Baby planeta 38

Page 1AVG./SEP. 2016. BROJ 38

14

POZNATI RODITELJ Ana Stanić

18

26

U CENTRU PAŽNJE

32

Auto-sedišta čuvaju naše najveće blago

TEMA BROJA

Polazak u vrtić, ispit dečje samostalnosti

KAŽI AAA

Bolja kontrola dijabetesa uz sport

44

OGLEDALCE

Krema briše letnju patnju kože

40

54

STOČIĆU, POSTAVI SE

Vreme je za bebin doručak!

Osnivač i izdavač: Keprom d.o.o. Adresa redakcije: Viline vode 47/III, 11000 Beograd Tel/fax: 011/2084-377; 2084-388 e-mail: babyplaneta@keprom.com Glavni i ogovorni urednik: Jelena Stančić Redakcija: Jelena Stančić, Angelina Radulović Art Direction & Design: Vidak Guzina Design: Mirka Stojić Fotografija: Shutterstock, Dreamstime, stock.xchng

Stručni saradnici: dr Danijela Milosavljević, dr Vesna Branković-Brkan, Dr sci. med. Duško Spasovski, VMS Anđelka Kotević, nutricionista Živka Vlajković, Milan Kojić, magistar kinezi terapije Snežana Trtica Graovac, turizmolog Saradnici i prijatelji: Udruženje „RODITELJ“, Bebac.com, Halobeba, Sandra Pejović, Milica Milojičić, Danica Maletić, Nikola Simić, Jovana Rusić, Sanja Pešić, Ivana Cvejić, Tamara Popović, Sonja Arlov, Sara Rakić, Jelena Jelić Marketing: babyplaneta@keprom.com Kontakt sa čitaocima: Jelena Stančić babyplaneta@keprom.com

KOFER

U potrazi za prirodom

Štampa: Rotografika d.o.o. Segedinski put 72, Subotica Tiraž:

30000 komada Distribucija:

Keprom d.o.o.

BABY PLANETA CIP - Katalogizacija u publikaciji Narodna biblioteka Srbije, Beograd 37 BABY planeta / glavni i odgovorni urednik Jelena Stančić. - God. 1, br. 1 (april 2010)-. - Beograd : Keprom, 2010- (Subotica : Rotografika). - 30 cm Dvomesečno. ISSN 1821-4967 = Baby planeta COBISS.SR-ID 174545164


priča se

Kompanija Keprom poklonila auto-sedišta porodiljama u GAK Narodni front U okviru akcije „Bezbednost nikada nije na odmoru“ kompanija Keprom je u GAK Narodni front trima porodiljama poklonila auto-sedišta iz grupe 0+. Mamama prvorotkama sedišta je uručio Dušan Borković, dvostruki prvak Evrope u automobilizmu, promoter i zaštitno lice kampanje. Svečanom uručivanju auto-sedišta, pored predstavnika kompanije Keprom, prisustvovali su dr Radomir Marković, pomoćnik direktora GAK Narodni front, Ilijana Radovanović ispred Sekretarijata za obrazovanje i dečiju zaštitu Grada i članica Veća opštine Savski venac Danijela Mirjanić. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji samo 32 odsto roditelja koristi auto-sedišta tokom prve tri godine deteta, a čak 90 odsto njih to čini nepravilno. Takođe, poslednje decenije u Srbiji je u saobraćaju teško povređeno više dece putnika u automobilima nego mališana pešaka. To su samo neki od razloga zbog kojih je kompanija Keprom prošle godine pokrenula kampanju „Bezbednost nikada nije na odmoru“. Njen cilj je da edukuje roditelje o važnosti sigurne vožnje i upotrebi auto-sedišta kako bi se zaštitili naši najmlađi dok su putnici u automobilu.

Aksa Outlet u Krnjači

Sve o prvim danima škole pročitajte na vašoj Ringeraji Ringeraja.rs forumi obiluju savetima mama vezano za polazak mališana u školu, počev od izbora škole, učiteljice ili školske tašne, pa do onih o domaćim zadacima i školskoj užini. Pored foruma, na Ringeraji vas čeka i mnogo korisnih tekstova. Oni će vam pomoći da odredite stil učenja koji najviše prija vašem đaku, da opremite dečji kutak za učenje, kao i u brojnim odlukama, poput onih - u školu sa šest ili sedam godina ili, kako pomoći deci da na vreme poprave loše ocene. Tu su i zanimljivi nagradni konkursi u okviru kojih možete osvojiti školski pribor za svog mališana. Dobrodošli na www.ringeraja.rs!

4 Babyplaneta

Na drugom spratu Aksa radnje u naselju Krnjača u Beogradu počeo je sa radom Aksa Outlet centar. Po cenama, koje su i do 50 posto niže od redovnih, možete kupiti proizvode iz nekoliko kategorija: krupna oprema, odeća za mališane od prvog dana do 12 godina, igračke, kozmetiku, kao i proizvode iz kategorije CFL (cucle, flašice, laže). Čekamo vas u Aksa Outlet centru, Zrenjaninski put 28!


U Beogradu postavljene tri klupe za dojenje Postavljanje treće MAM klupe za dojenje u Beogradu, one na Zemunskom keju, kruna je akcije „MAMino mesto za dojenje“. Ovime je na najlepši način podržana Svetska nedelja dojenja koja se ove godine slavi pod sloganom „Dojenje: ključ za održivi razvoj“. Pored one na Zemunskom keju, u Beogradu se nalaze još dve MAM klupe za dojenje, jedna u Tašmajdanskom, a druga u Karađorđevom parku. Akcija „MAMino mesto za dojenje“ snažna je podrška dojenju kao najboljem i najzdravijem načinu ishrane beba, kao i podizanju svesti o dojenju na javnom mestu. Sredstva za postavljanje MAM klupa za dojenje obezbeđena su izdvajanjem pet dinara od prodaje svakog proizvoda brenda MAM. Postavka MAM klupa za dojenje realizovana je uz podršku Grada Beograda i Javnog komunalnog preduzeća „Gradsko zelenilo“ koje je izradilo projektno rešenje klupe. Podršku projektu dali su i Halobeba, Udruženje Roditelj, kao i društveno odgovorne kompanije Aksa Kids Mega Store, Dexy Co, Lilly i Delhaize.

Kompanije NIS i Aksa podržale kampanju "Bezbednost nikada nije na odmoru" Svoj doprinos kampanji „Bezbednost nikada nije na odmoru“ dala je i kompanija NIS: ona će u saradnji sa Aksa dečjim radnjama pomoći da roditelji do auto-sedišta dođu po što povoljnijim uslovima. Naime, u periodu od 6. juna do 15. septembra 2016. za svaku kupovinu goriva, robe ili usluga na NIS Petrol i Gazprom benzinskim stanicama u vrednosti od 4.000 dinara i više, u svim maloprodajnim objektima AKSA Kids Mega Store ostvaruje se pravo na 20 posto popusta na odabrane modele auto-sedišta. Više o akciji pronađite na www.aksa.rs

Sezona akcija u Aksi I pored toga što će tokom avgusta i septembra mnogi roditelji sa svojim mališanima biti na odmoru, sigurni smo da će Aksine radnje biti pune, jer je Aksa za svoje verne kupce i one koji će to tek postati spremila punu korpu popusta i akcija. Sa prvim danima avgusta startuje specijalna akcija koja će trajati do 15. avgusta, a njome će Aksa dati podršku Svetskoj nedelji dojenja. Na sniženim akcijskim cenama naći će se odabrani proizvodi koji će i mami i bebi pomoći da uživaju u bliskosti koju samo dojenje može da pruži. Potom 12. avgusta počinje četvrta ovogodišnja HIT ponuda, a nekoliko dana kasnije i Aksina školska ponuda koja će vam omogućiti da spremno dočekate novu školsku godinu. Ceo avgust u Aksi biće mesec Sebameda. Naravno, tu su i Aksa redovne akcije koje startuju petkom, na svake tri nedelje. Pratite nas na Aksa facebook strani i saznajte sve o našim akcijama. Čekamo vas u Aksi!

Babyplaneta

5


saveti Udruženja "RODITELJ"

Do roditeljskog uz ličnu kartu

J

edna od najvećih roditeljskih noćnih mora je prikupljanje brojnih papira za ostvarivanje prava na roditeljski, dečji dodatak ili čak samo za prijavu rođenja deteta. Umesto da uživaju u novoj roditeljskoj ulozi, otac i majka su često prve nedelje bebinog života provodili pred šalterima, prikupljajući dokumentaciju neophodnu da bi ostvarili svoja prava. Nedavnim stupanjem na snagu Zakona o opštem upravnom postupku bitka sa papirologijom postaje prošlost, bar tako obećavaju iz Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Po odredbama ovog zakona, građani više neće morati da na šalterima predaju dokumente u koje državni službenici međusobnom razmenom mogu da imaju uvid. To se pre svega odnosi na izvode iz matične knjige rođenih, izvode iz knjige državljana i druga dokumenta koja se već nalaze u državnim službenim evidencijama. Kako je objasnila ministarka Kori Udovički, koja je i inicirala promenu zakona, više neće biti potrebno da građani kao dokaz donose potvrdu o prebivalištu ako taj podatak već postoji u ličnoj karti.

Smisao ovog zakona je da pojednostavi i pojeftini ostvarivanje određenih prava a građane i njihove potrebe postavi u centar. Nadamo se da će Zakon zaživeti i značajno olakšati ostvarivanje određenih prava, iako su iz Ministarstva najavili da se puna primena ovog zakona očekuje od juna 2017. godine. Interesantno je da su predviđene i kazne za službenike koji ne postupaju po ovom zakonu i traže od građana dokumente koje sami mogu da pribave. Zakonski rok za razmenu podataka je 15 dana, ali u Ministarstvu očekuju da će se u praksi to odvijati brže. Tako će, na primer, ubuduće za ostvarivanje prava roditeljskog dodatka biti dovoljna samo lična karta i popunjen zahtev. Iako nešto složenije, i ostvarivanje prava na dečji dodatak je olakšano: zaposleni u lokalnim upravama građanima će pribavljati izvode iz matične knjige rođenih za svu decu u porodici, uverenje o državljanstvu za onoga ko podnosi zahtev, potvrdu o prihodima u poslednja tri meseca koja prethode mesecu podnošenja zahteva za svakog člana domaćinstva koji ostvaruje prihode. Ipak, neka dokumenta će roditelji morati sami da pribave.

Za ostvarivanje jednokratne socijalne pomoći takođe će većinu papirologije obezbeđivati službenici - podatke o imovnom stanju građanina koji traži pomoć, podatak iz matične knjige rođenih, podatak da li je dete redovan učenik, ugovore o nepokretnosti, o tome da su članovi domaćinstva nezaposleni i sve druge neophodne podatke.

Manji i troškovi Novi Zakon o opštem upravnom postupku ne samo da će pojednostaviti procedure već će i smanjiti troškove. Na primer, troškovi prijave ličnog imena deteta sada će koštati 600 dinara, umesto dosadašnjih 3.402 dinara. U Ministarstvu su, takođe, izračunali i da će se uštedeti milioni radnih sati koje su građani trošili na pribavljanje dokumenata umesto uprave.

Udruženje „RODITELJ“ info@roditelj.org www.roditelj.org www.facebook.com/roditelj

6 Babyplaneta


Babyplaneta

7


biramo za vas

CARRIWELL HIGIJENSKE GAĆICE Za pripijanje higijenskih uložaka u toku postporođajnog krvarenja idealne su Carriwell higijenske gaćice. Prilagodljive su i čvrsto drže uloške na mestu. S obzirom na to da su napravljene od mrežastog materijala, omogućavaju koži da nesmetano diše, što je od velike važnosti za oporavak, pogotovo posle carskog reza. U toku trudnoće, zbog pritiska na područje karlice i bešike dolazi do gubitka kontrole nad bešikom i takozvanog „bežanja“ mokraće. Carriwell higijenske gaćice odlične su i u tim situacijama, jer čvrsto drže uloške za inkontinenciju na mestu. Carriwell higijenske gaćice veoma su ekonomične, jer mogu da se korisite i do deset puta, a radi dužeg trajanja preporučuje se ručno pranje. U pakovanju je pet pari gaćica. Aksa Kids Mega Store i druge bolje snabdevene dečje radnje i apoteke.

CHICCO RUČNA PUMPICA ZA IZMAZANJE MLEKA Chicco Wellbeing pumpica za izmazanje idealna je u situaciji kada mama koja doji neko vreme mora da bude odsutna. Da beba ne bi bila uskraćena, mama joj može ostaviti neophodno mleko. Takođe, pumpica pomaže i tokom prelaska sa dojenja na hranjenje flašicom. Chicco pumpica Wellbeing izuzetno je komforna za korišćenje. Deo koji se stavlja na dojku obložen je mekanim silikonom koji se savršeno prilagođava svim veličinama dojki. Ručka za izmazanje ergonomski je oblikovana i obložena mekanim materijalom, pa savršeno pristaje u ruku. Chicco pumpica za izmazanje Wellbeing napravljena je bez bisfenola A i kompatibilna je sa svim Wellbeing Chicco flašicama. Aksa Kids Mega Store, bolje opremljene apoteke i dečje radnje.

KRÄUTERHOF GEL OD EKSTRAKTA PUŽEVE SLUZI Nemački brend Kräuterhof, poznat po proizvodnji konjskog balzama, krema i gelova na prirodnoj bazi, u ponudi ima nov proizvod - gel od ekstrakta puževe sluzi. Osim Poly Helixan komponente koju puž luči za potpunu obnovu svoje kože i kućice, u sastav gela ulazi i alantoin koji stimuliše regeneraciju i mekoću kože. Proteini hrane kožu i čine je glatkom, dok vitamini A, C i E podstiču sintezu kolagena i obnavljanje epiderma. Jedan od sastojaka novog gela su i alfa-hidroksi kiseline koje imaju piling efekat, te pomažu u odstranjivanju starih i mrtvih ćelija. Kräuterhof gel od ekstrakta puževe sluzi utiče na zarastanje ožiljaka, ublažav strije i ravna bore, a delotvoran je i u tretmanu kože sa aknama. Takođe, štiti od UV zračenja i slobodnih radikala. Gel prijatno miriše, lako se razmazuje i upija. Velika apoteka, Aksa i bolje snabdevene apoteke i drogerije širom zemlje.

LYCIA TRAKE ZA DEPILACIJU Lycia trake za depilaciju lica kao i trake za depilaciju ruku i nogu iz linije Nežan dodir sadrže ekstrakt nevena, koji ima umirujuća i ublažavajuća svojstva, dok vosak obogaćen titanijum dioksidom omogućava lakšu depilaciju i dugotrajnije rezultate. Lycia trake iz linije Savršen dodir sa pčelinjim voskom namenjene su normalnoj koži i obuhvataju trake za depilaciju lica, trake za depilaciju ruku i nogu i trake za depilaciju pazuha i bikini zone. Lycia Prirodni dodir trake za depilaciju sa 100 posto prirodnim voskom i blagim biljnim mirisom namenjene su svim tipovima kože. Mogu se naći u pakovanjima od 20 komada i to kao trake za depilaciju lica i trake za depilaciju ruku i nogu. Velika apoteka, Lilly, dm, Mercator i Roda objekti, Delhaize Tempo, bolje snabdevene apoteke i radnje.

CHICCO TUPFERI ZA GRUDI Chicco tupferi za grudi za jednokratnu upotrebu napravljeni su od superapsorbujućeg materijala koji efikasno upija tečnost, čime se sprečava razlivanje, pa su grudi i bradavice uvek suvi. Specijalni oblik uloška i nežni materijal omogućuju koži da diše. Chicco tupferi mogu se koristiti u grudnjaku specijalno dizajniranom za dojilje, ali i u običnom. S obzirom na to da su ekstra tanki, ne ocrtavaju se ispod odeće. Anatomski oblik i lepljiva traka koja ga fiksira za grudnjak omogućuju da Chicco tupfer čvrsto stoji na mestu.

8 Babyplaneta

Aksa Kids Mega Store i druge bolje opremljene dečje radnje i apoteke.


