Page 1

Babyplaneta

1


JUN/JUL 2017. BROJ 43

14

20

POZNATI RODITELJ Bojana Barović

28

32

U CENTRU PAŽNJE

40 novih PiC inhalatora za dečje bolnice

52 40

Ljubavlju i nežnošću do emotivno razvijenog deteta

PRIČE IZ ŽIVOTA

Zvončica, dobra vila dece obolele od raka

54

Pravilna priprema povrća i voća

Adresa redakcije: Viline vode 47/III, 11000 Beograd Tel/fax: 011/2084-377; 2084-388 e-mail: babyplaneta@keprom.com Glavni i odgovorni urednik: Jelena Stančić Redakcija: Jelena Stančić, Angelina Radulović Art Direction & Design: Vidak Guzina Design: Mirka Stojić Fotografija: Shutterstock, Dreamstime, stock.xchng

Kako da organizujete sjajno porodično letovanje

KAŽI AAA

STOČIĆU, POSTAVI SE

Osnivač i izdavač: Keprom d.o.o.

TEMA BROJA

Stručni saradnici: dr Danijela Milosavljević, dr Vesna Branković-Brkan, VMS Anđelka Kotević, Živka Vlajković, nutricionista, Milan Kojić, magistar kinezi terapije, Snežana Trtica Graovac, dipl. geograf - turizmolog Saradnici i prijatelji: Udruženje „RODITELJ“, Bebac.com, Halobeba, Sandra Pejović, Jovana Rusić, Sanja Pešić, Tamara Popović, Sonja Arlov, Jelena Jelić, Nevena Ivanović, Tanja Vukas, Milena Stojanović, Ivana Plećić, Tijana Jonev Marketing: babyplaneta@keprom.com Kontakt sa čitaocima: Jelena Stančić babyplaneta@keprom.com

KOFER

Bela Crkva, Vojvođanska venecija

Štampa: Rotografika d.o.o. Segedinski put 72, Subotica Tiraž:

30000 komada Distribucija:

Keprom d.o.o.

CIP - Katalogizacija u publikaciji Narodna biblioteka Srbije, Beograd 37 BABY planeta / glavni i odgovorni urednik Jelena Stančić. - God. 1, br. 1 (april 2010)-. - Beograd : Keprom, 2010- (Subotica : Rotografika). - 30 cm Dvomesečno. ISSN 1821-4967 = Baby planeta COBISS.SR-ID 174545164


priča se

Kompanije Keprom i Aksa uvek uz najmlađe U skladu sa svojom poslovnom filozofijom i kulturom, kompanije Keprom i Aksa nesebično podržavaju najmlađe i njihove roditelje. Tako su u maju predstavnici kompanije Aksa posetili odeljenje hematoonkologije 2 na Institutu za majku i dete u Beogradu i poklonili igračke deci koja se leče na njemu. Preko humanitarne organizacije „Srpska solidarnost hranom“ upućena je pomoć porodilištu u Pasjanima u Gnjilanu na Kosovu i Metohiji. Proizvodi za bebe koje je donirala kompanija Keprom biće podeljeni bebama rođenim u tom porodilištu.

Aksa darivala novorođene bebe u banjalučkom porodilištu Povodom otvaranja radnje u Banjaluci, predstavnici kompanije Aksa posetili su Kliniku za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske i svim bebama rođenim u petak 12. maja darovali vredne poklone. Svih 16 beba, koliko ih je rođeno tog dana, dobilo je vrednosni vaučer u iznosu od 80 konvertibilnih maraka za kupovinu u Aksi, a robni deo poklona činili su proizvodi za bebe.

NA ODMORU SA PORODICOM Kada imate decu, porodična putovanja su pravi izazov. Sva ta priprema i pakovanje, sam put koji traje kraće ili duže i na kraju dolazak na destinaciju i raspakivanje. Na www.ringeraja.rs možete naći obilje tekstova o putovanju sa decom, šta je neophodno spakovati i zašto je bitno koristiti auto-sedište za decu. Takođe, na forumu Ringerajine mame dele savete kako da odmor prođe bez stresa i bude vreme potpunog opuštanja i uživanja. Čitajte njihove savete i obogatite naš forum svojim! Dobrodošli na Ringeraja.rs!

4 Babyplaneta


Otvorena Aksa u Banjaluci Aksa je 13. maja otvorila maloprodajni objekat u Banjaluci, na prvom spratu Tržnice u Ulici Ive Lole Ribara br. 4. To je prva Aksa u Bosni i Hercegovini, a ukupno trinaesta u Aksa maloprodajnom lancu. U skladu sa sloganom „Sve za bebe i decu na jednom mestu“, Aksi nudi sve što je potrebno za mališane od rođenja do 12 godina - kolica, krevece, autosjedišta, kozmetiku, hranu, igračke, odeću i sve za prvo opremanje beba. Početak rada Aksa radnje u Banjaluci obeležen je veselo, uz vredne poklone. Otvaranje su, uz muziku i igru, začinili animatori, klovnovi, mađioničari i maskote, koji su se družili i zabavljali sa najmlađima.

Aksa uspešno učestvuje u humanitarno-ekološkoj akciji „Čepom do osmeha“ Kompanija Aksa prošle godine se priključila humanitarno-ekološkoj akciji sakupljanja tvrdih plastičnih čepova, koju sprovodi Udruženje „Čepom do osmeha“. Tako su u svim Aksa maloprodajnim objektima i u upravnoj zgradi kompanije postavljene kutije za prikupljanje čepova, ukupno četrnaest. Zahvaljujući podršci kupaca i zaposlenih u kompaniji, prikupljanje teče uspešno i čepovi se redovno isporučuju Udruženju. Čepovi se potom odvoze na reciklažu a od dobijenih sredstava kupuju pomagala deci sa invaliditetom ili nekom smetnjom u razvoju. Aksa poziva sve koji se do sada nisu odazvali akciji da daju svoj doprinos. Što više čepova, to je veći broj mališana koji će dobiti neophodna pomagala. Efikasnijem radu Udruženja doprineće i nova kancelarija otvorena u maju u Novom Sadu. Osim kancelarija u kojima će biti organizovane razne aktivnosti i radionice, tu je i veliki magacin za skladištenje plastičnih čepova do njihovog slanja na reciklažu.

Babyplaneta

5


saveti Udruženja "RODITELJ"

Naplata alimentacije, veliki problem jednoroditeljskih porodica

I

ako nijedan zakon u Srbiji ne prepoznaje samohrane roditelje kao posebnu i ugroženu grupu, činjenica je da oni faktički sami brinu o detetu/deci, dok s druge strane ostaju uskraćeni za veliki broj prava. Zakon o finansijskoj podršci porodici s decom definiše da je samohrani roditelj onaj ko samostalno vrši roditeljsko pravo u slučajevima kada je drugi roditelj umro, ili je nesposoban a nije stekao pravo na penziju, na odsluženju je vojnog roka, ili je u zatvoru duže od šest meseci. To znači da ova definicija u sivoj zoni ostavlja sve roditelje koji se faktički potpuno samostalno staraju o detetu, jer drugi roditelj, iako je živ i nije lišen roditeljskog prava, ne obavlja svoje dužnosti – ne plaća alimentaciju i ne učestvuje u detetovom životu. Podaci govore da nakon razvoda čak 70 posto roditelja odbija da plaća alimentaciju za svoje dete. Ne postoji nikakva statistika o broju samohranih roditelja, ali se procenjuje da čak 80 odsto njih pripada ovoj drugoj grupi, kojoj se ne priznaju nikakva prava. Jer, na papiru oni imaju odluku o alimentaciji, pa iako su faktički samohrani, nemaju formalno taj status, samim tim ne mogu ni da ostvare pravo na dečji dodatak i popust za vrtić. Ako nisu zaposleni, nemaju pravo ni da decu upišu u vrtiće. A i u slučaju da rade, plaćaju vrtić potpuno jednako kao i

6 Babyplaneta

funkcionalne porodice sa oba roditelja. Takođe, nemaju nikakvu prednost na listama Nacionalne službe za zapošljavanje i pri traženju posla. S druge strane, roditelji koji izbegavaju da plate alimentaciju koriste sve moguće načine – od prelaska na rad na crno do prepisivanja sve imovine na druga lica. Činjenica je da je sa stanovišta države nemoguće sve one koji sami brinu o detetu, a faktički ne dobijaju nikakvu alimentaciju, svrstati u samohrane roditelje, preciznije je definisati ih kao jednoroditeljske porodice. Država mora da reši ovaj ogroman problem, ali svi dosadašnji pokušaji nisu bili sistemski i nisu dali rezultate. Kao jedno od rešenja koje je spominjano u Prednacrtu građanskog zakonika, država je predlagala osnivanje alimentacionog fonda. Iako ideja na prvi pogled omogućava da roditelj koji faktički izdržava dete konačno dobije nadoknadu makar dela troškova, sam predlog je nejasan i u praksi bi mogao da bude teško ostvariv. Država bi, naime, isplaćivala propuštenu alimentaciju iz tog fonda, ali tek posle: • izostanka plaćanja izdržavanja uzastopno tri meseca ili sa prekidima - šest meseci • nakon što roditelj podnese tužbu, sačeka kraj sudskog procesa i konačnu presudu • ako izvršitelji izađu na teren i ne uspeju da naplate dugovanje, roditelj ostvaruje pravo na naknadu iz alimentacionog fonda.

Ovakav dugotrajan i pre svega skup proces malo koji roditelj iz jednoroditeljske porodice može sebi da priušti. Gde je rešenje Iako sudski procesi znaju da se otegnu, a čak i kada postoje pravosnažne presude o izvršenju, do njega fizički teško dolazi, ipak je sudski put, iako težak i trnovit, najefikasniji. Tome će možda dodatno doprineti i inovacija koju je država ponudila. Postoji ideja da se omogući razmena podataka između različitih institucija: sudova, tužilaštava, zatvora, izvršitelja i beležnika, kao i MUP-a, Narodne banke Srbije, Ministarstva državne uprave i Agencije za privredne registre. Sudija će tako jednim klikom moći da proveri da li je tuženi roditelj prijavljen na obavezno socijalno osiguranje, od kada, kod kog poslodavca i slično. Osim sudija, i izvršitelji će moći da utvrde ima li račune u bankama i motorno vozilo registrovano na sebe.

Udruženje „RODITELJ“ info@roditelj.org www.roditelj.org www.facebook.com/roditelj


Babyplaneta

7


biramo za vas

CHICCO NATURAL SENSATION Chicco Natural sensation nova linija kreirana je da prati prirodni razvoj bebine kože, kao u majčinom stomaku. Svi proizvodi su inspirisani sastavom vernix caseola - žućkasto-masnog maza koji nastaje pod dejstvom placentarnih hormona. To je prirodna zaštita tokom trudnoće čija je uloga da čisti, štiti i hrani bebinu kožu sve do rođenja. Kolekciju čine sledeći proizvodi: šampon, kupka, kupka i šampon, losion za telo, krema za lice, ulje u spreju i krema 4u1 protiv ojeda. Svi proizvodi iz linije Chicco Natural sensation sadrže aktivne sastojke prirodnog porekla, a testovi rađeni pod nadzorom renomiranih nezavisnih instituta potvrđuju njihovu toleranciju, efikasnost i veoma pozitivne rezultate. Formula bez parabena i fenoxyetanola, preporučena od strane dermatologa i pedijatara, idealna je za upotrebu od prvog dana. Klinička studija potvrdila je preporuku zadovoljnih mama. Aksa Kids Mega Store i bolje snadbevene apoteke i drogerije.

FRESH’N SOFT VLAŽNE MARAMICE

GRÜNSPECHT ĆILIBARSKE OGRLICE ZA BEBE Grünschpect ogrlice od baltičkog ćilibara apsorbuju bol i negativnu energiju izazvanu rastom zubića ili drugim problemima, smiruju i bebi donose spokoj. Ove ogrlice su unikatne. Svaka je pažljivo ručno nizana, kamen po kamen. A svaki kamenčić je jedinstven po obliku. Iza svakog je vezan čvor kako ne bi došlo do rasipanja u slučaju da se pokida. Grünschpect ogrlice za bebe dolaze u boji konjaka, meda i u kombinaciji više boja.

Aksa Kids Mega Store i druge bolje opremljene radnje bebi i dečje opreme.

Fresh’N Soft antibakterijske vlažne maramice za samo nekoliko trenutaka temeljno uklanjaju sve nečistoće sa kože, a pritom ne narušavaju njenu pH vrednost. Ne sadrže alkohol, te su pogodne i za najosetljiviju kožu. Malo džepno pakovanje od 15 komada idealno je za dečju torbu ili džep, dok će namensko travel pakovanje od 20 komada naći mesto u svakoj putnoj torbi ili koferu. Velika pakovanja od 72 i 90 komada idealna su za kućnu upotrebu u svim prilikama - pri presvlačenju bebe, za higijenu lica ili ruku, a mogu ih koristiti svi članovi porodice.

Aksa Kids Mega Store, Velika apoteka, Super Vero, Mercator, Roda i ostale bolje snabdevene apoteke i dečje radnje.

FLUFSAN BEBI PODMETAČI Flufsan bebi podmetači za jednokratnu upotrebu štite dušek dok se dete odvikava od pelena. Izrađeni su od tri sloja: donji je od netoksičnog polietilena i garantuje nepropustljivost u granicama moći upijanja, koja iznosi od 600 do 800 grama. Srednji sloj je od fine celuloze i superupijajućeg polimera koji povećava moć upijanja i eliminiše širenje neprijatnih mirisa, dok je površinski veoma nežan zahvaljujući mekanom hipoalergenskom materijalu. Flufsan bebi podmetači dostupni su u pakovanju od deset komada i u dve dimenzije: 60 x 60 cm i 60 x 90 cm. Veoma su praktični za svakodnevno presvlačenje, a možete ih koristiti u stanu, na putovanju, kao podmetač za igru, u kolicima, prirodi. Aksa Kids Store, Velika apoteka i druge bolje snabdevene apoteke i radnje.

CHICCO TEČNI DETERDŽENT I OMEKŠIVAČ ZA VEŠ Chicco tečni deterdžent za pranje veša efikasno otklanja sve nečistoće sa bebinih stvarčica, a istovremeno je nežan prema njenoj osetljivoj koži. Jedinstvena formula sa dodatkom aloja vere omogućuje efikasno pranje, a ne izaziva iritacije i alergijske reakcije. Chicco tečni deterdžent za veš testiran je hipoalergenski (smanjuje potencijalni rizik od alergija) i može se koristiti od bebinog rođenja, ali i za pranje veša svih koji imaju osetljivu i kožu sklonu iritacijama. Dolazi u pakovanju od 1,5 litar, što je dovoljno za 27 pranja. Kako bi bebine stvračice bile besprekorno čiste, mekane i nežno mirisne, preporučljivo je Chicco tečni deterdžent koristiti u kombinaciji sa Chicco omekšivačem. Chicco omekšivač je dostupan u dva mirisa: beli je sa mirisom pudera, zeleni s blagim cvetnim notama. Aksa Kids Mega Store, Delhaize Tempo i Maxi objekti, Lilly, dm drogerije, Mercator i Roda objekti, Super Vero, Metro, Univerexport, DIS i bolje nadbevene apoteke i dečje radnje.

