Page 1

A Mit vegyek? - babakonyha 8. rész

Mit vegyek - babakonyha?

A www.duplazdmegagyest.hu és a www.babbago.hu közös kiadványa

www.babbago.hu


Babakonyha felszerelés Amikor elkezd azon járni az agyad, hogy lassan be kell vezetni a babák étrendjébe a szilárd ételeket, bizonyára első dolgod, hogy ellátogass egy bababoltba vagy szupermarketbe, hogy beszerezd a szükséges eszközöket. Gyakorló anyukaként mondom, hogy mindenki mást fog mondani arról, mire is van igazán szükséged. Alapgondolat: a babák ételét fel kell darabolni, meg kell főzni és le kell pürésíteni. Na itt jönnek a variációk..

Darabolás:

Már itt kezdődnek a bonyodalmak.. ha csak simán kiveszed a vágódeszkát a fiókból, és azon darabolod fel a babának szánt husit, zöldséget, akkor több szörnyű veszélynek is ki vagy téve. :-) (azért van megoldás...)   

a húst soha nem vágjuk ugyanazon a vágódeszkán, mint a zöldséget a babának szánt húst, soha ne vágjuk azon a vágódeszkán, amin a saját ételünket készítjük el a babaétel zöldségeit is külön deszkán vágjuk

És adódik a kérdés, hogy akkor hány vágódeszkára is van szükségünk, és milyen anyagból

készüljenek. 

 

 

Akkor itt egy Vágódeszka kisokos:

Műanyag vagy fa: ma már megdöntöttnek számít az a vélemény, hogy a fa deszka kevésbé higiénikus, és gyorsabban terjednek el rajta a baktériumok, sőt! A műanyag deszkáról ugyan könnyebb lemosni a korokozókat, de a már használt, összevagdalt deszka esetében ez például már nem érvényes. Fából vásároljunk kemény anyagból készült változatot. Kisebb vagy nagyobb: feltétlenül érdemes különböző méreteket vásárolni, hiszen egy kisebb zöldség felvágásához felesleges egy A4 méretű deszkát használni. Néhány vagy több: Hasznos lehet vékonyabb műanyag deszkából többet (esetleg különböző színben) beszerezni, így a különböző alapanyagokat (hús, hal, gyümölcs) másmás deszkán vághatjuk. Tárolás: nem árt, ha jól tudjuk tárolni a deszkát akár a szekrényben vagy fiókban, könnyen előkapható. Kivitelezés: az a deszka, amelybe mélyedést alakítottak ki, felfogja a szeletelés közben távozó levet. A csúszásmentes deszka “biztosan áll meg a talpán”.

www.babbago.hu


Design: néha ez is lehet szempont. Élénk színű vagy ötletes műanyag, esetleg egy kemény, stabil és a kések élét is kímélő bambusz deszka feldobja a konyhát is. Üvegdeszkával legyünk óvatosak, károsítja a kés élét. Ár: az olcsó is lehet jó és praktikus, egy designosabb vagy minőségi darabért már komoly összeget kell fizetni. Az olcsóbbat viszont könnyebb szívvel tudjuk lecserélni ha elhasználódott vagy meguntuk. Tisztítás és ápolás: fontos szempont, hiszen vágódeszkát szinte naponta használunk. A műanyag és fa deszkák különböző elbánást igényelnek a tisztítás terén.

Műanyag vágódeszka tisztítása és ápolása: 

Tisztítás: mosogatógépbe tehetjük, kivéve a nagyon vékony változatot, amely a túl forró víztől deformálódhat. Kézi mosogatásnál ügyeljünk arra, hogy kefével a vágásokból, résekből az összes maradékot távolítsuk el, majd hagyjuk száradni a deszkát. Ápolás: elszíneződött foltokat citromlével dörzsöljük be. Alternatívaként sütőport keverjünk pépesre meleg vízzel, kenjük be a deszkát, és hagyjuk hatni egy éjszakát. Friss sárgarépa folt olajjal ledörzsölhető.

Fa vágódeszka tisztítása és ápolása:  

Tisztítás: használat után a fa deszkát mossuk el kézzel, de ne áztassuk vízben. Szárításhoz állítsuk fel ferdén, hogy a levegő minden oldalról érje. Sose tegyük mosogatógépbe! Ápolás: ha már érdes a felülete, csiszolópapírral ledörzsölhetjük. Ha túl matt lett, étkezési olajjal dörzsöljük be.

