Page 1

Babyplaneta

1


Babyplaneta


sadrŽaj 4 PRIČE S POVODOM 5 BABY PLANETA ŠIROM SVETA 6 NOVO, SNIŽENJA, AKCIJE

JUN - JUL 2013. / BROJ 19

36 HALO BEBA temperatura

Osnivač i izdavač:

38

MOJ DRUGAR BEBAC

procedura vađenja pasoša za dete

keprom d.o.o. www.keprom.com

Adresa redakcije:

40 STOČIĆU, POSTAVI SE slatko a zdravo, prvi deo

viline vode 47/iii, 11000 beograd tel/fax: 011/2084-377; 2084-388 e-mail: info@babyplaneta.rs

Direktor izdanja: dušan šebek

10

Glavni i ogovorni urednik: jelena stančić

SAVETI UDRUŽENJA „RODITELJ“

Redakcija:

jelena stančić, ana milovanović

12 ZANIMLJIVA KUPOVINA

Art Direction & Design: vidak guzina Design: jelena janković

16 POZNATI RODITELJ

danilo ikodinović, vaterpolista Želim da moje kćerke budu poštene i odvažne

42

STRANE ZA MAME I TATE

kako da pobedimo neželjene dlačice?

44 SOBICA SLOBODICA kutak za decu i na terasi

46 REŠENJE ZA MAMINE PROBLEME podrška kad najviše treba zbogom pelenama upomoć, rastu zubići! pobedite celulit

Fotografija:

shutterstock, dreamstime, stock.xchng

Stručni saradnici:

dr danijela milosavljević, dr vesna branković-brkan, vms anđelka kotević, milica novković, nutricionista Živka vlajković, arhitekta romina radojković

Saradnici i prijatelji:

udruženje „roditelj“, bebac.com, Halobeba, arijana katavić, milica milojičić, milica vuletić-Đurić, danica paunović, jovana rusić, ana krstić, nikola simić, branka milićević, tamara popović, sonja simović, ivana jevremović, dragana krstić

Marketing:

darko jovanović darko.jovanovic@keprom.com

18 TEMA BROJA: LETOVANJE

Kontakt sa čitaocima:

kad mama i tata biraju letovanje

jelena stančić - info@babyplaneta.rs

Štampa:

rotografika d.o.o. segedinski put 72, subotica

Tiraž:

25000 komada

28

U CENTRU PAŽNJE pokloni za inhalaciju bez straha

50

STVARALAČKO VASPITANJE

noć je da se mirno spava

Distribucija: Keprom d.o.o.

Web: www.babyplaneta.rs

54 PRIČE IZ ŽIVOTA

dupla doza duple sreće

30 BABY PLANETA PONUDA 32 KAŽI AAA!

56 KUVAJTE SA NAMA krem čorba od koprive kiš od kelja kolač od višanja

CIP - Katalogizacija u publikaciji Narodna biblioteka Srbije, Beograd 37 BABY planeta / glavni i odgovorni urednik Jelena Stančić. - God. 1, br. 1 (april 2010)-. - Beograd (Magistratski trg 16) : Keprom, 2010- (Subotica : Rotografika). - 30 cm Dvomesečno. ISSN 1821-4967 = Baby planeta COBISS.SR-ID 174545164

dijagnoza autizma ne postavlja se olako

34

RODA NA PUTU

muzikoterapija, korisna i za bebe i za buduće mame

58 ADRESAR

spisak mesta gde možete naći svoj besplatan primerak časopisa baby planeta

Babyplaneta

3


priče s povodom

OtVOReNA JOŠ JeDNA AKsA U BeOGRADU Aksa Kids Mega Store, lanac specijalizovanih prodavnica za bebe i decu, otvorila je još jedno prodajno mesto. Nova Aksa, površine preko 1.500 kvadrata, nalazi se na Zrenjaninskom putu br. 28, odmah posle Pančevačkog mosta. Ovo je peta Aksa u Beogradu, a ukupno deveta, jer u okviru lanca posluje i po jedna radnja u Novom Sadu, Nišu, Čačku i Kragujevcu. Po principu sve na jednom mestu za bebe i malu decu, roditelji i budući roditelji u Aksi mogu da pronađu sve što je potrebno za njihove mališane od prvog dana - kolica, krevece, dubkove, hranilice, kozmetiku, igračke, odeću, hranu i sve za prvo opremanje bebe. Ukupno 30.000 artikala u preko 300 robnih marki. Radno vreme nove Akse je od 9 do 21, subotom od 9 do 20 i nedeljom od 9 do 17 časova.

QUINNY I MAXI COsI - NOVI BReNDOVI U BReND pORtFOLIJU KOMpANIJe KepROM Od maja 2013. bebi divizija kompanije Keprom bogatija je za proizvode dva svetski poznata bebi brenda, Quinny i Maxi Cosi. Njihovi timovi inženjera, stilista i dizajneri potrudili su se da shvate kako funkcioniše moderan roditelj, pa su u skladu sa tim i kreirali proizvode. Iskustva koja svakodnevno dobijaju od korisnika ugrađena su u njihove proizvode, te ne čudi što ih sa oduševljenjem prihvataju moderni roditelji širom sveta. Na našem tržištu dostupni su sledeći proizvodi brenda Quinny: kolica Buzz, Zapp i Zapp xtra, sklopiva nosiljka i torba za kolica. Od brenda Maxi Cosi našim roditeljima se nudi: auto-sedište iz grupe 0+ Cabrio fix, za nešto starije mališane sedišta Tobi, Rodi fix i Rodi Airprotect, baza za lakše postavljenje auto-sedišta Cabrio fix, Pebble i Pearl, kao i letnja navlaka za auto-sedište Tobi. Proizvodi brendova Quinny i Maxi Cosi mogu se kupiti u Aksa Kids Mega Store, ostalim Baby planeta prodajnim mestima kao i u bolje opremljenim radnjama bebi i dečje opreme.

KALeNDAR RAZVOJA DetetA NA pORtALU WWW.RINGeRAJA.Rs Prati razvoj svog deteta. Raduj se svakom danu! Ako te interesuje šta se dešava u razvoju tvog malog sunca od prvog dana rođenja do 8. godine, prijavi se u kalendar razvoja deteta. Tu ćeš naći informacije o razvoju i nezi bebe, vaspitanju deteta i svim problemima i nedoumicama koji su sastavni deo roditeljstva. Za prijavu ti je potrebna važeća e-adresa i dete. Ako imaš više od jednog deteta, upiši svako posebno i za svako njih ćeš nedeljno ili mesečno primati informacije o rastu i razvoju u tom periodu života. Za prijavu cele porodice možeš koristiti istu e-mail adresu! Dobrodošli na Ringeraju!

pONUDA U AKsI BOGAtIJA ZA pROIZVODe BReNDA ANDRONI GIOCAttOLI Na listi proizvoda za mališane koji se mogu pronaći u radnjama Aksa Kids Mega Store od sada se nalazi još jedan brend. Reč je o italijanskom proizvođaču Androni Giocattoli, koji se skoro četiri decenije bavi proizvodnjom igračaka od visokokvalitetne plastike. Nova era u razvoju ovog proizvođača počinje pre tačno 20 godina formiranjem odeljenja za istraživanje i dizajn. Od tada iz njihovih pogona u domove širom sveta stižu kreativne, zabavne i edukativne igračke. Lepa vest je da će se sada igračkama brenda Androni Giocattoli igrati i mališani u Srbiji. Na tržištu su već dostupne kocke sa poznatim dečjim likovima Hello Kitty i pčelice Maje, kao i proizvodi za leto poput kofica za pesak sa mnoštvom dodatnih elemenata: kofica za zalivanje, lopatica, grabuljica i figure za oblikovanje peska. Za beskrajno zabavne trenutke u igri, ali i stvaranje radnih navika, tu su i kosilice za travu, mešalice i kolica za pesak. Mali vozači sigurno će biti oduševljeni trotinetima, guralicama i ljujaškama oslikanim njihovim omiljenim crtanim likovima.

4

Babyplaneta


Baby planeta širom sveta

Bebe uče čitajući sa usana Govor, jedno od najvažnijih umeća, bebe uče ne samo slušanjem već i čitanjem sa usana. Istraživači sa Floride utvrdili su da do šestog meseca bebe pogled usmeravaju najviše ka očima, a potom prate i pokrete usana osobe koja im govori. Kasnije pokušavaju da imitiraju te izraze lica i da izgovore ono što su čule. Kao i odrasli, bebe prate i verbalne i neverbalne poruke, kao na primer emocije. Naučnici sa Univerziteta „Florida Antlantik“ testirali su 180 beba od četiri, šest, osam, 10 i 12 meseci, tako što su bebama sa engleskog govornog područja puštali video-snimke žena koje govore na engleskom i španskom. Spravica na njihovoj traci za kosu pratila je kuda i koliko dugo deca usmeravaju pogled. Pokazalo se da šestomesečne bebe podjednako prate usta i oči, dok do kraja prve godine bebe ponovo usmeravaju pogled na oči, a kad sa usana savladaju nekoliko osnovnih reči. Istraživanje pokazuje da su deca već u prvoj godini sposobna za učenje jezika.

Ne uskraćujte deci masti

Bebe ne možete prevariti Bebe možete da prevarite, ali samo jednom! Već u uzrastu od 13 do 18 meseci deca su sposobna da nauče kome da veruju. Tako će možda jednom „nasesti“ na neki trik koji izvedu odrasli, ali više puta ne, ustanovili su stručnjaci sa Univerziteta Konkordija u Montrealu. I ne samo to, one će prestati da oponašaju grimase, ponašanje i izraz lica tih osoba. Istraživači su pred decom zavirivali u kutije s izrazom uzbuđenja, a potom su i deca pozvana da pogledaju unutra. U nekim kutijama je zaista bilo igračaka, ali su neke bile prazne. Posle toga isti istraživači su palili svetlo pritiskujući prekidač čelom, a ne rukom. Kada su i deca pozvana da to ponove, samo je 34 odsto imitiralo čoveka koje ih je prethodno prevario. A 61 odsto mališana je imitiralo demonstratora koji se pokazao kao pouzdan.

Bebama, pre svega odojčadi, i deci u prvim godinama života ne treba ograničavati masti u ishrani, jer one doprinose kasnijem dobrom funkcionisanju metabolizma. Francuski naučnici ističu da su deca kojoj su davane manje količine masnoće pre napunjene druge godine života izložena povećanoj opasnosti od viška kilograma u odraslom dobu. Radi se o tome da će u slučajevima ishrane sa smanjenim unosom masnoće metabolizam biti programiran da se suočava sa manjkom (deficitom) i neće biti pripremljen da se kasnije suoči sa povećanim unosom masnoće. Naučnici su to zaključili prateći grupu dece, njihovu ishranu i kilažu sa punih 10 meseci i dve godine života, a zatim na svake dve godine dok nisu napunili 20 godina.

Policija kao spas od plača Jedan izbezumljeni otac iz Vajdena u Bavarskoj za pomoć u roditeljstvu pozvao je policiju! Naime, tata je ostao sam sa troje dece, dvogodišnjom kćerkom i petomesečnim blizancima. Uskoro su se sve troje rasplakali, a tata nije znao kako da reaguje. Kako se mama nije javljala na telefon, njemu je bilo logično da potraži pomoć od stručnih sližbi. Niko, međutim, ne zna, zašto je umesto bolnice ili patronažne službe ovaj uspaničeni tata pozvao policiju. Kako prenose agencije, policajci su, čuvši o čemu se radi, dali ocu nekoliko roditeljskih saveta iz sopstvenog iskustva, ali su ga ipak pustili da se sam snađe.

Babyplaneta

5


novo, sniženja, akcije

BIONIKE TRIDERM BABY

Kozmetika koja miluje bebinu kožu Proizvodi iz kolekcije Triderm baby nežno čiste i neguju osetljivu dečju kožu. Svi su napravljeni u skladu sa Bionike filozofijom, što znači bez parfema, konzervansa i glutena, a testirani su na nikl. Kolekcija Triderm baby delotvorno sprečava probleme koji se javljaju na koži, poput atopijskog dermatitisa, ekcema, ojeda i kontaktnih alergija. Triderm baby umirujuća uljana kupka sa formulom bez pene nežno čisti nežnu kožu i ne narušava njen hidrolipidni sloj. Zbog blage formule možete je upotrebljavati više puta dnevno, čak i kod beba koje imaju problema sa atopijskim dermatitisom. Triderm baby šampon nežno čisti kosicu i nežnu kožu glave. Zahvaljujući umirujućim svojstvima blagotvorno deluje u slučaju iritacije temena i dečje seboreje. Triderm baby hidratantno ulje za telo pomaže u obnavljanju hidrolipidnog sloja kože koji ima ključnu funkciju u odbrani od bakterija. Pruža dugotrajnu hidrataciju i ne ostavlja masne tragove. Triderm baby umirujući losion za telo jača zaštitni sloj kože i istovremeno je štiti od iritacija. Triderm baby zaštitna krema sa visokim sadržajem cink-oksida efikasno umiruje i štiti nežnu i osetljivu kožu od iritacija, crvenila i pucanja. Prodajna mesta: Aksa Kids Mega Store i Velika apoteka.

KOCKE PČELICA MAJA Zabavno i edukativno

Sećate li se Pčelice Maje, jednog od omiljenih crtanih likova iz vašeg detinjstva? Sada se vaši mališani sa najpopularnijom pčelicom na svetu mogu družiti na potpuno nov način. Pored crtaća, slikovnica, knjiga, stripova, pa čak i opere u kome je glavni lik Pčelica Maja, ovaj popularni lik sada stiže i u obliku kocki za slaganje. Kocke Pčelica Maja su edukativne, pa će mališani igrajući se njima na najlepši način razvijati kreativnost i maštu, usvajati nova znanja i veštine. Slaganje kocki zahteva od mališana određeni intelektualni napor, što utiče na razvijanje pamćenja, zapažanje, produžavanje koncentracije i usmeravanje pažnje. Dizajnirane u Italiji i napravljene od visokokvalitetnih materijala, ove kocke zadovoljavaju i najzahtevnije estetske kriterijume. Kocke Pčelica Maja namenjene su klincima starijim od godinu i po, a za početak na našem tržištu biće dostupne u sedam oblika. Podajna mesta: Aksa Kids Mega Store i ostale bolje opremljene dečje radnje i prodavnice igračaka.

WOW IGRAČKE ZA KUPANJE Za ludu zabavu u kadi

Tokom proleća i leta na svim prodajnim mestima Aksa Kids Mega Store Wow igračke za kupanje biće dostupne po cenama nižim od uobičajenih. Podmornica Suzi, Denijeve ronilačke avanture, Porodica hobotnica samo su neke od WOW igračaka koje će kupanje učiniti zanimljivijim. WOW drugari pomoći će malim protivnicima kupanja da im brčkanje postane prava igra i uživanje. Brižni roditelji mogu biti sigurni da se dete igra potpuno bezbednim igračkama, jer pored toga što su napravljene od materijala visokog kvalieta, WOW igračke nemaju oštre ivice, niti sitne delove. Kada se osuše, većinu WOW igračaka za zabavu u vodi možete korisiti i u igri na suvom. Iako za rad ne koriste baterije, WOW igračke za vodu imaju mnoštvo zanimljivih funkcija - bućkanje, štrckanje vode, plutanje po površini, ispuštanje zvukova. WOW igračkama mogu se igrati mališani stariji od godinu dana.

6

Babyplaneta

NOVI PROIZVODI U ASORTIMANU BRENDA PUERRI Zahvaljujući kvalitetu, ali i tome što su po ceni pristupačni džepu potrošača, proizvodi bebi brenda Puerri za kratko vreme osvojili su roditelje i njihove mališane u Srbiji. Asortiman brenda Puerri sada je obogaćen novim proizvodima iz kategorije “krupne opreme”. Pored jednopoložajnih i višepoložajnih hranilica, u ponudi su i tvrdi i meki pultovi za prepovijanje, nekoliko vrsta kolica i auto-sedišta za bezbednu vožnju mališana. Novi Puerri proizvodi dostupni su u više boja i dezena, pa će svaki roditelj pronaći odgovarajući model za najmlađeg člana porodice, bilo da se radi o devojčici ili dečaku. Po veoma povoljnim cenama proizvodi brenda Puerri dostupni su na svim prodajnim mestima Aksa Kids Mega Store i ostalim Baby planeta prodajnim mestima. Spisak Baby planeta prodajnih mesta pronađite na strani 58.


