Issuu on Google+

B. arch work samples of abdul ali

california polytechnic state university, pomona


2863 E Valley Blvd Apt 40 West Covina, CA awali013@gmail.com 909-242-0829


sustainability

Institutional

healthcare

experience


SUSTAINABILITY

Partner: Thomas Freed Critic: Pablo LaRoche Designing a sustainable and efficient community center for the local people of Cerro Azul, Mexico was the main objective of this studio. Working along side a non-profit organization, el Corazon, which has many projects in the area, we were provided a first hand experience with an actual visit to the site. Our goal was to utilize an innovative approach by incorporating local materials into our design (namely wood and bricks). Due to the poverty around the area, we aimed at having our project be low cost in terms of construction and future flexibility. We responded to the program by separating the public and private spaces into two separate bars, then providing a connecting element in terms of a trellis which functions the dual purpose of shading and rain water collection. Various sustainable strategies ranging from passive to active systems were incorporated in the design, namely cooling towers, convection walls and solar heat water systems.


SITE

ACCESS ROUTES

MAIN FREEWAY (MEXICO 3)

Site plan - Cerro Azul, Mexico

Axonometric rendering of project

ADJACENT BUILDINGS

N


LANDSCAPE PATTERN

O

C

C

C

B

O

C

C

C

BUILDING FORM create enclosure

connecting element

circulation radial grid

orientation landscape/hardscape

combined site

B

connect elements


1

2

13 6

13

12

12

15 14

14

14

3

9

8

11

10

4

5 6 7 1. Trellis/Entrance 2. Storage room 3. Outdoor Workshop Area 4. Composting system/ Garbage/Recycling 5. Bathrooms 6. Administration/Office 7. Classroom 8. Garden area 9. Event Stage 10. Gathering Courtyard 11. Step Seating 12. Day Care Center 13. Evaporative cooling tower 14. Convection walls 15. Water treatment system

13 N

14

7 14

7 14 13

15


Sustainability Diagram

SC WS

PV

SW SW

IF IN

DL OW SR

IP

CW

CW- SOLAR CONVECTION WALL PANEL DL- DAY LIGHTING OW- OPERABLE WINDOW RF- RADIANT FLOOR SC- SOLAR HOT WATER COLLECTION PANEL SR- SOLAR RADIATION- DIRECT SOLAR GAIN SW- SOLAR HOT WATER TM- THERMAL MASS PV- PHOTO VOLTAIC (FUTURE POTENTIAL)

RF

SW- SOLAR HOT WATER WS- ROOF WATER SHEDS DIRECTLY TO LANDCAPE

CONSTRUCTION

TM

WATER

OPERATION

South Elevation

IF- RE-USE ICOLOGY HOUSE FRAMING PARTS IP- RE-USE ICOLOGY HOUSE PLYWOOD PARTS IN- CELLULOSE INSULATION


Courtyard Rendering Courtyard Rendering

Convection Wall Section

WARM AIR

OUTDOOR CORRUGATED METAL SHEET

INDOOR INSULATED WALL

OPERABLE SHUTTER

COOL AIR


1/16� Model of proposed school


Site plan Los Angeles, CA

institutional

Oxford Ave

2nd Street

Western Ave

Critic: Dennis McFadden FAIA This project deals with the integration of construction technology in architecture, along with human behavior and site development in the design of institutional buildings. Special emphasis was placed on getting familiar and implementing the California Building Codes into our designs. My approach takes into account the various issues regarding the design of an elementary school and addresses each of them through a series of space making, systems and urban strategies. My concept was to design spaces that encouraged creative activity and fostered productive learning. Based on a 30 x 30 grid, which helped account for structural systems and allowed for a range of flexibility to design the roof structure, to encorporate a sense of connection amongst the various programs of the facility. Implementing skylights for aesthetically pleasing interior spaces, provided the opportunity to experiment with light and transparency in the educational setting as well.