8 Babyplaneta


Babyplaneta

9


biramo za vas

CYBEX KOLICA IRIS I ETERNIS Iris i Eternis, novi modeli kompanije Cybex, pravi su izbor za mlade urbane roditelje koji žele kompletna kolica za užurbanu svakodnevicu. Zahvaljujući točkovima sa sistemom amortizera jednako dobro se prilagođavaju svim gradskim terenima, od ulica i trotoara, do trgova i parkova. Zanimljivo gradsko okruženje puno je vizuelnih i zvučnik stimulansa bitnih za razvoj mališana. Uz dodatak nosiljke, u šetnju sa bebicom možete od njenog prvog dana. A uz dodatak auto-sedišta ova kolica postaju savršen putni sistem. Ova okretna i fleksibilna kolica, koja možete sklopiti samo jednom rukom, savršena su kombinacija funkcionalosti, udobnosti i dizajna. Aksa Kids Mega Store i druge bolje opremljene dečje radnje

HAUCK KOLICA SUN PLUS Ova kolica su idealna za putovanje. Teže samo 4,6 kilograma, pa su veoma lagana za manipulaciju. Imaju kišobran sistem, te se lako i brzo sklapaju i rasklapaju jednom rukom, što olakšava transport i odlaganje. Prednji točkovi su rotirajući, dok zadnji služe za kočenje. Tokom vožnje mališana će na mestu držati pojas sa pet tačaka vezivanja, dok će ga u vrelim letnjim danima od sunčevih zraka štititi velika tenda. U zavisnosti od toga da li imate devojčicu ili dečaka, možete odabrati kolica u roze boji sa likom Mini, ili plava sa likom Mikija Mausa.

Aksa Baby Mega Store i bolje snabdevene dečje radnje.

MAM LAŽE U KUTIJI ZA SAMOSTERILIZACIJU Dok imuni sistem bebe ne ojača dovoljno da se sam odbrani od bakterija i virusa, njen pribor uvek treba da bude savršeno čist. Sve MAM laže su upakovane u posebne kutijice za samosterilizaciju, pomoću kojih će biti besprekorno sterilne za samo tri minuta. Sipajte vodu u kutijicu do označenog nivoa, zatim stavite laže, kutijicu zatvorite i stavite u mikrotalasnu rernu. Posle tri minuta laže će biti čiste i spremne za upotrebu. U MAM kutijici istovremeno možete sterilisati dve laže. Kako bi bebina laža uvek bila nadohvat ruke, pomoći će vam MAM traka za lažu koja se jednostavno kači i na zimsku i na letnju garderobu. Možete odabrati običnu ili onu sa poklopcem, kako bi laža uvek bila čista i spremna za upotrebu.

Aksa Kids Mega Store i druge bolje opremljene bebi radnje i apoteke.

MUNCHKIN ČAŠE MIRACLE 360 Munchkin čaše Miracle 360˚ napravljene su tako da mališan iz njih može da pije sa svih strana. Dovoljno je samo da prisloni usne na ivicu. A kada prestane da pije, čaša se automatski zatvara čime se izbegava curenje i prosipanje tečnosti. Ova čaša je anatomski oblikovana i preporučena od strane stomatologa jer podržava zdrav razvoj dečjih zubića. Munchkin čaše Miracle 360˚ prate razvoj deteta. Tako je za one starije od šest meseci, koji se tek uče da samostalno koriste čašu, namenjena čaša Trainer koja ima drške za lakše držanje a i sporiji protok tečnosti. Za mališane starije od godinu dana tu su čaše Spy s bržim protokom tečnosti. Munchkin čaše Miracle 360˚ sastoje se od samo tri dela i veoma se lako čiste, a mogu se prati i u mašini za sudove. Aksa Kids Mega Store i druge bolje opremljene dečje radnje.

RASTAR AUTOMOBILI NA DALJINSKO UPRAVLJANJE Male ljubitelje brze vožnje na Rastar parkingu čekaju modeli automobila na daljinsko upravljanje. U ponudi su mnoga uzbudljiva vozila spremna da ih mali vozači testiraju. Svi Rastar automobili su verne replike čuvenih marki, poput BMW-a, mercedesa, lambordžinija, folksvagena, ferarija i audija, a dostupni su u nekoliko veličina. Rastar automobili su namenjeni starijima od šest godina. Gornja granica ne postoji.

10 Babyplaneta

Aksa Kids Mega Store i bolje opremljene radnje bebi i dečje opreme.


biramo za vas

CHICCO SUN I ZANZA NO

Nežna dečja koža veoma je osetljiva na sunčevo zračenje, pa je već od prvih toplih dana treba adekvatno zaštititi. Predlažemo kremu koja se može koristiti i za zaštitu tek rođenih beba, te mleko za sunčanje u spreju sa visokim zaštitnim faktorom 50+ za decu stariju od godinu dana. U novom pakovanju i sa inovativnim konceptom zaštite, sada će još bolje štititi osetljivu kožu mališana od UVA, UVB i IR zraka.Linija za zaštitu od komaraca Zanza No, napravljena od prirodnih sastojaka, namenjena je celoj porodici i sadrži niz proizvoda za prevenciju ali i ublažavanje posledica uboda komarca. Dostupna je u obliku spreja, gela, roll-ona i maramica, a mogu je koristiti deca starija od tri meseca. Mališane možete zaštiti i pomoću uređaja koji rade na principu ultrazvučnih talasa. Postoje dva modela: prenosivi i onaj koji se uključuje u struju, a obezbeđuju zaštitu mališana i u prirodi, i u domu. Ako do ujeda ipak dođe, crvenilo, svrab i iritaciju ublažiće olovka, koja se koristi i kod ujeda pčela i meduza. Aksa Kids Mega Store, Delhaize Tempo i Maxi objekti, Lilly, dm drogerie, Mercator i Roda objekti, Idea, Super Vero, Metro, Univerexport, DIS i bolje snabdevene apoteke i dečje radnje.

ANDRONI GIOCATTOLI TRICIKL SA RUČKOM Vožnja bicikla predstavlja fizičku aktivnost koja ima brojne psihološke i fizičke prednosti i pozitivno utiče na zdravlje. Da bi vaš mališan kvalitetno provodio vreme u prirodi, predlažemo da mu nabavite Androni Giocattoli tricikl s ručkom. Mališani ga mogu koristiti od petnaestog meseca. U tom uzrastu triciklom upravljaju roditelji, i to uz pomoć ručke na zadnjem delu. Kada budete sigurni da je dete spremno da samostalno i bez vaše pomoći upravlja triciklom, samo uklonite ručku za upravljanje. Tricikl je izrađen od bezbedne plastike nosivosti do 30 kg i jednostavan je za održavanje. Aksa Kids Mega Store i bolje opremljene radnje bebi i dečje opreme.

INTEX BAZENI Ukoliko imate kuću i dvorište, deca sigurno provode više vremena napolju, u igri i zabavi. Ako njih pitate kako da uredite dvorište, na njihovoj listi želja sigurno će biti i neka vodena zanimacija. To im je posebna radost u vrelim letnjim mesecima, jer uz igru i zabavu klinci mogu i da se rashlade. Baby planeta predlaže Intex bazene u kojima tokom leta klinci u sopstvenom dvorištu mogu da uživaju u kupanju i brčkanju. U svom asortimanu Intex ima veliki broj bazena različitih veličina, pa smo sigurni da ćete odabrati onaj koji najviše odgovara vašem dvorištu ili terasi.

Aksa Kids Mega Store i bolje opremljene radnje bebi i dečje opreme.

DOHANY TOYS Ukoliko imate dvorište, deca će sigurno više vremena provoditi napolju, pa bi bilo dobro da ga uredite po njihovoj meri, ali tako da im igra bude bezbedna. Predlažemo Dohani tobogan i kućicu koji garantuju celodnevnu zabavu tokom većeg dela godine. S obzirom na to da ne zauzimaju mnogo prostora, zimi ih možete uneti u kuću. Da bi zabava u dvorištu bila baš po meri najmlađih, dodajte i Dohani guralice koje pružaju sate i sate sjajne zabave.

Aksa Kids Mega Store i bolje opremljene radnje bebi i dečje opreme.

REER ZAŠTITE OD SUNCA, KIŠE I KOMARACA Najjednostavniji a pritom siguran način da mališane tokom puta zaštitite od sunčevih zraka jeste upotreba Reer štitnika od sunca. Lako se postavljaju i odgovaraju svim modelima automobila, a dolaze u tri verzije, sa roll-up sistemom, tu su oni koji se na prozor postavljaju pomoću vakuum sistema i oni u obliku trapeza. Uz Reer suncobrane za kolica mališan će biti zaštićen tokom šetnje, jer su izrađeni od materijala koji odbija 99 posto sunčevog zračenja. U slučaju iznenadnog pljuska dobro će doći Reer zaštita od kiše za kolica, dok će bepca od komaraca čuvati Reer mrežica. Postoji mrežica za krevetac i kolica, kao i ona univerzalna koja pristaje na sva kolica i krevece.

12 Babyplaneta

Aksa Kids mega Store i bolje opremljene radnje bebi i dečje opreme.


poznati roditelj

Roditeljstvo potpuno promeni životne prioritete Ona je svetski poznata manekenka, on poznati pevač. Život ih je spojio na pomalo neobičan način, u Survajver šou-emisiji. Ljubav koju su Bojana Barović i Nikola Rokvić započeli na „kraju sveta“, pre devet meseci je, dolaskom kćerke Leone, dobila neke nove dimenzije. Bojana nam je ispričala kako je doživela prve roditeljske korake

I

mala sam veliku sreću da mi je trudnoća protekla zaista predivno, bez ikakvih poteškoća, čak su me zaobišle i čuvene jutarnje mučnine. Verujem da je tu malo i psihološki momenat odigrao ulogu, jer ja ne volim mnogo da se žalim, nekako se uvek dobro osećam i situacije koje drugi teško podnose ja savladam lakše. To je možda neka moja borba sa samom sobom, provera koliko zaista mogu da pomerim sopstvene granice, naravno, kada to zdravstveni uslovi dozvoljavaju. U svakom slučaju, veoma sam zahvalna što sam imala divnu trudnoću, što sam do poslednjeg dana bila aktivna i samo uživala u svojoj bebici, šetala, trenirala, puštala joj muziku i slala dobre vibracije. Pitali smo Bojanu kako je izgledao porođaj u inostranstvu, gde je sjajan odnos prema porodiljama uobičajena stvar, a ne puka sreća kao kod nas.

14 Babyplaneta

- Najveći problem ovde, koliko mi se čini iz iskustva drugih, jeste sam odnos prema porodiljama. Naše institucije i doktori poseduju veliko znanje i iskustvo, i tu se ne razlikuju mnogo od doktora u Americi. Međutim, njihov odnos s pacijentom je diskutabilan. Stekla sam utisak da se ovde porodilje ne pitaju ništa, bez obzira na njihove želje, znanje i potrebe, već se sve rutinski obavlja i smatra se da je jedno te isto pogodno za svaku trudnicu. Da li zato što je pravno sređena država, tek u

Americi se trudnica i te kako pita za svaku stavku pre i tokom porođaja. Sve je opciono i isključivo po njenoj želji, samim tim i kasnija odgovornost je na nama. Doktori se trude da informišu pacijente, ali konačna odluka u vezi sa načinom porođaja, osim naravno u kritičnim situacijama, stvar je ličnog izbora, kao i to da li će beba posle biti sa vama i slično. Meni je to bilo veoma važno, te je Leona od samoga starta bila tik uz mene i nije se nijednog trenutka odvajala.

Roditeljstvo menja i pogled na posao Roditeljstvo je bilo povod i da Bojana napravi neke promene u karijeri: - Na neki način sam dosadašnji posao prevazišla i spremna sam za mnogo odgovornije poslove, da iskustvo iz inostranstva i života tamo prenesem ovde. Takođe, ono što počinjem da radim veoma je povezano s novom ulogom roditelja, a o čemu je tačno reč javnost će saznati uskoro.


Čak su i pregledi bili u našoj sobi. Smatram da bi to trebalo da bude uobičajeno ako je u pitanju prirodan porođaj i zdravo dete. Nikola je prisustvovao porođaju i Bojana dodaje da joj je to mnogo značilo. To je zapravo bila njegova želja, jer nije hteo da propusti divan trenutak Leoninog dolaska na svet. Bio je prisutan svakog sekunda iako je Bojanin porođaj trajao dosta dugo. - Kada žena prvi put prolazi kroz tako nešto i ne zna šta je čeka, prisustvo partnera je od velikog značaja. Tu je i specijalni momenti nas kao porodice na okupu u prvim minutima Leoninog života. I moja mama je takođe prisustvovala porođaju, pa je to iskustvo neprocenjivo - dodaje Bojana. - Kada je Leona napunila pet nedelja, vratili smo se iz Amerike u Srbiju i priznajem da sam i pored velikog iskustva s putovanjima ovaj put bila uplašena kako će beba podneti toliki put. Međutim, ona je bila prosto neverovatna: ceo put je prespavala, samo se budila za podoj. I dandanas je zadržala tu osobinu, pa kada god smo na nekom važnom događaju, ona kao da zna da treba da bude tiha te se umiri ili čak zaspi. Prvih nedelja posle Leoninog rođenja imali su pomoć Bojanine majke, koja je bila s njima u Los Anđelesu. To im je, priznaje, bilo veoma značajno na više nivoa - a najviše na psihološkom. Bojana ističe da je njena majka smirena po prirodi, pa je to doprinelo da u domu od početka vlada takva atmosfera. I pored neispavanosti koja je neminovna uspevali

su da se lepo zabave, šetaju i uživaju u svakodnevici. - Ipak, početak je sam po sebi težak, jer je to sasvim nova uloga i verovatno niko nije spreman na to potpuno novo iskustvo. No, smatram da svako zdravorazuman to može prihvatiti kao novi i lep posao i glavni prioritet u životu, ne razmišljajući o tome koliko menja život, šta propušta ili ne može više da radi. Moj život se zaista promenio iz korena, s obzirom na to da sam mnogo putovala i kretala se, a onda odjednom mesecima nisam mogla da izađem na duže od sat ili dva. Ja sam tu ulogu od srca prihvatila jer je to ono što je mom detetu potrebno za zdravo odrastanje, i najmanje što ja mogu da učinim - odgovara Bojana na pitanje koliko je teško prilagoditi se na roditeljsku ulogu. Bojana je i veliki pristalica dojenja, pa je bila potpuno šokirana kada je nedavno njena fotografija na kojoj u frizerskom salonu doji Leonu naišla na burne komentare na društvenim mrežama, kako pozitivne, tako i negativne. Bojana dodaje da je bila neprijatno iznenađena što se pravi tolika fama oko nečeg prirodnog i lepog, ali da je zatim shvatila kako sve i te kako ima smisla ako je nakon toga barem jedna trudnica ili majka promenila mišljenje u vezi s dojenjem u javnosti i odvažila se na to. Na pitanje da li je Srbija ili Amerika bolja sredina za gajenje dece, s obzirom na to da živi na obe lokacije, Bojana kaže: - Ako pametno i ispravno vaspitamo decu, okolina nije presudna. Naravno, postoji drugi niz faktora bitnih u odgoju a

Unutrašnji glas roditelja Iako je o roditeljstvu čitala dosta knjiga i na internetu, uz uvek korisne majčine savete, Bojana misli da majke ipak treba najviše da veruju svom instiktu. - Na samom kraju ipak najčešće prevlada moj unutrašnji glas i mislim da to i treba da pratimo. Jer ako i napravimo grešku, bolje je da to budu naša nego tuđa. povezani su sa lokacijom, ali u tom slučaju ne bih mogla dati tačan sud gde je konkretno bolje. I jedan i drugi grad ima svoje mane i prednosti. Meni je drago što smo trenutno u Srbiji jer su nam ovde porodice, a izuzetno nam je važno da nam dete odrasta uz svoju familiju, babe i dede, braće i sestre. Svakako bih volela još dece definitivno, jer tek sada uviđam pravo značenje onoga da su deca najveće bogatstvo - kaže naša sagovornica. - Emancipacija je na mnogim nivoima dobra, ali opet ima i lošu stranu. Smatram da je za svaku ženu najbitnije da pravilno odredi prioritete. U tom slučaju porodica, tj. deca ne bi smeli da trpe zarad karijere, a još manje zbog životnog stila na koji smo možda navikli. Ja sam odrasla u porodici gde su oba roditelja radila i nisam zbog toga nikad osetila nedostatak pažnje. Ali u tom slučaju potrebno je sve slobodno vreme posvetiti porodici. Tako trenutno izgleda i moj život, nemam puno vremena za neke aktivnosti, izlaske, druženja. Ono malo vremena što provodim van kuće najviše koristim za poslovne obaveze.

