Issuu on Google+

See-through Landscaping

Taichung City Cultural Center

See-through Landscaping See-through Landscaping: An innovative "Bioshader" green building that regenerates fundamental building technology and matches to its local environment, therefore creating a one and only landmark to Taichung Gateway Park. Horizontally layered structure creates sunshade as well as semi-transparent threshold between Park Avenue and Taichung Gateway Park that harmonizes cultural activity and ecological landscape. This advanced architectural system not only blurs the feature of massive volumes but also allows us to landscape a continuous whirlpool flow between library and museum, as well as inside and outside, emphasizing the cultural spirit of Taichung.

1


URBAN DESIGN -Vista & Path

See-through Landscaping

Taichung City Cultural Center

Symbolic Threshold emphasizing the

Vista towards Taichung Gateway Park

This architecture acts as a symbolic threshold into the heart of Taichung Gateway Park from the Northeast axis of Park Avenue. This far-reaching perspective is important, considering the vista passing through the two volumes as a cultural gathering plaza.

Museum and Library as a Set of Figures

A cultural Landmark to emphasize Taichung's eco-city, the two apparently different cultural

Vista

symbol are not too contrasting, yet not too unified. They are looking into one another, leaning and bending, creating an invisible engagement of conversation. Their forms are represented in overhang and cantilever curvature dynamically differentiating with one another.

Pedestrian Connection

From the bustling business district alongside Park Ave comes a diverse group of businessmen, tourists, and locals all scurrying alongside the path. In contrast, the Taichung Gateway Park's nature path is an escape to cultural tranquility. As a gradual transition point of these two distinct paths, we placed our structure to smoothly bring these two diverse group of people together.

Urban plan

2


See-through Landscaping

URBAN DESIGN -Volume & Figure rk Pa

Taichung City Cultural Center

Av

ue en

Convention Center Getway District

Articulation of Townscape

The two volumes have substantial height difference. They respect the skylines of Park Avenue's high-density blocks and massive convention center, but also outstand their geometrically De

uniform neighbors. In their volumes, the ground gently steps up into the building, almost like

liv y er

going up a hill.

Dynamic View and Flow

Dynamic curvature contrasts with Taichung Tower and existing surrounding buildings, outstanding the smooth surface. As one experiences alongside the curving form, the perspective view continuously changes into a seamless flow and guides into TGP's natural

W

alk

W

ay

environment.

rk

Pa g in

Taichung Gatway Park

Site plan

3


URBAN DESIGN -Volume & Figure

See-through Landscaping

Taichung City Cultural Center

Dynamic View and Flow

Dynamic curvature contrasts with Taichung Tower and existing surrounding buildings, outstanding the smooth surface. As one experiences alongside the curving form, the perspective view continuously changes into a seamless flow and guides into TGP's natural environment.

4


See-through Landscaping

DESIGNING SHAPING PROCESS

1. Required Area

Taichung City Cultural Center

2. Make A Piece Belt from Required

3. Wrapping Belts

4. Dynamic Singulation

Area

Wrap belts in spiral whirlpool-like form, creating

The two volumes require different profile as the

14m width is the maximum natural lighting

main entrance and an activity hub.

two have different characteristics:

  

Library's low profile is formed to create easy access

allowance. Library isapprox. 14*1785m; museum isapprox. 14*1430m.

from the center to the library collection; museums need compact vertical spiral to allow vertical transport.

5. Irregular Penetrating Footprint

6. Overhanging

7. Creation of Seamless Flow

8. Glazing

Space between two volumes connects Park

Overhang volumes from museum cast shadow

Avenue and Gateway Park.

between two volumes, and create a gathering

Scrape out corners to make a seamless flow from to the ground and ecologial unification.

Smooth edges to brush up and polish. A horizontal layer structure juxtapose previous conditions.

spot.

