Page 1

Sveriges äldsta områdestidning utgiven sedan 1979

SPARA PÅ ELEN! BACKABLADET BERÄTTAR HUR DU GÖR! Sommarresa till Skara!

Ett besök i Återbruksstugan

Nummer 2 2011

Sommarmat! Häggspinnmal i Backa Röd


Postnummer Bergsjön Jag växte upp i en förort, ja på den tiden då förort egentligen betydde att man bodde på en lite mindre plats nästintill den större staden. Vi som var pendlare. De där gamla kranskommunerna kallar sig inte gärna förorter idag, det är alldeles för lätt att ta miste, miljonprogrammet förändrade nämligen definitionen. Om inte annat så rörde det till sig på både det ena och andra viset. Backabladet är en så kallad områdestidning med historia, från starten 1 979 har man försökt att initiera gemenskap, man har berättat om vad människorna på Backa Röd- området är och vad de gör. Jag gillar det. Jag har inte bott på Hisingen i Göteborg men efter att jag lämnat kranskommunen ifrån min barndom har jag varit bosatt på andra ställen just så som Hisingen, områden med rykte, områden som antingen hjälper eller stjälper sig själva. En stor portion av vedermödorna i den senare formens förort handlar mycket om självbild, vi som bor här vet att det är skillnad mellan två sidor av en liten gata. Vi vet att träda över är att gå till en annan värld, alltid en sämre sådan, och vi vet detta eftersom vi också tror mycket på ryktet om oss själva; någonstans måste ju de stökiga, kriminella och allmänt moraliskt korrupta människorna som vi hör om hela tiden finnas och på andra sidan gatan verkar väl rimligt. En inbördes hierarki har blivit viktig för oss. Jag slösurfar Internet, söker på vårt – mitt – område och inte klokare blir jag för det. En kille frågar vart i Göteborg man ska bo för att ”inte behöva köpa sig en ny telefon varje månad” och övervägande är då inte svaret Bergsjön eller Angered. Ett inlägg lyder; ”Kan vara bra för utsocknes att veta att Gunnared och Lärjedalen är PK-namnen på Angered, dvs postnummer 424. Bergsjön kallas också ibland för Gärdsås för att låta behagligare...” Responsen som följer är tydlig; ”Så dom har börjat trixa med namnen för att lura stakars [sic] ovetande. Skamligt!”. Det handlar om skillnaden mellan villaförorten och betongförorten Bergsjön. Den förstnämnda hör man inte så mycket om men den andra, betongförorten, den hörs mer än tillräckligt. Det så kallade ”Miljonprogrammet” har fått stå mycket till svars för den segregation förorten blev ett fall av, för femtio, sextio år sedan var ursprungstanken att den akuta bostadsbristen skulle byggas bort till

