Page 1

badmintonline.nl

INTERVIEW

Ron DaniĂŤls


badmintonline.nl

Gek van badminton Ron DaniĂŤls is in een paar jaar tijd een legende geworden binnen onze sport. Hij geeft zijn mening over alles wat met badminton te maken heeft; gevraagd en ongevraagd.

01

badmintonline.nl | juni 2012

Tekst door Christ de Rooij Foto s door Alex van Zaanen en RenĂŠ Lagerwaard


FZ Forza-speelster Judith Meulendijks Judith heeft samengewerkt met Ron DaniĂŤls en won dit jaar het NK in het enkelspel.

Met zo n 75 artikelen per jaar is Ron DaniĂŤls zonder twijfel de nummer 1 columnist van Nederland. Wat beweegt deze man en waarom zit hij Badminton Nederland continu achter de broek? Hoe en wanneer ben je met de badmintonsport in aanraking gekomen? Mijn vader en moeder waren een van de eerste leden van VELO en mijn broer Marcel en ik gingen vaak mee naar de gymzaal in een school in Wateringen als ze moesten spelen.

Een jaar later ging VELO Badminton van start in het veilinggebouw van Kwintsheul en werden mijn broer en ik de eerste jeugdleden. Dat moet ongeveer in 1965 zijn geweest.

badmintonline.nl | juni 2012

02


De Nederlandse trainer is vrij onzeker Het is leuk en aardig dat je zoveel schrijft over badminton en - volgens sommigen - misschien zelfs wel veinst dat je weet waarover je praat... Maarre, ben je zelf eigenlijk wel een goede speler geweest? Wat is goed? Ik ben lid geweest van de nationale jeugdselectie en heb een korte tijd in het eerste team van VELO gespeeld. Ik kon een redelijk balletje slaan, maar zou mezelf niet een goede speler willen noemen. Da's vrij eerlijk. Wanneer maakte je voor jezelf beslissing om trainer te worden? Dat was toen ik 17 was en ik vond het gelijk leuk om te doen. Veel leuker dan zelf spelen, dus je kunt stellen dat ik al heel vroeg wist wat ik wilde.

03

Ambitie is ĂŠĂŠn ding, maar het andere is dat je geen trainersdiploma s hebt. Hoe komt dat als je zoveel als jij met deze sport bezig bent? Ho ho, ik heb wel trainersdiploma s, maar die heb ik niet in Nederland gehaald. Ik vond al heel vroeg dat de opleidingen in Nederland niets voorstelden en heb er voor gekozen mijn opleiding in Denemarken te gaan volgen. Het probleem is dat de (toen nog) NBB zich altijd beter heeft gevoeld dan de Deense bond en ze weigerde mijn daar behaalde papieren om te zetten in Nederlandse en dat is tot op de dag van vandaag nog steeds het geval. Maar je moet maar zo denken: er lopen veel slechte trainers rond met papieren die doen vermoeden dat ze goed zijn. Dus als dat Nederlandse papiertje zo weinig waarde heeft, dan vraag ik mezelf af of ik

badmintonline.nl | juni 2012


het wil hebben. Voor mij is maar één ding belangrijk en dat is de mening van mijn spelers. Zolang topspelers geloven in mijn manier van aanpak dan zal het me een worst zijn wat de bond van me denkt. Hier snij je een paar punten aan waarover ik wel wat meer wil weten. Namelijk jouw relatie met Badminton Nederland én je gedachten over de trainers in Nederland. Om met het laatste te beginnen: wat vind je van de trainers in Nederland? Ja, ik was er al bang voor dat zulke vragen zouden komen. Je kunt niet echt spreken van dé Nederlandse trainer, want die bestaat niet. Je kunt echter wel spreken over de doorsnee trainer in Nederland. Deze trainer is vrij onzeker en durft niet snel publiekelijk iets te zeggen over zijn mening en opvattingen over onze sport. Ik kan me er ook wel wat bij voorstellen. Als je niet zeker weet hoe het echt moet en als je alleen maar dingen van de Nederlandse opleiding heb gehoord, dan weet je ook dat je niet tot de toptrainers behoort. Vaak is dat ook helemaal niet nodig, want 90% van de badmintonners in Nederland heeft helemaal geen toptrainer nodig. Het wordt echt dramatisch als je trainers op nationaal niveau allerlei onzin hoort uitkramen. Niet

