Page 1


Voorwoord

Een jaar vol liefde en geluk

Laat je het hele jaar lang inspireren door de opdrachten en gedachten in deze agenda, en kom in jouw staat van liefde, die energie geeft en tegelijkertijd rust. Kijken naar wat er is, in plaats van naar wat je mist, of wat er zou moeten zijn. Het zal je zelfvertrouwen een flinke boost geven! Liefde en geluk, om te delen met jouw vrienden, familie en anderen. Elke week heeft een eigen focus. Start vandaag nog!


Je kunt je lesrooster in dit handige hoesje bewaren!


Cijferlijst Vak

Cijfers

Eindcijfers


Cijferlijst Vak

Cijfers

Eindcijfers


MAANDAG 04 aug

DINSDAG 05 aug

WOENSDAG 06 aug


Augustus

DONDERDAG 07 aug

W EE K

32

VRIJDAG 08 aug

ZATERDAG 09 aug

ZONDAG 10 aug

en bent ie je xpres! w k e an e Ontd het d wees


MAANDAG 01 sept

DINSDAG 02 sept

WOENSDAG 03 sept


Septembe

DONDERDAG 04 sept

W EE K

r

36

VRIJDAG 05 sept

ZATERDAG 06 sept

ZONDAG 07 sept

n n doe allee houdt, Niet n de je va waar et doen op oudt, h h maar aarvan je d. r w hhei manie ware vrij is


Mind make-over:

Ik heb moeite met nee zeggen… 5 tips om nee te leren zeggen

1

2

3

Denk eens goed na: waarom vind je nee zeggen zo moeilijk? Je wilt anderen waarschijnlijk graag helpen, maar vaak spelen ook andere zaken een rol. Misschien ben je bang dat mensen teleurgesteld in je worden als je iets weigert, of dat ze je niet aardig meer zullen vinden. Of denk je misschien dat je alleen nee mag zeggen als je iets écht niet kan? Help jezelf nu door nieuwe gedachten te bedenken, en oefen die de komende tijd ook. Voorbeelden: ‘Ik wijs de persoon zelf niet af, alleen zijn/haar verzoek.’ ‘Als ik nu nee zeg ben ik niet slecht voor die ander, maar juist goed voor mezelf.’ Bedenk er zelf nog maar eens een paar! Besef goed dat mensen die te veel voor anderen doen, vaak te weinig voor zichzelf doen. En dat kan op den duur vervelende gevolgen hebben voor je zelfvertrouwen, je energiepeil en je gezondheid. Eerst voor jezelf zorgen is dus juist nodig om er voor anderen te kunnen zijn. Bij de veiligheidsinstructies in het vliegtuig zeggen ze niet voor niets dat je eerst jezelf een zuurstofmasker op moet zetten voor je anderen helpt!

4

Als iemand je iets vraagt waar je eigenlijk nee op wil zeggen, geef dan kort maar duidelijk aan dat je dat niet gaat doen. Niet te veel uitleg geven, dat is nergens voor nodig en geeft alleen maar aanleiding tot discussie. Geef aan dat je snapt dat de ander in een lastig parket zit, maar ga je niet verontschuldigen. Soms kun je ook nee zeggen, maar er meteen bij zeggen wat je wél voor die persoon kunt doen.


5

Als je twijfelt, zeg dan dat je er even over moet nadenken en er later op terugkomt. Zet alles rustig op een rijtje, gebruik bovenstaande tips en beslis dan pas. En je hoeft natuurlijk niet álles te weigeren; soms is het heel fijn om iemand te helpen en levert het die persoon én jou veel op!

MoodieZ-lezer Robin is met de tips aan de slag gegaan. En... heeft het geholpen?

‘Het gaat best goed. Ik vind het nog steeds weleens lastig om nee te zeggen, maar met de tips in mijn achterhoofd is het al een stuk minder moeilijk. Door te bedenken dat ik de persoon niet afwijs, maar alleen het verzoek, wordt het bijvoorbeeld al een stuk makkelijker om iets te weigeren. Ik weet nu dat ik het niet helemaal hoef uit te leggen en dat scheelt. En als ik iets echt niet wil doen, maar geen nee durf te zeggen, probeer ik iets te bedenken wat ik wel zou kunnen doen, waardoor ik die persoon toch een beetje help. Maar zonder weer dat vervelende klusje te hoeven doen dat ik al heel vaak gedaan heb. Of veel studietijd kwijt te zijn door anderen te helpen, terwijl ik die tijd zelf hard nodig heb. Ik voelde me vaak schuldig als ik iets niet voor een ander deed, wat ik best wel kon doen. Maar nu weet ik dat dat nergens voor nodig is. Ik help mensen waar ik kan, maar maak ook keuzes voor mezelf. Dat is voor iedereen beter.’


MAANDAG 29 sept

DINSDAG 30 sept

WOENSDAG 01 okt


r Septembe O k to b er

DONDERDAG 02 okt

WEE K 40

VRIJDAG 03 okt

ZATERDAG 04 okt

ZONDAG 05 okt

Werelddierendag Offerfeest

Nee m mee je dr o de dag men in.


MAANDAG 03 nov

DINSDAG 04 nov

WOENSDAG 05 nov


November

DONDERDAG 06 nov

W EE K

45

VRIJDAG 07 nov

ZATERDAG 08 nov

ZONDAG 09 nov

eze k d ssing i maa Ik n besl eel h ee l a k wee ie ik an het ! d ben g a lan ellen t s uit


Being different is one of the most beautiful things on earth


Individualistische vernieuwer Jij bent de luis in de pels. Een typische Waterman zwemt namelijk graag tegen de stroom in. Als alle neuzen (eindelijk) dezelfde kant op staan, breng jij haast per definitie reuring in de groep. Je hebt een hekel aan uniformiteit. Dat heeft ook te maken met angst. Angst om op te gaan in de massa en versleten te worden voor zoiets als burgerlijk. Je anders zijn komt dus voort uit een behoefte aan individualiteit. Je hebt het nodig om je te kunnen onderscheiden van anderen. Voor jou is de enige functie van een grens dat je er doorheen kunt breken en dat doe je met verve. In de klas stel je menig regel ter discussie. Niet eens zozeer vanwege die specifieke regel, als wel om de discussie die je erdoor kunt aanzwengelen. Je hebt een hekel aan verstarring en regels en zoekt altijd naar wegen om mensen op een ander been te zetten en een proces van vernieuwing in gang te zetten. Voor de wat ouderwetse, meer autoritaire docent ben je niet de gemakkelijkste leerling, maar de docent die jou wat meer vrijheid en ruimte durft te geven om te experimenteren (en daarmee ook: vallen en opstaan) heeft geen kind aan je. En het allerleukste is: uitvinders vallen onder dit sterrenbeeld.


MoodieZ schoolagenda 2014 - 2015  

Een bijzondere schoolagenda van uitgeverij BacktoBasiX, uitgebracht onder licentie van MoodieZ mindstyle magazine voor jongeren

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you