Page 1

1


reč uredništva

SADRŽAJ / oktobar - novembar 2012.

4 RODITELJ INFO CENTAR Priče s povodom Baby planeta širom sveta Zanimljiva kupovina Novo, sniženja, akcije Saveti Udruženja „RODITELJ“

16

BABY PLANETA PONUDA

18 26

TEMA BROJA: ORALNA HIGIJENA

28

POZNATI RODITELJ Marija Veljković, glumica i voditeljka Bebo, dobro veče!

30 34

HALO BEBA

38

STOČIĆU, POSTAVI SE

Deca i zatvor

U CENTRU PAŽNJE Akcija za donaciju opreme porodilištima

KAŽI AAA! “Bockanje” za dečje dobro

32

RODA NA PUTU

36

MOJ DRUGAR BEBAC

Udvoje na poslu

Podrigivanje

40

Kada majka posumnja da nema dovoljno mleka za bebu

42

Dragi čitaoci,

Četkica čuva „bisere“

RODITELJSKE DILEME Brak je samo za dvoje

SOBICA SLOBODICA Gde deca nisu besna, soba nije tesna

44

REŠENJE ZA MAMINE PROBLEME

48

STVARALAČKO VASPITANJE

Savršeno čisto Sve na svome mestu Udobno i ženstveno

Deca ne misle, deca znaju

54 PRIČE IZ ŽIVOTA

50 TATA, KUPI MI... Graco ljuljaške Wow igračke

Ljubav je da se deli!

56 58

KUVAJTE SA NAMA Supa od bundeve Lazanje sa bundevom Njoke u sosu od bundeve Kolač sa bundevom

ADRESAR Spisak mesta gde možete naći svoj besplatan primerak časopisa Baby planeta

Jesen je divno godišnje doba, puno ukusa, mirisa i boja, ali i promena - svake jeseni najlakše vidimo kako nam deca brzo rastu - prošlogodišnje jakne i kabanice su im male, dolazi vreme za novu kupovinu. Nažalost, dolazi i vreme jesenjih infekcija i gripa, pa nije loše da razmislite o tome kako da se zaštitite od toga. O kalendaru vakcinacije i obaveznim vakcinama pričali smo sa dr Verom Vujović, pedijatrom, a o tome kako da negujemo dečje zube da bi ostali zdravi sa stomatologom dr Milanom Kuljačom. „Halo beba“ vas savetuje kako da reagujete ako beba ili dete ima zatvor, a portal „Bebac“ kako da se izborite sa podrigivanjem i bljuckanjem. O prvim nedeljama sa bebom i tome kako doživljava majčinstvo pričala nam je Marija Veljković, voditeljka „TV Slagalice“ na Radio televiziji Srbije. Budućim mamama može da znači savet o tome do kada da idu na posao u trudnoći, a svima koji su u braku kako da se postave prema roditeljima supružnika, da ne bi dolazilo do konflikata. One koji imaju problema sa manjkom stambenog prostora arhitekta Romina Radojković savetuje kako da organizuju dečju sobu ako u njoj boravi više mališana. Uspešno dobijena „Bitka za bebe“ ne znači i dobijen rat - bitka se nastavlja za opremanje porodilišta, da bi nam se mame porađale i bebe rađale u humanijim uslovima. O tome dokle su stigli i kako možete da se uključite pročitajte u našoj rubrici „U centru pažnje“. Ako ste se nekada pitali kako izgleda postati hranitelj i u svoju porodicu primiti i ljubavlju hraniti neko dete, obavezno pročitajte priču iz života - u ovom broju naši „gosti“ su niška porodica Stevanović. Ukoliko još niste naučili kako da vaspitate decu stvaralački - bez nagrade i kazne - pročitajte novi tekst Milice Novković, autorke „Porodičnog bukvara“, sve će vam delovati mnogo lakše. Izvucite najbolje iz jeseni, uživajte s decom, pravite zajednički jela od bundeve (mi vam dajemo recepte), šetajte, čitajte „Baby planetu“. Pozdravlja vas vaša redakcija

OKTOBAR - NOVEMBAR 2012. / BROJ 15 Osnivač i izdavač: Keprom d.o.o. - www.keprom.com / Adresa redakcije: Viline vode 47/III - 11000 Beograd - Tel. 011 2084377 - Fax 011 2084388 - info@babyplaneta.rs / Direktor izdanja: Dušan Šebek / Uredništvo: Jelena Stančić , Ana Milovanović / Stručni saradnici: dr Danijela Milosavljević, dr Vesna Branković-Brkan , VMS Anđelka Kotević, Milica Novković, nutricionista Živka Vlajković, arhitekta Romina Radojković / Saradnici i prijatelji: Udruženje „RODITELJ“, Bebac.com, Halobeba, Arijana Katavić, Milica Milojičić, Milica Vuletić, Milena Stojanović, Danica Paunović, Jovana Rusić, Ana Krstić, Nikola Simić, Tamara Rebihić, Tamara Popović / Art Direction & Design: Vidak Guzina/ Design: Mladen Stojiljković / Fotografija: Shutterstock, Dreamstime, stock.xchng / Marketing: Darko Jovanović - darko.jovanovic@keprom.com Kontakt sa čitaocima: Jelena Stančić - info@babyplaneta.rs / Štampa: Politika AD / Distribucija: Keprom d.o.o. / Tiraž: 25000 komada / Web: www.babyplaneta.rs CIP – Katalogizacija u publikaciji Narodna biblioteka Srbije, Beograd 37, BABY planeta. – God. 1, br. 1 (april 2010)- . – Beograd (Viline Vode 47/III) : Keprom, 2010 – (Beograd : Politika). – 30 cm, baby planeta Dvomesečno, ISSN 1821 – 4967 = Baby planeta, COBISS.SR - ID 174545164

3


roditelj info centar INFO

Priče s povodom

Deseti dečji sajam od 12. do 14. oktobra Od 12. do 14. oktobra Beogradski sajam biće u znaku najmlađih, jer će Hala 3 biti mesto održavanja jubilarnog Desetog dečjeg sajma, najveće manifestacije u zemlji posvećene deci. Pod kupolama Hale 3 preko sto izlagača predstaviće svoje usluge i prozvode namenjene klincima, roditeljima i onima koji će to tek postati. Sve će biti začinjeno igrom i pesmom sa glavne bine, aktivnostima na sportskom terenu i druženjem sa srpskim vitezovima iz Svibora, Komandom Žandarmerije, Vatrogasnom brigadom i Saobraćajnom policijom. Dok se klinci budu družili sa svojim herojima, mame i tate, ali i oni koji će tek osetiti čari roditeljstva, imaće jedinstvenu priliku da se na jednom mestu upoznaju sa asortimanom poznatih brendova za decu, ali i da do njihovih proizvoda dođu po povoljnijim, sajamskim cenama. Svoj doprinos tome daće i nemački brend Hauck, jedan od najpoznatijih proizvođača opreme za bebe. Svi koji posete Hauckov štand moći će da se upoznaju sa najnovijim modelima i dezenima kolica, krevetaca, hranilica i ležaljki i da do njih dođu uz specijalni sajamski popust od 10 posto. Kako ova i slične manifestacije već godinama ne mogu proći bez Akse, deo jubilarnog Dečjeg sajma biće i Aksa Kids Mega Store, jedan od najvećih lanaca radnji za bebe i decu, koja će na štandu od 40 kvadrata predstaviti deo svog bogatog asortimana.

PUERRI - Novi brend bebi opreme na našem tržištu Na radost roditelja i njihovih mališana, ponuda za najmlađe u Srbiji obogaćena je proizvodima novog brenda, Puerri. Zahvaljujući kvalitetu, ali i tome što su po ceni pristupačni džepu naših potrošača, verujemo da će ovi proizvodi vrlo brzo naći put do mnogih porodica. Iz bogatog asortimana brenda Puerri za sada su našim potrošačima dostupne jednopoložajne i višepoložajne hranilice, ali je u najskorijoj budućnosti u planu plasiranje kolica, ležaljki, krevetaca, dubkova. To neće biti jedina kategorija iz Puerri asortimana na našem tržištu, mališani će vrlo brzo moći da isprobaju i Puerri igračke. Po veoma povoljnim cenama, proizvodi brenda Puerri dostupni su na svim prodajnim mestima Aksa Kids Mega Store i ostalim Baby planeta prodajnim mestima.

www.ringeraja.rs i Gram ljubavi! Porodični portal Ringeraja u saradnji sa porodicama i vrtićima organizovaće dobrotvornu akciju „Gram ljubavi za tonu zdravlja“, kako bismo toplinu porodičnog doma preneli i na decu koja su na lečenju po bolnicama Srbije. U tom cilju pripremili smo i poseban zadatak: deca će uz pomoć svojih vaspitača i roditelja ručno izrađivati igračke kojima ćemo za vreme božićnih i novogodišnjih praznika obradovati mališane u bolnicama. Pridržite nam se u ovoj lepoj akciji kako bismo zajedno ulepšali dane mališanima koji praznike provode daleko od svojih najmilijih. Dobrošli na Ringeraju!

Otvorena još jedna „Velika apoteka“ u Beogradu U ulici Neznanog junaka 47, u beogradskom naselju Dedinje 1. septembra počela je sa radom druga „Velika apoteka“ u Beogradu. Pored najrazličitijih vrsta lekova u ponudi „Velike apoteke“ su i dijetetski proizvodi, pomoćna lekovita sredstva, dentalni program, medicinska sredstva, ortopedska pomagala, hrana i sitna oprema za bebe, kao i široka paleta kozmetičkih proizvoda poznatih svetskih brendova. Za informacije o asortimanu i akcijama možete pozvati 011/3674 192 ili apoteku u Bulevaru Mihajla Pupina 181 na 011/3196 501.

4


roditelj info centar

Baby planeta širom sveta Deca se troše poput boksera i maratonaca Mada nutricionisti savetuju da deci ne treba previše puniti tanjir, činjenica je da mališanima treba tri puta više energije nego odraslima! Dete u jednom danu potroši toliko energije koliko bi odrastao čovek u 83 runde boksa, ili čitave tri fudbalske utakmice, utvrdilo je istraživanje britanske inicijative Growing Up Milk Info. Stalno trčkaranje deteta kao i igra u pesku i parku jednaka je 249 minuta u bokserskom ringu ili trčanju na 48 kilometara, navodi britanski „Daily Mail“. Mada gotovo 78 posto roditelja smatra da deca treba da jedu jednake obroke kao i oni, ali u manjim porcijama, studija pokazuju da, u stvari, deca treba da jedu energetski bogatiju hranu. U njihovu ishranu obavezno treba da budu uključeni vitamin C, kalijum, gvožđe i cink, a ovo istraživanje pokazuje i da visokoenergetska hrana neće škoditi deci, jer će je oni - potrošiti.

Test krvi otkriva depresiju Jednostavan test krvi moći će da otkrije koje žene imaju veći rizik od postporođajne depresije, nadaju se naučnici sa Univerziteta Vorik. Ovaj problem, naime, ima jedna od sedam novih mama, tako da ovo rešenje može da pomogne mnogim ženama. Naučnici su došli do zaključka da žene koje obole od postporođajne depresije imaju određene varijante dva receptorska gena koji su povezani sa stresom. U tom slučaju radi se o specifičnom tipu depresije koji je povezan sa genetskim kodom, odnosno neke žene su sklonije razvitku te bolesti. Iako se odavno pretpostavlja, ovo je prva studija koja je dokazala vezu između gena i depresije. Stručnjaci koji su radili na studiji sada planiraju da nastave istraživanja na većem broju žena. Ovo otkriće pomoglo bi pri ranijem otkrivanju i lečenju postporođajne depresije.

5


roditelj info centar INFO

Zanimljiva kupovina

BLISTAJ, BLISTAJ SOBICE MOJA

U TOALET KO ODRASLI

Reer noćno svetlo

Tega noše i adapteri za WC šolju

Tokom prvih meseci mama često ustaje noću kako bi podojila i presvukla bebu. U tim situacijama dobro će doći praktična Reer noćna svetla zanimljivih oblika. Noćno svetlo u obliku jajeta svetli u sedam različitih boja koje se automatski smenjuju, a pritiskom na dugme možete odabrati omiljenu. Radi na baterije, a zahvaljujući LED tehnologiji ima izuzetno malu potrošnju energije. Reer noćno svetlo sa motivima meseca i zvezda radi na baterije i stvara veoma opuštenu i umirujuću atmosferu u bebinoj sobici. Energetski štedljivo Reer noćno svetlo LED troši 80 posto manje energije u odnosu na običnu sijalicu. Uključuje se u struju, a vek mu je do 25.000 sati rada. Reer noćna svetla stvaraju prijatnu i ušuškanu atmosferu, što znatno pomaže prilikom uspavljivanja bebe. Kasnije, u periodu prelaska u veliki krevet i samostalnog spavanja u sobi, ove svetiljke pomažu mališanima da lakše savladaju strah od mraka.

Da odvikavanje od pelena za mališane, ali i za roditelje prođe što bezbolnije, a odlazak u toalet postane svakodnevna navika, pobrinula se kompanija Tega, vaš saveznik u prolasku kroz ovu bitnu fazu u životu svakog deteta. Noše veselih boja i zanimljivih dezena mali drugari će lakše početi da koriste, te se tako zauvek otarasiti pelena. Pored običnih, tu su i Tega muzičke, kao i noše sa poklopcem, noše u obliku kuce i posebno interesantna i praktična noša u obliku stoličice koja ima naslon i rukohvate, pa je sedenje na njoj udobnije. Kada mališan preraste nošu, u pomoć stižu Tega adapteri. Pored klasičnih, napravljenih od mekane plastike, preporučujemo posebno udobne Tega mekane adaptere. Oni su ergonomski oblikovani i jednostavno se postavljaju na dasku WC šolje. A likovi kornjače, ribice i oktopusa na njima pomoći će dečacima i devojčicama da na zabavan način prihvate rituale vezane za odlazak u toalet.

Prodajna mesta: Aksa Kids Mega Store, ostala Baby planeta prodajna mesta i bolje opremljene dečje radnje. Spisak Baby planeta prodajnih mesta pronađite na strani 58.

Prodajna mesta: Aksa Kids Mega Store, ostala Baby planeta prodajna mesta, bolje snabdevene bebi i dečje radnje. Spisak Baby planeta prodajnih mesta pronađite na strani 58.

UŽIVANCIJA ZA MALE KUPAČE Bébé jou termo-kadica

Pored klasičnih kadica za kupanje u više boja, od renomiranog holandskog proizvođača plastike Bébé jou stiže stilski i funkcionalno unapređena termo-kadica. Posebnom je čini displej na kome roditelji u svakom trenutku mogu očitati temperaturu vode, i to sa preciznošću od ±1°C. Bébé jou termo kadicu sa stalkom možete koristiti od rođenja do osamnaest meseci, a nakon toga je bez stalka možete koristiti i do četvrte godine deteta. U dezenu sa kadicom možete kombinovati i podlogu za kupanje, na kojoj vaše dete može ležati, a da ga pri tom ne pridržavate. Težina od 1.800 grama kao i savijene ivice za lakše držanje čine Bébé jou termo-kadicu idealnom za postavljanje na stalak. Pražnjenje posle kupanja krajnje je pojednostavljeno zahvaljujući crevu za odvod. Kako bi tokom kupanja sve bilo nadohvat ruke, kadica ima mesto za tečni sapun i šampon. U zavisnosti od toga da li ste roditelji dečaka ili devojčice, na raspolaganju su vam tri dezena - bela sa leptirićem, plava sa slikom foke i roze sa medvedićem. Prodajna mesta: Aksa Kids Mega Store

6

NAHRANI ME, MAMA Nuby silikonske termoosetljive kašike U težnji da svaki dan odrastanja mališanima i njihovim roditeljima učini lepšim, lakšim i zabavnijim, američka kompanija Luv n' Care, preko 40 godina pravi proizvode koji u svakom pogledu ispunjavaju najviše standarde. Među njima su i Nuby silikonske termoosetljive kašike. Napravljene su specijalno za prve bebine obroke, pri čemu se pre svega vodilo računa o bezbednosti deteta. Kašike automatski menjaju boju kada temperatura hrane pređe 41 stepen, dok meki vrh isključuje mogućnost povređivanja desni i zubića koji tek izrastaju. Lagana i duga drška olakšava hranjenje bebe iz dubokih posuda, dok zaobljeni rubovi sa donje strane omogućuju da kašika klizi po tanjiru i lako zahvata hranu. Nuby silikonske termoosetljive kašike ne sadrže bisfenol A. Prodajna mesta: Aksa Kids Mega Store, ostala Baby planeta prodajna mesta, bolje snabdevene dečje radnje, apoteke i hipermarketi. Spisak Baby planeta prodajnih mesta pronađite na strani 58.

