Page 1

Babyplaneta

1


DEC 2017/JAN 2018. BROJ 46

14

18

POZNATI RODITELJ Jelena Petković

28

Igra je deci sve

32

U CENTRU PAŽNJE

Svaki trenutak je važan za bolji razvoj naše dece

52 40

TEMA BROJA

KAŽI AAA

Bradavice neprijatne, ali nisu opasne

PRIČE IZ ŽIVOTA

Kad igračka pokrene više od igre

54

KOFER

Divčibare, s prirodom u najluđu noć

STOČIĆU, POSTAVI SE Kako sprečiti i lečiti anemiju

Osnivač i izdavač: Keprom d.o.o. Adresa redakcije: Viline vode 47/III, 11000 Beograd Tel/fax: 011/2084-377; 2084-388 e-mail: babyplaneta@keprom.com Glavni i odgovorni urednik: Jelena Stančić Redakcija: Jelena Stančić, Angelina Radulović Art Direction & Design: Vidak Guzina Design: Mirka Stojić Fotografija: Shutterstock, Dreamstime, stock.xchng

Stručni saradnici: dr Danijela Milosavljević, dr Vesna Branković-Brkan, VMS Anđelka Kotević, Živka Vlajković, nutricionista, Milan Kojić, magistar kinezi terapije, Snežana Trtica Graovac, dipl. geograf - turizmolog Saradnici i prijatelji: Udruženje „RODITELJ“, Bebac.com, Halobeba, Jelena Jelić, Tea Tašić, Sanja Pešić, Marijana Mihailov, Tanja Vukas, Jelena Cvijović, Ivana Plećić, Katarina Kovčić, Andrijana Lazarević Marketing: babyplaneta@keprom.com Kontakt sa čitaocima: Jelena Stančić babyplaneta@keprom.com

Štampa: Rotografika d.o.o. Segedinski put 72, Subotica Tiraž:

30000 komada Distribucija:

Keprom d.o.o.

CIP - Katalogizacija u publikaciji Narodna biblioteka Srbije, Beograd 37 BABY planeta / glavni i odgovorni urednik Jelena Stančić. - God. 1, br. 1 (april 2010)-. - Beograd : Keprom, 2010- (Subotica : Rotografika). - 30 cm Dvomesečno. ISSN 1821-4967 = Baby planeta COBISS.SR-ID 174545164


priča se

AKSA, NOVO IME ZA DEDA MRAZA Aksa, omiljena dečja radnja, i ove godine je pripremila paketiće koji po sadržaju odgovaraju i devojčicama i dečacima različitih uzrasta. Ako ste neodlučni prilikom izbora, pravo rešenje je Aksa poklon kartica u željenom iznosu od 500 do 50.000 dinara ili Aksa vaučeri u nekom od sledećih iznosa: 500, 1.000, 2.000 ili 5.000 dinara, a izbor poklona prepustite mališanima. Ove vaučere moguće je iskoristiti u svim prodajnim objektima Aksa Kids Mega Storea kao i u Aksa internet radnji i to do kraja juna 2018. godine. Vlasnik vaučera može da bira u izuzetno bogatom asortimanu opreme i kozmetike za bebe, hrane, konfekcije, knjiga, ali i igračaka svetski poznatih proizvođača, kao što su Wow, Bratz, Spiderman, Chicco, Barbie, Lego, Rastar, Disney, Fisher Price, Hello Kitty, Peppa prase, Burago, i mnogi drugi. Ako želite lično da učestvujete u kreiranju paketića, Aksino stručno osoblje savetima i sugestijama pomoći će vam u odabiru pravog poklona, kao i u pakovanju paketića. A kao šlag na torti, paketić za vašeg mališana ukrasićemo karticom sa njegovim imenom. Aksa je mislila i na kompanije koje će mališane svojih zaposlenih obradovati novogodišnjim paketićima, pa je kreiranje paketića potpuno prilagodila njihovim potrebama i željama. Pored standardnih, Aksa im je omogućila i izradu specijalnih vaučera za kupovinu pojedinih kategorija proizvoda i u iznosu koji kompanijama najviše odgovara.

Kompanija Keprom uručila fiksator za prevoz dece službi hitne pomoći u Novom Pazaru U okviru projekta „Bezbednost nikada nije na odmoru“, koji je pokrenula kompanija Keprom, uspešno je realizovan drugi deo donatorske akcije. Fiksatore za bezbedan prevoz dece u kolima hitne pomoći dobiće službe u još deset gradova u Srbiji. Prvi među njima je Novi Pazar. Predstavnici kompanije Keprom su, naime, uručili fiksator za bezbedan prevoz dece hitnoj službi Opšte bolnice u tom gradu. Sredstva za nabavku fiksatora prikupljena su u periodu od 15. juna do 15. septembra tako što je od prodaje svakog auto-sedišta brendova Chicco, Britax Römer i Cybex izdvajano po 100 dinara.

Chicco cipelice,obuća za zdrav razvoj stopala Znate li da ljudsko stopalo ima 26 kostiju, 33 zgloba i više od stotinu mišića? Možete onda da zamislite koliko je bitno da se ta složena struktura pravilno razvija. Na razvoj stopala najviše utiče stimulacija koju mališani dobijaju pri aktivnostima. Prvo značajno povećanje aktivnosti dešava se kad dete savladava oslonac na stopala, što treba da bude između devetog i dvanaestog meseca. Praktično, to znači da je od devetog meseca pa nadalje izbor cipelica veoma važan. U tom periodu važno je da cipelice pružaju adekvatnu stabilnost koja olakšava uspostavljanje ravnoteže. Takođe, muskulatura stopala treba da bude konstantno stimulisana kako bi se na odgovarajući način razvio svod stopala. Jedan od faktora kvaliteta i stabilnosti cipelica jeste i gazište, odnosno uložak. Stručnjaci brenda Chicco razvili su poseban, patentom zaštićen uložak koji stimuliše stopalo, jača muskulaturu te omogućuje prirodan i pravilan razvoj svoda stopala. Pored mekanog ispupčenja koje potpomaže pravilan razvoj svoda stopala, na ulošku se nalaze i mikrootvori koji stopalu omogućuju da nesmetano diše.

Ringeraja u Srbiji već 10 godina Dragi roditelji, dobrodošli na Ringeraja.rs! Ringeraju već skoro punih 10 godina svakodnevno posećuje veliki broj porodica, jer je portal bogat brojnim člancima o trudnoći, porodičnom zdravlju i odgoju dece. A centralno mesto portala je forum na kome su svakog trenutka aktivne mnogobrojne teme usko povezane s porodicom, ali i one iz naše svakodnevice. Takođe, našim najvrednijim korisnicima redovno priređujemo sjajna iznenađenja! Zato posetite portal i pridružite se veeelikoj Ringerajinoj zajednici roditelja i budućih roditelja .Dobrodošli na www.ringeraja.rs

4 Babyplaneta


Babyplaneta

5


Država štiti vakcinaciju kako bi zaštitila javno zdravlje

saveti Udruženja "RODITELJ"

I

munizacija dece decenijama se apsolutno nije dovodila u pitanje, jer je korist od vakcina neosporna: u ogromnom procentu je smanjila smrtnost i posledice obolevanja od dečjih zaraznih bolesti. Neke od tih bolesti praktično su iskorenjene ili se nisu javile decenijama na ovim prostorima, ali se vakcinacija nastavlja kako bi se očuvao kolektivni imunitet. Jer zbog urođenih i stečenih bolesti, alergija ili problema s imunitetom određeni deo dece ne može da primi vakcinu. Ali vakcinacija ostalih mališana štiti i njih jer su sveopštom vakcinacijom zarazne bolesti od kojih se nekada masovno umiralo praktično iskorenjene. Sve dok je procenat vakcinisanih u populaciji 95 odsto i više, obezbeđen je kolektivni imunitet. Tako su sva deca koja iz medicinskih razloga nisu mogla da prime neku od vakcina, ali i odrasli sa slabijim imunitetom, trudnice i stare osobe, daleko zaštićeniji od zaraznih bolesti, poput poliomijelitisa, difterije, meningitisa, ovčjih boginja.

UZRAST

U Srbiji je procenat vakcinacije u stalnom opadanju, a za neke vakcine i neke delove zemlje na toliko je niskom nivou da se lekari plaše epidemija gotovo zaboravljenih bolesti. Udruženje Roditelj od prvog dana se zalaže isključivo za stavove zvanične medicine i uvek preporučujemo roditeljima da slušaju samo savete pedijatra. Vakcinacija u Srbiji je obavezna Prema našem kalendaru vakcinacije, sva deca, od rođenja do punih 18 godina treba da prime ukupno šest vakcina koje ih štite od opasnih zaraznih bolesti. Kalendar vakcinacije možete videti u tabeli. Ovih dana se suočavamo s pretnjom epidemija, jer roditelji, slušajući savete nadrilekara i verujući više neproverenim natpisima sa interneta nego pedijatrima, u sve većem procentu izbegavaju da vakcinišu decu, naročito nekim vakcinama, poput MMR-a. Prema podacima Instituta za javno zdravlje

VRSTA VAKCINE

NADLEŽNA USTANOVA

na rođenju

BCG - protiv tuberkuloze, HB - protiv hepatitisa B (prva doza), +HBIG

porodilište

2. mesec

HB - protiv hepatitisa B (druga doza)

Dom zdravlja

3. mesec (posle navršena 2 meseca)

DTP - protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja (prva doza) / OPV - protiv dečje paralize (prva doza) / HiB - protiv oboljenja koja izaziva hemofilus influence tip 6 (prva doza)

Dom zdravlja

sa navršena 3,5 meseca

DTP - protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja (druga doza), OPV - protiv dečje paralize (druga doza), HiB - protiv oboljenja koja izaziva hemofilus influence tip 6 ( druga doza)

Dom zdravlja

5. mesec (do navršenog 6. meseca)

DTP - protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja (treća doza), OPV - protiv dečje paralize (treća doza), HiB - protiv oboljenja koja izaziva hemofilus influence tip 6 (treća doza), HB - protiv hepatitisa B (treća doza)

Dom zdravlja

2. godina (sa navršenih 12 do 15 meseci)

MMR - protiv malih boginja, zauški i rubeole

Dom zdravlja

2. godina (sa navršenih 17 do 24 meseca)

DTP - protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja (prva revakcinacija), OPV - protiv dečje paralize (prva revakcinacija)

Dom zdravlja

7. godina (pre upisa u prvi razred OŠ)

12. godina (šesti razred OŠ) 14. godina (osmi razred OŠ)

6 Babyplaneta

DTP - protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja (druga revakcinacija), OPV - protiv dečje paralize (druga revakcinacija), MMR revakcinacija portiv malih boginja, zauški i rubeole)

Dom zdravlja

HB - protic hepatitisa B (vakcinacija školske dece koja do tada nisu vakcinisana sa tri doze vakcine po šemi 0,1,6 meseci)

Dom zdravlja u OŠ

DT - protiv difterije i tetanusa (treća revakcinacija), OPV - protiv dečje paralize (treća revakcinacija)

Dom zdravlja u OŠ

Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ kod nas je ovom vakcinom zaštićeno 81 odsto mališana, a u Beogradu samo 65,2 posto. Međutim, malo roditelja je informisano da se zakonom propisane obavezne vakcine moraju primiti, osim ukoliko ne postoji medicinski razlog za nevakcinisanje. U našem zdravstvenom sistemu ova odredba postoji decenijama, samo je promenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti iz 2015. godine uneta odredba po kojoj zdravstvenoj ustanovi ne treba odobrenje roditelja da bi dete bilo vakcinisano, jer se radi o javnom zdravlju. Takođe, promenama tog zakona od ove godine je povećana kazna za roditelje koji ne žele da vakcinišu dete, i sada iznosi od 30.000 do 150.000 dinara. Šta se dešava ako neko ne želi da vakciniše dete Ako dete nije vakcinisano, pedijatri prvi pokreću postupak. Uvidom u zdravstveni karton utvrđuju da li je dete primilo sve obavezne vakcine. Zatim se roditeljima nevakcinisanih mališana šalje dopis da ih dovedu, a ako to ne učine, sledi opomena. Ukoliko ni ova mera ne pomogne, nadležni u domu zdravlja obaveštenje o nevakcinisanju šalju sanitarnoj inspekciji, a ona roditelje dopisom podseća na zakonsku obavezu da imunizuju dete. Poslednji korak je zahtev za pokretanje postupka koji podnose prekršajnom sudu. Da li nevakcinisano dete može da se upiše u školu? Iako u Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti jasno stoji da dete koje nije primilo sve vakcine ne može da bude upisano u školu, to se u praksi ipak dešava. Jer postoji kolizija između njega i Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, po kome je osnovna škola obavezna za svu decu.

Udruženje „RODITELJ“ info@roditelj.org www.roditelj.org www.facebook.com/roditelj


Babyplaneta

7


biramo za vas

CHICCO MUZIČKA LAMPA OVČICA Od Chicco brenda, a iz kolekcije First Dreams, za najmlađe drugare stigla je nova muzička lampa ovčica. Nežne uspavanke i svetlo koje lampa emituje stvaraju magičnu atmosferu koja pomaže da bebica lakše utone u svet snova. Pritiskom na stomak ovčice odaberite omiljenu bebinu uspavanku. Možete snimiti i svoj glas pevajući uspavanku ili pričicu za laku noć. Čim se beba uznemiri i počne da plače, lampa se automatski uključuje i pušta snimak. A šta može bolje da umiri od poznatog i nežnog maminog glasa? Ostaje još da odaberete boju, roze ili plavu, zavisno od toga da li je namenjena devojčici ili dečaku. I da ne zaboravimo, ako se ovčica zaprlja, jednostavno je operite u veš mašini. Nakon toga ponovo će biti u punom sjaju, spremna za rad. Aksa Kids Mega Store i ostale bolje snabdevene bebi i dečje radnje.

GORENJE BABY COLLECTION Sve mame i tate znaju da dolazak novog člana porodice donosi mnogo lepih trenutaka ali i obaveza. A Gorenje, poznati proizvođač kućnih aparata, odlučilo je da pomogne novopečenim roditeljima, oslobodi ih dela briga i obaveza i život im učini jednostavnijim i srećnijim. Tako je nastala Baby collection: 5u1 AQUA station, blender 5u1, električni sterilizator, grejač za bočice i hranu i ultrazvučni ovlaživač vazduha. Svi uređaji su dizajanirani imajući na umu potrebe mlade porodice. Jednostavni su za upotrebu, čišćenje i održavanje, a iznad svega bezbedni jer ne sadrže štetne materije ni hemikalije, uključujući i BPA. Veoma su kompaktini, pa će bez problema naći mesto u svakom domu. Aksa Kids Mega Store

RASTAR BMW X6 Dečaku opčinjenom četvorotočkašima i brzim motociklima koji jure drumovima, dan kada će sesti za volan pravog automobila izgleda tako daleko. Zato je Rastar malim ljubiteljima vožnje omogućio da vozačko umeće oprobaju na automobilima na daljinsko upravljanje. A sada obratite pažnju na Rastar parking. Tamo vas čeka BMW X6 koji do najsitnijih detalja predstavlja vernu repliku ove čuvene marke automobila. Kako ima daljinsko upravljanje, uz malo mašte i avanturističkog duha, dečaci će začas juriti drumovima za volanom moćnog automobila. Rastar automobili namenjeni su klincima starijim od šest godina, ali uz njih i tate mogu da se vrate u dečačke dane pod uslovom da se dočepaju daljinskog upravljača. Aksa Kids Mega Store i ostale bolje snabdevene prodavnice igračaka.

