Issuu on Google+

D O U G B AC O N P o r t f o l i o 2007 - 2013


Cordova City Hall

1-4

A Center for Healthy Living

5 - 10

Kappa Sigma Fraternity House

11 - 18

Culinary Arts Institute

19 - 24

The Courtyard House

25 - 30

Marshall Space Flight Center

31 - 34

The Main Gate and Auburn Oaks at Toomer’s Corner

37 - 42

Drawings

37 - 42


Cordova City Hall

001

CORDOVA, ALABAMA


Master of Integrated Design & Construction | fall 2012

Rebuilding a Community On April 27th, 2011 a tornado tore through Cordova, Alabama. The entire downtown was destroyed along with some of the surrounding community. The studio assignment was to provide the city with a proposal to present to the community, with the objective of gaining support for implementing the plans in it’s efforts to rebuild. This proposal was a team project which included two other students. Primarily made of red brick, the exterior facade includes a subtly exposed steel structure, metal composite panels, and storefront glazing to celebrate the industrial past and future of Cordova. The vernacular ‘dogtrot’ concept was applied as an exhibition space which allows a line of site between two memorials on either side of the building, a resurrected veterans memorial to the south and a new memorial in a garden on the north side, dedicated to those who were lost in the tornado. The auditorium is also accessed via this exhibition space so that during events all indoor and outdoor spaces are integrated. On the south side of the building a portion of this space includes a two story atrium that connects the public with city employees above. This allows more natural light upstairs, creating a two story glazed portion on the south facade that is shaded with a horizontal louver system, giving a monumental presence to the proposed public green space to the south.

002


SOUTH ELEVATION

Future Building

Memorial Garden

Pedestrian Alley

Utility Office

Mechanical UP

Auditorium

Exhibition Space Mayor’s Office

Restrooms & Storm Shelter

City Office

FIRST FLOOR

003 UP

Development Office

Conference Room

SECOND FLOOR

Mechanical

Break Room

Water & Gas Office

OPEN TO BELOW

Supply

Magistrate’s Office

Inspector’s Office

Zoning Office


Grocery Store ‘The Pig’

Future Buildings

Future Buildings

Stre et

First Street

Main Memorial Garden

Grocery Store

Mill Street

Veterans Memorial

Vault

Baseball Fields Future Buildings

Outdoor Amphitheater

SITE PLAN

004

Conference Room

Break Restroom

Magistrate’s

Restroom

Office

Room

Zoning Office

Exhibition Mayor’s

City

Office

Office

Restrooms and Storm Shelter

Section Perspective looking north

Space

Auditorium


A Center for Healthy Living

MONTGOMERY, ALABAMA

Defining the Edge between City and Nature The Center for Healthy Living serves Montgomery by reconnecting downtown with the Alabama River, which was the incentive for the foundation of the community. The site design utilizes the existing shelf of land as an edible garden and a place to dwell and pass through, just as the architecture structures activities and views. The design is a filter with an edge building signifying the merging of the city with nature. To integrate agriculture into the fabric of the site, pattern and texture were explored, as landscape behavior is a direct outcome of texture and materiality. Through analysis of agrarian ingredients, certain ‘textures’ emerged as organizing elements for landscape; livestock, native trees, planting beds, and orchards. This farm would be Montgomery’s primary urban park and garden, with herds of animals, rows of vegetables, and long vistas of an edible forest - Montgomery’s agrarian garden. The Center provides farming opportunities for local residents in conjunction with conveniences which provide varied demographics with recreational opportunities. With this two pronged approach to the project, a productive landscape draws residents to the river, and unifies the city with it’s environment.

