Page 1

Babyplaneta

1


APR./MAJ 2018. BROJ 48

14

18

POZNATI RODITELJ Dragana Dabović

28

40

U CENTRU PAŽNJE

Osnivač i izdavač: Keprom d.o.o. Adresa redakcije: Viline vode 47/III, 11000 Beograd Tel/fax: 011/2084-377; 2084-388 e-mail: babyplaneta@keprom.com Glavni i odgovorni urednik: Jelena Stančić Redakcija: Jelena Stančić, Angelina Radulović Art Direction & Design: Milan Anđelković Design: Mirka Stojić, Nikola Pavlović Fotografija: Shutterstock, Dreamstime, stock.xchng

Vožnja je sigurna samo u auto-sedištu

32

Nove državne mere za više beba

STOČIĆU, POSTAVI SE Nepodnošenje kravljeg mleka

TEMA BROJA

52

KAŽI AAA

Za žuticu krive prljave ruke

PRIČE IZ ŽIVOTA

Ljubav je svega vredna

Stručni saradnici: dr Danijela Milosavljević, dr Vesna Branković-Brkan, VMS Anđelka Kotević, Živka Vlajković, nutricionista, Milan Kojić, magistar kinezi terapije, Snežana Trtica Graovac, dipl. geograf - turizmolog Saradnici i prijatelji: Udruženje „RODITELJ“, Bebac.com, Halobeba, Jelena Jelić, Tea Tašić, Sanja Pešić, Marijana Mihailov, Tanja Vukas, Jelena Cvijović, Ivana Plećić, Nataša Dukić, Andrijana Lazarević Marketing: babyplaneta@keprom.com Kontakt sa čitaocima: Jelena Stančić babyplaneta@keprom.com

54

KOFER

Preko Starog Slankamena u prolećnu avanturu

Štampa: Rotografika d.o.o. Segedinski put 72, Subotica Tiraž:

30000 komada Distribucija:

Keprom d.o.o.

CIP - Katalogizacija u publikaciji Narodna biblioteka Srbije, Beograd 37 BABY planeta / glavni i odgovorni urednik Jelena Stančić. - God. 1, br. 1 (april 2010)-. - Beograd : Keprom, 2010- (Subotica : Rotografika). - 30 cm Dvomesečno. ISSN 1821-4967 = Baby planeta COBISS.SR-ID 174545164


priča se

Novo pakovanje Chicco omekšivača za veš

Rezultati ADAC testiranja auto-sedišta u 2017. godini Dragi roditelji, pre nego što krenete u kupovinu auto-sedišta, bitno je da se dobro informišete. U izboru će vam sigurno pomoći i rezultati jednog od najrelevantnijih testova za dečja auto-sedišta u Evropi koje već godinama sprovodi ADAC, najveći nemački i evropski auto-moto klub. Finalni rezultati testa obuhvataju individulane performanse sedišta u frontalnim i bočnim sudarima, kao i one u pogledu rukovanja, udobnosti, ali i toksičnosti materijala od kojih se izrađuju. Skeniranjem QR koda pogledajte rezultate testiranja za 2017. godinu, a informacije koje će vam pomoći pri odabiru odgovarajućeg auto-sedišta potražite na sajtu www.auto-sedista.rs.

Drage mame i tate, ljubitelji Chicco brenda, imamo za vas divnu vest! Dobro poznati beli Chicco omekšivač sa mirisom pudera od sada je dostupan i u novom, većem pakovanju od litar i po, što je dovoljno je za 60 pranja. Sve ostalo je isto. Ne sadrži alergene i boje, dermatološki je testiran, pa se Chicco omekšivač može koristiti za pranje bebinih stvarčica od prvog dana. Kako bi bebine stvari bile besprekorno čiste, mekane i nežno mirisne, preporučljivo je omekšivač koristiti u kombinaciji sa Chicco tečnim deterdžentom.

Gojazne trudnice, gojazna deca Istraživanje sprovedeno u SAD ukazuje da je kod dece čije su majke tokom trudnoće imale problema sa viškom kilogarama veća verovatnoća da će biti gojazna. Taj rizik je još i veći kod onih čije majke su imale i povišen šećer u krvi, piše stručni časopis za zdravlje majke i deteta. Tokom studije koja je trajala punih 10 godina, korišćeni su podaci oko 10.000 majki i dece. Rezultati nisu nimalo ohrabrujući - prevelika telesna masa, kao i previsoka koncentracija šećera izazivaju komplikacije u trudnoći, a utiču i na metabolizam bebe, pa čak i do 30 odsto uvećavaju rizik od gojaznosti deteta, pokazuje studija.

Brendu MAM dve medalje časopisa Mother&Baby Već četvrt veka svake godine prestižni britanski magazin posvećen bebama, deci i majkama, Mother&baby, dodeljuje nagrade za najbolje bebi proizvode i to u nekoliko kategorija. Ove nagrade još više dobijaju na značaju kada se uzme u obzir da najbolje proizvode biraju „eksperti“, oni koji te proizvode zaista i koriste, a to su mame i tate. Sa ponosom objavljujemo da je brend MAM za 2018. dobio dve medalje. MAM PP anticolic flašica od 260 ml dobila je zlatnu medalju kao najbolju u kategoriji flašica za bebe, dok se u kategoriji proizvoda za hranjenje beba i dece bronzanom okitila MAM no spill čaša Transition Trainer.

4 Babyplaneta


Nastavak akcije „MAMino mesto za dojenje“ Akcija „MAMino mesto za dojenje“, u okviru koje je do sada postavljeno šest klupa za dojenje, nastavlja se treću godinu zaredom. Naime, očekuje se postavljanje novih klupa, pa će ih tako, pored Beograda, Niša i Novog Sada, dobiti Čačak, Kruševac i Kragujevac, a i u Beogradu će biti postavljena još jedna. Sredstva za nabavku i postavljanje klupa obezbeđuju se izdvajanjem po pet dinara od prodaje svakog proizvoda brenda MAM u periodu od 20. marta do 20. juna. Akcija „MAMino mesto za dojenje“ snažna je podrška dojenju kao najboljem i najzdravijem načinu ishrane beba, te podizanju svesti o dojenju na javnom mestu. Akciju, kao partneri projekta, podržavaju Škola roditeljstva "Nada Lazić" i mnoge društveno odgovorne kompanije, kao što su Aksa Kids Mega Store, Dexy Co, Leto Shop, dm, Lilly, Delhaize i Vero.

10 godina portala Ringeraja.rs ♥

Dragi naši, Ringeraja u Srbiji ove godine slavi 10. rođendan! Ponosni smo što nas svakodnevno već 10 punih godina posećuje veliki broj porodica. Svih ovih godina centralno mesto na Ringeraji je forum na kome ste svakog trenutka aktivni u mnogobrojnim temama, kako onim usko povezanim s porodicom, tako i onim iz naše svakodnevice. Već 10 godina pratite i ostale sadržaje Ringeraje: brojne članke o trudnoći, porodičnom zdravlju i odgoju dece, newslettere, kalendare i mnogo toga još. Deset godina u saradnji s našim prijateljima/ sponzorima mi vam pripremamo razna iznenađenja. Zato nas posetite i pridružite se veeelikoj Ringerajinoj zajednici roditelja i budućih roditelja. Proslavimo zajedno 10. rođendan portala Ringeraja.rs Dobrodošli na www.ringeraja.rs!

Anex Baby - novi brend na našem tržištu

novo

Lepa vest za sve buduće roditelje! Na naše tržište stigla su kolica Sport brenda Anex Baby, savršena kombinacija prirodnih materijala i visoke tehnologije. Napravljena su u skladu sa zahtevima modernih roditelja, savremenog okuženja i načina života i u njima se mogu voziti bebe od prvog dana. U kombinaciji sa čvrstom nosiljkom čine tzv. 2u1 sistem, a uz dodatak i auto-sedište za novorođenče savršen putni sistem. Kolicima bez problema upravljaju i mama i tata jer se ručka može podesiti prema visini onoga ko ih gura. Kretanje je jednostavno po svim vrstama gradskih terena zavaljujući prednjim točkovima koji se rotiraju za 360 stepeni. Prilikom izrade veoma se vodilo računa o bezbednosti najmlađih. Specijalni sistem za zaključavanje ne dozvoljava pomeranje nosiljke tokom kretanja, dok posebno dizajniran sigurnosni sistem omogućuje zustavljanje kolica u trenutku. Zahvaljujući materijalu od koga je izrađena, tenda tokom letnjih dana mališana štiti od sunca ali i od kiše u slučaju iznenadnog pljuska.

Babyplaneta

5


saveti Udruženja "RODITELJ"

Korak po korak do upisa prvaka

T

okom aprila i maja roditelji budućih prvaka bave se upisivanjem mališana u školu. U prvi razred osnovne škole moraju da budu upisana deca koja 1. septembra imaju najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina, odnosno ove godine u školu kreću mališani rođeni između 1. marta 2011. i 28. februara 2012. godine. Prema važećim propisima svaka osnovna škola dužna je da upiše sve buduće prvake s područja koje joj je dodeljeno. Sva deca s teritorije kojoj pripada određena škola treba da budu upisana u tu školu. Ukoliko roditelji žele da upišu dete u školu kojoj teritorijalno ne pripadaju, podnosi se posebna molba, a rok za to je 1. februar u godini u kojoj se dete upisuje. Dete može da bude upisano ako željena škola ima dovoljan kapacitet. Da bi vaše dete krenulo u željenu školu, za upis vam je potrebno: • Izvod iz matične knjige rođenih (vadi se bez takse u bilo kojoj opštini) • Uverenje o prebivalištu deteta (vadi se u policijskoj upravi i na njega se ne plaća taksa) • Potvrdu o pohađanju pripremnog predškolskog programa (dobija se u vrtiću ili školi gde je dete pohađalo predškolski program) • Dokaz o obavljenom sistematskom lekarskom pregledu i vakcinaciji Za buduće učenike koji dolaze iz osetljivih društvenih grupa postoji mogućnost da se

6 Babyplaneta

upišu bez dokaza o prebivalištu roditelja i potrebne dokumentacije. Roditelji, odnosno staratelji koji na vreme ne upišu dete u školu krše zakon, a za taj prekršaj predviđene su kazne od 5.000 pa do 100.000 dinara. Vakcinacija Pre upisa u školu proverava se vakcinalni status deteta. Do škole mališani treba da prime sledeće vakcine: • Protiv difterije • Tetanusa • Dečje paralize • Malih boginja • Zaušaka • Rubeole Deca pre škole takođe primaju tri vakcine: DT - protiv difterije i tetanusa (druga revakcinacija); OPV - protiv dečje paralize (druga revakcinacija, prima se oralno); MMR - revakcinacija protiv malih boginja, zauški i rubeole. Sistematski pregled Budući prvaci moraju da obave sistematski pregled koji podrazumeva oftalmološki i ORL pregled, pregled fizijatra, stomatologa, laboratorijski pregled i vakcinacije. Posle obavljenih svih pregleda izabrani pedijatar izdaje potvrdu o zdravstvenom stanju deteta koja se prilaže sa ostalim dokumentima za upis.

Potvrdu o spremnosti deteta za školu daje psiholog željene škole i to posle testiranja. Psiholog procenjuje zrelost deteta za upis i to emotivnu, koliko je dete samostalno i spremno da se odvoji od porodice; socijalnu, može li mirno da prati nastavu i formira odnose sa vršnjacima, kao i intelektualnu zrelost, može li i na koji način da stiče nova znanja. Upis može da bude i odložen ukoliko psiholog proceni da dete nije zrelo, ili ako roditelji pokrenu postupak odlaganja. Takođe, za decu kod koje se to proceni može da se donose individualni obrazovni plan (IOP). Bliža uputstva za utvrđivanje prava na individualni obrazovni plan, njegovu primenu i vrednovanje propisana su Pravilnikom o bližim uputstvima za utvrđivanje prava na individualni obrazovni plan, njegovu primenu i vrednovanje.

Udruženje „RODITELJ“ info@roditelj.org www.roditelj.org www.facebook.com/roditelj


Babyplaneta

7


biramo za vas

4MoMs ljuljašKa MaMaroo 4.0 Lepa vest! Stigla je nova unapređena verzija ljuljaške MamaRoo. Naslon sedišta ljuljaške MamaRoo 4.0. možete podesiti od ležećeg do uspravnog položaja. Kada bebu smestite u ljuljašku, odaberite jedan od pet načina ljuljanja, a za prijatnu i opuštenu atmosferu neku od četiri umirujuće melodije. MamaRoo 4.0. omogućava da pokret i zvuk kontrolišete sa svog pametnog uređaja. A postoji i mogućnost povezivanja na mp3 plejer kako biste odabrali melodije ili pesme po vašoj želji. Luk sa šarenim igračkama, koji visi iznad bebine glavice i stimuliše vizuelne i veštine dodira, dobio je novi, lepši dizajn. Novi dizajn dobile su i presvlake sedišta, koje se po potrebi lako skidaju i peru u mašini za veš. 4Moms MamaRoo ljuljaška namenjena je bebama od rođenja do devet meseci. Aksa Kids Mega Store

ChiCCo KoliCa MiiniMo Ova kolica možete voziti i sklopiti samo jednom rukom. Izuzetno su kompaktna, pa ih i sama kompanija smatra najkompaktnijim kolicima brenda Chicco. Teže svega 6,2 kg, te nije ni čudo što ih je prestižni britanski magazin Mother&Baby, posvećen bebama, deci i majkama, nagradio bronzanom medaljom u kategoriji „najlakša kolica“. Naslon sedišta podesivog u više položaja i mekani materijal presvlake čine da se u ovim kolicima mogu voziti i tek rođene bebe. I tako dok ne dostignu težinu od 15 kg. Bezbednost garantuje sistem u pet tačaka vezivanja sa naloženim ramenim pojasevima. Podesivi oslonac za noge, presvlaka koja se može skinuti i oprati, još su neki od argumenata koji govore u prilog tome da su ova kolica pravi izbor. Ostaje samo da odaberete boju. Aksa Kids Mega Store i druge bolje opremljene bebi radnje.

flufsan bebi podMetači Flufsan bebi podmetači za jednokratnu upotrebu štite dušek dok se dete odvikava od pelena. Izrađeni su od tri sloja: donji je od netoksičnog polietilena i garantuje nepropustljivost u granicama moći upijanja koja iznosi od 600 do 800 grama. Srednji je od fine celuloze i superupijajućeg polimera koji povećava moć upijanja i eliminiše širenje neprijatnih mirisa, dok je površinski veoma nežan zahvaljujući hipoalergenskom mekanom materijalu. Flufsan bebi podmetači dostupni su u pakovanju od deset komada i u dve dimenzije: 60 x 60 cm i 60 x 90 cm. Veoma su praktični za svakodnevno presvlačenje, a možete ih koristiti u stanu, na putovanju, kao podmetač za igru, u kolicima, prirodi. Aksa Kids Store, Velika apoteka i druge bolje snabdevene apoteke i radnje.

KrÄuterhof šaMpon sa KofeinoM Od nemačkog brenda Kräuterhof, poznatog po proizvodnji konjskih balzama, krema i šampona, dolaze dva nova preparata iz kolekcije za negu kose: šampon s kofeinom i šampon sa kofeinom duble effect. Osnova Kräuterhof šampona s kofeinom jeste aktivni kofeni koji stimuliše teme i koren vlasi te podstiče rast kose. Osim kofeina, sadrži fitokeratin, hijaluronsku kiselinu i ekstrakt zelenog čaja. Kräuterhof šampon s kofeinom double effect namenjen je onima koji imaju problem s peruti i gubitkom kose, naslednim ili mestimičnim, tzv. alopecijom. Pored kofeina, kao glavnog sastojka, šampon sadrži vitamin B3 i pantenol. Oba šampona dolaze u tubi u pakovanju od 250 ml. Bolje snabdevene apoteke i parfimerije.

