Page 1

Babyplaneta

1


FEB/MAR 2018. BROJ 47

14

18

POZNATI RODITELJ Iskra Brajović

28

40

U CENTRU PAŽNJE

Spelta, žitarica zdravlja

Osnivač i izdavač: Keprom d.o.o. Adresa redakcije: Viline vode 47/III, 11000 Beograd Tel/fax: 011/2084-377; 2084-388 e-mail: babyplaneta@keprom.com Glavni i odgovorni urednik: Jelena Stančić Redakcija: Jelena Stančić, Angelina Radulović Art Direction & Design: Vidak Guzina Design: Mirka Stojić Fotografija: Shutterstock, Dreamstime, stock.xchng

Izbor kolica za bebu

32

NURDOR gradi dečje onkološko odeljenje u Nišu, pomozimo im

STOČIĆU, POSTAVI SE

TEMA BROJA

52

KAŽI AAA

Lekovi „zaključavaju“ gene za psorijazu

PRIČE IZ ŽIVOTA

Bolest me je naučila da više uživam u životu

Stručni saradnici: dr Danijela Milosavljević, dr Vesna Branković-Brkan, VMS Anđelka Kotević, Živka Vlajković, nutricionista, Milan Kojić, magistar kinezi terapije, Snežana Trtica Graovac, dipl. geograf - turizmolog Saradnici i prijatelji: Udruženje „RODITELJ“, Bebac.com, Halobeba, Jelena Jelić, Tea Tašić, Sanja Pešić, Marijana Mihailov, Tanja Vukas, Jelena Cvijović, Ivana Plećić, Katarina Kovčić, Andrijana Lazarević Marketing: babyplaneta@keprom.com Kontakt sa čitaocima: Jelena Stančić babyplaneta@keprom.com

54

KOFER

Aranđelovac u iščekivanju proleća

Štampa: Rotografika d.o.o. Segedinski put 72, Subotica Tiraž:

30000 komada Distribucija:

Keprom d.o.o.

CIP - Katalogizacija u publikaciji Narodna biblioteka Srbije, Beograd 37 BABY planeta / glavni i odgovorni urednik Jelena Stančić. - God. 1, br. 1 (april 2010)-. - Beograd : Keprom, 2010- (Subotica : Rotografika). - 30 cm Dvomesečno. ISSN 1821-4967 = Baby planeta COBISS.SR-ID 174545164


priča se

PROMENA NA TRŽIŠTU BANAKA MATIČNIH ĆELIJA U SRBIJI Kompanija CORD iPS, dosadašnji zastupnik nemačkog biomedicinskog centra Seracell, od 1. januara 2018. preuzela je i zastupništvo nemačke banke matičnih ćelija VITA34. Tako je sada CORD iPS jedina kompanija u Srbiji koja nudi usluge nemačkih biomedicinskih centara koji se bave dugoročnim skladištenjem i bioinženjeringom matičnih ćelija. Roditelji u Srbiji u prilici su da se opredele da li će uzorke svoje dece čuvati pod brendom Vita34 ili Seracell, a na raspolaganju će im biti specijalizovane visokotehnološke laboratorije u Lajpcigu i Roštoku u kojima je do sada pripremljeno više od 1.000 transplanata matičnih ćelija za lečenje. Zahvaljujući vrhunski kontrolisanim procesima, dozvolama i licencama (JACIE, PEI, Paul Erlich, GMP), uzorci matičnih ćelija koje se čuvaju u nekom od ova dva biomedicinska centra mogu da se primene u bilo kojoj svetskoj klinici. I što je najvažnije, ukoliko roditeljima ili deci ikada budu zatrebale matične ćelije, one mogu da budu i korišćene. Više informacija pronađite na www.vita34.co.rs.

Aksa, Deda Mraz velikog srca Aksa Kids Mega Store je i ove godine paketićima obradovala najmlađe iz ranjivih grupa. Aksine novogodišnje paketiće dobilo je trideset najmlađih članova Saveza slepih iz Kragujevca. Po prvi put ove godine Aksa je paketićima obradovala predškolce i učenike nižih razreda Osnovne škole "Sveti Sava" iz Šapca koju pohađaju deca sa posebnim potrebama. Preko Međuopštinske organizaciji slepih i slabovidih iz Zrenjanina Aksine novogodišnje paketiće dobilo je šestoro slepe i slabovide dece. Tradicionalno, Aksa je 1. januara bila prisutna na manifestaciji Ulica otvorenog srca u Beogradu, gde je paketićima obradovala najmlađe sugrađane.

Mobilna aplikacija „Halo beba o dojenju“ Tim stručnjaka telefonskog savetovališta „Halo beba“ , uz finansijsku podršku Grada Beograda, razvio je mobilnu aplikaciju „Halo beba o dojenju“ namenjenu mamama, tatama i svima koji žele da više saznaju i podrže rani razvoj i dojenje kao najbolji početak. Aplikacija se bavi različitim aspektima, prednostima prirodne ishrane, tehnikama podoja, položajima tokom dojenja, daje odgovore na dileme o količini potrebnog mleka, praktične savete šta učiniti u slučaju bolnih, ispucalih bradavica, blokiranih mlečnih kanala, zapaljenja dojk, ili potrebe za ponovnim uspostavljanjem laktacije, itd. Na raspolaganju je i prikaz najčešćih pitanja i odgovora u vezi s temom dojenja. Aplikaciju svi zainteresovani mogu besplatno preuzeti sa Play storea i App storea.

Aksa pokloni za prvorođene bebe u 2018. u Banjaluci i Sarajevu Aksa Kids Mega Store vrednim poklonima obradovala je porodice prvorođenih beba u 2018. godini, i to u tri porodilišta u Bosni i Hercegovini, u gradovima u kojima ima svoje maloprodajne objekte. Predstavnici Akse posetili su porodilišta Klinike za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci, Opće bolnice „Abdulah Nakaš“ u Sarajevu i Bolnice u Istočnom Sarajevu i mamama prvorođenih beba uručili vredne poklone, vaučer u vrednosti od 80 KM za kupovinu u Aksi i robni deo poklona koji je sadržao proizvode za bebe. Iz Akse poručuju da je darivanje prvorođenih beba u godini samo još jedan gest u nizu kojim je ova kompanija na delu pokazala društvenu odgovornost i s ponosom najavljuju da će sličnih akcija biti i u 2018. godini.

4 Babyplaneta


Aksa darivala prvorođene bebe u 2018. godini Aksa Kids Mega Store, jedan od vodećih lanaca bebi i dečje opreme u našoj zemlji, i ove godine darivala je prvorođene bebe u gradovima u kojima ima svoje maloprodajne objekte. Poklon je sadržao vaučer u vrednosti od 5.000 dinara za kupovinu u Aksi i deo s proizvodima za bebe, a dobile su ga prvorođene bebe u Novom Sadu, Kragujevcu, Čačku, Nišu, Kruševcu, Zrenjaninu, Šapcu i Novom Pazaru. Aksin poklon paket dobile su i prve bebe rođene u Beogradu u porodilištima: Višegradska, Narodni front, Zvezdara, Zemun i Lazarevac. Darivanje prvorođenih beba u novoj godini postalo je tradicija koju Aksa s ponosom neguje i još jedan gest u nizu kojim Aksa pokazuje da kao društveno odgovorna kompanija brine o najmlađima i njihovim porodicama.

SAZNAJTE NA RINGERAJI SVE U VEZI SA TRUDNOĆOM! Trudnoća je nezamenljiv period života svake žene. Međutim, od trenutka kako se ugledaju te divne dve crtice na testu pa do prvih kontrakcija, trudnoća nosi mnoge nedoumice. Saznajte više o pregledima, tumačite s nama ultrazvučne nalaze, vežbajte disanje i na kraju delite iskustva i komunicirajte s drugim trudnicama. Već godinama, upravo u vreme trudnoće, na porodičnom portalu Ringeraja.rs stvaraju se divna prijateljstva koja i dandanas traju! Dobrodošli na www.ringeraja.rs!

Babyplaneta

5


saveti Udruženja "RODITELJ"

Prvi put da su mame promenile zakon!

K

rajem prošle godine, posle tri godine čekanja, usvojene su izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom. Tim izmenama usvojen je zahtev kampanje „P(B)ravo za mame“, koju su 2014. godine organizovala tri udruženja - Roditelj, Srbija u pokretu i Centar za mame. Ovom kampanjom traženo je da se promeni član 14. Zakona i da mame ubuduće porodiljsku naknadu primaju direktno na račun, a ne preko poslodavca. Na taj način će se umanjiti kašnjenja naknada, njihova zloupotrebe od strane poslodavaca, te smanjiti papirologija čekanje na prvu naknadu. Promena tog zakona veoma je važna i zbog toga što je to prvi put u istoriji Srbije da su građani organizovano razgovarali s poslanicima i izdejstvovali da se promeni zakon koji će živote desetina hiljada porodica učiniti lakšim. Osim direktne isplate porodiljske nadoknade zaposlenim ženama posle porođaja, ovo su najvažnije promene: • Pravo na porodiljsku naknadu prvi put dobijaju i žene koje su u periodu od 18 meseci pre rađanja ostvarivale prihode, a u momentu rađanja deteta su nezaposlene i nisu primale naknadu po tom osnovu. • Pravo na porodiljsku naknadu dobijaju i majke koje su obavljale samostalnu delatnost i one koje su nosilac poljoprivrednog porodičnog gazdinstva.

6 Babyplaneta

• Prvi put zakon prepoznaje i žene koje su radile po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima, ugovoru o delu i autorskom delu, što je, takođe, bio jedan od zahteva kampanje „P(B)ravo za mame“. • Osnova za isplatu nadoknade zavisiće od uplaćenih doprinosa na osnovu neke vrste prihoda koje su imale u poslednjih 18 meseci. • Roditeljski dodatak i dalje ostaje, s tim što je za prvo dete porastao sa 39.000 na 100.000 dinara i biće kao i do sada jednokratno isplaćivan. Roditeljski dodatak na drugo, treće i četvrto dete i dalje će biti isplaćivan na 24 rate. • Umesto povraćaja PDV-a, novim zakonom predviđena je jednokratna naknada svakom novorođenčetu od 5.000 dinara, što je iznos koliko su povraćajem PDV-a prosečno dobijali roditelji koji su podnosili zahtev. Paušal će se isplaćivati uz roditeljski dodatak. • Prvi put i majke strani državljani koje su stalno naseljene u Srbiji imaju pravo na roditeljski dodatak. • I otac može da bude korisnik roditeljskog dodatka, osim u dosadašnjim slučajevima (smrt majke ili njeno napuštanje deteta) i u situaciji kada je majka strani državljanin. • Rok za predaju za roditeljski dodatak umesto šest meseci sada je godinu dana. • Što se tiče dečjeg dodatka, iznosi su ostali isti, uz postojanje cenzusa, ali je proširen broj dece koja imaju pravo na njega.

• U delu prava na naknadu troškova boravka u predškolskoj ustanovi, pored postojećih naknada za decu bez roditeljskog staranja i za decu sa smetnjama u razvoju, proširuje se krug i na decu sa invaliditetom i na decu korisnika novčane socijalne pomoći. Nakon kraja kampanje, koja je završena kada se u individualnim razgovorima mama i poslanika većina skupštinskog saziva obavezala da će glasati za promenu zakona, formirana je Radna grupa za analizu postojećeg Zakona. Predstavnice sva tri udruženja koja su pokrenula kampanju učestvovale su u radu Radne grupe koja je pripremala Predlog izmena Zakona. Izmene koje je predložila Radna grupa treba da omoguće bolju i sveobuhvatniju podršku porodicama s decom, bolji obuhvat i pravedniju preraspodelu postojećeg budžeta za finansijsko olakšanje roditeljstva. Većina tih predloga je uneta u Zakon koji je stupio na snagu 1. januara 2018. godine, a počeće da se primenjuje od 1. jula.

Udruženje „RODITELJ“ info@roditelj.org www.roditelj.org www.facebook.com/roditelj


Babyplaneta

7


biramo za vas

CARRIWELL GRUDNJAK ZA DOJILJE SA ČIPKOM Grudnjak za dojilje napravljen je od mekanog i prijatnog materijala koji ne pritiska grudi već prati njihov rast i obezbeđuje im najbolji položaj. I nema potporne žice koje bi mogle da izazovu iritaciju. Široke trake na ramenima sprečavaju usecanje i pružaju udobnost. Carriwell grudnjak ima prozorčiće za dojenje koji mami omogućuju da nesmetano hrani bebu. Dok bebu pridržavate jednom rukom, drugom jednostavno možete skinuti prednji deo korpe i omogućiti bebi lak pristup dojci. Posebno dizajnirana linija Carriwell grudnjaka sa čipkanim detaljima jedinstven je spoj elegancije i udobnosti. Kreirani su tako da se ne ocrtavaju ispod garderobe, a dostupni su u crnoj i beloj boji, u veličinama od 1 do 7. Aksa Kids Mega Store

CHICCO HRANILICA POLLY 2 START Polly 2 Start hranilica prati rast i razvoj vašeg deteta od rođenja pa do tri godine. Nagib naslona može se podesiti u četiri položaja, pa u udobnoj i mekanoj ležaljci mogu uživati i tek rođene bebe. Kada porastu i budu spremne za čvrstu hranu, Polly 2 Start koristi se kao tradicionalna hranilica s poslužavnikom. U svakom trenutku možete pronaći odgovarajući položaj za mališana jer se naslon sedišta sa zanimljivim motivima životinja jednostavnim okretanjem točkića može podesiti po širini. Sedište ima osam položaja visine, pa je lako pronaći mesto za svakim stolom i uživati u zajedničkim porodičnim obrocima. Po potrebi, poslužavnik se lako skida i čisti. Kada je sklopljena, hranilica Polly 2 Start stoji samostalno, dok prednji točkovi omogućuju lako pomeranje iz jedne prostorije u drugu. Odaberite vašu Polly 2 Start sa omiljenom životinjom i obrok može da počne. Prijatno! Aksa Kids Mega Store i bolje opremljene dečje radnje.

KOLICA PUERRI SWITCH Predstavljamo vam Switch kolica iz asortimana brenda Puerri, poznatog po odličnom kvalitetu i pristupačnim cenama. Kako imaju naslon s tri položaja nagiba, kolica Switch prate mališana od rođenja. Udobno rotirajuće sedište namešta se tako da beba gleda u roditelja ali i u smeru vožnje, a tu su i dodaci poput tende, lako uklonive prednje prečke i podesivog oslonca za noge. A sve to garantuju udobnu vožnju najmlađem članu porodice. Brižni roditelji mogu biti spokojni jer bezbednoj vožnji doprinosi sigurnosni pojas koji se vezuje u pet tačaka, kao i prednji rotirajući točkovi koji se prilagođavaju različitim terenima. Ostaje još samo da odaberete jednu od četiri boje. Uživajte u šetnji! Aksa Kids Mega Store i bolje opremljene dečje radnje.

