Page 1

ODYS MP3-Player X50

Inhoud 1 Inhoud van de verpakking............................................2 2 Inleiding........................................................................3 3.1 3.2 3.3 3.4 3.5 3.6 3.7

Bedieningselementen ....................................................5 Batterijstatus..................................................................6 Gebruik van een micro-SD-kaart ...................................7 Driver installatie.............................................................8 Batterij via de USB-aansluiting opladen.........................9 Bestandsoverdracht MP3-speler - pc............................9 Verwijderen van de MP3-speler van de pc .................. 11

4 Bediening ...................................................................12 4.1 4.2 4.3 4.4 4.5 4.6 4.7 4.8 4.9 4.10 4.11 4.12

In- en uitschakelen ...................................................... 12 Muziek-modus ............................................................. 14 Foto-modus ................................................................. 16 Video-modus ............................................................... 17 FM Radio-modus......................................................... 18 Tekst-modus................................................................ 20 Spraakopname-modus (Voice-modus) ........................ 20 Spel-modus (Game) .................................................... 22 Systeeminstellingen (Settings) .................................... 22 Directe toegang tot bestanden (Explorer) .................... 26 Actualiseren van de MP3-speler (Firmware-Upgrade).......... 27 AVI Video-converteertool............................................. 28

5 Probleemoplossing ....................................................32 6 Technische gegevens ................................................34 7 Veiligheidsvoorschriften .............................................35 Garantievoorwaarden ................................................37

1

NL

3 Aan de slag ..................................................................5


ODYS MP3-Player X50

1

Inhoud van de verpakking

NL

Controleer of de inhoud van de verpakking overeenkomt met onderstaande lijst. Mocht de inhoud niet volledig zijn, neem dan contact op met uw dealer:

ODYS MP3-speler X50

USB-kabel

hoofdtelefoon

garantiekaart

cd-rom (driver + gebruikerssoftware)

gebruikershandleiding

2


ODYS MP3-Player X50

2

Inleiding

Geachte gebruiker, we danken u voor de aankoop van dit product. Lees deze gebruikershandleiding eerst zorgvuldig door, zodat u gebruik kunt maken van alle functies van het product en zodat wij een lange levensduur kunnen garanderen. Bewaar deze handleiding als naslagwerk. Dit product is een draagbare digitale audiospeler, waarmee u MP3- en WMA-muziekbestanden kunt afluisteren, spraakopnames kunt opnemen of een willekeurig bestand kunt opslaan. Met het moderne kleurenscherm kunt u ook digitale foto’s en video’s bekijken.

NL

Pas op Lees voor het gebruik van de MP3-speler de algemene veiligheidsvoorschriften in hoofdstuk 7 door. Lees vooral de aanwijzingen over het veilig beëindigen van de dataoverdracht tussen MP3-speler en computer in hoofdstuk 3.7 goed door.

Producteigenschappen • • • • • • • • • • • • •

2,4“ TFT kleurenscherm (320 pixel x 240 pixel) 260.000 kleuren snelle dataoverdracht via USB 2.0 ondersteunde formaten: MP3, WMA, WAV, JPEG, BMP, AVI ingebouwde lithium ion batterij energiespaarfunctie’s, helderheid en uitschakeltijd instelbaar muziek luisteren tijdens het lezen van een e-book of spel spelen gebruik als mobiele gegevensdrager mogelijk ondersteunt firmware-upgrade (mogelijkheid om functies uit te breiden met upgrade-software van het internet) Vivid Animations-menu met duidelijke symbolen en tekens voor een gebruikersvriendelijke, intuïtieve bediening verscheidene herhalings- en equalizermodi (3D surround) lyric-functie digitale spraakopname met de microfoon en spraakweergave meertalige menu’s beschikbaar

3


ODYS MP3-Player X50 Support URL: http://www.odys.de

NL

Op onze websites vindt u actuele informatie over deze MP3-speler, over onze andere producten en over de firma Aiptek. Eventuele upgrades voor deze MP3-speler vindt u eveneens op onze website. Mocht u vragen of problemen hebben, lees dan de FAQ’s op onze website of neem contact op met onze klantenservice onder support@odys.de.

4


ODYS MP3-Player X50

3 3.1

Aan de slag Bedieningselementen

Bekijk, voordat u de MP3-speler in gebruik neemt, de bedieningselementen goed. in/uit stand-by-knop / A-B / Toetsenblokkering

Beugel voor riemlus Menu-knop

M

VOL +terug 

vooruit

USB - connector

NL

2,4� Scherm

Microfoon

VOL − Aansluiting hoofdtelefoon

  Play-knop

ON / OFF

in/uit hoofdschakelaar

micro-SD-kaartslot

Toetsfuncties On/Off stand-by-knop : in-/uit-knop (Standby), A/B-herhaling, Toetsenblokkering (samen met de Play-knop indrukken) M (Menu-knop) : naar het menu gaan, selectie van opties/bestanden : volume verhogen (VOL +), vooruit : volume verlagen (VOL -), achteruit : snel vooruit, volgende bestand, keuze uit opties : snel terug, vorige bestand, uit het menu gaan Play-knop : weergave, pauze On/Off hoofdschakelaar: in-/uit-schakelaar (resetten van de MP3speler na functiestoringen of verkeerde bediening)

5


ODYS MP3-Player X50 Houd er rekening mee, dat het toestel moderne aanrakingsgevoelige knoppen heeft, welke men slechts licht dient te bedienen. Bij te sterk indrukken is geen goede knopfunctie mogelijk.

Beschrijving van de toetsbediening De toetsen kunnen op drie manieren bediend worden: kort indrukken, langer indrukken en ingedrukt houden. Voor de rest van de handleiding geldt dat de toets, als er geen verdere aanwijzingen staan, altijd kort ingedrukt moet worden.