CARRIWELL HELANKE ZA TRUDNICE Od poznatog danskog proizvođača Carriwell dolazi novi proizvod namenjen budućim mamama, helanke za trudnice. Napravljene su od rastegljive tkanine pa se savršeno prilagođavaju novonastalim promenama na telu. Svilenkasta, nežno meka tkanina idealna je za osetljivu kožu koja može biti dodatno osetljiva za vreme trudnoće. Zahvaljujući abdominalnoj potpori blago podižu abdomen i doprinose boljem držanju, što značajno umanjuje bolove u donjem delu leđa. Pogodne su za celodnevno nošenje i dostupne u crnoj boji u četiri veličine, S, M, L i XL. Aksa Kids Mega Store

8 Babyplaneta

CHICCO KUCA DETEKTIV Vaš mališan voli da se igra skrivalica i istražitelja? Ako je to slučaj, imamo pravu igračku za njega. Od brenda Chicco stiže kuca detektiv koja ohrabruje dete da hoda, stimuliše mu radoznalost i istraživački duh. Kost je sakrivena. Potraga može da počne! Tamo-vamo, gore-dole, levo-desno, ovaj detektivski posao zna da bude zamoran. Tiho, tiho, svetlo na detektivskoj kapi se pali. To znači da smo blizu! Toplo, toplo, vruće. Av, av, av, kuca se oglašava, što je znak da je kost pronađena. Ura! Ponovo sakrijte kost, počinje sledeća avantura.

Aksa Kids Mega Store i ostale bolje snabdevene dečje radnje.


Babyplaneta

9


biramo za vas

CHICCO NATURAL SENSATION KREMA ZA LICE 50 ML Chicco natural sensation krema za lice saveznik je svakog mališana u jesenjim i zimskim danima. Ona će nežnu dečju kožu adekvatno zaštititi od nepovoljnih vremenskih uticaja (hladnoća, smog, vetar), ali i od crvenila usled kontakta sa ostacima mleka i pljuvačkom. Chicco natural sensation krema za lice deluje odmah po nanošenju, a nakom samo petnaest minuta koža je 24 posto hidriranija. Dubinski hrani kožu i na taj način puna 24 sata održava odgovarajući stepen vlažnosti. Uz Chicco natural sensation kremu za lice nema izgovora da se ne ide u zimske šetnje! Aksa kids Mega Store i bolje snadbevene drogerije i apoteke.

CHICCO HRANILICA POLLY 2 START Polly 2 Start hranilica prati rast i razvoj vašeg deteta od rođenja pa do tri godine. Nagib naslona može se podesiti u četiri poožaja, pa u udobnoj i mekanoj ležaljci mogu uživati i tek rođene bebe. Kada porastu i budu spremne za čvrstu hranu, Polly 2 Start koristi se kao tradicionalna hranilica s poslužavnikom. U svakom trenutku možete pronaći odgovarajući položaj za mališana jer se naslon sedišta sa zanimljivim motivima životinja jednostavnim okretanjem točkića može podesiti po širini.Sedište ima osam položaja visine, pa je lako pronaći mesto za svakim stolom i uživati u zajedničkim porodičnim obrocima. Po potrebi, poslužavnik se lako skida i čisti. Kada je sklopljena, hranilica Polly 2 Start stoji samostalno, dok prednji točkovi omogućuju lako pomeranje iz jedne prostorije u drugu. Odaberite vašu Polly 2 Start sa omiljenom životinjom i obrok može da počne. Prijatno! Aksa Kids Mega Store i bolje opremljene dečje radnje.

LUTKE LOKO TOYS

SLUBAN KOCKE

Lutke Loko Toys su po kvalitetu i dizajnu poznate devojčicama širom sveta. Napravljene su u više veličina, a mnogi modeli imaju i više propratnih elemenata: odeću, pribor za hranjenje, sredstva za higijenu i ulepšavanje itd. Ove lutke se ponašaju kao prave bebe. Veoma realistično ispuštaju zvuke kao što su plač ili smeh, a imaju i najrazličitije funkcije: piju, jedu, spavaju, piške. Namenjene su devojčicama starijim od deset meseci, a igrajući se njima one će uživati i istovremeno se učiti mnogim veštinama, ali i razvijati osećaj odgovornosti, te pažnju, ljubav i brigu o drugima.

Igra je najlepši i najzabavniji način da mališani steknu nova znanja i razvijaju pozitivne osobine. Uz Sluban kocke klinci će na zabavan način, kroz igru, razvijati kreativnost i stvaralačko izražavanje. Svaka nova kocka izazva njihovu radoznalost i ushićenje u iščekivanju konačnog oblika. Sluban kocke možete naći u kompletima koji obrađuju različite teme, kao što su: vatrogasci, vojska, policija, princeze, grad itd. Mi ne znamo za koje bismo se odlučili, ali ako baš moramo da odaberemo, neka to budu Dvorac iz snova za devojčice i Robot 3u1 za dečake.

Aksa Kids Mega Store i ostale bolje snabdevene dečje radnje.

10 Babyplaneta

Aksa Kids Mega Store i ostale bolje snabdevene dečje radnje.


biramo za vas

CHICCO RUČNA PUMPICA ZA IZMLAZANJE MLEKA Chicco Wellbeing pumpica za izmazanje idealna je kada mama koja doji neko vreme mora da bude odsutna. Da beba ne bi bila uskraćena, mama joj može ostaviti neophodno mleko. Takođe, pumpica pomaže i tokom prelaska sa dojenja na hranjenje flašicom. Chicco pumpica Wellbeing izuzetno je komforna za korišćenje. Deo koji se stavlja na dojku obložen je mekanim silikonom koji se odlično prilagođava svim veličinama dojki. Ručka za izmazanje ergonomski je oblikovana i obložena mekanim materijalom, pa savršeno pristaje u ruku. Chicco pumpica za izmazanje Wellbeing napravljena je bez bisfenola A a kompatibilna je sa svim Wellbeing Chicco flašicama. Aksa Kids Mega Store, bolje opremljene apoteke i dečje radnje.

PIC OVLAŽIVAČI VAZDUHA

PO DRVENI KREVETAC U AKSU

Pored toga što sprečavaju isušivanje, ovlaživači vazduh čine kvalitetnijim jer neutrališu bakterije, viruse, grinje, plesan, čestice prašine, dim i zagađenja koja se dovode u vezu sa bolestima disajnih organa. Od renomiranog italijanskog brenda PiC Solution na našem tržištu dostupna su dva modela ovlaživača: Hot Stone (ispušta sterilisanu vruću paru) i Cold Stone (emituje hladnu paru pomoću visokofrekventnih vibracija). Oba modela imaju otvor za dopunu rezervoara, voda se može dodavati čak i u toku rada uređaja, a automatski se isključuju kada rezervoar ostane prazan. Kod ovlaživača Hot Stone postoji mogućnost dodavanja mirišljavih eteričnih ulja, tzv. aromaterapije. PiC Solution ovlaživači vazduha veoma su praktični i jednostavni za upotrebu, pritom energetski štedljivi. Modernog dizajna i neutralnih boja, lako se uklapaju u svaki enterijer.

Znate li da bebe u proseku dnevno spavaju od 12 do 20 sati i da najviše rastu i napreduju upravo tokom sna? Onda je i jasno zašto je važno odabrati odgovarajući krevetac. Lepa vest dolazi iz Akse. Našu ponudu obogatili smo novim modelima drvenih krevetaca. Pored onih standradnih, tu su praktični 3u1 i 4u1 kreveci koji rastu s bebom i štede kućni budžet. U zavisnosti od toga koliko bebinih stvarčica imate, u ponudi su oni sa fiokama ili bez njih. Modernog dizajna i neutralnih boja (bela, bež ili natur) lako će se uklopiti u svaki enterijer. Za ljubitelje romantike i retro stila spremili smo kolevke. Dok ovo čitate, u našim radnjama već se nalaze i novi modeli krevetaca brenda Drewex.

Aksa Kids Mega Store, Velika apoteka i druge bolje snabdevene apoteke širom Srbije.

Aksa Kids Mega Store

GRACO LJULJAŠKA COZY DUET Cozy duet je ljuljaška i ležaljka u jednom. Zahvaljujući ručki za prenošenje, ležaljku jednostavno možete preneti u bilo koju prostoriju. U zavisnosti od toga da li želite da uspavate ili zabavite bebicu, odaberite jednu od četiri brzine ljuljanja i jedan od pet zvukova, od onih veselih do onih za opuštanje i dremku. Bebicu će dodatno opustiti i umiriti vibracije u sedištu ljuljaške. Mekane igračkice iznad bebine glave zabaviće mališane i razvijati njene motoričke veštine. Ako je vaša bebica mali nestaško, ne brinite! Na sigurnom će je držati pojas s pet tačaka vezivanja. Aksa Kids Mega Store i ostale bolje opremljene dečje radnje.

CHICCO ROBOT Predstavljamo vam prvu igračku koja se iz robota transformiše u automobil, a pomoću daljinskog upravljača može se upravljati i jednim i drugim. Igračka se u automobil pretvara u samo tri jednostavna koraka. Menjajući oblik igračke mališani razvijaju koordinaciju. A kada je željeni oblik spreman, kreće prava zabava. Robotom i automobilom upravlja se pomoći daljinskog upravljača, a pomoću njega aktiviraju se i svetlosni i zvučni efekti. Chicco robot je namenjen mališanima uzrasta od dve do šest godina. Aksa Kids Mega Store i ostale bolje snabdevene dečje radnje.

12 Babyplaneta


poznati roditelj

Maša je kruna moje sreće Da su joj pre nekoliko godina rekli da će se udati za davnašnju ljubav, prebroditi sve zdravstvene probleme i roditi bebu u 42. godini, ne bi im verovala. Ali život nam nekad sprema divna iznenađenja. Tako je mala Maša došla kao najveći blagoslov jer je njena mama, voditeljka Jelena Petković čvrsto verovala da će uprkos lošim prognozama lekara ipak postati majka

U

dubini duše znala sam da ću biti mama. I kada sam prvi put posetila Ostrog, poželela sam baš to, jer su mi se druge želje ispunile. Samo nekoliko dana kasnije saznala sam da sam trudna - harizmatična voditeljka TV Happy otkriva kako je saznala za trudnoću. Lekari nisu bili skeptični samo zbog njenih godina, već i zbog ozbiljne ginekološke intervencije koju je imala. Na rutinskoj kontroli otkrili su joj ranu na grliću materice, i iako su promene bile benigne, neizvesnost i strah za zdravlje ozbiljno su je uzdrmali. Posle lekarske intervencije i biopsije mogla je da odahne, ali ljudi iz okoline upozoravali su je da će to dodatno umanjiti njene šanse da zatrudni i iznese trudnoću. - Ipak, očigledno da nisu bili u pravu i zaista sam bila presrećna kada sam zatrudnela, jer mi se ispunila dugogodišnja želja. Moj sjajni doktor Zoran Vilendečić bio je optimista kao i ja, i uspela sam da zatrudnim prirodnim putem. Osećala sam se sjajno i rano, u 12. nedelji, uradila sam prenatalni test koji je potvrdio da nosim zdravu devojčicu. Tako sam ostatak trudnoće

14 Babyplaneta

bila bezbrižna, nisam morala da se podvrgavam amniocentezi i drugim invazivnim prenatalnim metodama koje, iako korisne, ipak nose određeni rizik - priseća se Jelena trudničkog perioda. Iako joj trudnoća nije bila komplikovana, ne znači da nije bilo problema - u trudnoći je počeo da joj raste umnjak! Sve se iskomplikovalo, popila je brdo antibiotika i morala da operiše zub, a zatim je došlo do komplikacija zbog kojih je bila prinuđena da prestane da doji Mašu. - To ne mogu da prežalim, jako mi je žao jer sam svesna koliko je dojenje važno i za mamu i za bebu. Ipak, bitno je da sam rešila sve zdravstvene probleme - žali sagovornica Baby planete. - Trudnoća mi je bila divna i laka, radila sam bukvalno do poslednjeg dana. Ali još jedna stvar nije išla po planu - porođaj. Želela sam da se porodim prirodnim putem, a Mašu sam ipak morala da rodim carskim rezom. Ipak, sve ide iz glave i iako sam se porodila malo pred ponoć, sledećeg dana, iako još na intenzivnoj nezi, ustala sam i uspela da se prošetam. Taj stav da sve dolazi od naših misli pomogao joj je i u teškim životnim

trenucima, kakvih je, nažalost, imala puno: majčina teška bolest, sopstveni zdravstveni problemi i prekid 13 godina duge veze u momentu kada je već uveliko razmišljala o potomstvu. No, na sve to je Jelena gledala s urođenim optimizmomo i verom da zaslužuje dobre stvari.

Sve polazi od kućnog vaspitanja Na pitanje koje najbitnije vrednosti žele da usade Maši, s obzirom na to koliko je roditeljstvo ovde postalo zahtveno, Jelena odgovara: - Najbitnije mi je ono što se zove kućno vaspitanje, jer mi se čini da ga deca danas masovno nemaju. Trudićemo se da Mašu usmerimo na lepe stvari, da uči jezike, bavi se sportom i da se kloni loših stvari. Roditelji danas, nažalost, nemaju vremena ni da deci spreme kvalitetne obroke, a kamoli šta drugo. Sve to ostavlja traga na deci i jednog dana se vidi koliko smo se bavili njima.