8 Babyplaneta


Babyplaneta

9


biramo za vas

Chicco tečnost za pranje flašica i cucli Imuni sistem novorođenčeta nije potpuno razvijen, samim tim ni sposoban da se odbrani od infekcija. Zato je veoma važno svakodnevno čistiti i održavati higijenu stvari koje ono koristi. Uz Chicco tečnost za pranje flašica i cucli jednostavno, brzo i bez oštećenja možete očistiti bebin pribor za hranjenje, flašice, cucle, glodalice, laže i igračke. Chicco tečnost savršeno čisti sve površine te tako smanjuje mogućnost da beba dođe u dodir s bakterijama, virusima i gljivicama. Bez boje i mirisa, sa 98 posto sastojaka prirodnog porekla i dermatološki testirana, potpuno je bezbedna za korišćenje od bebinog prvog dana. Aksa Kids Mega Store i druge bolje opremljene bebi radnje i apoteke.

Za udobnu i prijatnu vožnju Bez obzira na to koliko će trajati put do krajnjeg odredišta, mališan mora biti smešten u odgovarajuće auto-sedište. Međutim, dugo sedenje na jednom mestu, u kombinaciji s visokim temperaturama, može izazvati nervozu, pa čak i iritacije na koži mališana. Kako biste vašeg mezimca poštedeli ovih neprijatnih situacija, predlažemo da, u zavisnosti od modela, na dečje auto-sedište postavite letnje navlake koje će putovanje učiniti prijatnijim. Još jedna stvar će putovanje učiniti prijatnim - zaštite koje će mališane zaštititi od sunčevih zraka što prodiru kroz prozore automobila. Svaki brižni roditelj na put neće krenuti bez dodatnog retrovizora za auto koji će mu pomoći da svog mališana drži na oku, pa čak i tokom putovanja, dok je fokusiran na vožnju. Aksa Kids Mega Store i druge bolje opremljene radnje bebi i dečje opreme.

Inglesina kolica Quad Ova kolica su idealna za moderne roditelje koji su uvek u pokretu. Snažna, moderna, dinamična, s lakoćom se kreću po svim terenima, gradskim pločnicima, travnatim površinama i neravnim livadama u prirodi. Nagib sedišta podesiv je u četiri položaja, pa se u kolicima mogu voziti mališani od rođenja. Sedište možete postaviti tako da bebica gleda ka vama ili da bude okrenuto u smeru kretanja kako bi mali istraživači upoznali veliki novi svet. Specijalni sistem sklapanja, patent Inglesine, omogućuje sklapanje i rasklapanje samo jednom rukom. Kolicima se lako upravlja samo jednom rukom, dok vam je druga slobodna da koristite telefon, držite tašnu ili drugo dete. Prostrana korpa i držač za čaše učiniće da u šetnji uživaju i beba i mama. Aksa Kids Mega Store i druge bolje opremljene radnje bebi i dečje opreme.

Kiddieland guralice i trotineti Kiddielend guralice spadaju među najkvalitetnije na svetu. Svetlih, veselih boja i s mnoštvom zanimljivih dodataka, Kiddielend guralice podstiču zabavu u pokretu te inspirišu decu da se igraju i kreću, čime potpomažu razvoj motornih veština, ravnoteže i mašte. Za nešto starije klince tu su Kiddielnad trotineti oslikani likovima omiljenih dečjih crtanih junaka Mikija, Mini, Elze, kao i likova iz crtaća Paw Patrol. Aksa Kids Mega Store i druge bolje opremljene radnje bebi i dečje opreme.

10 Babyplaneta


biramo za vas

uredite dvorište po Meri deCe Ukoliko imate dvorište, deca će sigurno više vremena provoditi napolju, pa bi bilo dobro da ga uredite po njihovoj meri, ali tako da im igra bude bezbedna. Predlažemo Dohani tobogan i kućicu koji garantuju celodnevnu zabavu tokom većeg dela godine. S obzirom na to da ne zauzimaju mnogo prostora, zimi ih možete uneti u kuću. Da bi zabava u dvorištu bila baš po meri najmlađih, opremite ga ljuljaškama, klackalicama i toboganima poput onih u dečjim parkovima. A sve to od sada možete nabaviti u Aksa radnjama. Aksa Kids Mega Store

MaClaren KoliCa Quest Inspirisani vazduhoplovima i aerodinamikom, dizajneri kompanije Maclaren kreirali su jednostavna i praktična a opet besprekorno dizajnirana kolica. Rečju, Quest. Lagan aluminijumski ram i kišobran sklapanje čine ih savršenim za leto i putovanja. Od neželjenih sunčevih zraka mališana štiti široka tenda sa UV zaštitom, a od nepredviđenih situacija sigurnosni sistem s pet tačaka vezivanja. S ozirom na to da kolica imaju četiri položaja naslona, lako je odabrati onaj u kome će bebici biti najudobnije. Stvarčice koje će vam zatrebati tokom šetnje možete odložiti u prostranu korpu. Presvlaka se lako skida i pere mašinski. Maclaren kolica Quest namenjena su mališanima od šest meseci pa dok ne dostignu težinu od 15 kilograma. Sva Maclaren kolica, uključujući i model Quest, imaju doživotnu garanciju na ram. Aksa Kids Mega Store, ostala Baby planeta prodajna mesta i bolje opremljene radnje bebi i dečje opreme.

trotY trotineti Od treće do pete godine deca pucaju od energije, pa je trotinet jedna od igračaka koja je veoma poželjna u ovom periodu. Vožnja trotineta doprineće razvoju mišića i fizičke sposobnosti, a kod mališana se razvija osećaj za vožnju i upravljanje. Predlažemo da predstojeće prolećne dane mališani provedu aktivno na otvorenom, vozeći Troty trotinete koji su od sada dostupni i kod nas. Namenjeni su devojčicama i dečacima starijim od šest godina, a ukupna nosivost im je 65 kg. Troty trotinete su oslikani veselim dezenima, sa puno boja, kao proleće koje nam je stiglo. Aksa Kids Mega Store i bolje opremljene radnje bebi i dečje opreme.

nania auto-sedišta sa disneY liKoviMa Bez obzira na to koliko je dug put do odredišta, za dete je jedino bezbedbno da se u automobilu vozi u odgovarajućem auto-sedištu. U auto-sedištima francuskog proizvođača Nania, koja se proizvode u skladu sa evropskim standardom ECE R44/04, vaše dete će biti potpuno sigurno. Nekada se dešava da tokom vožnje mališani odbijaju da sede u auto-sedištima. Kako bi bezbednosne navike prihvatili od malih nogu i zavoleli auto-sedišta, Nania je proizvela posebnu liniju s likovima popularnih junaka iz Disney crtaća, kao što su Mickey, Minnie i Frozen. Disney likovima su ukrašena Nania auto-sedišta svih kategorija, od onih za tek rođene bebe, pa do bustera za starije mališane. Aksa Kids Mega Store i bolje opremljene bebi i dečje radnje.

12 Babyplaneta


Draganom Dabović Čukvas


poznati roditelj

Uz Bjanku se još više radujem svakom danu Ona je naizgled krhka, ali se odlično snašla u ozbiljnoj i fizički zahtevnoj ulozi u „Vojnoj akademiji“ kojom je pobrala simpatije publike. A jako malo ljudi zna da je na snimanju treće sezone ova mlada glumica već uveliko bila trudna. Kćerkicu Bjanku rodila je u oktobru 2016. godine. Za Baby planetu razgovarali smo sa Draganom Dabović Čukvas o roditeljstvu i promenama koje je kćerkica unela u njen i život njenog supruga Veselina Čukvasa

14 Babyplaneta

mi bilo naporno uopšte, prilagodili smo okolnosti mom drugom stanju i bilo je zaista prelepo. To iskustvo mi je ostalo u najposebnijem sećanju - priseća se Dragana. - Kada je na red došao porođaj, porodila sam se prirodno, lagano i bez najmanjih trauma. Svakom bih to stvarno poželela. Suprug Veselin nije prisustvovao porođaju, jer su se usaglasili da je to majčin trenutak. Naravno, vrlo brzo posle Bjankinog rođenja tata je došao da ih vidi. Nakon porođaja čekala ih je avantura navikavanja na bebu i nove uloge u kojima se trebalo snaći. Dragana kaže da joj se sa ove distance čini da joj je najveća nepoznanica bilo - dojenje: - Od svega mi je, čini mi se, najteže palo uspostavljanje foto: Boško Karanović

N

a samom početku priznaje da je rođenje deteta unelo velike promene u njen život: - Kao i kod svih mladih parova, čini mi se da je to najveća promena do sada. Takođe, imam utisak da će se manje stvari promeniti kada dođe više dece. Sada je ona centar svih naših svetova - kaže Dragana. Iza nje je, kako navodi, lepa i laka trudnoća koja je prošla u najboljem redu, baš kako je i priželjkivala. - Trudnoća i porođaj protekli su mi najlepše moguće. Radila sam sve do sedmog meseca, uz izvesna prilagođenja mog posla. I mogu vam reći da mi je proletelo, nisam bila lenja i beskorisna, naprotiv, bila sam vrlo aktivna i srećna trudnica. Što se tiče snimanja serije, nije

dojenja, ali i to se posle nedelju-dve sredilo bez ikakvih problema, baš kao što priroda nalaže.

Potpuno posvećena glumi Iako je glumila u više filmova, serija i predstava, Dragana je publici najviše prirasla za srce ulogom Ines Šašvari, kadetkinje u seriji „Vojna akademija“. Osim toga ostvarila je uloge u serijama „Na terapiji“, „Vere i zavere“, u filmovima „Skidanje“ i „Igla ispod praga“, predstavama „Višnjik“, „Lista za ljubav“, „Teško je reći zbogom“ a trenutno igra u „Upoznaj mog tatu“ .


Što se tiče neke pomoći, nismo imali nikakvu osim patronažne sestre Nataše koja je bila božanstvena prema nama. I kad je Veselin morao na posao, ona je dolazila da me obiđe, da savet i pomogne. Iako je gajenje bebe bez pomoći naporno gotovo koliko i lepo, Dragana kaže da nije dugo čekala pre nego što se vratila glumačkim obavezama. Glumački posao se lakše prilagođava potrebama majke nego onaj „od 9 do 5“. - Počela sam pomalo da radim kada je Bjanka napunila četiri meseca. Nije to bilo punom snagom, već pomalo, koliko sam osećala da mi prija i da mogu. I onda sam malo-pomalo povećavala broj glumačkih obaveza dok se nisam u potpunosti vratila na scenu - iskrena je mlada glumica. Dragana dodaje da se i njen odnos prema poslu donekle promenio zbog majčinstva. Sada zadatke koje ima, rešava odmah i bez zadrške nema gubljenja vremena ni u

jednom koraku, jer zna da je Bjanka čeka kod kuće. Pripreme uloga i sav glumački rad obavlja noću kada njena devojčica spava. Kako sama kaže, vredno uči i nikada nije nespremna na probi. Dovija se za vreme za rad, sve drugo je isto. Veselin i Dragana potiču iz istog kraja, iz Herceg Novog, pa zato ne čudi što imaju slične principe kada je vaspitanje u pitanju. - Moj suprug i ja smo vaspitani tako da cenimo i poštujemo starije, posebno roditelje. Naša Bjanka je još mala, ali već sada je učimo da ima lep odnos prema svemu - životnjama, biljkama, svetu oko se-be... da bude radost i osmeh. I za sada je baš poslušna i blažena devojčica. Kada je vaspitanje u pitanju, slušamo pre svega svoje instinkte i vrednosti na kojima smo mi vaspitani. Od gajenja deteta ne pravimo metafiziku. Poštujemo pre svega njenu individualnost i to je za sada veliki zadatak. Uverena sam i da ćemo, ako ostanemo

dosledni tome, učiniti veliku stvar za nju otkriva Dragana koja za kraj razgovora poručuje: - Iako ne deluje lako, za sada uspevam da uspostavim balans između karijere i roditeljstva. Što je još važnije, radujem se životu svaki dan, kao i Bjanki, poslu, suprugu, jer život upravo jeste to.

Spokojna mama, mirna beba Dragana kaže da nema mnogo saveta za nove mame, osim onog da se uvek trude da budu mirne i spokojne, jer bebi to jedino treba, baš kao i ljubav i mir. - Beba nije vanredno stanje, nego radost i uživanje. I ako ste vi spokojni, beba će rasti mirno i u ljubavi - poručuje Dragana.

Babyplaneta

15


3,2,1... odaberi sad

auto-sedište grupa Sirona 0+/1 Od rođenja do

godine (0-18kg)

Naslon za glavu podesiv po visini u

Rotiranje za

stepeni položaja

teleskopski sistem zaštite od bočnh udara

Nagib naslona podesiv u

Montiranje sa Isofix sistemom uz klik

položaja

16 Babyplaneta


tema broja

18 Babyplaneta


Vožnja je sigurna samo u auto-sedištu Iščekujući prinovu većina roditelja razmišlja o kupovini kolica, kreveca i opreme, a ispušta iz vida da je auto-sedište jedna od najvažnijih stvari. Ono će omogućiti da se dete bezbedno prevozi gde god da krenu. Auto-sedišta bukvalno spasavaju živote mališana. Uprkos tome roditelji u Srbiji i dalje često kupovinu ovog važnog dela opreme shvataju kao nepotreban trošak. A svaki roditelj treba da zna da samo pravilno korišćenje dečjeg auto-sedišta uvek i u svakoj situaciji vožnju njihove dece čini bezbednom. No, brojke najbolje govore. Naime, istraživanja pokazuju da se pravilnom upotrebom auto-sedišta smrtnost dece pri sudarima smanjuje za više od 50 odsto, a smrtnost novorođenčadi čak za oko 70 odsto! Zbog toga budući roditelji zaista ne treba da imaju nikakve dileme u vezi s kupovinom auto-sedišta, osim kako da izaberu najbolje za određenu cenu. Ponuda na tržištu je zaista velika i mogu da se pronađu auto-sedišta različitog dizajna, udobnosti, cene i kvaliteta. Ali postoje smernice šta auto-sedište treba da ispuni kako bi bilo dovoljno kvalitetno i bezbedno za prevoženje bebe.

Babyplaneta

19


tema broja

20 Babyplaneta


Kako odabrati kvalitetno sedište za bebu

K

upovina auto-sedišta nije uvek tako jednostavna kao što deluje. Pri njegovoj kupovini najvažnije je proučiti propise i informisati se da li je ono usklađeno sa evropskim direktivama o bezbednosti UN ECE R 44/04 ili (R129). Ove skraćenice zapravo označavaju da auto-sedište poseduje atest bezbednosti izdat od Ekonomske komisije Ujedinjenih nacija za Evropu koja propisuje minimalni standard sigurnosti auto-sedišta. Podjednako je važno i da sedište odgovara uzrastu, visini i težini deteta, te da može pravilno i bezbedno da se montira u automobil. Jedino na taj način autosedište može potpuno da zaštiti dete. Sedište, takođe, ne treba da je starije od roka trajanja koji određuje proizvođač u uputstvu koje se dobija uz njega. Poseban oprez je potreban ako kupujete polovno auto-sedište, jer ono treba da poseduje odgovarajuću dokumentaciju, a ne preporučuje se kupovina sedišta koje je učestvovalo u sudaru. Kako je to teško pouzdano znati, ovo je najjači razlog zašto se ne poreporučuje kupovina polovnih auto-sedišta. Preporuka je i da se, ukoliko ste u mogućnosti, sedište isproba pre kupovine, jer se dešava da neka ne mogu da se montiraju u određene modele automobila. Neki stariji modeli automobila čak uopšte nemaju fabrički ugrađene zadnje pojaseve, ali se oni mogu naknadno kupiti i ugraditi. Ukoliko pojasevi mogu da se ugrade naknadno, to znači da je postojala priprema za njih i ako se to uradi u ovlašćenom servisu, onda je to isto kao i da su fabrički ugrađeni. Postoje, nažalost, automobili u koje se ne može ugraditi pojas na zadnjem sedištu i oni nisu bezbedni da se u njima prevoze putnici pozadi, iako naš zakon (još uvek) dozvoljava. Pri kupovini treba obratiti pažnju na mnogo detalja. Najbolje je ako možete da se posavetujete s nekim ko je stručan danas u okviru nevladinih organizacija postoje i savetovališta o auto-sedištima gde mogu da vam pomognu u odabiru, ali i njihovoj pravilnoj montaži.