R


roditelj info centar INFO

Zanimljiva kupovina

CHICCO PURE BIO

IGRAČKE KOJE ISPUNJAVAJU OBEĆANJA

Prirodan oblik nežnosti

Pažljivo odabrani sastojci organskog porekla uzeti su iz prirode i pretočeni u kolekciju Pure bio. Započnite kupanje vaše bebe Blagom kupkom i šamponom koji će nežno očistiti bebinu kožu i kosu, a potom nanesite Zaštitni balzam sa šea buterom koji sprečava iritacije. Podelite trenutke bliskosti sa vašim mališanom uz Ulje za masažu sa slatkim uljem badema. Losion za telo sa aloe verom vratiće vlažnost i veoma osetljivoj i isušenoj koži. Svaki proizvod iz kolekcije Pure bio nosi ECOCERT pečat, što je garancija da su pri odabiru sirovina, ambalaže i proizvodnih metoda poštovani strogi standardi. Chicco Pure bio proizvodi su hipoalergenski i klinički testirani i napravljeni bez supstanci koje su štetne za ljudsku kožu i prirodno okruženje. Prodajna mesta: Aksa Kids Mega Store, ostala Baby planeta prodajna mesta, Merkator, Lilly drogerije i bolje opremljene apoteke. Spisak Baby planeta prodajnih mesta pronađite na strani 58.

Wow igračke

Iz Velike Britanije, gde su rođene, WOW igračke vrlo brzo su našle put do mališana u preko 50 zemalja širom sveta i postale jedne od omiljenijih. Svaka WOW igračka je jedinstvena i realno prikazuje situacije iz svakodnevnog života, dok junake i mesta iz dečje mašte predstavlja na veoma kreativan način. Svaka figura može se kombinovati sa drugom igračkom iz WOW sveta, pa uz njih zabava nikad ne prestaje. WOW igračke napravljenje su od visokokvalitetnih materijala, uz striktno poštovanje najviših standarda kvaliteta i bezbednosti. Ne sadrže PVC materijale, toksične boje, nemaju sitne delove i oštre ivice na koje bi mališani mogli da se povrede. WOW igračkama mogu se igrati i devojčice i dečaci uzrasta od godinu i po do pet godina. I pored toga što im za rad nisu potrebne baterije, WOW igračke imaju bezbroj funkcija i realističnih zvukova, pa uz malo mašte klincima su zagarantovani sati zabave. Prodajna mesta: Aksa Kids Mega Store, ostala Baby planeta prodajna mesta i bolje snabdevene dečje radnje i prodavnice igračaka. Spisak Baby planeta prodajnih mesta pronađite na strani 58.

ZALEPI I OČITAJ TEMPERATURU

200 NA SAT

Rastar automobilčići

RASTAR

Dečaku opčinjenom četvorotočkašima i brzim motociklima koji jure drumovima, dan kada će sesti za volan pravog automobila izgleda tako daleko. Zato je Rastar malim ljubiteljima vožnje omogućio da u skladu sa uzrastom svoje vozačko umeće oprobaju na automobilima na daljinsko upravljanje. Rastar automobili na daljinsko upravljanje predstavljaju veoma verne replike čuvenih marki automobila, poput BMW-a, Mercedesa, Lamborghinija, Folkswagena, Ferarija i Audija. Dostupni su u nekoliko veličina, u razmerama 1:60, 1:43, 1:24, 1:14. Rastar automobilčići namenjeni su klincima starijim od šest godina, ali uz njih i tate mogu da se vrate u dečačke dane, pod uslovom da se dočepaju daljinskog upravljača. Prodajna mesta: Aksa Kids Mega Store i bolje opremljene prodavnice igračaka.

8

Temp Teddies Temp TEDDIES je brz i efikasan način za kontrolu i praćenje promena telesne temperature kod dece. To je antialergijski flaster u obliku medvedića sa pet tamnih polja koja menjaju boju, pokazujući visinu telesne temperature sa preciznošću 0,5 stepeni. Inkapsulirani tečni kristali u roku od 30 sekundi prikazuju da li dete ima normalnu ili povišenu temperaturu. Ukoliko svetli centralni deo medvedića, slovo N, temperatura je normalna. Pri povišenoj temperaturi tamna polja postaju svetlozelena. Tako se na šapicama medvedića pojavljuju brojevi koji označavaju visinu iste. Temp TEDDIES zalepljen na veću ravnu površinu, gornji deo leđa ili grudnog koša deteta, može da stoji na tom mestu dva dana, tako da u svakom trenutku možete očitati visinu telesne temperature deteta. Temp TEDDIES je praktično rešenje za praćenje febrilnih stanja u toku noći i preporučuje se kao nezaobilazan deo svake putne apoteke.


9


roditelj info centar INFO

Novo, sniženja, akcije

CYBEX SOLUTION 2 FIX

INGLESINA ZIPPY EVO

Cybex auto-sedište Solution 2 fix pruža neuporedivo više sigurnosti u odnosu na sedišta sa konvencionalnim sistemima zaštite. Uz oslonac za glavu, koji je patentom zaštićeni izum, dete je potpuno sigurno tokom vožnje, posebno njegov „najranjiviji deo“, glava. Oslonac, podesiv u tri položaja, pomera ravnotežnu tačku sa detetove glave unazad i onemogućava padanje unapred kada dete zaspi. Zaštitu u slučaju bočnih udara garantuje usavršeni sistem koji apsorbuje sile još u ranoj fazi udara i osetljivu dečju glavu zadržava u bezbednoj zoni sedišta. S obzirom na to da je nagib naslona podesiv u tri položaja, a visina naslona u jedanaest, moguće je pronaći položaj u kome će se mališan osećati najudobnije. Cybex auto-sedište Solution 2 fix poseduje Isofix utvrđivač, deo za fiksiranje između automobila i auto-sedišta, koji obezbeđuje bolju stabilnost sedišta, a samim tim i veću bezbednost mališana. Kako se konektori ovog sedišta lako mogu saviti, ono jednostavno postaje kompatibilno čak i sa vozilima koja nisu opremljena ISOFIX sistemom. Presvlaka sedišta izrađena je od prijatnog materijala koji „diše“, a po potrebi može se oprati u mašini na 30 stepeni. Sedište je proizvedeno u skladu sa evropskim standardom ECE R44/04 i poseduje atest o bezbednosti. Prodajna mesta: Aksa Kids Mega Store, ostala Baby planeta prodajna mesta i bolje opremljene radnje bebi i dečje opreme. Spisak Baby planeta prodajnih mesta pronađite na strani 58.

Zippy kolica Evo imaju tako zvani kišobran sistem, pa ih možete sklopiti samo jednim potezom. Udobnu vožnju i lako skretanje obezbeđuju rotirajući prednji točkovi sa mehanizmom zaključavanja, a bezbednost tokom vožnje garantuje podesivi sigurnosni sistem pojaseva sa pet tačaka vezivanja. Lagano rotirajuće sedište, čiji naslon je podesiv u četiri položaja, može se okrenuti tako da dete gleda ka roditeljima ili u smeru kretanja. Kolica se lako sklapaju bez obzira na to u kom je položaju sedište. Prostrana torba za stvari, držač za čaše i ručke podesive po visini još su neki od detalja koji garantuju udobnu vožnju i za bebu i za roditelja. Zippy Evo nosiljka, kao deo sistema, potpuno je opremljena za tek rođenu bebu i može se koristiti sve dok ona ne dostigne težinu od devet kilograna. Delovi koji dolaze u direktan kontakt sa bebom izrađeni su od materijala koji zadovoljavaju najviše standarde sigurnosti. Unutrašnji deo dušeka napravljen je od 3D pene koja „diše“, dok se odeljci sa donje strane nosiljke mogu podesiti tako da omogućavaju slobodan protok vazduha, a time i optimalne uslove za bebu. Uz pomoć centralizovanog mehanizma Zippy Evo nosiljka lako se postavlja na ram kolica, a uz poseban dodatak pogodna je i za upotrebu u kolima. Uz dodatak Huggy auto-sedišta iz grupe 0+ (od 0 do 13 kg), Inglesina Zippy Evo postaje putni sistem. Ovo sedište izrađeno je u skladu sa najnovijom tehnologijom zaštite od bočnih udara, a potpunoj bezbednosti tokom vožnje doprinosi i podesivi sigurnosni sistem sa tri tačke vezivanja i ramenim kaiševima. Može se koristiti kao nosiljka ili kao ležaljka kod kuće, a kako bi bebi bilo udobno, ima mekani ergonomski uložak za glavu. Ručka za nošenje podesiva je u četiri položaja. Standardni deo opreme su i torba za presvlačenje u odgovarajućoj boji, dunjica za noge i zaštita od kiše. Prodajna mesta: Aksa Kids Mega Store, ostala Baby planeta prodajna mesta i bolje opremljene radnje bebi i dečje opreme. Spisak Baby planeta prodajnih mesta pronađite na strani 58.

Bezbednost na prvom mestu

CHICCO KREMA ZA HLADNO I VETROVITO VREME Zima, zima, pa neka je

Bez obzira na godišnje doba, svakodnevne šetnje i boravak na svežem vazduhu prijaju svim mališanima. Međutim, u tim situacijama nežna dečja koža izložena je raznim spoljašnjim uticajima, pa je neophodno pružiti joj veću negu i zaštitu, posebno tokom jesenjih i zimskih dana. Hladan vazduh, niske temperature i vetar mogu iziritirati dečju kožu i dovesti do isušivanja i perutanja. Da hladnoća ne bude „strašni lav“ koji mališanima kvari zabavu, pobrinuo se Chicco sa specijalnom kremom koja bebino lice i ruke štiti od nepovoljnih vremenskih uticaja. Osnov kreme čini kakao puter koji pojačava prirodnu odbranu kože tako što stvara sloj koji je štiti od hladnoće. Ostali sastojci, poput pantenola, bademovog, ricinusovog i avokado ulja, hrane bebinu kožu i daju joj vlagu, štiteći je od isušivanja. Chicco krema za hladno i vetrovito vreme klinički je testirana na osetljivoj koži i ne sadrži boje, alkohol i paraben. Uz to, ima specijalnu hipoalergijsku formulu koja umanjuje rizik od alergija. Chicco krema za hladno i vetrovito vreme deluje odmah po nanošenju, pa nema razloga za čekanje - zimske čarolije mogu da počnu! Prodajna mesta: Aksa Kids Mega Store, Velika apoteka, ostale bolje snabdevene apoteke i bebi radnje.

10

3 u 1 sistem


11


roditelj info centar INFO

Novo, sniženja, akcije

BABY PLANETA PONUDA U OKTOBRU Sa početkom svakog novog meseca počinje i Baby planeta ponuda, na kojoj se po posebnim cenama, nižim od uobičajenih, nalazi deset artikala iz bogatog Baby planeta asortimana. Proizvode na Ponudi u oktobru možete pazariti u nekoj od 30 Baby planeta radnji, od Subotice do Niša. Spisak Baby planeta radnji sa adresama i kontakt telefonima pogledatjte na shop.babyplaneta.rs. Na istom sajtu pronaći ćete fotografije i detaljan opis svakog proizvoda koji je na Ponudi u oktobru. Proizvode koji su na Ponudi u oktobru pogledajte i na stranama 16. i 17. našeg časopisa.

AKSA AKCIJSKA SNIŽENJA I tokom oktobra i novembra u prodajnim objektima Aksa Kids Mega Store za svoje mališane možete nabaviti proizvode po izuzetno povoljnim cenama. Reč je, naime, o akcijskim sniženjima. Akcije su aktuelne u svim prodajnim objektima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Čačku i Kragujevcu. Kao i obično, startuju svakog petka, traju tri nedelje, a obuhvataju proizvode renomiranih domaćih i svetskih brendova iz svih kategorija: krupna oprema, hrana, kozmetika, igračke, odeća. Od proizvoda na aktuelnoj akciji izdvajamo: HAUCK kolica Turbo Plus wheel dostupno u više dezena

MUNCHKIN PROIZVODI ZA KUPANJE Neka kupanje počne

Uz praktične Munchkin proizvode svakodnevno kupanje postaje pravo uživanje i zabava, a zajednički trenuci roditelja i bebe još lepši. Termoosetljiva kadica patkica na dnu ima termoosetljivi disk, koji postaje plav u slučaju da temperatura vode nije previsoka, odnosno beo kada temperatura pređe 39 stepeni. Kadica se može izduvati i spakovati, pa mališanov omiljeni prostor za kupanje možete poneti gde god da krenete. I najveći strah od ulaska sapunice u oči može biti savladan uz Munchkin ispirač šampona. Ivica ispirača je obložena mekanom gumom koja omogućuje da ga bezbedno prislonite uz bebinu glavu i na taj način sprečite slivanje šampona i vode niz lice. Munchkin igračke za kupanje smekšaće i najveće protivnike kupanja. Uz njih ne samo da će vreme u kupanju proći brzo i zabavno već će mališani razvijati i druge sposobnosti, kao što su učenje brojeva ili slova. Do narednog kupanja dečje omiljene igračke za kupanje biće uredno složene i suve u Munchkin organizeru za kupatilo. Prodajna mesta: Aksa Kids Mega Store i bolje opremljene dečje radnje.

12

CHICCO omekšivač za veš

CYBEX auto-sedište Aton (0-13kg) 0+ dostupno u više dezena

Po završetku aktuelne, 19. oktobra startuje druga oktobarska akcija i traje do 8. novembra. Sve proizvode na akcijskim sniženjima možete videti na aksa.rs. Takođe, odabrane proizvode možete kupiti i na Aksa on line prodaji, a oni će vam na željenu adresu u Republici Srbiji biti isporučeni besplatno.

SLUBAN

Kreativne kocke Igra je najlepši i najzabavniji način da mališani stiču nova znanja i razvijaju pojedine osobine. Baby planeta vam predstavlja nove igračke na našem tržištu, Sluban kocke, uz koje će klinci na zabavan način, kroz igru, razvijati kreativnost i stvaralačko izražavanje. Svaka nova kocka izazvaće kod mališana radoznalost i ushićenje u iščekivanju konačnog oblika. Sluban kocke možete naći u kompletima koji obrađuju različite teme, kao što su: vatrogasci, vojska, policija, princeze, vozovi, piratski brod i druge. Svaki mališan, u zavisnosti od afiniteta, moći će da izabere ono što najviše voli. Sluban kockama mogu se igrati devojčice i dečaci stariji od šest godina. Prodajna mesta: Aksa Kids Mega Store i bolje opremljene prodavnice igračaka.


roditelj info centar INFO

Saveti Udruženja „RODITELJ“

U

druženje „RODITELJ“ u okviru svog savetovališta izlazi u susret roditeljima i budućim roditeljima odgovarajući na brojna pitanja iz oblasti zdravstva, nege, vaspitanja dece, trudnoće, porođaja, dojenja, ali i radnih, socijalnih i ekonomskih prava. Njihov stručni tim, koji čine psiholog, defektolog, logopedi, pedagog, pravnici, mame savetnice za dojenje, trudi se da u što kraćem roku odgovori roditeljima na sve dileme, jer je u Srbiji put do odgovora često težak i nepredvidiv, a roditelji prepušteni sebi, bez informacija ili nekog da ih uputi u njihova prava. Treba mi savet hitno, od oktobra sam na porodiljskom bolovanju. Vlasnica firme je za oktobar uplatila 30. marta, refundacija je bila 15. 5, kašnjenje je ogromno. Šta da radim, ako je prijavim, da li bi mi nakon toga uplate bile redovne? Prijavljuje se Inspekciji rada u pisanoj formi (može i slobodnom rukom) uz navođenje naziva poslodavca, adrese, opisa slučaja i ličnih podataka zaposlene (ime, prezime, radno mesto, adresa, broj telefona). Prijava se podnosi u dva primerka, jedan se predaje, a drugi zadržava i na njemu treba da bude potvrda Inspektorata za rad o prijemu. Najbolje je odneti lično, na pisarnicu, u vašem slučaju na Novi Beograd, Omladinskih brigada 1, VI sprat-zgrada SIV 3. Na linku su i ostali kontakti za ispostavu Beograd 1 http://www.minrzs.gov.rs/cms/sr/inspektorat-za-rad/268-2011-0322-10-04-24 Porodila sam se pre mesec dana i danas saznala da će firma u kojoj radim već šest godina biti zavorena. Možete li mi reći šta se dalje dešava sa mojim porodiljskim bolovanjem i kakva prava imam? Nakon prestanka radnog odnosa zbog zatvaranja firme potrebno je da se prijavite na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje kako biste ostvarili pravo na naknadu za nezaposlene, koju ćete primati do isteka 12 meseci od početka porodiljskog odsustva. Ovo pravo možete ostvariti u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa. Za dodatne informacije obratite se nadležnoj ispostavi Nacionalne službe za zapošljavanje, u opštini u kojoj imate prebivalište.

