Page 1

1


Hverdag Hei! I dette magasinet kan du lese om noe av de vanligste ting som skjer i ungdommens hverdag. Du kan få svar på spørsmål som du lurer på. Få råd og tips om hvordan hverdagen din kan bli bedre. Du kan lese den rørende artikkelen om hvordan store deler i verden må greie seg uten rent vann, og hvordan Mauritius har kun vann en time om dagen, det er kanskje en tankevekker man burde tenke på. Ellers håper jeg vi kan greie og underholde hverdagen din med det du liker og er interessert i å lese om. Mvh. Redaktør Ulrikke Jacobsen 2


Innhold HVERDAG 09 13 14

Ungdom i drift Unge i Odalen Unge på Mauritius

KROPP 05 06 07

Fedme blant ungdom Anoreksi Trening

TENK 10 11

En utenkelig hverdag Når det handler om liv og død

FASTE SIDER 12 15 02

Anmeldelser To på gata Redaktørbrev

3


KROPP

4


Fedme blant ungdom I den tiden vi lever i dag har vi fått lettere tilgang til ting. Mat er en av dem, det er noe alle mennesker må få i seg for å leve. Men i de siste 30 årene har fedmen økt både bland store og små. En undersøkelse viser at vekten blant ungdom i alder av 13- 18 år har økt de siste 30 årene.

sånn at jo eldre du blir jo vanskeligere er det å gå ned i vekt. Derfor hadde det vært bedre om man hadde satt opp prisen på den usunne maten, og heller sette ned på den billige. Kanskje vi hadde fått en forvandling.

Foto: Photostock

Foto: Foto Knutsen

Usunn mat og lathet er en av de vanligste grunnene. Ungdom sitter mer på pc eller ser på tv. De tar heller tog, buss eller bil i stedet for å gå. Dette er med på og skape en lathet blant ungdom. Maten de spiser er søplemat også mer kjent som junk food. Det er både billig og lettvint. Noe som tiltrekker seg mange ungdommer. Unge tenker heller ikke så mye på hva de spiser. Så de kjøper det de har lyst på. Det går utover både tenner og helsen. Så det er en slags straff for at de ikke tenker på hva de dytter i seg. Det er også

Dette er kanskje noen ungdommer burde tenke mer på. Prøve og holde seg litt unna all den fetende maten. Og heller tenke på helsa. I stedet for å bli kjørt til trening, hopp heller på sykkelen eller løp. Det har kroppen din ingen skade av. Ulrikke Jacobsen

5


Speil, Speil på veggen der Anoreksi er Gresk og står får "uten appetitt". Anoreksi er en form for spiseforstyrrelse som fører til at du mister mye vekt og kan føre til død, det er den alvorligste av alle spiseforstyrrelsene. Over 120.000 mennesker har spiseforstyrrelser i Norge.

og veldig blek hud. - Irritasjon, stress, depresjon osv. Nasjonalt Folkehelseinstitutt Nasjonalt Folkehelseinstitutt har undersøkt og de har funnet ut at anoreksi ikke bare handler om kropp, mat og vekt, men også om personen selv sånn som selvtilliten og at personen kanskje ikke er trygg ved seg selv og da tror at man blir tryggere ved å se pen og slank ut.

Over 90% av anoreksi pasientene i Norge er kvinner i tenårene, eller tidlig 20 års alderen. Anoreksi er mer vanlig blant kvinner enn menn. Men hva er egentlig anoreksi og hvorfor stopper de og spise?

Synes selv: Jeg synes at alle med anoreksi burde få den hjelpen de trenger men ikke bare med tvangsspising men også følelser. De burde få snakket ut, kan jo hende at grunnen for at de sluttet og spise er mobbing. Så neste gang du ser noen kalle noen andre feite gjør noe med det. Marija Gutans

Anoreksi kjennetegnes av at man er alvorlig undervektig og begrenser hva man spiser. Kan gå flere dager uten og spise. Personer med anoreksi har en forferdelig frykt for å legge på seg. Mange synes at de er store og feite men egentlig er de unormalt undervektige. Anoreksi er den spiseforstyrrelsen som får mest fokus men det er flere som har bulimi og overspising. Kroppslige tegn: Man får hår tap og håret ditt blir tynnere. - Du er nesten hele tiden svimmel. - Man fryser veldig ofte og får lettere blåmerker på kroppen.

