SPRINT Magazine | winter 2016

Page 1

1

MAGAZINE nr. 518

JANUARI FEBRUARI MAART 2017

GROOTSTE ATLETIEK VERENIGING VAN NEDERLAND

MICHIEL VAN NISPEN

De schoonheid van vies worden MASTBOSCROSS EDITIE

MODDER ‘niet mauwen, maar rennen!’

MODDERTIPS PROGRAMMA INTERVIEWS

VERDER

LOPEN IN WINTERSFEREN NACHTWACHTPOSTER DE KRACHT VAN CACAO JANUARI FEBRUARI MAART 2017


2

VRIJDAG 30 DECEMBER

RUNNERS WORLD NIGHTRUN BE THERE!

‘EEN VERRASSENDE RONDE VAN 7,5 KM DOOR HET DONKERE, SPROOKJESACHTIGE MASTBOS!’ SCHRIJF JE SNEL IN VIA: INSCHRIJVEN.NL

KOM EENS LANGS IN ONZE WINKEL AAN DE HAAGDIJK! MAANDAG DINSDAG WOENSDAG DONDERDAG VRIJDAG ZATERDAG ZONDAG SPRINT MAGAZINE

13:00 - 17:00 09:30 - 18:00 09:30 - 18:00 09:30 - 21:00 09:30 - 18:00 09:30 - 17:00 GESLOTEN


COLOFON

SPRINT Magazine verschijnt vier keer per jaar, in een oplage van 2000 stuks en wordt gemaakt door eigen hardlopers en atleten van SPRINT.

Hoofdredacteur Ron Bekker | magazine@avsprint.nl Tekstredacteur Frans de Kruif Auteurs Gerard Stoop, Frans de Kruif, Han de Veth, Sandra van der Westen, Jelmer de Maat, Anne van de Wiel, Myke van de Wiel, Wouter Schelvis, Ron Bekker, Dide Evers, Kay Schaafsma, Jeroen van Nunen, Femke van Damme Columnisten Dide Evers, Pedro Kneepkens, Hilda Vliegenthart, Niels de Beer, Marlou Propst Fotografen Frans Vledder, Jørgen Geers, Pleun Hutten, Frans van den Bemd, Ron Bekker, Jelmer de Maat, Mara Evers, Dide Evers Foto omslag Frans van den Bemd | Team Mapito Met dank aan Michiel van Nispen, Sabine van de Reijt, Babs Peters, Maarten van Gils, Henk Bruijns, Stefan Groen, Nel van Beveren, Nellie van Unen, Jan Koolen, Edith Hermes, Simone Vermeulen, Anne Marij Kamma, Heidie Keepers, Brigitte Kapiteijn, Jaap Rodermond, Pieter Braun, Anouk Vetter, Nadine Broersen Ontwerp Mara Evers Druk Q-Promotions B.V. Oplage 2500 stuks Coördinatie verspreiding Wille Hennekam Dank aan onze bezorgers! Rien van der Aa, Hetty van Aart, Dea Angerman, Ineke van den Beemt, Ad van den Beemt, Cees de Beer, Tiny Beers, Els de Boer, Violette Bos, Iris Braun, Gesina Brooymans, Lisette Copal-van Beek, Joke Dankers, Frank Dekker, Toine Dingemans, Marno Dingenouts, Toon van Dongen, Jenny van Dorp, Cees Dubbelman, Cees Evers, Diana Faes, Elly Faes, Mariet Fluitsma-van Gassel, Jeanny Fohr, Hans Frijters, Marian Govers, Ton Grootens, Marcel Heijblom, Wille Hennekam-Wieggers, Liesbeth Hermans, Joke Hermeler, Jac Jansen, Marijke Janssen, Toos de Jong, Fanny Keetels, Corry KeijzerGraumans, Joost van de Konijnenberg, Kirsten de Koning, Appie van der Kooij, Trudy Korsse-Grünning, Wilma de Korte, Agnes Krooswijk, Mies Kuipers, Elly van Leeuwen-van Barneveld, Frits Loyens, Tinus Luyken, Francien Machielsen, Nancy Marijnissen, Toos Martens, Thea Martens-Evers, Toon Moelands, Trudy Neger, Corry Oomen, Anthony Oonincx, Marjan op de Beek, Leo van Ravels, Ad Roovers, Roel Schellekens, Jac Schuit, Frans Smet, Maria Smits, Wim Smits, Ingrid Snepvangers, Piet Spoelstra, Geert Stappers, Hans van Staveren, Clemens Tanke, Jan van Unen, Riet van de Velden, Corry van der Ven, Joke Verbraak, Corrie Vermeule, Edwin Vonk, Rene Wiersma, Karel van de Wiel, Jaap de Wilde, Sjef van Zantbeek, Wim Zeegers.

Alle auteurs- en beeldrechten liggen bij de makers van SPRINT Magazine. Voor het overnemen, opslaan en verspreiden van (delen van) de inhoud en gebruik van vormgeving dient u vooraf schriftelijk toestemming te vragen aan: magazine@avsprint.nl

3

VAN DE MAKERS VAN...

WELKOM BIJ SPRINT MAGAZINE

Glazen herberg K

erstavond 2016.Het regent ijsdruppels, wind uit het noordoosten. Er gaat een voordeur open, een persoon stapt naar buiten. Rode lampjes om zijn arm, een geel lampje op zijn hoofd en reflecterende strepen op zijn broek. In zijn hand een enveloppe. Met kleine pasjes begint hij aan zijn voorwaartse beweging. Kerstbomen en lampjes in de voortuinen lachen hem veil toe. ‘Een rennende kerstboom’, aldus de lichtslang die door een Leilinde is gedrapeerd. ‘Ik vind het maar een héle magere vertoning’, bromt de stralende kerstboom van de buren. 2016 Een jaar vol successen, verdriet, loslaten en kansen grijpen.De wereld is veranderd, Nederland is uit de recessie, Amerika heeft een nieuwe president en de Olympische spelen lijken alweer heel ver weg. Er komt een auto met een rotvaart richting de hardlopende persoon gereden. Klap | Beng! De portier van de auto die is ingeparkeerd wordt dichtgeslagen. ‘Wat een snertweer he?’ Roept de chauffeur. De hardloper steekt zijn duim omhoog en rent verder. Hij is op weg. Op weg naar het licht. Naar de binnenstad van Breda. Binnen de muren van de stad heeft het weer geen invloed op het humeur van de mensen. Iedereen lijkt wel buiten te staan! Er wordt gezongen en zelfs gedanst op deze kerstavond. De wereld is veranderd. Wellicht een beetje beter? Ik duw mij tussen de mensen door richting de Grote markt. Daar staat de glazen herberg. Door een gleuf in het gebouw steek ik mijn hand en laat de enveloppe vallen. Lucht stroomt mijn longen binnen en zuurstof komt in mijn bloed. Namens de makers van SPRINT Magazine doneer ik geld aan 3FM Serious Request. We maken de wereld een klein beetje mooier met onze verhalen en foto’s. Maar soms is dat niet genoeg en bezoeken we een glazen herberg.

Ik wens iedereen verlichte feestdagen. ®n @ronbekker

JANUARI FEBRUARI MAART 2017


4

GROETEN VAN DE ORGANISATIE

SPRINT NIEUWS

FIJNE FEESTDAGEN! Het bestuur van atletiekvereniging

Modder B

ij de Mastboscross draait alles om de modder. In onze flyer staat niet voor niets: ’de modderste cross’. Dit is geen typefout, maar een beschrijving van de beleving… Diegenen die de modder van de Mastboscross gaan bedwingen zullen met de meeste lol én het beste resultaat uit het bos komen. En dat resultaat is jouw resultaat; dat kan de winst in het klassement zijn of een winst op jezelf! Belangrijk is dat je geniet van de modder. Of je dat nu doet als nordic walker, trailrunner of canicrosser, in je eigen nog te ontdekken route door het parcours of als reguliere crosser die stoer zijn/haar ronde(s) maakt door het bos en over het veld. Het is een weekend voor alle soorten lopers, met onderdelen die door SPRINT een warm hart toegedragen worden, waar SPRINT-ers en lopers uit heel Nederland (en zelfs uit het buitenland) van kunnen genieten. Dus ik hoop dat je uit de modder haalt wat erin zit en bij de finish sowieso trots bent dat jij de 48ste Mastboscross bedwongen hebt. En als je dan over de finish bent gekomen, een mooie medaille om je nek hebt en met de beste wil van de wereld je schoenen probeert te ontdoen van de modder, kijk dan even achterom... Zie wat er allemaal staat, waar je doorheen bent gelopen en wat je allemaal nog ziet gebeuren. Dat is niet zomaar in het bos gekomen, en niet zomaar opgeruimd. Dat is resultaat van de inzet van een grote groep hardwerkende en gedreven vrijwilligers met een SPRINT- en/of crosshart en de steun van sponsoren. Daar mag je dan best even voor applaudisseren of op een andere manier bij stilstaan. Ik ben in ieder geval heel trots op mijn Mastbos-crew en hun inzet!

SPRINT wenst u en uw familie fijne feestdagen en een gezond, sportief en inspirerend 2017!

NIEUWJAARSRECEPTIE Het bestuur nodigt u uit voor de nieuwjaarsreceptie op zaterdag 7 januari 2017 van 14.30 uur tot 17.00 uur in ons mooie clubhuis. We gaan terugblikken op 2016 en het glas heffen op ons allen en op een prachtig, sportief jaar.

PROFITEER NU VAN LEDENKORTING OP JE STARTNUMMER MASTBOSCROSS Kortingen voor de MasbosTrail of de Prestatiecross kunnen voor SPRINT leden oplopen tot €3! Je moet dan wel uiterlijk 16 januari je deelname bevestigen. Ook op alle andere onderdelen profiteren SPRINT leden van korting. Ga naar mastboscross.nl voor meer info.

ADVERTEER IN SPRINT MAGAZINE Steun SPRINT en adverteer in dit magazine al vanaf €150. Interesse of meer informatie? Neem dan contact op magazine@avsprint.nl.

DIGITALE NIEUWSBRIEF Nieuwsgierig naar meer SPRINT nieuws? Meld

Met modderlijke groet, Jeroen van Nunen voorzitter organisatieteam Mastboscross 2017

je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief: avsprint.nl/voor-leden/nieuwsbrief.

mastboscross.nl

SPRINT MAGAZINE

Lees SPRINT Magazine ook online: avsprint.nl/magazine


5

MASTBOS CROSS INFO

INHOUD

MASTBOSCROSS MASTBOSCROSS INTERVIEWS

6 DE SCHOONHEID VAN VIES WORDEN MICHIEL VAN NISPEN 21 22 23 24

MASTBOSCROSS PORTRETTEN

MICHIEL VAN NISPEN

SABINE VAN DER REIJT BABS PETERS HENK BRUIJNS MAARTEN VAN GILS MASTBOSCROSS INFORMATIE

26 PROGRAMMA & PRAKTISCHE INFO

MASTBOSCROSS INTERVIEW

32 VOORZITTER JEROEN VAN NUNEN JEUGDPAGINA

12 SPRINTKAMP

BIKKEL SABINE

MANNEN POSTER

GEZONDHEID

COLUMNS

14 WINTERTIPS VOOR HANDEN EN VOETEN ONS MASTBOS

18 DÉ BOOM SPRINTLIEFDES

28 SPRINT

11

PEDRO KNEEPKENS

AV CROSS BREDA MARLOU PROPST

ONS TEAM

16 WINTERSE HARDLOOPSFEREN

PORTRET

39 AANMODDEREN

VOEDING

45 EEN GOED VOORNEMEN

RON

30 MANNEN MASTERS

DIDE EVERS

37 STEFAN GROEN

NIELS DE BEER

38 DE KRACHT VAN CACAO

HILDA VLIEGENTHART

49 DAT IS GEEN HARDLOPEN!

PORTRET

40 JAAP: ATLETIEKPLEZIER SPORTMODE

42 KEKKE REGENJASSIES GOEIEMORGEN!

44 TAI CHI BIJ SPRINT PORTRET

47 BRIGITTE: SECTIEHOOFD VS. TRAINSTER

SPRINT INFO

LOPEN IN WINTER WONDER LAND

50 WETENSWAARDIGHEDEN 52 AGENDA 54 SPRINT ONLINE JANUARI FEBRUARI MAART 2017


6

SPRINT MAGAZINE


7

INTERVIEW

DE SCHOONHEID VAN VIES WORDEN Michiel van Nispen is Tweede Kamerlid namens de SP. In zijn portefeuille heeft hij Justitie en Sport en hij staat op een verkiesbare 7e plaats. Michiel is lid van SPRINT en traint 3 keer per week. Hij loopt de marathon in 2.48 en strijdt al jaren mee tijdens de Mastboscross. TEKST RON BEKKER FOTO'S FRANS VAN DEN BEMD

Hoeveel jaar ben je lid van SPRINT?

Breda of Den Haag? Breda natuurlijk.

Op mijn twaalfde ben ik naar onze ver-

Daar woon ik met mijn vrouw en twee

eniging gekomen. Eerst zat ik op voetbal,

kinderen. Ik heb daar mijn familie, vrien-

aangestoken door de euforie rond het

den, SPRINT en de geweldige bossen

Nederlands elftal in 1988. Ik wilde ook

rondom de stad. Ik ben in Den haag

Marco van Basten zijn. Maar het bleek dat

voor mijn werk. Soms moet ik daar wel

ik te fanatiek was voor voetbal. Ik was niet

eens overnachten. Dan baal ik, want ik

zo’n leuk spelertje voor mijn medespelers

ben graag bij mijn gezin. Ik heb nu mijn

en mijn tegenstanders in die tijd. Mijn

tweede paar hardloopschoenen in Den

moeder was lid van SPRINT en heeft mij

haag liggen. Kan ik ‘s ochtends gaan

een keer meegenomen naar de atletiek-

hardlopen naar de pier in Scheveningen.

baan. Ik bleek goed in hardlopen te zijn.

