Gud la vårt hovmod briste. Takk til Svein Ellingsen og kona hans for ord og tanker omkring noe av vår kirkes salmeskatt. Etterpå var det kveldsmat og god prat. En flott salmekveld igjen.

Fylt av glede over livets under, med et nyfødt barn i våre hender, kommer vi til deg som gav oss livet, kommer vi til deg som gav oss livet. Fylt av beven foran ukjent fremtid legger vi vårt barn i dine hender. Det som skjer i dåpen gir oss trygghet. Det som skjer i dåpen gir oss trygghet. Fylt av undring er vi i din nærhet! Du som bærer verdensrommets dybder, venter på de små og tar imot oss. Venter på de små og tar imot oss. Salmen Fylt av glede over livets under, er den flotteste salmen jeg vet. Salmen setter ord på de følelsene alle nybakte foreldre har når de kommer til kirken med sitt lille barn. De gleder seg over livets under, og er urolige over hva fremtiden vil bringe. Dåpen er den nye fødsel til et liv sammen med Jesus. Dåpen er en gave fra Gud, slik som livet er Guds gave til oss. La vår tro bli fyllt av glede... Her er det ikke «Synden meg trykker natt og dag....») Dåpens lys forblir når lyset slukner.... Finere kan det ikke sies, håpet vi alle har for det hinsidige. Takk til Svein for den flotteste salmen som jeg vet! Hilsen Kristen Bjormyr som sender stafettpinnen videre til Jan Ove Slettebø

Ved ditt verk, ved Kjærlighetens vilje, er vi født på ny til liv i Kristus, til et åpent liv i tro og tillit. Til et åpent liv i tro og tillit. Og ved tidens grense lever fortsatt dine løftesord ved døpefonten, dåpens lys forblir når livet slukner. Dåpens lys forblir når livet slukner. Større rikdom enn hva ord kan romme, har du gitt oss gjennom dåpens gave. Herre, la vår tro bli fylt av glede! Herre, la vår tro bli fylt av glede! Norsk salmebok 618 T: Svein Ellingsen 1971 M: Egil Hovland 1976

Sjømann og kirketjener Thomas Carl Jensen (12.04.1939-11.12.2009) til minne Minneord i menighetsblad er ikke så vanlig, men vi i kirkestaben i Austre Moland, Flosta og Stokken ønsker å si noen enkle ord om vår gode venn og medarbeider Thomas Carl Jensen som døde i desember i fjor. Thomas kom fra maskinsjef-livet på sjøen til kirketjenerjobben i Flosta, først som vikar fra jan. 2001. Han var fast ansatt fra 1. jan. 2002 – 31. mars 2009. For Thomas var det sikkert en stor overgang, men vi i staben opplevde at han gled rett inn i arbeidsfellesskapet i kirken, og preget det med sin lune og gode måte å være på. Han hadde en utrolig fin og vennlig måte å møte mennesker på, både i sorg og glede. Og han var raus overfor ideer og aktiviteter menig-

hetsråd og andre satte i gang i kirken. For han hadde et stort hjerte for Flosta kirke, både bygget og innholdet. Flosta kirkes historiske nære forhold til sjømannslivet betydde nok også noe for han. Vi fikk opplevelsen av at Tomas følte seg hjemme i Flosta kirke. Kirketjenerens oppgaver med å holde kirken i orden ble gjort utmerket, - og så må vi jo få nevne den gode hjelpen han fikk fra sin kone Laila med den siste finishen med blomster på alteret, sølvpussen og lignende. De sto sammen om arbeidet i kirken. Sjøen hadde han i blodet fortsatt, og måtte ha fri noen uker hvert år for å ha sommerjobb på Skibladner på Mjøsa. Det var med stor uro vi for om lag to år siden

6

fikk melding om at han hadde fått kreft, og at dette var relatert til kontakt med asbest i arbeidet han hadde hatt i maskinene til sjøs. En sykdom som dessverre viste seg umulig å lege, - og han døde 11. desember 2009. Savnet er stort etter han, vi minnes hans gode humør, hans vennlighet, hans trofasthet. Våre tanker går til Laila og resten av familien hans som kjenner det største savnet. På vegne av kirkestaben i Austre Moland, Flosta og Stokken menigheter Hjalmar Bjerga


Det skjer i menighetene

Lær dem å lede Medarbeiderkurs for ungdom i Arendal

Husk gudstjeneste ved soloppgang 1. påskedag 4.april på Kalvesund kl. 06.30

- Lær dem å lede er et tilbud til ungdom i menighetene i Arendal og Froland - Lær dem å lede er for deg som vil lære mer om deg selv og om kristen tro - Lær dem å lede gir deg kunnskap om praktisk ledelse og medarbeiderskap som du vil ha nytte av både på skolen, i fritidsaktiviteter og i framtidig yrkesliv - Lær dem å lede er et sted der du knytter nye kontakter og får nye venner - Lær dem å lede er et sted der vi ønsker at alle skal oppleve seg som verdsatt, få utvikl seg ut fra sine egne forutsetninger, bli tatt godt vare på, og få stadig nye utfordringer.