5


ZONING FUNCTIONS AND CIRCULATIONS

See-through Landscaping

Taichung City Cultural Center

Functional planning

To support the cultural centers open 24hours year-round, flexibility and user-friendliness in management structure is inevitable. In order for diverse group of people to freely, visually, cleanly, use the facility, an appropriate space configuration is required. Users can find within the seamless landscape, an individual spot where they can relax and find information they need. However, in order to support and congrue with the seamlessness, the publice zoning process is important. Library and museum can be managed independently. The two facilities share a plaza, as well as a basement parking area in the in-between space. Entrance to the facility is gathered to 1st floor plaza, zoning the area to safely operate during nighttime. Loading area and staff entrance is located on North and South border, in an ideal distance from the administration and storage area. It also keeps distancee\ with the pedestrians from Taichung Gateway Park. The library uses innovative digital technology, optimizing library's search system. Using GPS chips to identify book's exact placement, categorized book shelves can now be placed randomly to inspire and appeal to a new learning experience. Museum's neutral, serene spatial placement can adapt to diverse exhibitions and allow maximum flexibility

6


INTERIOR VIEW

See-through Landscaping

Taichung City Cultural Center

View over looking the entrance lobby of library

7


See-through Landscaping

BIOSHADER - ECOSYSTEM

Taichung City Cultural Center

A bioshader is a multifunctional ecological and structural element - "sun shade", "greenerization", "rainwater use", "evaporation cooling effect", "air circulation", and "structural tectonics". In Taichung's high temperature, high humidity environment, the library and museum requires for an AC system in order to protect books and fine art. Our goal was to minimize AC Load to help optimize the green building.

Sun Shading Rain

Photovoltaic Panel Double Glazing Glass

Insolation

Cool Air

Rain Natural light Cool Air

Rain water Shaft

Natural light

Pilotis

Outer Air

Ceramic  planter Steel Wood

Water storage pond

Water storage pond

Evaporation

HVC

Cool Tube

Rainwater Use & Evaporation Cooling Effect

Gravel

RainWaterTank

Maximum Air Circulation Utilizing Building Clearance

Material & Greenerization

The overflow from Bioshader via N-S reflecting pool is stored in basement pitch To mitigate heat insulation, we utilize the geothermal effect. Outside air passes Ceramic planter is covered with laminated wood to protect inside floor's rainwater tank. Photovoltaic panel is used to pump them upward to Bioshader through heat sink duct located below the B1 Floor, lowering its air temperature iron structures from fire. From this plantable louver, the building tank. This is used for evaporating ceramic plates to effectively cool the Bioshades. before reaching the building's AC system. These airs go through the clearance in absorbs high amounts of rainfall in Taichung creating a thin Bioshader is not only outside the double layer glass for heat isolation, but also for Steel Wafer's structure and supply cool air. This system also function as a radiant striped garden. Consequently, the plants and wood materials are preventing indirect heat radiated from the sun

cooler. Warm air is exhausted in Bioshaders' clearance near the top of the void the main finishes. space in the center of the building.

8


See-through Landscaping

BIOSHADER - Solor Analisys Design Humidity (%)

80

Temperature (℃)

30

70

350

40

150000

60000 30000

150 In order to minimize 30the AC load and maximize the green building potential, computer driven simulations were done in order to optimize Bioshaders' height and 10 1.5

0

100

20

No louver

90000

2.0

200

15

Optimizing Louver Dimensions Taichung City Cultural Center

120000

250

20

50

Wind Velocity (m/s)

2.5

300

25

60

Precipitation (mm)

depth. First, the yearly and hourly minimization was tested. Then, multiple control factors such as Bioshader's heating effect, and solar radiation, were tested. Lastly, 5 50

-30000

10

its irregularity in shape0 was tested. Computer's simulation conclusion based on these factors gave algorithmically defined arrangement of depth and 1.0 height. 0 0 Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sept Oct Nov Dec Jan Feb Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sept Oct Nov Dec Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sept Oct Nov Dec

Mar Apr May Jun

-60000

Jul Aug Sept Oct Nov Dec

-90000

Percentage Isolation

Jun 16:00

Indirect Solalr Gain

Dec 12:00

Jun 7:00

Dec 16:00

Direct Solar Gain

Percentage Shading

80

Humidity (%)

70

Temperature (℃)

40

Jan Feb Mar Apr May Jun

Jul Aug Sept Oct Nov Dec

0

150000

60000 30000 0 -30000

50 Jan Feb Mar Apr May Jun

Jul Aug Sept Oct Nov Dec

0

No louver

90000

1.5

100

5

10

Optimizing Louver Dimensions

Wind Velocity (m/s)

2.0

150

10

20

2.5

120000

200

15

30

Precipitation (mm)

250

20

50

350 300

25

60

0

30

Jan Feb Mar Apr May Jun

Jul Aug Sept Oct Nov Dec

1.0

-60000

Jan Feb Mar Apr May Jun

Jul Aug Sept Oct Nov Dec

Percentage Isolation

-90000

9


BIRDS EYE VIEW

See-through Landscaping

Taichung City Cultural Center

Extending plant roof to the park

10


STEEL WAFERS STRUCTURE

Smart Digital Design Method Structure Diagram

Steel wafers structure

See-through Landscaping Sm Taichung City Cultural Center

Floor

Steel Wafers structures support the building, structured by the fundamental element of Bioshader that forms outer shell and stepping floor. By reutilizing the Bioshaders and pressed forming steel plate as structural elements, there becomes no need for alternative structural materials, increasing cost efficiency. By layering formed thin plates like a wafer, a strong, robust, and

Structure Diagram

Floor

permeable structure is created.

