Page 1

Baha Sadreddin | Design Portfolio


Baha Sadreddin Bachelor of Architecture, June 2012 University of Oregon, Eugene, OR.


Portland Cultural Forest Center for Cross-Cultural Interaction

University of Oregon Campus Store A Social Hub for Students

City of Salem Police Headquarters A Gateway to the Civic Center Campus

Portland Municipal Courthouse A New Approach to Courthouse Design

Eugene Residence A Home for Our Time

Professional Experience PiVOT, HiPE, CH2M Hill IDC

Personal Work Drawings

Personal Work Digital Photography


Portland Cultural Forest Center for Cross-Cultural Interaction

Design Studio: Fifth year, winter and spring 2012 Advising Professor: Nancy Cheng Site: Portland, Oregon Digital Media: Revit Architecture, 3ds Max, AutoCAD, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Ecotect, Vasari, GIS Project Description: Portland Cultural Forest is a built environment that adapts and transforms to support cross-cultural interaction and improve building energy performance. This design project investigates how cultural diversity mirrors biodiversity. By identifying shared values and patterns among adaptive natural environments that support biodiversity, the study further guides an architectural design process that reflects a similar pattern to support cultural diversity.


Public Transportation The existence of the Oregon Convention Center, the Rose Garden, the Memorial Coliseum and the Lloyd Center Shopping Mall have resulted in a strong public transportation system infrastructure that serves the neighborhood.

Boundaries The selected area of study suffers from an isolation issue resulted from the current location of railroads and major streets and freeways.

Existing Vegetation The existing vegetation and trees, while being overshadowed by the dominant built environment, play an important role in the neighborhood both aesthetically and functionally.


Morphology Diagrams The diagrams above illustrate the design steps that resulted in the final form of the building.


Massing Study B.

Massing Study C.

Dec. 21 at 3:00 PM

Dec. 21 at 12:00 PM

Dec. 21 at 9:00 AM

Jun. 21 at 3:00 PM

Jun. 21 at 12:00 PM

Jun. 21 at 9:00 AM

Massing Study A.

Adaptive Facade and Ecotect Daylighting Simulations Vasari Shadow Studies


01

MAIN ENTRY

10

INTERNATIONAL DANCE

19

DOUBLE OFFICE

02

RECEPTION

11

OFFICES LOBBY

20

OUTDOOR GARDEN

03

MAIN LOBBY

12

RECEPTION

21

JANITOR

04

WORLD MUSIC

13

MECHANICAL ROOM

22

MENS RESTROOM

05

WOMENS LOCKERS

14

DIRECTORS OFFICE

23

WOMENS RESTROOM

06

MENS LOCKERS

15

MEETING ROOM

07

WOMENS RESTROOMS

16

PHONE BOOTH

08

MENS RESTROOMS

17

PRIVATE OFFICES

09

STORAGE

18

STORAGE


01

FLEXIBLE CLASSROOM

10

DOUBLE OFFICE

01

CELEBRATIONS AREA

10

GALLERY

19

JANITOR

02

FLEXIBLE CLASSROOM

11

STORAGE

02

TRANSITION

11

EXHIBITION

20

MENS RESTROOM

03

WOMENS RESTROOM

12

PHONE BOOTH

03

OUTDOOR GARDEN

12

MULTI-PURPOSE ROOM

21

WOMENS RESTROOMS

04

MENS RESTROOM

13

PRIVATE OFFICES

04

CHILDRENS LEARNING

13

DOUBLE OFFICE

05

STORAGE

14

STORAGE

05

ARTS AND CRAFTS

14

MEETING ROOM

06

OPEN TO BELOW

15

DOUBLE OFFICE

06

TOOL ROOM

15

PHONE BOOTH

07

MEDIA ROOM

16

BALCONY

07

MENS RESTROOM

16

OFFICES

08

DOCUMENTS

17

JANITOR

08

WOMENS RESTROOMS

17

CACHINNATE

09

MULTI-PURPOSE ROOM

18

MENS RESTROOM

09

GALLERY

18

BREAK AREA

19

WOMENS RESTROOM


City of Salem Police Headquarters A Gateway to the Civic Center Campus

Design Studio: Fourth year, first term, fall 2010 (Sustainable Cities Initiative) Advising Professors and Firms: Christine Theodoropoulos, Josh Hilton, ZGF Architects, CB|Two Architects Site: Salem, Oregon Hand Media: Ink, Copic marker Digital Media: Revit Architecture, AutoCAD, SketchUp, Photoshop, Illustrator, Ecotect Project Description: Redevelopment of Salem’s Civic Center Campus and a 70.000-square-foot police facility for the City of Salem. The design solution acts as a medium strengthening the connection between the downtown area and the Civic Center Campus while responding to the police facility’s functional and security needs.