NUBY GEL ZA DESNI

RASTAR AUTOMOBIL TRANSFORMERS

Nuby gel za desni ublažava nelagodnosti u periodu pre i neposredno po izbijanju prvih zubića. Napravljen je od sto posto prirodnih organskih sastojaka. Redovna upotreba ovog gela sprečava stvaranje bakterijskih naslaga u ustima, a istovremeno predstavlja prevenciju od pojave karijesa. Nuby gel za desni je bezbedan za bebu koja ga čak može i progutati. Efekat gela traje četiri sata, a za bolje efekte može se koristiti u kombinacij sa Nuby glodalicom.

Vaš mališan želi da se igra sa automobilom ili s robotom? A zašto ne sa oba? I to uz jednu igračku. Da, to je moguće uz Rastar automobil transformers. Kada je u obliku automobila, uz pomoć daljinskog upravljača možete upravljati njegovim kretanjem. Jednostavnim pritiskom dugmeta igračka se iz automobila pretvara u robota spremnog da se uhvati ukoštac sa silama zla. Ova zanimljiva igračka namenjena je mališanima starijim od šest godina.

Aksa Kids Mega Store

8 Babyplaneta

Aksa Kids Mega Store i druge bolje opremljene dečje radnje.


Babyplaneta

9


biramo za vas

CHICCO NATURAL SENSATION 4 U 1 KREMA PROTIV OJEDA SA CINKOKSIDOM Prirodni sastojci Chicco natural sensation linije za presvlačenje obezbeđuju svakodnevnu negu i zaštitu nežne dečje kože, jačaju njen prirodni sistem odbrane, podstiču regeneraciju, ublažuju i sprečavaju nastanak crvenila i iritacije. Natural sensation 4 u 1 krema protiv ojeda (100 ml) sa cink-oksidom stvara površinski sloj koji štiti bebinu kožu i sprečava iritacije i ojede. Istovremeno ne zatvara pore, te koži omogućuje da nesmetano diše. Takođe, krema sadrži pantenol i vitamin E koji potpomaže regeneraciju. Nanosi se na čistu i suvu kožu prilikom svake promene pelena. Chicco natural sensation linija za presvlačenje, pored kreme 4u1 sa cinkom, sadrži i vlažne maramice u pakovanju od 72 komada. Svi proizvodi iz ove kolekcije sadrže prirodne aktivne sastojke, bez parabena su, fenoksietanola i alkohola. Zato i jesu idealni za upotrebu već od prvog bebinog dana kao i za najosetljiviju kožu, te ne čudi što ih preporučuju dermatolozi i pedijatri. Aksa Kids Mega Store, bolje snabdevene Lilly i dm drogerije i apoteke.

MR HIPPO AEROSOL THERAPY EQUIPMENT Jedan od načina lečenja respiratornih oboljenja je primena aerosol terapije, tj. inhalacije. Za razliku od unošenja leka putem krvotoka koji se „raspe“ po celom organizmu, putem inhalacije postiže se maksimalna koncentracija leka baš na obolelo mesto. Ovaj inhalator je karakterističan po efektivnosti i brzini terapeutskih seansi. On nudi brzu inhalaciju, tj. iste količine leka se rasprše za duplo manje vremena nego kod tradicionalnih raspršivača. PiC inhalator u obliku nilskog konja specifičan je i po atraktivnom dizajnu, posebno prilagođenom deci, kako bi ona što prijatnije podnela terapiju. Ali zahvaljujući dodacima poput maske za decu i odrasle, nastavka za usta i nos, ovaj inhalator mogu koristiti svi članovi porodice. PRE UPOTREBE DETALJNO PROUČITI UPUTSTVO!

O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na medicinsko sredstvo posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom

Bolje snabdevene apoteke.

CHICCO TEČNI DETERDŽENT I OMEKŠIVAČ ZA VEŠ Chicco tečni deterdžent za pranje veša efikasno otklanja sve nečistoće s bebinih stvarčica, a istovremeno je nežan prema njenoj osetljivoj koži. Jedinstvena formula s dodatkom aloja vere omogućuje efikasno pranje, a ne izaziva iritacije i alergijske reakcije. Chicco tečni deterdžent za veš testiran je hipoalergenski (smanjuje potencijalni rizik od alergija) i može se koristiti od bebinog rođenja, ali i za pranje veša svih koji imaju osetljivu i kožu sklonu iritacijama. Dolazi u pakovanju od 1,5 litar, što je dovoljno za 27 pranja. Kako bi bebine stvračice bile besprekorno čiste, mekane i nežno mirisne, preporučljivo je Chicco tečni deterdžent koristiti u kombinaciji sa Chicco omekšivačem. Chicco omekšivač je dostupan u dva mirisa: beli je sa mirisom pudera, zeleni s blagim cvetnim notama. Aksa Kids Mega Store, Delhaize Tempo i Maxi objekti, Lilly, DM drogerije, Mercator, Roda objekti, Super Vero, Metro, Univerexport, DIS i bolje snabdevene apoteke i dečije radnje.

FLUFSAN HIGIJENSKE GAĆICE Propratna pojava svakog porođaja je krvarenje koje obično traje od dve do šest nedelja. Na taj način se materica porodilje oslobađa ostatka sluzi i tkiva placente. Tokom ovog perioda lekari savetuju korišćenje higijenskih uložaka i izbegavanje tampona, jer se tako smanjuje mogućnost infekcija. Kako bi se u tom osetljivom periodu svaka mama osećala sigurno i udobno, za pripijanje higijenskih uložaka u toku postporođajnog krvarenja preporučujemo Flufsan higijenske gaćice. Flufsan higijenske mrežaste gaćice čvrsto drže na mestu uloške malih, srednjih i velikih dimenzija, pružajući pritom osećaj udobnosti. Mogu se prati u veš mašini i dostupne su u četiri veličine, S, M, L i XL, u pakovanju od pet komada. Aksa Kids Mega Store, Lilly, DM drogerije i bolje snabdevene apoteke.

10 Babyplaneta


biramo za vas

KRÄUTERHOF KREMA SA NEVENOM Biljka neven izuzetno blagotvorno deluje na kožu, pa kreme s njegovim ekstraktom imaju širok spektar upotrebe. Kräuterhof u svom asortimanu ima i kremu s nevenom i to u pakovanjima od 100 i 250 ml. Kräuterhof krema sa nevenom blagotovrno deluje na suvu i ispucalu kožu, pa je idealna za svakodnevno korišćenje tokom jeseni i zime. Neven ubrzava zarastanja rana i ožiljaka, pa ovu kremu možete koristiti za ublažavanje posledica opekotina i promrzlina. Neven se pokazao kao izuzetno efikasno sredstvo u lečenju gljivičnih oboljenja stopala i kod upale vena. Više o ovom i ostalim proizvodima iz asortimana pronađite na Kräuterhof sajtu www.krauterhof.rs, Facebook strani i Instagramu. Aksa Kids Mega Store, Lilly, DM drogerije, Mercator, Roda objekti, Super Vero i apoteke širom zemlje.

MAM LAŽE U KUTIJI ZA SAMOSTERILIZACIJU

CHICCO VISEĆE IGRAČKE ZA KREVETAC, VEVERICA I SOVA

Dok imuni sistem bebe ne ojača dovoljno da se sam odbrani od bakterija i virusa, njen pribor uvek treba da bude savršeno čist. Sve MAM laže su upakovane u posebne kutijice za samosterilizaciju, pomoću kojih će biti besprekorno sterilisane za samo tri minuta. U kutijicu sipajte vodu do označenog nivoa, zatim stavite laže, zatvorite kutijicu i stavite je u mikrotalasnu rernu. Posle tri minuta laže će biti čiste i spremne za upotrebu. U MAM kutijici istovremeno možete sterilisati dve laže.

Da bi bebica mirno utonula u san, potrebno je pre svega da oseti kako je njen krevetac mirno i sigurno mesto. Jedna od stvari koje vam mogu pomoći u stvaranju prijatnije atmosfere jesu i igračke koje se kače za krevetac. Za najmlađe drugare predlažemo Chicco igračke sovu i vevericu. Mekani pliš i zvezdice koje sjaje u mraku stvaraju magičnu atmosferu koja pomaže da bebica lakše utone u svet snova. Sovica ili veverica idealne su za poklon vama dragim mališanima jer dolaze u poklon kutiji. Na vama je samo da odaberete boju, roze ili plavu, u zavisnosti od toga da li je namenjena devojčici ili dečaku.

Aksa Kids Mega Store i druge bolje opremljene bebi radnje i apoteke.

Aksa Kids Mega Store i druge bolje opremljene dečje radnje.

MUNCHKIN ČAŠE MIRACLE 360 Munchkin čaše Miracle 360˚ napravljene su tako da mališan iz njih može da pije sa svih strana. Dovoljno je samo da prisloni usne na ivicu. A kada prestane da pije, čaša se automatski zatvara čime se izbegava curenje i prosipanje tečnosti. Ova čaša je anatomski oblikovana i preporučena od strane stomatologa jer podržava zdrav razvoj dečjih zubića. Munchkin čaše Miracle 360˚ prate razvoj deteta. Tako je za one starije od šest meseci, koji se tek uče da samostalno koriste čašu, namenjena čaša Trainer koja ima drške za lakše držanje a i sporiji protok tečnosti. Za mališane starije od godinu dana tu su čaše Spy s bržim protokom tečnosti. Munchkin čaše Miracle 360˚ sastoje se od samo tri dela i veoma se lako čiste, a mogu se prati i u mašini za sudove. Aksa Kids Mega Store i druge bolje opremljene dečje radnje.

CHICCO RUČNA PUMPICA ZA IZMLAZANJE MLEKA Chicco Wellbeing pumpica za izmlazanje idealna je kada mama koja doji neko vreme mora da bude odsutna. Da beba ne bi bila uskraćena, mama joj može ostaviti neophodno mleko. Takođe, pumpica pomaže i tokom prelaska sa dojenja na hranjenje flašicom. Chicco pumpica Wellbeing izuzetno je komforna za korišćenje. Deo koji se stavlja na dojku obložen je mekanim silikonom koji se odlično prilagođava svim veličinama dojki. Ručka za izmlazanje ergonomski je oblikovana i obložena mekanim materijalom, pa savršeno pristaje u ruku. Chicco pumpica za izmlazanje Wellbeing napravljena je bez bisfenola A a kompatibilna je sa svim Giotto Chicco flašicama. Aksa Kids Mega Store, bolje opremljene apoteke i dečje radnje.

12 Babyplaneta


poznati roditelj

Sa Ines gradim odnos ljubavi i discipline Ne možete da pomenete prezime Brajović a da se ne setite barda našeg glumišta Vojislava-Voje Brajovića. Glumačkim stopama krenula je i njegova kćerka Iskra Brajović Babić, koja poslednjih 14 meseci uživa u jednoj od najlepših uloga, onoj za ceo život, u ulozi mame. Mladu glumicu smo gledali u predstavama Pozorištanceta „Puž“, Pozorištu na Slaviji i Zvezdara teatru, ali i u filmovima „Zona mrtvih“ i „Ma nije on takav“, te serijama „Vojna akademija“, „Urgentni centar“ i drugim ostvarenjima. Iskra je u braku sa arhitektom i dizajnerom Sinišom Babićem s kojim ima devojčicu Ines, a za naš časopis pričala je o tome kako doživljava roditeljstvo i kakav odnose gradi sa kćerkicom Pre malo više od godinu dana postali ste mama. Zvuči kao kliše, ali da li roditeljstvo zaista toliko okreće život naglavačke? - Da, okreće se sve naglavačke ako odaberete da budete posvećena majka. Moja majka je meni prenela tu posvećenost i brižnost, tako da sam sve podredila detetu, ali drugačije ne bih ni želela, ni mogla. Kada je roditeljska uloga u pitanju može li da važi izreka „lepo je nemati plan“, ili ona ipak zahteva organizovanost i disciplinu kako bi se život učinio lakšim? - Naravno da se mora biti dobro organizovan, ali ipak treba i dozvoliti sebi da vam promena plana ne pokvari dan. Jer bebe su nepredvidljive, neki put se sve odigra suprotno dogovoru i planovima. Ali smatrma da i u tome treba naći lepotu i razlog za radost.

14 Babyplaneta

foto: Boško Karanović

Ines je dobila ime po pesmi „Ne daj se, Ines“. Da li joj mama često recituje i peva? - Da, to je bila inspiracija za njeno ime. Dodatno je lepo što to ime ima značenje nevina, čista, nedužna... Božje jagnje. Ines voli da joj pričam, recitujem, pevam, to je umiruje. Kako je izgledala trudnoća iz sadašnje perspektive? Kako ste se osećali, da li je bilo nekih problema i da li ste taj period doživeli zaista kao drugo stanje? - Prva četiri meseca bila su jako teška, povraćala sam više od 10 puta dnevno, mršavila, beba nije mogla dovoljno da raste u stomaku jer nisam mogla da jedem... A onda je od petog meseca pa sve do porođaja apsolutno sve bilo kako treba. Osim što je gospođica okasnila čitave dve nedelje te sam stalno bila na oprezu da porođaj može da počne svakog trenutka.


Kako je izgledao porođaj i kako sada sa vremenske distance gledate na to iskustvo? - Porodila sam se prirodnim putem. Doktor je smatrao da bi epidural samo produžio vreme porođaja pošto je vodenjak bio pukao i beba već bila spremna da izađe. Osim što prirodni porođaj boli onako kako samo žene koje su kroz to prošle znaju, imam osećaj da je sve u svemu prošao brzo i lako, nije trajalo mnogo sati od početka do momenta kada sam je uzela u naručje. Ma koliko da smo spremni na roditeljstvo, prvih nekoliko meseci s bebom često deluju konfuzno i zbunjujuće, naročito na mame. Kako ste vi preživeli taj period i imate li neki koristan savet za nove mame? - Ines je imala refluks: zbog nerazvijenog dela između jednjaka i želuca povraćala je kad bismo je spustili odmah posle podoja, morali smo da je nosimo uspravno bar 20 minuta posle hranjenja. Bolelo ju je i kada jede, plakala je stalno, uopšte nije mnogo spavala, naročito prva tri meseca. Posle je sve krenulo dobro. Uhvatila je lep ritam spavanja i hranjenja, postalo je pravo uživanje. Mamama savetujem da ne odbijaju ničiju pomoć i da se, pre nego što odustanu od dojenja jer im se učini

napornim, dobro informišu o dojenju, mastitisu i sličnim problemima koje mogu da ih zadese. Dojili ste Ines, čak ste se našli na meti medija i raznih protivnika dojenja na javnom mestu. - Dojim je i dalje. Svetska zdravstvena organizacija insistira na dojenju prve dve godine života, ili dok to prija mami i bebi. Ines ima 14 meseci i pored raznovrsne ishrane ne prekidamo lepu vezu, a ujedno to pomaže u izgradnji imunog sistema. Jer majčino mleko se ne može porediti s drugim namirnicama. Na koji način delite roditeljske obaveze sa suprugom i imate li pomoć baka i deka? - Moj muž radi od kuće i u prvim mesecima to mi je mnogo značilo. Moja majka mi je najveća pomoć, Ines je jako vezana za nju. Kad god idem da radim, mama je čuva. Da li se danas naša deca vaspitavaju po drugačijim uzusima nego što su nas naši roditelji, ili je suština, ipak, ostala ista? - Ja se ne poredim s drugima, volim savete koje mi daju druge mame, ali gledam da

nas dve same gradimo naš odnos, uz ljubav i disciplinu u isto vreme. Profesionalno ste vezani za Pozorištance „Puž“, šta ste o odnosima s decom naučili iz tog dela svog života? - Rad s decom je dragocen. Mislim da mi je pomogao da upoznam i „osetim se“ sa decom i pre nego što sam postala majka.

