Page 1

Babyplaneta

1


JUN/JUL 2018. BROJ 49

14

18

POZNATI RODITELJ Srđan Dinčić

28

34

U CENTRU PAŽNJE

Homeopatija, desna ruka za sve tegobe u trudnoći

Osnivač i izdavač: Keprom d.o.o. Adresa redakcije: Viline vode 47/III, 11000 Beograd Tel/fax: 011/2084-377; 2084-388 e-mail: babyplaneta@keprom.com Glavni i odgovorni urednik: Jelena Stančić Redakcija: Jelena Stančić, Angelina Radulović Art Direction & Design: Milan Anđelković Design: Mirka Stojić, Nikola Pavlović Fotografija: Shutterstock, Dreamstime, stock.xchng

Letovanje po meri porodice

32

Udružena borba protiv raka

RODA NA PUTU

TEMA BROJA

52

KAŽI AAA

Kozje mleko je najsličnije majčinom

PRIČE IZ ŽIVOTA Hranitelji umesto roditelja

Stručni saradnici: dr Danijela Milosavljević, dr Vesna Branković-Brkan, VMS Anđelka Kotević, Živka Vlajković, nutricionista, Milan Kojić, magistar kinezi terapije, Snežana Trtica Graovac, dipl. geograf - turizmolog Saradnici i prijatelji: Udruženje „RODITELJ“, Bebac.com, Halobeba, Jelena Jelić, Tea Tašić, Sanja Pešić, Marijana Mihailov, Tanja Vukas, Jelena Cvijović, Ivana Plećić, Nataša Dukić, Andrijana Lazarević Marketing: babyplaneta@keprom.com Kontakt sa čitaocima: Jelena Stančić babyplaneta@keprom.com

54

KOFER

Srebrno jezero, u potrazi za srpskim morem

Štampa: Rotografika d.o.o. Segedinski put 72, Subotica Tiraž:

30000 komada Distribucija:

Keprom d.o.o.

CIP - Katalogizacija u publikaciji Narodna biblioteka Srbije, Beograd 37 BABY planeta / glavni i odgovorni urednik Jelena Stančić. - God. 1, br. 1 (april 2010)-. - Beograd : Keprom, 2010- (Subotica : Rotografika). - 30 cm Dvomesečno. ISSN 1821-4967 = Baby planeta COBISS.SR-ID 174545164


priča se

Svaki dan pet posto popusta u Aksi

Uz Aksa klub karticu svakog dana!

5%

P O P U S TA N A :

Buduće mame i tate, imamo lepu vest za vas. Aksa ne prestaje sa iznenađenjima. Svaki dan u svim Aksa radnjama, uključujući i Aksa internet radnju, možete ostvariti popust od pet posto na kupovinu drvenih krevetaca, auto-sedišta i kolica. Jedini uslov jeste da imate Aksa klub karticu. Aksa klub karticu možete otvoriti svakoga dana na kasi i odmah steći pravo na popust. Vidimo se u Aksi!

- drv en e k rev ec e - au to-sedišta - kolic a

MAM klupe za dojenje dobiće i Čačak, Kragujevac i Pančevo U periodu od 20. marta do 20. juna biće izdvajano po pet dinara od prodaje svakog proizvoda brenda MAM. Sredstva prikupljena na ovaj način biće iskorišćena za nabavku i postavljanje novih MAM klupa za dojenje, pa će ih tako, pored Beograda, Niša i Novog Sada, dobiti Čačak, Kragujevac i Pančevo, a i u Beogradu će biti po-stavljena još jedna. Akcija „MAMino mesto za dojenje“ snažna je podrška dojenju kao najboljem i najzdravijem načinu ishrane beba, te podizanju svesti o dojenju na javnom mestu. Do sada je u okviru ove akcije postavljeno šest klupa za dojenje. Akciju, kao partneri projekta, podržavaju Škola roditeljstva „Nada Lazić“ i mnoge društveno odgovorne kompanije, kao što su Aksa Kids Mega Store, Dexy Co, Leto Shop, dm, Lilly, Delhaize i Vero.

U Aksa Outlet centru i do 50% niže cene

SJAJNE NAGRADE ZA RINGERAJCE Dragi Ringerajci, vaša www.ringeraja.rs ponosna je na sve vas koji nas posećujete svih ovih godina. Zajedno rastemo i razvijamo se, a u maju smo proslavili 10. rođendan! Zbog toga smo ovog proleća i leta zajedno sa nekoliko kompanija, koje su naši saradnici i vrlo dragi prijatelji, pripremili pregršt nagrada za naše korisnike. Pratite Ringeraju, nudimo vam puno korisnih informacija, iskustava i iskrenog druženja, a naše verne posetioce sponzori će obradovati vrednom kozmetikom za decu i dame, kvalitetnim igračkama za mališane i drugim vrednim poklon paketima. Na Ringeraji će proleće i leto 2018. biti posebno veseli! Dobrodošli na Ringeraja.rs!

4 Babyplaneta

Aksa Outlet centar nalazi se na drugom spratu u okviru Aksa radnje u naselju Krnjača u Beogradu. Po cenama koje su i do 50 posto niže od redovnih, možete kupiti: - odeću za mališane od prvog dana do 12 godina - obuću poznatih domaćih i svetskih brendova - kolica - krevece - auto-sedišta - hranilice - ljuljaške. Obučeni i edukovan i prodavci odlično poznaju karakteristike proizvoda i njihovu upotrebu, te su u svakom tenutku na raspolaganju kako biste napravili pravi izbor pri kupovini. Pored Aksa Outlet centra, na istoj adresi nalazi se i jedna od ukupno 13 Aksa radnji, u čijoj ponudi se nalazi sve što je potrebno za mališane od rođenja do 12 godina - kolica, kreveci, auto-sedišta, kozmetika, hrana, igračke, odeću i sve za prvo opremanje beba. Vidimo se u Aksa Outlet centru, na adresi Zrenjaninski put 28.


Special edition kolekcije u Aksi

Brend MAM osvojio dve medalje za kvalitet Poznati web sajt o roditeljstvu MadeForMums.com i ove godine proglasio je najbolje proizvode za bebe i decu, i to u 85 kategorija. Posle 40.000 sati rigoroznog testiranja čak 1.000 proizovda za najmlađe, i to u svakodnevnim realnim životnim situacijama, pobednike su zajedničkim snagama odabrali eksperti i roditelji. Sa ponosom objavljujemo da je brend MAM za 2018. dobio dve medalje. MAM anticolic flašica dobila je srebrnu medalju u kategoriji flašica za bebe, dok su se u kategoriji pribora za hranjenje bronzanom okitile MAM termoosetljive kašičice.

Pored aktuelnih kolekcija dobro poznatih brendova Chicco, Cybex, Maclaren i Britax Römer, u svim Aksa radnjama dostupne su i tzv. Special edition kolekcije. U njih spadaju specijalno dizajnirana kolica, auto-sedišta i kengur nosiljke koji se rade u ograničenim serijama. Lako ćete ih prepoznati u Aksa radnjama jer se izdvajaju po izgledu i stilu. Takođe, svaki proizvod iz Special edition kolekcije obeležen je posebnim znakom. Budite posebni i prepoznatljivi uz proizvode iz Special edition kolekcije.

Aksa u Banjaluci proslavila prvi rođendan U subotu i nedelju 19. i 20. maja dečja robna kuća Aksa u Banjaluci velikom rođendanskom zabavom za najmlađe proslavila je prvi rođendan. Mališani su se družili i zabavljali sa klovnovima, animatorima i maskotama Lillo&Pippo. Kako i priliči proslavi rođendana, uz pesmicu Divan dan duvali su svećice i sladili se rođendanskom tortom. Sve bebe rođene u periodu od 19. do 31. maja na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske dobile su vaučer u vrednosti od 20 konvertibilnih maraka za kupovinu u Aksi.

Nove Cybex kolekcije s potpisima svetski poznatih dizajnera Cybex, nemačka kompanija koja izrađuje proizvode za bebe i decu, posvećena je razvoju i proizvodnji inovativnih, funkcionalnih i bezbednih proizvoda za najmlađe koje uz to odlikuje savremen dizajn. Zato su Cybex proizvodi izbor mladih urbanih roditelja istančanog ukusa i sa osećajem za stil. Najnovije kolekcije rezultat su saradnje s dvoje dizajnera. To su Džeremi Skot, jedan od najvećih dizajnera današnjice, i Anna K, talentovana mlada dizajnerka koja se prošle godine našla na Forbsovoj listi najuticanijih ličnosti mlađih od 30 godina. Kako ono što je dobro ne treba menjati, Cybex je nastavio saradnju sa Džeremijem Skotom, a kao plod te saradnje nastala je kolekcija Cherubs, ekstravagantan duhovit prikaz klasičnih motiva u kombinaciji sa zlatnim detaljima. Space rocket kolekciju pak potpisuje mlada dizajnerka Anna K. To je nekonvencionalno, čudesno i zabavno putovanje do zvezda i planeta.

Babyplaneta

5


saveti Udruženja "RODITELJ"

Kako da podstaknete rani razvoj deteta

P

rvih 1.000 dana ključni su u životu svakog deteta, jer uz ljubav, pravilnu negu i ishranu dete može pravilno da se razvija i dostigne svoj pun potencijal. Ovaj period kao i onaj do polaska u školu može da utiče na celokupnu budućnost deteta, ali i na ekonomski rast i razvoj društva. Zato je nužno da se država što aktivnije uključi u stvaranje boljih preduslova za kvalitetan rani razvoj deteta.

Letnje radionice

Ovog leta, tokom jula i avgusta zainteresovani roditelji mogu da učestvuju u letnjim radionicama Centra za rani razvoj Udruženja „Roditelj“. Cilj programa je jačanje roditeljskih veština i sticanje novih znanja i pre svega je namenjen deci koja ne idu u vrtiće jer ovim dobijaju podsticajnu sredinu za razvoj, a roditelji mesto gde mogu da se informišu i nauče nove stvari. Radionice će se održavati u prostorijama UG „Evo ruka“ u Zemun polju, Partizanskih učitelja 1.

6 Babyplaneta

Iako je poslednjih godina na ovom polju dosta toga urađeno, na primer broj mališana do tri godine koji borave u institucijama sveden je na minimum (danas ih u svim ustanovama u našoj zemlji ima samo 29), još je mnogo oblasti na kojima mora da se radi. Predškolsko obrazovanje je i dalje najslabija karika u obrazovnom sistemu, tek polovina dece od tri i po do pet godina ide u vrtić. Za povećanje obuhvata potreban je daleko veći broj vrtića, ali i uključivanje zajednice kako bi što veći broj dece bio stimulisan i adekvatno razvijao sve svoje potencijale. Jedan od načina da se zajednica i sami roditelji aktivnije uključe u rani razvoj dece i rad na njihovim potencijalima jesu projekti nevladinih organizacija, poput Centara za rani razvoj koji Udruženje „Roditelj“ organizuje od 2011. godine. Specifičnost rada Centra za rani razvoj je to što aktivnosti koje se u njemu odvijaju podrazumevaju istovremeno učešće i roditelja i deteta, a program tematski pokriva i uzrast od samog rođenja: trudnicama i majkama beba pruža podršku u vezi s dojenjem i prvih dana kod kuće nakon porođaja, a tu je i program za roditelje i bebe svih uzrasta. Centar nije alternativa za vrtiće i igraonice, jer ne obezbeđuje čuvanje dece bez prisustva

roditelja. Za razliku od vrtića, ovi centri su fokusirani na ulogu roditeljskih kompetencija u ranom razvoju dece. Tako u prvi plan stavljaju potencijal za rani razvoj deteta u uzrastu do šest godina, kako kroz stimulisanje detetovih sposobnosti i veština, tako i kroz jačanje roditeljskih veština. U centrima za rani razvoj deci, kroz igru kroz igru i aktivnosti prilagođene njihovom uzrastu obezbeđuje se mogućnost rane socijalizacije i različitih oblika kognitivne i motoričke stimulacije. Istovremeno, njihovim roditeljima na raspolaganju je čitav spektar aktivnosti – savetovanja i predavanja stručnjaka – prilika da razgovaraju sa specijalnim edukatorima i rehabilitatorima različitih profila, psiholozima, pedagozima, pedijatrima i fizijatrima, a radi dodatnog informisanja o svim temama bitnim za razvoj njihove dece. Više informacija o Centru za rani razvoj možete da pročitate na sajtu www.roditelj.org

Udruženje „RODITELJ“ info@roditelj.org www.roditelj.org www.facebook.com/roditelj


Babyplaneta

7


biramo za vas

babY obloga, pojas za bebe sa pčelinjim Voskom Vaša beba ima grčeve, opstipaciju, prehladila je stomačić ili je muče druge stomačne poteškoće? Kao i uvek, priroda ima rešenje: pčelinje vosak! Bebama koje muče grčevi i bolovi u trbuhu pčelinji vosak pruža gotovo trenutno olakšanje. To je staro, tradicionalno sredstvo za ublažavanja bolova, a kao lek u medicini se upotrebljava na razne načine. Pošto pčelinji vosak pri zagrevanju upija mnogo toplote, od njega smo napravili Baby oblogu koja greje bebin stomačić, poboljšava cirkulaciju u tretiranoj zoni, blagotvorno umiruje, zadržavajući temperaturu. Ugodna toplota koju pruža doprinosi ublažavanju tegoba. Obloga je napravljena od prirodnih sirovina, pamučnog i lanenog platna sa pčelinjim voskom, a posebno je kreirana da bebama bude udobna i da se lako podešava. Aksa Kids Mega Store, bolje snabdevene apoteke i dečje radnje.

cHicco maRamice za steRilizaciju U prednosti ovih maramica uverićete se već pri prvoj šetnji ili putovanju s mališanom. Chicco maramice za sterilizaciju idealne su u slučajevima kada se laža, pribor za jelo ili omiljena igračka vaše bebice isprlja, a tekuća voda vam nije pri ruci. Pomoću njih će u samo nekoliko trenutaka bebin pribor biti savršeno čist i ponovo spreman za upotrebu. Džepno pakovanje od 16 pojedinačno upakovanih i sterilisanih maramica savršeno staje u svaku putnu ili torbu s dečjim stvarčicama. Maramice su bez mirisa i ukusa, bezbedne za upotrebu od bebinog prvog dana. Aksa Kids Mega Store i druge bolje opremljene dečje radnje.

nip tRening Flašice NIP trening flašice sa silikonskim piskom mališanima na zabavan i jednostavan način olakšavaju početak samostalnog hranjenja. Iako lagane jer su napravljene od mekane plastike, ove čaše su veoma otporne na oštećenja i lomove. Egronomski oblikovane drške s mekanim površinama savršeno staju u bebine rukice, pa je držanje jednostavno i bez klizanja. NIP trening flašice oslikane su zanimljivim detaljima i u bojama koje odgovaraju i dečacima i devojčicama. Specifične su po Actiflex sistemu koji sprečava zapušavanje piska i omogućuje ravnomeran protok tečnosti. U flašicu može stati do 150 ml tečnosti, poput vode, soka ili mleka, a iz njih mogu piti mališani stariji od šest meseci. NIP trening flašice su BPA free, što znači da ne sadrže opasnu hemijsku supstancu bisphenol A. Aksa Kids Mega Store i druge bolje opremljene bebi radnje i apoteke.

cHicco natuRal sensation Chicco Natural sensation nova linija kreirana je da prati prirodni razvoj bebine kože, kao u majčinom stomaku. Svi proizvodi su inspirisani sastavom vernix caseola - žućkastomasnog premaza koji nastaje pod dejstvom placentarnih hormona. To je prirodna zaštita tokom trudnoće a njena uloga je da čisti, štiti i hrani bebinu kožu sve do rođenja. Kolekciju čine sledeći proizvodi: šampon, kupka, kupka i šampon, losion za telo, krema za lice, ulje u spreju i krema 4u1 protiv ojeda. Svi proizvodi iz linije Chicco Natural sensation sadrže aktivne sastojke prirodnog porekla, a testovi rađeni pod nadzorom renomiranih nezavisnih instituta potvrđuju njihovu toleranciju, efikasnost i veoma pozitivne rezultate. Formula bez parabena i fenoxyetanola, preporučena od strane dermatologa i pedijatara, idealna je za upotrebu od prvog dana. Klinička studija potvrdila je preporuku zadovoljnih mama. Aksa Kids Mega Store i bolje snadbevene apoteke i drogerije.