Stokken kirke 1. påskedag: Påskefrokost i menighetssalen kl. 09.30

TRINN1 - for deg som er konfirmant i år - Konfirmantene får nærmere informasjon i løpet av våren! - Det blir samling med deltagerne fra Øyestad i mai og første fellessamling med alle blir torsdag 3. juni. På TRINN1 lærer du om å være leder for barn og får prøve deg som leder på LysVåken – overnatting i kirka med 5. klassinger i november, og du er med på å planlegge og gjennomføre et stort arrangement for ungdom; VOLLEY10 i Hisøyhallen. Deltageren betaler 500 kr. for å være med på kurset. Alle på TRINN1 får tur til Gøteborg og Liseberg som en del av kurset.

Austre Moland: Dugnad på kirkehaugen og kirkestua lørdag 8. mai kl. 09.00 Minnemarkering ved Bautaen på kirkehaugen kl. 12.00 v/historielaget

TRINN2 – for deg som begynner på videregående skole til høsten eller går i 1. klasse nå. På TRINN2 lærer du mer om deg selv, og vi har en spennende teambuildingstur i begynnelsen av oktober. På TRINN2 lære du mer om å være leder for ungdom og får prøve deg som leder for konfirmanter. TRINN2 er med og arrangerer 16. mai i Froland. TRINN2 koster 700 kr. Du kan begynne på TRINN2 selv om du ikke har gått TRINN1. TRINN3 – for deg som går i 2. eller 3. klasse på videregående eller er lærling. På TRINN3 lærer du mer om den verdensvide kirke og vi følger opp kontakt med et prosjekt i et annet land. TRINN3 har lederoppgaver på TRINN1. På TRINN3 setter vi fokus på å utruste deltagerne til voksenlivet. TRINN3 planlegger tur våren 2011. Lær dem å lede har kurssamlinger en torsdag i måneden. Ledere på lær dem å lede er trosopplæringsmedarbeidere i samarbeidsmenighetene, studenter fra Bibelskolen i Grimstad og spesialister vi trekker inn til ulike tema.

Konfirmasjonsgudstjenester: Austre Moland kirke 30. mai Flosta kirke 2. mai Stokken kirke 25. april Stokken kirke 2. mai

17. mai gudstjenester: Austre Moland kirke kl. 12.30 Flosta kirke kl. 11.00 Stokken kirke kl. 14.00

Ta kontakt med: Flosta menighet har friluftsgudstjeneste på «Padda» søndag 6. juni kl. 11.00

Tonje Teistedal, trosopplæringsmedarbeider i Øyestad tlf. 92861484 Tonje.teistedal@agderkirken.no Joh Hæhre, trosopplæringsleder i Arendal tlf. 91562897 joh.haehre@agderkirken.no

Austre Moland menighet har friluftsgudstjeneste på Granestua søndag 6. juni kl. 11.00 Nesheim musikkorps blir med og spiller.

Lær dem å lede deltakere på Sverigetur

7


På sightseeing med nye medarbeidere

Våre kirketjenere - del 1

Maja og Anne-Birthe starta på jobbene som henholdsvis ungdomsarbeider og trosopplæringsleder i Austre Moland, Flosta og Stokken menigheter 1. mars. Da syntes vi det var naturlig å ta dem med på en liten rundreise i menighetene våre, og onsdag 3. mars i strålende vær starta vi fra Eydehavn i Steinars Toyota (med avfetta dekk) med kurs for Austre Moland.

Austre Moland, Flosta og Stokken kirker har deltidsansatte kirketjenere i henholdsvis 30, 30 og 40 % stillinger. I dette nummeret av meninghetsbladet skal vi stifte nærmere bekjentskap med kirketjeneren i Stokken. Navnet er Jorunn Gjertsen og hun er pensjonist. Å være kirketjener i Stokken ligger til familien, for hennes mor hadde stillingen for en del år tilbake og Jorunn har nå tatt over etter sin mann Gjert Arnt. En stund hadde de to faktisk stillingen sammen, 20% på hver. Det å være kirketjener er en variert jobb med mange detaljer, og i Stokken går den i hovedsak ut på å holde det innvendige i kirken i orden. Sølv må pusses, alterduker vaskes og blomster og lys må være på plass til gudstjenestene. Høytalere og mikrofoner ( også de små ”myggene” ) må være sjekket og funnet i orden før bruk. Toalettene må også kontrolleres. Og så er det ringingen, da. En skulle kanskje tro at det var klokkeren som ringte, men nei, det er kirketjenerens jobb. I Stokken foregår dette fremdeles manuelt, og da er det bare å få på seg hørselsvern, åpne lukene i kirketårnet og la klokkene kime eller ringe. Det er forskjellige rutiner for ringing og kiming og de er tilpasset ulike begivenheter. Jorunn - som nærmest er vokst opp i kirken - føler seg hjemme der og trives veldig godt i jobben. En gang i måneden er det stabsmøte på kirkekontoret med aktuell informasjon, der en også kan få svar på spørsmål. Dette er et hyggelig, sosialt og utbytterikt forum. I neste nummer vil vi presentere de to andre kirketjenerne, Tore Kristian Johnsen i Flosta og Gerald Ottersland i Austre Moland.