Foto: Siljechristin.blogg.no

- Man får ganske slitte negler 6


Spreke ungdommer? Trening er en viktig del av hverdagen for en ungdom. Noen trener hver dag noen trener ikke i det hele tatt. Jeg har jeg gått rundt på torstad ungdomskole og intervjuet ungdommer om trening så skal jeg få ett svar på om Norske ungdommer er veltrente. 3 av 9 personer jeg spurte satser på den sporten de har. Alle de tre var gutter. Det som er forskjellen med de som satser og de som ikke satser er at de trener mer. De 3 guttene trente minst 5 ganger i uka, mens alle de andre trente 3 ganger til 4 ganger. I Norge har vi mange sporter og velge mellom i de forskjellige årstidene om sommeren - beach håndball, beach volley ball , fotball osv.

Foto: Shutterstock

Om vinteren - langrenn, inne bandy , hockey, slalåm osv. Jenter som driver med sport i Norge spiller som oftest fotball eller håndball eller så danser de. Mens norske gutter gjør ganske mye av alt hockey, fotball, håndball, langrenn og slalåm og mange flere. Naturen i Norge er jo ganske perfekt for å jogge og alle idrettene som er ute så da har Norske ungdommer steder og trene. Jeg tror vi nordmenn har ganske spreke og sporty ungdom. I USA kan man se ganske så store og feite unge overalt, mens i Norge er det 1 person i hver klasse som er overvektig. Så unge i Norge i dag er ganske så veltrente syns nå jeg da. Marija Gutans


Ungdom i drift Asker er en av kommunene med de rikeste innbyggerne, men i stedet for å sitte på baken hele dagen og få alt de vil ha, jobber ungdom i Asker hardt for lommepengene.

Lommepenger. Ikke alle ungdommer jobber med langsiktige formål. De fleste har bare lyst på litt ekstra lommepenger til klær, kino og andre aktiviteter.

Vil jobbe. Unge vil ikke få alt servert på et gullfat, men heller tjene gullet selv. De fleste har ambisjoner om å bli noe, og de som jeg har intervjuet har ikke tenkt til å jobbe bak en kasse hele livet. Sophie, 14, jobber som vaskedame på et kontor på onsdager.

Ida, 18, jobber i Body Shop på Trekanten.

Ida tar seg et friår før hun starter på høyskolen for å tjene penger.

Sandra, 16, jobber i Kiwi i Asker.

Friår. Mange vil ta seg et friår før de starter med påbygning for å kunne reise og ikke minst jobbe. De erfaringene de samler i løpet av den tiden blir en nyttig belast i studietiden.

Leilighet. Sandra jobber tre dager i uken etter skolen for å kunne kjøpe seg leilighet med et lån når hun skal studere. Hun skal ikke ta seg et friår.

Litt negativt. Noen negative sider ved å jobbe er at det tar tid som du heller kunne brukt på skolearbeid, eller å være med venner.

Lurt. Jeg tror det er lurt å få seg en jobb, noe som jeg har. Det gjør at jeg kan få penger til ting som jeg har lyst på, og spare opp til senere i livet mitt.


TENK


En utenkelig hverdag Hverdagen vår er så preget av internett, radio, TV og telefonbruk, at de fleste ungdommer ikke ville tenkt tanken på et liv uten en gang. Hvordan hadde vi fått tak i hverandre? Er et av de naturlige spørsmålene hvis man foreslår et liv uten f. eks telefon. Den generasjonen som har vokst opp med telefon, internett, TV og radio å forestille seg et liv uten. Kommunikasjonen er lettere enn før, og bare ved å trykke på noen taster får du tak i nesten hvem som helst. Internettet kan få deg til å bli sittende i flere timer, bare å stirre på en skjerm. Det samme med TV-en. Dette er ikke bra for noen, så på en måte var det kanskje bedre før. Man måtte lage avtaler og de måtte holdes, man kunne ikke avlyse en avtale ved å taste inn ett nummer og ringe til personen man skulle møte. ’’Gamle dager’’ kommer aldri til å komme tilbake, og teknologien kan ikke settes tilbake i tid heller. Det er nok en del som vil at dette skal skje, men de ungdommene jeg møtte på Torstad ungdomsskole var rimelig sikre på at de ville ha det som det er nå.