Prijavljena sam na birou rada, nikada nisam radila, sada sam u drugom stanju. Da li imam ikakva prava na novčanu pomoći sa biroa rada kao nezaposlena trudnica? Nažalost, nemate pravo ni na kakvu pomoć, osim ako lokalna samouprava u gradu u kojem živite ne dodeljuje neku vrstu pomoći. U Beogradu trudnice dobijaju jednokratno 50.000 dinara. Moja beba ima mesec i po dana, bile smo u savetovalištu, dobila je nešto više od 600 grama i doktorka je rekla da ću morati da je dohranjujem jer ona treba malo više da dobija na težini. Od tada meni jako sporo nadolazi mleko, plašim se da neću imati dovoljno mleka i kad god zaplače, pomislim da je gladna pa joj dajem da sisa. Ne znamo za koji period, a ako je za mesec dana 600 g, to nije slabo napredovanje, jer je bitno da beba napreduje. Ali da biste bili sigurni da dobija dovoljno masnijeg mleka od koga se bolje napreduje, potrebno je da pratite sledeći raspored tokom podoja. Bebi date da sisa jednu dojku. Posle desetak minuta podignete je da podrigne. Kada podrigne, vratite je na istu dojku i pustite da sisa dok sama ne ispusti dojku. Tako ćete biti sigurni da je posisala i ono zadnje, masnije mleko. Kad ispusti dojku, podignete je da podrigne. Nakon što je podrigla, ponudite joj drugu dojku. Opet sisa desetak minuta pa je podignete da podrigne. Onda je vratite na istu dojku i pustite da sisa dok ne ispusti sama. Kad započinjete naredni podoj, obavezno počnite dojkom kojom ste završili prethodni kako biste bili sigurni da je beba posisala sve masnije mleko. Što se tiče nestajanja vašeg mleka, probajte da se opustite. Mleko ne može da nestane “preko noći”. Jedino može da se desi da zbog stresa dođe do blokade mleka. Blokada znači da se mleko ne otpušta iz dojki, ali ono nije nestalo. Da biste prevazišli ovaj problem, potebno je da se opustite. Možda bi vam prijao topao tuš pre podoja, kratka šetnja... Ukoliko imate još nekih pitanja, pišite nam ili pozovite našu savetnicu telefonom na broj 060 329 20 41. Savetnica je dežurna od 17 do 20 časova.

Udruženje „RODITELJ“ info@roditelj.org www.roditelj.org www.facebook.com/roditelj Beograd: 064/3292-040, fax: 011/3165-375 Novi Sad: 064/3377-983 Niš: 063/1045-597, 064/9164-827 Užice: 064/2082-772 Mame savetnice za dojenje tel: 060/ 3292 041 svaki dan od 17 do 20 h

14


15


16


17


tema broja: oralna higijena

ČETKICA ČUVA „BISERE“ Prvi zubić se u svakoj porodici željno iščekuje, a po običaju, za njega se bebi kupuje nešto belo, da bi, prema verovanju, zubi ostali beli i zdravi. Zdravlje dečjih zuba briga je roditelja, i zato je veoma bitno da znaju kako pravilno da postupaju da bi to zdravlje očuvali. O tome kako da deci stvorimo dobre navike vezane za negu zuba razgovarali smo sa dr Milanom Kuljačom, vlasnikom stomatološke ordinacije ''Kuljača"

R

oditelji moraju da odbace predrasude da mlečni zubi „nisu važni“, jer su privremeni. Naprotiv - očuvanje njihovog zdravlja, pravilna nega i stvaranje higijenskih navika temelj su njihovog kasnijeg zdravlja. - U savremenoj stomatologiji se dugogodišnjim istraživanjem došlo do stanovišta da mlečni zubi od prvog nicanja, najčešće u petom ili šestom mesecu bebe, moraju da se neguju i peru sa maksimalnom pažnjom - objašnjava dr Kuljača. - To znači da sa prvim mlečnim zubom roditelji moraju detetu prati zub, ali i usta u celini, četkicom i pastom. Danas na tržišu postoje četkice specijalno prilagođene uzrastu. Za bebe i malu decu može da se koristi i pasta, isključivo dečja, blagog ukusa. Poželjno je da se ritual pranja zuba uvežbava uveče, tokom ili posle kupanja. Četkica treba da bude male površine i sa mekanim dlakama. Ovakvom četkicom roditelji ne peru samo zubić koji nikne, već i površine bezube gornje i donje vilice, pa na taj način masiraju i stimulišu desni za brži i lagodniji rast ostalih zubića. Kada dete napuni godinu dana, prelazi se na četkicu malo veće radne površine. Ona ima zadatak da pokrije što veću površinu izniklih mlečnih zuba. Kada dete napuni dve godine, počinje da se interesuje za pranje i želi da i samo u tome učestvuje. Taj trenutak roditelji moraju da iskoriste tako što će broj pranja povećati na dva do tri puta dnevno. Veličinu i tvrdoću četkice neophodno je menjati srazmerno rastu i razvoju deteta.

Bolje sprečiti nego lečiti Mlečni zubi veoma brzo i lako propadaju ako dođe do karijesa. Zato posebnu pažnju treba obratiti na prevenciju, dobru higijenu i pravilnu ishranu, smatra dr Kuljača. Što pre iz upotrebe treba izbaciti flašice (a najbolje da se i ne uvode), jer su one krivci za „cirkularni karijes“. Ipak, ako do karijesa ili bilo kakvih promena na zubima dođe, obavezno je što pre posetiti stomatologa. I mlečni zubi mogu uspešno da se popravljaju, a ako je potrebno i da se izvade.

18


- Već sa dve godine dete obično ima sve mlečne zube - dodaje naš sagovornik. Tada uveliko jede ozbiljnu hranu, istu kao i odrasli, što nameće potrebu bolje higijene kako bi se sprečio karijes. To znači da roditelji detetu obavezno moraju da peru zube dva puta dnevno. Ako je ono u vrtiću, poželjno je da vaspitačice posle ručka, kao što mališanima peru ruke, operu i zube. Ključno je da uveče pre spavanja zubi obavezno budu dobro očišćeni od hrane i oprani. Već od nicanja prvog zuba roditelji treba da odvedu dete kod stomatologa. Bitno je i da se na vreme uspostavi odnos poverenja između zubara i deteta, da ono ne bi kasnije zbog straha od belog mantila izbegavalo odlaske kod stomatologa. Od druge do šeste godine poželjno je najmanje dva puta godišnje voditi mališane na kotrolne preglede kod stomatologa. - Kada je reč o higijeni usta i zuba, najvažnija je preventiva - smatra dr Kuljača. - Roditelji ne smeju da im zabranjuju uzimanje slatkiša, ali su obavezni da im nadgledaju pranje zuba, da utiču na dete da između obroka ne jede i da posle konzumiranja slatkiša opere zube. Sve do sedam ili osam godina potrebno je da roditelji učestvuju u pranju zuba, ili da nadgledaju taj proces. „Zalivanje zuba“ Takozvano „zalivanje“ fisura na zubima predstavlja vrstu zaštite dubokih fisura na prvim stalnim zubima - šesticama, koje niču oko šeste godine. Prvi stalni molar - šestica ima veoma duboke fisure sa gornje strane i te površine su veoma podložne karijesu. Ipak, treba napomenuti da ova zaštita nije doživotna i da se gubi oko dvanaeste godine, shodno rastu i razvoju zuba i vilica. Mlečne zube nije potrebno štititi na ovaj način pojašnjava naš sagovornik.

19


tema broja: oralna higijena NIP proizvodi za oralnu higijenu Deo bogatog asortimana kompanije NIP, najstarijeg proizvođača laža u Nemačkoj, jesu i proizvodi namenjeni zdravlju usta i desni beba i dece. Kako po preporuci stručnjaka sa oralnom higijenom beba treba početi i pre izbijanja prvih zubića, NIP je roditeljima ponudio sredstva za negu koja odgovaraju svakoj fazi rasta bebinih zubića.

U prvim danima bebina usta i desni trebalo bi redovno čistiti od ostataka hrane. U tu svrhu idealan je NIP naprstak za higijenu desni, koji ima višestruku namenu. Napravljen je od antibakterijskog vlakna bez hemijskih aditiva, pa nežno čisti i uklanja ostatke hrane iz usta i sa jezika. U periodu nicanja zuba idealan je za masažu desni i čišćenje prvih zubića. Kasnije je odličan kod skidanja plaka, tj. naslaga sa zuba, što je dobra prevencija od nastanka karijesa. NIP naprstak za higijenu desni možete koristiti dok beba ne napuni godinu dana.

Iako bebe različito reaguju na nicanje prvih zubića, ta faza u životima mališana najčešće je praćena bolom koji, nažalost, ne možemo sprečiti, ali ga upotrebom adekvatnih sredstava možemo ublažiti. NIP glodalica Mr. Denty pomoći će mališanima da na što bezbolniji način prebrode tu osetljivu fazu. Ona nežno masira osetljive desni, čime umanjuje nelagodan osećaj i zatezanje u ustima, ali i nervozu. Poseduje više različitih reljefnih površina za žvakanje na koje se može naneti gel, koji pri masiranju umiruje desni. NIP glodalica Mr. Denty ne sadrži bisfenol A. Savršeno staje u bebinu rukicu, a mogu je koristiti bebe već od trećeg meseca.

NIP kutijica za lažu, u kojoj će laža uvek biti čista i spremna za upotrebu, savršen je saputnik u šetnji ili na putovanju. Zahvaljujući praktičnom otvoru za traku, kutijicu možete zakačiti za kolica, torbu ili drugo zgodno mesto, a u nju mogu stati laže različitih veličina Sterilizacija laže, zajedno sa kutijicom, obavlja se u mikrotalasnoj pećnici i traje samo jedan minut. Dizajn kutijice je takav da pari omogućava pristup do svakog dela laže. Ova kutijica je napravljena bez bisfenola A.

Proizvode kompanije NIP, koja već osam decenija odrastanje mnogih mališana širom sveta čini lepšim i lakšim, možete kupiti na svim prodajnim mestima Aksa Kids Mega Store, ostala Baby planeta prodajna mesta, bolje snabdevene bebi radnje, apoteke i hipermarketi. Spisak Baby planeta prodajnih mesta pronađite na strani 58.

20


21


tema broja: oralna higijena Chicco baby moments kolekcija za negu zubića Pored dobro poznatih Chicco proizvoda koji mališane prate još od rođenja, iz Chicco laboratorije dolazi nova linija preparata za oralnu higijenu. Jedan od proizvoda iz nove kolekcije je Chicco gel za desni koji umiruje bebine desni iritirane rastom prvih zubića. Ovaj višenamenski gel, pored toga što umiruje bolne i otečene desni, služi i za održavanje higijene usne duplje. Njegovom redovnom upotrebom sprečava se nastajanje bakterijskih naslaga u ustima, dok ksilitol, koji je u njegovom sastavu, štiti od pojave karijesa. Chicco baby moments gel za desni je bez ukusa i mogu ga korisiti bebe od četvrtog meseca starosti. Kako Chicco uvek vodi računa o bezbednosti mališana, Chicco četkice za zube imaju zaobljenu glavu i oblik idealan za dečja usta. Ergonomska drška napravljena je od meke, neklizajuće gume koja omogućava lako i sigurno držanje. Chicco četkice za zube mogu da koriste mališani stariji od šest meseci, a dostupne su u roze, plavoj i zelenoj boji. Dok je van upotrebe, glavu četkice od eventualnih nečistoća štiti plastični poklopac. Chicco pasta za zube sa ukusom jabuke i banane namenjena je mališanima starijim od šest meseci. Sadrži ksilitol, pa se njenom redovnom upotrebom sprečava nastanak karijesa. Ne sadrži fluoride, niti konzervanse. Idealna je za korišćenje tokom odvikavanja od dojenja. Chicco pasta sa ukusom jagode namenjena je deci starijoj od godinu dana. Sadrži kalcijum i ksilitol, i savršena je za negu prvih trajnih zuba. Ova pasta ne sadrži štetne materije poput fluorida i konzervanasa. Prodajna mesta: Aksa Kids Mega Store, Velika apoteka, Lilly, Mercator, Vero, Delhaize Tempo i ostale bolje snabdevene apoteke i bebi radnje.

Infantino glodalice - Pomoć pri nicanju zubića Za ublažavanje tegoba prilikom nicanja zubića iz kompanije Infantino stiže rešenje u vidu glodalica, uz koje će mališani na zabavan, lak i iznad svega bezbedan način proći kroz ovu osetljivu fazu odrastanja. Infantino glodalice izrađene su od različitih vrsta visokokvalitetnih materijala, a najčešće je to kombinacija mekane gume i nežnih materijala poput pliša. Pojedini modeli, zahvaljujući punjenju od vode, mogu se rashladiti u frižideru, pa grizući te hladne površine koje nežno masiraju i umiruju bolne i osetljive desni beba postaje smirenija. Svojim šarenim i svetlim bojama i zanimljivim zvucima koje ispuštaju ove glodalice zadržavaju bebinu pažnju i podstiču je na igru, što pozitivno utiče na psihomotorni razvoj. Kako je Infantinu na prvom mestu bezbednost najmlađih, sve glodalice napravljene su bez oštrih ivica. Anatomski su oblikovane tako da savršeno staju u dečje ruke. Sa inovativnim i bezbednim proizvodima Infantino je postao pravi saveznik roditelja pomažući im da jedan od „najtežih“ poslova na svetu pretvore u pravo uživanje i zadovoljstvo. Prodajna mesta: Aksa Kids Mega Store, ostala Baby planeta prodajna mesta i bolje opremljene dečje radnje. Spisak Baby planeta prodajnih mesta pronađite na strani 58.

22


tema broja: oralna higijena Grünspecht ogrlice od ćilibara - Pomoć iz prirode Ako za ublažavanje tegoba pri nicanju zubića više volite da koristite tradicionalne metode, Baby planeta vam posebno preporučuje ćilibarske ogrlice. Naime, nošenjem ogrlica od ćilibara, na potpuno prirodan način, bez upotrebe lekova, bebi možete umanjiti tegobe koje se javljaju usled nicanja prvih zubića. Ćilibar je blagotvoran prirodan analgetik jer sadrži ćilibarnu kiselinu. Od nekoliko stotina vrsta ćilibara koji postoje u prirodi, najviše lekovitih svojstava ima baltički ćilibar. Zbog toga su ogrlice od njega veoma popularne i već vekovima mame ih koriste za ublažavanje tegoba nastalih usled nicanja zubića. Princip dejstva je jednostavan: zagrevan od telesne temperature ćilibar ispušta eterična ulja koja blagotvorno deluju na bebu. Nemačka firma Grünspecht poznata je po tome što je svaki komad njenog nakita od baltičkog ćilibara unikatan i ručno rađen. Ogrlice i narukvice za bebe ručno su nanizane na elastičnu nit, a iza svakog kamenčića je čvor, tako da se ne mogu rasuti ako ih dete slučajno pokida. Alka za kačenje lepo obrađenog priveska izrađena je od srebra koji ne ometa dejstvo ćilibara. Ćilibar je po prirodi krt, pa ga ne treba izlagati jakoj sunčevoj toploti, jer onda postaje lomljiv. A što se tiče održavanja, dovoljno je isprati ga čistom vodom. Najbolji efekti postižu su kada jednu ogrlicu nosi jedna osoba, te se ne preporučuje da istu ogrlicu koristi više osoba. Prodajna mesta: Aksa Kids Mega Store, Velika apoteka, ostale bolje snabdevene apoteke i bebi radnje.

Elmex paste za zube - Zubići jaki kao kod lava Mlečni zubi „čuvaju mesto“ stalnim zubima, pa ih do njihove pojave treba održati zdravima. Jer što su oni duže zdravi, rizik od nepravilnog rasporeda stalnih sve je manji. Međutim, i oni su podložni karijesu kao i stalni, pa je veoma bitno od samog početka pravilno održavati njihovu higijenu. Rezultati više od 400 ispitivanja pokazali su da zubi postaju otporniji na karijes ako se tri puta dnevno peru pastom koja sadrži fluorid. Upravo takve su Elmex paste za zube Kids i Junior, sa organskim fluorom koji je dobar za zube. Napravljene su specijalno za najmlađe, blagog su i prijatnog ukusa. Od izbijanja pa sve do druge godine zubi se peru jednom, a nakon toga dva puta dnevno. Elmex Kids, dečja pasta za negu mlečnih zuba, sadrži fluorid i namenjena je mališanima uzrasta do šest godina. U vreme izbijanja stalni zubi još nisu potpuno formirani, tj. gleđ nije sasvim mineralizovana, pa im je u toj osetljivoj fazi potrebna posebna zaštita od karijesa. Koristeći pastu za zube sa visokim sadržajem fluorida umesto klasičnih dečjih pasta obezbeđujete zubima potrebnu zaštitu. Elmex Junior pasta za zube namenjena je zaštiti prvih stalnih zuba, a mogu je koristiti klinci od 6 do 12 godina. Na smanjenje rizika za nastanak karijesa kod mališana i mame mogu uticati svojom oralnom higijenom. Kako? Adekvatnom oralnom higijenom smanjuje se rizk od nastanka aktivnih karijesa, a u tom slučaju nema ni štetnih bakterija koje bi mama mogla preneti detetu, npr. lizanjem varalice, kašičice kojom hrani bebu i sl. Posebnu pažnju oralnoj higijeni moraju posvetiti i buduće mame. Jer tokom trudnoće dolazi do odlivanja hranjivih materija i vitamina, pa tako i kalcijuma i kalijuma iz kostiju i zuba majke u plod, te se mogu javiti određeni problemi, a da ne pominjemo probleme sa desnima koji su česti kod budućih mama. Švajcarska kompanija Gaba, jedna od vodećih na evropskom tržištu u oblasti oralne higijene, pored dečjih Elmex pasta za zube u asortimanu ima i paste za odrasle: Sensitive pruža naprednu zaštitu za preosetljive zube i izložene zubne vratove, a Elmex pasta zaštita od karijesa remineralizuje čak i novonastali karijes ispod površine zubne gleđi. Prodajna mesta: Aksa Kids Mega Store, DM, Lilly, Idea Extra, Mercator, Rodić, Velika apoteka i druge bolje snabdevene apoteke.