Første stopp var Dalen misjonshus, for å se hvor Ekko og Nuf holder til. Et flott hus med mange muligheter for diverse aktiviteter for ungdommene (og også for voksne. Nå skal Maja ligge i hardtrening for å være med på gitarhero på Nuf. Vi fikk også en liten omvisning i Dalen barnehage og en prat med Hanne Lauvland som er styrer der. Så gikk turen til Austre Moland kirke. Vi stolpa oss over takraset, og hadde en runde inne i kirka med Steinar som guide. Vi så på stolen til Gisle Johnson (god og stor) og ellers på utsmykning og den flotte lysgloben. Turen derfra gikk over Voie og Noddeland, til Sagene og derfra til

Flosta kirke. Vi var i menighetssalen, kikka på gamle gjenstander – halsringen til gapestokken som ble brukt fra 1814 og noen år fremover – og ellers hadde vi en vandring rundt i kirkerommet. En tur opp på talerstolen ble det også.

I Stokken hadde det vært vannlekasje og da er det godt med gode medarbeidere som er beredt til å ta et tak. Ellers er jo kirkesenteret et bygg med mange muligheter både for store og små. Biljardbordet ble testa, så her er det duka for turnering! Så var det godt å komme ”hjem” til lønsj på kontoret, hvor Maja og Anne-Birthe skal ha kontorplass. Der kan dere også få tak i dem på teleHanne O.

8


Mest for barn - og kanskje litt for voksne... Påskeskirenn er en artig norsk tradisjon som mange morer seg med på påskeaften. Et påskeskirenn er en uhøytidelig form for konkurranse og kan inneholde alt fra rebusløp til kostymer, her er det kun fantasien som setter grenser - og mangler det snø? Ikke noe problem, dropp skiene og sett for eksempel rulleskøyter på beina! Lag et bra påskeskirenn: Man må selvfølgelig ha startnummer – finn fram tusj og papir Finn en løype: Skal det være med ski på beina kan det være lurt å tråkke opp spor på forhånd. Dersom dere ønsker rebuser involvert bør disse henges opp i god tid i forveien, helst dagen før dersom det er mulig! Man kan også putte inn litt praktiske oppgaver som for eksempel kasting av kongler eller stein. Poeng/hvem vinner?: Først i mål eller? Finn ut av eventuelle poengsystemer med rebuser og slikt. Man kan for eksempel si at hvert minutt man bruker under en viss tid er et poeng slik at dette kan legges sammen med poengene fra konglekastingen. Dersom det er kostymer involvert kan man ha en hemmelig avstemning på hvem man synes har best kostyme basert på samme poengsystem som Melodi Grand Prix. Her er mange muligheter! Premie: Man trenger ikke all verdens, påskegodt er topp!

Påskemarsipan Hvorfor ikke prøve noe nytt i år? Lag din egen påskemarsipan! 200 g mandler 200 g melis 1-2 eggehviter Skåld mandler ved å koke opp vann, ha mandlene i, og la dem ligge et par minutter. Tørk mandlene godt på tørkepapir, og gjerne over natten. Males på mandelkvern. Bland dem med melis og så mye eggehvite at du får en smidig deig. Marsipanen kan farges med konditorfarge, og du kan lage morsomme påskefigurer av den. Smelt gjerne sjokolade og dypp de ferdige marsipanfigurene nedi så får du sjokoladetrukket marsipan! Kos deg med hjemmelaget påskemarsipan!