Babyplaneta

9


biramo za vas

CHICCO BABY MOMENTS Uz Chicco baby moments proizvode kupka i kupka i šampon kupanje bebe postaje najlepši deo dana. I u tome možete svakodnevno uživati i beba i vi, jer su ovi proizvodi namenjeni za svakodnevnu negu osetljive i nežne bebine kože. Chicco baby moments kupka i kupka i šampon nežno čiste kosu i kožu. Formula bez suza na bazi nevena ima umirujuća svojstva, kožu i kosu čini mekom a ne nadražuje oči. Proizvodi su hipoalergenski i dermatološki testirani, poštuju fiziologiju bebine kože, ne sadrže paraben, štetne hemikalije, alkohol i veštačke boje te su pogodni za negu od prvog bebinog dana. Prepoznatljivi po blagoj mirisnoj noti i elegantnoj ambalaži, Chicco baby moments kupka i kupka i šampon dolaze u tri pakovanja, od 200, 500 i 750 ml. Aksa Kids Mega Store, Velika apoteka, Lilly, dm, Mercator i Roda objekti, Delhaize Tempo i Maxi objekti, bolje snabdevene apoteke i radnje.

DAJDAJ NAVLAKA ZA AUTO-SEDIŠTE 0+ DajDaj navlaka od mekanog bambus frotira ovog leta je obavezan deo opreme. Bez obzira na to da li se spremate na put ili vozite po gradu, u toplim letnjim mesecima ona će vašem detetu omogućiti prijatniju vožnju, a vama manje stresa. DajDaj navlaka je veoma prijatna na dodir, smanjuje znojenje i olakšava čišćenje sedišta. Pamučna postava obezbeđuje savršeno nalezanje na korpu, a po potrebi može se okrenuti i koristiti pamučna strana. Napravljena je tako da odgovara većini sedišta/korpi od 0 do 13 kg (0+) sa Y vezom. Vrlo se brzo i lako postavlja, ima podešene otvore za kaiševe za vezivanje, tako da je beba potpuno bezbedna tokom vožnje. Uskoro u prodaji i veličina za sedišta do 18 kg. Uživajte u letu i vožnji! Odabrane Aksa radnje u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, sajtovi shop.aksa.rs i www.dajdaj.com

NOVE SLUBAN KOCKE Igranje kockama pravi je način da se najmlađi zabave a da istovremeno, kroz igru, razvijaju kreativnost i stvaralačko izražavanje. Slažući kocku po kocku, devojčice i dečaci će uživati u nastajanju novih oblika, a kada ih završe, njihovo će oduševljenje biti nemerljivo. Novi oblici koji stižu iz Slubana mališanima otvaraju svet života na farmi. Biće neverovatno zabavno posmatrati ih dok slažući kocke iščekuju da se ispred njih pojave novi oblici - mešalica, bager, traktor, kombajn i druga zanimljiva vozila sa farme. Sluban kockama mogu da se igraju devojčice i dečaci stariji od šest godina. Aksa Kids Mega Store i druge bolje opremljene bebi radnje.

MAM LAŽE U KUTIJI ZA SAMOSTERILIZACIJU Dok imuni sistem bebe ne ojača dovoljno da se sam odbrani od bakterija i virusa, njen pribor uvek treba da bude savršeno čist. Sve MAM laže su upakovane u posebne kutijice za samosterilizaciju, pomoću kojih će biti besprekorno sterilisane za samo tri minuta. Sipajte vodu u kutijicu do označenog nivoa, zatim stavite laže, zatvorite kutijicu i stavite je u mikrotalasnu rernu. Posle tri minuta laže će biti čiste i spremne za upotrebu. U MAM kutijici istovremeno možete sterilisati dve laže. Aksa Kids Mega Store i druge bolje opremljene bebi radnje i apoteke.

FRESH’N SOFT VLAŽNE MARAMICE Pranje ruku i redovno održavanje lične higijene navike su koje mališani treba da usvoje od najranijeg uzrasta. U situacijama kada nemate pristup tekućoj vodi i sapunu, važan saveznik biće vam Fresh’n Soft vlažne maramice. Velika pakovanja vlažnih maramica od 72 i 90 komada idealna su za kućnu upotrebu u svim prilikama – pri presvlačenju bebe, za higijenu lica ili ruku, a mogu ih koristiti i ostali članovi porodice. Fresh N’ Soft antibakterijske vlažne maramice za samo nekoliko trenutaka će temeljno ukoliniti sve nečistoće sa kože, ne narušavajući pri tom njenu pH vrednost. Ne sadrže alkohol, te su pogodne i za najosetljiviju kožu. Malo džepno pakovanje od 15 komada idealno je za dečju torbu ili džep, dok će namensko travel pakovanje od 20 komada naći mesto u svakoj putnoj torbi ili koferu.

10 Babyplaneta

Aksa Kids Mega Store, Mercator, Roda, Super Vero, Dis,Velika apoteka i ostale bolje snabdevene apoteke i dečje radnje.biramo za vas

CHICCO PRVE IGRAČKE Da bi spokojno utonula u svet snova, beba pre svega mora da razvije osećaj da je njen krevetac mirno i sigurno mesto. Chicco igračke iz kolekcije First dreams, kombinujući laganu i opuštajuću muziku i prijatne svetlosne efekte, stvaraju magičnu atmosferu koja bebi pomaže da utone u san. Igračke iz Chicco kolekcije First dreams idealne su za vašeg mališana ali i kao poklon vama dragom bepcu. Lako se montiraju na krevetac i skidaju, tako da magičnu atmosferu za uspavljivanje uvek možete poneti gde god krenete sa mališanom. Svaka od ovih igračaka dolazi u plavoj i roze boji, za dečaka i devojčicu. Aksa Kids Mega Store i druge bolje opremljene bebi radnje.

CHICCO HRANILICA POLLY PROGRES5 Polly Progres5 nova multifunkcionalna hranilica jedina prati prati rast i razvoj vašeg deteta od rođenja pa do tri godine. Tek rođene bebe uživaće u udobnoj i mekanoj ležaljci. Kada porastu i budu spremne za čvrstu hranu, Polly Progres5 se može koristiti kao tradicionalna hranilica sa poslužavnikom. Uklonite li poslužavnik i primaknete hranilicu, mališan vam se može pridružiti za stolom u zajedničkim obrocima. Kada mali gurman preraste hranilicu, jednostavno je možete transformisati u buster. S obzirom na to da se svaki deo hranilice podešava, nije teško pronaći najudobniji položaj kako bi mališan uživao u gastronomskim doživljajima. Sedište ima četiri pozicije nagiba naslona, osam položaja visine, tri za oslonac za nogice, a poslužavnik se po potrebi skida i pere u mašini za sudove. Kada je sklopljena, hranilica stoji samostalno, dok prednji točkovi omogućuju lako pomeranje iz jedne prostorije u drugu. Aksa Kids i Mega Store i druge bolje opremljene dečije radnje.

GRACO DUO SISTEM FAST ACTION FOLD Ukoliko ste mobilni roditelji, a pri tome želite da vas novi član porodice prati u stopu, predlažemo vam savršen putni sistem - kolica Graco Fast Action Fold. Ova lagana kolica, namenjena mališanima od rođenja do 15 kilograma, imaju sve što je neophodno za život u pokretu - auto-sedište iz grupe 0+, sedište sa naslonom podesivim u više položaja, sigurnosni sistem pojaseva sa pet tačaka vezivanja, veliku tendu, korpu za nabavke, poslužavnik za odlaganje čaša za roditelje i poseban za bebe. Prednji rotirajući točkovi sa sistemom amortizera po potrebi se mogu zaključati. Zahvaljujući njima lako se kreću po svim terenima. Ipak, ova kolica jedinstvenim čini to što ih jednim potezom ruke lako i brzo možete sklopiti i odložiti. Aksa Kids i Mega Store i druge bolje opremljene dečije radnje.

HAUCK SHOPPER TRIO SET Iako ovaj trodelni sistem uključuje kolica, nosiljku i auto-sedište, težak je samo 15,2 kilograma. Prednji rotirajući točkovi garantuju lako upravljanje i skretanje u raznim pravcima, dok sistem amortizera u njima vožnju čini još sigurnijom i prijatnijom bez obzira na konfiguraciju terena. Da bi vaš mališan potpuno uživao, naslon možete podesiti u jedan od tri položaja kao i prečku i oslonac za noge. Ako se desi da tokom vožnje u kolicima beba utone u san, budite bez brige: jednim potezom auto-sedište iz kolica možete premestiti u automobil, a da je pri tome ne probudite. Ako vam je praktičnost jedna od osnovnih kriterijuma pri izboru kolica, onda su Hauck Shopper trio naša preporuka jer poseduju lako podesivu tendu, presvlaku koja se može skinuti i oprati, kao i veliku korpu za odlaganje stvari bilo da sa bebom idete u šetnju ili u šoping. Aksa Kids Mega Store, ostala Baby planeta prodajna mesta i druge bolje opremljene bebi i dečje radnje. Spisak Baby planeta prodajnih mesta nalazi se na strani 58.

12 Babyplanetapoznati roditelj

Roditeljstvo vas nauči da druge volite više nego sebe

N

jene pesme su devedesetih bile nezaobilazan deo odrastanja. Svoju prepoznatljivost Ana Stanić zadržala je i kada je započela solo muzičku karijeru, a publika je se poslednjih godina i te kako uželela. Naime, tek je 2015, posle šest godina pauze, izdala novi album, „Priču za pamćenje“. Razlog je najlepši na svetu – postala je mama pa je želela da se posveti Vuku i njegovom odrastanju. Koliko razume probleme sa kojima se svi roditelji susreću govori i činjenica da je ova poznata muzička umetnica nedavno postala ambasadorka Mreže za decu Srbije (MODS). Evo šta je Ana za Baby planetu ispričala o roditeljstvu. Zvuči kao fraza, ali roditeljstvo nam donosi velike promene u životu. Kako

14 Babyplaneta

vama izgleda to putovanje s Vukom, kada se osvrnete? - Za mene je roditeljstvo potpuno novo iskustvo, a otvorilo mi je neke nove poglede na život uopšte. Prilika da brinete o nekome, da ga učite svemu što ste vi naučili i gledate svet njegovim očima zaista ima moć da promeni osobu i njen sistem vrednosti u mnogo čemu. Sve ono što ste ranije smatrali važnim, odjednom deluje beznačajno u poređenju sa roditeljstvom. I, što je najvažnije, uči vas da druge volite više od sebe. Kako je izgledala vaša trudnoća, da li ste bili od onih trudnica što o svemu pomno čitaju i pripremaju se, ili ste prepuštali prirodi i instinktu da odrade svoje?

- Volim da mislim kako je bilo i jednog i drugog. Želela sam da se što bolje pripremim, dosta sam čitala i slušala savete bliskih žena. Ali sam se, takođe, vodila i svojim osećajem i uživala u tom jedinstvenom iskustvu, verujući da će, ako budem pratila savete lekara, sve biti u najboljem redu. Da li vam je trudnoća bila naporna, ili ste radili tokom nje? - S obzirom na to da mnogo volim svoj posao, nisam mogla da prestanem da radim ni tokom trudnoće. Naravno, u skladu sa mogućnostima. Na primer, nastupala sam na koncertu „White Sensation“ u petom mesecu trudnoće kao ambasador projekta „Dance4Life“ i, iskreno, malo me je bio strah da li će bebi smetati buka. No, sve je prošlo dobro.


Nisam dozvolila sebi da ulazim u stresne situacije niti da one utiču na mene, ali sam razmišljala o novoj muzici. Rađale su mi se nove ideje, delom inspirisane novom situacijom i novim poglavljem u mom životu. U kakvom su vam sećanju prve nedelje i meseci posle rođenja bebe, često veoma iscrpljujući za roditelja ma koliko se pripremao? - Ma koliko naporne ponekad bile, te prve nedelje će mi zauvek ostati u najlepšem sećanju. Ti prvi, za svakog roditelja pomalo nespretni koraci, ono su na osnovu čega učite i rastete kao osoba. Uživate u svakom trenutku a umor i nervoza veoma brzo prođu. Da li ste imali pomoć - bake, bebisiterke, koliko se vaš suprug uključivao i kako ste se organizovali dok je Vuk bio mali? - Imala sam zaista veliku pomoć svih ljudi u okruženju – od roditelja, preko rođaka do prijatelja. Naravno, suprug je uvek bio tu za mene. Njihova pažnja i saveti bili su mi dobrodošli, a stizali se nekako u pravom trenutku. Posebno saveti moje majke koja mi je i ovde bila neizmerna podrška. Ipak, volim da se maksimalno posvetim svom detetu, da svaki slobodan trenutak provedem sa njim, da isplaniram svaki dan i u njegov svet uvedem nešto novo iz čega će učiti. Zanimljivo je da ste dugo birali ime za vašeg dečaka. - Jeste, smatram da je ime koje dete nosi veoma bitno, jer ga okolina po njemu prepoznaje i stvara mišljenje o čoveku.

Želela sam nešto upečatljivo, nešto što asocira na snagu i borbu. Tako sam se na kraju odlučila za ime Vuk.

sebe, da voli, ali i svim onim svakodnevnim sitnicama kao što su disciplina, vožnja bicikla i sviranje gitare, na primer.

Napravili ste pauzu u karijeri da biste se posvetili sinu. Sa ove distance, verujete li da je to dobra odluka? Kako ste provodili vreme i da li vam je muzika nedostajala? - Naravno, nedostajao mi je rad u studiju, nedostajalo mi je komponovanje, ali sa dolaskom sina muzika je jednostavno morala da padne u drugi plan. Sa druge strane, ta pauza je za mene bila veoma značajna, jer sam imala vremena da razmislim, da se ozbiljnije posvetim muzici i zrelije pristupim svemu. Iz svega toga izrodio se album „Priča za pamćenje“ koji je izašao prošle godine.

Šta vam donosi najviše radosti kada je Vuk u pitanju, a šta vam pada najteže? - Kada je Vuk u pitanju, ništa mi ne pada teško. Uvek pronalazim novu energiju da provedem vreme s njim, ispunim mu želje i potrudim se da mu detinjstvo bude što lepše.

Nedavno ste zajedno sa Aleksandrom Radović i Vasilom Hadžimanovim postali ambasador Mreže organizacije za decu. Koji su vaši motivi? - Postala sam ambasador MODS-a jer sam svesna da se teška situacija u kojoj živimo prvenstveno loše odražava na decu, a kao majka jednog malog dečaka na to sam naročito osetljiva. Osim toga, ispunjena sam i srećna kada mogu da dam bilo kakav doprinos humanom i velikom cilju kakav je i dobrobit naše dece. Kojih se najvažnijih postulata u roditeljstvu vi i suprug pridržavate, šta vam je važno da Vuk ponese u život? - Vuka učimo pre svega da bude dobra osoba i džentlmen. Da poštuje druge, ali i

Rano je za iskazivanje talenata i sklonosti, ali da li kod Vuka primećujete muzičku crtu i ako je ima, hoćete li je negovati? - Kupili smo mu malu gitaru koju je već uspeo da polomi, pa smo morali da pronađemo novu. Ipak, i dalje je mali za ozbiljnije instrumente. Naravno, kada dođe vreme za to, i ukoliko pokaže interesovanje za muziku, nećemo ga sputavati. Naprotiv, nastojaćemo da sa njim podelimo sve svoje znanje i iskustvo. Ali nikako ne bih želela da ga mi usmeravamo u pravcu muzičke karijere, biće isključivo onako kako on odluči. Imate li neki savet za novopečene roditelje? - Provodite sa svojom decom što više vremena, pružite im što više ljubavi. Deca brzo rastu i pre nego što shvatite šta se dešava, ona će već biti svoji ljudi i imaće manje vremena za vas. Zato treba da uživate u svakom momentu.