(vágódeszka témában forrás:www.tutitippek.hu) És csak úgy érdekességképpen, találtam digitális vágódeszkát is! Itt lcd kijelzőn nézhetjük a kedvenc főzőműsorunkat és netről lehet frissíteni akár a receptek adatbázisát is…

ja és persze a nagyon kreatív... Szóval a vágódeszkából vegyél:     

egy kisebbet húsnak egy nagyobbat zöldségeknek esetleg egy harmadikat édes dolgokat (sütésnél későbbiekben csokit összevágni stb.) legyen inkább fa legyen olcsó, inkább gyakrabban cseréld

www.babbago.hu


és ez a két eszköz csak a babáé, ne használd a „nagyok” ételének elkészítésében

Főzés:  

van aki egyszerűen fazékba rakja a hozzávalókat és sima csapvízben megfőzi van aki párolóedényt használ, olyat, amit tűzhelyre kell tenni, olyan mint egy fazék,

lyukacsos belsővel

van elektromos pároló – egész sokféle

és vannak a kombinált gépek amelyek párolnak és aprítanak is (sok egyéb funkció mellett) Ez itt például egy nagyon szuper francia gép, megvásárolható a www.babbago.hu oldalon.

Akár így, akár úgy főzöl, mindenképpen legyen egy kis fazék fedővel, ami csak a babaételeké,

hiszen pl. tésztát nem készítesz úgysem párolóban.

Ha megvagyunk a párolással, le kell turmixolnunk. Na erre is vannak eszközök szép számmal.       

a legegyszerűbb, a villával megtörni a zöldségeket – bár ezt mondjuk hússal már nem olyan egyszerű van, aki szűrőn passzírozza át – husinál ez sem könnyű van, aki nagy mixerbe teszi – ezt nehéz elmosni van, aki botmixerrel pürésít van, aki kicsi aprítóba teszi és természetesen vannak bébiétel készítő turmixolók is. Ezek tulajdonképpen csak a méretükben különböznek a „felnőtt” aprítóktól. és vannak a szupergépek (mint ez itt: Bébédelice 5 funkciós robotgép Kék/lila) amelyek egy menetben tudják, amit kell, sőt még többet is. Párolnak, aprítanak, sterilizálnak, melegítenek, olvasztanak, darálnak és kavarnak.

www.babbago.hu


Mi mindkét gyereknél kaptunk ajándékba babaszetteket. Tapadós tányérokat, füles poharakat, visszahajló villákat.. Rengeteg variáció létezik a baba étkészletben, de itt is csak az idő fogja eldönteni, hogy mit is tudtok majd jól kihasználni. Nálunk például nem funkcionált a tapadós tányér, mert úgysem adtam ki a kezemből az „irányítást”. Amikor meg már tudott egyedül enni a gyermek, akkor meg volt olyan ügyes, hogy egy pillanat alatt megszüntette a tapadást… szóval teljesen felesleges volt. Nem használtuk azokat az ötletes merev előkéket sem. Sajnos a kisfiam sikítófrászt kapott valahányszor a nyakába kanyarítottam – de a baráti körömben voltak lelkes használók. Szóval soha nem tudhatjuk, hogy mi jön be. A csőrös pohárral ugyanígy jártunk. A szelepes, csöpögésmentest nagyon nehéz volt tisztán tartani, elszíneződött gyümölcslétől, bármitől. A nem szelepes kifolyt. A gumiscsőrös volt a megoldás, azt meg szétrágta… szóval inkább a kezdeti időkben maradt a szívószál, később meg a rendes pohár. Szerintem akkor jártok a legjobban, ha egy kis tányérszettet és kanál-villa szettet vesztek, ezekből mindjárt kettőt.

Apropó kanál..

A legtöbb babáknak tervezett kanállal az volt a bajom, hogy olyan vastag

műanyagból készültek, és olyan picike falat fért beléjük. Vásároltam többfélét, még olyan is megfordult nálunk, ami túl meleg ételeknél elszíneződött. De egyáltalán nem találtam az „igazit”. Mígnem egy otthon felejtett etetőszett alkalmával kitörő pánik hozta meg a megoldást. Nyaralás alkalmával felejtettük otthon a kiskanalat, vagy elhagytuk útközben, már nem

www.babbago.hu


emlékszem. De egy fagyizóban kértünk kiskanalat ami szupernek bizonyult. Olyan kis lapátszerű volt, oldalt nem hajlott fel, és tökéletes volt. Később már direkt ilyet kerestem, és ez lett az általános etetőkanál. Vannak akik idegenkednek a fém kanáltól, és jobban szerettem, mint a műanyagot a fent említett okok miatt.

Találtam ilyet is.. én úgy hívom előre töltött kanál, ez az én életemből kimaradt, ha valaki használta, és tud élményekről beszámolni, kérem, küldje el a tapasztalatait. Nagyon praktikusnak látszik, de vajon tényleg az?

Miből legyen az étkészlet? A bölcsődékben, óvodákban ÁNTSZ előírások miatt üvegpoharakat és kerámia étkészletet használnak. Ezeket könnyebb tisztán tartani, és bár törékenységük miatt veszélyesek, azért egy vastag üveg, kerámia sok mindent kibír, és a fertőzésveszélyt könnyebb elkerülni. A műanyag sérüléseiben ugyanis könnyebben megbújnak a baktériumok.