Babyplaneta

15


3,2,1... odaberi sad

auto-sedište Advansafix III Za decu težine od 9 do 36 kg

Pojas u

Pojas u

tačaka vezivanja za decu do 18 kg

pokretni pričvršćivač koji ublažava udare sa strane

tačke vezivanja za veću decu štitnik za pravilno pozicioniranje pojasa

16 Babyplaneta


Babyplaneta

19


tema broja

Kako da organizujete sjajno porodiÄ?no letovanje

20 Babyplaneta


„Ma kakvo letovanje s decom, vratila sam se mrtva umorna. U putu su povraćali, a onda plakali jer im je bilo dosadno. Na moru sam sve vreme kao kobac gledala gde su, naravno, dobili su i temperaturu. Ujutru nismo mogli da ih probudimo a uveče uspavamo, iako su bili umorni i kenjkavi“. Da li ovako izgleda i vaša priča o odmoru s decom? Letovanje s mališanima, naročito ako nije pažljivo isplanirano, lako može da se pretvori u noćnu moru. No to ne mora da bude tako, iako je, priznaćemo,

godišnji odmor s decom najčešće i fizički i psihički zathevan, naročito ako deca još ne idu u školu. Maloj deci promena ritma ne prija uvek, mogu da se razbole ili povrede. Ali planiranje je pola mudrosti kada je odmor u pitanju. Jer pažljivim planiranjem možete organizovati sadržajno letovanje s kojeg ćete se vratiti punih baterija i zaista odmorni. U svemu tome bitno je kakvo vi letovanje priželjkujete - izležavanje u hotelu gde vam je sve na dohvatu ruke, ili avanturu ispunjenu doživljajima i sa mnogo akti-

vnog odmora. Mala deca zahtevaju mnogo pažnje, posebne uslove, i s njima teško da ćete imati usporen i lenj odmor. Računajte da će to biti aktivan odmor, opustite se i gledajte da što više uživate porodično, sve ostalo je manje važno. Kada konačno odluče da idu na porodični odmor, roditelje uglavnom najviše muči pitanje gde letovati dok su deca mala, naročito ako je tu i beba. Da li je bolje otići na more, ili ipak posetiti planinu, selo?

Babyplaneta

21


tema broja

22 Babyplaneta


Koja destinacija je najbolja za porodično letovanje? More svi najviše vole Kad kažemo letovanje, većina nas prvo pomisli na more. Svima nama prijaju voda i aktivnosti u njoj, sunce, šetnje, plivanje. Toliko volimo more da nas ne može pokolebati ni činjenica da je od svih lokacija za letovanje more najzahtevnije. Za porodice s decom kod nas su tradicionalno najpopularnija letovališta u kopnenom delu Grčke (i Tasos), Crna Gora i Hrvatska, a poslednjih godina i Turska. Letovališta na ovim destinacijama su relativno blizu, čak i ako se putuje kolima – izuzetak je Turska u koju je zbog daljine poželjno putovati avionom. Deca obožavaju vodu i boravak na moru biće im uživanje, a ima i zdravstvenih prednosti. Iako je puna morska sezona u julu, porodice često za odmor biraju jun i septembar, čak i kraj maja, kako bi se izbegle najveće vrućine, a i iskoristile povoljnije ponude. Iako ima roditelja koji na more vode bebe od dva ili tri meseca, pedijatri ne preporučuju da se bebe mlađe od šest meseci vode na odmor, uprkos tome što obično veoma dobro podnose put. Planina odlična i leti Planina možda nije prvo na šta ljudi pomisle kada se kaže godišnji odmor, ali ona zaista može da ponudi punu relaksaciju i uživanje, naročito ako su vam deca još mala, a pogotovo ako je neko od njih beba. Letovanje na planini je organizaciono lakše, a bebi će sigurno više prijati od mora. Čak i u vreme najvećih vrućina na planini je prijatno, a poznate turističke planinske destinacije imaju mnogo zanimljivih ponuda koje će odmor učiniti veoma lepim. Mnogo zelenila, svež vazduh, prilika za duge šetnje i uživanje u netaknutoj prirodi,

samo su neki od razloga da porodice za godišnji odmor izaberu planinu. Naše najpoznatije planinske destinacije za porodični odmor su: Kopaonik, Divčibare, Zlatibor, Tara. Ove planine nude nezaboravne doživljaje i za roditelje – od planinarenja, vožnje skvadovima kroz šumu, lokalnih izleta i vožnje žičarom, do kupanja u bazenu i spa tretmana.

Svi na selo! Iako Srbija ima predivne divlje i seoske predele, seoski turizam, nažalost, još nije razvijen u punoj meri. Ipak, sve više je sjajnih ponuda i ovakav odmor može da bude veoma interesantan, naročito porodicama koje žive u urbanom okruženju i nemaju prilike da često posećuju selo. Za decu će ovakav odmor biti divan jer će imati priliku da se povežu s netaknutom prirodom, ali i da prvi put vide i dodirnu neke domaće pa čak i divlje životinje, da šetaju, upoznaju svet biljaka, beru cveće... To je prilika da se porodica bar nakratko vrati prirodnom načinu života, domaćoj i zdravijoj ishrani, čistom vazduhu. Na selo možete otići tokom čitavog leta, jer je klima oštrija i sigurno vam neće biti vruće. Neke porodice umesto da plaćaju aranžmane za seoski turizam borave kod poznanika ili rođaka na selu. To onda ovaj odmor čini finansijski najpovoljnijim. U našoj zemlji seoski turizam je u zamahu, naročito su zanimljivi salaši po Vojvodini i šumadijska sela. Na nekim od tih lokacija izgrađeni su čitavi moderni kompleksi koji porodicama s malom decom omogućuju i sadržajan i udoban odmor. Jezero umesto mora Odlazak na jezero je možda najbolji izbor za godišnji odmor ako imate bebu, ili

niste u mogućnosti da putujete na dalje destinacije. Na jezeru, pa i u banji, klima je prijatnija, manje je toplo nego na moru, a ipak možete da se kupate. Neko od brojnih jezera u Srbiji može da bude dobar izbor, a do svakog se stigne za nekoliko sati, odakle god da krećete. Neka od njih, poput Palića, Srebrnog jezera, Belocrkvanskih jezera, imaju i niz zanimljivih sadržaja, pa će boravak na tim lokacijama sigurno biti uživanje za decu. Dobro rešenje za porodični odmor može da bude i boravak u nekom od banjskih kompleksa. Tamo ćete imati dobre uslove za decu (pogotovo ako se odlučite za hotel) ali i priliku da se i vi opustite i odmorite uz razne tretmane koje današnje banje i spa centri nude. Letovanje u gradu Uprkos željama, mnoge porodice ipak ne mogu da odu na porodično letovanje. U tom slučaju je pravi izazov naći deci zanimaciju koja će biti dostojna zamena za dve nedelje na moru ili planini. Poslednjih godina u Beogradu, ali i drugim gradovima Srbije, sve je više raznih letnjih kampova u samom gradu, ili na nekim drugim destinacijama u zemlji, u kojima deca mogu da letuju. Postoje i kampovi koji nude dnevno čuvanje dok su roditelji na poslu. Ovakav način zabave, kao alternativa odlasku na selo ili planinu, može da bude sjajan, naročito za roditelje koji nemaju rodbinu ili prijatelje kod kojih bi poslali mališane. Ovi kampovi osim inovativnog pristupa čuvanju dece tokom leta uvode sasvim nove aktivnosti sa elementima avanturističkih doživljaja, poput penjanja uz stene, veranja, igara snalaženja u prirodi, što će mališanima sigurno pružiti nezaboravan doživljaj.

Babyplaneta

23


tema broja

24 Babyplaneta


Kako da putujemo

K

ada roditelji putuju s malom decom, komfor i brzina su ključni faktori za izbor destinacije. Ukoliko ne putujete avionom, onda letovanje treba da ograničite na neku od okolnih zemalja: Grčku, Crnu Goru, Hrvatsku ili Bugarsku. Avionom nije uvek moguće putovati na određene destinacije, a i finansijski je dosta zahtevno. Autobus nije pogodan zbog udobnosti i nemogućnosti da napravite pauzu kada vama odgovara. Vožnja vozom, bez obzira na sve nedostatke tog prevoza, može da bude pravi doživljaj kada je porodično putovanje u pitanju. Automobil je, čini se, optimalno rešenje za porodični prevoz na odmor, ali ako nemate klima uređaj, trudite se da ne vozite tokom najtoplijeg dela dana, već rano ujutru i kasno uveče. Ako automobil ima klima-uređaj, podesite ga tako da temperatura bude najviše četiri-pet stepeni niža od spoljne. Putovanje automobilom može da bude prava avantura, ako pažljivo isplanirate usputna zaustavljanja (od svake pauze možete napraviti mali izlet). Nigde bez auto-sedišta! Ako putujete autmobilom, nikako ne smete zaboraviti na bezbednost putnika – vezivanje pojasevima za odrasle i prevoz dece u auto-sedištima obavezni su i učiniće putovanje daleko lakšim i bezbednijim. Iako je u našoj zemlji korišćenje auto-sedišta obavezno, nažalost, veliki broj roditelja ne poštuje propise. No zakonske kazne ne treba da vam budu motivacija da nabavite autosedište, razlog treba da bude sigurnost vaše dece. Veliki broj nesreća dešava se upravo na dugim putovanjima, a korišćenje auto-sedišta najbolji je način da zaštitite svoju decu.

Preporučuje se da se mališani voze u auto-sedištu sve dok ne dostignu visinu od 135 centimetara, kada mogu da se bezbedno vežu običnim pojasom automobila. Korišćenje auto-sedišta tokom putovanja na odmor ne samo da pruža maksimalnu bezbednost, već je za decu lakše, jer mogu nesmetano da spavaju. Pritom im je i daleko zanimljivije, jer bez problema mogu da posmatraju predele kroz koje prolazite. Valja znati da ako se u inostranstvo uputite sopstvenim automobilom, neće vam dozvoliti ulazak u zemlju ukoliko deca nisu propisno vezana, ili ćete platiti visoku kaznu ako vas policija zaustavi. Zakonska regulativa se razlikuje od zemlje do zemlje, ali je u svim zemljama u koje građani Srbije najčešće putuju na letovanje upotreba autosedišta obavezna. Prenosimo vam kakvi su propisi u zemljama koje su najčešće porodične destinacije roditelja iz Srbije: • Grčka U omiljenoj destinaciji za letovanje srpskih porodica zabranjeno je da se deca starija od tri godine i niža od 1,5 metar voze na prednjem sedištu. Deca do tri godine moraju da koriste dečja sedišta koja odgovaraju njihovoj težini, i to u svim automobilima, kombijima, osim ukoliko se voze na zadnjem sedištu taksija. Deca visine 1.35 m i viša mogu da koriste regularne sigurnosne pojaseve. Deca mogu da se voze i napred, ali u specijalnim dečjim sedištima koja su okrenuta suprotno pravcu kretanja vozila, i samo ako je deaktiviran vazdušni jastuk. • Crna Gora Deca uzrasta do pet godina moraju da se prevoze u specijalnim sedištima, a deca ispod 12 godina ne smeju da se prevoze na prednjem sedištu.

• Hrvatska Prema hrvatskom zakonu deca mlađa od 12 godina ne smeju da se voze napred. Izuzezak su deca mlađa od dve godine koja se prevoze u specijalnom autosedištu, i samo ako su deaktivniarni vazdušni jastuci. Sva deca do pet godina moraju da se voze u specijalnim sedištima koja im odgovaraju po visini, i na zadnjoj klupi autmobila. Deca od pet do 12 godina na zadnjem sedištu moraju da koriste pojas sa tri tačke vezivanja, sa specijalnom podloškom, ako je to neophodno zbog njihove visine – takozvanim busterom. • Bugarska Deca starosti do tri godine moraju da se prevoze u specijalnim sedištima koja odgovaraju EU standardu. Ona starija od tri godine i niža od 150 centimetara ne moraju imati posebno sedište, ali se prevoze isključivo na zadnjem sedištu vozila. • Makedonija Deca ispod 12 godina starosti ne smeju da se prevoze na prednjem sedištu. Spakujte se kao profesionalci Ma koliko da je odlazak na odmor uživanje, pakovanje stvari zna da bude noćna mora, jer treba poneti sve što je porodici potrebno tokom desetak dana ili dve nedelje. Ako imate malu bebu ili decu različitog uzrasta, može vas obuzeti užas, jer biste rado poneli sve što imate. Ipak, uz dobro planiranje i organizaciju nećete preterati s količinom stvari, a ipak vam na letovanju neće ništa zafaliti.

Babyplaneta

25


tema broja

26 Babyplaneta


Šta treba da bude na spisku za porodično pakovanje?