I dobre, divne stvari su došle - najpre je slučajno srela ljubav iz mladosti i obnovili su svoju vezu, a zatim je njihovu sreću upotpunila Maša. Posle svega ubeđena je da je Maša došla u pravom trenutku, kada je i ona bila sasvim zrela i spremna da prihvati sve izazove koje roditeljstvo nosi. - Maša je jako mirna beba, uopšte nije zahtevna i pravo nam je zadovoljstvo da provodimo vreme s njom. Trudila sam se od početka da što više budemo zajedno. Letos smo dva i po meseca bile na moru, uživale i divno se povezale, jer je tada počela da pokazuje svoje osobine. Nisam je poput drugih mama sklanjala preko dana, bile smo ceo dan napolju i uživale u debeloj hladovini. Fascinanto mi je da se tako mala beba uopšte nije plašila vode oduševljena je Jelena Petković. Priseća se da, ipak, nije sve išlo tako glatko od početka. Kao i svakoj novopečenoj mami prve nedelje su joj bile jako teške, sve u vezi s bebom izgledalo joj je komplikovano, plašila se da je ne povredi i, kako kaže, strahovala od običnih stvari, poput menjanja pelena. - Sada, posle sedam i po meseci, sve to mi

deluje daleko i pomalo smešno. Srećom, imala sam veliku pomoć supruga i njegovo dvoje dece iz prvog braka, Lane (13) i Strahinje (7), koji su uvek spremni da se poigraju s Mašom. Jelenina poslovna pauza nije dugo trajala, počela je ponovo da radi čim je Maša napunila mesec dana. Ne žali što je donela takvu odluku, jer joj posao omogućava da se dobro organizuje a da Maša i ne oseti da joj mama radi. - Na početku sam radila kada Maša spava, a kasnije, gde god mogu vodim i nju, a ako ne mogu, tu su njen tata, baka i deka da je pričuvaju. Za sada sve sjajno funkcioniše i nisam se nimalo pokajala što sam se tako rano vratila poslovnim obavezama - iskrena je Jelena. - Ipak, s rođenjem Maše potpuno su mi se promenili prioriteti. Iako volim svoj posao i činjenicu da radim, kada bih morala da biram, znam da mi je Maša prioritet u svakom smislu. Iako joj je Maša glavna preokupacija, Jelena svoj posao i dalje radi potpuno posvećeno, pa osim emisija „Glamur“ i „Stem 011“ koje uređuje i vodi, ima nove poslovne planove, ovog puta u vezi s - decom.

- U glavi mi se kuva ideja da započnem emisiju edukatvnog karaktera, namenjenu i deci i roditeljima. Sada tek vidim koliko tako nešto nedostaje na našim televizijama - poručuje Jelena Petković.

Kupujem sve na jednom mestu Kad je tokom trudnoće tražila stvari i opremu za Mašu, nije mogla da pronađe sve na jednom mestu dok nije otkrila Aksu. - Sve što se tiče opremanja bebe našla sam u Aksi, bukvalno smo išli po onom spisku za prvo opremanje, prošetali i videli sjajan izbor svega. Tako sam rešila mnoge dileme. I danas tamo rado kupujem kašice, adaptirano mleko, kozmetiku, jer su im cene zaista veoma povoljne a i imaju veliki izbor svega što je roditeljima potrebno. Kod njih sam, recimo, otkrila Evy baby pelene, koje našoj Maši veoma odgovaraju. Koristimo ih od samog početka i nikada nije imala neku lošu reakciju na njih - savetuje nove mame Jelena Petković.

Babyplaneta

15


3,2,1... odaberi sad

farma koja govori Za decu stariju od

godine

pesmica praćenih svetlosnim efektima

16 Babyplaneta

jezika, srpski i engleski

reÄ?i, pitanja i izraza, melodija i glasova

interaktivna modela za unapređenje govora kroz igru


tema broja

18 Babyplaneta


Igra je najvažniji zadatak deteta D

etinjstvo je blaženo doba igre, doba stvaranja, reči su čuvenog pedagoga Marije Montesori. I psiholozi se slažu - igra je toliko važna dečja aktivnost da joj nema zamene. Ona podsitče razvoj a i pomaže roditeljima da otkriju sposobnosti deteta. Kroz igru deca razvijaju psihičke, intelektualne, emocionalne i društvene sposobnosti. Zato igračke i jesu mnogo više od običnih predmeta koji se koriste u igri. Čak i kada nisu prisutne, dete ih u igri oživljava, ili ih maštom potpuno menja bilo njihov izgled, bilo namenu.

Deca se oduvek igraju, ostaci igračaka nađeni su još u staroj Vaviloniji i Egiptu, ali igračke u današnjem smislu novijeg su datuma. Tek tokom 17. i 18. veka pojavljuju se predmeti koji su po funkciji igračke i služe za razonodu, ali i edukaciju mališana. Ipak, tada je svet odraslih smatrao da je jedina funkcija igračaka da podražavaju život odraslih i spremaju decu za njega. Tek u 19. veku došlo je do serijske proizvodnje igračaka i stvaranja međunarodnog tržišta ovih, za decu najdragocenijih stvari. Smatra se da je nemački pedagog Frederik Frebel uneo revoluciju u shvata-

nje igračaka i dao im veći značaj tako što ih je uveo u škole kao deo edukativnih aktivnosti. On se i zalagao da se one izrađuju od jeftinjih materijala kako bi bile što dostupnije deci. Pa i danas, kada su okružena s previše igračaka, od kockica, preko lutaka i vozića, sve do najsavremenijih kompjuterskih igrica, mnoga deca se rado igraju u pesku ili prave figure od blata. Ipak, u najvećem broju slučajeva danas uživaju u mnoštvu igračaka, jer je to trend potrošačkog društva u kojem živimo.

Babyplaneta

19


tema broja

Kako igračke podstiču razvoj deteta?

D

ok su roditelji često skloni da zanemare ili umanje važnost igre, stručna pedagoška literatura snažno podržava igru i igračke kao i njihov uticaj na dečje živote. Igračka može da bude bilo šta, a zajedničko svim igračkama sveta je da mogu na razne načine da stimulišu dečji razvoj. Iako se kaže da igra čuva dete u čoveku, zapravo ona mu na mnogo načina pomaže da postane kvalitetnija osoba. Dok se igra, dete spontano vežba i razvija kognitivne, emotivne, motorne, socijalne, komunikacione i jezičke sposobnosti.

20 Babyplaneta

Igra je u suštini primarni model učenja dece u najranijem uzrastu - prema istražvanju Marijan Dajmond 50 odsto dečjeg učenja odvija se do četvrte godine, a još trideset do osme! Evo koje sve prednosti u razvojnom smislu donosi igranje. Razvoj inteligencije Deca kroz igru najbolje razvijaju inteligenciju – kako da se u novim situacijama snalaze, brzo reaguju i reše problem. Na taj način vežbaju rezonovanje, oštroumnost, dosetljivost, donošenje odluka.

Dete kroz igru stalno usvaja nova saznanja, ne samo o spoljnom svetu, već i o sebi, svojim sposobnostima i mogućnostima. Uz pomoć okruženja, aktivnosti i angažovanih čula oblikuje se detetov mozak, pa roditelji treba da znaju kako stimulisanjem igre mogu snažno da poguraju njegov rani razvoj. Razvoj sinapsi u mozgu Sinapse su spojevi kojima se prenose nervni impulsi, veze komunikacijskog tipa između nervnih ćelija ili nervnih i ćelija mišića i žlezda.


Ranko Rajević i Uroš Petrović, predstavnici Mense koji su osnovali NTC sistem učenja kroz igru, stalno naglašavaju značaj fizičkog kretanja i igre za razvoj sinapsi u najranijem uzrastu, jer se to reflektuje na celokupan razvoj i kasnije ostvarenje potencijala deteta. Bolji kognitivni (saznajni) razvoj U razvojnom smislu dobra igračka je ona koja zadovoljava dečje potrebe na emotivno-društvenom planu. Za dete igračka nije običan predmet, ona je uteha, oslonac, sredstvo pomoću kojeg dolazi u dodir sa stvarima iz sveta odraslih, a sa kojima inače ne može. Pomoću igračaka deca se bolje kognitivno razvijaju - stiču pojam o sebi, uče o veličinama, odnosima, bojama, oblicima. Psiholozi preporučuju da igra bude usmerena, a nikako diktirana, da roditelji puste mališane da veštine savlađuju kroz igru, tempom koji njima odgovara.

Socio-emotivni razvoj Kada malo odrastu, samostalno igranje prerasta u zajedničku igru koja doprinosi socio-emotivnom razvoju. Sve ovo kasnije pomaže deci da se bolje uklope u društvo, kolektive poput vrtića i škole. U predškolskom uzrastu dolazi do paralelnog igranja - više dece se igra jedno pored drugog, paralelno. Mališani u tom uzrastu koriste slične igračke i igraju se na sličan način, ali bez ikakve saradnje. Sledeća faza su saradničke igre u kojima se igraju zajedno, pričaju šta rade, sposobna su da dele igračke i stupe u međusobnu interakciju, razgovaraju tokom igre. Na kraju, kao poslednji stepenik, deca razvijaju kooperativne igre u kojima stupaju u interakciju sa zajedničkim ciljem. Na taj način se razvija odgovornost, saradnja, poštovanje pravila, deljenje.

jezičkih sposobnosti - kroz razne jezičke, muzičke i igre u grupi, zagonetke. Deca sa emocionalnim problemima i problemima u ponašanju napreduju uz igru. Igra je u suštini primarni model učenja u najranijem uzrastu. Fizički razvoj Igranje doprinosi i fizičkom razvoju - ako dete gura kolica, uči se hodu, koordinaciji, ako šutira loptu, poboljšava ne samo preciznost već i čitav niz motoričkih veština, kad preskače konopac, poboljšava koordinaciju. Ukoliko slaže kockice ili bockalice, mesi plastelin ili vezuje konopac, razvija sitnu motoriku. A igrajući se lutkama, autićima i drugim igračkama koje omogućuju igru uloga, uči o međuljudskim odnosima, podstiče se na razmišljanje i kreativnost, baš kao i kada slaže kockice ili pazle.

Razvoj jezičkih sposobnosti Igra ima nemerljivu ulogu i u razvoju

Babyplaneta

21


tema broja

I

Kako odabrati savršenu igračku

gra je osnovni zadatak svakog deteta, jer nemerljivo doprinosi njegovom sveukupnom razvoju. Roditelji treba da znaju da dobrim izborom igračaka i pravilnim usmeravanjem u velikoj meri mogu da pospeše detetov fizički i intelektualni razvoj, pa i razvoj društvenih veština. Baš zato što su toliko važne, ne treba deci prepustiti da sama odlučuju o izboru igračaka. U svetu izobilja igračaka važno je odrabrati one koje će pospešiti razvoj deteta i pružiti mu intelektualni, motorički i emotivni podsticaj. Dobra igračka treba da bude prilagođena uzrastu da bi detetu bila zanimljiva za igru. Veoma je važno da je od neškodljivih, najbolje prirodnih materijala i potpuno bezbedna za igru. Povrh svega, dobra igračka treba da bude edukativna, zabavna, maštovita i da mališanima pruža mogućnost da se na mnogo različitih načina igraju njome. Za svaku igračku je važno da se deca igraju zajedno sa roditeljima ili vršnjacima, jer na taj način se mališani uče društvenim odnosima, a roditelji kako da ostanu deca. Osnovni kriterijumi koje ispunjava dobra igračka: • Korisna je Deca njome mogu da se igraju na različite načine i da joj se vraćaju. Igračka je korisna ako odgovara uzrastu, polu deteta, karakteru, interesovanju i veštinama. Ako

22 Babyplaneta

je više dece u porodici, uvek je dobar izbor da se kupi igračka kojom će moći svi zajedno da se igraju. • Ohrabruje maštu Igračka treba da podstkane dete da razvija imaginaciju i maštu. U tu svrhu su dobre igračke za crtanje, bojenje, modelovanje, kocke, igračke koje se sklapaju na različite načine. One najčešće i razvijaju finu motoriku deteta, a imaju i umirujuće dejstvo. Veoma su korisni i muzički instrumenti. • Razvija motoričke sposobnosti Zahvaljujući igračkama dete može da razvija kako krupnu (tricikl, igračke koje se vuku, lopta), tako i sitnu motoriku (igračke koje se slažu, slagalice, prstenovi, igre gde se nešto provlači, sklapa). • Bezbedna je Igračka mora da bude napravljena od netoksičnog materijala, da nema sitnih delova koji mogu da se odlome, progutaju, da nije lako zapaljiva. Bezbednost u velikoj meri zavisi od uzrasta, pa ukoliko je mališan u fazi kada stavlja predmete u usta, igračka ne bi smela da bude malih dimenzija niti da sadrži sitne delove koji se mogu odvojiti, baterije koje se mogu otvoriti bez alata, a kod mekanih uvek treba proveriti da li se oči, nos i usta mogu otkinuti.

I elektronske igre mogu da budu dobre Igračke se kroz istoriju menjaju, ali dečja potreba za dobrom igračkom ostaje. Umesto nekadašnjih krpenih lopti, gumenih ili plastičnih igračaka, lutaka i autića kojima najčešće sama deca daju smisao, danas se deca sve više igraju na - ekranima kompjutera, tableta, telefona. Tu su video-igrice koje opsedaju sva čula, one koje kinetički prate pokrete dečjeg tela, poput plej stejšna i drugih interaktivnih igara. I prvi put igranje dobija negativne prizvuke. Iako roditelji često negoduju što mališani previše vremena provode ispred ekrana, a studije pokazuje da im to oduzima dragoceno vreme za fizičku aktivnosti, stručnjaci napominju da savremene elektronske igre imaju i dobre strane a ne samo loše. Igranje savremenim video-igrama zapravo razvija mikrosocijalne veštine i često deci pruža mnogo informacija i znanja koja bi na drugi način teže usvojila. Kao ključnu preporuku roditeljima istraživači navode usmeravanje dece igračkama i razvijanje njihovih afiniteta, a kao drugo, maksimalno uključivanje u njihovu igru. Ovo važi kako za klasične igre, tako i za igrice.


Babyplaneta

23


tema broja

Prava igračka za svaki period detinjstva

D

ečji psiholozi igračke dele po grupama i uvek naglašavaju da je za pravilan razvoj od najranijeg uzrasta važnije da dete ima po jednu igračku iz svake grupe nego pet igračaka iz iste: Zvučne - prvo zvečka, a kasnije muzičke igračke ili jednostavni muzički instrumenti. Didaktičke - dve igračke za učenje sličnosti i razlika, za stariju decu idealne su veće slagalice. Vizuelne - za početak drvene olovke i bojice, kasnije flomasteri, kolaž-papir, glinamol ili plastelin. Crtanje zaokuplja pažnju deteta, razvija njegovu grafomotoriku, maštu i kreativnost. Konstruktivne - podstiču logičko rezonovanje i koncentraciju, razvijaju maštu i kreativnost. Ove igračke može da koristi više dece. U ovu grupu spadaju razne kocke od kojih dete može da napravi najraznovrsnije stvari, robote, kuće, vozila, zamkove... Motoričke - male lopte, veće lopte, badminton, pingpong loptice i slično. Preporučene igračke po uzrastu No, najvažnije je da je igračka odgovarajuća za uzrast deteta. Za dete može da bude veoma frustrirajuće ako igračka ne odgovara njegovom uzrastu, bilo da joj još nije doraslo, ili da ju je preraslo, pa mu je nestimulativna i nezanimljiva. Evo koje igračke stručnjaci preporučuju kao najsvrsishodnije za određeni uzrast: • Od rođenja do devet meseci Dete može da koristi igračke praktično od rođenja. Tada su najpotrebnije takozvane funkcionalne igračke. One potpomažu razvoj motoričkiih, čulnih, opažajnih sposobnosti. U tom uzrastu najvažnija je zvečka. Iako su danas popularne zvečke koje pište, jarkih boja, takav istovremeni udar na čula stručnjaci ne preporučuje. Dete na početku ne razaznaje boje, vid

24 Babyplaneta

mu je zamućen, te je dovoljno da zvečka bude u dve kontrastne boje, pastelna i laka za držanje. Malo kasnije dobre su gumene igračke koje smeju da žvaću, kocke koje se slažu i igračke koje proizvode prijatan zvuk (ali ne preglasan). • Od devet do 12 meseci: Loptice, igračke s točkićima ili pokretnim delovima, kocke koje se slažu jedna u drugu, ili jedna na drugu najbolji su izbor za ovaj uzrast. Takođe, dobre su i gimnastike koje obično imaju više funkcija, a podstiču dete na puzanje i kasnije na hodanje. Sličnu ulogu imaju guralice i razne igračke na točkovima koje se vuku ili guraju. • Od 12 do 24 meseca U ovom periodu još uvek su zanimljive igračke koje se vuku, razni autići koji se mogu voziti, konstrukcije i kocke s geometrijskim elementima, slikovnice, lutke. Dete počinje da se zanima za muziku i bajke, a počinje i da se javlja simbolička igra - vole da hrane druge ili svoje „bebe“ i da spremaju hranu, pa su kuhinje i posuđe raznog oblika takođe dobar poklon. Dobre su i igračke koje što više liče na živa bića koja predstavljaju. • Od dve do tri godine U ovom uzrastu dete je veoma aktivno, trči, penje se, skače, ali ga ne drži dugo pažnja. Ume da drži bojice i pomalo crta, da isprobava razne tehnike, a i pravo je vreme da uživa u plastelinu i raznim testima za oblikovanje. Obožava da se igra materijalima za konstrukciju, najbolje onima koji pružaju što više različitih varijanti za slaganje. Takođe, u ovom uzrastu dete već može da slaže bockalice i uživljava se u uloge, pa majstorski alat, lekarski pribor, pribor za friziranje postaju zanimljive igračke.

