Page 1

• skridskor • skor • bindningar • stavar • tillbehör


Foto: Håkan Hjort/ Niac Photo

ISTIDER Vissa år har man mer tur än andra. Några ensamma löv sitter fortfarande kvar på träden och ändå är det möjligt att njuta av friheten på sjön. På den frusna sjön. Det låter som om isen vi åker på är ett eget väsen, som om den har växtvärk. Dova knäppningar och ibland ett åsklikt muller hörs över den frusna ytan. Andra gånger hörs ett gurglande ljud som om sjön svalde något, eller någon… De första gångerna vi hör isens läten stannar vi till, lyssnar och funderar. Snart är vi vana vid ljuden som förstärker tystnaden och vi fortsätter vår färd längs med vassen, genom små vassruggar och tvärs över vikar. Vi tar oss prövande längre ut för att snart nyttja hela den långa frusna sjöns yta. En frusen råk som ser ut som en skridskobana lockar och efter noggrann kontroll av isens tjocklek blir det islek och tävlingsfart. Vinden i ansiktet, tryck i benen och den frusna råkens kanter förstärker fartkänslan och lyckan är total. Alldeles för snart smälter ”banan” ihop med sjöisens blanka yta. Istället för känslan av en bana har vi än en gång obegränsat med utrymme. Varje långfärdsskridskoåkare har sin egen dröm om hur isen ska vara. Hur den ska reflektera, sjunga och bete sig. Hur varje skär ska lämna spår efter sig och hur isen ska locka till långa fascinerande turer från strand till strand. Men att bara få vara här ute i naturen är en fantastisk upplevelse. Skridskor är en så enkel aktivitet att genomföra och den ger så mycket energi och livslust tillbaka. Även om ytan är delvis begränsad så är upplevelsen så mycket större. Vår sjö för dagen lockar med blåa berg i fjärran, guldgul vass i strandkanten och en sol som får oss att vara ute tills magen skriker. Det är tur man har fika i ryggsäcken.


Foto: Håkan Hjort/ Niac Photo

Foto: Håkan Hjort/ Niac Photo

Holländska långfärdsskridskor sedan 1930

COMPETITION

Holländska långfärdsskridskor sedan 1930

Ny lättare stomme i triangelformad aluminium. En mycket vridstyv skridsko som ger en unik åkkänsla. Denna skridsko levereras med en skena i High Speed Steel Bi-Metal/64Rc. Radie 23m och med stål-tjocklek 1,1mm. Skenlängd: 42, 44 och 46cm.

BLADE

Holländska långfärdsskridskor sedan 1930

Samma stomme som i Competition. En skridsko som passar både nybörjare och mycket erfarna åkare. Skena i Toolsteel stainless 60Rc med radie 35m och ståltjocklek 1,25mm. Skenlängd: 43,45 och 48 cm.

TRACK

Holländska långfärdsskridskor sedan 1930

Vridstyv T-profil i aluminium. Skena i Toolsteel stainless 60Rc med radie 35m och ståltjocklek 1,25mm. Skenlängd: 43,45 och 48cm.

ZANDSTRA BALLANGRUD THERMO

Holländska långfärdsskridskor sedan 1930

Skridsko för elitmotionären. Ovandel i Carbon med formbar innersko. Power strap med microspänne. Kan utrustas med en Bi-metal skena. Stl. 37-48.

TANGO

Holländska långfärdsskridskor sedan 1930

Samma stomme och skena som i Track.

EASY GLIDER

Holländska långfärdsskridskor sedan 1930

Perfekt nybörjarskridsko för barn, som vill testa långfärdskridsko-åkning tillsammans med familjen. De flesta modeller av lite kraftigare vinterkängor passar i skridskon. Stl. S 26-31, M 32-36, L 36-39, XL 40-43. (Storlekarna kan variera pga kängans utformning).

Att tänka på:

Zandstra som mäter skenans längd, rekommenderar: • Skridskon skall vara vridstyv, Skostorlek Skenlängd för att undvika skenbrott och 36 - 39 43 cm för att ej svaja till i frånskjutet. 40 - 43 45 cm 44 - 47 48 cm • Rätt längd på skenan.