Morphology and Sustainability 1. Stretched from east to west, the narrow form of the building allows for optimum integration of passive ventilation and daylight control strategies. Most of the exterior glazing is north or south facing, and a combination of interior corridors and operable windows help circulate fresh air through the buildings. 2. To create a central gateway to the Civic Center Campus and the public library, the pedestrian movement flow is centralized and cuts through the building. 3. The building mirrors the form of the adjacent cascading landscape. The new layout creates outdoor balconies that are used as break areas by the police staff. 4. The form is modified to create well-shaped interior spaces and prevent the balconies from shading one another. 5. The pedestrian traffic flow on the back of the building is guided toward the main central axis by modifying the rectilinear back facade of the building.

Physical Process Model Process and presentation models helped communicate design ideas to reviewers and City of Salem staff.


60 ’

Digital Massing Studies A combination of digital massing models and computer generated data were used throughout the conceptual design process to examine and analyze various design iterations. da

yli

Daylighting Diagram

gh

tin

g


Ent

ry

Sta

ff-

sta

ff-

ff

icテ各n try

Sta

ff-

Ent

ry

Ent

ry

Pub

lic + inist rat

Adm

Publ

1st

-Fl oo r

Sta

ion

Publ

ic-En

try

Campus Redevelopment Plan New site and landscape enhancements strengthen the connection between the downtown area and the Civic Center Campus and define a gateway to the Civic Center, the public library, and the police facility.


Early Perspective Sketch The building acts as a community oriented icon for the Civic Center Campus by providing engagement opportunities for the Salem residents.


W.C .

Pub lic-e ntry

Com pu Writi ng S ters + urfa ce

Rec ords Adm / inistr ation

Lobb y

W.C .

UP

Serv ic Cou e nter W.C .

W.C .

Sta ff-e ntry

Elev ators

Dep art Sup ment ply Sto rag e UP

Outd Gath oor.-pub lic erin-g area

Pub lic-e ntry

Com mun ity R oom

Bicy cle -Sto rag e

Out d Exh oor ib Pos it/ ting Are a

Dru gs

Pro per ty

UP

Sec urity

Sta ff/ p atro l en try

Plan Drawing - Level 1 A physical void through the building helps separate the secure programmatic elements of the building while maintaining a public component.

DN W.C .

W.C .

Gu ns

Elev ato rs

Rec

eive

Evid en Wo rksp ce ace


Libra ry Brie fing -Are a

Patr ol Tra ining Pers o Train nnel/ ing-s taff

W.C .

W.C .

Elev ators

Slee p Roo ing m

Fing erp Ima rint/ Equ ging ipm ent

Patro l-Ge nera l/-sh

ift-c

omm

and

We Armo ry apo n-S / tora ge

Kitc hen ette

UP

UP

Bike -Sh op

Outd Brea oor k-are a

UP

W.C .

W.C .

Deb rief ing -Ro om

Elev ato rs

Inte rvie w

Tra ffic -Co ntro l

Plan Drawing - Level 3 On the third level, the two sides of the building join to accommodate the necessary physical connections among various programmatic elements.


Portland Municipal Courthouse A New Approach to Courthouse Design

Design Studio: Third year, first term, fall 2009, AIAS Kawneer Design Competition Advising Professor: Jill Salter Site: Portland, Oregon Hand Media: Ink, pencil Digital Media: Revit Architecture, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Sketchup Project Description: The design of a municipal courthouse for the City of Portland using Kawneer curtain wall products. The design solution takes on a new approach to courthouse design and focuses on creating a more positive face for the judicial system. Integration of a small library, a community room, and lecture rooms provide opportunities for the public to interact with the courthouse and learn about the judicial system.


Early Massing and Daylight Impact Study Models The building form, while shading the glazed areas to reduce heat gain, creates interior spaces that have access to an ample amount of daylight

Morphology Diagrams The stepping shape of the building creates a form that acts as a mediator between the taller surrounding buildings and the Portland Pioneer Courthouse Square adjacent to the site. To achieve optimal daylight, the left face of the building is tilted to align with the north-south axis. Exterior gardens create voids through the stepping form to allow daylight to penetrate into interior spaces.


UP

UP

Plan View - Level 1

View of the Lobby A small library located in the public lobby provides informal learning opportunities about the judicial system.


View from the Entrance “There are three forms of visual art: Painting is art to look at, sculpture is art you can walk around, and architecture is art you can walk through.� Dan Rice


Eugene Residence A Home for Our Time

Design Studio: Third year, second term, spring 2010 Advising Professor: James Givens Site: Eugene, Oregon Hand Media: Ink, Copic marker, watercolor Digital Media: Revit Architecture, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, SketchUp, Ecotect Project Description: The design of a 1200-square-foot single family residence. The design solution responds to the ever-expanding modern day living needs while promoting density and compact living. By minimizing interior boundaries, linking and combining programmatic elements, and maximizing the integration of daylighting, a flexible living environment is created.


DN

DN

UP

UP

Process and Wood Frame Construction Models Study models helped refine the preliminary organizational layout of the building and the placement of structural elements as well as their impact on outdoor spaces and neighboring houses.