8 Babyplaneta


Babyplaneta

9


biramo za vas

Sudocrem krema Kada dođe toplo vreme, češće se javljaju osipi i ojedi pregibnih površina kože i pelenske regije. Posledica su pojačanog znojenja ili trenja ruba pelene o bebinu kožu. Zbog toga ovu regiju treba posebno zaštititi i negovati. U toj situaciju od pomoći je Sudocrem sa svojom jedinstvenom aktivnom formulom koja deluje na tri načina: 1. Sadrži emolijens koji umiruje osetljivu i iritiranu kožu 2. Sadrži sastojke koji pomažu regeneraciju kože 3. Vodootporna faza stvara zaštitnu barijeru koja ne dozvoljava kontakt iritanasa iz pelene sa nežnom bebinom kožom. Aksa Kids Mega Store, apoteke, Drogerie Markt, Maxi, Tempo.

Obavezan aksesoar za putovanja jastuk za vrat i zaštite od sunca Iskustva pokazuju da mališani tokom puta najviše vremena provedu spavajući. Kako bi im putovanje do odredišta prošlo što prijatnije a i bilo udobno za vreme sna, predlažemo praktičan detalj, jastuče za vrat. Napravljeno je od mekanih materijala koji su prijatni i ne iritiraju kožu mališana. Vaše je samo da odaberete jedan od četiri zanimljiva dezena: Mickey, Minnie, Frozen i Cars. Najjednostavniji način da mališane tokom puta zaštitite od sunčevih zraka jeste upotreba zaštita od sunca za kola. Zahvaljujući vakuum sistemu štitnici od sunca lako se postavljaju na zadnje prozore automobila. Ima ih u dve verzije, trapezasti i sa roll-up sistemom. Izrađeni su od providnih materijala, pa će mališani tokom puta biti zaštićeni od sunca i istovremeno uživati u pogledu. Možete odabrati neki od četiri zanimljiva Dizni dezena - Miki, Mini, Kars i Frozen. Aksa Kids Kids Mega Mega Store Store ii druge druge bolje bolje opremljene opremljene dečje dečje radnje. radnje. Aksa

Reer suncobrani za kolica sa UV zaštitom Boravak na svežem vazduhu prija i mami i bebi, pa je preporučljivo da što više vremena provodite napolju. Međutim, tokom letnjih dana treba biti oprezan zbog jakog sunčevog zračenja. Zato savetujemo da u šetnje ne krećete bez Reer suncobrana za kolica sa zaštitom 50+, jer on štiti bebicu od direktnih sunčevih zraka. Zahvaljujući sistemu monitranja, lako ga je postaviti na skoro sve modele kolica. Savitljiva i lako podesiva drška čini ga fleksibinim i lako podesivim u pravcu sunčevih zraka. Reer suncobran za kolica dolazi u nekoliko boja, pa ćete lako naći onu koja odgovara kolicima vaše bebice. Aksa Kids Mega Store i druge bolje opremljene bebi radnje.

Kids Licensing dečje naočare za sunce Dečje oči su izrazito osetljive na preterano izlaganje UV zracima, jer njihove rožnjače propuštaju 70 odsto više svetlosti u odnosu na oči odrasle osobe. Zato ih od štetnog uticaja sunca treba zaštititi kvalitetnim sunčanim naočarima koje filtriraju celokupno UV zračenje. Baš takve su Kids Licensing naočare, sada dostupne i kod nas. Pored toga što će zaštititi osetljive dečje oči, upotpuniće i lični stil svakog mališana. Prilagođene su i devojčicama i dečacima, jer dolaze u različitim bojama i sa različitim motivima crtanih junaka: Mickey, Minnie, Cars, Princess, Frozen, Paw Patrol. Uz pojedine naočare sa motivima Paw Patrol i Frozen dobija se i futrola za njihovo odlaganje. Kids Licensing naočare poseduju Disney licencu i namenjene su mališanima starijim od tri godine. Aksa Kids Mega Store i druge bolje opremljene bebi radnje.

10 Babyplaneta


biramo za vas

sWiss pantHenol pRemium SWISS Panthenol Premium sadrži visok procenat (10 %) D-pantenola koji ima važnu ulogu u obnavljanju ćelija, pa je veoma efikasan u nezi i regeneraciji kože nakon izlaganja suncu ili sunčanja u solarijumu, ali i posle plivanja u bazenima s hlorisanom vodom. Panthenol se lako nanosi, koža ga brzo upija i ne ostavlja masne tragove na odeći. Zbog sastava je pogodan za svakodnevno korišćenje, posebno za dečju i veoma osetljivu kožu. U zavisnosti od afiniteta, možete odabrati jedan od tri oblika, sprej, mleko ili gel. Pored D-pantenola ovi proizvodi sadrže i druge aktivne supstance, poput vitamina A, D, E i F i aloja veru, dok gel sadrži i neven. Panthenol sprej se može koristiti i za zaštitu kose od sušenja pri izlaganju sunčevim zracima. Sprej je u tečnom stanju, bez boje i ne lepi kosu. Aksa Kids Mega Store, dm drogerije, roda i Supervero marketi, kao i sve bolje snabdevene apoteke.

mam laŽe u kutiji za samosteRilizaciju

Huggies pelene za kupanje

Dok imuni sistem bebe ne ojača dovoljno da se sam odbrani od bakterija i virusa, njen pribor uvek treba da bude savršeno čist. Sve MAM laže su upakovane u posebne kutijice za samosterilizaciju pomoću kojih će biti besprekorno sterilisane za samo tri minuta. U kutijicu sipajte vodu do označenog nivoa, zatim stavite laže, zatvorite kutijicu i stavite je u mikrotalasnu rernu. Posle tri minuta laže će biti čiste i spremne za upotrebu. U MAM kutijici istovremeno možete sterilisati dve laže.

Plivanje je idealna sportsko-rekrativna aktivnost za decu jer pozitivno utiče na njihov razvoj, a uz to im kupanje u moru, reci ili bazenu predstavlja pravo uživanje. Međutim, bebe ne mogu da kontrolišu odlazak u toalet, a prema ostalim velikim i malim kupačima nije zdravo niti pristojno da obavljaju nuždu dok se kupaju. U ovim situacijama idealne su Huggies pelene za kupanje. Lako se navlače i još lakše podešavaju zahvaljujući čičak trakama s obe strane pelene. Oslikane su zanimljivim dezenima, pa će ih mališani lako prihvatiti i koristiti.

Aksa Kids Mega Store i druge bolje opremljene bebi radnje i apoteke.

Aksa Kids Mega Store i druge bolje opremljene bebi radnje i apoteke.

cHicco tečni deteRdŽent i omekšiVač za Veš Chicco tečni deterdžent za pranje veša efikasno otklanja sve nečistoće s bebinih stvarčica, a istovremeno je nežan prema njenoj osetljivoj koži. Jedinstvena formula s dodatkom aloja vere omogućuje efikasno pranje, a ne izaziva iritacije i alergijske reakcije. Chicco tečni deterdžent za veš testiran je hipoalergenski (smanjuje potencijalni rizik od alergija) i može se koristiti od bebinog rođenja, ali i za pranje veša svih koji imaju osetljivu i kožu sklonu iritacijama. Dolazi u pakovanju od 1,5 litar, što je dovoljno za 27 pranja. Kako bi bebine stvračice bile besprekorno čiste, mekane i nežno mirisne, preporučljivo je da se Chicco tečni deterdžent koristi u kombinaciji sa Chicco omekšivačem. Chicco omekšivač je dostupan u pakovanju od 750 ml, u dva mirisa: beli s mirisom pudera, zeleni s blagim cvetnim notama. Pored toga, beli Chicco omekšivač sa mirisom pudera dostupan je i u novom, većem pakovanju od litar i po, što je dovoljno za 60 pranja. Aksa Kids Mega Store, Delhaize Tempo i Maxi objekti, Lilly, DM drogerije, Mercator, roda objekti, Super vero, Metro, Univerexport, DIS i bolje snabdevene apoteke i dečje radnje.

caRRiWell gRudnjak za dojilje Kako se u periodu dojenja veličina grudi između dva podoja menja i do dva broja, od velike je važnosti da grudnjak bude napravljen je od mekanog i prijatnog materijala koji ne pritiska grudi već prati njihov rast i obezbeđuje im najbolji položaj. Upravo takav je Carriwell grudnjak za dojilje: savršeno se prilagođava telu i omogućuje koži da nesmetano diše. Takođe, ne sadrži potporne žice i porube koji bi mogli da izazovu iritaciju. Široke trake na ramenima sprečavaju usecanje i pružaju udobnost. Carriwell grudnjak za dojilje ima prozorčiće za dojenje koji mami omogućuju da nesmetano hrani bebu. Dok bebu pridržavate jednom rukom, drugom jednostavno možete skinuti prednji deo korpe i omogućiti bebi lak pristup dojci. Kreiran je tako da se ne ocrtava ispod garderobe, a dostupan je u beloj, crnoj i bež boji, u veličinama S, M, L i XL. Lako se održava ručnim pranjem u mlakoj vodi. Aksa Kids Mega Store

12 Babyplaneta


poznati roditelj

FOTO: ALEX DMITROVIĆ

Verujem u vaspitanje igrom O nekim ljudima često gradimo predstavu samo na osnovu onoga čime se bave. Tako, izvesno, ima i onih koji smatraju da stand-up komičar i voditelj kviza „Stolice“ Srđan Dinčić sigurno svakog dana mora da bude duhovit tata svojoj deci Nastasiji i Alekseju. Iako priznaje da je često detinjast i da veruje u vaspitanje igrom, ovaj aforističar i voditelj ima svoje roditeljske dileme, kao i mnoge druge tate. O nekima od tih dilema pričao je za Baby planetu

Da li ste nenaspavani ovih dana, s obzirom na prinovu u porodici? Jeste li od onih očeva koji skaču na svaki bebin zvuk, ili možete da spavate i ako pucaju topovi? - Mogu da spavam i ako puca top, ali, srećom, moja beba je glasna kao top prikačen na ozvučenje za koncert Metalike, tako da kad se oglasi, skačem i ja i sve komšije po vertikali ispod nas. Supruga ima razumevanja za moj posao i činjenicu da često sa nastupa dolazim kasno, pa je uglavnom ona neispavana jer skače na najmanji šum. Iza vas je mnogo toga u profesionalnom smislu, da li je biti roditelj teže od Survivora i pune sale gledalaca koji očekuju da budete smešni? - Nije roditeljstvo teško kao što mi nije teško da izađem pred punu salu gledalaca. I jedno i drugo je veliko zadovoljstvo i igra. Videćemo da li je moja metoda igranja prava, jer rezultate roditeljstva

14 Babyplaneta

možeš videti tek kada deca odrastu i pokažu u kakve si ih ljude oblikovao. Danas sve više očeva prisustvuje porođaju supruge, ili se barem vrši pritisak na njih da budu tu. Da li ste među onima koji su te momente podelili sa suprugom? - Nisam te momente podelio sa suprugom, jer bi u tom slučaju bolničko osoblje verovatno moralo da zapostavi nju i mene vraća iz nesvesti. Kako su izgledali porođaji vaše supruge, a kako ste vi to sve proživeli/doživeli? - Oba porođaja su bila na carski rez. Moj doživljaj? To je bila čudna mešavina sreće, uzbuđenja i straha. Sada kada je došla druga beba, da li ste više preokupirani njenim odgajanjem, ili time kako će starije dete prihvatiti mlađe? - Moram da priznam da sam prvih mesec dana više pažnje posvećivao tome da

starija ćerka ne oseti da je zapostavljena jer je u kuću stigao mali brat. Čak sam malo i preterivao. Prestao sam to da radim čim sam primetio da je mala lukava lisica shvatila šta se dešava i tu pažnju počela pomalo da zloupotrebljava. Često u svojim stand-up nastupima pominjete kćerkicu i dogodovištine s njom. Da li je to način da napravite duhoviti otklon od roditeljstva koje, čini se, naročito danas nije lako? - Neko je rekao da uopšte nije teško biti roditelj, ali da je vraški teško biti dobar roditelj. Stand-up komediju vidim kao formu koja gubi smisao ako nije barem malo lična, to jest ako osoba na sceni ne unosi makar malo sebe u celu priču. Na svetu ima mnogo komičara i gotovo sve teme su na ovaj ili onaj način obrađene, ali niko nikada nije pričao o mojoj porodici i meni, pa je besmisleno da tu šansu ne iskoristim, a i lakše je pričati o nečemu što poznaješ. A Dinčiće baš dosta dobro poznajem.


Roditeljima se danas servira mnogo knjiga, seminara, učenja kako da vaspitavaju decu, a oni kao da nikada nisu bili zbunjeniji? Čime se vi i supruga vodite? - Vodimo se uglavnom time kako su nas naši roditelji vaspitavali (sebi delujemo kao veoma korektno vaspitani), moguće da grešimo, ali pokušaćemo tako. Interesantno da upravo ti koji su nas vaspitavali sad imaju potpuno drugačiju ideju kako bi trebalo sa unučićima. Mada, nije loše ni decu vaspitavati uputstvima iz knjiga i blogova, jer ako postanu barabe, uvek se možeš vaditi na štamparsku grešku. Da li je odluka da ostanete u Sremskoj Mitrovici gde ste odrasli motivisana i time da deca tamo imaju humanije i lepše uslove za odrastanje nego u velikim gradovima poput Beograda? - Volim Sremsku Mitrovicu, i sve osim posla mi je u njoj, te nisam video nijedan razlog zašto bih zbog posla promenio sve ostalo. Ne mogu da tvrdim da deca u manjim sredinama lepše odrastaju nego u Beogradu, jer nisam odrastao u Beogradu, ali sam siguran da je meni kao roditelju lakše da se organizujem u manjem gradu nego u Beogradu. Koliko se detinjstvo vaše dece razlikuje

od vašeg? Na čemu im zavidite, a na čemu oni mogu da zavide vama? - Zavidim im na dostupnosti svega što je došlo razvojem tehnologije, ali mislim da oni nemaju na čemu meni da zavide jer imaju sve što sam imao i ja, plus računare, pametne telefone, internet... Nisu mi jasni oni što govore „samo bulje u te kompjutere, ja sam u njihovo vreme igrao fudbal, klikere“. Naravno da i oni igraju fudbal, ali pored toga na internetu za dve sekunde mogu da pronađu lekcije origamija, gitare ili francuskog jezika. Da se vratim na odgajanje, očevima se često zamera da ne učestvuju dovoljno u gajenju dece. Kakvo je vaše iskustvo, jeste li pomagali ili ste ravnopravan učesnik u tom poslu i imate li neki super savet za tate, nešto što je vama pomagalo? - Manje vremena provodim sa decom nego supruga, tako da je poštenije da kažem kako samo pomažem. Trudim se da iz te uloge pomagača ne pokvarim nešto što je „glavni majstor“ izgradio, ali često mi ni to ne polazi za rukom jer sam previše popustljiv, a i detinjast. Kakvi su vam profesionalni planovi, angažovani ste na više strana i da li vam to netipično radno vreme ostavlja manje ili više mesta za decu?

- Nažalost, netipično u mom slučaju često znači da radno vreme ne prestaje, pa to ostavlja manje vremena za porodicu nego što bih želeo. Profesionalni planovi trenutno su usmereni na bolju organizaciju, a to će sigurno doneti više vremena za klince i suprugu.

Deci ostavljamo društvo koje trenutno stvaramo

Da li je ismevanje negativnih društvenih pojava kroz satiru i humor kojim se bavite dovoljno da ozbiljno shvatite život ovde, ili ipak strahujete od društva u kojem gajite decu a i kakvo če ih društvo dočekati kada odrastu? - Dočekaće ih društvo koje mi trenutno stvaramo, tako da je strah veoma opravdan. Od nekih generacija moramo početi sa menjanjem stvari, zato mislim da je jako bitno da decu sada učimo kako može i mora da se stvori bolje društvo. I da možemo i moramo biti bolji ljudi. To je najveći doprinos koji mi trenutno možemo da damo.

