Page 1

1


reč uredništva

SADRŽAJ / april - maj 2012.

16

4 RODITELJ INFO CENTAR Priče s povodom Baby planeta širom sveta Zanimljiva kupovina Novo, sniženja, akcije Saveti Udruženja „RODITELJ“

18

BABY PLANETA PONUDA

TEMA BROJA: AUTO-SEDIŠTA Sigurna vožnja samo u auto-sedištu Testiranje auto-sedišta

28 POZNATI RODITELJ

30 U CENTRU PAŽNJE

34

36 RODA NA PUTU

Sloboda Mićalović, glumica Dupla sreća, dupli haos

Čemu da se nadamo u „godini beba“? DNA BABY 100+, Test za rano okrivanje 101 skrivene genetske bolesti

KAŽI AAA!

Jedite, ali ne za dvoje!

Alergije u jurišu!

38

42 STOČIĆU, POSTAVI SE

Kvalitet namirnica, kako ga prepoznati i sačuvati pri spremanju obroka, četvrti deo

HALO BEBA Smirivanje bebe

40

MOJ DRUGAR BEBAC

44

RODITELJSKE DILEME

Apgar skor

Pravo vreme za drugu bebu

46 SOBICA SLOBODICA

Mesto za igranje i maštanje

48 REŠENJE ZA MAMINE PROBLEME Da oštri uglovi više ne bole Objavite rat „narandžinoj kori“ Za glatku i blistavu kožu

50

STVARALAČKO VASPITANJE Šta umesto kazne i nagrade?

52 PRIČE IZ ŽIVOTA

Do letnjih čarolija, pozdravlja vas redakcija „Baby planete“

Trinaest roda u Ristićima

58

ADRESAR

Proleće je u vazduhu, sivilo zamenjuju boje i sunce, a sa njima i vaša „Baby planeta“ cveta. Znamo da ste se tokom zime uželeli putovanja, pa vam u ovom broju kao temu donosimo detaljan vodič za auto-sedišta, kako bi putovanje vaših mališana bilo bezbedno. Prof. dr Branimir Nestorović, alergolog i pulmolog, objasnio nam je sve o najčešćim alergijama kod dece. Udruženje „RODITELJ” savetuje vas kako da ostvarite svoja prava, portal Bebac objašnjava tajnu apgar skora te zašto su ocene važne i za tek rođenu bebu, a Halo beba vam daje savete kako da smirite uznemireno čedo. O zdravoj ishrani dece i kvalitetnim namirnicama piše stručni saradnik, nutricionista Živka Vlajković, dok se predrasudama oko ishrane trudnica bavila Jasmina Stojanović Ristivojević, nutricionista dijetetičar. O predivnom i teškom iskustvu odgajanja bliznakinja za „Baby planetu“ govori Sloboda Mićalović, glumica. Jedna od najzanimljivijih tema u ovom broju je tekst koji se bavi obećanjem političara da će 2012. biti godina beba. Pa, da ih držimo za reč? Pročitajte koje sve vrste pomoći roditelji mogu da dobiju na lokalnom, pokrajinskom i republičkom nivou. A kada je pravo vreme za drugu bebu? Odgovor na ovo teško pitanje pokušavamo da damo u „roditeljskim dilemama“ u ovom broju, kao i na dilemu da li mami treba hobi. Osim toga, čeka vas još jedna „lekcija“ iz Porodičnog bukvara, ona o stvaralačkom roditeljstvu.

54 TATA, KUPI MI... Kolica

Spisak mesta gde možete naći svoj besplatan primerak časopisa Baby planeta

APRIL -MAJ 2012. / BROJ 12 Osnivač i izdavač: Keprom d.o.o. - www.keprom.com / Adresa redakcije: Viline Vode 47/III - 11000 Beograd - Tel. 011 2084377 - Fax 011 2084388 - info@babyplaneta.rs / Direktor izdanja: Dušan Šebek / Uredništvo: Jelena Stančić , Ana Milovanović / Stručni saradnici: dr Danijela Milosavljević, dr Vesna Branković-Brkan , VMS Anđelka Kotević, Milica Novković, nutricionista Živka Vlajković, arhitekta Romina Radojković / Saradnici i prijatelji: Udruženje „RODITELJ“, Bebac.com, Halobeba, Kreativni centar, Arijana Katavić, Darko Jovanović, Milica Milojičić, Milica Vuletić, Milena Stojanović, Danica Paunović, Jovana Rusić, Ana Krstić, Nikola Simić, Katarina Stojaković, Tamara Popović / Art Direction & Design: Vidak Guzina, Mladen Stojiljković / Fotografija: Shutterstock, Dreamstime, stock.xchng / Marketing: Marijana Delić - marijana.delic@keprom.com Kontakt sa čitaocima: Jelena Stančić - info@babyplaneta.rs / Štampa: Politika AD / Distribucija: Keprom d.o.o. / Tiraž: 25000 komada / Web: www.babyplaneta.rs CIP – Katalogizacija u publikaciji Narodna biblioteka Srbije, Beograd 37, BABY planeta. – God. 1, br. 1 (april 2010)- . – Beograd (Viline Vode 47/III) : Keprom, 2010 – (Beograd : Politika). – 30 cm, baby planeta Dvomesečno, ISSN 1821 – 4967 = Baby planeta, COBISS.SR - ID 174545164

3


roditelj info centar INFO

Priče s povodom

HAUCK na devetom dečjem sajmu Od 6. do 8. aprila 2012. godine Hala 3 Beogradskog sajma biće mesto susreta onih koji su posvećeni najlepšoj stvari na svetu - deci. Naime, pod kupolama Hale 3 biće održan Deveti dečji sajam, najveća manifetsacija ovog tipa u našoj zemlji. Na izložbenom prostoru od 3.500 kvadrata izlagači će prikazati proizvode i sadržaje vezane za pravilan rast i razvoj dece uzrasta do 10 godina. Svim posetiocima Devetog dečjeg sajma Baby planeta preporučuje da posete štand jednog od najpoznatijih svetskih proizvođača bebi opreme - Hauck. Mladi roditelji i oni koji će to tek postati na Hauckovom štandu moći će da upoznaju najnovije proizvode iz asortimana ovog svetski poznatog brenda - kolica, krevece, hranilice, ljuljaške. Biće to i prilika za uštedu u kućnom budžetu jer će za vreme sajma važiti specijalni popust na ceo asortiman ovog poznatog brenda. Za one koji ovih dana kreću u kupovinu garderobe za svoje mališane, obradovaće vest da će na Hauckovom štandu moći da dobiju vaučere za kupovinu modela iz najnovijih kolekcija poznatih brendova dečje konfekcije, Dirkje, Blue seven, Leomil i Jacky uz popust od 20%. Vaučeri se mogu iskoristiti tokom maja u prodajnim objektima Aksa Kids Mega Store. Izlagački deo, kao i obično, upotpuniće bogat zabavni program. Ulaz je besplatan, kao i svi programi u kojima deca mogu učestvovati. Vidimo se na sajmu!

Simpozijum o dečjem zdravlju Pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i Lekarske komore Republike Srbije, a u organizaciji medicinskog klastera Pro Vita, 23. i 24. marta u Hotelu „M“ u Beogradu održan je simpozijum pod nazivom „Dečje zdravlje od začeća do kraja adolescencije“. Na simpozijumu su predavači bili stručnjaci koji se bave razvojem dece od začeća do adolescencije, lekari opšte prakse, ginekolozi, pedijatri, neonatolozi, klinički psiholozi, psihijatri. Oni su kroz predavanja na različite teme, od higijene trudnoće, pa do ginekologije adolescentskog doba, istakli značaj preventivnog delovanja i dali konkretne predloge za rešavanje zdravstvenih problema dece. Kompanija Keprom, koja konstantno podržava najmlađe i njihove roditelje, takođe je bila na ovom stručnom skupu. Keprom je predstavio PiC Solution, jedan od preko 50 brendova koje ima u svom brend portfoliju. Svi koji su posetili simpozijum na PiC-ovom štandu mogli su da se upoznaju pre svega sa PiC inhalatorima specijalno dizajniranim za decu, ali i sa ostalim proizvodima iz PiC Solution asortimana medicinskih sredstava.

„Porodični život“, nova rubrika na www.ringeraja.rs www.ringeraja.rs od februara 2012. obogaćena je novim rubrikama, a jedna od njih je i „Porodični život“. Na stranicama ove rubrike možete naći mnogo korisnih i zanimljivih informacija, kako u tekstovima tako i na forumu, na kome se svakodnevno razmenjuju iskustva naših korisnika. Tu su podaci i saveti koji se tiču porodice, počev od toga gde otići na izlet, letovanje i zimovanje, zatim kako urediti dom, te na koji način probuditi kreativnost kod članova porodice. Mnoge teme u ovoj rubrici bave se i raznim porodičnim odnosima, tako da uvek možete naći ono što vas interesuje, bez obzira na to da li ste već roditelji ili se tek spremate da to postanete. Uživajte čitajući naše tekstove, ili nam se pridružite na forumu. Dobrodošli na Ringeraju!

Trudnoća i na sajtu NajboljaMamaNaSvetu.com Posle velikog uspeha u prvoj godini rada, sa preko 135.000 posetilaca mesečno i više od milion pročitanih strana sajt NajboljaMama.com pokrenuo je i deo za trudnice. Od sada se najboljim mamama možete pridružiti na sajtu već od žačeća i pratiti kreativne ideje i savete. Sve Najbolje Mame vas inspirišu i podržavaju svakog dana, obrađuju teme u vezi sa roditeljstvom, kućom, modom, poslom i porodicom i diskutuju o njima. Ako još niste, prijavite se i na redovan Newsletter. Posetite www.NajboljaMamaNaSvetu.com - za ženu u svakoj mami.

4


roditelj info centar

Baby planeta širom sveta

Oprezno s fluorom Fluor, čest sastojak pasta za zube, koristan je samo u malim količinama, upozoravaju francuski lekari. Posle opsežnog istraživanja pasta za zube koje se nalaze na njihovom tržištu francuski lekari su dali preporuku o ograničavanju količine fluora u dečijim pastama. One paste koje sadrže veću količinu fluora od propisane moraju biti povučene iz redovne prodaje. Njihova prodaja biće omogućena samo u apotekama, i to na recept. Francuski stručnjaci naglašavaju da su tablete fluora nekorisne za zdravu decu i da tečnosti za ispiranja usta, gelovi i belila mogu da se primenjuju na deci tek nakon što im porastu svi trajni zubi. Sve paste za zube ubuduće moraju da imaju jasno istaknut podatak o količini fluora.

Lizalice protiv mučnine Jutarnje mučnine i osetljivost na mirise kod trudnica često traju po čitav dan i veoma se teško podnose. Ovom problemu, nažalost, teško može da se doskoči, a nedavno je kao jedno od pomoćnih sredstava protiv mučnine lansirana lizalica za trudnice. Ovaj proizvod je osmislila nemačka babica Stefani Hajcler. Lizalice su napravljene od eteričnih ulja i neobrađenog šećera, a izrađuju se u sedam različitih ukusa. Autorka tvrdi da lizalice skoro momentalno umanjuju osećaj mučnine, kao i da pozitivno utiču na nivo energije trudnice, pa se zato preporučuju i posle porođaja.

5


roditelj info centar INFO

Zanimljiva kupovina

CRAZY DOG NAOČARE Pogledajte Sunce u oči

Tokom leta bebe i mala deca dosta vremena provode na otvorenom. Pored kože i njiove oči su preterano izložene UV zracima. Ako nema odgovarajuće zaštite, UV zraci mogu oštetiti vid mališana. Kao neizostavan detalj za ovo proleće Baby planeta predlaže naočare za sunce poznatog austrijskog brenda Crazy Dog. One će upotpuniti lični stil svakog mališana, a što je mnogo važnije, zaštitiće osetljive dečje oči jer imaju visokokvalitetna stakla koja su optički testirana i obezbeđuju stopostotnu UV zaštitu. U ponudi Crazy Doga nalazi se veliki broj atraktivnih modela, u dezenima za devojčice i dečake, uzrasta od jedne do deset godina. Prodajna mesta: Aksa Kids Mega Store, bolje opremljene dečje radnje i apoteke.

BIG GURALICE Kroz igru rastemo Igra je veoma važna za pravilan razvoj dece. Dolaskom proleća i lepog vremena mališani će sve više biti napolju, u igri. Za one koji su tek prohodali i još nisu stekli sigurnost, igračke u vidu guralica mogu biti od velike pomoći, jer služe kao oslonac, a i utiču na lakše i brže pravljenje prvih koraka. Baby planeta preporučuje BIG Bobby guralice napravljene po najmodernijoj tehnologiji. Bezbedne su za mališane, ali i za životnu sredinu jer su izrađene od ekoloških materijala koji je ne zagađuju. Vožnja Big Bobby guralice utiče na pravilan razvoj dečjih kukova, pa pored epiteta „omiljene igračke“, može se slobodno reći da je i „korisna i poželjna“ u odrastanju svakog deteta. Iza ovih guralica stoji BIG, jedan od najvećih nemačkih proizvođača, sa dugom tradicijom u izradi visokokvalitetnih igračaka. BIG Bobby guralice namenjene su deci starijoj od godinu dana. Prodajna mesta: Aksa Kids Mega Store, ostala Baby planeta prodajna mesta, bolje snabdevene dečje radnje i prodavnice igračaka.

Spisak Baby planeta prodajnih mesta pronađite na strani 58.

INFANTINO NOSILJKE

Proleće je stiglo, idemo u šetnju Dragi roditelji, stiglo je proleće, a sa njim i beskrajno uživanje u prijatnim šetnjama sa vašim mališanima. Infantinovi dizajneri mislili su i na vas i na vašu bebu, pa će sa Infanitno kengur nosiljkama prolećne šetnje biti pravo zadovoljstvo. Jedinstven dizajn, materijal od kojeg su napravljene kao i prilagodljivi kaiševi omogućavaju ravnomerno raspoređivanje težine deteta, obezbeđuju mu sigurnost a istovremeno umanjuju opterećenje na vašim leđima. Infantino nosiljke su napravljene od kvalitetnog pamuka, koji obezbeđuje optimalan protok vazduha. U zavisnosti od modela, Infantino nosiljke možete koristiti sve dok vaše dete ne dostigne težinu od čak 16 kg. Moderno dizajnirane i u interesantnim dezenima, Infantino nosiljke uklopiće se u životni stil svakog roditelja. Infantinu su najmlađi uvek na prvom mestu. Prodajna mesta: Aksa Kids Mega Store, ostala Baby planeta prodajna mesta i bolje snabdevene dečje radnje. Spisak Baby planeta

prodajnih mesta pronađite na strani 58.

