Page 1

de achteruitkijkspiegel

Tijdreizen door de lokale geschiedenis Een tijdreis maken door je eigen wijk, het straatbeeld bekijken uit de tijd van postkoets en paardentram of het verhaal achter een monument ontrafelen. De Achteruitkijkspiegel, een multimediale verbeelding van de plaatselijke geschiedenis, brengt het verleden binnen handbereik en biedt de inwoners van een stad de mogelijkheid om mee te schrijven aan hun eigen archief.


Een blik in de wereld van gisteren De historische canon van Nederland, de Week van de Geschiedenis en het Geheugen van Nederland. Het historisch bewustzijn zit in de lift. Nederlanders willen meer dan ooit weten wat hun cultuurhistorische wortels zijn en hoe hun eigen omgeving eruit zag; een paar honderd jaar geleden, in de tijd van onze grootouders én gisteren. Dat gegeven ligt ten grondslag aan de Achteruitkijkspiegel, een website die de geschiedenis van stad en streek op multimediale wijze ontsluit en tot leven brengt. Voorjaar 2008 ging in Enschede de eerste versie online. Interactieve geschiedenis De Achteruitkijkspiegel is een atlas met interactieve kaarten. Een fotoalbum. Een kroniek van de lokale geschiedenis. Maar bovenal: een uitnodiging aan de inwoners van een stad om hun eigen geschiedenis te schrijven. Via onderdelen als ‘draag bij’ of ‘wie weet?’ worden inwoners geprikkeld om hun eigen verhaal te vertellen of hun eigen foto’s te uploaden. Alle bijdragen kunnen worden gemodereerd door een webredactie, waarna deze na eventuele correctie voor iedereen toegankelijk zijn. Op deze manier schrijven inwoners mee aan het digitale stadsarchief. Thema’s De Achteruitkijkspiegel wordt gekenmerkt door een uitgekiende mix van media, zoals de toepassing van Google Maps, gedetailleerde informatie, historische achtergronden en fotomateriaal. Aan de hand van thema’s zoals monumenten, bedrijvigheid, bevolking en landschap reizen bezoekers terug in de tijd. Kozakken en Canadese Jeeps trekken aan hun oog voorbij. Ze zijn getuige van de opkomst en ondergang van plaatselijke notabelen en zien hoe de eerste palen van hun eigen woonwijk in de grond worden geslagen. Geschiedenis met emotie De Achteruitkijkspiegel richt zich niet alleen op de wapenfeiten uit de vaderlandse geschiedenis, maar belicht vooral de ‘kleine’ geschiedenis. Gebeurtenissen die om de hoek hebben plaatsgevonden. Bijdragen van historici zoals Dr. José de Kruif, als historica verbonden aan de Universiteit van Utrecht, zorgen ervoor dat de verhalen van buurtbewoners in een context worden geplaatst, dat persoonlijke en ‘officiële’ geschiedenis samen de drager worden van het grote stadsverhaal.


Gebaseerd op internationale standaarden Onder de motorkap van de Achteruitkijkspiegel ligt een systeem op basis van de internationaal erkende EAD-standaard voor digitaal archiveren. Hierdoor is het mogelijk om de Achteruitkijkspiegel naadloos te laten aansluiten op bijvoorbeeld bestaande nationale- en gemeentearchieven. Hierdoor worden tevens bijdragen van gebruikers gestandariseerd opgeslagen en zijn geen extra vertaalslagen nodig, waardoor extra kosten tot een minimum worden beperkt. Educatie en betrokkenheid De eerste Achteruitkijkspiegel werd ontwikkeld in Enschede en komt voort uit de wens van de gemeente om de stadsgeschiedenis de komende jaren digitaal te ontsluiten, en zo de bijzondere identiteit van de stad te benadrukken. Daarnaast leent de Achteruitkijkspiegel zich uitstekend voor educatieve toepassingen: als bron of achtergrondmateriaal voor publicaties, naslagwerk, inspiratiebron of lesmateriaal op lagere en middelbare scholen.

Homepage / Kaart / Geschiedenis


Een bijdrage plaatsen in 5 stappen

Meer informatie? De Achteruitkijkspiegel is een initiatief van Axis Media-ontwerpers, Eluxis en de gemeente Enschede. Wilt u meer weten over de Achteruitkijkspiegel in uw gemeente, bel dan met Axis en vraag naar Rob Dieleman: 053 – 480 28 70.

Communicatieadvies Tekst & redactie Websiteontwikkeling Grafisch ontwerp & webdesign Evenementorganisatie Fotografie Video & interactieve media Projectmanagement

Andere producten van axis • mybackoffice • digimap • zzp game • LEAN MANAGEMENT GAME Kijk op www.axis.nl > portfolio


Over Axis Met een team van 45 mensen vormen we een veelzijdig communicatie-ontwerpbureau, dat door het hele land actief is. Voor elke opdracht stellen we een team met één of meer specialisten samen. Daarbij maken we optimaal gebruik van de kennis en ervaring die bij Axis zijn samengebracht in uiteenlopende terreinen als onderwijskunde, bedrijfskunde, strategie, creativiteit, grafisch ontwerp, ICT, programmeren, tekstschrijven en projectmanagement. Mediakennis Als communicatie-ontwerpbureau waken we ervoor om direct in middelen of media te denken. Communicatiedoel en doelgroep bepalen welke media de boodschap uiteindelijk het beste dragen. Dat neemt niet weg dat Axis beschikt over een brede parate mediakennis, die we op elk gewenst moment kunnen inzetten. Crossmediaal of afzonderlijk. Digitaal of in print. In 3Danimatie of video. Axis heeft het allemaal in huis. Communicatie die raakt Of het nu gaat om het ondersteunen van een cultuurverandering, het ontwikkelen van een huisstijl of het creëren van een draagvlak voor besluitvorming: voor Axis staat effectiviteit in communicatie voorop. Onze uitingen zijn zonder uitzondering helder, prikkelend en doeltreffend. We raken onze doelgroep graag in hoofd én hart. Axis Amsterdam & Axis Eindhoven Sinds april 2009 heeft Axis een vestiging in Amsterdam. Met een talentvol nieuw team, een portie gepaste eigenzinnigheid en een onderscheidend exportproduct: Twentse nuchterheid. Vanuit Axis Amsterdam worden projecten in het westen van Nederland uitgevoerd, met als backoffice Enschede. Ook in Eindhoven, de vijfde stad van het land, is sinds juli 2009 een dependance van Axis gevestigd. Vanuit deze vestiging realiseert Axis uiteenlopende communicatie-oplossingen voor opdracht­gevers in Zuidoost-Nederland.

Gedreven en betrokken. Dat is Axis.


Axis Media-ontwerpers enschede /amsterdam /eindhoven roomweg 63 7523 bl enschede postbus 243 7500 ae enschede t 053 480 28 70 f 053 480 28 86 e info@axis.nl i www.axis.nl

ijburglaan 817 1087 cl amsterdam t 020 416 28 30 e info@axis.nl i www.axis.nl

achtseweg zuid 151 gebouw TQ3 - kamer 1.12 5651 gw eindhoven t 040 257 11 46 e info@axis.nl i www.axis.nl

De Achteruitkijkspiegel  
De Achteruitkijkspiegel  

Een tijdreis maken door je eigen wijk, het straatbeeld bekijken uit de tijd van postkoets en paardentram of het verhaal achter een monument...

Advertisement