Maya’s magnifiek medicijn

Page 1

MAYA’S magnifiek medicijn

Geschreven door Adrian Liston en Erika Van Nieuwenhove

Illustraties door Tenmei


Dit boek werd geschreven voor Hayden, mijn liefdevolle zoon. Je brengt me dagelijks vreugde en geluk. Ik had tijdens de COVID-lockdown geen meer aandachtzame medewerker van thuis kunnen wensen dan mijn zachtaardige zoon. Bedankt voor al de borden vol fruit en het wetenschapsfeit van de week! Jouw Daddy.

Aan Fabrizia, een fantastische wetenschapper en vriend, TM


OVER DE AUTEURS:

Prof. Adrian Liston is een biomedisch onderzoeker aan het Babraham Institute en Churchill College (Cambridge Universiteit) gespecialiseerd in immunologie en genetica. Dr. Sonia Agüera-Gonzalez (Tenmei) is een illustrator en outreach opleider, tevoren een biomedisch onderzoeker in oncologie en immunologie. Dr. Erika Van Nieuwenhove is kinderarts en onderzoeker in het domein van de immunologie en reumatologie aan de UZ Leuven. Alle winst die de auteurs maken door de verkoop van dit boek zal worden ingezet ter bevordering van wetenschappelijk onderzoek naar het immuunsysteem en de maatschappelijke betrokkenheid bij immunologie en vaccinatie.


Papa, gaat dit pijn doen? Een klein beetje Maya.


Vaccinaties zijn de meest magnifieke medicijnen, ze doen maar een seconde pijn en dan beschermen ze ons ons hele leven van verschrikkelijke ziekten.


In den ouden tijd, voor vaccinaties ontdekt werden, verspreidde infectieziekten zich van persoon tot persoon,


waardoor iedereen heel ziek werd.Om vaccinaties te maken, nemen wetenschappers de microben die ons ziek maken en dan splitsen ze deze in kleine stukjes die je geen kwaad kunnen doen. Als de dokter deze bij je inspuit kan jouw immuunsysteem de stukjes zien en hierop oefenen.


Om sterker en sterker en sterker te worden…Het is zoals die keer dat je ging trainen op school voor de loopwedstrijd, weet je nog hoe iedereen dacht dat Tess zou winnen omdat ze de langste was? Maar jij oefende en oefende en werd sneller en sneller.
Terwijl Tess dacht dat ze de snelste was en nooit ging oefenen.


Al dat oefenen werd beloond, en je had gewonnen!Een vaccin laat het immuunsysteem zich voorbereiden en super sterk worden. Wanneer je dan een ziekte oploopt wordt deze verslaan door jouw super-machtig immuunsysteem, nog voor je ziek wordt.Maar hoe oefent het immuunsysteem?


Goede vraag Maya!


In ons bloed hebben we speciale kleine cellen, zoals mini robots, die B cellen en T cellen heten.


Voor iedere vieze microbe dat ons zou kunnen infecteren is er een speciale B cell of T cel die deze weet te verslaan.

Wanneer de gesplitste stukjes microbe ingespoten worden bij ons, kunnen andere cellen die we dendritische cellen noemen de signalen oppikken en het alarm slaan.

Indringer, indringer!


Zijn we al aangekomen?

Joepie! Het is onze grote dag!


Elk T cel en B cel paar heeft zijn eigen speciaal talent om verschillende microben te bestrijden. De dendritische cel toont de signalen aan alle T cellen en B cellen, tot deze het speciale paar vindt die de vieze microbe in het vaccin kan verslaan.

Volgende keer meer geluk…


Speciale kracht: Vermenigvuldig!


Jaren later, wanneer je het minst verwacht, probeert de nare microbe binnen te dringen in je lichaam om je ziek te maken.


Stop hier meteen We laten u niet passeren!

Oh nee? Jij en welk leger?

Dit is geen vals alarm, dit is geen vals alarm!Team Vaccin, Activeer!

Pak ze maar beet…


Laten we zien wat je van deze antilichamen vindt!


De microbe is kansloos omdat het immuunsysteem de strijd reeds heeft geoefend op het virus.


Voila, één klein prikje en je bent beschermd voor het leven.


Bedankt om me te laten vaccineren Papa!


Het leukste van al is dat mijn immuunsysteem nu super sterk is, waardoor ik niet ziek zal worden. Maar het aller leukste van al is dat ik achteraf een ijsje mag gaan eten.


Het ‘Vlaams Instituut voor Biotechnologie’ (VIB) is een onderzoeksinstituut in de levenswetenschappen in Vlaanderen, België. Door het “Grand Challenges” programma willen zij de maatschappelijke impact van VIB-onderzoek bevorderen. De Katholieke Universiteit Leuven (KU Leuven), gesticht in 1425, is de oudste universiteit van België. De universiteit heeft een lopend klinisch onderzoek-sprogramma naar primaireimmuundeficiënties.

Het Babraham Institute verricht baanbrekend onderzoek in de levenswetenschappen om nieuwe kennis te vergaren over de biologische mechanismen die ten grondslag liggen aan veroudering, ontwikkeling en gezondheid. Door te bepalen hoe het lichaam reageert op voeding en omgevingsfactoren en omgaat met bacteriën en virussen proberen we het welzijn te bevorderen en gezonder ouder worden te ondersteunen. De ‘Biotechnology and Biological Sciences Research Council’ (BBSRC) is onderdeel van “UK Research and Innovation”, een onafhankelijke organisatie ter bevordering van wetenschappelijk onderzoek en innovatie in het Verenigd Koninkrijk. De BBSRC is de grootste publieke financier van niet-medisch wetenschappelijk onderzoek in het VK en financiert ook het Babraham Institute. Churchill is een modern en toekomstgericht constituerend college van de Universiteit van Cambridge. Churchill College staat bekend om zijn focus op wetenschap en technologie en zijn gastvrije benadering van diversiteit.


Indien u verder onderzoek naar het immuunsysteem en de maatschappelijke betrokkenheid bij immunologie en vaccinatie wilt ondersteunen kunt u een gift doen door over te schrijven naar IBAN GB08LOYD30915603323705, BIC: LOYDGB21018 met referentie «Battle Robots».

Wetenschappelijk nauwkeurig

PROF. EGEL ZEGEL VAN GOEDKEURING


Volg Maya in haar ontdekkingsreis naar vaccinaties – de meest magnifieke medicaties. Maya leert hoe ons immuunsysteem werkt en hoe vaccinaties het immuunsysteem sterker maken.

Zowel bij het immuunsysteem als bij een loopwedstrijd blijft de les duidelijk – oefening baart kunst!


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.