Løsning på kryssord side 15

9


Steinhoggeren Josef Pettersen Pett Josef vokste opp i Lyngør og fikk sin skolegang der. Etter at faren hadde solgt huset i Lyngør, flyttet familien Pettersen til Oslo i 1909. Faren hadde lagt ned sin rederivirksomhet. Det hadde vært tunge og vanskelige tider å drive med seilskuter. Nå var det dampbåtene som hadde gjort sitt inntog. Seilskutenes tid var snart forbi. Som sine forfedre ble ikke Josef en sjøens mann. Faren og 4 generasjoner før det igjen var seilskuteskippere og redere. Det hjalp lite at 5 generasjoner Pettersen i rett nedadstigende linje var sjøfolk med egne skuter. Foreldrene ville ikke at Josef skulle til sjøs, så han måtte finne på et eller annet på landjorda. En av dem som har satt sitt preg på kirkegårdene i distriktet, er steinhoggeren Josef Pettersen. Han drev sin virksomhet på Ytrebø i Flosta. Der ligger steinhoggeriet som han fikk satt opp i 1939. Steinhoggeriet drev han til ca 1962/63. V Virksomheten er for lengst lagt ned, men området rundt steinhoggeriet har fortsatt tydelige spor som viser at her har det vært steinhoggeri. Vi har alle et forhold til kirker og kirkegårder, med graver der noen av våre kjære hviler. Gravmonumenter og gravstein har prydet kirkegårdene i århundrer. Mange av dagens gravstein på spesielt Dypvåg og Flosta kirkegårder, kommer fra Josef Pettersens steinhoggeri i Flosta. Han leverte også en del gravstein til Holt kirkegård, men hovedtyngden av gravsteina ble som nevnt levert til Dypvåg og Flosta. Josef Pettersen ble født i Fredrikstad i 1891. Familien flyttet like etter tilbake til Lyngør igjen, hvor begge foreldrene kommer fra. Josef var sønn til Mathea Edvardine og Andreas Carl Pettersen i Lyngør. De var velsignet med 10 barn. Barndomshjemmet til Josef var «Lyngør Husholdningshandel». Faren eide huset, men det var Josef sin tante Karen Halvorsen, gift Kolstad, som i sin tid startet med husholdningshandelen. Lyngør Husholdningshandel er jo fortsatt i drift på samme stedet i samme huset.

Familien Pettersen var nå på plass i Oslo. Her kom Josef i steinhoggerlære hos sin onkel, Peder Antonius Pettersen, som drev steinhoggeriet «Pettersen & Sønner». Her ble han utdannet steinhogger.

Alt ble brukt for å skaffe tak over hodet i ørkenen Suhr

Vigelandsparken i Oslo skulle være vel kjent for de fleste. «Pettersen & Sønner» var en av steinhoggeriene som hadde arbeid der. Josef var en av flere som var med og arbeidet på Monolitten. «Pettersen & Sønner» hadde også en del steinarbeid på Lovisenberg Kirke i Oslo. Josef som var en aktiv turner og idrettsmann, hadde ikke høydeskrekk. Da korset skulle monteres på toppen av kirkespiret, var det Josef som klatret til topps og fikk korset på

På dette steinhoggeriet på Long Island, Brooklyn, arbeidet Josef - nr to fra venstre

10

plass. Det var ingen andre som vågde seg på dette, så Josef tok utfordringen. Mor til Josef ble helt ute av seg, da hun fikk greie på at sønnen hadde klatret i kirkespiret. Hadde hun visst dette, hadde hun nektet sin sønn den slags foretagende. Hun var redd han skulle falle ned og bli drept. Det var vel så som så med sikkerheten den gangen på arbeidsplassen. Det hadde ikke gått i dag.

Etter noen år i Oslo ble det bryllup i Lyngør. Josef giftet seg i 1919 med Henriette Amalie Henriksen på Wardvik. De nygifte ble boende en tid i Lyngør, men Josef pendlet Lyngør/Oslo med kystrutebåten. Henriette flyttet senere inn til Oslo. Det var nedgangstider i landet og flere reiste over til Amerika for å få seg arbeide. Der var det gode tider ble det fortalt. Josef ville nå reise over og se om han kunne få seg jobb han også. Familien flyttet hjem til Lyngør. Josef reiste til Amerika, mens kone og barn ble boende i Lyngør. Der var mange norske som bodde i Brooklyn på den tiden. Anders Nilsen fra Lyngør var en av dem. Fra 1923 ble det 7 år for Josef i Amerika. Han fikk seg arbeid på et steinhoggeri på Long Island, Brooklyn. På disse årene var han hjemme en gang og besøkte familien sin i Norge. Josef var en kristen og Gudfryktig mann. Utenom sitt arbeide på steinhoggeriet, var han engasjert i menighetsarbeidet. Han var med og stiftet Evangelisk Mission i Brooklyn sammen med Anders Nilsen fra Lyngør. De hadde hjerte for de svake og utslåtte i samfunnet, og hadde sitt arbeide i bl a ørkenen Sur. Der var også norske borgere som bodde i ørkenen Sur. De hadde prøvd lykken i Amerika, men det var gått galt for dem. Mange havnet på fylla og kom derfor i uføre. Flere av disse mennesker fikk Evangelisk Mission være med og hjelpe. De fikk hjelp i form av mat/klær. Evangelisk Mission drev også med evangelisk arbeide blant disse. Flere av disse ulykkelige mennesker fikk en ny start på livet


ttersen en fra Lyngør og Flosta og ble reddet fra elendigheten de var havnet i, takket være Evangelisk Mission. Josef kom tilbake til Norge igjen i 1930. Nå begynte han med sitt eget steinhoggeri i Oslo. Det ble å pendle mellom Oslo og Lyngør til de store høytidene. Josef hadde planer om å starte steinhoggeri i Dypvåg. Plassen han ville starte opp på, lå i nærheten av Dypvåg Kirke. Dette ble det ikke noe av. En slektning på Ytrebø, Staubø, hadde fått slag og trengte pleie. Henriette og barna flyttet så til Ytrebø i 1938. Henriette måtte pleie den syke. Josef flyttet etter litt senere samme året. Huset i Lyngør ble solgt. Josef Pettersen startet nå steinhoggeriet sitt på Ytrebø. Han fikk satt opp verkstedet sitt i Innerstrand i 1939. Verkstedet lå like ved vannet oppe på en fjellknatte.