NL

Kort indrukken: het effect treedt op na een korte druk op de toets. Langer indrukken: het effect treedt op als de toets ingedrukt wordt en gedurende 1-2 seconden vastgehouden wordt. Ingedrukt houden: het effect treedt, bij het indrukken tot het loslaten in bepaalde afstanden herhaaldelijk op, bijv. bij snel vooruit of snel terug.

3.2

Batterijstatus

De spanning van de interne oplaadbare batterij bedraagt 3,7 V. De laadtoestand van de batterij wordt met verschillende symbolen aangegeven, zodat u ongeveer kunt inschatten hoe lang u de MP3speler nog kunt gebruiken. In de loop van het gebruik loopt het weergegeven symbool langzaam leeg.

vol

ongeveer half vol

spoedig leeg

leeg

Het laadsymbool wordt leeg weergegeven als de batterij bijna leeg is. Dan moet het toestel weer opgeladen worden. De interne batterij kan via de USB-interface van de pc/USB-hub of met een separate USBvoedingsadapter (uitsluitend in het X50 Plus-pakket inbegrepen) opgeladen worden (zie hoofdstuk 3.5).

6


ODYS MP3-Player X50 De separate USB-voedingsadapter kan via onze website www.odys.de worden nabesteld. Voor de eerste ingebruikname de batterij geheel opladen. Het opladen van een batterij duurt ongeveer 3 tot 4 uur. Voor de eerste twee laadcycli dient de batterij ongeveer 8 uur te laden.

3.3

Gebruik van een micro-SD-kaart

Plaatsen van de kaart Om de micro-SD-kaart te plaatsen is uw blik op de voorzijde van de speler gericht en hanteert u de micro-SD-kaart met de contacten naar boven gericht volgens de afbeelding. M  

   

Schuif nu het kaartje in het kaartslot en druk met de vingernagel op het randje van de kaart totdat deze hoorbaar vastklikt. Verwijderen van de kaart Druk de kaart kort eenmaal naar beneden in het slot om hem hoorbaar te ontgrendelen. Verwijder of verwissel nu de kaart.

7

NL

Denk er aan dat de speler tijdens het opladen niet kan worden bediend.


ODYS MP3-Player X50 Uitsluitend micro-SD-kaarten tot 1 GB geheugen gebruiken. Een micro-SD-kaart is niet bij de levering inbegrepen. Zodra een micro-SD-kaart in het slot van de speler geplaatst is, geeft de pc bij een aanwezige USB-verbinding twee massa-opslagmedia aan: het interne geheugen van de speler en het geheugen van de micro-SD-kaart. Druk het kaartje niet te vast in het slot, anders kan het toestel beschadigd raken. Het kaartje dient normaliter licht geplaatst te kunnen worden.

NL

Niet proberen andere smalle voorwerpen in het slot te steken.

3.4

Driver installatie

• Schakel de hoofdschakelaar van de speler in (positie ON). • Sluit de MP3-speler via de meegeleverde USB-kabel op de computer. • De installatie van de driver wordt gestart. Onder Windows ME, 2000 en XP herkent de pc een nieuw hardware-apparaat (massaopslagapparaat) en installeert de betreffende driver automatisch. • Als er bij de installatie een fout optreedt, koppel dan de USB-kabel los, start het besturingssysteem weer op en sluit de USB-kabel opnieuw op de pc aan. Onder Windows 98SE moeten, voordat de MP3-speler op de pc wordt aangesloten, eerst de overeenkomstige drivers van de cd-rom geïnstalleerd worden.

8


ODYS MP3-Player X50 3.5

Batterij via de USB-aansluiting opladen

De interne oplaadbare batterij kunt u via de USB-aansluiting van uw computer, met een USB-hub met eigen stroomvoorziening of met een USB-voedingsadapter opladen. Maak de batterij van de MP3-speler eerst helemaal leeg voordat u de batterij voor het eerst oplaadt. Laad de batterij daarna volledig op. Alleen op deze manier kunt u gebruik maken van het volledige batterijvermogen. • Schakel de hoofdschakelaar van de speler in (positie ON). • Sluit de MP3-speler via de meegeleverde USB-kabel op de Stroomvoorziening.

NL

• Het opladen begint automatisch. Laad de batterij altijd volledig op (zie batterijsymbool in het display). • De toetsen van de MP3-speler zijn tijdens het opladen buiten werking. De looptijd van de batterij van de MP3-speler hangt sterk af van het ingestelde volume. Bij een hoog volume gaat de batterij minder lang mee. Afhankelijk van het soort afgespeelde bestand en de hoeveelheid knopbedieningen veranderd ook de beschikbare capaciteit van de batterij. Gebruik de energiebesparende functies voor het automatisch uitschakelen van het display en van de speler (hoofdstuk 4.9).

3.6

Bestandsoverdracht MP3-speler - pc

• Sluit de MP3-speler via de meegeleverde USB-kabel op de computer. • Open de Windows-Explorer of dubbelklik op Deze computer. • Selecteer de mappen of de bestanden die gedownload moeten worden en sleep deze naar het symbool voor de verwisselbare harde schijf van de MP3-speler (download in de root-directory).

9


ODYS MP3-Player X50 U kunt daarvoor ook zelf verschillende mappen aanleggen voor een eigen onderverdeling van uw bestandstypes in het geheugen van uw MP3-speler en de betreffende bestanden daar onderbrengen. • Controleer na het downloaden met een klik op het symbool voor de MP3-speler of de bestanden volledig gekopieerd zijn. • Het kopiëren van bestanden van de MP3-speler naar de pc (upload) gebeurt op dezelfde manier. Zodra een micro-SD-kaart in het slot van de speler geplaatst is, geeft de pc bij een aanwezige USB-verbinding twee massa-opslagmedia aan: het interne geheugen van de speler en het geheugen van de micro-SD-kaart.

NL

U kunt uw MP3-speler ook gebruiken om bestanden van willekeurig formaat te transporteren. Koppel tijdens de bestandsoverdracht of het formatteren nooit de USB-kabel van de MP3-speler los. Houd er rekening mee dat de inhoudsopgave van de speler maximaal 150 items (mappen en bestanden) kan beheren. Indien u meer bestanden wilt beheren, dan dient u submappen aan te maken. In deze sub-mappen kunnen naar believen bestanden worden opgeslagen.