Babyplaneta

15


Kolica Liteway 2 Top Special Edition Denim

3,2,1... odaberi sad

Za decu od rođenja do

kg

podesiva tenda, dunjica za noge i zaštita od kiše dolaze uz kolica

Sigurnosni sistem pojaseva sa tačaka vezivanja

položaja nagiba naslona

Oslonac za noge podesiv u položaja 16 Babyplaneta

prostrana korpa za bebine stvaritema broja

Polazak u vrtić, ispit dečje samostalnosti

V

raćanjem mame na posao nakon porodiljskog odusustva počinje nova era u životu deteta. Iako kod nas porodiljsko traje relativno dugo, duže nego u mnogim zemljama, mamama povratak na posao stvara glavobolju, jer se otvara pitanje ko će paziti dete. Bilo da

18 Babyplaneta

ga čuva baka i deka servis, ili da polazi u jaslice/vrtić, ono definitivno veći deo dana mora da bude razdvojeno od roditelja. Ovo je svojevrsni prvi ispit i za decu, ali i za roditelje, kojima odvajanje često pada teže nego podmlatku. Kada je u pitanju prvo odvajanje, polazak u jaslice ili vrtić, psiholozi savetuju da

dete postane deo kolektiva ili pre nego što napuni 18 meseci, ili sa pune tri godine. Jer, u periodu između druge i treće godine za decu su karakteristični strahovi od nepoznatih vršnjaka, nepoznate sredine i promene načina života, što može dosta da iskomplikuje adaptaciju.


Dakle, za što bezbolniji polazak u vrtić potrebno je da se dobro pripremite. Najpre možemo da se zapitamo kome teže pada razdvajanje, roditelju ili detetu? To je teško izmeriti, roditelju ukoliko se nikada nije odvajao od deteta, detetu - jer oseća da je roditelj zabrinut. Za razliku od ranije prakse, danas se u većini državnih i privatnih vrtića proces privikavanja deteta odvija postepeno i ima dovoljno vremena da se svi prilagode novoj situaciji. Najvažnje je da se roditelj pažljivo pripremi i sa stručnjacima u vrtiću napravi plan dolazaka. Od prvog dolaska, kada samo obiđu prostor, preko ostajanja desetak minuta, pa do ostajanja nekoliko sati i spavanja u vrtiću. Ceo ovaj proces, preporučuju stručnjaci, treba da traje najmanje dve do tri nedelje. U zavisnosti od uzrasta deteta, nekoliko dana pre polaska u jaslice ili vrtić objasnite mu šta će se događati u narednom periodu i koji su razlozi za to. Čak iako ne razume šta pričate, razumeće kontekst, kao i ton kojim mu se obraćate. Ohrabrujući i pozitivan stav, lišen bezrazložne strepnje, u velikoj meri može da pomogne da se dete opusti i lakše prihvati novu sredinu. Što je dete mlađe, trebalo bi lakše da se prilagodi na kolektiv, ali to je ipak individualno. Veoma je važno da uspostavite odnos pun poverenja sa vaspitačima, jer oni imaju mnogo više iskustva i stručni su da i vas i dete vode kroz proces adaptacije. Veoma je važno i da imate poverenja u vrtić, jer je to mesto u kojem će vaše dete često provoditi najveći deo dana.

Psiholozi savetuju da dete postane deo kolektiva ili pre nego što napuni 18 meseci, ili sa pune tri godine. Iskusne vaspitačice znaju kako je najbolje da postupate tokom adaptacije mališana na vrtić. Evo nekih saveta: • Najbolje je da detetu unapred kažete šta ga čeka, kakav je raspored dana i rutina. • Važno je da se s detetom pozdravite kratko, da mu kažete da ćete doći i da nakon toga odete bez oklevanja. Samo jedan „produžen“ pozdrav dete može da dovede do anksioznosti i suza. • Roditelji treba da znaju da je trenutak rastanka krizan za dete, ali će najveći broj njih da se smiri i počne igru ubrzo nakon što roditelj ode. • Neka deca u prvim danima ulaze u sobu bez otpora, zainteresovana za nove igračke, da bi tek posle nekoliko dana, kada prođe ushićenost novim prostorom i igračakama, počela da pokazuju otpor prema vrtiću. To je posledica osećaja nesigurnosti a može da se prevaziđe strpljenjem i upornošću.

• Nekada dete potpuno promeni ponašanje, što je neka vrsta bunta, pa počne da odbija hranu, teško se uspavljuje a i kada zaspi, spava nemirno, veoma često plače ili čak potpuno ćuti. • Može da se desi da doživi regresiju u ponašanju. To je jedna od normalnih reakcija, razlog nije zaostajanje u razvoju. Važno je da su takve promene prolaznog karaktera i da nestaju čim se dete prilagodi novoj sredini. • Uvek dozvolite detetu da sa sobom ponese igračku koja mu pruža osećaj sigurnosti, • Dok se dete prilagođava na vrtić, nije dobro vreme da se uče neki novi oblici ponašanja ili izbaciju navike, poput korišćenja pelena, laže... To ostavite za vreme kad se prilagodi promenama u svom životu. Iz istog razloga nije dobro da se polazak u vrtić poklopi sa rođenjem drugog deteta u porodici. • Po povratku iz vrtića dobro je da više vremena provodite sa detetom. Šetajte se, igrajte se, pričajte mu priče, pokažite interesovanje za vreme koje je provelo u vrtiću. Pričajte šta ste vi radili dok ste bili odsutni, tako će lakše shvatiti razloge razdvajanja. Budite spremni na to da tokom prvih meseci posle svakog odsustvovanja iz vrtića (zbog bolesti, odmora), dete može reagovati burno i prolaziti miniadaptaciju. To je sasvim normalno i s vremenom će mališan, stičući poverenje u tu sredinu, prestati da burno reaguje na odvajanje.

Babyplaneta

19


tema broja

BORBA ZA MESTO U VRTIĆIMA

B

udućim roditeljima i pre nego što se beba rodi u šali postavljaju pitanje: jeste li ga prijavili za vrtić? Šala ili ne, tek u većim gradovima često je upisati dete u vrtić nemoguća misija, jer je broj prijavljenih daleko veći od broja raspoloživih mesta. Mada su poslednjih godina liste čekanja značajno smanjene, i dalje nije lako upisati dete u neki od oblika celodnevnog čuvanja u predškolskim ustanovama, naročito u Beogradu. Iako je uobičajeno da tokom maja bude veliki godišnji upis u vrtiće, prema pravilniku koji se poslednjih godina primenjuje u Beogradu, deca se mogu upisati u jaslice i vrtić tokom cele godine ako ima mesta. Problem je što u nekim delovima grada mesta jednostavno - nema.

20 Babyplaneta

Čak ni ako su oba roditelja zaposlena i nemaju drugu opciju za čuvanje, nije sasvim sigurno da će dete biti upisano. Tokom poslednje dve godine uvedena je mogućnost regresiranog boravka u privatnim vrtićima. Na ovaj način gradske vlasti pokušavaju da reše problem, pa su određeni broj vrtića i predškolskih ustanova koje ispunjavaju kriterijume uključili u sistem predškolskog obrazovanja. Štaviše, zbog kapaciteta i usluga, ovi vrtići su često prvi na listi roditelja, jer na taj način po ceni državnog dobiju boravak deteta u privatnom vrtiću. Još uvek pri upisu prednost imaju deca čija su oba roditelja zaposlena, ali u praksi se javlja veliki broj problema, od toga da mnogi roditelji rade na crno pa ne mogu da dokažu da su zaposleni, do toga da

neki zloupotrebljavaju ovu odredbu i donose lažne potvrde o zaposlenju.

Privatni vrtići Za decu koja ne mogu da se upišu u vrtiće postoji opcija refundiranog boravka u privatnim vrtićima. Ako se ne upišu ni na taj način, jedno od rešenja su privatni vrtići i bebisiterke. Ali cena ovih usluga obično je višestruko veća nego cena boravka u državnom vrtiću. U zavisnosti od dužine čuvanja, dodatnih aktivnosti i kompletnih uslova, privatni vrtići koštaju od 200 pa do 400 evra mesečno.


S druge strane, ni zaposlenima u predškolskim ustanovama nije lako, jer su njihovi kapaciteti popunjeni, rade veoma odgovoran posao, često i sa manjkom kadra. Roditeljima koji dođu da prijave decu za upis u vrtić ne mogu da obećaju da će im deca zaista tu i biti upisana. Prednost prilikom upisa imaju i deca samohranih roditelja, mališani iz posebno osetljivih kategorija (bez roditeljskog staranja, sa invaliditetom, iz socijalno nestimulativnih sredina, pripadnici romske nacionalne manjine, žrtve nasilja u porodici, deca iz Sigurne kuće, deca bez državljanstva...). Posle konkursa nezadovoljni roditelji imaju pravo da u roku od osam dana ulože prigovor centralnoj upisnoj komisiji pri predškolskoj ustanovi u kojoj su konkurisali, jer je ceo process centralizovan i pojedinačni vrtići nemaju nikakve nadležnosti kada je upis u pitanju. U slučaju da tako ne reše problem, mogu da se žale drugostepenoj mešovitoj komisiji. Novo: onlajn prijava za vrtić Od ove godine Grad Beograd ponudio je novu uslugu – umesto čekanja pred

Od ove godine Grad Beograd ponudio je novu uslugu, onlajn prijavu za vrtić. šalterima, mame i tate mogu onlajn da prijave decu za upis u vrtić. Sva dokumenta koja su do sada morali da predaju lično od ove godine zamenio je jedan obrazac. Onlajn prijava funkcioniše tako što roditelj popunjava jedan jedini dokument - formular za upis u vrtić. Sva ostala dokumenta, kao što su izvod iz matične knjige rođenih ili provera radnog statusa u PIO fondu, pribavlja država iz baze nadležnih institucija. Oni koji žele da dete prijave lično, moći će to i dalje da rade u predškolskoj ustanovi kojoj pripada vrtić u koji žele da upišu mališana. Ni u tom slučaju neće biti potrebna

dokumenta koja su do sada predavali, jer će vrtići imati uvid u podatke iz baze matične knjige i centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, i upisaće ih u formular. Iz institucija napominju da je najvažnije da roditelji imaju važeću ličnu kartu, jer se podaci povlače iz ove isprave, pa ako se ne poklapaju, dete može da ostane bez mesta u vrtiću. Jer, ako konkurišete na jednoj opštini, a u ličnoj karti vam je adresa iz druge opštine, gubite pravo prioriteta za upis. Kako izgleda prijava? • Odete na sajt www.euprava.gov.rs • Kliknete na polje prijava u gornjem desnom uglu • Otvorite nalog ili se ulogujte na svoj profil • Odaberete uslugu upis deteta u predškolsku ustanovu • Odaberite željenu predškolsku ustanovu (ima ih 17 u Beogradu) • Popunite formular ličnim podacima • Po završetku ćete dobiti obaveštenje da je zahtev podnet, a sa vrtićem možete da razmenjujete poruke preko polja upišite poruku.

Babyplaneta

21


tema broja

Alternative vrtiću

B

ezbrižno celodnevno uživanje sa mamom bebama čije su mame zaposlene završava se kada napune 11 meseci. Uz korišćenje godišnjeg odmora, čim beba napuni godinu dana, roditelji moraju pronaći ko će brinuti o njoj dok su oni na poslu. Svi psiholozi tvrde da ništa ne može da zameni pažnju roditelja barem do treće godine života,

zbog čega neki roditelji ne žele da upusuju dete u vrtić pre trećeg rođendana. Zato moraju da se odluče za neku od alternativa: baka i deka servis, bebisiterku ili eventualno privatne jaslice. A izbor zavisi od mnogo faktora i nije nimalo jednostavan. Nijedno rešenje nije idealno, pa dobro razmislite kakva su vaša očekivanja pre nego što izaberete „zamenu“ za mamu i tatu.

VRTIĆ Prednosti

•Bilo da je državni ili privatni, vaše dete će se u vrtiću družiti s vršnjacima i potpuno prilagoditi kolektivu, njegovim pravilima i socijalnim normama. Takođe, imaće priliku da vežba društvene kontakte te da nauči da rešava konflikte s vršnjacima. •Edukacija. Ma koliko bebisiterka bila posvećena detetu, ništa ne može da zameni kolektivnu edukaciju kroz zajedničko čitanje priča, kreativne radionice i kasnije predškolski program.

Mane

•Koliko god vaspitačice bile dobro obučene i požrtvovane, njih je malo u odnosu na broj dece u grupi. To znači da će vaše dete i te kako morati da se bori za pažnju. •Zbog boravka u kolektivu dete će sigurno u prvom periodu često biti bolesno.

BAKA SERVIS Prednosti

•Za kućni budžet a i samo dete nekada je najbolje prelazno rešenje da ga do polaska u vrtić čuvaju baka ili deka, ako su u mogućnosti. Dete ih dobro poznaje, otac i majka imaju poverenje u njih, pa odvajanje od roditelja može da prođe mnogo bezbolnije. •Dete neće biti u kolektivu, samim tim i infekcije će se ređe javljati. A i ako se mališan razboli, mama neće morati da odsustvuje s posla, jer je beba u iskusnim rukama.

Mane

•Ma koliko voleli unučiće, bake i deke su često u godinama, pa im čuvanje živahnog mališana može biti veliki psihički i fizički napor. •Način na koji vi želite da vaspitavate dete često nije isti kao onaj na koji su vaši roditelji vaspitavali vas. Dok je bebisiterkama u opisu posla da slušaju uputstva roditelja, bake i deke nekad kvare decu dopuštajući im da rade ono što roditelji ne bi.

22 Babyplaneta


BEBISITERKA Prednosti

•Ako bebisiterka dete čuva u vašoj kući, ono praktično neće menjati sredinu, ostaće u poznatom prostoru, sa svojim igračkama i uobičajenim ritmom na koji je naviklo. •Vaš mališan će imati punu pažnju, jer je bebisiterka plaćena da brine samo o njemu i usmerena je samo na njegove potrebe. Tim više ako u njene obaveze ne spadaju spremanje hrane i kućni poslovi. •Pošto nije u kolektivu, mališan će najverovatnije mnogo ređe biti bolestan. U prvim godinama, kada se imunitet tek formira, važno je sačuvati dete od infekcija.

Mane

•Cena je veoma ograničavajuć faktor. U zavisnosti od broja sati koje provode s detetom i drugih obaveza usluge bebisiterki u Beogradu koštaju od 150 do 350 evra. Iako se za taj novac dobije kvalitetna briga o detetu, mnogi roditelji ne mogu da izdvoje toliko para za čuvanje. •Socijalizacija je neophodna svakom detetu, a što je starije, potreba za društvom vršnjaka sve je veća. Dete koje odrasta bez komunkacije s vršnjacima neće u dovoljnoj meri razviti potrebne socijalne veštine, tvrde psiholozi.

Babyplaneta

23


tema broja

VRTIĆ, VELIKA PROBA ZA DEČJI IMUNITET 24 Babyplaneta


K

ada se pomenu jaslice i vrtić, mnogim roditeljima prvo na pamet pada često pobolevanje mališana, visoke temperature i neminovno odsustvo s posla. Iako je boravak u kolektivu praćen raznim infekcijama, i bez toga dete u prve tri godine života u proseku ima četiri do šest infekcija gornjih disajnih puteva godišnje. Njihova učestalost se smanjuje sa odrastanjem, bez obzira na to da li ide u kolektiv ili ne, kaže za Bebi planetu stručni saradnik dr Danijela Milosavljević. - Bakterije i virusi najčešće dolaze od bolesne dece, koja su pravi rezervoari ovih uzročnika bolesti – napominje dr Milosavljević. - U kolektivima se oni kijanjem, kašljanjem i neposrednim kontaktom veoma lako prenose sa bolesne na zdravu decu. Kod respiratornih infekcija vreme od ulaska uzročnika bolesti u organizam do pojave prvih znakova obolenja veoma je kratko, samo nekoliko dana, pa se bolest među decom brzo širi. Dovoljno je desetak dana da infekciju dobije većina mališana u vrtiću. Mališani u kolektivima najčešće obolevaju od respiratornih infekcija - kada stradaju grlo, nos i pluća. One mogu da budu vrlo blage, kao što je curenje nosa, kašljucanje, kijanje ili blaga gušobolja, ali i da se jave komplikacije, poput gnojne angine i opstruktivne bolesti pluća. Osim virusa, nekada su i bakterije uzročnici infekcija gornjih disajnih puteva, ali je teže utvrditi da li su one direktni krivci pošto su neke od njih, npr. pneumokok i hemofilus influence, često prisutni u gornjim disajnim putevima zdrave dece. U svakom slučaju, ako dete pokazuje znake infekcije, treba, ga odvesti kod izabranog lekara, koji će utvrditi tačan uzrok i propisati terapiju.