KOJU VELIČINU ODABRATI? Prema regulaciji R 44/04 auto-sedišta se dele u nekoliko uzrasnih grupa: • Grupa 0: za decu telesne težine do 10 kg • Grupa 0+: za decu težine do 13 kg • Grupa I: za decu težine od 9 do 18 kg • Grupa II: za decu težine od 15 do 25 kg • Grupa III: za decu težine od 22 do 36 kg Postoje i kombinovana auto-sedišta namenjena korišćenju više uzrasnih grupa, tj. duži vremenski period. Na tržištu se najčešće mogu naći kombinovana sedišta grupa 0/I (od 0 do 18 kg), i I/II/III (od 9 do 36 kg). Bitno je samo da ono uvek po veličini odgovara detetu. Na primer, čim teme deteta pređe gornju liniju autosedišta, treba ga zameniti većim. Roditelji ovde često greše jer misle da je dovoljno da detetu jednom kupe auto-sedište i da kasnije ne moraju da ga promene. Grupa 0 i 0+ Ovo je najčešće prvo sedište koje roditelji kupe, barem bi trebalo da bude. Iako u Zakonu o bezbednosti saobraćaja nije eksplicitno navedeno, novorođenče ne treba da izađe iz porodilišta bez auto-sedišta u kojem bi bilo bezbedno smešteno. Zakon i kazne kojima se preti onima koji nemaju auto-sedište učinili su da dosta roditelja ipak razmišlja o njihovoj nabavci. Ipak često, a najčešće zbog ograničenog budžeta, odlučuju se da preskoče prvu kategoriju, takozvano jaje. Neki od argumenata su da ga deca brzo prerastu, da će se prvih par meseci pritrpiti dok dete ne počne da sedi. Ova sedišta se uvek okreću u smeru suprotnom od vožnje. Na taj način vožnja je bezbednija, jer bebe nemaju formiranu muskulaturu i ako se vozi u pravcu kretanja, lako mogu da povredi vrat pri jačem kočenju. Da biste sedište okrenuli u smeru vožnje, potrebno je da se ispune neki uslovi: • da je dete dostiglo težinu od minimum 10 kg • da ima minimum 15 meseci • da samostalno hoda. Ali stručnjaci generalno preporučuju da se dete što duže vozi u sedištu okrenutom suprotno od smera vožnje.

Grupa I Kod ovih sedišta principi bezbednog postavljanja su potpuno isti kao i kod najmanjih, samo što se montiraju u smeru vožnje. Da li je dete preraslo ovu grupu auto-sedišta određuje se na osnovu dva parametra: visine i težine (moraju se oba uzeti u obzir). Dete po visini nikako ne bi smelo da viri iz sedišta više od pola dužine glave. Grupe II i III Ova auto-sedišta su namenjena za veću decu, tešku najmanje 15 kilograma. Postavljaju se u smeru vožnje, a umesto pojasa u pet tačaka koristi se pojas vozila u tri tačke kojim se istovremeno vezuju i dete i auto-sedište. Naslon je uspravan, a pojas mora da leži pravilno preko deteta (preko sredine grudi, donji deo pojasa preko karlice). U ovakvim sedištima deca mogu da se voze sve dok ne postignu dovoljnu visinu da se pravilno vežu pojasom automobila, bez dodatnog sedišta. ISOFIX sedišta Najveću sigurnost što se tiče pravilne montaže auto-sedišta obezbeđuje najnoviji ISOFIX sistem, koji omogućuje da se ono na četiri mesta ugradi u automobil (ova mogućnost postoji samo za novije modele automobila). Na taj način onemogućeno je nepravilno nameštanje ili pogrešna upotreba auto-sedišta, što je jedna od najčešćih grešaka koje roditelji prave. Na našem tržištu trenutno se mogu naći i sedišta prema novim standardima regulacije r129, gde se u obzir najpre uzimaju ograničenja po visini, ali nema tačno podeljenih grupa. Za sada su to sedišta za decu od rođenja pa do određene visine (nju određuje proizvođač), a na njima je naglašeno da se do detetovih 15 meseci moraju koristiti postavljena suprotno smeru vožnje.

Babyplaneta

21


tema broja

22 Babyplaneta


Savet plus - kako da beba bude bezbedna u kolicima

Montaža auto-sedišta i vožnja deteta

S

tatistike pokazuju da uprkos zakonskim odredbama i dalje mali procenat roditelja koristi autosedišta. A od onih koji investiraju u njihovu kupovinu malo njih zna da ih pravilno postavi u automobil, kao i da dete bezbedno veže u sedištu. Što se tiče montaže auto-sedišta, veoma je važno da pratite uputstva proizvođača za montažu kao i ona za vezivanje deteta. Na svakom proizvodu piše za koju kilažu je predviđen i na koji način se montira. Odojčad, obično do godinu dana starosti ili makar do 10 kilograma težine, voze se okrenuta suprotno od smera kretanja auta, i to je bezbednosno od ogromne važnosti. Ni najbolje auto-sedište ne znači mnogo ako dete u njemu nije pravilno vezano, i to svaki put kad se vozi, bez obzira na razdaljinu! Uz auto-sedište se dobija uputstvo proizvođača i njega treba pažljivo ispoštovati prilikom montaže i stavljanja deteta u sedište kako bi sigurnost bila na najvišem nivou. Neka istraživanja pokazuju da roditelji, nažalost, u skoro 90 odsto slučajeva auto-sedišta koriste potpuno nepravilno! Što se tiče montiranja sedišta grupe 0 i 0+, da bi bila pravilno montirano naslon mora da bude pod uglom od 45 stepeni naspram tla. Ovo je važno kako bi se u slučaju naglog kočenja ili sudara izbeglo naglo naginjanje unapred i zatvaranje disajnih puteva deteta. Sedište treba da bude pričvršćeno pojasom automobila ili ISOFIX sistemom (ne na oba načina, osim ako u uputstvu ne piše). Kako biste proverili da li ste ispravno montirali autosedište, ono u delu gde je provučen pojas ne sme da se pomera više od dva cm levo-desno. Veoma je važno da zadnjica, trup, vrat i glava budu u istoj ravni, uz naslon. Između pojasa i ključne kosti bebe može da stane samo jedan prst. Ukoliko se auto-sedište postavlja na prednje sedište automobila (nije zakonom zabranjeno), obavezno

morate da isključite vazdušni jastuk! Nepravilno je auto-sedište za bebu staviti na zadnje sedište poprečno, jer u tom slučaju ona nije bezbedna! Deca niža od 150 cm ne mogu pravilno da se vežu pojasom automobila (da im donji deo pojasa stoji nisko preko kukova, a dijagonalni po sredini ramene kosti i grudnog koša) i zbog toga treba da se prevoze u dečjim auto-sedištima primerenim svom uzrastu. Osim dece koja moraju biti u odgovarajućim auto-sedištima, i ostali putnici u automobilu moraju uvek da budu vezani, i na prednjem i na zadnjem sedištu. Jer, nevezani putnici prilikom sudara svojim telom mogu ozbiljno da povrede pa i usmrte ostale putnike, čak i ako su ovi drugi pravilno vezani. U nekim modelima auto-sedišta pojasevi su sa tri kontaktne tačke (po jedna na ramenima i jedna u preponama), a u nekima s pet (po jedna na ramenima, po jedna na bedrima i jedna na preponama). Ako pojas autosedišta ima kopču na grudima (kod vezivanja u pet tačaka), ona mora biti tačno na sredini grudnog koša, nikako na stomaku ili vratu! Takođe, pojasevi ne smeju da budu uvrnuti, niti labavi. Za stariju decu važi pravilo da pojas mora da im ide preko središnje linije grudi, nikako preko stomaka ili vrata. NAJČEŠĆE GREŠKE PRI MONTIRANJU AUTO-SEDIŠTA Čak i roditelji koji se odluče da kupe autosedište, u najvećoj meri nepravilno ga upotrebljavaju. Prema stastikama sa besplatnih pregleda auto-sedišta, koje povremeno organizuju nevladine organizacije, čak 94 posto sedišta nepravilno se koristi ili nije pravilno postavljeno. Najčešće greške su: 1. Sedište nije pravilno pričvršćeno za automobil ili nije dovoljno učvršćeno (94 posto), ili pojasevi automobila ne prolaze predviđenom putanjom; 2. Dete nije pravilno vezano u sedištu,

pojasevi nedovoljno zategnuti (98 posto) ili čak dete uopšte nije vezano pojasevima auto-sedišta, ili je vezano u zimskoj jakni/ skafanderu, pa iako deluje da je zategnuto, prilikom sudara može da izleti iz pojaseva; 3. Sedište ne odgovara uzrastu deteta (najčešće su deca mlađa od godinu dana vezana u smeru vožnje, a ima i dece koja su visinom i težinom prerasla sedište u kome se voze). NOVI PROPISI U razgovoru sa Ivanom Mihajlović, savetnicom za auto-sedišta, saznali smo da su propisi u vezi standarda dečjih autosedišta nedavno promenjeni: - U februaru 2017. godine na snagu je stupio novi amandman UN ECE regulacije 44 Evropskog pravilnika koji propisuje standard sigurnosti dečjih auto-sedišta. Ovaj pravilnik razdvaja pomoćna postolja sa naslonom i bez naslona. Naime, pomoćna sedišta za decu nižu od 125 cm odsad moraju da imaju naslon. Tek auto-sedišta treće (III) grupe za decu težine od 22 kg do 36 kg mogu da budu samo postolja bez naslona. Takođe, svako pomoćno postolje bez naslona moraće da nosi oznaku da ne sme da se koristi za decu nižu od 125 cm - pojašnjava Ivana Mihajlović. Pomoćno postolje, ili buster (booster) kako ga često zovemo, jeste auto-sedište za decu koja su prerasla auto-sedište sa sopstvenim pojasevima ili štitnikom. Ta deca se vezuju pojasom automobila, a pomoćno postolje sa naslonom obezbeđuje pravilnu putanju automobilskog pojasa preko njihovog tela i prilikom sudara pruža bočne zaštite za glavu. Po novoj regulativi za svu decu nižu od 125 cm mora se koristiti sedište sa naslonom, a tek kad pređu visinu od 125 cm, mališani mogu da se prevoze u pomoćnom sedištu bez naslona. No, preporuka da što duže ostanu u sedištu s naslonom i dalje stoji.

Babyplaneta

23


tema broja

24 Babyplaneta


Šest najčešćih mitova u vezi sa auto-sedištima

M

nogi roditelji nisu svesni koliko je važno da se deca bukvalno od prvog dana voze pravilno vezana u auto-sedištima. Statistike kažu da poslednjih 10 godina u Srbiji, ali i u Evropi, deca češće stradaju kao putnici u vozilima nego kao pešaci. Zbog toga pooštravanje kazni i donošenje novih propisa neće imati mnogo efekta ako se velika pažnja ne posveti prevenciji i edukaciji, kao i podizanju svesti o tome zašto su autosedišta neophodna, kaže za Baby planetu Ivana Mihajlović, jedna od prvih savetnica za auto-sedišta u Srbiji. Kako bismo razbili neke od zabluda koje važe u vezi sa auto-sedištima, dajemo vam pregled najčešćih mitova koji roditelje navode na pogrešan put u vezi sa ovim pitanjem: 1. Majčine ruke nisu sigurne, naprotiv Jedna od velikih zabluda je da su majčine ruke sigurno mesto za bebu koja se vozi u automobilu. Istraživanja su pokazala da ako dete nije vezano i dođe do sudara pri brzini od 50 kilometara na čas, ono će udariti silom kao da pada s petog sprata! Ne postoji ljudsko biće koje može da zadrži toliku silu, čak ni najbrižnija majka! Zato je neophodno da deca uvek budu vezana u auto-sedištu, a roditelji da znaju da ono mora da bude pravilno izabrano i dobro postavljeno kako bi dete bilo bezbedno tokom vožnje. Stručnjaci su jasni bez obzira na zakonska rešenja, u autosedištu treba da se voze sva deca, i to od rođenja pa otprilike do 12. godine, tj. dok ne dostignu dovoljnu visinu (oko 135 cm) da mogu bezbedno da se vežu običnim pojasom. 2. Svi u automobilu moraju da budu vezani, ne samo dete U trenutku sudara, čak i naglog kočenja, sve u automobilu leti ka tački udarca. Ako

telo (ili objekat) nije vezano, udara o unutrašnjost automobila, druge putnike, ili ako su sile jake, izleće iz automobila. Zbog toga je važno da svi putnici, ali i svi predmeti u autu budu vezani ili pravilno pričvršćeni. 3. Dete nije spremno za izlazak iz jaje sedišta kada počne da sedi Ivana Mihajlović naglašava da je velika zabluda da dete iz sedišta grupe 0 ili 0+ izlazi kada počne da sedi. U jajetu, tj. sedištu koje se postavlja suprotno smeru vožnje u poluležećem položaju, dete treba da se vozi do minimum godinu dana, a poželjno je i duže. - Zbog toga savetujemo roditelje da pri kupovini biraju jaje od 0-13 kg, jer je šire i ima duži naslon, pa dete u njemu može ostati bar do uzrasta od 15 meseci. Naime, prema poslednjim propisima i regulacijama Evropske komisije za bezbednost (regulacija 129, R129), dete se prevozi unazad do minimum 15 meseci. 4. Jaje sedište ne može da našteti bebi i njenim kukovima Jaje, tj. auto-sedište grupe 0+ (0-13 kg) namenjeno je za bebu od prvog dana, od izlaska iz porodilišta. Zabluda je da je taj položaj za bebu opasan ili nezdrav. Ljudi koji se bave bezbednošću saobraćaja, a u saradnji s pedijatrima i fizijatrima, pronašli su optimalno rešenje za zaštitu beba u sudaru. S obzirom na to da su najčešći i najopasniji udarci u automobil spreda, malo dete što duže treba prevoziti suprotno smeru vožnje. Tako su mu u sudaru najbolje zaštićeni najosetljiviji delovi tela: glava i vrat, jer su podržani naslonom auto-sedišta.

gov položaj. Roditelji, a često i medicinski radnici smatraju da ne može da škodi ako se ispod bebine guze podmetne peškirić ili pelena, kako bi se guza podigla i beba bila u što ravnijem položaju. Da bi sedište ispunilo svoju funkciju, važno je da se pravilno koristi. A to podrazumeva i da se ne podmeće ništa između bebe i sedišta. Jer to je pogrešno iz više razloga. Kada se pod bebu podmetne nešto što nije sastavni deo auto-sedišta, ona je u nepravilnom položaju, najčešće joj se leđa presavijaju a samim tim kičma trpi (pravilan položaj bebe u jajetu je da je guza u najdubljoj tački sedišta a leđa, vrat i glava u ravni oslonjeni na naslon). Drugi razlog je bezbednost, beba se tada ne može pravilno vezati, ili može lakše iskliznuti iz sedišta, ili će pritisak prilikom sudara biti na delovima tela koji nisu dovoljno jaki da izdrže sile sudara izričita je ova savetnica za auto-sedišta. - Takođe je važno da je jaje postavljeno pod uglom od otprilike 45 stepeni u odnosu na tlo.Ovojenaročitovažnokodnovorođenčadi. 6. Dete treba da se što duže vozi okrenuto unazad, a ne samo prvih meseci Česta zabluda je i da nema potrebe da bebu, tj. auto-sedište za novorođenčad okrećemo u smeru suprotnom od vožnje. Statistika je takođe na strani sedišta koja se postavljaju unazad. Naime, sedišta postavljena suprotno smeru vožnje pružaju čak 90 posto zaštite od teških i smrtnih povreda, ali samo ako se pravilno koriste. To znači da su pravilno i dovoljno čvrsto postavljena u automobil, da odgovaraju uzrastu deteta i da je dete u njima pravilno vezano.