Dat is dan wel weer leuk, rennen over

Op de andere kinderen had ik een achter-

het strand is een mooi begin van de dag.

stand wat technische atletiekonderdelen

Loop je wel eens met een collega van

betreft, zoals discuswerpen en hoogsprin-

de Tweede Kamer? Nee, dan ga ik liever

gen. Dus ben ik mij gaan toeleggen op de

zelf meteen, zodra ik wakker ben en ik

looponderdelen.

loop dan ook graag mijn eigen tempo.

Op welke sportprestatie ben je trots?

Tijdens een SP-conferentieweekend loop

Mijn top 10 plek bij de NK Cross in 2011

ik wel eens met een paar partijgenoten.

en bij de NK baan in 2013 werd ik 7e

Heb je wel eens gedacht aan een triat-

op 5000m in het Olympisch stadion in

lon? Nee, daar ga ik niet aan beginnen.

Amsterdam.

Ik heb vier zwemdiploma’s maar een JANUARI FEBRUARI MAART 2017


8

borstcrawl kan ik niet lang volhouden. Het kost veel tijd om dat te leren en die tijd heb ik nu niet. Respect voor diegenen die drie onderdelen zo goed beheersen! Hoe lang zijn je werkdagen? Dat wisselt, maar ik maak wel lange dagen ja. Vaak kan ik pas na 20:30 uur mijn rondje hardlopen, wat eten, soms nog even doorwerken en dan weer naar bed. Hangen op de bank is er voor mij niet bij. Het zijn lange dagen maar ik heb dat ervoor over. Ik vind het een eer om volksvertegenwoordiger te mogen zijn en dat wil ik ook graag blijven. Een ministerpost zou ik niet snel innemen want dan heb je helemaal geen vrije tijd en daarbij zijn het vooral uitvoerders van het afgesproken beleid. Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport of olympisch kampioen? Ja, dan is die vraag snel beantwoord: olympisch kampioen natuurlijk! Wat vind je heel lekker maar is slecht voor je gezondheid? Appeltaart vind ik heerlijk en een speciaal biertje ook. Maar ik heb geen speciaal dieet en eet over het algemeen wel gezond, ook omdat ik gezond eten (zoals fruit) ook echt lekker vind. Mijn vrouw is vegetariër en we hebben twee kinderen, dus we eten thuis veel groenten en gezond. Ook eet ik gemiddeld twee keer per week in het restaurant van de Tweede Kamer. Dat is beslist geen bedrijfskantine. Het eten is er verantwoord en goed. Hardlopen bij SPRINT of alleen rennen? Als ik tijd heb graag met de groep! Ik zit in de specialisatie midden/langeafstandlopers. We trainen vaak in Dorst. Daar zijn veel heuveltjes en het is er bijzonder mooi. Als ik alleen loop, kom ik tot rust en kan ik goed over zaken nadenken. Maar mijn voorkeur heeft lopen met de groep. Bijkletsen en het sociale aspect plus in het bos zijn, dat vind ik echt heerlijk. Wat is je favoriete afstand? Dat zijn bijna alle afstanden van de 10 kilometer tot de marathon. Ik merk dat ik op elke afstand op een gegeven moment mijn beste prestatie heb bereikt en niet sneller kan. Nu ik alle afstanden heb gelo-

geduurd. Het wordt tijd voor een ander beleid. De SP wil daarom

pen, haal ik voldoening uit het lopen van mooie marathons

een linkse coalitie sluiten.

(zonder PR-ambities), in de stad of juist in het buitengebied,

Wat ga jij doen om dat te bewerkstelligen? Mijn verhaal probeer

maar soms ook om als ‘pacer’ of ‘haas’ voor iemand te die-

ik aan zoveel mogelijk mensen te vertellen en over te brengen.

nen. Ik houd dan het tempo zo hoog of in de juiste snelheid,

Bijvoorbeeld dat ik een wet heb gemaakt waardoor basisschool-

dat mijn medeloper(s) hun beoogde tijd kunnen halen. Het

kinderen meer en beter bewegingsonderwijs krijgen. Ook vraag ik

geeft veel voldoening om iemand te helpen.

aandacht voor ‘The Daily Mile’ op basisscholen. En bijvoorbeeld

Veel zitten is niet zo gezond. Hoe doe jij dat? Zitten is het

de toegankelijkheid van het recht. Met dit soort voorstellen hoop

nieuwe roken en daarom heb ik een voorstel ingediend om

ik vertrouwen te verdienen. Maar het is aan de kiezer. Mag ikzelf

staand te gaan vergaderen. Dit verzoek is ook aangenomen

ook nog een vraag stellen?

dus nu gaan we op 21 november, als we de begroting Sport

Natuurlijk, Michiel. Ik hoop dat iedereen van SPRINT zich betrok-

behandelen, staand vergaderen in de Tweede Kamer. Dat is

ken toont bij de koers van Nederland in ieder geval gaat stem-

een primeur.

men op 15 maart 2017. Dat mag natuurlijk op mij zijn of een van

Tweede Kamerverkiezingen 15 maart 2017, spannend? Ik

mijn SP-collega’s.

hoop dat we met 21 zetels in de kamer komen, dan zouden er 2 Bredase SP-ers in de Kamer komen. En dat er een zo

Ik wens je veel succes Michiel en dan gaan we nu hardlopen door

links mogelijk kabinet komt. De individualisering en de on-

het ‘modderste’ bos van Nederland. Want ook Michiel van Nispen

eerlijke verdeling door dit rechtse kabinet heeft lang genoeg

zal aan de start staan van de Mastboscross op 29 januari 2017.

SPRINT MAGAZINE


9

Sport blessure Weer klachtenvrij kunnen sporten

Doornbos Fysio Groep T: 076 - 57 200 57 www.doornbosfysio.nl

JANUARI FEBRUARI MAART 2017


10

SPRINT MAGAZINE


COLUMN VERHALEN VAN VROEGER

MASTBOSCROSS

11

Pedro is kind aan huis bij SPRINT. Hij was topatleet en fanatiek trainer. Met al zijn kennis en verdiensten is hij de aangewezen persoon om het jubileumboek ‘Het gras ontgroeid: 75 jaar SPRINT’ te schrijven. TEKST PEDRO KNEEPKENS

AV S CROSS BREDA

ANTOON JONKERS TIJDENS DE OISTERWIJKCROSS IN 1958.

PRINT dankt haar naam aan de voorliefde voor sprintnummers van voormalig voorzitter Ad Haagh. Maar ‘waarom heten jullie eigenlijk geen AV CROSS?’, was de ‘publieksvraag’ toen in 1960 zowel onze heren- als jongensploeg voor de 3e keer op rij (!) Nederlands veldloopkampioen werden. Crosscountry's waren toentertijd erg populair en België gold als het Mekka voor de veldloper. Met name Cross Le Soir op het militaire vliegveld van Evere trok jaarlijks duizenden lopers. In ‘Andere tijden sport’ reed ook jarenlang een volle bus SPRINT-leden naar ‘Brussel’. En het waren inderdaad andere tijden, want wie katholiek was, ging om 6.00 uur éérst naar ‘de vissersmis’ in het Kapucijnenklooster aan de Schorsmolenstraat. En, ach lieve tijd, op de terugweg werd steevast aangelegd bij de legendarische dancing ‘De Veertien Billekens’ in Zandhoven, om aldaar de dorst te lessen en te dansen op smartlappenmuziek uit een waterorgel. Wat deze inleiding met de Mastboscross van doen heeft? Wel, in de aanloop naar ‘Le Soir’ werd een reeks officiële voorbereidingswedstrijden georganiseerd en de Sprintcross was er daar één van. Nadien werden de wedstrijden in onze achtertuin vernoemd naar de hoofdsponsor ervan. Zo hingen er bijvoorbeeld spandoeken van de Holland Casino of de Nike Cross boven de Duellaan waar decennia lang de start- en finishlijn werd getrokken. Met de invoering van simpelweg de naam Mastboscross in 2012 kwam een einde aan een ratjetoe aan naamgevingen. ‘Mastboscross’ wordt ook gebruikt als verzamelnaam voor alle georganiseerde crossen sinds 1969. In 2017 is immers sprake van de 48e editie. Feitelijk klopt dit niet. Uit de archieven blijkt namelijk dat er al in de jaren ‘40 en ‘50 van de vorige eeuw een Cross-loop in het Mastbos werd gehouden. Wim Slijkhuis, destijds als wereldtopper dé grote publiekstrekker, won bijvoorbeeld in 1952. In 1953 (‘’t was bijna niet te geloven‘) kreeg hij ‘‘n broekje’ van ene Willy van Zeeland. Dat vond hij vast niet leuk, want bij de prijsuitreiking was ‘W.S. niet van de partij…’) De SPRINT-traditie om crosswedstrijden te organiseren is dus ver vóór 1969 begonnen. Overigens zijn er jaren geweest dat SPRINT uit het Mastbos werd ‘verbannen’ en er moest worden uitgeweken naar het Annabos of de Trippelenberg. De ‘verdrijving’ had te maken met het strenge bosbeheerbeleid van toen. Maar de tijden zijn drastisch veranderd en Staatsbosbeheer sponsort zelfs ‘de modderste cross van Nederland’. JANUARI FEBRUARI MAART 2017


12

op kamp

SPRINT MAGAZINE

#avsprint


SPRINTJEUGD

E

r is één weekend standaard gereserveerd in iedere agenda van een SPRINT A-pupil of D-junior: in het eerste weekend van de herfstvakantie gaan zij op SPRINTkamp! Op 21, 22 en 23 oktober hebben we spelletjes gespeeld, opdrachten uitgevoerd, toneel gespeeld, niet geslapen, gedanst en veel gesnoept. Deelnemers: de organisatie hoopt dat de jullie niet al te veel nachtmerries hebben gehad van de enge spooktocht. Wat hebben we het gezellig gehad met jullie! Hopelijk zien we iedereen - die nog een keer mee mag - volgend jaar weer terug. Alvast tot dan!

13

SPRINT kids op instagram

Olympisch meerkampers Pelle Rietveld en Nadine Broersen gaven een clinic! @pellerietveld

endansjes' Deze 'hord rkampers e e van de m meer dan n werde EER (!!) 13000 K en bekek

SPRINT SNAPS

@av.sprint

GROETJES VAN JELMER DE MAAT

Scan deze code in Snapchat en volg ons! Wie weet mag jij eens het SNAPSTAFETTESTOKJE overnemen en snapchatten voor SPRINT!

er Goal!!!! #3punt et #daanindebask @rianjonkers

Femke & Bo leende twee weken de Insta van SPRINT!

SNAPST AFETTE STOKJ E

@av.sprint

Vind je het leuk om meer SPRINT-foto’s te zien? Zoek dan naar @av.sprint of #avsprint in de Instagram app! JANUARI FEBRUARI MAART 2017


14

GEZONDHEID

Interessante tips & tricks, samengesteld door clubarts Han de Veth en het SPRINT medisch team met fysiotherapeuten, masseurs en diëtisten. TEKST HAN DE VETH FOTO FRANS VLEDDER

H

et is normaal dat bij kou de oppervlakkige kleine bloedvaten in de huid minder bloed doorlaten (vaatvernauwing). Dit draagt ertoe bij dat de kerntemperatuur van het lichaam op peil blijft, terwijl de temperatuur van de huid daalt. Als de huidtemperatuur te laag wordt, treedt een beschermingsmechanisme in werking: de vaatjes worden juist opengezet (vaatverwijding) en de huid wordt snel rood en warm en gaat gloeien (tintelen). Bij wintertenen of winterhanden reageren de vaatjes anders. Bij blootstelling aan kou, treedt in de bloedvaten in de diepere lagen van de huid een langdurig aanhoudende vaatvernauwing op, die niet automatisch gevolgd wordt door vaatverwijding. De kleine haarvaten in de oppervlakkige lagen van de huid gaan juist wel maximaal openstaan, in een poging om de afsluiting in de diepere lagen op te vangen. Het gevolg daarvan is blauwrode, gloeiende, vaak jeukende, branderige of pijnlijke plekken op de aan kou blootgestelde huid, vooral aan vingers, handen, tenen, voeten, hielen en onderbenen. Het kan ook voorkomen op het puntje van de neus en aan de oorschelpen. Meestal gaan deze plekken binnen een week, maximaal 3 weken, vanzelf weer over. De oorzaak van dit abnormale reactiepatroon is niet bekend. Erfelijke aanleg speelt een rol, want het komt in bepaalde families meer voor dan in andere. Het wordt ook wat vaker gezien bij mensen met een slechte voedingstoestand. Behandeling is moeilijk. Daarom hierbij een aantal tips:

1.

Het beste is om blootstelling aan kou te voorkomen en je warm te kleden.

2. Draag speciale hardloopsokken. Die zijn isolerend, goed passend, naadloos, vochtopnemend, versterkt aan voorvoet, zool en hiel met een linker- en rechtervoetmodel. 3. Draag loopschoenen die goed passen, zowel in de lengte als in de breedte, ook om eeltplekken, blaren en/of blauwe teennagels te voorkomen. 4. Voorkomt dat schoenen gaan schuiven door ‘te los veteren’. Goed veteren doe je door je schoen met ‘de hak in het zand te zetten’, je voet goed tegen de hak te drukken en dan pas te veteren, maar ook weer niet te strak om knellen te voorkomen. 5. Draag ook goed isolerende handschoenen en andere tegen kou beschermende kleding. 6. Sommige mensen hebben baat bij wisselbaden om zo de lokale bloedvoorziening te verbeteren (voeten kortdurend, maximaal 2-3 minuten, onderdompelen in koud water en daarna in warm water) en/ of voetmassage. Of dit echt werkt, is nooit goed onderzocht.