Vaške Kao posledica nedovoljne lične higijene u kolektivima se nekad javljaju vaške i šuga. Ako se dete stalno češka po glavi, roditelji u kosi mogu da vide vaši i njihove larve. Potrebno je da larve, tj. gnjide, mehanički unište, a vaške iščešljaju gustim česljem, pa specijalnim šamponom operu detetu kosu. Kada je u pitanju šuga, dete se češe po telu, naročito noću. Javljaju se kožne promene po stomaku i među prstima. U tom slučaju obavezno se treba javiti dermatologu da bi se počelo lečenje. U oba slučaja odgovornost za iskorenjivanje problema je na roditeljima. Ako ne reše problem kod svog deteta a vrate ga u kolektiv, dovode u rizik svu ostalu decu.

Streptokok je jedna od bakterija koje se brzo i lako prenose u kolektivima, jer se prenosi i preko predmeta - peškira, pribora za jelo. Crevne infekcije takođe su česte u kolektivu. Praćene su bolovima u stomaku, nadutošću, povraćanjem, prolivima, nekada i povišenom temperaturom. Uzročnici mogu da budu i virusi i bakterije. - Zdravstvena adaptacija na vrtić zavisi od imunološkog statusa deteta, pri čemu ona sa dobrim imunitetom veoma brzo steknu otpornost na različite viruse i bakterije koje se prenose među decom pojašnjava naša sagovornica. - Socijalizacija deteta je veoma važna za njegovo zdravo odrastanje, pa se roditelji često nađu u teškoj situaciji kada treba da odluče da li da isključe dete iz kolektiva zbog čestog pobolevanja. Ipak, ima situacija kada dete treba privremeno povući iz vrtića, a to je ako i pored dobrog oporavka po povratku u kolektiv ponovo dobije infekciju praćenu visokom temperaturom. Takođe, kada dete ima česte komplikacije tokom infekcije, treba ga na neko vreme povući iz kolektiva. Roditelji su često u dilemi i koliko dete treba da odsustvuje iz vrtića ako je bilo bolesno i kada je bezbedno da se vrati u kolektiv. - Ako je dete imalo nekomplikovanu bolest disajnih organa praćenu visokom temperaturom, treba da ostane kod kuće bar sedam dana od ozdravljenja. Kod lakših oblika infekcije bez temperature ali sa jakim kašljem i kijanjem, dovoljno je da nekoliko dana od povlaćenja simptoma ne posećuje vrtić. Ako se tokom infekcije razvila neka od ozbiljnih komplikacija koja traži antibiotsku terapiju (bronhitis, zapaljenje pluća), potrebno je da najmanje 10 do 14 dana posle ozdravljenja bude pošteđeno od vrtića. Dok potpuno ne ozdravi, dete nije za kolektiv! Svaka infekcija slabi odbrambenu sposobnost, pa je ono prijemčivo i za druge bolesti, napominje naša sagovornica. Kako postoji veliki broj različitih uzročnika bolesti, deca koja se nisu dobro oporavila mogu da uđu u serijsku infekciju koja traje nedeljama. Zbog toga je važno da je ishrana deteta bogata vitaminima i mineralima. Uz dobar san i redovne rekreativne aktivnosti može se uticati na specifičnu otpornost dečjeg organizma kako se infekcije ne bi ponavljale.

Varičele se šire u vrtićima U vrtićima i jaslicama često dolazi do manjih ili većih epidemija dečjih zaraznih bolesti: zauški, rubeola, varičela. Kako je procenat vakcinisane dece i dalje visok, zauške, rubeole i morbilli su retki, dok su vodene ospice, tj. varičele česte i lako se šire. Varičele (ovčje boginje) izaziva virus koji se prenosi kapljično i veoma je zarazan. Jedan mališan u grupi može da zarazi svu decu koja su bila u kontaktu sa njim (naravno, ako nisu preležala ovčje boginje). Dete je zarazno dva dana pre izbijanja ospi i još desetak dana, dok se one ne osuše. Neophodno je da dete bar dve nedelje bude izolovano, mada bi bilo dobro da se posle bolesti odmori još nedelju dana kako bi ojačalo pre nego što se vrati redovnim aktivnostima u kolektivu. Važno je napomenuti da ove zarazne bolesti nisu opasne i da je sa zdravstvenog aspekta bolje da se preleže u detinjstvu i tako stekne trajni imunitet.

Na učestalost nekih infekcija, poput crevnih, pravilna prevencija može da da dobar rezultat. Crevne infekcije se najčešće prenose prljavim rukama, tako da decu u vrtićima treba učiti da vode računa o ličnoj higijeni, redovno peru ruke pre jela i posle upotrebe toaleta. I crevni paraziti se u kolektivu lako prenose, opet preko neopranih ruku posle upotrebe toaleta ili pre jela. Deca koja imaju crevne parazite slabo napreduju iako dobro jedu, bleda su, često ih bolucka stomak, a noću osećaju svrab u predelu čmara gde se mogu uočiti sitne gliste. Ma koliko strahovali od čestog pobolevanja, lekari su utvrdili da boravak dece u kolektivu, suprotno verovanju, nema značajnijeg uticaja na učestalost infekcija! Deca koja idu u obdanište nisu češće bolesna od one koja se neguju kod kuće, osim u prvih nekoliko meseci po ulasku u kolektiv, kaže dr Milosavljević. Tada dolaze u kontakt sa raznim vrstama novih uzročnika infekcija, pa je njihovom organizmu potrebno vreme da razvije prirodnu otpornost.

Babyplaneta

25


26 Babyplaneta


Babyplaneta

27


u centru pažnje

J

Auto-sedišta čuvaju naše najveće blago

edini način da deca budu sigurna dok se voze jeste da su uvek i bez izuzetka pravilno vezana u autosedištu. Iako je nauka odavno potvrdila, a industrija se pobrinula da proizvede sedišta koja omogućuju bezbednu vožnju, roditelji još uvek veoma malo znaju o neophodnosti upotrebe specijalnih sedišta za decu.

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja

28 Babyplaneta

Kako bi podstakli i roditelje i institucije da mnogo više razmišljaju o neophodnosti bezbednog načina prevoza dece, u okviru projekta „Bezbednost nikada nije na odmoru“ pokrenuta je još jedna donatorska akcija. Naime, od 15. juna do 15. septembra od prodaje svakog auto-sedišta brendova Chicco, Britax Römer i Cybex biće izdvojeno po 100 dinara. Na ovaj način prikupljena sredstva biće utrošena za kupovinu fiksatora za prevoz dece u kolima hitne pomoći. Njih će dobiti sve službe hitne pomoći u gradovima u kojima se nalaze prodajni objekti Aksa Kids Mega Store, a to su: Beograd, Novi Sad, Kragujevac, Čačak, Niš, Šabac, Kruševac i Zrenjanin. Pored njih i Sremska Mitrovica. Akciju je podržao i Komitet za bezbednost saobraćaja, koji se uključuje u razne aktivnosti po pitanju zaštite mališana u saobraćaju. - Menjanje svesti i stavova o bezbednom učestvovanju dece u saobraćaju među najvažnijim je aktivnostima u sistemu bezbednosti saobraćaja. S obzirom na to da naša deca već godnama najčešće stradaju kao putnici u vozilu, pre svega

zbog toga što se ne prevoze bezbedno, ova kampanja je od izuzetnog značaja. O njenoj važnosti govori i činjenica da je ona potpuno usmerena na prvi cilj Nacionalne strategije bezbednosti sabraćaja Republike Srbije: da najkasnije od 2020. postignemo da nijedno dete ne pogine u saobraćajnim nezgodama - pojasnio je povodom početka akcije Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja. Ovaj cilj sada deluje nedostižno, jer smo svedoci da svakodnevno na putevima u Srbiji ginu ili su u saobraćajnim nesrećama povređena deca. Povrede i smrtni ishodi neouporedivo su češći ako deca nisu bila u odgovarajućim auto-sedištima, ili su sedišta bila nepravilno korišćena. Istraživanja su pokazala da ukoliko dete nije u sedištu rizik od povrede je veći i do sedam puta, dok sedište težinu povreda smanjuje i do 70 odsto. Dečja sedišta mogu da izdrže čeoni udar od 50 kilometara na sat i udar otpozadi od 30 kilometara na sat. Komitet za bezbednost saobraćaja kroz svoje aktivnosti informiše građane o prednostima korišćenja zaštitnih sistema


Nesreće se ne događaju samo drugima Sile koje u slučaju sudara, prevrtanja ili sletanja sa puta deluju na dečje telo zaista su ogromne i nejako telo ih veoma teško podnosi. Nemojte misliti da se saobraćajne nezgode dešavaju samo drugima, one mogu da se dogode i vama. Čuvajte vaše najveće blago, poručuje Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, apelujući da se bez obzira na trenutnu zakonsku regulativu roditelji edukuju i pravilnim izborom auto-sedišta učine da njihova deca budu bezbednija u automobilu. za prevoz dece u putničkim vozilima i promoviše njihovu upotrebu. Ipak, i pored dugogodišnjeg delovanja, ne samo ovog komiteta već i brojnih nevladinih inicijativa i akcija, kao što je „Bezbednost nikada nije na odmoru“, čini se da nismo mnogo odmakli. - Situacija se menja nabolje, ali takvom dinamikom da izgleda kao da tapkamo u mestu. Mladi vozači, odnosno budući

roditelji, dobijaju vozačku dozvolu a da ništa ne znaju o važnosti upotrebe dečjih sedišta. Nema sistemske edukacije vozača o tome, a sve dok oni nemaju razvijenu svest da je neophodno da nabave autosedište, neće biti ni pozitivnog pomaka. Istraživanja dalje pokazuju da čak u 90 odsto slučajeva roditelji kupljeno sedište nepravilno koriste čime zapravo smanjuju stepen zaštite deteta tokom vožnje pojašnjava Damir Okanović. - U najskorije vreme očekuje se izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja i promena odredbe da je upotreba dečjih sedišta obavezna samo za decu do tri godine starosti. Takođe, očekujemo i pojačane mere kontrole saobraćajne policije - optimista je Okanović. Prema nalazima stručnjaka, deca treba da koriste auto-sedišta sve dok ne dostignu visinu od 150 cm, kada mogu bezbedno da koriste pojas za vezivanje u automobilu, kao i odrasle osobe. Svedoci smo da ni roditelji a ni javne instutucije ne koriste auto-sedišta na način koji bi omogućio da naša deca budu mnogo bezbednija na putevima i zaštićenija tokom vožnje.

Fiksatori za prevoz dece u kolima hitne pomoći u okviru projekta „Bezbednost nikada nije na odmoru“ biće donirani službama hitne pomoći u gradovima u kojima se nalaze prodajni objekti Aksa Kids Mega Store, kao i Sremskoj Mitrovici.

Babyplaneta

29
kaži aaa...

D

ijabetes je poslednjih godina u svetu dostigao razmere tihe epidemije, a sve više ljudi boluje od oba tipa šećerne bolesti. U dečjem uzrastu najčešće se radi o dijabetesu tipa 1, koji se još zove i mladalački ili juvenilni dijabetes. Procenjuje se da u Srbiji oko 4.000 dece boluje od ovog tipa dijabetesa, a da je 1.500 njih mlađe od 14. godina. No, najviše zabrinjava porast stope obolelih. Jedna od velikih dilema s kojom se suočavaju deca sa dijabetesom, ali i njihovi roditelji, jeste treba li i smeju li da se bave sportom. Redovna fizička aktivnost važna je za uredan psihomotorni i socioemotivni razvoj, a osim toga dokazano razvija snagu, izdržljivost, fleksibilnost i elastičnost mišića, jača samopouzdanje, smanjuje anksioznost i depresiju. Za obolele od dijabetesa sva ova dejstva još su značajnija. Kod dece, za razliku od obolelih od dijabetesa tipa dva koji su uglavnom stariji i već narušenog zdravlja, sport može da bude važan faktor u očuvanju zdravlja i prevenciji komplikacija šećerne bolesti. Osim toga, njima je sasvim prirodno da budu veoma aktivna i zato žele da se bave sportom, čak i profesionalno. O ovoj temi razgovarali smo sa Borkom Marinkovićem, čovekom čija dva deteta

32 Babyplaneta

imaju dijabetes, bivšim profesionalnim sportistom i koordinatorom projekta Sportom protiv dijabetesa, koji se sprovodi od 2011. godine. - Deca obolela od dijabetesa mogu da se bave fizičkom aktivnošću i rekreativno sportom, čak im se to i preporučuje jer na taj način doprinose očuvanju svog zdravstvenog stanja. Što se tiče profesionalnog sporta, ni tu nisu ograničena, ali deca izložena jačim fizičkim aktivnostima ipak treba da budu stalno na oku lekarima kako bi se što bolje kontrolisala bolest. Održavanje normalnog nivoa šećera u krvi kod osoba sa dijabetesom tipa 1 sigurna je zaštita od komplikacija te bolesti. Sport može da bude izuzetno koristan u toj kontroli, a da dijabetes sasvim sigurno nije prepreka ni za vrhunske sportske rezultate govori podatak da su neki dijabetičari učestvovali na olimpijskim igrama i osvajali medalje uprkos injekcijama insulina. Na primer Geri Hali je na OI u Sidneju 2000. osvojio zlato u čak dve plivačke discipline: 50 m slobodno i štafeti 4x100 m slobodnim stilom. Ipak, iako na prvi pogled izgleda jednostavno,potrebnojemnogodisciplinovanosti da bi dete sa dijabetesom nesmetano treniralo i konstantno održavalo optimalni nivo insulina.

- Kontinuirana kontrola šećerne bolesti zahteva adekvatnu terapiju (insulinom), ali i stručni dijetalni režim ishrane i doziranu, kontrolisanu fizičku aktivnost. To je takozvani trougao neophodan da se postigne dobra kontrola kretanja nivoa šećera u krvi kod obolele osobe. Sport pomaže u kontroli toka bolesti, jer kretanje povećava osetljivost organizma na insulin, pa se kod dece koja treniraju hrana bolje razgrađuje i smanjuje unos insulina. Stručno rečeno, vežbe snage utiču na smanjenje insulinske rezistencije tkiva. Deca koja vežbaju, takođe, mogu da unesu više kalorija, to jest da smanje ograničenja u ishrani s kojima se mališani s dijabetesom često susreću, napominje sagovornik Baby planete. Lekari koji su istraživali uticaj sporta na decu obolelu od dijabetesa zaključili su da redovna i planirana fizička aktivnost ima višestruke pozitivne efekte, pre svega jer pojačava snagu srčanog mišića i oksigenaciju tkiva, povećava lokalnu cirkulaciju, smanjuje ukupan LDL holesterol i trigliceride a povećava HDL holesterol. Na pitanje postoje li prepreke da deca s dijabetesom budu fizički aktivna Borko Marinković kaže da ne postoje klasične prepreke, ali da se uvek mora voditi računa o riziku od hipoglikemije.


To je neželjeni pad šećera do kojeg može da dođe u slučaju pojačanih fizičkih napora ili posle treninga. Da bi se to sprečilo, potrebne su mere opreza u vidu pažljivo balansiranog unosa kalorija, što treba da bude pod obavezno, kao i stručni nadzor lekara ili trenera edukovanog po pitanju planiranja i doziranja napora, savetuje naš sagovornik. S druge strane, adaptacija na redovnu fizičku aktivnost deci sa dijabetesom tipa 1 dozvoljava veći energetski dnevni unos, bez opasnosti od toksičnog efekta hiperglikemije. Kako bi što većem broju dece obolele od

šećerne bolesti omogućili besplatne sportske treninge, kroz projekat Sportom protiv dijabetesa omogućava im se da lakše kontrolišu svoje stanje. - Cilj projekta je i da se umanji diskriminacija i izdvajanje dece sa dijabetesom, i to kroz podizanje svesti lokalne zajednice o problemu dijabetesa i načinima njegove prevencije. Osim vežbanja, tokom treninga predviđeno je prisustvo lekara koji će roditeljima i deci davati savete o zdravoj ishrani. Oni će pratiti tok kontrole šećerne bolesti kod dece uključene u redovne fizičke aktivnosti, napominje Borko Marinković.