förmån för nya välfärdsideal. Gösta Bohman satte ut efter en och en halv miljon nya bostäder och onekligen följde intensiva år, mellan 1 965 och 1 975 byggdes en fjärdedel av Sveriges nuvarande bostäder. Spårvagnarna, betongmonstren, spred ut sig och områden som Sätra, Tensta, Rosengård, Hammarkullen och Fittja föddes. Små samhällen med små mataffärer i mitten, skolor, gångtunnlar, broar och stora parkeringsplatser, kvadratmeter till allt flera med små trånga trapphus som konsekvens. Det var ljust, grönt och funktionellt. Det var välfärd. Men så hände något, förorten blev istället sinnebilden för låg status. Hög invandring, hög arbetslöshet, hög kriminalitet är vad som går att utläsa. ”Banlieue” suckar fransmännen, förort. Jag har stundtals bott i ”finare” områden också, skillnaderna kan jag egentligen bara konstatera som en enda; rörelse. Visst är socioekonomiska differenser ett faktum, men lika väl kan jag inte direkt säga att när jag exempelvis levde i Malmö att Limhamn är något jag minns som bättre än Rosengård. I Göteborg är väl inte inom eller utom vallgravarna egentligen en sådan big deal, det sitter mest i huvudet. I förorten är vi ofta experter på självsabotage; ”Jo jag bor i Bergsjön”, med ett snabbt tillägg, ”det är inte ALLS så illa som det sägs”. Och det är det inte heller, men vi känner ofta ett behov av att understryka just det. Vi har också dyra bilar och flotta villor här ute. Vi har också fattiga och utslagna människor. Det betyder att egentligen är vi precis som de flesta områden som hör storstaden till. Antagligen ligger skillnaden i något så simpelt att vi helt enkelt är många till antal, vår gemensamma rörelse är yvigare. Vi har fler möten, fler kontakter och kanske därmed fler tvistemål, det vet jag inte. Visst brinner det bilar i Bergsjön, men det gör det i City också. ”In Jersey anything is legal as long as you don’t get caught”. Jo, jag har blivit överfallen och rånad en gång men sanningen måste vara att det kunde ha hänt mig någon annanstans likaväl. Förorten har onekligen problem, men det bor mycket bra folk där ändå. Visst har många av oss det som proggrörelsens och Göteborgs egna ”Nationalteatern” beskrev det i låten ”Hon flytta ut till Bergsjön”; det är långt, hårt och ibland ensamt. Men förort är ingen karaktär, det är ett tillstånd som kan förändras. Vi måste kunna tro att vi kan bli den där tilltänkta framgången, och att vi har rätt till den välfärd som utlovades.

Omslag:

Snart garage!

Skapat av Olga Cisternas Vill du skapa nästa logga? Maila eller skriv till redaktionen!

Snart är garagen färdiga på Markurellgatan. Synd bara att de blir så dyra men det kanske är värt det i alla fall. Det blir lättare att komma iväg på morgonen på vintern eftersom man slipper skrapa rutorna på bilen. Det är också ett sätt att bidra till minskad påverkan på miljön eftersom bilen inte behöver dra så mycket vid kallstart.

Linda Bönström Grunden till parkeringen på Markurellgatan. Nu är garaget snart färdigt!

Backabladet Sveriges äldsta områdestidning sedan 1 979

Ges ut av Hyresgästföreningarna i Backa Röd med 4 nummer om året

Redaktion: Berith Nordmark, Kerstin Nilsson, Monica Strömberg Chefredaktör och ansvarig utgivare Ulf Diktonius Layout och sättning: Diktonius Text Tryck: Tryckcompaniet, Hisings Backa Tips om nyheter?

Tråkigt med oansvar En morgon när jag tog en promenad med hunden passerade jag återvinningsplatsen vid Baron Rogers gata 1 . En syn av sällan skådat slag mötte mig. Det är märkligt att vissa människor inte kan ta ansvar och kasta sina sopor utan bara lämna dem på marken i väntan på att någon annan ska städa upp. Hur skulle det se ut om alla var likadana, att de bara kastade ut sina sopor från fönster eller ställde sin soppåse på vägen till bussen, i stället för att lämna sina hushållsrester för återvinning. Kanske var det någon som inte nådde upp till sopinkastet? Eller någon som inte förstod hur man gör. Eller någon som bara gav fullständigt f-n i att ta ansvar. Missnöjd hyresgäst

Ring 0703-999942 eller redaktion@backabladet.se Backabladet ansvarar ej för icke beställt material Backabladet Baron Rogers gata 1 7 42252 Hisings Backa redaktion@backabladet.se http://www.backabladet.se Facebook: http://www.facebook.com/backabladet Backabladet nummer 2 2011


Minska dina kostnader - även om du bor i hyreslägenhet Sänk dina kostnader även om du bor i lägenhet. Det är inte bara villaägare som kan påverka sina boendekostnader. Visst går det att spara pengar även om man bor i en hyreslägenhet. Backabladet har träffat Marie Werner, områdeschef på Poseidon i Backa Röd, som här ger ett antal bra tips på hur du som hyresgäst kan sänka dina kostnader. För det är ju inte alltid ett nöje att till exempel få elräkningen och hade den varit på några kronor mindre blir det ju också mer pengar över till roligare saker.