• Od tri do pet godina U ovom periodu deca pucaju od energije, pa su trotinet, tricikl i bicikl veoma poželjne igračka, kako bi što više bili u pokretu i razvijali sinapse. Takođe, ovo je pravo vreme da deca počnu da koriste razne igre s pravilima, koja ih uče strpljenju, samokontroli i prihvatanju poraza. U tom uzrastu veoma dobri pokloni su bojice, bojanke, pazle, kao i sve igračke koje im daju mogućnost da oponašaju odrasle i igraju se igara uloga. U ovom periodu zanimljive su i igračke koje se kreću i ispuštaju zvuke, knjige za decu, kućice za lutku, garaže za automobile i sl. • Od šest do sedam godina U ovom uzrastu deca su već ozbiljni igrači, jako vole da istražuju i isprobavaju nove stvari, a radoznalost im raste svakog dana. Za ovaj uzrast idealni su automobili na daljinsko upravljanje, osnovni set za hemiju, magneti, teleskopi, umetnički setovi, kompjuterske igrice, kocke, sportska oprema, igre koje zahtevaju strategiju, kao što je šah, na primer. Na tržištu ima jako mnogo zanimljivih društvenih igara, kao i interaktivnih mapa, koje su sjajne za taj uzrast. • Deca školskog uzrasta Pogrešno je od deteta očekivati da prestane da se igra samo zato što je krenulo u školu. Ne možete očekivati da će zaboraviti na svet mašte i igre istog trenutka kada dobije prvi udžbenik. Igra može da bude korisna i u samom procesu savladavanja školskog gradiva, jer se kroz igru najlakše uči. Zato su u ovom uzrastu veoma korisne igračke edukativnog karaktera, kao i društvene igre, čija je ponuda danas veoma bogata.


Babyplaneta

25


tema broja

Poklanjanje igračaka, deo porodičnog rituala

S

tručnjaci preporučuju da se pri biranju poklona za praznike vodi računa da se, ako je moguće, ispuni želja deteta, ali i da poklanjanje doprinese prazničnom duhu, postane deo rituala koji svaka porodica može da prilagodi sebi i sopstvenim potrebama. I još važnije, poklon treba da bude vredan i edukativan za dete, a i da mu bude veoma koristan. Naravno, svaki roditelj želi da obraduje dete i učini ga srećnim. Ali psiholozi upozoravaju da poklon za praznik ne treba da bude preskup, a nikako ne sme da bude zamena za roditeljsku ljubav i pažnju. Nemojte kupovati ono što se vama dopada, već ono za šta znate da dete želi i da će dugo koristiti. Ako želite da pokloni budu iznenađenje, nemojte zapitkivati decu šta da im nabavite, već ih pustite da napišu pismo Deda Mrazu i iznesu svoje želje. Na taj način ćete tačno znati šta će najviše obradovati vaše dete. Kako biste se snašli u svom tom šarenilu i ogromnoj ponudi, donosimo vam kratak vodič za pametnu kupovinu novogodišnjih poklona i igračaka: Prema rečima pedagoga, dobra igračka ima tri funkcije: podstiče razvijanje i pro-

26 Babyplaneta

širivanje sposobnosti na trenutnom nivou razvoja, omogućava zadovoljenje potreba iz prethodnog razvoja i podstiče razvoj deteta. Koje uslove treba da ispunjava novogodišnji poklon - igračka da biste i vi i dete bili zadovoljni? • Da je primerena uzrastu Da bi detetu igračka bila zanimljiva, potrebno je da odgovara njegovom uzrastu. Uzrast je najčešće označen na pakovanju, a možete uvek pitati u radnji u kojoj kupujete za preporuku. Važno je da ne kupujete igračku za koju dete nije spremno, a može čak i da bude opasno, na primer, ako malom detetu kupite igračku koja sadrži sitne delove. S druge strane, ako mališanu kupite igračku koju je preraslo, neće se igrati njome. • Obogaćuje detetova iskustva Ako je dete okruženo igračkama koje su nastavak svakodnevnog života, mnogo kreativnije će ih koristiti. Na primer ako mu kupujete vozić, prvo ga provozajte pravim vozom, na taj način će imati iskustvo koje će nadograđivati igranjem, preporučuju psiholozi. • Podstiče maštu i kreativnost Autići koji sami idu, avioni koji lete, lutke

koje same pričaju zanimljivi su i često se dopadaju roditeljima, ali ne podstiču dečju aktivnost. Možda je bolje kupiti igračku koja će detetu omogućiti da samo proizvodi zvuke i koristi je na razne, kreativne načine. • Multifunkcionalna je Igračke koje sadrže više mogućnosti za igranje, više funkcija obogatiće dečju igru i saznanje. Takođe, nemojte nagomilavati iste ili slične igračke, gledajte da budu raznovrsne. •Obogaćene dodatnom opremom Ako dete već ima auto ili lutku, sjajan poklon je nadogradnja postojećeg garaža za auto, trkačka staza, kolica, kadica i oprema za povijanje bebe. Tako ćete podstaći dete da samo razvija svoje igre, igra se uloga i obogaćuje svoj svet. • Neškodljiva Igračka treba da je od neškodljivih, proverenih materijala, bez oštrih ivica, delova koji lako otpadaju (ovo se naročito odnosi na magnete i baterije!), da nije od materijala koji mogu da izazovu alergiju, da nema toksičnih plastičnih delova (što je čest slučaj kod nekvalitetnih igračaka, koje jesu jeftine ali potpuno nebezbedne).


Babyplaneta

27


u centru pažnje

Svaki trenutak je važan za bolji razvoj naše dece Sa ciljem da podigne svest o važnosti prvih 1.000 dana života i značaju ranih iskustava za razvoj deteta, UNICEF je pokrenuo kampanju Svaki trenutak je važan

S

vako dete, bez obzira na teškoće s kojima se suočava, uz ljubav, pravilnu negu, odgovarajuću ishranu, uključujući i dojenje, zaštitu koju mu pružaju roditelji ili staratelj i uz pravovremenu i adekvatnu stručnu pomoć kroz usluge u zajednici, može da ostvari svoj puni potencijal, kaže za Baby planetu Stanislava Vučković, savetnik za programe ranog razvoja u Unicefu Srbija. U Unicefu se nadaju da će kampanja povećati znanje stručnjaka, roditelja i staratelja o tome zašto je važno da na najbolji način iskoriste svaki trenutak u razvoju, naročito kritični period do treće godine deteta. - Nakon začeća pa sve do uzrasta od dve-tri godine bebin mozak se razvija brže nego u bilo kom drugom period života. Na primer, do treće godine razvije se oko 90 odsto moždane mase, a svake sekunde stvori se od 700 do 1.000 novih veza između neurona. Takav tempo se nikada više ne postiže. Sve što dete čuje, okusi i pomiriše pomaže da se mozak oblikuje za razmišljanje, osećanja i učenje. Kada su deci uskraćeni adekvatna ishrana, podsticaj i zaštita, dolazi do dugoročnih štetnih posledica za njega, porodicu i zajednicu uopšte - dodaje Stanislava Vučković. Uz to odnos pun ljubavi iz najranijeg perioda prenosi se na čitav život.

28 Babyplaneta

Prve emotivne veze koje se uspostave sa oba roditelja predstavljaju model za sve druge odnose tokom života: i s vršnjacima, i u emotivnim vezama, i, jednog dana, sa sopstvenom decom. Deca koja rastu uz roditeljsku toplinu i podršku često su sposobnija da samostalno istražuju i zaključuju, postižu bolje rezultate u školi, a i sama će biti bolji roditelji. Ako se roditelji igraju sa detetom, ono će se osećati voljeno, biće srećno i sigurno u sebe, što je svakako važno za razvoj samopouzdanja i stvaranje budućih bliskih odnosa s drugima. Dojene bebe brže napreduju, bolje im se razvijaju sva čula i inteligencija. Dojenje podstiče bliskost s majkom, a dojene bebe bolje su zaštićene od bolesti i infekcija. Majke koje doje zadovoljnije su i doje duže ako imaju podršku. - Kada govorimo o podsticaju razvoja, najupečatljiviji su podaci o značaju čitanja. Samo 15 minuta čitanja dnevno omogućava detetu da za godinu dana čuje 1.000.000 reči! Deca kojoj roditelji čitaju samo 15 minuta, za tri-četiri meseca značajno prošire broj reči koje razumeju i kojima se služe ističe sagovornica Baby planete. - Kada rastu u dubokom siromaštvu i/ili su zanemarena, kada roditelji imaju problema u mentalnom zdravlju ili izrazito problematične odnose, deca trpe nepodnošljiv stres koji se zove toksični stres.

Rana negativna iskustva dokazano imaju značajne posledice po fizički i psihički razvoj deteta. Unicef ovu kampanju sprovodi u saradnji s više ministarstava Vlade Srbije. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja uključilo se zbog dugogodišnje saradnje i zajedničkih ciljeva, a kako kažu u Unicefu, podrška sistema socijalne i porodične zaštite posebno je značajna kada se radi o pravovremenom prepoznavanju i pružanju podrške porodicama sa mlađom decom koje se suočavaju s višestrukim problemima. Zdravstvene službe, zdravstveni radnici i stručna pomoć kroz usluge u zajednici igraju važnu ulogu u promovisanju dečjeg razvoja, pa je podrška Ministarstva zdravlja u kampanji i drugim aktivnostima naročito značajna. Unapređenje primarne zdravstvene zaštite dece u najranijem uzrastu, u okviru kojeg su u poslednje dve godine u 25 domova zdravlja dodatno podržana razvojna savetovališta, obuke pedijatara, patronažnih sestara i zdravstvenih saradnika, daje rezultate. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prepoznaje značaj kampanje zbog rada na kvalitetu obrazovanja i nege male dece.


Osim kampanje, ovo ministarstvo sa Unicefom radi paralelno u dva pravca: na povećanju obuhvata dece i na unapređenju kvaliteta predškolskog vaspitanja. Unicef, zajedno s Vladom Srbije, radi na tome da svoj deci u Srbiji obezbedi najbolji početak života. Iako su mnoge aktivnosti uspešno pokrenute, potrebna su još mnoga ulaganja.

ŠTA NAM NEDOSTAJE ZA BOLJIH “PRVIH 1.000 DANA”? - Potrebno je više podrške roditeljstvu: da se unapređuju prakse i veštine neophodne za dobro roditeljstvo i celovit razvoj dece. Sve porodice treba da imaju pristup kvalitetnim uslugama (prenatalna nega, imunizacija, savetovanje o ishrani, procena razvoja i savetovanje o razvoju); da su osposobljene za izgradnju veština (npr. nega i tehnike aktivne stimulacije razvoja, nenasilnog vaspitavanja dece). Podrška je neophodna i celoj porodici (npr. savetovanje o prevazilaženju problema unapređenjem komunikacije, novčana davanja i usluge socijalne zaštite). Programe podrške roditeljstvu treba razvijati naročito za porodice u riziku, kako bi se sprečile negativne prakse, kao što je zanemarivanje, nasilje i izdvajanje deteta iz porodice – pojašnjava Stanislava Vučković. Predškolsko obrazovanje i vaspitanje Takođe, važno je da je predškolsko vaspitanje i obrazovanje dostupno svakom detetu, a naročito deci sa smetnjama, deci iz porodica opterećenih siroma-

štvom i decu sa smetnjama i teškoćama u razvoju. Zdravstvena zaštita Potrebno je unapređenje zdravlja dece da bismo svakom detetu obezbedili zdrav početak života, treba da brinemo i o njihovim majkama: da imaju adekvatnu ishranu, dostupnu i kvalitetnu prenatalnu zaštitu i bezbedan porođaj u okruženju koje od prvog dana podstiče dojenje i emocionalnu bliskost majke i deteta. Zdravstvena zaštita treba da osigura pravovremenu imunizaciju, da za roditelje obezbedi savetodavne aktivnosti u cilju optimalne stimulacije razvoja, ishrane i zdravlje dece, ali i očuvanje mentalnog zdravlja majki i očeva. Postojeći mehanizmi, kao što su patronažna služba, pedijatri, razvojna savetovališta, treba da budu osnaženi i svima dostupni. Rane intervencije Kada je u pitanju oblast ranog intervenisanja kako bi se što pre uočile teškoće i smetnje u razvoju dece, Stanislava Vučković navodi da treba podržati razvoj sistema za praćenje i podršku razvoju deteta i pružanje savremenih ranih intervencija. To znači primenu dokazano uspešnih, naučno utemeljenih, edukativnih i terapeutskih pristupa za decu i njihove porodice kojima je to neophodno, i to još na nivou primarne zdravstvene zaštite. Razvojna savetovališta treba da postoje u svim okruzima, tako da porodice lako dođu do kvalitetne zdravstvene usluge.