N


CLASSROOMS

ENCLOSURE

LIBRARY + MULTIPURPOSE

ADMIN + KG

CIRCULATION

GREENSPACE

Structural BIM model of school

Acoustic analysis of a classroom simulated in Ecotect

Reverberation analysis of a classroom generated in Ecotect


View of walkway in front of classrooms


View from Entry into the courtyard


Key Wall Section

ALUMINUM

ALUMINUM


1. CONVENTIONAL TOWER ON PODIUM

healthcare

Critic: Marta Perlas My senior thesis dealt with designing a comprehensive Cardiology Clinic which will be part of a mega project called “The Dubai Healthcare City� in Dubai, UAE. The clinic addresses the growing issue of cardiac diseases being the most prevalent cause of death among the citizens of Dubai. The proposed design is aimed at providing the patients with not just a space for healing, but also a place of empowerment. Focusing on design elements such as a simplified way finding scheme, spatial interactions, calming environments and outdoor gardens which greatly aid in the process of patient healing. Moving away from the traditional floor stacking model and varying the building parts based on specific programs allow for positive interaction and better utilization of views to the city scape of Dubai. The site was strategically chosen so that the building is readily accessible to multiple populations and design choices were made so that the building engages the community and draws them onto the site.

2. PROGRAM STACKING

3. PROGRAM SHIFT

Create distinct zones and lean out the program in order to create outdoor landscape.

4. POSITION PROGRAM

N

Dubai Healthcare City, UAE

Rotate patient and rehabilitation bar to face more of the views out to the city and to provide shading for outdoor landscape. Also create vehicular and public access to the site

Site

5. INSERT GRID, CIRCULATION TOWER AND HEALING GARDEN


First Floor plan - Emergency, Administration and Reception Areas

N


Southside view of building

N Fourth Floor plan - Patient Rooms


Rooftop Garden View

Section through healing garden


Program relationship diagrams workroom clean supply

computer area

cath lab

computer area

patient rooms

cath lab

scrub area

staff lockers

control area

hospital diagnostic treatment logistical support departments

staff

md reading

control area

care station

restricted area inpatient

support utility

reception clerical staff work

waiting area

patient prep. recovery

emergency department

dressing interdepartmental

waiting area

consult room

outpatient

interdepartmental intradepartmental

intradepartmental

Sustainability Diagram

White roof

Photovoltaic panels

Healing garden Double skin facade

Rooftop garden

Permeable pavers

Translucent glass


Double Skin Facade

Thermal Heat

2’ Vent Space

Low-E Glazing

Aluminum encased louver

Operable window

2’ Vent space

Natural ventilation


experience

Summer 2012 Spending two and half months in the New York office of SOM was one of the most inspiring and productive summers I have had by far. Working in the Interiors department of the firm, I was exposed to the various facets of design and materiality that sometimes becomes one of our last priorities in studio. This section is a sampling of some of the projects I worked on and was involved in with the firm. All the material that is being displayed is owned and copyrighted by the firm of SOM. None of these are my original works of design, but attest to my efforts and contribution to the projects. The first project deals with a interior retrofit proposal for the International Monetary Fund (IMF) building in Washington D.C. The second project is a interior design competition entry for Mobily, a telecom company based in Saudi Arabia. We designed three schemes for a typical office floor plan in a tower which is proposed to be built in the capital city of Riyadh, KSA next year.


hand sketches A sampling of some of the sketches I drew over the course of my education as an undergraduate architecture student. Using traditional drawing media such as graphite and charcoal pencil on paper. Most of the sketches are perspectives of famous buildings, side walks and local public outlets. I have always been very passionate of drawing architectural spaces, whether it be for conceptual design purposes or even just as a pass time hobby which I picked up early while I was still in high school.


“Whenever I draw a circle, I immediately want to step out of it.� - R. Buckminster Fuller


Abdul Ali - Work Samples