5. Tokom vožnje ništa se ne postavlja ispod deteta Jedna od zabluda je da detetu treba staviti nešto ispod guze kako bi se izravnao nje-

Babyplaneta

25


tema broja

26 Babyplaneta


Novine u Zakonu o bezbednosti saobraćaja

P

osle dugog iščekivanja konačno su usvojene promene Zakona o bezbednosti saobraćaja. Najvažnije promene odnose sa na dodatno pooštravanje kaznene politike, jer je to jedna od mera da se vozači nateraju na oprezniju vožnju i da se smanji broj poginulih i povređenih u saobraćajnim nesrećama. Prema rečima Damira Okanovića, predsednika Komiteta za bezbednost saobraćaja, neke novine se odnose i na bezbednost dece u saobraćaju. - Promene su nužne, jer smo, nažalost, još daleko od ostvarenja Strategije o bezbednosti saobraćaja Srbije koja predviđa da od 2020. nijedno dete ne nastrada u saobraćaju. Nažalost, samo prošle godine u Srbiji u saobraćajnim nesrećama nastradalo je 14 dece, od toga su čak devetoro bili putnici u automobilima, troje pešaci i dvoje na biciklima - upozorava Okanović. Prema izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja Srbije, dečja autosedišta ubuduće će biti obavezna za sve mališane niže od 135 centimetara. Do sada

je bilo obavezno samo da se dete do tri godine starosti prevozi u bezbednosnom auto-sedištu, ali se to u praksi pokazalo kao neodgovarajuće. U mnogim evropskim zemljama propisano je i da visina do koje dete mora da se vozi u auto-sedištu iznosi najmanje 150 centimetara. Što se tiče kaznene politike, kazna za nesavesnog vozača koji vozi dete bez autosedišta umesto sadašnjih maksimalnih 30.000 iznosiće i do 120.000 dinara. - Tu zaista ne sme da bude nikakvog kompromisa jer su deca među najugroženijim kategorijama u saobraćaju - kaže Okanović i dodaje da, nažalost, samo promena propisa neće doneti i promenu ponašanja, već da mora da se radi na striktnoj primeni zakona, a još više na edukaciji roditelja. Jer oni često minimizuju razloge za korišćenje auto-sedišta i potežu potpuno neprihvatljive argumente, poput onog da kada su oni bili mali, niko se nije vozio u auto- sedištu. - Takva poređenja apsolutno ne stoje. Naprotiv, podaci pokazuju da je tada daleko više dece ginulo u saobraćajnim nesrećama

kao putnici. Samo, nažalost, oni nisu preživeli i ne mogu o tome da posvedoče upozorava Damir Okanović. Nažalost, kaže sagovornik Baby planete, roditelji i dalje često misle da se nesreće dešavaju nekom drugom, a i ako dođe do nezgode, da njihovom detetu ne može da se desi ništa loše i da je sigurno u naručju roditelja. Takođe, čak i kada poseduju autosedište, često na kraćim vožnjama ne vezuju decu, ne razmišljajući da se najveći broj saobraćajnih nesreća dogodi u blizini kuće, u krugu od nekoliko kilometara.

Sajt o auto-sedištima Deo kampanje "Bezbednost nikada nije na odmoru" je i informativno-edukativni sajt www.auto-sedista.rs. Cilj mu je da informiše roditelje o neophodnosti korišćenja auto-sedišta, propisima u ovoj oblasti, kao i da ih edukuje o svim važnim aspektima bezbedne vožnje dece u automobilu. Posetite sajt i saznajte više o propisima u našoj i drugim evropskim zemljama, naučite kako da pravilno odaberete i postavite auto-sedište, kako bi vaša deca bila potpuno zaštićena tokom vožnje.

Babyplaneta

27


u centru pažnje

Nove državne mere za više beba

28 Babyplaneta


S

rbija već 27 godina ima negativan prirodni priraštaj i ubrzano gubi stanovništvo! Mada je ovaj trend na našim prostorima prisutan već više od šezdeset godina, čini se da situacija nikada nije bila alarmantnija uprkos pojedinačnim merama prethodnih godina i decenija. Danas 52 odsto žena ima jedno dete, 40 odsto dvoje i samo osam odsto troje i više dece. Kako bi dodatno podstakla rađanje i dugoročno prirodni priraštaj iz negativnog promenila u pozitivan, Srbija je nedavno usvojila dodatni set finansijskih mera za podsticanje nataliteta. Kako je najavljeno iz Vlade, koja je nedavno usvojila nove mere za podsticaj rađanja, u toku je izrada akcionog plana koji će definisati ne samo finansijske već i druge mere koje Srbiju mogu da učine zemljom gde se ljudi lakše odlučuju na proširenje porodice. Mere populacione politike proističu iz Strategije za podsticanje rađanja, a njima se osim rađanja prvog deteta žene motivišu i da imaju dvoje-troje, ili troje- četvoro. Novim Zakonom o finansijskoj podršci po-

rodicama s decom definisano je da će od 1. jula ove godine roditeljski dodatak biti 100.000 dinara, za drugo dete roditelji će dobijati 10.000 dinara mesečno tokom prve dve godine detetovog života, a povećana je i finansijska stimulacija za roditelji sa troje i četvoro dece. Majka koja rodi treće dete imaće 12.000 mesečno u toku deset godina, a za četvrto dete za taj period ukupna pomoć će iznositi 18.000 evra. Ekonomske mere za podsticanje nataliteta sprovodiće se na državnom nivou i za sada će državu koštati oko 12 miliona evra godišnje, a Vlada želi da ta izdvajanja u budućnosti budu još veća. Osim toga, i lokalne samouprave i pokrajina Vojvodina imaju svoje programe za podsticaj rađanja i mogu da izdvajaju dodatna sredstva u tu svrhu. Premijerka Ana Brnabić nedavno je izjavila da Akcionim planom koji se oslanja na Strategiju za podsticaj rađanja država želi da uradi tri važne stvari: prvo je finansijska podrška roditeljima, zatim projekat pojednostavljenja administracije u vezi s prijavom novorođenčeta, a treće je usklađivanje rada

i roditeljstva. Prema njenim rečima, postojeći Zakon o radu je dobar i dosta liberalan kada je zaštita roditeljstva u pitanju, ali se u praksi ne primenjuje. U toj oblasti ima dosta prostora za poboljšanje, od stimulisanja poslodavaca i informisanja roditelja da imaju određena prava, do uvođenja nagrade za poslodavce koji su primer dobre prakse i najviše doprinose usklađivanju rada i roditeljstva. Mnogo roditelja ne zna da ako imaju dete mlađe od sedam odnosno 10 godina, po zakonu i sada imaju pravo da rade varijabilno radno vreme, mogu da biraju smene, rade od kuće ili budu angažovani sa četvoročasovnim radnim vremenom. Akcioni plan Vlade predviđa i neke potpuno nove mere, poput subvencionisanja investitora da nadomak fabrika otvaraju obdaništa, ali i da se prazni prostori u školama adaptiraju u vrtiće za predškolski uzrast. Sve najavljene mere počeće da se primenjuju od prvog jula, a sve će važiti od 12. januara sledeće godine.

Babyplaneta

29


kaži aaa... ogledalce

Za žuticu krive prljave ruke Stručni saradnik:

prof. dr Dragan Delić, infektolog-hepatolog, Klinika za infektivne i tropske bolesti KCS-a

Akutno virusno oboljenje jetre hepatitis A obično se naziva bolešću prljavih ruku. Dosta je česta u našoj populaciji, ali za razliku od hepatitisa B i c ne ostavlja trajne posledice na jetri. O tome kako izgleda ovo oboljenje koje se u dečjem uzrastu često i ne prepozna, razgovarali smo sa prof. dr Draganom Delićem, infektologom-hepatologom Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije

H

epatitis A je veoma česta infekcija, ali najčešće ima povoljan tok i ne ostavlja posledice kao što je to slučaj sa hepatitisom B i C. Primarni izvor zaraze je bolesnik, jer najčešće dve nedelje od početka bolesti (a inkubacija traje od 15 do 45 dana), putem stolice izlučuje virus. Put zaraze je fekalnooralni, što znači da virus iz stolice bolesnika preko prljavih ruku dolazi u drugi organizam putem usta. Osim prljavih ruku do zaraze može da dođe preko kontaminirane hrane ili vode - pojašnjava profesor Delić najčešće načine na koje se može zaraziti virusom hepatitis A. Zato ova bolest dosta govori o našim higijenskim navikama, ličnoj i kolektivnoj higijeni, kao i o snabdevanju vodom i čuvanju hrane. Naša zemlja je endemsko područje

32 Babyplaneta

za ovu bolest i nju je preležao veliki deo stanovništva. Prema podacima koje je profesor Delić dobio u svojim ispitivanjima skoro sve testirane osobe starije od 60 godina imale su IgG antitela na hepatitis A virus, što pokazuje da su preležale bolest. Takođe, što se dijagnostike tiče, vrlo često lekari i ne po-sumnjaju na hepatitis A, jer mnogi pacijenti uopšte nemaju simptome ili imaju samo neke nekarekteristične. A ako neko želi da utvrdi postoji li akutna infekcija jetre virusom hepatitisa A, ne treba da se radi analiza mo-kraće već da se odredi aktivnost enzima alanin amino transferaze (ALT). Taj enzim koji pripada ćelijima jetre minimum je dese-tostruko povišen kod akutnog hepatitisa, pojašnjava prof. Delić. - Karakteristično je da kod velikog broja obolelih bolest prođe bez ikakvih simptoma.

U uzrastu do sedam godina skoro 90 odsto dece koja preleže hepatitis A nema nikakve simptome. Kod dece starosti od sedam do 14 godina oko 40 do 50 odsto obolelih ima asimptomatsku formu bolesti - napominje sagovornik Baby planete. Kod onih koji imaju simptome bolesti razlikuje se nekoliko faza. U prvoj, takozvanoj preikteričnoj fazi, bolesnici često osećaju mučninu, povraćaju, gadi im se hrana. U toj fazi najpre se posumnja na trovanje hranom. Ako je i tempertura povišena, često se javi sumnja na respiratornu infekciju, iako je pregledom (pipanjem) stomaka dva-tri centimetra ispod desnog rebarnog luka moguće utvrditi da je jetra uvećana. Ova faza traje desetak dana i na kraju nje mokraća potamni.


Kada dođe do pojave žutila na beonjačama i koži, počinje ikterična faza i tada mučnina i povraćanje najčešće prestaju. Tada je stolica svetle boje, a može da se javi i svrab kože. Ova faza hepatitisa A obično traje od sedam do četrnaest dana, a u nekim slučajevima žutilo potraje između tri i osam meseci. - Druga mogućnost je da pacijent ima anikteričnu formu bolesti - da dete ili odrasla osoba imaju simptome hepatitisa A u vidu mučnine i povraćanja, ali nemaju žutilo beonajče i kože. Ni tada se najčešće ne posumnja na hepatitis A. Srećom, sve ove forme bolesti uglavnom su lakog toka, bez posledica, a veoma su retki najteži oblici kada dođe do masovnog oštećenja ćelija jetre i akutnog popuštanja svih njenih funkcija sa razvojem hepatičke kome. To se dešava samo kod 0.1 posto ikteričnih formi hepatitisa A - naglašava prof. Delić. Za hepatitis A postoji vakcina koja se daje

dva puta u razmaku od šest meseci. Posle dve doze vakcine osoba je zaštićena bar 20 godina. Dožitovnu zaštitu pruža preležani hepatitis A. Ova zaštita ne štiti od hepatitis B ili C virusne infekcije. Što se tiče lečenja, nema posebne terapije osim higijensko-dijetetskog režima, navodi naš sagovornik. Pacijentima se nekoliko dana daje infuzija s glukozom jer ne unose hranu zbog mučnine i povraćanja. Potrebno je mirovanje-ležanje do mesec dana, jer to povećava protok krvi kroz jetru i snižava potrebe za brojnim aktivnostima jetre kojih, inače, ima preko 500. Za potpuni oporavak od bolesti potrebno je nekoliko nedelja do dva meseca, pa se često kaže da je ova bolest više higijenski, socijalni i ekonomski nego zdravstveni problem. Hepatitis A podrazumeva i produženo odsustvo s posla ili iz škole tokom trajanja i oporavka od bolesti.

Vakcine za hepatitis A i B Kako hepatitisi B i C ostavljaju ozbiljne posledice na zdravlje, a za tip B postoji vakcina, država je od 2002. uvela obaveznu vakcinaciju sve novorođenčadi. Kako navodi prof. Delić, potrebno je da i tinejdžeri koji nisu vakcinisani na rođenju ovu vakcinu prime pre stupanja u seksualne odnose, kao i rizične grupe, poput zdravstvenih radnika, uživalaca opojnih sredstava, bolesnika na hemodijazi, dijabetičara i drugih jer je dovoljna vrlo mala količina inficirane krvi da se prenese zaraza hepatitis B virusom. Što se tiče vakcine protiv hepatitisa A, ona nije u kalendaru obaveznih i najčešće se preporučuje onima koji već imaju hronični hepatitis B i C ili neko drugo oboljenje jetre, ili pak iz visokorazvijenih zemalja putuju u endemične krajeve.

Babyplaneta

33


roda na putu

redovne kontrole, najbolji lek za infekcije u trudnoći Tokom trudnoće buduće mame treba redovno da posećuju lekara ne samo da bi pratile razvoj bebe već i da bi pazile na sopstveno zdravlje. Zbog oslabljenog imuniteta trudnice mogu da budu podložne raznim infekcijam, a svaka infekcija je ozbiljna jer može da ugrozi i njih i plod. Zbog toga ginekolozi uvek ističu važnost redovnih ginekoloških kontrola i stručnog nadzora trudnoće

Stručni saradnik:

prim. dr Aleksandra Mladenović Mihailović, specijalista ginekologije, ordinacija „Mladenović“

I

nfekcije mogu da budu izazvane virusima, bakterijama, gljivicama, protozoama ili parazitima. O tome koje su infekcije najčešće i na šta trudnice posebno treba da obrate pažnju razgovarali smo sa dr Aleksandrom Mladenović Mihailović iz ginekološke ordinacije „Mladenović“. - Svi uzročnici infekcija deluju na plod iz organizma majke ili prelaskom iz vagine ushodno ili pak prolaskom kroz posteljicu - navodi dr Mladenović. - Neki od njih ne prelaze direktno kroz posteljičnu barijeru nego se zadržavaju u organizmu majke, ali toksini koje prozvode ili druge štetene materije koje se stvaraju u organizmu majke iz njenog krvotoka kroz posteljicu dospevaju u krvotok ploda. Do infekcije ploda može da dođe i iz trbušne duplje, iz nekog žarišta. Infekcija deluje nepovoljno na organizam prvenstveno zbog visoke telesne tempe-

34 Babyplaneta

rature koja se javlja, posebno ako duže traje, jer može da izazove materične kontrakcije te tako dovede i do prekida trudnoće. Osim ovoga, temperatura može delovati na plod i izazvati njegovu smrt u materici. Bakterijske infekcije najčešće započinju prodorom bakterija nagore. Radi se, naime, o širenju bakterija koje iz vagine preko grlića materice dospevaju u matericu. Ova infekcija može zahvatiti plodove ovojke, plodovu vodu, pupčanu vrpcu i posteljicu, a može da se prenese i na sam plod. Ovakvom širenju neretko prethodi i prskanje plodovih ovojaka. Bakterijska infekcija takođe može da nastupi i prenošenjem bakterija putem krvi, tj. posteljice. Ishod je isti kao i kod infekcije nastale ushodnim putem, s tim što su kod ovog načina plodovi ovojci neoštećeni, celi. Radi se o bakterijama kao što su: beta hemolitički streptokok, hlamidija (clamydia trachomatis), ureaplazma (ureaplasma urealiticum), listerioza monocitogones, salmonela, šigela, enterokok, ešerihija koli (esherihia coli)... - Infekcija beta hemolitičkim streptokokom je najčešća i trudnica je obično ne prepozna jer ne mora nužno da daje simptome. Za nju se vezuju brojne komplikacije od kojih je najvažnija infekcija ploda, sepsa pa čak i njegova smrt, a kod preživelih fetusa može doći do prevremenog porođaja i neurološke izmenjenosti - pojašnjava sagovornica Baby planete.