SPRINT MAGAZINE

WINTER TIPS VOOR HANDEN& VOETEN

‘strik je veters goed’


15

TIPS

Ieder kwartaal tips van een andere specialist. Dit keer van Sandra van der Westen, sportdiëtiste.

VOEDING EN WEERSTAND In de wintermaanden zijn we makkelijker verkouden. Door de koude temperatuur overleven virussen en bacteriën beter. Aan ons de taak om ons afweersysteem zo goed mogelijk te ondersteunen. Sporten, goede nachtrust en gezonde voeding helpen daarbij.

TEKST SANDRA VAN DER WESTEN

heid te verbeteren met behulp van oplosbare voe-

met walnoten uit de oven, aardappeltoefjes;

dingsvezels zoals galacto- en fructo-oligosacha-

Romig sinaasappeldessert.

riden of probiotica. Kies voor voldoende volkoren granen, groente en fruit.

LEKKER SPRUITJES RECEPT

400 g spruitjes, 1 rode ui, 2 teentjes knoflook, PRAKTISCHE TIPS VOOR JE WEERSTAND

2 eetlepels walnoten, 1 theelepel olie, peper,

Voeg groenten en fruit aan iedere maaltijd toe.

zout, balsamico crème

Vitamine C zorgt voor een betere opname van het

Kook de spruitjes 5 min voor, halveer ze en

ijzer. Een mandarijntje bij het ontbijt of paprika

doe ze samen met de gesneden knoflook en

snacken bij de lunch zijn goede opties. En vergeet

ui en een ovenschaal. Verdeel de walnoten

Voeding kan de werking van het immuun-

niet je brood met halvarine te besmeren voor de

erover en besprenkel met olie, zout en peper.

systeem verbeteren. Zo helpt zink bij de

vitamine A en D en een glas melk voor de vitamine

Zet de spruitjes 25 minuten op 200 graden

bestrijding van binnendringende ziektever-

B12 te drinken. Als tussendoortje kan je kiezen

in de oven. Spuit als laatste de balsamico

wekkers. Zink halen we uit vlees, vis, volko-

voor een handje noten voor de koper en vezels.

crème erover. Eet smakelijk!

rengranen, peulvruchten en noten.

Voorbeelden van het diner: bruine bonensoep met

Voeding kan de effecten van ongewenste

roggebrood, gevulde paprika met gehakt en zilver-

ontstekingen verminderen, bijvoorbeeld door

vliesrijst, zalm met spinazie en volkorenpasta.

Heb je een vraag over voeding of interpretatie van je bijgehouden app? Dan mag je mailen

omega-3-vetzuren. Een vette vis behoort hiervoor minimaal 1 x per week op het menu

KERST

naar info@dieetvoorlichting.nl (vermeld dat je

te staan. Ook kan voeding de algemene

En met kerst bestaat mijn ‘weerstands’ diner uit:

lid bent van SPRINT). Graag een persoonlijke

weerstand verbeteren, door de darmgezond-

Zalm met volkorentoast; Hertenbiefstuk, spruitjes

advies? Maak dan een afspraak in onze praktijk!

Cartier van Disselstraat 1 b Postbus 4622 4803 EP Breda T (076) 561 54 98 F (076) 561 54 62


WINTERSE HARDLOOP SFEREN IN HET BUITEN LAND LOURUNSTHEWORLD

Oostenrijk, winterwonderland. de natuur is magisch mooi.

SNEEUW IN OOSTENRIJK KRIMML OOSTENRIJK Dit jaar ging ik voor het eerst op wintersport. Een hele ervaring. Vooral het skiën. Maar niet alleen het leren skiën was nieuw. Ook het hardlopen. Zo magisch mooi. Je waant je voor even in een totaal andere wereld. Geniet van de natuur en de bergen bedolven onder een laag sneeuw. Ren in de natuurparken om de blauw bevroren meren. Zak ‘s ochtends vroeg met je hardloopschoenen weg in de centimeters dikke sneeuw en baan je een weg de heuvels op. Want echt vlak is het natuurlijk niet. SPRINT MAGAZINE


17

COLUMN

Droomt over het ontdekken van de wereld op haar hardloopschoenen en vertelt hierover verhalen op lourunstheworld.com. Thuis in Breda rent ze bij SPRINT, het liefst heel hard, met RT3 mee. TEKST + FOTO'S MARLOU PROPST

D

e hemdjes en shorts zijn naar achteren in mijn kast verdwenen. Als ik mijn kast open, staren mijn lange tights, handschoenen, lampjes en thermoshirts mij betekenisvol aan. Zij hebben er zin in. En ik? Ik eigenlijk ook wel.

De winter staat weer voor de deur. Nu zijn onze winters in Nederland niet zo heftig als in andere landen. Dat is mooi. Want we hoeven niet al te vaak door de ijzige kou en sneeuw te banjeren. En ik moet eerlijk zeggen, tot voor kort vond ik dat ook vreselijk. Ik kon daar best chagrijnig van worden. Maar sinds mijn ‘ski-ontmaagding’ in februari dit jaar, ben ik om. Tenminste, als ik in het buitenland ben. Ik neem je in deze donkere wintermaanden mee naar winterwonderland. Om precies te zijn, naar Oostenrijk, Polen en Berlijn. Uitersten, dat klopt. Maar wel leuk.

Berlijn in de winter. Een hele ervaring.

HET GRAUWE BERLIJN BERLIJN DUITSLAND

Ook Berlijn staat hoog op mijn favorietenlijstje. De stad kent, net als Krakau, een heftige geschiedenis. Dat voel je als je door de stad loopt. Het industriële en oude karakter van de stad maakt het heel bijzonder om deze stad in de winter te bezoeken. Het oogt grauw. Alleen niet op een negatieve manier. Helemaal vrij hardlopen door de stad, onder de Brandenburger Tor, over het grasveld voor het Reichstag gebouw en langs de overgebleven resten van de Berlijnse muur met fantastische street art. Vroeger was dat wel anders. Dat ervaar je nog meer in de winter.

KRAKAU POLEN

IJzige kou in Krakau. Heel bijzonder.

VRIESKOU IN POLEN

Polen — Krakau om precies te zijn — is fantastisch, ook in de winter. Juist in de winter. De winter staat Krakau heel erg goed. Sta ‘s ochtends vroeg op, trek je winterse hardloopoutfit aan, inclusief thermokleding en een muts of haarband. Vergeet ook je handschoenen niet. Die ijzige kou doet in het begin een beetje pijn en je wimpers bevriezen (wel gegarandeerd een leuke selfie). De ijzige lucht die je inademt, je uitademing die bij elke stap die je zet een beetje warmer wordt, dat voelt goed. Dat ervaar je nog meer in de winter. @lourunstheworld

MEER OVER HARDLOPEN OP REIS EN DE LEUKSTE HARDLOOPROUTES? KIJK DAN OP LOURUNSTHEWORLD.COM.

JANUARI FEBRUARI MAART 2017


18

SPRINT MAGAZINE


ONS MASTBOS

19

Frans houdt van zeilen, zingen en hardlopen. Sinds 2010 loopt hij als recreatieloper bij C2. Als natuurliefhebber schrijft hij over het oudste cultuurbos van Nederland.

H

TEKST FRANS DE KRUIF FOTO FRANS VAN DEN BEMD

oeveel bomen telt het Mastbos eigenlijk? Niemand heeft ze ooit geteld, maar laat ik een grove schatting doen. Het totale bos telt 570 hectare. Ik schat dat 75% daarvan echt bos is. Op internet lees ik dat een gemiddeld gemengd bos 4.000 tot 5.000 bomen per hectare bevat. Ik kom dan op tenminste 1,5 miljoen bomen! Maar tijdens onze zaterdagochtendtraining in het Mastbos komt het regelmatig voor dat onze ‘trainert’ Hans ons opdraagt om bij een loopoefening door te lopen ‘tot aan de boom’. Eens in de zoveel maanden is er dan wel een medeloper die – bij voorkeur op droge toon – vraagt: ‘Welke boom?’ Leuke humor, maar toch weten we het allemaal: Ondanks die miljoenen bomen in het Mastbos is er maar één, echte ‘dé boom’: de grote beuk op het kruispunt van de Lange Dreef en de Oude Postbaan. Het is een magistraal monument van naar schatting 250 jaar oud! Moet je nagaan: Die heeft in z’n jeugd nog de Franse revolutie meegemaakt. Dé boom was oorspronkelijk een zogenaamde ‘scheibeuk’: Een boom die de grens aangaf tussen verschillende bospercelen, als markeringspunt voor de houthakkers. Toen de boom die functie had verloren, heeft Staatsbosbeheer de omringende bomen weggekapt en de boom een prominente positie gegeven op de aldaar aanwezige rotonde (ook altijd leuk voor trainingsrondjes). Toch gaat het niet goed met deze imposante beuk. Hij is hoogbejaard en ziek, en begint een beetje te verpieteren. Een paar jaar terug groeiden er flinke paddenstoelen op de wortels rond de voet. Dat duidt op ernstige problemen. Die paddenstoelen zijn verwijderd, maar een paddenstoel is niet meer dan het geslachtsorgaan (of vruchtbeginsel) van een groot schimmelorganisme. De parasitaire schimmeldraden hebben de hele stam en wortels in bezit genomen, en putten de boom van binnenuit uit. Daar is geen kruid tegen gewassen. Daarom is het triest maar onvermijdelijk dat onze boom het de komende jaren begeeft of preventief moet worden geruimd, voordat er ongelukken gebeuren. Ik ben benieuwd hoe lang we daarna die plek nog steeds zullen aanduiden als ‘dé boom’ (of zullen we het ‘de rotonde’ gaan noemen?) en welke boom in het Mastbos zijn opvolger wordt. (Heeft iemand suggesties?) Voorlopig dus maar extra genieten van het huidige exemplaar, zolang het nog kan. Bekijk ‘m, fotograaf ‘m (al dan niet met selfie), knuffel ‘m, streel ‘m, spreek ‘m moed in, en neem afscheid van dit markante, eeuwenoude monument.

DÉ BOOM Spreek hem moed in

#mastbos

JANUARI FEBRUARI MAART 2017


20

PORTRET

MASTBOSCROSS

SABINE BABS HENK MAARTEN TEKST FEMKE VAN DAMME FOTO'S FRANS VLEDDER

SPRINT MAGAZINE

#mastboscross


21

MASTBOSCROSS

SABINE

VAN DE REIJT 35 JAAR

WERKT ALS DOCENT LICHAMELIJKE OPVOEDING DOEL WEET NOG NIET OF ZE MEEDOET SCHOENMAAT 37

‘bikkelen is goed voor je!’

Sabine van de Reijt nam begin oktober afscheid van het wedstrijdhardlopen. Na de Singelloop werd ze gehuldigd op de Grote Markt. ‘Het is mooi geweest. Jarenlang moest alles wijken voor mijn trainingsschema. Ik moet echt nog loskomen van de topsport, maar ik ben flink aan het inhalen.’ Hoe dan? ‘Door lekker te eten en vrijdag, zaterdag en zondag op stap te gaan! Ik blijf wel lopen. Na twintig jaar keihard trainen kan ik niet ineens stoppen. Hardlopen is echt mijn passie. Ik vind het parcours van de Mastboscross de laatste jaren minder uitdagend. Het blijft een mooie cross om aan mee te doen, omdat er zoveel bekenden komen kijken. In 2010 was ik 3e op de lange cross. Op dat moment liep ik de wedstrijd van mijn leven. Er lag al wekenlang sneeuw en die ochtend begon het te dooien. Toen liep ik echt supergoed! De gaafste crossen vind ik de Sylvestercross in de Soester Duinen, de Abdijcross in Kerkrade en de Spadocross in Bergen op Zoom.’ Hoe ga je om met weersomstandigheden? ‘Iedereen heeft hetzelfde weer. Je moet gewoon met het weer dealen. Het is knokken tegen de omstandigheden en tegen elkaar. Wie dat het beste kan, wint! Crossen is bikkelen. En bikkelen is goed voor je. Iedere (jeugd)atleet zou een aantal crossen per jaar moeten lopen.’ Hoe ziet je voorbereiding eruit? ‘Ik check van tevoren de startlijsten. Wie zijn mijn concurrenten? Dan schat ik mijn kansen in. Op de dag zelf sta ik op mijn gemakje op. Ik ontbijt met een bruine boterham met pindakaas. Na mijn warming-up pas ik mijn puntjes eventueel aan. En dan verstand op nul en ervoor gaan! JANUARI FEBRUARI MAART 2017


22

MASTBOSCROSS

BABS

PETERS 42 JAAR

WERKT BIJ ERICSSON DOEL VIES WORDEN SCHOENMAAT 41

‘Een jaar of acht geleden schreef ik me in bij Start to Run omdat ik niet genoeg conditie had om mijn vliegtuig te halen. Ik kon voor geen meter rennen. Ik was zó kapot dat ik dacht: hier moet ik iets aan doen!’ Sindsdien heeft Babs Peters het hardloopvirus te pakken en gaat ze als een speer! Ze loopt wekelijks in de groepen van Toon van Dongen en Monique Busters. ‘Sinds Start to Run is Esther mijn hardloopbuddy. Nu we allebei toevallig een blessure hebben, zwemmen we om in conditie te blijven.’ In 2010 en 2014 liep Babs de Mastboscross. ‘Ik schreef me in omdat ik modder heel gaaf vind! Hoe meer modder, hoe beter! Grappig is dat veel lopers het eerste rondje nog zo voorzichtig doen bij de plassen. Het tweede rondje wordt iedereen stoerder en op het eind gaat iedereen overal doorheen. Belangrijk is dat de Mastboscross ‘stoer weer’ heeft. Het moet van tevoren wel geregend hebben. Sneeuw is ook goed. Bij een cross maakt het me niet zoveel uit welke tijd ik loop.’ Babs heeft op de dag van de Mastboscross spijt. ‘Vanaf dat ik wakker word ben ik eigenlijk een beetje gespannen. Maar als ik bij SPRINT aankom, is dat gevoel al weg. De sfeer bij de Mastboscross is geweldig. Gaaf hoeveel vrijwilligers meehelpen om de Mastboscross op te bouwen en in goede banen te leiden. Dat zie je aan het parcours.’