K

oličina stvari koje ćete poneti na odmor zavisi i od uzrasta dece, jer ako putujete s malom bebom ipak vam treba znatno više dodatne opreme nego ako idete sa školarcima. Pakovanje s bebom Ukoliko imate bebu, čini se da je jednostavno ići na more – ako sisa, hranu nosite sa sobom, može da spava u naručju ili kolicima, gaderobica ne zauzima mnogo prostora. Ipak, beba često zahteva dosta krupnijih stvari kolica, krevetac, nosiljku. Ako je dete u procesu odvikavanja od pelena, obavezno mu ponesite nošu na koju je naviklo. Uvek možete proveriti da li smeštaj u koji idete nudi krevetac, jer u tom slučaju imate jednu brigu manje. Kakav god aranžman da imate, teško je očekivati da će beba jesti hranu za odrasle. Zato je najbolje da joj ponesete određene zalihe kašica i mleka ako ne sisa, naročito ako niste sigurni da ćete u letovalištu moći da kupite hranu na koju je navikla. Zbog toga je neophodna stavka za put i prenosni frižider kako bi hrana koju dajete bebi bila adekvatno čuvana, bez obzira na to gde ste smešteni. Nemojte preterivati s garderobom, ali svakako isplanirajte dovoljno presvlaka za bebu, jer se one mnogo znoje i treba ih često presvlačiti. Srećom, male stvari zauzimaju malo prostora. Nemojte nositi pelene, osim za put, sva turistička mesta imaju markete u kojima možete da ih kupite. Pakovanje sa većom decom Starija deca ne koriste krevetac, ali morate računati na kabaste igračke,opremu za kupanje i igru u vodi - lopte, mišiće,

pojaseve, kantice i ostale slične igračke. One mogu da zauzmu veliki deo prtljaga, pa je preporuka da ih kupite na licu mesta, jer najčešće nisu skupe. Što se tiče garderobe, starija deca su dosta aktivna i teško ih je zadržati u hladu. Zato je potrebno poneti dovoljno garerobe svetlih boja (pa i sa dužim rukavima) kako biste ih zaštitili od sunca. Nemojte se mnogo opterećivati modnim kombinacijama, najbitnije je da im bude lepo i udobno. Uvek im spakujte i omiljenu igračku, naročito ako ne vole promenu mesta spavanja. I samo putovanje ume da se oduži, a deci zna da bude dosadno u auto-sedištima. Ali zaista nema potrebe da nosite puno igračaka, jer će im na odmoru sigurno biti zanimljivo i bez njih. • Terapija za stomačne probleme Lekari savetuju da obavezno uza sebe na letovanju imate kapsule protiv proliva i probiotik za regulisanje crevne flore, kao i rastvor za rehidraciju. • Lekovi za temperaturu U slučaju povišene temperature, kojoj su deca naročito sklona, treba da imate toplomer i neko od sredstava za skidanje temperature (najbolje na bazi eferalgana). • Terapija protiv alergija Ako dete ima respiratornu alergiju, sigurno ćete poneti uobičajenu terapiju koju koristi. No, tokom letovanja svakom može da se dogodi alergija na sunce, a odlična prva pomoć su gelovi koji rashlađuju a mogu da se koriste i slučaju burne reakcije na ujed insekata. • Set za saniranje povreda Ni na letovanju ni vi ni deca niste zaštićeni od povreda – ogrebotina, modrica, ugriza. Kako biste u slučaju povreda što pre sanirali ranu, u putnoj apoteci mora

se naći alkohol, hidrogen, sterilna gaza, zavoj, neki od sprejova za dezinfekciju, makazice, krema protiv opekotina, hanzaplast. Ali ako je povreda ozbiljnija, obavezno posetite najbližeg lekara kako bi povređeni primio antitetanusnu zaštitu (pogotovo ako nije primljena poslednjih pet godina). • Zaštita od sunca Koliko god voleli sunčanje, ako preteramo, mogu da se jave razni problemi - od prolaznog crvenila do opasnih opekotina. Veoma je važno da se i vi i deca pažljivo izlažete suncu u da budete adekvatno zaštićeni tokom celog dana. Ovo naročito važi za decu, čija je koža nežnija i ne bi smela da izgori. Osim prepata sa visokim faktorom UV zaštite, neka se u putnoj apoteci nađe mast s ekstraktom kamilice i kantariona, koja ima antiseptično dejstvo, ublažava upale i blago deluje na upaljenu kožu. Možete spakovati i mast s ribljim uljem, koja se preporučuje za lečenje i epitelizaciju opekotina, suve kože i crvenila. Za koju god opciju letovanja da se odlučite, vaša deca će biti mnogo više izložena sunčevim zracima. Zato je važno da mislite o zaštiti nežne kože i da se preparati za zaštitu nađu u svakom koferu. Tu su pre svega kreme za zaštitu od UV zračenja koje bez izgovora morate da koristite u nezi nežne dečje kože, uprkos propisnom oblačenju. Ne zaboravite odeću svetlih boja, šešire i naočare za sunce sa zaštitom od UV zračenja. Takođe, važno je da u letnjoj apoteci uvek imate neki preparat protiv komaraca i ujeda drugih insekata, kao i za eventualnu alergiju na njihov ujed.

Babyplaneta

27


u centru pažnje

Opšta bolnica „Đorđe Joanović“ Zrenjanin

Četrdeset novih PiC inhalatora za dečje bolnice

P

Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, Novi Sad

28 Babyplaneta

oslednjih godina sve veći broj lekara pribegava inhalaciji kao terapijskoj metodi lečenja respiratornih infekcija kod mališana, jer ona omogućuje maksimalnu koncentraciju leka lokalno, na obolelom mestu, a pritom se zaobilaze sistemski efekti leka, koji često mogu da budu negativni. U želji da deci omoguće najbolju terapiju, kompanija Keprom je po peti put donirala najsavremenije inhalatore dečjim zdravstvenim ustanovama širom Srbije. Zahvaljujući donaciji 40 inhalatora, sada najveći zdravstveni centri ne oskudevaju u savremenoj opremi za inhalaciju najmlađih. U tim zdravstvenim ustanovama su i više nego zadovoljni, jer im je donacija u velikoj meri olakšala davanje terapije i inhalacije mališanima. - Inhalatori se dosta koriste u svakodnevnoj terapiji dece, pa se dešava da u vreme sezone gripa i respiratornih infekcija medicinske sestre ne mogu da postignu da inhaliraju toliki broj obolelih, te

se inhalacije zakazuju. U razgovoru sa lekarima došli smo do informacija da su inhalatori preko potrebni zdravstvenim ustanovama koje uglavnom imaju samo po jedan inhalator, a on ne može da pokrije veliki broj inhalacija dnevno. Takođe, stari inhalatori su „grubog“ dizajna, pa deca često ne žele da se inhaliraju, jer se boje. Sa našim inhalatorima u obliku igračaka inhalacija je kao igra: nilskom konju (Mr.Hippo) mogu da otvaraju usta, a zeki (Mr.Carrot) da čupaju uši - kaže za Baby planetu doktorka Danijela Milosavljević, stručni medicinski saradnik kompanije Keprom. Novi inhlatori Mr. Hippo i Mr. Carrot donirani su velikim bolničkim centrima (Univrzitetska dečja bolnica u Tiršovoj, Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta „Dr Vukan Čupić“, Institut za decu i omladinu Vojvodine, Dečja bolnica u Nišu), ali i dečjim odeljenjima gradskih bolnica (u Zrenjaninu, Subotici, Somboru, Kraljevu, Kragujevcu, Kraljevu).


Pic Solution inhalatori su se pozicionirali na tržištu kao veoma kvalitetni i izuzetno pogodni za upotrebu kod dece. Sada su dodatno unapređeni, poboljšan je kompresor, pa je veličina raspršenih čestica ispod tri mikrometra, što je najbolje na tržištu. Ta veličina čestica omogućuje da lek dospe do alveola, a samim tim i terapijski efekat leka je bolji. Što se tiče ostalih inovacija, maska inhalatora je izrađena od silikona i veoma prijatna za kožu. Može da se postavi tako da pokrije i nos i usta, onda je to položaj za decu, a može da se okrene za 180 stepeni i da pokriva samo usta, i tada je pogodna za upotrebu kod odraslih. Takođe, jako je važno da se maska, raspršivač i crevo peru nakon svake inhalacije, a posle pranja dezinfikuju alkoholom ili nekim drugim dezinfekcionim sredstvom. Nikakva iskuvavanja nisu potrebna, naprotiv, ona mogu da oštete i deformišu te delove uređaja.

Zdravstveni centar Zaječar, Bolnica Zaječar

Opšta bolnica Subotica

Babyplaneta

29


kaži aaa... ogledalce

Ljubavlju i nežnošću

do emotivno razvijenog deteta Stručni saradnik:

Jasna Lovrić konstruktivistički koučing psiholog

E

motivni razvoj bebe povezan je sa emotivnim životom mame. Beba i mama su skoro jedno telo, beba je umotana u mamu, živi u mami do rođenja. A period posle porođaja do trećeg meseca naziva se faza autizma zato što beba još nije svesna da je posebno telo. Međutim, beba oseća celim svojim bićem i zadovoljavanje svih njenih potreba, pa i potrebe za dodirom ujedno je uspostavljanje njene zdrave osećajne strukture. To je jedan od preduslova i za zdrav fizički i mentalni razvoj. Za bebu je porođaj traumatično iskustvo, ali se ta trauma može isceliti čestom fizičkom bliskošću bebe i mame, neo-

32 Babyplaneta

Dok očekuju rođenje bebe, budući roditelji najviše se fokusiraju na fizičke aspekte njenog dolaska – kako da je smeste, neguju, hrane, oblače. Najčešće nisu svesni da je podjednako, ako ne i važniji emotivni aspekt razvoja bebe koja stiže na svet, te da i za to treba valjano da se pripreme. O emotivnom razvoju bebe razgovarali smo s predavačem Jasnom Lovrić, konstruktivističkim koučing psihologom, autorom predavanja i radionice o emotivnom razvoju dece u prvoj godini života u Školi roditeljstva „Nada Lazić“ phodnom i lekovitom za bebinu psihu u tom prvom periodu. To je najvažnije dok s mamom ne počne da komunicira na drugi način, a to je negde od trećeg mesec, pojašnjava Jasna Lovrić. - Mama treba da bude svesna da beba nije izolovana od njenih osećanja, da reaguje na njih iako u prvih nekoliko meseci još ne komunicira drugačije nego plačem. Važno je da mame znaju da emotivna komunikacija između njih i bebe postoji još tokom porođaja, zatim od prvog trenutka kada se beba položi na mamin stomak i uspostavi faza simbioze. Od prvog dana po rođenju, kod kuće, osećaj da je voljeno i željeno i da se njime

bave s ljubavlju najvažniji je aspekt detetovog emotivnog razvoja. Tu nema mnogo druge pameti. Najbolji savet koji možemo dati mami u tom period je da voli svoju bebu i što pre izađe u susret svakoj njenoj potrebi. Zato je od ključne važnosti da se cela porodica adekvatno pripremi i organizuje tehničku podršku i pomoć mladoj mami kako bi ona bila što više s bebom, jer je prva i najvažnija osoba s kojom beba ima komunikaciju po rođenju, kao nastavak bebinog života tokom trudnoće i porođaja. Prvih par meseci beba oseća telom i zadovoljavanjem potreba, ona još nema razvijena čula i kontakt s mamom


je potreban da, sada u spoljašnjoj sredini, isto onako brzo i ugodno od mame dobije sve što joj treba kao kada je bila u stomaku. Kako navodi sagovornica Baby planete, zadovoljavanje bebinih potreba ne obuhvata samo hranu, toplotu i suvoću već i nežnost, tepanje i fizički dodir. Ukoliko ne dobije ono što joj treba čak i u tako ranom uzrastu, beba može da uči kako njene potrebe nisu važne i da nije voljena, a to je onda početak drugih problema. - Beba, na primer, može odbiti hranu ako nije dobila dovoljno nežnosti. Pomazite je pa ponudite ponovo - kaža Jasna Lovrić. - Mladi roditelji treba da se pripreme na to da postaju porodica i da je od tog trenutka njihova mala porodica prioritet u njihovom životu. Da mama postaje majka porodice, a tata otac porodice, da su odluke i odgovornost na njima. Da bake i deke treba da ostanu samo tehnička podrška, s puno ljubavi, naravno. Treba da se pripreme za napor i prividnu haotičnost bebinih prvih meseci. Da se oko svega dogovaraju, da postave prioritete, pomažu jedno drugo u umoru i neispavanosti. Da tata s ljubavlju obgrli majčinu fizičku ranjivost, a da mama sa nežnošću prihvati tatinu početnu nespretnost. Tako pripremljeni mnogo lakše će se nositi sa izazovima ranog roditeljstva i pomoći će lakšem emocionalnom razvoju svoje bebe. Jedna od stvari koje veoma frustriraju nove roditelje je bebin plač. Treba da znaju da bebin plač ne znači da sa njom nešto nije u redu, jer nije zdrava beba koja je neprekidno mirna i ne plače. Vaša zdrava energična beba plačem vam javlja da joj je nešto potrebno, jer to ne može i ne ume na drugi način. To su njeni znaci. - Bebin plač, naročito u prva tri meseca života, treba shvatiti pre svega kao veoma korisnu komunikaciju. Nekoj bebi je potrebno više, nekoj manje nežnosti, nekoj češće hranjenje a nekoj u dužem razmaku. Neka beba guta vazduh, nekoj je pretoplo. Svaka beba je različita. U tom smislu saveti drugih mama relativno su korisni, a mogu niti i zbunjujući, jer je svaka beba biće za sebe. Imajte poverenja pre svega u znake svoje bebe i u svoj osećaj i ljubav - ističe Jasna Lovrić i dodaje da je važno da znamo kako su ljubav i nežnost koju pružamo bebi ključni za njen zdrav i pravilan emotivni razvoj. Detetov osećaj da je voljeno i željeno i da se svi njime bave s ljubavlju, najuspešniji je i najvažniji aspekt vaspitanja.

U prvom tromesečju bebinog života postavlja se znak jednakosti između fizičkog i emotivnog. U početku se posvećujemo najviše fizičkim aspektu detetovog razvoja, ali time nesvesno već postavljamo temelje njegovog emotivnog razvoja. Takođe, stvaramo i osnove naše komunikacije sa detetom, kao i detetove stabilnosti i samopouzdanja. - Odnos između majke i bebe postavlja osnove za sve detetove buduće odnose. Ako dete u prvoj godini života nauči da može da se pouzda u odgovor na znake koje daje, dobilo je osnove za stabilnost, samopouzdanje, sigurnost i poverenje u zdravu komunikaciju sa okolinom - dodaje Jasna Lovrić. Tokom prve godine beba prolazi nekoliko faza emotivnog razvoja, a čitav period posle rođenja pa do prve godine naziva se oralnom fazom. Za nju važi načelo odmah i sada. Ukoliko je kroz oralnu fazu prošlo a da nije dobilo sve što mu je potrebno, dete može da izraste u osobu koja se plaši napuštanja, ulazi u odnose zbog fizičke bliskosti, kontroliše ljude itd. Ta prva godina deli se u tri perioda koji se nadograđuju i nadovezuju, pojašnjava naša sagovornica. - Autistična - samoživa faza traje do trećeg-četvrtog meseca, dete tada ne razlikuje sebe od majke, telesna bliskost i nežnost su presudni. Emotivnost se razvija kroz dodir, miris, sisanje, suvoću, toplinu, slušanje. Sledeća, simbiotska faza je od trećeg do šestog, pa i devetog meseca, kada kroz dijalog i komunikaciju dete razvija temelje pouzdanja u svoje znake i majku koja odgovara na te znake. Stvara sliku dobre majke, što je temelj za osnovno poverenje u druge ljude. U ovoj fazi stvara se osnova za detetovo stabilno JA. Poslednja faza je odvajanje - separacija, i ona traje do 12. pa i 18. meseca. U ovoj fazi dete je razvilo dijalog poverenja sa majkom i uspešno se odvaja od nje. Od 10. meseca dete se sve više zanima za okolinu i ima potrebu za kretanjem i učenjem. U toj novoj moći ono počinje da prepoznaje i da se susreće sa majčinim NE i počinje da ga koristi. Odnos sa okolinom je aktivniji, ali je doživljaj sveta još u znaku sopstvene svemoći, pa je grubo razbijanje prkosa koji se tada javlja pogrešna reakcija, upozorava Jasna Lovrić. - Ako se dete pravilno emotivno razvilo u oralnoj fazi, odnosno prvoj godini života, to daje rezultate kroz kvalitet njegovog odnosa prema sebi i spoljnom svetu.

Zaista, najbolje što možete uraditi za vašu bebu tokom prve godine je da naučite da razumete njene znake. Novorođenče se ne može razmaziti, jednostavno tu ste za bebu. Ko će drugi? Ako ignorišete njegov plač, rizikujete da zaćuti. Šta je beba naučila kao prvu emotivnu poruku: da njeni znaci nemaju efekta na roditelje i da ona nema vrednost za njih. Bebe istrajnije ličnosti nastaviće da plaču glasnije u nadi da će se probiti kroz zid ćutanja. Postaće nervozne i anksiozne u potrebi da ostanu što bliže roditeljima. Beba slabije ličnosti adaptiraće se na roditeljski nedostatak odgovora i jednostavno će odustati. Valja da roditelji imaju na umu kako je rana zavisnost bebe odgajanje kasnije nezavisnosti deteta. Podignite svaki put uplakanu bebu dok je mala, i ona će se odvojiti mnogo lakše kada poraste. Slušajte svoju bebu dok je mala i ona će vas slušati kada poraste.