Elförbrukningen kan sänkas

Det kostar per kilowattimme och beroende på hur mycket dina elektriska saker förbrukar, påverkas också elförbrukningen. Använd lågenergilampor. De håller länge och ger samma bra ljus - om inte bättre! Dessutom förbrukar de bara en liten del av vad en vanlig glödlampa gör. Stäng av alla elektriska saker i lägenheten som du inte använder. En mobilladdare ansluten till eluttaget drar el även om du inte har kopplat in den i mobiltelefonen. Alla lampor behöver kanske inte lysa om du inte är i rummet? Släck lampan när du inte behöver ljuset. Eftersom du själv kan välja elleverantör även i hyreslägenheten, kan du välja grön el för att minska påverkan på miljön. De flesta elbolag har sådana alternativ och behöver dessutom inte kosta mer.

Värmen är svår att påverka eftersom vi har fjärrvärme i området men du kan ändå bidra till en minskad hyreshöjning genom att hålla fönster stängda. Då går inte värmen igång i onödan. Vattnet kan du också vara med och påverka. Att värma vatten kostar pengar och påverkar också hyran i slutändan. Hur länge duschar du?

Låt inte vattnet i duschen, badet, handfatet eller i diskhon i köket rinna i onödan. Och om det läcker - anmäl detta till värden så åtgärdas det. Kranar kan ju börja läcka.

Tvättar du i lägenheten eller i tvättstugan? I lägenheten påverkas du direkt genom att tvättmaskinen drar elektricitet och därmed syns på elräkningen. Tvätta inte halvfulla maskiner.

Avfallet kan minskas genom att du sorterar. Det finns miljöhus och de fungerar jättebra i Backa Röd.Bidra till en bättre miljö genom att sopsortera! Att slänga saker på marken är bara en kostnad. Tänk också på att Återbrukshuset finns. Där kan du lämna saker du annars kanske bara hade kastat. Fundera också på hur mycket reklam du får och slänger varje vecka. Säg nej till reklamen. Behöver du en nej-till-reklam-lapp? Du kan få en gratis hos husvärden. Bara några exempel på hur du som hyresgäst kan påverka dina kostnader och samtidigt bidra till en bättre miljö!

Häggspinnmalen i Backa Röd Nu har den uppmärksammade häggspinnmalen dykt upp även i Backa Röd. Häggspinnmalen spinner sitt nät för att skydda larverna mot småfåglar och blir i sitt sista stadium en fjäril med vita vingar och svarta prickar och är specialiserad på just hägg. Inte sällan äter larverna upp alla löv på de angripna träden, men det finns ingen anledning att oroa sig, enligt naturexperter. Det ser läskigt ut men om trädet inte är skadat innan får det inga andra konsekvenser än att det blir helt avlövat. Det kommer oftast nya blad redan till hösten. Idag gör man inget åt problemet utan det försvinner av sig själv. Men är man kostnärligt lagd går det ju alltid att tycka att det är vackert när det grå omsluter det annars så gröna.

Tack till Marie Werner för alla goda råd!

Ett femtal träd är angripna på och kring näridrottsplatsen men även i andra delar av Backa Röd.

Hyr en stuga för fest eller tillställning Visste du att det går att hyra någon av våra fritidsstugor i området? Om du har ett giltigt förstahandskontrakt och bor i området kan du hyra stugan till i princip vad du vill! Kontakta någon av stugvärdarna. Boka stugan hos någon av stugvärdarna!