SPRINT MAGAZINE

moddertips van Babs: NIET ZEUREN, GA RECHT DOOR DE MODDER HEEN, VERSTAND OP NUL EN RAGGEN TOT HET KLAAR IS!


23

MASTBOSCROSS

HENK

BRUIJNS 60 JAAR

WERKT BIJ GEMEENTE BREDA DOEL ALS MIJN GEZONDHEID HET TOELAAT, GA IK VOOR DE WEDSTRIJD SCHOENMAAT 43

‘een cross kan me niet zwaar genoeg zijn’

Henk Bruijns is een fanatieke loper en houdt vooral van crossen. Hij won verschillende crosscircuits in zijn categorie in Midden- en West-Brabant. De Mastboscross liep hij al minstens tien keer. Het parcours vindt hij niet zo uitdagend. ‘De weersomstandigheden moeten wel meewerken. Hoe extremer het weer, hoe beter voor de Mastboscross. Een cross kan me niet zwaar genoeg zijn en winnen van sterke concurrenten blijft leuk.’ Wat was de mooiste Mastboscross? ‘Die ene hele koude editie met start en finish bij ‘de Zeven Heuveltjes’ staat me nog heel goed bij.’ Henk weet als geen ander dat een cross staat of valt met een goede voorbereiding. ‘Als ik het parcours verken, zie ik de wedstrijd al voor me. Er zit veel tactiek in een cross, veel meer dan in een wegwedstrijd. Trek altijd spikes aan, dan win je zeker een minuut. Ik zweer bij 9 mm, daar kun je alle kanten mee op. Zorg ook dat je veters vast zitten. Loop nooit in een lange broek of legging, want die wordt gegarandeerd nat. Ga niet te lang van tevoren bij de start staan. Als crosser moet je van modder houden. Loop er niet omheen.’ En hoe ga je om met een boomstam? ‘Je moet van tevoren weten hoeveel passen je gaat maken en dan ga je er in één keer overheen. Niet op gaan staan met je spikes hè! En het allerbelangrijkste: Niet denken van: oh, wat zwaar!’ ‘Ik heb last gehad van hartritmestoornissen en dat gaat helaas niet goed samen met wedstrijden lopen. Het is gelukkig onder controle, maar ik moet wel opletten.’

JANUARI FEBRUARI MAART 2017


24

MASTBOSCROSS

MAARTEN VAN GILS 15 JAAR

WERKT NOG NIET. HIJ ZIT OP SCHOOL DOEL DE SNELSTE ZIJN SCHOENMAAT 40,5

‘Op mijn achtste werd ik lid van SPRINT en liep ik mijn eerste Mastboscross.’ Maarten is vaak bij SPRINT te vinden. ‘Ja, ik heb naast atletiek nog andere hobby’s. Op vrijdagavond ga ik naar de Scouting. Ook superleuk!’ Hij vindt de Mastboscross een zware cross. ‘De boomstammen die in het begin liggen, zijn echt een uitdaging. Je bent helemaal uit je ritme als je hier overheen springt. En dan die dikke laag blubber! Dat maakt het zó zwaar. De variatie in het parcours maakt het leuk en aantrekkelijk om mee te doen. Ik ga bijvoorbeeld niet voor m’n lol 3 kilometer op de baan rennen.’ ‘Ik heb korte benen. Daarom moet ik echt aanpoten om langere jongens bij te houden. In het crosscircuit van de regio was ik vorig jaar 3e.’ Hoe ziet je voorbereiding eruit? ‘Op de dag zelf zorg ik dat ik er vroeg ben. Dan ga ik eerst het parcours verkennen. Daarna warm draaien, inlopen en rekken. Een kwartiertje van tevoren doe ik mijn spikes aan en ga ik snel bij de start staan. Tot twee jaar geleden was ik gespannen voor de cross. Daar was ik zeker niet de enige in. Tegenwoordig heb ik dat niet meer. Ik heb al zo vaak meegedaan, dat het me makkelijker afgaat. Maar spanning is niet verkeerd. Dan presteer ik beter.’ Heb je moddertips? ‘Strik je veters goed. Vaak genoeg verliest iemand een schoen, dus leg er een driedubbele knoop in. En gebruik altijd spikes, want het zou zonde zijn als je tijdens het lopen onderuit gaat.’

SPRINT MAGAZINE

‘als je bij zit hoort het erbij dat je de Mastboscross loopt.’


Hypotheken Pensioenen Verzekeringen Sparen 25

■ ■

Persoonlijk en onafhankelijk hypotheekadvies Verzekeringen particulieren en zelfstandig ondernemers Pensioenadvies Bankzaken, wij zijn uw RegioBank!

Stap gerust binnen in een van onze twee vestigingen. Onze gekwalificeerde en gecertificeerde adviseurs kijken samen met u naar de mogelijkheden.

Geopend maandag t/m vrijdag: 8.30-17.00 u Vestiging Breda Vestiging Chaam

Esserstraat 79, BREDA T 076 - 514 74 44 Bredaseweg 4, CHAAM T 0161 - 492 508 E-mail: verzekeringen@ackoijen.nl www.ackoijen.nl

JANUARI FEBRUARI MAART 2017


26

MASTBOSCROSS INFORMATIE

De modderste cross van Nederland!

28 & 29 JANUARI 2017 ‘Met een flinke dosis uithoudingsvermogen en liefde voor modder, haalt iedereen de eindstreep!’ Want eerlijk gezegd: het is best wel afzien! Het parcours bevat hindernissen, ligt vol plassen en dikke blubber en de winterse weersomstandigheden helpen soms ook niet mee. Maar zodra je de finish passeert en je ontvangt je mooie Mastboscross-herinneringsmedaille, mag je jezelf een vette schouderklop geven en je daarna opwarmen in het clubhuis met een lekkere warme soep. Durf jij de uitdaging aan en cross je mee?

Programma

EEN CROSS VOOR IEDEREEN! Van de jongste hardlopertjes tot (inter)nationale wedstrijdlopers, de cross heeft voor ieder wat wils:

ZATERDAG 28 JANUARI 2017

ZONDAG 29 JANUARI 2017

10:30 SNOEREN NORDIC WALKING LANG

14 km

11:00 SNOEREN NORDIC WALKING KORT

7 km

11:30 DECATHLON CANICROSS KORT

2300m

12:15 DECATHLON CANICROSS STEPJORING 2300m

09:50 FAMILIE- EN SCHOLIERENCROSS 1 - 3 rondjes:

525m / 995m / 1465

10:10 PUPILLEN MINI EN C +

995m

SPECIALS KORTE CROSS

13:00 DECATHLON CANICROSS FUN/KIDS

900m

10:20 PUPILLEN B

1200m

13:30 RUN2DAY BREDA TRAILRUN LANG

21 km

10:30 PUPILLEN A MEISJES +

1550m

13:45 DECATHLON CANICROSS LANG 14:30 RUN2DAY BREDA TRAILRUN KORT

6200m

SPECIALS LANGE CROSS

12km

10:40 PUPILLEN A JONGENS

1550m

14:50 DECATHLON CANICROSS BIKEJORING 6200m

10:50 JUNIOREN D MEISJES

2105m

15:15 KOEL- EN VRIESTRANSPORT

11:05 JUNIOREN D JONGENS

2105m

11:20 JUNIOREN C MEISJES

2575m

VOESENEK BEDRIJVENCROSS

5535m

11:35 JUNIOREN C JONGENS

3130m

11:50 JUNIOREN B MEISJES

3325m

12:05 JUNIOREN B JONGENS +

5375m

JUNIOREN A MEISJES

SABINE’S MODDERTIPS Dwars door de modder heen. Vaak willen mensen langs het randje lopen, maar dan glijd je juist weg. Als je echt wil crossen, dan heb je natte voeten! Loop op spikes. Gebruik langere puntjes, dan heb je meer grip. Niet mauwen, maar rennen! Niet klagen over de omstandigheden, het parcours of de organisatie. Neem de kortste weg. SPRINT MAGAZINE

12:35 JUNIOREN A JONGENS

7620m

12:35 MASTERS MANNEN

7620m

13:20 KORTE CROSS VROUWEN

2575m

13:35 LANGE CROSS VROUWEN SENIOREN + MASTERS

7620m

14:20 KORTE CROSS MANNEN SENIOREN

2575m

14:35 LANGE CROSS MANNEN SENIOREN

10060m

15:15 RUNNERSWORLD BREDA PRESTATIECROSS 1 - 6 ronden:

min. 1080m, max. 10060m

Starttijden zijn onder voorbehoud, een up to date programma vind je op mastboscross.nl.

mastboscross.nl

#mastboscross


27

Succeswensen van meerkamphelden

Onderdelen

VOOR WELKE CROSS GA JIJ?

ANOUK NADINE& PIETER

MastbosTrail 12 / 21 km Dit is dé kans om de mooiste paden van het

@anoukvetter

Mastbos te ontdekken! De korte trail is per-

‘Hi Mastboscross-er! Super stoer dat je meedoet. Ik heb heeeel vroeger ooit eens een crossje gelopen maar daar weet ik niet veel meer van. Jij bent de échte crosser

fect voor de beginnende TrailRunner of om het TrailRunnen te leren kennen. De lange trail geeft

SOCIAL MEDIA Volg de Mastboscross op social media, kom alvast in de stemming en deel er je modderste foto's met #mastboscross

en ik wens je heel veel succes, maar vooral veel plezier! Zet 'm op!’

@broersennadine

Lopen vond ik niet het allerleukste maar door de modder banjeren vond ik geweldig! Ik zei altijd tegen mijn ouders: ‘Vandaag heb ik echt

geen zin hoor...’ En vervolgens liep ik na de start meteen vooraan. De zwaarste crossen vond ik het leukst! Natte of ‘koude’ crossen met een lekkere kop soep na de wedstrijd. De Mastboscross is er

@pieter.braun

ook zo één: veel succes en geniet!’

‘Lekker door het bos heen lopen, de plassen ontwijken, heuvel op, heuvel af. De koude winterlucht in je gezicht en dat allemaal bij je eigen

parcours in en om het Mastbos. Beide onderdelen hebben een verzorgingspost tussendoor, waar je de gelegenheid hebt om even bij te 'tanken'.

Bedrijvencross Ga samen met je collega's (3-5 per team) de strijd aan tegen andere bedrijven! De Bedrijvencross is dé sportieve uitdaging om samen met je collega's het

Mastboscross Breda @mastboscross

‘Ik heb veel ervaring met crossen!

de doorgewinterde TrailRunner een uitdagend

@mastboscross #mastboscross

jaar 2017 goed in te luiden. De bijzondere periode brengt een mooi moment om teamspirit te tonen en om je bedrijf sportief op de kaart te zetten.

KORTING Schrijf je vóór 16 januari in en krijg als SPRINTlid éxtra korting! Daarna betaal je het duurdere na-inschrijftarief.

GRATIS CLINICS TRAILRUNNEN ZATERDAG 14 JAN.

Samen met de specialisten van Run2Day en onze eigen trailrunners organiseren we ook dit jaar weer een trailrun clinic.

CROSSEN ZATERDAG 21 JAN.

Hoe pak je zo'n cross nou het beste aan? Wij geven je moddertips en verkennen alvast het parcours in onze cross clinic.

vereniging. Ik heb er altijd enorm

Prestatiecross 1 tot 10 km De Mastboscross kent een pittig parcours maar laat je daardoor niet gek maken en loop mee aan de Prestatiecross met als grote voordeel: je kiest zelf de lengte van je cross!

Canicrossen Hardlopen in het Mastbos met een hond die naar hartenlust mag trekken; dit jaar staan de Canicrossen weer op het programma!

Familie- en scholierencross Deze cross is voor iedereen die het leuk lijkt om gezellig samen door de modder te plonzen; van jong tot oud! Samen met iemand van je familie of met vriendjes/vriendinnetjes van bijv. school.

Wedstrijden Van pupillen tot masters; alle wedstrijden staan op het programma met als hoogtepunt de vierde wedstrijd van het Nationaal Lotto Crosscircuit: het circuit vormt de ruggengraat van de (inter)nationale winterkalender in Nederland op crossgebied. Het winterseizoen van 2016-2017 bestaat uit vier wedstrijden plus de NK Cross in Amsterdam.

Nordic Walking Wandel samen met je loopmaatjes mee op één

van genoten! Iedereen enorm veel

Kijk voor de deelname voorwaarden en

van de twee mooie, veilige en toch uitdagende

plezier bij de Mastboscross 2017!

aanmelden op mastboscross.nl.

routes (7 of 14 km). JANUARI FEBRUARI MAART 2017


28

SPRINT MAGAZINE


29

SPRINTLIEFDES

In de loop der jaren zijn er bij SPRINT veel harten gesmolten. Wie viel voor wie? Wat is er van gekomen? TEKST DIDE EVERS FOTO FRANS VLEDDER

Vandaag een onconventionele SPRINT-liefde. Namelijk die van Ron, onze hoofdredacteur, en zijn geliefde vereniging: SPRINT.