Bendik H.H, 14 år: ’’Hverdagen min ville endret seg veldig mye hvis internett, TV, radio og telefon ble borte. For jeg er avhengig av internett.’’ Signe V, 13 år: ’’Jeg hadde vært mye mindre sosial uten disse smarte oppfinnelsene! Det er så smart å ha, så jeg ønsker ikke at noe av det ikke fantes’’. Martin T, 13 år: ’’Jeg mener man hadde vært mer sosial uten dette, men jeg vil ikke at noe av det skal bort, for det er så morsomt!’’ Teknologien utvikler seg videre og det er en del som greier å henge med. For de fleste litt eldre, blir det mindre og mindre viktig å følge med. En generasjon kommer helt sikkert til å være litt ”utdatert”, men en hverdag uten den moderne teknologien er nok utenkelig. Tekst: Frøya Torvik


Når det handler om liv og død 880 millioner mennesker har ikke tilgang på rent drikkevann. Ferskvannet på jorden er ulikt fordelt, og det er ikke like lett å transportere vann som andre ting. FNs tusenårsmål nr.7 går ut på å halvere andelen av jordens befolkning som ikke har tilgang på rent drikkevann innen 2015. Er dette mulig?

springen, men det er langt i fra alle sin hverdag.

Bilde: Corbis/Polfoto – illvit.no

Menneskekroppen består av 66 % vann, og vann er grunnleggende for å overleve. Vann er et element i enhver verdensskapning, uten tilgang på rent ferskvann går det raskt den gale veien. Vannmangel betyr mangel på ferskvann, men det holder ikke bare med ferskvann. Man må ha rent ferskvann, hvis ikke blir du sittende med skittent, sykdomsfrembringende vann. Mange sykdommer, som diaré, kolera og parasittsykdommer, skyldes forurenset vann. I flere uland (utviklings land) er det slik at man ikke får tilgang på medisiner, like lett som her. Hvis vannressursene i verden hadde vært likt fordelt over jordkloden, hadde verdensbefolkning hatt nok drikkevann. Bare i Amazonaselven er det nok drikkevann til hele jordas befolkning. Selv tar vi det som en selvfølge å ha rent drikkevann i Tekst: Frøya Torvik

En person i Norge bruker rundt 230 liter vann om dagen. Bare vi trekker opp doen en gang har vi brukt like mye som dagsforbruket til en person i noen u-land (cirka 10 liter). Det går mest vann til industri og jordbruk, dette gjelder i de fleste land i verden. Forskjellen på uland og i-land her, er at i u-land blir ofte vannet brukt opp til industri og vannkildene blir (noen steder) forurenset. Mange fabrikker må få renseanlegg, og ikke bare slippe ut ubehandlet forurenset vann. Det er en lang vei å gå for at FN skal nå sitt tusenårsmål nr.7. For litt under en milliard mennesker handler tusenårsmålene om liv og død. Myndighetene i de forskjellige landene må få i gang avtaler om renseanlegg og vannfordeling. Det er mye som skal til, men hvis alle gjør litt, gjør alle en forskjell.


Anmeldelser Harry Potter og Dødstalismanene Denne Harry Potter filmen kunne vært mer spennende. Filmen mangler magien som magiskolen Galtvort gir når den er tilstede. Det er mer fokus på trekantdramaet mellom Ronny, Hermine og Harry enn selve magien. Det eneste som viser at det ikke er en film om tre vanlige ungdommer er den neseløse Voldemorts skrekkfylte scener. Det er derimot strålende grafiske effekter og mye som skjer på en gang som gjør det spennende. Sophie Vonholm

Foto: Warner Bros./Sandrew Metronome

Gossip Girl #1 en novelle Skikkelsene i Gossip Girl er som ekte mennesker. Når du blir kjent med dem skjønner du at det er fortsatt mye å lære om dem, så du vil fortsette å lese. Det som irriterte meg litt var at de skulle være så veldig interessert i mote, og det var ikke skrevet noe om det. Disse ungdommene drikker mye, og noen av dem røyker pot, men historien handler ikke om alkohol eller narkotika, den handler om å vokse opp. Sophie Vonholm

Foto: Photostock


Gøy på landet Jeg tok turen til Sør- Odal som ligger i Hedemark. Der skulle jeg møte en 14 år gammel jente. Hun har bodd i Odalen hele sitt liv. Derfor var jeg interessert i å spørre hvordan det er å bo så langt unna byen, og blant annet hvordan miljøet er og interessene til ungdommene.