Häggspinnmal (Yponomeuta evonymella) en av omkring 90 arter spinnmalar i Sverige. Häggspinnmalen är en fjäril som i sitt larv-stadium lever i häggar. Larverna förpuppar sig och den kollektiva väven kokongerna gör så att hela trädet kan täckas i vit väv. Trädet kan då i folkmun kallas för spökträd. Trots att häggens löv helt kan ätas upp av larverna återhämtar sig trädet. Häggspinnmalen är även ofarlig för människan.(Wikipedia)

Kontaktuppgifter till stugvärdarna. Telefontiderna är 1 7.00-1 9.00 Markurellstugan (Max 30 pers) 0703-01 90 68 Hjalmar Bergmansstugan (Max 80 pers) 0704-06 02 34 Wadköpingsstugan (max 80 pers) 0702-78 09 70

Backabladet nummer 2 2011


Sommarresa till Skara Sommarland den 27 juli

Purjolåda med bacon och ost

Förra årets sommaresa till Skara blev en succé varför Hyresgästföreningen i Backa Röd anordnar en likadan resa även i år! Resan går av stapeln den 27 juli och kostar 300 kr per person. Då ingår lunch. Biljetterna kommer att säljas den 20 juli mellan klockan 1 8.00 och 20.00. Först på plats gäller!

4-8 purjolökar (ca 800 gr) vatten, salt (2 tsk per liter) 1 paket bacon 1 dl riven ost, t ex hushålls- eller Svecia 1 dl mjölk eller grädde

Mer information i din trappuppgång i mitten av juli!

(4 portioner)

Skölj purjolöken och skär den i 1 0 cm långa bitar. Lägg den i kokande, saltat vatten, koka 6 - 8 minuter. Häll av vattnet Lägg purjobitarna på ett smort ugnssäkert fat. Lägg baconskivorna ovanpå. Ställ in fatet i 250 grader ugnsvärme. Låt det stå 1 0 minuter, strö på osten, tillsätt mjölken. Gratinera tills osten fått färg, ca 1 0 minuter. Servera med kokt potatis eller ris.

En titt in i Återbruksstugan Nu har Återbruksstugan i Backa Röd varit öppen en tid. Avsikten är att man här ska lämna saker man har tröttnat på eller inte tycker sig ha någon användning för längre men som andra kan tänkas vilja ha. För större saker som möbler, cyklar, djur eller annat som vi inte kan ha på hyllorna, finns det en anslagstavla där man kan sätta upp lappar med bilder eller bara text. Vi har haft gott om besök av glada hyresgäster, både de som lämnat eller hämtat samt det vanligaste; att man både lämnat och hämtat. Klart man blir glad när man gratis hittar något man vill ha, men även de som lämnat saker man tycker är för fint för att kasta men inte har någon användning för gläds av att sakerna åter kommer till användning. Förutom att vara till gagn för de boende så är det med omtanke om miljön vi gör detta. Det kastas på tok för mycket fullt användbara saker i dagens Sverige. De vanligaste saker vi fått in är böcker, husgeråd, leksaker samt prydnadssaker. Reglerna är enkla, du ska bo i BackaRöd, lämnade saker ska vara rena och i användbart skick Pengar är förbjudna i stugan. Saker som inte hämtats efter en länge tid tas bort. Stugan ligger jämte HjalmarBergmansstugan mellan Blendas Gata och Hjalmar Bergmans Gata och är öppen samtidigt som cafeet, d.v.s MånTi-Ons kl 09-1 2 och mellan 1 7-1 9 på torsdagar. Tiderna gäller tills vidare, eventuella ändringar anslås i stugans fönster.

Välkommen in och återvinn!

Anders Ljungfeldt/Stugansvarig

Lyckad planteringsdag Lördagen den 7 maj gick i ett grönt tecken, då Poseidon anordnade en planteringsdag med tillhörande tipspromenad i Backa Röd. Och många var de som kom för att hämta blommor att sätta i rabatterna i området. Dessutom bjöds på fika och annat gott vid bovärdskontoret på Baron Rogers gata. Ett stort antal boende samlades denna dag för att njuta av solen och värmen och dessutom passa på att få lite frisk luft och förfriskningar. Tipspromenaden gav många möjligheten till en promenad runt området, där kluriga frågor utmanade hjärnan och där maten hägrade när de kom tillbaka. Samling utanför miljövärdens kontor på Baron Rogers gata. Backabladet nummer 2 2011

Backabladet nr 2 2011  

Backabladet - Sveriges äldsta områdestidning. nr 2 2011

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you