Program prenatalne podrške i ranog razvoja - Potrebno je unaprediti programe kućnih poseta, uvesti programe savetodavnih i edukativnih aktivnosti, ali i informativne kampanje kako bi se osiguralo da roditelji imaju dovoljno informacija o značaju ranog detinjstva, a i da bi im se unapredio kvalitet života. Bilo bi važno omogućiti da se podrška porodici obavlja još u periodu majčine trudnoće – tako što će se obezbediti da sve trudnice obavljaju redovne zdravstvene kontrole, da se održavaju programi pripreme za roditeljstvo u vreme kada je roditeljima zgodno, da se omogući očevima da prisustvuju porođajima, podstakne kontakt između mame i bebe od prvih trenutaka života, pruži bolja podrška dojenju izbegavanjem davanja mlečne formule kao prve hrane a i kroz zabranu njihovog reklamiranja, te pomogne majkama koje imaju teškoća s dojenjem. Roditelji treba da budu što bolje upoznati s razvojem deteta i načinima kako da ga podstiču – napominje sagovornica Baby planete. Lokalne zajednice po meri dece I lokalne zajednice treba da postanu što više po meri dece i porodice – da budu sigurne, da imaju parkove i druga mesta za igru i okupljanje porodica s decom, da omoguće da sva deca budu uključena u predškolsko obrazovanje, da pomognu da u zdravstvenim ustanovama ima dovoljno kadra za podršku porodici, da omoguće održivost lokalnih usluga socijalne zaštite, popularišu bibilioteke, čitanje deci itd.

Babyplaneta

29


kaži aaa... ogledalce

Bradavice neprijatne, ali nisu opasne Stručni saradnik:

dr Svetlana Đurišić, dermatovenerolog dermatološka ordinacija "Dermatim"

B

radavice su kožne promene, mali izraštaji obično virusnog porekla koji se često javljaju u dečjem uzrastu. Uzročnici bradavica mogu da budu brojni virusi, ali najčešće su izazvane humanim papiloma virusom (HPV) ili Poxvirusom, kaže za Baby planetu dr Svetlana Đurišić, specijalista dermatovenerologije iz dermatološke ordinacije "Dermatim". - Humani papiloma virus izaziva bradavice na svim delovima tela, od lica do dlanova i tabana. Kada se kod odraslih i dece nađu na genitalnoj regiji, nazivaju se kondilomi. Veličina običnih bradavica varira od jednog milimetra do jednog

32 Babyplaneta

centimetra, a ako formiraju mozaične ploče, i do nekoliko centimetara. U zavisnosti od mesta gde se stvaraju, po obliku mogu da budu končaste, zaravnjene, vulgarne, mozaične. Bradavice su većinom bezazlene i predstavljaju estetski problem, ali u nekim slučajevima izazivaju i zdravstvene tegobe. Mogu da izazivaju bol pri hodu ili remete osećaj dodira. Društveno su neprihvatljive. Kondilomi, genitalne bradavice izazvane HPV virusom, tokom godina mogu da uzrokuju karcinome na sluzokoži. Često postoji zabluda da je infekcija HPV virusom moguća samo kod odraslih. - Smatra se da je jedno od četvoro dece

zaraženo HPV virusom koji se manifestuje bradavicama na koži - pojašnjava dr Đurišić. - Virus se prenosi direktnim kontaktom, a oštećena ili raskvašena koža značajno je podložnija. Neke osobe imaju snažan imunitet pa se HPV virus ne manifestuje kod njih čak i ako se nalazi u koži ili sluzokoži. Deca koja imaju kompromitovan imunitet značajno su podložnija HPV virusu i pojavi bradavica, a lečenje je kod njih teško jer se virus uporno vraća. Drugi najčešći tip bradavica su moluske (Moluscum contagiosum). Za njih je karakerističan osip koji liči na sitne crvene bubuljice. Izazvane su POX virusima,


čija inkubacija traje od dve do sedam nedelja od momenta infekcije. Prenose se direktnim kontaktom sa kožom ili sluzokožom obolelog. One mogu da se prenesu i indirektno, preko peškira za kupanje, bazena, kupatila, sportske odeće. - Ovaj tip bradavica prenosi se izuzetno lako, jer se u njihovom centralnom delu nalazi bela kuglica u kojoj je koncentrisan virus. No one se, srećom, lako i uklanjaju. Virus je bezazlen, ali ipak može izazvati komplikacije, poput ekcema na koži - dodaje dr Đurišić. Kako navodi sagovornica Baby planete, spontano izlečenje bradavica je moguće, pogotovo ako su male, a imunitet dobar. A na tržištu postoje kreme koje podstiču odbacivanje virusa praćenog snažnom iritacijom kože. U svakom slučaju, lekari preporučuju uklanjanje vidljivih kožnih promena i bradavica, jer se one lako šire na okolnu kožu.

Danas postoji veći broj uspešnih metoda za uklanjanje bradavica: uklanjanje različitim kiselinama, tečnim azotom, radiotalasima, laserom, kiretažom. A pri odstranjivanju neophodno je duboko ukloniti bradavicu kako se ne bi ponovo pojavila. - Radiotalasi imaju prednost u odnosu na druge metode jer je za potpuno uklanjanje dovoljan jedan dolazak kod doktora, a dubina uklanjanja se lako kontroliše. Zarastanje ranica nakon radiotalasnog uklanjanja dosta je brže nego nakon odstranjivanja laserom. I ostale metode su dovoljno dobre ako se pravilno izvode. Što se tiče moluski, one se lako uklanjaju sa kože bilo kojom metodom. Kod dece se najlakše primenjuje kiretaža bradavica, uz anesteziranje kože kremom. Dr Svetlana Đurišić naglašava da neke osobe imaju ograničenja u vezi s metodama uklanjanja bradavica. Dijabetičari i oni koji imaju problem sa

usporenim zarastanjem rana mogu da koriste samo tretman voćnom kiselinom.

Fibromi i papilomi - Na koži dece i odraslih mogu da se nađu i bradavičaste promene koje nisu uzrokovane virusima, već su genetski predisponirane. Ove promene nisu opasne, već se uklanjaju samo iz estetskih razloga. Karakteristično se javljaju na koži u pregibima, ali mogu da se vide na bilo kom delu tela. Ove promene nazivaju se fibromi i papilomi. Ako se nalaze na vratu ili u okolini uha kod beba ili male dece mogu da budu znak nezatvorenih kanala tokom razvoja fetusa. Njihovo uklanjanje je isključivo hirurško, ako se proceni da za tim ima potrebe, navodi dr Svetlana Đurišić, dermatovenerolog iz ordinacije "Dermatim".

Babyplaneta

33


roda na putu

Kako da ublažite jutarnje mučnine u trudnoći Stručni saradnik: Dušica Dišić VSS babica

M

učnine su jedan od neprijatnih pratilaca gotovo polovine trudnoća. Iako se najčešće javljaju u prvom trimestru, kod nekih budućih mama potraje i do samog porođaja. A tek oko 30 osto trudnica nema nikakve mučnine, kaže dr. Majkl Hakaka, ginekolog s Beverli Hilsa i autor knjige „Expecting 411“. - Simptomi mučnine obično se javljaju ujutru, mada se kod nekih trudnica mogu javiti i u drugo doba dana, čak i uveče. Oni uključuju mučninu, povraćanje, prekomerno lučenje pljuvačke ili odbijanje hrane kao i potrebu za određenom namirnicom - kaže Dušica Dišić, VMS babica, sertifikovani edukator psihofizičke pripreme, prenatal pilatesa i joge i osnivač projekta Fit i zdrava mama. - Kod mnogih jutarnje mučnine osim neprijatnosti ne izazivaju veće tegobe, dok druge mogu i prekomerno da povraćaju, što dovodi do dehidratacije i nedostatka vitamina. Zato je u tom slučaju neophodno obratiti se lekaru.

Recept za čaj od đumbira Izrendajte oko 2 cm svežeg đumbira i prelijte ga šoljom prokuvane vode. Ostavite da ostoji 5 minuta, potom procedite, zatim u njega iscedite limun i dodajte meda po ukusu. Možete ga piti dva do tri puta tokom celog dana kako biste ublažili simptome mučnine. Savet: Ostavite uveče pored kreveta neki keks ili koricu hleba kako biste ujutru pre nego što ustanete uzeli nešto suvo.

34 Babyplaneta


Kako dodaje naša sagovornica, nema definitivnog odgovora šta izaziva mučnine u trudoći i zašto ih neke trudnice imaju a druge ne. Postoji više teorija i one se uglavno baziraju na hormonskim promenama koje prate trudnoću, pre svega na porastu beta HCG hormona. On deluje na žuto telo, reguliše rad estrogena i progesterona, sprečava menstruaciju i održava trudnoću. Njegova količina se na svaka tri dana trudnoće uveća za preko dva puta, pa se pretpostavlja da visok nivo ovog hormona preterano stimuliše centre za mučninu u mozgu koji potom ubrzavaju potrošnju šećera u krvi, a to pak stvara osećaj gladi i mučnine. - Neke druge teorije smatraju da do mučnine dolazi zbog emocionalnih reakcija na trudnoću. Jedna od teorija čak navodi da trudnica mučninom reaguje na sve što potencijalno može loše da utiče na zdravlje bebe (upotreba alkohola, kafe, nikotina...) i da na taj način telo pokušava da se oslobodi toksina - dodaje naša sagovornica. Kako da pomognete sebi u tim trenucima? Prvenstveno treba izbegavati mirise i

hranu koja vam ne prija, začinenja jela i masne namirnice. Češće uzimajte manje obroke, po mogućstvu hladnije jer topla hrana otpušta više mirisa, kao i hranjive grickalice. Takođe, vodite računa da unosite dosta vode, a možete piti i limunadu koja zbog kiselosti ima blagotvorno dejstvo. Od pomoći može da bude i gazirana mineralna voda, ali samo umereno. - Mučninu dosta mogu olakšati i smanjiti biljni čajevi, najbolje da to bude čaj od đumbira, ali u obzir dolaze i oni od kamilice i nane. Dobre rezultate u otklanjanju mučnina dale su komplementarne, alternativne terapije, kao što su akupunktura, refleksologija, homeopatija, terapija biljem-herbalizam, shiatsu masaža, navodi Dušica Dišić.

Položaj za umanjenje mučnine Ovo je najefikasniji joga položaj za otklanjanje mučnina. U ovom položaju dijafragma se podiže i pravi više mesta organima. U kombinaciji s dubokim disanjem osetićete olakšanje u trenutku.

Saveti protiv mučnine • Jedite male obroke, ali češće • Izbegavajte masnu hranu • Uzimajte hranu bogatu proteinima • Pijte dosta vode, limunade, sok od pomorandže • Uzimajte vitamin B6 • Ako povraćate, konsultujte se s lekarom kako biste nadoknadili vitamine i minerale

Babyplaneta

35


Halobeba savetuje

TEŠKOĆE PRILIKOM DOJENJA PREPREKE KOD MAME Stručni saradnik: viša medicinska sestra Anđelka Kotević, šef službe "Halobeba"

Nema mleka Mame se često žale da nemaju mleka ili misle da ga nemaju dovoljno za svoju bebu. U ovim situacijama porodilji je neophodna pomoć stručnih osoba kao i podrška porodice, tj. okoline u kojoj živi. Izuzetno je redak slučaj da se u dojkama ne može stvarati mleko, a tada pedijatar odlučuje kako dalje nastaviti hranjenje.

36 Babyplaneta

Bolne bradavice Bolne, ispucale bradavice siguran su znak da dojenje nije dobro uspostavljeno, zapravo beba ne sisa na pravilan način, pa je korekcija položaja bebe na dojci prvi korak samopomoći. Tada obavezno posle svakog podoja ostaviti nekoliko kapi majčinog mleka, jer ono pomaže zaceljivanju. Mleko razmazati po bradavicama i ostaviti da se osuši na vazduhu. Pre podoja takođe istisnuti nekoliko kapi mleka. Preporučuje se nošenje prslučeta za dojilje od prirodnih materijala. Uloške nositi samo u slučaju da mleko stalno curi, ili kad dojilja ide van kuće, u ostalim sluča-

jevima dojka treba da je što češće otkrivena kako bi se sušila na vazduhu. U slučaju ispucale bradavice dobro dođe silikonska bradavica, kao most za prevazilaženje poteškoće, naročito ako je podoj bolan. Kada je lična higijena u pitanju treba izbegavati sve što isušuje bradavicu ili može da je ošteti, kao što su alkohol, sapuni, šamponi, peškiri, sunđeri. Bespotrebno je pranje grudi pre podoja. Ukoliko ispucala bradavica jako boli i krvari, tu dojku na neko vreme „isključiti iz upotrebe“ ali je redovno izmazati i bebi mleko davati kašičicom ili na neki drugi način (špric, čaša, šolja, flašica...)


Zastoj mleka U prvim danima posle porođaja kada mleko počne da nadolazi, grudi mogu postati izuzetno bolne i natečene. Mesto na dojci gde se napravio zastoj je otečeno, crveno i toplo, a pod prstima se pipaju čvorići. Ovaj osećaj, poznat kao zastoj mleka, može nastati i kasnije, sve dok majka doji bebu. Iz zastoja se može razviti mastitis, tj. upala dojke, ukoliko se on ne otkloni. Pomoć u otklanjanju zastoja je nezaobilazno pražnjenje dojke, najbolje bebinim sisanjem ali i na drugi način, kao što je ručno ili izmazanje pumpicom. Važno je otkloniti zastoj kako bi kanalići postali prohodni. Desetak minuta pre podoja ili izmazanja mesto na dojci gde se napravio zastoj prekriti vlažnim toplim oblogama. Bebu postaviti u položaj kako bi izvlačila mleko iz dela dojke u kome je zastoj, dojiti češće i prvo davati bolnu dojku.

Posle podoja na dojci petnaest minuta držati hladnu oblogu, kako bi se sprečilo širenje upale. Iskustvo govori da dobro dođe i malo duže tuširanje toplom vodom preko ramena i grudi (dok se ne isprazni bojler) ili ležanje u kadi punoj tople vode. Ukoliko posle dvadeset četiri sata ne dođe do poboljšanja, treba se obratiti lekaru. Mastitis (upala dojke) Jedna od komplikacija koja može nastati tokom dojenja jeste mastitis (zapaljenje dojke), kao posledica zapušenog (blokiranog) mlečnog kanala i infekcije. Lokalno se vidi otok, crvenilo, koža na dojci je zategnuta, dojka je bolna i na dodir vruća, sjajna. Dojilja uz to ima visoku temperaturu, malaksala je, ima glavobolju, loše se oseća. Tretman podrazumeva nastavak dojenja, pražnjenja dojki posle svakog podoja, uz korekciju – prilagođavanje po-

ložaja bebe na dojci. Lečenje se sprovodi u skladu sa preporukom lekara, a najčešće podrazumeva antibiotsku i analgetsku terapiju, odmor i mirovanje. Uzimanje terapije nije prepreka dojenju, naprotiv, dojenje je najbolja pomoć da se mastitis što pre izleči. Pomoć i podrška dojilji su neophodni, a posebno joj treba omogućiti dobar odmor.