OBS! En person med skostorlek 40 samt normal vikt och längd, kan med fördel använda skenlängd 43 cm. Personer med skostorlek 44 kan således använda skenlängd 45 cm. Med långa och tunga personer är rekommmendationen den motsatta, dvs skostorlek 39 bör använda skenlängd 45 cm och skostorlek 43 således skenlängd 48 cm.


Foto: Håkan Hjort/ Niac Photo

TREKKING

Bra nybörjarskridsko för åkning med fast häl. Här använder du din vanliga favoritkänga till skridskon. Längder: 40,45,50 och 55cm.

FLEX

Långfärdskridsko med T-profil för åkning med lös häl. Längder 45,50 och 55cm.

Att tänka på:

Isvidda som mäter skridskons totala längd, rekommenderar:

Skostorlek Skridskolängd 36 - 39 45 cm 40 - 43 50 cm 44 - 47 55 cm

STETIND

För er där endast det bästa är gott nog. Skinnsko i 2,4-2,6 mm fulläder med uppdragen skyddskant runt hela skon. Stabil och komfortabel sko med fantastisk läst. Gore-Tex membran. BC-sula. Stl. 36-48.

NORDLAND

En lätt stabil sko i skinn, med invändiga förstärkningar i skaftet. Gore-Tex membran. BC-sula. Stl. 36-48.

SYDPOLEN

Ovandel i 2,8 mm fulläder med Gore-Tex membran. Det bästa som går att finna på 75 mm Vibramsula för traditionell skridskoåkning med fast häl. Stl. 36-48.

ANTARTIC

Detta har varit en klassiker i decennier (Standard tidigare modell-namn). Kombinationen av bra läst och material av hög kvalitet har gjort denna modell till en vinnare. Ovandel i 2,6-2,8 mm fulläder på en 75 mm Vibramsula. Stl. 36-48.


Foto: Håkan Hjort/ Niac Photo

ALASKA

Ovandelen från en av Alpinas mest omtyckta och avancerade trekking-skor har här monterats på Rottefellas BC-sula. Fantastisk komfort kombinerat med modernt snitt. Lädersko med Thinsulate och Alpitex membran. Skyddskant i gummi runt hela skon. Stl. 35-47.

BC 1600

Skinnsko med Alpitex membran. Förstärkt fram över tåboxen. Thinsulate och BC-sula. Stl. 3649. Har funnits i sortimentet i många år.

TRAVERSE/TRAVVERSE EVE

Sko i syntet-material med ledad manschett för stabilitet. Thinsulate och Alpitex-membran mot kyla och väta. Stl. 35-49. Finns med dam-läst (EVE). Stl. 35-42.

BC 1550/BC 1550 EVE

Sveriges mest sålda sko på BC-sula under många år. Kombinationen av bra stabilitet, värmeegenskaper och en fantastisk komfort, har skapat en favorit hos både skid- och skridskoåkare. Finns med dam-läst, lite smalare och autofit stoppning runt ankeln. Vid blötföre kan skoöverdrag rekommenderas. Stl. 36-49. (Eve 35-42)

SKOÖVERDRAG BC

Varmfodrat överdrag som också håller dig torrare om fötterna.

Att tänka på: • Skon skall vara vridstyv och stabil. • Bekväm och komfortabel. • Grov gummisula ger bättre grepp och säkerhet när man går.

BC MANUELL

Bred och kraftig bindning för maximal stabilitet. BC-manuell är lämplig till både skidor och långfärdskridskor. Skor med BC-sula är oftast kraftiga, stabila och har ett grovt mönster i sulan, vilket gör de mindre hala och varmare än en längdsko.

R3 CLASSIC

Racingbindning för tävlingsåkare och motionärer i skidspåret. För skridskoåkaren med skateskor är detta den mest lämpade bindningen. Flexbiten bör bytas till en hårdare än originalet.


Foto: Håkan Hjort/ Niac Photo

ICE HUNTER TELE II

Mjukt transparent PU-grepp, extra greppzon. Justerbar från 98-155 cm.

ICE HUNTER 1STG

PU-grepp, fasta längder. 125,135,145,155 och 165 cm.

Slipning/Bryning av långfärdsskridskor

VIDEO - Slipning/Bryning

Slipning utförs av fackman med maskin.