Listerioza monocitogenes, dodaje dr Mladenović, redak je uzročnik infekcije ploda do kojeg dolazi prolaskom bakterije kroz posteljicu. Trudnica se njome inficira preko hrane i često infekcija bude bez simptoma ili su simptomi slični gripu, pa prođe neprepoznata. - Kod ploda se može razviti ozbiljan oblik infekcije u obliku sepse praćene velikom stopom smrtnosti. Dijagnoza ove infekcije postavlja se nalaženjem bakterije u krvi. Ukoliko potvrdimo prisustvo ove bakterije, trudnicu i porodilju obavezno moramo izolovati - naglašava dr Mladenović. - Ređa je infekcija trudnice salmonela bakterijom (tifus), ali može ozbiljno da ugrozi i plod i buduću majku. Ova bakterija se širi ushodnim putem, tj. iz vagine, i može dovesti do upale plodovih ovojaka i plodove vode, a može izazvati pobačaj, prevremeni porođaj, smrt bebe i majke. Hlamidija se takođe prenosi vaginalnim putem i može da dovede do spontanih pobačaja i prevremenih porođaja, a u samom porođaju može izazvati infekciju bebinih očiju i upalu pluća. Infekcija ureaplazma je veoma opasna jer vaginalnim putem može izazvati infekciju i prsnuće plodovih ovojaka i izazvati pobačaj odnosno prevremeni porođaj. A ako dođe do infekcije preko posteljice, može izazvati zastoj u rastu, upalu pluća i moždanih ovojaka bebe. Vaginalne gljivične infekcije takođe su česte u trudnoći. Kod njih su simptomi prepoznatljivi: obilan sekret, peckanje

i svrab, ali ne predstavljaju veliku opasnost po plod. - U samoj trudnoći veoma često dolazi i do upale mokraćnih puteva. Kod nekih trudnica se radi i o takozvanoj asimptomatskoj bakteriuriji - trudnica ne oseća nikakve tegobe, ali se u mokraći pregledom utvrdi prisustvo bakterija. Tada obavezno treba lečiti urinarnu infekciju prema antibiogramu, a na osnovu rezultata urinokulture. Ove infekcije se mogu iskomplikovati infekcijom bubrega majke, što takođe može da dovede do prevremenog porođaja ukoliko se ne leči - napominje naša sagovornica. Od virusnih uzročnika najčešći i najznačajniji su: virus rubele, citomegalovirus (CMV), varičela virus. Ukoliko majka bude inficirana, ovi virusi prelaze kroz posteljicu do bebe i na njoj izazivaju ozbiljne promene i posledice: zastoj u rastu, malu glavu, promene na jetri, plućima, upalu mozga i sl. Iako sve ove bolesti zvuče ozbiljno i mogu da izazovu ozbiljne posledice i po trudnicu i po plod, najveći broj se može uspešno prevenirati ili lečiti ako žena isplanira trudnoću, a zatim je redovno kontroliše. Dr Mladenović naglašava da trudnice zbog povišenog rizika od različitih infekcija koje se mogu javiti zbog izmenjenog imuniteta treba redovno da idu na kontrole kod svog ginekologa. Takođe, moraju da obrate pažnju i prepoznaju sve neobične pojave i simptome kao što su: pojačan vaginalni sekret, smetnje pri mokrenju, povećana te-

lesna temperatura, glavobolja, malaksalost, lomnost i sl. U skladu s tim ginekolog će preduzeti potrebna ispitivanja i dijagnostiku kako bi primenio adekvatne mere i lečenje ako je potrebno. pre trudnoće Dijabetes

Toksoplazma Toksoplazma je infekcija izazvana protozoom Toxoplasma gondi i retka je (manje od jedan odsto populacije) ali izaziva ozbiljne komplikacije ako dođe do infekcije ploda. Trudnice se mogu inficirati ako unose termički neobrađeno svinjsko i goveđe meso ili preko mačjeg izmeta. Infekcija bebe nastupa ako se trudnica inficira prvi put u trudnoći i nema stečeni imunitet kojim bi zaštitila bebu od Toxoplasme koja prođe kroz posteljicu. Zato je važno da sve trudnice, a naročito one koje imaju mačke, urade analizu kojom se utvrđuje da li su dolazile u kontakt s tom bolešću. - Kod inficirane bebe dolazi do zastoja u rastu, zaostajanja u rastu glave, upale moždanih ovojaka, anemije, uvećanja jetre, a po rođenju može biti prisutna gluvoća i mentalna retardacija. Da bismo dobili dijagnozu, vršimo analizu titra antitela iz krvi majke, amniocentezu ili kordocentezu - pojašnjava dr Aleksandra Mladenović.

Babyplaneta

35


Halobeba savetuje

DECA I ZATVOR (OPSTIPACIJA) Stručni saradnik: viša medicinska sestra Anđelka Kotević, šef službe "Halobeba"

Z

atvor je neredovno pražnjenje debelog creva. U takvom slučaju tokom pražnjenja creva dete plače, napinje se, pocrveni, nekad izbaci jako tvrdu stolicu, nekada je odloži, pa kasnije jovo na novo, Sadržaj je često tvrd i suv, neretko u obliku klikerčića. Javlja se kod dece svih uzrasta. Nekada je zatvor prateća pojava nekih oboljenja ili anomalija, ali se može javiti i sam za sebe. Razlog najčešće leži u nepravilnoj ishrani i nedovoljnom unosu vode. Klinička slika opstipacije zavisi od uzrasta deteta i, delimično, od uzroka opstipacije. Najčešće je udružena sa gubitkom apetita, bolovima u trbuhu i bolnom defekacijom, ponekad i sa povraćanjem. Kod analne fisure (naprslina u čmaru) viđa se krv na stolici. Moguće su i razne komplikacije, a jedna od čestih je enkopreza, nevoljno ispuštanje stolice. Naime, usled hronične opstipacije, deca nikad ne isprazne

36 Babyplaneta

creva dovoljno, što dovodi do nagomilavanja sadržaja i prekomernog rastezanja zida debelog creva, a to pak remeti njegovu pokretljivost i efikasnost. Iz crevnog sadržaja se upija voda, a ostatak postaje još tvrđi i teže se eliminiše. Zato nastaju analne fisure pa defekacija postaje sve bolnija. Anusni kanal se postepeno rasteže i skraćuje, a sfinkter (kružni mišić na analnom otvoru) slabi i ne može da zadrži stolicu, koja izlazi nekontrolisano. Zašto nastaje zatvor (opstipacija) Bez obzira na to šta je uzrok, tu je nekoliko mehanizama odgovornih za opstipaciju: 1. Smanjena peristaltika najčešće nastaje zbog malo sadržaja u crevima, takoreći nema šta da ih stimuliše, pa ona postaju spora i neefikasna. Uzrok je nepravilna ishrana, previše mleka a malo čvrstih namirnica, kao i nedovoljan unos vode. 2. Zadržavanje ili odlaganje stolice zbog analnih fisura (pukotine na sluzokoži oko analnog otvora), ili urođenih anomalija. 3. Slabost trbušnih mišića zbog bolesti ili urođenih anomalija.

Naprslina u čmaru - analna fisura Prilikom prolaska malo veće stolice u analnom otvoru može da nastane pukotina (fisura) i da se pojavi trag krvi. Sve dok ne zaraste, ova naprslina boli svaki put kada dete kaki, i to je često razlog odlaganja pražnjenja creva. A to stvarno nije ništa strašno! Bebi treba detaljno oprati guzu mlakom vodom i blagim sapunom, potom je dobro osušiti i namazati gustom kremom protiv ojeda koja sadrži cink, inače odličan za epitelizaciju kožice. Posle svake stolice ovo treba ponoviti, a pred spavanje treba namazati malo kreme sa pantenolom koju nežno, vrhom malog prsta, treba pogurati pola centimetra u guzu kako bi pukotina što pre zacelila. Odlaganje pražnjenja creva Roditelji, bake i deke pokušavaju da nauče dete na korišćenje toaleta ranije nego što je zrelo za tu važnu prekretnicu. Dete ne razume šta se od njega traži jer nije doseglo psihofizičku zrelost, i kaku smatra svojim proizvodom. E, tu počinje ucena, dete shvata da od njega traže nešto što je njegovo i tako kreće igranka bez prestanka. Počinje mučno sedenje na noši, dete to doživljava kao kaznu, a


onda se kasnije pokaki gde stigne. To zadržavanje stolice može doprineti opstipaciji, zato treba pratiti signale koje dete daje o zrelosti za ovaj važan posao. LEČENJE ZATVORA (OPSTIPACIJE) Lečenje opstipacije zavisi pre svega od uzrasta, pretpostavljenog uzroka i dužine trajanja problema. Kratkotrajna opstipacija leči se lako i jednostavno, povećanim unosom tečnosti. • Masaža može da pomogne u slučaju blokiranog rada creva. Stavite na prste malo ulja ili hidratantne kreme i, počevši od pupka, pravite kružne pokrete po stomaku u pravcu kazaljke na satu. Nastavite ako primetite da beba uživa u tome. Dok je beba u ležećem položaju, uhvatite je za nožice i napravite brz kružni pokret - tako ćete pokrenuti stomačne mišiće koji će blago pritisnuti creva i omogućiti pokretanje sadržaja u njima. I pokreti kao vožnja bicika, ili leva ruka desno koleno mogu pomoći u pokretanju creva. • Topla kupka omogućiće bebi da se opusti i lakše isprazni debelo crevo. Kada se opusti u kadici, poželjno je da joj izmasirate stomačić. Osim toga, tokom dana, naročito leti, dajte detetu da pije što više vode (prokuvane ili specijalne flaširane). Na ovaj način sprečićete dehidrataciju i omogućiti uspostavljanje normalnog rada creva. • Prirodne metode - Sok od suve šljive ili jabuke može da napravi čudo kod beba starijih od šest meseci. I masaža jastučića ispod prstića na nogama takođe će pomoći u pražnjenju creva.

Lečenje hronične opstipacije znatno je teže. Važno je povećati unos namirnica sa dosta celuloze (šljive, smokve, urme, breskve, kupus, kelj, crni hleb, žitarice, mekinje) koja je blagotvorna za pražnjenje creva - razmekšava stolicu, povećava njenu količinu i samim tim olakšava defekaciju. Postoje gotove mikroklizme mineralnog ulja ili sapunice, ali ih treba koristiti što ređe. Ako je razlog zatvora anatomska abnormalnost, izbor je hirurška intervencija. Kod oboljenja koja za posledicu imaju zatvor, jasno je da treba lečiti osnovnu bolest.

Razlog za zatvor najčešće leži u nepravilnoj ishrani i nedovoljnom unosu vode. Kad god postoji nakupljanje tvrde stolice, kao prva pomoć primenjuju su sredstva koja je razmekšavaju i olakšavaju njeno eliminisanje, ali obavezno pod kontrolom lekara. Dete treba podsećati da prazni creva svakodnevno, najbolje 20-30 minuta nakon obroka. Ukoliko

mu to ne pođe uvek za rukom, treba ga ohrabrivati, ali bez pritiska. Navikavanje deteta na kontrolu defekacije ne treba sprovoditi pre nego što ono ne bude zrelo da shvati šta se od njega traži (obično u uzrastu od 18 meseci). U retkim slučajevima hronične opstipacije potrebna je fizikalna ili psihoterapija. Kada potražiti pomoć pedijatra? • Ako beba nema stolicu duže od deset dana, a ima i druge tegobe - nervozna je, plačljiva, neće da jede ili prekida obrok. Tada postoji još nešto što joj smeta, a to treba da istraži pedijatar. • Ako beba ima brojne prolivaste (tečne), smrdljive i zelene stolice - to je pouzdan znak infekcije. • Kada se primeti veća količna sveže krvi na stolici. • Ako beba ne napreduje u težini, traži da jede, a nema stolicu duže od sedam dana, treba se posavetovati sa pedijatrom. Ako i posle dve nedelje (ovo važi za bebe koje samo sisaju) nema stolicu, treba se javiti pedijatru, čak iako je sve drugo u redu.

Ova rubrika je realizovana u saradnji sa

Babyplaneta

37


moj drugar Bebac

Prva pomoć

kod alergijskih reakcija Na šta sve deca mogu da budu alergična? Alergijske reakcije mogu da se jave na određene vrste hrane, lekove, ubode insekata, polen, prašinu, sunce ili na druge supstance. Iako većina alergijskih reakcija nije jako opasna, teška alergija može biti opasna po život i zahteva hitnu lekarsku pomoć.

• Šištanje ili otežano disanje • Bol u stomaku, mučnina, povraćanje ili dijareja • Vrtoglavica ili nesvestica

Koji su simptomi? Blage reakcije

Čim uočite neku od navedenih opasnih reakcija, odmah zovite hitnu medicinsku pomoć.

• Svrab • Crvenilo kože • Blagi otok • Curenje iz nosa • Kijanje

Prevencija Ako sumnjate da je vaše dete alergično, izbegavajte da mu dajete namirnice koje bi mogle da pokrenu bilo kakvu alergijsku reakciju.

Opasne reakcije • Oticanje usta ili jezika • Teškoća pri gutanju ili govoru

Šta treba da uradite? Ako su simptomi blagi, dajte detetu antihistamin.

Uvek kod kuće imajte sirup ili tablete antihistamina. Ako vaše dete ima jaku alergiju, lekar će ga poslati na testove za utvrđivanje alergije i dati vam uputstva kako da se ponašate u slučaju da se alergija ponovo pojavi.

Ova rubrika je realizovana u saradnji sa www.bebac.com

38 Babyplaneta


Babyplaneta

39


Stočiću, postavi se

Nepodnošenje kravljeg mleka Autor teksta: Živka Vlajković, diplomirani nutricionista, Dom zdravlja Zemun

K

ad roditelji kažu „moje dete ne podnosi kravlje mleko“, zapravo se radi o preosetljivosti na kravlje mleko, a reakcije mogu biti alergija i intolerancija na hranu. Šta su alergije? Učestala pojava alergija kod dece u sve ranijem životnom dobu je zabrinjavajuća. Alergijske reakcije su izmenjen imunološki odgovor, to jest odbrambena reakcija na određeni faktor iz okruženja. Iz nekog razloga organizam određene čestice, uglavnom velike molekule (alergene), doživljava kao opasne i na njih reaguje oslobađanjem histamina, što za posledicu može imati: osip po koži (celog tela ili ograničen), oticanje disajnih puteva, povraćanje, nadutost, proliv sa ojedom i druge pojave. Alegreni mogu biti: nutritivni (iz hrane, a najčešći su u najranijem životnom dobu), inhalatorni (iz vazduha) i drugi. Šta je intolerancija na hranu? Intolerancija nije alergija već nemogućnost creva da vare, npr. mlečni šećer (laktozu). Ta vrsta preosetljivosti na hranu nije izazvana alergijskim mehanizmom. Najpoznatije intolerancije na hranu u dečjem uzrastu su na gluten i na laktozu. Izuzimajući ove dve bolesti koje su genetski uslovljene, into-

40 Babyplaneta

lerancija je često nejasno i individualno stanje preosetljivosti na određenu hranu.

imale. To je obično prvi znak koji upućuje na alergiju na proteine kravljeg mleka.