6

CHICCO SUN

Sigurna zaštita od sunca Oštećenja na koži mogu nastati već kod prvog izlaganja suncu, pa je jako važno koristiti adekvatnu zaštitu. Preparati iz Chicco Sun kolekcije namenjeni su osetljivoj koži najmlađih. Imaju visok zaštitni faktor, što znači i veću mogućnost apsorpcije štetnih UVA i UVB zraka. Krema za sunčanje i mleko za sunčanje u spreju sa visokim zaštitnim faktorom 50+ lako se nanose i apsorbuju pa ne ostavljaju mastan trag. A vitamin E u kombinaciji sa drugim aktivnim sastojcima hrani i štiti kožu. Oba prozvoda su vodootporna i ne sadrže parfem. Kako bi se koži vratila vlažnost, nakon izlaganja suncu veoma je važno naneti preparate za hidrataciju. Chicco mleko posle sunčanja sadrži maslinovo ulje koje hrani i neguje kožu, dok aloja vera koži vraća vlažnost. Mleko za sunčanje u spreju mogu koristiti mališani stariji od godinu dana, a krema za sunčanje i mleko posle sunčanja pogodni su za korišćenje od rođenja deteta. Svi proizvodi iz Chicco Sun kolekcije su mikrobiološki i dermatološki testirani. Prodajna mesta: Lilly drogerije, dm, Tempo objekti, Mercator, Roda, Idea, Super Vero, bolje snabdevene apoteke i dečje radnje.


roditelj info centar INFO

Zanimljiva kupovina

TEGA MEKI ADAPTER

Prešišo sam pelene, prešišo sam nošu!!! Za uspešno odvikavanje od noše, uz malo strpljenja i dobre volje, potrebna je još jedna stvar - adapter. U nameri da mališanima pomogne u ovom važnom koraku ka svetu odraslih, Tega je lansirala novi proizvod - mekani adapter, za klince starije od 18 meseci. Ovaj model je mekši i udobniji od standardnih, plastičnih adaptera. Ergonomski je oblikovan i jednostavno se postavlja na dasku WC šolje. Tega mekani adapteri su svetlih boja i veselih dezena, što će na zabavan način dečacima i devojčicama pomoći da im odlazak u toalet postane svakodnevna navika. Tega mekani adapter se jednostavno održava, čišćenjem vlažnom krpom i sapunicom. Prodajna mesta: Aksa Kids Mega Store i bolje opremljene dečje radnje.

R

CARRIWELL GRUDNJACI ZA TRUDNICE I DOJILJE Udobno i ženstveno

Tokom trudnoće i posle porođaja jedna od najvećih i najuočljivijih promene na telu žene jeste promena u tkivu dojki, koje se konstantno uvećavaju. Zbog toga periodi trudnoće i dojenja zahtevaju specijalne grudnjake. Carriwell grudnjaci napravljeni su od mekanog i prijatnog materijala koji ne pritiska grudi, već prati njihov rast, obezbeđujući im najbolji položaj. Oni nemaju potporne žice koje bi mogle iritirati telo. Carriwell grudnjaci imaju prozorčiće za dojenje koji mami daju osećaj udobnosti, ali i omogućuju da nesmetano hrani bebu. Dok bebu pridržavate jednom rukom, drugom jednostavno možete skinuti prednji deo korpe i omogućiti bebi lak pristup dojci. Svi modeli grudnjaka kreirani su tako da se ne ocrtavaju ispod garderobe, a dostupni su u svim veličinama i u više boja. Posebno dizajnirana linija sa čipkanim detaljima predstavlja jedinstven spoj elegancije i udobnosti. Pored grudnjaka, Carriwell kolekciju upotpunjuju i drugi korisni komadi donjeg veša, gaćice, potkošulje, spavaćice, pojasevi i steznici. Prodajna mesta: Aksa Kids Mega Store, bolje opremljene apoteke i bebi radnje.

PIC FLASTERI

HAUCK E-MOTION LEŽALJKA

PiC flasteri italijanskog proizvođača ARTSANA efikasno štite posekotinu od kontaminacije i uticaja spoljašnje sredine. Zahvaljujući prirodnom materijalu od koga su napravljeni i specijalnom netkanom sloju visoke propustljivosti vazduha omogućena je dobra regeneracija tkiva tokom zarastanja rane. PiC flasteri se lako lepe i prianjaju uz kožu, a prilikom skidanja ne nanose bol. Sigurni su i čvrsto stoje tokom celog perioda zarastanja rane. Kako bi se stvorili najbolji uslovi za zarastanje posekotine ili poderotine, PiC je kreirao nekoliko tipova flastera u trakicama. Protective štiti posekotine od mehaničkih uticaja, dok je Aquabloc idealan za zaštitu posekotina od vode i bakterija. Za univerzalnu upotrebu kod svih tipova kože predviđen je Classic, Delicate je namenjen za osetljivu kožu i za decu, a Family flastere mogu koristiti svi članovi porodice.

Hauck ležaljka E-motion raste zajedno sa bebom. Opremljena je uloškom za glavu za novorođenčad, pa bez brige u nju možete staviti bebu od prvih dana. Kada beba poraste, uložak za glavu jednostavno možete ukloniti. Naslon ležaljke podesiv je u tri položaja pogodna za hranjenje ili spavanje. Na luku iznad ljuljaške nalazi se igračka koja stimulativno deluje na razvoj motorike, tj. podstiče bebu da istražuje dodirom i uživa u igri. Uz dodatak vibracija sa muzikom koji će upotpuniti doživljaj, Hauck ljuljaška E-motion postaće bebino omiljeno mesto. Zahvaljujući ugrađenim ručkama, ležaljku lako možete prenositi iz jedne prostorije u drugu ili poneti kada sa mališanom krenete u posetu kod bake i deke.

Obavezan deo kućne apoteke

PiC flastere u trakicama potražite u najbližoj apoteci i na prodajnim mestima Aksa Kids Mega Store.

8

Bebino omiljeno mesto

Prodajna mesta: Aksa Kids Mega Store, ostala Baby planeta prodajna mesta i bolje opremljene dečje radnje. Spisak Baby planeta prodajnih mesta pronađite na strani 58.


9


roditelj info centar INFO

Novo, sniženja, akcije

KOLICA KOJA SE PRILAGOĐAVAJU VAŠIM POTREBAMA Hauck kolica Montana 4-S

ŠETAMO KROZ GRAD, BEBA, TI I JA Hauck kolica Citi

Zbog bebinog osećaja sigurnosti poželjno je da u prvim šetnjama kolicima ona bude okrenuta licem prema roditeljima. Kod Montana kolica 4-S ovo je lako postići zahvaljujući rotirajućoj dršci koja se podešava jednostavnim pritiskom na bočne dugmiće. Takođe, isto se može postići i podešavanjem rotirajućeg sedišta u položaj koji vam odgovara. Udobnost tokom vožnje obezbeđuju oslonac za ruke i prednja prečka, kao i naslon sa pomoćnim uloškom za glavu i oslonac za noge podesiv u više položaja. Kako bi i tokom hladnih dana šetnje bile uživanje, uz kolica dolazi i dunjica koja će zaštiti bebine nogice od nepovoljnih vremenskih uslova. I sa aspekta sigurnosti Hauck kolica Montana 4-S zadovoljiće najzahtevnije roditelje.

Ovaj moderno dizajniran trotočkaš idealan je za gradske šetnje. Izuzetnu stabilnost pri vožnji obezbeđuje mu prednji dupli točak, koji se rotira za 360 stepeni, što skretanje čini izuzetno lakim i bezbednim. Uz sistem pojaseva sa pet tačaka vezivanja kao i prednju prečku, brižni roditelji ne moraju da brinu za bebinu sigurnost. Po potrebi, kočnice na zadnjim točkovima aktiviraju se jednim potezom. Vrpca na sedištu omogućava da se naslon podesi u više položaja, od ležećeg do sedećeg, što čini da se ova kolica mogu koristiti više godina. Hauck kolica Citi praktična su i pogodna za vožnju po svim terenima.

PORTIKLE ZA PONETI

OD PRVOG DANA, SVAKOG DANA

Prodajna mesta: Aksa Kids Mega Store, ostala Baby planeta prodajna mesta i bolje opremljene dečje radnje. Spisak Baby planeta prodajnih mesta pronađite na strani 58.

NIP - iznenađenjima nikad kraja NIP, najstariji proizvođač laža u Nemačkoj, svoj asortiman obogatio je novim proizvodom - portiklom kakvu do sada nismo videli. Ova inovativna portikla idealna je za izlaske i šetnje jer se jednostavno pakuje u ugrađenu pregradu sa zatvaračem, pa zauzima malo mesta, a zahvaljujući tračici možete je zakačiti za torbu ili kolica. U pregradu možete smestiti pribor za hranjenje, poput kašičice i viljuškice, koje će vam tako uvek biti pri ruci. Nakon obroka u pregradu možete odložiiti prljav escajg, i onda zatvoriti zajedno sa portiklom. Portikla će uvek biti čista i spremna za nove gurmanske avanture, jer se održava brzo i lako - dovoljno je da je operete u toploj vodi i rastvoru deterdženta. Jednostavno se i posta-vlja kačenjem oko vrata, a obim joj je lako podesiv. Portikla je napravljena bez ftalata i bisfenola, što znači da je bezbedna po bebino zdravlje. A kada vaša beba odraste, NIP portikla dobija potpuno novu upotrebu. Naime, ukoliko odsečete portiklu po šavu, dobićete praktičnu torbicu za sitnice. Prodajna mesta: Aksa Kids Mega Store, bolje snabdevene dečje radnje i apoteke. Spisak Baby planeta prodajnih mesta pronađite na strani 58.

10

Prodajna mesta: Aksa Kids Mega Store, ostala Baby planeta prodajna mesta i bolje opremljene dečje radnje. Spisak Baby planeta prodajnih mesta pronađite na strani 58.

Chicco baby moments

Chicco vam predstavlja Baby moments, novu liniju kozmetike za svakodnevnu negu osetljive i nežne bebine kože. Uz novu i blagu mirisnu notu i elegantna pakovanja Baby moments potvrđuje kvalitet i prepoznatljivost Chicco kozmetike. Uz kupke i šampone iz Baby moments linije kupanje će postati najlepši deo dana, a negu nakon njega ulepšaće losioni, kreme za lice i ulja. Sa proizvodima za negu pri presvlačenju, maramice, kremu protiv ojeda i puder, svakodnevna „obaveza” postaće pravo uživanje. Formule na bazi prirodnih sastojaka, bademovog mleka, ulja pirinčanih klica i ekstrakta ovsa dubinski hrane i neguju kožu novorođenčeta, sprečavaju iritaciju i crvenilo. Baby moments poštuje fiziologiju bebine kože i ne sadrži štetni konzervans paraben, štetne hemikalije, alkohol (osim toaletne vode) i veštačke boje. Svi proizvodi iz kolekcije Chicco Baby moments su hipoalergenski i dermatološki testirani i pogodni za negu kože od prvog bebinog dana. Uz Chicco Baby moments svaki dan je prepun jedinstvenih, neponovljivih i divnih trenutaka. Prodajna mesta: Aksa Kids Mega Store, Lilly drogerije, Delhaize, dm, Mercator hipermarketi, Roda, Super Vero, Idea.


11


roditelj info centar INFO

Novo, sniženja, akcije

BABY PLANETA PONUDA U APRILU Ulaskom u svaku od Baby planeta radnji zakoračićete u šareni svet bebi proizvoda i pronaći sve što je potrebno za srećno detinjstvo vašeg mališana - krevece, kolica, hranilice, kozmetiku, pelene, igračke.... Svaku od 28 radnji, koliko ih je u našem malom bebi carstvu, lako ćete prepoznati jer su vidno obeležene sada već svima dobro poznatom bebom. Ako planirate da u nabavku stvari za svog mališana krenete ovoga meseca, imaćete priliku da u Baby planeta radnjama po povoljnijim cenama kupite proizvode iz našeg bogatog asortimana. Proizvode, kao i prodajna mesta Baby planeta pogledajte na stranama 16 i 17. Takođe, možete ih pronaći na sajtu shop.babyplaneta.rs gde će vam od koristi sigurno biti i detaljni opisi svakog proizvoda. Pored proizvoda koji su na Ponudi u aprilu, na sajtu shop.babyplaneta.rs možete pronaći sve što je vašem mezimcu potrebno još od prvog dana.

NOVI BÉBÉ-JOU DEZENI U AKSI Već preko šezdeset godina Bébé-jou proizvodi deo su detinjstva mnogih mališana širom sveta, a od pre dve godine mogu se naći i u našoj zemlji. Proizvodi ovog holandskog proizvođača prepoznatljivi su po specifičnom dizajnu, svetlim bojama i motivima kojima su oslikani. Verujemo da će svi roditelji koji su na prvi pogled zavoleli Bébé-jou sa oduševljenjem dočekati vest da su u Aksu stigli proizvodi u novim veselim dezenima koji će detinjstvo mališana učiniti zabavnijim i lepšim. Kako sve ono što je dobro ne treba menjati, to se Bébé-jou proizvodi i dalje izrađuju od visokokvalitetne plastike, što je svakom brižnom roditelju veoma važno. I za kraj još jedna lepa vest. Asortiman brenda Bébé-jou upotpunjen je novim proizvodom, čašom sa tvrdim piskom, koja je namenja mališanima starijim od godinu dana.

AKSA AKCIJSKA SNIŽENJA I tokom proleća, po mnogima najlepšeg godišnjeg doba, nastavljaju se akcijska sniženja, koja u prodajnim objektima Aksa Kids Mega Store u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Čačku i Kragujevcu startuju na svake tri nedelje. Prvi dan akcije, kao i obično, jeste petak. Tokom sniženja u Aksi, dragi roditelji, po znatno povoljnijim cenama od uobičajenih pronaći ćete proizvode poznatih domaćih i svetskih brendova iz svih kategorija: krupna oprema, hrana, kozmetika, igračke, odeća. Od proizvoda na aktuelnoj akciji, koja traje do 12. aprila, izdvajamo sledeće:

GRUNSPECHT ogrlica od ćilibara 35cm, boja konjak i med

više dezena

Odmah po završetku ove akcije sledi naredna, koja počinje 13. aprila i traje do 3. maja. Sve proizvode na akcijskim sniženjima, sa detaljnim opisom svakoga, možete videti na sajtu aksa.rs. Požurite do nekog od Aksinih prodajnih objekata, jer akcija traje dok traju zalihe

DOBRODOŠLICA ZA BEBU

NIP poklon setovi

Neko od vaših bližnjih očekuje bebu, a vi još niste odlučili šta ćete pokloniti pri prvoj poseti. Baby planeta ima pravo rešenje za vas - moderan NIP poklon set, idealan za buduće roditelje. NIP poklon set sadrži flašicu sa širokim otvorom Trendy, lažu sa poklopcem Trendy, kutiju za lažu i traku za lažu. Kada nije u upotrebi, laža se može odložiti u kutijicu, koja se lako steriliše u mikrotalasnoj, pa će biti čista i uvek spremna za upotrebu. Da se laža ne izgubi i da u svakom trenutku bude „na usluzi“, tu je traka kojom se može zakačiti za torbu ili kolica. Svi proizvodi iz seta napravljeni su bez bisfenola, a mogu se korisiti od bebinog prvog dana. Preostaje još samo da saznate kog je pola beba, jer je NIP poklon set dostupan u dva dezena, za dečake i za devojčice. Prodajna mesta: Aksa Kids Mega Store, bolje opremljene apoteke i bebi radnje.