Babyplaneta

15


3,2,1... odaberi sad

trio sistem Cross (kolica+nosiljka+auto-sedište) Od ođenja do

meseci

torba za mame Prednji točkovi se rotiraju za

stepeni

torba za bebine stvari

Pojasevi sa

tačaka vezivanja MATERIJAL: Eko koža

16 Babyplaneta


tema broja

18 Babyplaneta


Letovanje po meri porodice U

spomene s porodičnog letovanja s decom, naročito ako su deca još mala, često su osim uživanja, igre i zabave pune i ne baš tako lepih iskustava. Odmor s decom, ako nije dobro isplaniran i osmišljen, lako može da se pretvori u noćnu moru. Dok su deca mala, godišnji odmor najčešće je godišnji umor. Mala deca zahtevaju mnogo pažnje, posebne uslove, i s njima teško da ima odmora u smislu lenčarenja. Ali uz puno pažljivog planiranja letovanje s mališanima može da bude

jedna od najlepših avantura. Vreme i lokacija porodičnog letovanja u velikoj meri zavisiće od dečjeg uzrasta. Ako imate bebu, morate pažljivo da izvagate gde da odete a da se letovanje ne pretvori u noćnu moru i za vas, i za dete. S druge strane, ako su vaša deca malo veća, morate imati u vidu njihove navike, sklonosti i višak energije, pa je dobro da birate lokacije gde možete da budete aktivni i da im dane ispunite zanimljivim dešavanjima. Pedijatri se slažu da mala deca obično odlično podnose putovanja, ali zbog

vaše udobnost i odmora ipak treba sačekati da beba napuni barem pet-šest meseci pre nego što s njom krenete na dalji put. To je period kada deca počinju da sede, uvodi im se obrok čvrste hrane, pa i put i letovanje mogu da budu lakši. Što se tiče perioda kada je najbolje ići, bez obzira na to idete li na „vrela“ mora, naše more ili planinu, izbegavajte da tamo budete kada je pretoplo. Dobra strana letovanja van sezone je što ono daleko manje košta nego u jeku letnje sezone.

Babyplaneta

19


tema broja

Gde otići s decom na letovanje Morske destinacije Kad kažemo odmor, većina nas prvo pomisli na more. I mali i veliki članovi porodice obožavaju aktivnosti u vodi, sunce, šetnje, plivanje. Za porodice s decom na našim prostorima su iz godine u godinu veoma popularne destinacije Grčka, Hrvatska, Crna Gora. Ove zemlje su dovoljno blizu, tako da se komforno može stići do odredišta, a uz to pružaju dobre uslove za porodični smeštaj i imaju plaže kao stvorene za malu decu. Putovanja na daleke i egzotične destinacije obično se preporučuju tek kada deca malo porastu, mada ima roditeja čiji avanturistički duh želi da letuje na takvim destinacijama iako su im deca mala. Deci je boravak na moru uživanje jer obožavaju vodu, a ima i zdravstvenih prednosti za njih. Idealan period je van sezone – kraj maja, jun i septembar, da bi se izbegle velike vrućine.

20 Babyplaneta

Seoski turizam Mada na prvi pogled ne deluje najatraktivnije, odmor na selu može da bude divan, ispunjen i deci veoma interesantan. Igranje sa životinjama, skupljanje trave, branje cveća i lekovitih biljaka, aktivnosti su koje deca vole i njima uživaju. Nije zanemarljivo ni što će imati prilike da uživaju u seoskom ambijentu, zdravoj domaćoj hrani i čistom vazduhu, a ako još imate priliku da odete kod rodbine, ova varijanta odmora biće vam najjeftinija. U našoj zemlji seoski turizam je u zamahu, naročito su zanimljivi salaši po Vojvodini i šumadijska sela. Sjajno je i što na selo možete da odete tokom čitavog leta, jer je klima oštrija i sigurno vam neće biti vruće. Jezero ili banja kao more Odlazak na jezero je možda najmudriji izbor za letovanje ako imate malu bebu. Temperature su niže nego na moru, ali

možete da se kupate. Neka jezera, poput Palića. Srebrnog jezera i Belocrkvanskih jezera, imaju i zanimljive sadržaje za decu, pa će im boravak na ovim lokacijama sigurno biti uživanje. Dobro rešenje je i odlazak u neku banju ili hotelski spa kompleks. Tamo ćete imati priliku da se opustite i odmorite uz razne tretmane koje današnje banje i spa centri nude. Što su deca starija, ponuđeni sadržaji su im bitniji. Zato roditelji neće pogrešiti ako odu na letovanje u mesta gde ima dosta prilike da deca uživaju u fizičkim aktivnostima, bilo da su to plaža prilagođene njima, igrališta i bazeni za decu, ili popularni akva parkovi. Istraživanja su pokazala da deca svih uzrasta (od četiri do 14 godina) najviše vole aktivnosti u kojima mogu da učestvuju i koje zahtevaju određeni fizički angažman, dok roditelji na putovanjima vole da razgledaju spomenike i muzeje, što deci nije posebno zanimljivo.


Odmor na planini Mada nisu svi ljubitelji planina, neosporno je da će planinski vazduh pozitivno uticati i na dečje ali i na zdravlje roditelja. U našoj zemlji ima nekoliko destinacija koje su veoma popularne za porodične odmore – Divčibare, Zlatibor, Tara, Kopaonik. Mnogo šetnje po zelenilu, igrališta, čist vazduh, mir i tišina aduti su ovakvog letovanja. Čak i tokom leta temperature su veoma prijatne. Predivni pejzaži koji oduzimaju dah, obeležene planinarske staze, domaća hrana, sve više privlače turiste, naročito porodice s decom. Letovanje u gradu Uprkos željama, mnoge porodice ipak ne idu na porodično letovanje. Tada je pravi izazov naći deci zanimaciju koja će biti dostojna zamena za dve nedelje na moru. Poslednjih godina u Beogradu, ali i drugim gradovima Srbije, organizuju se razni kampovi u kojima deca mogu da letuju u samom gradu ili na nekim drugim destinacijama u zemlji. Postoje i kampovi koji nude dnevno čuvanje dok su roditelji na poslu. Ovakav način zabave dece kao alternativa odlasku na selo ili planinu može da bude savršen, naročito za roditelje koji nemaju rodbinu ili prijatelje kod kojih bi poslali mališane.

Kako na odmor Avionski prevoz je svakako najbolja opcija, ako je moguća. Druga dobra opcija je sopstveni automobil, naročito jer tako kontrolišete koliko ćete putovati i kada ćete praviti pauze. Ako nemate sopstveni automobil, voz sa spavaćim kolima bolja je opcija od autobusa. Putovanje automobilom može da bude prava avantura ako pažljivo isplanirate usputna zaustavljanja (od svake pauze tokom vožnje možete napraviti mali izlet). I voz može da bude lep doživljaj, bez obzira na sve nedostatke ovog prevoza kada je porodično putovanje u pitanju. Ako baš morate da putujete autobusom, gledajte da to bude noću, ponesite dovoljno hrane, vode i presvlake za decu. Zdravi na odmoru Da biste smanjli mogućnost za neprijatnosti i razbolevanja na odmoru, preduzmite neke mere predostrožnosti: • Deca se mnogo igraju i znoje, pa se mora voditi računa o sprečavanju dehidratacije. Preporuka je da im se što češće nudi mineralna negazirana voda i prirodni sokovi. • Obroci treba da budu lagani, kupljeni ili spravljeni na proverenim mestima (izbegavati lako kvarljivu hranu). Najbolje je da

tokom putovanja i na odmoru koristite flaširanu vodu i sokove, ako ste u mogućnosti, kako ne bi došlo do narušavanja prirodne flore creva i dijareje. • I tokom putovanja voditi računa da dete ne dehidrira, praviti česte pauze, davati mu da pije vodu i ne mnogo slatke sokove, kao i suvu, lako svarljivu hranu. Ako dete ima problem s mučninom, dati mu pre puta terapiju, a postoje i akupresurne narukvice koje mogu da ublaže problem. • Sunce više nije u modi i veoma je bitno da mu se deca dozirano izlažu (nikako u vreme najvećeg zračenja od 11 do 17 h), da su adekvatno zaštićena zaštitnim kremama i odećom. Čak i ako niste na moru, neophodno je da koža mališana sve vreme bude zaštićena, jer će mnogo vremena provoditi napolju, a sunce na planini ili pored jezera zrači istom jačinom kao i na moru. Takođe, nemojte izbegavati UV kreme ni po oblačnom danu, jer iako to tako ne izgleda, sunce i tada zrači. • Pripazite i na eventualne ubode insekata i alergijske reakcije na njih (osa, pčela, komarac, krpelj). Obično na mestu ujeda nastaje lokalna promena u vidu crvenila, otoka i bola. Preventivno oblačite decu u svetle tonove; izbegavajte mirisne sapune; koristite zaštitne kreme i sprejove.

Babyplaneta

21


tema broja

22 Babyplaneta


Izaberite odmor po svojoj meri

L

etovanje je sjajna prilika da što više vremena provedete sa svojom decom, da se družite i uživate. Kada planirate odmor, svakako imajte u vidu ne samo uzrast, već i navike dece i njihove afinitete. Bitno je i kako vi doživljavate letovanje – da li kao izležavanje u hotelu gde vam je sve nadohvat ruke, ili avanturu ispunjenu svakodnevnim doživljajima i sa mnogo aktivnog odmora. Mada su komfor i potrebe dece na prvom mestu, nekada nije loše porodični odmor planirati tako da i roditelji maksimalno uživaju. U zavisnosti od toga kakav ste tip osobe, osmislite porodično letovanje po svojoj meri. Roditelji konformisti Ako ste roditelj kojem je najbitnije da se odmori, uživa i da mu sve bude blizu i po meri, onda je najbolje da idete na letovanje negde gde ste već bili, ili tamo gde je sve ol inkluziv – dakle, sve organizovano, obroci, izleti, bazen u okviru hotela. Za vas je najbolji avionski prevoz, i to ako je moguće da ne bude predug let. Za udoban smeštaj za vas su uvek pre hoteli, gde već imate ogranizovanu zabavu za decu, nego smeštaj u privatnom aranžmanu ili kampovanje. Druželjubivi roditelji Ako volite da se družite, gužvu i ne smeta vam gomila dece, onda izaberite letovalište koje je na glasu kao mesto gde najčešće letuju roditelji s decom. Još bolje,

organizujte se s prijateljima, pa idite zajedno na letovanje, biće bučno i zabavno. Vama ne smeta ni da putujete autobusom, sigurno ćete upoznati neke nove prijatelje, a ni kolima, u koloni, jer možete da pravite pauze koje ćete iskoristiti za obilazak znamenitosti i druženje. Roditelji ljubitelji prirode Za vas je najbolje da odmor organizujete tamo gde ćete osim lenčarenja na plaži moći da naučite nešto novo i vi i deca, ili da mališane učite istoriji, očuvanju tradicionalnih vrednosti. Ovakve porodice često umesto u nekom mondenskom primorskom mestu odmor provode uživajući u selu ili u blizini starih civilizacija, gradova, crkava, muzeja. Roditelji avanturisti Za ove roditelje nema prepreka, najvažnije im je da letovanje bude nezaboravno i puno avantura. Da li će spavati u kampu ili u apartmanu, nije im bitno, ali će gledati da svaki dan ispune šetnjama, otkrivanjem okoline, avanturama u prirodi. Za ovakve porodice idealan je odlazak na planinu, jer im daje mogućnost da provedu aktivan i nezaboravan odmor. Ako ste roditelj avanturista, sigurno vam neće ni pasti na pamet da uplatite hotel i sve obroke, a ako i idete na more, to će biti mesta koja nisu popularna, sa osamljenim i divljim plažama i u čijoj blizini ima napretek lokacija za istraživanje.

Babyplaneta

23


tema broja

Postanite majstor pakovanja

M

a koliko da je odlazak na odmor uživanje, pakovanje zna da bude noćna mora: potrebno je spakovati sve što je porodici potrebno desetak dana ili dve nedelje. Ako imate malu bebu ili decu različitog uzrasta, to je maltene kao da se selite. Pre nego što krenete s pakovanjem, dobro razmislite šta je ono bez čega nećete moći na letovanju i racionalizujte spisak. Šta treba da bude na spisku za porodično pakovanje?

24 Babyplaneta

Pakovanje s bebom Ukoliko imate bebu, čini se da je jednostavno ići na more – ako beba sisa, hranu nosite sa sobom, može da spava u naručju ili kolicima, gaderobica je mala i ne zauzima mnogo prostora. Ali razmislite o mestu za krupnu opremu koja vam je neophodna za udoban odmor – kolica, rasklopivi krevetac za spavanje (u nekim letovalištima u okviru smeštaja dobija se krevetac), nosiljka. Ako je dete u procesu odvikavanja od pelena, uvek mu ponesite nošu na koju je naviklo.

Kakav god aranžman da imate, teško je očekivati da će beba jesti hranu koju jedu odrasli. Zato je najbolje da joj ponesete određene zalihe kašica i mleka ako ne sisa, naročito ako niste sigurni da ćete u letovalištu moći da kupite hranu na koju je navikla. Neophodno je i da na put ponesete prenosni frižider kako bi hrana koju dajete bebi bila adekvatno čuvana bez obzira na to da li ste smešteni u hotelu ili privatnom apartmanu. S garderobom ne morate preterivati, ali imajte u vidu da se bebe mnogo znoje i treba ih često presvlačiti.


Pakovanje sa većom decom Starija deca ne koriste krevetac, ali morate računati na kabaste igračke, kao i opremu za kupanje i igru: lopte, mišiće, pojaseve, kantice i ostale igračke za vodu. One mogu da zauzmu veliki deo prtljaga, pa je preporuka da ih kupite na licu mesta, jer najčešće nisu skupe. Što se tiče garderobe, starija deca su dosta aktivna i teško ih je zadržati u hladu. Zato je potrebno poneti dovoljno odeće svetlih boja (pa i s dužim rukavima) kako biste ih zaštitili od sunca. Nemojte se mnogo opterećivati modnim kombinacijama, najbitnije je da im bude lepo i udobno. Uvek im spakujte i omiljenu igračku, naročito ako ne vole promenu mesta spavanja. I samo putovanje može da se oduži, a deci zna da bude dosadno vezanima u auto-sedištima. Zato su češće pauze i zanimljive igračke u autu način da se putovanje što lakše preživi. Šta ne morate da nosite na put Kako je prostor u kolima uglavnom veoma ograničen, a vi osim dečjih treba da spakujete i stvari za odrasle, morate da racionalizujete. Sa spiska izbrišite stvari koje vam nisu neophodne, poput njihalica, suncobrana koji možete svuda da iznajmite ili ga dobijate, previše glomaznih igračaka za vodu. Ako letujete u hotelu, nema potrebe ni da nosite brdo peškira, osim dečjih, ukoliko želite. Iako morate poneti i malo topliju garderobu, za slučaj da temperature budu niže, nemojte nositi mnogo, kao da idete na zimovanje. Dovoljna je poneka dukserica, pantalone i tanka jakna za svakog, kako ne biste nepotrebno napunili još jedan kofer. Nemojte nositi ono što već imate u mestu letovanja, ovo se pre svega odnosi na hranu. Pre nego što krenete na letovanje, raspitajte se šta od radnji ima u tom mestu, pa ćete znati možete li tamo da nabavite hranu koju želite.

nadne zdravstvene probleme, ili članovi porodice imaju i neke prateće bolesti. Šta bi obavezno trebalo da se nađe u putnoj apoteci? - Lekovi protiv mučnine Ako neko u porodici loše podnosi put, najbolje je da pre putovanja popije lek protiv mučnine. - Terapija za stomačne probleme Naš stomak često burno reaguje kada promenimo klimu, vodu, ishranu. Zato lekari savetuju da obavezno uza sebe na letovanju imate kapsule protiv proliva i probiotik za regulisanje crevne flore, kao i rastvor za rehidrataciju. Promena sredine može da izazove i zatvor, pa je potrebno poneti neki lek za olakšanje ovih tegoba. - Lekovi za temperaturu U slučaju povišene temperature, kojoj su deca naročito sklona, treba da imate toplomer i neko od sredstava za skidanje temperature (najbolje na bazi eferalgana). - Terapija protiv alergija Ako dete ima respiratornu alergiju, svakako ćete poneti uobičajenu terapiju koju koristi. No, tokom letovanja svakom može da se dogodi alergijna na sunce, a odlična prva pomoć su gelovi koji rashlađuju a i koriste se u slučaju burne reakcije dečje kože na ujed insekata. Uza sebe treba imati i sirupe koji mogu da kontrolišu lošu situaciju sa alergijom. - Set za saniranje povreda Ni na letovanju ni vi ni deca niste zaštićeni od povreda – ogrebotina, modrica, ugriza. Kako biste u slučaju povreda što pre sanirali ranu, u putnoj apoteci se moraju

Nigde bez auto-sedišta! Uprkos tome što je u našoj zamlji korišćenje auto-sedišta obavezno, nažalost, veliki broj roditelja ne poštuje propise. Čak i kada kupe autosedište, koriste ga neredovno ili nepravilno, a policija s druge strane nema ustaljenu praksu da takve prekršaje kažnjava. Ali ako se u inostranstvo zaputite svojim automobilom, može se lako desiti da vam ne dozvole ulazak u zemlju ako nemate auto-sedište za dete, ili da platite visoku kaznu ako vas policija zaustavi i utvrdi da nepropisno vozite decu. naći alkohol, hidrogen, sterilna gaza, zavoj, neki od sprejova za dezinfekciju, makazice, krema protiv opekotina, hanzaplast. - Za sunčanje Koliko god voleli sunčanje, ako preteramo, mogu da se jave razni problemi - od prolaznog crvenila do opasnih opekotina. Zato je važno da se veoma pažljivo sunčate i kožu pravilno zaštitite tokom boravka na suncu. Ovo naročito važi za decu, jer im je koža nežnija i ne bi smela da izgori. Ipak, neka se u putnoj apoteci nađe mast s ekstraktom kamilice i kantariona koja ima antiseptično dejstvo, ublažuje upale i smiruje upaljenu kožu. Možete spakovati i mast s ribljim uljem koja se preporučuje za lečenje i epitelizaciju opekotina, suve kože i crvenila.