Se vår video hur du slipar och bryner dina skridskor. www.backcountry.se

Bryning kan var och en utföra men ställer vissa krav på kunskap, handlag och utrustning. Utrustning: Brynställ, tillverka själv eller köp i sportaffär. (finns olika modeller) Bryne: Grov och fin sida, minst c:a 25 cm långt och så brett som möjligt. Bryning: Fäst skridskorna lika varje gång i brynstället med spetsarna framåt. Det är mycket viktigt att skridskoparets skenor ligger helt plant i förhållande till varandra. Brynets grova sida förs fram och tillbaka med långa, mjuka och oregelbundna rörelser (typ 8:or), utmed skridskoskenorna med samma tryck hela tiden. Utnyttja hela brynets yta för att behålla dess planhet. Bryningen pågår tills du känner skärpa utmed hela skenorna på alla fyra sidor. Därefter putsar man av med den fina sidan på brynet tills ytan på skenan har högglans. Avsluta med att bryna bort råäggen med ett mindre bryne utmed sidorna av skenorna. Efter 1-2 säsonger och många bryningar kan det vara lämpligt att lämna in skridskorna till fackman för slipning och kontroll av kurvan på skenan. Använd alltid skydd på skenorna till och från isen Att bryna en skridsko i taget med ett litet handbryne är en nödlösning om olyckan är framme på skridskoturen (påkörning av sten).

Vårda och kontrollera utrustningen Slipa skridskorna inför varje säsong (utförs av fackman) Bryna skridskorna 2-3 ggr/säsong (brynställ, bryne, kunskap krävs). En långfärdsskridskofantast bryner skridskorna efter var och varannan skridskotur. Att åka på ”slöa” skridskor (jämfört med nybrynta) är som att cykla på hal is, fästet i varje skär är näst intill obefintligt, dessutom bromsar varje litet ”jack” i skenan. Så för att få ett bra glid och ett effektivt skär är nybrynta skridskor en förutsättning. Kontrollera att pikspetsarna greppar bra i isen. Kontrollera att räddningslinan löper ut lätt (att den inte har trasslat ihop sig) och att den är fäst på ryggsäcken så att man med lätthet når den. Ryggsäckens remmar och spännen ska vara anpassade så att det är lätt att justera säcken i rätt läge. Efter en skridskotur på saltis är det viktigt att spola av skridskorna med varmvatten för att få bort saltet så de inte rostar. Kontrollera att bindningarnas skruvar är åtdragna. Isdubbar bör vara av CE-godkänd modell.


TILLBEHÖR SLIPSTÄLL

ISDUBB ZANDSTRA

Dubb med foam-grepp, visselpipa. Nackband med snabbfäste. Finns i stl. M och L. (omkretsen på handtaget skiljer) CE-godkänd

SLIPSTÄLL TANGO

ISDUBB ISVIDDA

CE-godkänd

SLIPSTEN FOSS

KNÄSKYDD

SLIPSTEN FICK

ARMBÅGSSKYDD

SLIPSTEN TRIANGEL

RYGGSÄCK

För optimal finish. 3 olika slippapper klistrade på en aluminium triangel. ”Spegeleffekt”

Långfärdsskridskosäck som med några lätta handgrepp kan göras om till dagstursäck. Volym 35-40 l + topplock och sidofickor.

RÄDDNINGSLINA

SNOWGRIP

25 m flytande lina med foam-klädda grepp.

Halkskydd med dubb Två stl. M=36-41. L=39-47.

SKENSKYDD

MAXIGRIP

Levereras med brett kardborreband.

Dubb för skor eller kängor. Kan sättas i och tas ur flera gånger.

DUBBELPIK

ASSIST

Dubbelpik med handtag och långt extragrepp i foam. Spets i härdat rostfritt stål. Längder: 135,145,155 och 165 cm.

ISPIK

Traditionell trä-pik med härdad spets.

Tillbehör till Easy Glider. (stabilisator)

BOB SKATE DE LUXE

Skridsko för de allra minsta. Dubbelskena med strapspänne. Justerbar storlek, 24-30,


Tryckning: Prinfo Vårgårda 2012 Foto: Håkan Hjort/ Niac Photo Prod. blomill.se

Marknadsföres av: BACKCOUNTRY EQUIPMENT AB, Tel 0322-66 02 50, Fax 0322-66 02 51, e-mail: info@backcountry.se

ISTIDER 2012  

Folder ISTIDER

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you