12

GIORDANI kolica Eppy


roditelj info centar INFO

Saveti Udruženja „RODITELJ“

U

druženje „RODITELJ“ u okviru svog savetovališta izlazi u susret roditeljima i budućim roditeljima odgovarajući na brojna pitanja iz oblasti zdravstva, nege, vaspitanja dece, trudnoće, porođaja, dojenja, ali i radnih, socijalnih i ekonomskih prava. Njihov stručni tim, koji čine psiholog, defektolog, logopedi, pedagog, pravnici, mame savetnice za dojenje, trudi se da u što kraćem roku odgovori roditeljima na sve dileme, jer je u Srbiji put do odgovora često težak i nepredvidiv, a roditelji prepušteni sebi, bez informacija ili nekog da ih uputi u njihova prava. Treći mesec sam trudnoće, od danas sam na bolovanju, radim u robnoj kući kod privatnika. Na poslu je jako hladno, nema grejanja i morala sam na bolovanje, a gazda mi preti otkazom i time da neće više da mi uplaćuje na račun. Ima li on prava na to? Naknada za bolovanje može se isplaćivati uz plate ostalim radnicima, a može i tek kada RZZO izvrši plaćanje poslodavcu. U svakom slučaju, žena mora da dobije iznos koji priznaje RZZO, bez obzira na to da li je plata ranije isplaćivana u potpunosti preko računa ili delom i „na ruke“. Svako drugačije postupanje poslodavca daje vam mogućnost da se odmah obratite Inspekciji rada. Otkaz tokom bolovanje nije zakonit, osim ukoliko je u pitanju istek radnog odnosa na određeno vreme. U slučaju da se desi, takođe bi trebalo da se obratite Inspekciji rada. Ima li poslodavac pravo da mi da otkaz dok sam na bolovanju, jer mi se dete razbolelo? Poslodavac nema pravo da vam otkaže Ugovor o radu za vreme odsustva po osnovu privremene sprečenosti za rad (bolovanja) sa bilo kojom šifrom dijagnoze. Ukoliko ste blagovremeno dostavili potvrdu o sprečenosti za rad sa pečatom pedijatra, nemate razloga za brigu. Ukoliko posumnjate na bilo koji oblik kršenja vaših prava, možete se obratiti Inspekciji rada u mestu gde živite.

Nije mi jasno - porodiljsko bolovanje počinje najranije 45, a najkasnije 28 dana pre utvrđenog termina. Kada trudnica onda može da ide na bolovanje? Moja supruga je trudna, kada može da ode na bolovanje a da ne dobije otkaz? Zakonom je utvrđeno da stalno zaposlena žena ne može da dobije otkaz tokom bolovanja u trudnoći i sve dok traje porodiljsko bolovanje (prva tri meseca po porođaju) i odsustvo radi nege deteta (dok beba napuni 11 meseci). Trudnica može odmah da ode na bolovanje ako je to medicinski opravdano. Njen ginekolog otvara bolovanje, a ako ono traje duže od 30 dana, potrebno je da Komisija pri Domu zdravlja produži bolovanje, koje se zove bolovanje za održavanje trudnoće. Ta procedura se ponavlja svakog meseca sve dok trudnica ne stekne pravo da otvori porodiljsko bolovanje, koje može da počne najranije 45 dana pre termina. Prvi mesec trudničkog bolovanja je na teret poslodavca, a ostali meseci se isplaćuju 65 odsto plate (osim nekih gradova, poput Beograda i Novog Sada, gde grad izdvaja sredstva do pune plate). Kako i kome mogu da prijavim traženje mita u zdravstvenoj ustanovi (porođaj je u pitanju)? Slučaj možete usmeno ili pismeno da prijavite zaštitniku pacijentovih prava, a on je dužan da u roku od pet dana ispita slučaj i o tome obavesti direktora i osobu koja je podnela prigovor. Takođe, žalbu možete da podnesete Inspekciji ministarstva zdravlja, pismenim putem, adresa je Nemanjina 22-26, 11000 Beograd. Inspekcija je dužna da reaguje u roku od dve nedelje po prijavi. Pri ministarstvu radi i „Beli telefon“, 0700 111 700, na koji može da se postavi pitanje, a odgovor stiže na kućnu adresu. Ako se radi o otvorenom traženja novca, slučaj može da se prijavi MUP-u ili Tužilaštvu. Ali da bi dokazi bili validni na sudu, sa ovim institucijama morate da uspostavite kontakt pre bilo kakvog davanja novca, i da u slučaju primopredaje date obeležene novčanice. Mame savetnice za dojenje tel: 060/ 3292 041 svaki dan od 17 do 20 h

14

Udruženje „RODITELJ“ info@roditelj.org www.roditelj.org www.facebook.com/roditelj Beograd: 064/3292-040, fax: 011/3165-375 Novi Sad: 064/3377-983 Niš: 063/1045-597, 064/9164-827 Užice: 064/2082-772


15


16


17


tema broja: auto-sedišta

Sigurna

vožnja samo u

auto-sedištu Nijedan deo opreme za bebu nije toliko važan kao auto-sedište. Istraživanja su pokazala da ako dete u automobilu nije vezano, i dođe do sudara pri brzini od 50 kilometara na čas, ono će udariti silom kao da pada sa petog sprata! Zato je neophodno da deca uvek budu vezana u auto-sedištu, a roditelji treba da znaju da ono mora da bude pravilno izabrano i dobro postavljeno kako bi dete bilo bezbedno tokom vožnje

M

ajčine ruke nikako nisu sigurno mesto za bebu, potrebno je da ona od rođenja bude u auto-sedištu. Istraživanja pokazuju da se njegovom pravilnom upotrebom smrtnost dece pri sudarima smanjuje za preko 50 odsto, a novorođenčadi čak za oko 70 odsto! Na tržištu postoji veoma mnogo modela auto-sedišta, različitih po dizajnu, udobnosti, kvalitetu, cenama. Zato je potrebno da se roditelji pre kupovine naoružaju znanjem kako bi za svoje mezimce izabrali najbolje sedište. Pri kupovini auto-sedišta naročito treba obratiti pažnju da li je ono izrađeno u skladu sa evropskim direktivama ECE R 44(ECE R 44.03 i više), jer je na taj način usklađeno sa svim bezbednosnim standardima. Takođe, neophodno je da sedište odgovara uzrastu, visini i težini deteta, kao i da može pravilno i bezbedno da se montira u automobil. Najveću sigurnost obezbeđuje najnoviji ISOFIX sistem, koji omogućava da se auto-sedište na četiri mesta ugradi u automobil (ova mogućnost postoji za novije modele automobila). Na taj način onemogućeno je nepravilno nameštanje ili pogrešna upotreba auto-sedišta, što je jedna od najčešćih grešaka koje roditelji prave.

18

Ispravno vezivanje Ni najbolje auto-sedište neće mnogo značiti ako dete nije u njemu pravilno vezano, i to svaki put kad se vozi, bez obzira na razdaljinu! Uz auto-sedište se dobija uputstvo proizvođača, koje je potrebno pažljivo ispoštovati prilikom montaže, ali i stavljanja deteta u sedište, da bi sigurnost bila na najvišem nivou. U nekim modelima auto-sedišta pojasevi su sa tri kontaktne tačke (po jedna na ramenima i jedna u preponama), a u nekima sa pet (po jedna na ramenima i bedrima i jedna na preponama). Ako pojas auto-sedišta ima kopču na grudima (kod vezivanja u pet tačaka), ona mora biti tačno na sredini grudnog koša, nikako na stomaku ili vratu! Takođe, pojasevi ne smeju da budu uvrnuti, niti labavi. Za stariju decu važi pravilo da pojas mora da im ide preko središnje linije grudi, nikako preko stomaka ili vrata.


tema broja: auto-sedišta

Veličina auto-sedišta Sedišta se po veličini dele u nekoliko grupa, u zavisnosti od uzrasta deteta: • Grupa 0: za decu težine do 10 kg • Grupa 0+: za decu težine do 13 kg • Grupa I: za decu težine od 9 do 18 kg • Grupa II: za decu težine od 15 do 25 kg • Grupa III: za decu težine od 22 do 36 kg Postoje i kombinovana auto-sedišta namenjena korišćenju u više grupa, tj. duži vremenski period. Na tržištu se najčešće mogu naći kombinovana auto-sedišta grupa 0/I (od 0 do 18 kg), i I/II/III (od 9 do 36 kg). Bitno je znati da čim teme deteta pređe gornju liniju auto-sedišta, ono više nije bezbedno i treba da se zameni većim, iz sledeće grupe.

Takođe, preporučuje se da se, ako je ikako moguće, sedište isproba pre kupovine, jer se dešava da neka ne mogu da se montiraju u određene modele automobila. Takođe, neki stariji modeli automobila nemaju fabrički ugrađene zadnje pojaseve, ali se oni mogu naknadno kupiti i ugraditi. Mada Zakon o bezbednosti saobraćaja iz 2009. godine obavezuje da samo deca do tri godine moraju da budu vezana u auto-sedištu, najbolje je da mališani koriste auto-sedišta sve dok ne porastu dovoljno da bez potpore sede vezana pojasom od auta, koji će im ići preko sredine grudi. Pravila za postavljanje auto-sedišta Važno je da pratite uputstva proizvođača za montažu auto-sedišta i vezivanje deteta. Na svakom proizvodu piše za koju kilažu je predviđeno i na koji način se montira. Odojčad, obično do godinu dana ili makar do 10 kilograma težine, voze se okrenuta suprotno od smera kretanja automobila. Takođe je važno da se male bebe voze smeštene u auto-sedište pod uglom od 45 stepeni, da bi se u slučaju naglog kočenja ili sudara izbeglo naglo naginjanje unapred i zatvaranje disajnih puteva. Ako se, iz nekog razloga auto-sedište postavlja na suvozačko mesto, obavezno mora da se isključi vazdušni jastuk u automobilu, jer njegovo aktiviranje može da bude izuzetno opasno za dete! Nepravilno je auto-sedište za bebu staviti na zadnje sedište poprečno, jer ona u tom slučaju nije bezbedna!

19


Testiranje auto-sedišta J

edan od najvažnijih testova za dečja auto-sedišta u Evropi jeste onaj koji sprovodi najveća asocijacija proizvođača automobila u Evropi, nemački ADAC. Rezultate ADAC-ovog testa, između ostalog, koriste i različiti proizvođači automobila, kao i udruženja potrošača, a kriterijumi testa značajno su striktniji u odnosu na kriterijume prema standardu ECE-R 44. Finalni rezultati testa obuhvataju individualne performanse proizvoda u frontalnim i bočnim sudarima, kao i one u pogledu rukovanja i udobnosti. Do 2011. godine prilikom testiranja korišćeno je vozilo opel astra, a na poslednjem tesitiranju VW golf VI. Testiranje se sprovodi u specijalnoj laboratoriji u kojoj se simulira frontalni sudar pri brzini od 64 kilometara na čas, i bočni pri brzini od 50 kilometara na čas. Kako bi uslovi bili što približniji realnim, za potrebe testiranja koristi se lutka najnovije generacije, poznatija kao Q-Dummy. Za svaku kategoriju auto-sedišta koristi se lutka odgovarajuće težine, koja ima veliki broj senzora a oni u toku udara kompjuteru šalju važne vrednosti, poput opterećenja i pritiska sile koja se trpi prilikom sudara. Prilikom testiranja ispituju se i putanje sigurnosnih pojaseva, veličina i stabilnost sedišta, zaštita osetljivog predela oko glave i vrata, kao i ergonomija samog sedišta.

20

Novina od 2011. je i testiranje na tokisčnost materijala svih delova sa kojima dete dolazi u direktan kontakt. Testira se prisutnost ftalata, azota i teških metala. Svako auto-sedište koje prođe ADAC-ov test može dobiti jednu od sledećih ocena: veoma dobro, dobro, zadovoljavajuće, dovoljno, nezadovoljavajuće. Za ADAC-ove sudije najvažiniji kriterijumi ostaju sigurnost, ergonomija i lakoća korišćenja. Sudije su došle do zaključka da roditelji u svakoj grupi imaju veliki izbor dobrih i bezbednih sedišta, ali i da proizvođači još uvek ne posvećuju dovoljno pažnje osetljivoj temi zagađenja, te da je tesiranje na toksičnost materijala korak u pravom smeru za postavljanje novih standarda.


Osnovna i najvažnija funkcija auto-sedišta jeste da zaštiti dete u slučaju nesreće. Naravno, bitno je i da ono bude udobno kako bi se mališan tokom vožnje u njemu osećao prijatno. Međutim, bez obzira na to koji model autosedišta odaberete, znajte da će maksimum dati samo ono koje se koristi pravilno, u svemu prema uputstvima proizvođača. U želji da vam pomogne u veoma zahtevnom poslu izbora najboljeg za vašeg mališana, Baby planeta je pripremila mali vodič kroz svet auto-sedišta.

22


• mekano jastuče • sigurnosni sistem pojaseva sa 5 tačaka vezivanja • čvrsta ručka - omogućuje sigurno i udobno nošenje bebe • tenda za zaštitu od vetra i sunca • grupa 0+ , za uzrast od rođenja do 13 kg • kompatibilno sa Hauck kolicima Malibu, Eagle i Condor • težina 5.3 kg

Cybex Aton

• sedište raste sa detetom pomoću dodatnog uloška • sigurnosni sistem pojaseva sa 5 tačaka vezivanja • čvrsta ručka i pokretna tenda • grupa 0+ , za uzrast od rođenja do 13 kg • kompatibilno sa Cybex kolicima Onyx, Topaz i Callisto • težina 3,9 kg

Grupa 0+ (0-13 kg)

Hauck Zero Plus Comfort

Hauck Zero Plus

• mekano jastuče • sigurnosni sistem pojaseva sa 5 tačaka vezivanja • čvrsta ručka - omogućuje sigurno i udobno nošenje bebe • grupa 0+ , za uzrast od rođenja do 13 kg • kompatibilno sa Hauck kolicima Speed Sun Plus, Shopper i Viper • težina 4,2 kg

Graco Logico S

• mekano jastuče • sigurnosni sistem pojaseva sa 5 tačaka vezivanja • čvrsta ručka - omogućuje sigurno i udobno nošenje bebe • grupa 0+ , za uzrast od rođenja do 13 kg • kompatibilno sa Graco kolicima Symbio i Fusio • težina 4,4 kg

23


Grupa 0+ (0-13 kg)

Bellelli Nanna guri

• praktični sistem podešavanja sigurnosnih pojaseva • mekani, ergonomski uložak za novorođenčad od hipoalergenih materijala • ergonomska ručka • tenda za zaštitu od vetra i sunca • grupa 0+ , za uzrast od rođenja do 13 kg • praktični odeljak za smeštanje sitnica • težina 4,8 kg

36

Graco Junior Baby

• mekano jastuče • sigurnosni sistem pojaseva sa 3 tačke vezivanja • čvrsta ručka - omogućuje sigurno i udobno nošenje bebe • grupa 0+ , za uzrast od rođenja do 13 kg • kompatibilno sa Graco kolicima Quattro tour sport, Trekko,Ultima, Mirage • težina 3,9 kg

24


Grupa 0+/1 (0-18 kg) Bellelli Leonardo

Grupa 1/2/3 (9-36 kg)

• mekani ergonomski uložak za grupu 0+ sačinjen od hipoalergenog materijala • sigurnosni sistem pojaseva sa 5 tačaka vezivanja koji se podešavaju u više visina • postavljeni rameni pojasevi • visoke stranice za zaštitu od bočnih udara • podešavanje nagiba naslona od sedećeg do ležećeg položaja • grupa 0+/1, za uzrast od rođenja do 18 kg • težina 10,9 kg

Cybex Isis

• 7 položaja visine • podesivi sigurnosni jastuk • linearna zaštita od bočnih udara • isofix povezivanje u sve tri grupe (kod Isis – fix modela) • mogućnost promene nagiba naslona • pomoćni uložak za podešavanje visine u grupi 1 • grupa 1/2/3, za uzrast od 9 do 36 kg (od 9 meseci do oko 12 godina starosti) • težina 6,7 kg

Graco Nautilus

• 5 položaja visine • sigurnosni sistem pojaseva sa 5 tačaka vezivanja koji se podešavaju u više visina • postavljeni rameni pojasevi • dodatno jastuče za grupu 1 • podešavanje nagiba naslona • praktični odeljak za čašu • grupa 1/2/3, za uzrast od 9 do 36 kg (od 9 meseci do oko 12 godina starosti) • težina 8,86 kg