Foto: Shutterstock

Hun starter med å fortelle at hun går på ungdomskolen. Hun sier at dagen kan gå sakte til tider. Grunnen til det er at det ligger såpass langt fra ting, så du må reise langt for og møte noen fra andre skoler. Så det blir heller til

at hun er med de samme menneskene hele tiden. Det kan være ganske kjedelig forteller hun. Noe av det som er med på å gjøre dagen min bedre er at jeg har trening som begynner etter skolen, og slutter ganske sent. Der er jeg jo med alle vennene mine så jeg for trent og vært med venner samtidig. Mens i helgene tar vi en tur til Oslo eller det nærmeste shoppingstedet, men det kan man bare gjør i helgene siden det tar en hel dag. Dette har blitt en vane så jeg kan ikke tenke meg en gang å bo et annet sted. Så hvis du liker å ha stille og rolige dager, er det å bo på landet et alternativ. Du kommer deg vekk fra storbyen, og du får veldig god kontakt med venner og de fleste vet hvem du er. Ulrikke Jacobsen


Ungdom i Mauritius Ungdom i Mauritius er svært annerledes fra oss ungdommer i Norge. Jeg skal ta for meg disse forskjellene i denne reportasjen. For å få bedre innsikt i forskjellene har jeg intervjuet en mauritisk jente som heter Karen Rose. Hun har ikke råd til å ta bussen ofte, men er aktiv bruker av Facebook. Ungdommene. Ungdommene i Mauritius har sommerferie nå og henger opp juledekorasjoner overalt i sprudlende farger. Hun sier at når de har sjansen låner de venners foreldres båt og kjører den langt ut til revet og snorkler sammen. Ellers koser hun seg på stranda og har nettopp sydd sin egen bikini! Ofte ser hun klær hun liker, og prøver å sy noe som ligner. Moren hennes har lært henne opp til å sy kjempefint. Vi derimot har et avisprosjekt og tentamener på gang. Misunnelse. Når jeg forteller at snøen her er kjempetykk og temperaturen er under null, får jeg motsatt reaksjon av det jeg hadde forventet. Karen sier hun misunner oss i Norge noe veldig, men det er vi som misunner henne! Tropisk varme og bading på stranden hver dag må jo være fantastisk! Her hjemme i Norge er det ufattelig kaldt vintersvær som plager mange ungdommer forferdelig. Men Karen sier det ikke alltid er like greit med sterk

varme hver dag. Sommerværet er så varmt og tørt at de får vann i springen kun en time om dagen! Hun sier at det ikke er et stort problem, men det er dumt at hun ikke kan dusje når hun vil. Hun har aldri sett snø før og drømmer om å få gjort det. Istid er yndlingsfilmen hennes, forteller hun. Pengene hun tjener går ofte til filmene fra istidsagaen. Lillesøsteren hennes er også glad i filmene. De er veldig like, søsken blir ofte også kalt noe liknende. Søsteren til Karen heter Karine. Snø. Etter dette intervjuet har jeg fått et litt annet perspektiv på forskjellige ting, men mest av alt, snøen og jeg håper flere har også. En av Karens største drømmer er å få se de vakre snøfnuggene, den skinnende isen og lage snøengler i et tjukt lag med kald snø, noe som hun antakeligvis aldri kommer til oppleve, men noe som vi får gleden av hver dag. Sophie Vonholm

Karen og søsteren utenfor huset sitt. Foto: Sophie Vonholm


TO PÅ GATA Hva ønsker du deg til jul?

Idunn Feyling og Signe Vik ”Vi ønsker oss begge en rettetang!”

Thea Jacobsen ”Jeg ønsker meg en Fendiveske!”


nyhverdag  

en ny utgave

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you