Najlepše je kada smo po ceo dan napolju Kako izgleda vaša svakodnevica sa Ines? Radite li i imate li neke angažmane u planu? - Radim od njenog četvrtog meseca, ali nisam prihvatala nove projekte. Sad već imam više vremena i bolju organizaciju, te sam počela i s novim angažmanima. Dani su nam nalik jedan drugom, jer kad imate malo dete lakše je ukoliko imate utvrđenu rutinu. Ali ubedljivo nam je najlepše kada je lep dan, pa većinu vremena provedemo napolju.

Babyplaneta

15


3,2,1... odaberi sad

električni sterilizator minuta traje sterilizacija steriliše

dugme za jednostavno upravljanje hvataljka za flašice 16 Babyplaneta

flašica odjednom


tema broja

18 Babyplaneta


Najvažnije bebino prevozno sredstvo Kupovina kolica za vaše novorođenče jedna je od važnijih stvari kada je nabavka opreme za bebu u pitanju. U njima će vaše dete u prvim mesecima pa i godinama života provesti dosta vremena, zato je veoma važno da to njegovo prevozno sredstvo bude funkcionalno, udobno i bezbedno, ali i da odgovara potrebama porodice.

Babyplaneta

19


tema broja

Pitanja

P

pre kupovine kolica

re nego što počnete da razgledate nove modele dopadljivog dizajna, treba zajedno da odgovorite na neka pitanja u vezi s potrebama vaše porodice. Jer, ista kolica neće odgovarati sportskim tipovima, stalno u prirodi i pokretu, onima koji hodaju ili čak trče, kao onima koji će ih koristiti samo u urbanim uslovima, za kra-

20 Babyplaneta

tke šernje do prodavnice ili parka. Takođe, velika je razlika da li živite na petom spratu bez lifta ili ste u prizemlju, imate li stepenište do kuće pa morate da nosite bebu, koristite li gradski prevoz, automobil ili svuda idete peške. Probali smo da sumiramo najvažnije elemente pri izboru kolica kako bi ona u svemu odgovarala potrebama cele porodice.

Gde živite Izbor kolica najviše zavisi od okruženja u kojem živite i u kojem ćete ih koristiti. Živite u kući, u prizemlju, ili na visokom spratu u zgradi? Da li zgrada ima lift, a ako nema, imate li gde da ostavite kolica da ih ne nosite u stan? Ništa manje nije važno ni po kakvom terenu će biti korišćena: po asfaltu, kaldrmi ili neravnom terenu i uzbrdicama.


Godišnje doba Takođe, važno je i kada će se beba roditi, to jest, koje će godišnje doba biti i kakvi vremenski uslovi. Ako se beba rodi usred zime, mala je verovatnoća da ćete odmah koristiti kolica. Ako se rodi tokom leta, od prvog dana možete u šetnju i verovatno ćete mnogo više vremena provoditi u vožnji kolicima.

kupiti druga, kišobran kolica, kada počne da sedi i hoda. Ako kupujete kolica koja ćete koristiti samo prvih meseci, bitno je da imaju ležeći položaj, a mogu da budu masivnija, jer ćete dok je beba mala biti manje pokretni. Kada dete počne stabilno da sedi, možete kupiti mala kišobran kolica, koja su lagana i uglavnom imaju dva položaja, sedeći i polusedeći.

S kim će dete ići napolje Ako nemate pomoć, i mama će često biti sama s bebom, veoma je važno da kolica budu što laganija i laka za sklapanje. Idealno je da mogu da se sklope jednom rukom. S druge strane, lagana kolica, pogodna za sklapanje i nošenje, često su nestabilna i starija deca mogu lako da ih preture ili vi ako zakačite kese sa stvarima.

Kakav je vaš životni stil Ako mnogo i često hodate i šetate po različitim terenima, mnogo boravite u prirodi, onda radi udobnosti izaberite kolica koja imaju veće točkove. Takođe, možete izabrati i kolica s tri točka, ona su veoma udobna i laka za upravljanje, kako u gradskoj sredini, tako i u prirodi. Ako ste više kućni tip i ne planirate da bebu vodite u duge šetnje, već do pijace i u nabavku, vama više odgovaraju stabilnija, veća kolica s velikim prostorom za odlaganje.

Do kada planirate da se beba vozi u kolicima Planirate li da kupite samo jedna kolica koja ćete koristiti dugo, ili ćete kasnije

Koliki je gepek vašeg automobila Ako imate mali automobil, morate razmi-

sliti i o tome kako se kolica sklapaju da bi mogla da stanu u gepek automobila ili u lift u vašoj stambenoj zgradi. Čak nije loše da izmerite dimenzije prtljažnika u autu i sklopljenih kolica kako ne bi bilo neprijatnih iznenađenja kada probate da ih spakujete u auto. Slično važi za lift, naročito ako ste prinuđeni da ga koristite svakodnevno. Koliko ste visoki Ako niste prosečne visine, pogledajte da li ručke na kolicima mogu da se podešavaju po visini, jer bi vam to olakšalo vožnju. Nije prijatno duže vreme voziti kolica u položaju koji može da vam izazove bolove. Voli li vaša beba da se vozi u kolicima Ako nije ljubitelj ovakve vožnje, od pomoći je da kolica koja kupite imaju mogućnost da tokom vožnje dete gleda u vas. Naravno, kako kolica kupujete na početku, kad je beba tek rođena, najbolje je da za svaki slučaj imaju ovu opciju.

Babyplaneta

21


tema broja

U

Kako da odaberete dobra kolica

moru različitih modela budućim roditeljima nekada je teško da se snađu. Povedu se za nekom karakteristikom kolica koja nije presudna niti od velike koristi. Zato vam predstavljamo najvažnije karakteristike dobrih kolica. Ako odaberete ona koja imaju većinu ovih funkcionalnosti, njihovo korišćenje će vam biti znatno olakšano, a dugotrajno će cela porodica uživati u toj kupovini. Evo šta bi valjalo da imaju odlična kolica: Više položaja Ako planirate da bebu od rođenja vozite u kolicima, ona treba da imaju tri, ili još bolje četiri položaja: skroz ležeći, kako bi tek rođena beba mogla da leži u njima; zatim da mogu da se podignu u sedeći položa kako biste mogli da ih koristite i kada beba počne da sedi. Bitno je da svi položaji mogu lako i jednostvano da se podese, poželjno jednom rukom, ako istovremeno morate da držite bebu u naručju. Lagana i kompaktna Teža i masivnija kolica deluju stabilnije i jače, ali kako se danas za njihovu izradu koriste lagani materijali, ni ona ne moraju da budu teška. Kako u prvih godinu dana većinu vremena s bebom provode mame, važno je da kolica budu što laganija i

22 Babyplaneta

lakša za vožnju, pa i nošenje u slučaju potrebe. Laganija kolica često znaju da budu manje čvrsta i stabilna, pa je potrebno dobro odvagati. Prema iskustvu korisnika najbolje su se pokazala kolica od aluminijumskih legura, jer su veoma lagana a u isto vreme čvrsta. Bezbedna Podrazumeva se da sva dečja kolica treba da budu bezbedna, ali i po ovom pitanju postoje nijanse koje razlikuju prosečna od odličnih kolica. Najpre, baza točkova treba da bude dovoljno široka da se kolica ne bi lako prevrtala. Ovo je posebno važno ako se u kolicima voze malo starija deca koja se često naginju ustranu. Obavezno je da kolica imaju kočnicu na točkovima, kako biste mogli bezbedno da ih zaustavite. I još jedna neophodna sitnica: treba da imaju sigurnosni mehanizam koji sprečava da se sama sklope. Ipak, najvažniji element bezbednosti ste vi - nikada nemojte propustiti da vežete bebu dok je u kolicima, čak i ako je jako mala. Najbezbedniji je sistem vezivanja u pet tačaka, kao u auto-sedištima. Jednostavno sklapanje Budući roditelji na ovu stavku često ne obraćaju pažnju, više im je važno kako kolica izgledaju. Ali lakoća sklapanja možda je i najvažnija za funkcionalna kolica.

Jer, često ćete se naći u situaciji da morate da sklopite kolica. Ako je njihovo sklapanje teško i komplikovano i zato vam trebaju dve ruke, ko će za to vreme da drži bebu? Zato su uvek poželjna kolica koja mogu da se sklope uz jedan ili dva poteza, jednom rukom. Kao najpraktičnija pokazala su se ona koja se skupljaju jednim potezom nagore i sklopljena mogu da stoje uspravno. Kvalitetni točkovi Točkovi mogu da budu gumeni, od gume na naduvavanje i plastični. Najneudobniji za bebu su plastični, s njima vožnja po kiši ili snegu zna da bude jako teška jer se klizaju. Uvek se preporučuje uzeti gumene točkove, a točkovi na naduvavanje svakako pružaju najveću udobnost, no znatno povećavaju težinu kolica. Lagana za vožnju Pre nego što kupite kolica, isprobajte ih ako možete. Važno je da vidite da li se lako voze i kako se točkovi ponašaju kada vozite ravno, a kako kada idete ustranu - da li se i prednji i zadnji rotiraju. Najbolje rešenje je ako se točkovi rotiraju u svim pravcima, to će vam omogućiti da ih vozite i skrećete jednom rukom. Svi kvaliteti koje kolica imaju padaju u vodu ako ih je vrlo teško voziti, jer ćete onda izbegavati da ih koristite i ograničavati vožnje.


Kvalitetni materijali Materijal od kojeg su izrađena kolica treba da bude čvrst i kvalitetan kako bi izdržao sve vremenske prilike i zub vremena. Važno je da se presvlaka jednostavno skida i vraća kako bi s vremena na vreme mogla da se opere. Poželjno je da na presvlaku nisu prikačeni metalni ili neki drugi teški delovi koji bi otežali njeno pranje i održavanje.

Korisno za roditelje Funkcionalne ručke Najbolje je ako ručke mogu da se prilagode vašoj visini, jer posle duže vožnje s neprilagođenim ručkama sigurno ćete osetiti bolove u rukama i vratu. Još bolje je ako ručke mogu da se okreću tako da bebu vozite okrenutu od vas, ali i okrenutu tako da gleda u vas. Ovakva funkcionalnost može da vas spasi kada se dete uznemiri i počne da plače u kolicima. Veoma je korisno i ako su ručke spojene, jer omogućuju da se lakše manevriše

kolicima. Dosta modela u predelu gde su ručke ima i razne dodatke za flašu ili čašu, novčanik i slično. Korpa za sitnice Ova stavka zapravo mnogo više znači mamama i tatama. Velika i funkcionalna korpa omogućuje da u kolica bez problema stanu bebi torba s presvlakom, kremom, vlažne maramice, voda, užina. Če-sto mame u toj korpi nose stvari iz kupovine i druge potrepštine. Za zimski period veoma je koristan muf za noge, jer je pravljen po meri i čuva bebu od hladnoće. Veoma koristan dodatak je i postolje za starije dete. Navlaka za kišu i kišobran Nemojte zaboraviti da proverite da li uz kolica dolaze i korisni, a često i neophodni dodaci. Na primer, navlaka za vetar i kišu često će vam zatrebati, bez nje ne možete da krenete napolje po ružnom vremenu. Uz kolica se obično dobija i kišobran/ suncobran, posebna platforma na kojoj starije dete može da stoji dok se vozite, table za flašicu s vodom i slično.

Savet plus - kako da beba bude bezbedna u kolicima Bebe znaju da budu veoma aktivne i nemirne tokom vožnje. Zato je važno da vodite računa o bezbednosti deteta u kolicima, a kvalitetna kolica će vam to olakšati. Ovih šest pravila za bezbednu vožnju u kolicima treba stalno da primenjujete: • Uvek vezujte dete u kolicima, čak i dok je malo. • Kad stajete, osigurajte kolica kočnicama. • Kad sklapate kolica, udaljite decu od njih. • Ne ostavljajte decu bez nadzora u kolicima. • Ne koristite jastuk za male bebe koje leže u kolicima. • Neka dete u kolicima uvek bude vezano sigurnosnim pojasevima.

Babyplaneta

23


tema broja

Kolica za više dece Ako očekujete blizance, ili imate više dece s malom razlikom, nabavka posebnih kolica može mnogo da vam olakša. Ipak, nije lako koristiti kolica za više dece, jer su veća, teža, glomaznija i skuplja od običnih. Pre kupovine roditelji treba da odluče žele li da deca budu smeštena jedno iza ili jedno pored drugog. Šira kolica u kojima su deca smeštena jedno pored drugog sjajna su za bebe jer im omogućuju igru i uživanje tokom vožnje, naročito kada malo porastu. Ali za roditelje su često noćna mora jer im otežavaju obavljanje svakodnenih obaveza. Proverite širinu lifta, ulaza u prodavnice i javne objekte i shvatićete da s tim kolicima ne možete skoro nigde da uđete. Ona pak s korpama koje su jedna iza druge teška su za manevrisanje, a bebe nemaju nikakav kontakt (osim u slučaju da korpe i sedišta mogu da se okrenu jedno prema drugom). Uža kolica obično imaju i uska mesta za bebe, koja im odgovaraju u početku, ali kako budu rasle, vrlo brzo im može postat tesno u sedištima. Ova uža varijanta kolica može imati dve opcije - da oba deteta gledaju pred sebe, ili u roditelje, ili da su okrenuta jedno drugom. Jedna kolica za više potreba U poslednje vreme sve veći broj roditelja

24 Babyplaneta

kupuje komplete kolica koji imaju posebne dodatke i podmiruju potrebe deteta od rođenja pa sve do četvrte godine - uz kolica dolazi nosiljka, kao i odgovarajuće auto-sedište. Iako je njihova cena nešto viša nego kod običnih, jednom kupovinom praktično imate sve dodake potrebne za vožnju mališana u dužem periodu, pa kolica rastu s detetom. Kvalitetna kolica, u kojima će beba provoditi dosta vremena tokom šetnje, i auto-sedište neophodno za bebinu sigurnu vožnju u automobilu deo su opreme za novorođenče na kojem ne treba da štedite. Uz to, kolica koja imaju komplementarnu montažnu bebi nosiljku i auto-sedište pokazala su se kao veoma praktična. Jer često se desi da dete zaspi tokom vožnje u automobilu, i u takvim situacijama jednostavno je usnulu bebu staviti u kolica uz jedan klik, ne vadeći je iz auto-sedišta. Naravno, izbor zavisi i od momenta u kojem kupujete, ako ih nabavljate kada je dete već počelo da sedi, onda su kišobran kolica najbolji izbor. Ona najčešće nemaju ležeći, već samo poludeseći i sedeći položaj. Treba imati na umu da je deci za spavanje do šestog mesca potreban horizontalan položaj. Od sedmog meseca naslon može da bude podignut na prvi stepen (pod uglom od 45 stepeni) a s devet

meseci na drugi stepen (od 65 stepeni). Lagana su i jednostavna toliko da često nemaju ni krov, pa ni korpu za stvari. Zato se mogu koristiti za vožnju samo kod starije dece i najbolji su izbor za kraće vožnje. Za one kojima su dizajn i izgled važni tu su poslednjih godina veoma popularna kolica na tri točka, udobna i pogodna za neravne terene. Ipak, pri kupovini treba obratiti pažnju da li su stabilna, jer im je zbog tri točka nestabilnost najveća mana. Iako se kada dete prohoda kolica sve manje koriste, za duže šetnje kišobran ili neka druga lakša veoma su korisna, pa su nekada u upotrebi i kada dete napuni tri godine. Ona vas mogu spasti kada se dete umori u šetnji ili mu se prispava i treba mu predah. Za one koji imaju decu s malom razlikom postoje kolica koja omogućuju da kada se starije dete umori ono stane i vozi se na njima, a ako kolica nemaju takav dodatak, može posebno da se kupi. Ipak, treba imati na umu da kišobran kolica možete da koristite tek kada dete samostalno sedi, što je od osmog-devetog meseca, i to samo preko leta jer su lagana i tanka pa bu tokom zime bebi bilo hladno u njima.