Ova rubrika je realizovana u saradnji sa

Ova rubrika je realizovana u saradnji sa

Babyplaneta


moj drugar Bebac

Prva pomoć

kod bolova u uhu Zašto bebe i decu boli uho? Bol u uhu je vrlo česta pojava kod male dece. Može ga prouzrokovati tečnost iza bubne opne, infekcija srednjih delova uha ili upala ušnog kanala. Deca mlađa od pet godina pod rizikom su od infekcije uha, posebno posle prehlade i kijavice. Pritisak u šupljini srednjeg uha ponekad se poveća, pa to izaziva bol. Mada je najčešće upala uha uzrok bola, kod mnoge dece se radi samo o prolaznom zapušenju kanala, takozvane Eustahijeve trube koja spaja srednje uho i mesto gde od nosa počinje grlo. Kada je taj kanalčić zapušen, tečnost iz uha ne može da iscuri i to automatski stvara pritisak u srednjem uhu, što izaziva vrlo jak bol. Međutim, bol mogu da izazovu i razne infekcije. Zato je važno da prepoznate simptome kako biste znali kada je vreme da se obratite lekaru. Koji su simptomi? • Vrtoglavica • Povraćanje • Glavobolja • Povišena temperatura • Bolovi u uhu (posebno dok dete žvaće, sisa ili leži) • Crvenilo i otok bubne opne ili ušnog kanala • Dete često vuče, češe ili trlja uši • Iscedak iz uha • Teškoće u sluhu • Uho zuji ili pucka

Šta treba raditi? • Dajte detetu paracetamol ili brufen za bolove. Obavezno se pridržavajte propisane doze. • Ako ima sekreta, izduvajte mu nos. Ako je u pitanju beba, to možete učiniti pumpicom. Ali nikako nemojte to raditi ako nema sekreta, jer će pritisak samo pojačati bol u uhu. • Sačekajte 15 minuta da lek počne da deluje. Ako se dete ne smiruje i žali da ga i dalje boli, zakažite pregled kod lekara. Kada treba hitno ići kod lekara? • Dete ne izgleda dobro. • Iz uha curi gnoj ili krv. • Bol u uhu se pogoršava čak iako dete pije sirup za bolove. • Region iza uha je natečen ili crven.

Mere prevencije • Nemojte čistiti unutrašnjost detetovog uha štapićima za uši ili oštrim predmetima. • Izbegavajte zadimljene prostorije i ljude s prehladom. • Kontrolišite da li deca redovno peru ruke. • Ne dajte detetu da jede na flašicu u ležećem položaju. • Konsultujte se s lekarom ako dete mnogo pliva ili roni. Možda bi trebalo da upotrebljava čepove za uši tokom plivanja.

Ova rubrika je realizovana u saradnji sa www.bebac.com

38 Babyplaneta


Babyplaneta

39


Stočiću, postavi se

Kako sprečiti i lečiti anemiju Autor teksta: Živka Vlajković, diplomirani nutricionista, Dom zdravlja Zemun

M

alokrvnost ili anemija jedan je od najčešćih nutritivnih poremećaja kod dece. Dovodi do usporenog rasta, lošeg imuniteta i slabijeg razvoja mentalnih sposobnosti. Anemija pogađa 25 posto svetskog stanovništva, a najugroženija su predškolska deca, u proseku njih 47 posto. Postoji više vrsta anemija, ali sve imaju jednu zajedničku karakteristiku – manjak krvnog pigmenta hemoglobina, zaduženog za prenošenje kiseonika iz pluća u tkiva i odnošenje ugljen-dioksida iz tkiva u pluća. Samim tim smanjeno je snabdevanje tkiva kiseonikom, pa ceo organizam trpi. Broj eritrocita u krvi može (ali ne mora) da bude smanjen, ali je uvek smanjen nivo hemoglobina. Po kriterijumima Svetske zdravstvene organizacije anemijom se smatra koncentracija hemoglobina u krvi ispod 110 g/l za decu od 6. meseca do 5. godine, i ispod 115 g/l od 5. do 12. godine. Uzroci anemije Neadekvatna ishrana ubedljivo je najčešći uzrok sideropenijske anemije. Nakon prve godine života deteta anemija najčešće nastaje zbog nedovoljnog unosa gvožđa hranom, njegove nedovoljne apsorpcije ili slabog iskorišćavanja. Naučna istraživanja su pokazala da deca koja često konzumiraju rafinisane namirnice imaju smanjenu resorpciju i bioiskoristivost gvožđa. Međutim, neka deca putem hrane unesu dovoljno gvožđa, ali piju ogromne količine kravljeg mleka, više od 700 ml dnevno, a ono je siromašno gvožđem i uz to sadrži puno soli koje se u crevima vezuju za gvožđe i tako onemogućuju njegovu apsorpciju, pa umesto u krv ono ode u pelenu (ili nošu).

40 Babyplaneta

Kako da prepoznate anemiju? Ako dete nema neku drugu bolest, bleda koža i bledunjava sluzokoža usta i vežnjače oka - konjunktive vidljive su manifestacije malokrvnosti koje roditelji najčešće primete. Dete sa anemijom je relativno dobro raspoloženo, ali se brže umara pri naporu, neka pate i od nesanice, a može se javiti i otežano disanje. Kod starije dece može se uočiti i vrtoglavica, zujanje u ušima, treperenje pred očima, glavobolja, lupanje srca ili neodređeni bolovi u grudima. Nezainteresovanost za igru, slabiji apetit, pojačano znojenje takođe navode roditelje da zatraže pomoć lekara. Kod neke dece s jačom anemijom javlja se i šum na srcu, lomljivost noktiju i kose. Upozorenje Ako malokrvnost traje dugo i ponavlja se često, dete će imati usporen psihomotorni razvoj, zastoj u rastu, snižen koeficijent inteligencije, kasnije loš uspeh u školi, poremećaj ponašanja i deficit pažnje. Lečenje anemije Terapija anemije usled nedostatka gvožđa uglavnom je jednostavna. Korekcija ishrane i preparat gvožđa, po savetu lekara, dovode do potpunog izlečenja kod većine dece. Pri sprovođenju dijetoterapije mora se voditi računa da se zadovolje sve potrebe u hranjivim materijama, ali treba imati na umu da se prvo mora podstaći apetit.

Anemija zahteva povećan unos namirnica bogatih proteinima, gvožđem, vitaminima (B6, B12) i mineralima (kobalt, bakar). Gvožđe se bolje iskorišćava iz mesa i jaja, posebno junetine (biftek ili but), ždrebećeg mesa, morske ribe, ćuretine i kuvanih jaja (žumance). Od namirnica biljnog porekla ponudite više zeleniša (koprive, spanaća, blitve, zelja, brokolija) i obojenog povrća (cvekla) i voća. Obojeno voće (borovnica, aronija, kupina, malina, crno grožđe, šljiva, trešnja, višnja), pored vitamina C sadrži i antocijanske boje koje imaju antianemijsko dejstvo. Treba ponuditi integralne žitarice (hleb, testenina, kaše i pahuljice) jer sadrže vitamine B i gvožđe. Posebno se preporučuju ovas, spelta, heljda i proso. Vitamin C pospešuje bioiskoristivost gvožđa, dok tanini (jaki čajevi, kakao, dunja, rogač), fitinska kiselina, fosfati i višak kalcijuma (u kravljem mleku) umanjuju njegovu apsorpciju, kao i apsorpciju proteina i vitamina B12. Zato posle obroka s mesom dete treba da pije sveže ceđen voćni sok ili limunadu s medom, a ne čaj ili mleko. Savet Velika količina gvožđa uneta putem suplemenata može uzrokovati zatvor. Zato u dogovoru s pedijatrom izaberite preparat koji sadrži organsko gvožđe, cink i B vitamine. Preparat gvožđa dajte pola sata pre jela, uz limunadu sa medom. Dobra ishrana, adekvatan unos gvožđa bez prekomernog ispijanja kravljeg mleka najbolji je način da se spreči sideropenijska anemija!


MED S KOPRIVOM Ovo je isproban stari recept jedne vredne bake.

ŠARENA KAŠA • jedna manja sveža cvekla • jedna neprskana kisela jabuka • jedna šargarepa Sastojke operite, ogulite i izrendajte u isti sud, pa dodajte dve kašičice soka od limuna. Nakon 5 minuta, kada sok počne da se izdvaja, po želji zasladite kašičicom meda. Ova kaša se preporučuje dva puta nedeljno. Ako dete ne prihvata kašu, treba iscediti sok, razblažiti ga vodom i ponuditi u količini od 100 ml, dva puta nedeljno.

Iscedite sok od listova koprive (mlade, oprane i na čistom mestu ubrane). U teglicu od bebi hrane uspite do pola livadski med (tečan) a preko njega sok od koprive, do 3/4 teglice. Promešajte drvenom kašičicom. Detetu dajte po kašičicu dva puta dnevno, na prazan stomak tokom 6-8 nedelja, sve dok ne utrošite 500 g meda. Uvek se priprema svež sok od koprive, a preparat čuva na hladnom i tamnom mestu. Ako vaše dete pije neki preparat gvožđa, nemojte mu davati i med s koprivom, ali po završenoj terapiji gvožđem možete još mesec dana.

Tekst preuzet iz knjige "Dečiji kuvar" nutricioniste Živke Vlajković. Knjigu možete poručiti na telefon 064/178-22 52

Babyplaneta

41


stil

42 Babyplaneta


Babyplaneta

43


ogledalce

Higijena je pola zdravlja Intimna higijena je tema o kojoj se retko govori i piše. A zapravo je higijena intimne regije podjednako važna kao i nega lica ili drugih delova tela, možda čak i važnija. Jer, nepravilna nega često može da dovede do virusne ili bakterijske infekcije

V

aginalne infekcije su jedno od najčešćih ginekoloških oboljenja, a do njih dolazi pre svega zbog poremećaja vaginalne flore. Vaginalna sredina je vlažna i topla, zato i jeste plodno tlo za bujanje mikroorganizama, a infekcije koje su posledica toga znaju da budu veoma uporne. Bakterije u vagini žive u ravnoteži, jer je njen pH kiseo što pojedine vrste bakterija sprečava da dopru u tu sredinu ili da se previše razmnožavaju. Devedeset odsto normalne mikroflore čine laktobakterije koje luče mlečnu kiselinu.

44 Babyplaneta

No, ako se ta ravnoteža poremeti i sredina postane bazna, dolazi do prekomernog razmnožavanja loših bakterija nauštrb korisnih i vaginalni deo postaje podložniji infekcijama. Da li će doći do preteranog razmnožavanja bakterija, gljivica ili vursa zavisi od opšteg, ali i lokalno – tkivnog imuniteta. Prva promena je bakterijska vaginoza, koju karakteriše iscedak neprijatnog mirisa koji podseća na ustajalu ribu. Ovo stanje može i spontano da prođe, ali ako se ne reaguje blagovremeno, može da dođe do ozbiljnih patoloških procesa.

Šta ginekolozi preporučuju? Za održavanje intimne higijene preporučuje se izbegavanje alkalnih sapuna, kako bi se izbeglo stvaranje uslova za razvoj patogenih bakterija. Na tržištu danas postoje brojna sredstva za intimnu negu koja svojom pH stvaraju prvu branu infekciji genitalnog trakta. Ovi preparati ne nadražuju sluzokožu i sprečavaju upalu, a važno je da imaju pH oznaku od 3,8 do 4,5.


SAVETI: • Redovna higijena podrazumeva pranje toplom vodom, čistim rukama, blagim sapunom niske pH vrednosti, uvek u smeru od Venerinog brega ka čmaru. • Tokom menstruacije izbegavati kupanje u kadi ili bazenu. • Ne treba koristiti sunđer ili rukavicu za pranje intimnih delova tela, jer tako mogu da nastanu mikroskopske povrede na nežnoj i osetljivoj sluzokoži polnih organa. • Higijena je naročito važna tokom menstruacije. Potrebno je uloške menjati najmanje šest puta dnevno, a lekari ne preporučuju da se tamponi koriste stalno, već povremeno, i to uz menjanje na svaka dva do četiri sata.

• Izbacite iz upotrebe sintetičke gaćice i suviše tesne farmerke jer koža u njima ne može da diše, pa se stvara povoljna sredina za razvoj štetnih bakterija. • Takođe, upotrebu dnevnih uložaka ne treba zloupotrebljavati, jer oni prave toplu, vlažnu, zatvorenu sredinu, što je odlična podloga za razne infekcije. • Ginekolozi naglašavaju da unutrašnja ispiranja vagine treba izbegavati, osim po preporuci lekara. • Preporučuje se i izbegavanje parfimisanih toaletnih papira, krema za intimnu depilaciju, kao i preterano pranje i ispiranje (više puta dnevno).

Ko je podložniji promenama vaginalne flore • Žene tokom trudnoće često se žale na svrab i peckanje u intimnoj regiji, pre svega zbog hormonskih promena kroz koje prolaze. • Tokom menstruacije fiziološki dolazi do porasta pH, što pogoduje infekciji. • Žene koje imaju problem s dijabetesom, kao i one sa infekcijama genitalnog trakta. • Dugotrajna primena antibiotika takođe pogoduje infekciji.

Babyplaneta


tata, kupi mi

4MOMS ljuljaška MamaRoo 4.0 Lepa vest! Stigla je nova unapređena verzija ljuljaške MamaRoo. Naslon sedišta ljuljaške MamaRoo 4.0. možete podesiti od ležećeg do uspravnog položaja. Kada bebu smestite u ljuljašku, odaberite jedan od pet načina ljuljanja, a za prijatnu i opuštenu atmosferu neku od četiri umirujuće melodije. MamaRoo 4.0. omogućava da pokret i zvuk kontrolišete sa svog pametnog uređaja. A postoji i mogućnost povezivanja na mp3 plejer kako biste odabrali melodije ili pesme po vašoj želji. Luk sa šarenim igračkama, koji visi iznad bebine glavice i stimuliše vizuelne veštine i veštine dodira, dobio je novi, lepši dizajn. Novi dizajn dobile su i presvlake sedišta, koje se po potrebi lako skidaju i peru u mašini za veš. 4Moms MamaRoo ljuljaška namenjena je bebama od rođenja do devet meseci.

Prodajna mesta Aksa Kids Mega Store.

Mr Carrot aerosol therapy pinston device Jedan od načina lečenja respiratornih oboljenja je primena aerosol terapije, tj. inhalacije. Za razliku od unošenja leka putem krvotoka koji se „raspe“ po celom organizmu, putem inhalacije postiže se maksimalna koncentracija leka baš na obolelo mesto. Ovaj inhalator je karakterističan po efektivnosti i brzini terapeutskih seansi. On nudi brzu inhalaciju, tj. iste količine leka se rasprše za duplo manje vremena nego kod tradicionalnih raspršivača. Pic inhalator u obliku zeke je specifičan i po atraktivnom dizajnu, posebno prilagođenom deci, kako bi ona što prijatnije podnela terapiju. Ali, zahvaljujući dodacima poput maske za decu i odrasle, nastavka za usta i nos, inhalator Mr Carrot Aerosol Therapy Pinston Device mogu koristiti svi članovi porodice, naročito u kućnim uslovima.

PRE UPOTREBE DETALJNO PROUČITI UPUTSTVO!

O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na medicinsko sredstvo posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom

Prodajna mesta Apoteke i specijalizovane prodavnice.