Arbeidet var sesongbetont. Det ble ikke steinhogging vinterstid. Da var det for kaldt å sitte ute og hogge gravstein. Josef likte godt å lese, og leste mye vinterstid når der ikke var annet og ta seg til. Da våren kom og temperaturen ute ble mer behagelig, ble der liv på steinhoggeriet igjen. Det kunne bli travle tider med mange kunder på en gang. De som var døde og gravlagte i løpet av vinteren, skulle de pårørende nå bestille enten ny gravstein til, eller få hogget inn navn, f. og d. datoer på steinen som sto på grava fra før. Med mange oppdrag på en gang, kunne det bli en del venting for kundene. En kunde som hadde bestilt gravstein, syntes det tok så lang tid før gravsteinen ble levert. Kunden spurte da Jo-

Gravsteinsemner fikk Josef fra Larvik og Tønsberg. Det var Gunnar Salvesen, som den gang bodde i Kalvesund, som hentet gravstein med lastebilen sin på de nevnte plasser. Josef fikk gravstein fra 2 forskjellige steder pga forskjellige steinsorter. 2 av steintypene ble kalt for lys labrador og mørk labrador. Mørk labrador var den fineste og dyreste type gravstein. Emnene kom ferdig Steinhoggeriet til Josef Pettersen i Innerstrand i 1940. Fra slipte og polerte, men venstre, Josef, naboen Emil Knutsen og sønnen Carl Magne. de måtte hogges til i fasong da de kom som firkanter eller stykker. sef om ikke gravsteinen snart var ferdig. Da All tilhogging ble gjort for hånd. Det var ikke svarte Josef: De ligger vel like godt om de noe trykkluftverktøy den gangen på ikke har denne steinen over seg! Sant nok. steinhoggeriet. Der var også noen fulle mannfolk en gang Mønster og skrift ble også hogget inn for hånd. som skulle prøve kreftene sine og se hvor Det var datteren Andy Louise som tegnet sterke dem var. Da de kom til steinhoggeriet mønster og inskripsjoner til gravsteina. Dette tok de en av gravsteinene og lempet ut i vanble tegnet opp på hvitt papir som deretter ble net. Etterpå må de ha fått dårlig samvittighet. limt på gravsteinen med hvetemel og vann. Når de var blitt edrue igjen, hadde de bekjent Josef hogg da ut det påtegnede papiret for sine synder og sørget selv for å få steinen på hånd. Først ble omrisset, kantene markert. Så land igjen. ble papiret fjernet og steinen vasket rein for Denne historien syntes folk var morsom, så hvetemelsklisteret. Når det var gjort kunne praten gikk. Folk sa bl a at de kunne se gravJosef starte med selve uthoggingen av møn- steinen ligge der i vannet og at det «lyste» ster og inskripsjoner. mot dem «Hvil i fred». Da gravsteinen var ferdig, var det Gunnar Salvesen som kjørte til de forskjellige kirkegårder og leverte dem. Han hjalp også Josef med å sette dem opp på kirkegården. Det hendte også at sønnen Carl Magne var med for å sette opp gravstein på kirkegården. Carl Magne hjalp også sin far på steinhoggeriet når det trengtes. En gravstein kostet gjennomsnittlig 450,- kr på slutten av 1950 åra.

Historien om gravsteinen som havnet i sjøen er sann, men der var ingen inskripsjon på den med «Hvil i fred» på. Det er bare noe folk har diktet opp for å gjøre historien enda mer morsom. Historien lever fortsatt blant eldre mennesker i Flosta. Jeg har selv hørt den bli fortalt av ei eldre dame.