Uobročavanje je nepotrebno Jedna od stvari na kojoj mnogi roditelji, vođeni savetima starijih, insistiraju jeste uobročavanje bebe. Jasna Lovrić istiće da je ona od samog početka izričito protiv nametanja takvog ritma, jer to samo zvuči jednostavnije. Potrebno je da roditelji prepoznaju i podrže prirodno bebino uobročavanje. Kada je emotivni razvoj bebe u pitanju, takvo disciplinovanje i navikavanje da odustane od svojih potreba donosi više štete nego koristi, napominje Jasna Lovrić: - Dugoročno gledano samostalnije su, zdravije i srećnije bebe kojima se izlazilo u susret nego one po rasporedu uobročene. Bebu ne možete disciplinovati jer nju muči njena glad ili nelagoda, potreba za nežnošću… Bebu možete samo naučiti da zaćuti i odustane od komunikacije s vama, a to je onda dugoročno loše i za vas i za bebu, jer ta navika će vas sačekati kod hranjenja čvstom hranom, navikavanja na nošu, faze prkosa - beba je naučena da ne komunicira s vama, i analogno da nema poverenja u vašu komunikaciju.

Babyplaneta

33


roda na putu

Smanjite otoke u trudnoći vežbama i pravilnom ishranom Stručni saradnik:

Dušica Dišić Kovačević VSS babica

O

ticanje je jedna od neprijatnih pojava koje prate trudnoću. Javlja se zbog niza promena u telu, što za posledicu ima zadržavanje tečnosti, posebno u stopalima, u predelu skočnog zgloba, ali i u kolenima, šakama, prstima, licu. Kod većine trudnica zadržavanje tečnosti u ekstremitetima najintenzivnije je u trećem trimestru, ali može da se javi i ranije, kaže za Baby planetu VSS babica Dušica Dišić Kovačević, edukator psihofizičke pripreme sa prenatal pilatesom i jogom. - U trudnoći se količina krvi i tečnosti uveća čak za 50 posto, jer se telo trudi da plodu obezbedi dovoljno kiseonika i hranjivih materija, a bubrezi regulišu količinu tečnosti u organizmu.

34 Babyplaneta

Kako trudnoća napreduje i materica raste, sve veči je pritisak na noge što otežava cirkulaciju iz vena ka srcu, pa dolazi do zadržavanja tečnosti. Povećanje telesne težine takođe doprinosi pojavi otoka.Iako je najčešće bezazleno, uvek kada vam se jave otoci u trudnoći obavestite svog ginekologa, izmerite pritisak i proverite proteine u mokraći. Otoci sami po sebi ne moraju da ukazuju na preeklampsiju (opasno povišen krvni pritisak), ali je veoma važno da vas ginekolog pregleda i isključi ostale simptome koji ukazuju da postoji opasnost od ovog stanja, kaže Dušica Dišić i dodaje: - Znaci koji mogu ukazati na preeklampsiju su:

naglo oticanje, otoci praćeni bolom i crvenilom, preterana otečenost lica, otok koji traje više od 24 sata i nakon odmora se ne povlači; ako pritisnete otok a udubljnje od pritiska se ne povlači odmah, visok krvni pritisak (vrednost 140/90 mmHg i sve preko toga zahteva obaveznu kontrolu lekara, dijetu i uključivanje terapije), glavobolje, zujanje u ušima, svetlucanje pred očima, mučnine ili povraćanje, proteinurija (pojava ili povišeni protein u urinu), ponekad i bol ispod desnog rebarnog luka. Lečenje preeklampsije često zahteva hospitalizaciju, uključivanje stroge neslane dijete i redovnu terapiju uz česte kontrole ginekologa.

Vežbe protiv otoka Ovu vežba trudnice mogu da rade svakodnevno kao prevenciju ali i za olakšanje tegoba ako su se otoci javili: - Lezite na leđa, podignite jednu nogu ispružite je i u tom položaju stopalo pomerajte maksimalno, odnosno ispružite ga što više tako da prsti ciljaju plafon, a zatim privucite što više ka sebi, uradite 10-15 ponavljanja a nakon toga kružite stoalom desetak krugova. Ponovite sve ovo drugom nogom. Ukoliko vam je neprijatno da ležite na leđima dok izvodite ovu vežbu, uradite je u sedećem položaju.


Kada se isključi preeklampsija, otoci sami po sebi nisu opasni, ali su neprijatni. Iako se ova pojava nekada ne može izbeći, trudnice mogu da usvoje određene preporuke kako bi u najvećoj meri prevenirale ili smanjile otoke. • Izbegavajte dugo stajanje ili sedenje Ako radite kancelarijski posao i uglavnom sedite, probajte da menjate položaj, češće ustajete i prošetate. Ukoliko dugo stojite, nađite vreme da prilegnete i podignete noge. Kada se odmarate kod kuće, podignite noge da budu iznad nivoa srca, recimo na naslon kreveta, jastuke ili uza zid. • Unosite više vode Možda vam to zvuči nelogično, ali voda će pomoći da se oslobodite viška tečnosti. • Smanjite unos kafe Smanjite unos kofeina iz čaja i kafe, jer je diuretik i povećava izbacivanje tečnosti mokrenjem. Tako će vaše telo doći u stanje dehidratacije, a tečnost će se

skupljati u ekstremitetima. Savet je da dnevno pijete najviše jednu kafu i da se trudite da uz to pijete dosta vode. • Smanjite unos soli Koristite samo morsku so u ishrani. Izbacite iz ishrane kuhinjsku so, mesne prerađevine, slane sireve, masline, grickalice. • Priključite se vežbama za trudnice Redovno vežbanje u trudnoći poboljšava krvotok, tako da se ne zadržva višak tečnosti u ekstremitetima, pa neka vaš izbor bude prenatal joga i pilates. Preporučljivo je i plivanje, posebno u moru, a kada su bazeni u pitanju, budite oprezni jer postoji opasnost od infekcije. • Vodite računa o ishrani Ishrana u trudnoći treba da bude bogata proteinima (jedite jaja, posno meso, mahunarke...), jer nedostatak proteina dovodi do toga da tečnost iz krvnih sudova prelazi u okolno tkivo, što se manifestuje otocima. Beli luk, peršun, crni luk, celer i jabuke poboljšavaju cirkulaciju, pa ih zato imajte svakodnevno na meniju.

• Izbegavajte štikle Izbegavajte generalno neudobnu obuću, naročito visoke potpetice i uske čarape koje stežu. • Leti smanjite šetnje Češća je pojava otoka u letnjim mesecima, pa zato tokom vrelih dana izbegavajte boravak napolju, koristite hladne obloge za olakšanje tegoba. Češće se odmatajte u položaju na levom boku.

Kupka i masaže kao prva pomoć Isprobajte kupku za stopala sa morskom soli, savetuje Dušica Dišić: - Sipajte toplu vodu u kadicu i u nju dodajte pola šake morske soli, potopite stopala i držite ih oko pola sata. Probajte da priuštite sebi masažu u trudnoći, naravno, neka to bude fizioterapeut koji radi masažu trudnicama.

Babyplaneta

35


Halobeba savetuje

DOJENJE NAJBOLJI MOGUĆI

I DRUG DEO

START U ŽIVOTU

Stručni saradnik: viša medicinska sestra Anđelka Kotević, šef službe "Halobeba"

Imam li dovoljno mleka za moju bebu? Većina majki (95 posto) ima dovoljno mleka za svoju bebu. U prvim danima posle porođaja nesigurnost i nespretnost pri dojenju sasvim su normalne pojave. Majka treba da nauči kako da podoji bebu, a beba da pravilno sisa. Kada savladaju ovu veštinu, ubrzo prevaziđu i dileme da li je beba dovoljno jela. Doduše, dobro bi došlo kada bi se nekako videla količina posisanog mlekca!!! Ali to nije ni važno. Važno je da je pojelo dovoljno. To ćete proceniti na osnovu detetovog ponašanja. U prvih nekoliko dana treba dojiti češće, danju i noću. Ponuditi kad god traži, tj. na zahtev. Ne ograničava se na vremenske razmake. Kako teče dan za danom, količina posisanog mleka sve je veća. I beba je sve jača, pa će obroci biti u

36 Babyplaneta

dužem vremenskom razmaku. Zapravo, mama i beba uspostavljaju svoj ritam. Noćni podoji traju do tri-četiri meseca ili duže, što zavisi od odojčeta i njegovih potreba. U tome se odojčad razlikuju. Ako majka ima dilemu da li beba dovoljno sisa, dobro je da je pre svega posmatra kako i koliko sisa, te kontroliše da li ukvasi pelene bar šest puta za jedan dan. A pre nego što se brzopleto donese odluka o uvođenju dodatne hrane u obliku adaptiranog mleka, važno je posavetovati se sa stručnim timom (pedijatar, patronažna sestra, pozvati Halobebu). Kako se beba pravilno doji? Iako je dojenje najprirodniji mogući način ishrane novorođenčeta, ono nije instinktivno već veština koja se uči. Neke majke to nauče spontano i jednostavno te

veoma brzo počnu da uživaju u dojenju svoje bebe. Drugima je potrebno vreme i pomoć, ohrabrenje i podrška. Smatra se da je položaj bebe prilikom dojenja veoma važan u savladavanju pravilnog pripajanja na dojku. Osnovno je da dojilja zauzme položaj u kome se oseća opušteno i udobno. Bebu telom okrene prema svome telu, glavu u visini dojke i mirno dozvoli da beba uhvati dojku (bradavicu i predeo oko bradavice) tako što će kada beba otvori usta njenu glavu privući dojci i zadržati je u tom položaju dok ne počne da sisa. Nije dobro da majka namešta dojku (izigrava flašicu) u bebina usta. Dojiljama koje imaju problem sa malim bradavicama i nisu uspešno ovladale veštinom dojenja u prvim danima može pomoći silikonska bradavica.


U svakom slučaju, ako vam baš u početku ne ide od ruke savladavanje ove veštine, potažite pomoć od stručnog tima. Šta treba uraditi ako novorođenče zaspi za vreme podoja? Stručnjaci kažu da bebu ne treba buditi. Izuzetak su bebe rođene sa malom težinom i grupa onih koje nazivamo lenjivcima. Njih treba razbuditi blagom masažom tabana, nogu ili leđa. Postoji li dobro i loše mleko? Ova tvrdnja je najveća zabluda ikada izgovorena. Svaka majka stvara najbolje moguće mleko za svoju bebu. I sastav i količina mleka prilagođavaju se uzrastu bebe, tj. odojčeta. Ovo je najbolja moguća hrana za najzdraviji početak života. Nakon porođaja pod uticajem hormona počinje da se stvara mleko u dojkama. To su male količine i zovu se kolostrum, ali ima ih taman koliko je malom biću potrebno da počne da sisa, da otrkiva ukus svoje hrane. Posle nekoliko dana količina

mleka se povećava a sastav menja. To se zove prelazno mleko, a posle dve nedelje počinje da se luči takozvano zrelo mleko, čiji se sastav menja tokom podoja. Na početku se luči prednje, a posle 7-10 minuta sisanja zadnje mleko. I jedno i drugo izuzetno je važno i dobro za optimalan rast i razvoj bebe. Zato se preporučuje da beba isprazni jednu dojku a, ukoliko je potrebno, dopuni sisanjem na drugoj dojci. Dakle, nema lošeg majčinog mleka. Šta majka sme da jede i pije dok doji, a šta ne sme? Mnoge dojilje podležu uticaju okoline i preporukama šta treba jesti, piti, raditi... Istina je da majka koja doji treba da ima uravnoteženu, raznovrsnu ishranu sa malo većim unosom voća, povrća, mlečnih proizvoda, jaja i kvalitetnog mesa, raspoređeno u pet obroka (tri glavna i dve užine). Nema razloga da se neka hrana izbegava. Dobro je piti sveže sokove, kompot, vodu. U prigodnim slavljima može se popiti čaša vina ili piva (ne

preporučuje se svakodnevno). Treba biti oprezan sa hranom koja nadima (pasulj, grašak, boranija, sočivo). U tom slučaju smanjiti količine koje se jedu. Treba biti umeren sa začinima, posebno onim koji mogu da promene miris majčinog mleka (beli luk, karfiol, celer). Posmatrajte svoju bebu, ona će vam svojim reakcijama pokazati šta joj smeta i šta ne voli naročito, jer bebe imaju izuzetno razvijeno čulo mirisa. Unos kofeina ograničiti na 1 – 2 šoljice kafe dnevno, izbegavati gazirana pića, veštačke napitke, alkohol. No, potpuno je ZABRANJENO pušenje i u trudnoći, i u periodu dojenja, jer putem krvi nikotin veoma brzo prelazi u mleko.

Ova rubrika je realizovana u saradnji sa

Babyplaneta


moj drugar Bebac

Prva pomoć

za nezgode na plaži Evo šta da radite u slučaju najčešćih nezgoda na moru. PLIVAČKO UHO Ako vam tokom plivanja uđe voda u uho, povucite ušnu resicu i nagnite glavu na tu stranu. U tom položaju trebalo bi da voda izađe. Ako pak dan-dva nakon plivanja u uhu osetite oštar bol, koji se pojačava kada povučete ušnu školjku, to je znak da možda imate infekciju poznatu kao plivačko uho. Ona nastaje kada se voda nakupi u ušnom kanalu zbog čega on postaje podložan bakterijskim infekcijama. U tom slučaju treba se obratiti doktoru. DEHIDRACIJA Morate biti dobro hidrirani pre nego što krenete na plažu. Pijte dovoljno tečnosti da vam mokraća bude svetložuta ili providna. Ako ne urinirate svakih par sati ili osetite mučninu, vrtoglavicu i slabost, sklonite se sa sunca u hlad. Pijte hladne tečnosti i sportske napitke da nadoknadite elektrolite. Trudnice, deca, starije osobe i svi sa hroničnim zdravstvenim problemima, poput dijabetesa, pod većim su rizikom od dehidracije. ŽARENJE MEDUZE Narodni lekovi, kao što je uriniranje na mestu gde vas je meduza opekla, ovde ne pomažu. Evo šta da radite: sastružite sluzave ostatke pipaka koristeći kreditnu karticu ili štapić od sladoleda, tako da vam otrov ne pređe na prste. Isperite opekotinu u morskoj vodi, ne slatkoj - od nje vas može još više peći.

38 Babyplaneta

OSIPI Vruće vlažno vreme savršeno je za nastanak osipa. Jedan od najčešćih je osip od vrućine - miliaria rubra - crveni plikovi koji svrbe, a posledica su začepljenja znojnih žlezda, naročito na pregibima kože. Sklonite se sa sunca, stavite hladne obloge na osip i namažite neku kremu sa jednopostotnim hidrokortizonom. Neki lekovi, poput antibiotika, mogu da izazovu osip kada telo izložite UV zracima, pa češće nanosite kremu za sunčanje ako ste pod terapijom. Ako se osip pogorša u narednih nekoliko dana, obratite se doktoru. POSEKOTINE I OGREBOTINE Isperite ranu svežom, flaširanom vodom ili istopljenim ledom. Čistim peškirom jako pritisnite na nju da prestane da krvari. Nanesite antibiotik mast (na primer polimicin) i zavoj i obratite se lekaru što je moguće pre. Rane od uboda možda ne deluju ozbiljno, ali klice i prljavština mogu da prodru duboku u kožu i povećaju rizik od infekcije. Obavezno idite u Hitnu pomoć ako je posekotina duboka i ne prestaje da krvari nakon 10 minuta jakog pritiska, ako je otvorena ili deluje da u njoj ima stranih tela. Možda će vam trebati injekcija tetanusa.

