Page 1

3 IN 1 blok PatiĂŤnteninformatie


Inleiding U wordt aan het onderbeen of bovenbeen geopereerd en zal voor deze ingreep geen algehele verdoving krijgen maar een plaatselijke verdoving. U zal een prikje in de onderrug krijgen waarbij De zenuwen die naar het been lopen worden verdoofd. Na het prikje zal u geen pijn meer voelen in het been tijdens de operatie.

Wat houd de behandeling in. Een 3 in 1 blok is een locoregionale verdoving waarbij de 3 belangrijkste zenuwen die naar het been lopen worden verdoofd. Het effect is dat het been volledig pijnloos wordt gedurende een aantal uren. Hierdoor is een pijnloze ingreep aan het been perfect mogelijk.

Voorbereiding Op de dag dat u geopereerd zult worden zal de gewoonlijke standaard voorbereiding worden uitgevoerd voor de ingreep. U zal wat vroeger naar het operatiekwartier worden gebracht om de verdoving op een rustige manier te kunnen plaatsen. Geen speciale voorbereidingen dienen te gebeuren dan die voor de ingreep


Waar vindt de behandeling plaats De verdoving wordt geplaatst door de Anesthesioloog, geassisteerd door een anesthesiemedewerker. De uitvoering vindt plaats in de ontvangstruimte van het operatiekwartier. U zult opgehaald worden ongeveer ĂŠĂŠn uur voor de eigenlijke operatie. Deze tijd is nodig om u te brengen, de verdoving goed te kunnen plaatsen en het de tijd te geven goed te kunnen inwerken.

Hoe vindt de behandeling plaats Aangekomen in de ontvangstruimte van het operatiekwartier. Zult u ontvangen worden door 1 van de medewerkers en de anesthesioloog. Eerst zal er een uitgebreide controle worden uitgevoerd en zal de Anesthesioloog, het type verdoving met u bespreken. Nadat u de informatie hebt ontvangen, uw toestemming hebt verleend en u geen verdere vragen heeft zullen de nodige voorbereidingen getroffen worden. Afhankelijk van de operatieve locatie komt u in zijligging te liggen. Het kan ook gebeuren dat u gewoon in rugligging kunt blijven. Wanneer het positioneren voor u te pijnlijk of te moeilijk zou zijn kan de Anesthesioloog in overleg met u voorstellen u even te sederen teneinde het draaien op de zij pijnloos te laten verlopen. Eenmaal op de zij zal de Anesthesioloog de onderrug verdoven en de naald


ter plaatse brengen. Om de juiste zenuwen op te zoeken zal men gebruik maken van een zenuwstimulator. Dit is een apparaat dat kleine elektrische stroompjes geeft. Hierdoor kunt u schokjes in het been voelen. Dit is normaal en niet pijnlijk. Eens de naald goed is gepositioneerd zal de Anesthesioloog de lokale verdoving inspuiten rond de zenuwen. Eenmaal geplaatst wordt de naald verwijderd en een pleister aangebracht terhoogte van de injectieplaats. U wordt terug in rugligging gebracht en het blok dient een 20 minuten in te werken. Na de inwerktijd wordt de verdoving goed gecontroleerd. Als deze voldoende is zal de ingreep kunnen starten.

Wat kan ik verwachten ? Tijdens de operatie kunt u een gevoel van aanraking hebben. Dit is normaal maar u mag geen pijn voelen. Heeft u toch een pijngevoel ? dan kan er bijkomende pijnmedicatie gegeven worden.


Risico’s Problemen komen weinig of niet voor bij deze techniek. Toch zijn er risico’s aan verbonden. De verdoving werkt of niet voldoende. In dit geval kan er overwogen worden om via een infuus in de arm pijnmedicatie bij te geven. Mocht dit niet volstaan dan kan een volledige narcose overwogen worden. Beschadiging van zenuwen Komt zéér weinig voor, maar kans dat er een beschadiging aan zenuwen ontstaat is bestaande. Intoxicatie Vergelijkend met de beschadiging aan de zenuwen komt ook intoxicatie door het lokale verdovingsmiddel zéér zelden voor. Als het toch ontstaat is deze perfect te behandelen. Verdoving in de spinale ruimte Er is een zéér kleine kans dat bij het opschuiven van de naald de spinale ruimte wordt aangeprikt. In geval van voorkomen is dit perfect te behandelen.


Na de operatie Het grote voordeel is dat het blok nog geruime tijd nawerkt wat maakt dat u ook nog uren na de operatie pijnvrij zult zijn. Bij het uitwerken van de verdoving kan op de afdeling dan andere pijnmedicatie worden gegeven zodat de pijn voor u tot een minimum beperkt blijft.

Vragen ? Stel ze gerust aan uw Anesthesioloog of anesthesiemedewerker die u begeleid. Zij zullen graag antwoord geven op uw vragen.

test  

test teetetete