Page 1

Vleugels van het Koningin Groenpark Babette van Faassen


Babette van Faassen Mijn naam is Babette van Faassen, Ik studeer aan Sint Luca Arts (Interior Design) en aan de Hogeschool van Amsterdam (Architectuur). Hier licht ik het ontwerp ‘Vleugels van het Koningin Groenpark’ toe. Een ontwerp dat met name voor de moeders is ontworpen, door hen heb ik mij ook laten inspireren.


Koningin Groenpark

Koningin Groenpark te Schaarbeek in Brussel is een nieuw park ontworpen door ARBR Architecture en Erik Dhont (landschapsarchitectuur). Het park zit vol kansen, niet alleen voor het park, maar ook voor de gemeente Schaarbeek. Een gemeente die wordt getekend door een grote diversiteit aan inwoners. Het Koningin Groenpark is gelegen in het Westelijke deel van Schaarbeek nabij het Noord station van Brussel. Deze louche wijk waar prostitutie, geweld en drugs geen uitzonderingen zijn wordt ook gezien als een wijk met kansen, zo ook het Koningin Groenpark. Het park wordt overdag veel gebruikt door kinderen met hun ouders en jongeren die net als de bejaarden de bankjes warm houden. Juist daar ligt een kans voor het oprapen. Na een vragenlijst onder de parkgebruikers was opvallend dat vooral moeders behoefte hebben aan een plek om elkaar te ontmoeten en te kletsen terwijl hun kinderen in de speeltoestellen hangen. Dit is een perfect voorbeeld hoe het Koningin Groenpark haar functie in deze gemeente begint te vervullen. Sociale controle in de openbare ruimte begint met elkaar ontmoeten. Dat de gebruikers van het park zelf naar vragen is prachtig en daar geef ik graag een antwoord op met een passend en functioneel ontwerp voor onder andere de moeders van het park.


Veilig onder moeders vleugel Twee opmerkelijke punten in het park zijn: de louche omgeving waarin zij is gesitueerd, en de vreugde van de kinderen in het park. Dit zijn twee tegenstrijdige zaken, waarin de moeders de verbindende factor zijn. Zij beschermen hun kinderen. Wanneer de moeders een plek hebben om elkaar te ontmoeten zal dat voor het park een vertrouwde en veilige uitstraling zijn. De moeders nemen niet alleen hun kinderen veilig onder de vleugel, maar samen vormen zij die veilige vleugel over het park, die nu ontbreekt. Uiteindelijk zal dat ook zijn uitwerking hebben op de omliggende wijk.


Sfeerbeelden Hallo hier is het mannetje van de radio. Hallo hallo? Hier is het mannetje van de radio. Hallo hier is het mannetje van de radio. Hallo hallo? Hier is het mannetje van de radio. Hallo hier is het mannetje van de radio. Hallo hallo? Hier is het mannetje van de radio. Hallo hier is het mannetje van de radio. Hallo hallo? Hier is het mannetje van de radio. Hallo hier is het mannetje van de radio. Hallo hallo? Hier is het mannetje van de radio. Hallo hier is het mannetje van de radio. Hallo hallo? Hier is het mannetje van de radio. Hallo hier is het mannetje van de radio. Hallo hallo? Hier is het mannetje van de radio. Hallo hier is het mannetje van de radio. Hallo hallo? Hier is het mannetje van de radio. Halloo hier is het mannetj evan de radio. Ja ha hallo .


Ontwerpschetsen Vleugels die de speelplaats omarmen


Ontwerpschetsen Cultuur en veren

Veren en hun textuur

Vleugels abstraheren Veren abstraheren


Ontwerpschetsen

Beweging van de vleugels

Textuur van veren op verschillende niveaus

Beweging van de vleugels


Ontwerpschetsen

Gelaagdheid van veren die een vleugel maken, zijn hier vertaald in houten platen die naast elkaar een zitvlak/ bank maken

Definitieve ontwerpschets De beweging en gestroomlijnde vormen van vleugels op een grote schaal. Deze lijnen onderling verbinden zodat er op een kleinere schaal een referentie naar veren ontstaat.


Situatie De banken omarmen de speelplaats en vormen een zachte scheiding rond om de speelplaats. De banken zijn op twee belangrijke zichtlijnen geplaatst, maar laag genoeg om overheen te kijken. Door de organische vormen van de banken ontstaan nieuwe looprouten, zodat de speelplaats afgeschermd is en de kinderen niet snel weg rennen en moeders van af de banken overzicht hebben,

Zichtlijn

Looprouten

Zichtlijn

Entree Park


Situatie schets


Ontwerp De kracht en beweging van vleugels wordt verbeeld door vijf gebogen stalenbuizen. Als je dichterbij de banken komt is te zien dat de buizen met staaldraad verbonden zijn in een zigzag patroon, net als de veren van een vogel.


A

455

140

A

440

140 200

140

Ontwerp

380

Bovenaanzicht

Doorsnede AA

380

140

550


Impressie beeld


Materialisatie Mat zwart stalen buizen met grijze kabels. Door donkere en neutraal materialen te gebruiken worden de banken transparant. De extraverte vleugels zullen zo ook in hun omgeving opgenomen worden tussen de donkere slanke boomstammen. De metalen buizen gezandstraald en met een mat zwarte

worden bedekt coating.

De kabels zijn van shockcord met een diameter van 20 mm en zijn verweven met ijzerdraad om ze hufterproof te maken. (zoals op de afbeelding hiernaast). De kabels zullen de buizen aan elkaar verbinden en zo het zit- en leun vlak vormen.


Comfort en veiligheid De kabels tussen de stalenbuizen zijn licht elastisch. Wanneer er iemand op gaat zitten zullen de kabels dus iets meegeven en de contouren van het lichaam volgen en warm aanvoelen in tegenstelling tot het staal. De kabels zijn bij de buizen om de 10cm bevestigd, dat betekend dat de touwen in het midden een afstand hebben van 5cm. Een gemiddeld persoon zit op tien touwen, wat voldoende is om het gewicht van de persoon gelijk matig te verdelen en zorgt er voor dan men de kabels niet voelt snijden.

Bovenaanzicht persoon op de bank

De maximale afstand tussen kabels is 10cm, hiermee voldoet het ontwerp aan de officiĂŤle eisen qua veiligheid. De kinderen kunnen hier niet hun hoofdjes tussen de kabels stoppen. Daar naast hebben de moeders altijd zicht op hun kinderen, ook als die onder of achter de bank spelen.


Constructie De constructie bestaat uit vijf gebogen stalenbuizen. Deze worden nog iets verder gebogen dan hun originele vorm en vervolgens vast gestort in een betonnen blok. De stalenbuizen blijven zo gespannen, net als in voorgespannen beton. De stalenbuizen willen terug buigen naar hun originele vorm, hierdoor ontstaat een opwaartse kracht (rode pijlen). Door deze opwaartse kracht kunnen de buizen een grotere belasting hebben en kunnen ze slanker gedimensioneerd worden.

Inklemming

Grote kracht mogelijk

De stalenbuis wilt weer recht trekken en geeft daarom opwaartse kracht. Waardoor de belasting groter kan zijn.


Babette van Faassen

Vleugels Parkbank Babette van Faassen  

In opdracht van Sint LUCA en gemeente Schaarbeek (Brussel) twee parkbanken 'De Vleugels' door Babette van Faassen.