46 Babyplaneta


Britax Römer auto-sedište Trifix iSize Trifix auto-sedište napravljeno je u skladu sa najnovijom regulacijom iSize. To znači da ispunjava sve kriterijume koje auto-sedište mora da zadovolji kako bi dobilo atest sigurnosti. Regulacija iSize je uvela ograničenja po visini umesto po težini, pa tako prema ovom kriterijumu postoje dve kategorije auto-sedišta: • kategorija od rođenja do 15 meseci ili do 85 cm visine deteta, koja se obavezno postavlja suprotno smeru vožnje; • kategorija od 70 cm (dete mora imati više od 15 meseci) do 105 cm, koja se može postavljati unapred ili i dalje unazad (zavisi od proizvođača). Britax Römer auto-sedište Trifix iSize idealno je za decu visine od 76 do 105 cm. Zahvaljujući Isofix sistemu jednostavno se postavlja u automobil, a što je još važnije mogućnost greške prilikom postavljanja svedena je na minimum. Bezbednosti mališana u automobilu doprinosi i pričvršćivanje sedišta za karoseriju automobila uz pomoć užeta. Duboke strane naslona sa mekanom oblogom obezbeđuju optimalnu zaštitu od bočnih udara, koji, prema istraživanjima, predstavljaju najveću opasnost po mališane. Od bočnih udara glavu i vrat štiti i specijalno dizajnirani „V“ naslon. U slučaju frontalnih sudara, mališanu bezbednost garantuje Pivot Link Isofix, sistem patentiran od strane Britaxa, kao i sistem sigurnosnih pojaseva sa pet tačaka vezivanja koji ga čvrsto drže u sedištu. Prodajna mesta Aksa Kids Mega Store.

Kiddieland guralica Paw Patrol vozić Guralica je od velike pomoći kada mališan pravi prve korake, jer mu služi kao podrška i oslonac. Ovaj put predlažemo vam Kiddielend guralice, jedne od najkvalitetnijih na svetu, i to one s licencom Paw Patrol. Paw Patrol guralica vozić namenjena je dečacima od 12 do 36 meseci. Njome se jednostavno upravlja, jer se volan i točkovi okreću u svim smerovima. Svetlih i veselih boja, sa mnoštvom zanimljivih dodataka, Kiddielend guralice podstiču zabavu u pokretu i inspirišu decu da se igraju i kreću, čime potpomažu razvoj motornih veština, ravnoteže i mašte. Paw Patrol guralica vozić ima i jedan poseban dodatak, ispaljivač loptica, pa će se dečaci, sigurni smo, ludo zabavljati.

Prodajna mesta Aksa Kids Mega Store i bolje opremljene radnje bebi i dečje opreme.

Babyplaneta

47


tata, kupi mi

Chicco Baby Moments Kako bi se zadovoljili svi zahtevi u nezi, prestižni brend Chicco nudi liniju kozmetike Baby Moments za svakodnevnu negu osetljive i nežne bebine kože, počev od od prvog dana. Uz kupke i šampone iz Baby Moments linije vreme kupanje postaje najlepši deo dana, a negu nakon kupanja posebnom će učiniti losioni, kreme za lice i ulja. Sa proizvodima za negu pri presvlačenju, maramicama, kremom protiv ojeda i puderom, svakodnevna obaveza pretvara se u pravo uživanje. Formule na bazi prirodnih sastojaka, bademovog mleka, ulja pirinčanih klica, ekstrakta ovsa, dubinski hrane i neguju kožu novorođenčeta, a ne izazivaju iritacije i crvenilo. Baby Moments poštuje fiziologiju bebine kože i ne sadrži štetni konzervans, paraben, štetne hemikalije, alkohol (osim toaletne vode) i veštačke boje. Svi proizvodi iz kolekcije Chicco Baby Moments hipoalergenski i dermatološki su testirani i pogodni za negu od prvog bebinog dana. Svaki dan je prepun jedinstvenih, neponovljivih i divnih trenutaka uz Chicco Baby Moments. Prodajna mesta Aksa Kids Mega Store, Delhaize Tempo i Maxi objekti, Lilly, dm drogerije, Mercator i Roda objekti, Super Vero, Metro, Univerexport, DIS i bolje nadbevene apoteke i dečje radnje.

Rastar automobili sa akumulatorom Ako u obzir uzmemo podatak da je u najvećem broju slučajeva autić prva igračka koju dečaci dobiju na poklon, onda ne čudi ta posebna veza između muškaraca i automobila. Jer kada dečaci porastu, jedna od stavki pri vrhu njihove liste želja jeste da voze upravo automobile kojima su se igrali kao deca. U Rastar voznom parku nalaze se sledeći automobili: Ferrari F12 Berlinetta, Range Rover Evoque, Audi TTS Roadster 12V i Mercedes SLK koji obećavaju sate lude vožnje i sjajne zabave. Za njihov volan mogu sesti mališani i bez vozačkog iskustva. U tom slučaju automobilom upravljaju mama i tata zahvaljujući daljinskom upravljaču čiji je domet 20 do 30 metara. Oni malo iskusniji vozači mogu samostalno da upravljaju vozilom zahvaljujući punjivoj bateriji. Pored toga što predstavljaju verne replike originalnih modela, Rastar automobili mogu da se kreću u svim pravcima: napred, nazad, levo i desno. Da bi vožnja bila što realnija, postoje i prednji farovi, sirena i dugme koje simulira ubrzanje. Potpun ugođaj tokom vožnje malim vozačima omogućuje slušanje muzike, a sve zahvaljujući MP3 konektoru. Vožnja Rastar automobilima predviđena je za mališane uzrasta od tri do osam godina, težine do 25 kilograma. I, da ne bude zabune, vozačko umeće u Rastar automobilima na akumulatore mogu pokazati i male princeze. Prodajna mesta Aksa Kids Mega Store i druge bolje opremljene dečje radnje.

48 Babyplaneta


Inglesina kolica Trilogy Kolica svedenih linija, trendi i sofisticirana, pravi su izbor za mame od stila. U njima bebica može u šetnju od prvog dana. Možete izabrati jedan od tri položaja naslona sedišta i jedan od dva položaja oslonca za nogice tako da bebi bude najudobnije. Lagano rotirajuće sedište može se podesiti da gleda ka roditelju ili u smeru vožnje. Tokom vožnje bebica je osigurana pojasevima koji se kopčaju u čak pet tačaka, a rotirajući točkovi s mehanizmom zaključavanja omogućuju udobnu i bezbednu vožnju. Kišobran sklapanje samo jednim potezom, držač za čaše, ručka za nošenje sa bočne strane, korpa za kupovinu i zaštita od kiše sigurno će vam pomoći da se odlučite baš za ova kolica.

Prodajna mesta Aksa Kids Mega Store i ostale bolje opremljene dečje radnje.

Babyplaneta

49


da li znate

DECA KOJA SU PRVE KORAKE NAPRAVILA NAKON DUGOTRAJNIJEG PUZANJA IMAJU BOLJE PREDISPOZICIJE ZA BAVLJENJE SPORTOM OD MALIŠANA KOJI NISU PUZALI.

Prema važećem Zakonu o saobraćaju svi su obavezni da se vezuju u automobilu, pa i trudnice.

Bebe sa visokim IQ-om ranije počinju da govore i imaju bogatiji rečnik.

Aska poklon karticu možete kupiti u iznosu od 500 do 50.000 dinara.

50 Babyplaneta


Babyplaneta

51


priče iz života

KAD IGRAČKA POKRENE VIŠE OD IGRE Šta se dobije kada se spoje jedan od najinteligentnijih ljudi na ovim prostorima, pisac za decu nemerljive mašte, dobra ideja i proizvođač igračaka? Odgovor je: prava magija! „Martina zagonetna kutija“, igračka kojoj se raduju i deca i odrasli, upravo je tako nastala. Naš poznati pisac dečje fantastike, nekadašnji predsednik Mense i koautor NTC sistema inovativnog učenja, avanture zelenokose devojčice Marte, lika iz jedne od svojih knjiga, pretočio je u - „Martinu zagonetnu kutiju“

52 Babyplaneta

T

okom odrastanja razvijamo brojne osobine i veštine, ali gubimo jednu koja je esencija detinjstva - urođenu sposobnost i ljubav prema maštanju. Infantilnost je dragocenost koja se nepažnjom može izgubiti, smatra Uroš Petrović. Jer najveći čovek uvek ostaje dete, govorio je s pravom Gete. Ono detinje u autoru brojnih, nagradama ovenčanih avanturističkih knjiga svakako je pomoglo da se igra „Martina zagonetna kutija“ rodi, mada put nije bio lak, kaže Uroš Petrović: - Put do ove igračke bio je podugačak, krivudav, pun džombi, zamki i prepreka dakle, baš onakav kakav svaki put do skrivenog blaga i treba da bude. Dvogodišnji rad na usavršavanju, uobličavanju, dorađivanju i poboljšavanju, kao i strpljenje i želja da igra bude što je moguće bolja, stvorili su igru koja vrlo uspešno osvaja srca ljubitelja društvenih igara. Čini se da danas, uprkos ogromnom broju igračaka koje okružuju decu, ipak premalo značaja pridajemo igrama koje im razvijaju sposobnosti. Ova društvena igra oživljava pomalo zaboravljenu dečju igru "zemljopis", ali ona nudi i više od toga podsticaj mališanima da kroz igru nauče da efikasno razmišljaju. - Osnovna misija ove igračke je da pospeši sve elemente razmišljanja, a ono treba da je presudno za sve predmete tokom školovanja, i sve izazove tokom života. Kada dete napravi mehanizam za

kvalitetno i efikasno promišljanje, može ga koristiti ne samo za lov na slovo u nazivu neke države, već i za prepoznavanje posebnih delova molekula u nekom jedinjenju ili uočavanje važnih stavki i skrivenih značenja u nekom tekstu, na primer. Onaj ko razmišlja na svakom polju nastupa s povoljnijeg položaja - kaže Uroš Petrović i dodaje da je ova igra u potpunom saglasju s principima koje on i dr Ranko Rajović, osnivač Mense Srbije i dugogo-

Igra kao nasleđe za potomstvo Biti saradnik Uroša Petrovića je privilegija, jer neminovno ulazite u drugačiji svet razmišljanja. - Kada stvarate igračke ovakvih karakteristika - igračke za koje ste sigurni da će bar jednom detetu pomoći da poželi da krene putem otkrića i znanja, i to sve kroz zabavu i igru, onda to više nije obična igračka ili proizvod - to je vrsta nasleđa koje ostavljate budućim generacijama - kažu iz Pino Toysa. - Trudili smo se da svaki radni zadatak koji smo imali pred sobom bude potpuno u skladu sa zamišljenim i da svaki detalj bude doveden do savršenstva. Nova igra „Zagonetne domine“ postavila je novi izazov - da bude još bolja i drugačija od prethodne, a odlični komentari dece i odraslih koji su već imali prilike da je igraju dokazuju da smo u tome i uspeli.


Šolja Marte Smart Knjige o Marti Smart i „Martina zagonetna kutija“ obogaćene su novinom, šoljom Marte Smart. O ovoj novini Uroš Petrović kaže: - Marta je prirodnjak, iskreni čuvar i poznavalac naše plave planete. Ekološka šolja od bamusovih vlakana baš joj lepo stoji. A lepo stoji i u ruci. Biće još iznenađenja. Čak i za nju. dišnji saradnik, sprovode kroz inovativni Nikola Tesla sistem učenja (NTC). – Ova igra je taman toliko zahtevna da bude izazovna za sve. Nije za one koji nerado razmišljaju. „Martina zagonetna kutija“ 2016. godine dobila je nagradu Dobra igračka koju dodeljuje organizacija Prijatelji dece Srbije. Igračka koja nam je odavno bila potrebna da bismo obnovili znanje o tome kako da se družimo, budemo kreativni, jedni drugima pomažemo, povezujemo pojmove i razmišljamo, stajalo je u obrazloženju žirija. Uroš Petrović dodaje da je „Martinu zagonetnu kutiju“ nemoguće poželeti ako nisi kao Marta – radoznao, pametan, uporan, sklon razmišljanju i otkrivanju skrivenog. Čak i ako ti se slučajno dogodi susret s njom, može lako da te zarazi tim osobinama. A na pitanje kako je počelo i šta se krije iza uspešne saradnje s kompanijom JamaxM koja stoji iza Pino igračaka, Uroš Petrović objašnjava: - Upoznali smo se preko doktora Ranka Rajovića, koji je s njima sarađivao na nekoliko

kvalitetnih igračaka. Uspešna saradnja na obostrano zadovoljstvo usledila je prirodno i spontano, bez nekih naročitih preračunavanja i predumišljaja sa obe strane. Možda je baš zato sve i ispalo tako dobro. Zagonetne domine - Što se tiče novih igračaka, ne postoji neki poseban plan, ne volim posebne planove ni za život. Postoji samo ideja koja se otme i na kraju otelotvori, ponekad na sasvim iznenađujući način. Tako je bilo i ovoga puta - ujedinili smo dobru ideju sa ništa manje dobrom realizacijom i u novu sezonu ulazimo s revolucionarnom novom igračkom –

„Zagonetnim dominama“. Između „Zagonetnih domina“, knjiga o Marti i „Martine zagonetne kutije“ postoji sličnost: zajednički imenilac im je razmišljanje, ali svaka ima svoje posebne čari i tajne. „Zagonetne domine“ predstavljaju korak dalje u prilagođavanju težine igre svim uzrastima, te je sa istim žarom mogu igrati i mala deca, i odrasli. Na kraju, na pitanje zašto deca vole misterije, Uroš Petrović u dahu odgovara: - Zato što su radoznala, željno upijaju tajne života koji ih je nedavno snašao, sa svim svojim čudima. Tužno je što mnogi odrasli ljudi tu strast izgube, iako je ona presudna za iole sadržajan, smisleni život.

Još se sećam igračaka iz detinjstva Kada ste prvi put u životu poželeli da napišete knjigu? - Godinu dana pre nego što sam je i napisao. Da li je teže napisati knjigu ili stvoriti igračku? - Napisao sam više od petnaest knjiga, a kreirao samo dve igračke. Odgovor se nameće. Zašto baš devojčica Marta i kako je dobila ime? - Lepo ide uz Smart. Prvo sam joj smislio prezime. Najzanimljiviji komentar koji ste čuli o igri „Martina zagonetna kutija“? - Da smešta mozak na ringišpil. Šta biste poručili roditeljima koji smatraju da je ova igra teška za decu? - Da shvate da ono što je lako nije zanimljivo. Za sve što iole vredi moraš malo da se pomučiš. Šta je po vašem mišljenju važnije za decu - igra ili znanje? - Drugo kroz prvo. Da li se sećate svoje omiljene igračke iz detinjstva? - Naravno, ima ih više. Konjić kojeg sam zaslužio herojskim ponašanjem tokom primanja serijala injekcija; robot s crvenim cipelama na dva točka, godinama pre pojave rolera; skandinavske drvene kocke, bez boja; plastični gorila uzdignutih pesnica koji čuva svoje životinjske prijatelje od raznih pošasti; plastični kauboji i Indijanci iz Vinetua.