24


25


poznati roditelj

Bebo, dobro veče! Pored Milke Canić i njenog čuvenog „dobro veče“, i Marija Veljković odavno je zaštitni znak popularnog i dugotrajnog kviza „Slagalica“, koji se emituje na RTS-u. Osim voditeljskog posla i glumačkih obaveza u pozorištu, Marija je od jula na jednom od najvažnijih životnih zadataka, postala je mama malog Đurađa. Sa glumicom i voditeljkom pričali smo o tome kako su se ona i suprug, arhitekta Milan Milovanović, snašli u prvim mesecima novog, roditeljskog života Kako ste „preživeli trudnoću“, da li ste imali mučnine i jeste li je teško podneli? - Meni je u trudnoći bilo divno. Sve do osmog meseca ponašala sam se kao i da nisam trudna. Šetala sam, izlazila sa prijateljima, igrala predstave i radila, snimala „Slagalicu“. Mogu slobodno da kažem da mi je trudnoća bila savršena. Večernje predstave igrala sam do početka sedmog meseca a prestala sam jer je tada stomak počeo da se vidi. Dečje sam igrala do devetog! Do tada sam i snimala epizode „Slagalice“. Ništa mi nije bilo teško, jer volim ono čime se bavim i mislim da trudnoća može da se odvija uporedo uz posao, isto kao i roditeljstvo. Kako je izgledao porođaj? - Protekao je tako da bih se opet sutra porađala! Ostao mi je u divnom iskustvu, bez ikakvih trauma. Moj suprug nije prisustvovao porođaju, ali je sad tu maksimalno, i o nezi bebe zna mnogo više od mene. S te strane mogu da kažem da baš imam sreće, oboje podjednako brinemo o Đurađu.

26

Foto: Mirko Tabašević

Po kome je Đurađ dobio ime? - Ni po kome posebno, ime sinu dali smo muž i ja zato što je jako, lepo i istorijsko.


Kakva je Đurađ beba, kako su vam izgledali prvi dani po dolasku kući i koliko vam je trebalo da se uigrate kao porodica? - Postoji verovanje da beba ne treba preterano da se hvali, jer će se „pokvariti“, pa ni ja neću da hvalim Đurađa. On sada ima tri meseca i čini mi se da raste pred mojim očima. Svakog dana je drugačiji. Što se tiče privikavanja, mislim da nama nije ni trebalo uigravanje, odmah smo se navikli na novo stanje. Naravno, malo sam umorna, što je, valjda, normalno u ovom periodu, sin mi je još mali. Ali, zaista, ništa mi ne pada teško, uživam u vremenu provedenom sa njim i mužem.

Pre trudnoće ste izjavljivali kako biste voleli da dobijete devojčicu. Želite li da Đurađ ima sestru? - Da, pričala sam da želim devojčicu, ali, naravno, i mužu i meni bilo je bitno da je beba u redu. U trudnoći sam se osećala malo čudno, nekako sam od početka znala da je dečak, a uvek sam želela devojčice. Trebalo mi je malo vremena da se naviknem na činjenicu da nosim dečaka, ali tako bi, verovatno, bilo i da je obrnuto. Ima vremena i za devojčicu, voleli bismo da imamo troje dece, videćemo.

Kako ste podelili roditeljske uloge? - Nismo nikako! U našoj porodici oboje radimo sve, ne merimo ko više ustaje ili presvlači bebu. Mislim da je to ključ uspeha kod odgajanja deteta. Inače, svi već sada kažu da je Đurađ isti ja. Mada, bebe se menjaju, pa ne znam da li će tako i ostati.

Najavili ste da ćete se veoma brzo vratiti na male ekrane, jer posle letnje pauze „Slagalica“ ponovo počinje da se emituje? - Da, vraćam se i na male ekrane, i u pozorište sa novom sezonom. Moj posao je takav, mislim da je to prava stvar. I ne plašim se, verujem da je za svaku ženu korisno da u životu ne bude samo majka. Ovako ću imati i posao i porodicu, biću kompletnija i zadovoljnija, a tako ću, nadam se, pozitivnu energiju prenositi na bebu.

Porodili ste se prirodnim putem. Da li ste i inače pobornik prirodnog toka stvari kada su trudnoća, dojenje i vaspitanje deteta u pitanju? - Da! Verujem da prirodno ne može da se meri sa ostalim. Naravno, ako je sve u redu, a tu mislim na porođaj, period posle njega, dojenje. Ipak, koliko god da sam pobornik prirodnog i prirode, smatram da ne treba po svaku cenu forsirati ono što nekada nije moguće. Žene koje se porode carskim rezom, ili one koje iz nekog razloga ne doje decu, nisu ništa lošije majke od ostalih, i zbog toga ne treba da ih grize savest.

Osim na televiziji, angažovani ste i u pozorištu. Kad se tamo vraćate i koliko je teško da se dve ovako specifične i teške profesije uklope sa roditeljstvom? - U dečje pozorište vraćam se sredinom septembra, a večernje predstave počeću da igram krajem septembra. Čini mi se da je meni ipak lakše nego roditeljima sa klasičnim poslovima, jer nemam radno vreme. Dobro, ponekad se desi da radim ceo dan, ali isto tako ima dana kada ne radim, pa mogu sasvim da se posvetim porodici.


u centru pažnje

„Jedna dobijena bitka ne znači da pobeđujemo u ratu“ - posle uspešno završene akcije „Bitka za bebe“, tokom koje je Fond B92 uspeo da prikupi sredstva za više od 200 inkubatora koji su nedostajali porodilištima i neonatologijama u Srbiji, shvatili su da tamo gde se rađaju bebe nedostaje još mnogo toga! Zato je, zahvaljujući ljudima iz Fonda B92, bitka za beba dobila nastavak - „Bitku za porodilišta“. Krajnje je vreme da naše buduće mame dobiju makar pristojne uslove za porođaj, ispravne krevete, aparate koji nisu „muzejski primerci“, okrečene i čiste zidove, toalete u koje može da se uđe

D

o sada je u „Bici za porodilišta“ nabavljeno opreme vredne više od 400.000 evra, ali to još nije dovoljno da sva porodilišta u Srbiji izgledaju makar pristojno. - Dok smo tokom dodela inkubatora obilazili porodilišta i dečje bolnice, ustanovili smo da nedostaje još mnogo važne opreme - kaže za „Baby planetu“ Veran Matić, predsednik UO Fonda B92. - Pozvali smo neke od stručnjaka da sagledamo potrebe i napravili prve spiskove. Utvrdili smo da nedostaje veliki broj identične opreme: reanimacioni stolovi, pulsni oksimetri, porođajni stolovi. Ali shvatili smo i da svako porodilište ima specifične prioritete, od nedostatka klima uređaja, kreveta, posteljine, pelena i drugog potrošnog materijala, do potrebe za krečenjem, instalaterskim radovima. Zbog toga smo odlučili da svako posebno tretiramo i da oko svakog napravimo malu koaliciju prijatelja koji su na neki način vezani baš za njega: od geografskog položaja do iskustva, ako su se u tom porodilištu rodili, ili se neko njihov rodio, ili će se tek roditi. Shvatili smo da na lokalu uvek može da se pronađe bar deo neophodnih sredstava i da se stvori navika trajnog pomaganja i brige o tom porodilištu. Kriza je sve dublja i za ove potrebe, nažalost, biće sve manje novca. Jedino je na ovaj način moguće humanizovati uslove rada i za zaposlene, i za porodilje, i za bebe! Naš sagovornik dodaje da su potrebe mnogo veće nego što je 200 inkubatora, koliko je nabavljeno tokom „Bitke za bebe“. Do sada je, zahvaljujući pojedinačnoj donaciji Milana Popovića, vršačko porodilište u potpunosti opremljeno. Za 90.000 evra, koliko je iznosila donacija, kupljeni su novi porođajni stolovi, reanimacioni sto, foto-lampe, inkubatori... U Fondu B92 očekuju da njegov primer slede i u drugim gradovima - lokalni preduzetnici, imućni ljudi i dobrotvori da pomažu lokalno, „svoja“ porodilišta.

28

- Pored uobičajenih načina prikupljanja sredstava, nastojimo da uključimo što više aktivista u lokalnim zajednicama, a koristimo i velike lokalne i regionalne manifestacije za promociju akcije i prikupljanje sredstava, od festivala u Guči, do sličnih manifestacija u Leskovcu, Nišu, Aleksincu - objašnjava kako „Bitka za porodilište“ stiže među ljude i motiviše ih da se uključe. - Početkom septembra obeleženo je godinu dana od početka akcije „Bitka za bebe“ i proglašena definitivna pobeda, jer je tokom akcije prikupljeno više od 200 inkubatora, što zadovoljava trenutne potrebe u celoj Srbiji. Akcija će, prema rečima Verana Matića, trajati najmanje godinu dana. Sve informacije o tome kako se uključiti u akciju mogu da se pronađu na adresi: www.bitkazaporodilista.rs


Do sada prikupljeno Za akciju „Bitka za porodilišta“ do sada je prikupljeno, po gruboj proceni (naime, nije sve isporučeno, niti je sve išlo preko našeg računa): • 10 reanimacionih stolova, ukupna vrednost je oko 100.000 evra • 6 neonatalnih ventilatora, od toga je jedan donacija kompanije „Draeger“ u vrednosti većoj od 45.000 evra (plus više od 110.000 evra za 5 preostalih ventilatora) • 12 lampi za foto-terapiju, ukupna vrednost im je veća od 25.000 evra • 4 pulsna oksimetra, u vrednosti od oko 8.000 evra • Oprema u vrednosti oko 60.000 evra za porodilište u Vršcu • 4 porođajna stola, cena je veća od 30.000 evra • Oprema za porodilište Knjaževac (pelene, papuče, klima uređaji, komprese, makaze, ćebad…) • Oprema za porodilište u Užicu u vrednosti preko milion dinara, ili oko 10.000 evra


kaži aaa...

“Bockanje” za dečje dobro

Stručni saradnik: dr Vera Vujović, pedijatar Dom zdravlja “Dr Simo Milošević, Beograd

Gotovo da nema roditelja koji ne shvata važnost vakcinacije dece, a u isto vreme gotovo svi strahuju od toga. Što zbog neprijatnog osećaja i bola koji dete doživi, što zbog reakcija koje vakcina može da izazove. O koristima i kontroverzama oko dečjih vakcina pričali smo sa pedijatrom, dr Verom Vujović, načelnikom pedijatrije Doma zdravlja “Dr Simo Milošević”

akon propisuje koje su vakcine obavezne za decu u određenom Z uzrastu da bi se sprečile određene zarazne bolesti - kaže za “Baby planetu” dr Vujović. - Svaki pedijatar dužan je da obavesti roditelje o kalendaru vakcinacije i redosledu primanja, načinu davanja, eventualnim reakcijama i olakšavanju tegoba. Prvu vakcinu novorođenče dobije još u porodilištu - u prva 24 sata po rođenju daje se vakcina protiv hepetitisa B, a na otpustu iz porodilišta “be-se-že” (BCG) protiv tuberkuloze. Reakcija na ovu vakcinu javlja se tek posle četiri do šest nedelja, mesto uboda karakteriše najpre crvenilo, zatim gnoj, pa se sve polako smiruje, zasušuje i ostaje ožiljak. Vakcina protiv žutice (hepatitisa B) ponavlja se sa bebinih mesec dana, a zatim za šest meseci. Time je dete zaštićeno od “hepatitisa B” i “D” i od ozbiljnog obolevanja i propadanja tkiva jetre kasnije u životu. Trenutno zakon predviđa da se dete ovom vakcinom vakciniše u dvanaestoj godini, ukoliko nije na rođenju. - U drugom mesecu beba dobija vakcine protiv dečje paralize (OPV) i difterije, velikog kašlja i tetanusa (di-te-per), čime počinje građenje imuniteta detata. Ove četiri bolesti u našoj prošlosti predstavljale su pošast, odnosile živote ili izazivale invalidnost. Vakcina protiv dečje paralize se pije, a “di-te-per” daje ubodom, i na tom mestu može da se pojavi bol, otok, crvenilo. Ove vakcine daju se u tri doze, pa se proces završava negde oko šestog meseca - napominje naša sagovornica. U drugom mesecu počinje i odbrana od meningitisa koji izaziva bakterija Hemofilus influenzae. Kod deteta koje nije imunizovano ova bakterija može da izazove neurološka i mentalna oštećenja, kao i gubitak sluha.

30

Vakcina se daje u tri doze, istovremeno kada i “polio” i “di-te-per”. U vakcinalnom kalendaru - besplatna je od 2006. godine, i to zahvaljujući izuzetnom angažovanju naših neurologa. Već skoro celu deceniju u pedijatrijskim ordinacijama roditelji imaju mogućnost i da umesto besplatnih vakcina kojima raspolaže ustanova, kupe “polivalentnu” vakcinu, gde će samo jednim ubodom beba dobiti svih pet, pa i šest antigena. - Ove vakcine imaju prednosti - daju dobru zaštitu, neželjene reakcije su male ili nikakve, a jedan ubod je lakši i podnošljiviji i mami i bebi,

Vakcinacija protiv gripa U vreme viroza i gripa aktuelno je i pitanje vakcine protiv gripa. Imuni sistem treba ojačati pravilnom ishranom i adekvatnom fizičkom aktivnošću, a tek onda razmišljati i o vakcinaciji. Deci je namenjena takozvana split vakcina, koja sadrži delove virusa odgovorne za imunitet, a ne ceo virus. Imuni odgovor je dobar i stiče se za dve do tri nedelje, ali traje relativno kratko - nekoliko meseci. Pedijatri obično preporučuju vakcinisanje dece koja imaju hronične poremećaje plućnog i kardiovaskularnog sistema, metaboločke poremećaje ili dijabetes.


pa se zbog toga sve veći broj roditelja odlučuje da plaća vakcinaciju svog deteta - navodi dr Vujović. Pošto je danas broj beba koje dobiju polivalentnu vakcinu veći od broja onih koji dobiju druge vakcine, trebalo bi da struka zatraži da država što pre za svu decu obezbedi besplatnu polivalentnu vakcinu. Kad dete napuni godinu dana, obavlja se važan sistematski pregled koji će da prekontroliše njegov fizički i mentalni razvoj, a kalendar vakcinacije obavezuje na još jednu vakcinu - MMR. Ona treba da razvije odbrambene snage deteta za tri ozbiljne bolesti: male boginje, rubeole i zauške. Da se vakcinacija ne može raditi sporadično, pokazala je ova godina, kada smo imali “opomenu”: 88 mladih ljudi uzrasta od 18 do 26 godina, koji nisu bili vakcinisani, jer su živeli u BiH gde ova vakcina nije bila obavezna, razboleo se od njih - navodi naša sagovornica.

- Prema ovoj vakcini roditelji nekada imaju sumnje, zbog spekulacija koje su se pojavile u stručnoj javnosti o vezi između vakcine i autizma - navodi dr Vujović. - U Americi je rađeno više opsežnih studija koje su opovrgle te tvrdnje, a u našem domu zdravlja sumnja na ovakvu komplikaciju nikada nije postavljena. Osim vakcina koje su u obaveznom programu, postoje i one koje se preporučuju u posebnim situacijama, da bi se podigla otpornost deteta ili uticalo na brže ozdravljenje. Neke od njih su vakcina protiv pneumokoka (koja štiti od bakterije streptococcus pneumoniae), ili protiv ovčijih boginja (varičela), i one se najčešće preporučuju deci sa hroničnim zdravstvenim problemima.

Odlaganje vakcinacije Odstupanja od plana vakcinacije najčešće se dešavaju zbog akutnih infekcija praćenih temperaturom. Kada se dete izleči, nastavlja se vakcinacija po planu, objašnjava dr Vujović. - Postoje i situacije kada će se od neke vakcine odustati u nekom periodu, a nekada i potpuno. To su pre svega alergije na neku komponentu vakcine, teže neželjene reakcije - recimo vriskav plač od nekoliko sati, visoke temperature koje dugo traju i slabo reaguju na uobičajene lekove - navodi naša sagovornica. - Privremeni prekid u vakcinisanju deteta odrediće pedijatar u ambulanti, a ako smatra da je potrebno neku vakcinu trajno isključiti, upućuje slučaj na komisiju koju sačinjavaju eksperti - imunolog, neurolog i epidemiolog koji će proceniti šta je najbolje za dete.