Babyplaneta

7


novo, sniženja, akcije

BABY PLANETA PONUDA U JUNU U svakoj od Baby planeta radnji, kojih je sada 30, očekuje vas čarobni svet u kome ćete naći sve što je vašem novom članu porodice potrebno još od prvog dana - krevece, kolica, hranilice, kozmetiku, pelene, garderobu... Svakog meseca Baby planeta po cenama nižim od uobičajenih nudi poseban asortiman proizvoda. Tako će biti i u junu kada će se na Baby planeta ponudi naći 11 proizvoda. Proizvode koji su na Ponudi u junu, kao i prodajna mesta Baby planeta pogledajte na stranama 30 i 31 našeg časopisa. A na sajtu aksa.rs možete pronaći i detaljan opis svakog od njih.

AKSA AKCIJSKA SNIŽENJA I pored toga što će tokom juna i jula mnogi roditelji sa svojim mališanima biti na odmoru, sigurni smo da će Aksine radnje u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Čačku i Kragujevcu biti pune, jer se i tokom letnjih meseci nastavljaju redovna akcijska sniženja. Akcije traju tri nedelje, a prvi dan je kao i obično petak. Aktuelna akcija traje do 13. juna, a od proizvoda na njoj izdvajamo: HAUCK guralica Super rider više boja

GRACO auto-sedište Junior maxi (15-36kg) 2/3

INGLESINA HRANILICA ZUMA Idealan spoj dizajna i funkcionalnosti

Zuma hranilica sofisticiranim dizajnom i funkcionalnošću oplemenjuje i najmodernije prostore za ručavanje. S obzirom na to da je sedište ergonomsko i da ga po visini možete podesiti u osam položaja, a nagib u tri, lako ćete pronaći položaj u kome će se mališan tokom obroka osećati najprijatnije, pogotovo što je i oslonac za nogice podesiv u dva položaja. U slučaju da dete prospe hranu, budite bez brige, jer je udobni podesivi dodatni uložak od tkanine koja nije podložna prljanju, dok se prednja tacna lako može skinuti i očistiti. Za one malo nestašnije tu je sistem sigurnosnih kaiševa koji se vezuju u pet tačaka i koji će mališane tokom obeda čvrsto držati na mestu. Zahvaljujući prednjim točkovima Inglesina hranilica Zuma lako se premešta iz jedne prostorije u drugu, čak i u sklopljenom stanju. Prodajna mesta: Aksa Kids Mega Store, ostala Baby planeta prodajna mesta i bolje opremljene dečje radnje. Spisak Baby planeta prodajnih mesta pronađite na strani 58.

8

Babyplaneta

CHICCO BABY MOMENTS sprej za sunčanje SPF 50+ 150 ml

Druga junska akcija počinje 14. juna i trajaće do 4. jula. Proizvode na akcijskim sniženjima naći ćete na sajtu aksa.rs, gde će vam izbor olakšati detaljni opisi i fotografije svakog od njih.

PANTENOL

Za negu i regeneraciju kože Na naše tržište stigli su novi proizvod - SWISS Pantenol Premium - namenjeni nezi i regeneraciji kože. U zavisnosti od afiniteta, možete izabrati sprej, mleko ili gel. Bez obzira na to za koju verziju da se odlučite, Pantenol se lako nanosi, koža ga brzo upija i ne ostavlja masne tragove na koži. Sadrži visok procenat (10 %) D-pantenola koji ima važnu ulogu u obnavljanju ćelija, pa je veoma efikasan u regeneraciji kože nakon izlaganja suncu ili sunčanja u solarijumu, ali i posle plivanja u bazenima sa hlorisanom vodom. Pored D-pantenola ovi proizvodi sadrže i druge aktivne supstance, poput vitamina A, D, E i F, kao i aloja veru, dok gel sadrži i neven, pa su odlični i za negu kože sa psorijazom ali i raznih vrsta opekotina. Sprej je pogodan i za zaštitu kose izložene suncu. Zbog svog sastava pogodni su za svakodnevno korišćenje, posebno za dečju i veoma osetljivu koži. Prodajna mesta: Aksa Kids Mega Store, Velika apoteka i druge bolje snabdevene apoteke.


Babyplaneta

9


saveti Udruženja „RODITELJ“

U

druženje „RODITELJ“ u okviru svog savetovališta izlazi u susret roditeljima i budućim roditeljima odgovarajući na brojna pitanja iz oblasti zdravstva, nege, vaspitanja dece, trudnoće, porođaja, dojenja, ali i radnih, socijalnih i ekonomskih prava. Njihov stručni tim, koji čine psiholog, defektolog, logopedi, pedagog, pravnici, mame savetnice za dojenje, trudi se da u što kraćem roku odgovori roditeljima na sve dileme, jer je u Srbiji put do odgovora često težak i nepredvidiv, a roditelji prepušteni sebi, bez informacija ili nekog da ih uputi u njihova prava. Zaposlena sam kod preduzetnika i nisu mi uplaćivani ni doprinosi ni neto zarada od 2011. godine. Obratila sam se inspekciji za rad koja je podnela zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, ali je navedeno da za moju dalju pravnu zastitu moram da se obratim Osnovnom sudu pred kojim ću u sudskom postupku zahtevati naknadu štete od poslodavca. Porodiljsko odsustvo se završava u junu kad će prestati i moj radni odnos. Da li je moguće da ne potpišem raskid ugovora, pozivajući se na neki član Zakona ili da se na neki drugi način zaštitim dok mi se ne isplati zarada, a da to nije tužba jer nemam novac da pokrenem postupak? Nažalost, osim pokretanja sudskog postupka za naplatu neisplaćenih naknada i poreza i doprinosa, naše zakonodavstvo ne predviđa nijedan drugi oblik zaštite žena nakon isteka porodiljskog odsustva. Ukoliko nemate mogućnost za plaćanje advokata, možete se obratiti Kancelariji za besplatnu pravnu pomoć pri opštini u kojoj imate prebivalište. Oni mogu da sastave tužbu, pišu odgovore, dopise sudu i sl. Takođe, ukoliko nemate drugih prihoda, možete i da se, nakon što postupak počne, obratite sudu sa molbom za oslobađanje od plaćanja sudskih troškova. Moja beba ima 4 meseca i na poslednjoj kontroli dobila je samo 400 grama za mesec dana. Doktorka je preporučila dohranu adaptiranim mlekom, da li da mu dajem adaptirano? Brz rast i napredak bebe u prvim mesecima obično uspori oko 4. meseca. Beba za ovaj uzrast nije malo dobila, ali ako smatrate da treba da dobije više, potrebno je da povećate broj podoja i da omogućite bebi da sisa koliko ona želi, kao i dovoljno dug podoj kako bi posisala više "zadnjeg" masnijeg mleka. Probajte sa promenom položaja, ako se mleko teže otpušta (što je slučaj kod stresa) onda probajte da dojite tako da ste vi iznad bebe, kao i sa toplim oblogama pred podoj.

Radim po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima od 26.decembra 2012. Ugovor mi ističe uskoro,a ja sam u 7. mesecu trudnoće. Interesuje me ukoliko me prime u radni odnos na određeno,imam li pravo na trudničko i posle koliko mogu da ga otvorim? Imate pravo i na trudničko i na porodiljsko, s tim što, da biste tokom trudničkog bolovanja dobijali 100% zarade, morate da radite najmanje 3 meseca, a ako radite manje, za ta prva 3 meseca se isplaćuje iznos minimalne zarade u Republici. Tokom porodiljskog dobijaćete naknadu koja će predstavljati prosek primanja u prethodnih 12 meseci, a kako ćete imati praktično samo 2 meseca radnog staža pre otvaranja porodiljskog, za preostalih 10 meseci za obračun će se koristiti iznos koji predstavlja polovinu prosečne zarade u Republici. Radim i živim u Beogradu, ali je firma registrovana u Crnoj Travi. U slučaju otvaranja ranijeg trudničkog bolovanja, kako bi mi se isplaćivala nadoknada: na 65 % ili 100 %? Naknada za bolovanje u iznosu od 100 % isplaćuje se ženama koje imaju prebivalište na teritoriji Grada Beograda zaključno sa 31. 12. prethodne godine, bez obzira na sedište poslodavca. Nezaposlena sam i primam novčanu naknadu sa biroa kao porodilja jer sam pre toga ostala bez posla. U međuvremenu sam ponovo ostala u drugom stanju pa me interesuje da li može da se produži porodiljsko na birou, pošto mi je termin za drugi porođaj dva meseca posle prestanka nadoknade. Kada neko jednom ostvari pravo na naknadu kod Nacionalne službe za zapošljavanje ona se može produžiti najduže do kraja porodiljskog. Tako da, nažalost, vi ne možete produžiti primanje nadoknade po osnovi porodiljskog odsustva. Trenutno sam zaposlena i u sedmom mesecu trudnoće. Sada bi trebalo da otvorim bolovanje, ali firma uskoro ide u stečaj. Kakva su moja prava? Imaćete mogućnost da naknadu kod NSZZ dobijate 12 meseci nakon porođaja. Bitno je da se kod njih na evidenciju prijavite odmah po otvaranju stečaja i da počnete da koristite pravo na naknadu pre nego što se steknu uslovi za otvaranje porodiljskog odsustva (najranije 45, a najkasnije 28 dana od termina porođaja).

Udruženje „RODITELJ“ info@roditelj.org www.roditelj.org www.facebook.com/roditelj Beograd: 064/3292-040, fax: 011/3165-375 Novi Sad: 064/3377-983 Niš: 063/1045-597, 064/9164-827 Užice: 064/2082-772

10 Babyplaneta


Babyplaneta

11


zanimljiva kupovina

U CVETNOM ZAGRLJAJU Chicco omekšivač za bebine stvarčice Chicco omekšivač bebinu odeću čini nežnom i mekom poput svile, a istovremeno čuva vlakna tkanine od oštećenja. Novi Chicco omešivač, Cvetni zagrljaj, obaviće bebu nežnim cvetnim mirisom i svežinom. Chicco omekšivač ispunjava sve bezbednosne i zdravstvene kriterijume, pa ga bez bojazni možete koristiti od samog rođenja deteta. Napravljen je od aditiva prirodnog porekla, antistatičan je i dermatološki testiran. Chicco omekšivač je testiran na nikl, a koncentracija form-aldehida i parfema u njemu manja je od 5 posto, tako da ne izaziva iritacije na bebinoj koži i disajnim putevima. Chicco omekšivač je nežan prema bebi ali i prema prirodi jer je 100 posto biorazgradiv. Jedna boca omekšivača dovoljna je za oko 30 pranja. Prodajna mesta: Aksa Kids Mega Store, Lilly apoteke i drogerije, dm drogerije, Mercator i Roda objekti, Delhaize Tempo, Idea, Velika apoteka i druge bolje snabdevene apoteke i dečje radnje.

ZA KOŽU BEZ NEŽELJENIH DLAČICA Lycia proizvodi za depilaciju

Lycia trake i kreme za depilaciju dolaze u tri linije - Nežan dodir za osetljivu kožu, Savršen dodir za normalnu kožu i Prirodan dodir za sve tipove kože. Trake za depilaciju lica kao i trake za depilaciju ruku i nogu iz linije Nežan dodir sadrže ekstrakt nevena, koji ima umirujuća i ublažavajuća svojstva, i vosak obogaćen titanijum dioksidom, koji omogućava lakšu depilaciju i dugotrajnije rezultate. Trake iz linije Savršen dodir sa pčelinjim voskom obogaćene su prirodnim uljem jojobe, koje ima hranjiva i umirujuća svojstva. Namenjene su normalnoj koži i obuhvataju trake za depilaciju lica, trake za depilaciju ruku i nogu i trake za depilaciju pazuha i bikini zone. Pored traka, u Lycia kolekciji Savršen dodir nalaze se i kreme za depilaciju. Krema za depilaciju ruku i nogu sadrži proteine svile koji nežno štite kožu, dok je krema za depilaciju lica obogaćena uljem argana, a osnova kreme za depilaciju pazuha i bikini zone jeste ekstrakt kamilice. Prirodni dodir trake za depilaciju sa 100 posto prirodnim voskom i blagim biljnim mirisom namenjene su svim tipovima kože. Mogu se naći u pakovanjima od 20 komada i to kao trake za depilaciju lica i trake za depilaciju ruku i nogu. Svi Lycia proizvodi za depilaciju dermatološki su testirani i ne sadrže boje, parfeme i konzervanse. Prodajna mesta: Velika apoteka, Lilly i dm drogerije, Delhaize Tempo, Roda, Mercator, Idea, Super Vero, bolje snabdevene apoteke i dečje radnje.

IGRAČKE ZA MALE AVANTURISTE Baby Mix guralice Dragi roditelji, izađite sa mališanima u prirodu, jer igre na otvorenom pružaju detetu mnogo više zadovoljstva, a boravak na svežem vazduhu pozitivno im utiče na celokupno zdravstveno stanje. Za aktivno provedeno vreme na otvorenom predlažemo Baby Mix guralice, igračke kao stvorene za male avanturiste. Za one koji su tek prohodali i još nisu stekli sigurnost, Baby Mix guralice biće od velike pomoći, jer služe kao oslonac, a utiču i na lakše i brže pravljenje prvih koraka. Guralice su izrađene od visokokvalitetne plastike. Prilagođene su uzrastu deteta, pa su lake za upravljanje i veoma stabilne kada su u pokretu. U Baby Mix asortimanu nalazi se više različitih modela. Neki imaju sirene i dugmiće za zvučne signale, što će malim vozačima pružiti pravo zadovoljstvo i uživanciju. Kada se zaprljaju, jednostavno ih prebrišite vlažnom krpom. Baby Mix giralice namenjene su mališanima starijim od godinu dana. Prodajna mesta: Aksa Kids Mega Store i bolje opremljene dečje radnje i prodavnice igračaka.

R

AVANTURA U KUPATILU Tega steperi

Jedna od malih stvari koja će mališanima biti od velike pomoći pri navikavanju na korišćenje toaleta jesu steperi. Uz pomoć Tega stepera deca će se lakše i brže penjati na WC šolju i silaziti sa nje, dok će im on za vreme obavljanja nužde služiti kao oslonac za noge. Da bi bili sasvim sigurni i stabilni, Tega steperi imaju gumu protiv klizanja sa donje i gumenu oblogu sa gornje strane. Tega steper ima višestruku namenu, pa će odlično poslužiti i kada mališani požele da se popnu do lavaboa da operu rukice ili da dohvate nešto iz ormara, a podnosi opterećenje do 50 kg. Tega steperi se mogu pronaći u nekoliko različitih boja, a moguće ih je i upariti sa adapterom za WC šolju u istoj boji. Bez obzira na boju, steperi i adapteri su oslikani zanimljivim likovima iz džungle, kao što su slonče, lav, žirafa i veselo majmunče. Za mlađe drugare tu su i ostali proizvodi za kupatilo iz Tega asortimana - kadice, kupko, noše, stalci za kadice i kutije za pelene. Prodajna mesta: Aksa Kids Mega Store i ostale bolje snabdevene dečje radnje.

12 Babyplaneta


Babyplaneta


zanimljiva kupovina

CHICCO STEP UP PORODICA Flašice, grejači, sterilizatori

ZA ČISTA USTA I ZDRAVE ZUBIĆE NIP naprstak za higijenu desni

Chicco STEP UP flašica je jedina koja zna kako beba raste. To je flašica koja prati bebin rast i razvija se sa njom. Njene tri cucle su napravljene da se prilagode razvoju bebinih usta, koja se menjaju iz meseca u mesec, ali i da prate način na koji beba jede. Porodicu STEP UP proizvoda prate i drugi artikli kao što su grejači i sterilizatori. Chicco grejači su najbolji partner roditeljima kod pripremanja obroka za dete. Jednostavni za upotrebu, brzi i sigurni, garantuju perfektan rezultat kod brzog pripremanja obroka. Za kućnu sterilizaciju u ponudi je sterilizator za sedam flašica. Sterilizator ima providan poklopac, radi praćenja procesa sterilizacije. Veoma je lak za upotrebu, zahvaljujući samo jednom dugmetu za pokretanje sterilizacije. Praktičan je, kompaktan i funkcionalan. Vreme strilizacije je samo 15 min. Prodajna mesta: CHICCO i Enci Menci radnje. www.encimenci.rs

Pravilna oralna higijena kod beba podrazumeva i svakodnevno uklanjanje ostataka hrane iz usta, tj. brisanje sluzokože usta posle obroka. U tu svrhu idealan je NIP naprstak za higijenu desni, koji nežno čisti i uklanja ostatke hrane iz usta i sa jezika. Ovaj višenamenski proizvod možete koristiti i u periodu nicanja zubića, kada nežnom masažom desni mališanima olakšavate prolazak kroz tu bolnu fazu. NIP naprstak je odličan i za skidanja plaka, tj. naslaga sa zuba, što je idealna prevencija od karijesa. Potpuno je bezbedan po zdravlje, a jednistvenim ga čini antibakterijsko vlakno bez hemijskih aditiva. NIP naprstak za higijenu desni možete koristiti dok beba ne napuni godinu dana. Prodajna mesta: Aksa Kids Mega Store, ostala Baby planeta prodajna mesta i druge bolje snabdevene dečje radnje i apoteke. Spisak Baby planeta prodajnih mesta pronađite na strani 58.