Boat Dock

Riverwalk

Pedestrian Bridge

Livestock

005

Raised Plant Beds

Pasture Windmill

Future Buildings

Proposed Pedestrian Avenue


Bachelor of Architecture | thesis

Boat Ramp

Boathouse

Lawn Pedestrian Stairs and Seating Tunnel

Orchard

Parking

Orchard Train Tracks

Baby Pool

Pool Orchard

Center for Healthy Living

006 Parking

Bus Drop-off

Maxwell Boulevard

Future Buildings

Future Buildings


Existing Riverwalk

W JEFFERESON STREET

ET

RE

ST

A OS CO

A OS

PO

ET

RE

ST

LA

L TA

CE

ER

M

M

CO ET

RE

ST

SITE

TR

ES

LE

DOWNTOWN

EE T

MAXWELL BOULEVARD N TO OL

M

T

EE

ET

RE

ST

TR

BS

B BI

M TO CA

CLAY STREET

T

EE

TR

AS OM

TG

ILK

ON

IN

M

N

SO ET

WHITMAN STREET

HANRICK STREET

N HOLT STREET

RE

ST

N GOLDTHWAITE STREET

HERRON STREET

T

EE

TR

YS

ER

W

Cottage Hill Neighborhood

ST

S COURT STREET

CITY PLAN

M

OB

IL

ES

TR

EE

T

CLAYTON STREET

MILDRED STREET

SOUTH ELEVATION

H RC

U

CH

007

ET

RE

MARTHA STREET


Outdoor Market

Indoor Market

SECOND FLOOR

Baby Pool Pool

Kitchen

Outdoor Dining

Great Hall Lobby Gym

FIRST FLOOR

008


009

The Center is on the urban edge, uniting the city with nature.

Boathouse

Windmill and raised plant garden


010

Greenhouse and steps

Sidewalk perspective


Kappa Sigma Fraternity House Spatial Conjunction and Ventilation Examination of the Kappa Sigma Fraternity House by Paul Rudolph in Auburn, Alabama revealed several needs. The fraternity brothers lack a ceremonial gathering space capable of hosting formal meetings and dining, as well as adequate bedrooms to ensure residents are present to take responsibility for the premises. In this proposed renovation, adding an additional floor resolves several issues. The addition of a fourth floor would allow the chapter to have fraternity brothers live in the house, while creating a double height formal hall on the east side of the building. This hall would have tall windows, creating a dialogue with the large trees and courtyard while providing residents on the third floor this enhanced view. During events with high occupant loads the roll-up shutter doors in the basement would open, connecting the basement space with the courtyard and allowing natural ventilation. Initial studies of wind showed its ventilating potential and drove this event ventilation strategy. Also, the main stair would gain an exhaust fan, to vent the existing living room and new hall during these large social events. The glazing at the entry would extend to the new fourth floor, lighting the elevator lobbies, and correlate to the stairs on the east side of the building, creating a well lit and ventilated circulation core.

011

AUBURN, ALABAMA


Bachelor of Interior Architecture | thesis

012

Brothers Hall


Sketches exploring spatial relationships

013

Existing South Facade


014

South Facade


Bed Bed Brother’s Hall

Den Living

Event ventilation strategy

Turbine ventilation study

015

Existing West Facade

Bed


stream lease limit proposed bicycle trail West Magnolia Avenue

courtyard basketball court

parking

SITE PLAN

Hemlock Street

016

West Facade


THIRD FLOOR

SECOND FLOOR

017 Stage

Den Living Mechanical

BASEMENT FLOOR


Courtyard

Basketball Court Kitchen

Brothers Hall

Study

GROUND FLOOR

018


Culinary Arts Institute

019

MONTGOMERY, ALABAMA


American Institute of Steel Construction | Competition

Exploring Program and a Connection to Public Space Produced in a team of four, The Culinary Arts Institute project embraces Alabama’s history in steel production and culinary traditions. Utilizing flat stock steel pieces, the project explores using a local material in innovative ways. The culinary Arts Center’s is split to create two thin programmatic bars that define a campus which engages public space. Using the abundant resource of empty parking decks found in Montgomery, the two buildings share the elements of two parking decks that face each other. As the program splits to create a campus and engage the public realm, so does the structural concept; one building explores the compressive while the other the tensile qualities of flat stock steel.

020


1 2

Biscuit’s

3 3

Stadium Columbus Street

l Ta

la

po

a os

St

r

4

6

5

3

t ee

7 8

9 10

West Jefferson Street 11

C

2 Pastry Kitchen

oo sa

3 Restroom

St re et

B

ib

b

1 Cafe

St

r

Madison Avenue

t ee

021

Connection to parking deck

4 Outdoor Dining 5 Restaurant 6 Bakery 7 Trash 8 Wine Room

Monroe Street

SITE PLAN

12

9 Kitchen 10 Service Alley 11 Lobby 12 Food Truck Market

FIRST FLOOR

SITE PLAN 1/64" = 1'-0"

020' 40' 80'