31


roda na putu

udvoje na poslu Trudnoća je po mnogo čemu „drugo stanje“, a trudnice se često pitaju kada je pravi momenat da odu na bolovanje. Nedavno je ponovo pokrenuto ovo pitanje, jer su istraživači sa univerziteta u Eseksu došli do zaključka kako je veća verovatnoća da žene koje rade sve do porođaja rode bebu sa manjom težinom. Buduće mame koje su radile i u devetom mesecu rađale su u proseku pola kilograma lakše bebe nego one koje su na bolovanje odlazile između šestog i osmog meseca

D

anas, u odnosu na vreme od pre dve ili tri decenije, mnogo veći broj žena radi do samog porođaja. Neke jer ne žele da prekidaju karijeru na duži period i dobro se osećaju dok rade, a neke iz finansijskih razloga ili zbog neregulisanog statusa na radnom mestu. U većini gradova u Srbiji trudničko bolovanje se plaća samo 65 odsto od plate. Naše zakonodavstvo propisuje da trudnica najranije 45, a najkasnije 28 dana pre očekivanog termina porođaja mora da otvori porodiljsko bolovanje. Na bolovanje za održavanje trudnoće može da ode u bilo kom trenutku, ako postoji potreba za tim. Danas većina lekara naglašava da ako je sa trudnoćom sve u redu, ako nema nikakve tegobe i dobrog je opšteg stanja, trudnica treba da radi. Ipak, koliko i kako će buduća mama ostati na poslu zavisi od mnogo faktora - toka trudnoće, eventualnih komplikacija, lošeg ishoda prethodnih trudnoća, težine radnog mesta. Postoje radna mesta i situacije gde trudnica treba da ode na bolovanje. Pre svega, ne dolaze u obzir teški fizički poslovi, podizanje tereta, predugo stajanje, ili poslovi za koje je potrebno održavanje ravnoteže. Trudnica mora da bude dalje od poslova koji podrazumevaju štetna zračenja ili isparenja, jer to može da bude tetrageno (štetno za bebu i razvoj njenih organa).

Ispred kompjutera Mnoge trudnice koje veći deo vremena provode ispred kompjutera pitaju se da li je to štetno. Ne postoje validna istraživanja koja bi dokazala da je rad na kompjuteru štetan u trudnoći. Ali lekari savetuju da se zbog dugotrajnog sedenja u istom položaju prave redovne pauze, da biste se prošetali na svežem vazduhu. Dobro bi bilo i uraditi nekoliko laganih vežbi, a obavezno povedite računa o kvalitetu stolice na kojoj sedite, kao i pravilnom položaju za stolom. Iako štetnost nije dokazana, nije zgoreg da trudnica preduzme mere predostrožnosti - da oprema na kojoj radi bude novijeg datuma, da ekran bude na propisanom položaju, u visini vidnog polja i propisano udaljen od lica. Monitor iskosite, da zračenje ne bi išlo direktno u vas.

32


Poseban oprez preporučuje se trudnicama koje su ranije imale pobačaj ili prevremeni porođaj. One treba ili da privremeno promene posao (ako je fizički težak), ili, ako to lekar preporuči, da odu na bolovanje. Trudnice koje nastave da rade i u trudnoći treba da povedu računa o nekoliko stvari: • Stvorite prijatno radno okruženje - probajte da prilagodite radno mesto svojim potrebama, zamolite kolege da ne puše u vašoj blizini, ako već nije zabranjeno, ponesite neko jastuče da poduprete donji deo leđa dok sedite. • Vodite računa o ishrani i unosu tečnosti - probajte da se organizujete tako da na poslu jedete zdrave i izbalansirane obroke, bilo da imate organizovanu ishranu, ili nosite obroke od kuće. Uvek imajte sa sobom flašicu vode da biste unosili dovoljno tečnosti. • Probajte da smanjite stres - svaki posao je odgovoran na svoj način i za trudnicu, koja i psihički i fizički doživljava ogromne promene, to zna da bude veoma teško. Pričajte sa nadređenima kako da minimalizujete stres - dužim rokovima, drugačijom organizacijom, izbegavanjem konfliktnih situacija. • Nemojte koristiti trudnoću kao izgovor na poslu. Od vas se očekuje da odgovorno i profesionalno obavljate posao. Ako niste u stanju da radite, poštenije je da od poslodavca tražite da vas privremeno stavi na lakše radno mesto ili da uzmete bolovanje. • Ne zaboravite da uživate u trudnoći - ovaj period je jedan od najlepših u vašem životu, i imajte na umu da to kako se osećate i u kakvom ste okruženju ima uticaja na bebu. Zato se trudite da budete mirni i raspoloženi i da atmosfera u kojoj boravite odiše pozitivnim emocijama.

Po Zakonu Tokom trudnoće i posle porođaja radni status žene je regulisan Zakonom o radu Republike Srbije. Evo nekih delova koji su značajni: - Zaposlena žena za vreme trudnoće ne može da radi na poslovima koji su, po nalazu nadležnog zdravstvenog organa, štetni za njeno zdravlje i zdravlje deteta, naročito na poslovima gde se podiže teret, gde postoji štetno zračenje ili izloženost ekstremnim temperaturama i vibracijama. Takođe, ne može da radi prekovremeno i noću, ako bi takav rad bio štetan za njeno zdravlje i zdravlje deteta. - Zaposlena žena ima pravo na odsustvo sa rada zbog trudnoće i porođaja, i na odsustvo sa rada radi nege deteta, u ukupnom trajanju od 365 dana za prvo i drugo dete, odnosno dve godine za treće i četvrto dete. - Zabranjena je neposredna i posredna diskriminacija lica koja traže zaposlenje, kao i zaposlenih, s obzirom na trudnoću. Poslodavac ne može da uslovljava zasnivanje radnog odnosa testom trudnoće, osim ako se radi o poslovima kod kojih postoji znatan rizik za zdravlje žene i deteta, utvrđen od strane nadležnog zdravstvenog organa.


savetuje

DECA I ZATVOR Stručni saradnik: viša medicinska sestra Anđelka Kotević, šef službe "Halobeba"

atvor (opstipacija) je neredovno pražnjenje debelog creva. U takvom Z slučaju tokom pražnjenja creva dete plače, napinje se, pocrveni, nekad izbaci jako tvrdu stolicu, nekada je odloži, pa kasnije “jovo na novo”. Sadržaj

je često tvrd i suv, neretko u obliku klikerčića. Javlja se kod dece svih uzrasta. Nekada je zatvor prateća pojava nekih oboljenja ili anomalija, ali se može javiti i sam za sebe. Razlog najčešće leži u nepravilnoj ishrani i nedovoljnom unosu vode. Klinička slika opstipacije zavisi od uzrasta deteta i, delimično, od uzroka opstipacije. Najčešće je udružena sa gubitkom apetita, bolovima u trbuhu i bolnom defekacijom, ponekad i sa povraćanjem. Kod analne fisure (naprslina u čmaru) viđa se krv na stolici. Moguće su i razne komplikacije, a jedna od čestih je enkopreza, nevoljno ispuštanje stolice. Naime, usled hronične opstipacije, deca nikad ne isprazne creva dovoljno, što dovodi do nagomilavanja sadržaja i prekomernog rastezanja zida debelog creva, a to pak remeti njegovu pokretljivost i efikasnost. Iz crevnog sadržaja se upija voda, a ostatak postaje još tvrđi i teže se eliminiše. Zato nastaju analne fisure pa defekacija postaje sve bolnija. Anusni kanal se postepeno rasteže i skraćuje, a sfinkter (kružni mišić na analnom otvoru) slabi i ne može da zadrži stolicu, koja izlazi nekontrolisano. Zašto nastaje zatvor (opstipacija) Bez obzira na to šta je uzrok, tu je nekoliko mehanizama odgovornih za opstipaciju: 1. Smanjena peristaltika najčešće nastaje zbog malo sadržaja u crevima, takoreći nema šta da ih stimuliše, pa ona postaju spora i neefikasna. Uzrok je nepravilna ishrana, previše mleka a malo čvrstih namirnica, kao i nedovoljan unos vode. 2. Zadržavanje ili odlaganje stolice zbog analnih fisura (pukotine na sluzokoži oko analnog otvora), ili urođenih anomalija. 3. Slabost trbušnih mišića zbog bolesti ili urođenih anomalija. Naprslina u čmaru - analna fisura Prilikom prolaska malo veće stolice u analnom otvoru može da nastane pukotina (fisura) i da se pojavi trag krvi. Sve dok ne zaraste, ova naprslina boli svaki put kada dete kaki, i to je često razlog odlaganja pražnjenja creva. A to stvarno nije ništa strašno! Bebi treba detaljno oprati guzu mlakom vodom i blagim sapunom, potom je dobro osušiti i namazati gustom kremom protiv ojeda koja sadrži cink, inače odličan za epitelizaciju kožice. Posle svake stolice ovo treba ponoviti, a pred spavanje treba namazati malo kreme sa pantenolom koju nežno, vrhom malog prsta, treba pogurati pola centimetra u guzu kako bi pukotina što pre zacelila. Odlaganje pražnjenja creva Roditelji, bake i deke pokušavaju da nauče dete na korišćenje toaleta ranije nego što je zrelo za tu važnu prekretnicu. Dete ne razume šta se od njega traži jer nije doseglo psihofizičku zrelost, i kaku smatra svojim proizvodom. E, tu počinje ucena, dete shvata da od njega traže nešto što je njegovo i tako kreće igranka bez prestanka. Počinje mučno sedenje na noši, dete to doživljava kao kaznu, a onda se kasnije pokaki gde stigne. To zadržavanje stolice može doprineti opstipaciji, zato treba pratiti signale koje dete daje o zrelosti za ovaj važan posao.

34

LEČENJE ZATVORA (OPSTIPACIJE) Lečenje opstipacije zavisi pre svega od uzrasta, pretpostavljenog uzroka i dužine trajanja problema. Kratkotrajna opstipacija leči se lako i jednostavno, povećanim unosom tečnosti. • Masaža može da pomogne u slučaju blokiranog rada creva. Stavite na prste malo ulja ili hidratantne kreme i, počevši od pupka, pravite kružne pokrete po stomaku u pravcu kazaljke na satu. Nastavite ako primetite da beba uživa u tome. Dok je beba u ležećem položaju, uhvatite je za nožice i napravite brz kružni pokret - tako ćete pokrenuti stomačne mišiće koji će blago pritisnuti creva i omogućiti pokretanje sadržaja u njima. I pokreti kao vožnja bicika, ili leva ruka desno koleno mogu pomoći u pokretanju creva. • Topla kupka omogućiće bebi da se opusti i lakše isprazni debelo crevo. Kada se opusti u kadici, poželjno je da joj izmasirate stomačić. Osim toga, tokom dana, naročito leti, dajte detetu da pije što više vode (prokuvane ili specijalne flaširane). Na ovaj način sprečićete dehidrataciju i omogućiti uspostavljanje normalnog rada creva. • Prirodne metode - Sok od suve šljive ili jabuke može da napravi čudo kod beba starijih od šest meseci. I masaža jastučića ispod prstića na nogama takođe će pomoći u pražnjenju creva. Lečenje hronične opstipacije znatno je teže. Važno je povećati unos namirnica sa dosta celuloze (šljive, smokve, urme, breskve, kupus, kelj, crni hleb, žitarice, mekinje) koja je blagotvorna za pražnjenje creva - razmekšava stolicu, povećava njenu količinu i samim tim olakšava defekaciju. Postoje gotove mikroklizme mineralnog ulja ili sapunice, ali ih treba koristiti što ređe. Ako je razlog zatvora anatomska abnormalnost, izbor je hirurška intervencija. Kod oboljenja koja za posledicu imaju zatvor, jasno je da treba lečiti osnovnu bolest. Kad god postoji nakupljanje tvrde stolice, kao prva pomoć primenjuju su sredstva koja je razmekšavaju i olakšavaju njeno eliminisanje (mineralna ulja, Portalak), ali obavezno pod kontrolom lekara. Dete treba podsećati da prazni creva svakodnevno, najbolje 20-30 minuta nakon obroka. Ukoliko mu to ne pođe uvek za rukom, treba ga ohrabrivati, ali bez pritiska. Navikavanje deteta na kontrolu defekacije ne treba sprovoditi pre nego što ono ne bude zrelo da shvati šta se od njega traži (obično u uzrastu od 18 meseci). U retkim slučajevima hronične opstipacije potrebna je fizikalna ili psihoterapija. Kada potražiti pomoć pedijatra? • Ako beba nema stolicu duže od deset dana, a ima i druge tegobe nervozna je, plačljiva, neće da jede ili prekida obrok. Tada postoji još nešto što joj smeta, a to treba da istraži pedijatar. • Ako beba ima brojne prolivaste (tečne), smrdljive i zelene stolice - to je pouzdan znak infekcije. • Kada se primeti veća količna sveže krvi na stolici. • Ako beba ne napreduje u težini, traži da jede, a nema stolicu duže od sedam dana, treba se posavetovati sa pedijatrom. Ako i posle dve nedelje (ovo važi za bebe koje samo sisaju) nema stolicu, treba se javiti pedijatru, čak i ako je sve drugo u redu. Upozorenje! Nikada ne stavljajte toplomer ili neki drugi predmet u anus da biste stimulisali pražnjenje creva, jer tako možete da povredite svoju bebu.Nikada detetu nemojte davati laksativ, niti stavljajti čepiće na svoju ruku. To je terapija koju jedino lekar može da vam preporuči.


moj drugar

PODRIGIVANJE Zašto beba treba da podrigne posle podoja? Podrigivanje je važan deo hranjenja. Dok sisa, beba se prilično naguta vazduha, što može da joj stvori neprijatnost. Kako taj vazduh ne bi smetao bebi, ona nakon sisanja obavezno treba da podrigne. Nakon i u toku svakog hranjenja bebi je potrebno istisnuti nepotrebno nakupljeni vazduh. Bebe koje se hrane na bočicu treba da podrignu nakon 50 popijenih grama, odnosno pet minuta, a one koje sisaju treba da podrignu nakon svake dojke.

Koji položaj je najbolji za podrigivanje? Postoje tri načina na koji bi beba mogla da podrigne, a na vama i vašoj bebi je da izaberete najbolji. Na ramenu Podrigivanje na ramenu daje najbolje rezultate kod većine beba. Beba treba da stoji naslonjena na vaše rame. Jednom rukom ćete je podupirati pod guzom dok ćete je drugom tapkati po leđima. Na rame stavite pamučnu pelenu kako biste zaštitili odeću od bljuckanja. Uspravljeno u sedećem položaju Prilikom ovog zahvata pridržavajte bebin vrat rukom, a nju stavite da vam sedi u krilu. Rukom pridržavajte grudni koš držeći je ispod pazuha, glava treba da joj je nagnuta ka napred. Potapšite je ili protrljajte po leđima vodeći računa da joj glava ne padne unazad. Licem nadole Okrenite bebu licem nadole i ostavite je da vam leži u krilu.