KAO U MAMINOM ZAGRLJAJU Graco ljuljaška Sweet’n Snuggle

SPAKUJTE KOLICA I POOOKREEET! Quinny torba za kolica

Dizajneri brenda Quinny kreiraju funkcionalne proizvode koji roditeljima pomažu da prevaziđu male izazove sa kojima se svakodnevno suočavaju. Quinny proizvodi su pre svega za gradsko okruženje i urbane roditelje koji su uvek u pokretu. Jedan od praktičnih Quinny proizvoda jeste torba za kolica, idealna kada idete na put, odmor ili u posetu kod bake i deke. U torbi će kolica biti zaštićena i na sigurnom, a u nju možete spakovati Quinny modele kolica Zapp i Yezz. Torba se lako otvara i zatvara, uz pomoć rajsferšlusa, a i nošenje je lako jer ima podesivi kaiš za preko ramena. Prodajna mesta: Aksa Kids Mega Store, ostala Baby planeta prodajna mesta i bolje opremljene radnje bebi i dečje opreme. Spisak Baby planeta prodajnih mesta pronađite na strani 58.

14 Babyplaneta

Uplakanoj i uznemirenoj bebi najviše prija toplo mamino naručje. Međutim, okupirana svakodnevnim obavezama, mama ne može svakog trenutka da bude uz bebicu. Tada je može zameniti Graco ljuljaška Sweet’n Snuggle, zahvaljujući „mum motion“ pokretima, koji imitiraju način na koji majka drži i ljulja bebu. Osim toga, sedište i lagano vibrira, a postoji šest brzina vibracija. Nađete li odgovarajuću brzinu i pokret i pritom pustite neku od deset muzičkih melodija, bebica će sigurno uživati bilo da sedi, dremka ili spava. Kako bi svaki trenutak u ljuljašci bio zabavan, na luku iznad bebine glave nalaze se tri igračke kojima može da se igra i tako razvija motoriku. Po potrebi, sedište ljuljaške može se odvojiti i koristiti kao njihalica. Kako god da se koristi, mališan će uvek biti bezbedan, zahvaljujući sistemu sigurnosnih pojaseva koji se vezuju u pet tačaka. Graco Sweet’n Snuggle ljuljaška za rad koristi baterije, ali se može uključiti i utičnice za struju. Namenjena je mališanima od rođenja, pa dok ne dostignu težinu od 9 kg. Prodajna mesta: Aksa Kids Mega Store, ostala Baby planeta prodajna mesta i bolje opremljene radnje bebi i dečje opreme. Spisak Baby planeta prodajnih mesta pronađite na strani 58.


Babyplaneta

15


poznati roditelj

Želim da moje kćerke budu poštene i odvaŽne Iza njega je sjajna sportska karijera, pregršt medalja, velikih uspeha i više od 300 utakmica za reprezentaciju. Proglašen je 2005 . godine najboljim sportistom Srbije, živeo je uzbudljivo, sto na sat, imao uspona i padova. A našem proslavljenom reprezentativcu u vaterpolu Danilu-Dači Ikodinoviću i posle svih nevolja koje su ga snašle snagu daju kćerke Andrea (11) i Hana (5). Andreu je dobio u prvom braku, 2003. I sam priznaje da tada možda nije bio dovoljno zreo da postane otac, ali dodaje da ga je roditeljstvo i te kako promenilo

N

isam bio spreman za roditelja, pogotovo kad sam dobio Andreu. Imao sam samo 25 godina, bio u naponu karijere - priznaje naš proslavljeni vaterpolista. - A mlad, nezreo sportista sa pogrešnim proritetima nije za oca. Profesionalni sport nosi sa sobom mnogo rada i odricanja. Svakodnevni višečasovni treninzi, putovanja, utakmice i takmičenja ostavljaju premalo vremena za privatni život. Ali sasvim dovoljno da se uživa u sreći kada na svet dođe beba.

16 Babyplaneta

- Kada pomislim na njihovo rođenje, najpre se setim koliko sam bio srećan i zadovoljan što sam postao otac - priseća se Danilo Ikodinović. - I prvoj i drugoj supruzi sam prve godine baš pomagao oko bebe. Posle toga, zbog raznih okolnosti, nisam bio u mogućnosti da im se posvetim koliko je trebalo, ali se danas trudim da to nadoknadim. Drugu kćerku je dobio 2007. Sudbina je udesila da oba puta kada su mu se rađale kćerke Danilo bude daleko od supruga i tek rođenih devojčica.


Propustio je, poput mnogih profesionalnih sportista, porođaje, prve zajedničke fotografije u bolnici, slavlja nakon rođenja... - Kad se rodila Andrea, bio sam u Italiji, jer sam tada igrao za tamošnji klub. Uh, svakodnevno sam non-stop bio sa telefonom na uhu - kaže naš poznati sportista. - Drugi put sam bio čak u Australiji, gde sam s kolegama iz reprezentacije igrao na Svetskom kupu. Karijera profesionalnog sportiste često ga je odvodila u inostranstvo, pa i na druge kontinente, odakle se kao po pravilu vraćao s medaljama. Rastanci zbog sporta postali su deo svakodnevice, a porodično funkcionisanje su uređivali tako da svi što manje pate. - Ipak, kad god nisam bio na kratkim putovanjima zbog sportskih obaveza, bio sam pored Andree i Hane. S vremenom smo se svi navikli, a i ja nisam previše dramio zbog kratkotrajnog rastanaka - priznaje Dača Ikodinović. Dve princeze u njegovom životu su ga, kaže, podosta promenile. Imao je uvek ludih ideja, ali danas svet posmatra znatno drugačije, jer ima odgovornost prema deci. - Da nema njih dve, bio bih mnogo blesaviji nego što sam sad, sigurno - dodaje naš sagovornik. - Sticajem okolnosti, prošao sam dva razvoda, i, iako ne živim s kćerkama, trudim se da provedemo što više vremena zajedno. Sve to što smo proživeli, uključujući i razvod, neminovno je ostavilo traga i na njima. Trudim se, ipak, da sa mojom decom provodim lepo i kvalitetno vreme. Andrea je bila veoma srećna kada je dobila sestru. Sjajno se slažu i veoma vole, što je meni posebno drago. Blistavu karijeru i pohod na još jedno olimpijsko odličje prekinula je 2008. saobraćajna nesreća iz koje je Danilo Ikodinović jedva izvukao živu glavu. Nesmotrenost i brzina koštali su ga karijere, a umalo i života. Dugo se jedan od naših najboljih sportista borio za život, a naši vrhunski lekari za njegovu ruku. Nesreća je ostavila velikog traga na njegovu porodicu, na Danila najviše. Morao je da se izbori sa činjenicom da više neće igrati vaterpolo, sa osećajem bespomoćnosti i beznađa. Priznaje da je posle tog

iskustva mnogo promenio prioritete i, što je najbitnije, još više se posvetio deci. Shvatio je kako nema vremena za gubljenje. - Najbitnije mi je da njih dve postanu dobri ljudi, čime će se baviti nije toliko važno - odgovara Danilo na pitanje da li će možda neka od njih dve da krene očevim stopama i počne da se bavi sportom. - Andrea trenira tenis već tri-četiri godine. Voleo bih da se bave profi sportom, jer sport formira zdrave ljude u svakom pogledu. Pogotovo po pitanju psihe. Moraš da imaš veliku mentalnu snagu da bi bio profi sportista, što kasnije može puno da ti pomogne u raznim situacijama. Danilo nema velikih planova ni u roditeljstvu ni za svoju decu. Idu dan pod dan, bitno mu je samo da devojčice odrastu u mlade, lepo vaspitane i sjajne žene. - Samo bih želeo da postanu dobri ljudi, ništa više. Da budu hrabre, poštene i odvažne. Ne sumnjam da će baš takve i postati - zaključuje Danilo Ikodinović, proslavljeni vaterpolista i ponosni tata.

Učenje na greškama Danilo je svestan da je napravio neke velike greške, a jedna od njih je i saobraćajna nesreća koju je jedva preživeo. Zato je i želeo da iz svega toga proizađe nešto korisno, da bude primer deci kako u saobraćaju nema šale, da prekoračenje brzine donosi realne opasnosti po životi, te da od toga niko nije pošteđen, pa ni veliko sportsko ime. Nažalost, ta edukativna priča, iako započeta s Ministarstvom sporta, nikada nije do kraja realizovana. - Pokušao sam da iz moje nesreće izađe nešto dobro, ali sam naišao na osude mnogih, a ja nisam želeo da trošim energiju na nešto što ljudi ne mogu da shvate - objašnjava Danilo zbog čega je propala jedna zaista dobra ideja.

Babyplaneta

17


tema broja

kad mama i tata biraju letovanje

Letovanje je sjajna prilika da što više vremena provedete sa decom, da se družite i uživate. Zato pri izboru odredišta u obzir terba uzeti ne samo uzrast dece već i njihove navike i afinitete. A da se letovanje ne bi pretvorilo u noćnu moru, dobro isplanirajte sve, od lokacije, preko prevoza i smeštaja, do načina da zabavite mališane 18 Babyplaneta


B

itno je i kako vi doživljavate letovanje - da li kao izležavanje u hotelu gde vam je sve nadohvat ruke, ili kao avanturu ispunjenu svakodnevnim aktivnostima. U svakom slučaju, mnogo planiranja vam ne gine, što bolje pripremite teren i osmislite detalje, više ćete moći da se opustite i uživate s porodicom. Mada su komfor i potrebe dece na prvom mestu, nekada nije loše porodični odmor planirati i tako da roditelji maksimalno uživaju. Naravno, dobro isplanirajte svaki detalj, povedite računa i o sitnicama, jer one mogu da vam pokvare letovanje!

Roditelji tradicionalisti/ljubitelji prirode

Za vas je najbolje da odmor organizujete tamo gde ćete i vi i deca, osim lenčarenja na plaži, moći da naučite nešto novo, recimo iz istorije ili o očuvanju tradicionalnih vrednosti. Ovakve porodice, umesto u nekom mondenskom primorskom mestu, često odmor provode uživajući u čarima seoskog turizma ili u blizini ostataka starih civilizacija, crkava, muzeja.

Roditelji komformisti

Ako vam je najbitnije da se odmorite, uživate i da vam sve bude blizu i po meri, onda je najbolje da na letovanje idete negde gde ste već bili, ili gde je sve ol inkluziv - dakle sve organizovano: obroci, izleti, bazen u okviru hotela. Za vas je najbolji avionski prevoz, i to ako je moguće da ne bude predug let. Za vas su pre hoteli, jer imaju udoban smeštaj i ogranizovanu zabavu za decu, nego smeštaj u privatnom aranžmanu ili kampovanje.

Roditelji avanturisti

Druželjubivi roditelji

Ako volite da se družite i ne smeta vam gomila dece, onda izaberite letovalište koje je na glasu kao mesto gde najčešće letuju roditelji s decom. Još bolje, organizujte se s prijateljima pa idite zajedno, biće bučno i zabavno. Vama ne smeta ni da putujete autobusom, gde ćete sigurno upoznati nove prijatelje, a ni kolima, u koloni, jer možete da pravite pauze koje ćete iskoristiti za obilazak znamenitosti i druženje.

Za ove roditelje nema prepreka, najvažnije im je da letovanje bude nezaboravno i puno avantura. Da li će spavati u kampu ili u apartmanu, nije im bitno, ali će gledati da svaki dan ispune šetnjama, otkrivanjem okoline, avanturama u prirodi. Odlazak na planinu za ovakve porodice je idealan, jer im daje mogućnost da budu izuzetno aktivni. Ako ste roditelj avanturista, sigurno vam neće pasti na pamet da uplatite hotel i sve obroke, a ako i idete na more, to će biti mesta koja nisu popularna, gde su plaže usamljene i divlje, a u blizini ima napretek mesta za istraživanje. Neće vam pritom ni smetati da vučete decu sa sobom, čak ni da ih nosite, niti da spavate u kamp-kućici. Na putovanje vozom nećete gledati kao na gubljenje vremena već kao na - avanturu.

Babyplaneta

19


tema broja

ZA UDOBNO I PRIJATNO PUTOVANJE

Za udobno i bezbedno putovanje do mesta za odmor izaberite Puerri auto-sedište koje odgovara uzrastu i težini vašeg mališana. Puerri sedišta proizvedena su u skladu sa osnovnim bezbednosnim zahtevima predviđenim Evropskim standardom o bezbednosti ECE R44/04.

Za prijatno putovanje koristite Reer zaštite od sunca za auto ili suncobrane za kolica. U slučaju iznenadnog letnjeg pljuska tu su Reer zaštite od kiše za kolica, dok će bepce od komaraca adekvatno štititi Reer mrežica.

Fresh N’ Soft vlažne maramice za samo nekoliko trenutaka temeljno će ukloniti sve nečistoće sa dečje kože, ne nerušavajući pritom njenu pH vrednost. Maramice su mikrobiološki testirane, ne sadrže alkohol, pa su pogodne i za najosetljiviju kožu. 20 Babyplaneta


R

Obrok za mališana ponesite u Tega kutijici za čuvanje i nošenje hrane u kojoj hrana ostaje sveža i po nekoliko sati. Kutijica sadrži separator, pa u nju možete staviti dve vrste hrane istovremeno, a da se pritom ne pomešaju.

U Munchkin vakuumske činijice možete staviti žitarice, krekere, orahe, voće i razne grickalice za užinu tokom puta. Užina će izaći napolje samo kada mališan poželi i to zahvaljujući elastičnom delu za lakši pristup na kome se nalazi i specijalni deo koji čisti prstiće prilikom vađenja užine.

Za osveženje tokom puta dobro će doći NIP neprosipajuće čaše. Klincima koji su tek napunili godinu dana namenjena je NIP prva čaša sa silikonskim piskom, dok njihovi stariji drugari mogu da piju iz NIP čaše 18m+ sa tvrdim piskom.

Iz Nuby neprosipajućih čaša sa silikonskim piskom (za uzrast 6m+) i slamčicom (za uzrast 12m+) mališani mogu piti vodu, voćne sokove ili mleko. Tečnost će curiti iz čaše samo kada dete povuče, pa se time sprečava prosipanje i kapanje, dok specijalni ventil omogućuje mališanu da kontroliše brzinu protoka tečnosti. Babyplaneta

21


tema broja

MALE STVARI BEZ KOJIH SE NE MOŽE Cybex letnja navlaka za sedišta sprečava znojenje usled dugog sedenja, pa će za mališane put do odredišta biti prijatniji.

Uz Reer grejač za flašice za kuću i kola u svakom trenutku svome mališanu možete ponuditi optimalno zagrejano mleko, čaj ili kašicu. Reer grejač odgovara svim oblicima flašica i teglica.

Milton mini prenosivi sterilizator laže, uz dodatak Milton mini-tablete za sterilizaciju, dovodi lažu u besprekorno čisto stanje za samo 15 minuta. Ovaj rastvor za sterilisanje možete koristiti u naredna 24 sata.

Nuby silikonske termoosetljive kašičice menjaju boju ukoliko je hrana prevruća. Imaju mekane rubove, pa su nežne prema bebinim desnima i prvim zubićima.

22 Babyplaneta

U NIP kutijici za lažu laža će uvek biti čista i spremna za upotrebu. Zahvaljujući praktičnom otvoru za traku, kutijicu možete zakačiti za kolica ili torbu, a u nju mogu stati laže različitih veličina. Sterilizacija laže, zajedno sa kutijicom, obavlja se u mikrotalasnoj pećnici i traje samo jedan minut.


Babyplaneta

23


tema broja

SPAKUJTE I NE BRINITE

Chicco krema i mleko za sunčanje u spreju sa visokim zaštitnim faktorom i formulom prilagođenom fototipu kože i uzrastu deteta garantuju zaštitu i najosetljivije kože. Lako se nanose i apsorbuju, pa ne ostavljaju masne tragove.

Chicco proizvodi protiv komaraca dostupni su u nekoliko oblika, kao sprej, gel i roll-on, za decu stariju od tri meseca, ili kao maramice koje se mogu koristiti i za novorođenčad. Tu je i prenosivi uređaj i onaj koji se uključuje u struju. Crvenilo, svrab i iritaciju od ujeda ublažiće olovka, koja se koristi i kod ujeda pčela i meduza.