Smart Digital Design Method

b W C D

Louver

balance of Controlable designing process, quolity and value of We using computational design method. Computational design connecting a design ,construction, Fabr balance of Controlable designing process, quolity and value of a architecture. We using computational design method. by a computer to controll a balance of m Desiner is supported Computational design connecting a design ,construction, Fabrication, manegement as smart. Desiner is supported by a computer to controll a balance of meny require, complex shape.

3D Design Method Customized for Louvered Outer Shell

Louver

In order to build diverse and irregular parts of steel wafers structure, appropriate data are sent to Computer Numerically Controlled (CNC) Cutting Machine and cut accordingly. Design process itself makes investigation easier, and enables to promptly simulate and feedback for customizing the desired area layout. Automating parts of the design process allows for simplifying the method to consider various feedback options.

11


See-through Landscaping

STEEL WAFERS STRUCTURE

Taichung City Cultural Center

The structure of the outer shell is configured on top of their bent section member. On the bent portion placed on sides of the triangle, there is a need to obtain a structural rational close to those of the triangular truss. Internal floor structure constitutes the floor of the plane by applying. Member is a steel plate 9mm thick, and by stacking in three directions, the structure is strengthened. 1.結構系統說明 Structural System:

本工程基地位於台中市西屯區,建築結構採用二元系統(斜撐系統鋼造偏心斜撐具 SMRF),以承受垂直載 重及抵抗地震力、風力,基礎採用筏式基礎。  The sits is located in Xi-tun District, Taichung City, building structures using binary system (made of steel bracing system with eccentric bracing SMRF), in order to withstand the vertical load and resistance to seismic forces, wind, basic use of raft foundations. 2.各層樓高荷重及用途說明 Design Loads:

 

D.L.

L.L.

  眺望台 Observatory

0.53 t/m2

0.4 t/m2

  辦公室 Office

0.53 t/m2

0.3 t/m2

  展覽室 Exhibition room

0.53 t/m2

0.4 t/m2

  圖書館閱覽室 Library reading room

0.53 t/m2

0.3 t/m2

  圖書館書庫 Library Archive room

0.53 t/m2

0.6 t/m2

  公共走廊 Public Corridor

0.53 t/m2

0.4 t/m2 硬殼式桁架結構 Monocoque truss structure

3.地震力係數 Earthquake Factor: (1) 震區水平譜加速度係數 acceleration coefficient

外殼的結構使用彎曲面部材畳起來的結構系統。使由於在三角形的線上配置彎曲的部分,不管殻式的結構,能得到靠近到結構的合理

 SDS=0.7 SMS = 0.9(台中市西屯區 Xi-tun District, Taichung City)

的三角形桁架的效果。

(2) 用途係數 Use factor I=1.25(第三類建築 The third category)

內部的樓板結構,應用這個構成平面的結構。部件由於板厚 9mm 的鋼板,重疊的方向作為 3 方向,比較難產生具有方向性的結構。

(3) 起 始 降 伏 地 震 力 放 大 倍 數 Seismic force magnification α y=1.0( 鋼 構 造 極 限 強 度 設 計 法 Steel The structure of the outer shell, is configured on top of those bent section member. Placing on the sides of the triangle the bent Structure,LSD) portion, in spite of the structure monocoque, you have to obtain an effect close to the triangular truss rational structurally. Floor internal structure constitutes the floor of the plane by applying it. Member is a steel plate thickness 9mm, and by making the 4.風力係數 Wind factor:

three-way direction to stack, has a structure that is hard to occur in the directional weakness.