Early Interior Perspective Sketch Exposed structural elements and the use of local materials help create a unifying language with the local architecture and the surrounding houses.


N

Early in the morning, narrow rays of light penetrate from the east facing slit windows and shine on the rough stone surface of the interior walls.

W 5:53 PM

Daylighting Simulation At 6 A.M.

E

6:11 AM

S

As the position of the sun changes, an ample amount of south sun warms the interior spaces generating a lively experience.

N

W 5:53 PM

Daylighting Simulation At 1 P.M.

E

6:11 AM

S

N

Toward the end of the day as the sun is about to set, long narrow rays of light shine on the hardwood floor surface.

W 5:53 PM

Daylighting Simulation At 5 P.M.

E

6:11 AM

S


“All architecture is shelter, all great architecture is the design of space that contains, cuddles, exalts, or stimulates the persons in that space.� Philip Johnson Degrees Of Enclosure Diagram


Professional Experience: CH2M Hill|IDC Architects Portland, Oregon Position: Architectural Intern Date: June 2011 - October 2011

High Performance Environment Lab|HiPE University of Oregon, Eugene, Oregon Position: Design/ Research Assistant Date: October 2010 - March 2010

PiVOT Architecture Eugene, Oregon Position: Academic Architectural Intern Date: June 2010 - August 2010


XKTCEQPNQYG )NC\KPI MCYPGGT %WTVCKPYCNNU[UVGO #NWOKPWOEQPPGEVQT 2NCVG (NQQTUNCD

/QVQTK\GFUJCFKPIFGXKEG 5JCFKPIFGXKEGUWRRQTV

'ODGFFGF 5VGGNCPING 5VGGNEQPPGEVQT $QNVGFVQUVGGNCPING

9GNFGFEQPPGEVKQP $QNVGFEQPPGEVKQP

Shading Mask Diagram Shading Device


EQTTWICVGF OGVCNFGEMKPI EQPETGVGVQRRKPI

(NCUJKPI EJCOHGTGFDCEMKPI RNCVG ZVQRRNCVG

TKIKFKPUWNCVKQP IODTQQHKPI

/QTVCT

ITCXGN

:DTKEM 8GPGGT #KTURCEG 4KIKFKPUWNCVKQP $TKEMCPEJQTVKG DQNVGFVQUVWF

UVGGNCPING XGIGVCVKQP UQKN UVGGNCPINGY DQNVGFEQPPGEVKQP

FTCKPCIGDQCTF TQQVDCTTKGT

/QKUVWTGXCRQT $CTTKGT 5JGCVJKPI DCVVKPUWNCVKQP UVGGNCPING

UVGGNUWRRQTV JCPIGT YGNFGF EQPPGEVKQP UVGGNUWRRQTV JCPIGT UVGGNDTCEMGV

HNCUJKPI CNWOKPWO EQPPGEVQTRNCVG MCYPGGT EWTVCKP YCNNU[UVGO XKTCEQP NQYGFQWDNGINC\KPI

UVGGNDGCO

JUUUVGGNVWDGEQNWOP žQE

ECUVGNNCVGFUVGGNDGCO žQE


.#/+0#6'&911&&'%-

&17$.').#<'& 9+0&19

4+)+&+057.#6+10

5*'#6*+0)

5#5*

/1+5674'#0&8#214$#44+'4

,#/$ ,#/$':6'0&'4

5+..9 &4+2'&)'

56#0&+0)5'#//'6#. 411(

2.#6'

5*'#6*+0) 5*'#6*+0) &17$.').7.#/ $'#/5 +06'4+1456121( #+452#%' 5*'#6*+0) (744+0)

&4+2'&)'

4#+05%4''0

/1+5674'#0& 8#214$#44+'4

5*'#6*+0) 21.;74'6*#0' (1#/

6122+0) *;&410+% *'#6+0)

4+)+& +057.#6+10 /1+5674'#0& 8#214$#44+'4

&17$.').7.#/ $'#/5 4#+05%4''0

(744+0)

#+452#%' 98'46+%#.(744+0)

5*'#6*+0)

4+)+& +057.#6+10

4+)+&+057.#6+10

(.#5*+0)

/7&5+..

64+/ /1+5674'#0& 8#214$#44+'4

,$1.6 :*'#&'4

64+/ ,#/$':6'0&'4

%10%4'6'5.#$

,#/$

&17$.').#<'&9+0&19 

Window Sill and Head Detail Brick Veneer and Roof Parapet Detail

':215'&%10%4'6'9#..


Drawing. Pencil.


Drawing. Ink.


Digital Photography. Summer 2010, Eugene, Oregon.


Digital Photography. Summer 2010, Seaside, Oregon.


“It is an attempt to show nature in all of its beauty.” Randy Baker

Digital Photography. Fall 2011. Eugene, Oregon.


Thank you.

Architecture Portfolio | Baha Sadreddin  

Architecture Portfolio | Baha Sadreddin 2013

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you