Det gamle rødmalte steinhoggerverkstedet står der fortsatt den dag i dag. Josef ble jo eldre han også som alle andre. Han hadde nå fått bygget seg nytt hus oppe på heia. Sønnen Carl Magne hadde overtatt det game huset på Ytrebø. Steinhoggervirksomheten ble nå flyttet fra Innerstrand og opp til Josef sitt nye hus på heia. Her hadde han fått en grei kjeller med en liten vedovn og kunne nå sitte inne og hogge gravstein. Han var beskyttet for vær og vind, men han satt vanligvis ute i sommerhalvåret og hogg. Da han la ned sin virksomhet var han passert sine 70 år. Steinhoggerverktøyet og utstyr ble solgt til steinhogger Jensen på Hisøy. Josef Pettersen døde sommeren 1968. Han ble gravlagt på Flosta kirkegård. Der hviler han under gravsteinen som han selv laget da hans kjære Henriette døde i 1951. Josef hadde valgt en enkel gravstein, men datteren Andy Louise bestemte at der skulle en skikkelig pen gravstein på Henriettes grav. Hun valgte en dobbel gravstein som står over 2 graver. Derfor ble det den fineste og dyreste type gravstein, sort labrador, som ble Henriette og Josefs gravstein. Kostelig i Herrens øine er han frommes død. Dette skriftstedet fra Salme 116, vers 15, hogget han inn nederst på gravsteinen. Dette var noen minner og historien om min bestefar, steinhoggerne Josef Pettersen. En stor takk til min mor Andy Louise Dalene, som har kommet med mange verdifulle opplysninger om sin far og steinhoggeriet. Skulle noen av menighetsbladets lesere ha historier om bestefar, eller f eks gamle kvitteringer på leverte gravstein, hadde det vært interessant om disse vill skrive eller ta en tlf til meg. Alle opplysninger er kjærkomne. Med hilsen: Jan Egil Pettersen Dalene Vesterled 137, 4877 Grimstad V Tlf: 37041431

Der er også en del som bare kaller stedet der steinhoggeriet lå, for «Steinhoggersvingen».

11


Skidag i Austre Moland

Resultatliste skirenn 07.02.10 ved Austre Moland kirke Jenter født 2005 1. Kristina Skjulestad 21.14 Gutter født 2005 1. Ole Johan Kylland 6.32 2. Martin Westergaard 7.40 3. Endre Odden 8.15 Jenter født 2004 1. Amalie Kristine Olsen 6.37 2. Julie Grøsle Skotkjerra 8.02 3. Birgit Aanonsen 9.54 4. Nora M. Lundberg 15.45 Gutter født 2004 1 Edward Skjulestad 4.30 Jenter født 2003 1. Aileen Engelskjønn 5.13 2. Julie Andersen 5.15 3. Lena Skjulestad 5.29 4. Johanne Skjulestad 6.14 Gutter født 2002 1. Frode Skjulestad 8.48 2. Nils Andreas Skotkjerrra 8.54 3. Eivind Andre Kylland 13.13 Jenter født 2001 1. Elisabeth Ledaal 7.27 2. Nora Odden 8.23 Gutter født 2001 1. Vetle Kløvstad 7.55 2 Andreas Skjulestad 8.48 3. Marius Noraberg 9.30 Jenter født 1999 1. Helene Skjulestad 8.48 2. Julie Møller 8.56 3. Tea Serine Skotkjerra 9.21 Gutter født 1999 1. Sigbjørn Ledaal 9.57 Jenter født 1998 1. Linn Kristin Kylland 9.21 2. Martine Noraberg 12.52 3. Amalie Engelskjønn 12.55 Gutter født 1998 1. Kenneth Skjulestad 9.04 Jenter født 1997 1. Ingvild Bjerga 5.53 2. Marie Noraberg 6.22 Gutter født 1997 Åsmund Kløvstad 7.45 Damer 1. Ida Aalvik 11.02 Herrer 1. Olav Tore Bjornes 8.26 2. Anders Kylland 8.34 3. Kenneth Skotkjerra 8.59 3. Terje Nærbø 8.59 5. Bjørn Noraberg 10.06

Søndag 7. februar arrangerte Austre Moland menighet skidag i samarbeid med AMIL. Dagen startet med sportsgudstjeneste kl. 11.00 i kirken, og fortsatte med aktiviteter ute i et strålende vær. Skiløp for store og små, organisert av idrettslaget, med svært gode oppkjørte løyper. Og natursti for store og små. Grillene varmet både folk og mat. En flott dag, der rundt 80 deltok på gudstjenesten, og en del familier kom til etterpå. Et godt samarbeid for trivsel i bygda!

Misjonsprosjektet til Austre Moland menighet Menigheten har fått tilsendt hilsen fra Lilliann og Per Ivar Våje, som jobber for NMS på Madagaskar. De har sendt med nyhetsavisen ”Nosy Malala” som inneholder nyheter fra kirke og misjon på Madagaskar og naboøyene i det Indiske hav, og herfra har vi hentet artikkelen som omhandler kirkebygging – prosjektet som Austre Moland menighet har valgt som sitt misjonsprosjekt. Bildet til artikkelen er fra Tolongoina, en landsby som Mia Våje – mor til Per Ivar – fikk se da hun var på besøk der i jula. Na venter Lilliann og Per Ivar bare på neste molending som kommer for å se seg om på Madagaskar.... Dersom noen flere ønsker å stå på mottakerliste for ”Nosy Malala” på e-post, gi beskjed til menighetskontoret så videresender vi nyhetsavisen.