I kućna apoteka u koferu Putna apoteka je uvek neophodan deo prtljaga, naročito ako na letovanje idete sa malom decom. Jedan od važnih kriterijuma pri izboru destinacije za letovanje je da u mestu u koje idete bude dostupna lekarska pomoć. Ipak, i pored toga, uvek spakujte najnužnije lekove i pomoćna lekovita sredstva. Šta će se naći u putnoj apoteci zavisi od toga da li nosite samo terapiju za izne-

Babyplaneta

25


tema broja

Trudnica na letovanju

D

rugo stanje nikako nije prepreka da buduća mama ode na letovanje.Taj odmor može da bude poseban, kao prvi na kojem je zajedno sa vama bila i beba koju iščekujete. Iako mnoge trudnice žele da se pre nego što beba dođe na svet odmore na moru, planini ili jezeru. većina njih nije sigurna da li je bezbedno da putuju ili se kupaju. Da li trudnica treba da putuje na letovanje zavisi pre svega kako se oseća, da li trudnoća protiče bez problema, ili je rizična, koji je period trudnoće. Svaka mama individualno treba da porazgovara sa svojim lekarom i od njega dobije zeleno svetlo za letovanje kako bi bila sigurna da će odmor prijati i njoj i bebi. Kada putovati? Prvi trimestar često nije najbolji period za putovanje, naročito ako trudnica ima mučnine. Mnoge na početku prolaze kroz buran period, kada dolazi do naglih hormonskih promena, pa im putovanje i promena okruženja neće prijati. Ni poslednji trimestar nije uvek najbolji izbor za dalja putovanja, buduća mama se već teže

26 Babyplaneta

kreće, stomak je veliki i nije joj lako da obavlja svakodnevne aktivnosti. Idealno je ako trudnica na godišnji odmor ode dok je u drugom trimestru – trudnoća je več dovoljno odmakla da putovanje nije naporno i rizično, a ona je još dovoljno aktivna da potpuno uživa u svom odmoru. Ipak, u kojem god da ste periodu trudnoće pred planirano letovanje, obavezno se pre puta konsultujte sa svojim lekarom. Za zdravu trudnicu nema nikakvih prepreka da letuje, ali ipak treba ispoštovati neke savete kako bi joj odmor bio lepši. Trudnice ne bi smele da se izlažu suncu, pa posebnu pažnju treba posvetite sredstvima za zaštitu od sunca. Naravno, izbegavajte da se sunčate u periodu od 10 do 17 časova. Debela hladovina tokom dana i boravak na plaži rano ujutru i predveče pravi su izbor za trudnicu. Što se tiče kupanja, ako je trudnoća u redu, buduća mama može da se kupa normalno. Jedino treba voditi računa o redovnom menjanju kupaćeg kostima kako bi se izbegla infekcija. Nastavite da se hranite lagano i zdravo, kao i kod kuće – zaobilazite gotovu hranu i neproverena mesta za obroke. Izbegava-

jte sirove školjke, sireve, domaći sladoled i sve one namirnice koje su vam zabranjene tokom trudnoće. Pijte dovoljno tečnosti da ne biste dehidrirali, najbolje neku koja ne sadrži previše natrijuma. Izaberite slabo mineralnu vodu u kojoj je količina natrijuma najviše 1.000 mg. Letovanje na planini Za letovanje buduće mame planina može da bude čak i bolji izbor od mora. Ali treba imati i vidu da trudnice ne bi smele da borave na visini većoj od 1.500 metara zbog opasnosti od vrtoglavice i nesvestice. Pri izboru destinacije treba voditi računa da se do planinskog mesta može doći lako, ko i da je u samom mestu lekarska služba ili drugi odlik medicinske pomoći. Vodite računa o zaštiti od sunca jer je na planini dejstvo sunčevih zraka jače nego na moru, pa treba dobro zaštititi kožu. S druge strane, čim sunce zađe za oblake, temperatura naglo opada, te je važno oblačiti se slojevito. Iako je šetnja odlična vežba za trudnice, jer podstiče cirkulaciju, nemojte preterivati s naprezanjem.


Babyplaneta

27


u centru pažnje

Udružena borba protiv raka Svi znamo da je rak, nažalost, među vodećim uzrocima obolevanja i smrtnosti. Svi znamo i koji faktori rizika dovode do pojave te bolesti kao i da se redovnim pregledima mnogi tipovi raka mogu prevenirati ili barem otkriti na vreme. Ali, nažalost, jako malo nas se ponaša u skladu s tim. Svaka promena potiče od promene pogleda na svet i navika, a RTS se poslednjih meseci svojski trudi da nas osvesti, nauči i promeni nam navike. Kampanja „Rak je izlečiv“, koju je pokrenula Radio Televizija Srbije, okupila je zdravstvene i druge institucije, pojedince i zdravstvene radnike kako bi ljudima pomogli da promene navike i shvate da je rak izlečiv. Razgovarali smo sa dva TV lica koja su celu kampanju osmislila, Anom Stamenković i dr Ivanom Božović, novinarkama Informativnog programa RTS-a

V

eć godinama pratimo zdravstvo, a RTS je, naravno, uključen u sve kampanje koje promovišu zdrave stilove života, širenje svesti o značaju prevencije, blagovremenom otkrivanju i lečenju svih bolesti, pa i najzloćudnijih. Profesionalno i odgovorno, a skoro uvek uz maksimalno lično-emotivno uključivanje, izveštavamo o aktivnostima udruženja pacijenata, potrebama pojedinaca i ulažemo velike napore da se negativna statistika u Srbiji promeni. Nažalost, obolevamo i umiremo upravo od bolesti koje malim promenama loših životnih navika i boljom prevencijom mogu da budu i sprečene i izlečene - kaže Ana Stamenković. - Svako od nas ima nekoga ko je bolovao od raka, ko se borio i pobedio, ili ko je izgubio tu bitku... Ideja da pokrenemo veliku, nacionalnu, za početak jednogodišnju kampanju kojom ćemo da se borimo protiv raka potekla je

28 Babyplaneta

od direktora RTS-a Dragana Bujoševića. Osmislile smo kampanju koja treba da upozori, informiše, podstakne na promene i izmeni statistiku. Ministarstvo zdravlja je, kažu sagovornice Baby planete, njihov partner, desna ruka u tom projektu, jer da bi ostvarile sve što je zamišljeno, neophodna je podrška lekara, sistema, državnih institucija. A druga ruka su građani, pacijenti, udruženja pacijenata. Podršku projektu daju farmaceutske i druge kompanije, pojedinci, organizacije. U Srbiji godišnje od raka oboli više od 36.000 osoba, a umre oko 20.000, što znači da godišnje nestane jedan manji grad. I dalje obolevamo i umiremo od malignih bolesti koje mogu biti sprečene ili na vreme otkrivene i lečene. Pušenje, nedovoljna fizička aktivnost, gojaznost, stres, loša prevencija, za to smo odgovorni sami i to moramo da menjamo, uverena je Ana Stamenković.

I maraton u znaku borbe protiv raka - Ovogodišnji 31. beogradski maraton bio je posvećen borbi protiv raka, a naša kuća je sve maratonce, polumaratonce i rekreativce pozvala da budu deo te borbe. Svi su dobili tračicu boje lavande, simbol te borbe. Tog 21. aprila lica RTS-a, nadležni, lekari, udruženja pacijenata poslali su poruku da samo ujedinjeni možemo da se borimo protiv malignih bolesti... Ova trka je imala i humanitarni karakter: Udruženje „Progovori“ zajedno s lekarima Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije prikupljalo je novac za kupovinu BRCA testova koji se koriste za rano otkrivanje raka jajnika i dojke - kaže dr Ivana Božović.


- Neophodni su nam i bolja dijagnostika i bolje lečenje, tu su bitne veće aktivnosti nadležnih i sistema. Osnovana je i Komisija koja treba da utvrdi činjenice o posledicama NATO bombardovanja. Prema podacima Instituta Batut i žene i muškarci u Srbiji najčešće obolevaju od raka pluća, dojke, grlića materice, debelog creva, a čest je i rak pankreasa i prostate. Država od 2013. sprovodi organizovani skrining na rano otkrivanje raka dojke, raka grlića materice i kancera debelog creva. Poražavajuće je što se pozivu na pregled ne odazivaju svi građani već svaki treći-četvrti. A upravo ove maligne bolesti otkrivene u početnim fazama potpuno su izlečive, napominje Ana Stamenković. - U Srbiji je najčešći rak pluća, a svaki drugi muškarac puši. Mi smo snimali tek operisane pacijente koji jedva čekaju da zapale cigaretu. Imamo porast broja obolelih od raka kože, a nikako da zabranimo solarijume za mlađe od 18 godina. Ipak, verujemo da možemo da menjamo stvari - u okviru kampanje bio je mamograf ispred RTS-a, pregledano je više od 1.600 žena. Da to nismo organizovale, verovatno nijedna od njih ne bi otišla na pregled - dodaje Ana Stamenković. Posle čitanja radioloških snimaka 209 žena upućeno je na dalju dijagnostiku. Nakon dodatnih pregleda kod devet je postavljena sumnja na rak dojke i one su upućene na dalje lečenje. Sagovornice ističu da su kroz druge slične kampanje koje vode mediji uvidele da uz uporonost rezultati ne izostaju. I iskustva drugih zemalja pokazuju da kada se

najgledanije televizije i mediji uključe i profesionalno i odgovorno izveštavaju o određenoj temi, mogu da se iniciraju promene. U Japanu su radi promene statitiske moždanih i srčanih udara na najgledanijoj televiziji imali serijale o štetnosti šećera i soli. Rezultat? Drastično je smanjeno obolevanje od kardiovaskularnih bolesti. - Svakog ponedeljka u 7.30 u okviru Jutarnjeg programa RTS-a imamo desetominutni segment „Rak je izlečiv“, a utorkom u emisiji „Tako stoje stvari“ i u našem Drugom dnevniku nešto kraće forme tog segmenta. To su „naši“ stalni termini, ali i sve druge emisije i druge kolege uključeni su u ovu kampanju i koriste svaku priliku da govore o prevenciji, simptomima, dijagnostici, terapiji, novinama u lečenju. Pratimo sva svetska dostignuća u toj oblasti, pokušavamo da rešimo probleme ukoliko ih ima nabraja dr Ivana Božović na koje sve načine na svojoj televiziji uključuju kampanju u izveštavanje. - Svakog ponedeljka koleginica Ana i ja šaljemo poruku zašto je važno da više vežbamo, zdravije se hranimo, ostavimo pušenje. To su mere koje za 30 posto mogu da smanje broj obolelih od raka. Pored redovnog izveštavanja u našim najgledanijim emisijama, kampanja obuhvata: besplatne preventivne preglede, tribine i predavanja širom Srbije. Uskoro kreće „Karavan zdravlja“ koji će putovati od severa do juga zemlje. U saradnji s lokalnim zdravstvenim ustanovama obavljaće se besplatni preventivni pregledi za: rak dojke, grlića materice, debelog creva, prostate, kože.

U svim tim gradovima biće organizovane besplatne zdravstvene tribine i predavanja. Kako dodaju sagovornice, u okviru kampanje biće organizovani brojni humanitarni događaji u koje će se uključiti pojedinci, društveno odgovorne kompanije, ljudi iz javnog života. - Planirano je da „Rak je izlečiv“ bude jednogodišnja kampanja, ali po svemu sudeći trajaće i duže. Verujemo da ćemo ovom kampanjom uspeti da promenimo upozoravajuću statistiku i utičemo da najbolja i najsavremenija terapija stigne do svih obolelih - sumira dr Ivana Božović napore kampanje „Rak je izlečiv“.

Nema čudotvornih lekova Svako od nas je čuo za neki „čudotvorni“ lek koji mu je preporučio komšija, prijatelj. Mnogi su probali i ono u šta nisu verovali, naročito kada je u pitanju dijagnoza rak. Mediji, internet, društvene mreže – sve je puno takvih tekstova. Mislim da je odgovornost na svima nama i smatram da tiraž i profit ne smeju da budu na prvom mestu kada su u pitanju zdravlje i borba za život. Svako od nas ima ili je imao nekog ko se borio i izborio sa rakom ili pak izgubio tu bitku i u svakom momentu moramo to da imamo na umu. Zato budimo odgovorni i prema sebi i prema drugima - poručuje Ivana Božović.

Babyplaneta

29


kaži aaa...

Kozje mleko je najsličnije majčinom Stručni saradnik:

Ana Todorović, nutricionista i specijalista javnog zdravlja

P

onuda kozjeg mleka na trižištu nije velika, ali stručnjaci naglašavaju da je ono višestruko korisno i važno u ljudskoj ishrani, čak se smatra jednom od najzdravijih namirnica. Istraživanje objavljeno u časopisu International Journal of Food Science Nutrition pokazalo je da je na molekularnom nivou kozje mleko slično ljudskom. Ipak, kozje mleko se daleko manje koristi u odnosu na druga mleka. Na primer, potroši se tek dva odsto kozjeg u odnosu na kravlje mleko. O razlozima za korišćenje kozjeg mleka razgovarali smo sa Anom Todorović, nutricionistom i specijalistom javnog zdravlja, čija je uža specijalnost ishrana dece i adolescenata.

32 Babyplaneta

Iako nisu imali medicinsko znanje, naši preci su često na osnovu iskustva određenu hranu preporučivali kao posebno zdravu. Takav slučaj je s kozjim mlekom koje se od davnina naročito preporučuje u ishrani starijih i bolesnih osoba, kao eliskir zdravlja

Benefiti konzumiranja kozjeg mleka su višestruki: jača imuni sistem, leči i jača pluća, korisno je u slučaju alergija i bronhitisa i za jačanje nervnog sistema, a pogodno je i za dijabetičare. Lakše se vari u odnosu na kravlje, veoma povoljno utiče na srce i krvne sudove i usporava proces ateroskleroze. - Kozije mleko ima odlične nutritivne karakteristike, u redu je najzdravijih namirnica i preporuka je da se uvrsti u ishranu svih generacija, pogotovo dece u fazama intenzivnog rasta i razvoja. Po sastavu je najbliže majčinom mleku, sadrži vitamine B grupe - B1, B2, B6, B12. A ima, recimo, čak 50 odsto više vitamina A u odnosu na kravlje navodi Ana Todorović.

- Kozje mleko sadrži značajne količine kalijuma i četvorostuko veće količine bakra nego kravlje. Takođe, sadrži kalijum i fosfor, zadužene za očuvanje naših kostiju, te cink i selen koji su vrlo značajni za imuni sistem organizma. Kozje mleko, prema istraživanjima, pospešuje apsorpciju gvožđa i stoga se smatra odličnom namirnicom u prevenciji i tretmanu anemije nastale zbog manjka gvožđa. Ali treba biti oprezan po pitanju količine koja se unosi. Kozje mleko ne sadrži folate, jednu od osnovnih gradivnih supstanci. Zato, ako dete primarno pije kozje mleko, može da dođe do folat zavisnih megaloblastnih anemija.