Babyplaneta

25


tema broja

D

Kolica nekad i sad

anas je zaista neverovatno kakva kolica mogu da se nađu u prodaji, pa čak i ona koje roditelji ne moraju da voze! Kolica su osmišljena tako da mogu da idu sama, zapravo prate kretanje roditelja. Tako dok mama hoda ili džogira, kolica se pomeraju napred. Ako stane, i kolica se zaustavljaju, a ako ih dodirne još neko osim osobe koja je izvela bebu u šetnju, oglasi se alarm. Novina koju su roditelji sa oduševljenjem prihvatili su i kolica kod kojih se umesto prednjih točkova mogu postaviti "skije" koje omogućavaju lako kretanje po snegu ili peščanoj podlozi. Tehnika je danas zaista mnogo odmakla,

26 Babyplaneta

ali se manje zna da su prva savremena dečja kolica konstruisana 1733. godine za zabavu dece vojvode od Devonšira. Ova kolica sastojala su se od košare od pruća smeštene na ukrašeni drveni okvir s četiri točka, a mogli su da ih vuku poni, koza ili pas. Ovaj novitet se veoma dopao engleskoj eliti, pa je polako ušao u upotrebu u višim slojevima društva. Kasnije je ovim kolicima dodata zaprega s dve ručke, tako da su ih umesto životinja vukli odrasli. Ali kako je mnogo dece ispadalo iz ovakvih kolica, postavljena je šipka između ručke. Interesantno je da su mnogi roditelji dobili kaznu jer su kolica bila na četiri točka, a to je tada bilo zakonom zabra-

njeno. Tako su u upotrebu ušla kolica s dva točka. Masovnu popularnost dečja kolica doživela su posle Prvog svetskog rata, ponajviše zahvaljujući posleratnom bejbi bumu. Zahvaljujući korišćenju jeftinijih materijala, poput plastike, kolica pojeftinjuju i postaju dostupna i običnim ljudima. Tek u četrdesetim godinama prošlog veka predstavljena su kolica na guranje nalik današnjim, naravno mnogo veća od savremenih, a prva sklopiva napravljena su tek 1965. godine. Engleski aeronautički inženjer Oven Maklaren dizajnirao ih je od laganog aluminijuma, a mogla su da se sklope kada nisu bila u upotrebi. Ova kišobran kolica veoma su popularna i danas.


Babyplaneta

27


u centru pažnje

NURDOR gradi dečje onkološko odeljenje u Nišu, pomozimo im NURDOR, nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka, od 2003. neumorno radi na obezbeđivanju što kvalitetnijih uslova lečenja i nege malih bolesnika. To podrazumeva opremanje bolničkih odeljenja na kojima se deca leče, nabavku neophodnih aparata, ali i psiho-socijalnu podršku koja je veoma važan faktor za sam ishod lečenja

N

edavno je organizacija NURDOR dobila donaciju od kompanije Keprom, namenjenu pre svega njihovim roditeljskim kućama, ali i za potrebe roditelja i mališana koji su trenutno na lečenju na onkološkim odeljenjima u Beogradu, Kragujevcu i Nišu. Tim povodom razgovarali smo sa Joland Kororom, predsednicom UO NURDOR-a i mamom lečenog deteta. - Veoma smo zahvalni kompaniji Keprom na zaista raznovrsnoj donaciji koja će olakšati živote mališana smeštenih u našim roditeljskim kućama i na dečjim hemato-onkološkim odeljenjima širom Srbije. Veoma često se susrećemo sa situacijom da roditelji nemaju sredstava za nabavku pelena koje su u nekim slučajevima neophodne i za mališane, i za veću decu zbog same bolesti ili zbog posledica lečenja. To je veliki izdatak za budžet porodice, a sada zahvaljujući donaciji u

28 Babyplaneta

mogućnosti smo da im rešimo taj problem. Takođe, aparati za merenje pritiska, telesni termometri, bebi alarmi i brojne igračke dobrodošli su dodatak opremi u našim roditeljskim kućama. Sve su to, reklo bi se, obične životne stvari, ali ponekad je upravo takav vid podrške i pomoći ono što donosi olakšanje roditeljima kojima su svaki dan i svaka noć ispunjeni brigom i naporima za pobedu nad opakom bolešću s kojom se bori njihovo dete. Organizacija NURDOR je uspela da deci i roditeljima iz svih krajeva Srbije tokom njihovog lečenja u gradovima u kojima se nalaze dečja hemato-onkološka odeljenja obezbedi smeštaj u svojim roditeljskim kućama. Ovaj projekat je pokrenut 2010. godine i od tada su uspeli da obezbede, adaptiraju i opreme pet roditeljskih kuća – tri u Beogradu, po jednu u Nišu i Novom Sadu. Dakle, u sva tri grada u kojima se

nalaze dečja hemato-onkološka odeljenja. Ukupno, u svih pet kuća može da se smesti 25 porodica. - Kapaciteti u Nišu i Novom Sadu za sada su dovoljni, ali u Beogradu u sve tri kuće možemo primiti samo 13 porodica, što je često nedovoljno za realne potrebe.

Kampovi i psihološka podrška Tokom ove godine NURDOR planira da organizuje veći broj rehabilitacionih kampova za decu koja su završila lečenje kao i kamp Ruka nade za roditelje koji su izgubili dete. Radionice stručne podrške (psiholog, socijalni radnik, lekari, medicinsko osoblje, nutricionista...) organizuju se tokom cele godine i namenjene su roditeljima čija se deca trenutno leče na onkološkim odeljenjima, ili su smešteni u roditeljskim kućama.


Jer se, nažalost, broj mališana i mladih obolelih od raka iz godine u godinu povećava. Stoga je i dobrodošla svaka podrška i pojedinaca, i kompanija - pojašnjava Joland Kokora i dodaje: - U našim roditeljskim kućama smeštaj je potpuno besplatan - održavanje i režijske troškove podmirujemo iz donacija. Takođe zahvaljujući donacijama, uspevamo da relativno redovno obezbedimo prehrambene namirnice i sredstva za higijenu. Trenutno radimo na obezbeđivanju sredstava i uslova za ponovno uspostavljanje redovnog dnevnog prevoza mališana na terapije što je izuzetno važna podrška s obzirom na to da porodice, koje su mahom lošeg materijalnog stanja, nemaju mogućnost da dnevno plaćaju taksi prevoz na terapije i nazad. Korišćenje gradskog prevoza tokom lečenja ne dolazi u obzir zbog oslabljenog imunog sistema i fizičkog stanja mališana. Dakle, intenzivno radimo na obezbeđivanju adekvatnog vozila, donacija u gorivu, budžeta za vozača i održavanje vozila. Kako dodaje sagovornica NURDOR, ima mnogo planova za ovu godinu, a trenutno je NURDOR-ov najveći projekat izgradnja novog dečjeg hemato-onkološkog odeljenja pri Klinici za dečje interne bolesti u Nišu. Kao i brojni projekti pre toga, i to je pionirski poduhvat - ovo je, naime, prvi put da jedno roditeljsko udruženje gradi čitavo novo krilo bolnice. - Po planu novi objekat treba da bude završen do kraja februara 2018. godine. Uporedo s tim udruženje prikuplja sredstva i donacije za opremanje novog odeljenja, za šta je potrebno obezbediti još 20 miliona dinara. Kada bude završeno, to će biti prvo dečje hemato-onkolo-

Apel donatorima: uključite se! - Osim konkretne pomoći deci i porodicama na lečenju, veoma važan aspekt donacije kompanije Keprom jeste i senzibilisanje javnosti - poziv drugim privrednim subjektima da se, vođeni dobrim primerom, kao društveno-odgovorni uključe u jačanje mreže solidarnosti i podrške jednoj od najranjivijih grupa našeg društva - deci oboleloj od raka i njihovim porodicama - naglašava Joland Korora.

ško odeljenje u Srbiji po „meri deteta“, s najboljim bolničkim uslovima i najboljom opremom. Verujemo da će se u 2018. godini uspešno rešiti i naša dugogodišnja borba za pravo roditelja na bolovanje tokom celog perioda lečenja svoje dece, uz stopostotnu nadoknadu zarade uverena je predsednica UO NURDOR-a. Tokom februara se o raku kod mališana govori više nego inače, jer je 15. februar Međunarodni dan dece obolele od raka. Svake godine NURDOR širom Srbije organizuje obeležavanje tog datuma, pa će tako biti i ove. Prošle godine su, navodi

naša sagovornica, zahvaljujući roditeljima članovima udruženja, volonterima i ljudima dobre volje 15. februar obeležili u 40 gradova i varošica širom Srbije uz prigodan program i puštanje hiljada zelenih balona podrške za sve mališane koji se bore s teškom bolešću. - Smatramo da je edukacija široke javnosti o problemima i potrebama dece obolele od raka i njihovih porodica veoma važan korak ka senzibilisanju sugrađana za poštovanje i negovanje filantropskih vrednosti i podrške bolesnim mališanima - zaključuje Joland Korora.

Babyplaneta

29


kaži aaa... ogledalce

Lekovi „zaključavaju“ gene za psorijazu Stručni saradnik: dr Gorana Isailović, dermatovenerolog

P

sorijaza je hronično zapaljensko oboljenje kože koje pogađa i decu i odrasle. Iako može da se javi u svakom uzrastu, smatra se da se ova bolest u 40-60 odsto slučajeva javlja kod osoba mlađih od 16 godina, podjednako kod oba pola. O načinima kako psorijaza može da se tretira razgovarali smo sa prim. doktorom Goranom Isailović, dermatovenerologom. Iako još uvek nije do kraja razjašnjeno šta je uzrok nastanka psorijaze, stručnjaci smatraju da infekcije, stres pa čak i pojedini lekovi mogu da budu okidač za psorijazu, a slažu se da je ipak glavni uzročnik - genetski faktor.

32 Babyplaneta

- Psorijaza je genetski uslovljena bolest. Smatra se da oko 10 odsto svih ljudi ima gen za psorijazu, a da se ona manifestvuje kod oko 20 procenata onih koji imaju genetsku predispoziciju - pojašnjava dr Isailović. - Kao genetski uslovljena bolest psorijaza se ne može izlečiti, ali može da se zaleči. To znači da osobe sa manifestnom psorijazom mogu da se prevedu u grupu onih koji imaju genetsku predispoziciju, ali nemaju manifestno oboljenje. Slikovito rečeno možemo „zaključati gene“. Kako navodi sagovornica Baby planete, provocirajući faktori za otključavanje gena i pojavu manifestne bolesti jesu

stres, neadekvatna ishrana, neki lekovi ili oboljenja. Bolest nije infektivna ni zarazna, ne prenosi se kontaktom, već nasleđem. Ukoliko jedan od roditelja ima manifestnu psorijazu, verovatnoća da potomak oboli iznosi 17 odsto u odnosu na 10 odsto u opštoj populaciji, ako oba roditelja imaju manifestnu psorijazu, mogućnost pojave ove bolesti kod dece raste na čak 50 do 60 procenata. I kod atopijske konstitucije, na primer, takođe imamo genetski faktor, ali su to dva različita oboljenja i u pitanju su različiti geni koji ih aktiviraju. Za psorijazu su karakteristična dva dijagnostička znaka, odnosno fenomena, kaže dr Isailović.


- Prvi fenomen je takozvana kap sveće: kada se skvama na površini kože zagrebe, ona podseća na kap sveće, postaje jasno vidljiva. A drugi je poznat pod imenom „krvava rosa“, kada se drvenom spatulom grebe po koži i skine skvama, ljuska, na crvenoj površini pojavljuje se tačkasto krvarenje kao krvava rosa. Obično te promene nisu praćene svrabom. Psorijaza se u dečjem uzrastu najčešće javlja u obliku psoriasis guttata, crvenih pločica sa sedefastim skvamama (ljuskama) u vidu kapljica kiše. Psoriasis guttata obično prati streptokokne angine i prolazi sa lečenjem angine. Kod dece mogu da se pojave i promene u vidu psorijaze na dlanovima, tabanima i noktima. - Takođe, promene na kosmatim regijama po tipu sebopsorijaze mogu da se jave u najranijem uzrastu i sa početkom aktivnosti lojnih žlezda - dodaje dr Isailović.

Roditelji posebno treba da imaju na umu da različita psihička stanja i stres mogu da budu provocirajući faktor za ispoljavanje bolesti, ali i sama pojava simptoma i pogoršanje stanja deci može da pričinjava psihološke i emotivne probleme. Ako se promene javljaju na stopalima, dolazi do problema pri hodu, a u slučaju da su na šakama, do pucanja kože i bolova. Terapijski pristup lečenju psorijaze mora biti različit za svakog pacijenta, zavisno od oblika i rasprostranjenosti oboljenja. Kako kaže dr Isailović, dobar deo lečenja sastoji se u borbi protiv provocirajućih faktora. - Takođe, primenjujemo lokalne preparate - kortikosteroide, analog vitamina D, katrane, aloju, salicilnu kiselinu. U lečenju se koriste i fototerapija kao i biološki topikalni lekovi. Interesantno je da među Eskimima, koji se hrane isključivo

sirovom ribom, nisu zabeleženi slučajevi manifestne psorijaze, čak iako postoji genetska predispozicija - kaže dr Gorana Isailović i dodaje da kod dece mora postojati dodatni oprez kada je terapija u pitanju: - Kod dece moramo biti oprezniji u primeni opšte terapije gde se daju lekovi kao što su metotreksat, acitretin iz grupe retinoida, ciklosporin i biološki parenteralni lekovi.

Posebna nega i more Kod svih obolelih nezi kože mora da se posveti posebna pažnja. - Za negu kože koriste se posebni emolijentni i hidratišući kremovi, kupanje se preporučuje do tri puta nedeljno - navodi dr Isailović. - Takođe, boravak na moru može doprineti boljoj kontroli bolesti.