– Od septembra planiramo i da se u po dve osnovne škole u gradovima obuhvaćenim ovom akcijom uključimo u časove fizičkog vaspitanja. Ideja nam je da decu i nastavnike upoznamo sa motoričkim vežbama, motivišemo mališane sa dijabetesom da redovno pohađaju časove fiskulture, ali i da radimo na tome da ne budu diskriminisana od vršnjaka i okoline. Uz to, edukovaćemo i nastavnike o problemu šećerne bolesti i kako da reaguju ukoliko u razredu imaju učenike s dijabetesom.

Besplatno vežbanje za decu sa dijabetesom Projekat Sportom protiv dijabetesa pokrenut je u Kragujevcu, a uz podršku kompanije Wiener Städtische osiguranje ove godine aktivnosti su proširene i na Beograd i Novi Sad. - Želimo da što većem broju dece obolele od šećerne bolesti omogućimo da jednom nedeljno besplatno treniraju različite aktivnosti, kao što su: fudbal, badminton, zumba, školica sporta. Pozivamo i druge društveno odgovorne kompanije da se pridruže našim humanitarnim aktivnostima – poručuje Borko Marinković, koordinator projekta.

Babyplaneta


roda na putu

Otkrivanje problema bez rizika po mamu i bebu Stručni saradnik: Msci Ivana Cvetković, stručni saradnik Sequenom laboratories Srbija

L

judski genom predstavlja program koji dodeljuje sve naše karakteristike i sastoji se od 46 hromozoma. Kada se neki od ovih hromozoma ošteti, duplira ili nedostaje neki njegov deo, nastaju hromozomske abnormalnosti zbog kojih se deca rađaju sa teškim neizlečivim bolestima. Pod pojmom prenatalne genetike podrazumeva se analiza genetskog materijala DNK i hromozoma bebe u ranoj trudnoći. U okviru prenatalne genetike postoje dva pristupa, invazivni (nosi određene rizike po trudnoću ili majku) i neinvazivni (bezbedni). Do pre nekoliko godina jedini precizan način da se ispita genetski materijal bebe u trudnoći bile su invazivne procedure u kojima se amnionska tečnost (amniocenteza) ili uzorak placente (biopsija hori-

34 Babyplaneta

Poslednjih godina i na ovim prostorima sve više se govori o prenatalnim testiranjima kao načinu da se što preciznije otkriju potencijalni problemi sa trudnoćom ili bebom. Neka od tih testiranja već se rutinski rade u bolnicama širom Srbije, a neka tek počinju da se koriste, po uzoru na svetske medicinske centre. Jedna od oblasti koja je kod nas još u povoju, ali postoji potreba za takvom vrstom testiranja jeste prenatalna genetika. O ovoj temi razgovarali smo sa Ivanom Cvetković, genetičarkom i saradnicom centra za prenatalnu genetiku Safe Gene Balkan

onskih čupica) uzimaju direktno iz utrobe majke. Na ovim uzorcima su se pod mikroskopom analizirali hromozomi bebe. Iako ove procedure daju rezultat sa visokim stepenom tačnosti, nose i određeni rizik od pobačaja, infekcije i oštećenja ploda, pojašnjava Ivana Cvetković. Prema rečima naše sagovornice, otkako je 2011. godine otkriveno prisustvo delića DNK bebe u krvi majke, otvorena je era novih neinvazivnih prenatalnih genetskih testova (takozvanih NIPT testova). Ovi testovi su se razvijali vrtoglavom brzinom i 2015. najpoznatiji genetski centar na svetu Sequenom u Americi lansirao je prvi NIPT MaterniTGENOME koji analizira sve poznate hromozomske abnormalnosti bebe, a za većinu njih dostigao je stopostotnu pouzdanost. Ovaj test ne

nosi nikakav rizik ni po majku, ni po plod. - Ovaj test je praktično jedinstven po svom potencijalu da u ranoj trudnoći neinvazivnim putem otkrije sve poznate genetske abnormalnosti bebe. On je jedini neinvazivni prenatalni test na svetu koji pruža nivo informacija ravan kariotipu. To je njegova najveća prednost kao i veliki stepen sigurnosti. Možemo reći da u potpunosti zamenjuje invazivnu biopsiju horionskih čupica ili amniocentezu, testove koji iako daju sigurne informacije nose određeni rizik po trudnoću. S obzirom na to da je usklađen sa američkim standardima, ovaj DNK test pruža i dodatne informacije o hromozomskim bolestima u odnosu na sadašnje metode analize hromozoma koje se primenjuju u Srbiji – naglašava genetičarka Ivana Cvetković.


Kome se preporučuje Savremeno analiziranje genoma omogućava otkrivanje teških hromozomskih bolesti u ranoj trudnoći bez rizika po majku i plod. Od marta ove godine ovo testiranje je dostupno i kod nas, i iz krvi majke izvađene u Srbiji, u Americi u Sequenomu može da se uradi nekoliko testova: za sada jedini DNK neinvazivni test na svetu koji analizira svih 46 hromozoma bebe namenjen jednoplodnim trudnoćama, sličan neinvazivni ali namenjem blizancima i trojkama, kao i test za rano određivanje RhD faktora bebe iz krvi RhD negativnih majki. - Podaci iz sveta pokazuju da su ukupne hromozomske abnormalnosti posle začeća sve učestalije. Statistički podaci centara za populacionu genetiku u Srbiji ukazuju na frapantno visoku učestalost genetskih anomalija, kao i na činjenicu da

godine majke nisu presudne kada je reč o riziku ka hromozomskoj abnormalnosti – dodaje Ivana Cvetković i upozorava: Po njima je prosečna starost majki čije su trudnoće opterećene Daunovim sindromom ispod 30 godina. Razlog više da se ozbiljnom neinvazivnom testiranju podvrgnu sve trudnice, a ne samo one iz kategorije starijih, ili sa sumnjivim nalazom ultrazvuka. Takođe, važno je istaći da većina hromozomskih bolesti nastaje spontano u procesu formiranja genetskog materijala bebe, a pod uticajem nepovoljnih faktora spoljašnje sredine. Na osnovu ovoga nožemo zaključiti da i dobra genetika prethodnih generacija ne uliva sigurnost. Hromozomske abnormalnosti postale su česta tiha pretnja trudnoći.

Kako navodi sagovornica Baby planete, neke kategorije trudnica posebno su indikovane za ovo specifično testiranje: pre svega starije od 35 godina, one kod kojih su loši rezultati dabl, tripl ili kvadripl testa, one kod kojih su ultrazvučno uočene određene abnormalnosti ploda, kao i trudnice sa opterećenjem hromozomskih abnormalnosti u prethodnim trudnoćama ili porodici. - S obzirom na to da je svet u kome živimo poprilično izložen raznim vrstama zagađenja, ozonskim rupama, dejstvu osiromašenog uranijuma, dakle uzročnicima oštećenja DNK i hromozoma, što dovodi do genetske abnormalnosti, mogla bih da svakoj trudnici preporučim da, ako je u mogućnosti, uradi testiranje na genetske anomalije ploda – zaključuje Ivana Cvetković.

Babyplaneta

35


Halobeba savetuje

PRAVILNO NOŠENJE BEBE Stručni saradnik: viša medicinska sestra Anđelka Kotević, šef službe "Halobeba"

36 Babyplaneta


Koji su pravilni položaji u kojima možemo nositi ili ostaviti bebu? Najprirodniji i ujedno najbolji način je držanje bebe sa obe ruke oslonjene na krilo. Pri tom joj treba pridržavati glavu, jer ona još uvek ne može držati glavicu bez oslonca. Okrenuta prema vama, ona gleda vaše lice i uspostavlja kontakt pogledom oči u oči. Majka instinktivno bebu stavlja na levu ruku, verovatno da bi čula otkucaje njenog srca, poznati, umirujući zvuk još iz stomaka. Smešite joj se i pričajte toplim glasom lepe reči, šaljite joj poruke koliko je volite i vaša beba će se osećati sigurno. Položaj na leđima Da biste bebu držali u pravilnom položaju, vodite računa pre svega da joj glava bude u pravoj liniji sa telom. Odmah posle rođenja bebe najčešće leže na leđima. Taj položaj je i pravi izbor kad bebu stavljate da spava. Dok je u budnom stanju, mirna, takođe bi trebalo da leži na leđima. Ovaj položaj je koristan i za bebe koje piju na flašicu. Kada želite da je držite u naručju, obuhvatite bebu rukom oko leđa, a glavicu joj pridržavajte unutrašnjom stranom lakta i vodite računa da uvek bude u liniji sa telom. Drugom rukom pridržavajte bebu oko kukova. U ovom položaju možete je ljuljuškati i šetati. Kada beba sisa, najpravilniji položaj je da glava bude u ravni sa telom, a kada je okrećete ka dojci, okrećite celo telo.

U protivnom se javlja bol zbog nepravilnog položaja, što ima za posledicu odbijanje sisanja. Položaj za smirivanje Ovaj položaj bebu podseća na onaj u maminom stomaku, pa je idealan za opuštanje i smirivanje. Postupak je sledeći: Okrenite bebu leđima prema sebi, a njen potiljak oslonite na svoje grudi. Jednom rukom pridržavajte je preko grudi (bebine ruke su slobodne) savijte bebi noge prema stomaku, a drugom poduprite guzu. Težište je uvek na ruci koja bebu drži preko grudi, druga ruka ponekada može biti i slobodna. Beba je u pravilnom položaju, ima pregled oko sebe. Položaj na ramenu Ovaj položaj se preporučuje kad beba treba da izbaci višak vazduha, tj. da podrigne neposredno posle obroka. Jednom rukom pridržavate potiljak i glavicu, drugom guzu. Okrenite bebu grudima prema sebi. Podignite je toliko da može da spusti glavu na vaše rame, bilo da gleda u vas ili od vas. U ovom položaju može da se nosi, šeta i mazi uz mamin (ili tatin) vrat, što joj veoma prija i smiruje je zbog dobro poznatog mirisa. Isto tako joj omogućuje da otkriva svet gledajući preko ramena onoga ko je nosi. Samo povedite računa da bebina glava ne padne na vaše grudi - suviše je nisko.

Potiljak i vrat neće biti u dobrom položaju, što može dovesti i do povraćanja, naročito posle podoja ili obroka. Iz predostrožnosti uvek stavite peškirić na rame. Na ruci, licem okrenuta nadole Ovaj položaj je veoma prigodan za sasvim male bebe, kada nešto morate da uradite u kući, a ne možete da je spustite, ili kada želite da je utešite šetnjom. Položite je na podlakticu, glava oslonjena na gornji deo podlaktice, a drugom rukom pridržavajte stomačić tako što je provučete između bebinih nogu. Bebe u ovom položaju uživaju. Okretanje bebe prilikom oblačenja ili masaže Kada želite da okrenete bebu na stomak kako biste je obukli ili izmasirali, dok je u položaju na leđima, rukicu joj položite uz telo, okrenite bebu, pa onda rukicu stavite u fiziološki položaj (blago savijena u laktu i napred u ravni sa glavicom). Obrnutim redosledom je vraćate na leđa. Kada presvlačite pelenu, od podloge odignete guzu pridržavajući kukove i promenite pelenu. Nije dobro bebu vući za noge.

PAŽNJA! Kada hodate sa bebom u naručju, pazite gde stajete. Ako vi podnete, pada i beba.

Ova rubrika je realizovana u saradnji sa

Babyplaneta


moj drugar Bebac

Zašto bebe i decu boli uho? Bol u uhu je vrlo česta pojava kod male dece. Može ga prouzrokovati tečnost iza bubne opne, infekcija srednjih delova uha ili upala ušnog kanala

D

eca ispod pet godina pod rizikom su za infekcije uha, posebno posle prehlade i kijavice. Pritisak u šupljini srednjeg uha ponekad se poveća, pa to izaziva bol. Mada je najčešće upala uha uzrok bola, kod mnoge dece radi se samo o prolaznom zapušenju kanala, takozvane Eustahijeve trube, koji spaja srednje uho i mesto gde od nosa počinje grlo. Kada je taj kanalčić zapušen, tečnost iz uha ne može da iscuri, što automatski stvara pritisak u srednjem uhu, a to izaziva vrlo jak bol. Međutim, bol može da se javi i zbog raznih infekcija. Važno je da prepoznate simptome bola i znate kada je vreme da se obratite lekaru. Koji su simptomi? • Vrtoglavica • Povraćanje • Glavobolja

• Povišena temperatura • Bolovi u uhu (posebno dok žvaće, sisa ili leži) • Crvenilo i oteklina bubne opne ili ušnog kanala •Dete često vuče, češe ili trlja uši • Iscedak iz uha • Teškoće sa sluhom • Zujanje ili pucketanje u uhu

Šta treba raditi? • Dajte detetu paracetamol ili brufen za bolove. Obavezno se pridržavajte propisane doze. • Ako ima sekreta, izduvajte mu nos. Ukoliko je u pitanju beba, to možete učiniti pumpicom. Ali to nikako nemojte raditi ako nema sekreta, jer će pritisak samo pojačati bol u uhu. • Sačekajte da prođe 15 minuta do početka delovanja leka. Ako se dete i dalje žali da ga boli, zakažite pregled kod lekara.

Kada treba hitno ići kod lekara? • Dete ne izgleda dobro. • Iz uha curi gnoj ili krv. • Bol se pogoršava čak i ako dete pije sirup za bolove. • Region iza uha je natečen ili crven. • Uho počinje da se udaljava od glave. Mere prevencije • Nemojte detetu čistiti unutrašnjost uha štapićima za uši ili oštrim predmetima. • Izbegavajte zadimljene prostorije i ljude sa prehladom. • Kontrolišite da li deca redovno peru ruke. • Ne dajte detetu da jede na flašicu u ležećem položaju. • Konsultujte se sa lekarom ako dete mnogo pliva ili roni. Možda bi trebalo da upotrebljava čepove za plivanje.

Ova rubrika je realizovana u saradnji sa www.bebac.com

38 Babyplaneta


Babyplaneta

39


Stočiću, postavi se

VREME JE ZA BEBIN DORUČAK! Autor teksta: Živka Vlajković, diplomirani nutricionista, Dom zdravlja Zemun

K

ad beba napuni osam meseci, a najkasnije devet, pravo je vreme da joj ponudite doručak. Predhodna dva-tri meseca rano ujutru dobijala je mleko, pa nakon tri sata mlečni obrok sa instant žitaricama. Sada je vreme da proba ukus kiselomlečnih proizvoda sa žitaricama. Dok se uvode nove namirnice, treba ispoštovati nekoliko pravila koja će pomoći da ih beba prihvati bez teškoća: Prvo pravilo: monovalentna hrana. To znači da svaku novu namirnicu treba uvoditi pojedinačno. U toku jedne nedelje treba dati najviše dve nove namirnice, s intervalom između njih od najmanje četiri dana. Na taj način može se lako uočiti ako beba neku namirnicu ne podnosi. Ukoliko se javi alergijska reakcija (osip ili stomačne tegobe), ta namirnica se isključuje. Kod odojčadi koja već imaju neku alergijsku manifestaciju, kao što su dermatitis atopica, alergija na proteine kravljeg mleka ili nepodnošenje laktoze (mlečnog šećera), kao i onih čiji roditelji imaju neku alergiju, kiselomlečni proizvodi se uvode nakon devetog

40 Babyplaneta

meseca, ili tek po prestanku alergije na proteine kravljeg mleka. Drugo pravilo: ovaj obrok se daje isključivo kašičicom. Treće pravilo: nikad ne terati dete da prihvati novu hranu. Ako odojče odbija ili nerado uzima neku vrstu hrane, to znači da za nju još nije spremno. Davanje iste hrane treba pokušati posle pauze od nekoliko dana. Koja hrana se daje bebi za doručak? Za doručak se koriste: palenta, instant žitarice (pirinač, kukuruz), prosena ili heljdina kaša, ovsene pahuljice, ražana kifla ili mleveni dvopek, u kombinaciji sa kiselomlečnim proizvodima (probiotički jogurt, kiselo mleko ili sir - mladi i krem). Obrok treba da ima oko 200 g, od čega 100 ml jogurta ili kiselog mleka, odnosno dve supene kašike sira. Od ovih namirnica mogu se pripremiti sledeće kombinacije: palenta sa svim kiselomlečnim proizvodima, jogurt sa instant žitaricam, kaša od prosa ili heljde sa jogurtom ili sirom, jogurt sa kiflom ili mlevenim dvopekom, kaša od kuvanih ovsenih pahuljica sa sirom ili jogurtom i popara sa sirom. Upoznajte kiselomlečne proizvode ! Pripremaju se od konzumnog kravljeg mleka procesom mlečnokiselinske fermentacije. Zbog toga se u ishranu

odojčeta ne mogu uvesti pre nego što ono napuni osam meseci. Kiselo mleko Blagog kiselog ukusa i karakterističnog mirisa, kiselo mleko se odavno upotrebljava u ishrani odojčeta. Glavna prednost mu je bolja svarljivost i hranjivost. Smatra se da se njegovom upotrebom povećava kiselost crevnog trakta, čime se poboljšava apsorpcija mineralnih soli, naročito kalcijuma. Jogurt Sličan kiselom mleku, jogurt je prijatnog nakiselog ukusa i specifičnog mirisa. Grušanjem mleka dobijene su fine pahuljice koje su svarljivije od konzumnog mleka. Sir Ovaj proizvod od mleka karakterističnog je mirisa, ukusa, čvrstine i boje. Dobija se dejstvom sirišta, a najčešće pravi od kravljeg, kozjeg i ovčjeg mleka. Deci se daje samo kravlji sir, neslan, mlad ili krem sir. Postupak pripreme sira nešto je komplikovaniji, pa predlažem da kupite sveži. Kisela pavlaka Ovo je mlečna mast i dodaje se u bebin ručak ili doručak, i to dve kašičice neposredno pred hranjenje. Preporučuje se kisela pavlaka sa 12 posto mlečne masti. Koristite mlečne proizvode iz organske proizvodnje!