25


• 11 položaja visine • podesivi sigurnosni jastuk • linearna zaštita od bočnih udara • patentirani oslonac za glavu podesiv u tri položaja • mogućnost promene nagiba naslona • pomoćni uložak za podešavanje visine u grupi 1 • grupa 1/2/3, za uzrast od 9 do 36 kg (od 9 meseci do oko 12 godina starosti)

• težina 9,7 kg

Bellelli Giotto

Grupa 1/2/3 (9-36 kg)

Cybex Pallas

• više položaja visine • sigurnosni sistem pojaseva sa 5 tačaka vezivanja koji se podešavaju u više visina • postavljeni rameni pojasevi • podesivi oslonac za glavu koji se prilagođava detetu koje raste • podešavanje nagiba naslona • grupa 1/2/3, za uzrast od 9 do 36 kg (od 9 meseci do oko 12 godina starosti) • težina 5,3 kg

26

Bellelli Maximo

• više položaja visine • sigurnosni sistem pojaseva sa 5 tačaka vezivanja koji se podešavaju u više visina • postavljeni rameni pojasevi • visoke bočne stranice za zaštitu od bočnih udara • podešavanje nagiba naslona • opciono Isofix povezivanje • ergonomska školjka sedišta • grupa 1/2/3, za uzrast od 9 do 36 kg (od 9 meseci do oko 12 godina starosti) • težina 7 kg

Cybex Pallas 2 fix

• 11 položaja visine • podesivi sigurnosni jastuk • optimizovani sistem linearne zaštite od bočnih udara • patentirani oslonac za glavu podesiv u tri položaja • isofix povezivanje u sve tri grupe • mogućnost promene nagiba naslona • pomoćni uložak za podešavanje visine u grupi 1 • grupa 1/2/3, za uzrast od 9 do 36 kg (od 9 meseci do oko 12 godina starosti)

• težina 9,7 kg


• podešavanje naslona u više položaja visine • podešavanje oslonca za glavu u širinu • zaštita od bočnih udara • udobno sedište postavljeno patenitiranom Graco pedic penom • 2 položaja nagiba naslona • 2 praktična držača za čaše • grupa 2/3, za uzrast od 15 do 36 kg (od 3 do oko 12 godina starosti) • težina 4,7 kg

Cybex Solution X (Solution X fix, Solution X2 fix) • 11 položaja visine • linearna zaštita od bočnih udara • patentirani oslonac za glavu podesiv u tri položaja • isofix povezivanje (kod Solution X- fix modela) • mogućnost promene nagiba naslona • grupa 1/2/3, za uzrast od 9 do 36 kg (od 9 meseci do oko 12 godina starosti) • težina 5,7 kg ( Solution X fix 7 kg)

Grupa 2/3 (15-36 kg)

Graco Logico LX

Cybex Free

• 7 položaja visine • zaštita od bočnih udara • isofix povezivanje (kod Free - fix modela) • mogućnost promene nagiba naslona • grupa 1/2/3, za uzrast od 9 do 36 kg (od 9 meseci do oko 12 godina starosti) • težina 5,3 kg

Graco Junior Maxi Disney

• podešavanje naslona u više položaja visine • podesivi oslonac za ruke • 2 položaja nagiba naslona • 2 praktična držača za čaše • grupa 2/3, za uzrast od 15 do 36 kg (od 3 do oko 12 godina starosti) • težina 3,6 kg

27


poznati roditelj

Dupla sreća, dupli haos Neki je znaju kao Vaske iz „Zone Zamfirove“, neki kao Anđelku iz „Ranjenog orla, a neki opet kao Milenu iz „Nepobedivog srca“. A za malu Milu i Veru ona je jednostavno - mama! Slobodi Mićalović, uz sjajno odigrane filmske i televizijske uloge, najveću izazov su dvogodišnje bliznakinje. Razgovarali smo o tome kako Sloboda sa suprugom, glumcem Vojinom Ćetkovićem, uspeva da uklopi dve veoma zahtevne stvari - glumu i roditeljstvo Filmskim ulogama dodali ste i onu najvažniju - ulogu mame. Koliko je ona zahtevna, pogotovo što imate bliznakinje? - Sa ove distance čini mi se da je teško, ali kada se to dešavalo, nismo imali vremena da razmišljamo. I pre rođenja dece navikla sam na određene obaveze na poslu, mada sam pomalo bila u šoku kada sam posle porođaja počela ponovo da radim. One su imale samo 10 meseci i bio je to veoma naporan period. Imam utisak da su moje kćerke negde osetile to moje odsustvo, ali možda i nisu jer su bile dosta male, a mi smo se dobro organizovali. Da li ste tako zamišljali roditeljstvo pre nego što ste dobili decu? Jeste li znali koliko će biti zahtevno? - Nisam znala, naravno, pogotovo nisam imala predstavu šta znači imati blizance, ni koliko je to naporno. Saznanje da čekamo dve bebe za nas je bilo

Glavni organizator Kako organizujete dan? Da li je nova veština koju roditeljstvo zahteva i bolja organizacija? - Apsolutno. Ali meni organizacija nikada nije bila strana, i danas ja organizujem sve ostale. Smatram da imam dovoljno vremena za njih, jer igram 10 do 15 predstava mesečno, i to uveče, a preko dana sam slobodna. Kad snimam, snimam dvatri meseca, pa pravim pauzu. Inače, i Vojin i ja imamo svoj stil vaspitanja, ne mešamo se jedno drugom, ali se nasamo konsultujemo. A Mila i Vera već znaju ko je gde i na šta „slabiji“, i kako to mogu da iskoriste.

28

šok, ali pozitivan. Veoma smo se obradovali i brzo to prihvatili kao normalno. Međutim, velika je razlika imati jedno dete i blizance, jer je to dupla pažnja, duple obaveze, nema odmora ni sekund. Rečju, haos, ali divan. Šta vam je roditeljstvo donelo, da li vas je promenilo? - Na početku trudnoće bila sam baš uplašena. Nisam imala predstavu kako će sve da funkcioniše, prvo dete, pa odmah sve duplo. Mislila sam da je veliki problem kada se odrekneš ranijih navika, spavanja, načina života. Ali roditeljstvo mi jako prija, ono je mom životu dalo lepšu, novu boju. Jeste naporno, ali čovek se brzo uigra. Jedino što sam se nadala da ću očvrsnuti, a postala sam osetljivija nego pre. Kako vam je protekla trudnoća, da li je bila rizična? - Prva tri meseca sam uglavnom ležala, preventivno, a kasnije sam se vratila normalnim aktivnostima. Porodila sam se na početku devetog meseca, mada sam mogla da „doguram“ i dalje, ali su bebe bile dovoljno velike, pa su odličili da me porode. Kako su izgledali prvi meseci sa Milom i Verom, šta vam je najteže palo? - Verujem da pomalo preteruju roditelji koji kažu da se od početka super snalaze i da je sve u najboljem redu. Neverovatno mi je da su im bebe toliko mirne a oni smireni. Moje kćerke skoro uopšte nisu spavale, a ja sam bila u panici. Prvih 40 dana prošlo mi je kao u magnovenju, više ih se i ne sećam, kao da sam taj period potisnula. A čini mi se da nisu one bile toliko „nemoguće“ koliko sam ja bila isprepadana. I dalje mi najteže pada noćno buđenje, sada zbog novog zubića, ružnog sna.


Da li ste imali pomoć oko njih? - Pomagao nam je ko god je stigao i želeo, a ja sam svaku pomoć rado prihvatala jer je bilo mnogo posla oko beba. Vojin je takođe bio tu, naročito noću, jer kada se probude, nije dovoljna jedna osoba da umiri njih dve. Jedna gospođa Rada, koja inače čuva samo blizance, veoma nam je pomogla tako što ih je naučila da u isto vreme jedu, spavaju, inače bi nam dan bio potpuno haotičan. Sada je sa nama jedna druga Rada koja brine o njma i mnogo nam znači. Tek nedavno sam sama počela da ih izvodim u šetnju i parkić, jer prosto jedna osoba ne može da ih isprati. Na koga liče vaše kćerkice, da li su se podelile, kakvog su karaktera? - Vera je mešavina Vojina i njegove mame, dok je Mila moj „klon“, i fizički i karakterom veoma liči na mene. To mi je drago, jer sam strepela kako ću da postignem da svaka ima svoje ja i svoj karakter. A priroda je to sama sve uredila. One se za sada lepo slažu, mada bude tu nesuglasica oko igračaka, i u suštini su dobre devojčice.

Kakvi su vam poslovni planovi za skoriju budućnost? - Nemam većih planova, za sada samo ono što trenutno igram u pozorištu. Očekujem i nastavak serije „Jagodići”, zapravo nastavak serijala „Sva ta ravnica”, jer je planirano da se na leto snima treći deo. U međuvremenu se odmaram i posvećujem sebi i deci. Odrastali ste uz dve sestre, razmišljate li o većoj porodici? - Zašto da ne? Njih dve su još male da bih sada o tome razmišljala i sigurno neću još neko vreme, ali kasnije bih volela, zaista. Moj kolega Nebojša Dugalić, koji je nedavno dobio peto dete, jednostavno kaže: „Samo se odvažiš“.


u centru pažnje

Čemu da se nadamo u „godini beba“? Ovu godinu, po svim predviđanjima ekonomski tešku, političari su proglasili „godinom beba“. Šta bi to, u zemlji gde je natalitet odavno u „minusu“, a roditeljima fale podsticaji za proširenje porodice, moglo da donese?

S

talno nas plaše podacima sa popisa - i zaista, sve nas je manje. Samo u 2010. rođeno je 2.000 beba manje nego u prethodnoj, a čak u 157 opština u Srbiji više je umrlih nego rođenih. Mada novac sigurno nije jedini podsticaj za rađanje, država bi mogla i morala da uradi mnogo više kako bi stvorila uslove za bolje roditeljstvo. Strategija za podsticaj rađanja, doneta pre pet godina, ni danas se ne primenjuje, iako sadrži mere za koje nisu potrebna velika finansijska sredstva. Usklađivanje rada i roditeljstva, fleksibilnije radno vreme zaposlenih majki, ažurniji rad inspekcije u slučajevima diskriminacije roditelja, otkaza, kašnjenja ili ukidanja nadoknada za trudnice i porodilje, samo su neke od njih. Udruženje „RODITELJ“ je još prošle godine predložilo Ministarstvu rada i socijalne politike da se naknada za porodilje direktno uplaćuje na njihov račun, kako bi se sprečile zloupotrebe poslodavaca, ali je ta ideja odbačena. Kao jednu od retkih primenjenih stvari iz Strategije u Udruženju navode produženje radnog vremena državnih vrtića do 18 časova i mogućnost uvida u sistem bodovanja pri upisu dece.

30

Gotovo ništa od finansijskih odredbi Strategije se ne primenjuje, i to se neće promeniti ni 2012. Prema rečima Predraga Petrovića, višeg savetnika u Ministarstva za rad i socijalnu politiku, roditeljski i dečiji dodatak i naknada za porodilje isplaćuju se redovno, ali nema obećane jednokratne isplate roditeljskog dodatka umesto 24 rate, osim dodatka za prvo dete. Od povećanja novčanih davanja za roditelje nema ništa, ali su nas zato još početkom godine proizvođači i uvoznici „obradovali“ poskupljenjem osnovnih životnih namirnica i dizanjem cena pelena, krema za bebe, bebi hrane i praška za pranje. Uz sve to, PDV na bebi opremu je i dalje 20 odsto, dok je u nekim državama, poput Velike Britanije, ova dažbina ukinuta, a u Poljskoj je sa 22 smanjena na sedam odsto. Nedavno je Fond B92 zajedno sa Udruženjem „RODITELJ“, Mrežom organizacija za decu, Portalom Bebac i „Halo bebom“ pokrenuo Narodnu inicijativu za ukidanje PDV-a na bebi hranu, opremu i pelene. Skupljeno je više od 180.000 potpisa građana za samo sedam dana, i zahtev je delimično usvojen, jer će roditelji dobijati povrat PDV-a za određene proizvode. Trenutno se sa ministarstvom finansija pregovara koje će to kategorije proizvoda biti.


u centru pažnje - Svesni smo činjenice da je roditeljstvo postalo preskupo za porodice koje su sve siromašnije i da država ne može bitnije povećati stimulacije za roditelje i decu. Zbog toga mislimo da je ovo najlakši način da se olakša roditeljstvo i da se stvore bolji uslovi za rast, vaspitanje i razvoj dece. Time će i država dati jasan signal da želi da pomogne građanima Srbije da se lakše odlučuju na roditeljstvo, rekao je Veran Matić, direktor Fonda B92. Gospodin Matić naglašava kako žele da stvore front u borbi za iste ciljeve: od promocije i obavezivanja kroz kodeks koji sprečava poslodavce da izbacuju s posla trudnice, do pomoći lokalne samouprave tamo gde su njene nadležnost. Jedino takvim delovanjem olako date izjave pretvoriće se u stvarne i brze promene i boljitak za roditelje i njihovu decu.

PREGLED FINANSIJSKE POMOĆI RODITELJIMA • Gradovi Beograd i Novi Sad izdvajaju 35 odsto zarada zaposlenih trudnica, da bi one primale punu platu. • Nezaposlene trudnice u Beogradu imaju pravo na jednokratnu novčanu pomoć od 50.000 dinara, u Jagodini nezaposlene trudnice i porodilje dobijaju mesečno 10.000 dinara. • Roditeljski dodatak - za prvo, drugo, treće i četvrto dete. Dodatno, Vojvodina isplaćuje pokrajinski dodatak za prvo dete. • Takođe, Vojvodina isplaćuje novčanu pomoć porodici koja dobije blizance u iznosu od 400.000, a porodici u kojoj se rode trojke odnosno četvorke, od 600.000 dinara i ti iznosi se isplaćuju ucelo. • Pravo na stalnu novčanu pomoć, na teritoriji Grada Beograda imaju roditelji trojki, četvorki, petorki, šestorki i duplih blizanaca. Ovaj vid pomoći ostvaruje se preko nadležnog Centra za socijalni rad jednom godišnje. • Dečiji dodatak (za porodice koje ne prelaze cenzus sa primanjima) • Materijalno obezbeđenje za porodice koje nemaju nikakve prihode, a ono iznosi od 5.700 do 11.300 dinara. • Pomoć za roditelje koju daju lokalne samouprave: Loznica (od 9.200 do 36.800 dinara), Jagodina (svako novorođeno dete dobija 200 evra, a svako četvrto, peto i naredno dete po 200 evra mesečno do punoletstva), Požarevac (za prvo dete 40.000 dinara), Kragujevac (prvorođeno dete dobija 30.000 dinara, a nezaposlene porodilje 20.000 dinara do prve godine deteta), Subotica (5.000 dinara za prvo dete), Zrenjanin (za svako od prvo troje dece dobija se dodatak od 30.000), Zaječar (buduće majke dobijaju 20.000 dinara pomoći, a nezaposlene 15.000 mesečno dok beba ne napuni godinu dana), Bor i Valjevo (daju nezaposlenim porodiljama po 10.000 mesečno dok beba ne napuni godinu).