Pantenol sadrži visok procenat (10 %) D-pantenola i druge aktivne supstance, poput vitamina A, D, E i F, kao i aloja veru, pa je veoma efikasan u regeneraciji kože nakon sunčanja ali i posle plivanja u bazenima sa hlorisanom vodom. Dostupan je u obliku mleka, gela i spreja. NIP hladno jastuče “Cooly” služi kao hladni oblog u slučaju ujeda insekta, nastanka modrica, ali i za ublažavanje tegoba izazvanih nicanjem zubića. Jastuče je punjeno gelom koji ravnomerno raspoređuje hladnoću po bolnom mestu i pruža olakšanje.

Crazy dog dečje naočare za decu imaju visokokvalitetna stakla koja filtriraju celokupno UV zračenje, pa su jednostavno i moderno rešenje za sigurnu zaštitu dečjih očiju. 24 Babyplaneta


Babyplaneta


tema broja

ZA MIRAN SAN I PRIJATNU ŠETNJU Hauck prenosivi krevetac bebi pruža maksimalnu udobnost i prostor potreban za miran san. Roditelji svoga mališana mogu nadgledati u svakom trenutku jer su strane kreveca napravljene od providne mrežice.

Laka i funkcionalna, Puerri kolica idealna su za putovanja. Uz njih će letnje šetnje biti pravo zadovoljstvo. Veselih boja, savršeno će se uklopiti u letnji kolorit.

Uz Infantino kengur nosiljku večernje šetnje pored mora biće prava uživancija. U zavisnosti od modela, u ovim nosiljkama vašeg mezimca možete nositi napred, na leđima ili na boku, i to dok ne dostigne težinu od čak 18 kg.

Za ova lagana i za manipulaciju laka i pri tome sasvim bezbedna kolica za vašeg najmlađeg saputnika, trebaće vam samo 15 cm prostora u prtljažniku automobila. Možete ih sklopiti jednom rukom, zahvaljujući tzv. kišobran sistemu.

26 Babyplaneta


NAJLEPŠI NA ŠETALIŠTU I NA PLAŽI

Babyplaneta

27


u centru pažnje

pokloni za inHalaCiju bez straHa Ovog proleća 29 domova zdravlja i osam privatnih pedijatrijskih ordinacija širom Srbije dobili su sjajan poklon - PiC inhalator Mr. Pingui. Na taj način kompanija Keprom nastavlja da pomaže pedijatrijskim ustanovama, kako bi bile što bolje opremljene i spremnije za male pacijente

28 Babyplaneta


M

otiv ove akcije je unapređenje lečenja i zdravlja dece, s obzirom na to da se poslednjih godina povećava broj respiratornih infekcija, naročito u kolektivima, pa samim tim i primena inhalacije u lečenju tegoba - kaže za Baby planetu dr Danjela Milosavljević, stručna saradnica kompanije Keprom. - Lečenjem dece lokalno, tj. primenom leka preko inhalacije, postiže se brže izlečenje i deluje ciljano na oboleli organ, a zaobilazi sistemska primena lekova, na primer antibiotika i kortikosteroida, koji, pored toga što deluju na bolesno tkivo, deluju i na zdrave organe te se mogu ispoljiti i neželjeni efekti. Još tokom prošlogodišnje akcije, kada je donirano 50 inhalatora domovima zdravlja u Srbiji, na terenu smo uvideli koliko su naši domovi zdravlja oskudno snabdeveni inhalatorima. Pa i oprema koju imaju već je vremešna, inhalatori su često u kvaru, a kod respiratornih epidemija u sezoni i povećanog broja pacijenata jedan inhalator ne može da odradi sve zakazane dnevne inhalacije, dodaje naša sagovornica. Velika prednost PiC inhalatora Mr. Pingui je što, za razliku od postojećih u domovima zdravlja, koji su dosta bučni i jednostavnog dizajna za profesionalnu primenu, ima sjajan dizajn zanimljiv deci, te u mnogome olakšava proces inhalacije. Deca često odbijaju da se inhaliraju na običnim inhalatorima, jer ih se plaše. Zato je PiC-ov Mr. Pingui u obliku pingvina pravo osveženje i pravi način da se deca privole na tretman. Kroz inhalator u obliku igračke mališani lečenja dožive kao igru, pa ga nakon nekog vremena prihvataju normalno i bez straha, što isključuje sistemsku primenu lekova kako u vidu tableta, tako i u vidu injekcija - pojašnjava dr Milosavljević. Pedijatrijska odeljenja domova zdravlja i bolnica danas, nažalost, često kubure sa opremom za najmlađe, pa imamo prilike da vidimo razne humanitarne akcije kojima se prikuplja novac za nabavku opreme neophodne za lečenje mališana. Tako i ova akcija kompanije Keprom na sjajan način pokazuje kako privreda može da pomogne zajednici i kako se prava društvena odgovornost pokazuje delima. Nadamo se da će se i druge kompanije pridružiti i pomoći da dečja odeljenja budu u potpunosti spremna za lečenje. - Kompanija Keprom na razne načine pomaže unapređenje zdravlja dece, pa se nadamo da će ovih ili sličnih akcija biti u narednom periodu - zakljućuje dr Milosavljević.

Fotografije: Dom zdravlja Pančevo Dom zdravlja Mladenovac Dom zdravlja Zrenjanin Dom zdravlja Negotin

Babyplaneta


30 Babyplaneta


Babyplaneta

31


kaži aaa...

dijagnoza autizma

ne postavlja se olako Stručni saradnik: dr Vesna Branković - Brkan, pedijatar Zavod za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju „Prof. dr Cvetko Brajović”, Beograd

Retko o kom dečjem razvojnom problemu se toliko piše i govori koliko o autizmu. Poslednjih godina roditelji, uplašeni informacijama koje dobijaju od medija i interneta, i kod najmanjeg govornog problema počinju da sumnjaju na autizam i vode dete kod lekara. Autizam čini čitav niz neurorazvojnih poremećaja koji se ogledaju u specifičnom kašnjenju i odstupanju u socijalnom, komunikativnom i kognitivnom razvoju, a mogu se uočiti već u prvim godinama života - kaže za „Baby planetu“ dr Vesna Branković-Brkan, pedijatar i član tima lekara Zavoda za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju „Prof. dr Cvetko Brajović“

32 Babyplaneta


U

razvoju dece sa poremećajima iz autističnog spektra specifično je odsustvo interakcije, poremećena je ili izostaje neverbalna komunikacija, na primer, kontakt pogledom je ređi i kratkotrajniji od očekivanog za uzrast. Ta deca su nezainteresovana za igru sa vršnjacima, osamljuju se, ne učestvuju u podeli emocija, bilo tužnih ili radosnih. Za mališane sa autizmom karakteristično je kašnjenje u govorno-jezičkom razvoju ili potpuni izostanak razvoja govora, a deca sa ovim poremećajem i ne pokušavaju da nedostatak govora kompenzuju drugim načinima komunikacije (gestikulacijom, mimikom...). Ima mališana kod kojih je govor razvijen, ali oni ipak imaju problem da započnu i održe konverzaciju, navodi dr Branković-Brkan. Za decu sa autizmom karakteristična je preokupiranost stereotipnim pokretima i radnjama: lepršanje rukama, mahanje i uvrtanje šaka ili prstiju, okretanje u krug, ređanje igračaka u nizu, ponavljanje rituala... - Problemi sa govorom sami po sebi nisu znak autizma. Da bi se potvrdio bilo koji autistični poremećaj treba da postoje još brojni drugi problemi nedovoljno razvijen govor, odsustvo reagovanja na govor, nezainteresovanost za igru i druženje s vršnjacima, prisustvo stereotipija u pokretima, ponašanju ili govoru - pojašnjava dr Branković-Brkan. - Neki od ovih simptoma i znakova mogu da se jave i kod drugih razvojnih problema. Dijagnoza autizma nikako ne sme da se postavi olako, za to je potrebno dve do tri godine od kada se pojavi osnovana sumnja. Naša sagovornica naglašava da je tretman autizma individualan, prilagođava se svakom detetu pojedinačno u skladu sa stepenom problema i specifičnostima deteta. Danas postoji mnogo alternatrivnih terapijskih programa, ali su samo dva zvanično prihvaćena - „floortime“ i bihejvioralna terapija, navodi dr Branković - Brkan. Saveti za roditelje Razvoj dece sa autizmom specifičan je po mnogo čemu te roditelji moraju biti spremni da ponašanje prilagode potrebama deteta i učine što više mogu da mu olakšaju svakodnevni život. Kada je u pitanju razvoj govora, preporučuje se da nikada ne odbijaju da reaguju na dečje potrebe i ne ucenjuju dete govoreći mu da će dobiti ono što želi ukoliko to pravilno izgovori - savetuje Gordana Tošić, diplomirani psiholog i član tima u Zavodu za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju „Prof. dr Cvetko Brajović“. - Dete treba podsticati da što jasnije izrazi svoju potrebu, ali i roditelj treba da se potrudi da razume uzrok detetovog ponašanja. Stereotipije, veoma česte kod dece sa autizmom, ne treba sprečavati, dodaje naša sagovornica. One za dete imaju smisao, a s vremenom će ih prevazići, proširivanjem interesovanja i bogaćenjem komunikacije. Stereotipije same po sebi nisu štetne, ali su važan pokazatelj stepena problema koji je kod deteta prisutan.

Dijagnoza Problemi koji izazivaju sumnju na autizam mogu da se primete već u uzrastu od 18 meseci, a najkasnije do treće godine. U tom periodu se očekuje da je dete u određenoj meri postalo zainteresovano za uključivanje u društvenu interakciju - pojašnjava dr BrankovićBrkan. - Broj mališana sa dijagnozom nekog od poremećaja iz autističnog spektra poslednjih godina se dramatično povećava i češći je kod dečaka. O razlozima ovakvog trenda za sada se samo spekuliše. Može biti da se radi o boljoj dijagnostici, kao i većoj osetljivosti i ranijem uočavanju problema od strane roditelja i stručnjaka. Dijagnoza se postavlja na dva nivoa, najpre pedijatri u primarnoj zdravstvenoj zaštiti registruju odstupanje u nekom segmentu razvoja, a zatim se dijagnostički postupak nastavlja u specijalizovanoj ustanovi, gde sa detetom radi tim stručnjaka. Kod nas se mališanima sa autizmom, osim Zavoda za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju „Prof. dr Cvetko Brajović“ , bave Institut za mentalno zdravlje u Palmotićevoj i Klinika za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu Kliničkog centra Srbije.

Roditelji su često u dilemi koliko i na koji način smeju da disciplinuju dete sa autizmom, sva deca pa i ova treba da imaju jasno postavljene granice, jer one pružaju strukturu i sigurnost mališanima i utiču na formiranje svesti o sebi. Za decu sa autističnim poremećajima izuzetno je važno kako se roditelji bave i igraju sa njima u prirodnom okruženju. Roditelj treba da prati dete u spontanoj igri, da se nenametljivo pridruži i na taj način podstakne i održi komunikaciju sa njim. S obzirom na to da se deca sa autizmom spontano najčešće igraju na stereotipan i jednostavan način, pridruživanjem u igri roditelj dobija priliku da obogati komunikaciju sa svojim detetom, proširi njegova interesovanja i podstakne razvoj simboličke igre. Odabir igračaka mora biti u skladu sa razvojnim potrebama i interesovanjima deteta. Bitno je dozvoliti detetu da se igračkom bavi na svoj način, ali mu pokazati i druge mogućnosti. Treba paziti da za dete igračke budu prijatne, podsticajne, ali da ne razdražuju i preterano stimulišu čula. Kada se proceni da je pravi trenutak za to, važno je dete sa autizmom uključiti u vršnjačku grupu, kako bi bilo izloženo vršnjačkoj komunikaciji radi podsticanja interakcije sa drugom decom, kao i učenja i usvajanja pravila ponašanja u grupi. Boravak u grupi pruža i mogućnost za učenje posmatranjem, jer su ova deca otvorenija i prijemčivija za to nego za direktno učenje.

Babyplaneta

33


roda na putu

muzikoterapija, korisna i za bebe i za buduće mame

O

no što radimo, osećamo i mislimo ima uticaja na bebu koju nosimo u stomaku. Ovo važi i za zvuk, čije vibracije deluju na sve procese u mozgu. Naučnici su utvrdili da zvuk utiče na ćelije i organe, stanje svesti, harmonizaciju leve i desne strane mozga, krvni pritisak, cirkulaciju, disanje i druge procese koji se odvijaju u telu. Zato je muzika - delotvorno terapijsko sredstvo! Mnoge zemlje su za trudnice i njihove partnere uvele specijalne programe muzikoterapije. Ova vrsta terapije doprinosi ugodnijoj i zdravijoj trudnoći, deluje na probavni sistem, krvni pritisak, cirkulaciju, mišiće, ublažava stres i depresivna stanja, uspostavlja emotivnu ravnotežu buduće majke, a osim toga, na tim druženjima stvara se osećaj zajedništva sa medicinskim radnicima.

Na porođaj s muzikom Porođaj je stresan događaj i često ispunjen strahom od bola i neizvesnošću da li će sve proteći u redu. Kako se u poslednje vreme buduće mame često porađaju u apartmanima, dobro je da sa sobom ponesu muziku, prijatnu i opuštajuću, koja će im pomoći da lakše prebrode porođaj, i da im materinstvo započne u prijatnoj atmosferi. Danas se mogu nabaviti CD-ovi i sa zvucima vode ili iz šume, koji provereno doprinose opuštanju.

34 Babyplaneta

Dobro izabrana muzika kod trudnice može da odblokira kako fizičke, tako i psihičke tenzije, strah za zdravlje bebe, neizvesnost oko porođaja... Majkama se preporučuje opuštajuća i vesela muzika, jer će je te vibracije ispuniti lepim osećanjima, osetiće se rasterećenijom i spremnijom za porođaj. Ni bebe nisu „imune“ na lepotu umirujućih zvuka. Sluh je prvo čulo koje se razvija kod beba u stomaku, već negde od 16. nedelje trudnoće one čuju, a prva muzika su im otkucaji majčinog srca. Terapija muzikom takođe pomaže u zbližavanju sa bebom. I gotovo da nema majke koja instinktivno nije poželela da nešto otpevuši bebi dok mazi svoj stomak. A naučnici su utvrdili da to pevanje umirujuće deluje na bebu bez obzira na mamine glasovne sposobnosti. Muzikolozi posebno preporučuju da se bebama pušta klasična muzika, naročito Mocart. Dokazano je, takođe, da deca pamte zvuke koje su slušala dok su bila u maminom stomaku, te da ih nakon rođenja prepoznaju i rado slušaju! Može se reći da je na roditeljima odgovornost za muzički ukus dece od najranijeg perioda, pa čak i pre nego što se beba rodi.


Babyplaneta


Halobeba savetuje

temperatura Stručni saradnik: viša medicinska sestra Anđelka Kotević, šef službe "Halobeba"

N

ormalna telesna temperatura čoveka kreće se u rasponu od 36,3°C do 37,1°C; najniža je ujutro, a najviša u popodnevnim satima. Temperatura kod male dece može biti za oko pola stepena viša od normalnih vrednosti za odrasle. Mnogi roditelji misle da svaka povišena temperatura kod deteta predstavlja ozbiljnu bolest. A reč je samo o očekivanoj i zdravoj reakciji tela na bolest. Povišena temperatura znak je da se telo bori s infekcijom ili nekom drugom bolešću i da imunološki sistem funkcioniše. Termoregulacioni centar se nalazi u delu mozga zvanom hipotalamus i on je zadužen za kontrolu telesne temperature, to jest za održavanja temperature u fiziološkim granicama. Centar za termoregulaciju sličan je termostatu na električnim aparatima, a podešen je na normalnu vrednost od oko 37 stepeni. Kada smo bolesni, on reaguje i temperatura raste.

36 Babyplaneta

Zašto temperatura raste? Znamo da su leukociti naša vojska zadužena za borbu protiv infekcije, a reaguju tako što oslobađaju proteine (pirogene materije). Ove materije utiču na moždani centar za kontrolu telesne temperature, zbog čega ona raste u pokušaju da uzročnike infekcije uništi pre nego što izazovu dalje promene u organizmu. Zbog toga je povišena temperatura zdrava reakcija. Zbog čega je povišena temperatura opasna po bebe? Termoregulacioni centri kod novorođenčeta, odojčeta i malog deteta nisu dovoljno razvijeni, pa previše ili premalo odeće može dovesti do pretopljavanja ili podgrejanosti, što može biti jako opasno za novorođenče, naročito za nedonošče. Iako ne postoji infektivni uzročnik, ako navedena stanja dugo traju, mogu da ugroze bebin život. Novorođenče ima veliku površinu tela u odnosu na telesnu masu, pa brzo gubi toplotu. Što je dete manje i nezrelije, gubitak toplote je veći za kraće vreme, naročito ako je dete bez odeće. Uz povišenu telesnu temperaturu beba brzo gubi tečnost, dehidrira (naročito ako odbija da sisa). A izuzetno visoka temperatura može da uzrokuje febrilne konvulzije i fras (zacenjivanje).

