Page 1

CANTILEVER HOUSE A N A R C H I T E C T U R A L V I S U A L I S AT I O N C O N C E P T

By Guilherme Pinheiro


INTRODUCTION TO MAKE AN UNIQUE 3D CONCEPT, IT IS IMPORTANT TO UNDERSTAND THE LANDSCAPES RELATIONSHIP TO CLIMATE AS WELL AS THE DIGITAL TOOLS THAT CAN BRING IT TO LIFE. THIS INTERACTION ENRICHES MY DESIGN PROJECTS BY CREATING EXCLUSIVITY AND EXPLORES THE ART OF STORYTELLING THROUGH IT’S 3D VISUALS. AS AN ARCHITECT AND URBAN PLANNER WITH MORE THAN 10 YEARS OF EXPERIENCE DEDICATED TO THE ARCHVIS INDUSTRY, I BELIEVE IT IS ESSENTIAL TO CREATE MY OWN CONCEPTUAL PROJECTS IN ORDER TO IMPROVE SKILLS. FOR THIS REASON, I’VE CHOSEN TO FULLY DESIGN THE ‘CANTILEVER HOUSE’ FROM CONCEPTUALISATION OF THE EXTERIOR FORMS TO ALL OF INTERIOR DESIGN & STYLING. I ALSO EXPLORED THE PROJECT AS A VIRTUAL PHOTOGRAPHER FINDING OUT THE BEST LIGHTING AND CAMERA COMPOSITIONS. THE ‘CANTILEVER HOUSE’ IS A NON-COMMISSIONED PROJECT DEVELOPED FOR SAINT GALLEN, IN NORTHEASTERN SWITZERLAND, WHERE THE PICTURESQUE ENVIRONMENT MAKES FOR CHALLENGING BUT SELF-PLEASING EXERCISE. ARCHITECTURAL VISUALISATION IS MY PASSION. I’VE CREATED THIS BOOK TO SHOWCASE THE IMAGERY PRODUCED AND INFORM YOU ABOUT THE CONCEPT. I HOPE YOU LIKE IT.

GUILHERME PINHEIRO

2

l Cantilever House


Cantilever House l

3


4

l Cantilever House


ARCHITECTURE SET ATOP A HILL AND OVERLOOKING THE SWISS ALPS, THIS HOUSE READS AS AN ELONGATED GEOMETRIC FORM THAT CONTRASTS AGAINST THE NATURAL LANDSCAPE. THE RELATIONSHIP STARTS FROM THE STREET ENTRY, WITH A TIMBER CLADDED PLINTH CANTILEVERED OVER A SUBMERGED CONCRETE BLOCK BASE, ANNOUNCING MOUNTAIN VIEWS. A MINIMAL DESIGN LOOK HIDES THE INTIMATE LIVING SPACE SECLUDED INTO THE WOODS BRINGING A FEELING OF WARMTH AND COMFORT. TAKING POSSESSION OF ITS LANDSCAPE AND SETTING AGAINST THE SNOWY SURROUNDING, THE HOUSE IS A DYNAMIC COMPOSITION OF TWO CONCRETED LONG RECTANGULAR FORMS.

Cantilever House l

5


6

l Cantilever House


Cantilever House l

7


8

l Cantilever House


Cantilever House l

9


10 l Cantilever House


LANDSCAPE CLIMATIC EXTREME IS EVIDENT ON THIS CONCEPTUAL ENVIRONMENT. DRIED TREES THROUGH A WINTER SEASON ENVELOPES THE SITE LOCATED BETWEEN SNOWY MOUNTAINS. THIS IS A LANDSCAPE OF GREAT DRAMA. THE HOUSE AND ITS PLACEMENT ON THE TERRAIN IS AN ABSTRACTION OF THE CONTEXTUAL HILLY AND COLD SURROUNDS.

Cantilever House l 11


12 l Cantilever House


Cantilever House l 13


14 l Cantilever House


Cantilever House l 15


16 l Cantilever House


INTERIOR STYLING BEING CONTEMPORARY AND MINIMAL, THE FURNITURE SELECTION AND DECORATIVE PIECES WERE CHOSEN TO FIT THE DESIGN AS WELL AS MY PERSONAL TASTES. FOLLOWING A DESATURATED COLOUR PALETTE, THE USE OF RAW MATERIALS EMBRACES THE ARCHTECTURAL LANGUAGE AND GIVES A TOUCH OF PERSONALITY AND SOPHISTICATION. ON THE BEDROOM, DETAILS WITH TIMBER TONES AND BRASS ELEMENTS WARM UP THE SPACE, MAKING IT CONFORTABLE AND WELCOMING. TEAMED WITH A MODERN DANISH DESIGNED CHAIR, THE WOOD FLOORING WORKS TO GROUND THE MODERN BROWN LEATHER SOFA ON THE LIVING ROOM.

Cantilever House l 17


18 l Cantilever House


Cantilever House l 19


20 l Cantilever House


Cantilever House l 21


22 l Cantilever House


Cantilever House l 23


24 l Cantilever House


Cantilever House l 25


26 l Cantilever House


Cantilever House l 27


28 l Cantilever House


Cantilever House l 29


30 l Cantilever House


THANK YOU! I HOPE YOU ENJOYED THIS CONCEPTUAL WORK. IF YOU HAVE ANY QUESTIONS OR WANT TO COLLABORATE WITH ME, PLEASE GET IN TOUCH THROUGH MY CONTACTS BELOW. SPECIAL THANKS TO MY BUSINESS PARTNER ALEXANDRE MENESES AND MY FRIENDS JAMES DODD, ANDRÉ SCARPA, DAVID SPITTLE, SANTI NILSSON, AND PHILIP ALDER. SUPER SPECIAL THANKS TO MY BELOVED WIFE STELLA MARES FOR ALL THE SUPPORT DURING THE PROCESS, GIVING THOUGHFUL OPINIONS AT EVERY STEP ALONG THE WAY. GUILHERME PINHEIRO

SOFTWARES

Autodesk 3D Studio max Corona Renderer Exlevel growfx Itoo Forest Pack Adobe Photoshop Adobe Indesign

GET IN TOUCH

guilherme@ax2studio.com

WEBSITE AND SOCIAL MEDIA LINKS BELOW

Cantilever House l 31


- ax2studio.com -

Profile for AX2 Studio

Cantilever House  

Advertisement