Osim navedenog, značajno je da kozje mleko sadrži linolnu kiselinu koje u kravljem uopšte nema, a naučna istraživanja su potvrdila njeno antikancerogeno dejstvo. Zanimljivo je i da kozje mleko obiluje silicijumom, s obzirom na to da se koze hrane korom biljaka bogatih tim mineralom. A silicijum veoma povoljno utiče na kvalitet kože, kose i noktiju. Oligosaharidi kojima kozije mleko obiluje deluju protivupalno i pospešuju peristaltiku creva. Kozje mleko je važno i zato što sadrži značajno manje laktoze u odnosu na kravlje, stoga su alergijske reakcije ređe, napominje sagovornica Baby planete. Zbog toga je i pogodno za ishranu beba odmah po prestanku dojenja. U njemu, naime, nema kazeina koji izaziva alergijske reakcije kod velikog broja mališana. - Zbog svega navedenog kozje mleko se

preporučuje starijim osobama i rekonvalescentima. Utvrđeno je, recimo, da deca koja piju kozje mleko brže rastu, razvijaju se i oporavljaju od respiratornih infekcija te da imaju i bolju mineralizaciju kostiju - dodaje Ana Todorović. Ipak, ono nije omiljena namirnica pre svega zbog specifičnog, jakog mirisa. Taj miris potiče od slobodnih masnih kiselina, i potrebno je vreme da se ljudi naviknu na njega. Nije potrebno popiti puno ovog mleka da bi se zadovoljie dnevne potrebe za vitaminima i mineralima. Kada su deca u pitanju, 200 ml zadovoljava njihove dnevne potrebe, a odrasli mogu da popiju oko 300 mililitara. Kozje mleko se probavlja veoma brzo, za 45 minuta, dok za kravlje treba više od dva sata. Iako nije nedostupno, kozje mleko je skuplje od kravljeg, jer je njegov prinos višestruko

manji. Kako bi duže trajalo, može se zamrzavati i tada mu je rok trajanja šest meseci.

Sir i surutka kao lek

Osim mleka u ljudskoj ishrani se koristi i kozji sir, kozja surutka i kozji jogurt. Ove namirnice spadaju u red lekovitih. Kozja surutka je veoma korisna za osoba koje imaju probleme s jetrom, dok su sir i jogurt sjajni za rast i razvoj, suzbijanje raznih infekcija i prevenciju osteoporoze.

Babyplaneta

33


roda na putu

Homeopatija, desna ruka za sve tegobe u trudnoći Stručni saradnik:

dr Jelena Damjanović, homeopata

34 Babyplaneta

Z

bog velikih fizičkih i psihičkih promena kroz koje žena prolazi tokom trudnoće, posebnu pažnju treba obratiti na sve medicinske procedure i tretiranje zdravstvenih tegoba. Zahvaljujući tome što zdravlju pristupa na holistički način, homeopatija je jako dobar izbor za lečenje u trudnoći.

Ova medicinska oblast ima specifičan pristup u rešavanju zdravstvenih problema jer svakog čoveka posmatra kao jednu celinu, što znači da pored fi zičkih tegoba u obzir uzima i emocije i misli, kaže za Baby planetu dr Jelena Damjanović, homeopata i stručni saradnik škole roditeljstva "Nada Lazić". - Homeopatija ne leči samo zdravstveni problem, nego čoveka koji ima taj problem. Ako se neko požali na glavobolju, ne znači da tražimo lek za glavobolju, već lek za tog pacijenta koji ima glavobolju. Ne postoje dva ista ekcema, odnosno dve iste kijavice, itd. Zato nam je u homeopatiji važan individualan pristup, jer ne postoje dve iste osobe ni u zdravlju ni u bolesti - pojašnjava dr Damjanović suštinu homeopatije.


Preparati efikasni a neškodljivi Za pravljenje homeopatskih preparata koriste se isključivo prirodne supstance. U procesu koji se zove „postepeno razređivanje i protresanje lekovite supstance“ dobija se homeopatski preparat, snažan i efikasan, a u isto vreme neškodljiv. Što je veća razblaženost leka, veća je njegova snaga delovanja, dodaje sagovornica Baby planete.

Posebna prednost lečenja homeopatijom je to što ne postoje kontraindikacije za njenu primenu. Homeopatija se može koristiti od prvog dana života, u svim stanjima i u svakom uzrastu, a može da se primenjuje uporedo s klasičnim medicinskim tretmanom. Za dobar odabir homeopatskog leka i njegovu pravilnu upotrebu potrebno je konsultovati lekara homeopatu, dodaje dr Damnjanović. Kako je homeopatija bezbedna za primenu kod svih, bez bojazni mogu da je koriste i trudnice, novorođenčad i mala deca. Da bi se dobro odabrao lek u homeopatiji, veoma je važno od pacijenta uzeti detaljne podatke o tegobama. - Mučnina je jedan od najčešćih simptoma zbog kojeg se trudnice obraćaju homeopati. Zatim su tu povraćanje, nadutost stomaka, neredovno pražnjenje creva - navodi sagovornica Baby planete. - Često se javljaju zbog alergijskih tegoba koje se pojačaju u trudnoći, i tu je homeopatija veoma efikasna a nema neželjenih dejstava. Isto tako, homeopatija može da pomogne u otklanjanju raznih strahova, napetosti i nervoze, promena u raspoloženju. Zapravo, za svako stanje koje je ometa u svakodnevnom radu trudnica se može posavetovati sa lekarom homeopatom. Trudnice mogu da posete homeopatu i ako nemaju neki poseban zdravstveni problem već samo žele da ojačaju organizam pred porođaj, jer homeopatija ima svoje mesto i u prevenciji. - To je kod trudnica posebno važno jer na taj način možemo da predupredimo prehlade ili grip u zimskom periodu. Zatim, postoje homeopatski preparati kojima se jača vezivno tkivo te tako čuva koža od rastezanja i nastanka strija - kaže dr Damjanović. Osim u trudnoći, homeopatijom se mogu tretirati mnoge tegobe tokom i nakon porođaja. U tom slučaju trudnica i njen partner se prethodno konsultuju i pripreme kod svog homeopate kako bi u pravom trenutku mogli reagovati i primeniti odgovarajući lek. Homeopatskim preparatima mogu se ublažiti i porođajni bolovi, učiniti pravilnijim i efikasnijim. Takođe, homeopatijom se tretiraju i povrede tkiva nastale nakon porođaja, bilo da je on imao prirodan tok ili je urađen carski rez. Može se pozitivno uticati na iscrpljenost i umor kod porodilje. Naša sagovonica naglašava da osim u rešavanju fizičkih problema, ho-

Mnogo korisnih informacija o temama vezanim za trudnoću i porođaj možete dobiti u besplatnoj Školi roditeljstva "Nada Lazić". Ova škola svakog meseca organizuje predavanja i radionice za buduće roditelje, kao i Klub mama dojilja i Savetovalište za bebe. Svi polaznici, pored korisnih saveta naših stručnjaka - ginekologa, pedijatara, logopeda, psihologa, defektologa, fizioterapeuta, nutricioniste,homeopate,kouča, stomatologa - na kraju jednomesečne edukacije dobijaju diplomu diplomiranog roditelja i knjigu "Od zdravih roditelja do zdravog potomstva". Sve aktivnosti ove škole pratite na sajtu www.skolaroditeljstva.com i FB stranici Škola roditeljstva "Nada Lazić".

meopatija može da bude izuzetno korisna u slučaju psihičkih i emotivnih poteškoća koje se javljajuj kod žene nakon porođaja, zaključuje dr Damjanović.

Homeopatija leči čoveka kao celinu Homeopatija ima sveobuhvatan pristup, neophodan kada pričamo o lečenju. Sagledava čoveka kao celinu i uzima u obzir svaki njegov deo a ne samo tegobe na koje se žali, pojašnjava dr Jelena Damjanović koja je još za vreme studija medicine poželela da izučava homeopatiju. - Nakon završenog Medicinskog fakulteta u Beogradu upisala sam specijalizaciju iz homeopatije, takođe na našem fakultetu, a usavršavanje sam nastavila na Akademiji za naprednu i kliničku homeopatiju u Bombaju. Pored homeopatije, uporedo završavam i specijalizaciju iz kvantne medicine i akupunkture - pojašnava dr Damjanović svoj put od medicinskog fakulteta do lekara koji se bavi homeopatijom.

Babyplaneta

35


Halobeba savetuje

PUTOVANJE SA BEBOM ILI MALIM DETETOM Stručni saradnik: viša medicinska sestra Anđelka Kotević, šef službe "Halobeba"

R

oditeljima je odlazak na odmor veoma potreban, a bebe su već posle tri-četiri meseca spremne za svaku vrstu putovanja. Bebama je mesto sa mamama, ma gde to bilo i verovali ili ne, one mnogo bolje podnose promenu sredine nego što to roditelji misle. Da se ipak očekivani lep odmor ne pretvori u pakao sa bolesnim detetom, potrebno je predvideti moguće situacije. Evo nekoliko saveta: • pre planiranja letovanja raspitati se da li u mestu gde letujete postoji zdravstvena ustanova i pedijatar • ima li u bilzini apoteka

36 Babyplaneta

• dobra su manja mesta bez mnogo turista i gužve u kojima ima bar jedna prodavnica • dobro se informišite šta da ponesete na put, šta za boravak, i za bebu a i za vas. Ako beba sisa, dobro će vam doći smeštaj u hotel sa punim pansionom. Prosto da se odmorite barem od kuvanja. Ako je na adaptiranom mleku, onda morate da se smestite u apartman ili sobu sa kuhinjom u kojoj možete iskuvavati vodu, flašice, dude... i u kojoj ima frižider. Apartman će vam trebati ako imate odojče starije od šest meseci, jer ste već počeli sa dohranom, pa vam treba šporet, frižider... O čemu treba voditi računa ako bebu vodimo na put? Putovanje sa bebom za roditelje može biti jako stresno, zato pokušavamo da predvidimo bebine potrebe, pripremimo se i putovanje pretvorimo u nezaboravno zadovoljstvo. Ako putujete u inostranstvo, OBAVEZNO SE OSIGURAJTE (zlu ne trebalo).

Treba spakovati priručnu torbu sa: • dovoljno pelena za jednokratnu upotrebu, jednu za svaki sat puta i još nekoliko za vanredne slučajeve (proliv) • pripremite i rezervnu odeću za bebu, može se desiti da bljucne, isprlja se ili oznoji, ali ponesite i nešto čime ćete moći da je pokrijete ako iznenada zahladni • ponesite vlažne i papirne maramice • ako dete koristi adaptiranu formulu, ponesite prokuvanu vodu. Pripremajte mleko za svaki obrok. Ako putujete sa odojčetom starijim od šest meseci, ponesite laganu hranu, voće i dosta tečnosti, sokove ili vodu • sterilizator za flašice • dobro je svu hranu tokom vožnje držati u ručnom frižideru • za odrasle pripremite sendviče bez pavlake i majoneza, kao i slane grickalice, grisine ili krekere, ali što manje slatkiša • ponesite cucle, flašice, čaše, kašičice, portiklice • ponesite i par flaša obične vode da bebu povremeno umijete i osvežite


• dobro dođe sprej sa vodom za osveženje i bebe i odraslih • obavezno provetravajte auto i držite odškrinute prozore da svež vazduh ulazi u kola • nikada ne ostavljajte bebu ili dete samo u kolima • spremite i igračke da dete može da se zabavlja u toku vožnje Ako putujete automobilom, obavezno koristite sigurnosno sedište i zaštitu od sunca. Nikada ne putujte sami sa malim detetom, Pored vozača treba da putuje još jedna odrasla osoba koja će sve vreme paziti na dete. Koje prevozno sredstvo je pogodno za prvo bebino putovanje? Ako bismo rangirali prevozna sredstva za odlazak na odmor sa bebom, naš favorit bi svakako bila ona kojima se najbrže stiže na odredište. Međutim, dobro je svako prevozno sredstvo koje je udobno, bezbedno, u kome beba može

nesmetano da zadovolji svoje potrebe vezane za hranjenje, higijenu, spavanje i zabavu u budnom stanju. Zabluda je da bebama smeta let avionom. Naprotiv, avionom se najbrže stigne, bebe ga dobro podnose, samo treba obratiti pažnju na pritisak u ušima prilikom dizanja i spuštanja aviona. Tada se bebi da da sisa ili pije iz flašice ili koristi cuclu, zavisno od toga šta koristi u svakodnevnoj nezi i ishrani. Poneti u ručnom prtljagu topliju garderobu jer je prilično hladno kada avion uzleti. U automobilu je važno da se koristi sigurnosno auto-sedište ili žaštitni pojas za korpu u kojoj beba spava. Na prozor gde se nalazi beba stavite zaštitu od sunca, pelenu ili čaršaf. Često provetravajte automobil, ali tako da vazduh ne bije direktno na bebu. Ako je automobil klimatizovan, ne bi trebalo da razlika bude veća od 7-10 stepeni. Kada pravite pauze, pre ulaska u automobil otvoriti sve prozore i vrata kako bi se

izbegao vreo vazduh, ili jednostavno uključite klimu nekoliko minuta pre unošenja bebe. Vozite polako i zaustavljajte se na svaki 150 -200 kilometara. Ako se odlučite za putovanje autobusom, najbolje je da putujete noću kako bi put prošao u spavanju. Torbu sa stvarima za bebu koje ste spremili po našem spisku držite pored sebe, da vam sve bude pri ruci. Voz, naročito kola za spavanje, nije loš izbor, samo mislite na mogućnost dužeg zadržavanja na našim nesigurnim prugama. Uvek dobro dođe malo više hrane i vode. Upozorenje! NIKADA, ni u kom slučaju, ni na trenutak ne ostavljati bebu samu u automobilu.

Ova rubrika je realizovana u saradnji sa

Ova rubrika je realizovana u saradnji sa

Babyplaneta

37


moj drugar Bebac

Prva pomoć kod padova

Nije ništa neobično da deca padnu dok trče, igraju se ili penju po rekvizitima u parku. Većina tih padova prođe bez nekih posledica, odnosno samo s poderanim kolenima ili rukama, modricama i blažim posekotinama. Ipak, dešava se da padovi izazovu ozbiljne povrede za koje je potrebna hitna medicinska pomoć. Šta da radite ako dete padne • Smirite dete i recite mu da će sve biti u redu. • Stavite mu hladan oblog ili led na mesto gde se udarilo ili gde se pojavila modrica. • Dajte mu paracetamol ili brufen protiv bolova. • Neka dete miruje u krevetu narednih nekoliko sati. • Pazite na dete naredna 24 sata kako biste primetili eventualne simptome ili ponašanje. Kada je potrebna pomoć lekara • Dete je posle pada veoma pospano ili se teško budi.

• Posle pada je počelo da povraća. • Žali se na bolove u glavi, vratu ili leđima. • Ne hoda normalno. • Ne može očima normalno da fokusira. Kada treba odmah pozvati hitnu pomoć Pozovite hitnu medicinski pomoć na 194 i ne pomerajte dete ukoliko sumnjate da ima: • Ozbiljne povrede glave, vrata, leđa, kukova ili butine. • Ako je u nesvesti. • Ima teškoće sa disanjem. • Ima napad. Mere prevencije • Nikada ne ostavljajte odojčad i malu decu bez nadzora same na krevetu, fotelji ili stolu za povijanje. • Starija deca bi morala uvek da nose kacige i zaštitnu opremu dok voze bicikl ili trotinet, rolere, idu na klizanje...

