Page 8

Zorgen in de vertraging De zorg voor mensen in palliatieve en terminale fase is werk voor specialisten. Verpleegkundige Gineke Driessen en EV-er Jennifer van Rooijen, allebei geschoold in palliatieve zorg, vertellen wat er bij deze zorg komt kijken. “Je gaat zorgen in de vertraging.”

Kwaliteit van leven Bij palliatieve en terminale zorg kijk je naar de kwaliteit van leven,” zegt Gineke Driessen. Zij is verpleegkundige in Hospice IJsselstein en heeft de post hbo-opleiding palliatieve zorg gedaan. Eerder werkte zij in Voorhoeve en De Bijnkershoek. “Waar liggen iemands behoeftes nog en wat is daar voor nodig? Daar speel je op in. Het is dus een andere manier van zorgen.” In de hospice bijvoorbeeld wordt per contactmoment gekeken welke symptomen er zijn en wordt samen met de gast bepaald wat voor hem of haar op dat moment belangrijk is. Gineke: “Zo is vermoeidheid één van de symptomen. Kan en wil een gast nog opstaan? Moet er überhaupt nog gewassen worden? En zo ja redt de gast de gehele verzorging of was je eerst de bovenkant van het lichaam en later op de dag de onderkant? Of maakt de gast de keuze om te douchen, maar heeft hierna meerdere uren rust nodig om bij te komen? Ook aan symptomen als pijn, misselijkheid en obstipatie moet je denken. Je kijkt dus naar de kwaliteit van leven op dat moment.”

8

De gasten in de hospice hebben een ‘wensdieet’. De kookvrijwilligers maken wat gasten willen eten, al is het maar een klein hapje. Het genieten van het eten staat voorop. In de hospice wordt ook gebruik gemaakt van complementaire zorg, zoals hand-/voetmassage, het luisteren naar muziek en het verspreiden van een bepaalde geur (etherische olie) in de kamer.

De praktijk Jennifer van Rooijen, EV-er op een somatische afdeling in De Bijnkershoek, heeft de scholing palliatieve zorg bij AxionContinu gedaan en is een van de experts. Zij heeft veel ervaring met terminale zorg. Hoe gaat dat in de praktijk?

Gineke Driessen

Profile for AxionContinu

Palliatieve zorg. Over kwaliteit van leven.  

Kwaliteit van leven. Daar gaat het om bij de zorg aan mensen die niet meer beter worden. Praten over de dood vinden veel mensen lastig. In d...

Palliatieve zorg. Over kwaliteit van leven.  

Kwaliteit van leven. Daar gaat het om bij de zorg aan mensen die niet meer beter worden. Praten over de dood vinden veel mensen lastig. In d...