31


u centru pažnje

NOVO PUT

PRVI BIJI U SR

DNA BABY 100+ Test za rano oTkrivanje 101 skrivene genetske bolesti

ZAŠTITITE SVOJE DETE U NAJVAŽNIJIM GODINAMA RAZVOJA Kroz naučna dostignuća iz oblasti genetike postalo je potpuno jasno da svako od nas nosi brojne genetske defekte koji ne utiču na naše zdravlje, ali koji bi mogli izazvati bolest kod naše dece. To je razlog zašto sasvim zdravi roditelji ponekad imaju decu koja, nažalost, obole od teških bolesti. Mnogi od ovih poremećaja ne pokazuju simptome od samog početka, već samo usporavaju razvoj deteta, što dovodi do ireverzibilne mentalne ili fizičke retardacije. Kod drugih veoma ozbiljni simptomi mogu da se razviju u kratkom vremenskom periodu i ne ostavljaju mnogo vremena za tačnu dijagnozu pedijatra. DNA PLUS Centar za humanu genetiku razvio je jedinstveni test koji može da detektuje vrlo rane znake 101 naslednog poremećaja. Najvažnije je što se eventualno otkrivene bolesti mogu sprečiti ili uspešno lečiti ukoliko se dijagnostikuju na vreme. Na taj način obolela deca obično ne pate od poremećaja u razvoju ili drugih medicinskih problema, već im je samo potrebna kontrolisana ishrana i medicinski nadzor. DNA PLUS centar za humanu genetiku, nemačka preciznost i odgovornost DNA Plus radi u automatizovanim, ultramodernim laboratorijama, odobrenim od najrigoroznijih evropskih regulatornih tela i pionir je u osnovnoj tehnologiji razvoja DNK analiza visoke rezolucije. Čini ga mreža više od 100+ laboratorija i 1000+lekara sa preko 1200 prenatalnih i preko 5000 obavljenih analiza novorođenčadi mesečno.

32

KAKO NASTAJU GENETSKI POREMEĆAJI Razni spoljni uticaji mogu promeniti naše individualne gene i poremetiti njihovu funkciju, ali većinu defektnih gena deca nasleđuju od nas. Prilikom oplodnje jajne ćelije svaki embrion dobija pola gena od oca, a pola od majke. Ovim genima se prenose i genetski poremećaji pa se, nažalost, događa da se poremećaj koji uzrokuje srčani udar prenese sa oca na sina, a potom na unuke i u svakoj generaciji može dovesti do bolesti. Bez obzira na to što se genetski poremećaj prenosi, kod neke dece ili unuka koji su nosioci gena bolest će se razviti, a kod nekih ne. Veoma važno: Besprekorno zdravlje oba roditelja ne isključuje mogućnost da se na decu prenesu defektni geni koji mogu dovesti do razvoja oboljenja. MOŽE LI MOJE DETE IMATI GENETSKE POREMEĆAJE? Stručnjaci procenjuju da svaki čovek, pa tako i svako naše dete, u sebi nosi oko 2.000 genetskih poremećaja koji utiču na njegovo celokupno zdravlje i stanje organizma, a u nekim slučajevima uzrokuju bolest. Razni uticaji mogu izazvati promene u genima, koje samo u retkim slučajevima mogu imati pozitivne efekte, a češće negativno deluju na naše i zdravlje našeg deteta.


u centru pažnje ŠTA JE DNA BABY 100 + DNA Baby 100+ je trenutno najnapredniji test koji nam omogućava da testiramo svoju decu na više od 100 genetskih poremećaja i time preduzmemo sve mere prevencije ili započnemo lečenje na vreme. Na ovaj način posledice kao što su fizička i mentalna retardacija ili zaostajanje u razvoju u većini slučajeva mogu da se spreče. Simptomi bolesti analiziraju se identifikacijom abnormalnih metaboličkih proizvoda u urinu deteta. Uzorak urina se uzima veoma jednostavno pomoću filter papira, nakon čega se šalje poštom u laboratoriju. Uzorak se zatim analizira gasnom hromatografijom i mas spektrometrijom. Dijagnostikovanjem bilo kakve abnormalnosti u sastavu urina potvrđuje se postojanje nasleđene genetske bolesti. Nakon dobijenih rezultata ekspertski tim genetičara i molekularnih biologa sastavlja lični zdravstveni izveštaj svakog deteta, koji se, preveden na srpski jezik, dostavlja roditeljima na kućnu adresu. TEST NAMENJEN DECI DO PET GODINA STAROSTI Imajući u vidu da je našoj deci potrebna najbolja briga u najvažnijim godinama razvoja, neophodno je test sprovesti što ranije (ali ne pre 48 sati od rođenja). Za mnoge genetske bolesti važno je da se što je pre moguće otpočne sa prevencijom ili lečenjem, stoga je najbolje da se test uradi do pete godine deteta. Što se ranije dijagnostikuje bolest ili poremećaj u razvoju, veće su šanse za uspešnu terapiju. Za stariji uzrast efikasnost skrininga i lečenja više ne raste, te je zbog toga test koristan za decu do 5 godina. DNA Baby100+ je vrhunski precizna analiza koja bi mogla neizmerno da poboljša zdravlje vašeg deteta u daljem životu i zato vam preporučujemo da je obavite na vreme, dok postoje medicinske šanse za lečenje ili sprečavanje eventualno dijagnostikovanih bolesti.

KOJE BOLESTI POKRIVA TEST DNA BABY 100+? DNA BABY 100+ analizira isključivo 101 genetski poremećaj koji se može prevenirati, lečiti i/ili izlečiti. To nam pruža sigurnost da je i u najgorem slučaju moguće na vreme reagovati i obezbediti blagovremeni početak lečenja. Ukoliko se ne spreče ili ne leče na vreme, poremećaji mogu proizvesti: - oštećenja mozga koja se s godinama povećavaju - usporen razvoj deteta - anomalije imunog sistema - telesnu ometenost - psihičku ometenost - hronična oboljenja kože - usporeno dobijanje na težini - epileptične napade - ometenost u govoru - pigmentacije kože - otežano uzimanje hrane - nedostatak energije - probleme u učenju - hiperaktivnost i agresije NARUČITE BESPLATAN KATALOG posetite www.DNAPLUS.rs ili pozovite info centar 0800 252 252

www.DNAPLUS.rs

33


kaži aaa...

ALERGIJE U JURIŠU! Stručni saradnik: prof. dr Branimir Nestorović, pedijatar, pulmolog i alergolog, Univerzitetska dečja klinika, Beograd

Ako mislite da savremeni uslovi života utiču na smanjenje alergija kod dece, varate se! Broj mališana sa alergijom poslednjih decenija poprima epidemijske razmere, a smatra se da su uzroci aerozagađenje, pušenje, ali i veliki broj hemijskih sredstava koja se koriste u kući (izbeljivači, osveživači vazduha, plasitična ambalaža). Značajan faktor nastanka alergija može da bude i uticaj nekih lekova ili nedostatak vitamina D. Ovako profesor doktor Branimir Nestorović, pedijatar, pulmolog i alergolog sa Univerzitetske dečije klinke u Beogradu, objašnjava zašto sve veći broj dece pati od raznih alergija. A početak svega je još u majčinom stomaku! Skoro 80 odsto procesa vezanih za pojavu alergija u kasnijem životu nastaje još u majčinoj utrobi

a nastanak alergije utiče nekoliko faktora, a najpre alergija majke. N U tom slučaju zbog lučenja određenih materija iz njenog tela dete postaje predisponirano ka alergijskom odgovoru - pojašnjava dr Nestorović. - Ako alergogene namirnice, najčešće mleko i kikiriki, prodru u matericu, dete počinje da stvara antitela na njih. Stoga se majkama koje imaju alergijsko oboljenje savetuje da što manje konzumiraju visokoalergogene namirnice. Najčešće su alergije na mleko, jaje, kikiriki i ostalo koštunjavo voće, pšenično brašno, svinjsko meso, paradajz i soju. Jedan od okidača alergije može da bude i duvanski dim, jer dovodi do promena na DNK fetusa, što kasnije izaziva alergijski odgovor. Pokazano je da čak i pušenje bake ili dede ima uticaja na nastajanje alergije i astme, to je tzv. trangeneracijsko prenošenje. Važan je i adekvatan unos vitamina D, kao i izbegavanje nekih lekova, poput paracetamola. Ekcem i astma - Ekcem, atopijski dermatitis, često je pokazatelj da će dete kasnije biti sklono ka alergijama - dodaje naš sagovornik. - Skoro 60 odsto dece sa ekcemom ima astmu u kasnijem životu, dok oko 30 procenata ima alergiju na hranu. Ranije se smatralo da kasnije uvođenje mleka može da spreči nastanak astme u kasnijem periodu, ali je ovo mišljenje danas odbačeno. Nema potrebe davati hidrolizate, hipoalergena

34

mleka, deci sa ekcemom, jer time ne sprečavamo nastanak alergije. Ali ovi mališani svakako treba da izbegavaju jaja najmanje do najvršene prve godine života. Dr Nestorović napominje da treba strogo paziti i kojom kozmetikom se neguju deca sa ekcemom, da bi se izbegla kontaktna alergija na neke sastojke.

Testovi Iako vlada mišljenje da alergijski testovi mogu da se rade tek kad dete napuni tri godine, oni mogu da se urade i kod šestomesečne bebe, samo je potrebno iskustvo u tumačenju rezultata za taj uzrast. Rade se samo „prick“ testovi, tj. test ubodom, pri kom se lancetom ubode koža kroz kap alergena i posle 15 minuta čita reakcija (javlja se mala bubuljica sa crvenim haloom).


Sezonske alergije - Sezona alergija počinje, u zavisnosti da li je zima blaga ili oštra, od kraja feberuara do sredine marta za polene drveća, od kraja aprila do septembra za osobe alergične na polene trava, a od kraja jula do oktobra za alergične na polene korova. Većina obolelih mora redovno da uzima lekove protiv alergije i izbegava da ide direktno u rascvetalu travu ili korov - kaže dr Nestorović. Veoma je teško zaštiti se od polena, kojeg ima u ogromnim količinama u vazduhu. Postoje preparati za nos koji se ušmrkuju i blokiraju udisanje polena (obično su na bazi celuloze i potpuno neškoljivi). I kod nas odskoro postoji jedan takav i zove se „nasaleze”. Alergija na kućnu prašinu je veoma česta i nije lako sprovesti sve mere prevencije - neophodno je izbaciti debele vunene tepihe iz sobe gde dete boravi, a u posteljini izbegavati perje i vunu. Mora se paziti da vlaga u stanu bude uvek ispod 50 odsto, jer grinje se ne razmnožavaju kada je vazduh suv. U svetu postoje i preparati za tretiranje nameštaja, jedan se može naći i kod nas („acari sprej”). Sve dosadašnje mere prevencije nisu se pokazale posebno efikasnim, one mogu da smanje tegobe kod već alergičnih, ali samo odlažu pojavu alergije kod predisponiranih. Ove osobe naročito treba da obrate pažnju na držanje mačaka. Dok se grinje javljaju samo u kućama, dlaka mačke se nalazi svuda (u obdaništima je koncentracija čak veća nego u kućama).

PiC inhalator Mr Panda - idealan za majke, zabavan za decu Respiratorne infekcije mogu biti veoma neugodne, ali ako se kontrolišu odgovarajućom terapijom, nema razloga za brigu. Najprirodniji, a ujedno i najbolji način je primena aerosol terapije, tj. inhalacije gde lek dolazi direktno u pluća. Tako se efekat postiže u najkraćem mogućem vremenu i uz minimalnu dozu leka. PiC inhalator Mr Panda dizajnom je posebno prilagođen deci, kako bi ona što prijatnije podnela terapiju. Zahvaljujući dodacima, poput maske za decu i odrasle, nastavka za usta i nos, inhalator Mr Panda mogu korisiti svi članovi porodice, naročito u kućnim uslovima.

35


roda na putu

Jedite, ali ne za dvoje! Sad moraš da jedeš za dvoje! Ovu rečenicu će buduća mama tokom trudnoće čuti veoma često, čak i ako se stomak još ne nazire. To je samo jedna od predrasuda koje će čuti do porođaja, a većina njih odnosi se na ishranu. Da razgraničimo šta su stvarne smernice za ishranu, a šta zablude ukorenjene u tradiciji, pomogla nam je Jasmina Stojanović Ristivojević, strukovni nutricionista dijetetičar

Stručni saradnik: Jasmina Stojanović Ristivojević, nutricionista dijetetičar

Z

36

a pravilan rast i razvoj deteta neophodno je da se majka pravilno hrani, kako u toku trudnoće tako i posle porođaja, za vreme dojenja - pojašnjava naša sagovornica. - Prvih nekoliko meseci trudnoće ishrana ne mora značajno da se menja, niti je potrebno više kalorija. U drugoj polovini trudnoće, kako se bebina težina uvećava i ona brže napreduje, potrebno je unositi više kalorija, ali i hranljivih materija. Bebin orgabizam se formira crpeći rezervne hranljive materije majke, a ako bi se one istrošile, plod bi ih uzimao iz majčinog tkiva, kostiju i zuba. Međutim, činjenica da vam treba više hranljivih materija ne znači da vam treba mnogo hrane! Kako navodi naša sagovornica povećanje telesne težine jedan je od najvažnijih kriterijuma za zdravu trudnoću. Optimalno povećanje je od 11 do 16 kg u zavisnosti od visine, konstitucije i uhranjenosti. - U prvom tromesečju trudnica treba da doda najviše tri kilograma, a u drugom oko šest. Ali ako se nedovoljno hranite tokom trudnoće, može da dođe do oštećenja ploda, spontanih pobačaja, rađanja deteta sa malom telesnom težinom. Povećanje težine više od 20 odsto u odnosu na težinu pre trudnoće povećava rizik od komplikacija pojašnjava Jasmina Stojanović Ristivojević. S druge strane, gotovo polovina trudnica u prvom trimestru ima problem sa mučninom i povraćanjem. Pretpostavlja se da su uzroci ove neprijatne pojave hormonalne promene, psihički činioci, deficit vitamina, promene u metabolizmu ugljenih hidrata, terapija preparatima gvožđa. Ali i pored brojnih pokušaja da se nađe “lek” za trudničke mučnine, najčešće morate da čekate da one same prođu!


- U ishrani se savetuju češći, manji, “suvi” obroci bez jakih mirisa i začina, voćni sokovi, pahuljice, krekeri, suvi keks, krompir pečen u ljusci, sušeno voće - savetuje Jasmina Stojanović Ristivojević. - Takođe, više od trećine budućih mama ima opstipaciju. Za njih je glavna preporuka da unose dovoljno dijetalnih vlakana (25 - 30 g na dan), tečnosti (šest do osam šolja dnevno). Namirnice sa visokim sadržajem dijetalnih vlakana treba uvoditi u ishranu postepeno, kako bi se omogućila adaptacija digestivnog trakta. Dok s jedne strane trudnice bombarduju savetima - ne smeš kafu, ne smeš alkohol, s druge ih “nutkaju” uz neizbežno “i ja sam to pila, pa šta?”. Naša sagovornica ipak savetuje da je najbolje lišiti se alkohola tokom cele trudnoće, zbog rizika od eventualnih problema, naročito u periodu pre začeća i u prvom tromesečju. - Prekomeran unos alkohola može da dovede do trajnog oštećenja ploda i karakterističnih anomalija (fetalni alkoholni sindrom) - kaže naša sagovornica i dodaje:

- I kofein je stimulantno sredstvo a nalazi se u kafi, čaju i kola napicima. Rezultati nekih studija ukazuju da uzimanje velikih količina kofeina može da dovede do spontanog pobačaja, prevremenog porođaja i mrtvorođenosti. Preporuke za dnevni unos u toku trudnoće su 300 mg. Nije ni svaka hrana bezbedna za trudnice - o ovome se mora naročito voditi računa. Treba izbegavati onu koja može da dovede do zaraze bakterijom salmonelom - koristiti namirnice životinjskog porekla koje su veterinarski kontrolisane, izbegavati nekuvana jaja i namirnice kao što su majonez, sladoled i nekuvani kremovi. Pošto je salmonela osetljiva na temperature iznad 60ºC, treba dobro prokuvati ili ispeći živinsko meso, a jaja dobro skuvati ili ispržiti. Neke ribe, poput tune, takođe se ne preporučuju, jer mogu da talože živu u sebi.