ALERGIJA NA PROTEINE KRAVLJEG MLEKA Nepodnošenje proteina kravljeg mleka sreće se kod dva-tri posto mališana, uglavnom u uzrastu odojčeta i malog deteta. Nastaje kao posledica alergijske reakcije na proteine kravljeg mleka (kazein) i proteine surutke. Kravlje mleko (KM) sadrži potpuno drugačije proteine od majčinog mleka, što je potencijalna opasnost za bebu. Ponekad je ova alergija udružena s nepodnošenjem proteina soje, jaja, pšeničnog brašna, pilećeg mesa, pirinča i drugih namirnica.

Šta treba raditi ako posumnjate na ovu alergiju? Odmah se javite pedijatru, najbolje dok je osip još vidljiv. Ako pedijatar posumnja na alergiju na kravlje mleko, predložiće eliminacionu dijetu (ishrana bez kravljeg mleka). Ako se u tom slučaju simptomi postepeno povuku, sumnja je potvrđena! Ne brinite, alergija na kravlje mleko je najčešće prolaznog karaktera. Oko 50 posto dece gubi simptome do navršenih 12 meseci života, 70 posto do dve godine, a 85 posto do tri godine.

Kako se prepoznaje? Brza alergijska reakcija dešava se istog dana (ređe narednih dana) u vidu osipa po koži (počinje oko usta), a ponekad je praćena diskretnim otokom usana. Beba može da dobije i proliv (nekad u stolici ima sluzi i krvi), ili da povrati. Ali i nagla pojava grčeva koje je beba imala prvih nekoliko meseci života može da bude nagoveštaj alergije na proteine kravljeg mleka. Ponekad se javljaju malokrvnost, sporije napredovanje, teškoće s disanjem i druge tegobe.

Kako se hrani dete sa APKM? Alergija na kravlje mleko se leči jednostavno, izbacivanjem kravljeg mleka i svih mlečnih proizvoda iz ishrane. Ako dete sisa, majka nastavlja da ga doji, ali iz svoje ishrane isključuje mlečne proizvode. Ukoliko se beba hrani standardnom mlečnom forumulom, ona se zamenjuje prilagođenom mlečnom formulom. Takva formula sadrži potpune hidrolizate proteina surutke. Tek nakon godinu dana gastroenterolog nakon testa podnošljivosti kravljeg mleka daje uputstva o daljoj ishrani. Ukoliko je alergija prisutna i tokom druge godine, dete nastavlja da pije prilagođenu mlečnu formulu. Praktično planirate jelovnik odojčeta tako što mlečnu kašu (za doručak i večeru) pripremate od žitarica (shodno uzrastu) sa dodatkom prilagođene mlečne formule – mleko za bebe koje imaju alergiju na pro-

Druga vrsta reakcije je spora ili odložena (nastaje danima i nedeljama posle korišćenja KM), pa se teže otkriva. Javljaju se nespecifični simptomi: beba je nervozna, povremeno odbija da jede, ima poneku lošu stolicu, a neke sporije napreduju u težini. Pojavljuje se ekcem (atopijski dermatitis), ili se intenzivira kod beba koje su ga ranije


teine kravljeg mleka! Svi ostali obroci su u skladu sa uzrastom odojčeta! Da li su potrebni dijetetski dodaci? Izostavljanje mleka iz ishrane nije bezopasno, jer može dovesti do nedostatka vitamina D, riboflavina, proteina i kalcijuma. Prilagođena mlečna formula prevenira ove nedostatke. Zato treba isplanirati jelovnik sa dovoljno proteina i kalcijuma i preporučiti odgovarajuće probiotike. Naročito su korisni sinbiotici, jer pored probitoskih bakterija sadrže i supstance koje pomažu njihovo razmnožavanje i delovanje u crevima, pa imaju brojna korisna dejstva, pre svega imunološka. PREOSETLJIVOST NA MLEČNI ŠEĆER Intolerancija na mlečni šećer (laktozu) nastaje zbog manjka enzima laktaze u površinskom sloju sluzokože tankog creva, a može se ispoljiti u bilo kom uzrastu. Deca rođena u terminu najčešće ne pokazuju znake netolerancije na laktozu sve do punih pet godina. Deca rođena pre termina ponekad imaju prolazno nepodnošenje laktoze. Poremećaj je više neprijatan nego što je opasan, ako se zadovolje svi nutritivni zahtevi deteta.

Deficit enzima laktaze može biti urođen, razvojni i stečeni. Urođeni i razvojni oblici manifestuju se neposredno po rođenju, već nakon prvog obroka mleka, dok se stečeni javljaju kasnije. Urođeni oblik je vrlo redak i traje doživotno. Osim ova dva poremećaja nedostatak laktaze može nastati i u specifičnim slučajevima: nakon hirurškog odstranjenja dela creva, oštećenja sluzokože creva usled virusne ili bakterijske infekcije, ili u sklopu drugih bolesti (celijačna bolest). Kako se prepoznaje i leči intolerancija na mlečni šećer? Simptomi se često javljaju od 30 minuta do dva sata nakon konzumiranja kravljeg mleka ili mlečne formule koja sadrži laktozu. To su: nadimanje, grčevi u trbuhu, proliv, gasovi, mučnina; odojčad i deca mogu imati zastoj u napredovanju. Obično nestaju kada se iz ishrane ukloni kravlje mleko ili mlečna formula s laktozom. Ukoliko je reč o odojčetu ili deci do 18 meseci, primenjuje se prilagođena mlečna formula bez laktoze. Starijem odojčetu i detetu daju se fermentisani mlečni proizvodi: jogurt, kiselo mleko, kefir, pavlaka i sir.

Upozorenje!!! Proučite dobro deklaraciju gotovih proizvoda! Laktoza je pronađena čak i u nekim nemlečnim proizvodima.

Tekst je preuzet iz knjige "Bebi kuvar" nutricioniste Živke Vlajković Knjigu možete poručiti na telefon 064/178-22 52

Babyplaneta

41


Stil

42 Babyplaneta


Babyplaneta

43


ogledalce

Objavite rat celulitu! celulit je jedan od najvećih ženskih neprijatelja, naročito tokom lepih dana. Kako se približava leto, pojačava se borba protiv „pomorandžine kore“, a stručnjaci kažu da je najbolje kada se s redukcijom celulita počne na vreme, a ne u poslednjem momentu. Zato je upravo sada pravo vreme da se objavi rat celulitu, a o načinima kako da se ta bitka najefikasnije dobije razgovarali smo sa dr Danijelom Milosavljević, stručnom saradnicom Baby planete

Stručni saradnik: dr Danijela Milosavljević, lekar opšte medicine

D

olaskom toplijih dana i uvođenjem laganije garderobe žena postaje svesna da je zima uzela danak, da su se od sporijeg i učaurenijeg zimskog načina života na telu stvorile masne naslage, koža opustila, nastao celulit. Onda je najčešće obuzme panika i želi da problem brzo reši korišćenjem različitih preparata za eliminaciju masti i celulita - kaže dr Milosavljević. - A za borbu sa celulitom, koji je ne samo kozmetički problem već i znak problema sa mikrocirkulacijom i nagomilanim toksinima,

44 Babyplaneta

uvek je pravo vreme i time treba da se bavimo tokom cele godine. Pre svega, glavno oružje je dugoročno uvođenje zdravih navika. Da bismo se uspešno suprotstavili razvoju degenerativnog oblika celulita, moramo voditi računa o ishrani, redovno se ba-

viti umerenom fizičkom aktivnošću, piti najmanje dva litra vode dnevno i koristiti preparate koji dreniraju i podstiču mikrocirkulaciju na ugroženim područjima, naglašava doktorka Milosavljević. No, da bismo u toj borbi bili uspešni, važno je i da znamo

Ishranom protiv pomorandžine kore Mnogi stručnjaci se slažu da ključ uspešne borbe protiv celulita zapravo leži u pravilnim prehrambenim navikama. - Pravi recept za borbu protiv celulita jeste tipična mediteranska kuhinja koja ne samo da prevenira njegov nastanak već čini dobro celom organizmu. Savetuje se konzumiranje povrća sirovog ili pripremljenog na pari s minimalnom količinom vode, salate treba da budu začinjene nerafinisanim prirodnim biljnim uljem i vinskim sirćetom ili limunovim sokom. Meso i ribu poželjno je pripremati bez masti i tek na kraju dodati koju kap maslinovog ulja na gotovo jelo. Treba se truditi da obroci budu uvek u isto vreme i nikada ne treba jesti brzo. U hrani treba uživati čak i kada postoje ograničenja - savetuje dr Danijela Milosavljević.


kako ovaj kozmetički problem nastaje. On je posledica poremećaja u perifernoj mikrocirkulaciji, zbog čega dolazi do degenerativnih promena kože koja gubi elastičnost i gipkost, postaje neravna, bolna i dobija izgled takozvane pomorandžine kore. - Poznato je da više od 80 odsto žena ima celulit bez obzira na to da li su vitke ili gojazne ili u kojim su godinama - kaže sagovornica Baby planete. - Celulit je posledica više različitih faktora: usporenog metabolizma, nepravilne ishrane, gojaznosti, nedovoljne fizičke aktivnosti, sedećeg načina rada, poremećaja u radu endokrinih žlezda, disfunkcije metabolizma, poremećaja u cirkulaciji krvi, genetike i stresa. Celulit je inkapsulirana masna ćelija, a može da bude mek ili tvrd. Mek je obično vidljiv golim okom, dok je tvrd karakterističan za one koji intenzivno vežbaju. Iako je mek ružniji, mnogo je lakše rešiti ga se od tvrdog koji je začauren na mišić. Jer ovaj drugi je potrebno razbiti, usitniti i dovesti u fazu mekog celulita. Prema rečima naše sagovornice, jedini na-

čin za uspešno lečenje ovog problema je razbijanje kapsule celulita primenom odgovarajućih preparata i pravilnom masažom za izbacivanje sadržine istih putem limfe do bubrega. Nakupljanje masnoća u potkožnom masnom tkivu može dovesti do trajnog oštećenja potkožnog tkiva. Takođe, nakupljeni toksini mogu dodatno oštetiti potkožno tkivo, dovesti do njegove upale, tzv. celulitisa, što trajno menja teksturu kože. Svedoci smo da se stalno pojavljuju nove metode lečenja celulita od kojih su neke dosta agresivne, ali dr Milosavljević kaže da agresivne metode u tretmanu celulita nisu preporučljive jer mogu da dovedu do pucanja kapilara i trajnog oštećenja kože. Pre primene bilo kojeg tretmana treba se konsultovati sa stručnim terapeutom koji na osnovu stanja kože i celulita može odrediti ritam terapijskih postupaka da se ne bi pojavile neželjene posledice. - Kreme i gelovi imaju funkciju da pospeše mikrocirkulaciju, ubrzaju dreniranje tečnosti i toksina iz organizma, podstaknu razgra-

dnju masnih naslaga u potkožnom vezivnom tkivu i poboljšaju razmenu materija na tretiranim površinama. Pored toga, biljni ekstrakti revitalizuju i regenerišu kožu, pa ona postaje glatka i zategnutija. Na primer, aloe vera i alantoin stimulišu mikrocirkulaciju kože - kaže dr Milosavljević i dodaje da postoje faktori koji celulit mogu pogoršati ili ublažiti, a to su način života, fizička aktivnost i prehrambene navike. Vodeći računa o tim faktorima moguće je uticati na pojedine faze razvoja celulita i ublažiti njegovu progresiju. Takođe je veoma važno imati na umu da sve što ste u životu dobro radili za svoje zdravlje, kao i ono u čemu ste grešili, s godinama postaje vidljivo, zaključuje naša sagovornica. Celulit je definitivno boljka u čijem lečenju ne bi trebalo da budemo kampanjci važno je da ga tretiramo tokom cele godine, jer ćemo ga se tako lakše rešiti. Lečenje celulita pred leto ili tokom leta uglavnom prolazi bez rezultata, jer celulit zahteva uporan i dugotrajan tretman.

Kompletan tretman u borbi protiv celulita Proizvodi iz Kräuterhof linije za borbu protiv celulita idealni su za svakodnevnu upotrebu u kućnim uslovima, ali i u kozmetičkim i salonima za masažu. Anticelulit gel baziran je na aktivnom kompleksu koji sadrži kofein, a u kombinaciji sa ostalim sastojcima, poput mente i ruzmarina, podržava i podstiče razgradnju masnih naslaga ispod površine kože i to bez upotrebe infracrvene lampe ili folije. Korišćenjem Kräuterhof anticelulit gela dolazi do eliminacije celulita i poboljšanja izgleda kože, jer je on revitalizuje i regeneriše, a osvežavajući miris prijatno utiče na sva čula. Anticelulit piling gel za tuširanje sa aloja verom i alantoinom stimuliše mikrocirkulaciju kože. Sa osvežavajućim mirisom limuna i okruglim piling česticama čisti pore i koži daje glatku teksturu. Power anticelulit serum, sa formulom na bazi sastojka liporeduks, vidljivo ublažava nabore na površini kože i pomaže u oblikovanju tela. Jedinstvena kombinacija ekstrakta divljeg kestena, pantenola, kofeina, ulja limunove trave i toplotnih agenasa osvežava kožu, čini je glatkom i zategnutom i to već nakon četrnaest dana korišćenja.

Babyplaneta

45


tata, kupi mi

Cybex auto-sedište Pallas M FIX Član Pallas porodice M-fix spada u grupu I/II/III, što znači da raste s detetom i može se koristiti do 11 godine. U grupi I sedište je opremljeno podesivim sigurnosnim jastukom koji oponaša vazdušni jastuk, pa u slučaju sudara samnjuje rizik od ozbiljnijih povreda glave i vrata, najosetljivijih delova tela mališana. Jednostavnim postupkom pretvara se u sedište grupe II/III serije Solution za one starije od tri godine. Kako najveća opasnost po život mališana preti od bočnih udara, sedište je ojačano upravo na tim mestima. Sistem optimizovane linearne zaštite od bočnih udara (L.S.P. Sistem Plus) aposrbuje sile još u ranoj fazi udara. Oslonac za glavu može se podesiti u tri položaja, kao i sigurnosni jastuk i nagib naslona koji se podešava samo jednom rukom sa prednje strane sedišta. Radi veće stabilnosti i sigurnosti sedište se postavlja uz pomoć ISOFIX sistema, ali se može koristiti i u automobilima koji ne poseduju taj sistem. Prodajna mesta Aksa Kids Mega Store i bolje opremljene dečje radnje.

Chicco Baby Moments Uz kupke i šampone iz Chicco Baby Moments linije vreme za kupanje postaje najlepši deo dana, a negu nakon kupanja posebnom će učiniti losioni, kreme za lice i ulja. Sa proizvodima za negu pri presvlačenju, maramicama, kremom protiv ojeda i puderom, svakodnevna obaveza pretvara se u pravo uživanje. Formule na bazi prirodnih sastojaka, bademovog mleka, ulja pirinčanih klica i ekstrakta ovsa dubinski hrane i neguju kožu novorođenčeta, a ne izazivaju iritacije i crvenilo. Baby Moments poštuje fiziologiju bebine kože i ne sadrži štetni konzervans, paraben, štetne hemikalije, alkohol (osim toaletne vode) i veštačke boje. Svi proizvodi iz kolekcije Chicco Baby Moments hipoalergenski i dermatološki su testirani i pogodni za negu od prvog bebinog dana. Uz Chicco Baby Moments svaki dan je prepun jedinstvenih, neponovljivih i divnih trenutaka.