R RON

on kwam ‘pas’ een aantal jaren geleden de SPRINT-deuren binnen gehobbeld. Hij was gelijk verkocht. Een paar jaar later is SPRINT dan ook een van zijn fijnste plekjes om te vertoeven. Dat is wel te zien. Want als je Ron een beetje volgt op social media, dan zie je hem met alle hartstocht bezig zijn voor dit magazine en sporten met zijn geliefde Berengroep. Hij heeft dit magazine naar een hoger niveau weten te brengen. Ook zijn loopcarrière heeft hij bezegeld met een trainersdiploma. Dit alles getuigt van zijn liefde voor onze atletiekvereniging. Ron is een voorbeeldvrijwilliger, maar niet de enige bij SPRINT. En net als Ron zijn er nog zó veel anderen die zich met alle liefde zich inzetten voor SPRINT. En daarom is deze speciale ‘moddereditie’ een ode aan al die vrijwilligers. We wensen hen ook veel succes tijdens de Mastboscross. Want als je die als vrijwilliger trotseert, dan kun je (bijna) alles aan bij SPRINT. Ron en veel van zijn collega-vrijwilligers trotseerden al vele obstakels, en ze zijn nog lang niet weg hier. Daar zijn wij allemaal heel erg blij mee.

SPRINT

Ron en veel van zijn collega-vrijwilligers zijn nog lang niet weg

SPRINT SPRINT

VOLG RON OP INSTAGRAM: @ronbekker

Ron álle andere vrijwilligers

PS: mocht je dit nu ook zo inspirerend vinden, we zoeken altijd NOG meer liefde. Mail naar vrijwilligers@avsprint.nl om te kijken hoe jij je steentje kunt bijdragen aan een nog gezondere vereniging. JANUARI FEBRUARI MAART 2017


GROOT MEESTERS NEDERLANDS KAMPIOENEN!

TEKST KAY SCHAAFSMA FOTO JØRGEN GEERS

DE MANNEN MASTERSPLOEG HEEFT DE EERSTE DEELNAME SINDS JAREN SERIEUS OPGEPAKT EN SUCCESVOL AFGESLOTEN. NA TWEE VOORRONDES IN DRIE POULES, WAARBIJ HET DEELNEMERSVELD WERD TERUGGEBRACHT VAN 90 PLOEGEN NAAR 12 FINALISTEN, WERD IN SEPTEMBER DE FINALE IN VUGHT GEWONNEN. DE SPRINTMANNEN TOONDEN AAN EEN HOMOGENE PLOEG TE ZIJN, ZONDER ZWAKKE PLEKKEN.


ONS TEAM

de acht Nachtw te s po r plak

uit & Scheur 'm en boven ld he ze de d je be

De herintrede als competitieploeg werd ambitieus opgepakt. Een inventarisatie van het aanwezige potentieel en een analyse van de resultaten van de afgelopen jaren deed de ploegleiding verleiden tot de ambitieuze uitspraak dat een podiumplaats haalbaar was en een eerste plaats niet onmogelijk. Daarop werd het baanbestuur verleid de ploeg in te schrijven voor het nieuwe seizoen. De masterscompetitie kent het fenomeen 'agegrading' waarbij prestaties van oudere atleten hoger gewaardeerd worden. Hierdoor blijft de competitie ook interessant voor atleten die geen frisse 35-jarigen meer zijn. Onze

ploeg kende hierdoor een diverse samenstelling met een leeftijd variërend van 35 tot 56 jaar. Per wedstrijd treden een tiental atleten in het strijdperk op diverse onderdelen, van 100 m tot 5 km en van kogelstoten tot hoogspringen. De onderlinge sfeer was uitstekend en de solidariteit groot, wat niet vanzelfsprekend is in een individuele sport. Na de eerste wedstrijd stond de ploeg meteen op de eerste plaats. Na de tweede ronde werd die ingeruild voor een tweede plaats. In de finale had er echter maar één ploeg recht op de zege.


32

Jeroen van Nunen

GOED OP WEG NAAR DE MASTBOS CROSS SPRINT MAGAZINE

#mastboscross


INTERVIEW

MASTBOSCROSS

HET INTERVIEW MET DE MASTBOSCROSS VOORZITTER Op een druilerige zaterdagmiddag heb ik afgesproken met Jeroen van Nunen om het eens te hebben over de Mastboscross van 28 en 29 januari. Drie kwartier en drie koppen koffie verder komt Jeroen eindelijk het clubhuis in gehaast. Het overleg met de organisatie van de Mastboscross was een beetje uitgelopen…… TEKST GERARD STOOP

FOTO FRANS VLEDDER

Jeroen is buiten SPRINT ICT-projectleider. Ook de organisatie van de Mastboscross ziet hij als een project. Hij heet dan ook liever ‘projectleider’ dan ‘voorzitter’. De Mastboscross was in 2008 zijn eerste cross. Jeroen was vol bewondering over de wijze waarop die was georganiseerd. Het voelde daarom als eervol toen hij in 2013 gevraagd werd zelf de kar te trekken. Een flinke uitdaging. In hetzelfde jaar werd hij ook nog gevraagd om bestuurslid van SPRINT te worden. Dat kon er ook nog wel bij. Of het thuis altijd past? Halverwege het gesprek gaat zijn mobiel over. Duidelijk zijn vrouw: ‘Waar ben je? Je bent wel om half drie thuis, hè?’ HARDE KERN Bij de organisatie van de Mastboscross is een fanatiek harde kern en een grote groep vrijwilligers betrokken. Buiten SPRINT zijn er ook nogal wat partners. Jeroen somt een hele reeks op: ‘Staatsbosbeheer, gemeente Breda, het VVV-evenementenfonds, de hockey, de buren, de pers, sponsoren, Atletiekunie, Race-

timer. En voor elk contact is iemand verantwoordelijk.’ Soms duikt er een onverwachte gesprekspartner op. ‘Dit jaar hebben we een aantal contacten met een bedrijf in de buurt gehad. Die waren vorig jaar erg boos, omdat de bewegwijzering naar hun zaak niet klopte. Dat komt nu helemaal goed. Voor de bewegwijzering werken we samen met de gemeente. Wij maken een verkeersplan,leggen dat voor aan de gemeente en wij hangen de borden op. Natuurlijk hebben we vergunningen nodig van de gemeente. Dat is een beetje vestzak-broekzak: wij betalen voor de vergunningen en zij geven een leuk bedrag aan subsidie.’ STORMBESTENDIGE TENTEN Bij de vorige cross bleek dat de gemeente ook zijn verantwoordelijkheid neemt. ‘Enkele dagen van tevoren werd er storm voorspeld. De gemeente belde om te vragen of de grote tent wel stormbestendig was. Dat konden we niet garanderen. We hebben toen een dag voor de cross nog een stormveilige tent bij een ander bedrijf geregeld.’

33

‘Staatsbosbeheer is natuurlijk een belangrijke partner. Die samenwerking loopt bijna altijd goed. We weten nog niet of de trailrun door de Zeven Heuveltjes kan. Daarover zijn we nog in gesprek. Staatsbosbeheer is altijd erg tevreden over hoe we het bos achterlaten. Daar krijgen we nooit kritiek op’, vertelt Jeroen, ‘maar vorig jaar was een stevig gesprek nodig, toen de NOS onverwacht aankondigde een loper met een motor en een camera door het bos te willen volgen.’ SPRINT 75 JAAR 2017 is een jubileumjaar voor SPRINT, het 75-jarig bestaan. De Mastboscross wordt daarom extra groot aangepakt. ‘Het wordt weer een tweedaagse. Behalve de Masbostrail, al bijna een vast onderdeel, komt ook de Canicross weer terug.’ ‘De buren weten dat ook. In de voorbereiding brengen we altijd een bezoekje aan de omwonenden en sturen we ze een brief. Ze moeten weten wat er gaat gebeuren en of ze hun huis wel kunnen bereiken.’ ‘Tot nu toe zijn er geen tegenslagen, alles zit mee. We hebben bijvoorbeeld een paar nieuwe mensen in de organisatie, die zelf fanatiek lopen. Zij hebben goeie ideeën over de inrichting van het parcours. Defensie doet ook weer mee. Die kiest elk jaar een paar crossen, waarvoor ze internationale militaire lopers uitnodigen. De Mastboscross beviel ze erg goed. Dat betekent een stel toplopers extra!.’ Intussen is het clubhuis leeg. Het barpersoneel gaat afsluiten en naar huis. Jeroen kan nog net op tijd thuis voor zijn vrouw weer belt... JANUARI FEBRUARI MAART 2017


34

SPRINT MAGAZINE


35

JANUARI FEBRUARI MAART 2017


36

Vrij trainen in de fitnesszaal Naast groepstrainingen, fysiofit en beweegprogramma’s kunt u ook vrij trainen. Om te komen tot het gewenste resultaat worden er testen afgenomen specifiek afgestemd op uw doelstellingen.

Sportfysiotherapie U heeft een blessure of raakt overtraind. Dan wilt u zo snel mogelijk weer op de been zijn. Tegelijkertijd wilt u blijven sporten en uw conditie behouden, desnoods met een alternatief trainingsschema. Een sportfysiotherapeut begrijpt wat er tijdens het sporten gebeurt en kan u goed begeleiden.

Rolstoelfitness Wij beschikken over een compleet assortiment fitnessapparatuur dat is aangepast voor rolstoelgebruikers.

Breda West Paramedisch Centrum

|

Laan van Mertersem 65

van Vugt rolluiken en zonwering

a

r Ter SPRINT MAGAZINE

4812 PR Breda

|

www.BredaWest.nl

Duurstedestraat 30 4834 HL Breda tel: 076-5656211 info@vugtzonwering.nl

n

ge

in pp

rka

ve so

|

R

aam

www.vugtzonwering.nl

tie ora

c

De

Zo

nw

g erin

en

ens

re Sc


37

PORTRET

S

Stefan Groen

‘IK WIL UIT DE SLIPSTREAM VAN KENNY’ TEKST WOUTER SCHELVIS FOTO PLEUN HUTTEN

tefan Groen heeft niets met modder. De kans dat hij slipt met zijn snelle sportrolstoel is te groot. Nee, in deze winter werkt hij krachtig door om (nog) sterker te worden. De enige ‘slip’ die in het interview ter sprake komt is de ‘slipstream’. Al vele jaren wordt het wheelen in Nederland beheerst door Kenny van Weeghel. ‘Ja, daar zit ik nog wel een paar tellen achter, maar mijn doel is om op termijn uit de slipstream van Kenny te komen. Ik wil écht iets gaan presteren. Thuis hangen inmiddels al voldoende stukjes blik aan een touwtje, ik zet in op echte medailles op grote evenementen.’ Het is duidelijk, de van oorsprong Rotterdammer stroopt - zoals het bij mensen uit 010 hoort - de mouwen op. Stefan heeft er heel wat kilometers voor over om vanuit zijn woonplaats Nieuw Lekkerland vier keer per week de training in Breda te bezoeken. ‘Na een carrière als rolstoelbasketballer kwam ik vier jaar geleden terecht op de NK atletiek in Emmeloord. Daar hoorde ik - nadat ik tijdens mijn eerste 200 meter direct gediskwalificeerd werd, ha ha - dat ik kon kiezen tussen sporten in Emmen en Breda. Tja, de rest is geschiedenis. Binnen ons team kan ik prima met Bart Pijs trainen, maar ik zit min of meer tussen mijn clubgenoten en de nationale top in. Ik had ook kunnen kiezen voor het populaire handbiken. Dat zit letterlijk een stuk comfortabeler, maar heb dit niet gedaan. Het wheelen mag in Nederland best wel een impuls krijgen.’ Stefan zelf bleek een goede ‘atletenvanger’. Door zijn behendigheid bij een benzinepomp in Breda trok hij de aandacht, ‘Klopt, die man, Fued, vroeg waar ik geleerd had zo goed met mijn stoel te manoeuvreren en of ik aan sport deed. Ik vertelde hem dat ik 500 meter verderop sport op de atletiekbaan. Twee dagen later kwam hij kijken en nu is hij mijn clubgenoot.’ Wheelchair Racing Team Breda

JANUARI FEBRUARI MAART 2017


38

COLUMN

Dide is een rennend SPRINT-kind. Ze weet niets over eten, maar vindt het wel heel lekker en leuk om over te schrijven. Niets wat ze schrijft is niet waar: alle voedingsinformatie komt van onze diëtisten. TEKST EN FOTO'S DIDE EVERS

FAST FOOD

AAN MOD DER EN

Toen ik het thema ‘modder’ hoorde, dacht ik gelijk aan aanmodderen. Daarna dacht ik aan chocola. Ik kon niet op andere metaforen komen. Dus om in het thema te blijven, vandaag een sterk staaltje aanmodderen, mét chocola :P. Aanmodderen is soms HEEL erg fijn. Gewoon even je kop in het zand steken en even weg zijn van de wereld. Maar aanmodderen blijft niet altijd even lekker. Je wilt toch ook een keertje weer op het droge komen. Ik ben wel een beetje klaar met mijn ‘aangemodder’. Dus heb ik eindelijk het roer omgegooid. Je hoort het goed: Dide gaat weer gezond doen. Laat deze column dan ook mijn stok achter de deur zijn. Hopla: zomerkilo’s eraf en weer lekker sporten.

‘Aanmodderen is lekker, totdat je er vies van wordt.’

Dat gezegd hebbende: kijk nog maar even goed naar de pagina hiernaast, want sommig - vaak ongezond verklaard - eten is vaak gezonder dan je zou denken. Dus daar mag je heus wel wat van. ‘Mits met mate, dame’, hoor ik mezelf nog even denken.

@Ad, ik kom ook binnenkort weer sporten hoor. Ik heb het nu erg druk en ben vaak laat thuis, dus ren ik (véél te weinig) zelf een rondje.

SPRINT MAGAZINE

@dideevers


39

recepten

MODDER MOUT

VOEDINGSWAARDE CACAOBOON (PER 100 G)

Smullen! Deze ‘gezonde’ bruine bak met energie zal je doen denken aan Nutella.