Ova rubrika je realizovana u saradnji sa www.bebac.com

38 Babyplaneta


Babyplaneta

39


Stočiću, postavi se

Kada majka posumnja da nema dovoljno mleka Autor teksta: Živka Vlajković, diplomirani nutricionista, Dom zdravlja Zemun

S

vako odojče je posebno i jedinstveno. Potrebna mu je nežnost, ljubav, sigurnost i pravilna ishrana. U trudnoći ste saznali da je majčino mleko najbolja hrana na svetu i odlučili da dojite svoju bebu. Tako ste i radili u prvom mesecu nakon porođaja, dojili je i negovali na najbolji način. Otišli ste na prvi pregled kod pedijatra i vratili se zabrinuti i razočarani. Beba je slabo napredovala u telesnoj masi iako je zdrava i vitalna. Prvo ste pomislili, a na žalost i drugi su vam pomogli u tome, kako nemate dovoljno mleka za svoju bebu. Da li je to tačno, proverite sami! Strahovi i brige roditelja u ovim okolnostima često su nepotrebni. Najčešći razlozi za nedovoljno napredovanje 1. Greška u tehnici i ritmu dojenja, a) podoji su bili česti, na svaki sat-sat i po, pa dojke ne stignu da se oporave i stvore dovoljno mleka, a beba se navikla na malu količinu. b) ili potpuno suprotno, beba dugo spava, nekada 4-5 sati, pa su podoji sa velikim vremenskim razmakom. Odojče treba dojiti slobodnim ritmom. Praktično, to je interval od dva-dva i po sata, ređe bude tri sata između podoja u prva dva meseca po rođenju. 2. Pospanost i nezainteresovanost bebe za hranjenje.

40 Babyplaneta

Takve bebe sisaju kratko, brzo se zamore i uspavaju. Morate je probuditi laganim štipkanjem i podstaknuti na dojenje, ne više od dva puta. Podoj treba da traje pola sata na obe dojke. Nakon podoja beba se odmara, a vi izmazate ostatak mleka (ručno ili pomoću pumpe) i, još toplim mlekom, kašičicom dohranite bebu. Kako se proverava količina majčinog mleka? Ako se niste pronašli ni u jednom od prethodnih primera, a razmišljate o dohranjivanju adaptiranim mlekom, obavezno uradite test provere količine majčinog mleka. Test se izvodi vrlo jednostavno. Izvodi se popodne, kada majka ima najmanje mleka, tačnije, nakon dva i po do tri sata od prethodnog podoja. Pripremite jednu iskuvanu posudu (ako nemate pumpicu) u koju ćete 15 minuta pre planiranog obroka da izmuzete svoje mleko iz obe dojke, sve dok ne počne da ističe kap po kap. Pre izmazanja obavezno operite ruke i dojke toplom vodom i sapunom. Mleko potom sipajte u bebi bočicu kako biste izmerili količinu. Ovo mleko je mlako (temperatura tela) i ne treba ga kuvati niti grejati, već ga odmah dati bebi kašičicom. Količina mleka je presudna za odluku o dohranjivanju. Naime, bebine potrebe za mlekom u jednom obroku su sledeće: II mesec: 100 – 120 ml III mesec: 130 – 150 ml IV mesec: 150 – 180 ml V mesec: 180 ml i više. Ukoliko ste nakon izmlazanja utvrdili da imate manje mleka od potrebne količine, nemojte se obeshrabriti. Dajte prirodi šansu još nedelju dana. Povećajte količinu svoga mleka, nastavite da dojite bebu u preporučenom ritmu, a ako je beba pospana, posle svakog podoja dohranite je vašim mlekom.

Kako povećati količinu majčinog mleka? Premda je dojenje duboko usađenonagonski u vama i u novorođenčetu, ipak se pravilnom dojenju morate oboje naučiti. Količina majčinog mleka zavisi od hormona, dobre prokrvljenosti i pravilne ishrane majke, kaže nauka. Treba dodati još jednu istinu - količina mleka zavisi od čvrste odluke i spremnosti na dojenje. Kaže se da mleko „teče iz glave“. Zato primenite predhodne preporuke, dojite u intervalu od 2–2,5 sata, a pri svakom podoju ispraznite obe dojke (dojenjem ili izmazanjem). Hranite se pravilno i odmarajte dva puta dnevno, bar po pola sata. Preporuke o ishrani dojilje saznaćete u narednom broju časopisa ili u BEBI KUVARU. Pijte više tečnosti, pre svega zdrave vode dva litra dnevno i obavezno čaj za dojilje, dve čaše dnevno. Ovaj čaj povećava količinu mleka i smanjuje napetost u dojkama. Pored drugih namirnica, svakodnevno konzumirajte jednu manju činiju kuvane zobi. Možete je obogatiti medom, suvim grožđem, jogurtom, mlekom ili nečim po vašem ukusu. Nakon sedam dana ponovo izmerite bebu. Ako je napredovala 170-250 grama, budite zadovoljni i nastavite sa dojenjem. Ako testom utvrdite da imate znatno manje mleka od potrebne količine, ili je nakon sedam dana beba slabo napredovala u telesnoj masi, potrebna je dohrana adaptiranim mlekom. O izboru adaptiranog mleka i pravilima za dohranjivanje posavetujte se s pedijatrom u savetovalištu dečjeg dispanzera ili sa nutricionistom u savetovalištu za ishranu. Savetovališta za ishranu dece postoje samo u nekim domovima zdravlja.


MUSLI

VOĆE, JOGURT I MED

• 2 kašike ovsenih pahuljica • 1 nastrugana jabuka • 1 kašika suvog grožđa • 1 kašičica meda i malo cimeta

• 250 ml jogurta • 2 kk meda • 1 kašika ovsenih pahuljica • 1 banana • malo soka od limuna

Ovsene pahuljice stavite da se natope preko noći u pola šolje vode, ili ih potopite ujutru u jogurt, pa sačekajte pola sata. Suvo grožđe natopite u malo vode. Ujutru pahuljice stavite u činiju, dodajte suvo grožđe, nastruganu jabuku i pomešajte.

Banane oljuštite, ispasirajte, nakapajte limunovim sokom i pomešajte sa jogurtom, medom i ovsenim pahuljicama (prethodno natopljenim u vodi). Mešajte mikserom dok se ne dobije penasta masa.

KUVANA ZOB • 1 šoljica oljuštene zobi • 3 šoljice meke vode Uveče potopite u vodu temeljno opranu zob. Sledeće jutro kuvajte u istoj vodi dok ne omekša (oko 30 minuta). Kuvanu zob poklopite da se hladi. Čuvajte u frižideru i svakodnevno konzumirajte za užinu. Zob je vrlo hranljiva žitarica, obogaćuje sastav i povećava količinu majčinog mleka.

Tekst je preuzet iz knjige "Bebi kuvar" nutricioniste Živke Vlajković Knjigu možete poručiti na telefon 064/178-22 52

Babyplaneta

41


Stil

42 Babyplaneta


Babyplaneta

43


ogledalce

Biljni ekstrakti štite i neguju kosu Stručni saradnik: dr Danijela Milosavljević, lekar opšte medicine

K

osi posvećujemo dosta vremena i energije, jer je zdrava, lepa i negovana kosa važna za dobar izgled, ali i kao pokazatelj dobrog zdravlja. Kako danas većina nas kosu farba, izvlači pramenove ili je podvrgava nekim drugim agensima, često joj je potrebna dodatna pomoć i oporavak. S druge strane, mnogi zdravstveni problemi ili nedostatak hranljivih materija u organizmu če-

44 Babyplaneta

sto su vidljivi i na kosi. O tome kako najbolje da negujemo kosu i održavamo je zdravom, te o važnosti šampona za njen izgled i zdravlje razgovarali smo sa dr Danijelom Milosavljević, stručnom saradnicom Baby planete. Pri izboru šampona najvažnije je rukovoditi se tipom kose ili problemom koji osoba ima sa kosom. Dok je za zdravu kosu šampon stvar ukusa i opredeljenja, kod problematične šampon predstavlja deo rešenja tog problema. Zbog toga osim šampona za negu zdrave kose, bilo da je normalna, suva ili masna, na tržištu je sve više preparata namenjenih onima koji se bore s opadanjem kose, peruti i drugim problemima. Postoje i specijalne formule šampona namenjene tretiranoj kosi, kao,

na primer, šampon za farbanu kosu, kao i kosu koja je pretrpela velika oštećenja zbog tretiranja. - Da bi ti preparati imali maksimalno pozitivan uticaj na kosu, važno je da sadrže što manje konzervansa, sulfata i drugih sintetičkih supstanci koje mogu da oštete vlasi i učine ih lomljivim i bez sjaja - navodi dr Danijela Milosavljević. - Sa druge strane, poželjno je da sadrže biljne ekstrakte koji blagotovorno deluju na kosu, regulišu njenu vlažnost, mekoću, lučenje sebuma i sjaj. Naročito je važno da ljudi koji često peru kosu izbegavaju jake, agresivne šampone. Njima se preporučuju šamponi na bazi biljnih ekstrakata jer su neagresivni i ne oštećuju vlasište. A kako svakodnevno pranje kose narušava li-


pidni sloj na vlasi, poželjno je da šampon sadrži fitokeratin koji obnavlja oštećenu površinu vlasi, sprečava njeno pucanje i lomljenje. Osim te supstance poželjno je da sredstva za negu kose, a naročito šampon, sadrže kompleks vitamina B grupe, koji veoma blagotvorno deluju na kosu, vraćaju joj sjaj i jačinu, stimulišu rast. Osobe koje imaju zdravu ali lomljivu i suvu kosu posebnu pažnju treba da obrate na sastav šampona i sredstava za negu. Koji to sastojci šampona odlično neguju i oporavljaju suvu i oštećenu kosu? - Jedan od najvažnijih sastojaka za oporavak oštećene kose je fitokeratin, biljni keratin, koji deluje na spoljašnju opnu vlasi, ali se nalazi i u samom njenom korenu. Upravo on čini kosu svilenkastom, sjajnom, jakom, sprečava lomljenje i pucanje. Potom, hijaluronska kiselina obnavlja balans vode u kosi jer ima izuzetno fleksibilnu molekularnu strukturu koja omogućuje formiranje velike molekulske mreže. A ona pak vidno povećava obim i volumen kose, pri čemu su vlasi hidrirane i sjajne - kaže sagovornica Baby planete.

- Vitamin B2 (niacin) u preparatima čini kosu zdravom, mekanom, elastičnom i sjajnom. Taj vitamin inače utiče na cirkulaciju, pa iz tog razloga možemo reći da je pogodan za rast kose. Pantenol takođe jača koren i ubrzava rast kose, deluje antiinflamatorno i umirujuće na kožu glave, kosi vraća sjaj, obnavlja vlasi, ubrzava im rast a sprečava cvetanje i dalje oštećenje. Što se tiče učestalosti pranja kose, tu

su mišljenja podeljena. Ima onih koji smatraju da kosu treba prati svakog dana kako bi se odstranila prljavština, ali i onih koji veruju da svakodnevno pranje isušuje vlasište i kosu čini krtom, lomljivom i beživotnom. Najnovije preporuke su da se kosa pere jednom do dva puta nedeljno, ne češće, upravo zato što česta upotreba šampona oštećuje vlasište ali i same vlasi, zaključuje dr Milosavljević.

Lokalni tretman kod opadanja kose Pored unosa svih važnih nutrijenata putem hrane za rast kose i sprečavanje opadanja veoma je važno na kosu delovati lokalno - aktivnim sastojcima koji se nalaze u šamponu, kaže dr Danijela Milosavljević i dodaje: - Dermatolozi Univerziteta u Jeni radili su in vitro testove u kojima su koristili aktivnu supstancu kofein na folikulima genetski predisponiranih osoba i tako dokazali da ova, nama dobro poznata materija, štiti od štetnog dejstva testosterona, glavnog uzročnika pojačanog opadanja kose i kod žena, i kod muškaraca. Dr Milosavljević dodaje da aktivni kofein stimuliše teme i koren vlasi, a time i rast kose. I ekstrakt zelenog čaja poznat je po izobilju antioksidanasa koji kosu i kožu glave čine zdravim, jer zaustavljaju razmnožavanje bakterija. On sadrži aminokiseline, enzime, vitamine B,C i E, magnezijum, kalijum, cink, gvožđe i mangan, a dobar je izvor pantenola koji jača kosu i ubrzava joj rast.

Babyplaneta

45


tata, kupi mi

Chicco blender 3u1 Smatra se da je majčino mleko detetu sasvim dovoljno do šestog meseca života. Nakon toga dojenje se nastavlja uz davanje druge hrane. Kako bi najmlađi prihvatili nove ukuse i navikli se na njih, najbolje bi bilo da im spremate obroke od svežih namirnica, obrađenih tako da se sačuvaju sve hranljive materije neophodne za rast i razvoj malog organizma. Idealan način da to postignete jeste pripremanje obroka u Chicco blenderu 3u1. Oblik posude omogućuje ravnomernu i efikasnu distribuciju pare i tako garantuje brzo i optimalno kuvanje, uz čuvanje nutritivnih svojstva hrane i njenog ukusa. Sečivo za blendiranje izrađeno je od nerđajućeg čelika. Deo ovog blendera je i inovativna tabla za sečenje kojom se izbegava upotreba dodatnih sečiva i daski za sečenje, a takođe smanjuje nered prilikom pripremanja hrane. Chicco blender 3u1 ima i tzv. switch sistem koji omogućuje da namirnice skuvane na pari usitnite u kašu bez presipanja u drugu posudu. Uz Chicco blender 3u1 dolazi i knjiga recepata sa sjajnim idejama za pripremu ukusnih obroka za mališane. Prodajna mesta Aksa Kids Mega Store i druge bolje opremljene dečje radnje.

Chicco kolica Ohlala Ova kolica teže svega 3,8 kg i toliko su lagana da ih možete podići samo jednim prstom. Dizajnirana su tako da obezbede maksimalan komfor i bebi i onome ko je vozi. Možete ih voziti i sklopiti samo jednom rukom. Naslon sedišta podesiv u više položaja i mekani materijal presvlake čine da se u ovim kolicima mogu voziti i tek rođene bebe. I tako dok ne dostignu težinu od 15 kg. Bezbednost garantuje sistem u pet tačaka vezivanja sa naloženim ramenim pojasevima kao i prednja prečka koja se skida. Podesivi oslonac za noge, presvlaka koja se može skinuti i oprati, kao i zaštita od kiše koja dolazi uz kolica, još su neki od argumenata koji govore u prilog tome da su ova kolica pravi izbor. Ostaje samo da odaberete boju.

Prodajna mesta Aksa Kids Mega Store i druge bolje opremljene bebi radnje

46 Babyplaneta


Graco Evo trio sistem Ova moderno dizajnirana kolica savršena su za život u gradu. Lagana aluminijumska konstrukcija i prednji rotirajući točkovi koji se mogu zaključati čine ih pogodnim za vožnju po ravnim gradskim ulicama ali i po neravnom terenu. Udobno tapacirano sedište je rotirajuće, te ga možete okrenuti tako da mališan gleda u smeru vožnje ili ka vama. Nagib sedišta može se podesiti u tri položaja, među kojma je i ležeći te se u njima mogu voziti i tek rođene bebe ali i mališani do 15 kg težine. Pored kolica ovaj trio čine čvrsta korpa i auto-sedište koji odgovaraju i tek rođenim bebama, pa je iz tog razloga Graco Evo trio sistem izbor mnogih urbanih roditelja koji su stalno u pokretu. Uz ova kolica dolaze i dunjica za noge i zaštita od kiše, pa će mališan biti na toplom i sigurnom bez obzira na vremenske uslove. U prostranoj korpi ima dovoljno mesta za bebine stvarčice koje će vam zatrebati dok ste van kuće, ali i za stvari iz kupovine. Graco kolica Evo trio lako je sklopiti i rasklopiti, i to samo jednom rukom, što je idealno kada mama sama krene sa bebicom u šetnju. Prodajna mesta Aksa Kids Mega Store i druge bolje opremljene dečje radnje.

Hauck prenosivi krevetac Dream n Play Hauck prenosivi krevetac Dream n Play bebi pruža maksimalnu udobnost i prostor potreban za miran san. Veoma je praktičan za roditelje, pogotovo na putovanju ili prilikom poseta. U njemu mogu spavati bebe od rođenja do oko tri godine starosti ili dok ne dostignu težinu od 15 kg. Strane su mu napravljene od providne mrežice pa roditelji u svakom trenutku mogu nadgledati svoje dete. Uglovi kreveca uz od zaoboljene plastike, čime se izbegava mogućnost povređivanja mališana. Manipulacija ovim krevecom ne zahteva poseban napor. Lako ga je rasklopiti i sklopiti, a premešta se vrlo lako. Sklopljen zauzima vrlo malo prostora, pa bez problema staje u prtljažnik svakog automobila. Hauck prenosivi kevetac Dream n Play dolazi u tri zanimljiva dezena - Mickey, Minnie i Winnie the Pooh.