Babyplaneta

53


kofer

Divčibare

S PRIRODOM U NAJLUĐU NOĆ Autor: Snežana Trtica Graovac, dipl. geograf - turizmolog blog Putuj po Srbiji

54 Babyplaneta

V

reme neumitno prolazi, pa tako od paklenih vrućina jednog od najtoplijih leta u istoriji, preko divnih dana miholjskog leta koji oporavljaju i duh i telo, stigli smo ni manje ni više do najluđe noći. Iako vam još možda zvuči daleko, decembar je tu. Po prirodi užurban, mesec završnih računa, svođenja obaveza i sumiranja utisaka pred nama je. U tom završnom trku, dok pravite pauzu između dva izveštaja, dva bebi obroka ili kućnih

obaveza, onako uz kafu, opustite se i otplovite do Divčibara. Na svega 38 kilometara jugoistočno od Valjeva smeštene su Divčibare, turističko mesto na planini Maljen. Gde god da živite u Srbiji, neće vam biti potrebno više od četiri sata lagane vožnje do ove destinacije. U svakom slučaju, manje vremena i kilometara u odnosu na bilo koju inostranu metropolu. Lokalpatriotizam ili ne, prosudite sami. Kako smo mislima već tamo, evo i razloga zašto Divčibare.


u neurbanizovanoj, nekomercijalizovanoj prirodnoj sredini. Gužve na trgovima, zadimljenim salama i bučnim restoranima zamenite vatrometom iznad borovih šuma, snegom prekrivenim livadama i scenom nalik onoj u crtaću Maša i meda. Ako niste gledali tu epizodu, učinite to pre nego što donesete odluku kuda za najluđu noć.

VAZDUŠNA BANJA I POZITIVNA ENERGIJA Divčibare su deo niza valjevskih planina, a najviši je Crni vrh: 1095 metara. Kako pripadaju grupi nižih planina, na njima odmor mogu naći sve starosne kategorije, od beba do starijih osoba. Zahvaljujući mediteranskim vazdušnim strujanjima sa juga i vazdušnim masama sa Karpata, Divčibare predstavljaju vazdušnu banju i klimatsko lečilište, što je i zvanično proglašeno 1963. godine. Do današnjih dana Divčibare su se pokazale idelanim za lečenje bronhijalne astme, hroničnog bronhitisa, stanja nakon upale pluća... A ako ovome dodamo i činjenicu da dolaskom na Divčibare ulažete u svoj imunitet i obnovu energije, ima li boljeg razloga da novu godinu dočekate tamo.

JUTRO POSLE Zamislite da posle burne novogodišnje noći izađete u šetnju po svežem, čistom vazduhu, bez mirisa petardi i alkohola u vazduhu. Dopada vam se? Divčibare su jedna od planina koja ima najlepše vidikovce. Ukoliko vam vremenski uslovi dozvole, zaputite se nekim od najlepših pešačkih staza ka Golupcu, Paljbi, Ljutom kršu ili Kraljevom stolu. Imaćete drugačiji pogled na Srbiju, što je dobra uvertira u novu godinu.

SA PRIRODOM U NAJLUĐU NOĆ Gde god da se smestite na Divčibarama, u privatnom smeštaju, planinskim vilama ili hotelima, u najluđu noć uplovićete

NOVOGODIŠNJE RAZBUĐIVANJE Ako ste po prirodi aktivan tip, nema lepšeg razbuđivanja od skijanja ili zimskih sportova. Na Divčibarama postoji

nekoliko skijaških staza namenjenih profesionalcima, rekreativcima i deci. Crni vrh je najpoznatija staza namenjena iskusnijim skijašima. Dužinom od 800 metara i ski-liftom kapaciteta 700 osoba na sat, zadovoljava i zahtevnije skijaše. Rekreativcima i deci namenjene su tri manje staze dužine do 300 metara, s dečjim ski-liftovima. Drugim rečima, kvalitetno adrenalinsko razbuđivanje. Kada se probudite na ovoj lepotici, uz miris čaja sa cimetom ili rumom, belinom koja kuca na prozor i onim prazničnim raspoloženjem, bićete zahvalni što ste baš tu oblikovali neke nove želje i ciljeve. Želimo vam dobru energiju u najluđoj noći, kao uvod u još bolju novu godinu.

Babyplaneta

55


kuvajte sa nama

KOMORAČ SUPER BILJKA

Z

bog brojnih lekovitih svojstava komorač su uzgajali i koristili još stari Grci i Rimljani. Komorač je, naime, biljka čiji su svi delovi lekoviti. Odličan je izvor kalijuma, mangana i vitamina C. Smanjuje nivo holesterola i masti u krvi, stimuliše rad jetre i pankreasa. Semenke i koren ove superbiljke sadrže eterično ulje koje sprečava nadimanje, smiruje grčeve u želucu i crevima i poboljšava varenje, pa su sastavni deo čajeva za čišćenje organizma. Komorač je naročito popularan kod pripadnica lepšeg pola jer pomaže u smanjenju i održavanju telesne težine ali i reguliše menstrulni ciklus.

Takođe, jača imunitet i pozitivno utiče na nervni sistem i dobro raspoloženje. Komorač se smatra pravim saveznikom novopečenih roditelja jer pomaže kod ublažavanja grčeva kod beba. Ne preporučuje se trudnicama, ali je zato na spisku namirnica za dojilje jer stimliše izlučivanje mleka. U kulinarstvu komorač se koristi prilikom spravljanja čorbi, jela sa mesom, sosova. Seme se koristi kao dodatak sirovoj hrani, hlebu i pecivima, konzervisanom povrću, dok se ekstrakti etarskog ulja koriste za proizvodnju alkoholnih i bezalkoholnih pića, likera i slatkiša.

SUPA OD KOMORAČA 3 glavice komorača 2 glavice crnog luka 1 kocka za supu sitno seckan list peršuna so, biber Na zagrejanom ulju propržiti sitno iseckan crni luk i komorač isečen na komadiće. Dodati kocku za supu i 1l vode pa sve kuvati oko 20 minuta. Kada je gotovo, izmiksati štapnim mikserom i dodati začine.

MUSAKA OD KOMORAČA 2 glavice komorača 2 glavice crnog luka 400g mlevenog mesa paradajz pire 100 g kačkavalja so, biber Komorač iseći na kockice i blanširati ga. Na zagrejanom ulju propržiti luk i meso, dodati paradajz pire i začine pa krčkati oko pet minuta. U nauljenu vatrostalnu posudu naizmenično ređati komorač i mleveno meso. Na kraju posuti rendanim kačavaljem i zapeći u rerni.

56 Babyplaneta


Babyplaneta

57


MESTA NA KOJIMA MOŽETE POTRAŽITI BESPLATAN PRIMERAK ČASOPISA

AKSA KIDS MEGA STORE: BEOGRAD, NOVI SAD, ČAČAK, KRAGUJEVAC, NIŠ, ŠABAC, ZRENJANIN, KRUŠEVAC, N.PAZAR pRODAJNA Mesta BABY PLANETA

ZRENJANIN: Tweety, Svetosavska 5, tel. 023/235 692; PIROT: Gali tekstil, Trg pirotskih oslobodilaca 64, tel. 063/693 455; LESKOVAC: Dody Shop, Mlinska 30, tel. 016/214724; INĐIJA: Alf, Vojvode Stepe 8, tel. 022/560 316; Jug Bogdanova 43, tel. 022/565681; NOVI BANOVCI (KABLAR): Happy kids, Svetosavska 1g, tel. 022/349 329; VALJEVO: Viva kids, Sinđelićeva 37, tel. 014/291 461; LAZAREVAC: Čili vili, Karađorđeva 25, tel. 011/8125 570; ĆUPRIJA: UTZR TONNY- radnja Monika, Kneza Miloša 41, tel. 062/257

OSTALO

BEOGRAD: GAK "Narodni front", Kraljice Natalije 62; Klinika za ginekologiju i akušerstvo KCS, Koste Todorovića 26; KBC Zvezdara, Preševska 31; KBC "dr Dragiša Mišović", Bulevar kneza Aleksandra Karađorđevića 64; Opšta bolnica MEDIGROUP, Milutina Milankovića 3; Opšta bolnica Bel Medic, Voždovac, Koste Jovanovića 87, Senjak, Viktora Igoa 1, Novi Beograd, Palmira Toljatija 1; Dom zdravlja Savski venac, Pasterova 1; Dom zdravlja Mirijevo, Matice srpske 45a; Dom zdravlja Voždovac, Krivolačka 4-6; Dom zdravlja Šumice, Ustanička 125; Dom zdravlja "Dr Aleksandar Jeličić", Meštrovićeva 34; Dom zdravlja Žarkovo, Spasovdanska 4a; Dom zdravlja Rakovica, Zdravstvena stanica Rakovica, Kraljice Jelene 22, Zdravstvena stanica Kanarevo brdo, Srpskih udarnih brigada 6, Zdravstvena stanica Resnik, Edvarda Griga 18, Zdravstvena stanica Labudovo brdo, XI krajiške divizije 57; Dom zdravlja Zemun, dečji dispanzer u Savetovalištu za ishranu, Rada Končara 46, Zdravstvena stanica Surčin, predškolski dispanzer, Vojvođanska 109; Opšta bolnica „AnaLife“, Skadarska 5 (Zemun); Dom zdravlja "Dr Milutin Ivković", Grge Andrijanovića 8; Pedijatrijska ordinacija Dr Raketić, Banjički venac 28; Poliklinika Medilek tim, Koste Trifkovića 1; Zavod za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju "Prof dr Cvetko Brajović", Kralja Milutina 52; Primanella, Vidikovački venac 80v; Logopedski centar "Higia Logos", Mirijevski bulevar 17b; Specijalna ginekološka klinika "Jevremova", Gospodar Jovanova 51; Vrtić "Bubamara", Pribojska 42a; Škola roditeljstva Nada Lazić, Kozjačka 3-5; SMEDEREVO: Dom zdravlja, Knez Mihajlova 51; NOVI SAD: Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, Hajduk Veljkova 10, Dom zdravlja, Bulevar Cara Lazara 75; Privatna pedijatrijska ordinacija „Dr Jovan Redžek“, Aleksandra Belića 4; KRAGUJEVAC: Dom zdravlja, Kralja Milutina 1, Stanovo, KC Kragujevac, Klinika za pedijatriju, Zmaj Jovina 30; SRBOBRAN: Dom zdravlja „Dr Đorđe Bastić“, Jovana Popovića 25/1; VRBAS: Dom zdravlja „Veljko Vlahović“, Palih boraca 20; KRUŠEVAC: Opšta bolnica Kruševac, Kosovska 16, pedijatrijska ordinacija „Primum vivere“, Gazimestanska 16/1, pedijatrijska ordinacija „Dr Milena“, Gazimestanska 10/2; Dom zdravlja, Kosovska 16; LOZNICA: Dom zdravlja „Dr Milenko Marin“ , Bolnička 65; KRALJEVO: Dom zdravlja, Jug Bogdanova bb; LESKOVAC: Dom zdravlja, Vlade Đorđevića; Dečja ordinacija OSMEH, Kosovska bb;

58 Babyplaneta

302; VRBAS: Jasmina - Dečiji svet, Gustava Krkleca 5, tel. 021/708 040; STARA PAZOVA: Švrća, Ćirila i Metodija 12, tel. 022/310 594; NOVA PAZOVA: Švrća, Njegoševa 13, tel. 022/323 316; SREMSKA MITROVICA: Alf, Vojvode Stepe BB; BAČKA PALANKA: Butik Nina, Zanatski centar City, tel. 021/6044 379; POŽEREVAC: Albertino, Čede Vasovića 14, tel. 012/532 325; SUBOTICA: STR Sunčica, Ištvana Sečenjija 3, tel. 024/525 630;

NIŠ: Dom zdravlja, Vojvode Tankosića 15; Specijalistička pedijatrijska ordinacija „Dr Dudica Milenović“, Bulevar Nemanjića 52, TC Zona 3, lokal 18, Poliklinika Human, Bul.Dr. Zorana Đinđića 14-24 i 15; SUBOTICA: Dom zdravlja, Đure Đakovića 14; Specijalistička pedijatrijska ordinacija „PEDIJATRICA“, Branislava Nušića 6b; POŽAREVAC: Dom zdravlja, Jovana Šerbanovića 10; VRŠAC: Dom zdravlja, Abraševićeva bb; BOR: Dom zdravlja, Nikole Kopernika 2-4; ČAČAK: ZC "Dr Dragiša Mišović", Dr Dragiše Mišovića 205; Dom zdravlja, Učiteljska 3; Specijalističko pedijatrijska ordinacija „DR VERA MARKOVIĆ“, Sinđelićeva 52; Privatna pedijatrijska ordinacija „DR HERCOG I DECA“, Nadežde Petrović 6; UŽICE: Dom zdravlja, Ginekologija, Jug Bogdanova 4, Dečji dispanzer, Kosovska bb; ZRENJANIN: Dom zdravlja „Dr Boško Vrebalov“, Emila Gavrila 25; Opšta bolnica "Đorđe Joanović", Dr Vase Savića 5; MLADENOVAC: Dom zdravlja, Kraljice Marije 15; VLASOTINCE: Dom zdravlja, Moše Pijade 2; VRANJE: Dom zdravlja, Bore Stankovića bb, Laboratorija Human Humanum, Kralja Stefana Prvovenčanog 49; VALJEVO: Opšta bolnica, Sinđelićeva 62, Dom zdravlja, Železnička 12; ŠABAC: Opšta bolnica, Popa Karana 4; Dom zdravlja, Popa Karana 2-4; Privatna pedijatrijska ordinacija „Neomedik kids“, Jovana Cvijića 8; SREMSKA MITROVICA: Privatna pedijatrijska ordinacija „Dr Jelena Dinčić“, Šećer sokak 59; ZAJEČAR: Dom zdravlja, Rasadnička bb, Bolnica Zaječar, Odeljenje pedijatrije, Rasadnička bb; NEGOTIN: Dom zdravlja, Badnjevska 4; POŽEGA: Dom zdravlja, Jug Bogdanova 1; Samostalna specijalistička pedijatrijska ordinacija „Dr Milan Šijak“, Visibaba; ĆUPRIJA: Dom zdravlja, Kneza Miloša bb; PARAĆIN: Dom zdravlja, Majora Marka bb; PANČEVO: Dom zdravlja, Miloša Obrenovića 2; LAPOVO: Dom zdravlja, Ive Andrića 9; VELIKA PLANA: Dom zdravlja "Dr Milan Bane Đorđević", Miloša Velikog 110; OBRENOVAC: Primanella, Miloša Obrenovića 117; ZLATIBOR: ZU Apoteka Iva 1, 1 TC Jezero bb; ZU Apoteka Iva 2, 1 TC Pijaca bb; SVILAJNAC: Dom zdravlja, Žikice Jovanovića Španca 47; IVANJICA: Dom zdravlja, 13.septembra 39; GORNJI MILANOVAC: Dom zdravlja, Tihomira Matijevića 2; SOMBOR: Opšta bolnica „Dr Radivoj Simonović“, Vojvođanska 75; PROKUPLJE: Laboratorija Human plus, Partizanska 16; Aleksinac: Laboratorija Human Ana, Dragčeta Milovanovića 49;


Babyplaneta

59


Baby planeta 46  

Besplatan casopis za trudnice i roditelje

Advertisement