Formatteren van het flash-geheugen Via het besturingssysteem van de pc: Open de Windows Explorer en klik met de rechter muistoets op het symbool van de verwisselbare harde schijf van de MP3-speler. Klik vervolgens in het contextmenu op de optie Formatteren.

10


ODYS MP3-Player X50 3.7

Verwijderen van de MP3-speler van de pc

• Meld de MP3-speler met de optie „Hardware veilig verwijderen” weer correct af van het besturingssysteem. en selecteer in het • Klik in de taakbalk rechts onder op het symbool dialoog-venster dat dan verschijnt de optie „USB-massaopslagapparaat – drive (X:) verwijderen”.

Onder Windows 98SE verschijnt er geen symbool in de taakbalk. Na afloop van de bestandsoverdracht kan de USBkabel gewoon losgekoppeld worden.

11

NL

• Vervolgens verschijnt de melding dat de hardware nu verwijderd kan worden.


ODYS MP3-Player X50

4 4.1

Bediening In- en uitschakelen

Inschakelen • Schakel de hoofdschakelaar van de speler in (positie ON). • Houd de stand-by-knop gedurende ca. één seconde ingedrukt tot de knoppen oplichten en een begroeting op het display verschijnt. Het display toont nu het hoofdmenu.

NL

• Als het toestel niet ingeschakeld wordt, laad dan de batterij via de USB-aansluiting op. Houd er rekening mee, dat de speler na het oplichten van de knoppen een moment nodig heeft om het hoofdmenu in het display weer te geven.

Naar een andere modus gaan via het hoofdmenu • Druk bij ingeschakelde MP3speler gedurende ca. 1 sec. de Menu-knop in om naar het hoofdmenu te gaan. Via het hoofdmenu heeft u toegang tot de verschillende modi en instellingen van de MP3-speler: Music, Photo, Video, FM Radio, Text, Voice, Games, Settings en Explorer. • Ga met de toetsen / naar de gewenste optie en bevestig met de Menu-knop. • Om terug te keren naar het hoofdmenu drukt u nogmaals gedurende ca. 1 sec. op de Menu-knop.

12


ODYS MP3-Player X50 Uitschakelen Houd de Stand-by-knop gedurende ca. drie seconden ingedrukt tot het scherm uitgaat. Dit kan vanuit elke modus gedaan worden. Der Player ist nun im Standby-Modus, in dem der Player jedoch noch einen geringen Stromverbrauch hat. Nutzen Sie die Standby-Funktion daher nur für kurze AusschaltPerioden, sonst wird die Batterie unnötig entladen.

Toetsenblokkering U kunt alle toetsen van uw MP3-speler blokkeren om te voorkomen dat het toestel per ongeluk bediend wordt (Muziek-, Video- en Voicemodus). • Toetsenblokkering activeren: Druk daarvoor tegelijkertijd op de Stand-by-knop en de Playknop . In het bovenste gedeelte van het display verschijnt vervolgens een klein Toetsenblokkering geactiveerd slotsymbool (muziek-modus). • Toetsenblokkering deactiveren: Druk opnieuw op deze toetsencombinatie om de toetsenblokkering weer op te heffen. Toetsenblokkering gedeactiveerd

Houd er rekening mee, dat de speler tegen schrijven beveiligd is als de toetsenblokkering geactiveerd is (geen mogelijkheid om gegevens op te slaan). Reset Bij functiestoringen kan de speler gereset en opnieuw gestart worden door de hoofdschakelaar uit- en weer in te schakelen (ON/OFF).

13

NL

Um den Player vollständig auszuschalten, schalten Sie den Hauptschalter aus (OFF).


ODYS MP3-Player X50 4.2

Muziek-modus

Overzicht scherm Het scherm geeft informatie over de actuele muziektitel, de speelduur en de systeeminstellingen. Hierna volgt een verklaring van de symbolen. Toetsenblokkering EQ visualisering / Lyric display

Titelnummer

3/59

NL

Huidige map Bestandsnaam / ID3-Tag Afgelopen duur van de weergave

Batterijstatus

256Kbps NOR

Equalizer

Resterende duur van de weergave van de huidige titel

-00:02:31

Weergaveduur grafisch Herhaalmodus

Bitrate

A/B-herhaling

Flash:\ Track01.mp3 00:01:52

Aantal titels in de huidige map

40 Weergave

Weergaveaard

Volume

Weergave, Vooruit, Terug, Pauze, Stop • Sluit de hoofdtelefoon aan op de aansluiting voor hoofdtelefoon en zet de MP3-speler aan. Selecteer in het hoofdmenu de muziekmodus en bevestig met de Menu-knop. • Druk de Play-knop in om de weergegeven muziektitel af te spelen. Informatie over het muziekbestand (ID3-tag) wordt vervolgens in het scherm weergegeven.

14


ODYS MP3-Player X50 • Druk tijdens de weergave kort op de Play-knop om de weergave stop te zetten (pauze). Om de weergave voort te zetten drukt u opnieuw op de Play-knop (Resume-functie). • Druk tijdens de weergave de toetsen / in en houd ze vast om snel vooruit of terug te spoelen tijdens een muziektitel. • Als u tijdens de weergave, de pauze- of stop-toestand de toetsen / kort indrukt, springt de weergave naar de volgende of vorige muziektitel. Volume regelen

NL

Verlaag of verhoog het volume door de betreffende toets voor volumeregeling / in te drukken en/of ingedrukt te houden. Het volume heeft 41 instelniveaus (0 … 40). Lyric-functie De MP3-speler ondersteunt de gelijktijdige weergave van de songtekst bij het afspelen van MP3-bestanden. De bestandsnaam van het separate lyric-bestand (*.lrc) moet dan met de bestandsnaam van het MP3bestand (*.mp3) overeenstemmen en het lyric-bestand moet in dezelfde map opgeslagen zijn. A/B-herhaling (Replay) Met deze functie kunt u een bepaald gedeelte van een muziekbestand herhalen door tijdens de muziekweergave het start- en eindpunt van dit stuk vast te leggen. • Druk tijdens de muziekweergave kort op de Stand-by-knop om het ). startpunt A van het stuk vast te leggen ( • Druk vervolgens bij het gewenste eindpunt B nogmaals de Stand-by). knop in ( • Het geselecteerde stuk wordt nu herhaald tot u voor de derde keer de Stand-by-knop indrukt.