Prodajna mesta Prodajna mesta Dodati Aksa Kids Mega Store i druge bolje opremljene bebi radnje

Babyplaneta

47


tata, kupi mi

Britax Römer auto-sedište Advansafix III Advansafix III je auto-sedište nove generacije koje dolazi od poznatog nemačkog proizvođača Britax Römer. Spada u grupu 1/2/3, što znači da se u njemu mogu voziti mališani težine od devet do 36 kg. Mališane do 18 kg težine u sedištu čvrsto drži sigurnosni sistem pojaseva u pet tačaka vezivanja, koji se jednostavno podešava jednom rukom. Za malo veće drugare, koji se vezuju pojasevima automobila, tu je dodatni sistem zaštite SecureGuard, patentiran od strane stručnjaka iz Britaxa. On pojas koji ide preko karlice drži u pravilnoj poziciji i u slučaju frontalnog sudara smanjuje snagu udara za 35 posto. Kako bi se u slučaju nezgode smanjili nagli pokreti tela ka napred, pojasevi su dodatno ojačani mekanim ulošcima na delu koji ide preko grudi. U slučaju sudara Isofix zajedno sa sistemom Pivot Link minimalizuje kretanje tela unapred i redukuje rizik od povrede glave i vrata. Specijalni sistem SICT obezbeđuje zaštitu kod bočnih sudara koji, prema istraživanjima, predstavljaju najveću opasnost po mališane. Ako dete tokom puta zaspi, a vi poželite da promenite položaj sedišta i izaberete neki udobniji, naslon ili visinu naslona za glavu možete podesiti jednostavno i to jednom rukom, bez uznemiravanja deteta. Po potrebi navlaku lako možete skinuti bez remećenja sigurnosnih pojaseva. Prodajna mesta Aksa Kids Mega Store i druge bolje opremljene dečje radnje

Anex Baby kolica Sport Kolica Sport brenda Anex Baby savršena su kombinacija prirodnih materijala i visoke tehnologije. Napravljena su u skladu sa zahtevima modernih roditelja, savremenog okuženja i načina života, i u njima se mogu voziti bebe od prvog dana. U kombinaciji sa čvrstom nosiljkom čine tzv. 2u1 sistem, a uz dodatak i autosedišta za novorođenče savršen putni 3u1 sistem. Kolicima bez problema upravljaju i mama i tata jer se ručka može podesiti prema visini onoga ko ih gura. Kretanje je jednostavno po svim vrstama gradskih terena zavaljujući prednjim točkovima koji se rotiraju za 360 stepeni. Prilikom izrade veoma se vodilo računa o bezbednosti najmlađih. Specijalni sistem za zaključavanje ne dozvoljava pomeranje nosiljke tokom kretanja, dok posebno dizajniran sigurnosni sistem omogućuje zustavljanje kolica u trenutku. Zahvaljujući materijalu od koga je izrađena, tenda tokom letnjih dana mališana štiti od sunca ali i od kiše u slučaju iznenadnog pljuska. Uz kolica dolazi i korpa za odlaganje stvari kao i torba za mame u istom dezenu, što je dovoljno mesta za stvarčice koje će bebi i mami zatrebati napolju. Na kraju ostaje da odaberete jedan od tri dezena: Foxy, Arch R ili Gray Cloud. Prodajna mesta Aksa Kids Mega Store i druge bolje opremljene radnje bebi i dečje opreme.

48 Babyplaneta


Inglesina kolica Quad Ova kolica su idealna za moderne roditelje koji su uvek u pokretu. Snažna, moderna, dinamična, s lakoćom se kreću po svim terenima, gradskim pločnicima, travnatim površinama i neravnim livadama u prirodi. Nagib sedišta podesiv je u četiri položaja, pa se u njima mogu voziti mališani od rođenja. Sedište možete postaviti tako da bebica gleda ka vama ili da bude okrenuto u smeru kretanja kako bi mali istraživači upoznali veliki novi svet. Specijalni sistem sklapanja, patent Inglesine, omogućuje sklapanje i rasklapanje samo jednom rukom. Kolicima se lako upravlja samo jednom rukom, dok vam je druga slobodna da koristite telefon, držite tašnu ili drugo dete. Prostrana korpa i držač za čaše učiniće da u šetnji uživaju i beba i mama.

Prodajna mesta Aksa Kids Mega Store i druge bolje opremljene bebi radnje.

Chicco auto-sedište Youniverse Chicco auto-sedište grupe 1/2/3 raste sa detetom. Visina naslona za glavu podesiva je u više položaja, kao i način vezivanja deteta, pa se u ovom sedištu mogu voziti mališani od dvanaest meseci do dvanaest godina, ili od devet do 36 kg. Kao sedište grupe 1 (za decu od devet do 18 kg) instalira se u smeru kretanja vozila. Sedište se fiksira uz pomoć sigurnosnih pojaseva automobila. Mališana na mestu drži podesivi sigurnosni pojas autosedišta koji se vezuje u pet tačaka. U smeru kretanja vozila instalira se i kao sedište grupe 2/3 (za decu od 15 do 36 kg). U ovom slučaju mališan se vezuje uz pomoć sigurnosnih pojaseva automobila, a podešava i fiksira uz pomoć vođica. Ovo sedište dolazi u dve varijante, sa isofox sistemom i bez njega. Kada se isprlja, presvlaka se lako skida i pere na 30 stepeni.

Prodajna mesta Aksa Kids Mega Store i druge bolje opremljene radnje bebi i dečje opreme.

Babyplaneta

49


da li znate

Ove godine poznati italijanski brend Chicco slavi 60. rođendan.

Kada trudnica sanja svoje nerođeno dete i u snu otkrije pol, obično bude u pravu. U pozadini toga je ženska intuicija.

Bebe nemaju noćne more, jer većina dece nema stvarne strahove sve do druge ili treće godine.

Jedan od prvih istraživača fenomena blizanaca bio je ser Fransis Galton, rođak Čarlsa Darvina.

50 Babyplaneta


Babyplaneta

51


priče iz života

Hranitelji umesto roditelja Neka deca, nažalost, nemaju ´ ´ mogucnost da rastu zašticeno i budu adekvatno zbrinuta u svojim porodicama. Deca s takvom ˇ porodicnom situacijom ranijih decenija bila su smeštana u institucije, ali savremena strategija socijalne zaštite ide u pravcu razvijanja najmanje restriktivnog oblika njihove zaštite. Jedna od inovativnih ustanova u ovoj oblasti je Centar za poroˇ smeštaj i usvojenje Novi Sad dicni

52 Babyplaneta

O

va ustanova socijalne zaštite osnovana je 2014. godine za teritoriju Južnobačkog, Sremskog i Srednjebanatskog upravnog okruga. Njihova delatnost je organizovanje, smeštaj korisnika i pružanje stručne pomoći hraniteljskoj porodici kojoj je povereno dete bez adekvatnog roditeljskog staranja. - Mi smo u ovom trenutku u Vojvodini prva i jedina od ukupno tri planirane ustanove tog tipa, a zbog smanjenih kadrovskih kapaciteta delatnost za sada sprovodimo na teritoriji Novog Sada, Beočina, Sremskih Karlovaca, Bačke Palanke, Bačkog Petrovca i Bača - kaže za Baby planetu Ivana Koprivica, direktorka ove ustanove. - Jedno od strateških opredeljenja sistema socijalne zaštite u Republici Srbiji je razvoj porodičnog smeštaja i transformacija ustanova za smeštaj korisnika. U skladu s tim, poslednjih deset godina uspostavljeni su centri za porodični smeštaj kao ustanove specijalizovane za tu oblast. Danas u Srbiji radi šest ovakvih ustanova, a kao što sam napomenula, očekuje se formiranje još dve na teritoriji Vojvodine. A podaci pokazuju da je potreba za ovakvim ustanovama sve veća. Na kraju 2017. na evidenciji Centra za porodični smeštaj i usvojenje Novi Sad bilo je 288 dece i mladih korisnika porodičnog smeštaja koji

su raspoređeni u 196 hraniteljskih porodica na teritoriji koju Centar pokriva. Kako kaže Ivana Koprivica, evidentan je trend porasta dece bez adekvatnog roditeljskog staranja, samo u 2017. njihova ustanova je realizovala 74 nova smeštaja. Na osnovu istraživanja koje su sproveli u septembru 2017. na teritoriji Južnobačkog, Sremskog i Srednjebanatskog upravnog okruga bilo je ukupno 1.045 dece i mladih na porodičnom smeštaju. U Srbiji je sve više porodica zainteresovano da postanu hranitelji, ali iz godine u godinu imamo i vrlo ozbiljan trend povećanja broja dece u sistemu socijalne zaštite. - Centar za porodični smeštaj i usvojenje sprovodi kontinuiranu medijsku kampanju, promoviše hraniteljstvo, a sve u cilju obezbeđivanja novih porodica otvorenih za nove smeštaje. Naši napori nisu bez efekata: kandidati se prijavljuju, realizujemo procene opšte podobnosti, obuku i smeštamo decu u nove porodice koje su procenjene kao podobne. Zainteresovanost sugrađanki i sugrađana za bavljenje hraniteljstvom nije zanemarljiva, ali i dalje ne prati potrebe u smislu broja mališana kojima treba obezbediti novu porodicu navodi sagovornica Baby planete. U hraniteljske porodice se smeštaju deca koja privremeno, iz najrazličitijih razloga, ne mogu sa žive sa svojim roditeljima. To


su najčešće deca koja su bila izložena nekim oblicima zlostavljanja ili zanemarivanja, pa su intervencijom Centara za socijalni rad izmeštena iz porodice i obezbeđen im je neugrožavajući i stimulativan porodični smeštaj. Smeštaj traje dok se ne obezbede svi uslovi da se dete vrati u bilošku porodicu ili dok se ne obezbedi neki trajniji oblik zaštite (na primer, usvojenje). Korisnici porodičnog smeštaja su, takođe, i deca koju su roditelji napustili, ona čiji su roditelji preminuli ili su na dugotrajnom lečenju ili odsluženju zatvorske kazne, dodaje Ivana Koprivica. Da bi neko postao hranitelj, potrebno je da prođe detaljnu proceduru i pribavi razna dokumenta kojima dokazuje da je pogodan za hraniteljstvo. Osim ličnih dokumenata, tu spadaju i oni koji se tiču zaposlenja i mesečnih primanja, imovine... Kandidati za hranitelje prolaze i dodatne provere opšte podobnosi: da osoba nije osuđivana, da se protiv nje ne vodi istraga, niti da je lišena roditeljskog prva ili na evidenciji osoba protiv kojih je određena mera zaštite od nasilja u porodici. - Nakon toga zahtev ce prosleđuje Centru za porodični smeštaj i usvojenje na dalje postupanje. Naša ustanova tada formira stručni tim, koji čine psiholog, socijalni radnik i pedagog, a svaki član tima ponaosob procenjuje kandidata kroz intervjue, po potrebi testove ličnosti i kućnu posetu. Sledeću fazu predstavlja priprema za bavljenje hraniteljstvom, to jest obuka koja se realizuje kroz jedanaest tematskih celina. Tako dobijaju osnovna znanja bitna za funkcionalno obavljanje hraniteljske uloge. I, konačno, ukoliko kanidati ispunjavaju sve zakonske kriterijume, stručni tim detaljnom procenom utvrdi da poseduju sve karakteristike neophodne za

obavljanje hraniteljske uloge i uspešno završe program pripreme za bavljenje hraniteljstvom, Centar za porodični smeštaj i usvojenje sačinjava sintetizovani izveštaj gde se, uz sva obrazloženja, navodi da li kanidat poseduje ili ne poseduje opštu podobnost za bavljenje hraniteljstvom. Ukoliko je konačna procena potvrdna, kandidati stiču zvanje hranitelja i razmatraju se mogućnosti za smeštaj deteta u tu porodicu. Ovo je ukratko postupak odabira hranitelja, što omogućuje da deca bez roditeljskog staranja više ne borave masovno u institucijama. Hraniteljstvo je najmanje restriktivan oblik zaštite za decu bez adekvatnog roditeljskog staranja. U svom radu Centar se vodi savremenim usko stručnim naučnim dostignućima, što obezbeđuje visok kvalitet rada sa decom i mladima, ali i sa hraniteljima. U takvim uslovima neminovno je da zaposleni u Centru proživljavaju priče mališana kojima pomažu. Štaviše, dodaje Ivana Koprivica, sve pomažuće profesije nužno zahtevaju razvijenu empatiju. Bez empatije teško da se može govoriti o autentičnom razumevanju korisnikove situacije i njegovih potreba. - Poslovi koje obavljamo jesu složeni i zahtevni, ali naše delovanje nije samo stvar profesije već i opredeljenja. S druge strane, imamo razvijen sistem supervizije, a jedna od uloga supervizora je da pomoge stručnom radniku da uspešno integriše sve zahtevnije sadržaje iz svog svakodnevnog rada - pojašnjava suštinu svakodnevnih izazova s kojima se sreću zaposleni u Centru za porodični smeštaj i usvojenje Novi Sad. Iako je njihova uloga privremena, i te kako je važna za decu s teškim porodičnim si-

tuacijama koja, zahvaljujući Centru, nađu daleko stimulativniju sredinu. Mnogi od njih veoma cene tu veliku pomoć i podršku i neretko se desi da ostanu u kontaktu sa svojim savetnikom za hraniteljstvo. - Održavanje kontakta dece i mladih sa hraniteljskim porodicama u kojima su bili smešteni nije retka pojava - zaključuje Ivana Koprivica.

I hranitelji nekada postanu usvojitelji Hraniteljstvo je privremeni oblik zbrinjavanje dece bez adekvatnog roditeljskog staranja za razliku od usvojenja koje je trajno. Kod usvojenja se između usvojitelja i deteta uspostavlja sistem prava i obaveza koji je identičan pravima i obavezama koji postoje kod biološkog roditelja i deteta. Hraniteljstvo je privremeno dok se ne obezbede uslovi za povratak deteta u biološku porodicu ili usvojenje. Ipak, dešavalo se da hranitelji naknadno prođu i kroz procedure za usvojenje te dobiju status usvojitelja. Ukoliko se s vremenom status deteta promeni, te se proceni da je u njegovom najboljem interesu da ide na usvojenje, može se razmatrati promena oblika zaštite iz hraniteljstva u usvojenje u konkretnoj porodici - napominje Ivana Koprivica.