Kirkebygging

For tre uker siden var vi på besøk i Tolongoina menighet i Skogsynoden. Både tak og jordvegger på det nye kirkebygget var på plass. I løpet av 2010 håper menigheten å få samlet nok midler til sementgulv. Første gang vi var på besøk i 2006, ble gudstjenesten holdt i et overfylt klasserom. Da solgte kvinneforeningen middagstallerkner til 500 Ariary (ca. 2 kroner) stykket, for å få inn penger til nytt kirkebygg. I 2008 hadde de fått opp en tredjedel av bølgeblikktaket. Menigheten fikk hjelp til resten. Kirkebyggingsfondet bidrar til å hjelpe menigheter som er i ferd med å bygge ny kirke eller reparere den gamle. Det er nødhjelpskontoret som har ansvar for fondet. I 2009 fikk minst 10 kirker støtte. Noen fikk midler til kirketak, andre fikk hjelp til bygging av store deler av kirken. Fondet for kirkebygging er et ikke-garantert prosjekt – dvs at støttebeløpet som bevilges avhenger av innsamlede midler. Tekst og foto: Lilliann R. Våje

12


SLEKTERS GANG

Austre Moland

Flosta

Stokken

Døpte 21.11.09 Sunniva Åndal (Sykehuskapellet) 29.11.09 Mia Theodora Jakobsen (Trefoldighetskirken) 29.11.09 Ida Skotkjerra Salvesen 17.01.10 Nicolai Hagane (Bjorbekk kirke) 28.02.10 Edvin Barli Haslund 28.01.10 Thea Signora Launer-Lunde

Døpte: 22.11.09 Elias Myhren Gundersen 03.01.10 Andrea Ruim Strandene 31.01.10 Maria Kjenndalen Lauvland

Døpte: 15.11.09 Leon Terjesen 15.11.09 Mali Helle 15.11.09 Mariel Kvam Furland 15.11.09 Victor Lopes-Thorvaldsen 13.12.09 Charlotte Helle Rossland 13.12.09 Hannah Håverstad Hulleberg (Valle kyrkje) 10.01.10 Elisabeth Gårum Johansen 17.01.10 Benedicte Sofie Malmo Oppheim (Stiklestad kirke) 31.01.10 Emrik Heimtun Kristiansen 21.02.10 Henrik Axelsen Dalen 21.02.10 Theo Emberland 21.02.10 Sander Gundersen Jakobsen 21.02.10 Kimberli Andreassen

Stedt til hvile: 07.12.09 Synnøve Olanda Myhren 11.12.09 Marie Siring 06.01.10 Bodil Aanonsen 12.01.10 Odd Sigmund Kjevik 02.02.10 Liv Gunvor Høgseth 19.02.10 Arvid Harry Andersen

Stedt til hvile: 19.11.09 Mathilde Løvli 04.12.09 Nelly Thomassen 18.12.09 Thomas Carl Jensen 30.12.09 Kai Glad 21.01.10 Erling Gunerius Bentzen 24.02.10 Stian Stiansen

Vigde: 21.11.09 Kirsti Helle Skaland og Øystein Andresen 09.01.10 Ruth Marie Nordheim og Svein Mortensen

Det hendte en gang Det var en morgen en kvinne gikk sorgfull av sted. Hun søkte en grav midt i sorgen en plass for å gråte i fred. Hun ventet å finne den døde mens morgendisen forsvant. Tenk graven lå åpen og øde. Hun skjønte at ryktet var sant.

En morgen skal gråten forstumme og savnet skal vendes til håp. Den dagen skal Herren meg unne å se det jeg fikk i min dåp.

Stedt til hvile: 08.12.09 Ulf Arne Nilsen 22.12.09 Gurly Hesthag 23.12.09 Gerd Evelyn Olsen 13.01.10 Ebba Linnea Liane 19.01.10 Kåre Gudbjørn Knudsen 19.02.10 Rune Barth Samuelsen 26.02.10 Alfhild Fløistad

Den morgen da alt blir forandret, skal solen gi lys gjennom sky. Da tvilerens mismot forvandles til frimodig glede på ny.

Innleveringsfrist til neste nummer av menighetsbladet er 20. mai 2010

Post til menighetsbladet kan sendes på e-post til hanne.ottersland@agderkirken.no eller til Moland prestekontor, Nesgata 13, 4810 Eydehavn.

Nils Olav Anmarkrud (fra diktsamlingen ”Stoppested jorden”) 13


Tlf. 37 03 34 22 Longum - 4849 Arendal

Grenstølveien 4 - 4901 Tvedestrand - Tlf. 37 19 68 68 Epost: post@tvedestrandboktrykkeri.no www.tvedestrandboktrykkeri.no

Kvalitetstrykksaker siden 1872 Velkommen til din egen butikk

Gule priser Telefon: 370 30222 4810 Eydehavn

Åpent: 0900-2100 Lørdag:0900-2000

ESTHETIQUE

14

Adr. TangenAllé 3 4817 His Tlf: 37010775

Moland Bilverksted Ristøl Tlf: 37033560


Statoil Saltrød Telefon 37 03 05 04

forandrerhverdagen

Advokat Ole J. Devold Pb. 41, 4902 Tvedetrand Tlf.: 37 19 67 20 e-mail ojdevold@online.no

Sparebanken Pluss Arendal Telefon 37 00 60 80 www.sparebankenpluss.no

15


GUDSTJENESTELISTE Austre Moland:

Flosta:

Stokken:

02.04: Langfredagsgudstjeneste kl. 20.00 v/Hjalmar Bjerga

01.04: Gudstjeneste på Skjærtorsdag kl. 20.00 v/Steinar Nilsen. Nattverd.