Babyplaneta

33


roda na putu

Trudnički dijabetes traži strog nadzor Stručni saradnik:

prim. dr Aleksandra Mladenović Mihailović specijalista ginekologije, ordinacija „Mladenović“

G

estacijskim dijabetesom naziva se šećerna bolest koja se kod žene prvi put javi u trudnoći. Radi se o poremećaju tolerantnosti odnosno podnošljivosti glukoze (šećera) koji traje samo tokom trudnoće. Iako je trudnoća fiziološko stanje, neophodno je da se trudnica jednom mesečno kontroliše kod ginekologa kako bi se pratio rast ploda i njegovo kao i majčino zdravstveno stanje. Pored standardnog ginekološkog i UZ pregleda svakog meseca se radi analiza krvi i mokraće kako bi se detektovale eventualne promene, pojašnjava za Baby planetu prim. dr Aleksandra Mladenović Mihailović, specijalista ginekologije iz ordinacije „Mladenović“. - Kolebanja vrednosti šećera u krvi trudnice normalna su. Na primer, između osme i 12. nedelje trudnoće ujutru pre obroka dolazi do pada šećera, a posle konzumiranja hrane do njegovog porasta. Kasnije, na kraju drugog trimestra,

34 Babyplaneta

osetljivost ćelija masnog i mišićnog tkiva na insulin postaje duplo manja, pa vrednosti šećera u krvi zavise od toga da li će gušterača koja stvara insulin svojim radom moći da kompenzuje tu neosetljivost (rezistentnost). Ovo smanjenje tolerantnosti tkiva na insulin je fiziološko i praktično je posledica lučenja dva hormona u posteljici: progesterona i laktogena - pojašnjava dr Mladenović Mihailović. Do gestacijskog dijabetesa dolazi ako ćelije gušterače (pankreasa) ne uspevaju da povećaju proizvodnju insulina (čiji je zadatak da šećer „ubacuje“ u ćelije koje su manje osetljive na insulin) zbog čega nivo šećera u krvi ostaje povišen. Prema rečima naše sagovornice gestacijski dijabetes se češće javlja kod trudnica u čijim porodicama ima dijabetesa, kod onih koje su i u prethodnim trudnoćama imale dijabetes, ali i kod gojaznih. Povećan rizik imaju i majke čije su bebe u prethodnim trudnoćama bile teže od četiri kilograma kao i starije trudnice. - Po protokolu o vođenju trudnoće u periodu između 24. i 28. nedelje svim trudnicama treba uraditi test opterećenja šećerom (OGTT) i prateći glikolizirajući hemoglobin (HbA1C). Pored toga, ukoliko je vrednost šećera u krvi ujutru naštinu veća od 7mmol/l i posle

jela veća od 11mmol/lit, obavezno je uraditi OGTT - dodaje naša sagovornica. Kada trudnica dobije dijagnozu gestacijskog dijabetesa, uvek je dijeta, to jest promena navika u ishrani, prva mera lečenja. To znači pet do šest manjih obroka dnevno - tri glavna i dva međuobroka. Ishrana mora da bude raznovrsna i da obezbedi dovoljno ugljenih hidrata, masti, belančevina, vitamina i minerala. Iz ishrane treba izbaciti alkohol, kafu, čaj, slatkiše, gazirane napitke i sokove, brzu i gotovu hranu, kao i mesne prerađevine. Preporučuju se mleko i mlečni proizvodi, povrće, žitarice, voće (umereno), mahunarke.

OGTT test Ovaj test se radi tako što se prvo uzme krv za određivanje nivoa šećera u krvi našte. Potom trudnica popije vodu u kojoj je rastvoreno 75 grama šećera, pa se mere vrednosti šećera u krvi posle 30, 60, 120 i 180 minuta. Dijagnoza gestacijskog dijabetesa postavlja se ako su barem dve vrednosti veće od referentnih. Referentne vrednosti šećera u krvi: - Posle 1 h vrednost je oko 10.0 mmol/l - Posle 2 h oko 8,5 mmol/l - Posle 3h oko 7,8 mmol/l


Hranu treba pripremati kuvanjem i pečenjem u rerni, nikako prženjem i pohovanu. Savetuje se i dovoljan unos vode, a dr Mladenović Mihailović napominje da je najbolje za ishranu konsultovati nutricionistu koji može da sastavi listu hrane i pruži adekvatne savete oko njene pripreme. - Ukoliko se uprkos disciplinovanom ponašanju nivo šećera u krvi ipak ne normalizuje, endokrinolog mora da uvede i terapiju insulinom. Oralni antidijabeteci nisu dozvoljeni u trudnoći zbog lošeg delovanja na plod - kaže dr Mladenović Mihailović. - Lečenje i praćenje trudnice obolele od gestacijskog dijabetesa mora se veoma ozbiljno sporovoditi zbog komplikacija koje mogu da utiču kako na majku (preeklampsija, spontani i prevremeni porođaji, infekcije), tako i na plod (urođene anomalije, smrt bebe u materici, porođajne povrede, žutica, beba teška preko četiri kilograma, oštećenje plućne funkcije). Trudnoća budućih mama sa gestacijskim dijabetesom prati se s posebnom pažnjom i svakog meseca se radi kontrola krvne slike, šećera u krvi, mokraće,

biohemije, glikolizirajućeg hemoglobina, hormona štitne žlezde. Takođe, neophodni su pregledi kod očnog lekara i kardiologa na tri meseca kao i hospitalizacija tri puta u toku trudnoće. Za vreme boravka u bolnici trudnicama se pored laboratorijskih analiza rade i pregledi koji više govore o bebinom zdravlju, poput standardnog ultrazvuka, praćenja biofizičkih parametara bebe, pregleda bebinog srca ultrazvukom a kasnije i CTG. - Ukoliko je šećer u krvi kod trudnice s gestacijskim dijabetesom regulisan, porođaj se očekuje u 40. nedelji. Ipak, valja znati da postoji rizik od prevremenog porođaja kao i od operativnog završavanja trudnoće. Carski rez se preporučuje ako je beba krupna, teška preko 4.200 grama. U samom porođaju porodilji se venski daje infuzija insulina i glukoze da bi se nivo šećera u krvi održavao između 4 i 7 mmol/l. Kontrola šećera u toku porođaja vrši se na svaka dva sata, nekada i češće. Ukoliko postoji metabolički disbalans, usporen ili veoma ubrzan rast bebe, prevremeno prsnuće plodovih ovojaka ili se jave neke druge komplikacije, porođaju

se mora pribeći i pre navršene 40. nedelje, upozorava dr Mladenović Mihailović.

Dijabetes pre trudnoće Ako žena već boluje od dijabetesa a planira trudnoću, najbolje je da se za trudnoću pripremi. Nivo šećera u krvi mora biti dobro regulisan, najčešće humanim insulinom, što podrazumeva vrednosti glikemije u krvi našte do 6,5 mmol/l, a posle jela 7,6-9 mmol/, uz vrednosti glikolizirajućeg hemoglobina manje od 6,5 mmol/l. Takođe, neophodno je da se oralna terapija zameni insulinom i da buduća mama minimum šest meseci pre trudnoće počne da unosi folnu kiselinu savetuje sagovornica Baby planete. Potrebno je i promeniti životne navike, prilagoditi ishranu, izbaciti cigarete i alkohol. Buduća mama treba da uradi sve laboratorijske pretrage kao i preglede kod kardiologa i oftalmologa. Pacijentkinjama koje imaju ozbiljne probleme sa srcem, bubrezima i očima trudnoća se ne preporučuje.

Babyplaneta

35


Halobeba savetuje

BABINJE, DA ILI NE? Stručni saradnik: viša medicinska sestra Anđelka Kotević, šef službe "Halobeba"

S

koro svaka porodilja jedva čeka da dođe kući sa svojim dragocenim zamotuljkom. Iz više razloga: da joj beba bude stalno „na oku“, da je ljubi i drži u naručju, da ona i bebin tata zajedno gledaju kako diše, a kada disanje postane nečujno „Jao, ne diše“; kako se meškolji, „Vidi, vidi smeši mi se!!!“ i mogli bismo tako unedogled, pogotovo kada je prva beba u pitanju. Prva noć sa bebom u kući. Novopečeni mama i tata neispavani, sve pelene potrošene, kuća izgleda kao da je pala bomba i ona tvrdnja „sve ćemo mi sami, niko ne treba da nam pomaže“ pada u vodu. Jedna od baka, ako je to moguće, priskače u pomoć, da pripremi obroke, opere veš, obriše prašinu, sredi malo razbacane stvar... i, što je najvažnije, pruži podršku tati, a naročito mami. Ovaj period od prvih šest nedelja zove se babinje, a porodilja babinjara, što je zapravo ružan naziv za tako važnu ulogu. Žene ga se prisećaju kao najgoreg

36 Babyplaneta

perioda: mleko počelo da nadolazi, dojke zategle, izmlazaj – doji – izmlazaj, presvlači bebu, spavaćica svaki čas mokra, kosa neuredna, stomak još veliki, ponekad i zateže, samo jedi, jedi i pij, pij, pij... Nekada se u tih prvih šest nedelja nisu primale posete, niti je majka sa bebom izlazila iz kuće, a sada - kako gde. Da li su babinje prevaziđen običaj? Svaka sredina ima svoje običaje vezane za različite događaje, a rođenje deteta jedna je od najvažnijih prekretnica u životu porodice. Prirodno je da najbiža rodbina i prijatelji žele da podele radost, vide bebu i donesu prigodan poklon. Dobro bi bilo da kupovinom poklona pomognu u nabavci opreme za bebu. Posetu gostiju trebalo bi planirati i uklopiti u vreme koje i mami i bebi najviše odgovara. Bebu ne dirati, naročito se ne preporučuje ljubljenje. Postoji običaj da se stavlja novac na čelo, a poznato je da je novac prošao kroz mnogo ruku, što znači da nije čist. Bolje je staviti ga u koverat ili dati roditeljima, nikako ga ne stavljati na bebu. Poseta bi trebalo da traje kratko. Nije loša ideja da na nekoliko dana dođe neka od baka, ili druga bliska osoba, i na sebe preuzme kućne poslove. Mami je

potreban san i oporavak, pomoć i podrška jer beba se često budi noću. Iz tih razloga savetuje se da se porodilja odmara dok beba spava. Otac može da pomogne pažnjom i ljubavlju prema svojoj porodici. Ako ga strpljivo naučite, nezamenjiv je u pomoći oko bebe. Važno je da se i on bavi ovim malim, preslatkim bićem – tada će moći da ga razume i da mu pomogne. Pažnja! Savet novopečenim roditeljima: ne popuštajte pod pritiskom da gosti dolaze kad se kome prohte! Vi diktirajte vreme i dužinu posete! Ne dozvolite da onaj ko ima neku infekciju ili prehladu dolazi u posetu, jer može zaraziti vas ili vašu bebu. Pušenje nije dozvoljeno ni u kući, a kamo li kod bebice. Držite se pravila „bolje da se ljute oni nego ja”.

Ova rubrika je realizovana u saradnji sa


Babyplaneta


moj drugar Bebac

Prva pomoć

kod bolova u stomaku Zašto bebu boli stomak? Bolovi u stomaku kod dece izazvani su raznim stvarima, zbog nagomilavanja gasova, nadimanja u stomaku, zatvora, stresa, prejedanja ili bolova u želucu. Bolovi u stomaku mogu da znače i trovanje hranom ili upalu slepog creva, a razlog može biti i virus disajnih organa. Ipak, bolovi u stomaku najčešće su kod dece bezazleni, a javljaju se u talasima, jaki i probadajući. Koji su znaci i simptomi? • Mučnina • Povraćanje • Proliv • Zatvor • Gorušica • Nadimanje • Grčevi • Bolno mokrenje • Bolovi u grlu

Kada se treba obratiti lekaru? • Bol se širi prema pupku, pa se spušta prema donjem, desnom delu stomaka • Stomačni problemi ne prolaze, a bol je sve intenzivniji • Dete teško hoda zbog bola • Uporno i često povraća, a sadržaj je zelenkastožute boje • Dete ne može da kaki ili je stolica krvava • Ako pati od gubitka apetita duže od dva dana Mere prevencije • Ne dozvolite da deli pribor za jelo, čaše, slamčicu • Povedite računa o tome da se ne prejeda • Neka tokom dana pije dosta tečnosti i jede puno voća i povrća • Izbegavajte da mu dajete masnu i brzu hranu (čips, pomfrit, pljeskavice...) • Neka dobro opere ruke, naročito pre jela i posle odlaska u toalet

Ova rubrika je realizovana u saradnji sa www.bebac.com

38 Babyplaneta


Babyplaneta

39


Stočiću, postavi se

Spelta

žitarica zdravlja Autor teksta: Živka Vlajković, diplomirani nutricionista, Dom zdravlja Zemun

D

rage buduće mamice, čitajte i učite kako da prepoznate i izaberete kvalitetne namirnice, te da ih pravilno i ukusno pripremite. Naravno, bitno je i da na kraju sve lepo i servirate i za porodičnom trpezom, u miru i ljubavi konzumirate. Uvek kada nabavljate hranu, mislite na njen kvalitet: proverite sadrži li aditive, koliki je rok trajanja, da li je na spisku hrane koja je vama dozvoljena. Kuvajte što jednostavnija jela jer ćete biti kraće u kuhinji, a i manje ćete se ugojiti. Prednost dajte čorbama od povrća, a kao prilog uz glavno jelo uvek koristite dosta salate ili blanširano povrće. Priprema kolača zahteva mnogo vremena, a vi ih morate izbegavati u trudnoći kako se kilogrami ne bi gomilali preko mere.

Krupnik (Triticum spelta), spelta Ponovo otkrivena spelta, vrsta prastare pšenice i bliski srodnik današnje pšenice, najstarija je žitarica. Poreklom je iz južne Azije a na Bliski istok doneta je pre oko 9.000 godina i odatle se proširila po celoj Evropi. No, u dvadesetom veku potisnuta je novim sortama pšenice. Spelta se od pšenice razlikuje po tome što raste zajedno sa ljuskom i tako sazreva. Potreban je poseban metod ljuštenja kako bi se dobilo čisto zrno. Ljuske spelte se koriste za punjenje prekrivača, jastuka, ležaljki i smatraju se zdravim.