Čime se meri telesna temperatura? Od jula 2012. godine živini toplomeri su zabranjeni za prodaju, preporučuje se upotreba digitalnih ili onih sa galijumom. Ova vrsta toplomera sa zaobljenim vrhom može se koristiti za oralno, aksilarno (pazušno) i rektalno merenje, a informaciju o temperaturi dobijemo mnogo brže nego sa živinim toplomerom. I kod digitalnog toplomera može doći do malih odstupanja prilikom prikaza visine telesne temperature. U zadnje vreme često se koriste digitalni toplomeri za merenje u uvu (timpanalana) a za to je potreban poseban toplomer i izvesna veština. Istini za volju, temperatura se izmeri za desetak sekundi. Ove vrste toplomera imaju zvučni i vizuelni indikator temperature. Koja temperatura zahteva skidanje? Dok telesna temperatura, merena pod pazuhom, ne prelazi 38,5 °C, kod dece starije od šest meseci ne treba je smanjivati, organizam treba da se izbori sam sa bolešću te tako ojača svoj imuni sistem. Upozorenje! Bebe starosti do tri meseca odmah odvesti kod lekara.


Šta preduzeti? Lečenje se sprovodi u zavisnosti od uzroka povišene telesne temperature. Ukoliko se radi o novorođenčetu koje ima povišenu temperaturu zbog pretopljavanja, treba ga raskomotiti, a prostoriju u kojoj se nalazi rashladiti na 20 stepeni. Zatim treba vlažiti kožu deteta mlakom vodom, jer isparavanjem voda oduzima značajnu količinu toplote. Ako se radi o hipotermiji (temperatura ispod 35°C), dete treba utopliti, pokriti ga, priviti uz sebe i dojiti, a ako ne sisa, pojiti ga toplim napicima. Ako se za nekoliko sati temperatura ne vrati u normalu, dete treba odvesti lekaru. Hipotermija može biti posledica virusne infekcije, ali se nekada javlja i posle visoke temperature, kada roditelji preteraju sa upotrebom antipiretika. Može biti i posledica neadekvatnog oblačenja zimi. Ako dete ima veoma visoku temperaturu, preko 39-39,5°C, odmah ga okupati mlakom vodom. Umesto kupanja može se pokvasiti tako da koža bude pokrivena kapljicama mlake vode. Zatim se, ukoliko nema groznicu, golo dete ostavi da se osuši bez pokrivanja. Ova procedura se može ponavljati koliko je potrebno, za razliku od lekova koji se daju u određenom vremenskom periodu, najčešće ne kraćem od četiri sata. NE PREPORUČUJU SE ALKOHOLNE FRIKCIJE!!! Pravilno rashlađivanje deteta je neophodno, efikasno, ali kratkotrajno. Zato je, u slučaju da se povišena temeperatura (38,5°C i više) održava, neophodno primeniti lekove za snižavanje, tj. antipiretike(paracetamol/paracet/febricet). Ovaj postupak može se ponavljati na svakih šest sati (izuzetno na četiri ako lekar preporuči), a kod

upornih temperatura preporučuje se upotreba paracetamola u vidu supozitorija zbog značajno brže resorpcije. Povišena temperatura koja traje duže od tri dana uvek zahteva pregled od strane pedijatra i njegovu procenu o daljim postupcima i lečenju. Posebnu pažnju treba obratiti na temperature koje traju nedelju dana i više, obično se javljaju u popodnevnim satima i ne dostižu visoke vrednosti (do 38°C). Ovakav vid povišene temperature zahteva detaljan pregled, a često i dopunska ispitivanja jer može biti posledica različitih vrsta atipičnih infekcija ili prisustva različitih vrsta hematoloških, reumatskih i drugih oboljenja. Od jula 2012. zabranjena je prodaja toplomera sa živom, pa se umesto njih preporučuje upotreba digitalnih ili onih sa galijumom.

ODMAH ODVEDITE DETE KOD LEKARA AKO JE: • Mlađe od tri meseca i ima temperaturu višu od 38,4°C. Dete ovog uzrasta zahteva hitnu lekarsku intervenciju. Nemojte davati lekove za snižavanje temperature jer tako samo možete otežati postavljanje dijagnoze. Kod ovako male

dece najbolje je temperaturu utvrditi rektalnom metodom jer je najpouzdanija. • Ako u bilo kom uzrastu dete ima temperaturu višu od 40°C, koju ne uspevate da snizite na raspon od 38,3-38,9°C. • Ako mislite da je dete dehidrirano. Simptomi dehidratacije su upale oči, plakanje bez suza, suva usta, suv jezik, suviše uvučena fontanela i suve pelene. • Ako je dete previše nemirno ili vam jednostavno ne polazi za rukom da ga umirite. Pod ovim se podrazumeva dete koje, npr. plače satima bez prestanka. • Ako sumnjate na meningitis. Simptomi meningitisa su visoka temperatura, ukočen vrat i bol u zadnjem delu vrata, povraćanje, glavobolja i osetljivost na svetlost. Ako pokušate da detetu koje boluje od meningitisa savijete vrat, tj. da bradom dodirne grudi, to vam, zbog ukočenosti vrata, neće poći za rukom. • Dete je neuobičajeno pospano i teško ga je održati budnim. • Dete ima poteškoće s disanjem ili diše ubrzano. • Dete razvija purpurni osip. • Uopšte, ako izgleda veoma bolesno. Ukoliko vam se čini da sa detetom nešto nije u redu, da “dete nije dobro”, odmah se obratite lekaru!!! Ova rubrika je realizovana u saradnji sa

Babyplaneta


moj drugar Bebac

proCedura vaĐenja pasoša za dete Šta kaže zakon? Po novom Zakonu o putnim ispravama dete ne možete upisati u svoj biometrijski pasoš. Zato je potrebno da mu izvadite zasebnu putnu ispravu. Zahtev za izdavanje pasoša detetu treba da podnesete vi kao roditelj, jer je reč o maloletnom licu. Da li je obavezno prisustvo oba roditelja? Zahtev za izdavanje pasoša za maloletno lice podnosi jedan od roditelja uz pisanu saglasnost drugog (overena u sudu ili opštini, a ukoliko je drugi roditelj prisutan, saglasnost se daje potpisivanjem na zahtevu), odnosno drugi zakonski zastupnik ili staratelj.

Prema novom zakonu i bebe moraju imati sopstveni pasoš

- druge javne isprave kojima se dokazuju podaci iz zahteva - ukoliko postoji potreba (izvod iz matične knjige rođenih, i dr.); - dokaz o uplaćenoj naknadi za obrazac pasoša; - za hitne slučajeve - dokaz koji potvrđuje razlog hitnosti postupka (u pisanoj formi) Koja je procedura ako roditelji nisu venčani? Dokumentacija je ista kao i da ste u braku. Međutim, osim saglasnosti koju oboje pišete u SUP- u, potrebno je da i u opštini overite saglasnost o izdavanju pasoša za dete. Koja je procedura za razvedene roditelje? Ukoliko su roditelji maloletnog lica razvedeni, zahtev za izdavanje pasoša podnosi roditelj kome je presudom o razvodu dete povereno na samostalno vršenje roditeljskog prava, uz prilaganje pravosnažne presude o razvodu braka. Ako je presudom o razvodu odlučeno da roditelji zajednički vrše roditeljsko pravo, u slučaju da je jedan sprečen da prisustvuje podnošenju zahteva za izdavanje pasoša detetu, zahtev podnosi drugi, uz pisanu i overenu saglasnost odsutnog roditelja. Koliko novca treba uplatiti za dobijanje pasoša? Na ime takse na podnesak potrebno je da uplatite 600, a za obrazac pasoša 3.000 dinara. Brojevi žiro računa na koje treba uplatiti novac istaknuti su na vidnom mestu u SUP-u.

Šta je neophodno od dokumentacije? Za izdavanje pasoša maloletnom licu podnosilac zahteva treba da ponese: - važeću ličnu kartu ili, ukoliko se zahtev podnosi u nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije, drugu ispravu iz koje se može utvrditi njegov identitet; - uverenje o državljanstvu Republike Srbije - ne starije od šest meseci, ukoliko se zahtev podnosi u zemlji, odnosno ne starije od godinu dana, ukoliko se zahtev podnosi u nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije, koje se prilaže samo kod prvog izdavanja biometrijskog pasoša; - pasoš čiji je rok važenja istekao ili koji ne može služiti svojoj nameni; - po želji građana može se priložiti i fotografija veličine 50x50 mm (anfas, na jednobojnoj sivoj pozadini);

38 Babyplaneta

Moraju li deca biti prisutna prilikom podnošenja zahteva za pasoš? Dete treba da bude slikano u SUP-u. Zbog toga je neophodno da vaš mališan bude prisutan prilikom podnošenja zahteva za pasoš. Međutim, da biste ga poštedeli čekanja i stajanja u redu, najbolje je da se organizujete tako da dete dođe samo na fotografisanje. Koliko se čeka na dobijanje pasoša od trenutka predaje zahteva? Nadležni organ je dužan da reši zahtev u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva. U izuzetno hitnim slučajevima (potreba za hitnim lečenjem u inostranstvu, obaveštenje o smrti ili teškoj bolesti člana uže porodice,

neodložan službeni put) ili iz drugih opravdanih razloga, ako su uz zahtev priloženi dokazi koji potvrđuju razloge hitnosti, nadležni organ je dužan da putnu ispravu izda najkasnije u roku od 48 sati od trenutka podnošenja zahteva. U kojim slučajevima se pašoš može izdati hitno? U slučajevima kada je detetu potrebno hitno lečenje u inostranstvu ili iz nekih drugih opravdanih razloga, pasoš se može izdati u roku od 48 sati. Uz zahtev je neophodno priložiti i dokaze koji potvrđuju razloge hitnosti. Koliko važi pasoš za dete? - Pasoš za decu mlađu od tri godine izdaje se sa rokom važenja od tri godine. - Deci uzrasta od tri do 14 godina pasoš se izdaje sa rokom važenja od pet godina. - Deci starijoj od 14 godine pasoš se izdaje sa rokom važenja od 10 godina.

Ova rubrika je realizovana u saradnji sa www.bebac.com


ZAŠTO ČUVATI MATIČNE ĆELIJE U SERACELL-U? Kao buduće roditelje čekaju Vas velike odluke. Nijedna odluka se ne donosi lako, naročito kada je u pitanju zdravlje porodice. Uvažavajući Vaše želje i mogućnosti pripremili smo Vam ponudu koja je ubedljivo najbolja na našem tržištu. Ponuda obuhvata:

KRIOPREZERVACIJU MATIČNIH ĆELIJA

20 godina i duže Seracell Vam nudi usluge obrade i skladištenja - krioprezervacije matičnih ćelija Vaše dece za period od 20 godina pod najrigoroznijim nemačkim medicinskim standardima. Nakon 20 godina bićete u mogućnosti da produžite čuvanje uz najminimalnije cene.

USLUGU SERACELL BIOMEDICINSKOG CENTRA

Sada je mnogo lakše oformiti banku matičnih ćelija nego ranije, ali je iznad svega teško ispoštovati najviše standarde kvaliteta. Upravo zbog sistema kvaliteta i vrhunske kontrole čitavog proizvodnog procesa Seracell se izdvaja od ostalih banaka. Jer Seracell nije banka – Seracell je biomedicinski centar koji iza sebe ima stotine procesuiranih transplantacija matičnim ćelijama.

ISKUSTVO U TRANSPLANTACIJI MATIČNIM ĆELIJAMA

Seracell je specijalizovan u oblasti obrade matičnih ćelija, njihovog skladištenja i priprema za transplantaciju. Matične ćelije iz koštane srži i periferne krvi se uspešno koriste već 20 godina za lečenje leukemije i drugih bolesti. Seracell podržava ove metode i lečenja sa 10 godina iskustva u pripremi matičnih ćelija za transplataciju.

GMP STANDARD

Standard osigurava da se uzorak krvi iz pupčane vrpce Vašeg deteta procesuira pod identičnim zahtevima kvaliteta koji važe i za pripremu transplanata matičnih ćelija namenjenih kliničkoj upotrebi – transplantaciji. Na taj način se prilikom obrade i skladištenja obezbeđuje veći broj matičnih ćelija koje se krioprezerviraju. Ovaj sertifikat nemaju sve banke matičnih ćelija.

OSIGURANJE OD BANKROTSTVA

Uzorci Vašeg deteta biće na sigurnom. Seracell poseduje ultra moderne GMP laboratorije sa odgovarajućim krio-tankovima za skladištenje zamrznutih uzoraka krvi iz pupčanika. Međutim, ono što odlikuje nemačku kompaniju je na prvom mestu odgovornost. S toga je Seracell osigurao svoju celokupnu proizvodnju, kao i sve uzorke krioprezerviranih matičnih ćelija za slučaj eventualnog bankrotstva. Sve isključivo da biste Vi bili bezbrižni.

NAJBOLJE FINANSIJSKE USLOVE

Ubedljivo najbolja finansijska ponuda praćena preciznom i transparentnom dokumentacijom. Bez skrivenih troškova. U cenu su uključene apsolutno sve usluge koje se tiču prikupljanja, kurirske službe, obrade i krioprezervacije matičnih ćelija, seta za prikupljanje, poreza kao i administrativnih poslova. Nijednog momenta od Vas nećemo tražiti bilo kakvu dodatnu nadoknadu tokom perioda od 20 godina. Na to se obavezujemo, a plaćanje se obavlja tek kada Vam potvrdimo da je Vaš uzorak ispravan i da sadrži dovoljan broj matičnih ćelija. U slučaju da Vam matične ćelije zatrebaju biće Vam na raspolaganju u roku od dva radna dana.

Za više informacija posetite sajt www.seracell.rs ili pozovite besplatan info telefon 0800 800 800 Babyplaneta


stočiću, postavi se

slatko a zdravo Autor teksta: Živka Vlajković, diplomirani nutricionista, autorka knjige "Bebi kuvar" Dom zdravlja Zemun

Deca vole slatkiše. Potreba za slatkim kod njih je opravdana jer imaju male zalihe energije (glikogena kao depoa energije u mišićima i jetri) a pritom su vrlo aktivna. Upravo zato kod njih dolazi do kolebanja nivoa glukoze u krvi, što nije poželjno jer im utiče na ponašanje i raspoloženje. Zato je dobro da im ponudite kvalitetne poslastice bez ili sa manje šećera, bez veštačkih dodataka - aditiva

N

isu slučajno med i voće najzdravija poslastica za mališane. Oni sadrže proste, prirodne šećere - glukozu i fruktozu - koji brzo ulaze u krv. Ako želite da živite u skladu sa prirodom i dajete deci ono što je sezonski sazrelo na našem tlu, onda je pravo vreme da im za užinu dajete sveže voće i med, a ponekad počastite i punovrednim žitaricama i mlečnim proizvodima. O MEDU ZA DECU! Darovima koje priroda nudi čoveku, pre svega medu i ostalim pčelinjim proizvodima, odvajkada pripada počasno mesto na trpezi. Med je složen prirodni proizvod, prijatnog mirisa i slatkog ukusa, te predstavlja prirodnu, živu hranu. Sadrži proste šećere, vitamine, minerale, enzime te deluje pozitivno na apetit i peristaltiku. Deci med treba davati umesto šećera već u prvim danima druge godine. Zbog moguće alergije, koja se istina javlja retko, treba ga oprezno uvoditi u jelovnik dece, posebno iz porodica sa alimentarnim alergijama. Veliki značaj meda za normalan razvoj dečjeg organizma utvrđen je empirijskim i naučno-eksperimentalnim putem. Savremene hemijske i biološke analize meda pokazuju da povoljna kombinacija hranjivih materija u njemu ne opterećuje i ne angažuje probavni sistem dodatnom preradom. Za decu med predstavlja gotovu hranu koja se sto posto iskorišćava u organizmu i uključuje u njegove životne funkcije. Uopšte, med je idealna slatka hrana. S obzirom na to da je lako probavljiv i sladak, malo je dece koja ga ne prihvataju. KADA I KAKO UVESTI MED U ISHRANU DETETA Na osnovu dugogodišnjeg iskustva u ishrani dece, o medu kao namirnici rekla bih sledeće: posle majčinog mleka, koje je najidealnija hrana za odojče, med je najprirodniji zaslađivač kako za decu tako i za odrasle.