15


ODYS MP3-Player X50 Het verwijderen van bestanden op uw speler is in hoofdstuk 4.10 beschreven. Bestanden en mappen kunnen ook gewist worden met de bestandsmanager van uw pc, mits de MP3speler via USB op uw pc is aangesloten.

4.3

Foto-modus

NL

Deze functie dient voor het weergeven van beelden in het verbrede JPEG-formaat. • Ga met de toetsen / naar de Foto-modus in het hoofdmenu en bevestig met de Menu-knop.

Pictures Music

• In het display worden vervolgens Pictures de mappen en beeldbestanden van Own Files de MP3-speler weergegeven Picture1.jpg (Browser). Als er geen bestanden te zien zijn is het geheugen van de MP3-speler leeg. • Met / kunt u door de mappen navigeren en het gewenste bestand uitzoeken. Om een map te openen, drukt u op de Menu-knop. Druk op de -knop om een map te verlaten. • Bevestig vervolgens nogmaals met de Menuknop om het gewenste muziekbestand te selecteren en af te spelen. • Druk de toetsen / kort in om de volgende of vorige foto weer te geven. • Druk kort op de Menu-knop om naar de browser terug te keren. • Om terug te keren naar het hoofdmenu drukt u nogmaals gedurende ca. 1 sec. op de Menu-knop.

16


ODYS MP3-Player X50 De ideale grootte van fotobestanden is 320 x 240 pixels. Andere groottes en aantallen pixels zijn ook mogelijk. De foto’s vullen dan echter niet het hele display. Het verwijderen van bestanden op uw speler is in hoofdstuk 4.10 beschreven.

Video-modus

Deze functie dient voor het weergeven van video in het AVI-formaat. • Ga met de toetsen / naar de Video-modus in het hoofdmenu en bevestig met de Menu-knop. • Net als in de Foto-modus kunt u nu de videobestanden selecteren en weergeven.

Video Playback Music

NL

4.4

Pictures Own Files Movie.avi

• Druk op / om het geluidsniveau te verhogen resp. te verlagen. • Druk kort op de Menu-knop om naar de browser terug te keren. Om terug te keren naar het hoofdmenu drukt u nogmaals gedurende ca. 1 sec. op de Menu-knop.

Om video’s te maken welke met uw speler kunnen worden afgespeeld, dient het op de cd meegeleverde videoconverteertool te worden gebruikt (hoofdstuk 4.12).

17


ODYS MP3-Player X50 4.5

FM Radio-modus

• Ga met de toetsen / naar de Radio-modus in het hoofdmenu en bevestig met de Menu-knop. • Druk op / om het geluidsniveau te verhogen resp. te verlagen. • Druk kort op de Menu-knop om naar het submenu te wisselen en selecteer hier een van de volgende functie’s.

87.0 MHz

108.0 MHz

Europa

40

NL

Manual (Handmatig zenderzoeken) Selecteer met de knoppen / stap voor stap een gewenste frequentie. Druk de /-knoppen in en houd ze vast om snel vooruit of achteruit te selecteren binnen de UKW-frequentieband. Preset (Selecteren van opgeslagene radiozender) Indien er zenders opgeslagen zijn, kan met / en de menutoets één van deze zenders geselecteerd worden. In het andere geval slaat u als volgt zenders op één van de 20 opslagplaatsen op: Mem (Zender opslaan) Selecteer Mem om de huidige zender op te slaan. • Druk op / om een vrije opslagplaats voor het kanaal voor deze zender te selecteren en bevestig met de Menu-knop. • Selecteer met / “Yes” of „No“ en bevestig met de Menu-knop. Del (Voorinstelling wissen) Selecteer Del om de opgeslagen zender te verwijderen. • Druk op / om het nummer van het kanaal die gewist moet worden te selecteren en bevestig met de Menu-knop. • Selecteer met / “Yes” of „No“ en bevestig met de Menu-knop.

18


ODYS MP3-Player X50 Auto (Automatische zenderzoekloop) Selecteer Auto om een automatische zenderzoekloop uit te voeren. De radiozenders die ontvangen kunnen worden, worden gezocht en opgeslagen (30 opslagmogelijkheden). Aansluitend kunnen de vooringestelde zenders in de preset-modus na elkaar met / gekozen worden. Pas op! Eventueel reeds voorheen opgeslagen zenders worden automatisch overschreven.

• Zoek een radiozender die u wilt opnemen. • Druk kort op de Stand-by-knop om naar het opname-display te wisselen. • Druk kort op de Stand-by-knop, om de to FM opname te starten. • Druk de Stand-by-knop in om de FM opname te onderbreken. Druk om de FM opname voort te zetten nogmaals de Stand-by-knop in. • Druk nogmaals de Menu-knop, om de FM opname stop te zetten. Daarna wordt de opname opgeslagen en het FM-radiomenu weer weergegeven. De opgenomen bestanden worden in de map „FM“ in WAVformaat opgeslagen. Hier geen MP3- of WMA-bestanden opslaan.

Radio-opname weergave • Als de MP3-speler zich in een andere modus bevindt, gaat u, zoals hiervoor beschreven, via het hoofdmenu naar de Muziek-modus. • Druk op de Menu-knop om het File-modus (browser) te openen. Navigeer naar het interne geheugen en open hier de map "FM". Met / kunt u het gewenste bestand selecteren en met de Menuknop weergeven.