Ova rubrika je realizovana u saradnji sa www.bebac.com

36


37


stočiću, postavi se

Kada majka posumnja da nema

dovoljno mleka za bebu Autor teksta: Živka Vlajković, diplomirani nutricionista, autorka knjige "Bebi kuvar" Dom zdravlja Zemun

S

vako odojče je posebno i čudnovato. Potrebna mu je nežnost, ljubav, sigurnost i pravilna ishrana. U trudnoći ste saznali da je majčino mleko najbolja hrana na svetu i odlučili ste da svoju bebu dojite. Tako ste i radili u prvom mesecu nakon porođaja, dojili je i negovali na najbolji način. Otišli ste na prvi pregled kod pedijatra i vratili se zabrinuti i razočarani. Beba je malo napredovala u težini iako je zdrava i vitalna. Prvo ste pomislili, a nažalost i drugi su vam pomogli u tome, kako nemate dovoljno mleka za svoju bebu. Da li je to tačno, proverite sami! Strahovi i brige roditelja u ovim okolnostima često su nepotrebni. Najčešći razlozi za nedovoljno napredovanje su: 1. Greška u tehnici i ritmu dojenja. a) podoji su bili česti, na svakih sat-sat i po, pa dojke ne stignu da se oporave i stvore dovoljno mleka, a beba se navikla na malu količinu. b) ili potpuno suprotno, beba dugo spava, nekada četiri-pet sati, pa su podoji sa velikim vremenskim razmakom. Odojče treba dojiti slobodnim ritmom. Praktično, to je interval od dva-dva i po sata, ređe tri u prva dva meseca nakon porođaja. 2. Pospanost i nezainteresovanost bebe za hranjenje. Takve bebe sisaju kratko, brzo se zamore i uspavaju. Morate je probuditi laganim štipkanjem i podstaknuti na sisanje, ne više od dva puta. Podoj treba da traje pola sata na obe dojke. Nakon podoja beba se odmara, a vi izmuzite ostatak mleka (ručno ili pomoću pumpe) i još toplim mlekom kašičicom dohranite bebu. Kako se proverava količina majčinog mleka? Ako se niste pronašli ni u jednom od primera, a razmišljate o dohranjivanju adaptiranim mlekom, obavezno uradite test provere količine mleka. Test se izvodi vrlo jednostavno. Najpogdinije je to obaviti po podne, kada majka ima najmanje mleka, tačnije, dva i po do tri sata nakon poslednjeg podoja. Pripremite iskuvanu posudu (ako nemate pumpicu) u koju ćete 15 minuta pre planiranog obroka da izmuzete svoje mleko, iz obe dojke, sve dok ne počne da ističe kap po kap. Pre toga obavezno operite ruke i dojke toplom vodom i sapunom. Mleko koje se dobije izmazanjem treba sipati u bebi bočicu kako biste izmerili količinu. Ovo mleko je mlako (temperatura tela) i ne treba ga kuvati niti grejati, već odmah dati bebi kašičicom. Količina mleka je presudna za odluku o dohranjivanju. Naime, bebine potrebe za mlekom u jednom obroku su sledeće: II mesec: 100 – 120 ml III mesec: 130 – 150 ml IV mesec: 150 – 180 ml V mesec: 180 ml i više

38

Ukoliko ste testom utvrdili da imate manje mleka od potrebne količine, nemojte se obeshrabriti. Dajte prirodi šansu još nedelju dana. Povećajte količinu svoga mleka, nastavite da dojite bebu u preporučenom ritmu, a ako je ona pospana, posle svakog podoja dohranite je vašim mlekom. Kako povećati količinu majčinog mleka? Premda je dojenje nagonski duboko usađeno u vama i u novorođenčetu, ipak se pravilnom dojenju morate oboje naučiti. Količina majčinog mleka zavisi od hormona, dobre prokrvljenosti i pravilne ishrane majke, kaže nauka. Treba dodati još jednu istinu - količina mleka zavisi od čvrste odluke i spremnosti na dojenje. Kaže se da mleko „teče iz glave“. Zato primenite prethodne preporuke, dojite u intervalu od dva-dva i po sata, a pri svakom podoju ispraznite obe dojke (dojenjem ili izmazanjem). Hranite se pravilno i odmarajte dva puta dnevno, bar po pola sata. Preporuke o ishrani dojilje saznaćete u narednom broju časopisa ili u BEBI KUVARU. Pijte više tečnosti, pre svega zdrave vode dva litra dnevno i obavezno čaj za dojilje, dve čaše dnevno. Ovaj čaj povećava količinu mleka i smanjuje napetost u dojkama. Pored drugih namirnica, svakodnevno konzumirajte jednu manju činiju kuvane zobi. Možete je obogatiti medom, suvim grožđem, jogurtom, mlekom ili nečim po vašem ukusu. Nakon sedam dana ponovo izmerite bebu. Ako je napredovala 170-250 grama, budite zadovoljni i nastavite sa dojenjem. Ako posle provere utvrdite da imate znatno manje mleka od potrebne količine, ili je nakon sedam dana beba slabo napredovala u težini, potrebna je dohrana adaptiranim mlekom. O izboru adaptiranog mleka i pravilima za dohranjivanje posavetujte se sa pedijatrom u savetovalištu dečjeg dispanzera ili sa nutricionistom u savetovalištu za ishranu. Savetovališta za ishranu dece postoje samo u nekim domovima zdravlja.


KUVANA ZOB (recept za mame)

Recepti MUSLI (recept za mame) 2 kašike ovsenih pahuljica 1 nastrugana jabuka 1 kašika suvog grožđa 1 kašičica meda i malo cimeta

Ovsene pahuljice staviti da se natope preko noći u pola šolje vode, ili ih potopiti ujutru u jogurt, pa sačekati pola sata. Suvo grožđe natopiti u malo vode. Ujutru pahuljice staviti u činiju, dodati suvo grožđe, nastruganu jabuku i pomešati.

1 šoljica oljuštene zobi 3 šoljice meke vode

Uveče potopiti u vodu temeljno opranu zob. Sledeće jutro kuvati u istoj vodi dok ne omekša (oko 30 minuta). Kuvanu zob poklopiti da se hladi. Čuvati u frižideru i svakodnevno konzumirati za užinu. Zob je vrlo hranljiva žitarica, obogaćuje sastav i povećava količinu majčinog mleka.

VOĆE, JOGURT I MED

Recepti su preuzeti iz knjige "BEBI KUVAR" nutricioniste Živke Vlajković Knjigu možete poručiti na telefon 064/178-2252

(recept za mame)

250 ml jogurta 2 kk meda 1 kašika ovsenih pahuljica 1 banana malo soka od limuna

Banane oljuštiti, ispasirati, nakapati limunovim sokom i pomešati sa jogurtom, medom i ovsenim pahuljicama (prethodno natopljenim u vodi). Mešati mikserom dok se ne dobije penasta masa.

39


? roditeljske dileme

brak je samo za dvoje Mada na prvi pogled deluje da veza dvoje ljudi zavisi isključivo od njih, svakodnevna praksa pokazuje da druge osobe, naročito roditelji supružnika, i te kako mogu da utiču na brak, čak se navode i kao razlog za razvod! koje je nedavno sprovela web stranica „Net mams“ pokazuje I24straživanje da svaka četvrta žena smatra kako joj se svekrva previše meša u brak, dok odsto misli da je njihov odnos toliko loš, da su pod većim stresom nego

tokom selidbe. Situaciju dodatno komplikuje činjenica da kod nas veliki broj bračnih parova, čak i kada dobije decu, zbog loše ekonomske situacije nastavlja da živi u zajedničkom domaćinstvu sa roditeljima. Spoj više generacija na jednom mestu, uz potrebu žene da sama, bez mešanja sa strane, oblikuje život svoje porodice, dovodi do brojnih nesporazuma. Iako su problemi sa taštom i tastom mnogo ređi, psiholozi se slažu da „taktika“ u oba slučaja treba da bude ista - potrebno je graditi odnos tolerancije i poštovanja, uz jasno određena pravila i granice. Jedino na taj način ovakve zajednice mogu da funkcionišu. Ovo je naročito važno kada dođu deca, jer se mora tačno znati ko su roditelji, a ko baka i deka, i koja su njihova „ovlašćenja“. Da problemi sa njegovim i njenim roditeljima nisu specifičnost samo ovih prostora, pokazuje i istraživanje „Net mamsa“ u kojem anketirane žene navode da ih svekrve previše kritikuju, gledaju sa visine i mešaju se u porodične stvari. Čak četvrtina je svoj odnos sa muževom majkom okarakterisala kao loš, a najviše im zameraju zbog nametanja osećaja da nisu dovoljno dobre za njihovog sina. Apsolutno nije neophodno da se svi članovi uže porodice vole kako bi se međusobno poštovali i uvažavali. Ako ste snaha ili zet, imajte na umu neke od saveta psihologa: • Odnos snaha, svekar i svekrva, kao i odnos zet, tast, tašta donekle je nametnut, jer ne biramo sami ljude s kojima ćemo biti u tim odnosima. Zato mu treba tako i prići, nemojte od roditelja supružnika imati očekivanja kakva imate od prijatelja ili partnera, jer njih ste - sami birali.

40


• Budite otvoreni i iskreni od samog početka - budući supružnici često se pokazuju u najlepšem svetlu ne bi li se što više dopali njegovim ili njenim roditeljima. Problem nastaje kad krene realni život i pokažu se osobine koje su pre toga brižljivo skrivane. • Pomoć nije uvek samo „mešanje“ ona je i - pomoć. Današnjim roditeljima, koji su najčešće zaposleni i imaju mnogo obaveza, pomoć je i više nego potrebna. Samo, treba da imaju na umu da je pmaganje baka i deka njihova dobra volja, ne i obaveza.

• Vaspitanje dece često je „kamen“ spoticanja između dve generacije, naročito ako svi zajedno žive. Onda se u jednoj preklapaju dve porodice, sa različitim navikama, vaspitnim metodama i merilima. Najbolje bi bilo da čim se dete rodi napravite određena pravila kojih će se svi pridržavati. • U odnosu svekrve i snahe muškarac je taj od kog mnogo zavisi. On je „razapet“ između dve žene koje voli, ali ako ne reaguje, niti postavlja bilo kakve granice, obe strane to mogu da shvate kao odobravanje i da prodube sukob. Na muškarcu je da majci objasni do koje mere može da utiče na život njegove porodice, a i supruzi da mu je majka važna i da želi da budu u korektnim odnosima. • Imajte u vidu da ćete i vi jednog dana biti svekar, svekrva, tast ili tašta, i da ne biste voleli da neko bude nekorektan prema vama. Probajte da se postavite u njihovu kožu, te ne radite i ne govorite ono što ni vama ne bi prijalo. • Razmišljajte o onom što vas spaja, a ne onom što vas razdvaja. Ako prema roditeljima svog supružnika ne osećate emocije ni privrženost, svakako to osećate prema partneru. Neka vam ta osećanja budu motiv za odnos pun razumevanja i poštovanja prema njegovim roditeljima. Takođe, vaša deca najverovatnije obožavaju bake i deke, a vi sigurno ne želite da napetom atmosferom i svađama pokvarite taj njihov lep odnos.

Problemi s kolena na koleno

Naučnici tvrde da žene koje su imale problematičan odnos sa svekrvom, takav model ponašanja kopiraju kada i same postanu svekrve! Više od 78 odsto ispitanica iz internet istraživanja koje se nisu slagale sa svekrvom u mladosti, nisu imale dobar odnos sa snahama, a neke su priznale da stvari kojim su ih svekrve izluđivale vrlo često primenjuju na svojim snahama. Psiholozi ove rezultate objašnjavaju time da je očekivano da ponavljamo usvojene modele ponašanja.

41


sobica slobodica

Gde deca nisu besna, soba nije tesna Stručni saradnik: Romina Radojković, arhitekta

Velika većina dece bar određeni period deli sobu sa braćom ili sestrama, pa je u tom slučaju uređenje prostora pravi izazov. Naročito ako su deca različitog uzrasta, ili pola, jer je potrebno na malom prostoru uskladiti njihove potrebe i pomiriti interesovanja. Kako kaže naša saradnica arhitekta Romina Radojković rešenje ovog problema je što bolje iskorišćenje prostora u sobi

uzrast deteta nosi određene potrebe, u skladu sa kojima se Ssobivaki menjaju izgled i funkcija sobe - kaže Romina Radojković. - Ako je u dvoje dece, pa još različitog pola, onda je taj izgled, kao i funkcionalnost teško uklopiti tako da svima bude po meri. Iskoristite zidove Zid iznad kreveta je prostor koji svako dete može da personalizuje tako što će okačiti svoje slike, crteže, police za knjige ili sitnice koje predstavljaju njegova interesovanja. Na taj način stvoriće lični kutak u sobi koju deli sa bratom ili sestrom. Zidovi su i inače veoma korisni da se deo nameštaja podigne na njih, naročito ako je soba mala.

42

Deci koja još ne idu školu u sobi su neophodni: krevet, kutak za igru, garderober, kao i maštovit izgled prostora koji će stimulativno uticati na njihov razvoj. Školarcima je pak osim osnovnih komada nameštaja potreban i dobar i funkcionalan radni sto, zatim udobna stolica i police za knjige. Tinejdžeri vole da soba nosi njihov lični, prepoznatljivi pečat, pa sobu prosečnog tinejdžera krase fotografije njegove “ekipe”, posteri poznatih ličnosti, nalepnice sa porukama, razni suveniri. - Kada deca dele sobu, često je nemoguće da svima budu ispunjene želje, pa je najbolje dečju sobu urediti što jednostavnije, sa mogućnošću fizičkog deljenja prostora - pozicijom kreveta, radnog stola, podnih transparentnih polica - predlaže naša sagovornica. - Na taj način svako dete dobiće celinu za primenu sopstvenih ideja i lični prostor koji može da uređuje prema potrebama. Danas proizvođači dečjeg nameštaja nude sve maštovitije setove multifunkcionalnog nameštaja, koji prijatnim čini i mali prostor, a roditeljima se dopada jer omogućuje potpuno iskorišćenje svakog kutka.


Rešenja su veoma raznovrsna, predlažemo neka od njih: • kreveti na sprat međusobno povezani stepenicama koje u sebi kriju fioke • kreveti koji se izvlače kao fioka ispod drugog kreveta, ili se pomoću specijalnog mehanizma samo podignu vertikalno uza zid • radni stolovi čija se radna ploča na šinama izvlači ispod gornjeg kreveta i sklanja kad je potreban veći prostor za igru • radni stolovi na točkićima, koji se po potrebi lako pomeraju • mini-orman ili fiokarnik ispod kreveta koji je podignut na veću visinu • kutije za odlaganje igračaka koje mogu da se koriste i kao mali sto • maštovite police za igračke i knjige koje se kače na zid i tako zauzimaju malo prostora • police za igračke i knjige koje se uklapaju ili slažu jedna na drugu. Mogućnosti kombinovanja zaista su mnogobrojne, u zavisnosti od veličine sobe, pozicije otvora (gde se nalaze vrata i prozori), kao i projektnog zadatka malih korisnika (njihovi lični zahtevi i želje koje je potrebno uskladiti sa onim čime raspolažemo). Ako su deca različitog pola, naročito je važno da imaju i fizički odvojen privatan prostor u kojem mogu da funkcionišu. - Roditelji koji su dovoljno maštoviti i kreativni ne moraju da prihvate zdravo za gotovo rešenja ponuđena na tržištu - pojašnjava Romina Radojković. - Oni mogu i sami, uz pomoć svoje dece i arhitekte, da osmisle sobu za mališane. Tako će najlakše da ispoštuju specifične želje svakog deteta i stvore ambijent sa njihovim omiljenim junacima, bojama, oblicima. Prilikom uređenja sobe za dvoje ili više dece najbitnije je da rezultat bude prostor koji će mališani voleti, u kome će uživati i rado provoditi vreme u prijatnom i njima zanimljivom ambijentu.

Bez TV-a i računara Ako ste primorani da prostor organizujete tako da ga koristi dvoje ili troje dece, trebalo bi da ta soba prvenstveno bude namenjana za spavanje, igru ili učenje, pa je poželjno da u takvim uslovima računar i televizor ne budu u njoj.


rešenje za mamine probleme

SAVRŠENO ČISTO

Lycia maramice za skidanje šminke i čišćenje lica Da li ste znali da pripadnice lepšeg pola u proseku provedu sat dnevno u šminkanju? A čak i svakodnevna lagana šminka ometa normalno disanje kože, pa je na kraju svakog dana veoma bitno ukloniti je sa lica kako bi koža mogla da se obnovi i nesmetano diše tokom noći. Brend Lycia se pobrinuo da skidanje šminke bude brz i jednostavan proces, a da maramice za skidanje šminke prilagođene svakom tipu kože postanu sastavni deo redovne higijene. Lycia maramice za skidanje šminke jedinstvene su po dvostranoj tkanini. Strana sa mikročesticama, obogaćena mlekom za skidanje mejkapa, ukloniće šminku, dok će glatka strana nežno ostraniti eventulane ostatke šminke kao i nečistoće i tako ostaviti kožu čistom i toniranom. Lycia maramice za skidanje šminke napravljene su po formulama prilagođenim određenom tipu kože, pa tako dame mogu birati između maramica za normalnu, onih za suvu i osetljivu i maramica za masnu i kombinovanu kožu. Lycia maramice za skidanje šminke za normalnu kožu obogaćene su aloja verom i osvežavajućom ružinom vodicom koja tonira i hidrira kožu. Lycia maramice za skidanje šminke za suvu i osetljivu kožu sadrže provitamin B5 i neven koji umiruju kožu i vraćaju joj neophodnu vlažnost. Lycia maramice za skidanje šminke za masnu i kombinovanu kožu aktivno čiste lice zahvaljujući dodatku bele gline i različka. Sve Lycia maramice za skidanje šminke i čišćenje lica dermatološki i oftalmološki su testirane, a posle korišćenja nije potrebno ispirati lice. Dostupne su u pakovanjima od 20 komada i možete ih kupiti u Velikoj apoteci, Lilly drogerijama, dm-u, Mercatoru i bolje snabdevenim apotekama.

44


45


rešenje za mamine probleme

SVE NA SVOME MESTU Flufsan higijenske gaćice

Propratna pojava svakog porođaja je krvarenje koje obično traje od dve do šest nedelja. Na taj načina telo porodilje se oslobađa ostataka sluzi iz materice i tkiva placente, a naziva se lohije. Lekari tokom ovog perioda savetuju korišćenje higijenskih uložaka i izbegavanje tampona, jer se tako smanjuje mogućnost infekcija. Kako bi se u tom osetljivom periodu svaka mama osećala sigurno i udobno, za pripijanje higijenskih uložaka u toku postporođajnog krvarenja preporučujemo Flufsan higijenske gaćice. Flufsan higijenske mrežaste gaćice čvrsto drže na svom mestu uloške malih, srednjih i velikih dimenzija, pružajući pritom osećaj udobnosti. Mogu se koristiti više puta uz pranje u veš mašini na temperaturi od 60 stepeni. Flufsan higijenske mrežaste gaćice dostupne su u četiri veličine, S, M, L i XL, u pakovanju od pet komada. Prodajna mesta: Aksa Kids Mega Store, Velika apoteka i ostale bolje snabdevene apoteke.