40 Babyplaneta

PRVOI DE

Da li bebe smeju da se slade medom? Med je rizično dati odojčetu pre 12 meseci starosti. Evo koje zahteve treba ispuniti ako neko želi da bebi starijoj od devet meseci ponudi med: 1. Da odojče nema izraženu alergijsku manifestaciju (ekcem- atopijski dermatit, alergiju na proteine kravljeg mleka ili na neku drugu hranu). 2. Da u porodici nema alergije na med ili neku drugu hranu. 3. Med mora biti zdravstveno bezbedan (potvrda proizvođača o zdravstvenoj ispravnosti meda - obavezna je mikrobiološka analiza). 4. Ako je sve navedeno bezbedno, može se ponuditi isključivo prirodni (nektarski) med - bagremov. 5. Preporučuje se 1 kk meda dnevno. 6. Uvodi se u ishranu tako što se ponudi 1/4 kašičice meda, rastvorenog u mlakoj tečnosti (voda, čaj, sok, voćna kaša...). Nakon prvog davanja sačekati četiri dana. Ukoliko nema znakova nepodnošljivosti (osip, svrab, povraćanje, proliv) postepeno povećavati količinu, tako da se tokom deset dana unese 1 kafena kašičica meda. Tek nakon toga može se davati svakog dana. Ukoliko se pojave znaci nepodnošljivosti, prekinuti uzimanje i javiti se pedijatru. U sledećem broju časopisa saznaćete više o voću i žitaricama ali i o tome kako i kada dati med starijoj deci!


RECEPTI KAŠA OD JABUKA I MEDA Očistiti jednu srednju jabuku, sitno je narendati, dodati kašičicu meda i izmešati. Ovoj kaši može se dodati 1-2 kašike kuvanih zobenih pahuljica ili pola banane. Kaša se može praviti i od drugog sezonskog voća. K AŠA OD JABUK A, MEDA I ZOBENIH PAHULJICA Jednu kuvanu jabuku, supenu kašiku kuvane zobene kaše, 1 kašičicu meda i oko 50 ml jogurta staviti u blender i miksati da se dobije izgled šlaga. Ovo je vrlo hranjiv desert za odojče starosti 9-12 meseci.

KREM OD SIR A I MEDA • 100 g mladog kravljeg sira • 1 kašičica meda • 1 jabuka • kašika šlaga Sir izgnječiti viljuškom, dodati med i pažljivo izmešati. Jabuke oljuštiti i izrendati, dodati siru i medu. Od toga napraviti glatku masu. Sipati u čaše i ukrasiti šlagom ako je dete starije od 12 meseci.

Recepti su preuzeti iz knjige "BEBI KUVAR" nutricioniste Živke Vlajković Knjigu možete poručiti na telefon 064/178-2252

Babyplaneta


strane za mame i tate

kako da pobedimo neŽeljene dlaČiCe? Stručni saradnik: Milica Ignjatović, profesorka estetske nege Farmaceutsko fizioterapeutska škola Beograd

D

Lepo vreme pojačava potrebu da uklonimo nepoželjne dlake se tela te bez straha obučemo letnju garderobu, ali pred nama su često velike dileme koju metodu depilacije da odaberemo. O prednostima i manama pojedinih metoda depilacije razgovarali smo sa Milicom Ignjatović, profesorkom estetske nege u Farmaceutsko - fizioterapeutskoj školi u Beogradu

epilacija je privremeno odstranjivanje dlačica. Može da se radi raznim metodama, različitim po dužini trajanja, trajnosti odstranjivanja i stepenu neprijatnosti. Najčešće se radi voskom, toplim ili hladnim, a u poslednje vreme aktuelna je i depilacija šećernom pastom. Osim toga, može se izvesti i brijanjem, kao i kremama za depilaciju. Neželjene dlačice najbrže se uklanjaju brijanjem. Ta metoda je brza i pogodna za kućne uslove, ali dlačice izrastaju već posle nekoliko dana, a posle dužeg brijanje one često postaju jače i gušće. Kreme za depilaciju sadrže hemijske supstance koje razaraju strukturu dlake. Na taj način se uklanja vidljivi deo malja i one izrastaju već posle nekoliko dana. Ova metoda je jednostavna za korišćenje, ali treba obratiti pažnju jer neki od hemijskih sastojaka mogu izazvati alergijske reakcije na preostljivoj koži. - Kućne metode depilacije voskom preporučljive su samo veštim osobama, jer može doći do ulepljivanja ili pak opekotina ako se radi sa toplim voskom. Kod kuće je najbolje koristiti brijač ili aparat za depilaciju koji čupa dlake iz korena. Iako je najbrže, uklanjanje dlačica brijanjem je kratkotrajno - pojašnjava naša sagovornica.

42 Babyplaneta

S druge strane, iako ih čupa iz korena, aparat za depilaciju je mnogim ženama neprijatan i bolan, pa ga nerado koriste iako su pomoću njega tri nedelje oslobođene dlačica. Žene koje koriste ovu metodu često se žale na visok procenat uraslih dlaka. U poslednje vreme, dodaje Milica Ignjatović, veoma je popularna depilacija šećernom pastom, kojom se, prema iskustvima korisnica, dlake s vremenom proređuju, ali to nije naučno potvrđeno. Ipak, od masovnijeg korišćenja ove metode žene odvraća to što je procedura dosta neprijatna i dugo traje, a i cena je viša nego za ostale.

Epilacija Metodom epilacije dlačice se uklanjaju laserom i to trajnije nego nekim drugim načinom. Ipak, treba znati da ni ova metoda nije večna i da je posle nekoliko godina potrebno ponoviti tretmane, u zavisnosti od toga koji aparat i koja metoda je korišćena prilikom epilacije. Uklanjanje dlačica epilacijom ne preporučuje se tokom trudnoće i dojenja.


Osim uobičajenih mesta za depilaciju, poput nogu, ruku, nausnica i prepona, sve više korisnika traži „brazilsku depilaciju“ (potpuno odstranjivanje malja sa intimnog područja) i depilaciju pazuha. Depiliranje ovih područja može da bude rizično i stručnjaci ga ne preporučuju. - Čupanje dlaka ispod pazuha nije preporučljivo, jer može da izazove komplikacije koje se rešavaju samo hirurškom intervencijom upozorava Milica Ignjatović. - I „brazilska depilacija“ takođe je rizična, jer često dolazi do tačkastog krvarenja, pa je povećana mogućnost kožnih infekcija, osipa i urastanja dlaka. Tokom trudnoće i dojenja treba posebno obratiti pažnju na izbor metode za depilaciju, jer je koža trudnica osetljivija, sklonija crvenilu, iritaciji, alergijama, pa i infekcijama. Čak i sama dlaka se tokom trudnoće menja, kod nekih žena postaje tanja i ređa, dok kod drugih dolazi do pojačane maljavosti. Ali ove promene su privremene i najčešće se nekoliko meseci posle porođaja sve vraća u prethodno stanje. - Neke trudnice neće osetiti nikakve promene, niti će menjati način depilacije, ali mnoge moraju da se odreknu metoda koje su do tada koristile - navodi naša sagovornica. - Trudnice su često pojačano osetljive na bol, pa nije preporučljivo da koriste bolne metode depilacije. Nekim budućim mamama smeta miris voska, naročito u prvim mesecima dok traju mučnine. Takođe, ne preporučuje se ni topla depilacija, kako zbog javljanja proširenih vena i kapilara, tako i zbog rizika od infekcije, jer se koristi isti vosak koji se ponovo topi, dok se kod hladne depilacije svaki put koristi novi vosak ili trake sa voskom. Kod nekih trudnica dolazi do pojačanog crvenila i iritacije kože, alergija, urastanja dlaka i sl. A opet, hladni vosak nije toliko efikasan pa se često desi da se dlake ne iščupaju iz korena, već samo pokidaju. Zato se tokom trudnoće obično preporučuje uklanjanje dlaka brijanjem, jer je najkomfornije, a zbog korišćenja sopstvenog pribora rizik od infekcije je minimalan.

Kada početi? Ovo pitanje često muči mame, jer deca već početkom puberteta žele da uklone neželjene dlačice. Ako je u pitanju pojačana maljavost kod tinejdžera, preporuka je da se za svaki slučaj proveri hormonski status deteta. A kada će se početi sa depilacijom, zavisi od dogovora roditelja i deteta. Kozmetičari i dermatolozi preporučuju da to bude na početku srednje škole, naravno, ako ima potrebe za depilacijom.

Babyplaneta

43


sobica slobodica

kutak za deCu i na terasi Stručni saradnik: Romina Radojković, arhitekta

N

Većina stanovnika stambenih zgrada, nažalost, može samo da mašta o sopstvenom kutku izvan zatvorenog prostora. Ali ako imate bilo kakvu terasu, čak i onu najmanju, možete je urediti tako da bude prijatan kutak, bezbedan za dečji boravak i igru

ajvažnije je da terasa, balkon ili lođa budu bezbedni za decu, što podrazumeva da imaju ogradu propisane stabilnosti i visine - pojašnjava za Baby planetu naša stručna saradnica Romina Radojković, arhitekta. - Za stanove do sedmog sprata najniža visina ograde je 110 cm, a za više spratove 120 cm. Otvori u ogradi moraju biti projektovani tako da budu uži od 12 cm, to jest od obima dečje glave, a horizontalne prečke ne smeju da budu pogodne za penjanje mališana. Ako je ograda ipak sa

44 Babyplaneta

horizontalnom podelom, sa unutrašnje strane treba postaviti panele - staklene, plastične ili od pleksiglasa. Podovi lođa, balkona i terasa obično su pokriveni keramičkim pločicama ili teracom. Kad je dete malo, zbog opasnosti od padanja, preporučljivo je u kutku za igranje postaviti elastičnu gumenu podlogu od ploča ili livene reciklirane gume, savetuje naša sagovornica. Često se preko keramike stavlja drvena podna obloga, poznata kao “decking”.


- To su daske koje se mogu postavljati preko drvenih letvica ili na PVC podlogu, a mogu biti od drveta ili kompozitne mešavine recikliranog drveta i plastične mase. Ovaj novi materijal – “wood plastic” - sve više je u upotrebi jer je otporan na buđ i insekte, a pritom ga ne treba impregnirati hemikalijama, što je naročito važno kad mala deca koriste terasu. Ovakva podna obloga skoro da ne zahteva održavanje, a sigurno oplemenjuje prostor dajući mu toplinu i udobnost savetuje Romina Radojković. Izbor garniture za sedenje zavisi od toga da li je terasa izložena atmosferskim prilikama. Ako je nameštaj stalno na otvorenom, plastične ili metalne garniture najbolji su izbor, a ratan ili tekstilne presvlake dolaze u obzir ako imate ostavu za sezonski nameštaj. Ukoliko želite da deca nesmetano provode vreme na terasi, morate je dobro zaštititi od sunca. Ako je terasa okrenuta jugu, najbolje je postaviti plastične ili platnene tende, sa mehanizmom na rasklapanje. Tende mogu biti i zaštita od kiše na nepokrivenim terasama i balkonima. - Što se tiče korišćenja boja - tu nema izričitih pravila. Jarke će sigurno biti po ukusu svakom mlađem detetu i učiniće da se vaša terasa razlikuje od drugih, ali će i pastelne nijanse, ukoliko se odlučite za njih, pozitivno uticati na raspoloženje porodice - kaže naša stručna saradnica. - Bela je najzgodnija jer je neobavezujuća i pogodna za uklapanje, a zemljane boje pravo su rešenje za one koji žele da žive u skladu sa prirodom. Ostaje još samo da na terasu ubacite bazenčić ili kadicu sa vodom, donesete igračke za decu, a vi uzmete omiljenu knjigu, pustite muziku i udobno se zavalite u stolicu. Ali nikada nemojte ostavljati dete samo na terasi, da ne bi sebe dovelo u opasnost penjanjem na nameštaj ili nekim drugim opasnim postupkom.

Oprezno sa biljkama Lepo je kad na terasi ima puno biljaka, ali treba biti posebno obazriv kad su deca mala, jer vole da dodiruju, čupkaju, pa čak i gutaju cveće. Roditelji često i ne slute da upravo ukrasna biljka koju pažljivo neguju može da sadrži otrovne supstance, koje mogu da izazovu alergije, osip, povraćanje, dijareju, pa čak i da ozbiljno ugroze zdravlje i život. - Zato nabavljajte samo biljke za koje provereno znate da nisu škodljive - napominje Romina Radojković. - Dobra ideja je da na terasi gajite začinsko bilje, čeri paradajz ili sadnice jagoda. Uvek možete uključiti najmlađe u zalivanje, bojenje i ukrašavanje saksija i njihovo raspoređivanje po terasi, a oni će se osećati korisno jer će zajedno sa vama učestvovati u gajenju mini-bašte.

Babyplaneta

45


rešenje za mamine probleme

PODRŠKA KAD NAJVIŠE TREBA

Carriwell pojas i posleporođajni steznik Kako trudnoća odmiče, stomak raste i rasteže mišiće, koji vuku ligamente pričvršćene uz kičmeni stub. Ligamenti postaju zategnuti i napeti, što uzrokuje bolove u leđima. U ovim situacijama od pomoći može biti Carriwell steznik za trudnice. On blago podiže abdomen i utiče na bolje držanje, što značajno umanjuje ili u potpunosti eliminiše bolove u donjim delovima leđa. Steznik stvara kontrapritisak na odgovarajućem mestu na leđima gde je osećaj nelagodnosti i bola najjači. Jednostavno se stavlja, a kako je napravljen od elastičnog materijala, sasvim se prilagođava promenama na telu. Izrađen je od mekanog materijala, pa se ne useca u osetljivu kožu i ne ocrtava ispod odeće. Dostupan je u crnoj i beloj boji, u više veličina.

U Carriwell asortimanu postoji i posleporođajni steznik koji novopečenim mamama pomaže u vraćanju linije od pre trudnoće. Carriwell steznik je rastegljiv, lako se namešta i nežno prianja uz telo. Konstantan i pojačan pritisak na abdominalno područje pomaže u ravnanju stomaka, ali i poboljšava držanje. Posebno je pogodan posle carskog reza, jer skraćuje vreme oporavka i smanjuje bol, čime omogućava veću pokretljivost porodilje. Dostupan je u više veličina, u crnoj i bež boji. Kao i Carriwell pojas, i posleporođajni steznik jednostavno se održava, ručnim pranjem u hladnoj vodi. Pored ova dva proizvoda Carriwell kolekcija nudi grudnjake, gaćice, potkošulje i spavaćice. Prodajna mesta: Aksa Kids Mega Store, Leto Shop, bolje snabdevene apoteke.

46 Babyplaneta


ZBOGOM PELENAMA Flufsan bebi podmetači

Iako postoje mnogi stavovi o tome kada je „pravo vreme“ za odvikavanje od pelena, istraživanja pokazuju da se većina dece od pelena odvikne između druge i treće godine. Samo odvikavanja može trajati od nekoliko dana pa do nekoliko nedelja, čak i meseci, te je u tom periodu svaka pomoć dobrodošla. Jedan od proizvoda koji će biti od velike pomoći jesu bebi podmetači za krevet koji štite posteljinu i nameštaj od „neželjenih situacija“. Flufsan bebi podmetači za jednokratnu upotrebu garantuju adekvatnu zaštitu dušeka i posteljine, zahvaljujući troslojnosti. Donji sloj je od netoksičnog polietilena i garantuje nepropustljivost sadržaja u granicama moći upijanja, koja iznosi od 600 do 800 grama. Srednji sloj u sastavu ima finu celulozu i superupijajući polimer koji povećava moć upijanja i eliminiše širenje neprijatnih mirisa, dok je površinski sloj veoma nežan i od hipoalergenskog mekanog materijala. Flufsan bebi podmetači dostupni su u pakovanju od deset komada i u dve dimenzije: 60 x 60 cm i 60 x 90 cm. Veoma su praktični za svakodnevno presvlačenje, a možete ih koristiti u stanu, na putovanju, kao podmetač za igru, u kolicima, prirodi. Prodajna mesta: Aksa Kids Mega Store i bolje snabdeveni marketi i apoteke širom zemlje.

UPOMOĆ, RASTU ZUBIĆI!