19

NL

Record (Radio-opname)


ODYS MP3-Player X50 • Om terug te keren naar het hoofdmenu drukt u nogmaals gedurende ca. 1 sec. op de Menu-knop. Het verwijderen van bestanden op uw speler is in hoofdstuk 4.10 beschreven. Bestanden en mappen kunnen ook gewist worden met de bestandsmanager van uw pc, mits de MP3speler via USB op uw pc is aangesloten.

4.6

Tekst-modus

NL

Deze functie dient voor het weergeven van tekst in het TXT-formaat. • Ga met de toetsen / naar de Tekst-modus in het hoofdmenu en bevestig met de Menu-knop. • Net als in de Foto-modus kunt u nu de tekstbestanden selecteren en weergeven. • Druk kort op de Menu-knop om naar de browser terug te keren. Om terug te keren naar het hoofdmenu drukt u nogmaals gedurende ca. 1 sec. op de Menu-knop.

4.7

Spraakopname-modus (Voice-modus)

U kunt uw MP3-speler ook als digitaal dicteerapparaat gebruiken. Dan kunt u, als u bijvoorbeeld onderweg bent, belangrijke ideeën of gedachten opnemen.

MIC REC

status opname

Prepare…

tijd opname

00:00:00 REC0010.WAV

opnamekwaliteit

20

High Qu

-12:32:08

huidig bestand beschikbare opnametijd


ODYS MP3-Player X50 • Ga met de toetsen / naar de Voice-modus in het hoofdmenu en bevestig met de Menu-knop. Spraakopnames • Druk kort de Stand-by-knop in om de spraakopname te starten en spreek in de microfoon aan de bovenzijde van de MP3-speler.

• Om de spraakopname te beëindigen en op te slaan drukt u gedurende ca. 1 sec. op de Menu-knop. Het hoofdmenu wordt weer weergegeven. De opgenomen bestanden worden in de map „VOICE“ in WAV-formaat opgeslagen. Hier geen MP3- of WMAbestanden opslaan.

Spraakweergave • Als de MP3-speler zich in een andere modus bevindt, gaat u, zoals hiervoor beschreven, via het hoofdmenu naar de Muziek-modus. • Druk op de Menu-knop om het File-modus (browser) te openen. Navigeer naar het interne geheugen en open hier de map "VOICE". Met / kunt u het gewenste bestand selecteren en met de Menuknop weergeven. • Om terug te keren naar het hoofdmenu drukt u nogmaals gedurende ca. 1 sec. op de Menu-knop. Het verwijderen van bestanden op uw speler is in hoofdstuk 4.10 beschreven. Bestanden en mappen kunnen ook gewist worden met de bestandsmanager van uw pc, mits de MP3speler via USB op uw pc is aangesloten.

21

NL

• Druk de Stand-by-knop in om de spraakopname te onderbreken. Druk om de spraakopname voort te zetten nogmaals de Stand-byknop in.


ODYS MP3-Player X50 4.8

Spel-modus (Game)

• Ga met de toetsen / naar de Spel-modus in het hoofdmenu en bevestig met de Menu-knop. • Draai de speler 90° om met de wijzers van de klok mee. • Beweeg met / het blok naar links of rechts. • Draai de blokken met  en plaats ze met .

NL

• Om terug te keren naar het hoofdmenu drukt u nogmaals gedurende ca. 1 sec. op de Menu-knop.

4.9

Systeeminstellingen (Settings)

In de menu systeeminstellingen kunt u belangrijke systeeminstellingen van de MP3-speler wijzigen. • Ga met de toetsen / naar de Systeeminstellingen-modus in het hoofdmenu en bevestig met de Menu-knop. Onder het Setup-menu bevinden zich de submenu’s voor de systeeminstellingen Music, Radio, Record, Display, Auto Play Set, System, PowerOFF Time en Default Set. Ga met de toetsen / naar het gewenste submenu en bevestig met de Menu-knop. • Om terug te keren naar het hoofdmenu drukt u nogmaals gedurende ca. 1 sec. op de Menu-knop. U kunt ook de -knop voor het wisselen naar het eerstvolgende hogere menu-niveau gebruiken.

a) Muziek-instellingen Herhaalfuncties (Repeat mode) • Druk kort op de Menu-knop om naar het submenu Repeat te gaan. • Met / kunt u het gewenste mode (Once, Repeat One, Folder Once, Folder Repeat, All Once, All Repeat, Intro) selecteren. • Bevestig vervolgens nogmaals met de Menu-knop.

22


ODYS MP3-Player X50 Once: Herhaalt eenmaal het actuele bestand. Repeat One: Herhaalt het actuele bestand meerdere keren. Folder Once: Herhaalt eenmaal alle bestanden van de actuele directory. Folder Repeat: Herhaalt alle bestanden van de actuele directory meerdere keren. All Once: Herhaalt eenmaal alle bestanden. All Repeat: Herhaalt alle bestanden meerdere keren. Intro: Speelt alleen de eerste 10 seconden van ieder titel af.

• Druk kort op de Menu-knop om naar het submenu Play mode te gaan. • Met / kunt u het gewenste mode selecteren. • Bevestig vervolgens nogmaals met de Menu-knop. Herhaalt de titels conform de herhalingsmodus in de originele volgorde. Shuffle: Herhaalt de titels conform de herhalingsmodus in willekeurige volgorde. Order:

Equalizer-instellingen (Equalizer settings, EQ) • Druk kort op de Menu-knop om naar het submenu EQ te gaan. • Met / kunt u het gewenste geluid (Normal, 3D, Rock, Pop, Classic, Bass, Jazz, Custom EQ) selecteren. • Bevestig vervolgens nogmaals met de Menu-knop. Equalizer-gebruikersinstellingen • • • •

Druk kort op de Menu-knop om naar het submenu te gaan. Selecteer met / de te modificeren frequentieband. Wijzig met / de geselecteerde band. Equalizer-gebruikersinstellingen opslaan: Selecteer met / “Yes” en bevestig met de Menu-knop of breek de dialoog met “No” af.