46


UDOBNO I ŽENSTVENO

Carriwell grudnjaci za trudnice i dojilje Tokom trudnoće i posle porođaja svaka žena se suočava sa brojnim fizičkim promenama. A jedna od najvećih i najuočljivijih jeste na dojkama. Naime, zbog povećanog lučenja hormona estrogena i progesterona dojke se konstantno uvećavaju. Dva do tri dana posle porođaja one se ispune mlekom, pa postaju veće i osetljivije nego obično, dok se između dva podoja mogu uvećati i do dva broja. Zbog toga period trudnoće i dojenja zahteva specijalne grudnjake. Carriwell grudnjaci napravljeni su od mekanog i prijatnog materijala koji ne pritiska grudi, već prati njihov rast, obezbeđujući im najbolji položaj. Oni nemaju potporne žice koje bi mogle da izazovu iritaciju. Carriwell grudnjaci imaju prozorčiće za dojenje koji mami daju osećaj udobnosti, ali i omogućavaju da nesmetano hrani bebu. Dok bebu pridržavate jednom rukom, drugom jednostavno možete skinuti prednji deo korpe i omogućiti bebi lak pristup dojci. Svi modeli grudnjaka kreirani su tako da se ne ocrtavaju ispod garderobe, a dostupni su u svim veličinama i u više boja. Posebno dizajnirana linija sa čipkanim detaljima predstavlja jedinstven spoj elegancije i udobnosti. Pored grudnjaka, Carriwell kolekcija obuhvata i ostale komade donjeg veša: gaćice, potkošulje, spavaćice, steznike, pojaseve. Prodajna mesta: Aksa Kids Mega Store, Velika apoteka, ostale bolje snabdevene apoteke i bebi radnje.

47


stvaralačko vaspitanje

DECA NE MISLE,

DECA ZNAJU Stručni saradnik: Milica Novković, autor „Porodičnog bukvara”

ema čoveka koji se neće složiti sa tvrdnjom da deca nepogrešivo N prepoznaju dobre ili loše ljude, da spontano izgovaraju istine, da sa lakoćom odvajaju zlo od dobra, boreći se srcem za Dobro, da tačno

znaju šta je dobro za njih, a šta ne. I, kako kažu stručnjaci, takva deca, još neuslovljenog uma, mogu da „vode“ svoje roditelje i vaspitače. Deca se rađaju sa „riznicom“ u kojoj su večne i neprolazne istine, u kojoj su klice Ljubavi i Dobrote. Deca u najranijem detinjstvu ne misle, ona celim bićem znaju da je „to“ to, jer njihovi umovi još nisu uslovljeni porodičnim i društvenim normama, nametnutim stavovima, moralom klase ili porodice kojoj pripadaju. Kako su rasla, za svaku izgovorenu istinu dobijala su po turu, ili su ih vukli za uši. Da zapamte šta smeju, a šta ne smeju. Tako je bilo vekovima. Negde do treće godine deca su ostajala čista, nevina, neuslovljena. Batina ili lepa reč bili su sredstva kojima se dete uslovilo brzo i lako, da zna kako da misli, radi, kako da se ponaša. Već sa sedam godina ono više nije koristilo večne istine svoje „riznice“. Mislilo je glavom društva. Sećate se Andersenove bajke „Carevo novo odelo“. Svi vide da je car go, ali se dive nepostojećim haljinama, lažu sebe, lažu druge, lažu cara, jer se to od njih očekuje. I sve tako dok jedno čisto dete ne viknu: „Car je go!“ Retko je koje dete dugo ostalo na bistrom izvoru. Nije ni stiglo da osvesti lepotu dobijenu rođenjem, a svoj um je već stavljalo u funkciju iskrivljenih društvenih normi. Generacije pre nas prihvatale su to kao neminovnost, ne boreći se ni protiv uslovljavanja uma, ni protiv batine, kojom se to lako postizalo. ŠARGAREPA JE ZAMENILA ŠTAP Druga polovina 20. i početak 21. veka iznedrili su potrebu da se kazna (batina i verbalna prinuda) ukinu u porodici i na taj način započne nova epoha ljudskog razvoja. Život bez dresure, bez negativnog uslovljavanja bio je na pomolu. A onda nenadano iskočiše prastari modeli pozitivnog uslovljavanja, koji nisu bili u čestoj upotrebi, pa ih savremena porodica nije ni detektovala. Prihvatila ih je spontano, nekritički.

U zamenu za batinu prihvatiše šargarepu. Umesto strahom, čovekom se zavladalo interesom. Reč je o pozitivnom uslovljavanju. Ljudski um se nikada brže i nikada snažnije nije uslovljao nego danas u „plišanoj“ porodici, uz pomoć ekrana i pogrešno tumačenih prava deteta. Savremenim uslovljavanjem dete i pre treće godine više nije na svome izvoru. Roditeljstvo postaje najmukotrpniji posao, jer dete postaje njihov gospodar. Koji je cilj svega toga, neko se pita, neko ne. Jedan od prepoznatljivih ciljeva je svakako nesvestan čovek, dobar potrošač usluga i roba, kako bi oni najbogatiji uvećavali svoje bogatstvo. Koji je cilj vaspitanja u trećem milenijumu, takođe se ljudi pitaju, ili ne pitaju. Svi osećaju, naziru da rezultat dobrog vaspitanja mora biti duboko svestan Čovek, koji će očuvati porodicu, život i prirodu. „Plišanim“ vaspitanjem to se ne ostvaruje.


MATIČNE ČELIJE MOGU U „BANKU“, DUHOVNO ZDRAVLJE NE U svakom časopisu i na medijima mladi roditelji čitaju, čuju ili gledaju kako matične ćelije tek rođene bebe treba da stave u banku.To je u redu, ali to je samo briga o telesnom zdravlju. A šta je sa duhovnim zdravljem, sa izvornim potrebama, sa talentima, sa Ljubavlju? Duhovno zdravlje ne možete zarobiti u neki duboki sef, u neku Aladinovu lampu. Duh je dat rođenjem i njega moramo razvijati, unapređivati u čovečnim uslovima. Kako? Očuvati „riznicu“ znači razviti svesnost o svetu u koji je došlo vaše dete, ali mu dozvoliti da sve posmatra iz ugla večnih istina, koje su pohranjene u duhovnoj „riznici“. Malo dete će dosadnoj komšinici spontano reći da je dosadna. Izvinićete joj se, a kada komšinica ode, pohvalićete ga što prepoznaje istinu, nećete ga tući, ali ćete mu objasniti da istine ne mogu biti uvek izrečene, jer nije došlo vreme te bi sukobi među ljudima bili ogromni. To je jedan od puteva osvešćivanja sveta u koji je dete došlo. Ovaj svet se može spoznati u uslovima gde nema mesta ni štapu, ni šargarepi, radosnim radom, čitanjem pravih knjiga, sticanjem pravih znanja, iz knjiga ili medija, konzumiranjem prave umetnosti i ljudskim razgovorima. Vreme stvaralačke porodice je stiglo.

„PLIŠANA“ PORODICA ZAUSTAVLJA DUHOVNI RAST Problem počinje onog trena kada savremeni „plišani“ roditelj spontano pred ekran stavi sasvim malo dete, a da ono nije stiglo da upozna realni svet i proceni ga istinama svoje „riznice“. Dete imitira sve što gleda, a mahom je reč o nasilju i samo nasilju. Nasilje zatrpava ulaz u „riznicu“ Ljubavi i večnih istina. Roditelji ne shvataju da su uzroci agresije i sukoba između deteta i njih upravo sadržaji koje ono upija. Da bi se agresija, hiperaktivnost deteta, rečju, posledice uticaja ekrana zaustavile, roditelji koriste ili štap ili šargarepu. Vrlo često su toliko nemoćni pred jačinom ovog uticaja da se prosto predaju i prezaštite dete od reda. Noćima će se majka mučiti deleći postelju sa detetom, ljuljajući ga i noseći na rukama, umesto da isključi ekran i omogući detetu snove bez košmara, noćnog buđenja i vriske. Kada dođe vreme da isprave greške koje počiniše u neznanju, mora da upotrebe i štap i šargarepu. Muke sa hranjenjem nastaju jer roditelj ne poštuje istinu po kojoj dete zna kada i koliko treba da pojede, već ga hrani na silu, nekada uz štap, nekada uz šargarepu, a najviše „prijateljskim“ ubeđivanjem. Iz ove muke rađaju se stotine novih, koje opet zaustavljamo šargarepom ili štapom. Uplašeni pričom o dečjim pravima, roditelji su zaljuljali klatno pa opslužuju dete i gde treba i gde ne treba. Kada dođe vreme da dete nešto ipak mora da radi oko sebe, u kući... tada će opet morati da se upotrebi ili štap ili šargarepa ili višesatno verbalno ubeđivanje kako nije lepo što je lenjo, agresivno, neposlušno, nevaspitano, pohlepno. A sve što imamo, stvorili smo sami. Ušli smo u krug iz kojeg izlaza nema dok ne shvatimo da nam danas ne trebaju ni štap, ni šargarepa. VREME JE ZA LJUBAV Štap i šargarepa vekovima su bili potrebni kada je trebalo usloviti um deteta moralno, klasno... Svet hrli ka besklasnom društvu. Danas postoji mali procenat prebogatih, srednji sloj se izgubio, prema tome ostatak sveta traga za vaspitanjem kojim će stvoriti dobrog čoveka, prepunog Ljubavi i Radosti, emocionalno, mentalno i fizički zdravu osobu. Nadasve, savremena porodica traga za putevima na kojima će „riznica“ večnih istina biti utkana u svaki segment osvešćenog dela života voljenog deteta. Došlo je vreme da roditelji hrabro odbace štap i šargarepu u vaspitanju. Ono što čoveku trećeg milenijuma treba već je u njemu, a ta prebogata riznica ne dresira se ni štapom, ni šargarepom. Nedopustivo je prvo napraviti unutrašnju pometnju u detetu, a onda koristiti štap, šargarepu i verbalizam da bi ono uradilo neke tako obične stvari kao što su: pranje ruku, skupljanje igračaka, pristupanje trpezi s radošću, dopuštanje da mirno spavate u svom krevetu, dok ono mirno spava u svom ili pak da na miru popijete kafu... odlazak u vrtić ili školu s radošću, neagresivno ponašanje prema sestri, bratu, roditelju... A sve to možete postići ukoliko shvatite da je štapu i šargarepi odzvonilo. Vreme dresure neumitno prolazi. Dolazi vreme ljudi koji će uvek hrabro i potpuno svesno reći: „Car je go“, ako je go. Stvaralačke porodice iznedriće dete koje će postati OTAC čoveka 21. veka. Pozdravlja vas Milica Novković, autor „Porodičnog bukvara“ 011/8043-102, 069/1659-931, porodicnibukvar@yahoo.com

www.porodicnibukvar.org.rs


tata, kupi mi...

Sweetpeace · oponaša mamino naručje · mp3 konekcija · 3 položaja nagiba naslona · 6 brzina ljuljanja · 2 brzine vibracije · radi na baterije ili adapter za struju · sigurnosni pojas sa 5 tačaka · od rođenja do 9 meseci

Lovin' hug · 6 brzina ljuljanja · 4 položaja naslona · muzička vrteška · radi na baterije ili adapter za struju · sigurnosni pojas sa 5 tačaka · od rođenja do 9 meseci

Swing 'n' bounce · 2 ljuljaške u 1 (sedište se može skinuti i koristiti kao ležaljka) · 6 brzina ljuljanja · 2 brzine vibracije · mekane igračke · podesivi poslužavnik · radi na baterije · sigurnosni pojas sa 5 tačaka · od rođenja do 9 meseci

Baby delight · 2 brzine ljuljanja · 3 položaja naslona · luk sa igračkama · radi na baterije · sigurnosni pojas sa 5 tačaka · od rođenja do 9 meseci

50


51


Zabavi nikad kraja!

Požar! Požar! Vatrogasni helikopter Rori spasava one koji su u nevolji. Pomoću magnetne kuke na prednjem kraju helikoptera podiže nosila sa povređenim dečakom.

Recikliranje nikada nije bilo zanimljivije! Kamion za reciklažu, Fred, korpom podiže kante u kamion, sortira smeće i izbacuje prazne kante. Drobilica melje otpad i izbacuje ga kroz klizna vrata koja se otvaraju pomoću dugmeta.

Supersnažani valjak Rile i njegov pouzdani vozač Kev vredno rade na izgradnji novih puteva. Dok radovi traju, postavite saobraćajni znak „radovi na putu“.

Niiiiiinaa-niiiinaaa! Robin, brzo vozilo hitne pomoći, stiže u pomoć! Rendgen otkriva šta nije u redu, i otvaraju se bočna vrata gde stoje nosila savršena za transport povređenih figura. Bolničarka Nina mudro otvara zadnja vrata i pritiskom na dugmence ispušta kolica za hitne slučajeve.

Brzo policijsko vozilo Čarli uvek je u blizini kad zatreba pomoć. Hrabri policajac Keš i verni policijski pas Viski stalno su na dužnosti, spremni da krenu u akciju.

Vatra! Vatra! Vatrogasno vozilo Erni uključuje rotaciono svetlo i stiže u pomoć sa ekipom vatrogasaca. Pomoću pokretnih rotirajućih merdevina izboriće se sa svakim zamišljenim plamenom.

Supersonična svemirska raketa Roni priprema se da poleti. 5...4...3...2...1...iiiii polećemo!!! Uz pomoć tajnog dugmeta otvara se kabina u kojoj sedi Ronijev pilot, major Tom.

52


53


priče iz života

Ljubav

je da se deli! U „avanturu“ hraniteljstva Stevanovići su ušli pre skoro devet godina, ali uprkos ogromnoj odgovornosti koju ono nosi, uživaju da budu „sigurna luka“ deci kojoj treba ljubav. onedavno su Stevanoviće, kad izađu u šetnju po Nišu, pratili D začuđeni pogledi i pitanja: „Da li su sva ova deca vaša?“ Petoro dece, već momci i devojke, prizor su za divljenje. Tri kćerke i dva

dečaka na hraniteljstvu, koji su odavno deo porodice, pravo su bogatstvo. I dok je najstarija kćerka već zasnovala porodicu i ima svoju kćerkicu, u kući Irene i Gorana Stevanovića nikad nije dosadno sa četvoro mladih. Sa mamom Irenom pričali smo o tome kako je hraniteljstvo postalo deo njihove svakodnevice: - Ministarstvo za rad i socijalna pitanja pokrenulo je krajem 2003. kampanju za popularizaciju hraniteljstva. U to vreme, posle 12 godina rada u prosveti, ostala sam bez posla i počela da se osećam beskorisnom, jako mi je nedostajao rad sa decom - priseća se Irena. - Suprugu i meni ta ideja je i ranije bila bliska, pa smo, kada su se kockice poklopile, bez mnogo kolebanja odlučili da se prijavimo. S obzirom na to da sam odrastala kao jedinica, kuća puna dečjeg smeha oduvek mi je želja.

Do danas su kroz dom Stevanovića prošle četiri bebe, od kojih su tri usvojene, a četvrta se vratila biološkoj majci. Od avgusta 2004. kod njih su i dva dečaka (J. K i N. K.), koji su sasvim deo porodice i koji će ostati s njima dok ne završe školovanje i ne osamostale se. Postati hranitelj nije lako, te da bi se uopšte upustili u tu avanturu, parovi ili pojedinci prolaze kroz detaljnu obuku, koja treba da ih osposobi da na pravi način, u najboljem interesu brinu o mališanima, koji često imaju mnogo rana i težak život iza sebe. - Obuka je integralni deo pripreme za hraniteljstvo i ona je, na neki način dvosmerna ulica... Kroz radionice kojima se obrađuju različite teme i na kojima budući hranitelji polako shvataju da su deca koja im dolaze često povređivana - fizički i/ili psihički, zanemarivana, uplašena - pojašnjava naša sagovornica. - Obuka je prilika da iskreno „ispitate“ sebe jeste li spremni, i da li ste u celu priču krenuli sa pravim razlogom.