Ova rubrika je realizovana u saradnji sa www.bebac.com


Babyplaneta

39


Stočiću, postavi se

Pravilna priprema povrća i voća Autor teksta: Živka Vlajković, diplomirani nutricionista, Dom zdravlja Zemun

N

aše podneblje je bogato voćem. Tu su: jabuke (naše stare sorte), kruške, šljive, grožđe, breskve, kajsije, dunje, bobičavo voće, višnje, trešnje, lubenice, dinje... Voće i voćne prerađevine predstavljaju za decu vrlo važnu grupu namirnica. Visoku nutritvnu i biološku vrednost daju brojni hranljivi sastojci, koji povoljno utiču na varenje hrane, iskorišćavanje energije, regulišu acidobaznu ravnotežu, rad nervnog sistema, enzimsku aktivnost i rad endokrinih žlezda. Povrće je veoma značajno u ishrani dece jer je bogato vitaminima, mineralnim materijama (antioksidansi), složenim ugljenim hidratima, dijetnim vlaknima i fitohemikalijama. A sve to zajedno hrani mozak i gradi dobar imunitet. Dokazano je da vitamini i minerali podižu nivo inteligencije (IQ). Stoga je veliki uspeh navići mališane na što više različitih vrsta povrća. Povrće treba da čini glavni deo obroka, što praktično znači da poboljša izgled i učini ukusnijom proteinsku hranu: ribu, meso i jaja. Povrće i voće koje se koristi za ishranu beba i dece mora biti najboljeg kvaliteta (organsko) i sveže. Pri kupovini ovih namirnica treba znati da spoljni izgled može da dovede do pogrešnog izbora. Besprekorno najčešće izgleda povrće i voće tretirano sa puno hemikalija (veštačkim đubrivima, prskano pesticidima, materijama za ubrzano zrenje i sl.). Baš takvo povrće i voće ne biste smeli da kupujete za bebu. Nabavljajte sveže i kvalitetno voće, poželjno iz eko ili organske proizvodnje. Samo takvo voće hrani i čuva dečji organizam. Voće gajeno uz pomoć pesticida i veštačkog đubriva sadrži manje hranljivih ma-

40 Babyplaneta

terija, a dosta štetnih hemikalija koje opterećuju mali organizam i obaraju imunitet. Kada nabavljate hranu, uvek prvo mislite na njen kvalitet. Nabavka hrane je odgovoran i zahtevan posao. Nabavite zalihu zamrznutih namirnica (naročito zimi) od povrća i voća, da ne biste svakodnevno morali misliti o kupovini. Sa jedne strane na taj način ćete imati više vremena i brže ćete pripremiti obrok, a sa druge strane zamrzavanje omogućava maksimalnu higijenu jer ubija štetne mikroorganizme, pa je hrana sigurnija. U nedostatku zdravih namirnica odlučite se za industrijski pripremljenu hranu za bebe! Neuporedivo je kvalitetnija od obroka koji biste vi pripremili od namirnica sumnjivog kvaliteta. Prvo pravilo za izbor namirnica: upotrebljavajte povrće i voće kome je upravo sezona. U zimskom periodu preporučuje se duboko zamrznuto (grašak, boranija, brokoli i dr.) i industrijski proizvodi za bebe. Drugo pravilo: povrće i voće ne treba da bude prezrelo, ali ni zeleno. Treće pravilo: povrće i voće pre svega treba da bude sveže. Kada kupujete, uzmite namirnicu u ruku, blago je stisnite. Ako je jedra i tvrda, znači da je sveža. Na primer, jabuka treba da ima glatku koru, nikako naboranu i smežuranu, i čvrsto mirisno meso. Sveža šargarepa je čvrsta i prava, ne deformisana i mlitava. Blitva ili spanać treba da budu sitnijih listova, ne mnogo tamne zelene boje, nikako sparušeni. Plodovi ne bi smeli imati mehaničke povrede, fleke, plesan i slično. Naprotiv, treba da izgledaju kao da su sada ubrani.

Priprema obroka Ako je vaspitanje umetnost, onda je hranjenje mudrost! Da bismo što više sačuvali hranljivu vrednost povrća i voća, namirnice moramo pažljivo odabrati, neposredno pred kuvanje očistiti, a zatim što kraće i brže pripremiti. Kako čistiti povrće i voće Povrće i voće treba prati i čistiti neposredno pre pripremanja kako bi se sačuvala njegova biološka vrednost. Na primer, krompir očišćen pa stavljen u vodu, oljuštena jabuka i drugo slično povrće i voće koje stoji izvesno vreme, izgubi dobar deo vitamina, minerala i drugih osetljivih i u vodi rastvorljivih sastojaka. Povrće i voće treba prvo dobro oprati, zatim oljuštiti što tanje (ako je plod sa ljuskom) i zatim ponovo oprati, pa tek onda sitniti. Morate voditi računa o higijeni pribora. Odmah nakon upotrebe sav pribor treba dobro oprati (toplom vodom, deterdžentom za suđe i četkom), detaljno isprati toplom vodom, prevrnuti na čistu krpu da se osuši, i tek onda složiti u posudu za čuvanje i držati pokriveno do sledeće upotrebe. Osoba koja priprema hranu treba redovno da pere ruke: pre rukovanja hranom i sudovima i pre hranjenja bebe; posle upotrebe toaleta, pranja deteta ili dodirivanja bolesne osobe; bolesna osoba, ili osoba s posekotinom, opekotinom ili infekcijom ruku ne treba da priprema hranu. Neko može da joj pomogne, ali ako sve mora sama da pripremi, potrebno je da dobro opere ruke i zaštiti ih rukavicama, pa tek onda da počne sa pripremanjem hrane. Ovo ne znači da majka ne može da hrani svoje dete.


PIRE OD SPANAĆA SOK OD TREŠNJE 200 g trešanja dobro oprati pod mlazom vode, očistiti od koštica i prognječiti. Ostaviti ih kratko da se sok lakše izdvoji. Zatim procediti kroz gusto sito. Razblažiti prokuvanom vodom.

• 100 g lista spanaća • 100 g krompira • 1 kašičica butera • 2 kašike mleka (kojim se beba hrani) Krompir oljuštiti i iseći na kockice, pa skuvati u malo vode. Spanać očistiti, isprati pod mlazom vode i kuvati (u otvorenom sudu) 2-3 minuta u neslanoj vodi, da omekša. Procediti ga, iseckati i spojiti sa kuvanim krompirom. Povrće prebaciti u blender, dodati buter i mleko, pa napraviti ređi pire. Umesto krompira, kuvani spanać može se pomešati sa instant pahuljicama ili pirinčem.

Recepti su preuzeti iz knjige "Bebi kuvar" nutricioniste Živke Vlajković Knjigu možete poručiti na telefon 064/178-22 52

Babyplaneta

41


stil

42 Babyplaneta


Babyplaneta

43


ogledalce

Leto traži laganiju šminku Stručni saradnik: Ivana Sandić, profesionalna šminkerka

S prvim toplijim danima često poželimo da nemamo nikakvu šminku, jer nam se čini da će zbog vrućine sve da nestane sa našeg lica. A ako ste nedavno postali mama, šminkanje i nega sigurno nisu na vrhu vaše liste prioriteta. Ipak, ne bi trebalo da bude tako, jer najbolji protivnik starenja jeste redovna nega lica. A što se šminke tiče, nije važno da li ćete biti ceo dan sami sa bebom ili ćete ići na neko slavlje, važno je da odvojite pet minuta za sebe i da se osećate lepo, zar ne? Kako bismo dobili savete o adekvatnoj nezi kože lica tokom leta, kada su temperature visoke a UV zdračenje jače, obratili smo se Ivani Sandić, profesionalnoj šminkerki

L

etnje temperature i izloženost UV zracima isušuju kožu i doprinose bržem starenju. Zbog toga je jako važna adekvatna nega. Najosnovnije je da koža bude čista, oprana mlakom vodom i sredstvima prilagođenim njenom tipu. Sledeći korak je da je zaštitite hidratantnom kremom s odgovarajućim zaštitnim faktorom – pojašnjava Ivana Sandić osnovne korake nege. To pak ne znači kako tokom leta treba da odustanemo od šminkanja. Sagovornica Baby planete savetuje da u tom periodu šminka bude umerenija, s laganim nemasnim podlogama i bez teških pudera. Jer, treba imati u vidu da se lice više znoji pa manje šminke koži omogućje da nesmetano diše. Ipak, i s manjom količinom šminke lice može da izgleda odlično ako se pravilno neguje. - Za svežinu je najbitnija jutarnja i večernja nega. To podrazumeva umivanje blagim sapunima, korišćenje tonika - toniranje uklanja moguće ostatke sapuna i osvežava kožu - i na kraju nanošenje odgovarajuće kreme. Skidanje šminke i čišćenje lica pred spavanje je obavezno. U poslednje vreme na tržištu se nalaze micelarne vode za skidanje šminke i one su najčešće dobar izbor. Pogodne su za sve tipove kože, odlično uklanjaju nečistoću, a ujedno je neguju i hrane – kaže Ivana Sandić.

44 Babyplaneta


Što se tiče podloge i pudera, najbolje je umesto teških pudera koristiti tonirane kreme koje blago prekrivaju nedostatke i ujednačavaju ten, a pritom koža izgleda prirodno. Od ostale šminke za leto naša sagovornica preporučuje: - Vodootporne maskare, ajlajneri i ruževi odličan su izbor za leto, dok sa vodootpornim podlogama i puderima treba da budemo oprezni. Jer, leti se znojimo, pa ispod šminke može da dođe do zatvaranja pora. Za letnju šminku su bolje lagane nemasne podloge i kreme uz koje možete da koristite blot papiriće za uklanjanje viška masnoće i znoja. Kada su u pitanju boje, Ivana Sandić preporučuje nežne, pastelne i zemljane tonove. Ukoliko stavljate senku, malo svetlucave svetle senke u unutrašnjem uglu oka učiniće da vam pogled izgleda odmornije i svežije. S ružem ne možete pogrešiti ako izaberete one kremaste ili sjajeve za usne u prozirnim roze i kajsija nijansama.

Lepo je kada su obrve blago naglašene, a to možemo postići olovkom ili senkom za obrve koja je za nijansu tamnija od prirodne boje obrva, kaže Ivana Sandić. Leti se sunčamo, pa i zbog toga nam treba manje šminke da bismo izgledali atraktivno. Ivana Sandić se slaže da umereno osunčana koža izgleda prirodnije i zdravije. Ali to ne znači da treba ići u solarijume ili preterivati sa sunčanjem. Naprotiv, danas i kozmetika nudi sjajna rešenja koja omogućuju preplanuo izgled, zato ne oštećujete kožu preteranim izlaganjem suncu. - Jedan od takvih proizvoda su bronzeri, koje ne treba koristiti po čitavom licu. Oni služe da istaknu pojedine delove lica i konture, ono najlepše na nama. Najbolje je male količine bronzera naneti na vrh čela, bočne strane nosa i ispod jagodičnih kostiju – pojašnjava naša sagovornica. Kada izlazite napolje, ne treba da zaboravite da zaštitite kožu od sunca.

Saveti za užurbane mame Zbog mnogo drugih obaveza mame nemaju uvek vremena za detaljno šminkanje. Kako bi ipak tokom dana izgledale sveže i negovano, Ivana savetuje: - Tokom dana je najbolje da izgledate što prirodnije i s minimumom šminke. Posle osnovne nege dovoljno je da na lice nanesete toniranu kremu u tonu koji vam odgovara, dobru maskaru i sjaj za usne. Telo namažite nekom kremom sa UV zaštitnim faktorom, a na našem tržištu većina pudera i krema je sa zaštitnim faktorom 15, što delimično štiti kožu od UV zraka. Za bezbedan boravak na suncu ipak je potrebno koristiti veći zaštitni faktor, od 30 do 50, pa i o tome vodite računa.

Babyplaneta


tata, kupi mi

Chicco Baby Moments Kako bi se zadovoljili svi zahtevi u nezi, prestižni brend Chicco nudi liniju kozmetike Baby Moments za svakodnevnu negu osetljive i nežne bebine kože, počev od od prvog dana. Uz kupke i šampone iz Baby Moments linije vreme kupanje postaje najlepši deo dana, a negu nakon kupanja posebnom će učiniti losioni, kreme za lice i ulja. Sa proizvodima za negu pri presvlačenju, maramicama, kremom protiv ojeda i puderom, svakodnevna obaveza pretvara se u pravo uživanje. Formule na bazi prirodnih sastojaka, bademovog mleka, ulja pirinčanih klica, ekstrakta ovsa, dubinski hrane i neguju kožu novorođenčeta, a ne izazivaju iritacije i crvenilo. Baby Moments poštuje fiziologiju bebine kože i ne sadrži štetni konzervans, paraben, štetne hemikalije, alkohol (osim toaletne vode) i veštačke boje. Svi proizvodi iz kolekcije Chicco Baby Moments hipoalergenski i dermatološki su testirani i pogodni za negu od prvog bebinog dana. Svaki dan je prepun jedinstvenih, neponovljivih i divnih trenutaka uz Chicco Baby Moments. Prodajna mesta Aksa Kids Mega Store, Delhaize Tempo i Maxi objekti, Lilly, dm drogerije, Mercator i Roda objekti, Super Vero,Metro, Univerexport, DIS i bolje nadbevene apoteke i dečje radnje.

Ergobaby kengur nosiljke Na naše tržište stigle su kengur nosiljke višestruko nagrađivanog proizvođača Ergobaby. Ove inovativne nosiljke podržavaju prirodni položaj detetovih kukova i utiču na njihov pravilan razvoj. Dizajnirane su tako da je težina deteta ravnomerno raspoređena između kukova i ramena roditelja, dok ruke ostaju slobodne. Ergobaby kengur nosiljka Adapt namenjena je mališanima od rođenja do 20 kg. Jedinstvena je po tome što raste zajedno sa mališanom, a za njeno korištenje nije potreban dodatak za novorođenče. Može se koristiti u tri položaja, na stomaku prema nazad, na boku i leđima. Ergobaby kengur nosiljka Original namenjena je bebicama od četiri meseca, a uz uložak za novorođenčad omogućava zdravo nošenje dece od rođenja pa sve dok ne dostignu težinu od 18 kg. Nosiljka se lako prilagođava veličini deteta, kao i osobi koja ga nosi, a u njoj se mališani mogu nositi spreda, otpozadi i bočno. Ergobaby kengur nosiljka 360 pruža četiri udobna i ergonomska položaja za nošenje dece. Jedinstven, posebno strukturisan sedeći deo osigurava da dete uvek bude u ergonomski ispravnom položaju, s kičmom u optimalno zakrivljenom luku. Ergobaby set kengur nosiljka+uložak Original 360 uz poseban dodatak za novorođenče s ovom nosiljkom možete uživati u šetnjama sa mališanom još od njegovog prvog dana. Prodajna mesta Aksa Kids Mega Store, Dexy Co. i druge bolje opremljene dečje radnje.

46 Babyplaneta


Cybex Priam kolica Kada ste napolju sa decom, stvari se često ne odvijaju onako kako ste planirali. Zato je Cybex kreirao Priam, kompletan 3 u 1 sistem, kolica koja se prilagođavaju svakoj situacija od prvog bebinog dana. Lagani aluminijumski ram sa ručkom koja se po visini može prilagoditi onome ko gura kolica, osnova je na koju se pomoću adaptera postavljaju nosiljka, deo za sedenje ili auto-sedište. Nosiljka je postavljena mekanim dušekom idealnim za tek rođene bebe. U njoj se mogu voziti mališani dok ne dostignu težinu od devet kilograma. Ova kolica se jednostavno sklapaju samo jednom rukom, pri čemu se sedište sklapa zajedno sa ramom. Tako sklopljena stoje samostalno i ne zauzimaju previše prostora, pa su idealna za odlaganje gde god da se nalazite, u restoranu, autobusu, vozu. Jednom rukom podešava se i naslon sedišta od sedećeg do ležećeg. Ako do krajnjeg odredišta putujete automobilom, a beba usput zaspi, i bez buđenja možete je premestiti iz automobila tako što ćete auto-sedište u kome se nalazi jednostavno postaviti na ram kolica. Priam kolica imaju točkove punjene penom pa se bez problema prilagođavaju svim vrstama terena. Od velike pomoći biće i korpa za stvarčice koje mogu zatrebati tokom šetnje. Zahvaljujući modernim dezenima, Cybex kolica Priam na šetalištu su uvek primećena. Prodajna mesta Aksa Kids Mega Store i druge bolje opremljene dečje radnje.