23

NL

Weergave-aard (Play Mode)


ODYS MP3-Player X50 b) Radio-instellingen Stereo in/uit (Stereo switch) • Selecteer “On” om de zender in stereo te beluisteren. • Selecteer “Off” voor een betere ontvangst van zenders met een zwak signaal. FM Region Selecteer de regio, waarbinnen u de radio wenst te gebruiken (standaard is geselecteerd: Europa).

NL

c) Opname-instellingen (Record) Kwaliteit van de opname (REC Quality) Stel hier de gewenste bitrate voor de spraak-opname en de radioopname in. High Quality: neemt de bron met goede kwaliteit op (64 kbps). General Quality: neemt de bron met gemiddelde kwaliteit op (32 kbps). Geluidsniveau van de opname (REC Volume) Stel hier de gewenste geluidsniveau voor de opname in. Houd er rekening mee, dat een verkeerde instelling van het geluidsniveau het ingaande signaal kan storen.

d) Display-instellingen Automatisch uitschakelen de scherm (Backlight Time) Hier kunt u instellen hoe en hoelang de scherm na de laatste druk op een toets ingeschakeld moet blijven: 5 s, 10 s, 20 s, 30 s en „On“ (Always On). Met de instelling On blijft het display ingeschakeld. Helderheid (Brightness) Hier kunt u het gewenste display-helderheid instellen (5 instelniveaus).

24


ODYS MP3-Player X50 Uitschakel-modus (Backlight Mode) Selecteer hier “Normal” of “Power Save" (energie sparen).

e) Automatische weergave-instelling (Auto Play Set) Tekst Hier kan worden ingesteld, na welke tijdspanne het volgende blad in de tekst-modus wordt weergegeven (1 - 5 seconden). Jpeg

NL

Hier kan worden ingesteld, na welke tijdspanne het volgende foto in de Foto-modus wordt weergegeven (1 - 5 seconden).

f) System-instellingen Spraak (Language) Op dit menuniveau legt u de gewenste taal vast: Chinese (simple), Chinese (trad.), English, Korean, Japanese, Spanish, French, German, Italian, Portuguese, Greek Informatie (About) Hier vindt u informatie over de volgende systeemgegevens: - actuele firmware-versie - productiedatum - gebruikte en totale geheugenruimte van het interne geheugen - gebruikte en totale geheugenruimte van de externe geheugenkaart Firmware-actualisering (Upgrade) Update de firmware van de speler zodra een nieuwe firmware ter beschikking is. • Selecteer met / “Yes” of „No“ en bevestig met de Menu-knop.

25


ODYS MP3-Player X50 • Sluit de MP3-speler via de meegeleverde USB-kabel op de computer. Volg de aanwijzingen in hoofdstuk 4.11 op.

g) Automatisch uitschakelen (PowerOFF Time) Bij het automatisch uitschakelen wordt het toestel, om energie te sparen, automatisch uitgeschakeld, als binnen de vastgelegde tijd (eenheid: minuten) in stopgezette toestand geen toetsen worden ingedrukt. Deze functie is tevens als Sleep Timer te gebruiken. • Selecteer één van de volgende waarden: 10 min., 15 min., 30 min., 120 min. en Off (standaard).

NL

• Bevestig vervolgens met de Menu-knop.

h) Waarden terugzetten op fabrieksinstelling (Default Set) Met deze optie kan het toestel teruggezet worden in de standardinstellingen (factory settings). • Selecteer met / “Yes” of „No“ en bevestig met de Menu-knop. Met "Yes" zet u het toestel naar de standaardinstellingen terug of breek de dialoog met “No” af.

4.10 Directe toegang tot bestanden (Explorer) In de Explorer-modus kunt u de bestanden die op de MP3-speler zijn opgeslagen direct wissen of weergeven. • Ga met de toetsen / naar de Explorer-modus in het hoofdmenu en bevestig met de Menu-knop. • Met / kunt u door de mappen navigeren en het bestand, die gewist moet worden selecteren. Selecteer het interne geheugen of de micro-SD-kaart. Om een map te openen, drukt u op de Menu-knop.

26


ODYS MP3-Player X50 • U kunt ook de -knop voor het wisselen naar het eerstvolgende hogere mappen-niveau gebruiken. • Druk kort op de Menu-knop, om een gemarkeerd bestand weer te geven. • Met behulp van de Stand-by-knop en // kunt u nu het gemarkeerde bestand (Yes) of de dialoog afbreken (No). Bevestig vervolgens met de Menu-knop.

De toegang naar bestanden, welke op de micro-SD-kaart staan, is slechts mogelijk indien de kaart in het slot geplaatst is.

4.11 Actualiseren van de MP3-speler (Firmware-Upgrade) U kunt de systeem-firmware voor deze MP3-speler met de tools op de computer actualiseren en beheren. • Installeer de firmware-upgrade-tool. • Maak de upgrade mogelijk via de betreffende optie binnen systeeminstellingen (zie hoofdstuk 4.9 System-Settings – Systeeminstellingen). • Sluit de MP3-speler via de meegeleverde USB-kabel op de computer. • Voer het actualiseringstool voor de MP3-speler op de computer uit. Klik op de button “Open” en selecteer de correcte firmware. • Klik op “Update” en start de firmware-update. • Koppel de USB-kabel vervolgens weer los.

27

NL

Bestanden en mappen kunnen ook gewist worden met de bestandsmanager van uw pc, mits de MP3-speler via USB op uw pc is aangesloten.


ODYS MP3-Player X50 De firmware-actualisering wordt voor het verbeteren en optimaliseren van de capaciteit van de MP3-speler gebruikt. Zonder firmware-actualisering wordt de normale werking van de MP3-speler niet negatief beïnvloed. In sommige gevallen kunnen firmware-actualiseringen door verkeerd gebruik tot fouten leiden! Lees voor de actualisering de aanwijzingen zorgvuldig door.