Babyplaneta

53


kofer

Srebrno jezero U POTrAZI ZA SrPSKIM MOrEM Autor: Snežana Trtica Graovac, dipl. geograf - turizmolog blog Putuj po Srbiji

E

to juna, eto mene u koferu! Smešno ili ne, ali je tako. Da li to neki mehanizam u glavi prosto kvrcne na samo ime pomenutog meseca, ili je jednostavno emotivna reakcija na prve tople dane, ne znam. Kako god, ali vreme je za miris mora, pesak i talasoterapiju. Ako izuzmemo finansijski momenat, naći more i nije baš neka umetnost. Tradicionalno bratska Grčka, luksuzni orijent ili komšijske vode. Ali iz nekih znanih ili neznanih razloga smeši mi se leto u Srbiji. Kako nam je Panonsko odavno oteklo, a ne bi bilo dobro ni prizivati ga nazad, ostaje mi da nađem neku dobru soluciju za suncobran, one nove mišiće i kule u pesku. Poznavajući nas, Srbin kada se zainati, i more ima da iskopa. Pa skoro da je tako. Istina, nije ništa kopao, ali je sada već davne 1971. godine, pregradio rukavac Dunava i na 2,5 km od Velikog Gradišta stvorio veštačko jezero - Srebrno

54 Babyplaneta

jezero. Hajmo dalje, onako bez predrasuda i preuranjenih komentara, da vidimo šta ovo jezero može da nam ponudi. KrISTALNO ČISTA vODA Voda Srebrnog jezera na svom podzemnom toku filtrira se kroz peščane naslage, što joj, bez preterivanja, daje kristalnu čistoću. Ne samo da je čista, već je i veoma topla, naročito tokom letnjih meseci, kada je pravo i sigurno uživanje za klince. A u popodnevnim satima, kada pod odsjajem sunca jezero počne da treperi srebrnim sjajem, stičemo utisak da smo našli srpsko more. AMBIJENT LETOvALIŠTA A kakvo bi to more bilo kada ne bi bilo fino uređene plaže, kajaka, jedrenja i drugih pomagala za dizanje letnjeg adrenalina. Ukoliko ste pak više za neku kuliranje varijantu, dobra kafa, limunada i udobna stolica može se naći u nekom od brojnih kafića. Romantičari će se, sigurna sam, snaći duž šetališa uz aromaterapiju bagremove šume u zaleđu. OD KAMPOvANJA DO LUKSUZIrANJA U zavisnosti od želja, navika, potreba i finansija, Srebrno jezero nudi široku lepezu smeštajnih kapaciteta. Od ka-


mpinga, preko soba u privatnim domaćinstvima, prijatnim vilama na obali jezera do luksuznog hotelskog smeštaja. Drugim rečima odmor po želji. KUPANJE I ZA BEBE I ZA vrSNE PLIvAČE Sastavni deo ponude Srebrnog jezera je i Akva klub. Na površini od 2.500 kvadrata smešteno je pet bazena različitih dubina, među kojima su i oni za najmlađe i najslađe turiste. Ukoliko ste novopečeni roditelji ili ste već uveliko osetili čari roditeljstva, imaćete priliku da uživate sa svojim klincima. I PECANJE I SPA TrETMAN Svako ima svoj način da se oslobodi stresa i svakodnevne jurnjave, upravo u tome vam može pomoći Srebrno jezero. Pored kupanja, šetnje, sunčanja, ovde mir mogu pronaći i ljubitelji pecanja. Čista jezerska voda pravo je stanište svih vrsta slatkovodne ribe, stoga štap u ruke i mentalna detoksikacija može da počne. Sa druge strane, ukoliko ste više

za neku relax masažu i spa meditiranje, sauna i kutak sa tropskom kišom čekaju vas u hotelu. BrODSKE AvANTUrE Svako ozbiljno letovalište u ponudi ima krstarenja i obilazak okoline brodom, pa što bi Srebrno jezero bilo drugačije? Putovanje počinje ukrcavanjem na brod u jezerskoj marini a ide se na jednu od tri destinacije: obilazak Golubačke tvrđave, Ramske tvrđave ili ušća reke Pek. Da li ste nekada ove znamenitosti posmatrali sa reke?

obzira na to dolazite li sa krajnje severne ili južne tačke Srbije, ono je manje-više tu. Možda je baš ovo leto idealna prilika da upoznate Srbiju i iz perspektive turiste, a ne domaćina. Kako god da odlučite „srpsko more“ će biti na svojoj lokaciji ušuškano među prirodom i istorijom kraja i čekaće vas bar kao usputna stanica ka novim destinacijama. A da li ćete ostati tu ili produžiti dalje, ostaviću da sami otkrijete. Ja znam gde ću.

ZNAMENITOSTI OKOLINE Verovatno ste imali priliku da krstarite zalivom Toroneo, da obiđete Solun ili posetite turske Čanakale! A da li ste obišli nekadašnji rimski grad i vojni logor Viminacium, arheološko nalazište Lepenski vir, manastire Tumane i Nimnik ili najveći srpski nacionalni park Đerdap? Pa, evo prilike. Srebrno jezero se nalazi na 110 km od Beograda, 195 km od Novog Sada i bez

Babyplaneta

55


kuvajte sa nama

rUKOLA, SALATA ZDrAvLJA

R

ukola je visokokvalitetna i zdrava biljka koju možete imati na trpezi tokom cele godine. Odličan je izvor gvožđa i C vitamina koji eliminiše slobodne radikale te tako čuva zdravlje imunog sistema. Rukola sadrži dosta biljnih vlakana koja potpomažu varenje i probavu, te omogućuju redovno pražnjenje debelog creva. Kako joj je kalorijska vrednost mala (samo pet kalorija), idealna je za one na dijetalnom režimu ishrane i one koji pate od še-

ćerne bolesti. Takođe bi trebalo da se nađe na jelovniku osoba koji imaju problema sa povišenim holesterolom. Ova zdrava namirnica ima važnu ulogu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Bogata je vitamnom K koji je veoma važan za bolju apsorpciju kalcijuma u kosti i zube. U njoj se nalaze karotenoidi, prirodne susptance koje poboljšavaju vid. Rukola se u gastronomiji najčešće koristi sveža, kao salata, i odlično se kombinuje sa ostalim povrćem.

ČORBA OD RUKOLE • 200 g rukole • 150 g mladog luka • 1l supe od povrća • 1 jaje • 2 kašike pavlake • kašika gustina • so, biber • maslac Na zagrejanom maslacu propržiti sitno iseckan luk pa dodati rukolu. Dinstati kratko, potom dodati supu, posoliti i pobiberiti. Kada provri, smanjiti vatru i kuvati još oko pola sata. U šolji umutiti jaja, pavlaku i gustin, pa dodati u čorbu. Na kraju sve umutiti štapnim mikserom. Služiti toplo uz dodatak krutona.

SALATA OD RUKOLE • 4 šolje rukole • 2 iseckana paradajza • 120 g sardine ili tunjevine • limunov sok • so Sastojke ubacite u činiju, posoliti, pouljiti i promešati.

56 Babyplaneta


ZA KORAK ISPRED Pružite Vašem detetu izbalansiranu ishranu i obezbedite mu zdrav početak i zdravu budućnost!

Aptamil 3&4 doprinosi: Prebiotics scGOS/IcFOS

Vitamins A,C and D and iron

normalnom funkcionisanju imunog sistema i

LCP’s

normalnom razvoju mozga Vašeg deteta.

Prebiotici (scGOS/lcFOS 9:1) i vitamini A, C i D doprinose zdravom imunom sistemu, a gvožđe i LCPs (AA/DHA) doprinose normalnom razvoju mozga deteta. VAŽNA NAPOMENA Majčino mleko je najbolje za bebe, a zdrava ishrana je važna tokom dojenja. Odluka majke da ne doji svoje novorođenče je štetna po njegovo zdravlje, a jednom doneta odluka teško se menja. Formulu za bebe treba koristiti samo po savetu lekara ili profesionalnog zdravstvenog radnika i treba uzeti u obzir finansijske implikacije. Treba se pažljivo pridržavati svih uputstava za pripremu i hranjenje, jer neodgovarajuća priprema može dovesti do opsanosti po zdravlje.

Babyplaneta

57


MESTA NA KOJIMA MOŽETE POTRAŽITI BESPLATAN PRIMERAK ČASOPISA

AKSA KIDS MEGA STORE BEOGRAD: Aksa Kids Mega Store, Nikolaja Gogolja 17, Banovo brdo, tel. 011/3543 900; Aksa Kids Mega Store Nova mokroluška 3, Medaković naselje, Voždovac, tel. 011/3471 318 ; Aksa Kids Mega Store, Jurija Gagarina 26, Novi Beograd, tel. 011/2270 064; Aksa Kids Mega Store Bul. Mihajla Pupina 181, Novi Beograd, tel. 011/3196 404; Aksa Kids Mega Store Zrenjaninski put 28, tel. 011/3314 552; NOVI SAD: Aksa Kids Mega Store, Bul. vojvode Stepe 74, Novo naselje, tel. 021/ 6402 968; ČAČAK: Aksa Kids Mega Store, Bulevar oslobođenja 17, tel. 032/ 376 783;

KRAGUJEVAC: Aksa Kids Mega Store, Kneza Mihaila 278, tel. 034/315 066; NIŠ: Aksa Kids Mega Store, Bulevar Zorana Đinđića 17, Robna kuća Mladost, tel. 018/240 873; ŠABAC: Aksa Kids Mega Store, Mačvanska 1, tel. 015/306 280; ZRENJANIN: Aksa Kids Mega Store, Miletićeva 58, tel. 023/521 104; KRUŠEVAC: Aksa Kids Mega Store, Istočna obilaznica 4, naselje Bivolje, tel. 037/888-069; NOVI PAZAR: Aksa Kids Mega Store, Čerkez mahala 2, tel. 020/311-212

pRODAJNA Mesta BABY PLANETA ZRENJANIN: Tweety, Svetosavska 5, tel. 023/235 692; PIROT: Gali tekstil, Trg pirotskih oslobodilaca 64, tel. 063/693 455; LESKOVAC: Dody Shop, Mlinska 30, tel. 016/214724; INĐIJA: Alf, Vojvode Stepe 8, tel. 022/560 316; Jug Bogdanova 43, tel. 022/565681; NOVI BANOVCI (KABLAR): Happy kids, Svetosavska 1g, tel. 022/349 329; VALJEVO: Viva kids, Sinđelićeva 37, tel. 014/291 461; LAZAREVAC: Čili vili, Karađorđeva 25, tel. 011/8125 570; ĆUPRIJA: UTZR TONNY- radnja Monika, Kneza Miloša 41, tel. 062/257

OSTALO

BEOGRAD: GAK "Narodni front", Kraljice Natalije 62; Klinika za ginekologiju i akušerstvo KCS, Koste Todorovića 26; KBC Zvezdara, Preševska 31; KBC "dr Dragiša Mišović", Bulevar kneza Aleksandra Karađorđevića 64; Opšta bolnica MEDIGROUP, Milutina Milankovića 3; Opšta bolnica Bel Medic, Voždovac, Koste Jovanovića 87, Senjak, Viktora Igoa 1, Novi Beograd, Palmira Toljatija 1; Dom zdravlja Savski venac, Pasterova 1; Dom zdravlja Mirijevo, Matice srpske 45a; Dom zdravlja Voždovac, Krivolačka 4-6; Dom zdravlja Šumice, Ustanička 125; Dom zdravlja "Dr Aleksandar Jeličić", Meštrovićeva 34; Dom zdravlja Žarkovo, Spasovdanska 4a; Dom zdravlja Rakovica, Zdravstvena stanica Rakovica, Kraljice Jelene 22, Zdravstvena stanica Kanarevo brdo, Srpskih udarnih brigada 6, Zdravstvena stanica Resnik, Edvarda Griga 18, Zdravstvena stanica Labudovo brdo, XI krajiške divizije 57; Dom zdravlja Zemun, dečji dispanzer u Savetovalištu za ishranu, Rada Končara 46, Zdravstvena stanica Surčin, predškolski dispanzer, Vojvođanska 109; Opšta bolnica „AnaLife“, Skadarska 5 (Zemun); Dom zdravlja "Dr Milutin Ivković", Grge Andrijanovića 8; Pedijatrijska ordinacija Dr Raketić, Banjički venac 28; Poliklinika Medilek tim, Koste Trifkovića 1; Zavod za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju "Prof dr Cvetko Brajović", Kralja Milutina 52; Primanella, Vidikovački venac 80v; Logopedski centar "Higia Logos", Mirijevski bulevar 17b; Specijalna ginekološka klinika "Jevremova", Gospodar Jovanova 51; Vrtić "Bubamara", Pribojska 42a; Škola roditeljstva Nada Lazić, Kozjačka 3-5; SMEDEREVO: Dom zdravlja, Knez Mihajlova 51; NOVI SAD: Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, Hajduk Veljkova 10, Dom zdravlja, Bulevar Cara Lazara 75; Privatna pedijatrijska ordinacija „Dr Jovan Redžek“, Aleksandra Belića 4; KRAGUJEVAC: Dom zdravlja, Kralja Milutina 1, Stanovo, KC Kragujevac, Klinika za pedijatriju, Zmaj Jovina 30; SRBOBRAN: Dom zdravlja „Dr Đorđe Bastić“, Jovana Popovića 25/1; VRBAS: Dom zdravlja „Veljko Vlahović“, Palih boraca 20; KRUŠEVAC: Opšta bolnica Kruševac, Kosovska 16, pedijatrijska ordinacija „Primum vivere“, Gazimestanska 16/1, pedijatrijska ordinacija „Dr Milena“, Gazimestanska 10/2; Dom zdravlja, Kosovska 16; LOZNICA: Dom zdravlja „Dr Milenko Marin“ , Bolnička 65; KRALJEVO: Dom zdravlja, Jug Bogdanova bb; LESKOVAC: Dom zdravlja, Vlade Đorđevića; Dečja ordinacija OSMEH, Kosovska bb;

58 Babyplaneta

302; VRBAS: Jasmina - Dečiji svet, Gustava Krkleca 5, tel. 021/708 040; STARA PAZOVA: Švrća, Ćirila i Metodija 12, tel. 022/310 594; NOVA PAZOVA: Švrća, Njegoševa 13, tel. 022/323 316; SREMSKA MITROVICA: Alf, Vojvode Stepe BB; BAČKA PALANKA: Butik Nina, Zanatski centar City, tel. 021/6044 379; POŽEREVAC: Albertino, Čede Vasovića 14, tel. 012/532 325; SUBOTICA: STR Sunčica, Ištvana Sečenjija 3, tel. 024/525 630; BOR: Viva kids, Moše Pijade 24a/4.

NIŠ: Dom zdravlja, Vojvode Tankosića 15; Specijalistička pedijatrijska ordinacija „Dr Dudica Milenović“, Bulevar Nemanjića 52, TC Zona 3, lokal 18, Poliklinika Human, Bul.Dr. Zorana Đinđića 14-24 i 15; SUBOTICA: Dom zdravlja, Đure Đakovića 14; Specijalistička pedijatrijska ordinacija „PEDIJATRICA“, Branislava Nušića 6b; POŽAREVAC: Dom zdravlja, Jovana Šerbanovića 10; VRŠAC: Dom zdravlja, Abraševićeva bb; BOR: Dom zdravlja, Nikole Kopernika 2-4; ČAČAK: ZC "Dr Dragiša Mišović", Dr Dragiše Mišovića 205; Dom zdravlja, Učiteljska 3; Specijalističko pedijatrijska ordinacija „DR VERA MARKOVIĆ“, Sinđelićeva 52; Privatna pedijatrijska ordinacija „DR HERCOG I DECA“, Nadežde Petrović 6; UŽICE: Dom zdravlja, Ginekologija, Jug Bogdanova 4, Dečji dispanzer, Kosovska bb; ZRENJANIN: Dom zdravlja „Dr Boško Vrebalov“, Emila Gavrila 25; Opšta bolnica "Đorđe Joanović", Dr Vase Savića 5; MLADENOVAC: Dom zdravlja, Kraljice Marije 15; VLASOTINCE: Dom zdravlja, Moše Pijade 2; VRANJE: Dom zdravlja, Bore Stankovića bb, Laboratorija Human Humanum, Kralja Stefana Prvovenčanog 49; VALJEVO: Opšta bolnica, Sinđelićeva 62, Dom zdravlja, Železnička 12; ŠABAC: Opšta bolnica, Popa Karana 4; Dom zdravlja, Popa Karana 2-4; Privatna pedijatrijska ordinacija „Neomedik kids“, Jovana Cvijića 8; SREMSKA MITROVICA: Privatna pedijatrijska ordinacija „Dr Jelena Dinčić“, Šećer sokak 59; ZAJEČAR: Dom zdravlja, Rasadnička bb, Bolnica Zaječar, Odeljenje pedijatrije, Rasadnička bb; NEGOTIN: Dom zdravlja, Badnjevska 4; POŽEGA: Dom zdravlja, Jug Bogdanova 1; Samostalna specijalistička pedijatrijska ordinacija „Dr Milan Šijak“, Visibaba; ĆUPRIJA: Dom zdravlja, Kneza Miloša bb; PARAĆIN: Dom zdravlja, Majora Marka bb; PANČEVO: Dom zdravlja, Miloša Obrenovića 2; LAPOVO: Dom zdravlja, Ive Andrića 9; VELIKA PLANA: Dom zdravlja "Dr Milan Bane Đorđević", Miloša Velikog 110; OBRENOVAC: Primanella, Miloša Obrenovića 117; ZLATIBOR: ZU Apoteka Iva 1, 1 TC Jezero bb; ZU Apoteka Iva 2, 1 TC Pijaca bb; SVILAJNAC: Dom zdravlja, Žikice Jovanovića Španca 47; IVANJICA: Dom zdravlja, 13.septembra 39; GORNJI MILANOVAC: Dom zdravlja, Tihomira Matijevića 2; SOMBOR: Opšta bolnica „Dr Radivoj Simonović“, Vojvođanska 75; PROKUPLJE: Laboratorija Human plus, Partizanska 16; Aleksinac: Laboratorija Human Ana, Dragčeta Milovanovića 49;


Babyplaneta

59


Baby planeta 49  

Besplatan casopis za trudnice i roditelje

Baby planeta 49  

Besplatan casopis za trudnice i roditelje

Advertisement