Koliko kalorija? Normalno uhranjenoj trudnici u drugoj polovini trudnoće dovoljno je oko 2.550 kcal dnevno. U slučaju da trudnica mora da miruje, energetske potrebe su manje, od 2.000 do 2.350 kcal. Prema SZO, preporučeni porast telesne mase u trudnoći kod pothranjenosti je (BMI<19.8) od 12.5 do 18 kg, kod normalne ishranjenosti (BMI=20-25) od 11.5 do 16 kg, a ako je trudnica imala prekomernu težinu (26-30) od sedam do 11.5 kg.

37


savetuje

Smirivanje bebe Stručni saradnik: viša medicinska sestra Anđelka Kotević šef službe "Halobeba"

Dobro je znati da novorođenče nije naviknuto na život van materice, pa je njegovo ponašanje nasumično i nepredvidivo. Reaguje na ono što trenutno oseti. Može da se zaplače iznenada, iz vama nepoznatih razloga, i iznenada prestane da plače. Koji su načini da se smiri uznemirena beba ?

znemirenu, uplakanu bebu roditelji, ili oni koji se njome bave, U pokušavaju da umire na razne načine. Nekada će prvi pokušaj biti uspešan, već sledeći puta „ne pali“. Strpljenje i vežba pomažu da se sazna šta funkcioniše za umirivanje njihove bebe.

Evo nekoliko načina na koje možete da pokušate da utešite bebu:

• Oslobodite bebine nogice od odeće, pa ih gole priljubite na kožu

stomaka ili grudi mame ili tate, zagrlite vašu bebu, utoplite je, nežno joj pričajte ili pevušite. Dodir „koža na kožu“ deluje „čarobno“ i umirujuće. To je najbolji put do smirenja. • Nekim bebama pomaže kada ih povijete s rukicama priljubljenim uz telo, zapravo, umotate ih u tanak prekrivač. Jer tako umotane osećaju se sigurnije. Refleksno mlataranje rukama je onemogućeno, pa samim tim i buđenje. • Podignite bebu uspravno i oslonite na levu stranu grudnog koša u položaj kao za podrigivanje, na taj način  se  potpomaže varenje mleka što vodi i smirivanju.  U  ovom položaju beba čuje poznati  ritam otkucaja srca. Bebu možete okrenuti i na stomak dok je u vašim  rukama, nežno joj trljati leđa. Kada je stavljate da spava, obavezno je položite da leži na leđima.

• Možete probati sa tihom umirujućom muzikom. Ili pak sa nekim od zvukova kao što je zujanje aspiratora, ventilatora, usisivača... • Pomaže i šetnja sa bebom u nosiljci, marami ili korpi. Ovi pokreti su bebi poznati još iz stomaka i to može delovati umirujuće. • Izbegavajte često hranjenje, jer to može učiniti da se bebi prepuni stomačić, što izaziva nadutost (bolove i grčeve). Trebalo bi sačekati da prođe najmanje dva do dva i po sata od od početka prethodnog obroka. Ako procenjujete da bi hrana mogla biti uzrok uznemirenosti, promena u ishrani može da pomogne: a) ako beba sisa, mama može promeniti svoju ishranu. Može isprobati da li je beba manje nervozna ako smanji unos mleka ili mlečnih proizvoda, ili pak možda voća, voćnih sokova i slatkiša. Ako nema razlike u ponašanju bebe, nije potrebno menjati ishranu. Treba izbegavati začinjenu hranu i onu koja se teško vari, kao i hranu koja nadima. Dobro je izbaciti kofein i gazirana pića b) ako se beba hrani na flašicu, konsultovati pedijatra ukoliko želite da promenite formulu. Ponekad pomaže promena adaptiranog mleka. • Treba zapisati kada beba spava, jede, kada je budna, kada plače. Registrujte koliko je pojela, plače li posle jela ili u nekoj drugoj situaciji. O ovome razgovarajte sa pedijatrom. • Spavanje u toku dana ne bi trebalo da traje duže od tri sata u jednom komadu. A noću kada beba spava, trebalo bi da bude mirno i tiho, da se izbegava paljenje jakog svetla, buka ili jači zvukovi, kao glasan TV, telefon, zvono itd. Napomena! Sve ste isprobali, ništa ne pomaže, beba i dalje plače, iako je nahranjena, presvučena, podrignula, ušuškana. Tada je spustite u krevet na neko vreme, 10 -15 minuta. Nekim bebama je jednostavno potrebna pauza. Kao da kažu: „ma, ostavite me na miru“. Može se desiti da ste pod stresom, beba nikako da se smiri, gubite strpljenje, dođe vam da vrištite od muke.... Spustite bebu na bezbedno mesto i zamolite ukućane da je pripaze, a vi se prošetajte, to će vam pomoći da se smirite. Upozorenje! NIKADA ne drmusajte bebu! NIKAD!

Ova rubrika je realizovana u saradnji sa

38


39


moj drugar

Apgar skor Šta je Apgar skor? Apgar skor je zbir ocena koje beba dobija odmah po rođenju a koji određuje njeno stanje i eventualnu potrebu za hitnim reagovanjem. Šta se ocenjuje kroz Apgar skor? * Srčani otkucaji * Plač i respiracije * Tonus mišića * Reakcija na nadražaj * Boja kože Koje ocene beba može da dobije? U zavisnosti od stanja, za svaki navedeni parametar dobija se nula, jedan ili dva boda. Beba se ocenjuje nakon 1 minuta i nakon 5 minuta od porođaja i dobija dve ocene (npr. 10/10). Zbir od 10 je najveća ocena i označava odličnu kondiciju. Ocena 9 je još uvek odlična, ocena 8 je već znak da je beba blago zamorena, dok su 5, 6 i 7 znak lošijeg stanja, te takva beba zahteva pomoć nakon rođenja. Ocene 4 i ispod toga znak su da beba zahteva intenzivan nadzor i pomoć, i smeštaj u poluintenzivnu ili intenzivnu negu.

Ova rubrika je realizovana u saradnji sa www.bebac.com

40


41


stočiću, postavi se

KVALITET NAMIRNICA KAKO GA PREPOZNATI I SAČUVATI PRI SPREMANJU OBROKA četvrti

deo

Autor teksta: Živka Vlajković diplomirani nutricionista, autorka knjige "Bebi kuvar" Dom zdravlja Zemun

Da bi se osigurala pravilna ishrana, neophodno je poznavati energetske i biološke potrebe organizma u hranljivim materijama, kao i metabolizam. Od iste važnosti je i proučavanje izvora hranljivih materija neophodnih organizmu, odnosno izučavanje sastava i osobina hrane, kao i promena koje se odigravaju prilikom prerade, konzervisanja i pripremanja hrane. U prethodnim brojevima časopisa saznali ste kako da izaberete najbolju hranu i kako da sačuvate sve hranljive sastojke prilikom pripreme obroka od voća, povrća, mesa i žitarica. Osim toga, vašoj bebi su potrebni i jaja i masnoća. Kvalitet i priprema ovih namirnica takođe zahteva vašu pažnju

JAJE Jaje je veoma značajna namirnica u ishrani odojčeta jer sadrži sve hranljive materije potrebne za život (punovredne belančevine, masti, ugljene hidrate, vitamine i minerale, naročito organski vezano gvožđe). Jaje je odgovarajuća zamena za meso, zato se žumance i daje naizmenično sa mesom onda kada se dete sasvim na njega navikne. Celo jaje daje se detetu tek posle 12 meseci starosti. Tokom prve godine, tačnije od osmog meseca, daje se samo tvrdo kuvano žumance. Ono je mikrobiološki najsigurnije. Tvrdo kuvano žumance se izdvaja iz kuvanog jajeta. Jaje se 7 minuta kuva na temperaturi ključanja. Pre kuvanja jaje treba dobro oprati u toploj vodi. Ako postoji alergijska sklonost kod bebe, ili u porodici, žumance ne bi trebalo davati dok odojče ne napuni devet meseci. Za ishranu odojčeta koristi se samo sveže jaje (1-3 dana starosti). Svežina jajeta određuje se na osnovu: - izgleda ljuske - hrapava, rozikasta - nikako sjajna i svetla; - težine - sveža jaja su teža, imaju manju vazdušnu komoru na zaobljenom, širem kraju; - osobine žumanca i osobine belanca - sveže jaje ima čvrsto i pravilno, okruglo, jarkožuto žumance, a žumance starijeg jajeta postaje manjeviše rasplinuto i pljosnato. Belance svežeg jajeta je čvrsto, ne razliva se i ne dozvoljava da se žumance pokrene iz centralnog položaja. Za ishranu odojčeta poželjna su jaja od koka koje nisu hranjene koncentratom ili lečene antibioticima. Da bi se gvožđe iz žumanca najbolje iskoristilo, ono se u obroku kombinuje sa povrćem, a nikako sa mlekom, jer se tada procenat iskorišćenosti znatno smanjuje. MASTI Za ishranu odojčadi koriste se životinjske masti - mlečna mast (pavlaka, mladi kajmak, buter) i biljna ulja (najbolje maslinovo). Masti se dodaju u obrok od povrća kada beba napuni šest meseci, u količini do jedne kašičice (5 g). Masti se dodaju na kraju, kada je već završeno kuvanje. Sa aspekta svarljivosti, korisno je znati sledeće: masti smanjuju osećaj gladi - pogoduju osećaju sitosti, podižu energetsku vrednost obroka, inhibiraju želudačnu sekreciju (zadržavaju se duže u želucu).

42

Margarin? Nutricionisti ga ne savetuju u ishrani odojčeta, zbog tehnološkog postupka pri dobijanju (nastaju transmasne kiseline) i zbog aditiva koji mu se dodaju. PROBANJE HRANE Pre svakog hranjenja odojčeta treba probati da li je hrana dovoljno topla i ukusna. To treba uraditi tako da nekoliko kapljica kanete na unutrašnju stranu podlaktice, ili hranu probate posebnom kašičicom, pri čemu se ne sme imati osećaj pečenja ili neprijatnog ukusa. Nikada nemojte probati iz dečije cucle ili kašičice jer se tako dete može zaraziti.


Recepti ČORBA OD BROKOLIJA SA KISELIM MLEKOM J EURN ROLM D VDPRF Y H W Lći) PDQ M Då DUJDUHSD 20 g kvalitetnog pirinča kašičica butera G R PON LVHORJ POHN D ä DUJDUHSX LVHF N DWLLN X Y DWLG RN Q H RPH N å D = DW RY UHPH EURN ROLRSUDWLPODN RP Y RG RP LLVN LG DWLQ DF Y H W Lće. U prokuvanu šargarepu dodati pirinač LEURN ROLL] DM HG Q R N X Y DWL G R PLQ ' RG DWL EX W H UL SRVROLWL VD G Y D SUVWRKY DWDPRUVN H VROL 3 URJQ M H čiti ili propasirati. Kad VH SURKODG L G RG DWLN LVHORPOHN R

ČORBA OD KOPRIVE

Recepti su preuzeti iz knjige "BEBI KUVAR" nutricioniste Živke Vlajković Knjigu možete poručiti na telefon 064/178-2252

gotova supa od kostiju 100 g koprive ili spanaća kašičica brašna 2 kašičice pavlake M H G Q Rç X PDQ F H Mladu koprivu (vrhove) dobro oprati i kratko obariti. Obarenu koprivu propasirati i naliti VX SRP RG N RVWLM X ' RG DWLEUDå Q RUD] PX ćeno sa PDORY RG H LOLJUL] D RG VSH OWH G LQ N H O LN X Y DWLG D postane fiQ D N DåD 3 RVROLWLEODJR D Q D N UDM X X PH å DWLSDVLUDQ R W Y UGR N X Y DQ R ç X PDQ F H 3 UHG hranjenje dodati pavlaku.

2 Y R VX SUHG OR] L] D UXčak bebe starije od G H Y H W PH VHF L

43


? roditeljske dileme

Pravo vreme za drugu bebu Postoji li idealna razlika između dece? Kada je pravo vreme za drugo dete, jedno je od onih pitanja oko kojih vrlo različita mišljenja imaju psiholozi, pedagozi a i roditelji. Neko želi da razlika između dece bude što manja, pa da zajedno „pregrmi“ sitne roditeljske brige, nekim roditeljima odgovara da najpre starije dete postane samostalnije i da ne zahteva stalnu pažnju, kako bi mogli adekvatno da se posvete novoj bebi. Ipak, psiholozi, a i ginekolozi slažu se da je možda između dece najbolja razlika od 20 do 40 meseci

44


roditeljske dileme a zdravstvenog aspekta gledano, ako žena zatrudni pre isteka 18 Srađanja meseci od porođaja, povećava se rizik od preranog porođaja i bebe manje težine. Ali i ako je razmak između dve trudnoće

veći od 60 meseci, javljaju se slični problemi. Osim zdravstvenih preduslova, porodice često ozbiljno razmatraju i mnoge druge „uslove“ za proširenje: svoju emotivnu spremnost i želju za još jednim detetom, rešenost da se ponovo uhvate u koštac sa problemima roditeljstva i promene životni stil zarad još jednog člana, mogućnost povećanja troškova. Tempiranje razlike među decom da bi se ona što bolje slagala takođe ne mora mnogo da znači. Jer, na međusobni odnos dece utiče još mnogo faktora, opšta atmosfera u porodici, pol i karakter dece, spremnost roditelja da se posvete još jednom mališanu, uticaj okoline... Mala razlika ne mora nužno da znači da će deca automatski biti bliska, da će se slagati dok su mala, ili imati prisne odnose kada porastu. I mala i velika razlika između dece ima prednosti i mane, koje su pojedinim porodicama manje ili više bitne: Mala razlika (do 24 meseca) - Deca rođena u razmaku manjem od dve godine najčešće mnogo vremena provode igrajući se zajedno. - Biće vam lakše da odgajate drugu bebu jer su vam sva znanja i postupci još sveži. - Dete uzrasta do godinu dana još nije svesno svog položaja, pa je ljubomora na mlađe dete često minimalna. - Ali nekome je veliki teret da gotovo istovremeno gaji dve bebe, odnosno bebu i veoma malo dete. - S druge strane, kada pregrmite naporne godine, roditeljstvo će vam fizički postati manje zahtevno daleko pre nego onima između čije dece je veća razlika. - Možda ćete se osećati loše jer nemate vremena i energije da se posvetite starijem detetu. - Imaćete potrebu da ih stalno poredite, što može da dovede do problema sa dečijim samopouzdanjem.

Veća razlika (od 24 meseca do šest godina) - Što je razlika među decom veća, starije dete je više formirano i ima svoje stavove, prioritete, pa obično i teže prihvata prinovu. - Roditeljima često može biti fizički lakše da odgajaju decu sa malo većom razlikom. - Teško je uskladiti porodične aktivnosti ako imate bebu dok je prvo dete aktivno i potrebna mu je pažnja. - Postoji veliki rivalitet između dece, borba za pažnjom roditelja i često izražena ljubomora. Razlika veća od šest godina - Roditeljima može da bude fizički lakše da odgajaju bebu ako im je prvo dete veće. - Ali ponovno vraćanje u pelene i menjanje životnog stila može teško da im padne. - Dokazano je da ako je razlika između dece veća od sedam godina, starije je već toliko formirano da prinovu ne shvata kao brata ili sestru, već više kao svoje dete. - Malo je verovatno da će ovakva deca biti bliska u detinjstvu.