Prodajna mesta Prodajna mesta Dodati Aksa Kids Mega Store, Delhaize Tempo i Maxi objekti, lilly, DM drogerije, Mercator i roda objekti, Super vero, Metro, Univerexport, DiS i bolje snadbevene apoteke i dečije radnje.

46 Babyplaneta


Reer bebi alarm Rigi 400 Postoje situacije, poput svakodnevnih kućnih obaveza, kada bebu na neko vreme morate da ostavite samu. Brižnim roditeljima tada će pomoći alarm Rigi nemačkog proizvođača Reer, jer im omogućuje da čuju ako se beba meškolji ili plače. Ovaj alarm predstavlja radio-sistem s dva kanala i dve jedinice, prijemnikom i odašiljačem. Radi na struju ili na baterije, pa ga možete nositi na udaljenost do čak 400 metara. Pri najmanjem zvuku monitor će se uključiti pa ćete znati šta se dešava s bebom iako niste u istoj prostoriji s njom. U alarm je integrisano noćno svetlo koje će dobro doći ako se beba budi noću ili kada treba napraviti prijatnu atmosferu da lakše utone u san.

Prodajna mesta Aksa Kids Mega Store i druge bolje opremljene bebi radnje

Cybex Priam kolica KOI Cybex Priam su kompletan 3 u 1 sistem, kolica koja se prilagođavaju svakoj situaciji od prvog bebinog dana. KOI je novi dezen Cybex Priam kolica, inspirisan japanskim šaranom, simbolom uspeha, prosperiteta, prijateljstva i ljubavi. Lagani aluminijumski ram sa ručkom, koja se po visini može prilagoditi onome ko gura kolica, osnova je na koju se pomoću adaptera postavlja nosiljka, deo za sedenje ili auto-sedište. Nosiljka je postavljena mekanim dušekom idealnim za tek rođene bebe. U njoj se mogu voziti mališani dok ne dostignu težinu od devet kilograma. Ova kolica se jednostavno sklapaju samo jednom rukom, pri čemu se sedište sklapa zajedno s ramom. Tako sklopljena stoje samostalno i ne zauzimaju previše prostora, pa su idealna za odlaganje gde god da se nalazite, u restoranu, autobusu, vozu. Jednom rukom podešava se i naslon sedišta od sedećeg do ležećeg. Ako do krajnjeg odredišta putujete automobilom, a beba usput zaspi, i bez buđenja možete je premestiti tako što ćete auto-sedište u kome je jednostavno postaviti na ram kolica. Priam kolica imaju točkove punjene penom pa se bez problema prilagođavaju svim vrstama terena. Od velike pomoći biće i korpa za stvarčice koje mogu zatrebati tokom šetnje. Prodajna mesta Aksa Kids Mega Store i druge bolje opremljene dečje radnje.

Babyplaneta

47


tata, kupi mi

Chicco kolica Ohlala Ova kolica teže svega 3,8 kg i toliko su lagana da ih možete podići samo jednim prstom. Dizajnirana su tako da obezbede maksimalan komfor i bebi i onome ko ih vozi. Možete ih voziti i sklopiti samo jednom rukom. Naslon sedišta podesiv u više položaja i mekani materijal presvlake čine da se u ovim kolicima mogu voziti i tek rođene bebe. I tako dok ne dostignu težinu od 15 kg. Bezbednost garantuje sistem u pet tačaka vezivanja sa naloženim ramenim pojasevima kao i prednja prečka koja se skida. Podesivi oslonac za noge, presvlaka koja se može skinuti i oprati, kao i zaštita od kiše koja dolazi uz kolica, još su neki od argumenata koji govore u prilog tome da su ova kolica pravi izbor. Ostaje samo da odaberete boju.

Prodajna mesta Aksa Kids Mega Store i druge bolje opremljene bebi radnje.

Cybex auto-sedište Cloud Q Kompanija Cybex je širom sveta poznata po tome što izrađuje jedna od najsigurnijih i najinovativnijih auto-sedišta. Sa sedištem Cloud Q otišla je korak dalje: ono je napravljeno u saradnji sa lekarima i babicama. A specifično je po tome što se može podesiti tako da van automobila beba bude u ležećem, ispravnom ergonomskom položaju. Tako se u prvim mesecima po rođenju sedište može koristiti i kao nosiljka. U sedištu Cloud Q mogu se voziti bebe od rođenja pa dok ne dostignu težinu od 13 kg ili 18 meseci starosti. Zahvaljujući specijalnom ulošku, sedište savršeno odgovara tek rođenim bebama, pa čak i onim rođenim pre vremena. Naslon za glavu se može podestiti u čak 11 pozicija te se može reći da ono raste sa detetom. Kada se promeni visina naslona, dužina pojaseva se automatski podešava. Kako najveća opasnost po život mališana preti od bočnih udara, sedište je ojačano upravo na tim mestima. Sistem optimizovane linearne zaštite od bočnih udara (L.S.P. Sistem Plus) apsorbuje sile još u ranoj fazi udara. Deo sedišta je i velika tenda koja štiti od sunčevih zraka i ima stepen zaštite 50+.

Prodajna mesta Aksa Kids Mega Store i bolje opremljene dečje radnje.

48 Babyplaneta


3Cycle tricikli Vožnja bicikla predstavlja fizičku aktivnost kojom ljudi mogu da se bave do duboke starosti, a pruža brojne psihološke i fizičke prednosti. Ovu veštinu obično naučimo u detinjstvu i nikada je ne zaboravimo. Najbolji način da mališani nauče da voze bicikl jeste da počnu s vožnjom tricikla, jer se tako razvija osećaj za vožnju i upravljanje, stiče sigurnost i samopouzdanje. Predlažemo nove 3Cycle tricikle koji dolaze u tri varijante, Mini, Klasik i Lux. Svi modeli su izrađeni od kvalitetnih materijala, bezbednih po najmlađe. Model Mini je namenjen mališanima od godinu i po do tri i njime mogu sami upravljati. Model Klasik ima i mekano obloženo sedište, tendu koja mališana štiti od sunčevih zraka tokom letnjih dana, kao i korpu za odlaganje sitnica. Dok mališani ne steknu sigurnost, triciklom mogu upravljati roditelji, i to uz pomoć ručki na zadnjem delu. Pored svih ovih elemenata Lux model ima i veliku sklopivu tendu i sigurnosne kaiševe koji mališana drže na sigurnom, u sedištu. Svi modeli na upravljaču imaju zvono i dolaze u nekoliko veselih boja, za devojčice i dečake. Prodajna mesta Aksa Kids Mega Store i bolje opremljene radnje bebi i dečje opreme.

Chicco kolica Stroll’in’2 Ova praktična kolica odlično su rešenje za roditelje koji imaju dvoje dece različitog uzrasta. Možete ih prilagoditi tako da oboje dece sede dok se voze ili da jedno sedi, a drugo stoji. Prednje sedište je pogodno za dete uzrasta od šest do 36 meseci, a uz KeyFit sedište za najmlađe u njima se mogu voziti i bebe od prvog dana. Na zadnjem sedištu se može voziti starije dete od tri godine pa do odprilike 25 kg. Ispred prednjeg sedišta je poslužavnik na koji možete spustiti flašicu, užinu ili igračku. Podesiva tenda se može nagnuti napred ili nazad i tako po potrebi napraviti hlad za jedno ili drugo dete. Do prostrane korpe za odlaganje stvari lako je doći i sa prednje i sa zadnje strane. Sedišta i za mlađe i za starije dete imaju sigurnosne pojaseve, dok sedište za starije dete ima i praktičan pojas koji ide preko stomaka. Kada stariji mališan poželi da se vozi u stojećem položaju, jednostavno možete podići sedište da se mališan popne na postolje. Tokom vožnje se, zbog bezbednosti, može držati za ručku. Ova kolica se jednostavno sklapaju samo jednom rukom. Kada su sklopljena, sama stoje i ne zauzimaju mnogo mesta prilikom odlaganje. Prodajna mesta Aksa Kids Mega Store i bolje opremljene radnje bebi i dečje opreme.

Babyplaneta

49


da li znate

N A J VA Ž N I J I U S LO V D A D E T E K R E N E N A O B U K U P L I VA N J A J E D A U V O D I M OŽ E D A I Z D R Ž I D O 4 0 M I N U TA .

Sadržaj soli u plodovoj vodi jednak je onom u moru.

Čak i kada nabave auto-sedišta, roditelji ih u više od 90 odsto slučajeva nepravilno koriste.

Bebe

rođene u maju u proseku su za 200g teže od mališana rođenih u drugim mesecima .

50 Babyplaneta


Babyplaneta

51


priče iz života

Ljubav je svega vredna „Dva srca kucaju isto Dve duše dišu kao jedna ΄ ΄ je potpuno ičˇcisto Osecanje srece Ljubav je svega vredna"

52 Babyplaneta

O

vi stihovi, poruka ljubavi, ispisani su na svim MAM klupama za dojenje. Autor stihova je Sanja Tatomir Blagojević iz Beograda, mama četvoro dece. U trenutku kada je pisala stihove, Sanja je imala troje dece, a četvrto je bilo na putu, pa smo je pitali šta ju je inspirisalo da napiše pesmu koja je 2016. godine pobedila na konkursu za najlepše stihove za MAM kampanju. - Inspiracija za pesmu koja je pobedila na konkursu bila je velika ljubav kojom sam bila okružena i preplavljena, budući da sam tada bila trudna sa četvrtom bebom. Uz to, uživala sam u odrastanju troje starije dece, što je podrazumevalo prve korake trećeg, prve reči drugog, prva razmišljanja prvog deteta - kaže Sanja za Baby planetu. Danas ova četvorostruka mama uživa u svojoj deci, a bilo je momenata kada uopšte nije verovala da će ikada imati potomstvo. Ipak, život je imao drugačije planove za nju: - Oduvek sam želela veliku porodicu, mada nakon fakulteta i zaposlenja nisam imala vremena da o tome previše mislim. Kada sam se osetila spremnom da postanem mama, nije sve išlo po planu. Pored neredovnih ciklusa, policističnih jajnika i hipotireoze koju sam otkrila nakon prvog pobačaja, mislila sam da su-

prugu i meni nije suđeno da u to vreme imamo dece. Okrenula sam se poslu i karijeri u banci gde sam izabrana za direktora ekspoziture - priča Sanja. - Već sledećeg meseca, kada sam bila posvećena samo poslu, shvatila sam da sam ostala u drugom stanju! Zamislite iznenađenje i šok kada vam se u životu dese dve najlepše stvari koje nikako ne mogu jedna s drugom. Poučena prethodnim iskustvom, nisam o tome mnogo pričala niti se nadala. Naprosto sam bila spremna na sve. Ali, srećom, sve je bilo kako treba. Uz dosta truda, stresa i želje da posao ne trpi, Sanja je na trudničko otišla tek u osmom mesecu. Toliko željeni Vukan rođen je 2012. godine i, kako Sanja kaže, od tada im počinje prava porodična sreća. I suprug i ona su se potpuno pronašli u ulozi roditelja i sa takvom lakoćom se snalaze da im je, kaže, svaki dan uživanje. - Puno smo putovali s bebom, podelili sve obaveze. Želeli smo odmah i drugu bebu, ali mesecima nije bilo uspeha. I onda opet, kada sam se vratila na posao nakon porodiljskog odsustva, posle nekoliko meseci iznenadila nas je i oduševila Sofija, rođena 2014. Nakon toga sam uz konsultaciju sa svojim ginekologom isplanirala sledeću trudnoću nakon folikulometrije.


Vojin je treća sreća, rođen 2015, takođe 15 meseci posle sestre. I na kraju je 2017. godine stigao Veljko, opet u razmaku od 15 meseci - ponosno dodaje Sanja. Sve trudnoće su začete prirodnim putem, pa se Sanja šali da je tokom prethodnih pet godina drugo stanje postalo njeno jedino stanje u kojem je uživala iz dana u dan. Svi porođaji su prošli prirodno uz podršku stručnog osoblja Narodnog fronta. - Na porođajima sam imala epiduralnu anesteziju koju svakoj ženi preporučujem. Meni je pomogla da bez muke donesem na svet tri dečaka i devojčicu. I sa svakom novom bebom sve je nekako bilo lakše, bili smo već uhodani, sve je bilo poznato - objašnjava Sanja Tatomir Blagojević. Sa četvoro male dece za manje od pet godina postali su majstori roditeljstva. Kako sama Sanja priznaje, organizacija oko toliko male dece nije jednostavna, ali u svemu tome je zajedno sa suprugom, a podrška joj stiže u vidu vrtića i pomoći

njene mame na koju se oslanja u nepredviđenim situacijama. - Sve u svemu, radost je imati obdanište u sopstvenoj kući. Moja sestra često kaže da ne može ni svoje misli da čuje od dečje galame, ali mi smo se navikli i kada su njih troje u vrtiću, nekako je previše tiho. Suprug je po zanimanju učitelj, pa zamislite tek kako njegov dan izgleda, jer je svakodnevno stalno okružen decom - kaže Sanja. Sagovornica Baby planete dodaje da je trenutno na porodiljskom odsustvu koje za četvrto dete traje dve godine i da je

najviše angažovana oko bebe. Ni sama nije sigurna šta je posle toga čeka, jer je posao u banci neizvestan. - Iako puno ljudi misli kako prvo treba imati svoj stan, auto, dobar posao i novac pa tek onda stvarati porodicu, ja sam vam pravi primer da se ne mora to imati da bi čovek bio srećan. I da u životu ne možeš baš sve da planiraš. Kao što u pesmi rekoh, ljubav je svega vredna. Bitnije je da voliš i budeš voljen, a meni to nije teško pored njih petoro - poručuje Sanja Tatomir Blagojević.

Bosonogi pobegli od poplave Tokom velike poplave u Obrenovcu 2014. godine dva puta smo evakuisani. Vukan je tada imao 18 meseci, a ja sam bila u šestom mesecu. Prvo smo evakuisani iz svoje kuće, a nakon toga i čamcem iz mamine zgrade gde smo mislili da je sigurnije. U silnoj žurbi Vukana sam bosog iznela i zaista vam ne mogu preneti osećaj, to znaju samo ljudi koji su prošli kroz isto. Posle toga smo otišli iz Obrenovca i živeli kao podstanari u Beogradu. I evo, nakon tri godine opet smo se vratili u Obrenovac kao podstanari.