POPARA SA SIROM

PRIPREMA JOGURTA I KISELOG MLEKA

• 200 ml vode • 2 kašike mladog, neslanog sira • 20 g ražanog hleba ili kifle • 5 g butera (ili kajmaka sa mleka)

• 200 ml mleka • 2-3 kašičice jogurta (probiotičkog) ili kiselog mleka

U ključalu vodu, kojoj je dodata masnoća, umešati komadiće hleba ili kifle. Kuvati uz mešanje na tihoj vatri da postane jednolična kaša. Na kraju dodati izgnječen sir i kratko prokuvati. Ovo je veoma hranjiv doručak, zato ga ne treba nuditi često.

Sveže kravlje mleko prokuvati i rashladiti do 36 stepeni. Zatim u njega polako dodati jogurt ili kiselo mleko, uz stalno mešanje, pa ostaviti dva-tri sata na temperaturi od oko 36 stepeni (smlačena rerna). Kiselo mleko držati duže da se zgruša. Nakon toga rashladiti i čuvati u frižideru do upotrebe.

Recepti su preuzeti iz knjige "Bebi kuvar" nutricioniste Živke Vlajković Knjigu možete poručiti na telefon 064/178-22 52

Babyplaneta

41


stil

42 Babyplaneta


Babyplaneta

43


ogledalce

Krema briše letnju patnju kože Stručni saradnik: dr Danijela Milosavljević, lekar opšte medicine

K

oža je zaštitni omotač organizma i direktno je izložena svim uticajima iz spoljnje sredine. Sastoji se od nekoliko slojeva, a zaštićena je takozvanom hidrolipidnom barijerom koja sprečava isušivanje i perutanje. Pranjem i upotrebom različitih agresivnih sredstava dolazi do stanjenja tog hidrolipidnog sloja. Zato koža gubi elastičnost, zaštitu i otpornost – objašnjava dr Danijela Milosavljević.

44 Babyplaneta

Dok naša duša uživa na letovanju i putovanjima, koža nam često pati. Naime, naš najveći organ nepogrešivo pokazuje koliko se o njemu brinemo. Ni najlepša koža neće dugo odoleti štetnim uticajima ukoliko je ne negujemo pravilno i redovno. A zbog uticaja sunca, vetra i visokih temperatura ona leti zahteva posebnu negu. O načinima kako da nam koža i tokom leta zadrži svežinu i elastičnost razgovarali smo sa stručnom saradnicom dr Danijelom Milosavljević

Posledica je crvena, iziritirana koža koja se peruta, ili čak svrbi. Kod osetljivih osoba može doći do nastanka ekcema i ranica. Da bio se sprečile ili otklonile ove promene, potrebna je redovna nega i upotreba krema koje će koži obezbediti vlažnost i ishranu, omekšati je, sačuvati joj hidrolipidnu barijeru i zaštititi je od isušivanja. Ove kreme je poželjno koristiti posle svakog kupanja, naročito u slučaju osetljive kože, a tokom leta nakon sunčanja i kupanja u moru i bazenima, jer to dodatno isušuje kožu.

- Da bi kreme imali dejstvo koje se od njih očekuje, važno je da budu sačinjene od ekstrakata biljaka koje pozitivno deluju na kožu. Mogućnost alergija ili drugih promena na koži posle upotrebe biljnih krema mnogo je manja nego nakon upotrebe sintetičkih krema sa dosta konzervanasa, boja i drugih za kožu štetnih supstanci. Dugogodišnja istraživanja pokazala su da biljke poput pasjeg trna (Sea buckthorns), žen-šena (Ginseng), matičnjaka (Melissa officinalis), kamilice (Matricaria chamomilla), arnike (Arnica montana), hmelja (Humulus lupulus), hajdučke trave (Achillea millefollium) imaju izuzetno pozitivna dejstva na kožu: deluju antizapaljenski, umiruju je, hidriraju i hrane. Još ako uz ove biljke krema sadrži i vitamin B5, odnosno pantenol, prirodni sastojak kože koji ima moć da je obnavlja, onda je ona pravi izbor za očuvanje kvaliteta i zdravlja kože, dodaje sagovornica Baby planete.


Tokom letnjih meseci, kada je koža dodatno isušena i oštećena UV zračenjem i slanom vodom, treba je što češće negovati, naročito kremama koje je hidriraju, epitelišu i regenerišu. Veliku hidratacionu moć imaju biljke poput hmelja, matičnjaka, hajdučke trave, shea butera, pa ih i treba obilno nanositi na kožu. Ipak, važno je znati da jedna krema ne odgovara svakom tipu kože. Čak i ako se negujemo, ali neodgovarajućom kremom, može doći do iritacija praćenih crvenilom, bubuljicama, svrabom. Zato je sastavni deo pravilne nege odabir kreme pogodne za određeni tip kože. - Za sve tipove kože pogodne su kreme lagane teksture koje brzo prodiru, odmah pružaju osećaj svežine i hidratacije, a pritom ne ostavljaju masni trag. Takve kreme uglavnom su sačinjene od biljaka poput

matičnjaka, hmelja, kamilice, komorača, arnike, shea butera, koje zajedno intenzivno hidriraju kožu i osvežavaju je. Sa druge strane, zrelijoj i oštećenoj koži odlično prijaju kreme sa pasjim trnom koji je regeneriše, hidrira, čini glatkom i mekom. Suvoj i zreloj koži prijaju kreme na bazi žen-šena koji prodire duboko u nju, poboljšava joj prokrvljenost i usporava proces starenja. Suvoj koži sklonoj zadebljanjima i perutanju pogoduju kreme koje ljušte površinske mrtve ćelije i podstiču regeneraciju, a najčešće sadrže neku od alfa-hidroksi kiselina, alantoin i pantenol – preporučuje dr Danijela Milosavljević. Kremama protiv žuljeva i zadebljanja Često se na koži javljaju žuljevi, kao posledica neudobne obuće ili rada, a suva koža na određenim mestima puca.

U ovakvim situacijama najkorisnije je na oštećenu kožu naneti kreme sa sastojcima koji ljušte površinske ćelije i podstiču njeno obnavljanje. - Takvo dejstvo ima salicilna kiselina koja je keratolitik i ljušti izumrle ćelije sa površine tako da ostali sastojci, kao što su pantenol i alantoin, brže prodiru i podstiču obnavljanje i stvaranje nove, regenerisane kože. Ovo je naročito pogodno za pete, inače najkritičnije tačke na telu, jer se na njima stvaraju zadebljanja od nošenja sandala, papuča ili neudobne obuće. Takođe, laktovi i kolena se često ljušte i perutaju, pa su kreme sa navedenim sastojcima pogodne i za te delove tela – pojašnjava dr Danijela Milosavljević.

Od nemačkog brenda Kräuterhof na naše tržište stigle su nove kreme, posebno namenjene nezi suve i oštećene kože. Lako se nanose, ne ostavljaju masne tragove a kožu čine mekom i glatkom. Kräuterhof krema sa pasjim trnom posebno je namenjena zreloj i oštećenoj koži. Regeneriše je, hidrira i čini glatkom i mekom. Osnovni satojak kreme, ulje pasjeg trna, sadrži gotovo sve poznate vitamine i minerale, pomaže u borbi protiv bora, gubitka elastičnosti i drugih simptoma starenja kože. Kräuterhof krema za telo sa ženšenom namenjena pre svega suvoj ali i ostalim tipovima kože. Duboko prodire u tkivo i usporava proces starenja. Kineska medicina vekovima ženšen smatra čudotvornom biljkom, pa otuda i njen naziv „biljka koja leči sve“ i „koren života“. Kräuterhof krema sa alpskim biljem sadrži ekstrakte biljaka kao što su matičnjak, kamilica, valerijana, arnika, hajdučka trava, komorač, hmelj, shea buter. Prirodni lipidi biljnih ekstrakata intenzivno hidriraju i osvežavaju kožu. Kräuterhof krema za ispucalu kožu intenzivno je hidrira, čini glatkom i gipkom. Posebno je pogodna za žuljeve, ispucalu kožu laktova, kolena i stopala.

Babyplaneta


tata, kupi mi

4MOMS ljuljaška RockaRoo Tokom vremena dizajn ljuljaški prolazio je kroz razne promene, ali je jedno ostalo nepromenjeno: sva deca vole da se ljuljaju. 4MOMS ljuljaška RockaRoo ima klizeće pokrete od napred ka nazad, a to su upravo oni koje bebe najviše vole. Ako tome dodamo moderan dizajn i savremenu tehnologiju, ne treba da čudi što je RockaRoo jedna od omiljenih ljuljaški, kako bebama tako i roditeljima. Šta je to što je čini tako posebnom? Veoma je kompaktna, veličina joj iznosi samo trećinu tradicionalnih ljuljaški, pa je idelana za male stanove, lako se premešta pa čak i nosi na putovanja kako bi bebino omiljeno mesto za dremku i zabavu bilo uvek uz nju. Kada bebu smestite u ljuljašku, odaberite jednu od pet brzina ljuljanja. Da bi se bebica osećala prijatno i opušteno, tu je i mogućnost priključenja na mp3. Luk sa šarenim igračkama iznad glave, koji po potrebi možete skinuti, kod bebe stimuliše vizuelne i veštine dodira. Ljuljaška se može priklučiti na struju uz AC adapter. 4Moms RockaRoo ljuljaška namenjena je bebama od rođenja pa dok ne dostignu težinu od devet kilograma. Prodajna mesta Aksa Kids Mega Store i druge bolje opremljene bebi i dečje radnje.

Chicco Trio sistem Sprint Moderno dizajniran, multifunkcionalni sistem Chicco Trio Sprint objedinio je sve - kolica, nosiljku i sedište za auto, tačnije sve što će mališanu trebati od rođenja do prvog koraka. Naslon ovih kolica možete podesiti u jedan od četiri položaja, među kojima je i ležeći, što znači da se u njima mogu voziti mališani od prvog dana, pa sve dok ne napune tri godine. Tokom vožnje mališane će na mestu držati sigurnosni sistem pojaseva s vezivanjem u pet tačaka. Potpunu udobnost u sedećem položaju obezbeđuje prilagodljivi oslonac za noge. Drugi deo ovog praktičnog sistema jeste sedište za auto Synthesis. Može se koristiti od rođenja pa dok dete ne dostigne težinu od 13 kilograma. Zahvaljujući klik-klak sistemu jednostavno se stavlja na kolica i skida sa njih. Sastavni deo Chicco Trio Sprint sistema jeste nosiljka koja se brzo i jednostavno kači i skida. Čvrsta drška omogućava lako prenošenje. Mame od stila, koje vole da sve bude savršeno, sigurno će obradovati informacija da uz kolica dolazi i torba u istom dezenu, u kojoj ima dovoljno mesta za bebine stvarčice neophodne tokom šetnje. Jednostavno rukovanje je argument više u prilog ovim kolicima: ona teže svega devet kilograma, a drške za upravljanje mogu se rotirati za 360 stepeni. Prodajna mesta Aksa Kids Mega Store, ostala Baby planeta prodajna mesta i druge bolje opremljene bebi i dečje radnje.

46 Babyplaneta


Auto-sedište Britax Römer Primo Ovo sedište spada u grupu 0, što znači da se u njemu mogu voziti mališani od rođenja do 15 meseci ili pak dok ne dostignu težinu od 13 kilograma. Maksimalnu udobnost i za tek rođenu bebu obezbeđuju mekani uložak za glavu i ulošci na sigurnosnim pojasevima preko grudi. Sigurnosni pojasevi se vezuju u tri tačke i podešavaju samo jednim potezom. Tenda za zaštitu od sunca, podesiva u nekoliko pozicija, postavljena je nezavisno od ručke za nošenje, tako da i roditelji imaju maksimalan komfor pri nošenju. Takođe, i ručka za nošenje je podesiva u više položaja. Presvlaka sedišta lako se može skinuti i oprati. Zbog svega ovog ovo sedište je najčešći izbor roditelja koji su u stalnom pokretu. Britax Römer auto-sedište Primo u automobil se postavlja na dva načina: pomoću pojaseva automobila i pomoću baze koja se kupuje odvojeno.

Prodajna mesta Aksa Kids Mega Store i bolje opremljene radnje bebi i dečje opreme.

NIP trening flašice Iako lagane jer su napravljene od mekane plastike, Nip trening flašice sa silikonskim piskom veoma su otporne na oštećenja i lomove. Egronomski oblikovane neklizajuće drške sa mekanim površinama savršeno staju u bebine rukice, pa je držanje jednostavno. Nip trening flašice oslikane su zanimljivim detaljima u bojama koje odgovaraju i dečacima, i devojčicama. Specifične su po Actiflex sistemu koji sprečava zapušavanje piska i omogućava ravnomeran protok tečnosti. U flašicu može stati do 150 ml tečnosti, poput vode, soka ili mleka, a iz njih mogu piti mališani stariji od šest meseci. Od sada se Nip flašice, kao i ostali proizvodi iz Nip asortimana, prodaju u novim, redizajniranim pakovanjima.

Prodajna mesta Aksa Kids Mega Store, ostala Baby planeta prodajna mesta, bolje snabdevene dečje radnje i apoteke.

Babyplaneta

47


tata, kupi mi

Reer bebi alarm Neo 200 Iz bezbednosnih razloga roditeljima se savetuje da novorođenče ne ostavljaju samo u prostoriji. Ipak, postoje određene situacije, poput svakodnevnih kućnih obaveza, kada bebu na neko vreme morate da ostavite samu. Na sreću, za takve situacije postoji rešenje: bebi alarm koji će vam omogućiti da čujete ako se beba meškolji ili plače. U ovakve alarme spada i Neo 200 nemačke kompanije Reer, koja već 90 godina proizvodi zaštite što svaki dom čine bezbednim po najmlađe. Ovaj alarm predstavlja radio-sistem sa dva kanala i dve jedinice, prijemnikom i odašiljačem. Radi na struju ili na baterije, ima i praktični kaiš za nošenje, pa ga možete nositi na udaljenost do 200 metara. Bebi jedinica se može okačiti na zid. Zahvaljujući veoma osetljivom mikrofonu, monitor se uključuje i pri najmanjem zvuku pa ćete znati šta se dešava sa bebom i kada niste u istoj prostoriji sa njom. Čim se beba oglasi, crveno svetlo na LED lampi počinje da treperi, dok konstantno crveno svetlo upozorava da treba zameniti baterije. Reer bebi alarm Neo 200 energetski je štedljiv jer se bebi jedinica uključuje tek kada se beba oglasi. Prodajna mesta Aksa Kids Mega Store, ostala Baby planeta prodajna mesta i druge bolje snabdevene dečje radnje. Spisak Baby planeta prodajnih mesta nalazi se na strani 58.