MAM ručna pumpica za izmazanje mleka MAM pumpica za izmazanje sastoji se od samo četiri dela, pa je koršćenje krajnje jednostavno i, što je najvažnije, prijatno za mamu. Podesivi levak blago je savijen i okreće se za 360 stepeni, što mami omogućava da nađe najudobniji položaj. Na vrhu levka su mekani jastučići koji obezbeđuju da pumpica lako i udobno nalegne na dojku. Usisna snaga može se jednostavno prilagoditi individulanim potrebama mame. MAM pumpica se lako montira i demontira, pere i steriliše. Majčino mleko je najbolja hrana za bebu, jer se u njemu nalazi sve što joj je neophodno za zdrav rast i razvoj. Zbog toga je ono dragoceno i treba da bude osnovna bebina hrana, uvek i svuda. U tome će vam pomoći MAM posuda za čuvanje mleka. U njoj se izmuzeno mamino mleko može pravilno i bezbedno čuvati u frižideru ili zamrzivaču i dati bebi kad dođe vreme za obrok. Na posudicu, po principu piši-briši, možete uneti datum i vreme skladištenja. MAM posude za čuvanje mleka imaju i poklopac koji čvrsto prianja i štiti od prosipanja, pa su posebno praktične kada krenete na put. Posude možete sterilisati koliko god puta je potrebno, a u pakovanju dolazi pet komada. MAM pumpica i posude za čuvanje mleka ne sadrže materije štetne po zdravlje, poput PVC materijala, ftalata i bisfenola A. Prodajna mesta Aksa Kids Mega Store i druge bolje opremljene dečje radnje.

Babyplaneta

47


tata, kupi mi

Inglesina kolica Blink Uz novi model letnjih kolica koja dolaze iz Inglesine zajedničke šetnje biće pravo uživanje i za bebu, i za roditelja. A s obzirom na to da su lagana (svega 5,8 kg) i da bez problema staju u svaki prtljažnik, idealna su za odmore i putovanja. Prednji točkovi su im rotirajući, pa olakšavaju kretanje u svim pravcima. A zahvaljujući sistemu amortizera i po različitim terenima. Oni se mogu zaključati i kretanje zaustaviti u trenutku. Sigurnost obezbeđuje i sistem sigurnosnih pojaseva koji se zaključavaju u pet tačaka. Ovi pojasevi su podesivi po visini, pa rastu s detetom. Naslon sedišta se može podesiti u četiri pozicije. Sedalni deo kolica obložen je materijalom koji diše, čime se izbegava preterano znojenje, pa će bebica u vožnji uživati i tokom toplih letnjih dana. Od sunčevih zraka mališana štiti i velika podesiva tenda sa UV zaštitom od čak 50+. Kišobran sistem omogućava lako sklapanje i rasklapanje kolica. Kada su sklopljena, stoje samostalno, a zahvaljujući ručki za nošenje lako ih je preneti do željenog mesta. Za stvarčice koje vam mogu zatrebati tokom šetnje poslužiće prostrana korpa u koju može stati do tri kilograma tereta. Flašicu sa bebinom hranom ili maminu i tatinu čašu s pićem za osveženje tokom šetnje možete smestiti u držač za čašu koji se nalazi sa strane. I za kraj, u kolicima Inglesina Blink mogu se voziti mališani od šest meseci do 15 kg. Na vama je samo da odaberete jednu od nekoliko veselih letnjih boja Prodajna mesta Aksa Kids Mega Store i bolje opremljene radnje bebi i dečje opreme.

iCandy Peach kolica Direktno sa Ostrva na naše tržište stigla su nova kolica iCandy Peach, izbor roditelja koji zahtevaju fenomenalan dizajn i stil koji traje. Peach kolica među roditeljima nisu popularna samo zbog prefinjenog britanskog dizajna već i zbog mogućnosti nadogradnje. Pošto rastu u skladu s vašim potrebama, nećete morati da kupujete nova kolica kada dobijete drugo dete. Naime, uz pomoć adaptera moguće ih je transformisati u kolica za dvoje dece. Ova kolica se razlikuju od drugih i po time što im se proizvodnja bazira na aeronautičkoj tehnologiji. Svaki deo Peach kolica je osmišljen tako da im osigura savršenu funkcionalnost, kvalitet i sigurnost. Rigorozni program kontrole i najsitnijih detalja, kroz koji prolazi svaki model, ova kolica svrstava u jedna od najbezbednijih na svetu. A već od prvog trenutka primetićete koliko se lako voze i koliko se njima lako upravlja.

Prodajna mesta Aksa Kids Mega Store

48 Babyplaneta


Chicco prenosivi krevetac Good Night Mališanima veliki problem predstavlja promena kreveta, pa će vam tokom odmora, bilo da ga provodite na moru, planini ili na selu, od velike pomoći biti prenosivi krevetac Chicco Good Night. U njemu će vaš mezimac uvek imati svoje mesto za miran i udoban san. U krevecu Good Night mogu spavati bebe od rođenja do oko četiri godine starosti, ili dok ne dostignu težinu od 20 kilogram. Strane su mu od providne mrežice, pa roditelji u svakom trenutku mogu nadgledati svoje dete. Manipulacija ovim krevecom ne zahteva poseban napor, jer teži svega 8 kilograma. Lako staje u prtljažnik svakog automobila, a uz njege dolazi i torba za transport. Prednost kreveca je i ta što se može koristiti kao ogradica za igranje.

Prodajna mesta Aksa Kids Mega Store i druge bolje opremljene dečje radnje.

Huggies pelene za kupanje Plivanje je idealna sportsko-rekrativna aktivnost za decu jer pozitivno utiče na njihov razvoj, a uz to im kupanje u moru, reci ili bazenu predstavlja pravo uživanje. Međutim, bebe ne mogu da kontrolišu odlazak u toalet, a prema ostalim velikim i malim kupačima nije zdravo niti pristojno da obavljaju nuždu dok se kupaju. U ovim situacijama idealne su Huggies pelene za kupanje. Lako se navlače i još lakše podešavaju zahvaljujući čičak trakama s obe strane pelene. Oslikane su zanimljivim dezenima, pa će ih mališani lako prihvatiti i koristiti.

Prodajna mesta Aksa Kids Mega Store i bolje opremljene radnje bebi i dečje opreme.

Babyplaneta

49


da li znate Vožnja u smeru suprotnom

od smera kretanja automobila pet puta je bezbednija

od vožnje u smeru kretanja.

Dečje oči su izrazito osetljive na preterano izlaganje UV zracima, jer njihove rožnjače propuštaju 70 odsto više svetlosti u odnosu na oči odrasle osobe.

Dojenje za 22 odsto smanjuje ženin rizik od Alchajmerove bolesti.

U trudnoći je moguće obaviti sve stomatološke intervencije, jedino se izbegava snimanje zuba i uklanjanje amalgamskih plombi.

50 Babyplaneta


Babyplaneta

51


priče iz života

Zvončica, dobra vila

dece obolele od raka

Već 25 godina jedno udruženje je desna ruka i najveća pomoć roditeljima u Srbiji koji prolaze kroz izuzetno teške momente - malignu bolest svoje dece. „Zvončicu“ su osnovali zdravstveni radnici u Institutu za majku i dete kao Društvo za pomoć bolesnoj deci, a 12 godina kasnije roditelji su preuzeli rad organizacije i preimenovali je u Udruženje roditelja dece obolele od malignih bolesti

52 Babyplaneta

J

oš 1992, zbog rata i sankcija, ukazala se potreba za osnivanjem humanitarne organizacije zarad nabavke lekova, medicinskih sredstava i druge vrste pomoći za decu koja se od malignih bolesti leče u Institutu za majku i dete. Danas su svi naši projekti usmereni na pružanje pomoći deci, porodicama i bolnici, sa ciljem kvalitetnijeg lečenja i boljeg kvaliteta života tokom i nakon lečenja – kaže Irina Ban, izvršna direktorka Udruženja „Zvončica“. Ovo udruženje sprovodi brojne aktivnosti sa ciljem da se pomogne deci oboleloj od malignih bolesti i njihovim porodicama. Maligna bolest je ogroman izazov ne samo za zdravlje i život deteta, već i za funkcionisanje cele porodice. „Zvončica“ zato sprovodi psihosocijalni program Igraonica, i to na odeljenjima hematoonkologije i u Roditeljskoj kući.

Oboli oko 330 dece godišnje - Stopa obolevanja od malignih bolesti jednaka je incidenci u Evropi, a u Srbiji ta brojka iznosi oko 330 dece godišnje. Preživljavanje zavisi od pravovremene dijagnoze i kvaliteta lečenja. Najveći procenat izlečivosti je kod najmasovnijeg oblika pedijatrijskog maligniteta – leukemije, oko 90 posto. Kod drugih dijagnoza procenat preživljavanja je znatno manji i naše udruženje je aktivno uključeno u pojedine evropske projekte koje realizuje Evropsko društvo pedijatrijske onkologije SIOPE u saradnji s Međunarodnim savezom udruženja roditelja dece obolele od raka, Cildhood Cancer International.


- Posebno regrutovani psiholozi, pedagozi i socijalni radnici, edukovani po američkom programu „Child life service“, pomažu detetu dok je u bolnici. Cilj programa je da se deca i roditelji na adekvatan način pripreme kako za boravak u bolnici, tako i za brojne bolne intervencije – kaže Irina Ban i dodaje: - U okviru psihosocijalnog programa još održavamo kreativne radionice, koje se već deset godina realizuju zahvaljujući likovnim umetnicima grupe IDE. U taj program podrške spada i druženje s psihologom, tokom kojeg se organizuju grupni i individualni psihoterapeutski razgovori sa decom, roditeljima i drugim bliskim članovima porodice. Za svako dete koje dođe na hematoonkološko odeljenje organizujemo Dar dobrodošlice. To dete od udruženja dobije na poklon torbu sa neophodnim sitnicama za boravak u bolnici, primerenu igračku i slatkiše. Porodicama čija su deca podlegla bolesti namenjen je program Pomoć tugujućim roditeljima. U ove aktivnosti uključeni su svi saradnici, prijatelji, članovi i donatori, jer od svih njih mnogo zavisi uspeh programa našeg udruženja. - Udruženje sprovodi i program Dinar za bolnicu, u okviru kojeg se prikupljaju sredstva za nabavku medicinskih aparata i bolničkog nameštaja. U poslednjih 10 godina, od donacija obezbedili smo medicinsku i bolničku opremu u vrednosti od 200.000 evra, najviše zahvaljujući donatorskim kutijama u Mc Donald’s restoranima širom Srbije.

Pomoć porodicama čija su deca obolela od malignih bolesti obezbeđuje se zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji sa kompanijom Delhaize, pojedincima koji prate rad Udruženja, a od prošle godine sredstva se prikupljaju u saradnji sa poslastičarnicom Fini i programom koii su zajedno osmislili – Fini&Zvončica. Od prošle godine Udruženje je počelo i lepu saradnju sa AKSA Kids Mega Store: u dve radnje postavljene su donatorske kutije u kojima posetioci mogu ostaviti prilog. Od svih programa koji se sprovode najveći i svakako najzahtevniji je Roditeljska kuća – navodi sagovornica Baby planete. - Objekat je u vlasništvu Instituta za majku i dete, ali njime upravlja i o stanarima brine Udruženje „Zvončica“, isključivo iz donacija. Prva u Srbiji i u našem regionu, Roditeljska kuća za decu obolelu od raka nastala je po ugledu na svetske projekte, a na inicijativu gospođe Svetlane Vukajlović, tadašnje direktorke RFZO-a, i prof. dr Dragane Vujić, načelnice Odeljenja za transplantaciju kostne srži u Institutu za majku i dete. U kući može da se smesti osam porodica, što je nedovoljno, s obzirom na to da se u Institutu leči više od 70 posto svih koji u Srbiji boluju od malignih i pojedinih retkih bolesti. Iako postoji potreba, još nema plana za izgradnju ili proširenje Roditeljske kuće, čija je izgradnja koštala oko 650.000 evra.

Inostranstvo nekada jedina opcija za lečenje Za neku decu lečenje je moguće jedino u inostranstvu. - Sve male pacijenti koji boluju od retkih oblika maligniteta i drugih retkih bolesti, a za koje ne postoje protokoli, lekovi i dobra praksa u Srbiji, lekarske komisije upućuju stručnoj komisiji u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, a naše udruženje pomaže i prilikom prijavljivanja u Fond za lečenje u inostranstvu, osnovanom pri Ministarstvu zdravlja RS. Međutim, brojne porodice, bez obzira na realne mogućnosti da se dete leči u Srbiji, iz različitih razloga žele da svoje dete leče u inostranim centrima, što im nikako ne treba zameriti. Jer dužnost je svakog roditelja da svom detetu pruži najbolje – kaže Irena Ban.

Što se tiče planova Udruženja, Irina Ban nam je rekla da im je najveća želja da obezbede kontinuiran rad i unapređenje svih usluga koje pružaju deci, porodicama i bolnici. -Takođe, želimo da budemo prepoznati kao sastavni deo multidisciplinarnog tima u lečenju, jer značajno doprinosimo poboljšanju standarda lečenja i nege. Svojim aktivnostima želimo da utičemo na manju stopu smrtnosti i omogućimo više šanse za izlečenje dece obolele od raka u Srbiji – zaključuje Irina Ban.

Babyplaneta

53


kofer

Bela Crkva,

VOJVOĐANSKA VENECIJA Autor: Snežana Trtica Graovac, dipl. geograf - turizmolog blog Putuj po Srbiji

U

istočnom Banatu, na samoj granici sa Rumunijom smeštena je varoš Bela Crkva. Mogli bismo reći i grad, ali mi naziv varoš nekako više oslikava duh tog mesta. Kako je jun mesec u kome se spajaju stari i novi godišnji odmori, evo predloga da iste provedete u navedenoj varoši. Zašto Bela Crkva? KARNEVAL CVEĆA Još od 1852. svake godine poslednja nedelja juna rezervisana je za karneval

54 Babyplaneta

cveća. Tih sedam dana, koliko traje karneval, Bela Crkva je u znaku, pogađate, cveća, muzike, boja, mirisa i igre. Ulice, trgovi i zgrade ukrašeni su nestvarnim aranžmanima. Zašto nestvarnim? Jednostavno, te kombinacije cveća, njegovo pletenje i slaganje boja ne može se opisati. Zato je najbolje doći na karneval i uveriti se iz prve ruke. Folklorna udruženja pesmom i igrom pokazuju jedinstvo i međusobnu usmerenost svih nacionalnih manjina koje žive u Beloj Crkvi. Kao i svaki drugi međunarodni karneval, tako se i belocrkvanski završava svečanim defileom učesnika. A mažoretkinje? Pa kakav bi to bio karneval bez njih! Šetaju i domaće, ali i iz drugih zemalja. A posle defilea, vatromet, cveće, boje, mirisi, muzika, uslovi idealni za opuštanje, nekom i za zaljubljivanje.