I mala i velika razlika U porodicama gde ima više od dvoje dece situacija se često komplikuje, pa se dešava da postoji i veoma mala, ali i veoma velika razlika između mališana. Svaka od tih porodica ima specifičnu dinamiku, pa od mnogo faktora zavisi na koji način će roditelji doživljavati svako dete, kao i u kakvim odnosima će ta deca biti.

45


photo: Romina Radojković

sobica slobodica

Mesto za igranje i maštanje Stručni saradnik: Romina Radojković arhitekta

Kako dete raste, „raste“ mu i soba. Od ušuškanog carstva za bebu soba za predškolca postaje prostor koji treba lako da se transformiše - od mesta za spavanje, preko prostora za igru sa drugarima, crtanje i učenje

ored kreveta i plakara, u sobi treba da se nalazi i stočić koji će P poslužiti za crtanje, vajanje, seckanje i pravljenje kolaža, a možda i neka montažna plastična ili platnena kućica, koja je korisna za igre

skrivanja, pa čak i za skladištenje igračaka - kaže za Baby planet naša saradnica Romina Radojković, arhitekta. - Kada se bira ili pravi krevet, dimenzije treba da budu za dušek veličine 80x190 do 90x200 cm. Krevet može da bude od punog drveta ili pločastih materijala. Ako je reč o krevetu u sobi za jedno dete, praktično je da ispod njega bude fioka za posteljinu ili igračke, a u toj fioci može da bude i dušek za još jedno dete.

46

Plakari sa kliznim vratima veoma su praktični, naročito ako je soba mala. Ipak, zbog bezbednosti, da se mala deca ne bi povredila, bolje je staviti klasična vrata. Unutrašnji prostor plakara najbolje je organizovati tako da se police lako pomeraju po visini, kako bi u zavisnosti od detetovog urasta mogle da se nameste tako da ono samo može uzeti i složiti garderobu. Plakari, takođe, mogu da budu od punog drveta (skuplja varijanta), ili od pločastih materijala - univera i medijapana, pomoću kojih sobu vašeg mališana možete obojiti i ušareniti.


sobica slobodica - Što se tiče stola za rad, možda je najbolje odmah se opredeliti za školski sto i stolicu - pojašnjava naša sagovornica. - Važno je da sve u sobi ima svoje mesto. Zidne i podne police i kutije sa poklopcima za slaganje igračaka omogućiće mališanima da se lakše snađu među svojim stvarima. Maloj deci su potrebni red i rutina, jer na taj način lakše savladavaju zadatke. Što se uređenja dečje sobe tiče, dosta zavisi od njihovog temperamenta, i treba ih pustiti da i oni odlučuju o dekoraciji, jer će u tom prostoru provoditi dosta vremena. Što su deca starija, to više znaju šta žele i imaju veće prohteve. I dok su devojčice probirljivije i više pažnje posvećuju detaljima, dečaci će se pobuniti ako pokušate da im nametnete nešto što se njima ne dopada, mada u većini slučajeva neće imati primedaba. - Ukoliko je dečja soba velika, moguće je u njoj odvojiti funkcionalne zone - jednu za spavanje i jednu za igranje - dodaje Romina Radojković. - Ta podela ne mora da bude fizička, može da se naglasi samo različitim izgledom zidova. U spavaćoj zoni treba da preovlađuju hladne boje, bez kontrastnih detalja i sa umerenom rasvetom, dok u delu za igru mogu da se postave tapete ili zidovi veselih boja. Podela može da se izvede i rasporedom nameštaja, spuštenim plafonom ili nekom interesantnom otvorenom policom. Ako je soba mala, treba izbegavati tamne i jake boje na većim površinama. Dovoljan je samo jedan upadljiv detalj. U takvim

situacijama preporučuje se dizajn sa jednostavnim linijama. Nameštaj mora biti dobro osmišljen i „upakovan” kako bi ostalo mesta za igru. Uvek je dobra ideja podići krevet na neku visinu, kako bi se ispod njega smestila manja komoda i dobio dodatni prostor za igru i skrivanje. U tom slučaju obavezno montirati zaštitnu ogradu na krevet. Za dekoraciju granica je samo mašta! Predvidite jedan deo zida za kačenje detetovih crteža - na primer za pano od plute. Najlepši ukras su fotografije i dečiji crteži uokvireni u raznobojne ramove. Jastuci u raznim bojama, dečiji likovi, sat na zidu ili lampe u raznim oblicima učiniće da se dete lepo oseća u svom prostoru.

Sigurnost Kada je sigurnost u pitanju, kablovi se postavljaju tako da nisu nadohvat ruke, na utičnice se stavljaju zaštitni poklopci, kvarcne peći se postavljaju tako da nisu lako dostupne deci, ivice nameštaja treba da budu zaobljene, na krevetu zaštitne ograde … Deca u predškolskom uzrastu trče i skaču, zato podne podloge ne smeju biti klizave. Ništa u sobi ne bi trebalo da je tik do prozora, jer uvek postoji opasnost od penjanja na nameštaj.

47


rešenje za mamine probleme

DA OŠTRI UGLOVI VIŠE NE BOLE Reer zaštite od povreda u kući

Za najmlađe, one koji tek otkrivaju svet oko sebe a pri tom ne znaju za strah i nisu svesni opasnosti, kuća je puna skrivenih zamki. Kako bi mališane poštedeli neprijatnih situacija, roditelji treba da preduzmu određene mere, a pre svega da povećaju bezbednosti u kući i sredini u kojoj žive. To podrazumeva postavljanje zaštita na potencijalno opasna mesta i uzročnike povreda, kao što su utičnice, izvori toplote, oštre ivice nameštaja, brave, ormarići sa lekovima i raznim opasnim materijama. U svom istraživačkom pohodu deca često guraju prstiće u utičnice i pritiskaju prekidače. Lak i efikasan način da mališane zaštitite od kontakta sa strujom jeste upotreba Reer štitnika, specijalno dizajniranih za tu namenu. Vrlo su praktični: prenosivi su, lako se postavljaju, premeštaju i uklanjaju. Jedan od uzročnika povreda i potencijalnih opasnosti su različiti izvori toplote, poput ringle ili rerne. Osim bolnog direktnog kontakta koji može da dovede do opekotina i izazove stres kod deteta, postoji opasnost od izbijanja požara ukoliko dete u igri na uključen šporet stavi plišanu ili plastičnu igračku ili komad garderobe. Ove situacije u kuhinji možete izbeći upotrebom Reer zaštite za dugmad šporeta, što će sprečiti dete da uključi rernu ili ringlu. Tu je, takođe, i zaštita koja sprečava prilaz ringlama u toku njihovog korišćenja. Oštre uglove nameštaja, ćoškove stola ili prozora, možete učiniti bezbednim i sigurnim za svoga mališana tako što ćete na njih postaviti Reer štitnike za oštre uglove. Zaštite su samolepljive i lako se postavljaju, a po uklanjanju ne ostavljaju trag. Reer zaštite za oštre uglove proizvedene su od providne plastike, pa će se lepo uklopiti uz svaki dezen nameštaja. Radoznalom mališanu pažnju privlači sve što je lepo i šareno, pa im je često nemoguće objasniti da nisu sve stvari za igru. Idealan način da ormariće sa lekovima ili sličnim opasnim predmetima učinite nedostupnim za male radoznalce jeste upotreba Reer zaštita koje sprečavaju dete da ih otvori. S obzirom na to da su veoma tanke, zaštite će se prilagoditi svim ručkama ormara, a postavljaju se za samo nekoliko tenutaka, bez bušenja i lepljenja. Reer zaštite od povreda u kući možete kupiti na prodajnim mestima Aksa Kids Mega Store i ostalim Baby planeta prodajnim mestima. Spisak Baby planeta prodajnih mesta pronađite na strani 58.

48


rešenje za mamine probleme

OBJAVITE RAT „NARANDŽINOJ KORI“ Kräuterhof anticelulit gel

Pored estetskog, celulit se smatra i medicinskim ali i psihološkim problemom. A sa njim se u nekom periodu života suočava čak 90 posto ženske populacije. Pored genetskih predispozicija, na nastanak celulita utiču i drugi faktori poput nepravilne ishrane, nedovoljne fizičke aktivnosti, stresa, pušenja itd. Celulit se može javiti u raznim periodima života, ali postoje oni kada je telo podložnije njegovom stvaranju. To su pre svega periodi velikih hormonskih promena kao što su pubertet ili trudnoća. Tokom trudnoće u telu nastaje niz promena koje podstiču razvoj celulita. Između ostalog, dolazi do pojačanog lučenja hormona usled čega se tečnost više zadržava u organizmu. Hormoni deluju i na slabljenje vezivnog tkiva, što takođe rezultira pojavom celulita. Kada je pravo vreme da objavite rat narandžinoj kori stvorenoj za vreme trudnoće? Najbolji trenutak za to je kada se kilaža posle porođaja vrati u normalno stanje i dođe do stabilizacije hormona, tj. kada se oni vrate na normalan nivo. Drage mame, morate biti svesne da ne postoji čarobni štapić kojim ćete celulit nastao u trudnoći ukloniti preko noći. To je proces kome treba pristupiti sa više aspekata. Naime, optimalan učinak daće kombinacija vežbi, pravilne ishrane i korišćenje kvalitetnih kozmetičkih preparata. Kako bismo vam pomogli u toj nameri, predstavljamo vam Kräuterhof anticelulit gel sa snažnim aktivnim kompleksom. Gel deluje tako što aktivna supstanca kofein u kombinaciji sa ostalim sastojcima podržava i podstiče mehanizme odmašćivanja. Nakon nanošenja primetan je topli efekat na koži koji zajedno sa aktiv-kompleksom utiče na smanjenje masnih naslaga ispod površine kože. Takođe, aktivni kompleks Kräuterhof anticelulit gela dovodi do poboljšanja izgleda kože, dok osvežavajući miris prijatno utiče na sva čula. Upotreba Kräuterhof anticelulit gela rezultiraće primetnim smanjenjem celulita. Prodajna mesta: bolje snabdevene apoteke, hipermarketi i drogerije.

ZA GLATKU I BLISTAVU KOŽU Lycia preparati za depilaciju

Depilacija nije izum savremenog doba. Primenjivali su je stari Egipćani i Rimljani, pa čak i smatrali jednom od važnih odlika higijene, kao i rešenjem estetskih problema. Danas je depilacija voskom, tj. trakama za depilaciju, jedna od najpopularnijih metoda uklanjanja malja. Za brzu, laku i manje bolnu depilaciju Baby planeta preporučuje Lycia trake za depilaciju tela namenjene svim tipovima kože. Vosak sa trake sadrži titanijum dioksid, koji ulazi u folikule i omogućava lakše izvlačenje dlake iz korena. Zato će rezultati biti dugotrajni, pa će novi postupak na red doći tek za tri do šest nedelja. Pored toga, novonarasle dlake biće tanje i ređe. Za osetljiva područja, poput lica, pazuha i bikini zone, namenjene su Lycia trake sa cink-oksidom koje imaju umirujući, omekšavajući i antiiritantni efekat. Pored traka, u Lycia kolekciji nalaze se i kreme za depilaciju lica, tela, pazuha i bikini zone. Kreme sadrže specijalnu formulu sa uljima, što doprinosi očuvanju prirodne vlažnosti kože i smiruje crvenilo. Svi Lycia preparati za depilaciju dermatološki su testirani i ne sadrže boje i parfeme. Prodajna mesta: Lilly drogerije, dm, Tempo i Maxi objekti, Mercator, Roda, Idea, Super Vero i bolje snabdevene apoteke.

49


stvaralačko vaspitanje

ŠTA UMESTO KAZNE I NAGRADE?

Stručni saradnik: Milica Novković, autor „Porodičnog bukvara”

unih jedanaest godina putujem od grada do grada, od sela do sela, P ulazim u vrtiće, škole, bolnice, na fakultete u biblioteke, U SAME PORODICE, i prenosim LJUDIMA znanje o vaspitanju bez kazne i bez

nagrade. Ispričam jednosatnu priču o uzrocima problema u savremenom vaspitanju. Moja priča je i priča svakog roditelja i svakog deteta. Svi je pomno slušaju i klimajući glavom daju mi do znanja da je svaka moja izgovorena reč i njihova. Nije teško razumeti da dolazi vreme „vas-pitanja“, što znači hranjenja deteta Ljubavlju, a da prolazi vreme dresure. Sprema se „novo vino za nove mehove“. Prepoznaju oni da je pohlepa posledica pozitivnog uslovljavanja, prepoznaju da plišana kazna, kojom neprestano svom detetu oduzimaju obećano, uvodi dete u agresiju, da prezaštićivanjem dobijaju lenjo dete, i tako redom. Prepoznali su, ali se čudom čude kako su mogli tako naivno da se uhvate za ovo nakazno vaspitanje. Postaju sigurni da Ljubavi i Dobrote neće biti dok su „plišani“ vaspitni modeli na sceni života porodice. Ne mogu a da ne primetim da se jedno pitanje provlači na svakom predavanju. Kada najhrabriji među slušaocima upitaju: „A šta umesto kazne i nagrade?“, svima lakne, jer ih je bilo sramota da pitaju, osećajući da nije u redu DA BAŠ TO PITAJU. Jer sve su čuli, sve razumeli, pristali da se pripreme tako što će svi članovi porodice pročitati knjigu, pogledati DVD i doneti odluku kada će ući u praksu. Kako šta umesto kazne, nagrade, prezaštićivanja, verbalizma, čudila sam se pitanju. Danas se više ne čudim jer sam uočila dva tipa „pitača“. Jedni pitaju jer žele instant rešenje za problem koji ih trenutno muči. Takvima ne pada na pamet da čitaju „Porodični bukvar“ i u celosti primene znanje stvaralačkog vaspitanja. Takvima danas kažem da nisam ja za njih. Knjigama sa instant rešenjima preplavljeni su izlozi knjižara. Druga grupa roditelja koja je bila na predavanju, ili sam ja bila kod njih, pita tek kada počne sa primenom znanja u praksi. Zašto pitaju?