Babyplaneta

53


kofer

PreKO

Starog Slankamena

U PrOlećNU AVANTUrU Autor: Snežana Trtica Graovac, dipl. geograf - turizmolog blog Putuj po Srbiji

N

akon promenjive zime, koja je u poslednjim trzajima odlučila da nas počasti snežnom idilom, sa oduševljenjem smo prihvatili prve sunčeve zrake i najavu proleća. Iako možda nespremni, u prirodu smo zakoračili oslobođenog duha, sa željom za novim buđenjem. Kada smo obišli obližnje parkove i procvetale ulice, odlučili smo da krenemo malo dalje. Ukoliko još niste smislili gde bi to moglo da bude, evo prilike da sa nama pođete do Srema. Na mestu gde se sastaju Srem, Banat i Bačka smešteno je malo selo - Stari Slankamen. Većini je obično prva asocijacija banja, i u pravu su! Međutim, Stari Slankamen je najstarije naselje inđijske opštine i ima burnu prošlost. Stoga ukoliko želite da posetite ovo mesto, nastavite sa čitanjem teksta. A znate li zašto? Potpuno drugačije ćete ga doživeti, garantujemo vam to! Pa, ukoliko ste još uvek tu, krenimo u obilazak. Prvi utisak je sam prilaz selu. Ako vam kažemo da prolazite podno lesnih

54 Babyplaneta

odseka koji čuvaju tajnu ledenog doba i da je to jedan od tri jedinstvena geološka lokaliteta u svetu, da li je dovoljno da nastavite dalje? I ako ste pomislili da vas više ne možemo iznenaditi, samo nas pratite. Iza jedne od blažih okuka pojavljuje se prizor sličan onom kada stižete na more. Predivan pogled na naselje i Dunav koji vas okupan suncem poziva da priđete bliže. Ali pre nego što se spustite do obale, sigurni smo da ćete se zaustaviti i fotografisati objekat koji čini sastavni deo ove panorame - Crkvu Svetog Nikole. Kamene stepenice vode do uzvišenja na kome se nalazi ovo duhovno zdanje sa kraja XV veka. Veliku kulturnu vrednost ima ikonostas nastao u XVIII veku. Loša vest je što je crkva otvorena samo za grupne posete. Kada ste stigli do sela, krenite do parkinga u pravcu banjskog kompleksa, danas specijalne bolnice „Dr Borivoje Gnjatić“. Prvi oblici banjskog lečenja bili su još u vreme Turaka koji su koristili blagodeti slanih izvora - Slanače.


Upravo zahvaljujući ovom izvoru nastala je najstarija banja u Vojvodini. Godine 1906. za potrebe smeštaja turista podignut je hotel koji je s vremenom pretvoren u današnju bolnicu. Nad panoramom Starog Slankamena dominiraju ostaci srednjovekovne tvrđave na čijem se mestu ranije nalazilo naselje iz bronzanog doba i rimsko utvrđenje Aqumincum. Kada sa obale posmatramo ove ostatke, svako od nas može sebi da stvoriti sliku ovog naselja iz davnih vremena. Ako ste raspoloženi, autom možete otići i do brda Ralica u neposrednoj blizini i obići spomenik nastao na mestu gde se na Preobraženje 1691. godine vodila jedna od ključnih bitaka između Austrijanaca i Turaka, a nakon nje su poraženi Turci zauvek napustili te krajeve.

gde se Tisa uliva u Dunav i saznati da je baš na tom mestu, po predanju, tajno sahranjen čuveni hunski vojskovođa Atila Bič Božji. A da biste sumirali sve utiske, okrepite se u nekom od restorana na samoj obali. Riblja čorba i dobro vino pomoći će

vam da zaokružite sliku o ovom malom sremskom mestu sa bogatom istorijom i punom prirodnih lepota. Kao suvenir, pored ličnog doživljaja, možete poneti Slankamenku, vino tog malog sremskog sela.

Ukoliko vam vremenske prilike dozvole, Stari Slankamen najlepše ćete upoznati ploveći brodićem po Dunavu. Ne samo da ćete imati priliku da naselje vidite sa reke nego možete otploviti i do mesta

Babyplaneta

55


kuvajte sa nama

SirAK,

NePrAVeDNO ZABOrAVljeNA NAMirNicA

S

irak, biljka iz porodice trava, uzgaja se preko 4.000 godina. Najsličnija je žitarici proso. Ova biljka je bogata gvožđem, kalijumom, fosoforom, a sadrži i velike količine vitamina poput tiamina i niacina. Uz to je i odličan izvor proteina. Ima i znatnu količinu rastvorljivih vlakana, pa dugo pruža osećaj sitosti. Zato je pogodna za one na dijetalnom režimu ishrane. Preporučuje se i onima koji

pate od celijakije jer ne sadrži gluten. Pošto je neutralnog ukusa, u gastronomiji se koristi u spravljanju i slatkih i slanih jela. Najčešće se priprema kao slatka kaša uz dodatak svežeg ili suvog voća. Koristi se i kao dodatak uz glavno jelo, a od brašna se prave hleb i palačinke. Sirak u zrnu može se iskokati u kokice. Zanimljivo je da se koristi i za dobijanje, glukoze, ulja, skroba i alkohola.

VARIVO OD SIRKA, KELJA I PASULJA šolja belog pasulja šolja sirka u zrnu pola glavice kelja 1 komorač glavica crnog luka 3 čena belog luka 1 šargarepa celer 2 paradajza začin od sušenog povrća ulje so, biber Potopiti preko noći pasulj i sirak u dve odvojene posude. Na zagrejanom ulju prodinstati seckan crni luk oko 2 minuta, uz konstanto mešanje. Dodati sitno seckan beli luk, komorač, šargarepu, celer i dinstati oko 8 minuta. Nakon toga, dodati iseckan paradajz ili pelat iz konzerve, pileći kocku za supu, oceđen pasulj i sirak. Naliti vodom da ogrezne, poklopiti i kuvati oko sat, sat i po. Pri kraju kuvanja dodati isečen kelj i kuvati dok sve ne bude gotovo. Po ukusu dodati začin od sušenog povrća, so i biber.

PUDING OD SIRKA 1 šolja sirka u zrnu, kuvanog 1/3 šolje šećera 1/4 kašičice soli 1/2 kašičice cimeta 1/4 kašičice muskatnog oraščića 2/3 šolje suvog grožđa 1 jaje malo putera vanilin šećer mleko U šerpu sipati mleko, dodati sirak, šećer, so, cimet i muskatni oraščić. Kuvati na srednjoj vatri uz povremeno mešanje, oko 15 minuta. Kada smesa postane kremasta, uz stalno mešanje dodati umućeno jaje, suvo grožđe, vanilin šećer i puter, i sve zajedno kuvati još 2 do 3 minuta. Skinuti sa vatre i dobro ohladiti pre služenja.

56 Babyplaneta


Babyplaneta

57


MESTA NA KOJIMA MOŽETE POTRAŽITI BESPLATAN PRIMERAK ČASOPISA

AKSA KIDS MEGA STORE BEOGRAD: Aksa Kids Mega Store, Nikolaja Gogolja 17, Banovo brdo, tel. 011/3543 900; Aksa Kids Mega Store Nova mokroluška 3, Medaković naselje, Voždovac, tel. 011/3471 318 ; Aksa Kids Mega Store, Jurija Gagarina 26, Novi Beograd, tel. 011/2270 064; Aksa Kids Mega Store Bul. Mihajla Pupina 181, Novi Beograd, tel. 011/3196 404; Aksa Kids Mega Store Zrenjaninski put 28, tel. 011/3314 552; NOVI SAD: Aksa Kids Mega Store, Bul. vojvode Stepe 74, Novo naselje, tel. 021/ 6402 968; ČAČAK: Aksa Kids Mega Store, Bulevar oslobođenja 17, tel. 032/ 376 783;

KRAGUJEVAC: Aksa Kids Mega Store, Kneza Mihaila 278, tel. 034/315 066; NIŠ: Aksa Kids Mega Store, Bulevar Zorana Đinđića 17, Robna kuća Mladost, tel. 018/240 873; ŠABAC: Aksa Kids Mega Store, Mačvanska 1, tel. 015/306 280; ZRENJANIN: Aksa Kids Mega Store, Miletićeva 58, tel. 023/521 104; KRUŠEVAC: Aksa Kids Mega Store, Istočna obilaznica 4, naselje Bivolje, tel. 037/888-069; NOVI PAZAR: Aksa Kids Mega Store, Čerkez mahala 2, tel. 020/311-212

pRODAJNA Mesta BABY PLANETA ZRENJANIN: Tweety, Svetosavska 5, tel. 023/235 692; PIROT: Gali tekstil, Trg pirotskih oslobodilaca 64, tel. 063/693 455; LESKOVAC: Dody Shop, Mlinska 30, tel. 016/214724; INĐIJA: Alf, Vojvode Stepe 8, tel. 022/560 316; Jug Bogdanova 43, tel. 022/565681; NOVI BANOVCI (KABLAR): Happy kids, Svetosavska 1g, tel. 022/349 329; VALJEVO: Viva kids, Sinđelićeva 37, tel. 014/291 461; LAZAREVAC: Čili vili, Karađorđeva 25, tel. 011/8125 570; ĆUPRIJA: UTZR TONNY- radnja Monika, Kneza Miloša 41, tel. 062/257

OSTALO

BEOGRAD: GAK "Narodni front", Kraljice Natalije 62; Klinika za ginekologiju i akušerstvo KCS, Koste Todorovića 26; KBC Zvezdara, Preševska 31; KBC "dr Dragiša Mišović", Bulevar kneza Aleksandra Karađorđevića 64; Opšta bolnica MEDIGROUP, Milutina Milankovića 3; Opšta bolnica Bel Medic, Voždovac, Koste Jovanovića 87, Senjak, Viktora Igoa 1, Novi Beograd, Palmira Toljatija 1; Dom zdravlja Savski venac, Pasterova 1; Dom zdravlja Mirijevo, Matice srpske 45a; Dom zdravlja Voždovac, Krivolačka 4-6; Dom zdravlja Šumice, Ustanička 125; Dom zdravlja "Dr Aleksandar Jeličić", Meštrovićeva 34; Dom zdravlja Žarkovo, Spasovdanska 4a; Dom zdravlja Rakovica, Zdravstvena stanica Rakovica, Kraljice Jelene 22, Zdravstvena stanica Kanarevo brdo, Srpskih udarnih brigada 6, Zdravstvena stanica Resnik, Edvarda Griga 18, Zdravstvena stanica Labudovo brdo, XI krajiške divizije 57; Dom zdravlja Zemun, dečji dispanzer u Savetovalištu za ishranu, Rada Končara 46, Zdravstvena stanica Surčin, predškolski dispanzer, Vojvođanska 109; Opšta bolnica „AnaLife“, Skadarska 5 (Zemun); Dom zdravlja "Dr Milutin Ivković", Grge Andrijanovića 8; Pedijatrijska ordinacija Dr Raketić, Banjički venac 28; Poliklinika Medilek tim, Koste Trifkovića 1; Zavod za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju "Prof dr Cvetko Brajović", Kralja Milutina 52; Primanella, Vidikovački venac 80v; Logopedski centar "Higia Logos", Mirijevski bulevar 17b; Specijalna ginekološka klinika "Jevremova", Gospodar Jovanova 51; Vrtić "Bubamara", Pribojska 42a; Škola roditeljstva Nada Lazić, Kozjačka 3-5; SMEDEREVO: Dom zdravlja, Knez Mihajlova 51; NOVI SAD: Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, Hajduk Veljkova 10, Dom zdravlja, Bulevar Cara Lazara 75; Privatna pedijatrijska ordinacija „Dr Jovan Redžek“, Aleksandra Belića 4; KRAGUJEVAC: Dom zdravlja, Kralja Milutina 1, Stanovo, KC Kragujevac, Klinika za pedijatriju, Zmaj Jovina 30; SRBOBRAN: Dom zdravlja „Dr Đorđe Bastić“, Jovana Popovića 25/1; VRBAS: Dom zdravlja „Veljko Vlahović“, Palih boraca 20; KRUŠEVAC: Opšta bolnica Kruševac, Kosovska 16, pedijatrijska ordinacija „Primum vivere“, Gazimestanska 16/1, pedijatrijska ordinacija „Dr Milena“, Gazimestanska 10/2; Dom zdravlja, Kosovska 16; LOZNICA: Dom zdravlja „Dr Milenko Marin“ , Bolnička 65; KRALJEVO: Dom zdravlja, Jug Bogdanova bb; LESKOVAC: Dom zdravlja, Vlade Đorđevića; Dečja ordinacija OSMEH, Kosovska bb;

58 Babyplaneta

302; VRBAS: Jasmina - Dečiji svet, Gustava Krkleca 5, tel. 021/708 040; STARA PAZOVA: Švrća, Ćirila i Metodija 12, tel. 022/310 594; NOVA PAZOVA: Švrća, Njegoševa 13, tel. 022/323 316; SREMSKA MITROVICA: Alf, Vojvode Stepe BB; BAČKA PALANKA: Butik Nina, Zanatski centar City, tel. 021/6044 379; POŽEREVAC: Albertino, Čede Vasovića 14, tel. 012/532 325; SUBOTICA: STR Sunčica, Ištvana Sečenjija 3, tel. 024/525 630;

NIŠ: Dom zdravlja, Vojvode Tankosića 15; Specijalistička pedijatrijska ordinacija „Dr Dudica Milenović“, Bulevar Nemanjića 52, TC Zona 3, lokal 18, Poliklinika Human, Bul.Dr. Zorana Đinđića 14-24 i 15; SUBOTICA: Dom zdravlja, Đure Đakovića 14; Specijalistička pedijatrijska ordinacija „PEDIJATRICA“, Branislava Nušića 6b; POŽAREVAC: Dom zdravlja, Jovana Šerbanovića 10; VRŠAC: Dom zdravlja, Abraševićeva bb; BOR: Dom zdravlja, Nikole Kopernika 2-4; ČAČAK: ZC "Dr Dragiša Mišović", Dr Dragiše Mišovića 205; Dom zdravlja, Učiteljska 3; Specijalističko pedijatrijska ordinacija „DR VERA MARKOVIĆ“, Sinđelićeva 52; Privatna pedijatrijska ordinacija „DR HERCOG I DECA“, Nadežde Petrović 6; UŽICE: Dom zdravlja, Ginekologija, Jug Bogdanova 4, Dečji dispanzer, Kosovska bb; ZRENJANIN: Dom zdravlja „Dr Boško Vrebalov“, Emila Gavrila 25; Opšta bolnica "Đorđe Joanović", Dr Vase Savića 5; MLADENOVAC: Dom zdravlja, Kraljice Marije 15; VLASOTINCE: Dom zdravlja, Moše Pijade 2; VRANJE: Dom zdravlja, Bore Stankovića bb, Laboratorija Human Humanum, Kralja Stefana Prvovenčanog 49; VALJEVO: Opšta bolnica, Sinđelićeva 62, Dom zdravlja, Železnička 12; ŠABAC: Opšta bolnica, Popa Karana 4; Dom zdravlja, Popa Karana 2-4; Privatna pedijatrijska ordinacija „Neomedik kids“, Jovana Cvijića 8; SREMSKA MITROVICA: Privatna pedijatrijska ordinacija „Dr Jelena Dinčić“, Šećer sokak 59; ZAJEČAR: Dom zdravlja, Rasadnička bb, Bolnica Zaječar, Odeljenje pedijatrije, Rasadnička bb; NEGOTIN: Dom zdravlja, Badnjevska 4; POŽEGA: Dom zdravlja, Jug Bogdanova 1; Samostalna specijalistička pedijatrijska ordinacija „Dr Milan Šijak“, Visibaba; ĆUPRIJA: Dom zdravlja, Kneza Miloša bb; PARAĆIN: Dom zdravlja, Majora Marka bb; PANČEVO: Dom zdravlja, Miloša Obrenovića 2; LAPOVO: Dom zdravlja, Ive Andrića 9; VELIKA PLANA: Dom zdravlja "Dr Milan Bane Đorđević", Miloša Velikog 110; OBRENOVAC: Primanella, Miloša Obrenovića 117; ZLATIBOR: ZU Apoteka Iva 1, 1 TC Jezero bb; ZU Apoteka Iva 2, 1 TC Pijaca bb; SVILAJNAC: Dom zdravlja, Žikice Jovanovića Španca 47; IVANJICA: Dom zdravlja, 13.septembra 39; GORNJI MILANOVAC: Dom zdravlja, Tihomira Matijevića 2; SOMBOR: Opšta bolnica „Dr Radivoj Simonović“, Vojvođanska 75; PROKUPLJE: Laboratorija Human plus, Partizanska 16; Aleksinac: Laboratorija Human Ana, Dragčeta Milovanovića 49;


Babyplaneta

59


Baby planeta 48  

Besplatan casopis za trudnice i roditelje

Baby planeta 48  

Besplatan casopis za trudnice i roditelje

Advertisement