6

6 1

2

2

2

2

3 4 3

3 4 3

3 4 3

3 4 3

2

2

2

2

5

4 3

7

4

4

5

6

6

5

4

5

4

2

2

3 8

6

6

1

2

2

4 3 8

9

3

3 8

7

7

7

3

7

3 8

11

11

9

11

11

12

12

13

13 10

10

4

4

1 2 3 4 5 6 7 8

Demonstration Lab Kitchen Restroom Balcony Student Lounge Bridge to parking deck Circulation Lobby Mechanical

7

7

7

3

14

14

11 12 13 14

SECOND FLOOR

Classroom Career Services Admissions Director’s Suite

THIRD FLOOR

Kitchen Balcony Kitchen

Kitchen

Balcony

Kitchen

Balcony

Balcony

Wine Room

Restaurant Bake Shop & Pastry Kitchen

Outdoor Eating

022

Kitchen

Kitchen

Library Lecture Hall Classrooms Admin Offices

Lobby


Tension

Compression Exploring the tensile and compressive qualities of a locally sourced steel

Library

023

Parking Deck Classroom

Circulation

Food Truck Market


Level change detail

Grate flooring system detail

Floor connection to tension members detail

Plenum connection to structure detail

Student Lounge

Mechanical Plenum

024 Kitchen

Restaurant

Service Alley

Parking Deck


The Courtyard House

FOOTWASH, ALABAMA

A Study of Community Architecture and Environmental Controls In 2007, during the fall of my second year, I attended the Rural Studio based in Newbern, Alabama. Our 16 student studio project began to design and build part of a house for our client Rose Lee Turner and two of her sons, BJ and Jason, in Footwash, Alabama. The following Spring semester another studio of students designed and built the rest of the house which included a wing for the two son’s bedrooms and a courtyard. Rose enjoys a daily routine that involves morning privacy while watching the outdoors, hence the views from her bedroom. The house will also host gatherings of friends and family with an emphasis on the large porch and courtyard. A number of environmental issues were considered through surveys of vernacular architecture. The large porch overhang shades the house from the intense southern sun and the cedar rain screen protects the house from the wet climate. The ceilings are high to utilize the stack effect with corresponding openings on opposite sides of the house to allow for cross ventilation.

025

Photograph by Timothy Hursley


Design Build | second year

026


Entrance to courtyard

Original House

027

Courtyard

Fall Construction

Spring Construction

Summer Construction


Bed 3 Courtyard

Bed 2

Deck

Bed 1

Dining

Living

Kitchen

Bath

028 Porch

PLAN


Porch studies from surrounding area

029


WEST ELEVATION

030

Photographs by Timothy Hursley


Marshall Space Flight Center

HUNTSVILLE, ALABAMA

Historic American Building Survey, HABS AL-199-B In the summer of 2012 I was selected to intern for HABS (Historic American Buildings Survey), the Federal Government’s oldest preservation program, and companion programs HAER (Historic American Engineering Record), HALS (Historic American Landscapes Survey), and CRGIS (Cultural Resources Geographic Information Systems). My duties involved on-site field work and preparation of measured and interpretive drawings. Working primarily in Washington D.C. in the offices of the National Park Service my project team travelled to our site three times for field documentation, including hand measuring and high definition laser scanning. I was assigned to the Administrative Complex at Marshall Space Flight Center in Huntsville, Alabama. MSFC was established in the 1960’s to provide the U.S. Army, and eventually NASA, with mission-critical design, development and integration of the launch and space systems required for space operations, exploration, and scientific missions. Our team documented three buildings and the surrounding site. The drawings that I produced were for the twin buildings 4201 and 4202.

031

Photographs by Renee Bieretz, HABS Photographer


Professional | Internship

032


033

SHEET SET


034


The Main Gate and Auburn Oaks at Toomer’s Corner

035

Ink on Mylar, 36” x 24” Drawn with Ivan Vanchev


AUBURN, ALABAMA

Leicester B. Holland Prize | Competition

036


Drawings The following pages represent selected drawings that I have created over the last few years. Some were assignments from classes and others are personal drawings.

037

GUARANTY BUILDING Buffalo N.Y. Graphite, 12� x 15�, American School class


Personal | Educational

038


039

COLUMN DETAIL SHEET (hand reproduction) Graphite, 24” x 36”, Architectural History I class


040

218 COMMERCE STREET (Montgomery, AL) Prismacolor pencil, 6” X 18”, Thesis Studio Nahkjavan


041

Sketches, graphite


042

ALL HANDS ON DECK Graphite, 36” x 24”


DOUG BACON

nkb0001@auburn.edu

+1 334 524 0045



Doug Bacon Portfolio