voor niets heb ik ooit een stuk geschreven met de titel 'Spelers worden nog steeds goed ondanks hun trainer'. Openheid en discussie is de enige manier om het niveau van de trainers te verbeteren. Zolang dat niet gebeurt blijft Nederland achteruit gaan. Gelukkig komen er steeds meer trainers die dit door hebben en ook op de opleidingen leggen de docenten gelukkig vaak het verplichte lesmateriaal naast zich neer en gaan iets zinnigers doen met de aankomende trainers. Deze docenten roepen niet zo hard als ik, maar doen wel heel zinvol werk met hun stil verzet en daar heb ik groot respect voor. Hoe zou jouw trainers top 10 van Nederland er uit zien en waar staan de trainers van de nationale jeugd en senioren? Ook dat is een moeilijk vraag. Dat is het niet omdat ik geen namen zou willen noemen maar meer dat er maar weinig trainers zijn die complete trainers zijn. Er zijn veel trainers die een bepaald onderdeel van onze sport heel goed beheersen, maar dat maakt je in mijn ogen nog geen topcoach. Ik durf wel te stellen dat er niemand in Nederland is die ik de stempel topcoach zou willen geven. De trainers die er dichtbij komen werken niet bij de bond. En dan heb ik het over de Nederlandse trainers.

badmintonline.nl | juni 2012

04


ons op facebook!

05

badmintonline.nl | juni 2012


Daarom geloof ik heilig in TEAM Meijs.

Het is ook niet voor niets dat ik al jaren roep dat het hebben van een bondscoach uit de tijd is. Je moet gebruik maken van de verschillende kwaliteiten die je binnen je landsgrenzen hebt. Daarom geloof ik heilig in TEAM Meijs. Ook daar hebben we meningsverschillen, maar die worden meestal opzij gezet voor het grote en enige doel, namelijk Erik Meijs.

Het zou helemaal tegen mijn manier van denken over topsport zijn als ik bescheiden zou zijn en er zou ook niemand zijn die me zou geloven als ik hier een ander antwoord zou geven dan dat ik denk dat ik waarschijnlijk de meest complete ben in Nederland. Ook al weet ik dat dit me gaat achtervolgen heb ik geen zin om valse bescheidenheid te gaan verkondigen.

Als er een persoon in Nederland is die wel durft te zeggen waar hij zelf staat, dan ben jij dat wel. Dus, Ron, hoe hoog sta jij in die top 10?

Iets anders. Oro. Het kamp is een geweldig succes en in Nederland en België wordt dat nu ook opgepikt door anderen. Bij Duinwijck komt er een kamp dat een directe kopie lijkt van jouw kamp, in België is letterlijk dezelfde trainersstaf als vorig jaar op Oro en Bart-Jan den Hollander beweert dat het oudste kamp van hem vandaan komt en dat jij eigenlijk achter hem aanloopt. Wat vind je van deze ontwikkeling?

Carlton-speler Erik Meijs Erik wordt begeleid door een compleet team onder leiding van Ron Daniëls.

badmintonline.nl | juni 2012

06


We moeten trouwens wel even iets rechtzetten over de kampen van CHEMPS. Ik vind het in een woord geweldig. Op deze manier kunnen de spelers vergelijken wat er wordt aangeboden. In BelgiĂŤ heb ik het zelfs aangemoedigd om het zo aan te pakken en is het een deel van de trainersopleiding die Roel bij me doet. Ik heb er dus direct belang bij dat hij succes heeft met zijn werk als trainer. We moeten trouwens wel even iets rechtzetten over de kampen van CHEMPS. Er stond niet zolang geleden ergens dat het de oudste kampen van Nederland waren en dat is feitelijk onjuist. Toen Bart-Jan 11 jaar jong was zijn Aad van Zeijl en ik gestart met het houden van kampen in Nederland. Op de foto s van 1988 en 1989 zie je meer dan 100 spelers uit heel Europa staan. Op de eerste rij spelers als Dicky Palyama met naast zich de huidige bondscoach Gerben Bruijstens als U11 spelers, maar ook oud-spelers als Brenda Konijn, Brenda Beenhakker, Joris van Soerland, Jens Eriksen en Michael Kjeldsen zijn te zien. Daarna zijn we al snel overgestapt naar het houden van deze kampen in Denemarken en hebben dit 10 jaar lang gedaan in Jeagerspris, waar we vele grote namen hebben gehad van zowel spelers als trainers. Ik zie het als mijn taak om trendsetter te zijn binnen onze sport en wat er dit jaar op Oro gebeurt zal volgend jaar of het jaar daarop waarschijnlijk ook in Nederland gebeuren. Dus net zoals dat TEAM Meijs een nieuwe trend zal worden is Oro dat ook en daar heb ik een goed gevoel bij. Hoeveel ben je met je sport bezig en hoe komt het dat je ondanks alle tegenwerking toch altijd weer positief verder gaat? Je gelooft me niet als ik je zeg dat ik iedere dag tussen de 8 en 10 uur met badminton bezig ben. Het is zelfs zo erg dat ik geen tijd genoeg heb voor het project dat ik samen met Fred Besselink doe. H schrijven van een badmintonboek. Fred is altijd op tijd klaar met zijn werk, maar moet dan weer op mij

07

Carlton-speelster Yao Jie Gekwalificeerd voor de Olympische Spelen van 2012 in Londen.