Pipi alarm i mušema Noćno umokravanje predstavlja problem koji, ukoliko se na vreme ne rešava, može ostaviti ozbiljne posledice, pre svega na mentalni, emotivni i socijalni razvoj mališana. Roditelji deteta koje se suočava sa ovim problemom treba da se obrate svom pedijatru koji će utvrditi o kom tipu umokravanja je reč i na osnovu toga započeti terapiju. Jedan od efikasnih načina za rešenje ovog problema jeste upotreba PiPi alarma. Kako funkcioniše alarm? Pi-Pi alarm radi na principu detekcije vlage. Sastoji se od detektora koji se postavlja na detetov donji veš i uređaja koji šalje jak zvučni signal kad god se urin nađe na detektoru. Signal budi dete, navodeći ga da prepozna osećaj pune bešike, ode do toaleta i završi „posao“. Na ovaj način san deteta se postepeno menja, mozak počinje da prepoznaje osećaj pune bešike i budi dete koje odlazi u toalet da isprazni bešiku. U prevazilaženju problema noćnog umokravanja, vama i vašem mališanu pomoći će još jedan član PiPi porodice - specijalno dizajnirana PiPi mušema za krevete koja će posteljinu i krevet zaštiti od prljanja i vlage. Prodajna mesta Aksa Kids Mega Store, Velika apoteka i druge bolje snabdevene apoteke

48 Babyplaneta


Kräuterhof biljni šamponi u pakovanju od 750 ml Pored standardnih pakovanja od 500 ml, na naše tržište stigli su Kräuterhof šamponi i balzami u porodičnom pakovanju, onom od 750 ml. Reč je o Kräuterhof šamponu za normalnu kosu, šamponu protiv peruti i šamponu za masnu kosu. Osnovu Kräuterhof šampona za normalnu kosu čini kopriva, od davnina poznata biljka koja pomaže u jačanju korena vlasi. Kräuterhof šampon za normalnu kosu revitalizuje i neguje vlasi, pruža prijatnu svežinu, a blagi biljni mirisi okrepljuju sva čula. Prilagođen je prirodnoj pH vrednosti kože i blag prema temenu glave, što ga čini pogodnim za svakodnevno korišćenje. Esenciju Kräuterhof šampona protiv peruti čine biljke, poput kamilice, valerijane, hmelja, hajdučke trave, matičnjaka i komorača, kombinovane sa pantenolom, zbog čega je veoam efikasan u borbi protiv peruti. Uz to, on istovremeno neguje i hrani kosu i kožu glave. Kräuterhof šampon protiv peruti prilagođen je pH vrednosti kože i blag je prema temenu glave, pa se može koristiti svakodnevno. Kräuterhof šampon sa uljem ruzmarina specijalno je namenjen za negu i ishranu masne kose. Tokom pranja ruzmarin podstiče cirkulaciju kože, a njegov prijatan miris deluje okrepljujuće na sva čula. Ni ostali sastojci Kräuterhof šampona za masnu kosu ne narušavaju pH vrednost kože glave, pa je i ovaj šampon pogodan za svakodnevnu upotrebu. Prodajna mesta Velika apoteka, Lilly, dm, Mercator i Roda objekti, Delhaize Tempo i bolje snabdevene apoteke.

Rastar automobili sa akumulatorom Ako u obzir uzmemo podatak da je u najvećem broju slučajeva autić prva igračka koju dečaci dobiju na poklon, onda ne čudi ta posebna veza između muškaraca i automobila. Zato kada mali dečaci porastu, jedna od stavki pri vrhu njihove liste želja jeste da voze upravo one automobile kojima su se igrali kao deca. Imamo lepu vest za male vozače. Rastar vozni park bogatiji je za dva nova automobila sa akumulatorom: Ferrari F12 Berlinetta i Rastar automobil Range Rover Evoque koji obećavaju sate lude vožnej i sjajne zabave. Za njihov volan mogu sesti mališani i bez vozačkog iskustva. U tom slučaju automobilom upravljaju mama i tata zahvaljujući daljinskom upravljaču čiji je domet 20 do 30 metara. Oni malo iskusniji vozači mogu samostalno da upravljaju vozilom zahvaljujući punjivoj bateriji. Pored toga što predstavljaju verne replike originalnih modela, Rastar automobili imaju mogućnost vožnje u svim pravcima: napred, nazad, levo i desno. Da bi vožnja bila što realnija, postoje i prednji farovi, sirena i dugme koje simulira ubrzanje. Za potpun ugođaj tokom vožnje mali vozači mogu uživati u muzici zahvaljujući MP3 konektoru. Vožnja Rastar automobilima predviđena je za mališane uzrasta od tri do osam godina, težine do 25 kilograma. I, da ne bude zabune, vozačko umeće u Rastar automobilima na akumulatore mogu pokazati i male pripadnice nežnijeg pola. Prodajna mesta Aksa Kids Mega Store i druge bolje opremljene bebi radnje.

Babyplaneta

49


da li znate

Trudovi kod većine žena započinju između ponoći i četiri sata ujutru.

Posteljica se koristi u tretmanima lepote.

66 % očeva

U prva tri meseca

svoju bebu smatra natrposečnom. Chicco farma je dvojezična igračka sa ukupno 50 reči, pitanja i izraza, melodija i glasova. 50 Babyplaneta

73 % majki


Babyplaneta

51


priče iz života

Dnevni boravak, priprema za samostalan život Kako bi se deca sa smetnjama u razvoju što više uklopila u sredinu, porodicama su na raspolaganju određene ustanove. Jedna od njih je i beogradski Centar za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju koji radi već više od 25 godina. Ova ustanova socijalne zaštite, čiji je osnivač Skupština grada Beograda, tačnije Sekretarijat za socijalnu zaštitu, osnovana je kako bi se što bolje pratile potrebe dece i njihovih porodica

52 Babyplaneta

P

rema rečima Jelene Gajić, pomoćnika direktora ove ustanove, Centar pruža dve vrste usluga - domski smeštaj i dnevne usluge u zajednici. - Dnevni boravak je za decu, mlade i odrasle sa intelektualnim teškoćama, I, II i III stepena podrške, koji imaju potrebu za dnevnom negom, nadzorom i podrškom u održanju i razvijanju potencijala, na način koji ne ometa njihovo školovanjea. U okviru Centra funkcioniše ukupno 12 dnevnih boravaka, a u njima boravi 550 dece i mladih sa autizmom, uzrasta od pet do 26 godina, i to I i II stepena podrške – pojasnila je za Baby planetu Jelena Gajić. Cilj dnevnog boravka je da im kroz održanje i razvijanje socijalnih, psiholoških i fizičkih veština unapredi kvalitet života i da ih u što većoj meri osposobi za samostalan život, dodaje sagovornica.

Dnevnim boravkom osobe sa teškoćama u razvoju van porodice stiču pozitivno i konstruktivno iskustvo, a članovi porodice slobodno vreme za radno angažovanje i bolju porodičnu reorganizaciju. Dnevni boravak je otvoren dvanaest sati dnevno, od 6 do 18 časova, pet radnih dana u nedelji. U njemu borave deca, mladi i odrasle osobe sa smetnjama u intelektualnom razvoju, višestrukom ometenošću, autizmom. Kompletan režim rada precizno je organizovan, od dolaska u ustanovu, preko obroka, do raznih aktivnosti. Svakodnevno se radi na razvoju elementarnih životnih veština i veština staranja o sebi (da se obuče, svuče, izuje i obuje, samostalno i ispravno koristi toalet, sprovodi ličnu higijenu, da se sam hrani, priprema obroke, održava higijenu posuđa i prostora). Takođe, radimo na razvoju socijalnih veština, pa zato uče da se što adekvatnije ponašaju u životnim situacijama (uspostave odovarajuće odnose, prepoznaju svoja i tuđa osećanja, zatraže pomoć i pravilno reaguju. Osim toga, stručni saradnici defektolozi zajedno sa negovateljima i medicinskom sestrom rade na poboljšanju komunikacije i senzornom funkcionisanju korsnika – pojašnjava Milica Vuković, koordinator stručnog tima Centra, kako izgleda svakodnevica dece i odraslih sa autizmom koji preko nedelje borave u njihovom Centru. Sa njima se sprovode i radnookupacione aktivnosti, uz koje usvajaju nova znanja i veštine, ali i fizičke aktivnosti koje im pomažu da održe i razviju muskulaturu i smanje psihičke tenzije.

Licenca za kvalitet Ustanove socijalne zaštite moraju da ispune uslove i dobiju licencu za rad – to podrazumeva određene standarde i kvalitet usluga. Moraju se ispuniti precizni kriterijumi, smernice i pravila, što je garant za doborobit korisnika. Deo rada je i uključivanje, aktivna participacija roditelja u realizaciji aktivnosti Centra, dodaje Jelena Gajić, pomoćnica direktora. Roditelji učestvuju u individualnom planiranju usluge ali i u procesu ponovne procene zajedno sa stručnim radnicima.


Sve ove aktivnosti imaju jedan cilj - da osobe sa autizmom budu što samostalnije u svakodnevnom životu. - Krajnji cilj nam je smanjenje zavisnosti od porodice, odnosno osamostaljivanje korisnika. Takođe i očuvanje i unapređenje njihovih potencijala, porodičnih odnosa, to jest kvaliteta života korisnika i članova porodice – naglašava Milica Vuković. Socijalne veštine koje druga deca lako i samostalno usvoje osobama sa autizmom moraju da se izgrađuju polako i strpljivo. U Centru veliki deo vremena posvećuju aktivnostima koje ih osposobljavaju da se što adekvatnije ponašaju u raznim situacijama. Uče ih kako da uspostave dobre vršnjačke odnose, odnose sa nepoznatim osobama, odnose u grupi, kako da traže pomoć od drugih i razvijaju empatiju (prepoznaju svoja i tuđa osećanja i na njih adekvatno reaguju). Potrebno je naučiti ih i društvenim pravilima, da organizuju slobodno vreme. Ovladavanje ovim veštinama daje im veći stepen samostalnosti i pruža kvaliteniji život u zajednici, kažu u Centru. - Zato se aktivnosti Centra i dnevnog boravka ogledaju i kroz saradnju sa lokalnom zajednicom. Time se proširuju usluge a zajednica podstiče na otvorenost prema osobama sa smetnjama u razvoju. To su sportskorekreativne aktivnosti (bazen, kuglanje, boćanje, razna takmičenja u organizaciji

Podrška porodici Na porodicama koje imaju člana sa autizmom veliki je teret brige i nege. Jer potrebno je mnogo snage i znanja da bi se deca sa autizmom što više osamostalila. Osim stacionarnog smeštaja i dnevnih boravaka, Zakon o socijalnoj zaštiti afirmiše i druge oblike zaštite dece sa smetnjama u razvoju: kroz razvoj usluga u zajednici, kao što su pomoć u kući, lični pratilac deteta, predah usluga. To potpomaže sveobuhvatan tretman korisnika i poboljšava kvalitet njihovog života i života njihovih porodica, kažu u Centru za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju.

sportskih udruženja), kulturno-zabavni sadržaji – dodaje Jelena Gajić. Autizam je komplikovan razvojni poremećaj koji se, između ostalog, ispoljava i kroz probleme u čulnom opažanju, zbog čega se kod takvih osoba ponašanje i odnos prema spoljašnjem svetu razvijaju drugačije. Kada mozak i nervni sistem nisu u mogućnosti da adekvatno prihvate i obrade čulne informacije, dolazi do poteškoća u percepciji, ponašanju i učenju. Problem senzorne dezintegracije drugačije se ispoljava od osobe do osobe.

Za otklanjanje ovih problema stručnjaci koriste i takozvane senzorne sobe. Rad u senzornoj sobi podrazumeva stimulaciju čula sluha, mirisa, vida, dodira i fizičku interakciju sa korisnikom. U osnovi senzorne integracije je strukturisana igra koja ima terapijsku svrhu. Cilj je da dete postane samoorganizovano, da neko vreme na konstruktivan način može da se igra nekim predmetom. Pre nego što terapeut započne rad u senzornoj sobi, za svakog korisnika radi se senzorni profil što omogućava da se tretman prilagodi svakom ponaosob. - U senzornoj sobi sprovode se razne aktivnosti: od velikih motornih pokreta na loptama različite veličine i teksture, ljuljanja na posebnim stolicama, balansiranja i skakanja na trampolini do specifičnih taktilnih iskustava ili relaksacije u posebno opremljenom svetlosnom kutku. Deo terapije je i kontinuirano izlaganje mirisima (aromaterapija), terapija zvukom, muzikom. Govoreći o prednostima senzorne integracije, Jelena Gajić naslašava da se ovom terapijom poboljšava koordinacija, unapređuje govor, korisnici postaju sigurniji i samostalniji, uspevaju da se koncentrišu, a to pak doprinosi boljem pamćenju, smanjuje psihičke tenzije i stres.

Babyplaneta

53


kofer

U POTRAZI ZA PRIRODOM Autor: Snežana Trtica Graovac turizmolog blog Putuj po Srbiji

UNESCO je prepoznao, a mi? Okružena planinama, na 468 metara nadmorske visine u jugozapadnoj Srbiji smeštena je opština Ivanjica. Još krajem XIX veka Prilički Kiseljak (mesto u toj opštini) proglašen je banjom, a početkom XXI opština je dobila status vazdušne banje, što mnogo govori o turističkim potencijalima celog kraja. Ukoliko ste željni prirode, odmora u zdravoj, čistoj sredini, ljubitelj ste srpskog stola i tradicije, ivanjički kraj je prava destinacija za vaš odmor.

Planinu Goliju, udaljenu 15 kilometara od Ivanjice, Unesko je 2001. proglasio rezervoarom biosfere, čime je ušla u grupu 211 rezervata u svetu i postala jedini rezervoar biosfere u našoj zemlji. Na osnovu čega je to dobila? Ukoliko posetite Goliju, videćete netaknutu prirodu, guste šume, Tičar, jezero na Okruglici, Košaninovo jezero, stotinak izvora, reke, pašnjake pod lekovitim biljem. Unesko je shvatio, shvatimo i mi! Dođite da vidite „svetsko, a naše“, poručuju iz tog prelepog kraja.

54 Babyplaneta

U jeku smo godišnjih odmora, te stoga sa raznih strana bombardovani pričama o turističkim destinacijama i iskustvima. Nekako, prema nepisanom pravilu, najčešće letnji godišnji odmor provodimo van Srbije. Istina, Srbija nema more, pa se to obično navodi kao razlog letovanja u inostranstvu. Međutim, ukoliko ne pripadate grupi koja između godišnjeg odmora i mora stavljaju znak jednakosti, sledeći tekst mogao bi da vam bude veoma zanimljiv

Planina Javor, prekrivena listopadnim šumama i prostranim pašnjacima obraslim raznim lekovitim biljem, ima i istorijski značaj. Ona je početkom 20. veka predstavljala prirodnu granicu između Srbije i Turske, a danas je veoma značajna za razvoj seoskog turizma. Naime, na 1000 m nadmorske visine, na mestu gde se ukrštaju ruže vetrova i gde je velika koncentracija zdravih (negativnih) jona okruženo borovom šumom smešteno je selo Kušići, udaljeno samo 25 kilometara od Ivanjice.

KUŠIĆI sa svakom novom sezonom doživljavaju sve veću popularnost i imaju sve bogatiju ponudu. Selo je posebno interesantno kao vazdušna banja za lečenje bronhitisa, astme, anemije, a isto toliko je zanimljivo i pravim ljubiteljima prirode.