Da bi sve dobro funkcionisalo, porodica mora da ima veliku snagu, ali i da savlada brojne veštine, korisne u zaceljivanju rana mališana koji dođu. Hraniteljstvo utiče na sve i svaki član mora da bude potpuno spreman na velike životne promene. - Reakcije okoline bile su veoma različite - od iskrenog „svaka čast“, do onog upitnog „šta vam je to trebalo“, a često i podozrivog gledanja jer, nekako, kad smo se mi prijavljivali, u ovoj sredini se smatralo da je to nešto za šta se ljudi odlučuju iz čisto materijalnih razloga i da su tu neke „velike pare“ koje se praktično dobijaju nizašta - prenosi Irena utiske o „pogledima sa strane“. - A koliko je teško nekada izbalansirati sve, mogu da shvate roditelji koji imaju pubertetlije, jer ja ih trenutno imam troje, moja najmlađa kćerka vršnjakinja je mlađeg dečaka. Ima i radosti i ljutnje i suza i smeha, ponekad, bogami, bude i demonstrativno zalupljenih vrata, a mi „matorci“, naravno, ni o čemu pojma nemamo. U momentu kada je prva beba stigla kod njih, najstarija ćerka imala je 17 godina, srednja 14, najmlađa sedam. U startu su sve tri sjajno prihvatile celu ideju, a pošto su u početku kod Stevanovića bile smeštane bebe, devojčice su mnogo pomagale, priseća se Irena dobrih i loših trenutaka u hraniteljstvu.

- U hraniteljstvu je najlepše što ljubav dobijam u neograničenim količinama. A kad saberem, najteže mi padaju rastanci. Ma koliko da ste svesni da je smeštaj u hraniteljskoj porodici privremen i da će deca otići - na usvajanje ili nazad u biološku porodicu, prirodno je da se za svako dete vežete i da otpatite svaki odlazak. Ništa ne garantuje ni da ćete sa tom decom ostati u kontaktu, to zavisi od usvojitelja i njihove spremnosti da održe vezu sa hraniteljima. Onog trenutka kada se zdrava i sretna beba nađe u naručju usvojitelja i započne svoj život - hranitelj je ispunio svoju misiju. Irena dodaje da povremeno dobija informacije o dvoje mališana, koji su sada već školarci. Stevanovićima „posao“ veoma olakšava saradnja sa Centrom za socijalni rad, koja je od početka bila izuzetna. Svaka hraniteljska porodica ima socijalnog radnika koji je zadužen da prati rad i ispravlja eventualne greške, mališani imaju svog „voditelja slučaja“ koji se brine o njihovim pravima i potrebama. Sa svima dobro sarađuju, doduše nekih velikih problema nije ni bilo, deca su zaista divna, ako izuzmemo pubertetske bubice, ponosna je Irena.

Predrasude Ima i predrasuda da se u hraniteljstvo ulazi zbog novčane nadoknade, koja se isplaćuje za brigu o deci. Ali ko god je s takvim motivima ušao u tu priču, nije se dugo zadržao. Jer, naknada za rad hranitelja je više nego skromna (oko 14.000 za jedno, odnosno 17.000 za dvoje dece). - Ministarstvo odvaja određenu sumu za potrebe svakog deteta, kao i novac za džeparac školske dece, plaća put ukoliko je škola udaljena više od 20 kilometara, kao i udžbenike, školski pribor i ekskurzije, bar je do sada bilo tako - pojašnjava Irena. - S obzirom na kompletnu ekonomsku situaciju, ovo je uglavnom dovoljno, mada možda ne bi bilo loše da se na neki način napravi razlika između potreba beba i male dece, đaka u osnovnoj i u srednjoj školi i onih na fakultetu.

55


kuvajte sa nama

SUPA OD BUNDEVE (ZA 4 OSOBE)

•50 g badema •malo maslaca • 3 žumanceta •glavica crnog luka •čen belog luka •600 g bundeve •100 ml belog vina •750 ml instant supe •kašika slatke pavlake •malo cimeta •so, biber •malo muskatnog oraščića •malo đumbira u prahu

PRIPREMA Umutiti maslac i dodati 2 kašike mlevenog badema. Dodati žumanca, a zatim i ostatak badema. Posoliti, pobiberiti i dodati muskatni oraščić. Smesu ostaviti u frižideru 2 sata. Napraviti knedlice i vratiti ih u frižider. Crni i beli luk sa đumbirom propržiti na malo maslaca. Zatim dodati očišćenu i iseckanu bundevu i ostaviti da krčka oko 5 minuta. Naliti vino i ukuvati na jakoj vatri, a potom dodati supu i na blagoj vatri kuvati još oko 20 minuta. Ispasirati supu, dodati pavlaku, so, biber i cimet. Knedlice od badema kuvati oko 10 minuta u vodi koja ne vri, već blago struji. Skuvane kedlice ostaviti da se ocede i dodati ih u supu malo pre serviranja.

LAZANJE SA BUNDEVOM (za 4 osobe)

•2 praziluka •750 g bundeve •glavica crnog luka •2 čena belog luka •2 kašike ulja •500 g junećeg mlevenog mesa •3 kašike paradajz pirea •125 ml belog vina •125 g kisele pavlake •so, biber •3 kašike maslaca •3 kašike brašna •500 ml mleka •rendani muskatni orah •300 g lazanji •40 g parmezana

PRIPREMA Na zagrejanom ulju propržiti praziluk, crni i beli luk i bundevu iseckanu na prutiće. Dodati meso, paradajz pire i vino. Krčkati 5 minuta pa zatim dodati pavlaku. Na zagrejanom maslacu propržiti brašno, dodati mleko i krčkati 3 do 4 minuta. Po ukusu dodati so, biber i muskatni orah. U nauljeni pleh naizmenično ređati pločice za lazanje, meso i sos. Po vrhu posuti sir, pa peći u rerni 45 minuta na temperaturi od 200°C.

NJOKE U SOSU OD BUNDEVE (za 4 osobe)

•150 g parmezana •1/2 veze peršuna •500 g bundeve •glavica crnog luka •čen belog luka •2 kašike ulja •kašika maslaca •200 ml instant supe •150 g slatke pavlake •2 kašike soka od pomorandže •so, biber •500 g njoka

PRIPREMA Zagrejati ulje i maslac u šerpi, pa na njemu propržiti crni i beli luk. Dodati oljuštenu i na kockice isečenu bundevu i nastaviti sa prženjem. Dodati polovinu iseckanog peršuna. Kada bundeva postane mekana, naizmenično dodavati supu i pavlaku. Ukuvati i dodati sok od pomoranže, so i biber. Na kraju dodati preostali peršun. Kada se sos prohladi, dodati parmezan i skuvane njoke. Lepo izmešati i servirati.

KOLAČ SA BUNDEVOM •1 šolja šećera •3 kašike šećera •4 jaja •1 šolja jogurta •2 šolje brašna •1 prašak za pecivo •1/2 šolje ulja •300 g bundeve •kesica vanilin šećera •cimet

PRIPREMA Očistiti i izrendati bundevu, dodati 3 kašike šećera, vanilin šećer i cimeta po ukusu. Umutiti jaja i kašiku šećera, dodati jogurt, ulje, brašno i prašak za pecivo. U to dodati izdinstanu i prohlađenu bundevu. Dobro izmešati i peći oko 25 minuta ma temperaturi od 180°C.

56


57


MESTA NA KOJIMA MOŽETE POTRAŽITI BESPLATAN PRIMERAK ČASOPISA

adresar

pRODAJNA Mesta BABY PLANETA BEOGRAD: Aksa Kids Mega Store, Nikolaja Gogolja 17, Banovo brdo, tel. 011/3543 900; Aksa Kids Mega Store Nova mokroluška 3, Medaković naselje, Voždovac, tel. 011/3471 318 ; Aksa Kids Mega Store, Gandijeva 21, Immooutlet centar, lokal 6, Novi Beograd, tel. 011/2282 831; Aksa Kids Mega Store Bul. Mihajla Pupina 181, Novi Beograd, tel. 011/3196 404; NOVI SAD: Aksa Kids Mega Store, Bul. vojvode Stepe 74, Novo naselje, tel. 021/ 6402 968; ČAČAK: Aksa Kids Mega Store, Bulevar oslobođenja 17, tel. 032/ 376 783; KRAGUJEVAC: Aksa Kids Mega Store, Kneza Mihaila 278, tel. 034/315 066; NIŠ: Aksa Kids Mega Store, Kralja Stefana Prvovenčanog 14, tel. 018/2065 20; LESKOVAC: Dody Shop, Mlinska 30, tel. 016/214724; INĐIJA: Alf, Vojvode Stepe 8, tel. 022/560 316; Jug Bogdanova 43, tel. 022/565681; RUMA: Alf, Veljka Dugoševića 96, tel. 022/433 338; NOVI BANOVCI (KABLAR): Happy kids, Svetosavska 1g, tel. 022/349 329; SOMBOR: STR Jasmina, Pariska 4, tel. 025/449 329;

PANČEVO: Baby star 2, Dimitrija Tucovića 9, tel. 013/353 151; VALJEVO: Viva kids, Sinđelićeva 37, tel. 014/291 461; KRALJEVO: Baby planet, Čika Ljubina 7a, tel. 036/236 132; LAZAREVAC: Čili vili, Karađorđeva 25, tel. 011/8125 570; ĆUPRIJA: UTZR TONNY- radnja Monika, Kneza Miloša 41, tel. 062/257 302; PARAĆIN: Zvonce, Vožda Karađorđa 60, tel. 035/562 927; NEGOTIN: Happy, Vojvode Mišića 24, tel. 063/1225 125; ZAJEČAR: Tobago, Trg oslobođenja 3, tel. 019/422 853; VRBAS: Jasmina - Dečiji svet, Gustava Krkleca 5, tel. 021/708 040; STARA PAZOVA: Švrća, Ćirila i Metodija 12, tel. 022/310 594; NOVA PAZOVA: Švrća, Njegoševa 13, tel. 022/323 316; SREMSKA MITROVICA: Alf, Vojvode Stepe BB; BAČKA PALANKA: Butik Nina, Zanatski centar City, tel. 021/6044 379; POŽEREVAC: Albertino, Čede Vasovića 14, tel. 012/532 325; ZRENJANIN: Tweety, Svetosavska 5, tel. 023/235 692; VRNJAČKA BANJA: Nena Strk, TC robna kuća lokal 14 (Kruševačka 1), tel. 036/612 327; SUBOTICA: STR Sunčica, Ištvana Sečenjija 3, tel. 024/525 630

DOMOVI ZDRAVLJA I ORDINACIJE BEOGRAD: Dom zdravlja "Novi Beograd", Goce Delčeva 30, Nehruova 53; Dom zdravlja Savski venac, Pasterova 1; NOVI SAD: Dom zdravlja, Bulevar cara Lazara 75; KRAGUJEVAC: Dom zdravlja, Kralja Milutina 1, Stanovo; SRBOBRAN: Dom zdravlja „Dr Đorđe Bastić“, Jovana Popovića 25/1; VRBAS: Dom zdravlja „Veljko Vlahović“, Palih boraca 20; KRUŠEVAC: pedijatrijska ordinacija „Primum vivere“, Gazimestanska 16/1, pedijatrijska ordinacija „Dr Milena“, Gazimestanska 10/2; LOZNICA: Dom zdravlja „Dr Milenko Marin“ , Bolnička 65; KRALJEVO: Dom zdravlja „Kraljevo“, Jug Bogdanova 112; LESKOVAC: Dom zdravlja Leskovac, Vlade Đorđevića; Dečja ordinacija OSMEH, Kosovska bb;

JAGODINA: Dom zdravlja Jagodina, Karađorđeva 4; NIŠ: Dom zdravlja Niš, Vojvode Tankosića 15; SUBOTICA: Dom zdravlja Subotica, Đure Đakovića 14; POŽAREVAC: Dom zdravlja Požarevac, Jovana Šerbanovića 10; VRŠAC: Dom zdravlja Vršac, Abraševićeva bb; BOR: Dom zdravlja Bor, Nikole Kopernika 2-4; ČAČAK: Dom zdravlja Čačak, Učiteljska 3; UŽICE: Dom zdravlja Užice, Ginekologija, Jug Bogdanova 4, dečji dispanzer, Kosovska bb; ZRENJANIN: Dom zdravlja „dr Boško Vrebalov“, Emila Gavrila 25

OSTALO BEOGRAD: Zavod za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju „Prof dr Cvetko Brajović“, Kralja Milutina 52; Primanella, Vidikovački venac 80v;

Logopedski centar "Higia Logos", Mirijevski bulevar 17b, OBRENOVAC: Primanella, Miloša Obrenovića 117

MESTA NA KOJIMA MOŽETE Prelistati ČASOPIS GINEKOLOŠKE ORDINACIJE: Gala Medica, Trebevićka 15; Beloševac, Požeška 67a; Merida, Lješka 5; Milanović, Nikolaja Gogolja 16; LovićAnemona, Ofelinova 1; Dr Vučić, Blagoja Parovića 44; Lasković, Kopaonička 11; Intermed, Blagoja Marjanovića Moše 1; Aleksandra, Jurija Gagarina 231/1; 011 Medical Group, Gandijeva 176; Cryo-Save Serbia, Bulevar Zorana Đinđića 2a; Cryo-Save Serbia, Bulevar Zorana Đinđića 2a; Alfa Medica, Bulevar Zorana Đinđića 106a; Bojović, Bulevar Zorana Đinđića 62a; Bojović, Bulevar Zorana Đinđića 62a; Medicustević poliklinika, Kneza Danila 47; Polimedic, Cvijićeva 24; Ginekomedica, Vojvode Dobrnjca 6/3; Impuls, Višnjička 91a; Ultramedica-gin, Vojvode Dobrnjca 34; Femini, Kneginje Zorke 24/1; Femini, Kneginje Zorke 24/1; Beofemina, Mileševska 53; Petronijević, Kičevska 13a; Gineka, Hadži Prodanova 18; Vuk, Hadži Prodanova 20; Snegor, Stojana Protića 46; Medikom, Braničevska 12a; Đukić, Patrijarha Varnave 19; Ultra dijagnostika, Bulevar oslobođenja 45/2; Intertim, Svetog Save 41; Mošković, Sinđelićeva 40; Prima, Mutapova 45; Trifunović, Braće Ribnikara 48; Dr Knežević, Tomaša Ježa 16; Radojčić, Braničevska 2; Demetra, Tiršova 7; Biljana, Dubljanska 19; Panacea, Bojanska 5; Raović, Golsvordijeva 18; Rončević, Baba Višnjina 39; Mladenović, Baba Višnjina 37; Irina, Mileševska 53; Devana, Žička 11; Vizim, Knez Miletina 36; Dinulović, Strahinjića Bana 65; Palmotićeva, Palmotićeva 33/1; Uro Medica, Kneza Miloša 79/I; Jevremova, Gospodar Jovanova 51; Balans Medica, Bulevar Despota Stefana 1/III; Aras, Dobračina 6/1; Natal, Gospodar Jovanova 19; Jurišić, Dimitrija Tucovića 18; Trion Medical, Viteza Karađorđeve zvezde 7; Labomedika, Bulevar kralja Aleksandra 193a; Medical Centar, Mije Kovačevića 10; Viva, Glavna 26/9; 10; Eva, Dubrovačka 3; ST Medica, Kumodraška 241v; BelMedic, Koste Jovanovića 87; Papic, Milovana Marinkovića 23; Beoklinika, Vojvode Stepe 323; Femme medicale, Vojvode MIlenka 5a; Galathea,Baje Pivljanina 83; PEDIJATRIJSKE ORDINACIJE: Dečija planeta, Gandijeva 7; Euromedik, Gandijeva 122g; Deciji lekar, Dubrovačka 6; Dijagnostika, Kumodraška 62-64; Bel Medic, Koste Jovanovića 87; Dr Petrović, Miloja Zakića 50/31; Dr Guliver, Požeška 138a; Miletić, Milentija Popovića 32a; Medicor, Bulevar umetnosti 15/1; Ordinacija Zvrk, Juhorska 4; Dr Barjaktarević, Nehrunova 105; Milićević, Mileševska 14; Dr Žutić, Antifašističke borbe 23ž; Anlave, Majora Branka Vukosavljevića 114; Clinikanova, Višegradska 26; Medica experta plus, Svetogorska 4; Centar plus, Terazije 16; Zdravlje, Patrijarha Varnave 41; Palace Pediatrics, Kajmakčalanska 42; Milica Kotlajić, Gospodara Vučića 3; Slavija Medic, Beogradska 6; Komnenović, Danila Lekića; LABORATORIJE: Ahanem, Mocartova 6; Labomedica, Bulevar kralja Aleksandra 193a; HL, Rableova 3; Intermedicus bis, Bulevar Zorana Đinđića 45i; Haema, Bulevar Arsenija Čarnojevića 95; Allabo, Nehrunova 51; Beo-Lab, Tadeuša Košćuška 30; Inep, Banatska 31b; Orto medi care, Istarska 2; Terazije plus, Terazije 43; Inter Light, Svetog Save 41 i Ilije Garašanina 8/3; Div, Svetog Save 8/1; Nada, Šumadijski trg 4/2; Aqualab, Požeška 150a; Hexalab, Njegoševa 5/1

58


59


60

Baby planeta 15  

Besplatan casopis za trudnice i roditelje

Baby planeta 15  

Besplatan casopis za trudnice i roditelje

Advertisement