Ezt a szettet konkrétan én is használtam, IKEA-ban vásároltuk. Itt az a merev előke, amit sajnos nem bírt a kisfiam.. továbbajándékoztuk. A tányér is szuper, és a kanál formája is, bár én kicsit kicsinek találtam. A pohár csőrös, de nem csöpögésmentes. Viszont nagyon baráti az ára....a bejegyzés írásakor, 595 Ft volt. (itt) A babakonyha felszerelése tehát a következő:

2 különböző méretű, olcsó, fa vágódeszka, amelyet gyakran cserélj, és csak a babaételeknél használj

www.babbago.hu


   

1 párolóedény (kisfazék szerű, elektromos, speciális, kombinált, bármi) 1 kis fazék, fedővel turmixoló berendezés tálka (kis mélytányér), lapostányér, villa, kanál (2 garnitúra)

pohár – ehhez nincs okos ötletem, mindenki olyat, amilyet a baba elfogad És ki ne hagyjam az etetőszéket! Erre csak ezt tudom ajánlani: babbago – székre tehető textil etetőszék!

www.babbago.hu

www.babbago.hu


Sokszínű étkezés Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én szeretek úgy ételt készíteni, hogy sokszínű legyen. Nem feltétlenül tudományos alapon, de valahogy a szememnek ez tesz jót. Egy kis piros, zöld sárga és máris jobban néz ki a tányéron az étel. Sokat lehet olvasni és hallani mindenféle új táplálkozási trendről, és persze van aki csak ilyen, olyan színű ételeket eszik, van aki hétfőn zöldet, kedden lilát .. stb. Én most utána néztem, hogy bizonyos színű zöldségek milyen hatóanyagokat tartalmaznak,és azok, milyen élettani hatást gyakorolnak a szervezetünkre. A babák étkezésénél is fontos a változatosság, és bár az elején még mindig mindent leturmixolunk és általában zöldessárga lesz, azért fontos odafigyelni a sokszínű – és itt nem csak átvitt érelemben sokszínű – étkezésre. A későbbiekben pedig viccesé és ötletessé tehetjük a babák táplálkozását színek és formák változatosságával.

Akkor nézzük a színeke és a zöldségeket:

Narancssárga A narancssárga és a sötétsárga szín a béta-karotint jelöli. Minél sötétebb a szín, annál több béta-

karotint tartalmaz az adott élelmiszer. A sárgarépa

, az

www.babbago.hu


édesburgonya mangó

, a sárgabarack

, a papaya tartalmaznak béta-karotint

, a sütőtök

és a sárgadinnye

,a

mind-mind

Hatása: segít a szervezetnek a szabadgyökök lekötésében, és csökkenti a rákbetegségek kockázatát.

Piros A piros szín a likopint jelzi. A likopin a béta-karotinhoz hasonlóan a karotinoidok közé tartozik. Megtalálható a

paradicsomban

, paradicsompürében és -sűrítményben, a rózsaszín

grapefruitban

és a görögdinnyében.

Hatása: likopin csökkentheti a prosztatarák kialakulásának kockázatát. Kutatások szerint a likopin elsősorban a szív működésére és a keringésre fejti ki jótékony hatását, de előnyös az alkalmazása többféle szembetegségben, elsősorban a szürkehályog-képződés megakadályozásában

www.babbago.hu


Sötétzöld A sötétzöld szín annak a jele, hogy a zöldség luteint és zeaxantint tartalmaz. Ezek a vegyületek a

spenótban

, a kelkáposztában

, a paszternákban

, a sötétzöld zöldségekben és a káposztában jelen nagy mennyiségben.

A zeaxantin a kukoricában

vannak

is megtalálható.

Hatása: ezek az összetevők a szemre és a látásra vannak jótékony hatással, csökkentve az időskori sárgafolt-elfajulás, azaz retinakárosodás kockázatát.

Bíbor, sötétpiros, lila A bíbor, sötétpiros és kék színek egy másik típusú fitovegyület, a flavonoidok jelenlétét jelzik.

Flavonoidokat tartalmaz például valamennyi bogyós gyümölcs

www.babbago.hu

, a piros


szőlő

, a cékla

vöröskáposzta

, a cseresznye

,a

és a vörös héjú burgonyafélék

.

Hatása: a flavonoidok hozzájárulnak a szív és az erek egészségéhez, és a rák ellen is nyújthatnak bizonyos védelmet. A tőzegáfonyában található flavonoidok pedig valószínűleg segítenek a húgyúti fertőzések megelőzésében.

Zöld-fehér A zöld, fehér és bíbor színű keresztesvirágú növények erőteljes ízű téli zöldségek; ilyen például a

brokkoli

, a káposzta

póréhagyma

, a kelbimbó

, a vöröshagyma, a fokhagyma

,a

és a karfiol

. A színek különbözők lehetnek, de egy dolog mindegyikben közös: mindegyik zöldség tartalmaz kéntartalmú fitovegyületeket. Hatása: ezek a rák, a szív- és érrendszeri problémák és a magas koleszterinszint megelőzésében játszanak szerepet. További receptek, ötletek, fontosak: http://babbago.hu/blog.html

www.babbago.hu

babakonyha  

Babakonyha felszerelése.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you