40 Babyplaneta

Prijatnog i slatko-orašastog ukusa, ovo je jedina žitarica koja čoveku može da obezbedi sve potrebne hranljive sastojke, jer u idealnom odnosu sadrži ugljene hidrate, masti, mineralne materije, vitamine i celulozu. Spelta ima značajno više belančevina, masti i biljnih vlakana od drugih žitarica. Obiluje nezasićenim mastima, vitaminima A, C i B, kalcijumom, selenom, kobaltom, gvožđem, fosforom i magnezijumom i mikroelementima. Ima znatno više vitamina B1, B2 i nijacina od obične pšenice, sedamosam puta više kalcijuma, magnezijuma, fosfora i selena od ostalih žitarica. Pošto su u spelti minerali vezani sa organskim ugljenikom, mogu se lakše apsorbovati u organizmu. Spelta sadrži i znatnu količinu cinka, a ima relativno nizak glikemijski indeks, što pomaže i u održavanju normalnog nivoa šećera u krvi. Spelta je odličan borac protiv anemije i povišenog holesterola, ubrzava varenje i pražnjenje creva. Zbog izvrsnih prehrambenih svojstava u nekim kulturama koristili su je za jačanje i oporavak organizma nakon bolesti ili velikih napora. U odnosu na pšenicu spelta ima nekoliko prednosti. Gluten iz spelte je rastvorljiv u vodi, a kada se zagreje, razlaže se, pa je mnogo lakše svarljiv od glutena iz pšenice, koji u organima za varenje formira teško svarljive kuglice. I drugo, sorte pšenice koje se danas koriste imaju inhibitore enzima (uglavnom služe kao zaštita od insekata), koji dodatno otežavaju varenje. Spelta ne sadrži inhibitore, pa se zato mnogo lakše vari. Naravno, ona ekološki gajena najkvalitetnija je i najzdravija. Tako uzgajena spelta je ukusnija i svakome ko je koristi obezbeđuje zdraviji i duži život. Spelta se prerađuje u pahuljice, mekinje, griz, kus-kus, testenine i brašno.

Od integralnog brašna možete da spremate ukusan hleb, peciva, palačinke i dr. Pržena i mlevena zrna spelte koriste se kao zamena za kafu. Zašto baš organski proizvod – zato što je proizvodnja kontrolisana od njive do trpeze! Zrno sreće Ukoliko ste skloni depresiji, treba da znate da je ova žitarica bogata triptofanom (aminokiselina) koji pospešuje sintezu serotonina, hormona sreće. Lekovita svojstva O lekovitom dejstvu spelte ima mnogo podataka u literaturi. Njene hranljive materije ne opterećuju probavni sistem, organizam ih lako usvaja i brzo ulaze u krvotok. Na taj način ćelije organizma su optimalno ishranjene. Osobama koje imaju problema s varenjem, artritis, migrene, osetljiva creva i kožne osipe verovatno će više prijati spelta nego obična pšenica. Ipak, pošto sadrži gluten, nije pogodna za osobe sa celijakijom ili alergične na gluten. Osim toga, smanjuje nivo šećera u krvi i odličan je čuvar imuniteta. Spelta ima antikancerogeno dejstvo, sprečava rast polipa koji neretko prerastu u rak debelog creva, smanjuje rizik od pojave raka dojke kod žena, a dobra je i za jetru. Dijeta sa speltom je efikasna za lečenje crevnih oboljenja, poremećaj metabolizma, oboljenja bubrega, pomaže kod čestog korišćenja lekova i mnogih alergija na hranu. Ako u trudnoći jedete hleb od spelte, pahuljice ili od brašna spelte pripremate zdrave palačinke i peciva, imaćete redovno pražnjenje creva, bolju krvnu sliku i rodićete zdravu i pametnu bebu!


BESKAVASNI HLEB OD SPELTE • 400 g brašna (200 g meke spelte, 100 g heljdinog i 100 g ovsenog) • 1 kašičica sode bikarbone + 1 kašičica soli • 1 kašika pšeničnih klica • 400 ml mlake vode i 1 kašičica meda • 2 kašičice maslinovog ulja • 1 kašika raznih semenki – lan, suncokret... Sve sastojke izmešati, da bude gusto. Spremiti manji pleh sa pek-papirom, i izliti testo po njemu. Vlažnom rukom poravnati i staviti u rernu na 180 stepeni. Peći sa ventilatorom 1 sat. Vreo hleb obmotati mokrom krpom. Nagnuti uz neki naslon, da bude odvojen od zida. Kad se krpa osuši, i hleb će da omekša. Hleb je tanak oko 3 cm, i može da traje i do 7 dana u frižideru.

HLEB OD SPELTE SA KVASCEM • 350 g integralnog brašna od spelte • 150 g pšeničnog ili mekog brašna od spelte • 1 kesica suvog kvasca • 420 ml mlake vode • 1 kašičica soli • 1 kašika žutog šećera • 3 kašike maslinovog ulja U posudu staviti meko brašno i inegralno brašno od spelte, dodati suvi kvasac, so, šećer, ulje i uz dolivanje mlake vode zamesiti testo. Testo ne sme biti suviše tvrdo i kad se počne odvajati od zidova posude, premestiti ga na radnu površinu i ostaviti na toplom mestu oko pola sata, da udvostruči zapreminu. Formirati veknu, staviti je u kalup premazan uljem i ostaviti još pola sata na toplom. Hleb peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok ne porumeni.

Recepti su preuzeti iz knjige "Moj kuvar u trudnoći" nutricioniste Živke Vlajković Knjigu možete poručiti na telefon 064/178-22 52

Babyplaneta

41


ogledalce

Nahranite kosu i iznutra i spolja Stručni saradnik: dr Danijela Milosavljević, lekar opšte medicine

K

osa nije samo ukras žene, već i štiti glavu od štetnih uticaja iz spoljašnje sredine - sunca, vetra... Njena boja zavisi od količine pigmenta u vlasima, pa postoji gotovo beskonačan broj nijansi. Ipak, sve su grubo podeljene na svetlu, smeđu, crnu i riđu boju. Tip kose je specifičan za geografsko područje, te je tako na afričkom i južnoameričkom kontinentu zastupljena gusta crna kovrdžava kosa, u Evropi prevladava smeđa, blago talasasta. Pravilna nega kose naročito je važna tokom zime, a od nege u velikoj meri zavise i njen izgled i zdravlje dlake.

44 Babyplaneta

Šta je najvažnije za zdravu kosu, pitali smo dr Danijelu Milosavljević, našu stručnu saradnicu: - Za zdravu i kvalitetnu kosu važno je sve: ishrana, nega, zaštita od spoljnih uticaja. U svakodnevnu ishranu neophodno je uvrstiti optimalne količine vitamina, minerala, proteina, omega 3 kiselina, kalcijuma, cinka, gvožđa... Potrebno je uneti minimum četiri do šest čaša vode dnevno kako bi se obezbedila neophodna vlažnost vlasi. Savetuje se i pravilno pranje, pravilno sušenje i redovno skraćivanje oštećenih vrhova – kaže sagovornica Baby planete. Hranom oplemenjujemo kosu iznutra, pa stručnjaci preporučuju da se unose što raznovrsnije namirnice, naročito one bogate vitaminima B kompleksa, ali i mineralima: selenom, cinkom, kalcijumom, gvožđem. Da bi vam kosa izgledala blistavo i zdravo, savetuje se često konzumiranje koštunjavog voća, sušenog voća,

banana, citrusa, mahunarki, paprike, zelene salate, pirinča. Prema rečima dr Danijele Milosavljević važno je konzumirati dovoljno mesa, mlečnih proizvoda i jaja, a izbegavati industrijske namirnice i proste šećere jer negativno utiču na ceo organizam, pa i na kosu. Koliko god vodili računa iznutra, spoljašnji faktori u različitoj meri mogu oštetiti kosu koja postaje krta, suva, dehidrirana, sklona lomljenju i bez sjaja. Preporuka je da se

Da li ste znali? - Životni vek dlake traje od dve do četiri godine. - Dnevno čovek izgubi od 30 do 100 dlaka. - Prosečan broj dlaka na glavi je oko 100.000.


kosa ne izlaže preterano suncu, vetru, kiši, hlorisanoj i slanoj vodi. Savetuje se dobro ispiranje nakon kupanja u bazenima i slanoj vodi. Tokom toplih letnjih meseci treba je od sunca zaštititi šeširom, a u hladnim zimskim danima savetuju se kape i marame. Kada su u pitanju preparati za negu, dr Danijela Milosavljević preporučuje korišćenje onih koji su prilagođeni tipu kose: normalnoj, suvoj ili masnoj. - Najbolje je izbegavati preparate bogate sulfatima jer isušuju kosu, kao i amonijak koji isušuje i oštećuje površinski sloj dlake. U zimskim mesecima naročito se savetuje upotreba maski sa sastojcima koji hidriraju vlasi, obnavljaju rožasti sloj i hrane dlaku. Za zdrav i sjajan izgled vlasi dobro je negovati kosu preparatima rađenim na bazi raznih biljnih ulja, na primer jojobinog, kokosovog, makadamijinog, arganovog. Ovi sastojci kosu i hrane i hidriraju, čine je sjajnom i lepršavom. Za sprečavanje lomljenja i vraćanja sjaja odlične su maske s medom – kaže dr Milosavljević. U poslednje vreme u preparate za kosu dodaju se i neki neuobičajeni sastojci,

poput belog luka. Iako zvuči čudno, beli luk se od davnina koristio za jačanje korena kose i sprečavanje opadanja. Ova namirnica je bogata kalcijumom, cinkom i drugim mineralima, a takođe je i prirodan antibiotik pa ubija bakterije i gljivice u korenu vlasi i na vlasištu čime se sprečavaju razne bolesti vlasišta. - Glavni sastojak belog luka je alicin koji poboljšava cirkulaciju u korenu dlake, što dovodi do bolje ishrane dlake, čvršćeg korena i smanjenja opadanja vlasi. Beli luk sadrži i sumporna jedinjenja koja sprečavaju stvaranje peruti. Zato se šampon s belim lukom savetuje svima koji imaju problem sa opadanjem kose, ili žele da joj vrate zdrav izgled i sjaj - dodaje sagovornica Baby planete. - Ovaj šampon ne remeti pH kose, a sadrži esenciju parfema koja neutrališe nekima neprijatan miris belog luka. Pored belog luka šampon sadrži i pantenol (vitamin B5) koji jača koren kose i regeneriše površinu dlake, kao i ekstrakte raznih biljaka - bele koprive, bršljana, ruzmarina, čička, arnike, potočarke i ananasa. A sve one doprinose da kosa bude sjajna, lepršava i zdrava.

Prava mera za pranje Oko toga koliko često treba da peremo kosu stalno se vode polemike. Jedni tvrde da kosu treba prati svakodnevno, dok drugi smatraju da je dovoljno jednom u sedam ili čak deset dana. Najčešći savet stručnjaka je da kosu u zavisnosti od dužine treba prati jednom do dva puta nedeljno. Često pranje, naročito ako se koriste agresivni preparati za negu i oblikovanje, može da dovede do oštećenja, isušivanja, lomljenja pa i opadanja kose. Takođe se ne savetuje pranje vrućom vodom, jer ona isušuje kosu i preterano otvara pore na glavi, a posledica toga je pojačano opadanje. Najbolje je kosu prati naizmenično toplom i mlakom vodom, a vrhove isprati hladnom. Veoma je važno i pravilno sušenje, što znači da je treba pustiti da se prirodno osuši do 60 posto, a tek onda je tretirati fenom.

Babyplaneta


tata, kupi mi

EvyBaby pelene Tek rođene bebice presvlače se često. U prvim nedeljama to je i do deset puta dnevno. Osim kada je to očigledno potrebno, tj. kad se dete ukaki ili je pelena puna zbog mokrenja, poželjno je da ga presvučete pre nego što zaspi, posle ustajanja, pre odlaska u šetnju. Čak i kada pelena nije isprljana, novorođenče ne treba da je nosi duže od četiri sata. Kako je bebina koža veoma osetljiva, njene pelene treba da imaju visoku moć upijanja kako bi joj guza uvek bila suva. EvyBaby pelene sa unapređenim jezgrom imaju veću moć upijanja dok istovremeno površinski sloj, koji je u dodiru sa nežnom bebinom kožom, ostaje suvlji. Anatomsko prianjanje i fleksibilne trake za zatezanje omogućuju idealno postavljanje pelene i veću udobnost za bebu. U površinski sloj dodata je aloja vera, pa koža normalno diše, čime se sprečavaju osipi i iritacije. EvyBaby pelene dolaze u više različitih pakovanja: džambo, džajant i u kutiji. Za potpunu higijenu i negu pri presvlačenju preporučujuemo i EvyBaby Natural vlažne maramice u pakovanju od 60 komada. Prodajna mesta Aksa Kids Mega Store i bolje opremljene radnje bebi i dečje opreme.

Drewex drveni krevetac Žirafa Rezultati istraživanja pokazuju da bebe najviše rastu i napreduju tokom sna. Zbog toga je od izuzetne važnosti da krevetac u kome spavaju bude udoban i prijatan. Uz Drewex drveni krevetac Žirafa na dobitku su i bebe i roditelji. Bebe jer im pruža maksimalnu udobnost i prostor potreban za miran san, a roditelji jer je krevetac veoma praktičan za rukovanje. Drewex drveni krvetac Žirafa izrađen je sto posto od borovog drveta. Odgovara mu dušek veličine 60x120 cm, koji, zahvaljujući nosačima, možete postaviti u jedan od tri nivoa. Kako bi mama i tata imali lak pristup bebici, ogradica kreveca se jednostavno može spustiti. Modernog dizajna i neutralnih boja Drewex drveni krevetac Žirafa lako će se uklopiti u svaki enterijer.

Prodajna mesta Aksa Kids Mega Store i bolje opremljene bebi radnje.

46 Babyplaneta


Cybex Priam kolica KOI Cybex Priam su kompletan 3 u 1 sistem, kolica koja se prilagođavaju svakoj situaciji od prvog bebinog dana. KOI je novi dezen Cybex Priam kolica, inspirisan japanskim šaranom, simbolom uspeha, prosperiteta, prijateljstva i ljubavi. Lagani aluminijumski ram sa ručkom, koja se po visini može prilagoditi onome ko gura kolica, osnova je na koju se pomoću adaptera postavlja nosiljka, deo za sedenje ili auto-sedište. Nosiljka je postavljena mekanim dušekom idealnim za tek rođene bebe. U njoj se mogu voziti mališani dok ne dostignu težinu od devet kilograma. Ova kolica se jednostavno sklapaju samo jednom rukom, pri čemu se sedište sklapa zajedno s ramom. Tako sklopljena stoje samostalno i ne zauzimaju previše prostora, pa su idealna za odlaganje gde god da se nalazite, u restoranu, autobusu, vozu. Jednom rukom podešava se i naslon sedišta od sedećeg do ležećeg. Ako do krajnjeg odredišta putujete automobilom, a beba usput zaspi, i bez buđenja možete je premestiti tako što ćete auto-sedište u kome je jednostavno postaviti na ram kolica. Priam kolica imaju točkove punjene penom pa se bez problema prilagođavaju svim vrstama terena. Od velike pomoći biće i korpa za stvarčice koje mogu zatrebati tokom šetnje.

Prodajna mesta Aksa Kids Mega Store i druge bolje opremljene dečje radnje.