(1) 用途係數 Use factor I=1.1(第三類建築 The third category)

結構規劃設計說明 Structural Design

(2) 基本設計風速 Basic design wind speed V10(C)=32.5 m/s(台中市 Taichung City) 5.材料強度 Strength of the material: 1〃結構系統說明 Structural System: 1. 混凝土 Concrete:fc'=280 kg/cm2 㻌 本工程基地位於台中市西屯區,建築結構採用二元系統(斜撐系統鋼造偏心斜撐具SMRF),以承受垂直 2. 鋼 筋 Re-bar:#6 及 #6 以上 Over D19 CNS560 SD420W fy=4200 kg/cm2 載重及抵抗地震力、風力,基礎採用筏式基礎。 㻌 The sits is in Under Xi-tunD16 CNS560 SD280 fy=2800 District, Taichung City, building structures using binary #5 located 及 #5 以下 kg/cm2 system (made of steel bracing system with eccentric bracing SMRF), in order to withstand 3. 鋼構 Steel:SN490B,SN400B the vertical load and resistance to seismic forces, wind, basic use of raft foundations. 2〃各層樓高荷重及用途說明 Design Loads: 㻌 㻌 㻌 眺望台 Observatory 㻌 㻌 辦公室 Office 㻌 㻌 展覽室 Exhibition room

D.L. 0.53 t/m2 0.53 t/m2 0.53 t/m2

L.L. 0.4 t/m2 0.3 t/m2 0.4 t/m2

12


INTERIOR VIEW

See-through Landscaping

Taichung City Cultural Center

Exhibition hall

13


See-through Landscaping

PLAN

Taichung City Cultural Center

M3 L5

M11

M12

M2 M4 L9

M1 L4

L6

M10

L1

L3

1

L2

1 Plaza 2 Gift shop 3 Book store 4 Refreshment area 5 Lounge

Library

Museum

L1 Lobby L2 Library entry control L3 LobbyB L4 Service counter L5 Reading space L6 Techinical services dept. L7 Automated book strage L8 Future book storage L9 Admin. dept. L10 Admin. lobby L11 Cargo lobby

M1 Lobby M2 Museum entry control M3 LobbyB M4 Service counter M5 Permanent exhibition1 M6 Permanent exhibition2 M7 Permanent exhibition3 M8 Permanent exhibition4 M9 Future expansion space M10 Loading/pakking/Sterlization/ Collection M11 Admin. dept. M12 Admin. lobby M13 Exhibition item lobby

1F S=1:750

14


See-through Landscaping

PLAN

Taichung City Cultural Center

M6 M10

L5

Library

Museum

L1 Lobby L2 Library entry control L3 LobbyB L4 Service counter L5 Reading space L6 Techinical services dept. L7 Automated book strage L8 Future book storage L9 Admin. dept. L10 Admin. lobby L11 Cargo lobby

M1 Lobby M2 Museum entry control M3 LobbyB M4 Service counter M5 Permanent exhibition1 M6 Permanent exhibition2 M7 Permanent exhibition3 M8 Permanent exhibition4 M9 Future expansion space M10 Loading/pakking/Sterlization/ Collection M11 Admin. dept. M12 Admin. lobby M13 Exhibition item lobby

3F S=1:750

15


See-through Landscaping

PLAN

Taichung City Cultural Center

M10 M7

Library

Museum

L1 Lobby L2 Library entry control L3 LobbyB L4 Service counter L5 Reading space L6 Techinical services dept. L7 Automated book strage L8 Future book storage L9 Admin. dept. L10 Admin. lobby L11 Cargo lobby

M1 Lobby M2 Museum entry control M3 LobbyB M4 Service counter M5 Permanent exhibition1 M6 Permanent exhibition2 M7 Permanent exhibition3 M8 Permanent exhibition4 M9 Future expansion space M10 Loading/pakking/Sterlization/ Collection M11 Admin. dept. M12 Admin. lobby M13 Exhibition item lobby

4F S=1:750

16


See-through Landscaping

PLAN

Taichung City Cultural Center

4

Parking

2

1 3

5 1 Int'l Conference Hall 2 Meeting room 3 Class room 4 Research 5 Parking

B1 S=1:750

17


SECTION

See-through Landscaping

Taichung City Cultural Center

18


INTERIOR VIEW

See-through Landscaping

Taichung City Cultural Center

Interior view

19


See-through Landscaping

NIGHT VIEW

Taichung City Cultural Center

Night View

During the day, the two volumes are hills continuing seamlessly and gently from Gateway Park. During sunset, this turns to a semi-transparent structure. After sunset, the building itself lights up like a lantern diffusing light from the gap in between louvers. These lights attract various cultural activities, reflecting Taichung's youth, enthusiasm and spirit. This structure is a living creature, surrounding its skin to delicate, thin louvers.

20


Taichung _keio