NL

De firmware-actualiseringen van de MP3-speler zijn niet voor andere spelers geschikt en andere actualiseringen zijn niet voor deze speler geschikt. Gebruik opvolgende updatebestanden uitsluitend van onze website www.odys.de. Indien op deze website geen firmware-updates gepresenteerd worden, zijn voor uw toestel geen updates noodzakelijk. De garantie vervalt, zodra u niet - door ons ondersteunde firmware-versies gebruikt. Een firmware-update is slechts dan noodzakelijk, als het toestel niet meer functioneert en bepaalde software-fouten opgelost dienen te worden.

4.12 AVI Video-converteertool Start het bestand „Video Convert.exe“ dat op de cd-rom staat (dubbelklik). U installeert hiermede de AVI-converter 3.0 op uw systeem. Deze software comprimeert de bestandgrootte en optimeert de video voor de weergave op uw speler. Volg de volgende stappen op om een video te converteren:

28


ODYS MP3-Player X50

NL

1 1. Selecteer “Add� om een bestand aan de converteringslijst toe te voegen.

2. De resolutie is standaard op 320 x 240 ingesteld, welke met de display-resolutie van de speler overeenkomt. 3. Vul de bestandsnaam van de te converteren video in.

29


ODYS MP3-Player X50

2 3 4 5 6

7

8 NL

9 4. 5. 6. 7. 8. 9.

Selecteer de plaats waar de video opgeslagen moet worden. Kies een bestandsnaam voor de te converteren video. Leg de gewenste videokwaliteit vast. Leg het gewenste weer te geven geometrieformaat vast. Leg de starttijd en het te converteren tijdsbestek vast (Scope). Klik op “Save”, om het uitgangsbestand aan de converteringslijst toe te voegen. 10. Voeg, naar behoefte, meerdere bestanden aan de converteringslijst toe. 11. Start het converteren („Convert Now“) en wacht tot de convertering volledig afgesloten is (100 %). Navigeer nu naar het export-bestand op uw pc en copiëer het geconverteerde bestand op uw speler.

30


ODYS MP3-Player X50

12

11

NL

10

Ondersteunde formaten: avi, wmv, mpg, vob, rm, dat Gebruik uitsluitend deze video-converter. CopiĂŤer niet uw normale video-bestanden op de speler. De speler kan ze waarschijnlijk niet weergeven.

31


ODYS MP3-Player X50

5

Probleemoplossing Oorzaak en oplossing Controleer of de accu voldoende opgeladen is. Controleer of de MP3-speler ingeschakeld is. Is de hoofdschakelaar ingeschakeld?

Via de hoofdtelefoon is niets te horen.

Controleer of het volume boven nul staat en of de hoofdtelefoon goed aangesloten is. Zorg ervoor dat de hoofdtelefoon niet vuil is. Bij slechte MP3-bestanden zijn verschillende geluiden te horen, ook als er geen muziek kan worden weergegeven. Controleer of de bestanden volledig zijn. Gebruik, als controle, een andere hoofdtelefoon.

Op de weergave worden onbekende tekens weergegeven.

Controleer of u de juiste taal gekozen heeft.

Muziek kan niet, zoals gewoonlijk gedownload worden.

Controleer of de driver correct ge誰nstalleerd is. Controleer of de USB-kabel beschadigd is en of het toestel op de USB-poort aangesloten is. Controleer of er voldoende geheugen beschikbaar is. Controleer of de toetsenblokkering niet is geactiveerd.

Es kommt keine USBVerbindung zum PC zustande.

Kabel/stekkerverbinding met pc controleren, Windows-systeemconfiguratie en USB-driver controleren. Pc opnieuw starten, USB-kabel loskoppelen en opnieuw aansluiten, driver opnieuw installeren Blijft de storing optreden, neem dan contact op met de klantendienst.

NL

Problemen Het toestel functioneert niet.

32


Het toestel is niet meer te bedienen.

Gebruik de reset-functie van de speler.

De speler schakelt na korte tijd uit of kan niet worden ingeschakeld. De USB-verbinding functioneert echter.

Batterij volledig opladen (3 – 4 uur) Indien de speler langere tijd niet is gebruikt, raden wij aan de eerste twee oplaadcycli gedurende 8 uur te laten plaatsvinden.

NL

ODYS MP3-Player X50

33


ODYS MP3-Player X50

6

Technische gegevens

Geheugencapaciteit intern

512 MB, 1 GB, 2 GB Geïntegreerd flash-geheugen

Formaten

MP3, WMA, WAV, JPEG, BMP, AVI

NL

Voice recording

Opnameformaat WAV Opnametijd

Batterij

Polymer-ion

Batterijcapaciteit

ca. 5 uur

Stroomvoorziening extern

USB

ca. 32 uur (512 MB)

Afmetingen

80 mm x 47 mm x 10 mm

Temperatuurbereik

-5 … 40 °C

Scherm

2,4 “ TFT (320 x 240 Pixel) 260.000 kleuren

USB-type

USB 2.0

Signaalruisverhouding

> 85 dB

Hoofdtelefoonuitgang

2 x 10 mW

Taal

Chinese (simple), Chinese (trad.), English, Korean, Japanese, Spanish, French, German, Italian, Portuguese, Greek

34


ODYS MP3-Player X50

7

Veiligheidsvoorschriften

Dit is een betrouwbaar product is. Toch is het verstandig de volgende aanwijzingen en waarschuwingen door te lezen. • Stel het toestel nooit bloot aan extreme kou, hitte, vocht, direct zonlicht of een stoffige omgeving. Storingen en beschadigingen kunnen het gevolg zijn. • Gebruik het toestel niet in extreem droge omgevingen. Zo vermijdt u elektrostatische ladingen.