Energie (kcal)

227

Vet

14 g

verzadigd

8g

meervoudig onverzadigd enkelvoudig onverzadigd Cholesterol

INGREDIËNTEN

0,4 g 4,6 g 0 mg

Natrium

21 mg

Kalium

1,5 mg

50 g havermout + 7 g cacao + 1 el suiker (of andere zoetstof) + 2 theelepels hazelnootextract BEREIDING Alles bij elkaar doen

en verwarmen in pan met water of melk. Optioneel te verrijken

met amandelmelk, voor extra romigheid.

Boontje komt om zijn loontje Bedankt, Coenraad Johannes van Houten, voor het bedenken van de basis van cacaopoeder, - boter en chocolade. Mede dankzij jou kunnen we nu genieten van alles wat met chocolade te maken heeft. Dat komt ons ook rond elke feesttijd weer ten goede, met chocoladeletters, kerstkransen, paaseieren... Maar cacao heeft een zeer gezonde kant, namelijk de onbewerkte variant.

PANNEN KOEKJES

Jum! Of je maakt lekker chocolade pannenkoeken met rood fruit, voor wanneer je iets meer tijd hebt.

INGREDIËNTEN

50 g havermeel + 3 eieren + 7 g cacao + 1 el suiker (of andere zoetstof) + handje bosvruchten BEREIDING Alles behalve het

rode fruit mixen en kleine

DE KRACHT VAN CACAO Er wordt al lange tijd veel gesproken over de gezonde kant van chocola. Je moet dan wel uitgaan van de rauwe, dus onbewerkte variant, oftewel: pure cacao. Dit bittere goedje is ontzettend gezond voor je. MAGNESIUM Cacao bevat een goede dosis magnesium, belangrijk voor je energieproductie, een goed stel hersenen en ook voor je zenuwstelsel. Magnesium is goed voor spieren, botten en ook je bloeddruk.

pannenkoekjes van maken. Gebruik het rode fruit als topping. Lekker erbij: stroop en

poedersuiker

FLAVANOLEN Waar de cacao, naast chocola, het bekendst om staat, is dat het een dieetvoorlichting.nl • info@dieetvoorlichting.nl

hoge concentratie flavanolen bevat. Flavanolen zijn antioxidanten. Flavanolen voorkomen weefselschade en verlagen mogelijk het risico op harten vaatziekten. Onderzoek toonde aan dat het dagelijks innemen van 200 milligram flavanolen uit cacao een positief effect heeft op de elasticiteit van bloedvaten. Dat is zo’n 2,5 gram rauwe cacaopoeder. KANS OP HART- EN VAATZIEKTEN Kijk uit met wat je leest over cacao en de relatie tot hart- en vaatziekten. Want ook al bevat het veel flavanolen, het bevat ook veel verzadigde vetten. Echter, er wordt gezegd dat het verzadigde vetzuur tearinezuur - het type vet dat in cacao te vinden is niet slecht zou zijn voor je cholesterolgehalte, maar bewijs daarvoor is er weinig. WILLEN WE MEER OF MINDER CHOCOLADE? Mensen die chocolade eten hebben minder hart- en vaatziekten. Hier geldt wel weer de ‘met mate’ regel, want het ging in deze studie om kleine hoeveelheden chocolade. Meer chocolade eten betekent niet dat je gezonder wordt. WE CHOCOLADE! Van oudsher wordt beweerd dat chocolade een echte love drug is. Fenylethylamine is een stof die van nature in cacao zit. Ditzelfde stofje maak je ook aan wanneer je verliefd bent. Dus heb je last van een winterdepressie? Eet chocola! JANUARI FEBRUARI MAART 2017


40

PORTRET

ATLETIEK VOOROP! ‘Ik heb nooit een andere sport gedaan. Dat mag ook niet van mijn ouders, want naast school drie keer per week trainen is wel voldoende. Ik wil het zelf ook niet. Voetbal vind ik veel van hetzelfde en daar ben ik ook niet goed in. Ik vind de atletiektrainingen erg leuk. Gewoon het gezelschap, dat je met een groep bent, en samen leuke en gezonde dingen tegelijk doet.’

ATLETIEK IS NIET ALLEEN

‘Bij crossen en competities kijk ik naar wat ik zelf heb gepresteerd, maar in de training is atletiek geen individuele sport. Als ik elke week in mijn eentje zou moeten trainen, dan was ik er niet. Tegenover anderen ben ik nu het beste in lange afstand, en daar heb ik ook het meeste plezier in.’

SPRINT MAGAZINE

‘Binnen sport hoef ik niet veel te bereiken. Op de marathon lopen na.’


41

SAMEN PLEZIER IN ATLETIEK Jaap Rodermond (13) traint als C-junior in de algemene groep en in de MILA (middellange afstand) groep. Hij zit al ruim 7 jaar bij SPRINT en traint met veel plezier samen met anderen: ‘Als ik elke week in mijn eentje zou moeten trainen, dan was ik er niet.’ TEKST EN FOTO JELMER DE MAAT

PLEZIER HEBBEN OP DE 1e PLAATS

MARATHONVISIE

‘Bij de Singelloop loop ik altijd 5 kilometer, en binnenkort zou ik ook die in Rotterdam willen doen. Ik mag niet te vroeg beginnen met de 10 kilometer

‘Ik wil wel veel dingen bereiken, ook buiten sport, maar binnen sport hoef ik niet veel te bereiken. Op de marathon lopen na. Ik wil gewoon steeds plezier hebben. Ik heb de olympische 10 kilometer gezien op TV, maar op de baan lijkt me dat heel saai. Ergens in het buitenland lijkt me veel leuker, dan zie je meteen nog wat om je heen.’

van mijn ouders, maar als het zover is, wil ik dat wel. En daarna de halve marathon.’ En daarna een hele marathon? Lachend: ‘Daar moet ik nog over nadenken!’

(ON)GEZONDE SPANNING

‘Soms heb ik teveel wedstrijdspanning. Bij de crossen gaat het nu vaak beter, want ik weet dat ik daar niet kan winnen en dat ik het voor mezelf doe. Bij een 1000 meter op de baan is het erger. Een competitie geeft meer spanning, want als het fout gaat kan het team door mij verliezen, denk ik dan. Het wordt minder, maar ik denk dat ik het altijd blijf houden.’

@jaaprodermond

JANUARI FEBRUARI MAART 2017


42

@annevdwiel

‘Perfect voor in ons koude kikkerlandje!’ SPRINT MAGAZINE

@mykevandewiel


43

SPORTMODE

Anne en Myke van de Wiel zijn tweelingzussen. Sinds hun 7e zijn ze lid van SPRINT. In hun altijd trendy kleding trainen ze fanatiek en behoren ze inmiddels beiden tot de top meerkampsters van Nederland. TEKST ANNE & MYKE VAN DE WIEL FOTO'S JØRGEN GEERS

KEKKE REGEN JASSIES

Het is koud, het is nat. De herfst is in volle gang en de winter staat alweer voor de deur. Helaas is dat ook te merken tijdens het trainen. Het is dan ook erg handig als je daarvoor goed gekleed bent. Omdat er weer een enorm aanbod te vinden is in deze najaarscollecties, hebben wij onze favorieten even getest op onze mooie baan. Zo maken we je keuze hopelijk wat makkelijker. KLEUREN Om te beginnen draagt Anne op de linkerfoto het regenjasje van New Balance. Dit jasje heeft een leuke kleurovergang van blauw naar wit, waardoor die erg opvallend is. Bovendien is ie lekker dun, maar wel waterafstotend. Myke draagt het jasje van Puma en ook deze valt goed op. Door het opvallende kleurenpatroon zal je er zeker niet saai uitzien. Het jasje is niet te dik of te dun waardoor je hem op veel momenten kan dragen. SUPERDUN Op de rechterfoto draagt Myke het superdunne roze jasje van New Balance. Dit is persoonlijk onze favoriet. De felle kleur roze valt lekker op. Omdat dit jasje zo dun is, is het heel comfortabel om in te lopen. Zelf vinden we

het nooit prettig om in veel kleren te lopen, maar bij dit jasje heb je amper door dat je ‘m aan hebt. Bovendien kun je het jasje super ieniemienie opvouwen voor in je tas: altijd handig! Anne draagt het blauwe regenjasje van Adidas. Dit jasje is handig als het koud is, omdat deze stof relatief wat dikker is. Je hoeft ook niet bang te zijn als je je handschoenen vergeet, want in de lange mouwen met duimgaten kun je je handen steken.

Onze favoriet! Want dit jasje van New Balance is zó dun, dat je haast vergeet dat je hem aan hebt.

Als roze niet je kleur is, biedt New Balance ook deze fijne kleurtjes. Staat leuk op onze baan!

Dus of het nou regent of waait, met deze leuke jasjes zal de training je in ons koude kikkerlandje een stuk gemakkelijker afgaan én zie je er ook nog eens super fancy uit. En als je niet op de atletiekbaan te vinden bent: vergeet dan niet je outfit te versieren met wat goede verlichting!

Deze gave print wordt alleen nog maar mooier door de schitterende regendruppels!

Deze jacks zijn te koop bij Runnersworld Breda.

#WeRunBreda

JANUARI FEBRUARI MAART 2017


44

LOOPSPORT

Anne Marij Kamma

7-7-1944 ' Ik doe het voor de Chi: vitale energie en dat is belangrijk want dan blijf ik soepel en krijg ik energie. Chi=levens-stroom/ -energie.'

Simone Vermeulen

'Eerst was ik aan het wandelen bij SPRINT maar na een proefles was ik helemaal om. De coördinatie vergt in het begin veel aandacht maar dat is een uitdaging.'

trainster

Edith Hermes

29-5-1954 'Omdat ik nieuwsgierig was heb ik een proefles genomen. De oefeningen zijn best lastig. Ik dacht dat ik het nooit zou leren maar het gaat mij goed af. Het geeft mij veel energie.'

Heidie Keepers

Tai Chi

Jan Koolen

8-2-1955 'Ik wil graag mijn lichaam soepel houden en dat lukt goed met deze oefeningen. Ik wil geen ‘stijve plank’ worden.'

BIJ SPRINT TEKST RON BEKKER

FOTO FRANS VAN DEN BEMD

Vaak gaat het bij SPRINT om de voorwaartse beweging, opbouwen van snelheid, hoogte vinden en kracht ontwikkelen. Maar nu niet. Bewegen als een vertraging. Elke handeling bewust en geconcentreerd uitvoeren, spieren, botten, pezen en geest worden geactiveerd. Bewustwording van je lijf en je leven van het hier en het nu. Tai chi is er voor iedereen die bewust wil bewegen. Kom kijken of doe een keer mee. Trainster: Heidie Keepers vertelt je er graag meer over.

SPRINT MAGAZINE


45

COLUMN GEZOND OUDER WORDEN

Niels is geboren en getogen Bredanaar en actief hardloper. Hij is betrokken bij het Health Innovation programma van Avans Hogeschool en de stad Breda en mede-oprichter van de kenniskring Active Ageing. TEKST NIELS DE BEER

Een goed voornemen

D Nellie van Unen

15-5-1953 'Het geeft rust in mijn hoofd want dat denkt vaak te snel en het ontlast mijn gewrichten en het is ook heel gezellig.'

Nel van Beveren

25-7-1943 'Bij de bewegingen kom ik helemaal tot rust, ik voel mij ontspannen bij de inspanning en ik geniet van het buiten zijn.'

ecember. De laatste maand van het jaar. Een mooie tijd voor allerlei feestjes. En natuurlijk ook een moment om terug te blikken op het afgelopen jaar en plannen te maken voor het jaar dat komen gaat. De helft van de Nederlanders doet dit met goede voornemens. Voornemens die bijna altijd gaan over de eigen gezondheid: afvallen, minderen met alcohol, stoppen met roken en meer bewegen. En wat blijkt uit onderzoek? Meer dan een derde van de mensen die goede voornemens maakt, geeft het na twee weken al weer op. Moeten we dan stoppen met het maken van goede voornemens? Ik vind van niet. Want als je dat doet, zeg je eigenlijk dat je het leven niet meer kan verbeteren en dat is wel erg negatief. Voornemens maken gaat namelijk over dromen en idealen hebben. Voor jezelf, maar zeker ook voor je medemens en de maatschappij waar jij onderdeel van uitmaakt. In deze tijd van onzekerheid voor veel mensen, toenemende eenzaamheid en individualisering in de maatschappij, kunnen goede voornemens - die niet alleen betrekking hebben op jezelf - het verschil maken. En stel je voor dat slechts 2% van deze voornemens daadwerkelijk wordt gerealiseerd, dan heeft het toch nut gehad. Dat weet ik zeker. En moet je met deze voornemens wachten tot 1 januari? Natuurlijk niet! Hier in de stad Breda zijn er op het moment dat je dit leest genoeg ouderen die naar buiten willen, samen met anderen willen genieten van de kerstsfeer en/of een kijkje willen nemen bij het Glazen Huis op de Grote Markt. Dus bij deze een goed voornemen: ga samen met hen op pad, onder de arm of in de rolstoel. Het maakt allemaal niet uit, maar neem ze mee. Je maakt er de wereld mooier mee. En weet je, het is ook nog eens goed voor je eigen gezondheid. JANUARI FEBRUARI MAART 2017


46


47

PORTRET

SECTIEHOOFD ALGEMENE ZAKEN BIJ INTERSCIENCE Ik werk bij een producent en leverancier van geavanceerde laboratorium apparatuur, inclusief accessoires, service en opleiding. We werken wereldwijd vanuit een Nederlandse en Belgische vestiging. Ons bedrijf is onderverdeeld in Support, Verkoop en Algemene Zaken.Mijn werk bestaat in grote lijnen uit het regelen van mensen, processen, materialen,

SECTIEHOOFD VS. TRAINSTER

Brigitte Kapiteijn

organisaties, gebouwen etc. Hardlooptraining geven is ook een beetje regelen. Ik vind het een ontspannen afwisseling om naast mijn werk een training te regelen voor lopers.