28.03: Gudstjeneste kl. 11.00 v/Steinar Nilsen. Dåp

04.04: Gudstjeneste kl. 11.00 v/Hjalmar Bjerga. Dåp

04.04: Gudstjeneste på Kalvesund kl. 06.30 v/Hjalmar Bjerga.

02.04: Langfredagsgudstjeneste kl. 18.00 v/Steinar Nilsen. Nattverd.

05.04: Gudstjeneste på Fredly i Myra kl. 11.00 v/Steinar Nilsen.

11.04: Gudstjeneste kl. 11.00 v/Per Inge Eide. Dåp.

04.04: Gudstjeneste kl. 11.00 v/Steinar Nilsen. Nattverd.

18.04: Familiegudstjeneste kl. 11.00 v/Steinar Nilsen. Dåp

18.04: Konfirmantsamtale kl. 18.00 v/Hjalmar Bjerga.

11.04: Familiegudstjeneste kl. 11.00 v/Hjalmar Bjerga. Dåp

25.04: Gudstjeneste kl. 11.00 v/Per Inge Eide. Nattverd.

02.05: Konfirmasjonsgudstjeneste kl. 11.00 v/Hjalmar Bjerga.

25.04: Konfirmasjonsgudstjeneste kl. 11.00 v/Steinar Nilsen.

09.05: Gudstjeneste med konfirmantsamtale kl. 18.00 v/Hjalmar Bjerga

16.05: Gudstjeneste kl. 11.00 v/Hjalmar Bjerga. Dåp. Nattverd.

01.05: Gudstjeneste kl. 11.00 v/Steinar Nilsen.

17.05: Gudstjeneste kl. 11.00 v/Hjalmar Bjerga.

02.05: Konfirmasjonsgudstjeneste kl. 11.00 v/Steinar Nilsen.

24.05: Gudstjeneste kl. 11.00 v/Per Inge Eide. Nattverd.

13.05: Gudstjeneste kl. 11.00 v/Steinar Nilsen. Nattverd.

06.06: Friluftsgudstjeneste kl. 11.00 v/Steinar Nilsen på «Padda».

17.05: Gudstjeneste kl. 14.00 v/Steinar Nilsen.

27.06: Gudstjeneste kl. 11.00 v/Steinar Nilsen. Dåp

23.05: Gudstjeneste kl. 11.00 v/Per Inge Eide. Dåp. Nattverd.

17.05: Gudstjeneste kl. 12.30 v/Hjalmar Bjerga 23.05: Gudstjeneste kl. 11.00 v/Steinar Nilsen. Dåp og nattverd 30.05: Konfirmasjonsgudstjeneste kl. 11.00 v/Hjalmar Bjerga. 06.06: Friluftsgudstjeneste v/Hjalmar Bjerga på Granestua.

30.05: Gudstjeneste kl. 11.00 v/Per Inge Eide. Dåp.

20.06: Gudstjeneste kl. 11.00 v/Hjalmar Bjerga. Kirkekaffe i prestegårdshagen.

13.06: Gudstjeneste kl. 11.00 v/Steinar Nilsen. Dåp. Nattverd

Med forbehold om endringer. Gudstjenestene blir annonsert i Agderposten på fredager.

Stabsmøte for Austre Moland, Flosta og Stokken Arbeidsuka starter, for de fleste av kirkens ansatte medarbeidere, med stabsmøte på menighets- og prestekontoret på Eydehavn hver tirsdag morgen kl. 09-10.30. Kommende søndags bibeltekst leses, og det blir bedt for menighetsarbeidet, ansatte og frivillige medarbeidere og aktuelle saker. Ting som har skjedd evalueres og drøftes og planene legges for uka som kommer. Det er en åpen og god tone på disse møtene. En gang pr måned er også kirketjenerne med, og vi kaller det storstab, og det ser dere her på bildet fra 9.

februar. Og nå blir vi snart enda flere rundt bordet, med nye medarbeidere innenfor trosopplæring og ungdomsarbeid!

Kjenner du noen som ønsker menighetsbladet tilsendt i posten? Kontakt menighetskontoret på tlf: 37013680 Menighetsbladet kan også leses på nett, se www.agderkirken.no

16

Menighetsbladet nr. 1/10.  

AUSTRE MOLAND - FLOSTA - STOKKEN Lys våkne 11-åringer fra Flosta Nr. 1 - Påske 2010 - 60. årgang 1 Flosta: Tore Kristian Johnsen 970 05616 T...

Advertisement