Grünspecht ogrlice od ćilibara Jedan od načina za efikasno i potpuno prirodno ublažavanje tegoba kod beba, nastalih usled nicanja prvih zubića, jeste nošenje Grünspecht ogrlice od pravog baltičkog ćilibara. Baltički ćilibar se zbog blagotvornog dejstva vekovima koristi baš u ovu svrhu. Princip dejstva je jednostavan: zagrevan telesnom temperaturom ćilibar ispušta eterična ulja koja blagotvorno deluju na bebu. Svaki komad nakita od baltičkog ćilibara nemačke firme Grünspecht unikatan je i ručno izrađen. Ogrlice i narukvice za bebe ručno su nanizane na elastičnu nit, a iza svakog kamenčića je čvor tako da se ne mogu rasuti ako je dete slučajno pokida. Zbog umirujućeg dejstva ogrlice od ćilibara posebno su efikasne kod porodilja, jer ublažavaju brojne fizičke i psihičke promene koje se javljaju nekoliko nedelja posle porođaja. Nošenje ovih ogrlica pomaže u otklanjanju postporođajne depresije jer ćilibar budi životnu radost, donosi svetlost i toplinu, stimuliše sreću i zadovoljstvo. Ćilibar ne bi trebalo da izlažete jakoj sunčevoj toploti, jer postaje lomljiv. A što se tiče održavanja, dovoljno je isprati ga čistom vodom. S obzirom na to da je svaki čovek jedinstveno energetsko biće, ne preporučuje se da jednu ogrlicu koristi više osoba. Prodajna mesta: Aksa Kids Mega Store, Velika apoteka i druge bolje snabdevene apoteke i dečje radnje.

Babyplaneta

47


rešenje za mamine probleme

POBEDITE CELULIT

Kräuterhof anticelulit kolekcija Da li ste znali da devet od deset žena ima problema sa celulitom? Ako ste jedna od njih, više ne brinite, ovaj problem koliko god strašno izgledao nije nerešiv. Da biste iz ove borbe izašle kao pobednice, za početak dobro upoznajte svog „neprijatelja“. Celulit nastaje zbog povećanja masnih ćelija u potkožnom tkivu (hipodermisu) i proteže se u središnji sloj kože (dermis). U normalnom stanju ove masne ćelije su veličine jedan do dva mikrometra, a kod celulita se mogu povećati čak i do deset puta. Ovako uvećane stvaraju pritisak na kapilare i okolno tkivo, što dovodi do poremećaja u cirkulaciji. Usled toga se usporava dovod hranjivih materija i kiseonika, ali i izbacivanje štetnih materija iz organizma. Rezultat je propadanje vezivnog tkiva. Uvećano masno tkivo prodire kroz vezivno, izlazi ka površini kože i tako se stvara vidljivi celulit, tzv. pomorandžina kora. Sam proces kao i brzina nastanka celulita razlikuju se od osobe do osobe. Generalno, posle dvadeset pete godine vezivno tkivo dodatno gubi kolagen i mišićna masa se smanjuje u odnosu na masno tkivo, pa celulit postaje još izraženiji. Kako bismo se rešili ovog pre svega estetskog problema potrebno je delovati na celulit, tj. razbiti ga, usitniti i dovesti u fazu u kojoj se može istopiti. Najdelotvorniji način za uspešno razbijanje kapsula celulita jeste pravilna masaža u kombinaciji sa još tri ključna faktora, a to su pravilna ishrana, unos dovoljno tečnosti i fizička aktivnost. Za uspešnu borbu protiv „najvećeg ženskog neprijatelja“ predlažemo proizvode iz Kräuterhof anticelulit kolekcije, idealne za svakodnevnu upotrebu u kućnim uslovima, ali i u kozmetičkim i salonima za masažu. Anticelulit gel baziran je na aktivnom kompleksu koji sadrži kofein, a u kombinaciji sa ostalim sastojcima, poput mente i ruzmarina, podržava i podstiče razgradnju masnih naslaga i to bez upotrebe infracrvene lampe ili folije. Korišćenjem Kräuterhof anticelulit gela dolazi do eliminacije celulita i poboljšanja izgleda kože, jer je on revitalizuje i regeneriše, a osvežavajući miris prijatno utiče na sva čula. Anticelulit piling gel za tuširanje sa aloja verom i alantoinom stimuliše mikrocirkulaciju. Sa osvežavajućim mirisom limuna i okruglim piling česticama čisti pore i koži daje glatku teksturu. Power anticelulit serum, sa formulom na bazi liporeduksa, vidljivo ublažava nabore na površini kože i pomaže u oblikovanju tela. Jedinstvena kombinacija ekstrakta divljeg kestena, pantenola, kofeina, ulja limunove trave i toplotnih agenasa osvežava kožu, čini je glatkom i zategnutom i to već nakon deset dana korišćenja. Prodajna mesta: drogerije, hipermarketi i bolje snabdevene apoteke.

48 Babyplaneta


Babyplaneta

49


stvaralačko vaspitanje

noć je da se mirno spava Stručni saradnik: Milica Novković, autor „Porodičnog bukvara”

J

oš jedno proleće, još jedno uzbudljivo dešavanje u životu svake porodice koja upisuje dete u prvi razred ili u predškolsko. Još jedno duboko preispitivanje da li smo dete dobro vaspitali i pripremili za „malu“ ili za veliku školu. Pitanja roditelja vezanih za predškolca ima bezbroj: kako pronaći vaspitačicu koja će moje dete dobro pripremiti za školu, naučiti ga da mirno sedi, da prepoznaje slova, možda i da čita, da pamti šta ima za „domaći“, da pomogne pri socijalizaciji ukoliko dete nije išlo u vrtić i još mnogo toga. I za prvačića je pregršt pitanja: ima li dovoljno koncentracije da prati nastavu, da li je zrelo, zna li da čita, prepoznaje li slova, piše li... Pitanja važna ali nedovoljna za dobrog đaka, jer dobar đak nije samo knjižica puna petica, dobar đak je mnogo više od toga. Svaki roditelj mora da se preispita kakve je životne navike stvarao svom detetu tokom sedam godina: kada dete ide na spavanje, kako i kada ustaje, koliko zna oko sebe, koliko je motivisano za knjigu koja je bila i ostala temelj škole, da li je plačljivo, nervozno, samoživo, sebično, pohlepno, lenjo, koliko je pred ekranima, koje crtaće gleda, igra li igrice i tako redom. Dugo toplo leto je pred porodicom septembarskog predškolca ili prvačića. Vremena dovoljno da se isprave greške počinjene u neznanju ili nemaru. NOĆ JE DA DETE DUGO I MIRNO SPAVA, DRAGA MAJKO Od svih grešaka učinjenih u nemaru ili neznanju, danas ćemo obratiti pažnju na san, zapravo na nesanicu modernog deteta. Nedavno mi mlada majčica uznemireno telefonom objašnjava kako ne može da izađe na kraj sa devojčicom koja od septembra kreće u predškolsko. Tek sada uviđa da ima bezbroj problema koji joj, do pre dva meseca, nisu smetali, a sada je od njih prestrašena. Istina, pokušali su da je daju u vrtić, ali dete je odbijalo, iako je imalo već pet godina. Pristali su na njenu odluku da je ispišu. Tada je majka sebi to objašnjavala kako je dete malo i nezrelo, a i zašto bi se mučilo kada postoji baka servis. Godine proleteše, a sada šale sa državom nema. Predškolsko je zakonom obavezujuće.

50 Babyplaneta

„Kada pomislim da moju curicu ne mogu ni u podne da probudim, uhvati me panika od obaveze da je budim u sedam“, usplahireno reče majka. U prvi mah nisam razumela šta to priča, ali kada povedoh razgovor sa prepametnom, nesrećnom devojčicom, sve mi se izbistri. Između ostalog upitah dete kada leže. Majka preduhitri baku i reče: „Oko ponoći“. Baka joj ne ostade dužna: „Kaži gospođi istinu, da pokušavaš da je oteraš u krevet oko ponoći, ali da se ona muči i zaspi oko tri ili četiri, u zoru, mučeći i sve nas. Koliko puta ustane, šeta po kući, menja krevete, traži da jede, koliko puta vrišti a mi je ućutkujemo, mitimo obećanjima da će ujutru dobiti novu igricu, čokoladu, a sve u strahu od komšija“. Dok je baka govorila istinu, majka je potvrdno klimala glavom, preteći prstom devojčici. Sve je bilo nekako napadački, kao da je devojčica kriva što je tako kako je. A počelo je sa plišanim vaspitanjem i anarhijom, davno, još od dana kada su je doneli iz bolnice i srećni stavili krevetac u pravcu ekrana. Svi su bili spokojni, oduševljeni što beba ćuti i gleda neke slike koje i ne razume. Oduševljeni su bili i koliko pojede i ne znajući da jede dok preko ekrana jure brze slike ili dok se igra maminim mobilnim. Svi su se divili kako napreduje „intelektualno“, ne prepoznajući da je reč o najobičnijem


imitiranju svega što čuje i vidi na ekranu. A onda je njen um tražio i određenu vrstu crtaća i igrica i određivao kada će i koliko vremena provoditi uz ekrane svih vrsta. Njena želja je bila zapovest za porodicu, pa je ubrzo dete postalo neprikosnoveni gospodar koji odlučuje o sebi, svojim navikama. Problem je nastao kada je nagon za snom razbijen, kada dete nisu mogli da uspavaju ni u ponoć, pa bi se sama nekako uspavala uz ekran, u cik zore. Onda je spokojno spavala do podne, a kada bi joj dozvolili i do tri popodne, pa opet Jovo nanovo. Problem je uočen i kada je njena potreba za hranom opala, kada je postala nervozna i za svašta izazivala konflikt, kada je uz ciku i viku terala baku da satima igra igrice, a ona, stojeći iznad bakine glave, određivala šta će u igrici kupiti, uraditi, u šta uložiti dobitak i još mnogo toga. Problem je uočen kada nijedan pokušaj da joj se pročita slikovnica nije davao rezultate. Kidisala je na igrice i najgore crtaće, a nisu joj bili strani ni sadržaji za odrasle, sa njenih samo šest godinica. Problem je uočen kada su čuli da će zakonom biti zabranjen štap, a štap je bio saradnik roditelju u trenucima nemoći, u trenucima kada nijedna šargarepa nije bila motiv da se dete pokrene. Strah je porastao pri pomisli da bi im njihovo detence moglo biti oduzeto, jer će polaskom u školicu i sutra školu svi primetiti da u porodici ne postoji autoritet koji devojčica poštuje, da dete ne kontroliše mokrenje, da neće jesti kada bude bila u boravku, na rekreativnoj, da je preterano nervozna, agresivna i slično. Šta će biti kada ne budu mogli da je probude u sedam da bi stigla u školicu, u školu, kada bude, po porodičnom modelu, uvredila vaspitačicu, učiteljicu... Misli naviru, strah narasta i ne nazire se kraj mukama. Zbrda zdola su majka i baka jedna drugu preticale, opominjale ako su nešto zaboravile. Sve vreme otac je nemoćno ćutao, pratio pogledom dete shvatajući da je svojim zdravim razumom morao da prekine šestogodišnju anarhiju. Nažalost, savete i preporuke njegove zdrave, tradicionalne pameti niko nije čuo.

Devojčica je nekako znatiželjno slušala njihove reči, njihova zapažanja o njoj. Ko zna šta se zbivalo u njenoj glavici. U momentu je tu buru emocija prekinula rečenicom: „Znaš, Milice, kada mi je najteže? Kada me probude na silu. Tada sedim u fotelji i mnogo mi je, mnogo mi je teško, ne osećam svoje telo, a oni uglas viču da se obučem, umijem, očešljam, operem zube, da doručkujem. Ja tada, da ih ne bih čula, uzmem daljinski i prevrćem po kanalima, onako bez veze, jer mi je jako teško“. Svi se utišaše te pređosmo sa reči na delo. LETO JE PRED VAMA, GREŠKE ĆETE ISPRAVITI, NE BRINITE Preda sobom sam imala dobre ljude, koji naivno poverovaše da su šargarepa („ako uradiš, dobićeš“), virtuelna vaspitačica i povremena upotreba štapa put odgajanja dobrog deteta i dobrog đaka. Dogovorismo se da se pogase ekrani preko leta, da se ukinu i štap i šargarepa zauvek, da se dete polako uvodi u realan rad pomoću globalnog plana, da budu što više u prirodi kako bi se detetu vratio nagon za zdravim snom, za prirodom, za zdravim odnosom prema hrani, ali i ljubav prema knjizi, da se smanji nervoza, hiperaktivnost i još mnogo toga. Devojčici dadoh do znanja da više nikada ne treba da igra igrice, ne zbog sadržaja već zbog toga što svaka u sebi ima i kaznu i nagradu i što uslovljava njen um, a uslovljen um pravi probleme. „Biće vam teško, a devojčici najteže. Vi morate ostati dosledni u primeni mojih saveta, a ona sirota će patiti jer narod reče: „Navika je muka, a odvika sto“, dodadoh. U oku deteta zaiskri radost, koju možda primetih samo ja. Čujemo se telefonom počesto. Posle samo sedam dana dete je uspevalo da zaspi pre ponoći. Znam da su na dobrom putu, ali znam i da im nije lako. Za utehu je što je greške lakše ispraviti u šestoj nego u šesnaestoj godini. Dragi roditelji, samo ne mislite da je ovo neki poseban, vama stran slučaj. Ima ih napretek, ali se roditelji stide da otvoreno govore o svojim mukama, misleći da su oni redak izuzetak koji nije pravilno primenio „plišano“, a ne znaju da je kazni i nagradi odzvonilo. Vreme je za Ljubav. Pozdravlja vas Milica Novković, uz želju da leto iskoristite za pripremu deteta za predškolsko ili za školu. „Porodični bukvar“ sajt:www.porodicnibukvar.info tel: 011/8043-102

Babyplaneta

51


52 Babyplaneta


Babyplaneta

53


priče iz života

Dupla doza duple sreće Kada je na drugom ultrazvuku u trudnoći ugledala dva mala srca, Vera Bikicki Ivezić, akademska slikarka iz Beograda, silno se obradovala. Ali nije ni slutila da će nekoliko godina kasnije biti ponosna mama dva para blizanaca! Šanse da žena rodi jedan par jednojajčanih i jedan par dvojajčanih blizanaca manje su od 1:10.000, a baš takva sreća zadesila je mamu preslatkog četverca - Luke (4), Matije (4), Strahinje (2) i Isidore (2)

D

an mi izgleda kao na traci, bez odmora i predaha - kaže s osmehim Vera Bikicki Ivezić, četvorostruka supermama. Naporno je, ali i veoma lepo. Oni su najbolje što mi se desilo u životu. Od prve dve crtice do nemirnih vragolana i neprestane graje put je bio lep, ali nekada i prilično težak. Verin prvi porođaj počeo je čim je „zakoračila“ u osmi mesec, tako da su Luka i Matija rođeni skoro dva meseca pre termina. Iako je porođaj bio prirodan i lak i dečaci nisu patili, ipak nije sve prošlo bez komplikacija. Luka je sa mesec dana u bolnici dobio toliko jaku upalu pluća da se pet dana borio za život. - Luka je uspeo da se izvuče, ali posledice su ostale, ima cerebralnu paralizu. Bilo nam je jako teško, ali smo uporno radili s njim, pa je njegovo stanje mnogo bolje nego što su doktori predviđali i što snimci magnetne rezonance pokazuju. On je veseo, pametan dečak, i za sada ima teškoća samo sa hodanjem - priseća se Vera veoma teškog perioda kroz koji su prolazili. A kada je dve godine kasnije u drugoj trudnoći saznala da opet nosi blizance, zbog svega toga je, umesto suza radosnica, počela da plače od straha. - Strašno sam se plašila da se opet ne porodim prevremeno i da ne dođe do nekog problema s bebama - nastavlja priču Vera. - Zato sam disciplinovano ležala do samog porođaja, čak i ako možda nije bilo potrebe za tim. Imala sam i gestacijski dijabetes, pa sam bila veoma oprezna. Srećom, sve je prošlo u najboljem redu, samo su zbog položaja u stomaku rođeni carskim rezom. Bez obzira na sva strah i strepnju, mališani su uneli mnogo radosti i topline u dom. Kako kaže Vera, drugi blizanci, koji su došli dve godine i osam meseci posle prvih, bukvalno su je vratili u život nakon svega preživljenog sa Lukom. Uz njih je našla preko potrebnu ravnotežu i počela da uživa u svakom trenutku. - Jeste da su nam dani haotični i da nisam naslikala nijednu sliku još od 2008, ali smo srećni i zadovoljni. Još da su te tone sudova i planine veša malo manje, bilo bi i lakše - sa osmehom kaže Vera. - Mnogo nam znači što stariji blizanci, Luka i Matija, idu u vrtić, gde imamo fenomenalnu saradnju s vaspitačicama. Uskoro će i mlađi krenuti u kolektiv, a u međuvremenu nam pomažu bake, deke i ujna mog supruga. A i svi redom uskaču da pripomognu, ne pitaju. Vera i njen suprug Nebojša čvrsti su u nameri da pomognu Luki da se što bolje izbori sa svojim problemom. Uporno su išli na vežbe na Kliniku za rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“, vežbanje kod kuće se podrazumevalo, a pravo otkriće bilo je odlazak na hipoterapiju. Ova metoda koja se zasniva na korišćenju trodimenzionalnog načina kretanja konja upotrebljava se za lečenja osoba sa funkcionalnim ograničenjima, neuromotornim i senzornim disfunkcijama. Vera se takođe zbližila sa onima koji imaju slične „muke“. Povezala se sa Udruženjem blizanaca i trojki, a drugarice iz tog udruženja posebno su je dirnule kada su joj u drugoj trudnoći poslale nosiljke i autosedišta za bebe. Sa još dve mame prevremeno rođene dece Svetlanom Preradović i Natašom Lalić, osnovala je udruženja roditelja prevremeno rođene dece. Zahvaljujući njihovom trudu i humanitarnim izložbama slika koje organizuju pod nazivom „Mali hrabri džokej“, dvanaestoro dece ove godine imaće priliku da ide na hipoterapiju. - Maštam o tome da deci sa cerebralnom paralizom obezbedimo još uslova za hipoterapiju, ali i mnoge druge stvari koje su potrebne mališanima sa ovim problemom - poverava nam Vera svoje planove.

