Issuu on Google+

SANDNES / LANTERN

AWP + AtelierOslo

6


72


SANDNES / LANTERN

Project: NORWEGIAN WOOD / THE LANTERN PAVILION Address: Langgata, Sandnes, Norway Area: 140m2 lantern / 2500 m2 public realm Number of floors 1 Volume: 900m3 Energy: Type of project: Public space. Pavillion in Langgata, main street of Sandnes Planned: 2006-2008 Built: Finished in November 2008, Ground: 2010 Client: Sandnes Municipality Architect: AWP(leading consultant) /Atelier Oslo Structural engineer: Kristoffer Apeland AS Credit Photo: Thomas Liu, AWP/ATELIEROSLO Nominated for the Mies Van der Rohe Prize , Barcelona Currently exhibited in New York / ÂŤNordic Models + Common GroundÂť Sandinavia House, 58 Park Avenue, NY 10016

In order to get the most functional space, the project

In order to get the functional covers thetolargest areamost allowed. In order get thepossible most functional space, the project

space, the project covers the largest possible area allowed.

covers the largest possible area allowed.

The structure is positioned to create

A continuous floor creates a flexible space.

AA continuous continuous floor creates a flexible floor creates a flexible space. space.

The positions of columns create a se-

Columns create benches, and are tilted to give lateral

The project has a transparent structure in order to give

Columns create benches, and are tilstability. Columns create benches, and are tilted to give lateral

The project hasstructure a transparent structunatural light under the shelter. The project has a transparent in order to give

stability.

natural light under the shelter.

ted to give lateral stability.

The structure has height so that it cat-

re in order to give natural light under the shelter.

The structure is positioned to create visibility. visibility.

The positions of create a sequence of overlapping quence ofcolumns overlapping spaces.

The structure height soand that it catches sunlight and ches has sunlight creates visibility.

The structure is positioned to create visibility.

spaces. The positions of columns create a sequence of overlapping

creates visibility. The structure has height so that it catches sunlight and

The translucent glass pattern and the at night. lantern effect at glass night.pattern and the structure creates a The translucent

spaces.

creates visibility.

lantern effect at night.

The translucent glass pattern and the a structure creates a structure lanterncreates effect


1. PREVIOUS STATE Lanternen Atelier Oslo - AWP Sandnes, Norway

32

Longitudinal-section Atelier Oslo - AWP -21

The second fastest developing city in Norway, Sandnes, lacked a defined identity an appropriate, recognizable xxx xxx xxx xxx xxx xxx section image of its urbanity. The city is stronglyLongitudinal affected by its railroad tracks splitting it in two poles, both in termsCross ofsection architectural dimensions and typologies and in terms of social uses. The historical part up hill is denser and conveys the values of domestic life: small wooden houses and small shops. The modern extension of the city towards the harbour has a wider scale and is more open though less welcoming. The issue of scale is the heart of our proposal for the historical part on the « amphi » location in Langgata, the main pedestrian road. The square’s relatively narrow dimensions were not up to the symbolic needs of this unique space, and the wish to reinforce its importance for the city’s attractivity. The starting point would be a redefinition of what public space is about: the collective spirit. We believed the people of Sandnes deserved a strong, clear but also delicate image of their urban reality: homely but looking at the future. 33

2. AIM OF THE INTERVENTION When Sandnes and Stavanger were chosen as cultural capitals of Europe 2008, the Norwegian Wood competitions were launched to promote innovative, sustainable timber architecture contributing to make the region an international display window for innovative and environmentally friendly architecture. Sandnes asked for the design a new square and a sculptural object in wood in pedestrian Langgata aiming at revitalizing the area, and creating a place where many different activities could take place: a meeting point, markets, informal music concerts and other happenings. A place able to shelter, invite and invent more social events. Since the site is visible from afar, it was essential to create an object that could be experienced from distance and reveal the square. This public Lantern aimed at providing a space where to enjoy light and weather changes if nothing else takes place. And if there is always something happening, on account of the Lantern, more will happen: creativity calls for creativity. The international competition was won by the French-Norwegian team AWP + Atelier Oslo. The proposal used the iconographic shape of and old wooden house. By the redefinition of its traditional construction and by making it glow in the dark, a new landmark for the city was created. A new ground has been opened. The Lantern proposal displays an open roof of such dimension that it becomes the symbol of this binary city. This roof is the motive of a house shell: a symbol of the old city upscaled to the new city’s dimensions, dealing with the Norwegian wood ancient architecture motives to design a contemporary object.

Lanterne Atelier O Sandnes


The Lantern is: // a manifest for public space design : not just a decoration, but an urban strategy; // a tree-like shaped structure creating a micro-climate, a welcoming urban micro-forest ; // an inspiring atmosphere to sustain the existing practices and encourage new experiences. Elements

Glass cladding Page xx

3. DESCRIPTION OF THE INTERVENTION Glass

Roof structure Page xx

Columns Page xx

Concrete base Page xx

The glass panels are mounted in an overlapping pattern, as in a traditional slate roof. The overlap incorporates eventual movement between the panels. This allows the glass to be mounted directly onto the wooden structure, avoiding the typical steel profiles and substructure. A translucent pattern is printed on the panels, to both capture the light, and let it through to play in the wooden structure beneath. A light, abstract feeling is achieved, adding to the depth and reflection qualities of the whole.