TRAINSTER VAN LOOPGROEP D3 Bijna 10 jaar geleden ben ik als trainster naar SPRINT gekomen om de Start-to-Run trainingen te verzorgen. Daarbij werd ik meteen ingezet als invaller, zo ook voor langere periode bij de prestatiegroep PG3. Dit is de D3-groep

‘REGELMATIG BIEDEN WE ONDERDAK AAN LOPERS’ TEKST EN FOTO’S JØRGEN GEERS

geworden met mij als vaste trainster D3 is zeer toegankelijk. Zo zijn hier veel Startto-Run-lopers ingestroomd om uiteindelijk door te stromen naar een C- of andere D-groep. Regelmatig bieden we tijdelijk 'onderdak' aan lopers die een tijdje rustiger aan willen doen of juist net een tandje hoger willen lopen. Als Atletiekunie praktijkbegeleider vind ik het bijzonder leuk om ‘trainers in opleiding’ te begeleiden. Zo mocht ik o.a. Ron, Hans, Marc, Liesbeth en Patrick onder mijn hoede nemen. Ik ben dan ook best een beetje trots wanneer zij een super training geven!

JANUARI FEBRUARI MAART 2017


48

CAFÉ RESTAURANT BROUWERIJ

DE BEYERD Proef Breda Kom naar de Beyerd en drink met ons een:

De Beyerd, altijd gezellig ! Café Restaurant Brouwerij de Beyerd, boschstraat 26, 4811 GH Breda tel. 076 5214265, e-mail: info@beyerd.nl, website: WWW.BEYERD.NL

SPRINT MAGAZINE


COLUMN LUSTEN EN LASTEN VAN HET LOPEN

49

Hilda is getrouwd met Anton en samen hebben ze vier kinderen. Ze is directeur van cultuurcentrum Nieuwe Nobelaer in Etten-Leur. Sinds 6 jaar loopt zij met veel plezier, 2 keer per week bij groep C3: ‘De berengroep’ TEKST HILDA VLIEGENTHART

‘Wat jullie daar doen, dat is geen hardlopen!’

Z

oonlief, net toegelaten tot de mini-pupillen van SPRINT, deed deze uitspraak nadat hij het inlopen van de Berengroep had gadegeslagen. Hij vindt zichzelf zéker geen pupil. Een pupil zit in je oog, en rent niet door het Mastbos. Mini vindt ie zichzelf al helemáál niet. En wat wij daar doen in de Berengroep, dat lijkt in de verste verte niet op hardlopen. Tot we op een zaterdagochtend zoals altijd aan de late kant - bij het clubhuis arriveerden en geen enkele mini-pupil aantroffen. Behalve Tobias dan. Tsja, mail niet goed gelezen en een zevenjarige laat je toch nog niet zo snel anderhalf uur achter in een verlaten clubhuis. Ondergetekende mama - strak in het hardlooppak wilde wél graag meelopen met de Berengroep. Al is dat in de ogen van junior dan géén hardlopen. Trainer Kees de Beer bood de oplossing. De mini-pupil kon gewoon met de Berengroep mee. Een beertje dat aan was komen lopen, zeg maar. Probleem opgelost. Tijdens het inlo-

pen hield onze mini zich prima. Vrolijk draafde hij mee in de kopgroep. Ook tijdens de loopscholing hield hij zich groot. Het eerste 'puntje' dat op tempo moest, won hij met gemak. En toen was - van het ene moment op het andere - de pijp leeg. De duurloop die volgde, heeft hij slenterend afgelegd en de rest van de dag heb ik hem niet meer gehoord. Wat hij achteraf het leukste vond? De loopscholing. Nou kunnen we daar tegenwoordig ook wel wat van. Onder leiding van Ron Bekker doen we een poging dit wat minder populaire onderdeel van de training toch wat cachet te geven. Redelijk nieuw is dat we elkaar daarbij complimenten maken. Soms wordt een compliment uit de mond van de trainer herhaald. ‘Ineke, de trainer zegt dat je het goed doet.’ Of de lopers complimenteren elkaar. ‘Goed zo, Jan!’ Dat gaat vaak gepaard met humor. De 'waggelpas' van Antonio bijvoorbeeld, doet het altijd goed. De zelfverzekerde blik van Ron, terwijl hij ons die ingewikkelde éénbenige skipping voordoet, werkt ook op de lachspieren. Misschien heeft Tobias nog wel gelijk ook. En mag het eigenlijk geen naam hebben wat wij doen. Ontspannend is het echter wel. Er valt wat te lachen bovendien. We sluiten bijzondere vriendschappen. En de conditie blijft - ongeacht het tempo - op peil. Ik leg het Tobias nog weleens uit als hij wat ouder is. JANUARI FEBRUARI MAART 2017


50

WETENS WAARDIG HEDEN Hier vind je alle mogelijke (contact)informatie over SPRINT. De redactie probeert een zo compleet mogelijk overzicht te geven van alle activiteiten binnen de vereniging. Mocht je informatie missen of fouten aantreffen, dan kun je dat doorgeven aan ledenadministratie@avsprint.nl. De redactie draagt geen enkele verantwoordelijkheid voor de gevolgen van verkeerd opgegeven en/of weergegeven informatie.

Postbus 9731, 4801 LV Breda

VRIJWILLIGERSCOMMISSIE vrijwilligers@avsprint.nl MEDISCHE COMMISSIE contactpersoon clubarts Han de Veth

clubarts@avsprint.nl · 06-20372703

VERTROUWENSPERSONEN Els de Boer Han de Veth

076-5600832 076-5651397 · 06-20372703

KLACHTENCOMMISSIE ONGEWENST GEDRAG Gabriëlle de Winter-Hekster Matty Warnaar Jan Brandenburg

06-20396459 06-18546080 076-5652940

CLUBTENUE Voor informatie en bestellingen:

clubkleding@avsprint.nl

CONTRIBUTIE EN LEDENADMINISTRATIE Natasja Bijleveld-Voermans Contributie Rabobanknummer

ledenadministratie@avsprint.nl NL65RABO0178948365

CONTRIBUTIE 2017 (kwartaalbedragen vanaf 01-01-2017)

ATLETIEKBAAN/CLUBHUIS Dr. Schaepmanlaan 4, 4837 BW Breda

INFO

076-5656032 www.avsprint.nl

VERENIGINGSBUREAU (ook voor reserveringen vergaderruimten) Inloopuren: dinsdag en donderdag 9.00-12.00 uur 076-5613309 SECRETARIAAT Petra Kwerreveld verenigingsbureau@avsprint.nl LEDENADMINISTRATIE Natasja Bijleveld-Voermans ledenadministratie@avsprint.nl

LOOPSPORT RECREATIEF NORDIC WALKING RUNNINGTEAMS SENIOREN, MASTERS (20 jaar en ouder) AB-JUNIOREN (16 t/m 19 jaar) CD-JUNIOREN (12 t/m 15 jaar) PUPILLEN (8 t/m 11 jaar) AANGEPAST SPORTEN Specials training 1x per week < 16 jr. Specials training 1x per week > 15jr. Wheelers/lopers < 16 jaar Wheelers/lopers > 15 jaar Vrijwillige bijdrage door leden welke geen contributie verplicht zijn

€ 45,00 € 74,50 € 58,25 € 58,25 € 50,00 € 33,75 € 43,75 € 48,00 € 67,25 € 7,50

Aanmeldingsformulieren zijn verkrijgbaar bij de trainers. • Inschrijfgeld nieuwe leden: € 18,00 • Wijziging in of opzegging van lidmaatschap kan per kwartaal uitsluitend schriftelijk of per e-mail gericht aan de ledenadministratie en dient minstens een maand voor het einde van het kwartaal te geschieden zodat verwerking het volgende kwartaal kan geschieden. • Opzegging van de wedstrijdlicentie dient voor 1 december van enig jaar te gebeuren zodat afmelding tijdig bij Atletiekunie verwerkt kan worden.

BESTUUR voorzitter Paul Alberts voorzitter@avsprint.nl · 06-10919465 vicevoorzitter Stan Gielen vice-voorzitter@avsprint.nl · 076-5146361 penningmeester Ron Askamp penningmeester@avsprint.nl communicatie Henny van Eil communicatie@avsprint.nl wedstrijdzaken Jeroen van Nunen wedstrijdzaken@avsprint.nl afdeling Baan

vz-baan@avsprint.nl afdeling Loopsport Ellen van der Zande vz-loopsport@avsprint.nl afdeling Aangepast Sporten Anneloes van Wingerden secretariaat.aas@avsprint.nl accommodatie Johan de Koning accommodatie@avsprint.nl

SPRINT MAGAZINE

©COPYRIGHT ATLETIEK VERENIGING SPRINT (AV SPRINT) IS EEN BESCHERMDE MERKNAAM. OP ZOWEL DE NAAM ALS HET BEELDMERK (LOGO) VAN AV SPRINT BERUSTEN INTELLECTUELE EIGENDOMSRECHTEN, WAARONDER IN IEDER GEVAL BEGREPEN MOET WORDEN AUTEURSRECHT EN MERKENRECHT. HET MERK IS GEDEPONEERD BIJ HET BENELUXMERKENBURO (BBIE). ONEIGENLIJK GEBRUIK (GEBRUIK ZONDER UITDRUKKELIJK VOORAFGAANDE TOESTEMMING EIGENAAR) VAN NAAM EN LOGO IS WETTELIJK STRAFBAAR EN ALLEEN TOEGESTAAN MET SCHRIFTELIJKE TOESTEMMING VAN HET BESTUUR WIJ STAAN NIET IN VOOR ORGANISATIES, PRIVÉ PERSONEN EN/OF INSTELLINGEN DIE, ZONDER ONZE MEDEWERKING EN/OF BUITEN ONS WETEN, ONEIGENLIJK GEBRUIK MAKEN VAN DE NAAM EN OF LOGO . BIJ TWIJFEL OVER DE MOGELIJKHEID TOT GEBRUIK VAN DE NAAM EN OF LOGO (BIJVOORBEELD IN EIGEN PUBLICATIES, OF OVER DE RECHTMATIGHEID VAN HET GEBRUIK) KUNT U MET HET VERENIGINGSBUREAU CONTACT OPNEMEN.

BAANATLETIEK JEUGD Mini pupillen (2010, vanaf 1 januari) C-pupillen jongens en meisjes (geboren in 2009) trainer Anne van Winkel 076-8882318 assistent trainers Gaby Romgens, Lonne Mallens en Maarten van Gils B-pupillen jongens en meisjes (2008) trainer Claudia Bakker 06-81805503 assistent trainers Inge van Gelder, Martijn van Gelder en Amber van der Sijde A-pupillen jongens 1e + 2e jaars (2007 + 2006) trainer Niels Huijsmans 06-30138017 assistent trainers Stan Jacobs, Jake de Kok en Sander Doodewaard A-pupillen meisjes 1e + 2e jaars (2007 + 2006) trainer Anne Huijsmans 06-23104692 assistent trainers Thomas Dankers, Kim Jansen en Annika Drent A-pupillen wedstrijdgroep 1e + 2e jaars (2007 + 2006) trainer Maartje Oprins 06-38512341 assistent trainers David Thommassen, Amber van Malsen (za) en Freek van Blerck (za)


51 D-junioren jongens 1e en 2e jaars (2005 en 2004) trainer Stephan Campos 06-28275880 assistent trainer Don Guikink, Resi Beentjes en August van de Weijer D-junioren meisjes 1e en 2e jaars (2005 en 2004) trainer Manuela Kapiteijn 06-24107444 assistent trainers Ido Brandalise , Mariëlle Jonkers, Leo van der Meide, Dick Opdien en Eva Vonk C/B-junioren jongens & meisjes (2003-2002-2001-2000) trainer Bram Hommel 06-22531223 assistent trainer Yvo van den Heuvel, Jelmer de Maat en Jeroen van Kaam

ATG Algemene technische groep en A-junioren (18 en ouder) trainer Ard Swikker 076-5217308

SPECIALISATIE

LOOPGROEPEN DINSDAGAVOND

Lopen mid/lang afstand Dick Lam, Ed Sleigchers 06-11142068 trainer sprint/horden Leo van der Meide 06-52882316 Springen trainer ver/hinkstap Jelle van Kesteren 06-16084711 trainer hoog Niels Hanegraaf 06-34476091 trainer polsstok Dick Opdien 0161-231816 Werpen trainer kogel/kogelslingeren/discus Erwin Suvaal trainer speer Roman Ruczynski 076-5600315 Meerkamp fase 1 coördinator/trainer Rian Jonkers 06-45544467 fase 2 coördinator Leo van der Meide 06-52882316 Wheelers trainer Ineke Boekelman 076-5297850 Krachtcoördinatie trainer Jeroen Blommerde

AANGEPAST SPORTEN SPECIALS trainer Karien Musters assistent trainer Erik Riel

06-12324541 06-51080986

VISUEEL BEPERKTEN trainer Mies Kuipers

0161-412376

LOOPSPORT RUNNINGTEAMS coördinator Cor Oerlemans coor.wlg.loopsport@avsprint.nl

06-14444211

Groep RT-1 (diA 19:00 + doA 19:00 + zaM 09:30) trainer Groep RT-2 (diA 19:00 + doA 19:15 + zaM 09:00) trainer Leo van Ravels 076-5613364 Groep RT-3 en RT-4 (diA 19:30 + doA 19:15 + zaM 09:00) trainers Ad Oomen, Cor Oerlemans 06-14444211 Groep RT-5 (diA 19.15 + doA 19.15 + zaM 09.00) trainer Paul de Ruijg 076-5225778 Jongerengroep 16-23 jaar (diA en doA 18.00 uur) trainer Cor Oerlemans 06-14444211