50

Samo zato što ne mogu da procene da li je ono što čine kazna, ili je to pravi način da se promene loše navike i ponašanja „plišanog deteta“, pa im akcije liče na kaznu i autoritarnost. Njima rado odgovaram na pitanja i znam, iz iskustva, da su aktivni pitači jedno dve nedelje, a onda se ućute. Jedni jer odustanu shvativši da im je lakše da dremaju i dopuste da matica života nosi njih i njihovu decu, pa gde stignu. Nažalost, zna se gde stižu. Stižu do gomile problema sa decom, u braku, široj porodici. Mora da primetim da mi se sve češće javljaju baš te porodice, i to posle nekoliko godina, sa željom da se sretnemo, da im pomognem da uđu u praksu, ali sada bez odustajanja jer su doterali „cara do duvara“. Naravno, ja sam im na raspolaganju. I takvima rado odgovaram na postavljena pitanja. PITAJU.... „Pročitali smo vašu knjigu, pogledali DVD, dogovorili se da ukinemo kaznu i nagradu, napravili globalni plan kućnih aktivnosti, svako pravi svoj dnevni plan obaveza i dokolice, napravili smo spiskove na kojim jasno stoji šta kome najviše smeta, napisali u kojim situacijama smo primenjivali kaznu i nagradu a da toga nismo bili svesni, na koji način smo druge prezaštićivali, kada smo bili u verbalizmu. Najvažnije je što smo se dve nedelje potpuno odrekli virtuelne stvarnosti i preglasne, agresivne muzike. Kuća nam je postala tiha. Divno se osećamo. Stvarno čistimo mozak. Poslušali smo vas i sve agresivne igrice i pucačine uklonili iz kuće za sva vremena.“


stvaralačko vaspitanje Ovo su uglavnom rečenice koje izgovore roditelji, a onda stidljivo dodaju: „Nešto bismo vas pitali.“ „Naša ćerka ima četiri godine. Izabrala je da namešta mamin i tatin krevet. Upozorili smo je da će joj to biti teško, ali nije odustala. Da li sam pogrešila i da li je to kazna što sam istrajavala da to radi svih sedam dana iako je izbegavala, a ponekad i krišom plakala“, kaže jedna mama. „Naravno da ste pogrešili“, dodajem. „Autoritarna svest je naučila da istrajava u mnogo čemu, često beznačajnom, i da lako odustaje od pravih stvari. Pravi roditelj mora da ima sluha i da prepozna da li je u pitanju lenjost ili nemoć uzrokovana brojnim faktorima. Dobro je što ste joj dozvolili da uđe u odabrani posao, da proceni svoje snage, da shvati dokle su njene granice. Tako mala i neiskusna nije mogla da proceni da su njene ručice male i slabe za tako veliki posao. Ali njeno srce je želelo da nameštanjem baš vaših kreveta pokaže koliko vas voli. Kada je prvi put počela da se nećka, da odlaže, trebalo je samo da kažete: „Odlično si to radila ova tri dana, ali ako ti je teško, jer su tvoje ručice još slabe, promeni posao, izaberi nešto lakše. Nije važno što nije završena nedelja.“ Bila bi vam zahvalna do neba. Bili biste veliki autoritet za nju, jer joj niste ostavili gorak ukus da je lenja i da nije istrajna. To je jedan od načina polaganog stvaranja toliko potrebnog poverenja u vas roditelje. To je kapital za budućnost. Kada bude pokušala, u pubertetu, da napravi neku glupost, verovaće vašem upozorenju, budite sigurni“. „Naš sin pohađa petu godinu klavira. Profesori nam uvek podvlače da imamo vrlo talentovano dete. Sve do ove godine s radošću je svirao klavir. Pre mesec dana samouvereno je izjavio da više ne želi da ide u muzičku. Skočili smo svi i imperativno rekli da nema odustajanja. Poslušao nas je, ali nevoljno svira, nevoljno se pakuje za školu, dolazi bezvoljan iz škole. Gde smo pogrešili i da li smo pogrešili?“ „Delom ste dobro uradili, delom niste. Dobro je što mu niste dozvolili da lako napusti sviranje klavira. A način na koji ste to uradili je pravi

autoritarni. Pošto ste primetili da odustaje, bilo je potrebno da zajednički pronađete uzroke njegovog odustajanja. Uzroci mogu biti brojni (pubertet praćen lenjošću tela, autoritarnost profesora, neredovno vežbanje i problemi kao posledica toga, podsmehivanje drugova što vežba umesto da igra igrice...). Kada zajednički pronađete uzrok, pitate njega kako bi on rešio i može li sam naći rešenje za svoj problem ili mu treba vaša pomoć. Japanci kažu da postoji dvanaest izlaza i trinaesti pomoćni. Izlaz ćete pronaći, radost će se vratiti i sutra će vam vaš budući pijanista biti veoma zahvalan što ste mu pomogli da pronađe izlaz, koji nije video ni u čem drugom, osim u odustajanju. Koliko je dece prestalo da razvija talenat samo zato što su nesvesni roditelji rekli: „Odluči sam. Uradi kako hoćeš. To je tvoj problem.“ Toliko za sada. Ako ima hrabrih roditelja, čitalaca „Baby planete“, koji su počeli sa primenom znanja stvaralačkog vaspitanja, slobodno mi mogu postaviti pitanja mejlom. Pozdrav. Milica Novković, autor „Porodičnog bukvara“, meil-porodicnibukvar@yahoo.com Tel. 011/8043-102.

www.porodicnibukvar.org.rs porodicnibukvar@yahoo.com

51


priče iz života

Trinaest roda u Ristićima Mama, tata i jedno, eventualno dvoje dece, stereotip je porodice u Srbiji. Ali to nije bio cilj Nebojše i Jasmine Ristić iz Vrnjačke Banje, čijom kućom se svakodnevno prolama smeh i graja njihovih trinaestoro mališana! Ovu neobičnu i verovatno najbrojniju porodicu u našoj zemlji osim roditelja čini devet sinova i četiri kćerke - Ivan (18), Nikola (15), Petar (13), Pavle (11), Branko (10), Sara (8) , Tamara (7), Luka (6), Marko (5), Đorđe (4), Ivona (3), Mateja (20 meseci) i Jana (6 meseci). Svi zdravi, pravi, nasmejani i voljeni z devizu “svi za jednog, jedan za sve”, dok je “glava porodice” U zaposlena u lokalnom komunalnom preduzeću, Ristići su se zajednički oprobali u banjskom turizmu, izdavanju apartmana. O tome koliko će im

porodica brojati članova i kako će uspevati da izađu na kraj sa obavezama, nisu unapred razmišljali, puštali su da ih život spontano vodi. - Za svaku novu bebu shvatili smo da je želimo, a glavna odluka bila je najpre na Jasmini - kaže trinaestostruki tata. - Srećom, ni u jednoj trudnoći, a ni na porođajima nije bilo nikakvih problema. To je jedan od faktora koji je doprineo da se svaki put odlučimo da se naša porodica proširi za još jednog člana. Ristići nisu od onih koji se busaju u grudi brojem dece niti su prinuđeni da zavise od tuđe pomoći. Vredno rade, a decu, za koju se trude da budu dobra i lepo vaspitana, malo-po malo uključuju u porodični posao. Mada je teško, ni u čemu ne oskudevaju, a lepotu zajedničkog odrastanja, igre i međusobne povezanosti ne može niko da im oduzme. U vreme kada svi pričaju koliko je finansijski, mentalno i na svaki način roditeljstvo u Srbiji teško, porodica Ristić je primer da se sve može kad se ruke slože. Dinamičan, naporan i predug je svaki Nebojšin i Jasminin dan, a kad konačno uveče umorni sednu, shvate da im je najdragocenije - vreme. - Dnevno treba mnogo vremena da odvojite da biste vaspitali decu. Nemoguće je da teret odgajanja ovoliko dece padne na jednu osobu, Jasmina i ja ga delimo podjednako. Imamo i pomoć, Jasminina majka i sestra uskaču kada god je potrebno - iskren je Nebojša. - Oboje podjednako učestvujemo u vaspitanju mališana i trudimo se da jedno drugom ne protivrečimo, niti da se mešamo u odluke onog drugog, da mu ne bismo potkopali autoritet. A meni je zapalo da budem onaj stroži.

52

Prilagođeno bebama Porodično nasleđe, plac i kuću u centru Banje, Ristići su pametno iskoristili. Investirali su u izgradnju zgrade u kojoj je sada prostran stan za njih petnaestoro i apartmani koji su deo porodičnog biznisa. U posao uključuju i mališane kako koji sazreva, a osećaj za potrebe gostiju i njihovog odmora pokazuju i tako što u komotnim apartmanima nude krevece ako zatreba, ne smeta im dečja graja, a nije neobično ni da usred noći gostima doture dečji sirup, kojeg u njihovoj kući uvek ima.


Neke posebne tajne i recepte Ristići nemaju. Trude se najviše što mogu i uče decu da se međusobno cene, vole, ali i da uče jedni od drugih. Najstariji Ivan proslaviće punoletstvo u junu, najmlađa Jana ima tek šest meseci, a sve ih uče da budu samostalni i nezavisni. - Naša deca krenu u obdanište tek kada nauče da sami idu u toalet, sami da jedu, obuku se. Trudimo se da im damo lepu osnovu za samostalnost, a i oni uče jedni od drugih. Doduše, kako lepe stvari, tako i nestašluke - uz osmeh dodaju Ristići. - Od šest školaraca, koliko ih trenutno imamo, uvek stariji pomažu mlađima, koji često sve dobiju na tanjiru. I dok su komentari okoline, komšija i poznanika, kao i meštana Vrnjačke Banje pozitivni, u zemlji u kojoj se svi pozivaju na natalitet jedino državu kao da nije briga za jednu ovakvu porodicu. Nebojša sa velikim ogorčenjem priča o ponašanju države i propisima koji se često graniče sa bezobrazlukom kada je u pitanju pomoć porodicama, naročito onim velikim. - Da me ljudi ne shvate pogrešno, nama kao porodici pomoć nije potrebna, mi sami svojim trudom i znojem zarađujemo dovoljno za normalan život. Uz porodično nasleđe, sve što imamo plod je našeg truda - pojašnjava Nebojša. - Ali smo razočarani i kritikujemo sistem koji je loš i koji treba da se promeni, a mi ka roditelji da se udružimo u pokušaju da nešto promenimo. Država je teret pomoći porodicama prebacila na lokalni nivo, sve se radi bez ikakvog rezona. Zašto samo prvo četvoro dece dobija dečji dodatak, zašto bi moje peto dete bilo manje vredno od četvrtog? Nedavno sam pitao ljude iz Centra za socijalni rad zašto nikada ne obiđu porodice sa dosta dece, samo da vide kako žive. Najveća podrška i pomoć Ristićima su - oni sami! Jer kažu, kako starija deca odrastaju, sve su veći oslonac mlađima, pa je i roditeljima svake godine sve lepše a i lakše postignu sve.

53


tata, kupi mi...

54


55


Dragi naši čitaoci, Baby planeta je napunila dve godine. U treću ulazimo sa dosta želja, ambicija i planova da budemo još bolji. A sve to zbog vas dragi naši čitaoci, koji nam nesebično pružate podršku od samog početka. Povodom našeg drugog rođendana odlučili smo da nagradimo vašu vernost i dodelimo vam lepe poklone. Uz svaki poklon sa ove strane, najsrećniji će dobiti PiC dečje flastere, kao i NIP poklon iznenađenja. Kako biste stekli pravo da konkurišete za neku od nagrada, mail sa vašim podacima (ime i prezime, uzrast deteta, kontakt telefon) i odgovor na naše pitanje pošaljite na adresu info@babyplaneta.rs najkasnije do 18. maja 2012. Izvlačenje nagrada obavićemo 21. maja 2012, a odmah potom imena srećnih dobitnika objavićemo na sajtu babyplaneta.rs i na facebook strani Baby planeta. Pitanje: Koju sumu novca se spremni da izdvojite za kupovinu kolica za vašeg mališana? A) do 10.000 din. B) od 10.000 do 20.000 din. C) od 20.000 do 30.000 din. D) od 30.000 do 40.000 din. E) preko 40.000 din.

Torba nosiljka Travel Bed 3 komada

Milton tablete za sterilizaciju pakovanje od 28kom 5 komada

Symbio bebi torba 1 komad Chicco Baby moments set 3 komada

Kozmetički set 5 komada R

Toplomer Vedo lente 10 komada

Adapter za WC šolju 1 komad

Ćililbarska ogrlica za mame 1 komad

56

noša 1 komad


57


adresar

MESTA NA KOJIMA MOŽETE POTRAŽITI BESPLATAN PRIMERAK ČASOPISA pRODAJNA Mesta BABY PLANETA BEOGRAD: Aksa Kids Mega Store, Nikolaja Gogolja 17, Banovo brdo, tel. 011/3543 900; Aksa Kids Mega Store Nova mokroluška 3, Medaković naselje, Voždovac, tel. 011/3471 318 ; Aksa Kids Mega Store, Gandijeva 21, Immooutlet centar, lokal 6, Novi Beograd, tel. 011/2282 831; Aksa Kids Mega Store Bul. Mihajla Pupina 181, Novi Beograd, tel. 011/3196 404; NOVI SAD: Aksa Kids Mega Store, Bul. vojvode Stepe 74, Novo naselje, tel. 021/ 6402 968; ČAČAK: Aksa Kids Mega Store, Bulevar oslobođenja 17, tel. 032/ 376 783; KRAGUJEVAC: Aksa Kids Mega Store, Kneza Mihaila 278, tel. 034/315 066; NIŠ: Aksa Kids Mega Store, Kralja Stefana Prvovenčanog 14, tel. 018/2065 20; LESKOVAC: Dody Shop, Mlinska 30, tel. 016/214724; INĐIJA: Alf, Vojvode Stepe 8, tel. 022/560 316; Jug Bogdanova 43, tel. 022/565681; RUMA: Alf, Veljka Dugoševića 96, tel. 022/433 338; NOVI BANOVCI (KABLAR): Happy kids, Svetosavska 1g, tel. 022/349 329;

PANČEVO: Baby star 2, Dimitrija Tucovića 9, tel. 013/353 151; VALJEVO: Viva kids, Sinđelićeva 37, tel. 014/291 461; KRALJEVO: Baby planet, Čika Ljubina 7a, tel. 036/236 132; LAZAREVAC: Čili vili, Karađorđeva 25, tel. 011/8125 570; ĆUPRIJA: UTZR TONNY- radnja Monika, Kneza Miloša 41, tel. 062/257 302; PARAĆIN: Zvonce, Vožda Karađorđa 60, tel. 035/562 927; NEGOTIN: Happy, Vojvode Mišića 24, tel. 063/1225 125; ZAJEČAR: Tobago, Trg oslobođenja 3, tel. 019/422 853; VRBAS: Jasmina - Dečiji svet, Gustava Krkleca 5, tel. 021/708 040; STARA PAZOVA: Švrća, Ćirila i Metodija 12, tel. 022/310 594; NOVA PAZOVA: Švrća, Njegoševa 13, tel. 022/323 316; SREMSKA MITROVICA: Alf, Vojvode Stepe BB; BAČKA PALANKA: Butik Nina, Zanatski centar City, tel. 021/6044 379; POŽEREVAC: Albertino, Čede Vasovića 14, tel. 012/532 325; ZRENJANIN: Tweety, Svetosavska 5, tel. 023/235 692; VRNJAČKA BANJA: Nena Strk, TC robna kuća lokal 14 (Kruševačka 1), tel. 036/612 327

ŠKOLE ZA TRUDNICE BEOGRAD: Dom zdravlja dr Simo Milošević, Požeška 82, Banovo brdo; Dom zdravlja Savski venac, Pasterova 1; Dom zdravlja Stari grad, Simina 27; Dom zdravlja Zemun, Rada Končara 46, Zemun; Dom zdravlja Rakovica, Kraljice Jelene 22; Dom zdravlja Voždovac, Krivolačka 4-6; Dom zdravlja Voždovac - ogranak Šumice, Ustanička 125;

NOVI SAD: Dom zdravlja Novi Sad, Zmaj Ognjena Vuka 19; ČAČAK: Zdravstveni centar "Dr Dragiša Mišović", Dr Dragiše Mišovića 25; KRAGUJEVAC: Dom zdravlja Kragujevac, Kralja Milutina 1; Klinički centar - Preventivni centar za žene, Zmaj Jovina 30; NIŠ: Dom zdravlja Niš, Vojvode Tankosića 15; KC NIŠ, dr. Zorana Đinđića 48

OSTALO BEOGRAD: Primanella, Vidikovački venac 80v; Logopedski centar "Higia Logos", Mirijevski bulevar 17b, Zavod za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju, „Prof dr Cvetko Brajović“, Kralja Milutina 52;

OBRENOVAC: Primanella, Miloša Obrenovića 117

Spisak dobitnika Baylis&Harding kozmetičkog seta iz časopisa Baby planeta broj 11: 1. Ivana Gogoski, Beograd 2. Marija Simonović, Beograd 3. Ivana Mitrović 4. Jelena Marjanović, Kragujevac 5. Ljiljana Penjović, Beograd.

58


59


60

Baby planeta 12  

Besplatan casopis za trudnice i roditelje

Baby planeta 12  

Besplatan casopis za trudnice i roditelje

Advertisement