Hotel „Javor“ se preporučuje za smeštaj porodica sa decom, budući da organizuje razne aktivnosti za mališane, poseduje igračke za različite uzraste, kao i sportske terene. Hotel je dobio i oznaku „pet friendly“ , te ukoliko nemate gde da ostavite vašeg ljubimca, povedite ga sa sobom. Osim ove zaista jedinstvene usluge, prednost hotela je i što možete da iskoristite vaučere „letujte u Srbiji“. KATIĆI – selo udaljeno je 22 kilometra od Ivanjice, a nalazi se na obroncima planine Mučanj, na magistralnom putu. Katići su ekološko selo, posebno pogodno za odmor od svakodnevnog stresa. Za smeštaj je najpogodniji hotel „Logos“, koji raspolaže klasičnim sobama ali i intimnijim vilama. U njemu postoji mini-sauna, bazen, igraonica za decu i diskoteka. U neposrednoj blizini su izvorišta Prilički kiseljak (blagotvoran za na organe za varenje) i Savinac koji je po predanju stvorio i koristio Sveti Sava, a i danas se smatra da lekovito deluje na organizam. Varoš u prirodi Urbanijim turistima preporučujemo boravak u samoj Ivanjici. Mesto je početkom XIX veka ukazom kneza Miloša proglašeno za varoš. Danas je Ivanjica mesto u koje se jednom kada dođeš uvek vraćaš. Smeštaj možete potražiti u gradskom hotelu „Park“, u samom centru grada, na obali reke Moravice, blizu hidrocentrale i vodopada. Usluga i pejzaž zaista su jedinstveni.


Ukoliko želite da se udaljite od centra, a ipak budete u blizini, za vas su onda Ivanjički konaci. Smešteni su na pet kilometara od centra, a nude luksuzan smeštaj koji uključuje internet, bazen, krčmu, domaću hranu, uz, naravno, tradicionalnu gostoljubivost. Boravak u Ivanjičkoj opštini doneće vam odmor u pravom smislu te reči. Ukoliko ipak želite nešto aktivnije, kraj nudi jedinstvene lokalitete za obilazak. U varoši nemojte propustiti da obiđete vodopad, simbol Ivanjice, kao i elektrocentralu na reci Moravici, jednu od najstarijih u Srbiji, Kameni most – jedan od najvećih lučnih mostova na Balkanu, Crkvu Svetog Konstantina i carice Jelene sa početka XIX veka.

Od kulturno-istorijskih spomenika preporučujemo da obiđete manastir Pridvoricu iz XII veka, manastir Kovilje iz XIII veka, manastir Studenicu, Isposnicu Svetog Save, (uvršećeni u svtesku kulturniu baštinu), Rimski most na Moravici.

Možete obići i paleolitsko nalazište i park prirode Hadži Prodanovu pećinu, kao i obližnju planinu Mučanj. Ukoliko ste ljubitelj ribolova, ponestite opremu i svratite do jezera Goli kamen. Ako se odlučite da godišnji odmor provedete u moravičkom kraju, bila bi prava šteta da ne vidite beloglavog supa koji je odlučio da se nastani u rezervatu prirode Uvac.

Naš poznati novinar, publicista i veliki ljubitelj prirode Jovan Memedović izjavio je: „Roditelji, vaša deca boluju od nedostatka prirode“. Sa njegovom izjavom mnogi od nas se slažu, a sad je vreme i da nešto uradimo. Odvedimo naše mališane u moravički kraj da se upoznaju sa iskonskom prirodom. To im dugujemo! Nadamo se da su i ljubitelji mora sa početka priče odlučili da deo godišnjeg odmora provedu u Ivanjici. I sigurni smo da se neće pokajati!

Babyplaneta

55


kuvajte sa nama

PINJOL, KRALJ PROTEINA IZ ŠIŠARKE BORA

P

injoli su jestive semenke koje se dobijaju iz šišarki primorskog bora i spadaju u grupu orašastih plodova. Od sto grama pinjola čak 31 gram su proteini, što ih čini kraljem proteina u ovoj grupi namirnica. Pinjoli sadrže i visok procenat ulja, belančevina, minerale (gvožđe, magnezijum, fosfor, cink i selen) i vitamine (A, C, D, E, tiamin, riboflavin, niacin). Kao jedinica serviranja pinjola uzima se 30 g, a ta količina sadrži čak 200 kalorija. Dobro je što 60 posto tih kalorija dolazi iz masti, ali nezasićenih, pa su pinjoli veoma korisni u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i snižavanju holesterola.

56 Babyplaneta

Mogu se koristiti kao pomoć pri lečenju tuberkuloze, poremećaja rada bubrega, bešike i loše probave. Pinjoli su slatkog i delikatnog ukusa, a koriste se za spremanje i slatkih i slanih jela. Mogu se jesti sirovi ili blago propečeni. S obzirom na to da sadrže velike količine masti, pinjoli lako užegnu pa je najbolje kupovati samo onoliko koliko vam je potrebno. Pinjoli će sačuvati prirodnu aromu i hranjive sastojke ako ih čuvate u frižideru, u čvrsto zatvorenoj posudi, najviše nedelju dana, a u zamrzivaču u plastičnim kesama najduže do mesec dana.

ŠPAGETI SA PINJOLIMA I BLITVOM 300 g blitve 100 g tikvica crveni i beli luk 30 g pinjola 100 g kačkavalja so špageti Na malo ulja prodinstajte luk, dodajte blitvu usitnjenu u blenderu i tikvice iseckane na kockice. Sve zajedno dinstajte još desetak minuta, po potrebi dodavajući vodu. U međuvremenu pinjole proprižite na teflonskoj tavi (bez ulja), izgnječite ih u avanu ili tučkom za meso pa ih dodajte u povrće. Posebno skuvajte špagete, procedite i stavite ih u posudu sa sosom. Dodajte naredan kačkavalj, poklopite i ostavite nekoliko minuta da se sir istopi.

KORPICE SA PINJOLIMA 150 g brašna 4 kašike šećera u prahu 125 g maslaca 2 jaja 2 žumanca 1 vanilin šećer 125 g čokolade 100 g pinjola 200 ml slatke pavlake kora jedne narandže 3 kašike soka od narandže 1 kašika likera od narandže 5 kašika marmelade od narandže Šećer, maslac, brašno, žumanca i so pomešajte i oblikujte u kuglu. Testo umotajte u foliju i stavite u frižider na pola sata, a zatim ga podelite na osam delova. Svaki komad razvaljajte i stavite u kalup namazan maslacem. Izbodite viljuškom i stavite u zamrzivač na petnaestak minuta. Prvo oko 15 minuta pecite testo u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Za to vreme pinjole propržite na teflonskoj tavi (bez ulja). Na pečeno testo stavite pinjole i iseckanu čokoladu, a zatim i preliv koji ćete pripremiti na sledeći način. Pomešajte jaja, narendanu koru narandže, liker i slatku pavlaku. Prelijte preko čokolade i pinjola. Pecite oko 30 minuta. Kada se kolačići ohlade, zagrejte marmeladu u koju ste dodali sok od narandže pa njome prelijte korpice. Ohladite i poslužite.


Babyplaneta

57


adresar

MESTA NA KOJIMA MOŽETE POTRAŽITI BESPLATAN PRIMERAK ČASOPISA pRODAJNA Mesta BABY PLANETA BEOGRAD: Aksa Kids Mega Store, Nikolaja Gogolja 17, Banovo brdo, tel. 011/3543 900; Aksa Kids Mega Store Nova mokroluška 3, Medaković naselje, Voždovac, tel. 011/3471 318 ; Aksa Kids Mega Store, Jurija Gagarina 26, Novi Beograd, tel. 011/2270 064; Aksa Kids Mega Store Bul. Mihajla Pupina 181, Novi Beograd, tel. 011/3196 404; Aksa Kids Mega Store Zrenjaninski put 28, tel. 011/3314 552; NOVI SAD: Aksa Kids Mega Store, Bul. vojvode Stepe 74, Novo naselje, tel. 021/ 6402 968; ČAČAK: Aksa Kids Mega Store, Bulevar oslobođenja 17, tel. 032/ 376 783; KRAGUJEVAC: Aksa Kids Mega Store, Kneza Mihaila 278, tel. 034/315 066; NIŠ: Aksa Kids Mega Store, Bulevar Zorana Đinđića 17, Robna kuća Mladost, tel. 018/240 873; ŠABAC: Aksa Kids Mega Store, Mačvanska 1, tel. 015/306 280; ZRENJANIN: Aksa Kids Mega Store, Miletićeva 58, tel. 023/521 104; Tweety, Svetosavska 5, tel. 023/235 692; KRUŠEVAC: Aksa Kids Mega Store, Istočna obilaznica 4, naselje Bivolje, tel. 037/888-069;

LESKOVAC: Dody Shop, Mlinska 30, tel. 016/214724; INĐIJA: Alf, Vojvode Stepe 8, tel. 022/560 316; Jug Bogdanova 43, tel. 022/565681; NOVI BANOVCI (KABLAR): Happy kids, Svetosavska 1g, tel. 022/349 329; VALJEVO: Viva kids, Sinđelićeva 37, tel. 014/291 461; LAZAREVAC: Čili vili, Karađorđeva 25, tel. 011/8125 570; ĆUPRIJA: UTZR TONNY- radnja Monika, Kneza Miloša 41, tel. 062/257 302; VRBAS: Jasmina - Dečiji svet, Gustava Krkleca 5, tel. 021/708 040; STARA PAZOVA: Švrća, Ćirila i Metodija 12, tel. 022/310 594; NOVA PAZOVA: Švrća, Njegoševa 13, tel. 022/323 316; SREMSKA MITROVICA: Alf, Vojvode Stepe BB; BAČKA PALANKA: Butik Nina, Zanatski centar City, tel. 021/6044 379; POŽEREVAC: Albertino, Čede Vasovića 14, tel. 012/532 325; SUBOTICA: STR Sunčica, Ištvana Sečenjija 3, tel. 024/525 630; PIROT: Gali tekstil, Trg pirotskih oslobodilaca 64, tel. 063/693 455

OSTALO BEOGRAD: GAK "Narodni front", Kraljice Natalije 62; Klinika za ginekologiju i akušerstvo KCS, Koste Todorovića 26; KBC Zvezdara, Preševska 31; KBC "dr Dragiša Mišović", Bulevar kneza Aleksandra Karađorđevića 64; Opšta bolnica MEDIGROUP, Milutina Milankovića 3; Opšta bolnica Bel Medic, Voždovac, Koste Jovanovića 87, Senjak, Viktora Igoa 1, Novi Beograd, Palmira Toljatija 1; Dom zdravlja Savski venac, Pasterova 1; Dom zdravlja Mirijevo, Matice srpske 45a; Dom zdravlja Voždovac, Krivolačka 4-6; Dom zdravlja Šumice, Ustanička 125; Dom zdravlja "Dr Aleksandar Jeličić", Meštrovićeva 34; Dom zdravlja Žarkovo, Spasovdanska 4a; Dom zdravlja Rakovica, Zdravstvena stanica Rakovica, Kraljice Jelene 22, Zdravstvena stanica Kanarevo brdo, Srpskih udarnih brigada 6, Zdravstvena stanica Resnik, Edvarda Griga 18, Zdravstvena stanica Labudovo brdo, XI krajiške divizije 57; Dom zdravlja Zemun, dečji dispanzer u Savetovalištu za ishranu, Rada Končara 46; Opšta bolnica „AnaLife“, Skadarska 5 (Zemun); Dom zdravlja "Dr Milutin Ivković", Grge Andrijanovića 8; Pedijatrijska ordinacija Dr Raketić, Banjički venac 28; Poliklinika Medilek tim, Koste Trifkovića 1; Zavod za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju "Prof dr Cvetko Brajović", Kralja Milutina 52; Primanella, Vidikovački venac 80v; Logopedski centar "Higia Logos", Mirijevski bulevar 17b; Specijalna ginekološka klinika "Jevremova", Gospodar Jovanova 51; Vrtić "Bubamara", Pribojska 42a; Škola roditeljstva Nada Lazić, Kozjačka 3-5; SMEDEREVO: Dom zdravlja, Knez Mihajlova 51; NOVI SAD: Dom zdravlja, Bulevar Cara Lazara 75; Privatna pedijatrijska ordinacija „Dr Jovan Redžek“, Aleksandra Belića 4; KRAGUJEVAC: Dom zdravlja, Kralja Milutina 1, Stanovo; SRBOBRAN: Dom zdravlja „Dr Đorđe Bastić“, Jovana Popovića 25/1; VRBAS: Dom zdravlja „Veljko Vlahović“, Palih boraca 20; KRUŠEVAC: Opšta bolnica Kruševac, Kosovska 16, pedijatrijska ordinacija „Primum vivere“, Gazimestanska 16/1, pedijatrijska ordinacija „Dr Milena“, Gazimestanska 10/2; Dom zdravlja, Kosovska 16; LOZNICA: Dom zdravlja „Dr Milenko Marin“ , Bolnička 65; KRALJEVO: Dom zdravlja, Jug Bogdanova bb; LESKOVAC: Dom zdravlja, Vlade

58 Babyplaneta

Đorđevića; Dečja ordinacija OSMEH, Kosovska bb; NIŠ: Dom zdravlja, Vojvode Tankosića 15; Specijalistička pedijatrijska ordinacija „Dr Dudica Milenović“, Bulevar Nemanjića 52, TC Zona 3, lokal 18; SUBOTICA: Dom zdravlja, Đure Đakovića 14; Specijalistička pedijatrijska ordinacija „PEDIJATRICA“, Branislava Nušića 6b; POŽAREVAC: Dom zdravlja, Jovana Šerbanovića 10; VRŠAC: Dom zdravlja, Abraševićeva bb; BOR: Dom zdravlja, Nikole Kopernika 2-4; ČAČAK: ZC "Dr Dragiša Mišović", Dr Dragiše Mišovića 205; Dom zdravlja, Učiteljska 3; Specijalističko pedijatrijska ordinacija „DR VERA MARKOVIĆ“, Sinđelićeva 52; Privatna pedijatrijska ordinacija „DR HERCOG I DECA“, Nadežde Petrović 6; UŽICE: Dom zdravlja, Ginekologija, Jug Bogdanova 4, Dečji dispanzer, Kosovska bb; ZRENJANIN: Dom zdravlja „Dr Boško Vrebalov“, Emila Gavrila 25; Opšta bolnica "Đorđe Joanović", Dr Vase Savića 5; MLADENOVAC: Dom zdravlja, Kraljice Marije 15; VLASOTINCE: Dom zdravlja, Moše Pijade 2; VRANJE: Dom zdravlja, Bore Stankovića bb; VALJEVO: Dom zdravlja, Železnička 12; ŠABAC: Opšta bolnica, Popa Karana 4; Dom zdravlja, Popa Karana 2-4; Privatna pedijatrijska ordinacija „Neomedik kids“, Jovana Cvijića 8; SREMSKA MITROVICA: Privatna pedijatrijska ordinacija „Dr Jelena Dinčić“, Šećer sokak 59; ZAJEČAR: Dom zdravlja, Rasadnička bb; NEGOTIN: Dom zdravlja, Badnjevska 4; POŽEGA: Dom zdravlja, Jug Bogdanova 1; Samostalna specijalistička pedijatrijska ordinacija „Dr Milan Šijak“, Visibaba; ĆUPRIJA: Dom zdravlja, Kneza Miloša bb; PARAĆIN: Dom zdravlja, Majora Marka bb; PANČEVO: Dom zdravlja, Miloša Obrenovića 2; LAPOVO: Dom zdravlja, Ive Andrića 9; VELIKA PLANA: Dom zdravlja "Dr Milan Bane Đorđević", Miloša Velikog 110; OBRENOVAC: Primanella, Miloša Obrenovića 117; ZLATIBOR: ZU Apoteka Iva 1, 1 TC Jezero bb; ZU Apoteka Iva 2, 1 TC Pijaca bb; SVILAJNAC: Apoteka "Eliksir plus", Karađorđeva 4/lok.2; Dom zdravlja, Žikice Jovanovića Španca 47; IVANJICA: Dom zdravlja, 13.septembra 39; GORNJI MILANOVAC: Dom zdravlja, Tihomira Matijevića 2;


Babyplaneta

59Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.