LOOPGROEPEN DINSDAGOCHTEND (12 groepen) coördinator Arny Otten coördinator Ellen van der Zande coor.dido.loopsport@avsprint.nl

(09:10-10:40) Groep A/B Bert Gatsonides

(09:30-10:45) Groep C1 Bert Herrijgers Groep C/D Ellen van der Zande Groep D1 Arny Otten Mary Jacobs Groep E1 Frans Ruczynski Groep E2 Francien Machielsen Susan Fens Groep F1 Albert van Giffen Groep F2 Roel Schellekens Sportief Wandelengroep (09:30-10:45) Groep SW Marjolijn Don Vera Wouters Wandelgroepen (09:30-10:45) Groep W-1 Ad Kloosterman Groep W-2 Jos Figlarek Groep W-3 Corrien Pellis

076-5427735 076-5158050

076-5417732 076-5213280 06-22109728 076-5718655 076-5657198

(11 groepen)

coördinator Ruerd Nauta coor.zadi.loopsport@avsprint.nl

(19:15-20:30) Groep A1 René Wiersma Groep B1 Marc van Dorst Groep C1 Monique Buster Groep C2 Hans Nederveen Groep C3 Ron Bekker Cees de Beer Groep C4 Gesina Brooymans Groep D1 Toon van Dongen Groep D2 Jeannie Hadicke Groep D3 Cindy Gijsen Groep E1 Ad Franken Groep F1 Jan Neefs

LOOPGROEPEN DONDERDAGOCHTEND coördinator Arny Otten coördinator Ellen van der Zande coor.dido.loopsport@avsprint.nl

(09:10-10:40) Groep A/B Peter Helmonds (09.30 - 10.45) Groep C1 Bert Herrijgers Groep C2 Ellen van der Zande Groep D1 Francien Machielsen Groep E1 Marjolein Don Groep F1 Mary Jacobs Groep F2 Albert van Giffen Sportief Wandelengroep (09.30 - 10.45) Groep SW Gesina Brooymans Power Walkinggroep (09.30 - 10.45) Groep W1 Cees de Beer Wandelgroepen (09.30 - 10.45) Groep W2 Roos Schoones Groep W3 Jos Figlarek Groep W4 Corrien Pellis Tai Chi Groep 1 Heidi Keepers

06-21281818

076-7851286 06-48353191 076-5225778 06-46261940 06-81022063 076-5143111 076-5426063 076-5219821 076-5811208 076-5718227 076-5655746 06-23302508

(13 groepen) 076-5427735 076-5158050

0162-687818 076-5871453 076-5158050 076-5412478 076-5417732 076-5423525 076-5652258 076-5426063 076-5143111

076-5718655 076-5657198 06-15165151

LOOPGROEPEN DONDERDAGAVOND (2 groepen)

(19.15-20.30) Groep C1 Monique Buster Groep D2 Toon van Dongen

076-5225778 076-5219821

LOOPGROEPEN ZATERDAGOCHTEND (17 groepen) coördinator Ruerd Nauta coor.zadi.loopsport@avsprint.nl

076-5652333

076-5871453 076-5158050 076-5427735 076-5423525 076-5601224 076-5412478 06-25363242 076-5652258 076-5812862

(09:00-10:15)

06-21281818

Groep A1 René Wiersma Groep B1 Hans van der Velden Groep C1 Wiek van Es Groep C2 Hans Nederveen Groep C3 Ron Bekker Cees de Beer Groep C4 Gesina Brooymans Groep C5 Marc van Dorst Groep D1 Toon van Dongen Groep D2 Jeannie Hadicke Groep D3 Brigitte Kapitein Groep D4 Frans Ruczynski Groep E1 Henk van Geijtenbeek Groep E2 Francien Machielsen Groep E3 Ad Franken Groep F1 Ad Struijs Groep F2 Roel Schellekens Wandelgroep (09:00-10:15) Groep W1 Ad Kloosterman

076-7851286 06-36302612 06-21916399 06-46261940 06-81022063 076-5143111 076-5426063 06-48353191 076-5219821 076-5811208 06-20983804 076-5601224 076-5322789 076-5412478 076-5655746 06-51980386 076-5812862 06-22109728

LOOPGROEPEN ZONDAGOCHTEND (3 groepen)

(09:30-10:45) Groep C1 Monique Buster Groep D/E Henk van Geijtenbeek Groep W1 Francien Machielsen

076-5225778 076-5322789 076-5412478

LOOPGROEPEN BRABANTPARK cöordinator Leonie van Bavel brabantpark@avsprint.nl

06-54278865

(maandagavond 19:30-20:45) Groep A/B/C Titus Korving Groep D Dirk Klapwijk Groep E James Ernst Groep W Henk v.d. Biggelaar (donderdagavond 19:30-20:45) Groep A/B/C Titus Korving Groep D Ineke Spape Patrick van Gastel Groep E James Ernst Groep W Henk v.d. Biggelaar

06-28429376 076-5875459 06-20574657 076-5203160 06-28429376 06-26110860 06-48957234 06-20574657 076-5203160

TRAILRUNNING coördinator Titus Korving trail@avsprint.nl / 06-28429376 (zaterdagochtend, wisselende locatie, informatie Titus)

NORDIC WALKING coördinator Elly van Leeuwen coördinator Diana Faes nordicwalking@avsprint.nl

076-5210878 076-5654750

(dinsdagmorgen 09:15-10:45) Groep NW1 Kees Molekamp Ad de Bont Groep NW2 Diana Faes Groep NW3 Annemiek Keller Groep NW4 Elly van Leeuwen (dinsdagavond 19:15 - 20:45) Groep NW1: Ad de Bont Jac van Dongen Kees Molekamp (donderdagmorgen 09:15-10:45) Groep NW1 Kees Molekamp Groep NW2 Marlies Koopman Groep NW3 Anton Aarts e.a. zaterdagmorgen 09.00 - 10.30 uur Groep NW1 Elly van Leeuwen Groep NW2 René den Reijer Groep NW3 Annemiek Keller Kees Molekamp Groep NW4 Carla Verberne

Op dinsdag- en donderdagochtend is er kinderopvang voor kinderen tot 4 jaar.

0161-433425 076-5224063 076-5654750 076-5141161 076-5210878 076-5224063 0161-432317 0161-433425 0161-433425 076-5718268 076-5414291 076-5210878 06-51492032 076-5141161 0161-433425 076-5416402

KINDEROPVANG


52

AGENDA Hieronder vind je een overzicht van wedstrijden en activiteiten in de komende drie maanden. Georganiseerd door SPRINT of door andere organisaties.

FOTO FRANS VLEDDER

TIJDEN/INFO ONDER VOORBEHOUD. OP DE WEBSITES VAN DE BETREFFENDE ORGANISATIES VIND JE UP-TO-DATE INFORMATIE.

28 & 29 JANUARI

MAST BOS CROSS

‘Glibber, blubber, nat!’

ZONDAG 18 DECEMBER 2016

25e BROEKLOOP ULVENHOUT

Een relaxte loop met diverse afstanden door de bossen tussen Ulvenhout en Chaam. De kosten van je inschrijving gaan naar een goed doel! stichtingbroekloop.nl

MAANDAG 19 DECEMBER

REN JE LONGEN UIT JE LIJF - RUN

Helaas zijn er geen tickets meer voor deze supertoffe Run2Day Breda /

Hotel Nassau run voor 3FM Serious Request maar je kunt als supporter ook je steentje bijdragen. 100% van de opbrengst gaat het Glazen Huis in!

WOENSDAG 21 DECEMBER

SANTA RUN BREDA

MAANDAG 26 DECEMBER

‘must-run’

Een sportief uitje op 2e kerstdag: de TOF Kerstcross met een 4 of 8 kilometer, canicross en kidscrossen!

JANUARI - MAART

ROAD2ROTTERDAM TRAININGSLOPEN

Ter voorbereiding op de NN Marathon Rotterdam op zondag 9 april 2017 organiseren we trainingslopen op vier zondagen: 20KM op 8 januari | 25KM op 22 januari | 30KM op 19 februari | 35KM op 19 maart. We hebben weer mooie en afwisselende routes, goede tempomakers, fietsers, verzorgers en EHBO’ers! Meer info en inschrijven: rtrtbreda.nl.

28 & 29 JANUARI

MASTBOSCROSS BREDA 'Met een flinke dosis uithoudingsvermogen en liefde voor modder, haalt iedereen de eindstreep!' Dat zegt genoeg: eind januari is het tijd voor de

Family-funloop voor jong en oud in kerstmanpak voor 3FM Serious Request.

modderste cross van Nederland! SPRINT-leden krijgen korting bij inschrij-

breda.rotarysantarun.nl

ving vóór 19 januari. Meer info, parcours en inschrijven: mastboscross.nl

MAANDAG 26 DECEMBER

PROGRAMMA ZATERDAG 28 JANUARI

TOF KERSTCROSS BREDA

De perfece sportieve onderbreking van de kerstdagen met een parcours

Mastbos Trailrun 12/21KM | Bedrijvencross | Canicrossen | Nordic Walking

over bospaden, door bossen en weiland, ten zuiden van de Galderse Meren

PROGRAMMA ZONDAG 29 JANUARI

en rondom de Rijsbergsebaan. tofbreda.nl

Lotto Crosscircuit & Regio 12 crosscircuit | Prestatiecross | Pupillen -

ZATERDAG 7 JANUARI

Masters | Specials | Familie- en scholierencross | Militairen Interland

NIEUWJAARSRECEPTIE BIJ SPRINT

14 NOVEMBER 2017

sportief nieuw jaar! Iedereen is van harte welkom van 14:30 - 17:00 uur.

We gaan een jubileumjaar in en dat vieren we groots! avsprint.nl

We blikken terug op 2016 en heffen glas op ons allen en op een prachtig,

SPRINT MAGAZINE

SPRINT IS JARIG! facebook.com/avsprint/events

avsprint.nl/kalender


53

JANUARI FEBRUARI MAART 2017


54

ONLINE SPRINT is ook online actief. Bekijk regelmatig onze website en volg onze social media kanalen voor het laatste nieuws, tips, prestaties en nog veel meer! facebook.com/avsprint av.sprint

avsprint.nl #avsprint

instagram.com/av.sprint twitter.com/avsprint

@james.p.ernst: 'Training a group of runners on the track' #avsprint

@av.sprint: ‘Proosten op de Singelloop en onze gezondheid’ #SPRINTweek van Sam Aftermovie @NKGehandicapten op onze baan!

@mara.evers: 'Winterjassies-shoot voor SPRINT Magazine!'

@martijnkeg: 'Nog wat plaatjes van bijzondere #training @av.sprint'

@av.sprint: 'Frambozen, aarbeien, rode biet & amandelmelk!' #SPRINTweek van Magali

@ruerdnauta: 'Eindhoven de gekstûh! Met 3-09 en m'n PR op de marathon mogen verbeteren.'

@av.sprint: 'Handjes in de lucht! We zijn jariggg. Op naar de 75... dat vieren we volgend jaar groots!'

SPRINT MAGAZINE

@nossport: ‘Broersen vindt in gestopte meerkamper Rietveld nieuwe coach' #avsprint

@teammapito: ‘Super training van super Heroes Ron & Kees gives back magic!' @avsprint @7Hloop #avsprint

NIEUW: SPRINTSNAPS Volg onze jeugd op Snapchat: av.sprint!


OOK VOOR EEN FACELIFT.

AD VERTE REN IN SPRINT MAGA ZINE

VERBOUWING & RENOVATIE Uw pand is aan een opknapbeurt toe? U wilt meer ruimte? Een aanbouw of dakkapel? Nieuwe keuken, badkamer of misschien de zolder verbouwen? Bij ons zit u goed. Dit doen we met liefde voor het vak en met de aandacht die het verdient. Wanneer is uw pand aan de beurt? Kijk op www.balemans.nl of volg ons via facebook.com/BalemansBouwbedrijf

Steun SPRINT en adverteer in dit gloednieuwe magazine! Al vanaf €150. Interesse of meer informatie? Neem dan contact op magazine@avsprint.nl.

BOUWBEDRIJF BALEMANS B.V. | HOENDERPARKWEG 14 | 4838 BK BREDA | T 076-5212901 | INFO@BALEMANS.NL

15223002_ADV_Balemans_78x110_WT1.indd 1

55

18-03-15 11:52

DENKT U DIT JAAR OOK AAN DE APK VOOR UW CV-KETEL? ONBEZORGD DE WINTER DOOR

MET DE SERVICE VAN AWS SLUIT NU EEN SERVICEABONNEMENT AF VOOR UW CV-KETEL • voorkom voorrijkosten en dure reparaties • lager energieverbruik • koude storingen binnen 24 uur opgelost De serviceafdeling is in de maanden september t/m april bereikbaar van maandag t/m zondag van 08.00 tot 22.00 uur. Ook op feestdagen!

TOT DE VOLGENDE KEER! *ROAD2 ROTTERDAM VERHALEN *TRAINERS *LENTE LOPEN *NORDIC WALKERS AAN HET WOORD

groeten van de SPRINT-redactie

Warmte- en Koeltechniek b.v. Mathenessestraat 41, 4834 EA Breda Tel. (076) 5600 330 • aws-breda.nl

SPRINT Magazine nr. 519 komt uit rond 12 maart 2017.

JANUARI FEBRUARI MAART 2017


FIJNE EN SPORTIEVE FEESTDAGEN! WE ZIEN JE GRAAG BIJ DE NIEUWJAARSBORREL OP ZATERDAG 7 JANUARI VAN 14:30 - 17:00 UUR