54 Babyplaneta


Babyplaneta

55


kuvajte sa nama

KREM ČORBA OD KOPRIVE • 300 g kopriva • 1 kašika maslinovog ulja ili putera • kašika brašna • šolja mleka • 2 kašike neutralne pavlake • so i biber

PRIPREMA Koprive kratko blanširajte u slanoj vodi, ocedite i sitno iseckajte. Na zagrejanom maslinovom ulju (ili puteru) propržite brašno, dodajte mleko i uz mešanje kuvajte 1 do 2 minuta. U to dodajte koprivu, so, biber, neutralnu pavlaku i kuvajte još 2 do 3 minuta.

KIŠ OD KELJA • 200 g brašna • 100 g maslaca • 150 g šarene slanine • 1/2 kg kelja • 300 g kobasice • 3 jajeta • 250 ml kisele pavlake • so i biber

PRIPREMA Umesite testo od brašna, soli, jaja i maslaca. Razvaljajte ga oklagijom i njime obložite tepsiju tako da prelazi preko ivice. Slaninu iseckanu na kockice prepecite u tiganju dok ne dobije zlatnu boju. Zatim dodajte kelj isečen na trake i začine, pa dinstajte oko deset minuta. Potom smesu izručite u tepsiju preko testa, pa sve zalijte mešavinom jaja i kisele pavlake. Na kraju, preko svega poređati kobasicu isečenu na kolutove. Pecite oko 45 minuta na temperaturi od 200 stepeni. NAPOMENA: Za „light“ varijantu ovog jela, umesto slanine i kobasice koristite juneće mleveno meso, umesto belog brašna integralno i heljdino, a kiselu pavlaku zamenite jogurtom.

KOLAČ OD VIŠANJA • pakovanje petit beurre keksa ili piškota • 1 l soka od višanja • 1 kg višanja • 16 kašika griza • 29 kašika šećera • 1 l mleka • 3 pudinga od vanile • margarin • 2 šlaga

PRIPREMA Fil 1 Prokuvati sok od višanja, griz i šećer, pa pred kraj dodati višnje očišćenje od koštica. Fil 2 Skuvati puding na mleku sa 13 kašika šećera. Kada se dobro ohladi, dodati umućen margarin. Poređajte keks u pleh. Preko keksa sipajte fil 1. Zatim preko fila 1 prelijte fil 2. Odozgo stavite dva umućena šlaga.

56 Babyplaneta


Babyplaneta

57


MESTA NA KOJIMA MOŽETE POTRAŽITI BESPLATAN PRIMERAK ČASOPISA

adresar

pRODAJNA Mesta BABY PLANETA BEOGRAD: Aksa Kids Mega Store, Nikolaja Gogolja 17, Banovo brdo, tel. 011/3543 900; Aksa Kids Mega Store Nova mokroluška 3, Medaković naselje, Voždovac, tel. 011/3471 318 ; Aksa Kids Mega Store, Gandijeva 21, Immooutlet centar, lokal 6, Novi Beograd, tel. 011/2282 831; Aksa Kids Mega Store Bul. Mihajla Pupina 181, Novi Beograd, tel. 011/3196 404; Aksa Kids Mega Store Zrenjaninski put 28, tel. 011/3314 552; NOVI SAD: Aksa Kids Mega Store, Bul. vojvode Stepe 74, Novo naselje, tel. 021/ 6402 968; ČAČAK: Aksa Kids Mega Store, Bulevar oslobođenja 17, tel. 032/ 376 783; KRAGUJEVAC: Aksa Kids Mega Store, Kneza Mihaila 278, tel. 034/315 066; NIŠ: Aksa Kids Mega Store, Kralja Stefana Prvovenčanog 14, tel. 018/2065 20; LESKOVAC: Dody Shop, Mlinska 30, tel. 016/214724; INĐIJA: Alf, Vojvode Stepe 8, tel. 022/560 316; Jug Bogdanova 43, tel. 022/565681; RUMA: Alf, Veljka Dugoševića 96, tel. 022/433 338; NOVI BANOVCI (KABLAR): Happy kids, Svetosavska 1g, tel. 022/349 329; SOMBOR:

STR Jasmina, Pariska 4, tel. 025/449 329; VALJEVO: Viva kids, Sinđelićeva 37, tel. 014/291 461; LAZAREVAC: Čili vili, Karađorđeva 25, tel. 011/8125 570; ĆUPRIJA: UTZR TONNYradnja Monika, Kneza Miloša 41, tel. 062/257 302; PARAĆIN: Zvonce, Vožda Karađorđa 60, tel. 035/562 927; NEGOTIN: Happy, Vojvode Mišića 24, tel. 063/1225 125; VRBAS: Jasmina - Dečiji svet, Gustava Krkleca 5, tel. 021/708 040; STARA PAZOVA: Švrća, Ćirila i Metodija 12, tel. 022/310 594; NOVA PAZOVA: Švrća, Njegoševa 13, tel. 022/323 316; SREMSKA MITROVICA: Alf, Vojvode Stepe BB; BAČKA PALANKA: Butik Nina, Zanatski centar City, tel. 021/6044 379; POŽEREVAC: Albertino, Čede Vasovića 14, tel. 012/532 325; ZRENJANIN: Tweety, Svetosavska 5, tel. 023/235 692; VRNJAČKA BANJA: Nena Strk, TC robna kuća lokal 14 (Kruševačka 1), tel. 036/612 327; SUBOTICA: STR Sunčica, Ištvana Sečenjija 3, tel. 024/525 630; PIROT: Gali tekstil, Trg pirotskih oslobodilaca 64, tel. 063/693 455

DOMOVI ZDRAVLJA I ORDINACIJE BEOGRAD: Dom zdravlja "Novi Beograd", Goce Delčeva 30, Nehruova 53; Dom zdravlja Savski venac, Pasterova 1; Dom zdravlja Mirijevo, Matice srpske 45a; Dom zdravlja Voždovac, Krivolačka 4-6; Dom zdravlja Šumice, Ustanička 125; Dom zdravlja Žarkovo, Spasovdanska 4a; NOVI SAD: Dom zdravlja, Bulevar cara Lazara 75; Privatna pedijatrijska ordinacija „Dr Jovan Redžek“, ul.Aleksandra Belića 4; KRAGUJEVAC: Dom zdravlja, Kralja Milutina 1, Stanovo; SRBOBRAN: Dom zdravlja „Dr Đorđe Bastić“, Jovana Popovića 25/1; VRBAS: Dom zdravlja „Veljko Vlahović“, Palih boraca 20; KRUŠEVAC: pedijatrijska ordinacija „Primum vivere“, Gazimestanska 16/1, pedijatrijska ordinacija „Dr Milena“, Gazimestanska 10/2; LOZNICA: Dom zdravlja „Dr Milenko Marin“ , Bolnička 65; KRALJEVO: Dom zdravlja „Kraljevo“, Jug Bogdanova 112; LESKOVAC: Dom zdravlja Leskovac, Vlade Đorđevića; Dečja ordinacija OSMEH, Kosovska bb; JAGODINA: Dom zdravlja Jagodina, Karađorđeva 4; NIŠ: Dom zdravlja Niš, Vojvode Tankosića 15; Specijalistička pedijatrijska ordinacija „Dr Dudica Milenović“, ul.Bulevar Nemanjića 52, TC Zona 3, Lokal 18; SUBOTICA: Dom zdravlja Subotica, Đure Đakovića 14; Specijalistička pedijatrijska ordinacija „PEDIJATRICA“, ul.Branislava Nušića 6b; POŽAREVAC: Dom zdravlja Požarevac, Jovana Šerbanovića 10; VRŠAC: Dom zdravlja Vršac, Abraševićeva bb;

BOR: Dom zdravlja Bor, Nikole Kopernika 2-4; ČAČAK: Dom zdravlja Čačak, Učiteljska 3; Specijalističko pedijatrijska ordinacija „DR VERA MARKOVIĆ“, ul.Sinđelićeva 52; Privatna pedijatrijska ordinacija „DR HERCOG I DECA“, ul.Nadežde Petrović 6; UŽICE: Dom zdravlja Užice, Ginekologija, Jug Bogdanova 4, Dečji dispanzer, Kosovska bb; ZRENJANIN: Dom zdravlja „Dr Boško Vrebalov“, Emila Gavrila 25; MLADENOVAC: Dom zdravlja Mladenovac, ul.Kraljice Marije 15; VLASOTINCE: Dom zdravlja Vlasotince, ul.Moše Pijade 2; VRANJE: Dom zdravlja Vranje, Bore Stankovića bb; VALJEVO: Dom zdravlja Valjevo, ul.Železnička 12; ŠABAC: Dom zdravlja Šabac, ul.Popa Karana 2-4; Privatna pedijatrijska ordinacija „Neomedik kids“, ul.Jovana Cvijića 8; SREMSKA MITROVICA: Privatna pedijatrijska ordinacija „Dr Jelena Dinčić“, ul.Šećer sokak 59; ZAJEČAR: Dom zdravlja Zaječar, ul.Rasadnička bb; NEGOTIN: Dom zdravlja Negotin, ul.Badnjevska 4; POŽEGA: Samostalna specijalistička pedijatrijska ordinacija „DR MILAN ŠIJAK“, ul.Visibaba; ĆUPRIJA: Dom zdravlja Ćuprija, ul.Kneza Miloša bb; PARAĆIN: Dom zdravlja Paraćin, ul.Majora Marka bb;

OSTALO BEOGRAD: Zavod za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju „Prof dr Cvetko Brajović“, Kralja Milutina 52; Primanella, Vidikovački venac 80v; Logopedski centar "Higia Logos", Mirijevski bulevar 17b;

Specijalna ginekološka klinika „Jevremova“, Gospodar Jovanova 51; OBRENOVAC: Primanella, Miloša Obrenovića 117; ZLATIBOR: ZU Apoteka Iva 1, 1 T.C. Jezero bb; ZU Apoteka Iva 2, 1 T.C. Pijaca bb

MESTA NA KOJIMA MOŽETE Prelistati ČASOPIS GINEKOLOŠKE ORDINACIJE: Specijalna ginekološka bolnica Ivanović, Kralja Bodina 6; Gala Medica, Trebevićka 15; Beloševac, Požeška 67a; Merida, Lješka 5; Milanović, Nikolaja Gogolja 16; Lović-Anemona, Ofelinova 1; Dr Vučić, Blagoja Parovića 44; Lasković, Kopaonička 11; Intermed, Blagoja Marjanovića Moše 1; Aleksandra, Jurija Gagarina 231/1; 011 Medical Group, Gandijeva 176; Cryo-Save Serbia, Bulevar Zorana Đinđića 2a; Alfa Medica, Bulevar Zorana Đinđića 106a; Bojović, Bulevar Zorana Đinđića 62a; Medicustević poliklinika, Kneza Danila 47; Polimedic, Cvijićeva 24; Ginekomedica, Vojvode Dobrnjca 6/3; Impuls, Višnjička 91a; Ultramedica-gin, Vojvode Dobrnjca 34; Femini, Kneginje Zorke 24/1; Beofemina, Mileševska 53; Petronijević, Kičevska 13a; Gineka, Hadži Prodanova 18; Vuk, Hadži Prodanova 20; Snegor, Stojana Protića 46; Medikom, Braničevska 12a; Đukić, Patrijarha Varnave 19; Ultra dijagnostika, Bulevar oslobođenja 45/2; Intertim, Svetog Save 41; Mošković, Sinđelićeva 40; Prima, Mutapova 45; Trifunović, Braće Ribnikara 48; Dr Knežević, Tomaša Ježa 16; Radojčić, Braničevska 2; Demetra, Tiršova 7; Biljana, Dubljanska 19; Panacea, Bojanska 5; Raović, Golsvordijeva 18; Rončević, Baba Višnjina 39; Mladenović, Baba Višnjina 37; Irina, Mileševska 53; Devana, Žička 11; Dinulović, Strahinjića Bana 65; Palmotićeva, Palmotićeva 33/1; Uro Medica, Kneza Miloša 79/1; Aras, Dobračina 6/1; Natal, Gospodar Jovanova 19; Jurišić, Dimitrija Tucovića 18; Trion Medical, Viteza Karađorđeve zvezde 7; Labomedika, Bulevar kralja Aleksandra 193a; Medical Centar, Mije Kovačevića 10; Viva, Glavna 26/9; Eva, Dubrovačka 3; BelMedic, Koste Jovanovića 87; Papić, Milovana Marinkovića 23; Femme medicale, Vojvode MIlenka 5a; Dr Ćorac, Cvijićeva 128/2/7; Sretenović, Mačvanska 31; Life, Zeleni venac 12; Dr Đorđević, Veselina Čajkanovića 37; Filia, Bulevar Kralja Aleksandra 95/4; Analife, Skadarska 5; Milla, Kolašinska 4; Krstić, Valjevskog odreda 18; PEDIJATRIJSKE ORDINACIJE: Dečija planeta, Gandijeva 7; Dečiji lekar, Dubrovačka 6; Dijagnostika, Kumodraška 62-64; Dr Petrović, Miloja Zakića 50/31; Dr Guliver, Požeška 138a; Miletić, Milentija Popovića 32a; Medicor, Bulevar umetnosti 15/1; Ordinacija Zvrk, Juhorska 4; Dr Barjaktarević, Nehrunova 105; Milićević, Mileševska 14; Medica experta plus, Svetogorska 4; Centar plus, Terazije 16; Zdravlje, Patrijarha Varnave 41; Palace Pediatrics, Kajmakčalanska 42; Milica Kotlajić, Gospodara Vučića 3; Slavija Medic, Beogradska 6; Komnenović, Danila Lekića; Dr Tomanović, Gundulićev venac 36/1; Dr Marija Janković, Stanka Tišme 32; LABORATORIJE: Intermedicus bis, Bulevar Zorana Đinđića 45i; Ahanem, Mocartova 6; Labomedica, Bulevar kralja Aleksandra 193a; HL, Rableova 3; Haema, Bulevar Arsenija Čarnojevića 95; Allabo, Nehrunova 51; Beo-Lab, Tadeuša Košćuška 30; Inep, Banatska 31b; Orto medi care, Istarska 2; Terazije plus, Terazije 43; Inter Light, Svetog Save 41 i Ilije Garašanina 8/3; Div, Svetog Save 8/1; Nada, Šumadijski trg 4/2; Aqualab, Požeška 150a; Hexalab, Njegoševa 5/1; Konzilijum, Svetog Save 28a; Elit Lab, Lazarevićeva 5-7; Dialab, Radoslava Grujića 1; Mraković, Mije Kovačevića 10; Laboratorija, Kostolačka 60; Hexalab, Njegoševa 5/1; OSTALO: Centar za alternativu Balans Medica, Bulevar Despota Stefana 1/ III; Vizim, Knez Miletina 36; ST Medica, Kumodraška 241v; Beoklinika, Vojvode Stepe 323; Euromedik, Gandijeva 122g; Bel Medic, Koste Jovanovića 87; Anlave, Majora Branka Vukosavljevića 114; Clinikanova, Višegradska 26

58 Babyplaneta


Babyplaneta

59


60 Babyplaneta

Baby planeta 19  

Besplatan casopis za trudnice i roditelje.

Advertisement