GODIŠNJI ODMOR NA SEDAM JEZERA Početkom XX veka za potrebe industrije i razvoja ovog kraja rađeno je na iskopavanju šljunka. Na tim mestima s vremenom su nastale akumulacije vode - sedam belocrkvanskih jezera. Po njima Bela Crkva nosi naziv Vojvođanska Venecija. Svako od njih nudi drugačije doživljaje i mogućnosti za kvalitetan godišnji odmor. Po uzoru na letovališta Gradsko jezero jedno je od četiri sređena. Nećete zažaliti ako se odlučite da na njemu provedete godišnji odmor. Zašto? Ovo jezero ima lepu plažu, suncobrane, ležaljke na iznajmljivanje. Svoje sportske potrebe možete zadovoljiti u obližnjem veslačkom i ronilačkom klubu, iznajmljivanjem pedalina, skakanjem sa obezbeđenih skakaonica ili na obližnjim sportskim terenima...


Tik uz plažu smeštene su kategorizovane vile i apartmani (kategije od dve do četiri zvezdice). U neposrednoj blizini je i auto-kamp sa 250 mesta. Ko šta voli. Restorani nude mogućnost pansionske ishrane ili povremenih obroka. A noću? Kao i svako drugo letovalište. Za porodične turiste i one za mirniji odmor tu je noćni korzo sa uređenim i osvetljenim stazama, za adrenalin turiste tu su splavovi i noćni klubovi, a za romantičare - noćno kupanje.

Raj za izletnike i sportske ribolovce Pored Gradskog i Vrčevgajskog, sređena su i jezera Šljunkara i Šaransko. Ostala tri posebno se odlikuju bogatim biljnim vrstama, ribljim fondom i ornitofaunom. Ova jezera su meta zaljubljenika u prirodu, sportskih ribolovaca i izletnika. Ukoliko se odlučite da godišnji odmor provedete u Beloj Crkvi, imaćete mogućnost da posetite najstariji muzej u Vojvodini, da s vidikovca Tri krsta posmatrate panoramu Bele

Crkve, da se prošetate dinama jedine peščare u Evropi - Deliblatske peščare ili da uživate u slapovima Karaša i brzacima Nere. A kada poželite da se okrepite, na rapolaganju su vam lokalni banatski specijaliteti i tradiocionalna srpska kuhinja. Bela Crkva se može pohvaliti sadržajima dostojnim jedne letnje turističke destinacije, stoga ove godine napravite izuzetak i birajte Belu Crkvu za mesto vašeg odmora. Nećete se pokajati, u to smo i više nego sigurni.

Sećate se Varljivog leta '68 ? E pa, nešto slično Vračevgajsko jezero, drugo sređeno, prava je meka kampera. Dva uređena kampa, tuševi, bungalovi, igrališta za najmlađe, uređena plaža. Ko voli kampovanje, neka ne traži dalje. Posebnu atrakciju čini ostrvo do koga se dolazi drvenim mostićem. A tamo, bez preterivanja, prelepa plaža, suncobrani, peškiri, letnji bar i restoran sa ribljim specijalitetima. Dođete i nema dalje, a i ne treba vam više.

Babyplaneta

55


kuvajte sa nama

TEF,

NAJMANJA ŽITARICA, NAJVEĆE NUTRITIVNE VREDNOSTI

Z

nate li da je tef najmanja žitarica na svetu? Oko sto zrnaca ove žitarice veliko je kao jedno zrno pšenice. No, iako mala, od svih žitarica ona ima najveće nutritivne vrednosti. Tef je veoma bogat gvožđem koje organizam lako apsorbuje, pa se preporučuje onima koji pate od anemije. Kako spada u grupu namirnca koje ne sadrži gluten, u ishranu ga slobodno mogu uvrstiti osobe koje imaju celijakiju. Takođe, preporučuje se da se nađe na jelovniku onih koji boluju od dijabetesa jer ima nizak glikemijski indeks.

Redovnom upotrebom ove žitarice rešićete se problema s probavom i radom creva. Dobro je da ga u ishranu uključe i oni koji žele da regulišu telesnu masu, jer vlakna iz tefa doprinose dužem osećaju sitosti. Nizak nivo natrijuma i zasićenih masnoća čine da tef pozitivno utiče na zdravlje kardiovaskularnog sistema i regulaciju krvnog pritiska. U gastronomiji se može koristiti na više načina. Možete ga peći i kuvati u vodi ili na pari. Od brašna ove žitarice mogu se spravljati palačinke, hleb, cerealije i još mnogo toga.

BESKVASNI HLEB (INJERA) 1 šoljica brašna od tefa 1 šoljica heljdinog brašna 1 jaje 1 kašika ulja 1-2 šoljice vode Pomešati brašno, dodati ulupano jaje, ulje i vodu i umesiti testo. Ugrejati veliki tiganj, premazati ga sa malo ulja, staviti deo testa i peći samo sa jedne strane. Potom tiganj staviti u zagrejanu rernu i peći dok testo ne bude suvo. Isti postupoak ponoviti i sa ostatkom testa.

ČOKOLADNI TEF KOLAČIĆI 1 1/4 šolje kuvanog tefa 1/3 šolje mleka 1/3 šolje suvih kajsija 3 supene kašike kakoa 15 prepečenih jezgra oraha U blenderu izmiksati tef, mleko, kajsije i kakao. Po potrebi dodavati mleko. Pola smese staviti u frižider. Od preostale smese kašikom vaditi kolačiće i stavljati ih na pleh obložen papirom za pečenje. Peći oko 15-ak minuta na 200 stepeni. Kada se kolačići prohlade, staviti ih na tanjir za posluživanje a preko njih smesu iz frižidera. Po želji na vrh staviti orah.

56 Babyplaneta


Babyplaneta

57


MESTA NA KOJIMA MOŽETE POTRAŽITI BESPLATAN PRIMERAK ČASOPISA

AKSA KIDS MEGA STORE BEOGRAD: Aksa Kids Mega Store, Nikolaja Gogolja 17, Banovo brdo, tel. 011/3543 900; Aksa Kids Mega Store Nova mokroluška 3, Medaković naselje, Voždovac, tel. 011/3471 318 ; Aksa Kids Mega Store, Jurija Gagarina 26, Novi Beograd, tel. 011/2270 064; Aksa Kids Mega Store Bul. Mihajla Pupina 181, Novi Beograd, tel. 011/3196 404; Aksa Kids Mega Store Zrenjaninski put 28, tel. 011/3314 552; NOVI SAD: Aksa Kids Mega Store, Bul. vojvode Stepe 74, Novo naselje, tel. 021/ 6402 968;

pRODAJNA Mesta BABY PLANETA

ZRENJANIN: Tweety, Svetosavska 5, tel. 023/235 692; PIROT: Gali tekstil, Trg pirotskih oslobodilaca 64, tel. 063/693 455; LESKOVAC: Dody Shop, Mlinska 30, tel. 016/214724; INĐIJA: Alf, Vojvode Stepe 8, tel. 022/560 316; Jug Bogdanova 43, tel. 022/565681; NOVI BANOVCI (KABLAR): Happy kids, Svetosavska 1g, tel. 022/349 329; VALJEVO: Viva kids, Sinđelićeva 37, tel. 014/291 461; LAZAREVAC: Čili vili, Karađorđeva 25, tel. 011/8125 570;

ČAČAK: Aksa Kids Mega Store, Bulevar oslobođenja 17, tel. 032/ 376 783; KRAGUJEVAC: Aksa Kids Mega Store, Kneza Mihaila 278, tel. 034/315 066; NIŠ: Aksa Kids Mega Store, Bulevar Zorana Đinđića 17, Robna kuća Mladost, tel. 018/240 873; ŠABAC: Aksa Kids Mega Store, Mačvanska 1, tel. 015/306 280; ZRENJANIN: Aksa Kids Mega Store, Miletićeva 58, tel. 023/521 104; KRUŠEVAC: Aksa Kids Mega Store, Istočna obilaznica 4, naselje Bivolje, tel. 037/888-069;

ĆUPRIJA: UTZR TONNY- radnja Monika, Kneza Miloša 41, tel. 062/257 302; VRBAS: Jasmina - Dečiji svet, Gustava Krkleca 5, tel. 021/708 040; STARA PAZOVA: Švrća, Ćirila i Metodija 12, tel. 022/310 594; NOVA PAZOVA: Švrća, Njegoševa 13, tel. 022/323 316; SREMSKA MITROVICA: Alf, Vojvode Stepe BB; BAČKA PALANKA: Butik Nina, Zanatski centar City, tel. 021/6044 379; POŽEREVAC: Albertino, Čede Vasovića 14, tel. 012/532 325; SUBOTICA: STR Sunčica, Ištvana Sečenjija 3, tel. 024/525 630;

OSTALO BEOGRAD: GAK "Narodni front", Kraljice Natalije 62; Klinika za ginekologiju i akušerstvo KCS, Koste Todorovića 26; KBC Zvezdara, Preševska 31; KBC "dr Dragiša Mišović", Bulevar kneza Aleksandra Karađorđevića 64; Opšta bolnica MEDIGROUP, Milutina Milankovića 3; Opšta bolnica Bel Medic, Voždovac, Koste Jovanovića 87, Senjak, Viktora Igoa 1, Novi Beograd, Palmira Toljatija 1; Dom zdravlja Savski venac, Pasterova 1; Dom zdravlja Mirijevo, Matice srpske 45a; Dom zdravlja Voždovac, Krivolačka 4-6; Dom zdravlja Šumice, Ustanička 125; Dom zdravlja "Dr Aleksandar Jeličić", Meštrovićeva 34; Dom zdravlja Žarkovo, Spasovdanska 4a; Dom zdravlja Rakovica, Zdravstvena stanica Rakovica, Kraljice Jelene 22, Zdravstvena stanica Kanarevo brdo, Srpskih udarnih brigada 6, Zdravstvena stanica Resnik, Edvarda Griga 18, Zdravstvena stanica Labudovo brdo, XI krajiške divizije 57; Dom zdravlja Zemun, dečji dispanzer u Savetovalištu za ishranu, Rada Končara 46, Zdravstvena stanica Surčin, predškolski dispanzer, Vojvođanska 109; Opšta bolnica „AnaLife“, Skadarska 5 (Zemun); Dom zdravlja "Dr Milutin Ivković", Grge Andrijanovića 8; Pedijatrijska ordinacija Dr Raketić, Banjički venac 28; Poliklinika Medilek tim, Koste Trifkovića 1; Zavod za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju "Prof dr Cvetko Brajović", Kralja Milutina 52; Primanella, Vidikovački venac 80v; Logopedski centar "Higia Logos", Mirijevski bulevar 17b; Specijalna ginekološka klinika "Jevremova", Gospodar Jovanova 51; Vrtić "Bubamara", Pribojska 42a; Škola roditeljstva Nada Lazić, Kozjačka 3-5; SMEDEREVO: Dom zdravlja, Knez Mihajlova 51; NOVI SAD: Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, Hajduk Veljkova 10, Dom zdravlja, Bulevar Cara Lazara 75; Privatna pedijatrijska ordinacija „Dr Jovan Redžek“, Aleksandra Belića 4; KRAGUJEVAC: Dom zdravlja, Kralja Milutina 1, Stanovo, KC Kragujevac, Klinika za pedijatriju, Zmaj Jovina 30; SRBOBRAN: Dom zdravlja „Dr Đorđe Bastić“, Jovana Popovića 25/1; VRBAS: Dom zdravlja „Veljko Vlahović“, Palih boraca 20; KRUŠEVAC: Opšta bolnica Kruševac, Kosovska 16, pedijatrijska ordinacija „Primum vivere“, Gazimestanska 16/1, pedijatrijska ordinacija „Dr Milena“, Gazimestanska 10/2; Dom zdravlja, Kosovska 16; LOZNICA: Dom zdravlja „Dr Milenko Marin“ , Bolnička 65; KRALJEVO: Dom zdravlja, Jug Bogdanova bb; LESKOVAC: Dom zdravlja, Vlade Đorđevića; Dečja ordinacija OSMEH, Kosovska bb; NIŠ: Dom zdravlja, Vojvode Tankosića 15;

58 Babyplaneta

Specijalistička pedijatrijska ordinacija „Dr Dudica Milenović“, Bulevar Nemanjića 52, TC Zona 3, lokal 18, Poliklinika Human, Bul. Dr. Zorana Đinđića 14-24 i 15; SUBOTICA: Dom zdravlja, Đure Đakovića 14; Specijalistička pedijatrijska ordinacija „PEDIJATRICA“, Branislava Nušića 6b; POŽAREVAC: Dom zdravlja, Jovana Šerbanovića 10; VRŠAC: Dom zdravlja, Abraševićeva bb; BOR: Dom zdravlja, Nikole Kopernika 2-4; ČAČAK: ZC "Dr Dragiša Mišović", Dr Dragiše Mišovića 205; Dom zdravlja, Učiteljska 3; Specijalističko pedijatrijska ordinacija „DR VERA MARKOVIĆ“, Sinđelićeva 52; Privatna pedijatrijska ordinacija „DR HERCOG I DECA“, Nadežde Petrović 6; UŽICE: Dom zdravlja, Ginekologija, Jug Bogdanova 4, Dečji dispanzer, Kosovska bb; ZRENJANIN: Dom zdravlja „Dr Boško Vrebalov“, Emila Gavrila 25; Opšta bolnica "Đorđe Joanović", Dr Vase Savića 5; MLADENOVAC: Dom zdravlja, Kraljice Marije 15; VLASOTINCE: Dom zdravlja, Moše Pijade 2; VRANJE: Dom zdravlja, Bore Stankovića bb, Laboratorija Human Humanum, Kralja Stefana Prvovenčanog 49; VALJEVO: Opšta bolnica, Sinđelićeva 62, Dom zdravlja, Železnička 12; ŠABAC: Opšta bolnica, Popa Karana 4; Dom zdravlja, Popa Karana 2-4; Privatna pedijatrijska ordinacija „Neomedik kids“, Jovana Cvijića 8; SREMSKA MITROVICA: Privatna pedijatrijska ordinacija „Dr Jelena Dinčić“, Šećer sokak 59; ZAJEČAR: Dom zdravlja, Rasadnička bb, Bolnica Zaječar, Odeljenje pedijatrije, Rasadnička bb; NEGOTIN: Dom zdravlja, Badnjevska 4; POŽEGA: Dom zdravlja, Jug Bogdanova 1; Samostalna specijalistička pedijatrijska ordinacija „Dr Milan Šijak“, Visibaba; ĆUPRIJA: Dom zdravlja, Kneza Miloša bb; PARAĆIN: Dom zdravlja, Majora Marka bb; PANČEVO: Dom zdravlja, Miloša Obrenovića 2; LAPOVO: Dom zdravlja, Ive Andrića 9; VELIKA PLANA: Dom zdravlja "Dr Milan Bane Đorđević", Miloša Velikog 110; OBRENOVAC: Primanella, Miloša Obrenovića 117; ZLATIBOR: ZU Apoteka Iva 1, 1 TC Jezero bb; ZU Apoteka Iva 2, 1 TC Pijaca bb; SVILAJNAC: Dom zdravlja, Žikice Jovanovića Španca 47; IVANJICA: Dom zdravlja, 13.septembra 39; GORNJI MILANOVAC: Dom zdravlja, Tihomira Matijevića 2; SOMBOR: Opšta bolnica „Dr Radivoj Simonović“, Vojvođanska 75; PROKUPLJE: Laboratorija Human plus, Partizanska 16; Aleksinac: Laboratorija Human Ana, Dragčeta Milovanovića 49;


Babyplaneta

59


Baby planeta 43  

Besplatan casopis za trudnice i roditelje

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you