Babyplaneta

47


tata, kupi mi

Chicco blender 3u1 Smatra se da je detetu do šestog meseca sasvim dovoljno majčino mleko. Nakon toga dojenje se nastavlja uz davanje druge hrane. Kako bi najmlađi prihvatili nove ukuse i navikli se na njih, najbolje bi bilo da im spremate obroke od svežih namirnica, obrađenih tako da se sačuvaju sve hranljive materije neophodne za rast i razvoj malog organizma. Idealan način da to postignete jeste pripremanje obroka u novom, dizajnerski i funkcionalno unapređenom Chicco blenderu 3u1. Oblik posude omogućuje ravnomernu i efikasnu distribuciju pare čime garantuje brzo i optimalno kuvanje uz čuvanje nutritivnih svojstava i ukusa hrane. Sečivo za blendiranje izrađeno je od nerđajućeg čelika. Deo ovog kukera je i inovativna tabla za sečenje kojom se izbegava upotreba dodatnih sečiva i dasaka za sečenje i smanjuje nered prilikom pripremanja hrane. Chicco blender 3 u 1 ima i tzv. switch sistem koji omogućuje da namirnice skuvane na pari usitnite u kašu bez presipanja u drugu posudu. Uz Chicco blender 3 u 1 dolazi i knjiga recepata sa sjajnim idejama za pripremu ukusnih obroka za mališane. Prodajna mesta Aksa Kids Mega Store i druge bolje opremljene dečje radnje

Maclaren kolica Techno XT Spitfire Oven Meklaren, britanski test pilot i inženjer aeronautike, pre više od 50 godina zauvek je promenio svet roditeljstva primenivši svoje iskustvo u kreiranju kompleksne opreme za prizemljenje letelica na proizvodnju kolica za bebe. I danas, posle više od pola veka, inspirisani vazduhoplovima i aerodinamikom, dizajneri kompanije Maclaren kreirali su jednostavna i praktična a opet besprekorno dizajnirana kolica Techno XT. Specijalno, povodom pedesete godišnjice postojanja kompanije, kreiran je poseban militari dezen ovih kolica, Spitfire. Lagan aluminijumski ram i kišobran sklapanje čine ih savršenim za putovanja. Od neželjenih sunčevih zraka mališana štiti široka tenda sa UV zaštitom, a od nepredviđenih situacija sigurnosni sistem sa pet tačaka vezivanja. S obzirom na to da kolica imaju četiri položaja naslona, u njima se mogu voziti bebice od prvog dana pa dok ne dostignu težinu od 15 kilograma. Za potpunu udobnost u vožnji i oslonac za nogice može se podesiti u položaj koji bebi najviše odgovara. I za kraj, još jedna bitna informacija. Sva Maclaren kolica, pa tako i Techno XT Spitfire imaju doživotnu garanciju na ram. Prodajna mesta Aksa Kids Mega Store i druge bolje opremljene dečje radnje.

48 Babyplaneta


Graco Evo kolica Avant Ova moderno dizajnirana kolica idealna su za urbane roditelje istraživače. Lagana aluminijumska konstrukcija i prednji rotirajući točkovi koji se mogu zaključati čine ih fleksibilnim za vožnju po svim vrstama gradskih terena, od ulica i trotoara do parkova. Nagib sedišta može se podesiti u više položaja, među kojma je i ležeći, pa se u njima mogu voziti i tek rođene bebe, ali i mališani do 15 kg težine. Sedište se može okrenuti tako da gleda ka roditelju, što je bitno dok je beba mala kad joj pogled na mamu ili tatu pruža sigurnost. U prostranoj korpi ima dovoljno mesta za stvarčice koje će vam zatrebati dok ste van kuće, ali i stvari koje usput pazarite. Graco kolica Avant lako je sklopiti i rasklopiti, i to samo jednom rukom, što je idealno kada mama ili tata sami krenu s bebicom u šetnju.

Prodajna mesta Aksa Kids Mega Store i druge bolje opremljene dečje radnje.

4MOMS ljuljaška MamaRoo 4.0 Lepa vest! Stigla je nova unapređena verzija ljuljaške MamaRoo. Naslon sedišta ljuljaške MamaRoo 4.0. možete podesiti od ležećeg do uspravnog položaja. Kada bebu smestite u ljuljašku, odaberite jedan od pet načina ljuljanja, a za prijatnu i opuštenu atmosferu neku od četiri umirujuće melodije. MamaRoo 4.0. omogućava da pokret i zvuk kontrolišete sa svog pametnog uređaja. A postoji i mogućnost povezivanja na mp3 plejer kako biste odabrali melodije ili pesme po vašoj želji. Luk sa šarenim igračkama, koji visi iznad bebine glavice i stimuliše vizuelne veštine i veštine dodira, dobio je novi, lepši dizajn. Novi dizajn dobile su i presvlake sedišta, koje se po potrebi lako skidaju i peru u mašini za veš. 4Moms MamaRoo ljuljaška namenjena je bebama od rođenja do devet meseci.

Prodajna mesta Aksa Kids Mega Store.

Babyplaneta

49


da li znate

BEBE ČIJE SU MAJKE TOKOM TRUDNOĆE BAR JEDNOM NEDELJNO JELE RIBU IMAJU VIŠI IQ OD ONIH ČIJE MAJKE NISU JELE RIBU.

Prosečna težina blizanca na rođenju je 2,5 kg.

Muškarci su, kad je reč o menjanju pelena, brži i spretniji od žena. Tate ovaj posao obave za minut i po, dok mamama treba dvostuko više vremena.

SVAKE GODINE U HOTELIMA ŠIROM SVETA OSTANE OKO 75.000 PLIŠANIH MEDA KOJE ZABORAVE NAJMLAĐI GOSTI.

50 Babyplaneta


Babyplaneta

51


priče iz života

Bolest me je naučila da više uživam u životu Sanja Vučković, vedra mlada žena i mama dečaka, bavi se reikijem. Kada je vidite, nikada ne biste pomislili da se baš ona hrabro nosi s multiplom sklerozom, autoimunom progresivnom neizlečivom bolešću. A baš je ta teška bolest, koja pogađa uglavnom mlade ljude, kompletno promenila Sanjin pogled na svet. Danas je, kaže, zahvalna na svemu što je okružuje. A da nije bilo multiple skleroze, možda nikada ne bi znala da dovoljno ceni život, niti videla koliko je srećna

52 Babyplaneta

M

ultipla skleroza je autoimuna bolest: ćelije imunog sistema napadaju sopstvene nervne ćelije u mozgu i na njima prave ranice (lezije) koje ometaju pravilan protok moždanih impulsa do svih delova tela. To uzrokuje brojne probleme, od blage ukočenosti i otežanog hoda, do potpune nemogućnosti samostalnog funkcionisanja. Tok bolesti je vrlo nepredvidiv i sastoji se od faza smirivanja (bez simptoma) i faza pogoršanja. - Da nešto nije kako treba, prvi put sam osetila godinu dana posle porođaja kad su desna ruka i noga počele sve više da mi trnu. Nisam znala o čemu se radi, ali sam odbijala da tome pridajem značaj sve dok nisam primetila da više ne mogu stabilno da hodam. Posle nedelju dan otišla sam kod neurologa i od tada moj život počinje da se menja, ili bar pogled na njega - počinje svoju priču Sanja. Skoro mesec dana je provela na Institutu za neurologiju u Beogradu i prošla razne preglede i dijagnostičke metode, za kojima ranije nije bilo potrebe, jer je uvek bila zdrava. Bila je ubeđena da je u pitanju neka greška. - Porodica mi je jako nedostajala, posebno jednogodišnji sin kojeg sam do tada dojila. Znala sam da je to veliki šok za njega, jer me odjednom dugo nije

bilo. Planirala sam da prestanem da ga dojim, ali ne na takav način. Tešila sam se da je još jako mali i da se kasnije ničega neće sećati. Tražila sam uvek vedriju stranu svega: govorila sam da sam se posle skoro godinu dana nespavanja u bolnici konačno odmorila i naspavala, upoznala neke nove ljude s neverovatnim životnim pričama. Nisam želela da mislim na vreme, jer ono u bolnici stoji, a to bi me slomilo dodaje Sanja. Kada je konačno stigla dijagnoza, Sanjina doktorka je samo izustila da ima multiplu sklerozu, neizlečivu bolest. Nastupio je tajac. - Šta to znači, koja je to bolest, da li se od nje umire? Počela sam da se tresem od straha - priseća se Sanja. - Naravno, prvo sam pomislila na svoje dete. Znam da sam posle toga samo htela da izađem iz bolnice i odem kući, nadajući se da će se sve samo od sebe srediti. Tako je počeo period mog negiranja bolesti. Osećala sam se dobro, nisam pila nikakve lekove i polako sam počela da zaboravljam bolnicu i dijagnozu kao jedan ružan san. A to je bila greška, priznaje Sanja, jer je drugi napad došao samo posle nekoliko meseci. Bio je još jači i tada je izgubila vid na desnom oku, a sve je bilo praćeno jakim glavoboljama.


Tada je shvatila kako više ne može da negira da se njen život zauvek promenio iz korena i da mora pod hitno nešto da preduzme. - Realnost me je bacila u blagu depresiju, najviše zbog toga što sam se osećala tako bespomoćno. Plašila sam se da ću biti prinuđena da zavisim od drugih i da gubim kontrolu nad svojim životom – našoj sagovornici nije bilo lako ni da se priseti svega. - Skoro godinu dana nisam mogla ni da pričam o tome a da ne zaplačem. Onda sam jednog dana odlučila da prestanem da sažaljevam sebe. Osećala sam da ima još mnogo volje i snage u meni. Jednostavno, počela sam svima da pričam o multiploj sklerozi, prihvatila sam da je ona deo mene i odlučila da gledam kako najbolje da odigram s kartama koje su mi u životu dodeljene. U to vreme ponovo je počela da praktikuje reiki, staru japansku energetsku tehniku kanalisanja životne energije. Reiki je delovao nežno poput meditacije u kojoj je ova mlada žena mogla realno da sagleda sve svoje strahove, ali i da konačno multiplu sklerozu prihvati ne kao kaznu već kao priliku da se vrati sebi i vidi šta

treba da uradi sa svojim životom a da to bude za njeno dobro. - Prvo sam dala otkaz u firmi u kojoj se već godinama nisam dobro osećala, jer sam radila posao koji ne volim, a znala sam da mogu mnogo više od toga. Završila sam za reiki učitelja i na svojoj fejsbuk stranici Reiki Sanjalica aktivno sam komunicirala s ljudima koji su imali neke svoje probleme, ali i sa onima koji kao i ja žive s multiplom sklerozom. Radila sam im tretmane, razgovarali smo. A to me je toliko osnažilo da sam na kraju počela da pomažem drugima, i to je bio moj lek. Od tada sam prestala da pravim dugoročne planove, živim samo za današnji dan, usporila sam tempo, pa pratim i osluškujem svoje telo. U tome ima puno razumevanja sina, koji je, iako još uvek mali, naučio da se igra sam dok se mama odmara. Srećom, to su sada samo blage, prolazne tegobe. Od početka bolesti Sanja je imala tri pogoršanja (relapsa), ali otkako je dala otkaz, promenila način života i svoje misli, nije imala nijedno. - Živim polako i u svakom trenutku uživam sa svojim sinom i porodicom.

Radeći na sebi i sa drugima, spoznala sam da prvo morate da prihvatite svoju situaciju i izbacite svaku negativnu misao iz uma, jer to ne služi našem najvišem dobru, te da vidite šta vam bolest donosi i govori. Jer, sve se dešava s razlogom, a taj razlog je da bolje upoznamo i zavolimo sebe baš takve kakvi jesmo - zaključuje Sanja koja nije dozvolila da je bolest definiše i odredi.

Teško do lekova U našoj zemlji ima više od 7.000 obolelih, pretežno mladih ljudi, koji se bore sa ovom vrlo podmuklom bolešću koja oduzima kontrolu nad telom pa i životom, objašnjava Sanja i dodaje: - Što se tiče lekova, multipla skleroza je neizlečiva, pa pravih lekova i nema. Postoje oni koji usporavaju ili donekle menjaju tok bolesti. Ali od 14 takvih lekova u svetu, u Srbiji su na pozitivnoj listi samo četiri.

Babyplaneta

53


kofer

Aranđelovac

U IŠČEKIVANJU PROLEĆA Autor: Snežana Trtica Graovac, dipl. geograf - turizmolog blog Putuj po Srbiji

O

ve godine zima nam nije podarila toliko očekivanu belinu i radosti na snegu, ali to nije razlog da ne budemo vedri i veseli i u sivim zimskim danima. Možda je baš ovo vreme idealno za posetu poznatim, ali nedovoljno doživljenim mestima Srbije. Dok priroda ne odluči da se probudi, posetite grad u kome ima dovoljno ljubavi, energije i sadržaja za emotivno, duhovno i kulturno relaksiranje. Evo razloga zašto da kratak odmor provedete baš u Aranđelovcu. SRCE ŠUMADIJE Smešten u podnožju Venčaca i Bukulje na 270 m nadmorske visine, ime Aranđelovac dobio je davne 1859. godine kada je knez Miloš Obrenović odlučio da tako nazove strao naselje Vrbica. Kako se nalazi u centru Šumadije, odakle god da dolazite, ne brinite, lako ćete stići. GRADSKI PARK Sinonim Aranđelovca svakako je gradski park koji se prostire na 22 hektara

54 Babyplaneta

i spada u najpoznatije parkove u Srbiji. Veliki broj biljnih vrsta, mineralnih izvora i staza za šetnju njegove su glavne prednosti. Posebno veliki umetnički i kulturni značaj imaju skulpture od belog kamena, izrađene u okviru međunarodnog simpozijuma skulpture „Beli venčac“ koji je UNESCO označio kao kulturni događaj svetskih razmera. Danas se ovaj park poredi s najpoznatijim svetskim parkovima skulptura. Tu se nalazi i nekadašnja najlepša građevina Aranđelovca i Srbije, no, danas je to tuga većine Aranđelovčana. Staro zdanje, nekada letnjikovac porodice Obrenović, danas ruinirano i tužno čeka neka lepša vremena. Nadam se da su ona na pomolu. BUKOVIČKA BANJA U samom gradskom parku smeštena je Bukovička banja, jedna od najpoznatijih mondenskih banja u Srbiji tokom XIX veka. Njen tvorac bio je knez Miloš Obrenović koji je voleo da uživa u lekovitim izvorima. Danas je banja poznata po lečenju i preventivi mnogih oboljenja.