Roof As well as having an iconographical and recognizable shape, the roof provides an ever-changing experience for the daily passers by. The roof stretches out to capture the sun; light is filtered through the depth and translucency of the structure. In rainy weather rolling clouds are reflected in the glass. At night, the whole pavilion glows like a lantern. An abstract and lightweight sensation is achieved through the uniform structure, where there is no division between primary and secondary elements. 85

It is a double grid made solely of 90x90mm wood members. Where needed, additional elements are added within the system. The material of the roof construction is laminated pine with steel reinforcement in the joints.

Columns The roof is held up by four groups of columns, creating a flexible space, open for different interpretations and activities. The columns are individual and sculptural, and in contrast to the simple shape of the roof, create different informal spaces. In some places the columns turn into benches when meeting the ground. The columns are withdrawn from the edge of the roof, both to be protected from the rain, but also to blur the sensation of when the users are covered or not. With inspiration from gothic principles, the continuity of the structure is shown from the ground to the roof. The material is massive oak with steel reinforcement in the joints.

Ground The ground has been designed as a carpet offering the base for the most varied uses. This carpet is made of different samples of resistant concretes, based on different ways of building in this climate.


60

61

41


19


AWP

Office for territorial reconfiguration 25, rue du Henry Monnier – 75009 Paris – tel : + 33 (0)1 46 54 10 03 awp@awp.fr – www.awp.fr & www.world-architects.com/awp/

Partners Alessandra Cianchetta Marc Armengaud Matthias Armengaud Employees 10 Established 2003 Affiliated office AWP-HHF co/HHF Allschwilerstrasse 71 4055 Basel Switzerland Fields of Activity Architecture Landscape Architecture Master Planning Design Public Space Urban research OVERVIEW / AWP is an award winning interdisciplinary office for territorial reconfiguration and design. It is based in Paris and Basel (AWP-HHF) and develops projects internationally working on a wide variety of programmes : architecture, landscape design, strategic planning, urbanism. These projects only differ in terms of context and scale but share the same values and visions: hospitality, beauty, an innovative confrontation between symbol and uses and a renewed relationship between architecture and landscape. Our portfolio of clients includes several european cities, metropolitan and regeneration authorities, cultural institutions and developers. Among relevant works: the French Pavilion for the Architecture Biennale in Sao Paulo (Brazil), the Lantern pavillon in Sandnes (Norway) the sculpture park for the LAM, Museum of Modern, Contemporary and Outsider Art, Fr (France), the enlargement of a water purification plant (Evry, France 2003-12), a 230ha strategic planning project for the Praille Acacias Vernets sector (Geneva, Switzerland, 2009-ongoing, with HHF), the public realm redesign of Capodichino airport, (Naples, Italy, with RSH-P). AWP also curates and designs exhibitions for major cultural institutions (such as the GAMC, City of Architecture and Heritage and Pavillon de l’Arsenal, Paris – Fondazione Adriano Olivetti, Rome) and write regularly books and essays. The three partners have exhibited their work and lectured at many architectural venues in Paris, London, Milan, Rome, Barcelona, Beijing, Toronto, Belgrade, Toronto, Tianjin, Winnipeg, Geneva, Copenhagen, Oslo, Trondheim, Tirana, Lausanne, Montréal, New York and many others places. Awards : PSA Foundation international award for urban mobilities (2000); Prix du Ministère de la Culture Français (French Ministry of Culture Award young best architect NAJA (2006); Nominated for the European Mies van der Rohe Award (2009), PJU 2010 for innovative masterplanning (French Ministry of Ecology, Energy and Sustainability).


AtelierOslo A. Cort Adelers gate 18, 0254 OSLO - tel : +47 21 66 34 22 - www.atelieroslo.no Partners: Nils Ole Bae Brandtzæg Thomas Liu Marius Mowe Jonas Norsted

CV Nils Ole Bae Brandtzæg: Born in Oslo, 1975 Graduated from the Oslo School of Architecture (AHO) in 2003 Established Atelier Oslo in 2006 CV Thomas Liu: Born in Taiwan, 1978 Graduated from the Oslo School of Architecture (AHO) in 2003 Established Atelier Oslo in 2006 CV Marius Mowe: Born in Oslo, 1973 Graduated from the Oslo School of Architecture (AHO) in 2000 Established Atelier Oslo in 2006 CV Jonas Norsted: Born in Oslo, 1973 Graduated from the Oslo School of Architecture (AHO) in 2000 Established Atelier Oslo in 2006 CV Office: The portfolio includes projects ranging from large public projects to single family houses. The Lantern in Sandnes is the office’s first realized project. Awards and prizes: Nominated for Norsk Forms Prize for Young Designers (2008) Nominated for the European Mies van der Rohe Award (2009), with AWP. Finalist for the CCCB European prize for Urban Public Space (2010), with AWP.


lantern in Sandnes, Norway AWP + AtelierOslo Press Contact:

ANTE PRIMA Consultants / Olivia du Mesnil du Buisson 21, rue Cassette - 75006 Paris - FRANCE Tel : 01 40 49 04 04 - Fax : 01 45 48 33 50 anteprima@wanadoo.fr

awp@awp.fr or press@awp.fr


The Lantern, Norwegian wood