wachten. Sorry Fred. Als je weet dat je gelijk hebt, dan stop je niet alleen omdat de bond of enkele mensen uit de bond je tegenwerken. Het geeft me juist extra energie verder te gaan. We hebben het de hele tijd over tegenwerking, maar waaruit blijkt dat dan? Is het niet gewoon iets wat jij zo opvat? Nee, ik geloof niet dat ik het alleen maar zo beleef. De cultuur binnen de bond is al jaren behoorlijk ziek te noemen. En daarnaast: het gaat niet alleen tegen mij maar ook tegen andere trainers die het niet met het beleid eens zijn. Ik wil het er niet al te veel over hebben, want dat zijn echt de duistere kanten van de sport.

badmintonline.nl | juni 2012


Heb je vragen of opmerkingen n.a.v. van dit interview? Stuur ze naar info@badmintonline.nl of tweet naar @onlinenl!

Ik wil alleen maar zeggen dat ik niet zal rusten voordat deze ongezonde situatie bij de bond opgelost is. Gelukkig hebben we nu een bestuur die naar het doet aanzien de zaak gaat aanpakken. Het is natuurlijk altijd te langzaam naar mijn zin, maar het gaat hopelijk wel gebeuren. Om deze mensen niet voor de voeten te lopen wil ik hier dus liever niet te veel over zeggen. Je bent waarschijnlijk blij dat Yonex en de Yonexspelers de Olympische Spelen niet hebben gehaald en dat juist Yao Jie het wel heeft volbracht. Of is dat een kortzichtige veronderstelling? Natuurlijk ben ik blij dat Jie het heeft gehaald. Maar het is echt een misvatting dat het me blij zou maken dat de dubbels het niet hebben gehaald. Ik ben een badmintonfanaat en wil uit ons land zoveel mogelijk spelers op de Spelen zien, want dat is goed voor 贸nze sport. En dan nog even dit: ik ben geen tegenstander van Yonex. Ik ben vele jaren door Yonex gesponsord en heb zeer veel aan Yonex te danken gehad. Ik vind alleen dat ze in Nederland een verkeerd contract hebben afgesloten dat voor heel veel problemen heeft gezorgd. Yonex is trouwens meer dan voldoende aanwezig in Londen, dus je kunt niet stellen dat Yonex het niet heeft gehaald. Het blijft wel een feit dat je je petje moet afnemen voor een sponsor als Carlton die door dik en dun achter hun spelers bleef staan en ondanks de tegenwerking van de bond toch een speler op de baan heeft in Londen.

maanden training. Dit is altijd een droom van me geweest, om heel intensief met een aantal spelers kortere of lange tijd te werken aan hun spel. Dit hoeven geen topspelers te zijn. Het staat open voor alle spelers van elke leeftijd. Als je zin hebt om een tijdje intensief te komen trainen, dan kan dat op deze school. Wil je 1 week, dan kan dat en wil je 1 jaar, dan kan dat ook. De opzet is met kost en inwoning en gewoon lekker de hele dag bezig zijn met badminton. Het hoeven trouwens niet alleen spelers te zijn. Trainers zijn ook welkom voor een persoonlijke stage en intensieve bijscholing. Er komt geen instapdatum. Je kunt gewoon instappen als het jou uitkomt, dus heel erg gericht op wat de speler/trainer kan of wil. En dan de hamvraag aan de meest luidruchtige trainer van Nederland: zien we je ooit in Nederland als bondscoach werken? Ik zeg nooit nooit, maar met de huidige bond zie ik het niet snel gebeuren. Als er een hele nieuwe groep jonge spelers komt en we kunnen een nieuwe technische staf opzetten om weer eens serieus met badminton aan de slag te gaan ,dan zou ik er graag over willen praten. Maar ik ben bang dat we nog jarenlang verder zullen rommelen in Nederland, dus zal het wel niet gebeuren.

Wat zijn je nieuwe plannen, waar ben je nu mee bezig? Deze week heb ik met een paar spelers en hun ouders afspraken gemaakt voor de trainingsschool op Oro. We gaan na het kamp met een klein groepje spelers verder om een proef te gaan doen van drie

badmintonline.nl | juni 2012

08


Anderen mogen dit werk kopiĂŤren, distribueren, vertonen en opvoeren en afgeleid materiaal maken dat op dit werk is gebaseerd is - maar uitsluitend als badmintonline.nl vermeld wordt als maker en mits dit niet voor commerciĂŤle doeleinden is.

Profile for badmintonline .nl

Gek van badminton  

Ron Daniëls is in een paar jaar tijd een legende geworden binnen onze sport. Hij geeft zijn mening over alles wat met badminton te maken hee...

Gek van badminton  

Ron Daniëls is in een paar jaar tijd een legende geworden binnen onze sport. Hij geeft zijn mening over alles wat met badminton te maken hee...

Advertisement