Međutim, daleko je poznatija po lečenju, edukaciji i rehabilitaciji dece obolele od dijabetesa, te testiranju i sportskim pripremama pojedinačnih sportista i velikih sportskih klubova. PANORAMA SA BUKULJE Šetnja gradskim parkom ne mora da se završi u samom parku. Ukoliko vam vremenski uslovi dozvole, stazom iz parka možete nastaviti do planine Bukulje. Ako se odvažite na ovakav poduhvat, nećete se pokajati. Na samom vrhu planine nalazi se osmatračnica visoka 19 metara koja će vam omogućiti da Aranđelovac vidite iz sasvim druge perspektive. Jer pred vama se pruža grad kao na dlanu, prizor vredan svakog koraka. RISOVAČA I MUZEJ Na samom ulazu u Aranđelovac nalazi se brdo Risovača sa istoimenom pećinom. Pećina je poznata kao stanište čoveka iz ledenog doba i nekadašnje paleolitsko naselje. U impresivnim pećinskim tunelima dugim 187,5 metara od kustosa ćete dobiti obilje informacija o životinjama iz ledenog doba, životu neandertalaca. A sve zaokruženo vernim replikama pećinskog medveda, lava i lovačke porodice smeštenim duž pećinskih kanala. O značaju pećine govori i činjenica da je proglašena kulturnim dobrom i spomenikom prirode I kategorije. Pećina je moderno uređena

i opremljena za posete. Zatvorena je samo 1. januara. Stoga, ne brinite, slobodno je možete obići i tokom zimskih meseci. Iako smešten u gradu, Narodni muzej čini jedinstvenu celinu s Risovačom. Korisno je odvojiti vreme za njegov obilazak, budući da na veoma zanimljiv način prikazuje informacije o ledenom dobu, kako su izgledale frizure u kamenom dobu, koja je najstarija razglednica Aranđelovca i još mnogo toga, ali nećemo baš sve da vam otkrijemo.

lovačkih luksuznih hotelskih kompleksa i privatnih vila. Veoma često prolazimo kroz mesta u Srbiji, smatrajući ih iz nekih razloga manje zanimljivim i nedovoljno atraktivnim. A obično nismo u pravu. Stoga neka vam u tmurnim zimskim danima jedna od zanimacija bude istraživanje i prikupljanje informacija, a kada uslovi dozvole, krenite u upoznavanje destinacija u Srbiji. Za početak neka to bude Aranđelovac!

U SUSRET SRETENJU U neposrednoj blizini Aranđelovca smešteno je za Srbiju istorijsko mesto - selo Orašac. Na Sretenje 15. februara 1804. godine u tom selu doneta je odluka o podizanju Prvog srpskog ustanka čiji je vožd bio Karađorđe Petrović. Ovaj događaj je bio presudan u borbi srpskog naroda za formiranje države Srbije. Ukoliko se odlučite da upoznate Srbiju, krenite odavde. Istorijske činjenice i spomen kompleks crkva Vaznesenja Gospodnjeg, Spomen škola, Marićevića jaruga, Muzej i spomenik Karađorđu odgovoriće vam na pitanje zašto ovaj događaj slavimo kao Dan državnosti. RELAKS Pored duhovnog, Aranđelovac vam može pružiti i fizički relaks. Wellness paketi deo su redovne ponude aranđe-

Babyplaneta

55


kuvajte sa nama

AZUKI,

NAJBOLJE OD PASULJA

A

zuki je posebna sorta pasulja koja potiče iz Kine. Ima visoku nutritivnu vrednost i izrazita lekovita svojstva. Sadrži obilje magnezijuma, kalijuma, gvožđa, cinka, bakra i vitamina B kompleksa. Pozitivno deluje na rad metaboličkog sistema i eliminiše toksine iz organizma. Azuki pasulj je odličan prirodan diuretik. Pospešuje rad bubrega i mokraćne bešike. Takođe, dobar je i za regulaciju holesterola u krvi. Ova namirnica se koristi u raznim

dijetama, jer ima nisku kalorijsku vrednost, nizak procenat masti, lako se vari a duže vreme pruža osećaj sitosti. Delotvoran je i na reproduktivne organe i pankreas. Bogat mešavinom proteina i vlakana, odlična je pomoć za upravljanje nivoom šećera u krvi. U gastronomiji se obično koristi kuvan, a voda u kojoj je kuvan može se koristiti kao napitak. Od azuki pasulja spremaju se i slatka i slana jela, a veoma je popularan i sok napravljen od ove namirnice. Za spravljanje jela često se koriste i njegove klice.

AZUKI PASULJ SA BUKOVAČAMA 150 g azuki pasulja 500 g bukovača 1 glavica brokolija 2 češnja belog luka ulje, so, biber peršunov list Na zagrejanom ulju propržite bukovače seckane na trakice. Kad voda ispari, dodajte skuvan azuki koji je prethodne noći bio potopljen u vodi. Promešajte i dodajte brokoli iscepkan na stine cvetove i sitno seckani beli luk. Poklopite i dinstajte još pet minuta. Na kraju pospite sitno seckanim peršunovim listom, a po želji možete dodati i pavlaku za kuvanje.

KUGLICE OD AZUKI PASULJA 200 g azuki pasulja 100 g pirinčanih pahuljica čokolada za kuvanje cimet ekstrakt vanile 3 kašike smeđeg šećera 1 do 2 kašike ruma Skuvati azuki pasulj koji je preko noći bio potopljen u vodi. U vodu u kojoj se kuva dodati malo cimeta i ekstrakt vanile. Odvojiti oko 150 ml vode u kojoj je kuvan pasulj i njome preliti pirinčane pahuljice. U to dodati šećer i rum pa kuvati dok pahuljice ne omekšaju. Ovu smesu pomešati sa kuvanim pasuljem i dobro izmiksati štapnim mikserom. Od ohlađene smese oblikovati kuglice i uvaljati ih u rastopljenu ili rendanu čokoladu.

56 Babyplaneta


Babyplaneta

57


MESTA NA KOJIMA MOŽETE POTRAŽITI BESPLATAN PRIMERAK ČASOPISA

AKSA KIDS MEGA STORE BEOGRAD: Aksa Kids Mega Store, Nikolaja Gogolja 17, Banovo brdo, tel. 011/3543 900; Aksa Kids Mega Store Nova mokroluška 3, Medaković naselje, Voždovac, tel. 011/3471 318 ; Aksa Kids Mega Store, Jurija Gagarina 26, Novi Beograd, tel. 011/2270 064; Aksa Kids Mega Store Bul. Mihajla Pupina 181, Novi Beograd, tel. 011/3196 404; Aksa Kids Mega Store Zrenjaninski put 28, tel. 011/3314 552; NOVI SAD: Aksa Kids Mega Store, Bul. vojvode Stepe 74, Novo naselje, tel. 021/ 6402 968; ČAČAK: Aksa Kids Mega Store, Bulevar oslobođenja 17, tel. 032/ 376 783;

KRAGUJEVAC: Aksa Kids Mega Store, Kneza Mihaila 278, tel. 034/315 066; NIŠ: Aksa Kids Mega Store, Bulevar Zorana Đinđića 17, Robna kuća Mladost, tel. 018/240 873; ŠABAC: Aksa Kids Mega Store, Mačvanska 1, tel. 015/306 280; ZRENJANIN: Aksa Kids Mega Store, Miletićeva 58, tel. 023/521 104; KRUŠEVAC: Aksa Kids Mega Store, Istočna obilaznica 4, naselje Bivolje, tel. 037/888-069; NOVI PAZAR: Aksa Kids Mega Store, Čerkez mahala 2, tel. 020/311-212

pRODAJNA Mesta BABY PLANETA ZRENJANIN: Tweety, Svetosavska 5, tel. 023/235 692; PIROT: Gali tekstil, Trg pirotskih oslobodilaca 64, tel. 063/693 455; LESKOVAC: Dody Shop, Mlinska 30, tel. 016/214724; INĐIJA: Alf, Vojvode Stepe 8, tel. 022/560 316; Jug Bogdanova 43, tel. 022/565681; NOVI BANOVCI (KABLAR): Happy kids, Svetosavska 1g, tel. 022/349 329; VALJEVO: Viva kids, Sinđelićeva 37, tel. 014/291 461; LAZAREVAC: Čili vili, Karađorđeva 25, tel. 011/8125 570; ĆUPRIJA: UTZR TONNY- radnja Monika, Kneza Miloša 41, tel. 062/257

OSTALO

BEOGRAD: GAK "Narodni front", Kraljice Natalije 62; Klinika za ginekologiju i akušerstvo KCS, Koste Todorovića 26; KBC Zvezdara, Preševska 31; KBC "dr Dragiša Mišović", Bulevar kneza Aleksandra Karađorđevića 64; Opšta bolnica MEDIGROUP, Milutina Milankovića 3; Opšta bolnica Bel Medic, Voždovac, Koste Jovanovića 87, Senjak, Viktora Igoa 1, Novi Beograd, Palmira Toljatija 1; Dom zdravlja Savski venac, Pasterova 1; Dom zdravlja Mirijevo, Matice srpske 45a; Dom zdravlja Voždovac, Krivolačka 4-6; Dom zdravlja Šumice, Ustanička 125; Dom zdravlja "Dr Aleksandar Jeličić", Meštrovićeva 34; Dom zdravlja Žarkovo, Spasovdanska 4a; Dom zdravlja Rakovica, Zdravstvena stanica Rakovica, Kraljice Jelene 22, Zdravstvena stanica Kanarevo brdo, Srpskih udarnih brigada 6, Zdravstvena stanica Resnik, Edvarda Griga 18, Zdravstvena stanica Labudovo brdo, XI krajiške divizije 57; Dom zdravlja Zemun, dečji dispanzer u Savetovalištu za ishranu, Rada Končara 46, Zdravstvena stanica Surčin, predškolski dispanzer, Vojvođanska 109; Opšta bolnica „AnaLife“, Skadarska 5 (Zemun); Dom zdravlja "Dr Milutin Ivković", Grge Andrijanovića 8; Pedijatrijska ordinacija Dr Raketić, Banjički venac 28; Poliklinika Medilek tim, Koste Trifkovića 1; Zavod za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju "Prof dr Cvetko Brajović", Kralja Milutina 52; Primanella, Vidikovački venac 80v; Logopedski centar "Higia Logos", Mirijevski bulevar 17b; Specijalna ginekološka klinika "Jevremova", Gospodar Jovanova 51; Vrtić "Bubamara", Pribojska 42a; Škola roditeljstva Nada Lazić, Kozjačka 3-5; SMEDEREVO: Dom zdravlja, Knez Mihajlova 51; NOVI SAD: Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, Hajduk Veljkova 10, Dom zdravlja, Bulevar Cara Lazara 75; Privatna pedijatrijska ordinacija „Dr Jovan Redžek“, Aleksandra Belića 4; KRAGUJEVAC: Dom zdravlja, Kralja Milutina 1, Stanovo, KC Kragujevac, Klinika za pedijatriju, Zmaj Jovina 30; SRBOBRAN: Dom zdravlja „Dr Đorđe Bastić“, Jovana Popovića 25/1; VRBAS: Dom zdravlja „Veljko Vlahović“, Palih boraca 20; KRUŠEVAC: Opšta bolnica Kruševac, Kosovska 16, pedijatrijska ordinacija „Primum vivere“, Gazimestanska 16/1, pedijatrijska ordinacija „Dr Milena“, Gazimestanska 10/2; Dom zdravlja, Kosovska 16; LOZNICA: Dom zdravlja „Dr Milenko Marin“ , Bolnička 65; KRALJEVO: Dom zdravlja, Jug Bogdanova bb; LESKOVAC: Dom zdravlja, Vlade Đorđevića; Dečja ordinacija OSMEH, Kosovska bb;

58 Babyplaneta

302; VRBAS: Jasmina - Dečiji svet, Gustava Krkleca 5, tel. 021/708 040; STARA PAZOVA: Švrća, Ćirila i Metodija 12, tel. 022/310 594; NOVA PAZOVA: Švrća, Njegoševa 13, tel. 022/323 316; SREMSKA MITROVICA: Alf, Vojvode Stepe BB; BAČKA PALANKA: Butik Nina, Zanatski centar City, tel. 021/6044 379; POŽEREVAC: Albertino, Čede Vasovića 14, tel. 012/532 325; SUBOTICA: STR Sunčica, Ištvana Sečenjija 3, tel. 024/525 630;

NIŠ: Dom zdravlja, Vojvode Tankosića 15; Specijalistička pedijatrijska ordinacija „Dr Dudica Milenović“, Bulevar Nemanjića 52, TC Zona 3, lokal 18, Poliklinika Human, Bul.Dr. Zorana Đinđića 14-24 i 15; SUBOTICA: Dom zdravlja, Đure Đakovića 14; Specijalistička pedijatrijska ordinacija „PEDIJATRICA“, Branislava Nušića 6b; POŽAREVAC: Dom zdravlja, Jovana Šerbanovića 10; VRŠAC: Dom zdravlja, Abraševićeva bb; BOR: Dom zdravlja, Nikole Kopernika 2-4; ČAČAK: ZC "Dr Dragiša Mišović", Dr Dragiše Mišovića 205; Dom zdravlja, Učiteljska 3; Specijalističko pedijatrijska ordinacija „DR VERA MARKOVIĆ“, Sinđelićeva 52; Privatna pedijatrijska ordinacija „DR HERCOG I DECA“, Nadežde Petrović 6; UŽICE: Dom zdravlja, Ginekologija, Jug Bogdanova 4, Dečji dispanzer, Kosovska bb; ZRENJANIN: Dom zdravlja „Dr Boško Vrebalov“, Emila Gavrila 25; Opšta bolnica "Đorđe Joanović", Dr Vase Savića 5; MLADENOVAC: Dom zdravlja, Kraljice Marije 15; VLASOTINCE: Dom zdravlja, Moše Pijade 2; VRANJE: Dom zdravlja, Bore Stankovića bb, Laboratorija Human Humanum, Kralja Stefana Prvovenčanog 49; VALJEVO: Opšta bolnica, Sinđelićeva 62, Dom zdravlja, Železnička 12; ŠABAC: Opšta bolnica, Popa Karana 4; Dom zdravlja, Popa Karana 2-4; Privatna pedijatrijska ordinacija „Neomedik kids“, Jovana Cvijića 8; SREMSKA MITROVICA: Privatna pedijatrijska ordinacija „Dr Jelena Dinčić“, Šećer sokak 59; ZAJEČAR: Dom zdravlja, Rasadnička bb, Bolnica Zaječar, Odeljenje pedijatrije, Rasadnička bb; NEGOTIN: Dom zdravlja, Badnjevska 4; POŽEGA: Dom zdravlja, Jug Bogdanova 1; Samostalna specijalistička pedijatrijska ordinacija „Dr Milan Šijak“, Visibaba; ĆUPRIJA: Dom zdravlja, Kneza Miloša bb; PARAĆIN: Dom zdravlja, Majora Marka bb; PANČEVO: Dom zdravlja, Miloša Obrenovića 2; LAPOVO: Dom zdravlja, Ive Andrića 9; VELIKA PLANA: Dom zdravlja "Dr Milan Bane Đorđević", Miloša Velikog 110; OBRENOVAC: Primanella, Miloša Obrenovića 117; ZLATIBOR: ZU Apoteka Iva 1, 1 TC Jezero bb; ZU Apoteka Iva 2, 1 TC Pijaca bb; SVILAJNAC: Dom zdravlja, Žikice Jovanovića Španca 47; IVANJICA: Dom zdravlja, 13.septembra 39; GORNJI MILANOVAC: Dom zdravlja, Tihomira Matijevića 2; SOMBOR: Opšta bolnica „Dr Radivoj Simonović“, Vojvođanska 75; PROKUPLJE: Laboratorija Human plus, Partizanska 16; Aleksinac: Laboratorija Human Ana, Dragčeta Milovanovića 49;


Babyplaneta

59


Baby planeta 47  

Besplatan casopis za trudnice i roditelje

Baby planeta 47  

Besplatan casopis za trudnice i roditelje

Advertisement