NL

• De MP3-speler niet schudden of aan harde stoten blootstellen. Als de MP3-speler valt kan hij beschadigd raken. Zet geen zware voorwerpen op het toestel. • Laad de interne batterij van het toestel op tijd op. • Bedien de MP3-speler niet tijdens het besturen van een voertuig. • Druk nooit tegelijkertijd twee toetsen in en ga voorzichtig met het scherm om. • Draag de MP3-speler niet samen met andere metalen voorwerpen (munten of sleutels) in uw broekzak. • Reinig het toestel alleen met een zachte, droge doek en gebruik om het toestel te reinigen geen vluchtige substanties, zoals oplosmiddelen om beschadigingen aan het oppervlak te voorkomen. • Open nooit de behuizing van het toestel en probeer niet het toestel te repareren of te veranderen. • Onderbreek nooit de USB-verbinding tussen de MP3speler en de pc tijdens een bestandsoverdracht of het formatteren van het geheugen. Sluit de MP3-speler correct af bij het besturingssysteem van de pc. Anders kunnen gegevens verloren gaan en storingen optreden.

35


ODYS MP3-Player X50 Afvoerinstructie

NL

Gooi a.u.b. eventueel defecte MP3-spelers niet bij het normale huisafval (wegens interne batterij). Breng het defecte toestel naar uw speciaalzaak of naar een geschikte inzamelplaats. Daarmee maakt u een milieuverantwoorde afvoer mogelijk.

36


ODYS MP3-Player X50

Garantievoorwaarden

NL

De volgende garantievoorwaarden bevatten de voorwaarden en omvang van onze garantievergoeding en laten onze wettelijke en contractuele garantieverplichtingen onaangetast.

1. Wij verhelpen kostenloos, overeenkomstig de volgende voorwaarden, schade of gebreken aan het product, die aanwijsbaar door een fabricagefout veroorzaakt worden, voor zover ze onmiddellijk na vaststelling en binnen 24 maanden na aankoopdatum door de eindverbruiker worden gemeld. De garantie betrekt zich niet op batterijen en andere onderdelen die verbruiksgoederen zijn, breekbare onderdelen, zoals glas of kunststof en defecten als gevolg van normale slijtage. Een garantieverplichting ontstaat niet als gevolg van kleine afwijkingen van de voorgeschreven toestand, die voor de waarde en het gebruik van het product irrelevant zijn, als gevolg van schade door chemische of elektrochemische invloeden, water en algemene abnormale omstandigheden. 2. De garantievergoeding geschiedt zodanig dat gebrekkige onderdelen naar ons oordeel kosteloos gerepareerd worden of door goede onderdelen vervangen worden. AXDIA behoudt zich het recht op inruiling tegen een gelijkwaardig reserveapparaat voor, voor zover het ingezonden product niet binnen een redelijke termijn en tegen redelijke kosten gerepareerd kan worden. Het product kan tevens tegen een ander gelijkwaardig model worden ingeruild. Reparaties ter plaatse behoren niet tot de garantievergoeding. Vervangen of ingeruilde onderdelen gaan over in ons eigendom. 3. De garantieclaim vervalt als er reparaties of ingrepen door personen worden uitgevoerd die hiervoor van ons geen toestemming hebben gekregen of als onze producten met accessoires of toebehoren worden uitgerust die niet op onze producten zijn afgestemd. 4. Na garantievergoedingen wordt de garantietermijn niet verlengd en wordt er geen nieuwe garantietermijn verleend. De garantietermijn voor ingebouwde reserveonderdelen loopt af met de garantietermijn voor het hele product. 5. Verdergaande of andere eisen, in het bijzonder vergoeding van schade aan onderdelen die niet bij het product horen – voor zover aansprakelijkheid niet wettelijk verplicht is – is uitgesloten. Wij zijn dus niet aansprakelijk voor elke soort toevallige, indirecte of anderssoortige gevolgschade dan ook, die leidt tot beperkingen in het gebruik, gegevensverlies, winstderven of uitval.

Indienen van een garantieclaim 1. Om een beroep te doen op de garantieservice, dient u via e-mail, fax of telefoon (contactgegevens zie onder) contact op te nemen met het AXDIA Service-Center. U kunt ook gebruik maken van ons serviceformulier op onze website of op de achterzijde van de garantievoorwaarden. 2. Het AXDIA Service-Center zal proberen uw probleem vast te stellen en te verhelpen. Als u voor garantie in aanspraak komt, ontvangt u een RMA-nummer (Return Material Authorization) en dient u het product naar AXDIA te sturen.

37

NL

Wij geven garantie voor onze producten overeenkomstig de volgende voorwaarden:


ODYS MP3-Player X50 ATTENTIE: AXDIA accepteert alleen zendingen die voorzien zijn van een RMA-nummer. Voor het inzenden van het product dient op het volgende gelet te worden: 1. De zending dient franco huis, verzekerd en in een geschikte transportverpakking verstuurd te worden. Er mag geen toebehoren bij het product verpakt zijn (geen kabels, cd’s, geheugenkaarten, handboeken, etc.), indien door AXDIA Service-Center niet anders bepaald. 2. Het RMA-nummer dient zichtbaar en leesbaar op de buitenkant van de verpakking vermeld te zijn. 3. Er dient een kopie van het aankoopbewijs als garantiebewijs bijgevoegd te worden. 4. Na ontvangst van het ingezonden product verleent AXDIA garantie overeenkomstig de garantievoorwaarden en stuurt het product franco huis verzekerd retour.

NL

Buiten de garantie AXDIA kan een serviceclaim buiten de garantie weigeren. Als AXDIA instemt met een service buiten de garantie, dan worden alle reparatie- en transportkosten in rekening gebracht. AXDIA accepteert geen zendingen die niet van een door AXDIA verstrekt RMA (Return Material Authorization) voorzien zijn.

[Telefoontarief naar Duitsland, afhankelijk van de betreffende aanbieder]

38

/BA_mp-x50_nl  

http://www.odys.de/downloads/manuals/BA_mp-x50_nl.pdf

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you